Förlaget som antagit en antimans-policy

by

Håller män kort

Här är en nyhet som är ett år gammal men lika aktuell ändå. Serieförlaget Galago har antagit en antimans-policy. Det handlar om långtgående kvotering av kvinnor på flera sätt.

Johannes Klenell, som är redaktör på Galago, säger att det egentligen inte råder någon brist på kvinnor som gör serier med hög kvalitet. Det är istället den ”manliga grabbighetskulturen” som gör att kvinnor ”inte kommer fram”. Kvinnorna finns, men männen ser dem inte, menar Klenell.

I fem år arbetade man på Galago förlag med sitt upplägg för ökad jämställdhet i serievärlden, och nu är det klart. Det handlar om kvotering på två sätt.

1. För det första har Galago infört en regel om att personalen inte får ringa en man förrän de först har ringt två kvinnor.

2. Vidare har en regel införts om att kvinnor inte får stå för mindre än en tredjedel av tidningens innehåll.

På frågan hur de har lyckat med sin jämställdhetsambition svarar Johannes Klenell:

”I år ger vi ut åtta album av kvinnor och tre av män och vi håller hyfsat 50/50-fördelning i tidningen. Men än viktigare är att vi nått både andra serieskapare och helt andra läsargrupper.”

Åtta album av kvinnor och tre av män, det är ju ganska långt gånget på vägen mot jämställdhet, kan jag konstatera. Det återstår bara att göra något åt de där tre männen.

Klenell är starkt negativ till att diskutera ”kvalitet” med journalisten. Man anar att Klenell fått frågan många gånger om inte kvalitet bör gå före kön. Johannes Klenell säger i DN-artikeln att män generellt har svårt att se kvinnors skapande, att svårt att se den kvalitet som faktiskt redan finns, utan låser i stället fast sig i sin egen manliga värld.

”Med kvoteringsverktyget har vi i stället hittat nya konstnärer vi kanske aldrig annars sett. Vi måste se ett större perspektiv än vårt eget”, säger Klenell.

Det råder alltså ingen motsättning mellan att välja det som har bäst kvalitet och att kvotera kvinnor, enligt Johannes Klenell.

Se där, ett fint exempel på kraftfullt jämställdhetsarbete à la 2011.

Sitter du och filar på en seriebok som du vill ha utgiven? Är du dessutom medlem av det grabbiga och problematiska könet? Skicka den i så fall inte till Galago, där har du minimal chans.

Läs artikeln här. Tack för tipset, Elina!

Av en slump upptäckte jag att Johannes Klenell har twittrat om mig (innan detta blogginlägg lades ut). Se nedan:

PS: Här kan du läsa om hur det feministiska seriekollektivet Dotterbolaget har över ett helt nummer av tidskriften Galago. Tidningen Sydsvenska skriver om Dotterbolaget: ”Dotterbolaget har gett dem ett forum för female bonding. Att nätverket ska ha en feministisk plattform har alla varit eniga om från början. Självklart för alla inblandade är också att nätverket ska vara separatistiskt. Till Dotterbolaget har män inte tillträde.”

Annons

131 svar to “Förlaget som antagit en antimans-policy”

 1. Bengt Says:

  Så ”Socker-Conny” hade nog aldrig fått komma fram om den nu rådande mansdiskrimineringen på förlaget Galago hade fått råda. Detta till men för lönsamheten och direkt också mot andra ”smalare” serier

  ”Nemi” är annars också en ”svart” dråplig och BRA serie !

  Båda har kommit fram just pga av att de är BRA och inte vart författaren bakom haft mellan benen…

 2. anders Says:

  Om Galago drivs i privat regi och det inte mjölkar skattemedel med sin feminina satsning så ser jag egentligen inga problem med det. Man har helt enkelt nischat sig på en viss typ av produkt (ungefär som ett förlag som skulle specialisera sig på att ge ut afrikansk poese eller indiska sagor). Det sagt så tycker jag att Johannes Klenell verkar vara en obehaglig och slemmmig typ, jag skulle inte sörja ett ögonblick om Galago gick under. Och vore det så att Galago vore ett skattefinansierat företag eller ingick i den offentliga sektorn — domstolsärende direkt.

 3. Grodan Boll Says:

  ”Självklart för alla inblandade är också att nätverket ska vara separatistiskt. Till Dotterbolaget har män inte tillträde.”

  Låt mig gissa hur illa och nedsättande de samtidigt tycker om mansloger.

 4. Info Says:

  Så här skrev sign. Info om Dotterbolaget i GenusNytts blogg 22/3 2011:

  ÄNTLIGEN!!!

  Äntligen närmar ”vi” oss jämställdhet också på serietecknandets område! Äntligen är det fler kvinnliga serietecknare än serieskapande män i Sverige!

  Och alla har de ett politiskt budskap. Och alla är de radikalfeminister och HBTQ-feminister. Och alla hatar de ”heteronormen” och ”kärnfamiljen”. Och avskyr högern i alla dess otaliga, onda, manliga skepnader. Några erkännsamma ord till män, som riskerade sina liv i katastrofröjning eller i andra sammanhang, känner de inte till.

  Ovanstående fick vi veta i ett kulturinslag i Sveriges radio idag. Och att många är medlemmar i ”Dotterbolaget”, fick vi också veta. I programmet fick inte bara feminister i Bolaget i fråga utan också deras förlagsredaktör tillfälle att breda ut sig om sin förträfflighet. (Tydligen hade de beställt detta reklaminslag av sina vänstersinnade journalistkompisar på Sveriges radio.)

  Wikipedia: ”Dotterbolaget är en feministisk serieskapargrupp som bildades i Malmö våren 2005. Gruppen utgörs av ett tiotal kvinnor som träffats genom Serieskolan på Kvarnby folkhögskola i Malmö. Kvinnor har de senaste åren gjort ett starkt intåg som serieskapare på den svenska marknaden och dotterbolaget är förstås en del av denna positiva utveckling. – Men även om kvinnor hävdar sig som serieskapare och illustratörer kvarstår de PATRIARKALA STRUKTURERNA i branschen som sådan.”

  Jag tänker mig, att Dotterbolaget förr eller senare kommer att bli föremål också för Genusnytts granskning – precis som Sagolikt Bokförlag och andra likartade förlag tidigare blivit.

  Till vidare kan GenusNytts läsare bekanta sig närmare med Dotterbolagets seriekonstnärer genom att bildgoogla t.ex. på sökorden

  SARA GRANÉR
  LISA EWALD

  Här en typisk kortserie av Karolina Bång:

  http://karmakult.files.wordpress.com/2009/08/bang1.jpg?w=400&h=404

  Blogglänk till en annan, framtående konstnär i Dotterbolaget:

  http://klaragranlof.blogspot.com/

 5. Clabbe Says:

  Galago ägs av extremvänsterförlaget Ordfront:

  http://www.ordfront.se/Galago/Fakta.aspx

  Ordfronts förlagschef är en man, liksom Galagos två förlagschefer.

  De kanske ska börja med att låta kvinnor ta över deras egna tjänster?

 6. Matte Says:

  Jag blir mer illa berörd av män som underkastat sig feminismen, än låt säg unga kvinnor som kanske tycker det är hippt att kalla sig feminist utan att reflektera vad det numera står för.

  Vad har de för motiv. Vill de bli av med manlig konkurrens, vill de bli beundrade av feministiska kvinnor (och kanske få ligga med dem), har de ekonomiska motiv i form av feta stöd, har de blivit illa behandlade av en man och nu ska ge igen mot alla män, är de en kapten klänning. Jag begriper inte hur en man kan bli feminist och öppet och aktivt diskriminera män och tycka att han gör något positivt.

  Är indoktrinering boven?

  Varför är många feminister så måna om att meningsmotståndare ska vara tysta? (Hans Twitter).

  Och varför har vissa feminister svårt att räkna? Någon tyckte att VP var mest jämställt med 67% kvinnor, det fanns partier med 45% kvinnor… Nu var det bra med 8 kvinnor och 3 män? Riktig jämställdhet för feminister verkar luta mot 100% kvinnor 😉

 7. Clabbe Says:

  Så här skrev Klenell på Twitter härom dagen:

  Vi är ganska desperata efter prenumeranter just nu.

  😀

 8. Erik Says:

  Lit off topic men in case fun fact…

  Är det Klenell som Martin Kellermann kör över på sidan 41 i Rocky-album 2 tro? Han som sade det var en dålig Fritz-the-cat ripoff men som sedan när Mark Levengood ville göra en TV-serie om Rocky och hans kompisar (enligt seriens gestaltning) plötsligt ville ge ut Rocky-serierna i albumform?

  Rocky låg på Galago-förlag förut…. f.o.m. Album IV är Rocky på Kartago förlag.

 9. Gubbe Says:

  Tyvärr är inte den aktuella tidskriften ensam i sitt ställningstagande.
  Såg just i en landsortstidning som fått en ny chefredaktör, naturligtvis en kvinnlig sådan.
  Hon skrev att framöver skulle inga insändare under sign tas in, inte heller sådana som innehåller ”kollektiva påhopp”.
  I samma nummer fanns dock artiklar som kollektivt jämförde kvinnor och män, vad jämförelsen gick ut på förstår nog läsarna.
  Handlandet som innebär ett ingrepp i yttrandefriheten tyder på desperation. Själv tänker jag dock i enlighet med Gandhis ”lag” strunta i att käbbla emot, utan ha så litet som möjligt med tidningen att göra om det skulle bli aktuellt.
  Denna blogg blir desto viktigare.

 10. Access Says:

  Så det som Johannes Klenell och Galago egentligen säger är att de anser att kvinnor är mindre kompetenta att starta och driva förlag. Att de är lika bra som män på att det konstnärliga men inte på entreprenörskap. Att det innebär att männen måste lyfta fram de svaga stackarna för att ”lika antal” ska kunna uppnås.

  Frågan är om de inser vilken föraktfull inställning de har till det kvinnliga könet?

 11. vmm Says:

  OT:

  Tre poliser åtalas för att ha dödat fem kvinnor under sammanlagt 20 dödsflygningar i Argentina. Tjugo. Hm… vilket kön hade de övriga som dog, tror ni? Jag tycker artikeln fokuserar ganska mycket på kvinnorna som dog, faktiskt. Nästan som att männen som dog är osynliggjorda. Härskarteknik.

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2457871/tre-poliser-atalas-slangde-ut-kvinnor-fran-flygplan

 12. Henrik Says:

  Titta en till som lägger dig i samma fack som SD. Kanske dags du gör oss sällskap. Vi är många som följer både din och Tanjas blogg. 🙂

 13. Tommy Jonsson Says:

  Grattis Pär

  ”som är precis överallt” Vilken reklam Pär

 14. Jocke S Says:

  Visst skymtar både kvinno och mansförakt igenom hos den där typen, Kapten Klenell! Och jag instämmer, det är något särskilt suspekt med män som fjäskar för feminismen. Dom tror visst inte att kvinnor klarar sig själva: ”lilla gumman, här kommer starka jag och hjälper dig mot dom dumma männen, dom andra alltså…
  Samtidigt som dom inte vill inse, att även män har problem, och att förtryckta män blir ett problem även för kvinnor!
  Båda könen tillsammans, och hjälpa varandra (även kvinnor, vilket män alltid gjort!), men inte så här stötande!
  Sätta upp en lista på feministiska män, och börja bearbeta dom med argument?

 15. 50/50 Says:

  Snacka om att gräva sin egen grav. Påminner mig om Socialdemokraterna före förra riksdagsvalet. ”Kvalitet är ett patriarkalt ord. Det är viktigare att vi får in en kvinna.”

  Förövrigt, genom att arbeta som Galago kan man vara säker på att de där tre männen producerar betydligt mer kvalitativa serier med tanke på den mycket högre konkurrens de utstått…. fast som sagt, kvalitet är ju bara en form av patriarkalism.

 16. John Berg Says:

  Tiga ihjäl? Johannes Klenell förordade manlig härskarteknik. Galago borde kvotera in en ny redaktör för att få bukt med alla unkna patriarkala traditioner på förlaget.

 17. J.E Says:

  Problemet med motsättningen kvalité kontra kvotering är att man inte alltid på förhand kan veta vem som står för bäst kvalité. Det enda man kan göra är att gissa, och då har många gissat (alternativt övertalats av ”experter” att tro) att traditionellt underrepresenterat kön har viktiga oupptäckta kvalitéer att tillföra. Vänder man på det kan man säga att företag som kvoterar är modiga, då de ju tar risken att satsa på det osäkra kortet ”uderrepresenterat kön” heller än det mer beprövade ”mest imponerande meriter”. Det valet måste väl företag få ha? Är det inte just sådant risktagande som ger innovation och nya upptäckter? Synd bara att de aldrig kommer på detta när det är män som är/har varit uderrepresenterade i en bransch.

 18. Förbipasserande Says:

  Jag förstår att ni inte är några experter, men det skulle ändå vara kul att se er ställa upp några kvalitetskriterier och exemplifiera hur de här åtta seriealbumen misslyckas med att leva upp till dessa. Någon som känner sig hugad?

 19. Jakob Says:

  @Erik

  Nej, det är inte Klenell Kellerman syftar på, det är Rolf Claesson.

 20. Förbipasserande Says:

  @Jakob …som bl a ger ut Nemi.

 21. Clas Says:

  Och tack vare Johannes Klenell klokhet har vi fått några av sveriges mest inspirerande, roligaste, underbara serieförfattare där ibland Liv strömquist, Sara hansson, Nanna Johansson…Så vad menar du med kvaliten?

 22. Förbipasserande Says:

  Claes: Du menar väl, men det där var lite klumpigt uttryckt.

 23. Jämställdhetsfeministern Says:

  Klenell har rätt. Det är fullständigt omöjligt/bisarrt att tänka sig att män generellt sätt är mer intresserade av serieskapande än kvinnor. Så därför måste överrepresentationen av män i branschen bero på de osynliga grabbstrukturerna som förtrycker kvinnor. Dessutom är det självklart att minst hälften av de mest motiverade och talangfulla serietecknarna i Sverige är kvinnor. Och då blir det också självklart att genom kvotering se till att minst hälften av de serietecknare som blir publicerade är kvinnor.

 24. JockeH Says:

  lite OT men jag har några förlag på regler till Pär för allas våra trevnad.

  T.ex tillåtna saker: Att ha en åsikt som avviker från Pärs/annan debattör.
  Att komma med ärligt menade invändningar.
  Att argumentera sakligt mot Pärs/annan debattörs resonemang.
  Att visa upprördhet på civiliserat manér.

  Otillåtna saker: Att ta till personangrepp mot Pär eller annan debattör.
  Att i största allmänhet diskutera person istället för sak.
  Att vägra visa vanlig allmän hyfs.
  Att kalla Pär/annan debattör vid öknamn i syfte att sabba ens rykte.
  Att tillskriva någon positioner som han/hon inte håller.

  Jag vill inte vara någon surpuppa som föreslår onödiga regler. Egentligen är ju det här allmängods som brukar efterlevas utan någon formell policy. Problemet är bara att många människor gör skillnad mellan det sociala livet ansikte mot ansikte, och det sociala livet på Internet. Det behövs ingen sådan åtskillnad. Man skall visa varandra samma vanliga hyfs här, som man skulle visa i en situation mellan fyra ögon.

  Om alla här skulle respektera dessa regler så vore det mycket trevligare att debattera här..!

 25. Förbipasserande Says:

  Väl talat av Jämställdhetsfeministern. Jag tror inte du vinner särskilt många poäng i det här gänget genom att prata om ”osynliga grabbstrukturer”, eller hos mig heller egentligen, men i övrigt borde ju det du säger vara löjligt självklart.
  Medan vi väntar på de där kvalitetskriterierna jag efterlyste tidigare skulle jag vilja ställa en annan fråga: på vilket sätt menar ni att Galago ägnar sig åt ”ingrepp i yttrandefriheten”? Galago är en tidning med uttalad feministisk och socialistisk profil. Känner ni att behovet av en kvinnohatande vuxenserietidning är så stort borde ni starta en själva. Att förvänta er att Galago ska bli det är nog utsiktslöst.

 26. Mattias Says:

  Fan vad skönt. Nu har man velat länge nog om att prenumerera på skiten. Men nu har du visat vägen. Det blir prenumeration samt två böcker av Liv. Och ja, jag vet också att sådana här reaktionära trollbloggar bör tigas ihjäl men lite mat kan du få. Hur ska du nu hantera att du har genererat en ny Galagoprenumerant? Att du har drivit in mer pengar och resurser i en av Sveriges största antimansmaktcentra? Tvingat mig att ställning mot mina egna bröder? Genusmaffian/lobbyn/konspiration marscherar vidare!

 27. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Förbipasserande

  Kul att du håller med. Och du har rätt i att om man inte förstår att män och kvinnor har exakt samma intressen och är exakt lika dana (förutom att kvinnor är lite bättre) på alla sätt, så är det rätt uppenbart att man är en kvinnohatare.

  Principen om lika rättigheter och skyldigheter för alla (oavsett kön, hudfärg etc) som Pär och gänget här förespråkar, är fullständigt sjuk. Så det är, precis som du säger, utsiktslöst att en feministisk tidning som Galago skulle ställa upp på den.

 28. Hamstrn Says:

  Förbipasserande

  Vi är inte en hegemon grupp som du kan tilltala ni. Om någon här bland kommentarerna har sagt något som du vill kommentera får du referera till vem annars kommer du inte att få ett svar.

  ”Känner ni att behovet av en kvinnohatande vuxenserietidning är så stort borde ni starta en själva. Att förvänta er att Galago ska bli det är nog utsiktslöst.”

  Vi ser helst att du inte använder strawmen argument om du nu faktiskt vill argumentera eller diskutera med kommentatorerna här.

  Din retorik och argumentation är under all kritik.

 29. 50/50 Says:

  @J.E.

  Naturligtvis ska det inte vara förbjudet för privata företag att könsdiskriminera, men som sagt, jag tror knappast det är bra för lönsamheten i det här fallet. Förövrigt tycker jag det är moraliskt förkastligt.

  Någon som tagit en titt på Galagos jämställdhetsplan förresten?

 30. Hamstrn Says:

  Mattias

  Vad roligt för dig. Hoppas du tycker att böckerna är bra. Du är välkommen till att läsa mer om mansrörelsen på http://www.mansnatverket.org

  Om du vill skaffa dig en riktigt uppfattning om jämställdhet, att den faktiskt inkluderar två kön.

 31. Jämställdhetsfeministern Says:

  @50/50

  Galago könsdiskriminerar inte. Om de hade behandlat män bättre än kvinnor – då hade det varit könsdiskriminering. Och om de behandlat kvinnor och män lika – då hade det varit könsdiskriminering. Men nu behandlar de ju kvinnor bättre än män – det vill säga de bedriver jämställdhetsarbete. Och jämställdhetsarbete är raka motsatsen till könsdiskriminering.

 32. Förbipasserande Says:

  Jag tror det där med lönsamheten först och främst kan förklaras med vad jag påpekade tidigare, att Galago alltså har motiv som de själva anser ädlare än att till varje pris generera stålar. Svårt att förstå för vissa, en självklarhet för andra. Att flera av de kvinnoproducerande seriealbumen säljer som smör får alltså anses som lustig marginalanteckning i sammanhanget.

 33. VD Says:

  Galago har väl varit på dekis länge?

  Jag vet att den var poppis för runt 16 – 17 år sedan eller så…

  ”Men än viktigare är att vi nått både andra serieskapare och helt andra läsargrupper.”

  Vilken varit en nödvändig utveckling just därför. Sedan att man kan sola sig i ”jämställdhetsglansen” och få statsfeminismen på sin sida ger nog sina fördelar….

  Att ett fåtal män på toppen gärna ser ett harem av kvinnor under sig är inte heller något ovanligt fenomen….

  ”Bland det första Galagoredaktionen gjorde var att konstatera att män ringer män när de vill ha hjälp.”

  Vilka ringer kvinnor till då? Och VAR är alla ”broderbolag”?

  Men mest oroande är alla twittrar och uttalanden om att åsikter ska tigas ihjäl eller förbjudas.

 34. Förbipasserande Says:

  Någon som tyckte att det var smart skrivet av VD?

 35. Access Says:

  @ Förbipasserande

  Visst får Galago ha en socialistisk feministisk agenda. Och visst får de diskriminera utifrån kön (det är inte olagligt med sexism).

  Lika okej är det väl i så fall att diskriminera människor utifrån deras sexualitet, kultur eller etnicitet? För det antar jag att du tycker?

  Att t ex låta bli att publicera artiklar skrivna av människor för att de har vissa egenskaper? Okej att en tidning inte publicerar artiklar skrivna av judar? Eller av homosexuella? Eller av män?

 36. VD Says:

  Kan du inte vända dig till mig istället med dina synpunkter?

  Eller behöver du söka stöd hos andra?

 37. VD Says:

  – ”förbipasserande”

 38. 50/50 Says:

  ”Jag tror det där med lönsamheten först och främst kan förklaras med vad jag påpekade tidigare, att Galago alltså har motiv som de själva anser ädlare än att till varje pris generera stålar. Svårt att förstå för vissa, en självklarhet för andra.”

  Marknadsekonomin sorterar effektivt ut alla företag som inte är lönsamma, så du behöver inte vara orolig (så vida de inte för stöd av staten eller någon som felinvesterar). Företag som låtsas vara snälla gör det av en anledning. ”Snällhet” ett utmärkt sätt att öka lönsamheten i vissa branscher. Folk är förresten alltid snälla för sin egen skull (om inte för att ställa sig in hos den man är snäll emot, så för att få gott anseende eller helt enkelt för att känna sig snäll).

 39. Hamstrn Says:

  Det är alltid kul att genusidiotin alltid kollar på sin teorier och inte på resultatet av dem.

 40. Förbipasserande Says:

  Access, jag har inga problem med att en majoritet av skribenterna i Judisk Krönika är judar, att många som skriver i QX är homosexuella eller att folk som skriver i tidningen Hundsport är hundägare, nej. Galago ägnar sig inte åt könsdiskriminering, jag tycker Jämställdhetsfeministern förklarade hela den grejen väldigt bra.

  Hade ni läst tidningen i fråga hade ni kunnat plocka ut ett och annat russin att suga på, men ni hade inte ärligt kunnat påstå att skiljelinjen mellan det flummiga/magstarka och det resonliga/tänkvärda går mellan könen på bidragsgivarna. Diversiteten är större än på många andra håll och helt könsöverskridande.

  Och 50/50, som sagt var: svårt att förstå för vissa. Jag tvivlar inte på att du faktiskt upplever verkligheten på det sättet dom du beskriver den, även om jag ser en tonårsmässig rop-på-hjälp-kvalitet i din beskrivning som många nog har svårt att ta på allvar. Jag inbillar mig att det du inbillar dig är felaktigt. Och jag vet att jag delar min inbillning med många, förmodligen en majoritet. Gapet mellan våra inbillningar är så stort att jag inte ser det som meningsfullt att försöka överbrygga det här. Vi lever inte på samma planet.

 41. johansblohm Says:

  Härligt! Ett viktigt steg mot en jämställt samhälle…

 42. Förbipasserande Says:

  Skönt att vi rett ut det. Tack för mig och adjö.

 43. 50/50 Says:

  ”Vi lever inte på samma planet.”

  Vilken bor du på? Saturnus?

 44. Pär.B Says:

  @Härligt! Ett viktigt steg mot en jämställt samhälle…

  Vore tacksamt om du förklarade vad som är jämställt i detta. Det är lätt att bara säga något utan att utveckla saken. Det kan till och med en 3 åring. Även Kadaffi tycker att han är en riktig hyvens landsfader. Eller gör du en Veronica Palmare med logiken om ”hela bibliotek”?

 45. Sören Says:

  ”Förbipasserande förstår inte ens grov ironi, utan höll med om vad hen skrev, det säger ju en del om hur hjärntvättade många är.

 46. johansblohm Says:

  Eller en planet där vi bygger våra övertygelser på vedertagen forskning istället för egna fördomsfulla tolkningar..?

 47. Erik Says:

  Förbipasserande:

  ”Access, jag har inga problem med att en majoritet av skribenterna i Judisk Krönika är judar, att många som skriver i QX är homosexuella eller att folk som skriver i tidningen Hundsport är hundägare”

  1) Ditt exempel hundägare funkar inte alls med de andra två för det kan vem som helst VÄLJA att vara. Det är som att säga det är diskriminering att inte låta 10-åringar köra bil och jämföra det med att kvinnor inte får köra bil i Saudiarabien.

  2) Ditt exempel med Judar i Judisk Krönika styrker den rakt motsatta åsikten du har här. Dess motsvarighet här vore att Judisk Krönika inte fick ges ut om inte minst 40% icke-judar har skrivit i den, och man får inte ringa en jude förrän man försökt med två icke-judar.

  3) Ditt exempel med homosexuella i QX har samma fel. Det är som att tvinga QX ringa minst två heterosexuella personer innan de får ringa en som är queer.

  ”nej. Galago ägnar sig inte åt könsdiskriminering, jag tycker Jämställdhetsfeministern förklarade hela den grejen väldigt bra.”

  Galago ägnar sig definitivt åt könsdiskriminering. Låt säga att Aftonbladet bestämmer man måste prata med två vita innan man får prata med en invandrare. Den enda skillnaden är då att det är en annan grupp och att det är ett annat styrkeförhållande. Att styrkeförhållande i SIG skulle göra ”rätt” är lika idiotiskt som ”might makes right” bägge är fel per definition.

  Jämställdhetsfeministerns förklaring är snömos. Även om en åsikt baserad på hudfärg är positiv så är det rasism att göra en sådant omdöme på basis av hudfärg.

  ”Hade ni läst tidningen i fråga hade ni kunnat plocka ut ett och annat russin att suga på”

  Jag struntar fullkomligt i tidningen. Det är regeln de arbetar med som jag invänder mot.

  ”Diversiteten är större än på många andra håll och helt könsöverskridande.”

  Vilket är ungefär lika relevant som en polis som torterar brottslingar att erkänna. Om det är en uttryckt värdering under tvång är den värdelös!

  ”Gapet mellan våra inbillningar är så stort att jag inte ser det som meningsfullt att försöka överbrygga det här. Vi lever inte på samma planet.”

  Som om det fanns två planeter att leva på…. ditt budskap är metafysiskt flum!

 48. Pär.B Says:

  jämställdhetsfeministen:

  ”om de behandlat kvinnor och män lika – då hade det varit könsdiskriminering. Men nu behandlar de ju kvinnor bättre än män – det vill säga de bedriver jämställdhetsarbete. Och jämställdhetsarbete är raka motsatsen till könsdiskriminering.”

  Hur kan en bättre behandling av ett kön vara jämställt? Inser du inte goddag yxskaft i det hela.

 49. Jansson Says:

  Pär.B: Inte jämställt. Jämställdhetsarbete. Ett missförhållande rättas till genom en strävan. Pelle har fem äpplen, Olle har ett äpple, jultomten har ett äpple, det ger han till Olle. Alltid nåt, tänker tomten. Lätt som en plätt.

 50. Lorem Ipsum Says:

  @Clabbe, dom kanske suktar efter genuspengar som delas ut till allt som tänker rätt. Det finns nog säkert ett par hundra miljoner att få dela på för förlag som utsatta för patriarkatets illgärningar.

  När det börjar pratas om kvotering på företag så sprider sig stanken av konkurs. Kvoteringsprat är ett lika säkert tecken som interndebitering.

 51. Access Says:

  Jag tänkte svara ”Förbipasserande”, men jag ser att ”Erik” gjort det åt mig.

  För övrigt är det intressant att ”Förbipasserande” helt verkar missa att ”Jämställdhetsfeministern” ägnar sig år ironi. Istället håller man med honom/henne. Underbart!

 52. 50/50 Says:

  @Johan

  ”Eller en planet där vi bygger våra övertygelser på vedertagen forskning istället för egna fördomsfulla tolkningar..?”

  Och denna ”vedertagna forskning” är förstås socialkonstruktivismen? Det är ungefär som att referera till rasbiologin…

  Socialkonstruktivismen bygger på det fatala misstaget att tro att vår hjärnor är tabula rasa. Att det sedan finns hela bibliotek (på riktigt) med seriös forskning som visar att så inte är fallet (googla till exempel på ”neuroscience”, där har du en del läsning ). Vilka är det som ignorerar vetenskapen?

 53. 50/50 Says:

  En bok jag läste förra året, rekomenderas:

  http://www.amazon.com/Evolutionary-Cognitive-Neuroscience-Steven-Platek/dp/0262162415

 54. 50/50 Says:

  @Erik,

  Jag slutar aldrig imponeras av att du orkar…

 55. 50/50 Says:

  @Jansson

  ”Jämställdhetsarbete. Ett missförhållande rättas till genom en strävan. Stina har fem äpplen, Olle har ett äpple, jultomten har ett äpple, det ger han till Stina för hon tillhör rätt grupp. Alltid nåt, tänker tomten. Lätt som en plätt.”

 56. VD Says:

  Män som är kontakträdda – KBT terapi på företaget – ring minst 2 st. kvinnliga kollegor innan du ringer en man.

  Kvinnor bildar i sin tur ett slutet (stereotypiskt) kollektiv där män inte är välkomna. (vad ovanligt…)

  Låter jämställt.. som att leva på en annan planet…

  Sorgligt med hycklande företag.

 57. Hjalmar Says:

  Organisationer som Dotterbolaget är direkt kontraproduktiva. Om vissa kvinnor curlar kvinnor och diskriminerar män, varför ska då inte män curla män och diskriminera kvinnor?
  Nepotismen och vänskapskorruptionen breder ut sig, tyvärr.

 58. Erik Says:

  Access/ 50/50

  Jag vet att feministern ägnar sig åt ironi vilket framgår rätt tydligt av vissa andra saker som skrivits av denne tidigare. Uppenbarligen lyckas Alan Sokal-tricket även denna gång. Trots att det är avsiktligt idiotiska saker som skrivs så ser feminister – som inte varit med från början – ingen skillnad på detta och egen seriös teori.

  Det är en rätt hyfsad varningstriangel när man kan skriva strunt som ser ut som om det vore välgrundade påståendne och få andra att hålla med. I fallet Sokal så fanns till och med personer som sökte hitta vettiga saker i Sokals text även EFTER att han berättat den var rent strunt.

 59. Erik Says:

  50/50:

  Men damn, den skulle jag just börja läsa ju hahaha 🙂
  Har bläddrat lite i den och ser lovande ut.

  Ett smakprov för den oinvigde

  ”In each of our behavioral studies (e.g., Platek et al., 2002) participants were queried as to how they made their choices. Whereas males usually reported “going with a gut feeling” or no strategy, females often attributed specific personality characteristics to the children’s faces. Female subjects also reported that they tried to find the “nicest” child to give money to, spend time with, or adopt and the “meanest” or “brattiest” child to punish, not spend time with, and not spend money on. In other words, females may be making decisions to invest in or discipline children based on inferences about the psychological characteristics of the child.”

  s.258

 60. Toby Wong Says:

  Hur blev era liv sämre när kvinnor började rita serier? Kom igen nu, konkreta exempel!

 61. Koo Says:

  Man skall också komma ihåg att konsthögskolorna där serietecknarna utbildas är fullkomligt genomindoktrinerade av extrem feminism. Inte bara att pojkar diskrimineras i antagningsprocessen – men att sökanden med uttalat radikalfeministiska åsikter särskilt lyfts fram.

  Sannolikt är att seriebranschen inom 10-15 år består av 90-100% kvinnliga tecknare och förlagsfolk.

 62. Toby Wong Says:

  ”konsthögskolorna där serietecknarna utbildas” Bullshit 1

  ”pojkar diskrimineras i antagningsprocessen” Bullshit 2

 63. Hjalmar Says:

  Toby Wong:
  Det kanske krävs att ditt ex drar med dina barn för att du ska kunna inse vidden av mansdiskrimineringen i Sverige. Dock hoppas jag att du slipper sådana problem, och inser ändå…

 64. Toby Wong Says:

  Hjalmar: hur kom du att tänka på det?

 65. 50/50 Says:

  @Erik

  Det som ständigt förvånar mig med feministernas retorik är att de av ideologiska skäl ignorerar forskningsresultat av den här typen och sedan anklagar andra för ”kunskapsförakt”. I själva verket är det den så kallade genusvetenskapen (liksom socialkonstruktivismen och behaviourismen) som bygger på ett helt felakt antagande om att allt mänskligt beteende är inlärt.

 66. 50/50 Says:

  ”konkreta exempel!”

  Mannen som inte blev uppringd kanske?

 67. Toby Wong Says:

  Det är på minst två sätt inte ett svar på frågan. Bättre upp.

 68. John Nilsson Says:

  Uppskattar signaturen ”Jämställdhetsfeministern” alltmera… 🙂

 69. Koo Says:

  Jaha, Herr Wong verkar veta har det går till på högskolorna. Intressant. Det är vi fler som gör. Kanske tror han också att de flesta serietecknare fortfarande är autodidakter som sliter hemma vid köksbordet.

 70. 50/50 Says:

  Okej Toby. Du söker ett jobb, du har finfina meriter och drömmer om jobbet. Tyvärr kan du inte få det för du tillhör fel grupp från födelsen så jobbet går i stället till en annan som tillhör ”rätt” grupp.

  Hur blev dit liv sämre?

 71. Hjalmar Says:

  Toby Wong:
  Män diskriminieras överallt i Sverige, och få reagerar. Tydligas blir det kanske när män förlorar vårdnaden om sina barn, och inte kan göra någonting åt det.

  Men som sagt: jag hoppas att du slipper det eländet, och ändå ser den strukturella underordning som så många svenska män lider av.

 72. Koo Says:

  Wong:

  Vakna upp istället och våga se verkligheten i vitögat. Det gör ont att hoppa av feminismen, men måste ju göras förr eller senare…

  Häng på jämställdhetskampen istället! Där både pojkar och flickor lyfts fram – där både kvinnor och män får ta plats!

 73. Matte Says:

  Ojojoj vilken humor det var i denna tråd. Förbipasserande gick i fällan så det small och hördes i hela norra Europa.

  Lite skrämmande att dennes åsikter finns bland så många bara.

 74. Erik Norén Says:

  Fritt fram för privata företag att specialisera sig på vad de vill om de känner att det ger bättre resultat. Om det inte är bättre resultat de eftersträvar (genom att utforska okänd grupp, exempelvis) så är det bara diskriminering. Och då de använder termen ”kvoteringsverktyget” så verkar det ju inte vara utforskande av okänd grupp.

  jag får dock säga att jag läst så mycket webbserier att jag knappt bryr mig om pappersserier.

  bra exempel på en som startade utan utbildning i att rita eller skriva och lyckas försörja 4-barnsfamilj och hyra färgläggare:
  http://www.schlockmercenary.com
  Körde på annonser och jag tror inte han gick igenom sådana kontroller att de utvärderade honom särskilt grundligt. Snarare att han hade blivit blockerad om hans serie varit olämplig. Och sen fick han pengar baserat på antal besökare.
  alltså: inget stöd från någon publicist och han har nu självpublicerat 5-6 böcker (visserligen behövde han låta ett tryckeri trycka dem).

 75. johansblohm Says:

  50/50 tycks leva kvar i stenåldern och hänvisa till biologisk forskning. Vi har kommit längre än så och inom vård, omsorg och social arbete arbetar vi som tur är utifrån vedertagen forskning och utifrån den evidensbaserade antagelsen att problembeteenden går att förändra. KBT är den mest kända och mest använda metoden på detta område.

  Efter fyra år av samhälls och beteendevetenskapliga studier är jag väl medveten om att det viss en biologisk aspekt som är av viss vikt. Dock täcker inte denna faktor mer än våra ytterst grundläggande behov. Den sociala inlärningen och får förmåga att interagera och lära av varandra och vår omgivning kan ju knappast klassas som biologiskt. Tillverkning av bilar, användande av datorer eller rymdfarkoster är ju inte riktigt något som vi har en gen för. Lika lite som att män inte skulle ha förmågan att kontrollera sin sexualdrift och/eller att män av biologiska skäl förtjänar högre lön eller fler chefsposter.

  Trevlig afton!

 76. 50/50 Says:

  @Johans Blom

  ”50/50 tycks leva kvar i stenåldern” ja våra hjärnor och kroppar är utvecklade för ett stenålders habitat,det stämmer.

  ”den evidensbaserade antagelsen att problembeteenden går att förändra.”

  Javisst, vi måste inte sova på natten och vara vakna på dagen bara för att vi är utvecklade till för det.

  ”Efter fyra år av samhälls och beteendevetenskapliga studier är jag väl medveten om att det viss en biologisk aspekt som är av viss vikt. ”

  Du hade varit ännu medvetnare om du hade läst biologisk psykologi i 34 år.

  ”Dock täcker inte denna faktor mer än våra ytterst grundläggande behov.”

  Vilket är en stor lögn.

  ”Den sociala inlärningen och får förmåga att interagera och lära av varandra och vår omgivning kan ju knappast klassas som biologiskt.”

  Jo faktiskt. Människan är ett socialt djur, det ÄR biologiskt betingat att vi vill vara en del av ”flocken” och respekteras av andra.

  ”Tillverkning av bilar, användande av datorer eller rymdfarkoster är ju inte riktigt något som vi har en gen för. ”

  Försök lära en daggmask bygga en bil.

  ”Lika lite som att män inte skulle ha förmågan att kontrollera sin sexualdrift och/eller att män av biologiska skäl förtjänar högre lön eller fler chefsposter.”

  Nej men män har en sexualdrift av biologiska skäl och av samma biologiska skäl har de en drift att arbeta sig uppåt i hierarkin (bli chefer).

 77. Pauli Sumanen Says:

  @Johans Blom ”Lika lite som att män av biologiska skäl förtjänar högre lön”.

  Det här med mäns högre lön har skjutits ned tusen gånger.
  T. ex. här:

  http://www.tasa-arvo.com/Sweden-svenska-kvinnans-krona.html

  Män har bättre inkomster per år därför att de gör mera arbetstimmar än kvinnorna, men deras lön per timme är inte högre än kvinnornas.

 78. johansblohm Says:

  50/50 gav precis ett svar som genomsyrar större delen av all aktivitet på den är sidan. Dvs en rädsla för att män skall förlora de privilegier de skaffat sig och fortfarande. Ett elitistiskt etnocentriskt tänkande som är besläktat med men ligger stadiet under fascismen.

  50/50 definierar även sig själv som daggmask. Jag och många med mig eftersträvar en tillvaro där det mänskliga intellektet kommit längre än så…

  Bättre illa fäkta än fly..?

 79. Erik Says:

  johanblohm:

  ”50/50 tycks leva kvar i stenåldern och hänvisa till biologisk forskning. Vi har kommit längre än så och inom vård, omsorg och social arbete arbetar vi som tur är utifrån vedertagen forskning”

  Saken är den att det enda av de där två områdena som har empiriska resultat att hänvisa till är *fanfar* sjukvården. Varken barnomsorg eller socialt arbete har kvantitativa eller kvalitativa resultat att visa upp som tyder på att man vet mer och gör saker bättre idag än för 10 år sedan.

  För att citera Professor Pinker. De mesta råden om föräldraskap är kvalificerat nonsens! De håller inte ens för en ytlig analys.

  ”och utifrån den evidensbaserade antagelsen att problembeteenden går att förändra.”

  Vilket numera kallas RASISM när det appliceras på svarta och HOMOFOBI när det appliceras på homosexuella (som i filmen Bruno där han möter en knäppskalle som tror sig kunna träna bögar att bli hetero) Vad tror du det kallas när man gör samma sak på män?

  ”KBT är den mest kända och mest använda metoden på detta område.”

  T står för terapi – Som är till för personer som är sjuka, inte personer som är friska men som du vill utöva politisk tvångsmakt över.

  ”Efter fyra år av samhälls och beteendevetenskapliga studier är jag väl medveten om att det viss en biologisk aspekt som är av viss vikt.”

  Nej, att döma av din förmåga att motivera dina påståenden med belägg så kan du ingenting på området. Vad du säger nu är med största sannolikhet bara en upprepning av någon annans predikan. Vi har ju redan konstaterat du saknar förmågan att styrka vad du säger. Jag svarade dig på Aktivarum, du förmådde inte skriva en rad – bara dåliga ursäkter för frånvaron av svar.

  ”Dock täcker inte denna faktor mer än våra ytterst grundläggande behov.”

  Våra grundläggande behov är inte – som du verkar tro – isolerade från våra andra behov. Våra grundläggande behov är en ständigt närvarande faktor i alla val vi gör. Ytterst handlar allting om att överleva bättre – vilket i sin tur bedöms via dess korrelation med trevliga känslor.

  ”Den sociala inlärningen och får förmåga att interagera och lära av varandra och vår omgivning kan ju knappast klassas som biologiskt.”

  Jösses! Var det där allt du hade att komma med efter ditt babbel om fyra år beteendeveteskapliga studier? Givetvis är vår förmåga att interagera och lära av varandra biologisk, vi är inte hjärndöda SPEGLAR som tar efter allt vi ser nån annan göra – vi selekterar på basis av vår biologi.

  Biologi bestämmer vi tar efter vissa saker – men inte andra – biologi bestämmer också vilka vi tar efter starkare och vilka vi tar efter svagare.

  Du kunde inte styra din egen sociala inlärning ens om du fick betalt för det. Du bestämmer inte vilka saker du tar in mer och mindre – det gör biologi.

  ”Tillverkning av bilar, användande av datorer eller rymdfarkoster är ju inte riktigt något som vi har en gen för.”

  Du är ju knäpp, det är klart att vi har en gen för användande av datorer eller rymdfarkoster, det är i enlighet med den genen vi SKAPAT dessa saker.

  ”Lika lite som att män inte skulle ha förmågan att kontrollera sin sexualdrift”

  Jodå, det har tjejer också, lustigt nog så är det bara hur killars sexualdrift yttrar sig du klagar på. Du säger att tjejer skall få yttra sig sexualdrift hur som helst och killar skall inte få yttra sig alls för så fort det handlar om killar så är sexualdriften inte viktig.

  Men det är förbannat viktigt för tjejer att kunna yttra sin.

  Och sedan försöker du inbilla oss dina chivalrybehov har nåt med jämställdhet att göra. Toffel är mer like it.

  och/eller att män av biologiska skäl förtjänar högre lön eller fler chefsposter.”

 80. Erik Says:

  fortsättning:

  ”och/eller att män av biologiska skäl förtjänar högre lön eller fler chefsposter.”

  Eftersom män som jobbar fler timmar än andra män förtjänar högre lön så är det inte lite löjligt att hävda kvinnor som jobbar mindre timmar skall ha lika hög lön.

  Jag har upptäckt att i dessa debatter är den första regeln att man gör samma jämförelse som din sort gör – fast mellan en man och en annan man.

  När en man arbetar mer än en annan så säger man den som arbetat mer skall ha mer pengar (fler timlöner)

  Att sedan en kvinna som arbetar mindre skall ha mer timlöner visar ju att ni inte ens förespråkar ”lika inför lagen”

 81. Markus Says:

  Alltså, missar verkligen folk ironin i jämställdhetsfeministens inlägg? =)

 82. vmm Says:

  Markus: jo, det jämställdhetsfeministern säger är snudd på identiskt med det som feminister säger så därför balanserar ironin på en tunn gräns. Jag skulle inte bli förvånad om man någon gång i framtiden får se en doktorsavhandling eller en SOU som anger som källa det som Jämställdhetsfeministern skrivit i det här forumet… Skrämmande… även om det vore komiskt på något sätt. :S

 83. Pauli Sumanen Says:

  Ironi är en mycket svår sak. Om du använder ironi, du måste fatta, att de okunniga läsarna tar dig på allvar. Och de ser ut att vara majoriteten.

  När jämstäldhetsfeministen säger att jämställdhet menar att kvinnorna är mer jämställda än män, det ät ironi, så har det fattat med min dålig svenskakunnande. Jag har lärt mitt första svenska ord i ålder 13, så förlåt!

 84. Blåa Nejlikan Says:

  Hej,
  Jag har nästan läst hela Pär Ströms bok nu feministiska myter nu, jag har jobbat över 16 år på kvinnojourer/skyddat boende i mellan-Sverige. Verksamheterna är belagda med yppandeförbud då de med ekonomiskt samhällsstöd ingår i privata verksamheter enligt Socialtjänstlagen där sekretess oftast gäller, så jag vill därför vara helt anonym. Men boken har gett mig en hel del tankeställare på vad för samhälle vi fått de senaste decennierna. Speciellt då med alla faktahänvisningar som boken försetts med, så är den mycket intressant. Jag trodde ärligt sagt inte det var så här illa ställt med mäns och kvinnors lika rättig- och skyldigheter.
  Sen början av 2000-talet jobbar jag deltid på en kvinnojour i mellan-Sverige. Och det ingår i uppgiften för jobbet att försöka vinkla och vrida på fakta för att hjälpa kvinnor mot sina fd män. De flesta kvinnorna, ja så gott som alla kolleger och folk i styrelsen, är helt skrupelfria och samvetslösa, och manar öppet att göra allt för att få fd män/sambor dömda för incest, pedofili, våldtäkt, kvinno- och barnmisshandel, plus att det är sen heller inget moraliskt fel med att röva bort barn som pappor ådömts vårdnad/umgänge med.
  Jag är förstås kvinna, inga män är anställningsbara på jourer/boenden, ingen man får ens besöka de här ställena, poliser som begärs dit? då begärs det kvinnliga poliser.
  Över halva styrelsen i jouren som jag jobbar på nu pratar öppet om att gömma kvinnor och barn utan minsta skamkänsla. Det är aldrig en kvinnas fel om det blivit problem i förhållandet, det är alltid mannens fel menar de. Med den skuldbeläggningen som grund så har det tom hänt att tjejer har vittnat falskt för att fälla killar/män för kvinnofridsbrott.
  Samarbetet med soc-tjänsten är en symbios med kliande på ryggen mellan kvinnorna. Kritik mot dessa metoder anses såsom skälig grund för uppsägning, och det resulterar i ett rent helvete som referenser i cv:n.
  Fd Feminist

 85. Torstensson Says:

  Varför vill han tysta ner Pär Ström?

  De enda argumenten som feministerna hittills har kommit med angående boken är att dessa resulatat har presenterats i engelska ”tabloider”.

  Inte press. Utan tabloider, för det låter liksom mer oseriöst.

 86. 50/50 Says:

  @Johan

  ”50/50 gav precis ett svar som genomsyrar större delen av all aktivitet på den är sidan. Dvs en rädsla för att män skall förlora de privilegier de skaffat sig och fortfarande.”

  Here we go again…

  Vilka djävla privilegier svamlar du om? Bara för att fler män är chefer är alltså män privilegierade enligt dig?

  Du har uppenbarligen inte förstått att vi vill att alla ska spela efter samma regler, oavsett kön.

  Och ja, JAG ÄR RÄDD! Jag är rädd för feministisk kollektivism där milimeterrättvisa ska råda emellan två heterogena grupper som går ut över individerna. Jag är rädd att diskrimineras på grund av mitt kön i ”jämställdhetens” namn.

  Jag är också bekymrad för att så många vägrar försöka förstå vårt biologiska arvs betydelse för vårt beteende och fortsätter svamla om osynliga strukturer, när dessa mönster så uppenbart kan förklaras av evolutionspsykologi (och det finns bibliotek med forskning som stödjer detta). Jag har ett par frågor till dig Johan:

  Varför tror du att kvinnor i regel är mer intresserade av män med hög status?

  Varför tror du att män är så intresserade av uppnå denna status?

  Varför tror du att innehav av resurser ger hög status?

 87. 50/50 Says:

  @Torstensson

  Ja, där ligger ett av problemen i politikens natur. Vill man tala eller skriva så att allmänheten lyssnar kan man inte vara vetenskapligt exakt (ju fler vetenskapliga artiklar man hänvisar till, desto färre som orkar läsa). Och är man inte vetenskaplig nog så kan ens motståndare alltid attackera det. I grund och botten handlar det förstås, som alltid när det gäller politik, om värderingar. Vill vi bli behandlade av överheten som individer eller som grupper?

 88. En läsare Says:

  Galago är kanske ett förlag som hellre sänker kvaliteten än låter män komma fram?

  Tänk TV4, tänk Parlamentet (som faktiskt höll en, förhållandevis, hög kvalitet i starten).

  Tänk brandsoldatsrekrytering.

 89. Torstensson Says:

  50/50

  Ja. Det har ju varit så att Pär har blivit bemött först av de som inte ens tittade på källorna och avfärdade honom med härskartekniker.

  Sen har nästa våg kommit som började titta lite på källorna. Man avfärdade hela boken för att det fanns källor som förekommit i engelsk ”tabloidpress”.

  Det känns som att feministerna, trots att de själva enbart går på vad sociologer sagt, skiter fullkomligt i vetennskap. Man hittar alltid något.

  Man börjar hänvisa till forskare som motsäger att det finns spatiala skillnader mellan killar och tjejer . Samma feminster skiter då också i att de som uttalade sig om dessa saker var FI-medlemmar och inte ens verksama inom neurovetenskap. Inte heller fanns det några hänvisar till forksning utan hela artikeln var ett enda tyckande.

  Så funkar det när Pär ger 112 källor. Man hittar allt möjligt. Visar det sig att den som forskade någon gång råkat nudda en Kalle-Anka pocket så är forskningen helt värdelös.

  Jag blir jävligt ledsen. Jag blir så jävla ledsen och besviken.

 90. killyourdarlings Says:

  Jag är först och främst mäniska och numera är jag en sån där människa som är oskyldigt tonårsförälskad i Galagosnubben, bara för att.

 91. 50/50 Says:

  @Torstensson

  Å andra sidan, om man hänvisar till webbfrågor får man nästa skylla sig själv.

 92. Mörkerman Says:

  @ Blåa Nejlikan, skrämmande läsning

 93. Torstensson Says:

  50/50

  Ingen rök utan eld. Webbfrågor kan vara en fingervisning om hur det är. Sen var ju inte Pärs bok uppbyggd av 112 webfrågeformulär.

  Å andra sidan kunde Pär tagit Erik till hjälp när han gjorde den här boken.

  Myten är ju spräckta med eller utan dessa webfrågor. Det finns inte en enda av dessa myter som vi inte diskuterat tidigare.

 94. johansblohm Says:

  Erik – Stenåldersbiologen som hänvisar till runskrift och ras-, förlåt könsbiologi…

  50/50 – Vilka tjejer är det då som dras till män med sk hög materiell status? Ingen som jag skulle vilja leva med i alla fall. Sen handlar det inte om att kvinnor skulle vara oskyldiga i sammanhanget. De bidrar också till att upprätthålla nuvarande könsroller. Redan från första början när man tvingar på sin pojke eller flicka blått el rosa samt bestämmer vilka leksaker de skall få leka med, samt gullar med flickan som gör illa sig medan ber pojken resa sig upp och bita ihop. Precis så osynliga är de ”strukturer” som forma oss…

  Sov sött!

 95. 1Vis Says:

  Ja du, Johansblom. Där argumenten tryter åker härskartekniker och halmdockor fram..

 96. 50/50 Says:

  ”50/50 – Vilka tjejer är det då som dras till män med sk hög materiell status? ”

  Alldeles vanliga tjejer, och det gäller status generellt, inte bara materiell sådan även om den är viktigast vid giftermål.

  ”Ingen som jag skulle vilja leva med i alla fall.”

  Homo?

  ”Redan från första början när man tvingar på sin pojke eller flicka blått el rosa samt bestämmer vilka leksaker de skall få leka med, samt gullar med flickan som gör illa sig medan ber pojken resa sig upp och bita ihop. Precis så osynliga är de ”strukturer” som forma oss…”

  Som om färgen hade någon som helst betydelse. Det faktum att vi associerar vissa företeelser till kvinnlighet och vissa till manlighet kommer vi inte ifrån, det är helt naturligt och finns i alla kulturer för det är så våra hjärnor fungerar. Däremot vad som associeras till kvinnlighet och vad som anses manligt är ganska arbiträrt. Sedan finns det naturligtvis en hel del könsdimorfismer som riskbeteende mm.

  Men du har naturligtvis rätt i att könsroller finns och dom är inte osynliga.

 97. Erik Says:

  Johansblohm:

  ”Erik – Stenåldersbiologen som hänvisar till runskrift och ras-, förlåt könsbiologi…”

  Könsbiologi? Skrattretande! Har din svenskalärare någonsin lärt dig vad ”Tårta på tårta” betyder?

  ”50/50 – Vilka tjejer är det då som dras till män med sk hög materiell status?”

  Eftersom det är en generell siffra spelar ”VEM” det är ingen roll.

  ”Ingen som jag skulle vilja leva med i alla fall.”

  Ingen fara, kvinnorna respekterar dina behov och kommer därför att ljuga för dig om denna sak – enbart pga omtanke för dig,

  ”Sen handlar det inte om att kvinnor skulle vara oskyldiga i sammanhanget. De bidrar också till att upprätthålla nuvarande könsroller.”

  Javisst, det är genom evolution dvs biologi dvs sexualitet nuvarande könsroller upprätthålls.

  ”Redan från första början när man tvingar på sin pojke eller flicka blått el rosa”

  För att inte tala om att tvinga på dem gröna kläder, då är de ju dömda till evig miljöpartistism.

  ”samt bestämmer vilka leksaker de skall få leka med”

  För att inte tala om de stackars aporna som man sett samma saker hos.

  ”samt gullar med flickan som gör illa sig medan ber pojken resa sig upp och bita ihop.”

  För den skillnaden gör man inte mellan två pojkar med samma skillnad i fysiken?

  Bättre och bättre detta, kanske roligast är att du missar att det lika gärna kan vara skillnader i ungarnas beteende som styr föräldrarnas uppfostran.

 98. johansblohm Says:

  Verkar som ni väljer att styras av testostronet. Själv väljer jag att försöka forma mitt eget liv och använda hjärnan för reflektion…

  God morgon!

 99. Erik Says:

  johansblohm:

  ”Verkar som ni väljer att styras av testostronet.”

  Vi människor alltså? Det mesta som du pratar om handlar ju om ditt uppenbara förakt för den mänskliga naturen som inte duger för din (eller förresten din, du gör ju bara som dina sektledare sagt åt dig) höga hittepåstandard. Misantropi är en bra beskrivning om din syn på mänskligheten.

  ”Själv väljer jag att försöka forma mitt eget liv och använda hjärnan för reflektion…”

  Genom att låta dig styras av feministiska sektledares påhittade ideer om människan? Ja tjenare, du kan inte ens argumentera för din sak utan bara hjärndött upprepa vad du hört någon annan säga.

 100. Förbipasserande Says:

  Hej igen. Jag har inte tid och sinnesro att läsa igenom allt som skrivits här, vissa av er, framför allt ”Erik” borde öva sig i att uttrycka sig mer koncist. Hans noggranna stil får tyvärr motsatt effekt eftersom få orkar läsa allt han skriver.

  Med detta sagt dristar jag mig ändå att påstå att ni inte lyckats förklara varför en feministiskt sinnad tidskrift ska ska ha antifeministiskt innehåll. Genom att driva den idén begår ni samma misstag som ni anklagar (det delvisa fantasifostret) ”statsfeminismen” för. Mångfald innebär en mosaik av olika röster och kan inte tvingas ner på individnivå. En organisation är moderat, en annan socialistisk, en gubbe har mustasch, en annan helskägg, det är så det ska vara och det är bara att sleva i sig.

  Som mitt alias antyder är jag just en förbipasserande, jag har inte besökt den här bloggen tidigare, vad jag kan minnas, och kommer sannolikt inte göra det speciellt ofta i framtiden. Jag ska därför passa på att kommentera hela det här projektet också (jag vet, knasigt av mig att skriva ett maratoninlägg efter att just ha kritiserat andra för samma sak, men trösta er med att jag kommer försvinna helt snart). Tyvärr tror jag gruppdynamiken här ställer till problem för er sak. Ett lyckosamt arbete med att etablera ett alternativ till den etablerade synen på jämställdhetsarbete kräver större stringens. Här samsas rättfärdigt misstänksamma likhetsfeminister med internettroll och snurriga biologismfanatiker och kryptofascistiska marknadsfundamentalister. Givetvis kommer de gapigaste och tokigaste väcka störst uppmärksamhet och därmed kommer hela frågan på sikt avfärdas som stollerier och det är synd eftersom den offentliga feminismen är i akut behov av översikt. Jag kommer fortsätta hålla ögonen öppna efter hållbara nya grepp på jämställdhetsfrågan, men jag kommer som sagt inte leta här.

  Slutligen tillåter jag mig själv lite hårklyverier: måste ge Toby Wong rätt i hans/hennes bullshitdom. Om något så prioriteras idag manliga sökande till konsthögskolorna, eftersom andelen kvinnliga sökande är mycket större. Vilket inte säger något om hur det ser ut inom andra områden. För det andra stämmer det att serietecknare vanligtvis inte utbildats på konsthögskolorna. Jag har svårt att se vad det har för betydelse, dock.

  Just det, en grej till. Att jag inte skulle förstått att Jämställdhetsfeministern var ett troll är ju helt barockt. Jag hade bara inte lust att spela det barnsliga spelet.

  Jag såg stora solar på hela sverigekartan idag, så gå ut och få lite frisk luft med er nu. Det tänker jag göra. Man blir sur och verklighetsfrånvänd av att sitta bakom en rullgardin och hetsa upp sig på internet. Det gäller alla.

  Adjö adjö.

 101. 50/50 Says:

  @Förbipasserande

  Du kanske också borde testa att skriva koncist?

  ”Här samsas rättfärdigt misstänksamma likhetsfeminister med internettroll och snurriga biologismfanatiker och kryptofascistiska marknadsfundamentalister. ”

  Ytterligare en som förnekar att vi har ett biologiskt arv? Är du kreationist också?

  @Johan

  Hormonerna styr våra liv. Det är dom som gör oss trötta, hungriga, upphättsade, stressade, glada, ledsna, deprimerade, rädda och så vidare. Kvinnor blir i regel attraherade av män med hög status (eller rättare sagt män som de upplever har hög status-egenskaper).

  Män å andra sidan attraheras av unga och vackra kvinnor. Vad tror du det beror på?

  Visst, vi måste inte handla i enlighet med ”vår natur”. Ingenting hindrar dig från att gifta med en 86-åring (men du förblir en statistisk anomalitet). Ingenting hindrar dig heller från att sova på dagen och vara vaken på natten (men du riskerar en depression). Ingenting hindrar dig heller från att leva som en eremit utan kontakt med andra (men förmodligen kommer du bli psykiskt störd inom ett par månader).

  Kort och gott, vi måste inte leva som så vi är anpassade till att leva (och vem gör det??). Men våra hjärnor och kroppar är stenåldersprodukter. Like it or not. När vi är missanpassade i vår miljö uppstår stressymptom mm. En man kan naturligtvis leva i ett monogamt förhållande hela livet, men han kommer fortfarande att attraheras av andra kvinnor (om han är heterosexuell), och förmodligen mer av andra kvinnor än av sin fru.

  ”Jag såg stora solar på hela sverigekartan idag, så gå ut och få lite frisk luft med er nu. Det tänker jag göra. Man blir sur och verklighetsfrånvänd av att sitta bakom en rullgardin och hetsa upp sig på internet. Det gäller alla.”

  För en gångs skull är jag helt överens!!

 102. Förbipasserande Says:

  Förtydligande, som efterfrågat.

  ”Ytterligare en som förnekar att vi har ett biologiskt arv?”

  Inte alls. Däremot tror jag på människans fria vilja. Det biologiska arvet kan användas som ett sätt att förstå varför människor handlar som de gör i olika situationer, men ska naturligtvis inte ses som facit. Det finns biologiska skillnader på kvinnor och män, men i vilken utsträckning det är passande att låta dessa skillnader styra våra liv är något vi delvis måste bestämma individuellt och delvis komma överens om i samhället.
  Därmed tillbaka till topic: vill kvinnor ha större del av en specifik kaka, i det här fallet vuxenserieskapandet, då ska de få det. det är inget konstigt med det. Den dagen siffrorna slår över och män på allvar börjar bli diskriminerande är det helt naturligt att börja knuffa från andra hållet, men det har alltså inte skett än.

 103. Förbipasserande Says:

  Men just det, ut i solen var det. Adjö på riktigt. Kollar eventuellt in ikväll igen.

 104. VD Says:

  förbipasserande,

  Du har inte den blekaste vad du babblar om. För det första så ser du väl själv att att Galago fungerar lika som överallt annars i samhället? Där männen skuldbeläggs och kvinnor är offer som stänger in sig i ett slutet kollektiv där män inte är välkomna. Det är snarast DU som framstår som stereotyp och verkar tro att alla män är likadana och alla kvinnor likadana.

  Och dessutom: vem som tecknar serietidningar är inte en relevant fråga öht.

  Kan du inte återkomma när du faktisk sett och upplevt verkliga attitydproblem, orättvisor och annat som har ett samband med våra föreställningar om kön att göra? Jag tror inte du trätt ur din roll ordentligt nämligen. Du häcklar och sätter etiketter på personer här som du inte har en aning om vilka de är. Ser ner på andra: ett ganska typiskt (stereotypt) manligt beteende gentemot andra män.

  Det är inte saker som serietecknande (eller löneskillnader på 0.01 % hit eller dit) som är viktiga, utan de åtgärder framtiden handlar om är att minska utanförskap, problem i skolan, våldet.

  Faderskapet måste bli jämställt med moderskap, att myndigheter och andra inrättningar arbetar för män i lika hög grad som kvinnor och en jämnare könsfördelning där. Det behövs pengar, skattemedel som ska satsas på att bygga en lika skyddande bubbla för män som kvinnor har.

  Men om man låter felaktigt ”utbildade”, som vill bestämma hur samhället ska utformas, tro att kriminalitet hänger på om en pojke lekte med dockor eller mekano som liten så blir det NOLL skillnad i resultat.

  Och ni som inte tror att gener påverkar en människa i väldigt hög grad hånar oss som fått kämpa mot dem i hela vårt liv och mötts av förakt eller oförstående (speciellt av män). Ni kommer ju lixom aldrig att få in i skallen hur det är att vara utsatt som man i Sverige. Har man inte vart ”där” så vet man inte hur det fungerar i praktiken.

 105. Erik Says:

  Förbipasserande:

  ”Med detta sagt dristar jag mig ändå att påstå att ni inte lyckats förklara varför en feministiskt sinnad tidskrift ska ska ha antifeministiskt innehåll.”

  1) Vi har inte diskutera om feminister/antifeminister skriver. Vi har diskutera om de har en regel som säger att tidningen inte får skickas ut utan att ett visst antal svarta/män/homosexuella skriver där.

  2) Vill man hävda man sysslar med jämställdhet kan man inte diskriminera varken män eller kvinnor. De som tycker det bara skall vara ojämställt att säga nej till kvinnor men inte till man förespråkar aktivt könsdiskriminering. Att de inte tycker det spelar ingen roll – rasister tycker inte det är diskriminering att nedvärdera hottentotter heller.

  ”Mångfald innebär en mosaik av olika röster och kan inte tvingas ner på individnivå.”

  Bara i teorin – i praktiken innebär mångfald att man förtrycker den dominanta parten (i regel västvärlden/engelska – vilket en massa marxister på universitete står och kallar ”kulturimperialism”

  Resultatet blir att en annan part – som ej hindras – tar över den positionen. Det är för att så många sociologer är så fulla av sig själva de inte fattar detta som Sverigedemokraterna fick 6% i valet.

  SD kan tacka sociologerna på universitetet för sin framgång. Till och med en blind apa kunde förutse att om man saboterar väst men säger det är fritt fram för andra att göra SOM VÄST så kommer man att få en motreaktion.

  Nån mångfald har aldrig funnits, det är ju bara snack i de fina korridorerna. En varm skön känsla inombords för väldigt rika människor som liksom Jan Helin själva varken bor, jobbar eller umgås i mångkultur.

  ”Givetvis kommer de gapigaste och tokigaste väcka störst uppmärksamhet”

  Precis som i feminismen, lustigt nog är det aldrig ett problem.

  ”och därmed kommer hela frågan på sikt avfärdas som stollerier”

  Och bevisar därför könsdiskrimeringen eftersom man för att vara konskvent på samma grund måste avvisa feminismen som likadana stollerier – och som gör betydligt värre skada pga mer makt.

 106. Matte Says:

  @Förbipasserande

  ”Därmed tillbaka till topic: vill kvinnor ha större del av en specifik kaka, i det här fallet vuxenserieskapandet, då ska de få det. det är inget konstigt med det. Den dagen siffrorna slår över och män på allvar börjar bli diskriminerande är det helt naturligt att börja knuffa från andra hållet, men det har alltså inte skett än.”

  Du skriver att ”och män på allvar blir diskriminerade”. De blir ganska mycket diskriminerade nu men vi ska inte göra något förrens de är rejält diskriminerade. Du tycker alltså att det är ok att könsdiskriminera.

 107. johansblohm Says:

  Erik – Svada..?

 108. Erik Says:

  johansblohm:

  Vad skall det där föreställa, gick telepromptern sönder? Påminner lite om Obama utan färdigskrivna tal som rullar på skärmen.

 109. geson Says:

  nämen ve och fasa, johannes anser att Pär ström är lika illa för världen som SD (typ). ^^
  en ny ung kvinnlig medarbetare som nyss börjat arbeta frågade jag ut lite om politik. hon är inte intresserad av politik, hon är för feminism och skulle troligen rösta S eller Fi om det var val, hon anser att sverige är odemokratiskt eftersom vi har ett rasistiskt främlingsfientligt parti i riksdagen. en sak jag märkte idag var att hon var väldigt otrevlig mot en kines(östasiat). jag är själv SDare och älskar kineser för de är så himla trevliga (och söta + östasiater i sverige begår färre brott per capita än svenskar själva)
  att tysta pär ström, SD eller blondinbella är odemokratiskt.

  I en demokrati:
  Alla har rätt att få sin röst hörd
  Alla har rätt att inte lyssna
  Ingen har rätt att tysta en röst

 110. fISK KLeNETT Says:

  Skulle näppeligen kallat Galago en utpräglad feministisk tidskrift (tidskrift? tidning) när det begav sig. Men visst 2011 är det till stor del det.

  Feminismen levererar ju ett koncensus som förenklar kulturskapande avsevärt. Ungefär som att alla fnissade med ironin eller försökte tycka att vissa riktigt dåliga indie-band var bra på 90-talet. Ingen vågar låta bli att hålla med om att det är viktigt och bra av rädsla för att framstå som korkad. De som tror sig ha något att vinna, eller känner sig tvugna att haka på, bildar kundunderlag.

 111. Erik Says:

  geson:

  ”hon anser att sverige är odemokratiskt eftersom vi har ett rasistiskt främlingsfientligt parti i riksdagen.”

  Öhhhhh??? Vad sjutton har hon inbillat sig DET har med demokrati att göra. Demokrati (som kommer från antikens Grekland och betyder folkstyre) står för en offentlig debatt där olika synpunkter på samma sak avhandlas offentligt inför publik i ett forum, där en moderator ser till alla synpunkter har fått göra sig hörda så de röstberättigade invånarna kan göra ett välgrundat val.

  Därmed tvingas den som vill ha folkets röst ha bättre alternativ än om det inte fanns något motstånd.

  Att ta bort oppositionen är sålunda det mest odemokratiska man kan göra. En vuxen kvinna som inte vet det ligger nog på samma utbildningsnivå som en rysk 12-åring. Öststaternas studenter har överlägsen klassisk utbildning.

 112. Matte Matik Says:

  Låt dom hålla på, men ska man kunna ta Klenell och de andra på allvar kan de börja med att kliva åt sidan själva. Själv är jag ingen serieexpert men är väldigt förtjust i Johan Wanloo. Tyckte Lena Ackebo gjorde en del kul en gång i tiden.
  OT: Wanloo släpper f ö serien ”Rock Manlyfist” gratis på http://www.rockmanlyfist.com , nya avsnitt varje vecka. Det är skönt att se att någon fortfarande tecknar vad som kan tyckas vara tramsig grabbhumor med gott om självdistans. Den ultramachige Rock kan väl sägas vara nåt av en minst sagt överdriven Chuck Norris-figur.

 113. Felvaggad? « Aktivarum Says:

  […] person som hävdar sig jobbat flera år på kvinnojourer resulterade i en lång diskussion om den citerade kommentaren var äkta, om den kunde vara äkta, om det gick att veta, etc. ”Sen början av 2000-talet […]

 114. Frida Says:

  har inte hunnit läsa igenom alla kommentarer. men en spontan reaktion jag har är att det inte ens handlar om kvotering utan positiv särbehandling. män har alltid haft tolkningsföretråd vad gäller serietecknande. Nu har någon, läs >Johannes Klenell, ÄNTLIGEN uppmärksammat alla sjukt bra kvinnliga serietecknare. ex. liv strömqvist, sara hansson, sara granér, nanna johansson, osv osv OSV.

  Ni som gnäller här, har ni ens läst galago? har ni sett serierna?

 115. Frida Says:

  fö. kan resonemanget appliceras på de flesta bolag. Män skriker alltid att ”kompetens skall gå före kön” vilket såklart låter som en fin tanke i teorin, men män kvoterar in andra män, å det mina vänner, är FAKTA. kvinnor, oavsett kompetens hamnar i skymundan, för att de TYVÄRR inte passar in i den manliga gemenskapen (tror DE)

 116. Tommy Jonsson Says:

  @Frida:
  Kan du styrka att det är FAKTA det du påstår?

 117. I Afrika svälter bara kvinnor « GenusNytt Says:

  […] övrigt: Jag bloggade härom dagen om serietidningsförlaget Galago som antagit en antimans-policy. Jag citerade då […]

 118. Förbipasserande Says:

  Hej igen, ursäkta att jag inte hunnit titta förbi tidigare. Det har blivit dags att summera och säga adjö. Det har varit lärorikt och inspirerande att få ta del av era synpunkter.

  Jag noterar oviljan att bli betraktad som homogen grupp, men antecknar följande gemensamma karaktärsdrag hos er:

  – Oproportionerlig ilska vid anandet av en verklighetsbild som skiljer sig från den egna.

  – Skarpt uppskruvad känsla av att vara ett offer för oprecisa, osynliga strukturer.

  – Oförmåga och/eller ovilja att uppfatta nyanser hos en meningsmotståndare som inte ställer sig bakom en eller flera grundläggande dogmer/trossatser.

  – Motsvarande okritiska sväljande av allt som sägs av en auktoritetsfigur som ställer upp bakom sagda trossatser.

  Var känner jag igen det här ifrån? Ja just det, från mina möten med nyfrälsta, arga unga radikalfeminister i slutet av 90-talet. Är inte det ironiskt så säg.

 119. ludvig Says:

  Tidningens direktiv är ett uppfriskande sätt att ta itu med orättvisor och fler borde ta efter detta tillvägagångssätt istället för att klaga! Galago har inga skyldigheter mot någon, de får skriva att de hatar borgarsvin och enbart ringa serietecknarinnor.

  Fritt fram för alla som tycker tidningen suger att starta ett alternativ. Tony Cronstam och Frode Överli skulle säkert vara intresserade av att medverka.

 120. Helena Says:

  Jag har just upptäckt att Pär läser inte i gamla trådar.

  Han bara ”skummar grädden av ytan”.

 121. Jack Says:

  Förbipasserande,

  Du är psykotisk.

  ”- Skarpt uppskruvad känsla av att vara ett offer för oprecisa, osynliga strukturer.”

  Detta finns bara i dig.

  Sveriges mansdiskriminerande lag är väldigt precis och synlig. Har du ens läst den?

 122. Förbipasserande Says:

  ”Jack säger:
  07 juni 2011 kl. 6:35

  Förbipasserande,

  Du är psykotisk. ”

  Tack för illustrationen.

 123. Mattias Says:

  QFT ”jag är själv SDare och älskar kineser för de är så himla trevliga (och söta + östasiater i sverige begår färre brott per capita än svenskar själva)” QFT

 124. Mattias Says:

  Förbipasserande slog huvudet på spiken 04 juni 2011 kl. 8:50, samma problem som ”feminismen” dras med. Dvs att vara en slasktrattsbenämning som samlar åsikter av alla skilda slag, självklart kommer reaktionen, antifeminismen, bli om än mer brokig.

  Exempelvis hade ett troll som Pär Ström gjort mycket mer nytta om han hade lagt sin energi på att kalla sig feminist, get sig in i feministträsket och ställt sig bland oss feminister som inte är manshatare och är ”jämställdister”. Nu blir det kaos när en intelligent man positionerar sig mot ”feminismen” och med sig får han antifeminister som inte är jämställdister, de som inte ser något fel med att en kvinna inte KAN bli chef ens hur mycket hon vill och anstränger sig, ni vet så där som det var för innan feministerna organiserade sig och kämpade ihop.

  Och som sagt, även inom feminismen så finns det fraktioner som gör mer skada än nytta så jag skulle bli glad men överraskad om den här semantikexcersisen och begreppsförvirringen ger positivt netto.

 125. Mörker Says:

  Till Galagos försvar. Galagos ordinarie chefsredaktör, Mats Jonsson, sade i SvD för ett år sedan apropå att ett nummer innehöll 12 serier av kvinnor och 7 av män:

  – Och det handlar inte om någon kvotering. Det är så seriescenen ser ut, säger Mats Jonsson.

  http://www.svd.se/kultur/galago-alternativ-30-aring_4051375.svd

  Kanske Kapten Klenell bara försvarar sin sköra ställning som andreman i toppen av en feministisk tidning. Små hundar… voff

 126. Anonym Says:

  @Mattias

  Du har en poäng, även om jag tror att du smickrar dig själv om du tror att det är någom sorts stenåldersmän som du debatterar mot. Det är den fiende ni feminister önskar att ni hade. Skulle kunna säga att ”Antifeministen” är en feministernas halmgubbe – en konstruktion av feminister som bygger på en noga frammejslad nidbild av macho-gubbar och män som överordnade. Verkligheten är en annan.

  @Förbipasserande

  Han skriver att hans ”antifeminister” karaktäriseras av en ”Skarpt uppskruvad känsla av att vara ett offer för oprecisa, osynliga strukturer.”, och jämför med radikalfeminister. Men faktum är att det vi oponerar oss starkt emot är inte några ”osynliga” strukturer. Tvärtom. finns det överhuvudtaget någon mer konkret och ”synlig” diskriminering än den i lagen och myndigheters uttryckliga praxis?
  Och vad ann de starka känslorna tror du? Jo, för att vi fått våra barn kidnappade av kvinnojourer, blivit bestulna och falskanmälda, slagna, förföljda och kränkta.
  Vi tvingas passivt se på medans våra barn misshandlas. Men myndigheter bemöter oss i varje instans med formaliteter och platityder om att det är så synd om alla kvinnor. Det är helt avskyvärt! Därför all ilska.
  Visst kan Pär vara enahanda ibland, men han klarar i alla fall av att hålla god min. Något jag själv inte kan, pga att diskrimineringen och jag tvekar inte att kalla det förtryck när det kommer till oss pappor som försöker bara jämställda mot mammans önskan.

 127. Ett förlag kallar mig ”rötna pisshuvet” « GenusNytt Says:

  […] Här har jag tidigare bloggat om den antimans-policy som förlaget Galago har antagit. Nu skriver de på sin blogg: […]

 128. Suspekta feministiska män | One-way Communication Says:

  […] om att hennes förlag blivit omskrivet av Genusnytt, alltså det här inlägget om Galago Förlag. Och eftersom det är mer creddigt än att få en egen tråd på Flashback, som det konstaterades […]

 129. En våldtagen feminist är en bra feminist | Medborgarperspektiv Says:

  […] Pär Ström skrev om den antimans-policy som det feministiskt inspirerade serietidningsförlaget Galago har infört kallade dess redaktör […]

 130. Kim Says:

  ”Sitter du och filar på en seriebok som du vill ha utgiven? Är du dessutom medlem av det tjejiga och ickeproblematiska könet? Skicka den i så fall inte till alla-förlag-utom-Galago, där har du minimal chans.

 131. Kvotering av kvinnor sägs vara en lönsam affär « GenusNytt Says:

  […] Här har jag tidigare bloggat om den antimanspolicy som serieförlaget Galago har gjort till sin. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: