Se min TV-debatt mot FI här

by

Här kan du se min debatt i SVT i morse mot Feministiskt Initiativs talesperson Carl Emanuelsson. Den är bara sju minuter lång.

Det intressantaste tycker jag är hans erkännande att han är motståndare till könsneutral lagstiftning (han menar att lagen måste stå på kvinnors sida). Idag är ju män den enda grupp som diskrimineras i svensk lag.

Min bok ”Sex feministiska myter” kan laddas ned här.

93 svar to “Se min TV-debatt mot FI här”

 1. Gösta Johansson Says:

  Bra jobbat Pär! Du sågade din motståndare vid fotknölarna!
  Han stammade, svävade på orden och hade jättesvårt att hålla tempot. Inte för han är korkad, utan för att han vet att du har rätt och han har fel!

 2. Hanen Says:

  Jag tyckte nästan synd om killen. Men bara nästan.

 3. Sofia Says:

  Pär har du sett att ledaren iSydsvenskan handlar om dig i dag?

 4. Jonas Says:

  Håller med om att det var en riktigt bra insats du gjorde där Pär. Men stötestenen är fortfarande den att män och kvinnor delvis utifrån vår biologi väljer karriärer och för att inte F-isterna ska få vatten på den kvarnen behöver lönenivåerna inom privat och offentlig sektor närma sig varandra – eller att skilnaderna mellan sektorernas driftsform ändras.

  Det intressanta med vad som kallas ”social konstruktion” är att det egentligen handlar om att vi alla söker förebilder. Vi vill duga som de vi är och instinktivt tar efter föräldern av samma kön som oss själva (om man nu har någon; ensamstående och homopar kan här faktiskt omedvetet missgynna sitt barn) + att vi (i vart fall heterosexuella) söker referenser hos föräldern av motatt kön för hur en bra partner ska vara och inte. Så det är naturligt för oss att ta efter våra föräldrar, även om nu felpräglade föräldrar visst kan forma sin avkomma till en lika felpräglad blivande förälder.

 5. Martin Says:

  Lysande Pär! Det är en fröjd att se feministmaskineriet haverera under saklig argumentation och sunt förnuft! Keep up the good work!

 6. Olle Says:

  Carl räddades delvis av att den förmodligen partiske programledaren valde att byta ämne nästan varje gång Pär ställde en jobbig motfråga. Annars hade han nog stammat och bluddrat ännu mer.

 7. Lasse Says:

  http://www.sydsvenskan.se/incoming/article1471610/Strom-mot-strommen.html

 8. Sören Says:

  lol, kunde inte låta bli att skratta när Carl skulle leverera sin slutreplik, fullständigt argumentslös. sökte desperat efter sina floskler. Var ju nästan synd om honom.

 9. Gorby Says:

  Länk till Sydsvenskan:
  http://www.sydsvenskan.se/opinion/signerat/matsskogkar/article1471320/Strom-mot-strommen.html

 10. Lorem Ipsum Says:

  En fråga Pär angående boken. Ska jag ha mycket/litet eller inget dåligt samvete över att jag laddade ner den elektroniska utgåvan. Dvs snor jag dig på pengar ifall jag inte köper boken?

  Intressant läsning var det i sanning.

 11. ParStrom Says:

  Lorem Ipsum:
  Självklart är det OK att ladda ned pdf-en, annars hade vi inte lagt ut den! Det viktiga är att budskapet får spridning! Inget dåligt samvete, alltså! Kul att du gillade boken!

 12. Liberalen Says:

  Tänk att sjunka så djupt ned i den könsideologiska gyttjan att man som stackars Carl faktiskt öppet predikar för mansdiskriminering, och företräder ett litet sketet extremistparti av manshaterskor. I NATIONELL TV!

  Mindboggling=)

 13. ParStrom Says:

  Jonas:
  Jag har inga siffror i huvudet, men jag vet att arbetsmarknadens strikta könsuppdelning till stor del är ett svenskt fenomen. Inte alls lika utpräglat i andra västländer. Vilket antyder att det inte primärt är en genusfråga. Något annat är tokigt i Sverige, som driver fram den långtgående skillnaden i yrkesval.

 14. Anonym Says:

  Hallå, när skulle debatten börja? Det enda jag såg var när Pär debatterade mot någon person som verkade vara en del av publiken och ville ge sin (o)insatta syn på det hela. När kom representanten för det partiet som som i flera val i följd fått relativt mycket röster?

  Skämt åsido, ruggigt bra gjort Pär, jag har aldrig någonsin sett en sådan klar seger i en debatt. Inte ens de militantaste feministerna kan väl förneka att du vann den debatten? Jag hoppas att du och din bok få mer uppmärksamhet nu, skulle vara mycket intressant att se hur du skulle klara dig mot någon som Juholt t.ex som kan ge dig lite motstånd, dock tror jag att du fortfarande då skulle klara dig bra. Och tänkt vilket genomslag det skulle få om du skulle få till en debatt mot Juholt/Ohly, det skulle nog få många att öppna ögonen.

 15. David Holman Says:

  Anonym

  Inte ens de militantaste feministerna kan väl förneka att du vann den debatten?

  Oj oj oj, du naiva människa. läs här om du vill se FI sticka huvudet i sanden

 16. Peter Says:

  Måste säga att du gjorde en utmärkt insats Pär. Det är nästan häpnadsväckande att se hur genusfeminismen faller samman så fort den bjuds lite motstånd.

  Två reflektioner

  1. På sätt och vis kan jag tycka att det är fel att en representant för en så marginaliserad grupp som FI får delta i en sådan här debatt. De hade kunnat ta dit en vänsterpartist, som åtminstone befinner sig i maktens korridorer.

  2. Jag gillar citatet ”Det finns fler män som heter Anders i styrelser än det finns kvinnor”. Avdelningen syftningsfel, förutsatt att Calle inte tycker att fler kvinnor borde heta Anders…

 17. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2011/05/18/par-strom-i-tv-debatt-med-carl-emanuelsson-fi/

 18. Archibald Says:

  Väldigt sakligt och starkt presenterat och argumenterat i inslaget.

  Det var tråkigt och synd att representanten för FI inte kunde ge ett svar som kunde tolkas som annat än ett hysteriskt ”Därför!”, på den sista frågeställningen.

  I frågan om varför lagen säger att kvinnan måste ge sitt samtycke till gemensam vårdnad, börjar FI istället att prata om att män måste kliva fram och ta sitt ansvar.

  När hela frågan egentligen handlar om varför kvinnan i första rummet måste ge sitt tillstånd, för att mannen över huvud taget ska ges en chans att få Försöka ta sitt ansvar?!?

  Tomma, icke motiverade argument som ”på grund av ojämställdheten” och ”män glider på en räkmacka”… Inga målande, konkreta exempel.

  Jag brukar undvika att kommentera här, eftersom diskussionen bland kommentarerna, ofta inte är ett dugg bättre. ”-Feminismen bu, och feminismen blä…” Jämmer och gnäll istället för saklig och lugn argumentation.

  Tv klippet ger dock ett bra exempel på debatt och som istället borde forma resonemanget kring jämställdhet.

 19. Tree Says:

  I slutet fick FI-talespersonen väldigt svårt att svara. Hade inte velat vara i hans kläder där. Bra jobbat Pär!

 20. ParStrom Says:

  Feministiskt Initiativ tycker att de vann tevedebatten. Det framgår på deras blogg: http://fivastragotaland.se/2011/05/18/krossad-myt-pa-knappt-8-minuter/

 21. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  Skulle gärna vilja se fortsättningen på debatten med Pär i det offentliga rummet dvs föreläsningar, inbjudningar till politiska ungdomsförbund och förbund,Högskola och Universitet ska ske inom kort. Det är väl det här alla har väntat på att börja diskutera offentligt. Feministen Carl Emanuelsson sa i stil med ”fler män måste ta ansvar för jämställdhet och mäns rättigheter”. You,bet! Kommer inte lämna den lotten åt feminister.

  Säger bara, Män organisera er och börja tala 😉

 22. maggan Says:

  Intressant..lite som att sparka i luften men försök nästa gång att undvika att runka huvudet åt dumheterna även om man blir förvånad över hur pantad människan är eg.

 23. fanny Says:

  Hur kan du påstå att kvinnor inte har lägre lön? Kvinnor med exakt samma jobb som andra män får lägre lön. ”Män kämpar mer” – Vad har du för slags statisk på det undrar jag?

  Självfallet ska man se båda könens perspektiv men med tanke på vår historia och hur dagsläget ser ut finns det vissa saker som är mer aktuella än andra. Självfallet är det fel att vi har en icke könsneutral lagstiftning men var sak har sin tid. Vi kommer dit till den punkten.

  Du säger att vi ska se människor och inte kön. Men hur kan du isåfall förespråka att könet är medfött och att könet som social konstruktion är en myt. Helt ärligt, vad menar du med biologin över huvudtaget? Att kvinnors hud är bättre anpassad för smink och strumpbyxor medan männens händer inte tål nagellack utan är anpassade att greppa skivstången?

 24. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  Det är upp till Männen själva att kliva ur garderoben NU och börja kämpa för sina rättigheter och gå från ord till organisering!

  Ursprungligen postat av espressino
  Misstänktas rättssäkerhet stärks
  STOCKHOLM. Rättssäkerheten för brottsmisstänkta kan stärkas, enligt en ny utredning. Krav på objektivitet hos åklagare ska tydligare skrivas in i lagen, förhör ska oftare spelas in och misstänkta ska få lättare att ta del av allt material i utredningar. Det föreslår regeringens utredare som på onsdagen lämnade över sitt betänkande i Förundersökningsutredningen till justitieminister Beatrice Ask (M). TT

  Världens bästa rättssäkerhet behöver förbättras!

  Det känns som ännu färre misstänkta kommer förhöras i framtiden för att spara tid, pengar och utredningsresurser. Därav MN’s idoga ansträngningar för att tänja på rättssäkerhetsgränserna till det yttersta.

  Toppkommentarer
  I’ve often heard people say that we should castrate rapists. Perhaps we should cut out the tongues of women who make false allegations?
  WizardKing78 1 år sedan 25
  We live in a society that profoundly favours women. That’s the core of the problem.

  A nasty women will always be NASTIER than a nasty man.
  cheeriosinabowl 5 dagar sedan
  Man speaks out: 863 views. Duke Lacrosse Team Rapes Girl: Two Million Views. People do not want to hear the truth. They want scandal

 25. Moog Says:

  @ Tree

  Svårt att svara på ett synsätt hämtat från socialdarwinismen, ja. Jag vill inte befinna mig i en debatt med varken Pär, eller representanter från SD. Pär krossade ju sina egna argument dessutom; attityder = sociala konstruktioner.

 26. Ulf Andersson Says:

  @ ParStrom
  ”Feministiskt Initiativ tycker att de vann tevedebatten.”

  Jo, och enligt nynazisterna har aldrig gaskamrarna
  funnits. Gud hjälpe oss för militanta historieförvanskare!
  http://www.dads-r-us.se/2011/01/24/feminists-copy-neo-nazis-by-re-writing-history/

  Du var briljant, Pär!
  Carl visste inte vad som hände.

 27. Erik Says:

  Moog:

  ”De som finns så djupt rotade. De som är….konstruerade. Hoppsan…”

  Attityder?

  Det där är inte alls ett sant påstående. De är i bästa fall PRODUCERADE, men vad är de producerade AV? Varifrån kan mäns ide komma att de måste bygga samhällen, bygga företag, göra karriär, bli skådisar, rockstjärnor, och elitidrottare ifrån? Varifrån kommer kvinnors ide att de inte alls behöver göra de där sakerna i lika hög grad?

  Kan det möjligen ha något att göra med den tysta bomben genetikern Jason Wilder påvisade 2004 att kvinnor i dubbelt så hög grad än män sprider sina gener tro? Kan det ha att göra med att det i bägge fallen är sant, att en man som inte utmärkte sig heller inte spred sina gener medan en kvinna trots att hon var medelmåttig inte hade några problem att föra generna vidare.

  Hur är det med DNA-kompetensen? Eller skall vi återgå till Sovjet som beskrev DNA och genetik som en kapitalistisk konspiration?

 28. Moogs mamma Says:

  Feministen Moog, nu pladdrar du ju bara osammanhängande som en full tant igen, och bara kastar bajs vilt omkring dig. Bättre kan du väl?

  För vad har vi sagt om din bajskastning? Försööök iallafall, rara du?

 29. Pether Says:

  fanny: Bara för att man har samma jobb betyder inte det att man ska ha samma lön.

  Om vi har exakt samma jobb, men jag jobba hårdare, längre, har mer utbildning, erfarenhet, kunskap, osv osv

  Ska vi då ha exakt samma lön?

  Knappast.

 30. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Moog

  Du har så rätt, Moog: alla som vill ha lika rättigheter och skyldigheter för alla, oavsett kön, hudfärg, religion etc, är patriarkala bakåtsträvare och socialdarwinister. Så är det bara.

 31. Hasse Says:

  Per
  Det roar mig vansiningt mycket att lyssna på dig, överallt där du dyker upp ,med dina vettiga åsikter som jag delar idet stora hela.
  Det tråkiga i dramat är att man mest lyckas vaska fram en massa feministiska tomtar och annat, utan något vettigt alls attkomma med, att möta dig i debatterna, vilket gör att det hela blir mera lyteskomik än ett brytande av åsikter och uppfattningar.
  En sak som jag har svårt att hantera och säkert 99 % mina bröder, dom avskummen som jagar in sina ex till kvinnojourerna med realla dödshot. Om du kunde få till en debatt någon kvinnojour’are med lite bredare perspektiv än den omedelbara omgivningen. Det borde bli en debatt liknande hederproblematiken och skulle kunna lämna en och annan tanke att fundera på.

 32. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  Ursprungligen postat av skarlockholmes
  Efter justitieministerns påhitt med lila kuvert till misstänktas familjer och statsministerns påstående att Assange stämts för våldtäkt, trots att han bara har kallats till förhör, har han tydligen lärt sig något om juridik:

  ‘Statsminister Fredrik Reinfeldt, som för tillfället befinner sig i Brasilien är försiktig när han kommenterar de nya uppgifterna.

  – Vi har lärt oss att skilja på anklagelser och det som är rättsligt belagt. I så fall får man ju rättsligt pröva vad det skulle ha begåtts för eventuella felaktigheter. Om man har uppgifter av det slaget måste det rimligen vara det företaget som har utpekats som också får svara upp gentemot det.’

  http://www.dn.se/ekonomi/vi-maste-ti…are-pa-det-har

  Klart att en nationalklenod som SAAB i Reinfeldts ögon är oskyldig tills motsatsen bevisats. Och att en person som JA som kritiserar det svenska rättsväsendet – dvs en annan nationalklenod – måste vara en skurk.

  ”– Jag kan bara beklaga att kvinnors rätt och ställning väger så lätt när det gäller den här typen av frågor jämfört med andra typer av teorier som förs fram. Jag kan bara försvara det faktum som alla i Sverige känner till, nämligen att vi har ett självständigt, ickestyrt rättsväsende.”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/assanges-advokater-till-attack-mot-reinfeldt_5934601.svd

 33. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Hasse

  Ja en ROKS-kvinna, med knivskarpa argument som ”män är djur… män ÄR djur… tycker du inte det?” skulle enkelt smula sönder Pär Ströms vilsna idéer om alla människors lika värde…

 34. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  @fanny säger:

  ”Kvinnor med exakt samma jobb som andra män får lägre lön”

  Känner flera brudar som tjänar två dubbla mer än män. STick ut huvudet och se dig omkring. Tiderna har förändrats. Könskamp istället för klasskamp. Tragiskt,men sant. Alla människor borde ha frid,tycker inte du? Enas människor inte om värdegrunder istället för ett kön blir det så. Återigen,känner du till Mäns förtryck inom Rättsväsendet,Socialtjänsten? Män är överrepresenterade när det kommer till uteliggare. Så hur mäter man jämställdhet? Vad är jämställdhet? Feminism är det inte! Folk proteseterar mot orättvisor. Statsfeminism i Sverige är ett ”Skräckvälde”. MÄn som tjänar uruselt på tunga farliga smutsiga jobb, gnäller dom? Ska inte dom ha högre lön?

  BaalZeBubs tidigare teori om WL:s naturliga fiender står sig utmärkt, vilket härmed bevisas. Det är gammelmedia, dess ägare och anställda. Julians förföljelse och svårigheter hade aldrig nått detta stadium och denna styrkenivå utan gammelmedias aktiva och passiva stöd.

  Revolutionen har nått Spanien.

  Sen i söndags, 15 maj, har Puerta del Sol i Madrid varit samlingsplats för 15-M rörelsen med tusentals människor som begär ”Verklig demokrati”.

  Citat:
  Den Isländska revolutionen med sina konstitutionella reformer, tillsammans med de arabiska upproren som möjliggjorts genom fenomen som Wikileaks och sociala nätverk på internet, har inspirerat 15-M rörelsen.

  Klockan är nu 2:53 på natten och torget är fullt av folk för tredje natten i rad. Detta kan vara början på något där utlämning av JA till USA eller andra provokationer mot honom skulle kunna vara den riktigt tändande gnistan.
  http://www.typicallyspanish.com/news/publish/article_28272.shtml
  http://www.wat.tv/video/thousands-protest-against-38lxf_31wod_.html

  https://www.flashback.org/t1275257p2604

 35. David Says:

  Ett intressant aspekt i debatten var att det här tydligt framkom att feminismen rör sig med ett grundläggande perspektiv på verkligheten som skiljer sig från den allmänt vedertagna. Medan Ström utgick från att samhället består av individer som är kapabla att fatta egna beslut när det gäller sådant som yrkesval och föräldraledighet, så talade Emanuelsson om strukturer och normer som tvingar in människor i vissa roller och styr deras handlande. Med sådana diametralt skilda utgångspunkter är det kanske inte märkligt att feminister och deras kritiker talar förbi varandra. Det mest effektiva vore kanske därför att granska den strukturalistiska grunden för feminismen, snarare än att som här debattera mindre sakfrågor.

 36. Olle Says:

  Fanny: Du har inte läst Pärs bok va? Där står svar på många av dina frågor. Ladda ner och läs den, det tar bara 1-2 timmar.

  Angående att det inte finns tid att prioriotera könsneutral lagstiftning så har skevheten utökats i form av kvinnofridslagen för inte så länge sen. En modern revival av ett medeltida begrepp. Någon mansfridslag finns inte.

 37. Olle Says:

  Manhood United, kan du sluta spamma ner Pärs blogg med en massa lösryckta klipp från Assange-tråden på Flashback som inte alls rör ämnet?

  Det gagnar knappast mansrörelsen, även om diskussionen om hur statsfeminismen visat sin mörkaste sida i Assange-fallet förstås är viktig.

 38. Hasse Says:

  @Jämställdhetsfeministern

  Är Pär Ströms idéer verkligen vilsna, hur kan du veta det? Dom blir jag testa i ”strid” :-).

  Problemet har väl varit förmycket av närsynta ROKS-kvinna i debatten och då blir det ingen debatt och man bryter inte åsikter utan det blir mest oförskämdheter som från tid till annan dessutom ställt till det i kubik för Kvinnojourerna som ,till allas vår skam, faktiskt behövs.
  Ojämtälldheten slår faktiskt åt båda hållen och inser vi inte det så ligger det i farans riktning att Kvinnojourerna och liknande får en sämre ställning och mindre resurser.

  /Hasse

 39. Pether Says:

  Olle. Det rör ju visst kampen för ett jämställt och demokratiskt samhälle.

 40. Lasse Says:

  @Fanny skriver

  ”Hur kan du påstå att kvinnor inte har lägre lön? Kvinnor med exakt samma jobb som andra män får lägre lön. ”Män kämpar mer” – Vad har du för slags statisk på det undrar jag?”

  Hur vore det om du LÄSTE boken innan du uttalar dig ?!

  Alla källor och statistik finns där t.e.x miljonprogrammet en av de största undersökningar som gjorts kring kvinnliga och manliga löner.

 41. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  @ fanny säger:

  ”Kvinnor med exakt samma jobb som andra män får lägre lön.”

  Känner några brudar som tjänar dubbelt så mycket som män. Tiderna har förändrats och det går fort. Från klasskamp till könskamp. Det blir så om inte människor kan enas och kämpa för allas rättigheter och rättssäkerhet. Känner du till Mansförtryck diskriminering av Män och Pappor? Hur många fällande fall i DO? Män diskriminineras döms felaktigt i Sverige, slaktas av Socialtjänsten vid vårdnadstvister,pojkars självmordsstatistik. Att män är överrepresenterade eller snarare symbol för utslagenhet dvs uteliggare. Män som utför tunga,skitiga och farliga jobb har också dåligt betalt. Män utan papper som kommer till Sverige sliter hund utan rättigheter. Vilket kön har det värst? Mannen eller Kvinnan? Ser du inte hur det låter. Alla människor har rätt till frid allt annat är fascistiskt aka feministiskt. Tidlösa värdegrunder står på spel som kommer vara avgörande på hur vi ser på varandra i framtiden och hur f… ska vi kunna ägna oss åt att hjälpa andra länder när Feminismens Saudiarabien fortsätter skapa barriärer som bygger på Sveriges Mörka bakgård. Samförstånd och öppen debatt istället för könskamp. Mäns och kvinnors rättigher,hellre alla människors rättigheter som kommer i skuggan av självförvållad sjuk samhällsfrånvänd ideologi som spårat ut för länge sedan.

  Ett av dom mest talande citaten från Doirs Lessing:

  ”Åhörarna på bokmässan i skotska Edinburgh häpnade när hon gick till våldsamt angrepp på den moderna feminismen, som hon kallade ”en försåtlig, fundamentalistisk kultur”.

  Hon sade att pojkar och män numera är offer som känner skuld för sin blotta existens, och uppmanade männen att slå tillbaka.

  – Jag är chockad över det ständiga och självklara tillplattandet av männen i vårt samhälle. De mest idiotiska, outbildade och elaka kvinnorna kan prata strunt om de trevligaste, snällaste och klokaste männen utan att någon protesterar, sade hon.”

  Doris Lessing varnar på en you tube video som försvunnit av oförklarliga skäl från nätet om att det är bråttom att alla människor gör någonting för att stoppa könskampen. En kamp mellan könen var inte var tanken på 60/-70talet då betydligt högre värdegrunder och betydelsefulla frågor enade folk. Radikalfeministerna maktmänniskor cyniska tog över och genom sitt hat mot män har dom lyckats hjärntvätta Sverige. Men inte helt;-) No lie can live forever-Martin Luther King!

  BaalZeBubs tidigare teori om WL:s naturliga fiender står sig utmärkt, vilket härmed bevisas. Det är gammelmedia, dess ägare och anställda. Julians förföljelse och svårigheter hade aldrig nått detta stadium och denna styrkenivå utan gammelmedias aktiva och passiva stöd.

  Revolutionen har nått Spanien.

  Sen i söndags, 15 maj, har Puerta del Sol i Madrid varit samlingsplats för 15-M rörelsen med tusentals människor som begär ”Verklig demokrati”.

  Citat:
  Den Isländska revolutionen med sina konstitutionella reformer, tillsammans med de arabiska upproren som möjliggjorts genom fenomen som Wikileaks och sociala nätverk på internet, har inspirerat 15-M rörelsen.

  Klockan är nu 2:53 på natten och torget är fullt av folk för tredje natten i rad. Detta kan vara början på något där utlämning av JA till USA eller andra provokationer mot honom skulle kunna vara den riktigt tändande gnistan.

  http://www.typicallyspanish.com/news/publish/article_28272.shtml
  http://www.wat.tv/video/thousands-protest-against-38lxf_31wod_.html
  https://www.flashback.org/t1275257p2603

 42. JD Says:

  Det finns ett fruktansvärt farligt incitament med feminismen och det är att att så länge som du inte ifrågasätter den så ifrågasätter heller ingen dig!
  Ett incitament som många politiker, mediafolk och f.d polismästare verkligen har utnyttjat under det senaste årtiondet!

  Nu äntligen kanske folk börjar vakna tack vare sådana personer som Pär Ström! En viktig kil är inslagen!!!

 43. JD Says:

  Pär!
  ”Feministiskt Initiativ tycker att de vann tevedebatten. Det framgår på deras blogg:”

  Det framgår också på samma blogg hur viktigt det är för F! att kvinnan objektifieras som ett hjälplöst offer i alla situationer.
  Kommentar från någon som tydligen fruktar Pärs bok:

  – Ahaaaaaaaaa. Vad ska vi då syssla med? Pilla navelludd. Skulle inte tro det.

 44. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  @ JD säger:

  18 maj 2011 kl. 17:42
  Det finns ett fruktansvärt farligt incitament med feminismen och det är att att så länge som du inte ifrågasätter den så ifrågasätter heller ingen dig!

  Word!

  >Olle

  Inte? Då har du missat något! Håller inte med dig,men ska tagga ner lite så du får mer utrymme att uttrycka dig. Förklara gärna varför inte anklagelserna mot Julian Assange har med den sk mansrörelsen och jämställdhet att göra? Är idel öra. För övrigt anser jag att Genus Nytt lyckas fånga upp vindar i Samhället på ett kaxigt sätt och ifrågasätter Sveriges feministiska maktmissbruk och dessutom publicerar det själv. Genus Nytt blir en uppstickare till gammel media. Vilket är jävligt Ball. Pär Ströms mod,kurage och oberoende kan likställas med Voltaire eller Montesquieu kamp mot ”skräckvälde” och maktmissbruk. Självklart finns fler därtill som håller fanan högt i kampen för jämställdhet Pelle Billing, Michael Alonzo, Camilla Lindberg, Tiami, Daddy´s Sverige, kollegor på Flashback, Mansnätverket,Advokatupproret,Rättssäkerhets Organisationen rsorg.se mfl mfl. Precis vad som händer just nu framför ögonen i samband med anklagelserna mot Julian Assange är avgörande och blir till symbol,vare sig CB gillar det eller ej. Det blir till en symbol för uppmärksammandet av maktmissbruk,mansförtryck och mäns uteblivna rättssäkerhet som ingen någonsin kan drömma om. Detta case kanske inte löser världsgåtan direkt och öppnar fyrväpplingen. Men något som ändå gör skillnad. Därutöver vore det ödets ironi att den sk mansrörelsen missar tillfället och hamnar i hamsterhjulet utan krav på förändring. Krav på förändring som jag i alla fall vill ha och garanterat många med mig.

  Så dom lösryckta trådarna från Flashback har mer undertext än vad du tror. Gör om gör rätt! Så återigen, vänligen argumentera varför du anser att Sofia Wilén och Anna Ardins anklagelser mot Julian Assange inte ”gagnar” Jämställdhets debatten och Mäns rättigheter.

 45. Jakob Says:

  Haha!

  Carl Emanuelsson kom helt av sig på slutet.

 46. Olle Says:

  MU: Det gagnar inte debatten att dra fram citaten i sammanhang där vi diskuterar helt andra aspekter. Särskilt inte om du bara klipper och klistrar utan att i anslutning till citaten försöker förklara varför du valde just de citaten och vad du vill ha sagt med det. Man blir bara förvirrad om man försöker läsa dem.

 47. Clabbe Says:

  Det här var ett helt fantastiskt framträdande av Pär! Han har alltid varit lugn, saklig och sympatisk i debatter. Det enda jag efterlyst var lite vassare armbågar och NU KOM DE FRAM!

  Jag är enormt imponerad av Pär! Fortsätt i exakt samma stil!

  Nästan att man tyckte synd om den stackare FI-aren, som nog inte kommer att få debattera i tv igen!

 48. krakel Says:

  när feminister provocerar heter det att de som blir provocerade är rädda. undrar vad det heter när feminister blir provocerade…

 49. Clabbe Says:

  Jag tycker att programledaren var ovanligt opartisk – men så har han ju en examen från Handelshögskolan. Troligen inte lika röd som sina kollegor på SVT…

 50. Tommy Jonsson Says:

  Nästa gång Pär får du sabla ned Statsfeministern Fredrik Reinfeldt

 51. Cving Says:

  Pär,

  OT men jag skulle vilja väcka en tanke angående Myt 2 ”kvinnor får lägre lön för samma jobb” i din bok. Du visar ju övertygande att så inte är fallet med bara någon ynka procent oförklarlig skillnad kvar. Men jag är inte säker på att du tänkte tanken helt ut…

  Är det inte sannolikt att med all genusindoktrinering som genomsyrar samhället; jämställdhetsplaner, genus-coacher etc så kommer kvinnor faktiskt att överkompenseras vid lönesättningar, dvs få mer betalt än motsvarande arbetsinsats från en man!? Feminism är ju en mycket framgångsrik fackförening för kvinnor.

  För att inte riskera att stämplas som en lönediskriminerande arbetsgivare, och få hela maktapparaten inkl gammelmedia, AD, DO, Claes Borgström, proffsfeminister etc på sig så tar man i ordentligt. Ungefär motsvarande fenomen som självcensur.
  Man kanske kunde kalla det självgenusifiering, typ.

  Det troliga är faktiskt att det är män som blir lönediskriminerade!

 52. Andreas Dahlin Says:

  Kära Pär!

  Jag blir så glad över att höra att du deltar aktivt i debatter och skriver böcker. Det innebär att jag själv inte behöver stoppa genusväldet, för det sköter du så väl. Jag har alldeles för mycket annat att göra med jobb och familj. Det gör mig så glad att du tar hand om detta. Jag ska lämna ett bidrag till din blogg så fort nästa lön kommer in.

  Som sagt: ”First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.” Har vi nått ”fight” nu?

 53. Kajsa Says:

  Pär Ström får mig att må illa! Ja, hatar man inte män innan så lär man ju börja efter ha läst va ni skriver här. Just det, de flesta männen tycker ju inte som ni! Skönt!

 54. Olle Says:

  Kajsa, vad är det du inte gillar i ”lika rättigheter och lika skyldigheter”?

 55. Urban Says:

  Andreas Dahlin; vi är på väg att få ”win” känns det som. När myterna kläs av så återstår ju bara feministernas krav på privilegier. F!-killen sa ju det rakt ut och det är så uppenbart vad svensk feminism går ut på: att krama ur en massa värden ur män.

 56. André Åkerlund Says:

  @Manhood United. Kan du inte sluta lägga in klipp från youtube som inte har med denna blogg att göra plz och inläggen du gör är ibland skit långa och flera på rad vilket är lite ansträngande att gå igenom, skulle du inte kunna göra dom korta och konsisa med länkar som du hänvisar till? Annas så tycker jag att du gör ett bra jobb med att gräva fram saker *tummen upp*

 57. Medvedor Says:

  Guldstjärna till dig Pär!
  Det vore kul om du gavs lite mer tid någon gång så att du kunde utveckla argumentationen; men trots begränsad tid så blev stackars Carl krossad! Tack för en bra bok med goda argument.

 58. Sigvard Says:

  Jag undrar vilka män Kajsa tittar efter på krogen. 😉

 59. Johan Says:

  Vill tacka dig Pär för det arbete du gör. Tycker även att du ger ett mycket bra och trovärdigt intryck de gånger du får ta plats i media.

 60. Olle Says:

  Läste just Sydsvenskans recension. Förutom att recensenten brer ut en massa som inte diskuteras i boken och gör en del logiska tankefel, så reagerade jag över att den som skrivit inte har något namn angivet samt att artikeln inte ligger under någon namngiven sektion (kultur, politik etc). Är det bara på websidan eller är recensenten incognito i papperstidningen också?

 61. AV Says:

  Kajsa: Så om du möter en eller ett par män som inte delar dina politiska åsikter är det grund att hata män? Hmmm det där kan man ju använda i andra sammanhang:

  Gudrun får mig att må illa! Ja, hatar man inte kvinnor innan så lär man ju börja efter ha läst va ni skriver här. (konstruktiv kommentar på F!s blogg?)

  Kadaffi får mig att må illa! Ja, hatar man inte invandrare innan så lär man ju börja efter ha läst va han gör.

  Makes sense?

 62. Matte Says:

  @Kajsa

  ”Pär Ström får mig att må illa! Ja, hatar man inte män innan så lär man ju börja efter ha läst va ni skriver här. Just det, de flesta männen tycker ju inte som ni! Skönt!”

  Vad menar du nu? Vill de flesta män inte ha samma rättigheter och skyldigheter?

  Och jag hatar inte kvinnor för att du spyr galla på män, du kan se människor som individer.

 63. Josefin Utas Says:

  Pär,

  Jag slog på TV:n på morgonen precis när debatten startade. Och jag vill ge dig en eloge för ditt framträdande. Bra gjort!

  Du var lugn och säker på din sak. Och du ifrågasatte. Det har länge varit tyst konsensus i jämställdhetsfrågorna. Och då är det oftast bara att ställa de rätta frågorna, så avslöjar svaren hur ensidigt tänkandet är.

  Håller med dig om att det viktigaste var när du frågade om FI tycker att det är ok med en diskriminerande lagstiftning. Och de inte kunde svara ”jo, vi vill ha en jämställd lag”.
  Ytterst pinsamt för ett parti som har jämställdheten som största fråga. Om man inte ens vill att LAGEN vi har ska vara jämställd, kan man då påstå sig vara för jämställdhet?! Det visade tydligt var de står.

  Sen är jag inte klar med min egen åsikt te.x. om hur kvinnors löner förhåller sig till männens. Men jag tycker att på detta stadie är de exakta slutsatserna i enskilda frågor mindre viktiga. Det viktigaste är att få till en förändring av samhället så att vi börjar se både män och kvinnor och använder lika mycket empati för alla. Sen kan vi ta itu med det mera finstilta och svåranalyserande vid ett senare skede.

  Har du förresten sett i morgonens ”Stockholm City” (”Samtalskakan” på sid 28-29) där de kommit på samma sak som jag själv reagerade över, att du intevjuades i Metro på Lady Gagas redaktörsdag. De kallar henne ”Pär Gaga” och dig ”Lady Ström” 😀

  Med vänlig hälsning Josefin

 64. Hamstrn Says:

  Jag blir alldeles glad i kroppen när du äger Carl Emanuelsson!

 65. Clabbe Says:

  I debatten pratade Emanuelsson om att man inte kan avsäga sig föräldraskap. Som kvinna kan du ju det, till exempel genom att adoptera bort barnet. En man kan dock aldrig avsäga sig föräldraskap, utan är skyldig att betala underhåll i 18 år till ett barn han kanske aldrig önskat sätta till välrden.

  Jämställt?

 66. Clabbe Says:

  Jag älskar bilderna i slutet av debatten, när Emanuelsson helt kommer av sig och letar efter orden.

  Pär hade då kunnat lägga in nådastöten, men i stället visar bildproducenten hur Pär bara skakar lätt på huvudet åt den stackares FI-killen.

  Underbart!

 67. Clabbe Says:

  När programledaren ber Pär ta upp en av myterna så väljer Pär bokens första myt, ”könet är en social konstruktion”. Jag tycker att Pär hellre ska prata om andra mer konkureta myter i stället, för denna myt är lite för abstrakt och svår att få Medelsvensson att greppa.

  Pär borde även pressat FI-killen att erkänna att FI tar helt avstånd från alla biologiska förklaringsmodeller. Nu kom han för lätt undan när programledaren bara bad honom säga om han tycker arv eller miljö var viktigast.

  Men detta är bara petitesser – Pärs debattinsats vara helt och håller lysande!

 68. krakel Says:

  Inte för att vara FÖRDOMSFULL, det vill man ju inte, trots att den där Carl Emanuelsson verkar vara en CIS-PERSON som sysslar med VANILJSEX i TVÅSAMHET. Men i alla fall, verkar inte herr (?) Carl Passa väldigt bra in i bilden som den amerikanska feministen Jaclyn Friedman målar upp om feministiska män:

  So do you meet guys who pass the feminist test but then turn out to be disappointments for other reasons?

  JF: Oh God. There is a type of feminist guy who is so eager to fall over himself to be deferential to women and to prove his feminist bona fides and flagellate himself in front of you, to the point that it really turns me off. And it makes me sad, because politically, these are the guys that I should be sleeping with! You know what I’m talking about?

  YES.

  JF: Everyone knows what I’m talking about. And some of them are even really cute! I want to say to them, ”If you could be a person, like a whole, complicated person, who I feel like I could crack jokes around, then I would really like you.” But they’re so serious about their feminism at every moment that I don’t feel like a person to them. I feel like I’m on a pedestal, almost. I know that they’re not going to disagree with anything I say under any circumstances. And I don’t feel like I can make a raunchy joke about sex, because they’ll be horrified. . . . I hate to be critical of our allies in any way, because we need them, but there’s something about that certain kind of hyperfeminist guy that makes them unappealing to date, to me. I suspect it has something to do with our internal conceptions of masculinity, which is terrible on my part.

  http://www.washingtoncitypaper.com/blogs/sexist/2010/03/26/fucking-while-feminist-with-jaclyn-friedman/

 69. asdf Says:

  Jag hoppas alla här fattar att det inte går att diskutera sånahär saker i ett såhär begränsat format, speciellt när den enes argument bygger på rätt djupa grejer och den andres på korta punchlines.

 70. Clabbe Says:

  asdf > Och med ”djupa grejer” menar du kommentarer som ”Öööö….strukturer….” och ”asså….könsroller”?

 71. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  @ Kajsa

  Fel. Sanningen är att dom flesta Män tycker inte som feministerna. Dom har inte hunnit kliva ut ur garderoben ännu.

  @ Olle säger:

  18 maj 2011 kl. 18:28
  MU: Det gagnar inte debatten att dra fram citaten i sammanhang där vi diskuterar helt andra aspekter. Särskilt inte om du bara klipper och klistrar utan att i anslutning till citaten försöker förklara varför du valde just de citaten och vad du vill ha sagt med det. Man blir bara förvirrad om man försöker läsa dem.

  För er som hängt runt ett tag har jag tidigare gett förklaring. Stödjer allt som sägs från likasinnade och i och med rättsfallet som kommer vända upp och ner på Sveriges förhållningssätt mot feminism som nästlat sig in överallt. Jag uppdaterar eftersom gammel media inte gör det, och söker vidga betydelsen av fallet symboliserar. Med som mål att fler tar till sig vad som händer i fallet som sagt blir till symbolen för allt vad vi kämpar för och kommer ha drag hjälp av när vi snackar om Sveriges problem med radikal statsfeminism. Om alla drar åt samma håll under en period händer det stordåd. Särintressen och individuella agendor är mer än välkomnat. Men om vi inte samarbetar kan vi glömma förändring och ännu ett varv i hamsterhjulet. Det är det jag vill säga.

  Vem vet, engagemang kanske väcks så att vi kan diskutera i verkligheten på nästa Genus Nytt pubträff eller vid efterfrågade föreläsning i Hufvudstaden. Eller ännu hellre genom att visa sitt stöd på stan och ta en öl 😉 Om det nu inte gått upp för folk att det inte är vänstern och feministerna i Sverige likt omvärlden stödjer Julian Assange på gator och torg. I Juli fattas beslut om hans utlämning, och jag tänker i alla fall visa min åsikt och mitt stöd för jämställdhet och rättssäkerhet och hoppas på fler likasinnade. Hoppas vi syns;-) Att det är liberaler,piratpartister aka myterister(nya feministisk intressen inom partiet) ,oberoende,kvinnor och män, jämställdister och människor som är allt annat än feminister som stödjer Julian Assange i Sverige är pUnK! I Australien,Spanien,bland studenter i Italien och Brasilien etc är kvinnor och män oftast vänster ute och stödjer honom. Dom skulle bara veta om jämställdhets klimatet i Sverige.

  Demo @ the Royal Courts Of Justice in support of Julian Assange … After the decision was made to extradite Julian Assange to Sweden, an appeal was filed. … Julian will be returning to court for a two day hearing on July 12th and …

  http://justiceforassange.com/

 72. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  Kan du inte sluta lägga in klipp från youtube som inte har med denna blogg att göra plz och inläggen du gör är ibland skit långa och flera på rad vilket är lite ansträngande att gå igenom, skulle du inte kunna göra dom korta och konsisa med länkar som du hänvisar till? Annas så tycker jag att du gör ett bra jobb med att gräva fram saker *tummen upp*

  Helt konstruktiv kritik som jag tar till mig. Tänk igenom om ni är på. Ses vi bjuder dricker vi pilsner och visar feministerna vart skåpet ska stå;-)

 73. Man United Says:

  Beträffande att avslöja maktstrukturer bakom feminism i Sverige är dessa länkar int OT. Tvärtom,väldigt nära att förändra Samhället inklusive granskning av rättsväsendet. Om det nu blir en utlämning av Julian Assange vill säga.

  Apropå mod och uppoffring för saker man tror på:

  ”Vår civilisation och vårt välstånd bygger på att män riskerar livet. Med detta inte sagt att det är lättare att vara kvinna än man – men varför har en hel värld fått för sig att det är lättare att vara man?”

  http://www.pellebilling.se/blogg/

 74. fanny Says:

  Jag undrar vad det är som säger att man ska lita mer på Pärs statistik än annan statistik som säger det motsatta…

  Men vare sig det handlar om löner eller kläder så finns det skillnader mellan våra kön. KONSTRUERADE skillnader som inte beror på att vi föds till män och kvinnor. Varför är det så mycket brister för begreppet jämställdhet är det kommer till jämställdhet mellan män och kvinnor?

  Feminismen föddes när kvinnorna var uppenbart förtryckta. Nu har vi kommit i en nästan farligare situation, eftersom vi är förtryckta av normer och inte konkreta lagar (det är det ju uppenbarligen männen som är). Vi blir inte förtryckta av männen, vi blir förtryckta av samhället (män, andra kvinnor, media etc). Det som krävs för att bli accepterad som kvinnor är att man ser bra ut. Och det är sanningen. Kanske känner många män likadant idag då vår värld har blivit så sexfixerad. Att de måste gymma och ha vax i håret.

  Men faktum kvarstår att på kvinnans lista av se bra ut står en rad många fler och mycket mer opraktiska saker så som högklackade skor, kjolar, smink, håruppsättningar, handväskor, nagellack, hårborttagning (visst män rakar sig men kvinnor rakar ju för sjutton halva kroppen!) och visst man kan säga att det är ett val de flesta kvinnor gör. Men valet står inte bara mellan smink eller inte smink utan mellan att bli accepterad eller inte.

  Det är de sociala olikheterna vi måste attackera. Och jag förstår inte hur Pär kan påstå att dessa olikheter är medfödda. Den enda egentliga skillnaden mellan män och kvinnor är könet.

  (visst vi har lite olika byggnad i hjärnan men det innebär inte att vi måste agera efter det, jag menar även om man har gener för bollskicklighet kan man bli gymnast och har man gener för gymnastik kan man ändå bli fotbollsproffs)

 75. Moog Says:

  @ Erik (och alla andra här på forumet)

  ”Varifrån kan mäns ide komma att de måste bygga samhällen, bygga företag, göra karriär, bli skådisar, rockstjärnor, och elitidrottare ifrån? Varifrån kommer kvinnors ide att de inte alls behöver göra de där sakerna i lika hög grad?”

  Ja, det måste ju självklart ligga djupt ”rotat” i mannen att ”tävla” från det att vi män krigat så mycket i svunna tider! Kvinnors ”idé” (hahaha) att de inte ”behöver göra de där sakerna” kommer med all säkerhet ifrån att de alltid stått vid spisen eller ammat barn och känner därför ingen ”stridslystnad” så som vi ”män”!
  Du har huvudet på spiken du, Erik! Det kan ju omöjligt vara så, som vissa korkade feminister, ja, till och med en vanligt någorlunda intellektuellt habila personer tror, att kvinnor inte blir rockstjärnor därför att de inte förväntas inta det utrymmet som ses som självklart för killar! Dessutom, killar har ju ett ”behov” av att synas och höras, mycket mer än tjejer, det ligger ju djupt rotat i oss, eller hur?

  Att fler och fler tjejer intar och delar replokaler och startar band idag måste ju bero på att någonting gått riktigt ”snett”! Jag tränar själv thai boxning och vi är ungefär hälften killar/män, hälften tjejer/kvinnor – vart är vi på väg?! Dessutom verkar nästan alla killar på träningen arbeta som socionomer! Hallå?! Sjukt!

  Erik, jag såg på tv igår och där var ett program om hur darwinismen och biologismen valde ut ”bara vissa delar” av växter och djurs liv i syfte att söka harmonisera dessa beteenden med människan, och dessa teorier fick så oerhört genomslag att de lever kvar än idag – har du hört på maken till dumheter! De valde alltså bort stora delar som motbevisade deras egna argument redan då, för så längesedan!

  Men, men, det där är väl säkert någon feministgalning som satt ihop det programmet också!

  Jag blir så trött, blir inte ni det?!

 76. Sigvard Says:

  Moog, du skriver: jag såg på tv igår och där var ett program om hur darwinismen och biologismen valde ut ”bara vissa delar” av växter och djurs liv i syfte att söka harmonisera dessa beteenden med människan.

  Jaså, ”du har sett på TV att darwinismen inte gäller längre”.

  Om vi bortser från kreationisterna, dvs. vissa delar av den kristna tron, tror jag nog att runt 90-95 % av de forskare som vistas på världens universitet ställer upp på darwinismen.

  Men nu har du sett på TV att så är det inte.

 77. Anden Says:

  Män är inte alls den enda grupp som diskrimineras. Svenskar diskrimineras regelbundet på arbetsmarknaden till förmån för invandrare.

 78. Erik Says:

  Moog:

  Ja, det måste ju självklart ligga djupt ”rotat” i mannen att ”tävla” från det att vi män krigat så mycket i svunna tider!

  Testosteron kallas det. Kvinnor dras statistiskt till män med högre testosteron, de får fler barn det pågår några tusen år… do the math

  ”Kvinnors ”idé” (hahaha) att de inte ”behöver göra de där sakerna” kommer med all säkerhet ifrån att de alltid stått vid spisen eller ammat barn och känner därför ingen ”stridslystnad” så som vi ”män”!”

  Nej det finns ingen säkerhet i det där – bara en gissning som du gör på politisk basis. Däremot bevisade genetikerna att ”kvinnors ide” är sanning, en medelmåttig kvinna överlevde och fick barn i mycket högre grad än en medelmåttig man.

  ”Du har huvudet på spiken du, Erik! Det kan ju omöjligt vara så, som vissa korkade feminister, ja, till och med en vanligt någorlunda intellektuellt habila personer tror”

  Jag har aldrig sagt det är omöjligt det är så, jag har sagt ni inte har presenterat några bevis för det – att ni beskyller alla som inte håller med för variationer av instabilitet stärker bara det intrycket. Nån legitim rätt att bedöma vem som är ”intellektuellt habil” har varken du eller din politiska mobb, det är bara ytterligare ett patetiskt Ad-Hominem.

  ”att kvinnor inte blir rockstjärnor därför att de inte förväntas inta det utrymmet som ses som självklart för killar!”

  Aha! 🙂 Är det måste vara därför nästan inte en enda kille blir rockstjärna? För att det ses som självklart att de skall bli det? Det måste vara därför många fler killar som försöker bli rockstjärnor misslyckas – för att de förväntades lyckas.

  Upplysning till tröga människor: Det förväntas att killar INTE blir rockstärnor. Precis som med tjejer som heller INTE förväntas bli rockstjärnor. En rockstjärna måste sålunda utmärka sig över mängden och prestera långt ÖVER förväntan. Eftersom alla rockstjärnor måste ignorera förväntan så är förväntan helt oanvändbart som argument.

  Det är nog bara feminister som tror man kan skylla precis hela j-a världen på att någon förväntade det. Det är så korkat man saknar ord.

  ”Dessutom, killar har ju ett ”behov” av att synas och höras, mycket mer än tjejer, det ligger ju djupt rotat i oss, eller hur?”

  Helt bakvänt! Killar har ett behov av emotionellt tillfredställande uppgifter (precis som tjejer) när detta inte tillfredställs så kommer killar att synas och höras just för att påkalla deras behov inte tillfredställs. De olika behoven kommer sig av olika sekvens i mognad mellan könen. Också det biologiskt.

  ”Att fler och fler tjejer intar och delar replokaler och startar band idag måste ju bero på att någonting gått riktigt ”snett”!”

  Nej, däremot så kommer din sort att gnälla ”diskriminering” när det inte ökar antalet kvinnliga band av Metallica/Maiden storlek att ha fler garageband. Ni verkar tro att världen styrs av kosmisk rättvisa.

  ”Jag tränar själv thai boxning och vi är ungefär hälften killar/män, hälften tjejer/kvinnor – vart är vi på väg?!”

  Ok, Hur många av er träningstävlar på allvar för att gå matcher? Hur många av er är bra nog att visa vad ni kan i filmer? Det är där skillnaden är, hur många som dyker upp på ett träningspass struntar jag fullkomligt i. Då har jag mer respekt för Jean Claude Van Dammes dotter.

  ”Erik, jag såg på tv igår och där var ett program om hur darwinismen och biologismen valde ut ”bara vissa delar” av växter och djurs liv i syfte att söka harmonisera dessa beteenden med människan”

  För det första, bäste Moog så finns det inget som heter biologism. Det är ett skällsord som samma personer som skanderade fascist/nazist börjat använda. I regel de personer som hatar demokrati för att den låter även personer de inte gillar yttra sig.

  För det andra så är det inte missarna i en teori som avgör dess betydelse. Det är hur mycket bättre än alternativen den korrelerar med fysisk verklighet.

  ”och dessa teorier fick så oerhört genomslag att de lever kvar än idag – har du hört på maken till dumheter! De valde alltså bort stora delar som motbevisade deras egna argument redan då, för så längesedan!”

  Och det tror du är ett argument? Försök komma med något bättre själv istället för bara gnälla på vad andra säger. Jag har sagt det en gång jag säger det igen, dina inlägg bygger helt på att du döljer din egen information så ingen kan bedöma den.

  Att en vetenskaplig teori inte är PERFEKT är inget argument för att den skulle vara lika bra som alla andra heller ej perfekta teorier. Det mesta vi vet är inte perfekt – man väljer dock i vetenskapen den bättre metoden framför den som förklarar vår värld sämre.

  Men det gör inte du för du drivs av ideologi – inte vetenskap.

 79. Moog Says:

  Kan ingen stoppa Erik, han gör ju bara bort sig/er?

 80. Maria Says:

  Moog:
  Erik är ostoppbar och väl är det, för det han skriver är den stora behållningen. Han är den här bloggens renhållningsarbetare, han reder ut de värsta vanföreställningarna, däribland dina.

 81. Josefin Utas Says:

  @fanny:
  ”Men faktum kvarstår att på kvinnans lista av se bra ut står en rad många fler och mycket mer opraktiska saker så som högklackade skor, kjolar, smink, håruppsättningar, handväskor, nagellack, hårborttagning (visst män rakar sig men kvinnor rakar ju för sjutton halva kroppen!) och visst man kan säga att det är ett val de flesta kvinnor gör. Men valet står inte bara mellan smink eller inte smink utan mellan att bli accepterad eller inte.”

  Jag förstår inte varför vi behöver tävla om vilken könsgrupp som har det sämst. Kan du förklara varför du tycker att det är så viktigt? Vad leder det till?

  När man gör sig till offer (”det är mest synd om mig/oss”) så ger man bort sitt ansvar till andra. När man ger bort ansvaret till andra, så ger man i själva verket också bort sin egen möjlighet att påverka. Hjälplösa är inga förutom de som anser sig själva vara det.

  Vi måste inse att vi alla är del av detta maskineri av bedömningar och av vad som krävs för att bli accepterade etc. Män och kvinnor är alla ”skyldiga” till hur det ser ut. Må vara deprimerande. MEN det positiva är då att vi alla i så fall har en möjlighet att påverka i en positiv riktning. Och det är inte fy skam!

 82. Erik Says:

  Maria:

  ”Han är den här bloggens renhållningsarbetare, han reder ut de värsta vanföreställningarna, däribland dina.”

  Mycket har man kallats men detta var nytt, tack för komplimangen, Själv känner jag mig lite som bloggens Super Mario rörmokare som håller rören rena 🙂

 83. Cving Says:

  Erik:
  Jag måste stämma in i hyllningskören. Läser alltid med stort intresse dina inlägg när du lugnt och sakligt styckar upp och lustmördar virrpannornas tokerier. Jag har skrattat högt många gånger.

  En tanke kring ”förväntan”: kan detta vara genuskyrkans motsvarighet till katolikernas förbön? Om ett gäng genustroende sätter sig och förväntar något riktigt starkt kommer det helt mirakulöst att hända! Man kanske kan beordra ”förväntan” varje söndag runt om i landets genusinstitutioner?
  Ok, lite oseriöst men en tanke iaf…

 84. Erik Says:

  Cving:

  Tackar, kul att se nya namn som gillar vad jag skriver.

  Beträffande uttryck som ”förväntan” och ”sociala normer” och ”social förväntan” och ”normer” och ”strukturer” etc som framför allt sociologi-tränade ideligen slänger sig med… så ser jag en rätt tydligt röd tråd i det att sociologer i allmänhet verkar helt fixerade av MAKT och tror varenda människa är lika besatt vid makt som de själva är.

  Många av dem sätter sig själva som nån slags övermänniskor som kan se ”maktrelationer” som andra inte kan se. Dessa baseras inte på någonting konkret som kan bedömas av andra utan här betraktar man sig som en överklass som är mer upplysta. Vidare verkar många av dem beskriva precis allting som ett nollsummespel. Gudruns text här är typiskt sociologiflum:

  ”Har någon grupp mer makt så är det på någon annan grupps bekostnad.”

  Helt fel! Hur bra man har det handlar inte om hur man har det relativt andra, hur bra man har det handlar om hur man lever i förhållande till hur man VILL leva (i förhållande till alternativen). Om en annan person höjer sitt värde med 50 kr och ditt värde med 10 kr så har du fått 10 kr mer…. Att förhindra den andre får 50 kr skulle göra DIG 10 kr fattigare och denne 50 kr fattigare.

  Detta fenomen kallas ”altruistisk bestraffning” dvs försämra för andra utan att det förbättrar för dig. Utmärkande för detta är avundsjuka, det viktiga är inte vad du behöver, det viktiga är vad andra har – vad andra har skall du ha – men inte för att du behöver det – bara för att de har det.

 85. fanny Says:

  @ Josfine Utas
  Aldrig i livet att jag tycker synd om mig själv (eller några andra kvinnor) men hur ska man kunna skapa ett jämställt samhälle om man inte erkänner att vissa grupper är nertryckta?

  Ska vi sluta bry oss om invandrare som inte får jobb på grund av sin bakgrund eller låtsas som om hatbrott mot homosexuella inte finns?
  (och säg inte att det är samma sak för det är det, rent principiellt)

  Här kan alla intresserade få läsa om begreppet livmoderfeminism, vilket jag ser många tecken på i denhär diskussionen): http://fannyblodig.blogspot.com/2011/05/feminismen-igen.html

 86. Sigvard Says:

  Fanny, finns det andra sätt att lösa problem än genom krig?

 87. fanny Says:

  @Sigvard

  Förstår inte vad du menar. Jag vill inte föra krig. Jag vill lösa problem. Och det verkar tyvärr ingen annan här vilja göra…

 88. Josefin Utas Says:

  @fanny:
  det var min tolkning av ditt inlägg, att du ville göra kvinnor till de som det allmänt är mest synd om. Och att du ansåg att vi därför ska vi lägga allt krut på dem. Är min tolkning fel alltså?

  Jag är inte emot att man ser diskriminering. Tvärtom är jag extremt mycket för det. Det jag är däremot är motståndare till är att förenkla hela vår komplicerade värld till två sidor och sedan anse alla i den ena gruppen vara universella ”offer” (kvinnorna) och alla i den andra gruppen vara i en ultimat ”maktposition” (männen). Det är inte att ta alla människors välmående på allvar.

  Vi borde skilja på olika situationer. En grupp kan vara diskriminerad i en situation och vara i maktposition i en annan. Och jag måste säga att jag ser väldigt få personer våga uttala att kvinnor faktiskt i vissa situationer är i ett överläge jämfört med männen. På den punkten vill jag se en förändring. Riktig jämställdhet, där vi alla blir tagna på allvar och blir behandlade rättvist, kommer vi aldrig att få så länge vi tror att världen är enkel och svart-vit. Vi måste inse att vi är mer komplexa än att bara bestå av ett ”kön” och that´s it. Och att vi hamnar många olika situationer, där vi blir bemötta och behandlade på olika sätt.

 89. Sigvard Says:

  fanny säger 23 maj 2011 kl. 11:29 @Sigvard: ”Förstår inte vad du menar. Jag vill inte föra krig. Jag vill lösa problem. Och det verkar tyvärr ingen annan här vilja göra…”

  Jo, Fanny, det finns några män här som resonerar och söker samförstånd. Men precis som på många feministiska bloggar finns de som… inte är det.

 90. fanny Says:

  @josefin utas

  Men jag håller verkligen med dig, vi är inte ett kön, vi är människor allihopa. Men för att samhället ska kunna nå den punkten där vi ser varandra som människor endast så måste vi ju erkänna att könsrollerna är sociala konstruktioner.

  Om man påstår att skillnaderna mellan män och kvinnor (vem det än är som gynnas eller inte) är biologiska så kommer inga förändringar ske.

  Sedan tänker jag fortfarande inte ge mig om att kvinnor i högre grad än män är förtryckta, även om det självklart är tvärtom på vissa platser. För så är det och det vet alla som gått i grundskolan och läst historia.

 91. Stina Says:

  Fanny, hur ska det gå för de förtryckta männen?

 92. Josefin Utas Says:

  @fanny: ”Om man påstår att skillnaderna mellan män och kvinnor (vem det än är som gynnas eller inte) är biologiska så kommer inga förändringar ske”

  Varför det? Varför skulle inga förändringar kunna ske då? Det där förstår jag inte alls.

  Att t.ex. särbehandla någon, eller behandla någon illa, i en situation pga att de har rött hår är lika illa som att särbehandla någon för den sport de håller på med. Eller vad de åt till frukost. Eller om de är bra på att spela piano. Eller har små öron eller mörk hy.

  Diskriminering handlar om att man blir dömd på förhand, om fördomar, attityder. Alltså sådant som inte hänger ihop med faktisk biologi (kroppsdelar, anlag etc). Utan det handlar om vårt psyke, känslor, värderingar. Sådant som i högsta grad är påverkbart.

  Ta exemplet homosexuella, är det relevant i diskrimineringssammanhang om deras homosexualitet är biologiskt betingad eller inlärt? Nej det tycker inte jag. Och det går alldeles utmärkt att jobba mot diskriminering av dem oavsett vad man anser i den frågan. De ska bli behandlade som andra människor i ex jobbsökar-situationer, krogköer, inom utbildningsväsendet o.s.v.

  Våra inställningar verkar skilja sig åt i grunden. Vill du/kan du förklara lite mer vad du menar? För jag förstår inte.

 93. Josefin Utas Says:

  @fanny: ”Sedan tänker jag fortfarande inte ge mig om att kvinnor i högre grad än män är förtryckta, även om det självklart är tvärtom på vissa platser. För så är det och det vet alla som gått i grundskolan och läst historia.”

  Du får naturligtvis tycka som du vill. Men då får du acceptera hur det uppfattas av andra. Jag kan berätta hur jag tolkar det: när jag ser/hör någon trycka på detta igen och igen, så ger det signalen till mig att det är oerhört viktigt vem som har det värst kontra ”bäst”. Det är som om det handlar om någon sorts upprättelse, en skuldfråga, eller kanske snarare hämndfråga. Och då ha vi hamnat i motsatsen till jämställdhet.

  Jämställdhet för mig handlar inte om hämnd, att ge igen, om straff, eller att betala tillbaks. Utan det handlar om att ställa människor på samma nivå. Om ödmjukhet och respekt. Och enligt mig går det utmärkt att föra jämställdhetskampen på ett jämställt sätt. Utan tävling och med en grundsyn i botten att vi är alla människor främst och jämställda på så vis. Det är att manifestera att alla människor är lika värda, och förtjänar att bli behandlade som just lika värda. Det här borde de som vill ha jämställdhet tänka på. Om de propagerar för en sak – men anser inte att just DE behöver följa grundprinciperna som de vill ska råda, vilket gehör kommer de att få…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: