Männens instinkt att mamma fixar allt?

by

Idag har Ulrika By skrivit en krönika i DN Söndag (sidan 4, ej på webben). Rubriken är, som synes ovan, ”Männens instinkt är att mamma fixar allt”.

I texten går Ulrika By igenom hur hennes söner är dåliga på att hjälpa till i hushållet. De frågar till exempel ”Mamma, var är mina kläder?” och ”Vad ska vi göra i helgen, mamma?”

Ja, det måste ju vara ett nytillskott till patriarkatet på gång i den familjen.

Skämt åsido. Är inte det där ett fullständigt normalt barn- och ungdomsbeteende? Efter vad jag har sett av världen beter sig flickor sådär hjälplöst i precis lika stor utsträckning som pojkar när föräldrar är i närheten. Var finns underlaget för att göra en könsskiljande fråga av det, och till och med sätta rubriken ”Männens instinkt är att mamma fixar allt”?

Nu kan det ju vara en rubriksättare (den yrkeskåren har mycket på sitt samvete) som har sett en möjlighet att plocka PK-poäng genom att förstärka en redan påbörjad attack på det manliga könet. Men det blir ju saken inte bättre av, i så fall.

Ulrika By ondgör sig också i krönikan över det faktum att det inte är många kvinnor som deltar i två seglingstävlingar hon nämner – Lidingö runt och Ornö runt. I det första fallet styrdes 11 båtar av kvinnor och 316 av män. I det andra fallet styrdes sex båtar av kvinnor och 188 av män.

Och?

Kvinnor väljer i mindre utsträckning än män att delta i seglingstävlingar. Vad är det för problem med det? På vilket sätt angår det Ulrika By? Hon själv är en av de där sex kvinnorna som styr en båt i Ornö runt. Hon ville göra det, hon fick göra det (naturligtvis), och hon gjorde det. Fine! Då fungerar ju samhället som det ska, eller hur?

Jag har själv båt och har märkt att kvinnor i genomsnitt är mycket mindre intresserade av att aktivt styra och framföra båtar än män. I många fall vill kvinnorna helt enkelt inte, säger ”låt mig vara” och lägger sig på fördäck och solar. Medan mannen/männen lämnas att sköta styrande och navigering. Det berättade en professionell skeppare för mig, en skeppare som varit på mängder med båtturer och fått ett stort underlag för att göra observationer om könens beteende. Man skulle kunna säga att männen tar ansvar för båtens framförande…

För övrigt: Idag publicerar Svenska Dagbladet ett jättereportage om den svenska truppen i Afghanistan. Tidningens framsida ser ut så här:

Bläddrar man sedan och tittar på bilderna i själva reportaget får man intrycket att det är en mycket stor majoritet män i truppen (jag har inte sett några siffror). Men det innebär förstås inte att det är något fel med att det råkade bli en kvinna på förstasidan. Hon kan ju ha valts av andra skäl än att hon är kvinna. Hon är förmodligen en alldeles utmärkt soldat.

För övrigt 2: Här kan du läsa en debattartikel av en som är trött på genushysterin i förskolan, den moderata riksdagsledamoten Jessica Rosencrantz. Tack för tipset, Erik.

Annonser

29 svar to “Männens instinkt att mamma fixar allt?”

 1. AV Says:

  Att dra generella slutsatser ur egna anekdoter ligger i tiden. Om hennes söner hela tiden frågar efter var deras kläder är eller vad de skall göra i helgen, säger det mer om hennes uppfostran av just de barnen. Om hon sett till att involvera barnen i klädtvätt och helgplaneringen hade de aldrig behövt ställa frågorna.

  När det gäller segling finns det två aspekter. Att fler män än kvinnor seglar är i sig inget problem. Speciellt inte om man inte samtidigt problematiserar att styrelsen i Föreningen Svenska Spetsar (knyppling) består av 100% kvinnor. Att bara problematisera ”manliga” val och beskriva dem som exklusiva skapar en könsmaktsordning, som inte fanns innan.
  Problemet uppstår om de kvinnor som vill segla eller män som vill knyppla möts av fördomar. Visst finns det män som anser att ”kärringar inte kan segla”, men de flesta blir bara glada om fler damer vill hålla i rorkulten. Det är inte bara buffliga karlars fel att männen styr och damerna springer med tampar i Götakanals slussar. Mellan slussarna är det ganska gott att sola på fördäck. Familjen borde prata igenom förutsättningarna innan och att båda lär sig framföra båten. Det är en säkerhetsfråga också.

  Dessutom har jag som man mötts av en hel del fördomar när jag syr. Mest från kvinnor.

 2. AV Says:

  Man skulle kunna göra en kritisk intersektionell analys av Föreningen Svenska Spetsar. Ser man på namnen verkar de flesta vara av äldre generation och definitivt av svensk eller nordisk ursprung. Något enstaka grekiskt (?) namn har smugit sig in bland hermelinerna. Här finns det anledning att skriva en ung arg krönika och utfärda GUMVARNING! med versaler.

  Ok, om någon från föreningen läser detta så är jag inte alls kritisk till ert arbete att bevara spetskonsten. Ni fick bara vara motexempel för att visa orimligheten att utfärda gubbvarning för flugfiskeföreningen. Jag utgår självklart från att den man som vill knyppla blir lika välkommen som den kvinna som vill grisa ner sig i veteranbilsklubben. Kör hårt med nålar och käglor.

 3. AV Says:

  Pär:
  Enligt TV4 morgons unga kvinnliga omvärldsanalytiker är en av de viktigaste twitterhändelserna att någon inte tycker att du borde bjudas in till TV. Det tyckte inte analytikern själv heller.

  -Jag tycker inte han [Pär] skall ges utrymme när han lallar på med sin världsbild, helt utan stöd.

  Ungefär så. Tilde var mer diplomatisk och sade hon inte läst din bok.

  Att de inte förstår att de motsäger sig själva. Vad blir effekten av denna blänkare kl 11 en sönd fm.?

 4. JD Says:

  ”Vad ska vi göra i helgen, mamma?”
  Om man inte ger barnen tillräckligt självförtroende att själva ta fram förslag på vad ”vi” kan göra genom att själv kliva tillbaka och låta dem bestämma ibland så kan det nog bli så här.
  Att skylla barnens beteende på dem själva och att framförallt skuldbelägga dem för att de råkar vara pojkar, finns det mycket att ha åsikter om.

 5. JD Says:

  @AV

  Att en person som har stort inflytande i TV (om än bara obildad Twittertyckare) så här grundlöst och subjektivt ger sig på en person på det här sättet är egentligen helt horribelt!
  Det vore en annan sak om det vore sakliga argument men det du beskriver är helt sjukt!
  En anmälan borde vara befogad!

 6. Jack Says:

  AV

  ”-Jag tycker inte han [Pär] skall ges utrymme när han lallar på med sin världsbild, helt utan stöd.”

  Den som läser boken eller för all del den här bloggen bör ha sett att stöd finns. Att hon sitter i TV och säger motsatsen, en uppenbar lögn för alla, borde vara slutet på hennes karriär.

 7. Jack Says:

  AV,

  Har du namnet på henne?

 8. Jämställdhetsfeministern Says:

  Att Ulrika By skuldbelägger sina egna barn, för att de fötts som pojkar, visar att hon är en duktig, bra och feministisk mamma.

  Sen är det ju så att överallt där män är i majoritet beror det på att männen stänger ute och förtrycker kvinnorna. Om vi hade levt i ett jämställt samhälle hade kvinnorna varit i majoritet överallt.

 9. Liberalen Says:

  ”Enligt TV4 morgons unga kvinnliga omvärldsanalytiker”

  Mera korrekt:

  ”Enligt TV4 morgons feministiska grönsak med nollkoll”

 10. Jämställdhetsfeministern Says:

  @AV

  Självklart ska en person som ifrågasätter feminismen inte få komma till tals i Sverige 2011. Hans böcker borde också genast brännas på bål.

 11. Liberalen Says:

  ”Om vi hade levt i ett jämställt samhälle hade kvinnorna varit i majoritet överallt.”

  Absolut =)

 12. Liberalen Says:

  =)

 13. Matte Says:

  Är hon ett kontrollfreak kanske? Om hon är det så är det inte konstigt att de frågar.

  Släpper hon på kontrollen och låter grabbarna utvecklas och ta ansvar så blir det nog bättre.

  För övrigt är ju flickor också frågvisa i ung ålder, men det är ju inne att ”problematisera”(läs gnälla) pojkar.

 14. Gilbert Says:

  Men det är idiotiskt att göra politisk poäng av den här debatten, när nu hela jävla alliansen är feministisk resp. extremfeministisk.

  Vad är det hon föredrar då?
  En högerfeminism?
  En liberal feminism?

  Man kunde ju lika gärna påstå att det är en höger-ideologi i dess extrema form, att förbjuda barn leka fritt – i likhet med Nazityskland där barn skulle formas enligt nazistiska ideal?

  Socialismens premisser har med en rättvis ekonomisk fördelning att göra (ofta av rent utilitaristiska anledningar). De har överhuvudtaget inte ett dugg med folks vardagsprefenser i klädval, lekval, etc. att göra.

  Även den traditionella högern definieras som en ekonomisk politik utan att lägga sig i folks vardag.

  Dagens extremfeminism passar snarare högern som hand i handske, eftersom kapitalet idag har upptäckt kvinnan som sin nya möjlighet, där staten används som medel för att täppa till käften på sådana som ”liberalen” (Eriks ”underjag”) och Erik och andra desillussionerade stackare.

  Samma stat och samma grundlagar som Erik lyfter fram som den heliga kon för att försvara Lars Vilks yttrandefrihet mot kräkningen av en hel arabisk befolkning (helt utan någon jävla anledning) avskyr han så djupt som han avskyr vänstern. Jävla dubbelmoral.
  Det är just denna idiotiska logik hos galningar som styr samhället idag.
  Jag avskyr ”x” och jag avskyr ”y” och alltså: x = y.

 15. PO Says:

  ”I texten går Ulrika By igenom hur hennes söner är dåliga på att hjälpa till i hushållet. De frågar till exempel ”Mamma, var är mina kläder?” och ”Vad ska vi göra i helgen, mamma?”

  Ulrika By var väl fullt upptagen med att slåss för kvinnors lika rättigheter att hon inte hann med barnen.

 16. VD Says:

  Hon är dålig på att uppfostra (en ”plocka-upp-mamma”) och skyller först på pojkarna sedan går hon vidare och gnäller på alla män i hela världen. Själv är hon felfri…

  Sedan ondgör hon sig även över att andra kvinnor inte delar hennes fritidsintresse. Detta är också männens fel någonstans.

  Vem är den lycklige maken? 🙂

  Hon kanske skulle ha nöjt sig med båten i sitt liv,

  och stannat på havet.

 17. Kristin Says:

  @Jack
  Hon heter Parisa Amiri.

 18. Olle Says:

  Påminner om mina döttrars beteende. Hur gamla är Ulrika Bys söner eftersom hon kallar dem ‘männen’?

 19. Karlsson Says:

  Påminner även om mina egna döttrar. Normalt beteende för småbarn.

 20. Betahanne Says:

  Min lokaltidning är sedan ett par år tillbaka överöst av kvinnliga krönikörer. De är dock oerhört förutsägbara: Till slut skriver de enbart om sin egen familj. Efter ett tag slutar man att läsa dem eftersom deras krönikor enbart avhandlar det egna privatlivet (shopping, städning, plantering, tonårsbarn o s v).

 21. JD Says:

  @AV

  Jag vet inte om det är TV4 eller om det bara är Parisa själv som anser personer som analyserar feminismen ska censureras.
  Själv säger hon så här på sin blogg:
  —————-
  ”Vissa säger att feminism är diskriminerande mot män och man borde kalla sig humanist istället. Hatar inte män, alla män är inte svin. Men jag skäms inte ett dugg för att säga att jag är feminist.

  Och den inställningen behövs inte bara i extrema fall som hedersmord utan även här i Sverige där Lina Thomsgård räknar antalet kvinnliga djs i klubbutskicken varje vecka. ”
  ———————-
  Ok.. Vi jämför här alltså hedersmord med antalet kvinnliga DJ´s i Sverige?
  Wow!

 22. Jack Says:

  ”Hatar inte kvinnor, alla kvinnor är inte suggor. Men jag skäms inte ett dugg för att säga jag är….”

  ja vadå? inte ens mest extrema avarterna av maskulism kommer i närheten av att spegla feminismens antimansuttalanden när dessa uttalanden dessutom är menade att vara milda.

  Idag skriver nästan alla riksdagspartier under på en ideologi vars milaste uttalanden är i stil med ”alla män är inte svin men…”

  När får vi våra ministrar att följa en ideologi vars mildaste inställningar är ”Alla kvinnor är inte suggor men…” ?

 23. Gorby Says:

  Länk till TV4 play och Parisa Amiri’s uttalande att Pär inte borde få vara med i TV (vid ca 7.16): http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=twitterkollen_med_parisa_amiri&videoid=1650697

  Som vanligt bara svävande uttalande om att Pärs åsikter inte har något underbyggd argumentation etc. men inget bemötande i sak.

  Finns det någon som överhuvud taget kritiserat Pärs bok med argument och inte med svepande kritik som att han har fel.

 24. johansblohm Says:

  Eller frun, när vi kommer upp i brynja och folkbira-åldern. Inget får ju störa vårt tipsextra…

 25. Betahanne Says:

  Parisa har jag lagt märke till tidigare. Hon använder sina fem minuter i programmet för politisk (pk-) indoktrinering. Tidigare måltavla har varit SD nu var det Pär Ströms tur. Uttalandet om Pär Ströms bok är på gränsen till förtal. Någon form av anmälan (jag vet inte om TV 4 omfattas av granskningsnämnden) bör rimligen göras.

 26. Man United Says:

  Skönjar det en förklaring varför det är just Mammorna som curlar sina barn och inte fäderna i samma utsträckning. Generalisering? Tesen tål att debatteras och tas upp för att se om den håller. Det är ju mödrarna som vill vara hemma. VAd gnäller hon för. Logik? Vart är pappan i sammanhanget? Vad har han att säga till om? Myten om den goda modern håller sannerligen på att rukas samtidigt som feministerna vill detta. Vad håller dom på med? Får inte ihop tankegångarna. Synen på kvinnan och modern som god börja vackla och feminismen ställs inför skranket och ska förklara sig. Vart är logiken. Det funkar inte längre att köra samma spel när feminisms privilegier har upphört att inte bli granskade och publicerade.

  Att inte Gay-homo rörelsen i samma utsträckning ifrågarsätter scum och skam är förvånande. Eller är dom fega? Bara för att man är homosexuell betyder inte att man är vänster eller feminist. Pride…..Så jävla mossigt och pretentiöst. Valerie Solanas mordförsök på Andy Warhol hur kommer det att det är så tyst? Är homosexuella fega,rädda? Vad är dom rädda för? Feminism? Utvecklingen från postmodernismen stannade av där…..

  ”how is it a gift to humanity, the damn thing talks in general about committing genocide against males”

 27. Man United Says:

  Om en feminist får barn och det är en pojke ska hon göra sig av med honom som änglarmakerskorna? Eller som hinduerna fast med där istället med flickor för att de inte idkar klirr i kassan avseende hemgifter.
  Ingen skillnad, då det är människor vi snackar och maktmissbruk istället för en ras ett kön!

  Feminister, som de skulle vara gudar snarare fundamentalister i ett ”skräckvälde” där livslögnen inte kan undanhållas för evigt. Det är inte så j… svårt att tänka själv, det är ingen gåva, det finns där, öppna ögonen och börja ifrågasätt. Dom färgade och våra förfäder från AFrika har uppenbarligen något som vi har att lära oss av och det är tillhörighet och därmed vågar säga ifrån mot det som är fel. Feminism är så inåt helvete fel!

  No lie can live forever!

 28. Hjalmar Says:

  Jack:
  Ulrika By:s pojkar kanske är ‘morsgrisar’… (osjälvständiga småbarn; hänger i kjolarna).

 29. Tompa Says:

  Hej.
  Nu skriver jag här för första gången. Jag gillar din blogg. Inte för att jag tycker/tror att allt du säger är lag och sanning, men mer för att jag tycker en del är det, och det är en vinkel som inte tas upp vidare ofta.

  Men nu kommer vi till vad jag hade problem med: när du skriver saker som din för övrigt här. Nu har jag ju läst tillräckligt för att förstå att chansen är stor att du faktiskt menar det du skriver – att det är bra att hon väljs ut för att hon säkert är en duktig soldat och antyder att man borde göra samma sak åt andra hållet också istället för att kvotera – men det låter verkligen som att du är ironisk. I princip som att du är bombsäker på att hon INTE är en bra soldat, utan BARA valdes pga sitt kön.

  Keep up the good work och hoppas att du tänker lite mer på tonen i fortsättningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: