Sköterskor tyckte inte synd om misshandlad man

by

Det kom en insändare till GenusNytt. Den är särskilt intressant mot bakgrund av förslagen att all vårdpersonal ska instrueras att fråga alla kvinnliga patienter (oavsett vad de söker vård för) om de blir misshandlade hemma (läs om det här, här och här). Här är insändaren:

Min flickvän som jobbar inom vården hamnade i en underlig diskussion för ett tag sen när media skrivit om en kvinna som hade misshandlat sin make. Min flickvän påpekade det hemska i de detaljer som media skrev om, bland annat att mannen vaknade mitt i natten av att kvinnan ristade i honom med en nyckel.

Den kollektiva reaktionen bland sjuksystrarna i fikarummet var: ”Jaja.. undra vad han hade gjort”. Det här var ett uttalande som fick min flickvän att sätta kaffet i halsen och ifrågasätta vad de menade.

Enligt sjuksystrarna var det omöjlig tanke att kvinnan självmant skulle skada mannen utan anledning. Han måste självklart gjort något innan för att provocera henne. Min flickvän fortsatte ifrågasätta, och försökte även vända på situationen för att fråga om man hade resonerat på samma sätt om det varit en ”en man som hade misshandlat sin fru”. Det här var något som de inte kunde ta till sig allt eller ens fantisera om. ”Nää de fattar du väl själv”.

Till slut gick de ändå med på att sänka garden lite, och tycka att ”Det var alkoholens fel (som nämndes i artikeln), hon var offer för den”. Men mannen borde ha haft förståelse för att hon hade problem med alkoholen.

/DD

Annonser

26 svar to “Sköterskor tyckte inte synd om misshandlad man”

 1. Sigvard Says:

  Upprepa gång på gång på gång:

  Lagen ska vara lika för alla.

 2. JD Says:

  Vad ska en man som blir misshandlad av en kvinna göra då samhället ignorerar honom? Ta lagen i egna händer och hoppas klara sig från straff eller acceptera sitt underläge?

 3. St. Augustine Says:

  Sånt brukar kvinnor göra och dom brukar klara sig. Jag syftar på JDs kommentar. Vi är absolut inte lika inför lagen.

 4. Jack Says:

  ”Det här var något som de inte kunde ta till sig allt eller ens fantisera om”

  Detta och liknande vittnesmål är en nyckel i förståelsen och förklaringen av kvinnorörelsen.

 5. Matte Says:

  Feminismen finns överallt och dess rykte blir sämre för var dag.

 6. Ahla Says:

  Läs mer här om våldsutsatta män (i nära relationer): http://www.newsmill.se/artikel/2011/05/20/victor-z-hahns-machoattityd-ett-slag-i-ansiktet-p-v-ldsutsatta-m-n

  Intressanta kommentarer. Även när en man tar upp denna förbisedda fråga anklagas man tydligen för att tillhöra ett ”genusetablissemang”. Jag tycker att det är viktigt att det belyses.

 7. Peter Says:

  Jag blir inte direkt förvånad. När kvinnor begår brott söker man ofta förklaringar till det inträffade på ett helt annat sätt än man gör när en man är förövaren. På något sätt verkar det som om många människor har svårt att acceptera att kvinnor kan begå grova brott och särskilt rena vidrigheter. Min kära Bathory…

  Kommer förövrigt ihåg att Leif GW pratade om fenomenet i ett avsnitt av ”Veckans Brott”. Han vidhöll att det inte är någon större skillnad mellan mördare, oavsett kön.

 8. johansblohm Says:

  Ja det är synd om den promille av misshandlade partners som är män. Låt oss lägga alla resurser där. Efter det kan vi kasta ljus på skatteplanerande socialbidragstagare…

 9. Sharpless Says:

  @johansblohm:
  Det finns undersökningar som visar på att det är betydligt vanligare än så med kvinnor som misshandlar sina män, men sådant kan ju inte tas upp i Sverige, det skulle ju bara bli fel då.

 10. Mats Says:

  @johansblom

  Nej, det är synd om den promille av befolkningen som måste trycka ner andra för att känna sig uppblåsta!

 11. Jack Says:

  johansblom, sharpless,

  – ”Ja det är synd om den promille av misshandlade partners som är män. ”
  – ”Det finns undersökningar som visar på att det är betydligt vanligare än så med kvinnor som misshandlar sina män”

  Det behövs knappt några undersökningar för att se att det finns en del som ljuger oss alla rakt i ansiktet, johansblom är en sån människa som ljuger.

 12. Petter Says:

  Feministerna borde egentligen vara nöjda med våldet inom nära relationer, har för mig att forskning från USA och England visar att antalet slag som går i vardera riktning är hälften vardera.

 13. susanna svensson Says:

  Min reaktion är nog den samma vad hade han gjort? men å andra sidan är min reaktionden samma när jag hör att en kvinna blivit misshandad. det ligger en hel del i det gamla talesättet att det inte är ens fel att två träter och i de fall det inte finns en sådan förklaring är det ofta psykiska problem som ligger bakom. Det är ytterst sällan att en människa oavsett kön ger sig på och skadar en annan människa oprovocerat om det inte ligger psykiska problem bakom. I de fall psykiska problem ligger bakom så har ofta den psykiskt sjuka upplevt en provokation fast den inte funnits där i verkligheten. Ett ex är den sjuka mannen som slog ner en massa människor i stockholm för några år sedan som han trodde var troll som hotade honom.

 14. VD Says:

  Frågor om misshandel bör ställas till män också. Det vanligaste är väl att en man blivit misshandlad eller hotad av en annan man. Man bör även fråga om hur det sociala livet ser ut, då vi vet att ensamhet är en av de stora riskfaktorerna för sjukdom.

  Sedan är psykisk manipulation en sak som kan drabba en människa hårt, därför bör man ju fråga hur relationer fungerar.

  Skulle vara bra om man kunde föra propagandakampanjer i skolan för att få män att välja vårdutbildning.

 15. Jämställdhetsfeministern Says:

  @johansblom

  Exakt! Är det tillräckligt få som drabbas av något, ska samhället skita i dem. Samma sak gäller personer som drabbas av ovanliga sjukdomar – de ska inte få någon medicin och hjälp, utan hånas!

  Sedan är det dessutom en bagatell att det är ungefär lika vanligt att män utsätts för våld från sina partners, som kvinnor. Men precis som du sagt i tidigare blogginlägg här, så är det helt irrelevant, för man ska inte blanda in verkliga förhållanden och verkliga fall när man diskuterar jämställdhet. Då blir det bara rörigt.

  Du går verkligen från klarhet till klarhet du, johansblom. Sverige behöver fler människor som du!

 16. PO Says:

  Lite OT..

  Är det bara jag som åskådare till pågående brott ringt 112 utan att få svar innan brottslingarna gått sin väg?

 17. Men@Work Says:

  Möter ni ruttna radikalfeministiska floskler i vardagen, säg ifrån! Ifrågasätts ni, efterfråga evidens. Det är de många små dropparna som ska urholka genusstenen.

 18. JD Says:

  @johansblohm

  Jag fick inte något svar på min tidigare fråga till dig!

  Har du någonsin lyckats hålla kvar en enda tanke i ditt huvud så pass länge att du även lyckats förstå den?

  I din blogg där du är direkt oförskämd mot bland annat Pär så ser dina inlägg mest ut som sporadiska fragment från något som skulle ha kunnat vara en tankeverksamhet.
  Dock saknar inläggen både touch och finess och då blir jag nyfiken på om du har något slags sjukdom som gör att du inte kan behålla dina tankar så länge som behövs för att kunna förstå dem.

 19. JD Says:

  Att bete sig som en cynisk skitstövel som förminskar de som råkar illa ut är inte humor, det är bara dumhet!

 20. Man United Says:

  Lex maria anmälning samt arbetsskydd miljö och hälsa samt en DO-anmälan. Riksrevisionen? Det handlar om Patientens säkerhet.

  Sjuksköterskor är vårdande yrke, till synes verkar de falla för samma kommunist fascistiska ideologi som journalistkåren, även de sviker sitt uppdrag av att granska maktmissbruk och ”skräck välde”. De sviker sitt kall.

  Undrar hur bittra och självföraktande dessa sjuksyrror innerste inne är.

  Vad är lösningen privata sjukhus som är certifiering att de inte är manshatande genus förgiftade och radikalfeministiska. En konkret lösning? Någon som har en tanke.

  Någon som kan formulera ett krav på att detta upphör. Bifoga Genus Nytts inlägg. Det är nog nu, nu gäller det att börja handla och kräva förändring. Det här är sjukt och Samhällsfientligt. Politikerna ska ställas till ansvar och bemöta dessa till alla Genus Nytts läsare aka medborgare:

  Det är Göran Hägglund som har ansvaret och detta visar på anarki och bristande säkerhet för människor på sjukvården. Både bland personal och patienter. En fara för rikets säkerhet. Göran Hägglund ska krävas på svar och detta ska publiceras på Genus Nytt inom kort.

  http://www.sweden.gov.se/sb/d/7473

  Socialdepartementet
  Växel work 08-405 10 00
  Fax fax 08-723 11 91
  Besöksadress work Fredsgatan 8
  Postadress postal 103 33 Stockholm

  Departementet
  Registrator, frågor om allmänna handlingar
  Telefon work 08-405 10 00
  Fax fax 08-723 11 91
  e-post till registrator
  Informationsassistent, generella frågor om departementet och departementets webbsidor
  Telefon work 08-405 33 30
  e-post till informationsassistenten
  Anders Kandelin, Informationschef
  Telefon work 08-405 31 08
  Mobiltelefon cell 070-215 68 42
  e-post till Anders Kandelin
  Socialministern
  Göran Hägglund, Socialminister
  Telefon work 08-405 10 00
  e-post till Göran Hägglund, via registrator
  Karin Johansson, Statssekreterare
  Telefon work 08-405 10 00
  e-post till Karin Johansson, via registrator
  Henrik Ehrenberg, Stabschef
  Telefon work 08-405 52 25
  e-post till Henrik Ehrenberg
  Hannah Ekeroos, Pressekreterare hos Göran Hägglund
  Telefon work 08-405 25 25
  Mobiltelefon cell 070-340 44 89
  e-post till Hannah Ekeroos

 21. DD Says:

  johansblom

  Problemet är väl inte vem eller vilka som är minoritet eller inte. Problemet är ju tankesättet ”måste vara offrets fel” (vare sig det är man eller kvinna).

  Är det inte den tanken som brukar dras upp när man pratar om våldtäktsoffers vars klädsel ifrågasätts?
  Och är det inte det ”feminister” förespråkar? att det måste ske en ändring i tankesättet? Eller är det bara bullshit som resten av allt crap som kommer från feministernas håll?

 22. Sam Says:

  Det ni pratar om här är sexism inte feminism. Sexisterna är lika många bland kvinnor som män, om inte fler. Vilket inte gör kampen för jämställdhet lättare, vare sig för den som väljer att sätta fokus på diskriminering på grund av kön, vare sig den drabbade är kvinna eller man.

 23. Ahla Says:

  Mycket bra poäng, Sam.

 24. Sigvard Says:

  1968 sa Frankrikes dåvarande president Charles de Gaulle till de upproriska studenterna och arbetarna – hvudsakligen på vänsterkanten – ”Var så goda och ta över Frankrike!,

  Gissa vad som hände?

  OM regeringen skulle säga till den svenska mansrörelsen: ”Var så goda och ta över Sverige!” Vad skulle hända?

 25. 50/50 Says:

  ”OM regeringen skulle säga till den svenska mansrörelsen: ”Var så goda och ta över Sverige!” Vad skulle hända?”

  Vi skulle nog få en könsneutral lagstiftning samt bli av med en hel del särbehandling. Hemskt va’?

 26. Sigvard Says:

  50/50, varför tycker du det skulle vara hemskt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: