Teater ska göra kemilärare genusmedvetna

by

Nu ska blivande NO-lärare göras mera genusmedvetna. Det rör sig alltså om lärare i matte, fysik, kemi och biologi.

I Umeå presenteras den 13 juni ett pågående ”forsknings- och interventionsprojekt” som syftar till att göra blivande NO-lärare mera genusmedvetna. Det är ett samarrangemang mellan Umeå centrum för genusstudier, Umeå School of Education och Teknisk-Naturvetenskapliga Fakulteten vid Umeå universitet.

Rubriken är denna:

Jag citerar:

”I projektet utforskas lärarstudenters relation till lärande och undervisning i naturvetenskap: Hur förändras deras syn på naturvetenskap när såväl ämnesinnehåll som undervisning i ämnet belyses med ett kritiskt genusperspektiv? Hur stärks studenten i sin roll som blivande No-­lärare av en sådan vidgning av ämnesundervisningen eller på vilket sätt uttrycks ett motstånd mot att beakta sådana aspekter? Hur skapas identiteter som lärare i naturvetenskap och hur påverkas detta identitetsskapande av ämnesdidaktiska kunskaper och genus(o)medvetenhet?”

Det är våra skattepengar som går till detta. Är det en angelägen användning av dem? Är ett genusperspektiv verkligen viktigt när det gäller matte, fysik och kemi?

Du kan läsa mer om evenemanget här. Nedan ser du den affisch de använder för att marknadsföra det.

Tack för tipset, Matte Matik, som också bloggar om genusteatern.

För övrigt 1: Läs mitt svar på Gudrun Schymans kritik av mig och min bok här. Skriv gärna kommentar!

För övrigt 2: Pelle Billing bloggar om mitt svar till Schyman.

För övrigt 3: Se nedan, artikel i dagens Metro. Det nämns inget om kön. Men hur tror du könsfördelningen ser ut?

.

(Min bok ”Sex feministiska myter” kan laddas ned här)

Annonser

16 svar to “Teater ska göra kemilärare genusmedvetna”

 1. Bengt Says:

  Varför inte genast förkasta Plancks konstant och Wiens förskjutningslag såsom varande manligt patriarkalt ”exakt” hårda och kalla vetenskaper och istället ge varje unik elev själv möjligheten att skapa sig sin egen referensram och lagar om fysikens och kemins ”väsen”

  Helt i linje med de intentioner den nya progressiva rektorn på Södertörn framhäver.. 😉

 2. Clabbe Says:

  Varför detta förakt från feminismen mot allt ”stereotypt”? Ibland kan det vara skönt att ha normer att ty sig till.

  Kan de inte kritisera den extremt stereotypa genusforskningen i stället?

 3. Jakob Says:

  Äntligen ser vi fröet som ska ge Sverige nya och blomstrande tekniktunga industrier.

 4. Matte Says:

  *Tar sig för pannan*

 5. Man United Says:

  Skulle vara intressant att höra åsikter från studenterna själva och NO-lärare som är operativa idag dvs om ”genus” medvetenheten är påtvingad eller välkomnas den? Tror dock på det första. Håller denna tes?

 6. Man United Says:

  För övrigt bör betonas att tron på lika utfall mellan olika grupper i samhället i grund och botten är en kommunistisk idé, som stöpts om i jämställdhetsform. Därmed är det fascinerande att till och med borgergliga partier i Sverige ger sitt stöd till kvoteringsförslag – förslag som egentligen strider mot deras mest grundläggande ideologiska principer.

  http://www.pellebilling.se/blogg/

 7. Rick Says:

  Jag noterar att det bara är kvinnor som står för teaterföreställningen. Lustigt att de inte funderat över att världen inte är enkönad…

 8. Olle Says:

  Min brorson hoppade nyligen av högskolan efter 3 års utbildning till NO-lärare. Nu förstår jag bättre varför.

 9. 50/50 Says:

  Dina skattepengar i handling!

 10. Man United Says:

  @ Rick

  Det finns säkert en och annan manlig feminist. Om vi byter ut kön mot ras, lägg samman alla pengar,satsningar,sammanlagda insatser och politiska beslut så blir det en liten nätt skrämmande summa.

  Frihet,bekämpa maktmissbruk och mänskliga rättigheter är inte vad feminism handlar om.

  Det är männen som måste kliva ur garderoberna som kan lägga grunden till förändring. Verktygen är pressfrihet och yttrandefrihet. MÄn och kvinnor kan förändra synsättet,sättet att styra genom att neutralisera och stabilisera.

 11. Man United Says:

  @ Olle

  Visa blogg inlägget, han kanske kan delge sina erfarenheter.

  @ 50/50

  Vad tror du det handlar om i summa? När vi snackar statsfeministiska anslag?

 12. 50/50 Says:

  @Man uni

  Omöjligt att svara på, dels för att det är svårt att exakt definiera vad som är ett ”feministiskt” anslag (anslag delas ut till alla möjliga organisationer och för alla möjliga projekt som innehåller ett slag av feminism) och dels för att fördelningen sker på flera olika nivåer (kommunal nivå, landsting, statlig, EU-nivå, FN-nivå). Uppenbart är i alla fall att det är i mångmiljardklassen.

  Fast bidragen till genushysterin är bara ena sidan av kostnaden. Den andra, som är ännu svårare att mäta, och säkerligen minst lika stor är kostnaden för alla de suboptimeringar som uppstår på grund av att mindre kvalificerade personer hamnar på fel poster, fullt fungerande organisationer går miste om stöd till jämt könsfördelade icke-fungerande organisationer, arbetstid och resurser som går till att utforma jämställdhetsplaner och så vidare.

  Det skulle vara intressant om någon försökte räkna ut vad feminismen kostar samhället sammanlagt. Det är kanske dags för en feministskatt?

 13. John Nilsson Says:

  Rick säger, 26 maj 2011 kl. 17:25:
  ”Jag noterar att det bara är kvinnor som står för teaterföreställningen. Lustigt att de inte funderat över att världen inte är enkönad…”

  Jo, jag noterade det också… Men det är väl bra? Då vet vi ju att det blir en allsidig belysning av ämnet och jämställt på riktigt – med 100% kvinnor! Dessutom är det ju fem stycken tjejer med mer eller mindre svenskklingande namn, som är födda mellan 1986 och 1988 (23-25 år), med gedigen teaterutbildning från Bergslagens folkhögskola, som ska utbilda framtidens NO-lärare, så det kan väl inte gå fel…

  http://teaterhysterika.se/?page_id=19

  Nåja, det kan kanske ge något, men varför kallar de det ett ”forsknings- och interventionsprojekt”? Interventioner är ju rätt allvarliga grejer, som används vid rättegångar, missbruk och sånt:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Intervention

  Ibland görs ju också interventioner i sekter, när man försöker befria någon anhörig från ett destruktivt sektinflytande. Men var är risken för sektbildning störst? Bland landets blivande NO-lärare eller bland olika former av aktivistiska genusproffs?

  Jag tänker att det vore minst lika intressant att driva ett projekt, där ett antal naturvetare ”intervenerade” på några av landets akademiska ”genuscentra”, eller vad de nu kallas. Det skulle verkligen kännas angeläget, tycker jag…

 14. Lars I Says:

  Ja, Schymans svar bekräftar att hon blev ordentligt förvirrad av Pärs tidigare svar eftersom hon levererar ett totalt ”Goddag Yxskaft” som replik. Hon pratar om allt utom de feministiska myterna som alla andra förstått att det hela handlade om, och uppriktigt sagt verkar geisten tryta för drottningen Schyman. Har den av de onda männen orskade backlashen för feminismen tagit så på krafterna att hon nu bara orkar sätta den sedvanliga näsan i väderet, medan argumenten blir alltr mer torftiga. Vad var det som var så ”förvirrande” för stackars Gunsan ???????
  Att hon för en gångs skull utsattes för kritisk granskning ???? Varför vägrar hon svara ????

  Pär, du har uppenbarligen satt in ett bräckjärn i en cementerd och självgod hegemoni och träffat en pysande och öm varböld. Jag ser fram mot en för feministerna allt mer pinsam fortsättning av följetongen i SvD.
  Du har allt stöd i världen av alla oss andra som strävar efter jämställdhet

 15. Bengt Says:

  @John Nilsson:
  Ja ja.. Det gamla ”vanliga”.. Några unga ”upplysta och medvetna” ungdomar som vet allt och kan allt om världen och hur den är beskaffad skall nu gå ut och dela med sig till omvärlden av sina fantastiska (livs)erfarenheter och ”upplysa” oss andra stackars ”ovetande”.

  Tänk! Man kanske skulle be någon av dem redogöra för exv. Plancks konstant och Wiens förskjutningslag… Hoppas man lär sig sådant på ”Estet- och teaterutbildningar”

  Man får också hoppas på att de blivande NO-lärarna inte har detta deras moment som en obligatorisk del av sin utbildning men tyvärr så öses det pengar på vad skit som helst bara det är unga kvinnor med som skall göra någontprojekt med ”genusvetenskap” och/eller ”genusmedvetet”…

  Fast detta har säkert att göra med att dessa projekt påminner beslutsfattare om sitt eget ”revolutionära” 1968…

 16. Sigvard Says:

  Lars I skrev 26 maj 2011 kl. 22:40:

  ”Ja, Schymans svar bekräftar att hon blev ordentligt förvirrad av Pärs tidigare svar eftersom hon levererar ett totalt ”Goddag Yxskaft” som replik. Hon pratar om allt utom de feministiska myterna som alla andra förstått att det hela handlade om…”

  Så går det till i klassiska politiska debbater och i familjegräl.

  – Ska du säga som…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: