Ny ledare rosar min bok och sågar feminister

by

Idag ägnar tidningen Corren sin huvudledare åt min bok Sex feministiska myter. Det är en fröjd att läsa.

Corren inleder:

Genusdebattören Pär Ström frammanar två typer av reaktioner med sin bok Sex feministiska myter, varav den ena är: Befrielse. Systematiskt och med (nästan för) vetenskaplig precision sticker boken hål på allmänt vedertagna ”sanningar” om – i tur och ordning – könet som en social konstruktion och kvinnors lägre löner, karriärsvårigheter, våldsutsatthet, dubbelarbete samt diskriminering i vården.”

Sedan skriver tidningen:

”Ström presenterar biologiska och rationella skäl till varför mytbildningarna är falska, vilket leder fram till den andra reaktionen: Vrede över att Ström har mage att ifrågasätta den omsorgsfullt uppbyggda inrättningen av kvinnors underordning i det alltjämt patriarkala svenska samhället.”

Lite längre ned kommer Correns ledare in på den debattartikel som tre ledande s-kvinnor, däribland Veronica Palm, nyligen skrev för att såga min bok. Tidningen skriver:

”Samtidigt som S-ordförandena säger att boken inte förtjänar något utrymme i debatten anser de uppenbarligen att den är så farlig att människor, för sitt eget bästa, inte bör läsa den. Förmyndarmentaliteten för tankarna till bokbålens dagar. Kan det vara så att de avråder från Ströms bok för att de står svarslösa inför dess konstateranden? […] Inte med ett enda sakligt argument bemöter Palm, Bjurgren och Neuman Ströms belägg för mytbildningen kring kvinnors utsatta position. Om man nu inte räknar ”så är det visst det!” som sakligt…”

Correns ledare tar också upp Gudrun Schymans angrepp på mig och min bok. Läs hela Correns ledare här. För övrigt har Correns ledarblogg ett inlägg här med rubriken ”Mansdiskriminering – ny vänsterstrategi”.

(Min bok ”Sex feministiska myter” kan köpas/laddas ned här)

20 svar to “Ny ledare rosar min bok och sågar feminister”

 1. Matte Says:

  Det börjar röra på sig i rätt riktning, fler och fler får upp ögonen för hur verkligheten ser ut. Inte undra på att feministerna vill censurera boken.

  Kämpa på Pär, du gör ett strålande jobb. Själv orkar jag bara punktera feministiska myter i min närhet, möts ofta av arga påhopp för detta men som vanligt inga sakliga argument.

  Att ifrågasätta en feminist om feminismens myter är nästan lika känsligt som att berätta för ett barn att Jultomten inte finns. Mycket känslor i början men det går med tiden över.

 2. Gilbert Says:

  ”För min del får vänstern gärna lägga rabarber på feminismen och göra den till sin. Så kan de borgerliga ta tillfället i akt och utforma en jämställdhetspolitik som inte utgår från feministiska frågeställningar.”

  Vänsterpartiet har inte ett smack med äkta socialism att göra.
  En samling pajaser.
  Ett skitparti som borde avvecklas omgående.

  Däremot är det lika mycket skitsnack att säga att de borgerliga nu kan ta tillfället i akt och utforma en jämställdhetspolitik som inte utgår från feminism.
  I dagsläget har alliansen vunnit kampen om feminismen, varför också vänsterpartiets nya feministiska strategi känns så jävla beklämmande.

  Det komiska är att FI fick under 1 procent, men feminismen som begrepp är en väldigt effektiv ekonomisk drivkraft som bringades fram av vänsterpartiet och socialdemokraterna, genom bl.a. Gudrun Schymann och Mona Sahlin.

  Det enda rimliga man kan säga om vänstern i Sverige är att den är mindre höger än högern.

  Att nu fortfarande tävla om feminismen är så jävla tragikomiskt att man inte vet om man ska skratta eller gråta.

 3. Torstensson Says:

  Nu klagar man över vita straighta män igen. I spelens värld. Undra om skribenten själv är vit och straight förresten.

  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article13071224.ab

 4. barfota Says:

  Tummen upp för CORREN, det är inte första gången de utmärker sig som ”en tänkande tidning”. 🙂

 5. Liberalen Says:

  Det där var sannerligen en vacker och saklig ledare. Grattis Pär!!!

 6. Toddan Says:

  Man blir faktiskt förvånad att det äntligen börjar lossna lite i genusdebatten. Risken är dock att politikerna skiter i kritiken, dom är vana att tala om för folk vad dom ska tycka, och dom kör troligen på som ingenting har hänt.

 7. profanum_vulgu Says:

  Pär Ström kan verkligen ta åt sig äran för att vara tuvan som välte lasset.

  Det är ju inte så att Pär Ström kommit på något nytt (jag och många andra skrev om flera av myterna för 10 år sedan). Men Pär Ström har gjort hela skillnaden och den var den här boken han gjorde det med. När icke-feminismen kommit in på ledarsidorna och blivit rumsren så brister fördämningarna snart.

 8. Chattanoga Says:

  Håller med Gilbert.

  Pendeln har svängt. Det finns troligen röster att vinna för det parti som först ställer upp en jämställdhetspolitik som utgår individens lika människovärde och lika rättigheter och som tar bestämt avstånd från feminismens kollektiva maktkamp och skuldbeläggning.

 9. Lasse Says:

  Vilken bra start på dagen 🙂 de här sunda motreaktionerna gentemot feminismen har jag väntat på länge.

 10. Olle Says:

  Nu väntar vi bara på att de borgerliga tidningarna som skrivet såna här ledare ska börja ifrågasätta varför Alliansen tagit över vänsterblockets feministpolitik och gjort den till sin egen.

  Där är vi inte ännu. Genusvansinnet i det offentliga Sverige har ju faktiskt accelerat de senaste fem åren.

 11. Jocke S Says:

  Heja på Pär, skall bli en fröjd att läsa. Om man lägger ihop hela puzzlet av feministiska påståenden, ja då inser man att det både fattas viktiga bitar, samt finns bitar från helt andra puzzel. (Vilket inte Reinfeldt m.fl. har integritet eller intelligens(?) nog att inse!)
  Har just upptäckt att MP och Juholt (och DN) har precis olika inställningar om ”den manliga skulden”, dvs om ”den västerländska hetrosexuella mannen” (MP) respektive ”det saknas 100 miljoner kvinnor” (Juholt, dvs mäns i utlandet fel).
  Men båda är de rasister, de som skall samverka i nästa val, MP och S, mot alliansen.
  Ett val om pest eller kolera just nu iaf…

 12. profanum_vulgu Says:

  Jocke S:
  Ett ganska lätt val då, kolera är ju en lindrig sjukdom.

 13. JD Says:

  Bra!
  Ledaren i Corren är varken osaklig eller på annat sätt partisk på något sätt utan den ifrågasätter bara det motstånd till saklig debatt som uppstått efter att boken kommit ut.

 14. ParStrom Says:

  Olle! Det du efterlyser finns här:
  http://www.corren.se/bloggar/bloggare.aspx?blogg=5524900

 15. Olle Says:

  Pär, den texten var ju ett steg i rätt riktning men inte riktigt det jag efterlyser. För det första var den kritik mot vänsterpartiet, medan borgarna bara nämndes lite grann på slutet. För det andra var den undangömd i en ledarblogg dit inte alla läsare hittar. Jag vill se tidningarna rakryggat stå upp och kritisera regeringens feministpolitik och verkligen tvinga dem att stå till svars för alla miljoner som satsas på genuspedagoger, politiserad forskning och könsdiskriminerande lagar.

 16. 50/50 Says:

  Starkt av Corren att våga vara politiskt inkorrekt!

 17. 50/50 Says:

  ”Mansdiskriminering – ny vänsterstrategi”.

  -> Bättre ledare har jag inte läst på länge!

 18. gealach Says:

  Ja, jag blir också förvånad över att en tidning vågar ”sticka ut hakan” på det viset. Riktigt bra!

 19. Matte Says:

  Borde inte Gudrun och alla andra feminister bli glada och fira? när nu Pär har visat att det de kämpat för så länge är verklighet! Borde inte champagnen tas fram och festa och fira att kvinnor inte är lönediskriminerade osv osv. Nej istället blir de sura och hugger på Pär.

  Har de en annan agenda med sin feminism eller vad?

 20. Stina Says:

  50/50 säger 24 maj 2011 kl. 14:59 ”Mansdiskriminering – ny vänsterstrategi”.

  Vänster? Här på GenusNytt skrivs ofta om längtan efter jämställdhet.

  Vänstern sa: Arbetare i alla länder, förenen eder

  Högern säger: Nä. Vi vill vara fria att ta för oss själva.

  Med det valspråket är feminismen snarare ett utryck för kvinnlig egoistisk organisation – inte en strävan efter jämställdhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: