Kvinnorna bussades iväg – 8000 män mördades

by

Det är med stor glädje jag noterar att den bosnienserbiska krigsförbrytaren Ratko Mladic är gripen. Efter att först ha lagt en mänsklig aspekt på det hela – och skänkt en tanke åt alla de människor (av båda kön) som han har orsakat lidande – kan det vara intressant att anlägga ett genusperspektiv på saken.

Jag citerar Aftonbladet, som skriver om ett av Mladic illdåd:

”Generalen ställde sig på torget i Srebrenica och delade ut godis till barnen. – Allt kommer bli bra, sa han till dem. Några timmar senare attackerades staden med granateld – 8 000 män och pojkar valdes ut och mördades.”

Längre ned:

”Strax därefter attackerade de bosnienserbiska styrkorna staden med raket- och granateld under fem dagar innan Ratko Mladic personligen tog sig in i staden, följd av sitt eget kamerateam som filmade allt. Dagen därpå bussades kvinnor och barn iväg – samtidigt som bosnienmuslimska män och pojkar mellan 12 och 77 år gallrades ur för att förhöras. Upp till 8.000 mördades.”

Ja, det var ju inte så god jämställdhet, kan man konstatera.

Men låt oss idag enas i glädje över att Mladic är gripen. Jag hoppas att han kan dömas också.

Läs mer om saken här.

Annonser

43 svar to “Kvinnorna bussades iväg – 8000 män mördades”

 1. Jämställdhetsfeministern Says:

  Ännu ett exempel på hur kvinnor alltid drabbas värst i krig.

 2. Erik Says:

  För den som glömt det så skedde detta i en av FN ”fredad zon” det var alltså mitt framför ögonen på FN-styrkorna som man separerade män/pojkar från kvinnor/barn och därefter genomfördes massmord på pojkar och män.

 3. H Says:

  Hej Per!

  Jag har följt din blogg och debatten kring din bok och undrar om du har tid/lust att svara på några frågor.

  * Hur definierar du feminism?

  * Vilken skillnad gör du mellan feminism och radikalfeminism?

  * Hur tycker du att samhället bör angripa problemet med diskriminering gentemot män? Förutom en lagändring givetvis.

  * Vad tror du att diskrimineringen gentemot män beror på?

  * Vad tycker du vore god jämställdhet i krig?

  * Hur tycker du att samhället bör angripa problemet med diskriminering gentemot kvinnor?

  * Jag har inte hört ordet jämställdist förut, var kommer det ifrån?

  * Använder du dig av härskartekniker?

  Jag är också lite nyfiken på vad du arbetar med förutom ditt jämställdhetsarbete på bl.a. Genusnytt, men jag kan förstå om det är för privat att svara på. Partipolitisk tillhörighet (om du har någon) kanske också är för mycket att hoppas på. Tack så mycket på förhand!

 4. Musse Pig Says:

  Pär är, precis som Tanja Bergqvist (matematiker som bloggar mot genusvansinnet), högt skolad i matematik. Pär har gått den högintellektuella utbildningen Teknisk Fysik på KTH. Precis som jag f.ö ;o). Nästan samtidigt.

 5. ParStrom Says:

  Hej H! Roligt att du är intresserad. Först en motfråga. Vem är du?

 6. Bo Says:

  Balkan: Alla inblandade ledare var skyldiga till hemskheter samtidigt som de också fanns offer bland sina egna. Det finns ingen tydlig av det ena eller andra.

  H säger:

  – Använder du dig av härskartekniker?

  Hur kan du ställa en så dum fråga till Pär?

 7. Robban Says:

  När jag ser det här klippet från Norge så tänker jag på hur komiskt det är att Gudrun tror att man kan stoppa våldtäkterna genom genusproffs och genuspedagogik i skolan. Hon skulle aldrig acceptera att de främst är Islams kvinnosyn det främst handlar om.

  Ett sådant klipp hade vi aldrig fått se i svenska!

 8. Robban Says:

  whoops! Fel klipp!
  Skulle skicka detta:

 9. Hamstrn Says:

  Pär du ska undvika att svara på ledande frågor.

 10. Emma Says:

  Man kan väl inte på allvar ha en ton som antyder att kvinnor borde mördats också? Jag förstår din tanke men att applicera ett jämställdhetsperspektv på detta sätt får orimliga konsekvenser.

 11. Så tror jag Says:

  Frågan är: Vem vill försvara honom?

 12. 50/50 Says:

  @Emma

  Du har uppenbarligen inte förstått. Naturligtvis tycker han inte att kvinnor borde mördats men detta är en orättvisa som drabbat (drabbar?) män och som kräver uppmärksamhet. Vi får ofta höra att kvinnor drabbas värst av krig. Men konstigt nog händer väl något sånt här aldrig kvinnor?

  Jag tror att det har evolutionspsykologiska orsaker. Mansliv anses mindre värda eftersom det inte behövs så många män för flockens överlevnad. Den andra flockens män är för övrigt konkurrenter om att få sprida sina gener vidare. Genom att döda deras män kan man alltså ta deras kvinnor och sprida sina egna gener.

 13. Sten Sture Says:

  Emma säger:
  26 maj 2011 kl. 20:26

  ”Man kan väl inte på allvar ha en ton som antyder att kvinnor borde mördats också?”

  Nej, givetvis inte, men det här var dessa mäns sk ”räkmacka”.
  Könsmaktsordningsmännen fick priviliegiet att dö.

  Det påvisar det orimliga i de feministiska teoribildningarna.

 14. Angela Says:

  Äntligen ännu en krigsförbrytare som ställs inför rätta. Men att han döms får inte tillbaka alla liv han har tagit. Kvinnorna råkade lika illa ut som männen, men används oftast i media, speciellt när man talar om Sebrenica eftersom de våldtogs och sågs till att bi gravida med serbers barn så att de skulle föda mer ”serbiska män” till samhället. Kan liknas med ”Prima Noctae”, men var värre ändå eftersom dessa kvinnor togs till fånga och våldtogs i flera omgångar av flera män. Vissa av dem dog till och med under våldtäkterna, andra flydde och begick självmord. Det som skedde i Sebrenica och senare i Racak i Kosova hoppas jag verkligen att det aldrig upprepas. Ett folkmord, etnisk rensning och brutalt lagbrott mot männskliga rättigheter. Det var det som skedde under Balkankrigen. Hoppas att de hinner ge Mladic ett straff innan han dör. Det är det enda jag sörjer med att Milosevic dog…

 15. JH Says:

  Angela: Är det värre att bli våldtagen, än att bli mördad?

 16. H Says:

  Jag är en kille som intresserar mig för samhällsfrågor i allmänhet, hur de diskuteras och i vilka sammanhang samt vilka aktörerna är. Din blogg fann jag innan din bok lanserades, men läste den med större intresse efter att boken uppmärksammats. Frågorna ställdes för att bättre förstå din ingång i sammanhanget och på så sätt få bättre förståelse för diskussionen i stort. Begreppsdefinitionerna är viktiga då jag tycker att det är intressant vilken innebörd de olika aktörerna lägger in i dem. Frågorna om lösningar handlar om att jag är nyfiken på hur du som aktör i debatten ser på det hela, kopplat till sidans syfte. Du nämner ofta härskartekniker, frågan var en förhoppning om att du kunde berätta lite om hur du ser på formuleringar i stort och din syn på din retorik. Jag hoppas att detta gör det hela lite klarare 🙂

  Mitt intresse är privat, det är ingen ”undersökning” jag genomför 🙂 Jag är gärna namnlös på nätet, därav ”H”.

 17. Angela Says:

  JH: Klart att det är (eller ja, jag vet ju inte hur det efter man har blivit mördad), men att leva med skammen och till och med föda fram ett barn som planterats i en mot ens vilja och dessutom se det växa måste vara oerhört smärtsamt. Jag bara tror detta, jag har inget fog för varken det ena eller det andra. Jag är ett krigsbarn själv och även om jag inte har utsatts fysiskt så har jag mått dåligt under många år av det jag sett och upplevt. Jag vet inte hur det känns att bli mördad eller efter att ha blivit mördad, men jag har jobbat med våldtagna kvinnor och deras smärta och skam är enorm.

 18. 50/50 Says:

  Nigeria:

  http://www.saharareporters.com/report/nigeria-post-election-violence-killed-800-human-rights-watch

  ”They didn’t kill women; they only killed men and boys”

  Rwanda:

  http://www.survivors-fund.org.uk/resources/genocide/final-solution.php

  ”First they killed the men and boys, then they moved on to the women. Educated Tutsi men and women were particularly targeted. Many families witnessed the murder of their loved ones.”

  Clendenin Massacre

  http://www.wvculture.org/history/settlement/clendeninmassacre02.html

  ”they Killed the Men and made Prisoners of the Women and Children”

  Rwanda, några decennier tidigare:

  ”In 1959 and 1972 they killed the men but mostly spared the women and children. ”

  Vikingar i Skottland:

  http://askfortheancientpaths.com/countries/scotland.html

  ”When the Norse attacked Scotland, they killed the men and male children and raped the women, taking many of them as wives,”

  Afghanistan:

  http://www.freerepublic.com/focus/f-news/980260/posts

  ”They killed the men and took their women away”

  Har även läst på ett annat ställe (som jag inte hittar nu) att de europeiska kolonisatörerna betedde sig lika dant i Amerika: De dödade männen och tog kvinnorna som ”fruar”.

 19. Hamstrn Says:

  Angela

  Föreställ dig att din bror blev mördad och din syster våldtagen.

  Vad är värst?

 20. 50/50 Says:

  @Angela

  Om jag var tvungen att välja skulle jag hellre bli våldtagen av Fritzl än mördad…

  Ärligt talat, våldtäkt är ett fasansfullt brott, ja. Men det brukar gå över inom ett dygn eller hur? De flesta som blir våldtagna blir inte gravida och de fysiska skadorna är ofta små, ibland obefintliga. En våldtäkt går över, det gör inte ett mord. Att jämföra de två är idiotiskt.

  Naturligtvis är en våldtäkt ett hemskt trauma för livet, men jag har träffat människor som har blivit systematiskt våldtagna under flera år och som ändå lever helt normala liv och är lyckliga. Jag tror inte de hade föredragit att bli mördade.

 21. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Angela

  Håller med dig Angela. Självklart är det mycket värre att bli våldtagen än att dö. Hur många som blivit mördade/dödade önskar att de blivit våldtagna istället? Just det: ingen! Men vi vet ju att alla kvinnor (och män) som blivit våldtagna önskar att de dött i stället. Därför är det bara en tidsfråga innan de begår självmord. Det är ju mycket bättre för dem att dö, än att leva med skammen och smärtan…

 22. JH Says:

  Angela: Jag tror nog att du är ganska ensam i världen om att hellre bli mördad än våldtagen.

  Att tro en oerhörd stor majoritet av världens 7 miljarder befolkning skulle hellre bli våldtagna än mördade bör vara rimligt och fruktansvärt uppenbart med simpelt grundläggande vardagslogik.

  (Intressant du valde skriva ”klart det är” – nästan att du på ett bristfälligt retoriskt sätt vill förminska ett brott som oftast drabbar män, och förstora ett annat som oftare drabbar kvinnor).

 23. AV Says:

  Angela: Att bli våldtagen kan vara som att bli berövat sitt liv, men med terapi och hjälp kan man leva vidare. Det går att slänga en del stenar i sin ryggsäck så den går att bära.
  Vi är många som genomlevt år av mobbing och misshandel. Ja, det gör ont och påverkar ens personlighet, men man kan komma ut på andra sidan. Det FINNS en andra sidan!

  Att bokstavligen bli berövad resten av ditt liv gör visserligen inte så ont, om det är en kula i ett dike, men det finns ingen återvändo. Du är för alltid borta och får ingen andra chans. Endast den som tror på ett paradis efter detta eller anser att livet är meningslöst kan jämföra de två. Vi andra får uppskatta det enda liv vi har och lära oss leva även med smärta ibland.

 24. Lasse Says:

  ”Angela: Är det värre att bli våldtagen, än att bli mördad?”

  ”JH: Klart att det är”

  Homo Sapiens överlevnadsinstinkt är mycket stark så när man ställs inför jämförelsen att bli våldtagen eller dödad är svaret ganska enkelt.

  Känner flera personer som blivit våldtagna och lever ett helt normalt liv idag bl.a mitt ex.

  Fullständigt korkat påstående för övrigt, önskar vi kunde skicka Gudrun & Co. till fronten någonstans i sitt krig så de fick lite perspektiv. Sen finns det fler saker som är värre än att bli våldtagen när vi pratar krig t.e.x. bli tillfångatagen och utsättas för tortyr, bli kraftigt invalid samt få djupa trauman av sin insats i kriget av olika orsaker.

  Är långt fler människor (majoritet män) som tagit sitt liv p.g.a. ovanstående än de som blivit våldtagna.

  Allt som diskuteras här är fruktansvärt men jag lackar ur på alla feminister som utan tvekan sätter våldtäkt högst på listan över det värsta som kan hända en människa.

  Feminism Egoism.

 25. Lasse Says:

  * förtydligande i sista stycket ”våldtäkt av en kvinna som högst på listan…….”

 26. J Says:

  @Angela
  Du har helt rett i at voldtekt er en forferdelig forbrytelse. Det finnes selvsagt ingen unnskyldning for voldtekt. Jeg betviler ikke et sekund at mange kvinner får enorme traumer etter en voldtekt. Til tross for dette, så er død værre enn voldtekt. (I hvertfall vil jeg mener jeg det selv. Visse voldtekter og overgrep kan selvsagt være så forferdelige at offeret ikke vil være enig denne vurderingen)

  Til tross for at voldtekt er grusom, så vil jeg også si at død er værre en voldtekt. Det er desverre heller ikke slikt at det kun er kvinner som blir voldtatt. I Afghanistan, Afrika (og i mange fengsler verden over) er voldtekt utbredt også blant menn og det finnes mange mannlige offer.
  Det er problematisk at det i media svært ofte fokuseres på kvinners lidelser, herunder spesielt på voldtekt, mens menns lidelser svært sjelden blir tatt frem.
  At menn også blir voldtatt, trekkes sjelden frem. Det kan fremstå som det er en form for implisitt aksept for at menn lider og dør i større grad enn kvinner. Det er vanskelig å forklare medienes (og ikke minst mange feministers) fokus på kvinners lidelser og utelatelsen av menns på annen måte. Se eksempelvis på vestlig medias dekning av Kosovokrisen. http://adamjones.freeservers.com/effacing.htm (en studie av medias overfokus på kvinners lidelse sett ift menns).

  I Norge hadde Aftenposten (norsk riksavis) en større artikkelserie (ca en måned tilbake) om vanskelighetene til indiske enker. At mennene hadde dødd ble ikke tatt opp et eneste sted i artikkelen. Menns død og lidelse er tilsynelatende ”usynlig.” Ingen betviler kvinnelig lidelse, men kvinner er ikke alene om å lide. For meg rent personlig er det vanskelig å forstå det utrolig sterke fokuset i vestlige medier på kvinner som offer og menn som forbrytere, overalt alltid. Mine egne livsopplevelser harmonerer ikke på noen måte med dette bildet.

  Videre gjør denne ensidige vinklingen at vi får et ensidig bilde og manglende forståelse for tingenes rette tilstand. Uten å fastslå objektive fakta, er det vanskelig å komme frem til gode løsninger på de problemene man står ovenfor. Det tjener ingen! Ei heller ofrene for voldtekt.

 27. JH Says:

  Lasse: Du blandade ihop namnen.

 28. Jack Says:

  Lasse,

  Franska kyssar, svenska våldtäkter, allt är tillåtet i krig och kärlek (om man inte bor i Sverige där svenska våldtäkter är förbjudna, motsägelsefullt nog)

 29. Lasse Says:

  Sorry JH såg det nu 🙂

 30. J Says:

  @Angela
  Se wikipedia for info om voldtekter i den Bosniske krigen. (Disse tallene er kanskje noe vel overdrevne i Serbisk disfavør. Men her strides de lærde). Det er uansett alt, alt for mange!! Krig forråer. http://en.wikipedia.org/wiki/Rape_in_the_Bosnian_War

  Etter at du har sett på disse tallene, så kan du kaste et blikk på disse tallene som gir en oversikt over antallet døde i den samme krigen.
  http://www.document.no/2011/05/tallenes-tale/
  Legg spesielt merke til oversikten som viser fordelingen blant mannlige og kvinelige døde blant de sivile. Kvinner er her i meget klart mindretall.

  FNs gjentatte påstander om at kvinner rammes hardere i krig enn menn er ikke forankret i virkeligheten. Ingen må underslå at mange kvinner lider forferdelig i krig. Men det gjør virkelig menn også. Men ut fra et feministisk perspektiv ses det ofte som menns egen feil at de dør i krig. Menn har en form for kollektiv skyld pga av sitt kjønn. Denne formen for skyldbelegging er ødeleggende, forummende og farlig.

 31. Wincent Says:

  Hej Pär!

  Jag är en två dagar gammal läsare av din storslagna blogg, då jag fann den upplevde jag vad sann glädje är, äntligen är det en människa som står upp för ett jämställt samhälle och du tycker att detta uppnås (så vitt jag förstått) genom att ge alla samma makt att styra sitt eget liv. Det är också på grund av denna tolkning av ditt ställningstagande som jag blir förvirrad av detta inlägg.

  Är inte detta principiellt (betoning på principiellt) samma sak som att en kvinna medvetet utifrån sina biologiska och kulturella förutsättning väljer (tex) ett kvinnodominerat yrke. Jag är givetvis inte dummar än att jag förstår att det är löjligt långt mellan dessa två olika situationer men båda bygger på samma princip, det fria valet.
  Inte var det väll så att befälet tänkte avrätta hela byn men efter ett samtal med en genusexpert beslutade att det är ”männen som ska bort!” Det är helt enkelt ett fritt val som likt alla våra val baseras på vår kultur och personliga biologi, är det inte dessa du kämpar för att vi ska ha rätt till att ta utan pekpinnar, eller ha jag missuppfattat dig?

 32. Benny Blixt Says:

  Bloggade i samma ämne: http://bennyblixt.wordpress.com/2010/09/13/utsatthet-p-makroniv/

 33. Sten Sture Says:

  ”Inte var det väll så att befälet tänkte avrätta hela byn men efter ett samtal med en genusexpert beslutade att det är ”männen som ska bort!” ”

  Hur passar ”könsmaktsordningen” in i denna bild?

 34. Erik Says:

  Angela:

  Nej våldtäkt är inte värre än mord. Varken svensk lag eller våldtagna personers beteende styrker det IDIOTISKA verklighetsfrämmande super feministiska egotrippade flumpåståendet. Inget hindrar såklart våldtagna personer att begå självmord men hur många tror du gör det?

  Det är snarare värre att mobbas än att bli våldtagen!

  Näääääämenvadfansägerhan!!!!!!!! =#=)= Kvinnosyn!

  Nämenjovisst det är ju bara ett faktum att mycket större andel av mobbade personer tog livet av sig än våldtagna men det tycker inte allmäktiga gud-run feminister vi skall prata om för våldtäkt LÅTER ju så hemskt och våldtäkt KÄNNS ju så hemskt – faktiska dödsfall däremot skall vi inte prata om – särskilt inte om de orsakades av nåt så harmlöst och oskyldigt som lite mobbing.

  Det finns ingen ände på självupptagenheten och dogmatismen hos Gudruns noviser som tror att våldtäkt är värre än mord i ett samhälle som har fördömt dödshjälp och där personer som begått självmord pga mobbning anses mindre utsatta än personer som pga våldtäkt inte alls begått självmord.

 35. Juggen Says:

  Kära jämställdister,

  Eftersom ni gällande de feministiska myterna är väldigt mån om att man kommer med konkreta och verifierade fakta så hade det varit trevligt om ni även krävde detsamma gällande konflikterna i mina föräldrars hemland. T.ex. är artiklarna i svensk press som berör konflikten lika sanningsenliga som valfri feministisk propaganda.

  En av de största myterna gällande Srebrenica är att det är 8000 personer som skulle ha dödats. Det finns inga som helst faktiska belägg för detta, utan är ett påstående, en uppskattning – dock inte fakta. Detta gör givetvis inte att de som faktiskt dödades lever eller att det var rätt att döda dem, men rätt ska vara rätt.

  Så här står det i artikeln som Pär länkar till:

  ” I juli 1995 dödades 8000 bosnienmuslimska män och pojkar vid en massaker i Srebrenica i Bosnien, efter att de tagit sin tillflykt dit under beskydd av FN. ”

  Man anger givetvis ingen källa där man utan rimliga tvivel kan se att det faktiskt dödades så många personer där. Och det ”lustiga” är att man sedan i samma artikel skriver :

  ”Upp till 8 000 mördades.”‘

  Hur ska de ha det? Att skriva att 8000 mördades låter som en väldigt konkret siffra, och sedan skriver man ”upp till”. Nu väntar man ju bara på ett ”mörkertal”… Varför kan man inte hålla sig till de fakta som finns?

  En annan myt är att alla de som dödats ska vara oskyldiga lamm (mer om det längre ned). Jag är helt övertygad om att det dog många oskyldiga människor också, vilket är hemskt, men tyvärr är det ju så att det ofta är oskyldiga som drabbas i krig. Se bara på vad som händer i Irak där över 100 000 civila dödats sedan USA:s invasion (på falska grunder) av landet. Men inte ser vi Goerge Bush i Haag… Hur många civila dör i Afghanistan där Sverige krigar?

  Anledningen till att bosnienserberna attackerade Srebrenica var att det pågick ett krig som startades när de muslimska politikerna tillsammans med de kroatiska politikerna i Bosnien och Hercegovina bröt mot landets lagar och förklarade landet självständigt utan serbernas medgivande.

  Serberna hade all anledning att frukta denna separationsönskan från Jugoslavien eftersom de i Kroatien redan börjat mördas och förföljas. Detta är inget jag har fått höra på omvägar utan av människor som bodde mitt i det hela.

  Det råkar nämligen vara så att min far kommer från Kroatien (men anses vara serb trots att de flesta serberna där bott i området sedan slutet av 1500-talet) och jag hade därmed vänner där när jag var liten.
  Av de två som jag lyckats ”hitta” efter kriget (skedde nyligen) fick jag reda på att de flydde från Kroatien ett bra tag innan kriget ens började, eftersom serber började försvinna och senare hittas mördade i staden där de bodde. En väninna till en av mina vänner hade blivit skjuten genom dörren (hon var då i tonåren) och min vän fick höra av sina f.d. kroatiska vänner i skolan att de skulle äta serbkött till Jul. Med tanke på att Ustasa under 2:a världskriget slaktade hundratusentals serber i Kroatien (se gärna detta http://sv.wikipedia.org/wiki/Srbosjek) med hjälp av bosnienmuslimska trupper (googla SS Handzar) och nazityskar, så kände sig den serbiska befolkningen inte speciellt bekväm när den kroatiske presidenten Tudjman (som bl.a. skrivit en bok där han försöker få Förintelsen att framstå som lite mer trevlig) och den bosniske presidenten Izetbegovic (som sägs haft kontakter med SS Handzar i sin ungdom och som senare skrev en bok om hur islam skulle inkorporeras i staten) ville att Kroatien och Bosnien skulle bli självständiga. Ingen som tillhör en minoritet som endast 47 år innan slaktats på löpande band hade känt sig bekväm med detta. Det var anledningen till att kriget började, inte att serberna ville ha ett ”Storserbien” (ett begrepp som jag endast hört om i västerländsk media, aldrig av några serber under min barndom). Västerländsk media har varit väldigt enkelspårig i rapporteringen från konflikterna på Balkan. Serberna har utmålats som onda och skyldiga till allt, medan kroaterna och framförallt bosnierna har utmålats som offer.
  Känner ni möjligtvis igen retoriken från ett annat sammanhang?

  Så vad hände då i Srebrenica? Enligt Pär som citerar Aftonbladet inträffade bl.a. detta:
  ”Generalen ställde sig på torget i Srebrenica och delade ut godis till barnen. – Allt kommer bli bra, sa han till dem. Några timmar senare attackerades staden med granateld – 8 000 män och pojkar valdes ut och mördades.”

  Det vore intressant att veta vad källan till detta påstående är.

  Det finns ju många olika versioner på vad som inträffade där men framför allt finns det även information om vad som inträffade åren innan massakern.

  Bl.a. finns det information om att en viss Naser Oric med sin bas i Srebrenica under några år attackerade, plundrade, våldtog, brände, mördade, korsfäste, kastrerade, halshögg (etc) den serbiska befolkningen som bodde på landsbygden utanför Srebrenica. Det som senare drabbade människorna i Srebrenica anses av väldigt många vara en direkt konsekvens av det som Naser Oric gjorde mot serberna innan dess. Jag säger inte att det var rätt att göra detta, men jag anser att det ändå är en ganska stor skillnad på vedergällning och attack.

  Det som är mest hemskt är att människor som inte velat ha en konflikt har drabbats. Men för all del, glöm inte att Sverige hjälpte Nazityskland under andra världskriget och även länge samarbetat med NATO, som bl.a. på falska grunder fördrivit hundratusentals serber från Kroatien (etnisk rensning), bombat Serbien med utarmat uran (cancerfallen har ökat dramatiskt sedan 1999 i Serbien) och gjort det under den falska förevändningen att serberna etniskt rensade Kosovo från albaner (siffror som flera hundratusen figurerade i media). Signaturen Angela här ovan nämner t.ex. orten Racak, men nämner inte att det som hände där var att det var serbiska polismän som blev attackerade av albanska terrorister (ja, CIA ansåg dem vara terrorister fram till ca två år innan man började samarbeta med dem för att hjälpa dem eskalera konflikten i Kosovo för att kunna avsätta Milosevic).
  Inte heller nämner Angela att befolkningen i Kosovo efter andra världskriget bestod till ca 50/50 av serber och kosovoalbaner, trots att albanerna lierat sig med Axelmakterna innan och förföljde och mördade serberna i området under det kriget. Efter kriget fortsatte de att trakassera serber, och den serbiska befolkningen minskade drastiskt eftersom många flydde i och med att Titos motto var ”ett svagt Serbien är ett starkt Jugoslavien” (Tito var kroat) så han ansåg det vara bra att hålla serberna nere på mattan och såg mellan fingrarna på det som hände i Kosovo. Kosovo har varit en orolig plats långt innan konflikten i slutet av 90-talet. Faktum är att det varit motsättningar mellan grupperna där redan innan turkarnas invasion för hundratals år sedan.

  M.a.o. är dessa konflikter väldigt komplicerade och det är svårt att peka ut en sida som skyldig, då de alla är skyldiga till att hålla liv i motsättningarna. Däremot är det inte speciellt trevligt att tillhöra gruppen som enligt svensk media ständigt och onyanserat utpekas som ”onda”, för i sådana fall bör ju alla svenskar även räknas som onda för att Sverige under andra världskriget samarbetade med nazisterna. Det är ju inte ofta man läser artiklar i svenska tidningar som generaliserar vilt om Sveriges roll under andra världskriget, som man gärna gör om serberna gällande konflikterna på Balkan.

  Sedan vill jag ifrågasätta vissa saker som Pär skriver i sitt inlägg:

  ”Det är med stor glädje jag noterar att den bosnienserbiska krigsförbrytaren Ratko Mladic är gripen.”

  Så vitt jag vet är han inte dömd än, utan misstänkt. Jag hoppades att jämställdister skulle tycka att det var en viktig ”detalj”.

  ”Ja, det var ju inte så god jämställdhet, kan man konstatera.”

  Mycket av informationen pekar på att det inte var så många kvinnor som var ute och slaktade serber i de omkringliggande byarna. Det var antagligen därför man lät dem åka iväg när man hämnades.

  Bosniern Naser Oric från Srebrenica var mer jämställd i sitt våldsutövande åren innan bosnienserbernas attack. Han verkade döda alla han kom över:
  http://www.ex-yupress.com/reporter/reporter107.html

 36. Kalle Says:

  Juggen –

  Mycket bra skrivet!

 37. J Says:

  @Juggen
  Du har rett i at det er viktig å holde seg til fakta. Sånn sett skal Pär, jeg og alle andre jämställdister søke å være så preisise som mulig. En gang i blant kan det god glippe noe. Det er uheldig. Du har helt rett i at Mladic ikke er dømt enda, han er mistenkt. Selv en mistenkt krigsforbryter har krav på en rettferdig rettsak. Dog er mange av de faktaopplysningene du kommer med også noe omstridt. Desverre er det ofte vanskelig å vite nøyaktig hva som har skjedd i en krig. I kriger som tidligere Jugoslavia blir disse skillene (mellom propaganda, myter, fakta og realitete) ofte enda mindre klare. Etter flere runder med studier av Srebrenica hendelsen, har jeg fortsatt ikke full og hel oversikt over problematikken. Jämställdister skal dog søke å være presise. Det gjør vi også.

 38. Olle Says:

  Jag kan tänka mig att den som först ser sin man och sina söner mördas och sen tvingas föda fiendens barn, känner sig drabbad av ‘ett öde värre än döden’. Själva våldtäkten är ju bara en liten del i det hela.

  Men feministernas retorik håller inte när de hela tiden hävdar att ‘kvinnor drabbas värst’.

 39. H Says:

  Hej igen! Jag har inte fått svar ännu. Kanske jag skulle kunna få svar via mail?
  /H

 40. Thomas Gunnarson Says:

  Hmmm..
  En av världens vanligaste Y-kromosomer är Djingis Khan:s.
  Enligt DNA-undersökningar. Så mannen är ett offer egentligen, utom då vissa framgångsrika psykopater.
  Tyvärr så måste vi nog acceptera evolutionens villkor. Varje man måste sträva efter att bli en alfahanne. Särskilt i ett samhälle under starkt evolutionärt elitistiskt urvalstryck. Såsom det mänskliga samhället varit sedan vi lämnade stenåldern.
  Idag är detta tydligare än någonsin! Enligt vad många kvinnor anser så kan de inte tänka sig att leva ihop med en man som tjänar mindre än de själva. En nytt klassamhälle är på väg att uppstå, där män och kvinnor lever enligt principen ”Lika barn leka bäst”.
  Man kan också fundera på vad som kommer framöver för de män som inte blir moderna alfahannar. De ”ungkarlsgrupper” som då befinner sig i utkanten av flocken (jämför med lejonbiologin med flera arter) inser att de måste agera gemensamt för att nå sina önskemål. Samspelet/konflikten mellan könen skapar stora konflikter som bara kan lösas med våld.
  Tyvärr!

 41. Angela Clemens Says:

  Jag vet inte riktigt och kan inte uttala mig kring mord och hur det känns att bli mördad (fortfarande), men jag tror att ett mord kan vara värre för de som fortfarande lever kvar efter den som dör. Och jag tror att på att själen lever vidare så om man dör så återkommer själen i en annan form.

  Däremot har jag arbetat med kvinnor som har blivit våldtagna och sexuellt utnyttjade och ärren och skammet läker aldrig till hundra procent. Speciellt i de fall där kvinnor föder ett barn som uppkommit av ett våldtäckt. Smärtsamt för kvinnan att se spåren av det hon varit utsatt för och svårt att kanske inte kunna ta till sig barnet som sitt eget just på grund av sättet barnet blivit till på. Det här har jag sett och vittnat i många fall och det är fruktansvärt.

  Men som sagt var jag har ingen erfarenhet i varken det ena eller det andra mer än att jag har arbetat med utsatta kvinnor som under en lång tid har fått behandling. Min familj blev skonad under kriget. Vi kom undan kriget oskadda, tack och lov, men det vi upplevt och det vi skådat har ändå fått oss att må dåligt ett bra tag efter att kriget var över.

  Jag tycker att ni är lite väl hårda att ni dömmer mig bara för att jag står fast vid min åsikt. Var finns respekten för att tycka olika?

 42. Hagamannen Says:

  Och man får väl anta att bussarna rullade raka vägen till Ullared, fy fan.

 43. tandläkare city Says:

  tandläkare city…

  […]Kvinnorna bussades iväg – 8000 män mördades « GenusNytt[…]…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: