Citationstecknens roll när könen värderas

by

(Jag beklagar oregelbundet bloggande under högsommaren)

Jag har bloggat om det förut – den gången på grund av att Ystads Allehanda skrev att åtal för våldtäkt väcktes mot en flicka ”av lagtekniska skäl”. Inte av vanliga skäl, alltså, utan ”lagtekniska skäl”.

Det rörde sig om en tonårsflicka som haft sex med en 14-årig pojke. Det har inte förekommit något tvång, men lagen är skriven så att det klassas som våldtäkt.

Det är bara det att när män åtalas för våldtäkt utan att tvång har förekommit – på grund av den breddade definitionen av våldtäkt – så är det ingen tidning som skriver att det skedde ”av lagtekniska skäl”.

Nu har jag råkat se ett annat sätt på vilket media kan förminska ett våldtäktsåtal. Det gäller samma fall. Så här skrev Nyheter24:

När en man åtalas för våldtäkt utan att det förekommit tvång så är det våldtäkt. När en kvinna, eller flicka som i det här fallet, åtalas för våldtäkt utan att det förekommit tvång så är det inte våldtäkt utan ”våldtäkt”.

Jag har aldrig sett ”våldtäkt” (inom citationstecken) i media i samband med ett åtal mot en man. Det skulle ju exempelvis passa i fallet Julian Assange, att döma av den information som läckt ut.

124 svar to “Citationstecknens roll när könen värderas”

 1. Olle Says:

  Vad man än kallar det och vilket kön som är inblandat så är lagen fel. Ungdomar som har frivillig sex ska inte riskera allmänt åtal för att den ena är strax under byxmyndig. Lagen ska skydda ungdomar från pedofiler, inte från varandra.

 2. barfota Says:

  Håller fullständigt med @Olle, det blir litet konstigt med en ”lag” när den tillämpas så här.

 3. Gösta Johansson Says:

  @Olle: Ska lagen bara skydda ungdomar/barn mot pedofiler? Men alla anda som inte är pedofiler men kan tänka sig att våldta ungdomar/barn, ska dom gå fria då?

 4. sugu Says:

  ”Få våldtäktsanmälningar leder till fällande dom.
  Bara 6-7% av anmälningarna leder till fällande dom.”

  http://svtplay.se/v/2464628/rapport/fa_valdtaktsanmalningar_leder_till_fallande_dom

 5. Olle Says:

  Gösta – Våldtäkt är redan förbjudet, det behövs ingen ny lag för det. Men när frivillig sex mellan nyfikna ungdomar kallas våldtäkt för att den ena parten har nåt år kvar, så är det något fel. Någon form av milt straffvärde skulle man kunna tänka sig även där, men ordet våldtäkt är så stigmatiserande så det bör bara användas när det verkligen handlar om påtvingat sex.

 6. Jack Says:

  Det egentliga problemet är att vi inte har en sexuell värnplikt för kvinnor. Det kan röra sig om mönstring först med vägning mätning och olika test av kvinnorna. Därefter blir det ett års tjänstgöring i princip utan betalning där de skall lära sig offra sina kroppar och kanske liv för att vi ska hålla goda relationer med män från andra länder. De kan också betjäna män i Sverige. Om denna tjänst stod till buds, skulle antagligen våldtäkter minska. Vi kan ha fängelse som alternativ för de kvinnor som vägrar.

 7. Katarina Says:

  http://lawline.se/answers/5353

  ”I vissa fall döms för sexuellt utnyttjande av barn enligt 6 kap 5 § samma lag istället för våldtäkt mot barn. Det är då främst fråga om fall där det är en väldigt liten åldersskillnad mellan offer och gärningsman.”

  Håller annars med om att det är orimligt att straffbelägga (åt något håll, d.v.s. pojke/flicka) när det t.ex. rör sig om en t.ex. en 14-åring och en 15-17-åring. Över 18 år anser jag dock att den skillnaden är för stor. 4 år är inte mycket ju äldre man blir, men i gränslandet barn/vuxen så får de åren betydelse i mognad, såväl för en flicka som en pojke. Man kan ju undra av t.ex. en 20-åring har gemensamt med en 14-åring? Men jämnåriga vars enda ålderskillnad råkar vara något år hit eller dit över 15-årsstrecket är orimligt och torde inte ha varit avsikten. Det lagen borde ha som fokus är att skydda barn från sexuella närmanden från vuxna.

 8. Katarina Says:

  Jack, jag utgår från att du ironiserar.

 9. Jack Says:

  Ett annat sätt att komma till rätta med våldtäkterna är att göra män så attraktiva att kvinnor vill ha sex med dem. t ex kan detta göras genom att de två miljoner kronor som genomsnittsmannen underordnas kvinnan genom social transaktioner, dvs pengar tagna från mannnen med våld, istället återgäldas mannen. Kanske om kvinnor börjar betala en miljon till män i stället genom samma system kommmer kvinnorna känna sig mer attraherade till männen.

 10. Jack Says:

  Katarina,

  Jag reflekterar=speglar hur tänket har gått kring män. Det är absurt, jag vet.

 11. barfota Says:

  @Katarina

  ”Håller annars med om att det är orimligt att straffbelägga (åt något håll, d.v.s. pojke/flicka) när det t.ex. rör sig om en t.ex. en 14-åring och en 15-17-åring. Över 18 år anser jag dock att den skillnaden är för stor. 4 år är inte mycket ju äldre man blir, men i gränslandet barn/vuxen så får de åren betydelse i mognad, såväl för en flicka som en pojke. Man kan ju undra av t.ex. en 20-åring har gemensamt med en 14-åring? Men jämnåriga vars enda ålderskillnad råkar vara något år hit eller dit över 15-årsstrecket är orimligt och torde inte ha varit avsikten. Det lagen borde ha som fokus är att skydda barn från sexuella närmanden från vuxna.”

  Håller med dig men det är ett svårt område. Jag tror att man måste ta stor hänsyn till barnens mognad oavsett ålder. Men visst ”lagen borde ha som fokus är att skydda barn från sexuella närmanden från vuxna.”

 12. Jack Says:

  Om vi flippar totalt 4 miljoner alltså i det sociala systemet, så att kvinnor får den situation män har idag, iaf gällande sociala transaktioner skulle kvinnor vara mer intresserade av män. Jag är säker. För att kvinnor ska få samma situation som män har idag ska kvinnor av idag alltså avtingas 4 miljoner kronor relativt män. Antingen genom att två miljoner tas från varje enskild kvinna och ges till varje man, eller genom att 4 miljoner tas och ges till barn i afrika, miljön eller dylikt. Sociala transaktioner är rättvisa, om vi genom detta också kan lösa våldtäktsproblematiken så hey…

  Tänkt detta i samband med ett års obetald värnplikt för kvinnor dessutom…. då tror jag plötsligt att kvinnor skulle bli mycket intresserade av att hooka upp med en man..

 13. Manne Says:

  I detta fall (flickan 17 år) är ålderskillnaden sådan att ansvarsfrihet inte kan komma ifråga, avgörandet föll på könet på den åtalade.Utgångspunkten skall vara att skillnaden mellan parterna i ålder och utveckling ska vara ringa. Ansvarsfrihet torde främst komma i fråga i fall där barn kommit långt i sin mognad och befinner sig nära åldern för sexuell självbestämmanderätt, dvs. 15 år. Den som har begått gärningen skall vara endast obetydligt äldre och kommit obetydligt längre i sin mognad. En pojke hade med största sannolikhet blivit fälld.

 14. Mats Says:

  @ Jack

  Intressanta reflektioner.

 15. Peter Says:

  Det här är väl bara resultatet av att Sverige är på väg att bli ett land där alla former av sexuellt umgänge snart kan betraktas som en potentiell våldtäkt.

 16. JD Says:

  Inlägget handlar ju inte om vad lagen säger eller om det är rätt eller fel.
  Inlägget handlar snarare om den attityd som ofta media odlar fram i samhället då det gäller just sexbrott.
  En attityd där bilden av kvinnor/tjejer motsvarar att dom är oskyldiga/oskuldsfulla medan bilden av Män/Pojkar är att dom är skyldiga oavsett vilka bevis som talar emot skulden.
  Assange är ett bra exempel på hur Svensk media fullkomligt ignorerat det som talar emot anklagelserna om våldtäkt.

  Att använda sig av Situationstecken på det sätt media nu gjort liksom den rubriksättning som 99% av tidningarna gjorde då en 16 årig tjej utnyttjade två 12-åriga pojkar är helt vansinnig.
  http://www.google.se/#hl=sv&source=hp&q=flicka+%C3%A5talad+f%C3%B6r+sex&oq=flicka+%C3%A5talad+f%C3%B6r+sex&aq=f&aqi=&aql=undefined&gs_sm=e&gs_upl=567l7021l0l27l26l6l17l23l0l130l276l2.1l3&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=f41f436ae3d01a82&biw=1892&bih=970

 17. Jämställdhetsfeministern Says:

  Det är ju självklart att en kvinna eller tjej aldrig ska kunna dömas för våldtäkt. Det säger sig självt. Däremot är alla pojkar och män potentiella våldtäktsmän. Det finns det hela bibliotek av genuslitteratur som bevisar.

  Våldtäktsbegreppet måste vidgas ytterligare och det måste bli lättare att få de anklagade pojkarna och männen fällda. Omvänd bevisbörda i sexbrottsmål borde införas en gång för alla i Sverige.

 18. Hjalmar Says:

  Peter:
  Tja, det är väl RFSU(r):s definitioner som gäller: Hetero = Ondska, Heteros*x = Våldtäkt. Enkelt, eller hur?

 19. barfota Says:

  @JD

  ”Inlägget handlar ju inte om vad lagen säger eller om det är rätt eller fel.
  Inlägget handlar snarare om den attityd som ofta media odlar fram i samhället då det gäller just sexbrott.

  Rätt, det är så lätt att man glider ifrån vad GenusNytt skall göra. GenusNytt ”Belyser den obelysta halvan av jämställdhetsfrågan”.

  Det handlar om medias och samhällets skitattityder mot män helt enkelt.

 20. Jämställdhetsfeministern Says:

  Vad beträffar Assange:
  Jag tror alla svenskar (utom ni i gubbväldet då kanske) håller med om att ifall en kvinna säger att en man har haft sex med henne med en trasig kondom – då ska mannen genast efterlysas internationellt, för våldtäkt.

  Därför är de skönt att det svenska rättsväsendet i Assange-fallet gjort precis så – och inte brytt sig om kritiken från det internationella patriarkatet.

 21. Peter Says:

  @Hjalmar

  Ärligt talat så tror jag inte att det är så enkelt. Jag skulle vilja påstå att det finns krafter inom det här landet som vill åstadkomma en sexuallagstiftning som är så sträng att ett vanligt sexuellt umgänge kan omtolkas till en våldtäkt. Och givetvis så är det mannen som våldtar kvinnan, i heterosexuella sammanhang.

  Om en sådan lagstiftning skulle få genomslag skulle man sålunda kunna konstatera att Sverige och krigshärjade u-länder har en sak gemensamt – användningen av våldtäkt som vapen.

 22. Koo Says:

  Jämställdhetsfeministern! Du är underbar!

  Pär,

  Ja, detta är ofattbart! Att media är så indoktrinerat av politisk feminism och misandri att man väljer att kalla våldtäkt (för det är så lagarna ser ut för tillfället) för ”våldtäkt”.

  Det är makalöst!

  Hur länge till skall politiska feminister få styra och ställa i de svenska mediaredaktionerna och bland rubriksättare?

  ”Som vilken gubbe som helst” kunde man igår läsa i DN ovanför en bild på en av Röda Khmererna värsta massmördare.

  Fundera över den ett tag.

  Det är denna smygande, retoriska misandri som sakta men säkert påverkar den kultur vi lever i. Det handlar om att försöka normalisera den radikalfeministiska vanföreställningen att helt vanliga män – egentligen är (i motsats till kvinnor) ondskefulla och våldsamma.

 23. Attacker på män är inte journalistik utan politisk sexism « Aktivarum Says:

  […] WTF? Vad sjutton har dessa med manlighet att göra? Det är inte mer utmärkande för män att vara Silvio Berlusconi än det är för kvinnor att vara Pamela Rogers! Ni vet pedofilen och våldtäktskvinnan (observera: inga citationstecken) […]

 24. Mörker Says:

  Om de tre styckmördarna: ”De är som vilka killar som helst” – Aftonbladets löp.

  Normaliserande av misandri.

 25. Lövet Says:

  Tjaa redan Märta Tikkanen var det väl, som konstaterade att ”Män kan inte våldtas”…

  …och när småpojkar ägnar sig åt sex med vuxna kvinnor så är det naturligtvis bara ett sätt för dem att prova på sina patriarkala privilegier…

  …i själva verket var nog den 17-åriga lilla flicka offret här…

  Och nej – jag ironiserar i n t e!

 26. Torstensson Says:

  Jack

  Visst är det så att mönstringen och värnplikten för många var onödig tid. Jag hade ingen nytta av min värnplikt mer än att jag lärde mig ögontjäneri och att jag tycker att jag hamnade 1 år efter mentalt jämfört med vänner som började jobba istället pga av diabetes och andra skäl. Men det fanns en del killar som inte kan klaga på lumpen. Gratis lastbilskörkort, och även möjlighet att ta busskörkort GRATIS.Fult giltiga i det civila. Likaså fick de som var mekaniker en utbildning som direkt efter lumpen ledde till jobb. Inga studieskulder alltså. Det ska dock inte förrigna de 10 000 tals killar som inte hade nytta av lumpen.Men visst fanns det en del som tjänade grovt på lumpen. Jag hade en lumparkompis som fick ta busskörkort gratis , han slapp all teori och provet bestod i att han och ett befäl tog en 45 minuters busstur genom en sömning mellanstor stad. Helt sjukt när jag tänker på det.Han fick även lastbilskörkort och mekanikerutbildning. Han gick ut ur lumpen skrattandes kan man lugnt säga.

 27. Olle Says:

  Nytt bemötande av Pärs senaste bok på Newsmill igår. Hanna Lager är trevlig i tonen och anger sina källor, men jag förstår ändå inte poängen/slutsatsen i hennes inlägg? Om hon anser att Pär har fel, är hon inte särskilt duktig på att visa det.

  Och halmgubbe-begreppet ‘biologism’ i rubriken är lite olyckligt valt, vilket hon senare gör en pudel på i kommentarsfältet. Någon biologism finns ju inte. Jag har åtminstone aldrig sett någon som hävdar att 100% av människans beteende är biologiskt betingat. Däremot ser man nästan dagligen folk som påstår att biologin saknar betydelse, vilket är en lika befängd hållning.

 28. Aktivarum Says:

  Olle:

  Jag kommer att bemöta Hanna Lager snart, jag började skriva ett svar men en så stor del av mitten var om SvD-mansrollen att den blev ett eget inlägg. Det som nu är uppe.

 29. Jack Says:

  Torstensson,

  Ja visst, en del fick förarbevis, körkort, osv, vilket de förvisso hade kunnat skaffa för pengar de tjänat hade de jobbat istället, och då hade de haft mer pengar därtill och dessutom kanske kommit 1 år längre i en karriär eller studier. Det finns ett psykologiskt och konkurrensmässigt behov av att säga att lumpen var bra och man fick ut något av det. Det stämmer ofta dåligt med verkligheten, om sanningen ska fram. En del mådde så dåligt psykiskt att de knappt kunde jobba eller studera efteråt och de fortsatte må dåligt i många, många år efteråt. Helt enkelt var lumpen slaveri för dem och de psykologiska effekterna av att vara utsatt för ett slaveri som är normaliserat inte bara för en själv utan på nationell nivå kan vara ödeläggande inte bara för ett år utan för många år framöver. De flesta har inte råd att tala sanning dock utan indikerar välgång för sig själva och andra för att det av många skäl är lättast.

 30. sugu Says:

  Jack 29 juni 2011 kl 9:47
  ”Därefter blir det ett års tjänstgöring i princip utan betalning där de skall lära sig offra sina kroppar och kanske liv för att vi ska hålla goda relationer med män från andra länder.”

  Jagh phåller mett. Det är infantrarnas pfel. Tur att det finns intelegigenta infantrare plant oss også. Som Jack & Samuel. Utan infanntatare skulle sfenskarna inte fetta vatt fålttäckt är för något.

 31. johansblohm Says:

  Jack – Nu är du väl allt ute och cyklar? Det är ju män som värnar om krig och elände och deras beslut att införa värnplikt…

 32. johansblohm Says:

  Lagen ifråga har väl ett gott syfte men ställer till det för individer som befinner sig precis på olika sidor om gränsen. Läge att utreda detta kanske..?

 33. johansblohm Says:

  Har ju dock ingenting med kön att göra – som herr Ström vill göra gällande. Såvida båda varit med på det spelar det ju ingen som helst roll vem av personerna som är 14 respektive 15 år eller vilket kön de är av…

 34. C Peter Says:

  Jag har för mig att jag har sett massor av fall, där killar på 17-18 eller mer har haft sex med flickor yngre än 15, och det ändå inte blivit någon rättssak av det, för att ”pojken räknades som barn han också”. Stämmer mina minnesbilder? Jag har alltid tyckt att det var stötande, eftersom det är fråga om en enorm skillnad i personlighetsutveckling i de åren. Dessutom är jag inte särskilt jämställd mellan könen, för en ung kille som har haft sex med en äldre flicka eller kvinna räknas som en superhjälte i sin kamratkrets, men i det omvända fallet klassas flickan som en slampa eller hora. Hade jag i 14-årsåldern fått komma till hos min mulliga tyskalärarinna så hade jag varit världens lyckligaste… Livet är inte rättvist, och jämlikhet är ingenting som Gud eller evolutionen har delat ut som någon sorts naturlag.

 35. Olle Says:

  Johansblohm 15:01 – Det är MAKTHAVARE som skickar soldater i krig. Oavsett om makthavaren heter Gustav III eller Katarina II. Männen har inget att säga till om, vi är bara kanonmat.

 36. Jack Says:

  ”johansblohm”,

  ”män…deras beslut att införa värnplikt…”

  Tror inte någon trodde på att du var en man innan men nu är det klart. Du är en fejk.

 37. Torstensson Says:

  Jack

  Mycket bra formulerat och jag köper dn argumentation. Jag är noga med att poängtera varje gång frågan tas upp om lumpens förträffligheter att det INTE gjorde mig till en man. Det hade varit mer utvecklande för mig att jobba i den riktiga världen som jag kallar det. Medan jag stod i skogen och fick se hur 25 åriga barnsliga fänrikar berättade om hur coolt det är när skärvorna från en granat sliter kroppar i stycken så fick min bästa vän in en fot på ett företag. När vi möttes efter drygt ett år så kommer jag ihåg att jag tyckte att han var mer världsvan än mig. Han tyckte att mina skämt var barnsliga. Han hade under den tiden också hunnit med att dejta tjejer och låg 1 år före mig i hur man interagerar med kvinnor i sociala kontexter. Likaså så var det ju för 60 talisterna skarpt läge och de låg ju i fält under en tid när Sverige för första gången sedan andra värdldskriget var i skarpt läge eller vad det kallas. Ryssarna var i vår skärgård. Var är genustacket?

  Sen är lumpen farlig. Vi sprang genom skogen i vansinniga övningar med skarpladdade vapen för att visa hur duktiga vi var för två danska befäl som skulle studera den svenska värnplikten. Jag hade dödsångest när jag sprang där för det enda jag tänkte på var ifall nån jävel snubblar och bränner av en salva i ryggen på framförvarande. Dessutomkunde jag fått benet avskjutet under en annan övning när ett befäl låg och tramsade sig med en ak5:a på skjutbanan. Jag såg inte att han låg och siktade och gick på. Han berättade för mig att han såg ett ben komma in i synfältet strax innan han tänkte skjuta. Han var likblek i ansiktet och jag har i efterhand förstått att han tänkte verkligen skjuta . Det rörde sig om nån sekund. Bara vinddraget av en sådan kula hade ju slitit av min knäskål. Det fanns inte en enda feminist utanför grindarna som tackade mig efteråt.

 38. Silver Levinsky Says:

  Det svenska våldtäktsbegreppet och sexualbrottslagarna har totalhavererat.
  Tidigare visste alla vad en våldtäkt innebar och det fanns en differentiering så som sexuellt tvång, sexuellt utnyttjande, utnyttjande av underårig mm.
  Nu kan fan inte ens en målsägare avgöra ifall de blivit utsatta för en våldtäkt eller ej ( se Assange fallet)

  Madeleine lejonhufvud, Massi fritz, Diesen och alla andra j-a nötter har under många års tid skapat den situation som vi nu skördar frukten av. Vi har istället fått mer ännu mera rättsosäkerhet och rena morallagar.

 39. barfota Says:

  @johansblohm

  ”Det är ju män som värnar om krig och elände och deras beslut att införa värnplikt…”

  Jag värnar inte om ”krig och elände”. Tur att det finns riktiga män som du så ni kan hålla krigsmaskineriet igång.

  Har du gjort allmän värnplikt ? Du vet den där värnplikten som ALDRIG har varit allmän!

 40. JD Says:

  Ja, våldtäktsbegreppet har urholkats mer eller mindre medvetet och domstolar idag är mer osäkra än någonsin för hur de ska döma.
  Den senaste lagstiftningsändringen då det gäller sexbrott skedde 2005 som en direkt följd av den tidigare uppstramningen.
  Problemet är att utredare och lagstiftare har tagit väldigt liten notis om den rättssäkerhetsmässiga biten i lagändringarna.
  Eller som man själv skrev 2004

  ”I propositionen presenteras förslag till en reformerad sexualbrottslagstiftning. Förslagen syftar till att öka skyddet mot sexuella kränkningar och att ytterligare förstärka den sexuella integriteten och självbestämmanderätten.”

  http://www.sweden.gov.se/sb/d/4456/a/33668
  Syftet har alltså aldrig varit att öka rättssäkerhet och rättstrygghet utan att bara stärka den ena partens skydd och rättigheter.
  En inställning som med största sannolikhet har formats från feministiskt håll där man ser Män som skyldiga per automatik och rättsväsendet som ett hinder mot rättvisa och upprättelse!

  Det hemska är att även rättsväsendet själv nu har börjat att se sig själva som det största hindret för rättvisa och upprättelse och därför demonterar sin kompetens att opartiskt hantera dessa brott. Inom ett par år kommer Män som anklagats för dessa brott att per default att ses som skyldiga (samtyckeslagen) där den anklagades egen förmåga att försvara sin oskuld eller ljuga kommer att vara avgörande för om personen blir straffad eller ej!
  Rättsväsendet överlåter alltså till den anklagade mannen att själv se till att denne inte döms oskyldig eller klarar sig från ett straff om denne ljuger så bra att domstolen måste fria.
  Även skyldiga kommer att hävda att samtycke fanns och eftersom det knappast kommer att gå så långt att det krävs bandinspelning eller skrivet kontrakt för att hävda samtycke så kommer alla som pratar bra svenska och som inte har en IQ långt under medel att ha en god chans att klara sig från ett straff.

 41. Hjalmar Says:

  barfota: ”Du vet den där värnplikten som ALDRIG har varit allmän!” Instämmer, kvinnor har aldrig tvingats göra värnplikt.

  Silver Levinsky: Instämmer fullständigt. Från (mestadels) ordning & reda till dårhus. Orsak: feminism, och efter Assangefallet så vet hela världen om det…

 42. Carl Says:

  Eftersom de som bestämmer är för gamla för att vara bekväma med att diskutera sex så är det inte alls konstigt att stereotypa uppfattningar skrivs in i lagen på området. Och att media inte vill sticka ut och kanske sticka någon viktorian i ögat.

  Kvinnor kan inte våldta? Inte? Hur svårt är det att köpa en strap-on, supa en man under bordet och ta honom i rumpan? Fast man kanske inte ska ge strategier till kvinnor som uppenbarligen hatar män och skulle toknjuta av ett sådant scenario.

  Mina 50 öre på ämnet.

 43. Olle Says:

  Funderingar kring det nya våldtäktsbegreppet –

  * Om båda parter är under 15, kan de dömas för ömsesidig våldtäkt då? Ungefär som båda parter i ett slagsmål kan dömas för misshandel.
  * Om båda parter är asberusade när de hamnar i säng, kan båda dömas till våldtäkt när de vaknar nästa morgon och inser att ‘det där äcklet skulle jag aldrig ligga med i nyktert tillstånd’. Eller är det bara mannen?

 44. Olle Says:

  Eller ja, svaret på min första fråga är ju förstås att ingen är straffmyndig om båda är under 15

 45. joel Says:

  Oavsett vad statsfeministerna och manshatarna hittar på i lagväg kan man aldrig bortse ifrån att olika människor mognar vid olika åldrar.
  Ett bra exempel är mitt gamla skolfoto från sexan. Där står, ibland ett gäng ungar, utseendemässigt varierande mellan just 12 år och 7-8 år, två tjejer som mina föräldrar trodde var lärarpraktikanter. Men de var lika mycket tolvåringar som vi andra.
  Idag hade nog deras privatliv resulterat i krigsrubriker i lokaltidningarna, för de hade pojkvänner som var runt 20-25 år. Vi ”småttingar” förstod oss lika lite på dem, som de förstod sig på oss. Detta var 1976.

 46. Aktivarum Says:

  joel:

  Den evolutionära orsakern kvinnor är kortare än män är just att om de kommer in i puberteten snabbare kan de få första tjing på de bästa männen. En förbluffande skillnad vid mätningar mellan samhällen som domineras av polygami och samhällen som domineras av monogamil visade sig. Polygama tjejer är kortare än monogama tjejer – orsakat av en tidigare pubertet.

 47. Mars Says:

  @Olle

  ”Jag har åtminstone aldrig sett någon som hävdar att 100% av människans beteende är biologiskt betingat.”

  Jag hävder att människans beteende är till 100% biologiskt betingat. Men jag hävdar samtidigt att det är 100% betingat av miljön. Det är dessutom den bild biologer har av hur det fungerar (lite grovt beskrivet i alla fall).

  http://www.vr.se/huvudmeny/tvarsnittnr22011/essabaratillsammanskangenerochmiljoorsakabeteenden.4.122a0d251301f4f334580001849.html

 48. C Peter Says:

  Har inte Israel kvinnlig värnplikt, samt att de Tamilska Tigrarna och Talibanerna har tvångsenrollerat kvinnor som soldater eller självmordsbombare. Såg att Talibanerna hade lurat en 9-årig flicka att bära sprängämnen som avsågs att detoneras per radio…

  Golda Meir och Margaret Thatcher har ju bevisat sig vara stridsdugliga – Thatcher tog ju tillbaka Falklandsöarna och störtade den argentiska militärjuntan på kuppen… Krigardrottningen Boadicea utmanade det romerska imperiet…

  Vad gäller ”byxmyndighet” – jag trodde ju att det var självklart att hos oss gällde den ”andliga mognaden” – inte bara kroppens. För tidig pubertet kan ju inträffa pga sjukliga förändringar, och att ge ett barn könshormon förvandlar det ju inte till en lämplig sexpartner.

  I många kulturer anses ju småflickor vara kvinnor så snart de fått mens, och då vara giftasmogna. Många av dem dör i förlossningskomplikationer. En viss religionsstiftare gifte sig med en sexårig flicka, och ”fullbordade” äktenskapet när hon var nio…

  Det blir ju nästintill omöjligt att bekämpa pedofili, barnporr och sexhandel med barn om gränsen för sexdebut tillåts vara fritt flytande. Det är ju en människas hjärna som ska bestämma sexlivet, inte könskörtlar som tjuvstartat.

 49. Torstensson Says:

  Följade text har jag snott från aktivarum. En Olle Olsson skriver något jag tycker sammanfattar mina tankar kring varför feminism förstör män genom att lura män att kvinnor faktiskt vill samma saker som feminister. Jag genomskådade det via smärtsamma erfarenheter och dessa erfarenheter ligger helt i linje med vad denna Olle skriver.Detta är ett ganska bra svar om en feminist frågar mig varför jag inte är feminist. Kärnan handlar om möjligheten att reproducera sig med med någon annan med bra gener i min värld. Så här skriver han:

  ”En sak man har lärt sig är att ju fler klassiskt manliga epit man besitter destu fler kvinnor attraheras av en. Dominant hanne med makt och pengar, socialt kompetent och gångbar i grupp som ledare med klassiskt manligt utseende och fysik är det som går hem. Det är inte någon nackdel att vara jämställd och ödmjuk, men det är liksom mer en bonus och inte det som räknas vid val av partner.

  Ofta får jag känslan av att män ska vara jämställda så att kvinnor kan komma vidare i karriären, men kvinnan vill inte själv vara med denna man. Så, vilket rötägg offrar sig då för samhället för att själv sitta ensam hela livet? Sexualdriften är ju den starkaste… Så stark att jag vågar påstå att män kan förändra sig precis hur som helst så länge han attraherar de bästa kvinnorna.

  Tänk om jag sagt upp mig från mitt tidskrävande, välavlönade jobb och tagit en deltidstjänst på ett dagis. Kvinnorna hade knappast rusat efter mig trots att jag lockade med ”men jag kan ta hand om barnen”… Alla kvinnor säger att dom lockas av det, men inga gör ju det!

  Lös den frågan först! Glöm inte att män och kvinnor är intelligenta djur.”

 50. Torstensson Says:

  Min tjej hade lämnat mig om jag hade sadlat om till undersköterska.På samma sätt som min syster inte dejtar poliser eftersom de har låg lön.

  Precis som Hanna Fridén inte skulle välja en kille som faktiskt uppför sig som Unni Drougge tycker att män ska uppöra sig. Jag har frågat HF 3 ggr om hennes kille är feminist. Inget svar.

 51. Aktivarum Says:

  C:Peter:

  ”Har inte Israel kvinnlig värnplikt”

  Jovisst, men som Israelerna själva säger: Syftet för en kvinnlig militär är att frigöra fler män inom militären för stridande uppgifter. Det är alltså precis som under andra världskriget där kvinnliga piloter flög nya militärplan från fabrikerna för att frigöra fler manliga piloter till fronten.

  ”samt att de Tamilska Tigrarna och Talibanerna har tvångsenrollerat kvinnor som soldater eller självmordsbombare.”

  De som använder barnsoldater struntar såklart i könet. Självmordsbombare däremot är ju inga soldater utan civila som utan träning skickas att dö i förhoppning de tar fiender med sig.

  ”Såg att Talibanerna hade lurat en 9-årig flicka att bära sprängämnen som avsågs att detoneras per radio…”

  Som sagt, barnsoldater.

  ”Golda Meir och Margaret Thatcher har ju bevisat sig vara stridsdugliga – Thatcher tog ju tillbaka Falklandsöarna och störtade den argentiska militärjuntan på kuppen”

  Nej det var The Royal Marines under MG Moore som tog tillbaka Falklandsöarna. Thatcher lät dem åka dit, folket röstade på politiker som beslutade att låta dem åka dit.

  ”… Krigardrottningen Boadicea utmanade det romerska imperiet…”

  Och förlorade mot romersk avancerad taktik trots numerärt överläge.

 52. Torstensson Says:

  Hade jag varit undersköterska så hade jag fått inrikta mig på att försöka attrahera andra kvinnor. Kvinnor som vore mindre attraktiva och där dessutom min konkurrens om denna något fulare kvinna hade varit större !

  Sen undrar feminister varför män är villiga att klättra på karriärstegen. Man är tvungen. Min drivkraft i livet har aldrig varit pengar eller franska viner. Min drivkraft har alltid varit att få den vackraste kvinnan. Det handlar om genetik och inte strukturer. Jag är lika jävlig som alla andra.

 53. Olle Says:

  Mars 16:49 – De genetiska delarna av biologin påverkas väl inte av miljön, såvida man inte tror på Lysenko? Om man inte menar mutationer och missbildningar och sånt som uppkommer av t.ex. miljögifter och radioaktivitet som föräldrarna utsatts för. Hur mycket mina barn tränar med bollen blir de aldrig som Zlatan. Arvet har betydelse.

  Sen har miljön både biologiska och kulturella inslag. Biologiska miljöfaktorer kan vara t.ex kostvanor, höjd över havet eller hur mycket dagsljus man får. Kulturella faktorer kan vara vilka personer man pratar med och vilka böcker man läst.

  Allt ovan påverkar människans beteende på ett komplext vis som jag vågar påstå att ingen fullständigt lyckats kartlägga. Både arv och miljö har betydelse. Och både biologi och kultur.

 54. Karl.Off Says:

  ”Precis som Hanna Fridén inte skulle välja en kille som faktiskt uppför sig som Unni Drougge tycker att män ska uppöra sig. Jag har frågat HF 3 ggr om hennes kille är feminist. Inget svar.”
  Hm, undrar varför hon inte svarar!
  ”Min drivkraft har alltid varit att få den vackraste kvinnan. Det handlar om genetik och inte strukturer. ”
  Ja men sluta gnäll då och gilla läget, är man snygg kan man välja och vraka.

  Jag måste förresten ge Jämställdhetsministern en stor eloge, han lyckas verkligen göra en träffsäker parodi på hur okunniga ”jämställdister” tror(hoppas?) att feminister är. Ironi är en annars en svårt konst men hos surpupporna här är alla som drar unkna skämt om kvinnor, feminister och alla andra som inte skriver under på Ströms dolda agenda där vita medelålders män aldrig ska behöva ta minsta kritik alltid poppis. Undrar varför Genusnytt är en ständig skrattfest på twitter och facebook?

 55. John Nilsson Says:

  Jag tycker att jag alltid har fått höra att ”tjejer mognar fortare än killar”, när ungdomars utveckling i pubertetsåldern kommit på tal. Ett par enkla googlingar gav också dessa ”bekräftande” resultat:

  ”tjejer mognar fortare” fick 3720 träffar,
  ”killar mognar fortare” fick 3 träffar

  Inget klart orsakssamband här givetvis, till vilket kön som mognar snabbast, men uppfattningen att tjejer mognar fortare diskuteras tydligen 1240 gånger oftare än uppfattningen att killar mognar fortare, vilket väl ändå kan ge en antydan om vad som varit den vedertagna uppfattningen.

  Mot den här bakgrunden borde det ju snarast vara så, att man i domstolarna såg strängare på vad äldre tjejer gör mot yngre killar, än vice versa, eftersom man till åldersskillnaden också skulle kunna lägga en större skillnad i mognadsgrad. Man kan väl säga, att en generellt sett omognare 16-årig kille, kanske står på mer jämlik fot med en generellt sett mognare14-årig tjej, medan skillnaden i mognadsgrad ju blir större åt ”båda håll”, om det är en 16-årig tjej och en 14-årig kille det handlar om.

  Om det är som när jag gick i högstadiet, får alltså unga killar höra att de är barnsligare än tjejerna i klassen (som mognar snabbare och därför också klarar skolarbetet bättre), samtidigt som de får veta att samhället och domstolarna kräver ett större vuxenansvar av dem som killar, i den mån de har sex med en tjej under byxmyndighetsåldern. De får veta att de kan åtalas för våldtäkt, medan deras jämnåriga kvinnliga klasskamrater troligtvis bara kommer att åtalas för ”våldtäkt” (och då oftast bara av lagtekniska skäl). Detta får de sig till livs, samtidigt som de troligtvis ser många av sina kvinnliga klasskamrater söka sig till äldre och ”mognare” killar, kanske med körkort och bil…

  Vad är konsekvensen i detta?

 56. Mars Says:

  Olle:

  Att genetiken påverkas av miljön är själva grunden för utvecklingsläran. Hur den processen fungerar går det utmärkt att läsa sig till, och det finns ingen Lysenkoism över det hela.

  Min syn på hur kultur och gener kopplas till varandra är måhända kontroversiell, men den följer samma mönster. Vår kultur är beroende av våra sinnesorgan och vår hjärna, och hur mycket vi än skulle önska kan vi aldrig komma bortom dessa begränsningar. Hur vi agerar gentemot varandra är känsligt styrt av olika hormoner, så till den grad att vi reagerar på om någon skulle reagera på fel sätt. Även om reaktionerna är kulturellt inövade så är det fortfarande hjärnan och dess möjlighet att koppla som sätter både regler och begränsningar, något som i sin tur är kopplade till genetiken. Hade vi inte haft genetiska förutsättningar att utveckla moral, hade vi aldrig kunnat resonera om moral (för att ta ett exempel som vanligtvis brukar anföras som en social konstruktion).

  Att kulturen i sig också påverkar genetiken är inte heller svårt att se. Vi vet att det krävs andra färdigheter för att leva i jägarsamhället än i det postindustriella samhället. Samtidigt är just detta faktum egentligen motsägelsefullt. Om 10 generationer är det troligtvis folk som lever i dagens jordbrukssamhällen som kommer att dominera människans genom – helt enkelt därför deras avkommor kommer att vara så många fler när de blir industrialiserade.

  Det går att resonera i all oändlighet men miljö (biologisk och kulturell) och gener går inte att sära på.

 57. Jocke S Says:

  När det gäller Karl.Off behövs ingen ”jämställdhetsminister” som tillrättalägger, ironiskt.
  Allting är redan klappat och klart i hans egna inlägg. Den omedvetna självIronin, påhoppen, överdrifterna och de klara lögnerna.

 58. Gonzo Says:

  Media brukar även ha problem med att bestämma vid vilken ålder som man blir vuxen.

  17 årig kille = Man
  17 årig tjej = Flicka

  En ung man misstänks för våldtäkt på en 17 årig flicka.

 59. Gonzo Says:

  @ C Peter

  ”Golda Meir och Margaret Thatcher har ju bevisat sig vara stridsdugliga – Thatcher tog ju tillbaka Falklandsöarna och störtade den argentiska militärjuntan på kuppen… Krigardrottningen Boadicea utmanade det romerska imperiet…”

  När kvinnor regerar så är det ändå män som skickas ut i krig.
  Kvinnor använder män som kanonmat.
  Tänk om det vore tvärtom. Manliga ledare inför kvinlig värnplikt och sedan skickas kvinnorna ut i strid.

  Meir och Thatcher är två exempel på vad som händer om kvinnor får styra. Om vi får fler kvinnor vid makten.
  Mer krig helt enkelt.

 60. Mars Says:

  Olle:

  Det finns en konsekvens till av det som du skriver. Nej, ingen har lyckats kartlägga det beteendet – förhållandet mellan genetik och miljö. Det har visat sig (vilket inte är att förvånas över) att egenskaper hos människan väldigt sällan kan kopplas till en enskild gen, vilket man trodde när DNA upptäcktes. Jag säger inte att vi i framtiden inte kommer kunna men socialkonstruktivisterna har valt en helt annan väg att gå.

  De blundar för biologin, ser utvecklingsläran som omoralisk, och därför möjlig att helt ignorera. De hävdar att sambanden helt enkelt inte existerar (att de är i sig en social konstruktion) och att det är möjligt att skapa samhällen som ser ut hur som helst – utopier. Och deras s.k. forskning, (helt utan empiri givetvis) går ut på att planera dessa samhällen.

  Även om det går att förändra samhället från grunden, så går det inte att ändra hur som helst och till vad som helst – vår biologi sätter stopp för det – eller kanske miljön. Men somliga människor har visat sig villiga att gå över lik för att visa att det borde gå. Jag hoppas att vi slipper sådant i här.

 61. Lövet Says:

  Jocke S, för min del så tycker jag mest att Karl.Offs inlägg väcker medlidande…
  …vilja men inte kunna…

 62. Itchy Says:

  Lustigt, men på mitt facebook är Karl.Off en skrattfest.

 63. johansblohm Says:

  Barfota – Nej jag har inte gjort värnplikten. Fick en efterlängtad frisedel och kunde ägna det året åt studier istället.

  Utifrån perspektivet att män missgynnas ekonomiskt av att göra lumpen – Bortkastat inkomst år. Så gick ju jag istället minus då jag levde på studiemedel.

 64. Medborgare Says:

  Mycket obehagligt, och bra att den här dyngan vädras. Men i detta fallet är dom stora skurkarna knappast genusfeminister utan snarare paternalister i största allmänhet.

  Genom mänsklighetens historia har maktmissbrukande moralister försökt tvinga på hederligt folk sin vilja med hänvisning till ”deras eget bästa”. Eftersom få saker sysselsätter vårt psyke mer än sex, så är naturligtvis maktmissbruk på sexualitetens område extra effektivt för att kväsa en ung människa.

  Spelar ingen roll om pojkar eller flickor utsätts, och spelar ingen roll om dom ansvariga politrukerna är genusfeminister eller ”vanliga”. Det är lika illa i vilket fall.

 65. johansblohm Says:

  Olle – Just därför vi behöver fler kvinnliga makthavare. Avd färre krig…

 66. johansblohm Says:

  Jack – Förstår inte riktigt vad du menar. Men det är klart. Lätt att ynkryggat häva ur sig svada i skydd av anonymitet.

 67. NisseNyfiken Says:

  @Torstensson
  Jag tänkte tidigare idag på just en sådan kille som är världens snällaste, omtänksam, jämställd med råge, ser helt ok ut, jobbar inom hälso/sjukvård. Han är sinnebilden av den feministiskt mjuka jämställda mannen, och han går också hem hos tjejerna – som kompis!

  Alla hans tjejkompisar, och de är många, är jätteförvånade att han fortfarande vid dryga 30 är singel och kallar det för ”ett mysterium”. Samtliga svarar samtidigt på frågan om de inte själva kunde tänka sig att bli ihop med honom att han inte är just deras typ, även om de gillar honom skarpt. Istället dejtar de klassiskt manliga typer med pengar, karriär osv.

  Det märkliga är att de inte själva ser mönstret i sitt beteende, utan fortfarande tror att den här killen är vad alla tjejer egentligen vill ha. Bara inte de själva.

 68. barfota Says:

  @johansblohm

  ”Barfota – Nej jag har inte gjort värnplikten. Fick en efterlängtad frisedel och kunde ägna det året åt studier istället.
  Utifrån perspektivet att män missgynnas ekonomiskt av att göra lumpen – Bortkastat inkomst år. Så gick ju jag istället minus då jag levde på studiemedel.”

  Studiemedel = minus (-), hur räknar du då??

  Att studera är ett fritt val!

  Varför jobbade du inte, tjänade en massa pengar och skaffade dig livserfarenhet från olika arbetsplatser så du vet vad du pratar om när du talar om olika löner för samma jobb t.e.x.

 69. Olle Says:

  Johansblohm:

  Utifrån perspektivet att män missgynnas ekonomiskt av att göra lumpen – Bortkastat inkomst år. Så gick ju jag istället minus då jag levde på studiemedel.

  Nu har du lite otur när du tänker. Vad hade hänt om du hade gjort lumpen? Jo, du hade levt på fikapengar i ett år och sedan ändå behövt ta studiemedel nästa år. Du sparade ett års misär, helt enkelt, och kom snabbare in i det mer välbetalda arbetsliv som väntade efter avlagd examen.

 70. johansblohm Says:

  Barfota – Pluggade ett år på komvux och arbetade därefter i fyra år innan jag sen pluggade på nytt i fyra år. Efter examen har jag sen hunnit med sex år till på arbetsmarknaden…

  Vad gäller studiemedlet så syftar jag på de slantar jag som bäst håller på och betalar tillbaka. Och vad gäller fritt val så är det knappast så i dagens samhälle. De flesta yrken kräven en universitets/högskoleutbildning…

 71. johansblohm Says:

  Olle – Må så vara. Skönt då att vi är på väg att avskaffa krigslekandet för vuxna…

 72. Olle Says:

  Johansblohm

  Olle – Just därför vi behöver fler kvinnliga makthavare. Avd färre krig…

  Historien visar att kvinnliga makthavare inte nödvändigtvis startar färre krig än manliga makthavare. Jag har förvisso inte sett någon exakt kvantitativ analys, men de enstaka exemplen är tillräckligt många för att visa att du har fel. Det är nog svårare att hitta en kvinnliga statschef som varit fredlig än en som varit krigisk.

  * Katarina II av Ryssland
  * Victoria av England – en av historiens mest expansiva regimer
  * Margareth Thatcher är mångas favoritexempel, eftersom det ligger så nära i tiden.
  * Madelaine Albright, inte Bill Clinton, var den drivande bakom bomningarna av Serbien på 90-talet. Anna Lindh mördades av en sinnesrubbad Serb för att hon hade uttalat sitt stöd för detta krig.
  * Indira Ghandi
  * Benazir Bhutto

 73. Pether Says:

  C Peter: Muhammed förlovade sig med Aisha när hon va 6, gifte sig när hon va 9, och fullbordade det när hon var könsmogen vid 12/13.
  Dvs, inte konstigt alls.

  Hur hindrar man pedofili genom att sätta en åldersgräns? Du som många vet inte vad pedofili är. Det är när man är sexuellt dragen till prepubertala barn, som du själv sagt går olika personer in i puberteten i olika tid.
  Att vara dragen till en 13 årig tjej som inte gått in i puberteten är pedofili, att vara dragen till en 13 årig tjej som gått in i puberteten och fått bröst osv är det inte.

 74. Jämställdhetsfeministern Says:

  Johansblohm har som vanligt helt rätt! Ingen kvinnlig makthavare har någonsin startat ett krig. Det är vedertagen, grundläggande genuskunskap. Krig är mäns fel och därför är det inte mer än rätt att män tvingas göra värnplikt och kriga.

  Om alla makthavare hade varit kvinnor, så skulle det inte finnas några krig.

 75. Aktivarum Says:

  johansblohm/Olle:

  ”Olle – Just därför vi behöver fler kvinnliga makthavare. Avd färre krig…”

  Hört talas om Bloody Mary nån gång?

 76. Olle Says:

  Mars – Om man som du definierar kulturen som biologisk eftersom den sitter i hjärnan så kommer man självklart till slutsatsen att allt är biologi. Jag tror inte ens de mest rabiata likhetsfeministerna skulle protestera mot den logiken, men den är samtidigt ganska intetsägande. Kulturen är i min definition den unika begåvning i bl.a. språk och kunskapslagring som skiljer människorna från övriga primater.

  Jag tror vi är ganska överens i övrigt, men jag vill ändå hävda att det finns delar av könsrollerna som är rent biologiska (fortplantningen), delar som är rent kulturella och varierar mellan epoker och länder (pojkar gillar blått, flickor gillar rosa). Sedan allting däremellan som har stora variationer mellan individer och är en så komplex funktion av biologi och kultur, att vetenskapen har svårt att nå koncensus i sin beskrivning.

 77. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Olle

  ”Nu har du lite otur när du tänker. Vad hade hänt om du hade gjort lumpen? Jo, du hade levt på fikapengar i ett år och sedan ändå behövt ta studiemedel nästa år. Du sparade ett års misär, helt enkelt, och kom snabbare in i det mer välbetalda arbetsliv som väntade efter avlagd examen.”

  Nej, det är du som tänker fel och Johansblohm som – precis som alltid – har rätt. Du använder dig av gammaldags, stel, manlig matematik, när du påstår att Johansblohm hade en ekonomisk fördel av att slippa ett års obetalt krigslekande under tvång. Det är fel.

  Johansblohm använder däremot feministisk matematik och tar därmed in könsmaktsordningen i ekvationen. Gör man det förstår man att män, som tvingas göra värnplikten, i själva verket har en ekonomisk fördel av att komma igång med studierna ett år senare än kvinnor. Det gör ju att de värnpliktiga männen får sina studieskulder senare i livet och får ett år mindre på sig att arbeta och tjäna in pengar för att betala av dessa skulder. Med andra ord ännu ett tydligt exempel på att män glider genom livet på en räkmacka, medan kvinnor drabbas värst.

 78. Olle Says:

  Förtydligande: ”Kulturen är i min definition den unika begåvning i bl.a. språk och kunskapslagring som skiljer människorna från övriga primater.”

  Med detta menar jag förstås att kulturen är mjukvaran som produceras av ovan nämnda biologiska hårdvara. Hade lite otur när jag tänkte där. 😉

 79. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Jocke S

  Karl.Off har rätt. Hela Facebook och Twitter gapskrattar åt er jämställdister och er sjuka idé om att alla människor ska ha lika rättigheter och skyldigheter, oavsett kön (dvs er idé att vita medelålders män inte ska behöva ta kritik). En intelligent feminist som Karl.Off genomskådar lätt era lömska, vita gubbplaner.

 80. Heat Says:

  Kan vi inte bara klä ut oss till sälar och slicka småbarn i ansiktet? Kasta lite smaskiga pajer? Det är kärlek. Det är för varmt för svenska akademin.
  Avd. krig iaf. Här är en klassiskt pajkastning-kommentar i ämnet från nån idiot som jag hittade,

  https://genusnytt.wordpress.com/2010/10/25/den-ultimata-symbolen-for-mansfortryck/#comment-24565

 81. johansblohm Says:

  Alltid roar man någon =)

  Intressant också att världshistorien har sex st krigsgalna kvinnor. De måste ha lärt sig en hel den av krigsgalna män i sin omgivning och anamat deras tänk.

 82. Peter Says:

  Grupper på Facebook och Twitter skrattar åt genusnytt. Hela världen skrattar åt Sveriges genusteorier.

  Angående att kvinnliga makthavare skulle starta färre krig så är hela argumentationen skrattretande. Vi har tusentals år av historia som påvisar att makt drar till sig dårar, och dårskap är inget män har patent på.Vill vi ha en fredlig värld så är det nog viktigare att se till ledarna som individer, och inte som representanter för ett kön. Skulle man vara så enkelspårig att man utgick från att män var onda och kvinnor goda så skulle rent hypotetiskt Barack Obama kunna bli ersatt med Sarah Palin vid nästa amerikanska presidentval. Jag tror inte ens de mest rabiata feministerna skulle jubla vid en sådan utkomst.

 83. Olle Says:

  Johansblohm – Vilka fredliga kvinnliga statschefer kan du komma på ur minnet, utan att googla?

 84. barfota Says:

  @johansblohm

  ”Pluggade ett år på komvux och arbetade därefter i fyra år innan jag sen pluggade på nytt i fyra år. Efter examen har jag sen hunnit med sex år till på arbetsmarknaden…
  Vad gäller studiemedlet så syftar jag på de slantar jag som bäst håller på och betalar tillbaka. Och vad gäller fritt val så är det knappast så i dagens samhälle. De flesta yrken kräven en universitets/högskoleutbildning…”

  OK, du menar studie-lån, men det är ju fortfarande frivilligt.
  Visst är det så att de flesta jobb ”kräver en universitets/högskoleutbildning” eller motsvarande och det är ett problem att arbetsgivarna kräver överkvalificerad personal för mindre kvalificerade arbetsuppgifter, bara av en enda anledning… Dom kan göra så eftersom det dräller av högutbildade arbetslösa!

  Men visst är det ett fritt val du har gjort vilket alltså inte den för män obligatoriska militärtjänstgöringen var.

  Men nu får du komma tillbaks till det tråden handlar om ”Citationstecknens roll när könen värderas”.
  Tycker du inte det är konstigt om jag skriver att jag har jobbat hårt i tio år samtidigt som du har ”jobbat hårt” i tio år. Jag menar att Citationstecknens roll kan tolkas ironiserande.

  Vad tycker du, har du ”någon” vettig åsikt?

 85. barfota Says:

  @jJämställdhetsfeministern
  Du börjar tappa stinget. Du glömde nämna att männen glider runt på en räkmacka på de farligaste jobben. Med litet tur så dör de en för tidig död i en arbetsplatsolycka innan de hunnit betala tillbaka studielånen.

 86. Olle Says:

  Barfota – Inte för att verka petig men…

  Män med studielån dör i regel inte i arbetsplatsolyckor. Möjligen i hjärtinfarkt eller prostatit.

 87. Heat Says:

  @Johansblohm

  Intressant också att krigsgalna kvinnor skickar ut männen i krigen, det måste dem också ha lärt sig..eh

  Krigslekandet nuförtiden kallas allt oftare terrorism.

 88. barfota Says:

  @Olle

  ”Män med studielån dör i regel inte i arbetsplatsolyckor. Möjligen i hjärtinfarkt eller prostatit.”

  Eller av pur förvåning och frustration över att någon har fräckheten att kräva att de skall göra skäl för lönen. 😀
  Nä, nu var jag riktigt elak, fastän lite kul var det.

 89. johansblohm Says:

  Barfota – Visst är det så, men jag förstår poängen med det i det här fallet och jag skulle ha gjort det även om personernas kön skulle ha varit de motsatta.

  Sen håller jag med om att kvinnors sexuella övergrepp gentemot män eller pojkar har en tendens att inte tas på allvar. Man förutsätter att mannen eller pojken egentligen ville eller skall vara tacksam. Detta är helt klart ett problem och dessa attityder behöver samhället jobba på.

 90. Jämställdhetsfeministern Says:

  @johansblohm

  Exakt. Kvinnliga statschefer startar aldrig krig och gör de ändå det är det männens fel. För män är, tvärtemot kvinnor, krigsgalna – det är vedertaget genusfakta. Det är ju så solklart att jag inte kan förstå att vissa inte fattar det.

 91. johansblohm Says:

  Jämställdhetsfeministern – Kul att du främjar debatten. Nivån är hög det vill jag säga =)

 92. barfota Says:

  @johansblohm

  ”Sen håller jag med om att kvinnors sexuella övergrepp gentemot män eller pojkar har en tendens att inte tas på allvar. Man förutsätter att mannen eller pojken egentligen ville eller skall vara tacksam. Detta är helt klart ett problem och dessa attityder behöver samhället jobba på.”

  För en gångs skull är vi överens, och att jobba på det är exakt vad GenusNytt gör när den ”Belyser den obelysta halvan av jämställdhetsfrågan”.

  Samhället ska fan inte komma undan med att sätta citationstecknen runt alla män!

 93. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Olle

  Johansblohms logik är vattentät:
  Det finns procentuellt sett få kvinnliga statschefer i historien och därför har procentuellt sett få krig startats av kvinnor. Detta bevisar solklart att 1) krig är mäns fel, 2) att kvinnliga statschefer aldrig startar krig och att 3) om alla statschefer var kvinnor skulle det inte finnas några krig.

 94. Jämställdhetsfeministern Says:

  @johansblohm

  Tack!! 🙂
  Du gör det dock enkelt att hålla en hög debattnivå. Det är ju bara att instämma och upprepa exakt det du säger – du kommer ju med så klockrena argument hela tiden.

 95. johansblohm Says:

  jf – Du gör ett bra och meningsfullt jobb

 96. Jämställdhetsfeministern Says:

  @johansblohm

  Tackar! Och det gör du med. Det krävs ett par vettiga feministiska röster, som du och jag, som en motvikt till alla galenskaper som Pär Ström och hans gelikar uttrycker på den här bloggen. 🙂

 97. Heat Says:

  ”behöver samhället jobba på” – en klassisk floskel. Nej, när mäns problem förringas för att det handlar om män – ska det ta hus i helvete!

  Det är för mycket: ”klart att män också ska ha.. ” ”klart att män också har vissa svårigheter…”

  Män ska ha samma skyddsnät som kvinnor.

 98. johansblohm Says:

  Heat – Har någon sagt något annat? Eller föreslår du att maffian tar på sig denna uppgift istället för de folkvalda?

  Självklar är det så att män ibland diskrimineras just för att de är män. Detta är ett problem som politiskt behöver åtgärdas. Kvinnor diskrimineras i större utsträckning än män pga sitt kön. Detta är dock inte i sig en viktigare fråga men eftersom det är ett större problem läggs mer resurser där. Jag anser att båda problemen är lika viktiga och behöver åtgärdas, men med den retorik som ofta förekommer här innebär det ju att mäns problem inte heller kan åtgärdas eftersom skillnaderna är biologiska och politisk styrmedel är något fult.

 99. Johanna Says:

  johansblohm – knappast någon här har påstått att alla skillnader mellan män och kvinnor beror på biologi. Pär har det definitivt inte. Däremot har jag sett att vissa feminister hela tiden påstår att Pär säger att alla skillnader mellan män och kvinnor är biologiska…

  Samma feminister brukar för övrigt vara väldigt snabba med att håna och såga Pär, när han påtalar diskriminering som drabbar män…

 100. barfota Says:

  @johansblohm

  ”Kvinnor diskrimineras i större utsträckning än män pga sitt kön”

  Kvalificerat bullshit!
  Kom igen med riktiga konkreta exempel ur verkligheten (inte ur böcker du läst), det är precis tvärtom. Det curlas med kvinnor i alla sammanhang!

  Styrmedel som består av olika lagstiftning för olika kön är fult, var ser du skönheten i det?

 101. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Heat

  Det är klart att män också kan ha vissa svårigheter ibland på grund av sitt kön. Men det är oerhört mycket vanligare att kvinnor könsdiskrimineras och det är därför könsdiskriminering mot kvinnor betraktas som ett samhällsproblem.

  Det finns dock inga som kämpar mer mot könsdiskriminering mot män, än just vi feminister.

 102. Jämställdhetsfeministern Says:

  @barfota

  ”Styrmedel som består av olika lagstiftning för olika kön är fult, var ser du skönheten i det?”

  Att lagar tillämpas olika för kvinnor respektive män är en hörnpelare i ett jämställt samhälle. Om alla människor är lika inför lagen är det kvinnoförtryck.

 103. Heat Says:

  @Johansblohm

  Tidningar och ”folk”, framförallt feminister, säger precis på det sätt jag uttryckte nyss. De folkvalda gör inte sitt jobb. Och maffian har de skapat själva. Ge gärna konkreta exempel på hur du anser kvinnor vara mer diskriminerade.

 104. Jack Says:

  Jämställdhetsfeministern,

  Vanligtvis har vi inte samma inställning men här:

  ”@johansblohm

  Tackar! Och det gör du med. Det krävs ett par vettiga feministiska röster, som du och jag”

  Här håller jag med. Du och johansblohm är lite som ett järngäng eller kanske feministiskt hjärngäng, en feministisk think tank här på GenusNytt. Det är kul.

  Skulle vilja uppmärksamma övriga kommentatorer på detta att johansblohm och jämställdhetsfeministern till viss del bör betraktas på samma sätt, även om jämställdhetsfeministern signalerar medvetenhet om hur hen beter sig, medan johansblohm signalerar mer omedvetenhet om karaktären på sina inlägg/utlägg/påhopp.

 105. Carl Says:

  ”Om alla människor är lika inför lagen är det kvinnoförtryck.”

  Det är så mycket humor att jag tror du är på riktigt. 😀

 106. Karl.Off Says:

  JohansBlohm: Glöm inte att du pratar med ett gäng som tycker att det faktum att under 10 % av alla anmälda våldtäkter tar sig vidare till åtal är ett bevis på statsfeminism, daltande med kvinnor och ett samhälle där man som man ständigt förtrycks. Sexualbrott verkar vara den punkt där Genusnytt känner sig som mest diskriminerande, trots att knappt några anmälningar leder till fällande domar. ”Ord står mot ord” påstår de. ”En kvinna behöver bara säga att hon blivit våldtagen så åker vi dit” Osv. Jämlikhet och jämställdhet är därmed knappast nåt de bryr sig om, mannen är det enda som gäller här. Skrämmande, minst sagt.
  Jämställdhetsministern, du skjuter fortfarande några meter över målet om ditt syfte är att göra en pricksäker parodi på feminister, gumman. Har du fått för lite kuk? Svårt att få killar va? Är det därför du hatar oss män?

 107. johansblohm Says:

  Karl.Off – Lätt att glömma det ibland… =)

  Ger martyrskap, intolerans och okunskapen ett ansikte…

 108. Man United Says:

  Pojkar och män förväntas alltid ställa upp och vilja ha sex så då kan det inte ses som brott. I andra fall bygger feministerna propaganda på att män är djur och alla män våldtar.

  Mäns sexulitet och mans rollen är formad av feminister inte män själva. Det är en norm som feministerna byggt sin propaganda och politiska lagstiftning dvs icke könsneutral. Lagstiftningen ska vara könsneutral och det så måste krävas att regeringsformen ses över.

  Alla lika inför lagen ingår ju i deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

 109. NisseNyfiken Says:

  @Karl.Off
  Pelle Billing har ett bra inlägg om våldtäktsanmälningar i Lund som du kanske borde läsa:
  http://www.pellebilling.se/2011/06/lundapolis-om-nedlagda-valdtaktsatal/

  Där säger bla kriminalkommisarie Stephan Söderholm:

  – Några anmäler våldtäkt som ska ha begåtts för flera månader eller år sedan. Då är det omöjligt att säkra några bevis.

  – Ett annat problem är att såväl anmälaren som den misstänkte ofta varit kraftigt berusade och har svårt att i efterhand redogöra för vad som hänt.

  – I några fall har kvinnan en pojkvän men har i berusat tillstånd gjort något med någon annan man. Sedan blir de byxis och gör en anmälan.

  – Ofta står ord mot ord. Jag förstår att det måste kännas hemskt för kvinnan att inte bli trodd. Men det är också hemskt för en person att bli anklagad för något denne inte har gjort. Och ofta är mannen i ett underläge i den här typen av utredningar.

  Och att det skulle vara manliga strukturer inom poliskåren som gör att anmälningar läggs ned kommenterar han så här:

  – De flesta utredningar har lagts ned av kvinnliga åklagare.

  Det är ingen här som på något sätt förespråkar våldtäkter, det inser nog till och med du. Uttrycket halmgubbe har du väl redan hört. Skillnaden mellan oss är på vilka grunder man ska kunna fälla någon för våldtäkt – med eller utan stöttande bevisning.

 110. johansblohm Says:

  Straffknull..? http://aftonbladet.se/kultur/article13253453.ab

  Sällan män utsätts för detta…

 111. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Karl.Off
  @johansblohm

  Håller med er till 100%.

  ”Ger martyrskap, intolerans och okunskapen ett ansikte…”

  Klockren beskrivning av Pär Ström och jämställdisterna! Jag kunde inte sagt det bättre själv. Det är sorgligt att se att så många människor saknar den djupa kunskap, som vi feminister har. Förmodligen är det just vår kunskapsrikedom som gör oss feminister så toleranta.

  Och som jag alltid säger. Definitionerna av våldtäkt och sexbrott i Sverige måste utvidgas – och det måste bli mycket lättare att få en man/pojke fälld för våldtäkt. Först när 100% av alla anmälda våldtäkter leder till fällande dom, har vi uppnått ett jämställt samhälle. Vi har långt dit. Lagen måste för övrigt också självfallet ändras så att flickor och kvinnor slipper bli anmälda för att ha begått ”våldtäkt”.

 112. Jämställdhetsfeministern Says:

  @johansblohm

  ”Straffknull..? http://aftonbladet.se/kultur/article13253453.ab

  Sällan män utsätts för detta…”

  Ännu ett i den oändliga raden av manliga privilegier!

  Hur många tiotusentals kvinnor kvinnor har – likt Siv Jensen i artikeln- inte drabbats av att ofrivilligt skrivas in i porrnoveller (dvs straffknullas)? Att kvinnor mot sin vilja skrivs in i satiriska porrnoveller är ett av våra allvarligaste samhällsproblem idag. Tack johansblohm för att du uppmärksammade detta!

  Om inte Mustafa Can grips för våldtäkt nu, är det också ännu ett bevis för gubbväldet inom svenskt rättsväsende.

 113. Heat Says:

  @Johansblohm

  Du påstod att du jobbade med ”män som har problem”. Jag får inte ihop det riktigt, och du vet att om man ljuger om en sak kan man ljuga om annat också. Men om du är här i egenskap av en representant för det ojämställda genusindustriella komplexet, så klarnar bilden – den av regeringen tillsatta genusmaffian.

  Börjar kassan sina?

 114. barfota Says:

  @Heat
  Du skriver till @Johansblohm…

  ”Du påstod att du jobbade med ”män som har problem”. Jag får inte ihop det riktigt, och du vet att om man ljuger om en sak kan man ljuga om annat också.”

  Det är inte @Johansblohm som påstått att han jobbar med detta, det är sign. @En riktig karl som i denna kommentar skriver

  ”Är det för att ni låter ert hat baserat på personliga problem överskugga kampen för jämställdhet? Berätta gärna lite om er själva, jag arbetar med män som har problem och är uppriktigt sagt mycket nyfiken på var all denna paranoia kommer från. Att ta en tjejavdelning på gymet så här hårt är nämligen inte bra för hjärtat.”

  Här i denna kommentar så svarar jag sign. @En riktig karl

  ”Byt jobb om du inte vet så är du inte rätt person att hjälpa någon. Hjälp dig själv och byt jobb så får även du ro i sinnet.”

  Rätt skall vara rätt. @Johansblohm är bara en snäll och lydig feminist som vill alla kvinnor väl.

 115. Heat Says:

  @barfota

  Ah, så det var ”en riktig karl” alltså hehe. Tack för rättelsen. Då tar jag tebax den delen om den snälle feministen Johansblohm. Så lätt att blanda ihop dessa likhetsfeminister. När jag kollade på Johanblohms avatar stod det ”beteendevetare” så det var därför.

 116. David Says:

  Var är orginalkällan ?

 117. barfota Says:

  @David
  Originalkällan? Vet inte vem som var först men det står att läsa om.
  Här Här Här och Här.
  Pär Ström bloggar om det Här.

 118. Heat Says:

  @Johansblohm: ”Intressant också att världshistorien har sex st krigsgalna kvinnor.”

  Nej nej, det är du som har 6 fingrar. På min gamla lista ovan som jag googlade fram på ett par minuter finnes 23 st och en grupp kvinnor…och de har då haft ansiktet utåt sett och inte styrt från bakgrunden istället som är det vanligaste.

 119. Heat Says:

  Det finns inte en människa i Sverige som inte vet att män återfinns bland dem som har mest svårigheter i livet. Men det är tyvärr så att den stora massan bryr sig inte i detta. Inkvotering av några få elitfeminister till höga styrelseposter (i företag startade av män) ses som enormt viktigt jämfört med de problem som män brottas med (som inte startat några företag).

  Jag vill INTE göra allt till ett motsatsförhållande. Jag vill att ALLA ska ha det bra i Sverige, vara nöjda med livet – män som kvinnor. I min värld ska inte en enda individ glömmas bort och hamna utanför samhället på något vis.

  Men inställningen hos massan är lite att män kan offras i rännstenen. Och så länge man inte förstår kostnaden för denna inställning i det långa loppet, så tycker många att det får vara så.

  Tyvärr kommer det att bli allt tydligare vad det lider för gemene man och kvinna – om inget görs åt skolan, arbetsmarknad och vårdinsatser för män – att välfärden i stort rämnar.

  Fokus på jämställdheten kan inte ligga bland kungar och drottningar. Och det är inte bara styrelseposter och feta lönekuvert som räknas till makt, utan det kan vara väldigt mycket annat.

  Frigörelse behöver inte heller vara synonymt med obegränsat av möjliga val och begär i livet, det kan lika gärna – för någon annan – innebära ett strukturellt ordnat liv med trygghet istället för ovisshet och kaos – det är också frihet. Fri är att vara tillfreds

 120. Hjalmar Says:

  Heat:
  Du har väldigt rätt, tänk om politikerna hade de insikterna!

 121. Våldtäkt, ”våldtäkt” och lagtekniska skäl « GenusNytt Says:

  […] Det intressanta är medias beskrivning av den påstådda våldtäkten i det fall en flicka stod för den. I ett fall skrev man att flickan åtalades ”av lagtekniska skäl” (alltså inte av riktiga skäl), i ett annat fall användes citationstecken kring ordet våldtäkt i en rubrik. Jag har bloggat om saken här och här. […]

 122. Professor: Flickors övergrepp bedöms mildare « GenusNytt Says:

  […] har bloggat om dessa fall förut – här, här och […]

 123. Rättsväsendet ser mildare på flickors sexbrott « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] Citationstecknens roll när könen värderas  (GenusNytt) […]

 124. Bra skrivet om tonåringar och sexbrott « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] Citationstecknens roll när könen värderas  (GenusNytt) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: