Mäktiga kvinnor lika grisiga som mäktiga män

by

Som du kan se ovan går det ansedda politiska magasinet Time till attack mot det manliga könet på omslaget till det senaste numret. I alla fall attackeras män med makt, som sägs bete sig som grisar genom ”sex”, ”lögner” och ”arrogans”.

Här i folkhemmet är Aftonbladet inne på precis samma spår, se nedan eller läs här. ”Maktens män har alltid gylfen öppen”, skriver de.

.

Båda tidningar pratar alltså om män. Men är det bara män med makt som beter sig illa? Inte kvinnor med makt? Är det män som är Det Skyldiga Könet och kvinnor som är Det Oskyldiga Könet (alternativt Det Drabbade Könet) även på det här området?

Intressant nog har holländska forskare precis släppt förhandsinformation om ny forskning som är högst relevant för den här diskussionen. Forskare vid universitetet i Tilburg har studerat hur makt hänger ihop med otrohet. Är makthavare mera otrogna än andra?

Undersökningen gav svaret JA på den frågan. De mäktiga är mer otrogna än de maktlösa.

Men undersökningen gav ett annat intressant resultat, som man inte väntat sig. Mäktiga kvinnor är lika otrogna som mäktiga män. Ja, du läste rätt. Därmed blir det mothugg för Times och Aftonbladets attacker på det manliga könet.

Det är alltså makten, inte könet, som skapar otroheten. Så om man nu ska fortsätta i Aftonbladets vulgära stil kan man konstatera att om maktens män har ”gylfen öppen” så har maktens kvinnor….  Jag vill inte sänka mig till kvällspressens nivå så du kan avsluta meningen själv.

Den här forskningen är också intressant mot bakgrund av den debattartikel som professorn och genusforskaren Lars Jalmert nyligen skrev i Svenska Dagbladet om att ”män med makt” tar sig sexuella friheter. Han skrev inte ”personer med makt”, utan ”män med makt”. Exempel på hans formuleringar:

Män med makt strävar hela tiden efter makttillfredsställelse. […]  Det är viktigt att se att detta huvudsakligen handlar om makt och inte sexuella ”drifter” eller sexuell tillfredsställelse. Det är också viktigt att se att det är ett mansmönster. Med utgångspunkt i att ”maktmän” vill visa sin makt gör de sexuella närmanden och sannolikt får de ofta bekräftelse.”

Jag bloggade om saken igår här.

Professor Jalmert borde läsa den holländska forskningen. Han kan läsa förhandsinformation om den här. Forskningen i sin helhet kommer att presenteras i nästa nummer av den ledande psykologiska tidskriften Psychological Science.

Tack för tipset, J, en av GenusNytts norska läsare. Han i sin tur tackar Mannsutvalget som skrivit om forskningen på sin Facebook-sida.

Annonser

25 svar to “Mäktiga kvinnor lika grisiga som mäktiga män”

 1. Matte Says:

  Ingen chock för mig direkt, förväntar mig dock inte att Aftonbladet eller nån annan PK-tidning ta upp detta… Tyvärr.

  Sen borde de ”problematisera” de som drar sig till män med makt, och ger dessa möjligheter. Gold diggers!

 2. Johan silversjö Says:

  Precis vad jag satt och funderade på i morse och så ser jag att du redan bloggat om det Pär 😉

 3. Jack Says:

  Allvarligt talat:

  ”Men undersökningen gav ett annat intressant resultat, som man inte väntat sig. Mäktiga kvinnor är lika otrogna som mäktiga män.”

  Vem trodde egentligen något annat? Visst man har kanske behövt säga motsatsen, kanske studien sade sig syfta till bevisa att män var mer otrogna och dåliga på många sätt för att få anslag men i verkligheten, bland människor med verklighetskontakt, är det väl ingen som någonsin trott nåt annat. Ska man vara noggrann pekar dessutom mesta på att kvinnor i allmänhet är något mer otrogna än män.

 4. Olle Says:

  Varför har män med makt fler kvinnor än oss andra?

  För de kan.

 5. LenaS Says:

  Otrohet är väldans lika mellan könen… Såklart även bland dem i maktposition. Nu vet jag inte om media valt att göra på ett visst sätt men det är massa ”maktmän” och andra manliga kändisar som den senaste tiden åkt dit, eller där deras sexuella eskapader skrivits om i media… Förutom ovanstående på bilden så kan ju ingen glömma Tiger Woods, eller han som var gift med Sandra Bullock och så vidare. Men kvinnorna, åker inte de dit eller tycker inte media det är intressant att ta upp?

 6. Aw Says:

  Per

  Tänk på det där med hönan och ägget.

  Jag menar att det är de personligheter som söker sig till maktpositioner som är mer promiskuösa. Själva positionen skall inte belastas moraliskt. Personligheter med hög grad av extraversion har också högra statistisk sannolikhet för promiskuös personlighet.

  Detta ingår som elementa i den sk personlighetspsykologin.

 7. Matte Matik Says:

  Visst är det märkligt att man ska behöva påpeka en sån här självklarhet idag? Precis som i fallet med att män med makt startar krig startar kvinnor med makt krig. Att professorer och andra inte har någon koll på detta och ändå uttalar sig om det är minst sagt oroande.

 8. sarahmara Says:

  Håller med…
  Kan inte säga så mycket mer.
  /Sarah

 9. Matte Says:

  Kvinnor tänder mer än män på makt, så äldre herrar som inte ser så bra ut har många fler kvinnor efter sig än en snyggare yngre man utan makt. Hillary Clinton får inte yngre män efter sig så som Bill får. Möjligheterna/tillfällena gör att män ertappas oftare och att det blir stora nyhetsuppslag.

  Kvinnor med makt är om jag får gissa otrogna med andra män med makt eller så är de det på dansresor till Västafrika.

 10. Pater semper est Says:

  Två intressanta tillägg om saken är:

  1. Könsskillnader är alltid svårt att påvisa och det inte handlar om biologi (då kan man se att kvinnor är mer kontrollbenägna medan män oftare är undergivna, i familjen och på jobbet). Det betyder att de allra flesta psykologiska fenomen är jämställda för män och kvinnor (Shibley-Hyde, 2005).

  2. Som någon annan kommenterade i ett tidigare av Pär Ströms inlägg är det människor utan makt som utövar våld. Det är konsistent med forskningen om fysiskt vuxenvåld i nära relationer (del av domestic violence; Bergkvist, 2002).

  Crick och Grotpeter (1995) undersökte så kallade relationsaggressioner på 10-12 – åringar och fann att det är typiskt för flickor. Relationsaggressioner handlar helt enkelt om härskartekniker; utstängande från gruppen, lite mobbing helt enkelt. Relationsaggressioner kallas psykiskt våld i vuxenvärlden.

 11. Kristin Says:

  Härlig läsning!

  ”Massaker i tv
  Kolla gärna in den oblodiga massakern av FI:s talesperson Carl Emanuelsson av mytmördaren Pär Ström (se tidigare inlägg)http://svtplay.se/v/2428845/gomorron_sverige/missgynnas_man_?sb,p119636,4,f,-1
  Ska man skratta eller gråta? Visst är det glädjande att en fritänkare som Ström så enkelt genomborrar FI:s ihåliga argument. Samtidigt är det sorgligt att en sådan förvrängd världsbild som FI:s uppfattas av så många som sanningen. Hjärntvätten fungerar ju uppenbarligen på en del, och det är skrämmande.
  Maria Björk Hummelgren”

  http://www.corren.se/bloggar/bloggentry.aspx?blogg=5524900&entry=5645673

 12. Jack Says:

  Off Topic:
  Sökte på ”swedes” på google. Reinfeldt sa att svenskar var det sovande folket men detta vad jag fann på en engelsk site är kanske att gå för långt:

  ”Swedes are a slow growing vegetable”
  ”They are not a particularly hungry crop ”
  ”Swedes are a relatively trouble free crop”
  ”Cultivating Swedes -For best results, the soil should be light and … with a pH around neutral”
  ”they will benefit from 50 grams per square metre of general purpose fertiliser” (anses gagna av att serveras skit)

  http://www.allotment.org.uk/vegetable/swede/index.php

 13. Wagner Says:

  Finns ju ingen anledning att öppna gylfen om inget annat redan öppnat sig..

 14. Toddan Says:

  Tillfället gör tjuven. Män med makt är åtråvärda bland kvinnorna. Män förväntas också vaea den aktiva parten i uppvaktningen, och när det slår fel klassas det som trakasseri/övergrepp. Jag tror kvinnorna med makt kommer undan skandaler då 1) kvinnorna behöver inte uppvakta i samma grad för att få sex, 2) kvinnor går helt fria från misstankar/anklagelser om sexuella övergrepp då deras manliga sexpartners förväntas ta ansvar för sina handlingar.

 15. Dennis Says:

  Från Pärs länk,

  ”Det overrasker meg, for jeg ville tro at utro kvinner bare kom fra et parforhold hvor de ikke føler seg vel”.

  Som om kvinnors otrohet skulle vara männens fel. Jag tror att det här kan vara anledningen till att vi inte får läsa så mycket om det. Män är förövare, kvinnor är offer. Om en kvinna har ihjäl sin manliga partner (som nyss på Sunwing-hotellet på Teneriffa) så frestas man att förutsätta att han på något sätt förtjänade det. Om en mäktig kvinna är otrogen så frestas man att tro att de är i ett dåligt förhållande med en man som inte duger. Har många gånger hört kvinnor i min bekantskapskrets ursäkta sin egen otrohet på det här sättet, det räknas ju inte som otrohet, för gubbslemmet/karlsloken var ju så dum så han förtjänade inte bättre.

 16. Jack Says:

  Dennis,

  Detta är också genusvetenskap:

  ”for jeg ville tro at utro kvinner bare kom fra et parforhold hvor de ikke føler seg vel”

  Personen avslöjar sin vilja, viljan att tro på kvinnors oskuld. Den är utbred. Förmodligen är orsaken till stor del kvinnors kroppsform och deras hudtyp, kanske även ögonfransar spelar in, vilket får ytliga människor att helt enkelt känna att kvinnor är oskyldiga. Dessa männsikor vill då också gärna tro och rationalisera att kvinnor är oskyldiga för att slippa motsättningar med vad de känner.

 17. Glisen Says:

  Att man fokuserar på män med makt kan förstås ha att göra med att dessa är fler än motsvarande kvinnor. Makt är i vart fall nyckeln så kvinnor kommer självklart vara lika benägna till olika sorters svinerier. Om man inte tror på biologiska skillnader naturligtvis, då man ej får gnälla om detta heller.

 18. 50/50 Says:

  MÄKTIGA MÄN är otrogna av en enkel anledning: Kvinnor vill ha sex med dem.

  Mäktiga män är förövrigt underrepresenterade som sexbrottslingar. Förmodligen av precis samma anledning.

 19. Torstensson Says:

  Och naturligtvis undrar ingen varför kvinnor väljer att ha sex med gifta män. Dessa kvinnor som så gärna vill ligga med en känd man att hon är beredd att skita i att han har fru och barn hemma som kan ta illa vid sig.

  Det är illa att vara otrogen, men att vara otrogen är ju svårare om det inte finns en medbrottsling.

  De kvinnor som ligger med kända män vet ju att dessa män har barn och fru. Det skiter dom i.

  Frågeställning: Varför är kvinnor så intresserade av män som är otrogna och sviker sina fruar?

 20. Torstensson Says:

  Och dessa kvinnor som ligger med otrogna män, vilka män är dom själva otrogna mot?

  Jag kan tex tänka mig att en del kvinnor som ligger med kända män själva har en mindre betydelsefull man hemma. Det är lika svinigt.

 21. Torstensson Says:

  50/50

  Det intressanta är ju att män framställs som otrogna svin. Så har det ju alltid varit. Ett sätt för män med mindre makt att snacka skit om de som står över och ett sätt för kvinnor som lever med dessa män att hålla dom kvar på mattan.

  Det jag tycker bör framkomma mer är otrohet begås av två personer. En kvinna är ju alltid iblandat i otroghet (om det är under hetersexuella former) och ska man hålla en moralisk diskussion kring saken så ska inte den kvinnan som sålde, gav, var med på sexet komma undan.

  Hon har gjort en lika dålig handling.

 22. Hjalmar Says:

  Torstensson:
  Ja, nuförtiden har skulden manligt kön. Kvinnor kan komma undan med vad som helst, skyll på en man bara – är det jämställdhet?

 23. Gonzo Says:

  Hur många makt kvinnor skulle föda ett oönskat barn?
  Skulle media ens våga gräva i sörjan efter en otrogen kvinna??
  ”The Preginator”, ”Abortörskan”, ”XXX fick kärleksfoster”??
  Kvinnor har fler val än män.

  Otrohet är inget nytt eller ovanligt vare sig bland män eller kvinnor.
  Men visst finns det människor som utnyttjar sin makt, både bland män och kvinnor.

 24. 50/50 Says:

  @Torstensson

  Kvinnor är förmodligen otrogna i betydligt högre grad än män (i alla fall i Sverige). Jag har inga belägg för detta men det finns goda skäl att anta att det skulle vara så. Varför?

  Kvinnors och mäns sexualitet fungerar olika. Kvinnor är MYCKET mer selektiva när det kommer till val av sexpartner, detta gör att det för en man i regel är ganska svårt att förföra en kvinna medan det för en kvinna räcker med att inte säga nej. Detta gör det inte bara lättare för kvinnan att vara otrogen utan också mycket lättare för kvinnan att vara diskret med sin otrohet.

  Kvinnor har för övrigt minst lika starkt behov av sex som män och under den fertila perioden av menstruationscykeln blir de i regel extra attraherade av en vis typ av en annan typ av män än den vanlige pojkvännen. Både kvinnor och män är alltså ”gjorda” för att vara otrogna och det skulle inte förvåna mig det minsta om den stora majoriteten varit otrogen någon gång.

 25. Män tvingas jobba övertid utan lön « GenusNytt Says:

  […] övrigt: En helt annan sak: Nu skriver Metro om forskning som jag tidigare bloggat om – att kvinnliga chefer är lika otrogna mot sin partner som manliga chefer. Det är […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: