Fackbossar försöker tysta ned manlig död

by

Jag vet att rubriken ovan är tillspetsad. Men i princip är den korrekt. Det handlar om politisk korrekthet.

Först en bakgrund som är nödvändig att känna till. Som jag bloggade om härom dagen är det nästan bara män som dödas på sina arbetsplatser. Under 2010 var det 57 män och 1 kvinna som dödades på jobbet i Sverige. Problemet är alltså en utpräglad mansfråga.

Idag skriver två fackliga ledare, Hans Tilly som är förbundsordförande i Byggnads och Stefan Löfven som är förbundsordförande i IF Metall, en debattartikel i DN. Det handlar om problemet med dödsolyckor på jobbet. Fackbossarna vill ta upp kampen för att minska arbetsplatsdöden, vilket jag inte kan annat än helhjärtat stödja.

Det intressanta är genusperspektivet. Eller snarare, bristen på genusperspektiv. I artikeln står det ingenting om ”män”. Det står om ”arbetare” och ”personer” som dödas på arbetsplatserna. Att det är ett nästan helt manligt lidande osynliggörs. Jag tror inte att artikeln hade varit könsneutral om det hade varit tvärtom – om 57 kvinnor och 1 man hade dödats på jobbet. Då hade det varit ett exempel  på att ”kvinnor drabbas värst”.

Men det är värre än så. Artikelförfattarna försöker aktivt få det att se ut som om arbetsplatsdöden är jämställd. Så här skriver de:

”När pappan eller mamman i familjen efter frukost ska gå till jobbet så ska inte oron även sprida sig till barnen. Kommer du hem i kväll pappa/mamma? Ingen borde behöva gå till jobbet på morgonen och inte veta om man kommer levande hem igen. Det dör en arbetare i veckan i Sverige, det är fullkomligt oacceptabelt.”

Jag tror inte det är en slump att de skriver ”pappa/mamma”. Det är för att vara politiskt korrekta. För inte kan man kalla manligt lidande för manligt lidande…

PS: Apropå ovanstående såg jag just nedanstående på Aftonbladet.se:

Hur är könsfördelningen bland de maskiner som krossar sopor? Hela samhällets funktion bygger på att män tar på sig de farliga arbetsuppgifterna. Det får män som grupp ingen credd för. De som tar riskerna inser inte heller sitt värde, skulle jag tro.

25 svar to “Fackbossar försöker tysta ned manlig död”

 1. Feministiska myter om Myter om Feministiska myter « Aktivarum Says:

  […] om det är ”hemmasnickrat” att varken vilja ha endera (Pär Ström) och förespråka lika spelgreler (Pelle Billing) var någonstans har man då snickrat ihop att […]

 2. Info Says:

  LESBISKA ”JOURNALISTER” STYR SVERIGE

  För att anknyta till ett ämne, som här på GenusNytt varit på tapeten flera gånger i år: GALAGOs utdömande av Pär Ström på nätet. För min del har jag just påpekat i GenusNytt, att Galago är intimt förbundet med den aggressivlesbiska organisationen DOTTERBOLAGET. Som i sin tur har sina tentakler instuckna överallt. Inte minst i Sveriges radio. Där Kulturnytts kvinnliga (och manliga) reportrar tävlar om att höja Galago till skyarna.

  Nu senast idag. En av programmets ”kulturjournalister”, Sofia Olsson, en liten barnslig kvinnoröst, som låter som en trettonåring, som sitter fast i en ripfälla, jublade återigen över en av Galagos senaste serieprodukter: Ett proggpunkigt, totalt okonstnärligt alster, som med sina slängiga, fina streck är HELT LJUVLIG!

  Nu hör det till saken, att Sofia Olsson själv hör till Dotterbolaget. Och alltså i den svenska riksmediekanalen höjer sin närmsta läbbkompis till skyarna.

  Sånt fortgår det dag efter dag, i medium efter medium. Jag ser min egen framtid: Jag utger min egen bok under pseudonym – och sen recenserar jag överlycklig samma (min egen) bok i Kulturnytt och Expressen och Aftonbladet och DN och Sv.D. samt låter min brorsa eller mamma berömma samma bok ännu mer.

  Varför reagerar ingen av GenusNytts kommentatorer?

 3. Fredrik Says:

  Pär! Borde inte riktig jämställdhet vara att könet är oväsentligt och att det istället är individen som står i centrum? I så fall föregår ju ”fackbossarna” med gott föredöme när de bortser från manligt och kvinnligt och benämner dem som just ”personer”.

  Det är ju tyvärr synd att detta inte har spridit sig till övriga samhällsdebattörer, som du helt korrekt framhåller, mest är intresserade av kvinnors lidande.

  Håller du med?

 4. ParStrom Says:

  Fredrik:
  Egentligen håller jag med om att det ideala vore att könet är ointressant. Men då ska det alltid vara ointressant. Könet ska inte vara jätteviktigt när kvinnor drabbas och ointressant när män drabbas. För att komma tillrätta med den feministiska snedvridningen av debattklimatet (där män bland annat framställs som en grupp som glider fram på en räkmacka i livet) blir det nog under en övergångsperiod nödvändigt att aktivt påpeka när män har ett underläge.

 5. Mats Says:

  Kanske är det bara en PR-strategi från fackbossarna. Vem bryr sig om problemet bara drabbar män? De har lärt sig hur man får ut budskap i media.

 6. Hjalmar Says:

  Info:
  Jag har skrivit det förut på denna eminenta sida: Nepotismen och vänskapskorruptionen breder ut sig här i landet, och få bryr sig. Tragedi.

  Mats:
  Instämmer. I gammelmedia har manligt lidande inget nyhetsvärde. De feministiska ”journalisterna” kunde inte bry sig mindre. Men om en känd kvinna får skrubbsår, då är det en stor nyhet…

  Jag lovar dyrt och heligt att jag aldrig ska köpa en slaskblaska/ett dasspapper modell Aftonbladet eller Expressen. /Hjalmar

 7. AV Says:

  ”Det får män som grupp ingen credd för.”

  Vilket vi inte skall ha heller. Äran tillfaller de män som faktiskt står vid sopkvarnen eller spränger i gruvan. Vi andra som går till vårt kontor ska inte ta åt oss äran för det, bara för att vi har snopp.

  Å andra sidan ska inte kvinnor som grupp ha cred för bra saker vissa kvinnor gör. Bara för att fler kvinnor än män tar på sig det tunga arbetet att sköta demenssjuka gamlingar, tillfaller inte äran gruppen kvinnor. Bara de som faktiskt orkar tvätta av en person som återgått till kladdstadiet.

  Precis som skuld är individuell (det är inte mäns fel att vissa män våldtar) tillfaller äran endast den som gjort något bra. Var det putar ut på denna spelar ingen roll för oss andra som inte gjort jobbet. Däremot är det intressant att så få kvinnor väljer att bli asfaltläggare och så få män att bli undersköterska. Skall man ”problematisera” män för det senare, bör man också ”problematisera” varför kvinnor inte väljer att bli takskottare mm. Fysik är ingen ursäkt då massor av kvinnor har fysik så det räcker. Även bland dem är viljan att riskera livet för högre lön lågt.

 8. Toddan Says:

  Aftonbladet har ju en artikelserie om ”Kvinnor- mördade av sina män”. Det verkar vara ca 160 kvinnor som gått det ödet till mötes sen år 2000. Varför har Aftonbladet ingen artikelserie om ”Män- dödade på sitt arbete när de utför samhällsnyttiga insatser”? Det torde ju va ca 500 döda män på arbetsplatserna sen år 2000 (om det varit lika många som dött i arbetsplatsolyckor tidigare år som i år). Män ses som förbrukningsvaror.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11798503.ab

 9. AV Says:

  Toddan: Varför skulle de göra det. Då skulle de ju inte kunna kasta skit på män som grupp. Det är ju givetvis alla mäns och manlighets fel att 16 män per år mördar sin fru eller ex eller att 5% av alla män är kriminella.

  Att visa att män också kan vara offer ligger inte i tiden. Möjligen skulle man kunna få med en artikel om man samtidigt kan visa att män minsann utför sitt arbete slarvigare och riskfullare än kvinnor. Så att männen helt enkelt får skylla sig själva att de ramlar ner från byggställningen.

 10. Torstensson Says:

  Idag träffade jag en god vän. Vi har inte setts på 15 år då han tidigt stack till england och utbildade sig och är numera en av deras yngsta utländska forskare. Han är ett geni inom sitt område och forskar på ett av de finaste universiteten. Vi pratade uteslutande om feminism och dess förljugna beställningsorgan (genusvetenskap). Vi pratade inte barndomsminnen.

  Han sa följande intressanta saker.

  Engelska kvinnor är inte lika curlade
  Engelska kvinnor är mera down to earth och betydligt mindre egoistiska
  Det är inte lika fult att säga att man gillar ”feminina” kvinnor i England. I Sverige upplever han att det är ”mansgrisigt” att säga så. Jag lade
  till ”men det är fullt acceptabelt att kräva 6 pack på en kille och massa
  andra saker som kvinna samtidigt som han ska vara rik. Riktigt så illa är det inte där menade han.
  Engelsk press har inte lika mycket onödiga mediefeminster.

  Bara lite skvaller. Från er största skvallerbyta Torstensson.

 11. Torstensson Says:

  Skvallerbytta säger man va? Inte byta. Aja.

  Heja Pär !

 12. Jocke S Says:

  Så här har det hållit på i evigheter. Minns en kampanj i T-banan mot arbetsolyckor, för ca 20 år sedan, inte ett knyst om att alla var män utom en det året!
  Och idag hörde jag på nyheterna, som tog upp detta med ett längre inlägg:
  ”59 personer dog förra året!”
  Den politiskt korrekta pinsamheten i etern är tydlig när man kommer hem efter 8 mån! ”Nej inte säga det, nej det måste vi säga”, känns det som. Vad är det för land vi lever i!?
  Hörde även ett (kvinnligt?) ”humorprogram”, kanske kan återkomma till det.

 13. Torstensson Says:

  Gå fgärnain på Arkivarum och läs när Erik sågar Ulrika Kärnborgs uttalande om Pärs bok.

  Jag rekommenderar popcorn och 3D-glasögon. För det är så pass bra.

 14. svenskasvensson Says:

  En grupp som är underlägsna måste vara Muslimska kvinnor, eller ?

  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 15. Jocke S Says:

  AV, du har i princip rätt, men å andra sidan så är det fler manliga sjuksköterskor än kvinnliga asfaltläggare, takskottare osv. skulle jag tro.
  Thorstensson. Jag umgicks under tre dar med en engelsman i Frankrike i höstas, vi hade flera samtal, om könspolitik. Han berättade följande, om sin egen dotter!
  Hon hade blivit gravid i sena tonåren. ”Fadern frånvarande”, officiellt. Hon hade fått ett hus av samhället, alla kostnander betalda, behövde ej arbeta, och ”den okände fadern” bodde också där!
  Fadern till dottern var alltså också bekymrad över både dottern, och samhället som inte krävde något av henne, utbildning för framtiden eller jobb, en björntjänst! Hon utnyttjade systemet, men…
  Och i Marocko talade jag med en parkeringsvakt, alla talar franska där. Han sa, blir det skilmässa så åker pappan ut, han får ta in på hotelll eller vad han hittar, och betala för familjen.
  70% av arbetskraften utanför jordbruket är män, kvinnor yrkesarbetar bara en del alltså.
  Världen är sig nog ganska lik överallt, men någon internationell mansrörelse har vi inte sett till!

 16. 50/50 Says:

  Tycker facket gör rätt. En död är en död, oavsett kön!

  Bra förresten att de vill göra någonting åt det. En risk är dock att säkerhetshysterin förväras ännu mer i Sverige (där folk inte ens vågar lifta längre), vilket är synd.

 17. Jocke S Says:

  50/50 Så om en man våldtas av en kvinna men 50 kvinnor av män, då är det ingen könsfråga heller? Våldtäkt som våldtäkt?

 18. 50/50 Says:

  @Jocke

  Exakt!

 19. Joakim Says:

  För att vara riktigt ärlig känner jag att det här blogginlägget är ganska orättvist. Det jag har emot feminismen är just generaliseringen, men jag gillar inte när man generaliserar ”fackbossar” heller, Du har nu pekat ut två ”fackbossar” som skrivit en helt könsneutral debattartikel – hur vet du att just de två hade skrivit annorlunda om situationen hade varit den omvända? I det här fallet vore det nog bättre att sätta ut frågetecken än att anta. Jag känner för egen del att jag har för lite att gå på för att spekulera i om det är en slump eller inte – annat hade det varit om Tilly och Löfven hade visat sig vara just feminister. Är dock fortfarande ett stort fan av Genusnytt.

 20. Olle Says:

  Jocke S: Om 4499000 kvinnor och 4499950 män inte blir våldtagna, vem äger frågan?

 21. Erik Says:

  Torstensson:

  Tackar, hoppas popcornen smakade. När jag skrev det inlägget så hade ännu inte den DN-artikel som Pär hänvisade till kommit online. Lika bra det för det behövs ett eget nytt inlägg för att bemöta (såga) Järvklo och Helmerson.

 22. Jocke S Says:

  Olle, vet inte vad du menar faktiskt.
  Men jag vet att av Sveriges ca 4,5 miljoner män, så är de flesta lika ”anständiga människor” och lika ”goda medborgare” som de flesta av Sveriges ca 4,5 miljoner kvinnor! Eller hur?
  Ändå kan man få en helt annan uppfatting bara man öppnar en dagstidning som DN, (vilket jag därför slutat med), lyssnar på sveriges radio, eller ser något som Reinfeldt kläckt ur sig!
  Att mannen som kön är en skurk, men kvinnan som kön en ängel!
  Visst är det konstigt! Eller vad tycker Olle om dessa fördomar och denna kollektiva skuldbeläggning?

 23. vmm Says:

  http://arbetarbladet.se/nyheter/inrikes/1.3430537-fler-kvinnor-skadas-pa-jobbet

  Fler kvinnor skadas på jobbet.

 24. AV Says:

  Vad de egentligen säger är att industrin med sina högriskyrken har gjort ett bättre säkerhetsjobb än vården. Antalet olyckor minskar totalt och mest i industrin, därför ökar kvinnornas ANDEL. Det har inte blivit farligare i kvinnoyrken, bara inte bättre i samma utsträckning som i manliga yrken.

  Offentliga sektorn är inte alltid den bästa arbetsgivaren…

 25. Att skaffa hund är ett rop på hjälp | Juggen reflekterar över intryck Says:

  […] farligt, så kan man ställa sig frågan vad dessa förespråkare av sexköpslagen säger om detta. Menar de att det dör fler prostituerade i Sverige per år än vad det dör män på sina […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: