DN stretar vidare med sitt genusräknande

by

DN stretar vidare i sin strävan att uppfylla den politiska korrekthetens krav. Jag citerar DN:s blogg om den egna redaktionens arbete, i ett inlägg  på temat mångfald:

”Så var det dags att presentera resultatet av den granskning som medieforskaren Gunilla Hultén – på uppdrag av DN.se – låtit göra av just DN.se.

Och den korta analysen lyder: DN.se är som nyhetsmedier är mest. Det vill säga – pinsamt dålig på mångfald i rapporteringen.

Sju av tio huvudpersoner i artiklarna är män. Bara åtta procent av de centrala aktörerna har minoritetsbakgrund.

Siffrorna är katastrofala. Men, tyvärr, helt i linje med resultatet av tidigare studier.”

Är det verkligen så underligt att sju av tio huvudpersoner i DN.se:s artiklar är män, mot bakgrund av att män i större utsträckning än kvinnor sitter på höga maktpositioner?

Ja, jag vet att feminister tycker att det är fel att fler män har maktpositioiner, men det är en annan fråga. Verkligheten är som den är. Ska medier spegla verkligheten – eller ska de måla upp en egen tillrättalagd version inför sina läsare?

Enligt undersökningen har åtta procent av de centrala aktörerna i DN:s artiklar så kallad minoritetsbakgrund. Är det en ”katastrofal” siffra? Vilken siffra vore i så fall lagom, enligt blogginläggets författare Jenny Stiernstedt? Om åtta procent är en katastrof kanske 20 är för lite också. Kanske 30 procent? Eller bör det vara 40 procent från minoriteter?

Om det är etniska minoriteter Stiernstedt syftar på kan man ju jämföra med andelen invandrare i den svenska befolkningen. Vilken är den procentsatsen?

Men det kanske inte bara är etniska minoriteter som DN åsyftar. Det kanske också är HBT-personer, rörelsehindrade, synskadade och överviktiga? Lägger man samman tillräckligt många minoriteter uppstår den intressanta situationen att minoriteterna utgör majoriteten.

Den här PK-kampen går att driva hur långt som helst. Och det kan sluta i en helt absurd situation. Vi har kommit ganska långt på den resan redan.

Jämställdhet är lika rättigheter och skyldigheter för könen – ska det vara så svårt?

Tack för tipset, Markus!

26 svar to “DN stretar vidare med sitt genusräknande”

 1. JD Says:

  Det här med att få kvinnor sitter i maktposition.
  Det sitter idag ca 20 % kvinnor i våra privata aktiebolagsstyrelser.
  Är detta egentligen fel då kvinnor endast representerar 20% av de som äger dessa bolag (som aktieägare)
  Att spara i form av aktier har låg prioritet bland kvinnor vilket är ett fritt val.
  Men varför ska man kvoteras in att bestämma över något man inte ens äger?

  http://www.aktiespararna.se/artiklar/Opinion/Stora-skillnader-i-kvinnors-och-mans-sparande/

 2. JD Says:

  ”Men varför ska man kvoteras in att bestämma över något man inte ens äger?”

  Jag kom på svaret själv!

  – Därför att man har gått en kurs i styrelsearbete förstås!

 3. barfota Says:

  @JD

  ”Därför att man har gått en kurs i styrelsearbete förstås!”

  Som till råga på allt finansieras med skattemedel.
  Man får helt enkelt inte glömma att feminismen med sin unkna manssyn är förlegad, mossig och aktivt arbetar mot verklig jämställdhet.

 4. anders Says:

  Jag undrar hur DN skulle ställa sig om minoriteter fick mer täckning i nyheterna men denna teckning vore negativ (t.ex. kritiska artiklar om brottslighet bland invandrare eller negativa artkilar om homosexuella, för jag antar att inte alla homosexuella är gulliiga och snälla). Misstänker Jag misstänker att det handlar om att man vill ha en ökad positiv rapportering ifråga om minoriteterna. ”Minoriteter” förresten. Kvinnorna är den enda minoritet jag känner till som utgör mer än 50% av befolkningen.

 5. Per Says:

  ”Man får helt enkelt inte glömma att feminismen med sin unkna manssyn är förlegad, mossig och aktivt arbetar mot verklig jämställdhet.”
  Hur arbetar de aktivt mot jämställdhet, Barfota? Fast just fan, du har ju precis avslöjat att du inte ens följer den feministiska debatten(annat än genom andrahandsinformation som t ex Genusnytt). Ska man debattera ett ämne ska man vara i alla fall lite påläst om vad motståndarna faktiskt tycker, inte sant?
  Hoppsan!

  (4,3,2…1…Men SCUM då? Och nån femenist sa faktiskt att män är djur?!??)

 6. Jocke S Says:

  Vadå ”män” i DN? De är ju feminister, hela bunten, med feministisk vinkling i varenda fråga!. Manliga feminister – feminissar!

 7. JD Says:

  @Per 20 juni 2011 kl. 12:55

  Feminismen påstår sig kämpa för jämställdhet. En jämställdhet som nästan uteslutande bara sker utifrån kvinnors situation eller rättare sagt den bedrövligt utsatta situation som feminismen påstår att kvinnor i Sverige befinner sig i.
  För detta får man miljontals kronor i statliga bidrag varje år i olika projekt som endast vänder sig till kvinnor varav hälften av projekten skulle ge mer tillbaka om de eldades upp på ett torg i Visby varje år.

  Du tror inte att de resurser och det totala anspråk på jämställdhetspengar som feminismen kräver av staten tas från andra som minst lika mycket skulle behöva ta del av de resurser som satsas på feminismen varje år.
  T.ex män eller invandrare?

  SCUM är bara en bok om mansförakt som i sig inte har något att göra med hur feminismen skor sig på andra. Mein Kampf var också bara en bok…

 8. barfota Says:

  @JD

  ”SCUM är bara en bok om mansförakt som i sig inte har något att göra med hur feminismen skor sig på andra. Mein Kampf var också bara en bok…”

  Menar du att SCUM inte påverkar radikalfeminister och att Mein Kampf inte påverkade radikalnazister.
  Vilka är de farligaste och mest tongivande?

 9. David Says:

  Svar till Per 12:55.

  Men Per kalla dig inte feminist då. ”påläst om vad moståndarna tycker” skriver du. Motståndarna innefattar väl alla från hatfeministerna som säger att ”män är djur” till mer sansade feminister vars manssyn fortfarande, enligt mig, är högst tveksam.

  Sluta kalla sig feminist om man är för jämställdhet. Feminismen för mig är manshat. Det är en grundinställning som säger att män är förövare och kvinnor är offer. Den bilden av samhället stämmer inte och om man håller med om det, varför då kalla sig feminist? Om man inte förespråkar scum och inte håller med all kvinnojourpersonal som skrev under på att män är djur varför då kalla sig feminister, precis som de gör?

 10. barfota Says:

  @JD
  OK, nu förstår jag ditt inlägg sign @per hade tydligen glömt addressera ett inlägg avett för mig. Sorry

 11. barfota Says:

  @Per säger: 20 juni 2011 kl. 12:55

  ”Hur arbetar de aktivt mot jämställdhet, Barfota? Fast just fan, du har ju precis avslöjat att du inte ens följer den feministiska debatten(annat än genom andrahandsinformation som t ex Genusnytt). Ska man debattera ett ämne ska man vara i alla fall lite påläst om vad motståndarna faktiskt tycker, inte sant?
  Hoppsan!”

  T.ex. genom att man med hjälp av skattemedel vill styra och ställa över andras domäner och diskriminerar män på ett otillbörligt vis. Den feministiska debatten är lika ointressant som en rasistisk eller nazistisk debatt, det är alltså inte intressant att debattera hur mycket rasism, nazism eller feminism vi skall ha. Det enda som är intressant att debattera är… HUR BLIR VI AV MED SKITEN!
  Det finns tidningar, politiker, TV och massvis med andra sätt att uppleva och förstå hur den vidriga feminismen fungerar i vardagen.

  Bara för att ta ett enda exempel så kan du läsa här. Som jag tidigare sagt så är jag inte här för att debattera en mossig, gammalmodig feminism som trots att de svamlar vitt och brett om jämställdhet bara vill tillförskansa sig egna förmåner på männens bekostnad, men så har de också en extremt unken syn på män.
  Hoppsan!

 12. JD Says:

  Finns det någon som har koll på hur många miljarder kronor som satsas på feminism i det här landet varje år?
  Det vore intressant att jämföra storleken på dessa bidrag i förhållande till andra satsningar på t.ex barn och ungdom.

  Ungdomsstyrelsen är en statlig myndighet som har till uppgift att bland annat fördela ut skattepengar till olika organisationer varje år.
  Kollar man på vilka som har beviljats bidrag genom dem under 2011 så ser man bland annat följande.
  HBT – http://www.ungdomsstyrelsen.se/ad2/user_documents/Bidrag2011_hbt.pdf
  Allmänna etableringsbidrag – http://www.ungdomsstyrelsen.se/ad2/user_documents/Bidrag2011_ungdomsorganisationer.pdf
  Etniska organisationer – http://www.ungdomsstyrelsen.se/ad2/user_documents/Bidrag2011_etniska_organisationer.pdf

  Till sist:
  Kvinnors organisering – http://www.ungdomsstyrelsen.se/ad2/user_documents/Bidrag2011_kvinnors_organisering.pdf

  I de tre dokumenten överst så redovisas antalet bidragsgrundade medlemmar men inte alls då det gäller bidrag för kvinnors organisering?

  Betyder det att man inte kontrollerar antalet medlemmar då det gäller organisationer som får bidrag för kvinnors organisering eller vad beror det på?
  Finns de inga krav att antalet medlemmar måste redovisas?

  Dessutom:
  Kan någon förklara dessa tre syften med bidragen för kvinnors organisering?
  Är det Sverige vi talar om eller är det Pakistanska kvinnor som får bidragen?

  Syftet med bidragen för kvinnors organisering är att:
  * Stödja kvinnors organisering i egna sammanslutningar.

  * Främja kvinnors deltagande i den demokratiska processen och i samhällslivet.

  * Stimulera möjligheterna för kvinnor att bevaka sina rättigheter och driva sina krav.

 13. David Holman Says:

  Enligt Wikipedia så består Sverige av 85% Svenskar, 5% finnar, samer och andra nordiska folkgrupper och resterande 10% måste då vara utomnordiska. Måste nog vara dessa 10% man syftar på när man hävdar att 8% är en horribelt låg siffra. För i så fall är denna siffran väldigt hög. Om vi sedan lägger till de 5% av nordiska folkslag som kan räknas in så är 8% ändå en ganska så bra siffra då många av dessa personer nog inte är de högst utbildade och således inte så himla intressanta ur annan synvinkel än kriminalitet och fattigdom tyvärr. Så vad finns där att klaga på?

 14. JD Says:

  @Barfota

  ”Menar du att SCUM inte påverkar radikalfeminister och att Mein Kampf inte påverkade radikalnazister.”

  Nej det var inte menat till dig…
  Men… Jag ser det mer som att Scum manifestet och Mein Kampf är de synliga effekterna av något ruttet i botten och att böckerna i sig inte påverkar vanliga friska människor.

 15. anders Says:

  @David Holman
  Inte för att säga emot dig, ditt inlägg är på det hela taget rimligt, men en ärlig undran, hur får du det till att 8% skulle vara en hög siffra om den gäller 10% av befolkningsgruppen?

 16. barfota Says:

  @JD

  ”Men… Jag ser det mer som att Scum manifestet och Mein Kampf är de synliga effekterna av något ruttet i botten och att böckerna i sig inte påverkar vanliga friska människor.”

  Absolut, så är det och då drar vi kanske slutsatsen att radikalfeminister är sjuka människor eller åtminstone till den milda grad förvirrade att de inte kan skilja på rätt och fel.

 17. John Nilsson Says:

  Har inte det här med räknande och statistik redan avfärdats av DN, som en typiskt ”manlig [= patriarkal och otillräknelig] metod”?

  http://www.dn.se/ledare/signerat/jamstalldhet-individen-fore-konet

 18. Helena Says:

  Statistikproblemet har nog mer att göra med vad som säljer lösnummer än direkt bristande statistikkunskaper – men det är klart, det senare hjälper ju till.

 19. coola subban Says:

  haha, men jösses, du missar ju ALLTID själva poängen med ALLT du läser. börjar misstänka selektiv dyslexi. ska förklara för dig. om inte de grupper som är underrepresenterade släpps in i den offentliga debatten kommer liksom aldrig något att ändras. kvinnor och andra minoriteter GÖR liksom viktiga saker, men om det inte syns i sveriges ledande dagstidningar förminskas det vilket är ett problem. gudars skymning, tror du liksom att endast människor i ”maktpositioner” gör viktiga saker? och hur tror du att vi kan uppnå mer diversitet i ”maktpositionerna” om inte genom att lyfta fram att det är en jävligt homogen grupp och att det faktiskt FINNS andra som borde representeras? obs att det var en retorisk fråga, kan inte se att jag kommer få ett svar som är värdigt att replikera i det här forumet. haha.

 20. johansblohm Says:

  ”Jämställdhet är lika rättigheter och skyldigheter för könen – ska det vara så svårt?”

  Känns som du glömde möjligheter här? Dessa behöver man ju dock skrapa lite under ytan för att kunna urskilja – Detta djup saknas dock konstant i denna tillsynes allt mer amatörmässiga blogg…

 21. Helena Says:

  Jag undrar vem coola subban pratar med… Hon bräkar rakt ut i liften.

 22. Olle Says:

  Johansblohm – ‘Amatör’ är en person som inte tar betalt utan jobbar ideellt. På det viset har du rätt i att bloggen är amatörmässig. Vill du läsa professionella bloggar hittar du t.ex. epitet som ‘rötet pisshuve’ eller som på DN-bloggen, som Pär kommenterar ovan, funderingar om huruvida deras tidning har tillräckligt många artiklar om invandrare i förhållande till deras andel av befolkningen. Sånt får de betalt för att skriva.

 23. Sam Says:

  Kvinnor är ingen minoritet, utan drygt halva befolkningen. Visste inte att så många jämställdister vill att medier ska vara maktens megafoner, ytterligare en punkt där min analys av vad den återstående bristen på jämställdhet i Sverige beror på skiljer sig från Pär med fleras.

 24. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Sam

  Exakt! Varför intervjua Fredrik Reinfeldt och Anders Borg om vad de tycker om saker? Vem bryr sig om vad de har att säga? De borde intervjua min granne istället, eftersom hon är en helt vanligt invandrarkvinna. Hennes åsikter är oerhört intressanta. De skulle DN bli jämställd, istället för som nu, en maktens megafon.

 25. Jämställdhetsfeministern Says:

  @johansblohm

  Precis. Jämställdhet, är inte alls lika rättigheter och skyldigheter. Jämställdhet är när det är minst 50% kvinnor överallt. Man måste vara bra ytlig och dum för att inte förstå det.

 26. Jack Says:

  JD,

  ”Finns det någon som har koll på hur många miljarder kronor som satsas på feminism i det här landet varje år?
  Det vore intressant att jämföra storleken på dessa bidrag i förhållande till andra satsningar på t.ex barn och ungdom.”

  Det är väl så att barn och ungdomsatsningar, till exempel, delvis hänger ihop med satsningar på feminism. Dvs feminismen arbetar under andra namn ofta. Kommunalt finansierade latteträffar för flickor men inte pojkar t ex kanske är inräknat som ungdomsaktivitet i budgeten. Självförsvarsträning för flickor men inte pojkar kan också ha tagit ur kassan för ungdomssatsningar. Studiebesök på arbetsplatser och högskolor för flickor osv…

  Jämförelsen går ändå att göra men det är svårt för då måste dylika förhållanden redovisas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: