Kvinnorna vill bara bli mellanchefer

by

Hej alla! Jag har kommit tillbaka efter att under tio dagar har seglat runt i Norge, närmare bestämt i Hardangerfjord med dess många förgreningar. Det var fantastiskt vackert – faktiskt ännu vackrare än jag hade hoppats! Bloggen har gått på sparlåga med förinställda inlägg. Även en jämställdhetskämpe måste vila sig ibland. Jag har nu 960 mejl att gå igenom – så jag ber om överseende om det dröjer lite innan du som skickat tips får svar. Men jag kommer att titta på alla tipsen – jag är mycket tacksam för alla tips.

I Norge passade jag på att träffa GenusNytts rapportör från Norge, J. Det var ett mycket intressant möte. Vi satt i nästan ett dygns intensiva överläggningar om jämställdhet. Inte oväntat är situationen lika märklig i Norge som i Sverige. Genushysteri, ensidigt fokus på kvinnors situation, kvoteringsiver och manshat. Nästan varje dag är det en attack på gruppen ”män” i någon av de stora tidningarna, exempelvis.

Här kommer nu ett blogginlägg baserat på ett av många högkvalitativa tips jag fått från J. Två norska professorer, Paul Gooderham och  Odd Nordhaug, har undersökt karriärviljan hos kvinnliga och manliga studenter vid Norges Handelshøyskole. Det visade sig finnas stora könsskillnader.

Bland kvinnorna vill 12 procent en dag bli toppchefer, medan 30 procent av männen har det målet. Nästan tre gånger så många manliga som kvinnliga studenter vill alltså bli toppchefer. Istället vill fler kvinnor än män, 64 mot 47 procent, bli mellanchefer.

Kvinnorna på handelshögskolan har alltså avsevärt lägre karriärambitioner än männen.  Jag undrar om detta kan tänkas påverka hur många män respektive kvinnor som en dag blir toppchefer. Vad tror du?

Detta forskningsresultat stämmer med annan forskning, bland annat från England, som visar samma sak. Jag har tagit upp det i kapitel tre i min bok ”Sex feministiska myter”.

Läs en artikel om undersökningen i Norge här.

För övrigt: Här kan du läsa en artikel om att kvinnorna tjänar mer än männen bland de nyexaminerade från utbildningslinjen för industriell ekonomi i Norge.

För övrigt 2: Missa inte Magnus Falkmans debattartikel på svd.se ”Kvinnojourerna är inte tillräckligt professionella”. Här. Just publicerad.

Annonser

32 svar to “Kvinnorna vill bara bli mellanchefer”

 1. Fredrick Says:

  Välkommen hem efter välförtjänt semester!
  Jag läste och kommenterade just Magnus Falkmans artikel i SvD.

 2. Tova Says:

  Apropå semester rapporterar SVTtext att det är kvinnorna som får dra det tyngsta lasset när det gäller att välja semestermål.

 3. Dan Says:

  Det är patrialkalet som tvingar kvinnorna att bara satsa på mellanchefsnivå. Detta förstärk av de könsmaktsstrukturer som styr i samhället.

  Eller nåt sånt. Nu för tiden spyr jag nästan när jag ser eller hör de två orden. Ni vet vilka. Inga andra ord i det svenska språket har nånsin misshandlats som de här två orden. De till och med låter falsk numera och är det nån som uttalar de så mister jag all förtroende för den personen.

  Är det fler som känner så? 🙂

 4. Katarina Says:

  Jo Dan. Två ord till är lika misshandlade och missbrukade. ”Heder” och ”Respekt” (och ”kränkt”).

 5. Pär.B Says:

  Den väsentliga kritiken Svd:s artikel är följande:

  En del av bristerna kan förklaras med att 40 procent av jourerna saknar personal med akademisk utbildning, och att hjälpsökande inte bemöts med rätt kompetens.”

  ”Jourerna har inte heller rätt kunskaper i ämnet. Jourernas bild av vilka män som slår, varför de slår och i vilken omfattning de slår, stämmer mycket dåligt överens med Brottsförebyggande rådets (BRÅ) uppfattning. Exempelvis anser jourerna att könsstrukturer är orsaken till våldet, medan BRÅ bedömer att problemet mer är individ- och livsstilsrelaterat.”

  ”Upp emot 90 procent av jourerna saknar möjlighet att ta emot kvinnor med alkohol- eller drogproblem, varav ekonomiska bidrag till jourerna inte når de mest utsatta kvinnorna.”

  ”Ett stort problem är även att jourerna är ideella, och att hjälpsökande inte kan ställa krav eller utkräva ansvar om jourerna begår fel. Detta då många jourer inte omfattas av socialtjänstlagen.”

  År 2005 kom det berömda könskrigsreportaget. Samma kritik riktades då. Det är över 6 år sedan, men man upprepar samma lögner. Inte nog med det, jourerna får ännu mer resurser. Jag menar att det är en allvarlig politisk situation om politiker medvetet stödjer kampanjer som uppenbart sysslar med lögner och har en destruktiv och hatisk syn på ett visst kön. Nyamko Sabuni bör omedelbart avgå som jämställdhetsminister.

 6. bograhn Says:

  Tova: Ja, de får kämpa sig fram att bläddra i kataloger för olika resebolag. Nu kan jag glädja alla kvinnor som har detta tunga arbete att de allra flesta slopat eller slopar sina kataloger och det finns nu på deras hemsidor. Annat var det på slutet av 70-talet när jag arbetade på på ett resebolags vaktmästeri som extrajobb. Jag läste av en telefonsvarare, skrev en adresslapp, klistrade denna på ett kuvert, stoppade en katalog i kuvertet och la det i en hög på en pirra. När den var full körde jag lasset till posten och lämnade in det hela. Tillbaka med pirran och så börja om. Det tog aldrig slut. Någon kvinna har varken förr eller senare synts bakom denna pirra. Det kan jag garantera. Hur många kataloger rynmde ett klass på pirran? Det var 2 högar med ca. 100 kataloger på varje som vägde 500 gr var, alltså 50 kg. Jag minns särskilt snömodd, regn och blåst när hela lasset välte på gatan och ingen hjälpte en. Inte en enda kvinna.
  Kvinnorna på resebolaget var sina damer från Öfre Ö som tyckte det var kul att jobba i branschen medan deras makar slet hund för att de skulle vara nöjda. Precis som idag alltså.

 7. hamstrn Says:

  Vem har det jobbigast?

  Den som jobbar ihop värdet till semestern?: Eller den som väljer den?

 8. hamstrn Says:

  Läs mer Nietzsche gott folk.

  Less Marx, more Nietzsche.

  Less Religion more Science.

 9. Pether Says:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13307298.ab

  Inte svårt att förstå att det är män det handlar om.
  Lär blir det lika tydligt i artiklar om kvinnor som begår brott?

 10. Jocke S Says:

  Kul Pär! Du verkar ha lagt på en del. MUSKLER alltså, och solbränna!
  Var själv precis i Norge nyss, men bara tre dar med min son, per husbil från Trondheim genom Gudbransdalen till Oslo.
  Där stod vi över natten vid Kontikimuseet som besöktes. Sex män som satsade allt per segelflotte av balsa, för att bevisa (försöka) tesen om Polynesien.
  F.ö hade jag en gång en norsk halvbror (av två). Sista gången (sl 80-talet) jag träffade honom, hade han bytt jobb, statlig tjänst. ”Vadå” frågade jag.
  ”Jag åker runt i Norge för jämställdhet”? ”Även männens” frågade jag. ”Mja”, blev svaret.
  Ett halvår senare var han borta, hjärtinfarkt. Antagligen av stress, genom kringflackande över landet i statens tjänst för ”jämställdhet”

 11. Per Says:

  En gång kände jag en kvinna som dog, det var för jävligt. Männens fel.

 12. Jocke S Says:

  Per, är du medveten om att det var en jävligt dum kommentar? Antagligen inte!

 13. miXXed Says:

  Inte så konstigt att det här landet skördar icke-framgångar när det viktigaste tycks vara att få tjejernas ambitioner att bli exakt likadana som killarnas. Med andra ord nedgraderas killarna i samma utsträckning som tjejernas uppgradering. ”Alla skall med” = Sossarnas slagord. Och nu även Moderaternas… tydligen.

  Det leder bara till att den som verkligen skulle kunna göra nytta tappar sugen, samtidigt som den som uppmanas till det egentligen inte vill.

  Sorgligt scenario. Men sorgligt är ändå bara förordet till vad som håller på att ske.

  Vill faktiskt helst inte tänka tio år framåt, för då har vi antagligen halkat riktigt jäkla långt ned i framgångsligan.

  Detta är absolut inget angrepp mot något som helst kön, utan jag ser bara händelseutvecklingen i ett s.k. makroperspektiv.

  Eller som s.k. ”framgångsrika” feminister väljer att kalla det: ”strukturer”…

 14. johansblohm Says:

  Ja man tenderar att bli som samhället formar en…

 15. Jocke S Says:

  johansblohm. Precis, inte utan att det märks på vissa håll….
  Kan dock upplysa om att man kan ha ett eget ansvar och VISS möjlighet också.

 16. blomrabatten Says:

  Vad är det för fel med att kämpa för lika lön för lika arbete mellan män och kvinnor?
  Vad är det för fel mad att vilja att också männen tar del av hushållsarbetet och skötsel och tillsyn av barnen?
  Flickor har bättre betyg i skolan ska inte det kunna premieras med en styrelseplats i ett storbolag. Finns det genetiska hinder som skulle diskvalificera henne?

 17. Andreas Nurbo Says:

  blomrabbaten:
  Punkt 1: Lika lön för lika arbete? Så vitt jag vet finns det nästan till 100% redan.
  Punkt 2: Ska män dubbelarbeta mer än de gör just nu? Den totala arbetstiden för män, alltså hemarbete plus lönearbete, är större än kvinnors.
  Punkt 3: Vad har betyg med styrelseposter att göra? De som kämpar för dem får dem i båda fallen =).

 18. Jonas Says:

  Rent tekniskt borde all form av arbete värderas på samma sätt. Se’n får ni lägga vad ni vill i de orden. Prestige ligger gentiskt sett närmare män än kvinnor – men prestige är något som vi människor klarar oss bättre utan eftersom det endast rör sig om abstrakta värden, men som vi i vissa fall låter påverka våra livssituationer till det bättre eller sämre.

 19. Jack Says:

  blomrabatten,

  ”Vad är det för fel med att kämpa för lika lön för lika arbete mellan män och kvinnor?”

  Det var uppnått redan på 70-talet. Bevis för att kvinnor varit mer lönediskriminerade än män har aldrig funnits, däremot har det påståtts många gånger eftersom kvinnor har velat höra det och eftersom diskriminerade kvinnor haft en så god position att de kunnat göra väsen av sig medan män tvingats vara tysta.

  ”Vad är det för fel med att vilja att också männen tar del av hushållsarbetet och skötsel och tillsyn av barnen?”

  Beror på situation, precis som vad det är för rätt också beror på situationen. Observerar att politik gärna bör bedömas utifrån vad som görs och inte, vilja är mindre intressant. När du är inne på om det är rätt att vilja saker eller ej så gör du nog den politiska debatten en otjänst, snarare är kanske sådana själsliga funderingar något du kan ta upp med en biktfader t ex.

  ”Flickor har bättre betyg i skolan ska inte det kunna premieras med en styrelseplats i ett storbolag.”
  Faktiskt inte. En skolflicka är typiskt för inkompetent för att bidra tillräckligt i ett storbolags styrelse, även om hon har bra betyg.

  ”Finns det genetiska hinder som skulle diskvalificera henne?”
  Tror som sagt att du ska leta andra förklaringar. Det är ju möjligt att hon några årtionenden senare, med samma gener, är kvalificerad.

 20. Pether Says:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sexbrottslag-far-kritik_6115261.svd

  Man är alltså emot en sådan lag, men inte på grund av de rättssäkerhetshot som finns, utan för att det är svårt att bevisa brott.

  ”Den besvikelse och den frustration hos offret som en nedlagd förundersökning eller ett ogillat åtal kan leda till är inte heller något som bör bortses ifrån”, enligt riksåklagaren.”

  Helt sjukt.

 21. Jack Says:

  Pether,

  ”Den besvikelse och den frustration hos offret som en nedlagd förundersökning eller ett ogillat åtal kan leda till är inte heller något som bör bortses ifrån”, enligt riksåklagaren.”

  Känns som det kan vara medvetet att argumentera ur offrens position.

  Idén och verkligheten att den som är beskylld i själva verket kan vara utsatt för ännu icke dömda psykopater och att polis (terrorism on demand) och rättsväsende (felväsende) är vapen i deras händer är komplex och otrygghetsskapande och icke igenkänd. Något som låter negativt och avancerat avfärdas lätt som konspirationsteorier av den enkla anledningen att det känns jobbigt i hjärnan med sådana idéer.

  Kanske mer effektivt politiskt att ta den enkla berättelsen om att värna om offren. Det är slututlåtandet som är det viktiga ändå.

 22. barfota Says:

  MAGNUS FALKMAN Skriver ”De ideella jourerna måste omvärderas. Framtidens stöd till de som utsätts för relationsvåld kan inte gå via ideella jourer på kommunal nivå. Det som krävs är en professionell och könsneutral verksamhet som bedrivs på länsnivå, där de hjälpsökande ges möjlighet att ställa krav på verksamheten”

 23. Jocke S Says:

  Här är min artikel om ”flickornas bättre betyg”, och ”pojkarnas sämre”. Tämligen klara fakta. Medan Skolverket, en myndighet under statsfeministisk kontroll, skyller på ”pojkarnas antipluggkultur”, så har ”Lärarans tidning” plockat fram fakta som samma skolverk har legat på i åratal!!!
  Vilket visar en helt annan bild.
  Och vad säger Björklund? Noll! I en artikel tar han upp felaktiga betyg, men inte ett ord om den allvarliga diskrimineringen mot pojkarna.
  Ämnet har f.ö varit upp här på Gensunytt också.
  Läs och begrunda, och förfasas!
  http://www.sourze.se/Pojkar_diskrimineras_i_betygs%c3%a4ttningen_10740725.asp

 24. Jocke S Says:

  Här kom det idag, som ett brev på posten! När ni ev. har läst min artikel, läs det här!
  110 miljoner till ”ökad jämställdhet i skolan.” Skandalvinklat! Björkliund som en papagoja om ”pojkarnas antipluggkultur”, deras fel!. Och så flickornas ”som mår så dåligt”, andras fel förstås, pojkarnas. På grund av ”språket i skolan” bl.a.
  Ingen undran förstås varför språket i feministiska Sverige blivit allt värre? Med början hos aggressiva feminister i media.
  110 miljoner, för att ”bryta pojkarnas antipluggkultur”. När flickorna får bättre betyg, trots ibland sämre provresultat!
  Och feministyrda symptoninsatser, som vanligt av regeringen. Landet är sjukt!
  http://www.folkpartiet.se/Jan-Bjorklund/Pressmeddelanden/BjorklundSabuni-110-miljoner-for-okad-jamstalldhet-i-skolan/

 25. barfota Says:

  @Jocke S
  Har läst din artikel, bra!
  Jag gillar att du engagerar dig så hårt i den här frågan, särbehandling av flickor pågick redan i mitten på 50-talet och redan då vad det pojkar som tappade studielusten. Varför skulle de kämpa när ”söta flickor” ändå fick bättre betyg eller slapp få stryk av läraren när de hittat på dumheter. Kämpa på Jocke, du gör skillnad!

 26. Dan Says:

  @Katarina

  Inte i den nordiska kulturen i alla fall. Nu pratar vi om det som händer i de nordiska länderna och än en gång ska ni statsfeminister börja prata om vad som händer i andra kulturer så fort det inhemska inte räcker till med att ge er några logiska ursäkter.

 27. barfota Says:

  Kul att man sätter fokus på mellanchefer och chefer.
  Hur många % män eller kvinnor kommer detta någonsin att beröra?

 28. Jocke S Says:

  Tack barfota. Men jag anser att det blivit värre. Visst skolan har aldrig passat pojkar riktigt (inklusive mig). Men jag hörde inte talas om så stor skillnad i betyg då som nu. När:
  1) Skolan feminiserats och feministiserats!
  2) När klimatet trots dvs tack vare detta blivit avsevärt sämre mellan könen!
  3) Plus en hel mängd andra problem med skolan idag.
  Vi sa inte hora och bög, vi var kompisar, tjejer och killar, om än med lite olika könsroller.
  Min kanske skarpaste artikel i just ämnet pojkar finns på samma min sida på sourze: ”Vem skyddar våra söner?”

 29. barfota Says:

  @Jocke S
  Visserligen är det massor med år sedan och mycket riktigt så är det värre nu än någonsin, trots eller kanske snarare på grund av miljardrullningen till feminister och ytterligare isolering av pojkar.

  ”Vi sa inte hora och bög, vi var kompisar, tjejer och killar, om än med lite olika könsroller.”

  Sant, föräldrar, samhället och skolan borde ta itu med sådana tillmälen.
  Skall läsa din andra artikel vid tillfälle.

 30. Jack Says:

  Jocke S,

  ”När klimatet trots dvs tack vare detta blivit avsevärt sämre mellan könen!”

  Flera bekanta menar att att gå ut i sthlm för att träffa tjejer är att gå ut i krig, speciellt sedan 5 år tillbaka. En del har provat att artigt gå fram till tjejer och presentera sig och fråga vad de heter och till 100% fått extremt otrevligt bemötande tillbaka, ungefär som om de frågat ifall tjejen ville äta snor när frågan underförstått istället var ifall hon ville ge ett artigt bemötande till honom och kanske lära sig ifall hon kunde få ut något av ett samtal.

  Jag tror tjejerna känner att de får ut så mycket egokänslor men också skydd i sin psykos så att de ger en idiotförklarande blick och vänder sig om istället för att svara. Detta återfinns knappt någon annan stans i världen såvitt jag vet men är dominant framträdande i sthlm.

  Detta har jag hört inte bara från väletablerade attraktiva vita svenska killar om väldigt genomsnittliga kvinnor utan även från svarta invandrade afrikaner här i Sverige. En del av dessa svarta män har jobbat som gigolo med äldre vita svenska (och även från andra länder) kvinnor kan inflikas men detta gällde tjejer i egen ålder på uteställen.

 31. Jocke S Says:

  Jack, det var så redan på 80-talet. Men det kan ha blivit värre.
  Jag gick på ett par utbildningar med kvinnodominans då. Inte kul, som jag tvärtom hade trott i min enfald!
  Även en amerikansk vän till mig på den tiden påpekade när jag tog upp saken: ”Yes, they are very aggressive!”

 32. Norrländska kvinnor vill inte heller bli chefer « GenusNytt Says:

  […] ett fenomen som täcker hela Sverige, utan ett globalt fenomen (jag bloggade exempelvis häromdagen här om att norska kvinnor inte vill bli toppchefer, och här bloggar jag om engelsk forskning som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: