Brandutbildad nobbades, nagelskulptris fick jobbet

by

Tidningen Swedish Firefighters berättar i nummer 3/2011 om ett upprörande fall av positiv särbehandling med åtföljande könsdiskriminering och etnisk diskriminering.

Simon Wallmark (bilden ovan) har länge varit starkt motiverad att bli brandman. För den skull sa han upp sig från sitt välavlönade jobb som snickare, läste upp sina betyg, gjorde högskoleprovet och kom in på den tvååriga utbildningen SMO (Skydd mot olyckor). Det är den normala grunden för att bli brandman. Två år senare var han klar. Då gjorde han också de två sorters praktik som krävs – LIA-R och LIA-S.

Därefter sökte han jobb som sommarvikarie hos Södertörns Brandförsvar – sommarjobb är det normala sättet att komma in i brandmansyrket. Simon var ganska säker på att få ett sommarjobb, eftersom han hade perfekt bakgrund och dessutom hade han gjort sin ena praktik just vid Södertörns Brandförsvar (där han var mycket uppskattad).

Men han fick inget sommarjobb. Han blev inte ens kallad till intervju.

Simon blev misstänksam och begärde ut ansökningshandlingarna från dem som fått sommarjobb. Och han fick sina värsta misstankar bekräftade. Bara två av de tolv nyanställda hade gått SMO-utbildningen. Totalt hade 15 av de 32 sommarvikarierna gått SMO, och 6 hade en äldre brandmansutbildning. De övriga 11 hade ingen brandutbildning eller branderfarenhet alls. De hade bakgrunder som nagelskulptör, kock, servitör, lärare och vårdbiträde.

Vad berodde detta på? Jo, jämställdhets– och mångfaldsarbete.

Här följer lite bakgrundsinformation som förklarar varför det gick som det gick:

I januari publicerades följande på Södertörns brandförsvars intranät:

”Som framgått av tidigare information genom PrioTvåan så är årets rekrytering av sommarvikarierande brandmän särskilt inriktad på mångfald och vi handplockar potentiella medarbetare och erbjuder dom att genomgå våra rekryteringstester. Särskilt svårt är att hitta kvinnor som är nyfikna på yrket. Vi behöver nu hjälp av er medarbetare i organisationen. Känner ni någon tjej/kvinna som skulle passa som brandman i SBFF så be dom skicka cv och personlig brev så snart som möjligt.
Frågor besvaras av undertecknad.
//Jesper Boqvist, personalstöd”

Samma Jesper Boqvist har också meddelat att sommarens vikarier främst skulle rekryteras från ”prova på-dagar” och ”Spira”. Det senare är ett mångsfaldsprojekt som syftar till att ge arbete åt ungdomar med utomnordisk bakgrund.

På direkt fråga från Simon Wallmark varför han inte kom ifråga för sommarjobb gav Jesper Boqvist detta svar i ett email:

”Vi har som sagt inte haft någon öppen rekrytering i år utan har rekryterat ur egna led från folk som har visat intresse. Vi har särskilt riktat intresset mot kvinnor och personer med utomnordisk språklig och kulturell kunskap då vi har stort behov av att utöka de kompetenserna i organisationen.”

Intressant att det anses vara en ”kompetens” att vara kvinna och att ha utomnordisk bakgrund. Tydligen är det dessutom en viktigare kompetens än kunskap om hur man släcker bränder och räddar liv.

Jag tror att Jesper Boqvist har epostadressen jesper.boqvist@sbff.se

Du kan läsa hela artikeln som pdf här  (sidan 14). Tack för tipset, Den hemlige brandmannen, som tidigare skrivit en insändare i GenusNytt (här).

För övrigt: Gudrun är upprörd. Se nedan huvudet på hennes senaste nyhetsbrev.

(Min bok ”Sex feministiska myter” kan köpas/laddas ned här)

Annonser

88 svar to “Brandutbildad nobbades, nagelskulptris fick jobbet”

 1. Clabbe Says:

  ”Per Ström har dabbats av kortslutning”? Hon menar väl drabbats?

 2. Mats K. Says:

  Sida 14 för mig iaf.

 3. Men@Work Says:

  När brinner den första personen inne p.g.a. detta vansinne?

 4. Per Says:

  Det är så uppenbart att (vita och heterosexuella) manliga, ”grabbiga” män icke göre sig besväret. Frågan är bara när de själva ska inse det och sluta uppoffra sig för ett samhälle som behandlar dem som skit och börja ställa motkrav?

 5. Matte Says:

  Vad är nästa steg? Att kvotera in i OS-truppen? Kompetenserna styrka, spänst, snabbhet osv. är inte viktigast…. Det hade varit idiotiskt men då hade ju inga liv riskerats iaf.

 6. Sven-Arne S. Says:

  Jag blir så trött. Hur kan en sådan person som Jesper Boqvist stå ut med sig själv?

  Om det brinner här hemma skiter jag fullständigt i om brandmannen (eller heter det numera brandpersonen) är en man eller en kvinna, om han/hon är blond eller mörkhårig, heterosexuell eller homosexuell – det enda jag bryr mig om är att personen i fråga är bäst på att släcka bränder och på att få ut mig om jag har tuppat av. (Med tanke på att jag väger drygt 100 kg, har jag känslan av den mest lämplige oftast är man…)

  Hur tusan kan man ha andra kriterier vid anställning av brandmän, än att välja de mest lämpliga för jobbet? Det är ju brandkåren vi talar om – inget jäkla vuxendagis!

 7. Kitty Says:

  @ Clabbe

  ”Per Ström har dabbats av kortslutning”? Hon menar väl drabbats?

  Haha!

  Alltid lika roligt när Gudrun dabbar sig

 8. Per Says:

  Har får väl skriva att han är transperson och kalla sig Simone Wallmark i sin nästa ansökan; då lär han ju få jobbet direkt. Utan ett enda fystest.

 9. Jack Says:

  Sven-Arne S.

  ”Hur tusan kan man ha andra kriterier vid anställning av brandmän, än att välja de mest lämpliga för jobbet? Det är ju brandkåren vi talar om – inget jäkla vuxendagis!”

  Vi måste se det ur makthavarnas perspektiv. Dessa personer kan antingen mycket enkelt ge samma åtminstone formella rättigheter, möjligheter, skyldigheter. Använd pennan och sen är det klart, något förenklat. Eller så kan de besluta sig för att det är utfallen efter att människor själva har fått styra sig själva som skall kontrolleras. Vilket alternativ gör att de själva känner sig så relevanta som möjligt?

  Utöver att det handlar om att göra sig själva relevanta så innebär åtgärderna baserat på kön och hud att de i hjärnaktivitetshänseenden får pilla på andra människors hudfärg och kön, vilket stimulerar dem och får dem att gilla idéer som har med det att göra.

  Det är också anledningar till att många modest begåvade människor bara älskar dessa ideer om att kön och hud skall kvoteras in. Diskursen stimulerar dem och sen har de dessutom kanske rätt sorts kön eller hud för att kvoteras in, dvs bli relevanta.

 10. robjoh Says:

  Känns bra att det viktigaste målet är att vi får rätt köns och kultur fördelning istället för rätt kompetens i brandyrket. Jag, en man på nästan 2 meter och som väger närmare 90 kg, känner mig så mycket tryggare med vetskapen om att ett jämställt brandmanslag kommer lyft ut mig.

  Sektorer som är till för att rädda allas liv MÅSTE bygga på elitism. Vi kan inte syssla med må bra reformer för att det ska se snyggt ut på pappret, när mitt liv står på spel förväntar jag att mina skattepengar har gått till att anställa de bästa som finns tillgängliga.

 11. Lövet Says:

  Är det nån som blir förvånad att det var just Södertörn…

  …Moira Von Wrights ande svävar tydligen tungt över området…

  …men då löser det sig ju, om man bara ”känner att det här med eld det är inte så farligt” så ordnar det sig ju….

 12. Men@Work Says:

  @Lövet:

  Känslan av hetta är väl en social konstruktion? 😉

 13. barfota Says:

  Äntligen kan man ringa 112 när man behöver manikyr.

  Detta är precis vad vi jobbat för och eftersträvat under många år. Jag är en verklig förespråkare av att man kan få sina naglar filade så man ser snygg ut på bårhuset. Tack feminister!

 14. Lorem Ipsum Says:

  Det är viktigt med perfekt manikyr. Kocken kan ju alltid fixa en mysig grilltallrik åt alla.

  Södertörn verkar vara ett farligt ställe. En Bermudatriangel mitt i Swärje där allt vett försvinner spårlöst.

 15. manckerstroem Says:

  Ibland tvingas vi, motvilligt, att se det roliga i tillvaron. (suck)
  När det extrema passerar alla gränser för vad som är logiskt erkännt, och förlorar sig i kaos, kan det i vissa fall utkristalliseras som ren, stenhård humor. I fallet med brandmännen, lär dom numera inte ha några problem med att tillbringa tiden mellan bilbränderna. Nagelmanikyr passar väl utmärkt för att få våra brandsoldater att bejaka sina mer kvinnliga sidor. Kan vi kanske tänka oss selektiv brandsläckning framöver, dvs vi släcker först där det finns flest kvinnor. Brinner det hos en ensam man……..gäsp……det tar vi i morrn flickor. Akta naglarna.
  När det gäller Schyman så har jag en gång, oavsett hennes politiska tillhörighet och före tiden i Fi, gillat hennes rakryggade och orädda debattlusta. I dag däremot, har även hon hamnat under kategorin ”dåliga, fett ute och jämmerligt pinsamma skämt”. Att försöka försvara en feminism, statsunderstödd och vällustigt smekt av all etablerad media, uppblåst av sin egen förträfflighet, vältrande sig i eget beröm bland klättrare med en argumentering på tonårsnivå, ger inga höga poäng. Men, det är väl strax dags för en fin politisk pension för henne, under protest delvis betald av mig, så det kan vara en bra idé att simma lugnt i den skattefinansierade gräddfilen ett tag till. Sedan kanske vi får en godsherre till att finansiera.

 16. PH Says:

  Här i Luleå var det på ett program i en lokal TV-kanal där en kvinna som jobbar på kanalen som reporter fick prova inträdesprovet för brandmän. Det handlade främst om styrka, kondition och uthållning. Hennes resultat blev inte godkänt och brandmännen på stationen sa att ingen kvinna som hittills försökt hade klarat provet.

  På YouTube såg jag också en video från jag tror det var ManWomanMyth där det berättades om amerikanska marinkåren som fått omdefiniera uppgiften att bära en bår från en 2-mansuppgift till en 4-mansuppgift för att kvinnliga marinkårssoldater inte kunde bära dessa bårar när de var lastade.

 17. manckerstroem Says:

  @ alla i kommentarerna……

  Det var länge sedan jag läste så många roliga och ärligt förbannade kommentarer. Lika länge sedan var det jag skrattade en måndagmorron. Det här lever jag hela veckan på. Tack för ett gott skratt.

 18. profanum_vulgu Says:

  Fyskraven för brandmän är lite olika på olika stationer men det handlar om sådana här saker:
  3km på 13:15
  Bänkpress 30kg 35 gånger
  Drag till hakan 15kg 40 gånger.
  Stående längdhopp 2m
  Ett simprov på 50 meter med livräddning mitt på.
  Rodd 500meter.
  Knäböj med 40kg gånger 25,20 och15 resp i tre set.
  Räckhäv 8 st.

  Det finns flera hundra tusen kvinnor i Sverige som klarar de här sakerna.

 19. Thomas Says:

  Efter att ha jobbat ett helt arbetsliv inom vården (är man), så kan jag se framtiden framför mig.
  Utbildade undersköterskor får stå tillbaka för männen utan
  utbildning.
  När jag kommer in med min hjärtinfarkt till IVA, kommer jag att mötas av entusiastiska män som är duktiga på att laga bilar, köra lastbil, men som inte kan ett dyft om sjukvård.
  För ska man jämna ut genom kvotering så ska man.

 20. profanum_vulgu Says:

  Thomas:
  Jag har också jobbat inom vården, äldreomsorgen. Jag tycker att man borde försöka få in fler män där. Man behöver inte kvotera det är bara att få dem att testa så stannar de kvar.
  De hade ett försök med att tvinga arbetslösa män att testa på vårdjobb (tanken var nog att bevisa att vårdjobb var hårda och tunga) resultatet blev att f.d. eliktriker, industriarbetare, byggnadsarbetare m.fl. förälskade sig i jobbet och stannade kvar. De jag pratade med pratade lyriskt om hur givande det var att jobba direkt med människor och att jobbet var så avkopplande och fysiskt lätt.
  En kille/gubbe jobbade en tid i hemlighet på två boenden och nästan två heltider (185% eller liknande) tills facket kom på honom.

 21. robjoh Says:

  @profanum_vulgu
  Det här handlar dock inte om vad en brandman ska klara av, det här handlar om överhuvudtaget ha rätt utbildning.

 22. barfota Says:

  @profanum_vulgu

  ”Det finns flera hundra tusen kvinnor i Sverige som klarar de här sakerna.”

  Säkerligen, men vad har det med saken att göra? Kanske finns det någon som klarar det tredubbla så varför inte anställa den som är mest lämpad för jobbet oavsett kön?

 23. profanum_vulgu Says:

  robjoh
  Ja det är ju en kommentar till de som hävdar att det skulle vara fyskraven som var problemet.

  barfota:
  Att klara av det tredubbla verkar inte vara nödvändigt. Det är klart att den mest lämpade ska få jobbet oavsett kön.

 24. Thomas Says:

  profanum_vulgu:

  ”jobbet var så avkopplande och fysiskt lätt.”

  När du lägger fram lite andra bevis än ”tyckande”, så ska jag svara dig mer ingående.

  Däremot har det arbetats under alla år att få män intresserade av utbildning inom vården. Det är den vägen jag tycker man ska gå, inte kvotering.

  Jag tror vårdpersonalen inom äldreomsorgen har en annan uppfattning om avkoppling än dina källor, spec. då vi som går sjukskrivna och sjukpensionerade.

 25. Matte Says:

  @profanum

  Jag tror inte att flera hundratusen kvinnor i Sverige klarar av dessa test. Flera hundratusen är ungefär 10% av alla Sveriges kvinnor. Tänk då på att det är en hel del gamla och unga kvinnor som knappast klarar av dessa test. Tiotusentals är nog närmare sanningen…

  Och då uppstår ändå frågan om dessa test är för lätta!?

 26. Lasse Says:

  Mina tankar går alltid till tjejerna som fick skadestånd eftersom killarna blev inkvoterade (positivt särbehandlade) på vet.högkolan.

  (när jag läser sånt här)

 27. OldWolf Says:

  Naturligtvis skall den som är mest lämpad för ett jobb ha det. När det gäller yrke som brandman måste man naturligtvis också ha den fysik som krävs. Allt annat är samhällsfarligt.
  Däremot är det väl inte fel att starta utbildningar för invandrare, så att de har möjlighet att söka jobben eller gå vidare på de ordinarie utbildningarna?

 28. AV Says:

  Jag har full förståelse för att man vill ha in flera kompetenser och människor med annan bakgrund än ”svensk man”. Med en hel del invandrare i samhället, varav en del har bristfällig svenska, behövs brandmän som kan andra språk än svenska och engelska. Jämför med att det givetvis är en merit för en amerikansk polis att kunna spanska eller det lokala indianspråket.
  Helt homogena arbetsplatser med bara män eller kvinnor är inte bra. Det är bra att det finns olika synvinklar på en arbetsplats. Som sjuk kan det kanske vara bra för en man att mötas av en manlig sjukskötare i vissa lägen och vid en räddningsaktion kan det finnas lägen där en kvinna kan ge bättre stöd än en man.

  Vad jag har problem med är att man sätter dessa egenskaper mot grundläggande brandmanskompetenser som att dra ut människor, rökdyka, släcka eld osv.
  De kvinnor och personer med utländsk bakgrund som skall rekryteras skall givetvis ha de kunskaper som yrket kräver. De andra egenskaperna är bonus som kan ge dem förtur framför andra som bara har branderfarenhet s a s. Att vara brandmansbehörig OCH kvinna kan MÖJLIGEN vara mer meriterande än bara brandmansbehörig, men egenskapen kvinna eller invandrare kan aldrig vara mer meriterande än brandmansbehörighet.

  Tänk om amerikanska polisen rekryterade vem som helst bara de kan prata spanska? (Ok, från en del YT-klipp kan man få intrycket att de tar in vem som helst.)

 29. profanum_vulgu Says:

  Thomas:
  Jag tyckte också att jobbet var fysiskt lätt. Men att det är fysiskt krävande för kvinnor är inte så konstigt.

  Men framförallt handlar det om teknik. Nästan all personal sket fullständigt i lyfttekniken som lärdes ut. Som exempel om man har ett lyftbälte (sånt där med många handtag) så ska det inte sitta åt runt patienten och när någon ska ställa sig upp från sittande så håller man det runt midjan när man står framför den som ska ställa sig upp och sen lutar sig själv bakåt utan att dra med armarna eller lyfta uppåt. Ingen ansträngning alls och personalen fick genomgångar två gånger om året.
  -Ändå morgonen efter genomgång nummer 20 i ordningen så drog de åt bältet så hårt de kunde, ställde en personal på varje sida och lyfte rakt uppåt så mycket de orkade. Jobbigt för den boende och skadligt för personalen.

  Jag tjatade själv så att jag blev blå om lyftteknik, men det irriterade bara. Trots att jag påpekade 100 gånger att det var lättare att använda rätt teknik så kom kommentaren ”Det är lätt för dig ja som är så stark”.

  Sen får de spänningar i nacken, ont i axlar och dåliga ryggar, tro fan det.

  Nu vet jag inte om just detta har med kön att göra men ändå.

 30. profanum_vulgu Says:

  Matte:
  Det skulle inte förvåna mig om 10% av kvinnorna och 40% av männen klarade de här testerna.
  Om inte annat så kan vem som helst utan handikapp klara de här testerna och vill man bli brandman så är det ju bara att träna tills man klarar fyskraven. Från helt otränad ung människa borde det inte ta mer än högst 2 års fysträning.

 31. barfota Says:

  @OldWolf

  ”Däremot är det väl inte fel att starta utbildningar för invandrare, så att de har möjlighet att söka jobben eller gå vidare på de ordinarie utbildningarna?”

  Det finns redan SFI och det står även invandrare fritt att utbilda sig inom valfritt yrke och söka lediga jobb.

 32. AnnaF Says:

  ”Tre män har dött på jobbet
  Publicerad 30 maj, 2011 10:17
  Maj ser ut att bli den dystraste månaden i år när det gäller dödsolyckor på jobbet. Bara de fyra senaste dagarna har tre personer avlidit i arbetsplatsolyckor.”

  http://lotidningen.se/2011/05/30/tre-man-har-dott-pa-jobbet/#disqus_thread

 33. Robin Says:

  Den här Boqvist är inget mindre än en samhällsfara. Ett problem verkar vara att SMO inte verkar vara ett standardkrav för att jobba på brandkåren. Inte heller en viss typ av resultat på fystesterna. Då kan genus- och mångfaldsexperimentörer som Boqvist strunta i vem som har bäst förutsättningar att rädda liv och istället skräddarsy sin personal efter sin personliga ideologi. Stackars södertörnsbor, hoppas detta blir en stor lokal skandal åtminstone.

 34. Jämställdhetsfeministern Says:

  Självklart var det rätt att kvotera in outbildade kvinnor istället för att låta utbildade män få jobbet som brandman.

  Orsaken till att det finns så få kvinnor som är utbildade för och söker sig till brandkåren är så klart de osynliga strukturerna som gynnar män och hindrar kvinnor att utbilda sig till brandmän. Att som man ha gått igenom en brandmansutbildning är därför ingenting värt i sammanhanget. Det är en betydligt viktigare kompetens att vara kvinna.

  Vi feminister vet dessutom att ju fler kvinnor det finns på en arbetsplats, desto bättre, lönsammare och effektivare blir arbetsplatsen. Det gäller så klart även på brandstationer.

  I Sverige vet vi också att jämställdhet betyder minst 50% kvinnor på alla attraktiva arbetsplatser. Jämställdhet är det viktigaste som finns och för att uppnå jämställdhet inom brandkåren måste vi helt enkelt kvotera in kvinnor.

  Dessutom har män varit brandmän i alla tider. Det är dags för kvinnorna nu, så nu får männen stå tillbaka. För jämställdhetens skull.

  Förstår man inte detta så har man dabbats av kortslutning.

 35. Musse Pig Says:

  Det lite jobbiga i äldreomsorgen är väl att en del dementa är aggressiva och då kan man få en hurring eller bli klöst och att dag efter dag sätta patienter, som knappt är medvetna om att man finns, i centrum för ens omtanke och uppmärksamhet. Ärligt talat så tvivlar jag på att alla har det människointresse och den sympatiska och empatiska läggning som krävs. Men om man är en sådan person så är jobbet lätt. Om man inte är en sådan person så tror jag att man med tiden blir alltmer olämplig för jobbet och, i värsta fall, en ögontjänare som är elak mot de gamla när ingen ser på. Det är sällan mer fysiskt krävande än att maka sig upp från filten efter ett par timmars solbadande.

 36. Man United Says:

  Säkerhetsrisk aka Samhällsfara för medborgarna om kön ska styra före kompetens?

  ”Anf. 37 LAILA BJURLING (s):
  Herr talman! Nu har halva mandatperioden gått. Det märks i debatten att partierna börjar ladda för en valrörelse. I regeringsförklaringen i september 2004 slog vår statsminister Göran Persson fast att strävan efter rättvisa och solidaritet ständigt måste pågå och att orättvisorna i dag beror på kön och social och etnisk bakgrund.

  ”…Vi socialdemokrater vill satsa på ett solidariskt samhälle. Vi socialdemokrater vet att trygga människor vågar mer. Våra ledord är och förblir trygghet, solidaritet och rättvisa. .. ”

  Feminism,trygghet….rättvisa…Just det!

  Arvet efter Göran Persson och feminist maffian som numera kopierats av feministerna inom Alliansen

  Eller vad….

  Motion 1997/98:Fö720 Kvinnliga brandmän
  MER INFORMATION
  Behandling av 1997/98:Fö720
  Inga bilagor.Motion till riksdagen
  1997/98:Fö720
  av Lilian Virgin och Ingibjörg Sigurdsdóttir (s)

  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&doktyp=mot&rm=1997/98&bet=F%C3%B6720&dok_id=GL02F%C3%B6720

  Svar på skriftlig fråga 2002/03:649
  den 19 mars

  Svar på fråga 2002/03:649 om kvinnor i brandförsvaret

  Försvarsminister Leni Björklund

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=71&dtyp=frs&rm=2002/03&dok_id=GQ12649&nr=649

  Försvarsutskottet

  Försvarsutskottet (FöU) bereder ärenden om totalförsvar, samhällets räddningstjänst, åtgärder för att minska samhällets sårbarhet, kärnteknisk säkerhet och strålningsskydd samt sjö- och kustövervakning. Allt i den mån inte ärendena tillhör ett annat utskotts beredning.

  Ärenden om anslag inom utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap bereds av försvarsutskottet.

  KONTAKT

  Telefon
  Frågor om utskottet: 020-349 000

  Växel: 08-786 40 00

  E-post
  Frågor om utskottets arbete: riksdagsinformation@riksdagen.se

  Vill du säga vad du tycker till ledamöterna i utskottet eller har du politiska frågor? Kontakta då ledamöterna direkt:
  Utskottets ledamöter

  http://www.riksdagen.se/templates/R_SubStartPage____6361.aspx

 37. Pether Says:

  barfota: Däremot finns det ju en utbredd diskriminering av utlandsfödda i Sverige. Det är skillnaden mellan kvinnor och invandrare.

 38. Man United Says:

  Några ord från likasinnade jämställdister:

  Jag skulle vilja se den kvinnliga brandmannen som slänger upp en 100kgs människa på ryggen och springer ut ur ett brinnande hus. Kvinnor ska inte vara rökdykare. Punkt slut.

  Jag läste en insändare i metro om det häromdagen då sa skribenten att dom skulle ta bort ett moment då dom skulle lyfta en hantel på 50kg, för att tjejer hade problem med just det….eller något i den stilen.

  På vilket sätt då undrar jag…och är det en hantel eller en skivstång han menar?

  Rätta mig om jag har fel, men finns det någonting i intagningen / utbildningen som enbart är till för kvinnor?
  Jag har svårt att tro det iaf.
  I så fall så finns där inga som helst hinder ALLS för att kvinnor inte skulle kunna bli brandmän.
  Det är knappast så att en otränad och klen man får bli brandman.
  Nej flickor, det är bara att besöka gymmet lite mer om ni vill bli brandmän.

  För att bli godkänd enligt storstadsmodellen krävs att sökanden klarar:
  stående längdhopp 200 cm
  löpning 3000m 13 min 15 sek
  handgrepp 420 N
  lyft till hakan med 15 kg z-stång 40 rep
  bänkpress 30 kg 35 rep
  rodd 500 m 105 s

  Källa:http://www.rsyd.se/brandman

  Ja, egentligen. Vissa moment känns irrelevanta för yrket (eller vad vet jag, det känns bara som att rodd inte är det första man tänker på när man hör brandkårens utryckningssirener…), och det är som sagt bara storstäderna som tillämpar testet. Man har fortfarande kvar de vanliga rökdykar-kånka-på-110kg-docka-testet.

  Ungefär som i Lumpen när det fanns tjejer som hade svåra problem med att bära den vanliga packningen och utrustningen.

  Inget fel med mer kvinnor, men de måste ju klara de krav som ställs, det är liksom inga krav som finns för att stänga kvinnor ute, det är vad som krävs för att klara av yrket.

  Saker blir inte lättare för att kvinnor gör dem, de är fortfarande lika svåra. Inte fan vill jag brinna inne bara för att brandmannayrket ska bli mer jämställt.

  Men nu är det faktiskt så att män är bättre lämpade till vissa yrken. Vad f-n är problemet egentligen? Om nu kvinnor vill ha det så jädra jämnställt då vill även jag, då och då bli bjuden på en öl när jag går på krogen.

  Ursprungligen postat av ubersanta
  Än så länge ingen brandman som uttalat sig om kraven på fystestet är rimliga

  Min lekmanna input är att de är högst rimliga och en sänkning av dessa krav skulle leda tills tor otrygghet inom brandförsvaret. Man vill ju kunna lita på att kollegan klarar av skiten.

  Kraven finns inte där för att hålla kvinnor utanför yrket – kraven finns där för att hålla de som inte klarar av yrket utanför (svaga kvinnor, svaga män bl.a.)

  Feministmaffian har väl belagt alla brandmän med munkavel. Detta krav ska gå igenom!

  https://www.flashback.org/t621958p13

 39. 50/50 Says:

  ”Det är skillnaden mellan kvinnor och invandrare.”

  Bland annat 😉

  Diskriminering inom ett område rättfärdigar inte diskriminering på ett annat. All sk. ”positiv särbehandling” är diskriminering som bottnar i en människofientlig kollektivism.

 40. Gilbert Says:

  Kvotering är någonting som naturen måste ta hand om – i form av kompetens förstås.
  När människan lägger sig i naturens processer med artificella åtgärder utan att ta hänsyn till tidsaspekten, går det nästan alltid åt helvete.

  Ingen feminist tror på allvar att det i det här landet existerar några ”underliggande strukturer” längre.
  Vissa av dem tror jag vill att det ska vara ojämställt så länge som möjligt, tills alla oförrätter mot DERAS förmödrar begångna av VÅRA förfädrar har betalats.

  Alltså, feminismen är fruktansvärt ohälsosam för alla parter (inkl. Tuggmotstånd…)
  En grogrund för cancer och allt annat…
  Man kan bli schizo för mindre.

  Strukturerna är (och har alltid varit) ekonomiska som visserligen är ”osynliga” (på samma sätt som gravitationen) men inte obeskrivbara.

  Men åtminstone när det kommer till den politiska aspekten hos feminismen, är det viktiga här och nu att försöka föra en tålmodig och vuxen dialog med enskilda feminister och feministiska instanser och inte låta sig provoceras (något som många i det feministiska etablisemanget tjänar på, vilket de gång på gång har tydliggjort i sin massmedia).

 41. Hans Says:

  Hej!

  Ser att det är en del funderingar kring tester som genomförs för att bli brandman. Dessa är vetenskapligt framtagna av ett företag som heter Winternet (winter-net.se). Dessa ska simulera ett antal typinsatser som en brandman ställs inför.
  Till hösten har ska dock Winternet komma med ett nytt test då det gamla som de tog fram för ca 4 år sedan anses diskriminera …. trumvirvel….. KVINNOR.

 42. 50/50 Says:

  Jag tror faktiskt att kvotering kan vara önskvärt ibland. Vår riksdag är till exempel kvoterad efter geografiska områden och de facto kvoterad efter kön. Jag ser inget fel i detta eftersom riksdagen ska representera hela landet och halva befolkningen är män.

  Däremot är jag starkt emot den millimeterrättvisa som säger att privata företag måste anställa ett visst antal ur grupperna x y och z för att det ska vara så likt befolkningsstrukturen som möjligt.

 43. En annan Sam Says:

  Dagens DN:
  Kronofogden lanserar sajt för kvinnor

  Det handlar om att sms-låntagare hos kronofogden nu blivit 50/50 män/kvinnor, och därför behöver kvinnor mer stöd eftersom de var i minoritet tidigare. Intressant tankegång, på många plan.

  http://www.dn.se/ekonomi/kronofogden-lanserar-sajt-for-kvinnor

 44. Hjalmar Says:

  Förvisso skulle jag gärna bli ”räddad” av en nagelskulptris…Men om jag hamnat i en brand eller olycka, så skulle jag föredra att bli räddad av en utbildad och biffig brandman – någon däremot?

  Feminismen är samhällsfarlig – den orsakar allmänfarlig ödeläggelse av välfungerande samhällen.

 45. barfota Says:

  @Pether

  ”barfota: Däremot finns det ju en utbredd diskriminering av utlandsfödda i Sverige. Det är skillnaden mellan kvinnor och invandrare.”

  Håller inte med dig helt om detta, inom vilket område menar du att diskriminering skulle finnas?

 46. ADS Says:

  Fyskraven är skrattretande låga och ganska uppenbart rejält sänkta för att kvinnor ska kunna klara av dem. De har knappast tillräckligt för vad som faktiskt krävs för att släpa runt utrustning och nödsatta människor.

  Övningarna som tas upp är närmast uppvärmningset för en halvstark man som går på gym någorlunda regelbundet.

  50/50, Riksdagen är avsedd att representera befolkningens åsikter, inte deras sammansättning.

 47. profanum_vulgu Says:

  Man United:
  Men det finns ju andra uppgifter än att bära människor som brandman, jag skulle tro att de flesta brandmän kan leva ett helt yrkesliv utan att ha burit en människa i skarpt läge en enda gång.
  Det finns ju tillfällen när låg vikt är viktigt t.ex. när man ska gå på tak på brinnande hus eller liten kropp är viktigt, t.ex. ta sig igenom trånga passager.

  Vad gäller soldater så är utrustningen för soldater är ju anpassad till vad vanliga 18-19-åriga killar orkar böra på i skogen, och vad de orkar strida med. Borde inte vara någon större skillnad mot de flesta 20-22-åriga kvinnor med önskan om att bli soldater (=tränat för det) orkar strida med eller bära med sig.
  Problemet blir ju när soldaterna blir äldre och väljer yrket så kan man sätta kraven högre eftersom det finns ett underlag av personer som klarar mer. Förut ville man att 18-åriga killar vem som helst skulle klara det och anpassade sig efter det. Om man nu vill att kvinnor ska klara det så kan man ju anpassa uppgiften för detta.
  (Dessutom finns det ett problem idag med att soldaterna kan för mycket skit och för lite viktigt och bär med sig för mycket lyx som gör att de inte klarar sig med det som ska räcka)
  Sen kan det ju finnas uppgifter med andra krav här med. I Vietnam t.ex. så hade man särskilda förband med småväxta soldater som skulle krypa i vietcong-tunnlar. Här hade man ju haft större utbud om man tagit in kvinnor också. Stridsfordon är lättare att tillverka ju mindre besättningsmän man ska ha, där kunde kvinnor utgöra en bra resurs också.

 48. VD Says:

  http://www.dt.se/nyheter/falun/1.3311132-ordningsvakt-anmaler-falukrog

  En kvinnlig krogvakt fick sparken för hon är kvinna.

  Värden ville ha en stor man, muskelknutte som vakt… han kände sig inte trygg annars.

  Själv tror jag inte att det blir ett dugg lugnare eller tryggare av den anledningen på krogen. Det handlar mer om personligheten hos vederbörande. Det har väl aldrig blivit mindre bråk för att vakter varit av manligt kön, vad jag märkt.

 49. Hans Says:

  @Profanum_vulgu

  ”Det ju andra uppgifter än att bära människor som brandman”. Ja, det finns en uppgift som heter brandingenjör och där sysslar man inte med operativ räddningstjänst och där finns det mängder med duktiga tjejer som inte har blivit inkvoterade.

  Ett förslag till dig är att läsa igenom hela numret av Fire Fighter som finns på länk, där kommer du lära dig mycket om hur viktig den fysiska statusen är för brandmän och vilken påfrestning det är att jobba operativt som brandman.

 50. profanum_vulgu Says:

  Hans:
  Menar du det där om procent av kroppsvikten som en rökdykare som räddar en kollega får i börda?
  Det är ju inte direkt så att fystesterna är utformade efter detta. Vore det inte bättre att man fick släpa en docka på 158 kg (högsta brandmansvikt på 130kg plus utrustning) genom en byggnad på tid då?

 51. Ulf Andersson Says:

  ”We don´t need no water, let the M-F burn”

 52. VD Says:

  Rökdykare måste ju alltid vara två väl?

 53. Nitti Says:

  Vänsterflumsets tankegångar har på många totalt intagit sättet att tänka. Folk som Jesper Boqvist kan inte längre tänka logiskt/ärligt verkar det som.
  Det är tragiskt att de innehar befattningar som är så avgörande för samhällets utveckling.

 54. PO Says:

  Nitti säger 30 maj 2011 kl. 16:52
  Vänsterflumsets tankegångar har på många totalt intagit sättet att tänka.

  Du gör vad du kan, Nitti, för att splittra mansrörelsen i partipolitiskt käbbel.

  Eller är du kanske ett listigt feministtroll? ”Splittra och härska”.

 55. ADS Says:

  ”Det är ju inte direkt så att fystesterna är utformade efter detta. Vore det inte bättre att man fick släpa en docka på 158 kg (högsta brandmansvikt på 130kg plus utrustning) genom en byggnad på tid då?”

  Ja, det vore mycket bättre sett till lämplighet för yrket. Men då skulle vi också få 0% kvinnlig brandmän vilket inte är politiskt acceptabelt.

  För övrigt så verkar du inte inse hur enorma de genomsnittliga styrkeskillnaderna mellan män och kvinnor är. Extremt få kvinnor når upp i samma styrka som en vanlig nittonårig lumpare. Oavsett hur mycket de tränar.

 56. Pauli Sumanen Says:

  I Finland finns krav till högre officerares utbildning att springa minst 2600 meter i tolv minuter (Cooper-test). Nu finska jämställdhetsombudskvinnan kräver att ribban måste vara lägre till kvinno-officerare. Det betyder att i kriget män måste vänta kvinnorna om det kommer fysiska krav att springa snabbt framåt eller bakåt. Man aldrig lämnar kamraten i nöd.

  Jag själv har sprungit över 3000 meter tills jag fyllde 60 år, så 2600 meter är inte någon begränsning, tycker jag.

 57. Nitti Says:

  Käre PO, ta det inte illa.
  Det handlar inte om partipolitik. Det handlar om världsbild och uppfattningen om vad som är ”riktigt”, som att anställa invandrare och kvinnor, vilka anses vara svaga och i behov av hjälp. Denna bilden är skapad av vänsterfolk. Tycker man där emot att en kvinna kan göra rätt för sig själv avlägsnar man sig lite från vänsterns kollektivistiska syn på människan.
  Sedan kan man tillägga: att Schyman var en väntserpartist är ju ingen hemlighet, och att vänsterpartierna tävlar om att vara så feministiska som möjligt är också allmänt känt. Feminismen delar många drag med vänsterrörelser, framför allt kränkhetsmanin.
  Jag riktade också min kritik mot vänsterflumset, flumset alltså.

 58. Joakim Says:

  Mycket bra initiativ att lägga ut e-postadressen. Det gör nog ännu mer skillnad att skicka ett mail än att bara svara här. Jag har naturligtvis redan klagat och uppmanar alla er andra att göra samma sak.

 59. Gilbert Says:

  @ Nitti
  Vad då ”kollektivistiskt”?
  En del använder detta ord lika illa som ”könsmaktsordning” och annat nonsens.

  ”Människan är född fri och överallt är hon i bojor” har Rousseau sagt.
  Det hör till definitionen av människan att hon är ”kollektiviserat väsen”.

  Det står dig fritt att flytta till en öde ö – att frigöra dig från konventioner, traditioner, dvs. alla sociala konstruktioner och leva som (surprise, surprise!) den sannaste feministen av alla.

  Så du ser: rannsakar du dig själv så inser du snabbt att du rakt igenom är den du inte är.

  Det är bara det att du är övertygad om att du inte är ett troll.

  ”Ingenting är svårare än att inte bedra sig själv” (Wittgenstein)

  Och detta eviga tjat om Gudrun.
  Hon har varken varit höger eller vänster
  Hon har alltid varit ”centrum”

 60. Torstensson Says:

  VD den krogvakten fick inte sparken för att honv ar kvinna utan för att hon hade för lite muskler. Det är skillnad.

 61. Nicke Says:

  Tack, Gilbert och PO. Jag tror inte att Maud Olofsson, Birgitta Ohlsson och Anders Borg håller med om att deras typ av feminism är ”skapad av vänsterfolk”, som Nitti skriver.

  Frågan är för komplex för att kunna reduceras till höger-vänstertjafs. Den som gör jämställdismen till en höger-vänsterfråga springer feminismens ärenden.

 62. VD Says:

  torstensson

  Kan så vara, men det var vad hon uppgav. Jag är inte insatt i fallet alls, konstaterade bara att hon gjorde en DO. Men annars så undrar jag verkligen om skräckinjagande vakter ger mer säkerhet eller mindre bråk, bara anekdotiskt så kan jag inte minnas att jag någonsin i mitt liv märkt det. 50/50 i det fallet borde vara optimala, men det hänger mycket på hur de är som personer.

  Finns ju en till aspekt i det där fallet och det är värdens rädsla (om det nu var skälet). Eventuellt har hon dragit till med diskrimineringskortet bara som hämnd, men då är det bra om det kommer fram.

 63. Erik Says:

  Gilbert:

  ”Vad då ”kollektivistiskt”? En del använder detta ord lika illa som ”könsmaktsordning” och annat nonsens.”

  Kollektivism är motsatsen till Individualism, precis som exempelvis Introvert är motsatsen till Extrovert. Alla har bägge så diskussionen rör till vilken grad.

  ”Människan är född fri och överallt är hon i bojor” har Rousseau sagt.
  Det hör till definitionen av människan att hon är ”kollektiviserat väsen”.

  Eftersom diskussionen rör till vilken grad tillhör Roussaus påstående ingenting. Det är som att säga bilolyckor sker i alla hastigheter när diskussionen rör hur snabbt man skall få köra.

  ”Det står dig fritt att flytta till en öde ö – att frigöra dig från konventioner, traditioner, dvs. alla sociala konstruktioner och leva som (surprise, surprise!) den sannaste feministen av alla.”

  Vi diskuterar politik, inte sociala och kulturella fenomen. Om du inte vet vad socialismen (vänster) liberaler (mitten) och konservativa (höger) står för rekommenderas Jeremy Shearmurs kurs på ämnet.

  Där framgår också tydligt om feminismen precis vad doktoranderna Björn Ljungberg och Emma Rydgren konstaterar i denna bok
  http://www.avantema.se/vemslareva.html

  ”Och detta eviga tjat om Gudrun. Hon har varken varit höger eller vänster
  Hon har alltid varit ”centrum””

  Hon har utan tvivel varit centrum av sitt eget universum men hon har även utan tvivel varit partiledare för vänsterpartiet.

 64. profanum_vulgu Says:

  Erik:
  Du kan inte placera liberaler på höger-vänster-skalan, du behöver en y-axel för liberalismen. Sedan är inte socialism det samma som vänster eftersom man kan vara långt till vänster och långt ner på y-axeln (små klasskillnader och en totalitär stat) medan socialister hamnar till vänster och högt upp på y-axeln (små klasskillnader och en fri stat). Liberalismen överlappar med socialismen.

  Liberalismens grundtanke är att var och en ska ha rättigheter och friheter i förhållande till staten som ska omöjliggöra att staten kan förtrycka folket och erbjuda politisk frihet.

  Socialismen omfamnar exakt samma grundtanke men man lägger dessutom till rättigheter och friheter som ska erbjuda ekonomisk frihet.

  Alla mer spridda politiska åsikter är kollektivistiska och alla statsbildningar bygger på kollektivism. T.ex. föräldraledighet bygger på tanken att kollektivet föräldrar har det gemensamt att de behöver vara lediga när barnen är små. Eller grunsskola som bygger på tanken att kollektivet barn mellan 6-16 år behöver lära sig saker.

 65. Lövet Says:

  oj,oj,oj… Nu blir’e långt…

 66. Gilbert Says:

  Haha

  Jag har också länge försökt få Erik att förstå:

  att han är den äkta socialisten som han avskyr så djupt; men eftersom en sådan inre tvekamp tär på en alldeles ofantligt så har han ett stort behov av existensen av en feminist som är den mest liberala av alla, som han betraktar med förakt såsom han betraktar sitt ”underjag” (Liberalen) som då och då tar över då Erik behöver paus från detta eviga självplågeri.

  Det är INTE lätt att vara Erik (= en äkta postmodernist)

 67. Gilbert Says:

  Då och då har man trott att myntet skulle trilla ned, men nej…

  Det räcker inte med att prutta ur sig ”kollektivistiskt” – såsom feminister pruttar ur sig ”social konstruktion”, ”underliggande”, ”maktsordning” etc. etc.

  Du har med sådana nonsens-uttryck ännu inte sagt någonting!

  De enda du har gjort är att omvandla generella, abstrakta, allmänt förstådda och vedertagna begrepp till sloganer.

 68. Nitti Says:

  Den som ville förstå vad jag menade har nog förstått…

 69. Joakim Miina Says:

  Vad säger brandmännen själva i Södertörn om sin ledning ochom hur de anställer personer utan rätt kompetens?

  Verkar vara många människor utan ryggrad som jobbar inom Södertörn, och då menar jag både ledning och brandmän.

 70. Erik Says:

  PV:

  ”Du kan inte placera liberaler på höger-vänster-skalan, du behöver en y-axel för liberalismen.”

  Risken är nog att Y-axeln på en X-axel befinner sig i mitten. Det är i varje fall så den politiska kompassen ser ut.

  ”Sedan är inte socialism det samma som vänster eftersom man kan vara långt till vänster och långt ner på y-axeln (små klasskillnader och en totalitär stat) medan socialister hamnar till vänster och högt upp på y-axeln (små klasskillnader och en fri stat).”

  Och så fick vi ”kan hända” argumentet igen. Världen ”kan” gå under imorgon, frågan är dock inte om världen kan gå under i morgon, frågan är hur sannolikt det är att det faktiskt inträffa. Problemet med socialismen som teori är att den kraftigt missbedömer hur människor och stater fungerar. Det är lite som bolånekrisen där man har en fantastiskt ide om hur saker skall funka och sedan blir det snömos i verkligheten för människor funkar inte så.

  ”Liberalismen överlappar med socialismen.”

  Det som överlappar är målet, inte metoderna.

  ”Liberalismens grundtanke är att var och en ska ha rättigheter och friheter i förhållande till staten som ska omöjliggöra att staten kan förtrycka folket och erbjuda politisk frihet.”

  Liberalismens grundtanke handlar om ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE – man kritiserade kungamakten, adeln och prästerskapet – där en person ansågs ha mer rättigheter än en annan – vilket har har stora likheter med dagens politiska korrekthet där vissa grupper i förhållande till andra upphöjs till ”ADEL” som varken behandlas lika av lagen eller får kritiseras av allmänheten. På sistone har även religionen stärkt sin makt och gamla tiders hädelselagar har återinförts.

  ”Socialismen omfamnar exakt samma grundtanke men man lägger dessutom till rättigheter och friheter som ska erbjuda ekonomisk frihet.”

  Vilket i sin tur kräver en stark stat som kan reglera dessa rättigheter och friheter.

  Socialismen var enig med liberalerna med avskaffandet av kungamakt, kyrkomakt och liknande…men anledningen socialisterna inte ville ha dessa kvar var att de inte ville ha någon KONKURRENS till den statsmakt de tänkte ersätta dem med – som behövdes för att se till alla var ”jämlika” på PRIVAT nivå. Och så långt allt väl…

  Men när ledande socialister insåg att även KULTUREN och FAMILJEN var konkurrenter så utsåg de kärnfamiljens ledare ”pappan” till hin håle själv och kulturen blev begränsande normativa ”strukturer” som socialvetenskapen i form av Frankfurtskolan skulle a) djävulsförklara och b) avskaffa.

  Här någonstans skapas den moderna feminismen för det räcker inte med en skurk, man behöver en hjälte också

  ”Alla mer spridda politiska åsikter är kollektivistiska och alla statsbildningar bygger på kollektivism.”

  Liberalismen bygger på individens rättigheter i förhållande till grupper. Socialismen bygger på gruppers rättigheter i förhållande till andra grupper som sedan någon (staten kanske? elle varför inte FN) måste reglera eftersom det helt enkelt inte magiskt sker av sig själv.

  ”T.ex. föräldraledighet bygger på tanken att kollektivet föräldrar har det gemensamt att de behöver vara lediga när barnen är små.”

  Nej, föräldraledighet bygger på den unga individen (BARNETS) behov att ha föräldrar nära sig. Det är också där det har kollapsat för feministerna i Sverige då barnen själva sagt de föredrar en pappa som bråkar med mamma framför bara en mamma

  ”Eller grunsskola som bygger på tanken att kollektivet barn mellan 6-16 år behöver lära sig saker.”

  Som bygger på tanken att barnen till föräldrar med låg inkomst kunde lära sig yrken med hög inkomst och sålunda skulle man inte låta föräldrars inkomst avgöra vilken utbildning barn fick. Den socialdemokratiska flumskolan har enligt etnologen Jonas Frykman haft rakt motsatt effekt – den har förstört den sociala rörligheten – när barn fick ”läraranpassade fria val” så förstorades skillnaden mellan akademikerbarns förmåga och arbetarbarns förmåga.

  När skolan stod för fakta så hade alla samma grund. När skolan stod för att diskutera det man redan tyckte och visste så hade barn med kunniga föräldrar en enorm fördel. Det enda problemet ledande socialister hade med detta var andelen invandrarbarn i akademikerfamiljer och det faktum att akademikerkvinnor hellre forskar på människor än på flygplan.

 71. Erik Says:

  Gilbert:

  Vill du prata med liberalen – prata med liberalen – vill du prata med mig – prata med mig. Hela poängen med liberalism är INDIVIDEN… lär dig skilja på två olika individer tack.

 72. profanum_vulgu Says:

  Erik:
  Ja men att något placeras högt på Y-axeln säger inte vilken placering det har på X-axeln.

  Det inte bara kan hända, det är inte ens ovanligt.
  Vad är det för teori om hur människor och stater fungerar som skulle finnas inom socialismen.

  Det är bara målen som är intressanta för att placera en ideologi på en politisk skala.

  Jo, det ingår i tanken om den politiskt fria människan att alla har samma värde.

  Ja det krävs ju en stark stat även för liberaler. Annars kan man ju inte reglera och kontrollera våldsmonopolet samt att detta inte missbrukas.
  Det finns inga socialister som vänt sig mot något för att det skulle konkurrera med staten och definitivt inte kärnfamiljen.

  Feminismen skapades ur klassiska borgerliga grupper.

  Nej både liberalismen och socialismen bygger på individers rättigheter och friheter i förhållande till STATEN. Båda idéerna bygger på att det är staten själv som reglerar och upprätthåller rättigheterna och friheterna.

  Jaja, hursomhelst en tanke om att ett kollektiv (små barn) har gemensamma intressen som man särreglerar.

  En av de klassiska liberala rättigheterna var rätt till utbildning. Det ansågs vara en förutsättning för en politiskt fri människa, utan fri utbildning skulle således fri åsiktsbildning vara verkningslöst eftersom de som saknade utbildning inte skulle ha förmåga att själva väga olika åsikter mot varandra.
  Hursomhelst är det en tanke om att ett kollektiv (barn) har gemensamma intressen som man särreglerar.

 73. PO Says:

  Nitti, Gudrun Schyman som vänsterpartist.

  Nä, det är mer korrekt att säga att Gudrun Schyman är Gudrun Schyman – oberoende av vilket parti hon för tillfället vistas i.

 74. Gilbert Says:

  ”Liberal” – precis som ”kollektivistiskt” i sig ett intetsägande ord.
  Ett positivt laddat, nu mer än någonsin av högern kapat ord.
  Rentav ”beställt”.

  I sig är ”liberal” inte ens en ideologi (kan aldrig vara det).
  Det är KARAKTÄRISTIKEN hos en ideologi.
  Patetiskt att dag ut och dag in tala om karaktäristiken hos sig själv.

  Ja, ja, vi förstår att du är god.
  Även feministen är vårt goda ”underjag”, som inte vet ordet ”självbehärskning” och går fram som en grottvarelse.

  Socialism är den etiska liberalismen – det som ger detta ord ett innehåll, då du har tagit steget från individ till samhälle.

  Utan detta innehåll borde en sann liberal flytta, nej, förvisas till en öde ö.
  Vi hoppar över de praktiska problemen i att avgöra vem som är sann liberal och vem inte, att det kanske inte finns så många öar som antalet sanna liberaler, etc…
  När de alla väl har flyttat, måste de därefter skyddas från intrång.

  Och vem ska sköta den biten?
  Staten Reinfeldt?
  Och härifrån?
  Vad får han i gengäld?
  Feministskatt?

  …. så mycket goja!

 75. robert Stenkvist Says:

  Eeee…du borde kanske ha nämnt källan till artikeln Ström, om du inte är en regelbunden läsare av Swedish fira fighter förståss, då ber jag om ursäkt.

 76. Nitti Says:

  PO, jag har aldrigt villa anfalla dig direkt, men det verkar som du får sömnlösa nätter av det jag skrivit. Att fru Schyman var vänsterpartist är inget påhitt. Du får bara infinna dig i det. Om du själv också är vänsterpartist kan du glädja dig över att on har hoppat av.

 77. Robert Stenkvist Says:

  Jag ser att du haft direktkontakt med brandmannen, så jag får väl ta tillbaka min tidigare kommentar och be om ursäkt för den. Jag ställde förövrigt frågan direkt till chefen för Södertörns brandförsvar i Botkyrka KF, varvid han påstod att antagningsförfarandet var helt normalt och att de absolut inte gett avjkall på t.ex. de fysiska kraven.

 78. Hans Says:

  @Robert Stenkvist

  Lars-Göran Uddholm heter brandchefen i Södertörn och han ljuger när han säger man inte ger avkall på de fysiska kraven för att få in tjejer i kåren. Han ljuger lika mycket som när kungen säger att han inte varit på stripklubb:) Punkt slut.

 79. PO Says:

  Snälla Nitti, läs innantill.

  Jag skrev att Surbrunn Tjyvman *formellt* var vänster – men att en mer korrekt identifiering pekar ut Surbrunn Tjyvman som Surbrunn Tjyvman.

  Förstår du inte vad jag menar?

 80. Nitti Says:

  PO,
  Jag förstod väl, men jag håller inte med 🙂

 81. PO Says:

  Nitti, i den här debatten finns det folk – på båda sidor – som är här för berömmelsens skull, för att tjäna pengar eller för att hämnas på någon.

  Surbrunn Tjyvman blev misshandlad av sin förre man. Jag vet inte om hon var alkoholiserad redan då. Vet du?

  Så här i efterhand är det lätt att förstå makens reaktioner.

  Men hon tyckte inte om det.

 82. saripleje Says:

  Tack Simon för att du vågar ta upp det här. Jag vill bli brandkvinna men skulle inte drömma om att inte skaffa mig kompetensen som behövs på SMO.

 83. Genusdoktor i brandmäns beteende | Rut-rutan Says:

  […] och detta ses av protesterande brandmän som livshotande. På Södertörns Brandförsvar har man hellre anställt kvinnor och invandrare än personer som har haft relevant […]

 84. Kvinnor verkar ha kvoterats till brandutbildning « GenusNytt Says:

  […] mer här. Tack för tipset, Sara. Här har jag tidigare bloggat om ett uppmärksammat fall där en mycket meriterad person sökte ett […]

 85. Mansdiskriminerad brandman får 100.000 kr « GenusNytt Says:

  […] bloggade för en tid sedan om brandmannen Simon Wallmark, som diskriminerades för att han är av manligt […]

 86. Säljerfarenhet bättre än brandutbildning vid brandmansrekrytering « GenusNytt Says:

  […] har tidigare bloggat om mansdiskriminering inom räddningstjänsten här, här, här, här, här, här och […]

 87. 40% av nyanställda brandmän ska vara kvinnor « GenusNytt Says:

  […] män som sker genom att kvinnor med sämre meriter anställs framför män med bättre meriter. Men här kan du läsa ett tidigare inlägg på GenusNytt som citerar ett tidigare nummer av Swedish […]

 88. MSB – Myndigheten för Slösaktiga Byråkrater vill ha kvinnliga och ickesvenska brandmän till varje pris « Aktivarum Says:

  […] Orsaken till detta är SMB:s särskilda diskriminering av män och svenskar, så kallade jämställdhets- och mångfaldssatsningar. När fel sorts människor gick SMB:s egen utbildning anställde de därför outbildad personal. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: