Är detta genusarbete på DN:s redaktion?

by

Idag publicerar DN följande artikel på ledarsidan om upproret i Egypten (klicka på bilden för att se den större):

Det är intressant att hela revolutionen i Egypten symboliseras av en arg kvinnlig demonstrant. Jag tvivlar inte på bildens äkthet. Det jag funderar på är:

1. Är bilden representativ för situationen i Egypten?
2. Är det en slump att bilden visar en kvinna (eller har bildredaktören aktivt letat fram en bild på en kvinna som ett led i tidningens genusarbete)?

Jag hann inte bläddra många sidor i DN förrän följande uppslag dök upp. Det handlar om att 1,2 miljoner människor igår protesterade mot regimen i Syrien.

Jag kan konstatera att såvitt jag kan se finns inte en enda vuxen man med på bilden. Bara kvinnor. Möjligtvis någon enstaka man långt i bakgrunden.

Om denna bild säger jag samma sak som jag ovan sa om den andra bilden.

Två olika länder i mellanöstern, två bilder på kvinnor i sammanhang där vi vet att mansdominansen är kompakt. Det är en bra ögonblicksbild av samhälls- och mediaklimatet i Sverige 2011.

Här har jag tidigare bloggat om DN:s genusarbete. Tidningen har skrivit på sin redaktionsblogg att det ständigt pågår en febril jakt på kvinnor när redaktionen väljer intervjupersoner och bilder.

Jag skulle vilja väcka en etisk diskussion. Om många medier samtidigt strävar efter att publicera bilder på kvinnor i situationer där kvinnor egentligen är i kraftig minoritet, är det då ett problem eftersom läsarna får en felaktig bild av hur verkligheten ser ut? Eller kan medierna rättfärdiga sitt bildval med att de utvalda bilderna är autentiska och speglar en situation som faktiskt har förekommit? Kanske är det till och med bra att lyfta fram underrepresenterade grupper för att försöka åstadkomma en utjämning i samhället?  Om medier agerar på detta vis, bör det påpekas i texten, eller går det bra att låtsas som om en kvinnas förekomst är representativ för verkligheten?

Skriv gärna vad du tycker.

Frågan kan fördjupas. Om det är bra att leta efter bilder på kvinnor i situationer där det egentligen är mest män, ska då också andra underrepresenterade grupper lyftas fram? Jag har exempelvis läst att överviktiga män har svårare än andra att få bra jobb. Borde tidningarna aktivt leta efter bilder på överviktiga män i arbetssituationer, helst chefer som är överviktiga? För att ta ett exempel.

(Unga män som är feta i 18-årsåldern tjänar mindre som vuxna, läs artikeln här)

Annonser

27 svar to “Är detta genusarbete på DN:s redaktion?”

 1. dolf Says:

  Detta med vinklade bilder är inte ett nytt fenomen, och är inte heller begränsat till genusvinkling. Den välkända bilden av ilskna irakier som river ner statyn av Saddam Hussein visade sig t.ex. vara en ren propagandabild. Det handlade långt ifrån om någon ilsken folkmassa, utan om några få individer (och frågan är om de var äkta eller om de var inhyrda) tillsammans med amerikanska trupper på ett nästan folktomt torg, men bilden var beskuren på ett sådant sätt att det gav intryck av en ilsken inhemsk folkmassa.
  På liknande sätt beskars en bild där en ledare (tror det var premiärminister eller motsvarande) i Iran höll tal till en lyssnande folkmassa, så att man i den publicerade bilden bara såg folkmassan, som då sades demonstrera mot ledaren.
  Jag anser att medierna i sig är ett stort problem i alla dess former. Vinklade och oseriösa artiklar hör knappast till undantagen, de är snarare legio.
  Att DN vinklar sin nyhetsförmedling till ett feministiskt perspektiv är symptomatiskt för pressen, den största skökan av dem alla, både i Sverige och internationellt.

 2. joeytruelove Says:

  Intressant att den enda man som är avbildad är den på plakatet med kryss över. Vad säger den bilden egentligen? Är han någon ledare de inte är nöjda med, kanske. Men varför då just kvinnor som protesterar mot en man?

 3. Mörker Says:

  Det ju en man på den andra bilden, den överkryssade dumma mannen på plakatet. Safe!

 4. Jocke S Says:

  Ja jag tänker skriva vad jag tycker. Det förekommer annonsbilder på stan, i Sthlm, bl.a. vid infarten från Ekerö strax innan Brommaplan. På annonsen står texten:´Vägarbetare har inga bilbälten.” Och det stämmer ju. Men personen på bilden är en tjusig kvinna, med hjälm och allt!
  Jag har för min del aldrig sett en kvinnlig vägarbeterska i Sverige iaf. Det är i princip samma hyckleri som nämns här ovan.
  Män gör de farliga jobben, bilder av kvinnor läggs upp. Det må gälla ”Vilket land är farligast för kvinnor”, ”mäns våld mot kvinnor”, ”sexköpslag”, död i arbetsolyckor eller annat. Och som här.
  När mäns liv och kroppar uppdaterats till kvinnlig nivå. Då kan det bli en början på slut på oskicket att sända ut unga aningslösa killar som kanonmat! Och enda möjligheten att få ett slut på krigen.
  Och en absolut nödvändig fokusering på mäns utsatthet.

 5. Clabbe Says:

  Det är en skandal. Jag skyr DN som pesten.

 6. dolf Says:

  Påminner mig om en kampanj som gick för några år sedan, i Köpenhamn i alla fall (bodde där då), vet inte om den gick här i Sverige också. Man hade affischer över hela stan med bilder på kvinnor med en påmålade mustascher och med text i stil med (kommer inte ihåg exakt) ”Vore hon man skulle hon leva längre”. Kamanjen gällde en insamling för forskning om någon specifik hjärtåkomma, om jag minns rätt, som tydligen drabbar kvinnor värre än män. Jag brukar inte ta åt mig, men kommer ihåg att just denna kampanj kände jag mig illa berörd av på grund av dess underförstådda premiss att man har det bättre förspänt för att man är man. Och med tanke på att kvinnors medellivslängd är flera år längre än mäns så hade det nog varit mer rättvisande att ha bilder på män med tuttar och en text ”Vore han kvinna skulle han leva längre”.
  Kanske lite off topic men Pärs inlägg, som onekligen handlar om bilder, väckte minnet till liv.

 7. dolf Says:

  Var nog mer Jocke S kommentar förstås än Pärs inlägg som väckte minnet till liv, inte för att det är så viktigt, men äras den som äras bör …

 8. Hamstrn Says:

  Tyvärr förmedlar inte medierna en objektiv bild av verkligheten.

  Förmedlingsfiltret gör sig ständigt påmint.

  Nyhet->Nyhetsbyrå->Nyhetsredaktion->Journalist->Mottagartolkning.

  Väldigt tråkigt.

 9. Stina Says:

  Jag förstår inte detta blogginlägg alls, men å andra sidan så är det mycket som bara är skitsnack på denna blogg.
  Men om du Pär och ni andra påhejare tar en titt på en tv nångång så ser ni att det är i huvdsak kvinnor som står i förgrunden och protesterar.

  Nu skulle jag kunna gissa på att det beror på att de sätter kvinnorna i skottlinjen i stället för sina män, för det är väl det den här bloggen går ut på, att man ska gissa på anledningar till varför det är kvinnor på en bild, till varför det skrivs ”falska” våldtäkts intyg.

  @joeytruelove – gissar igen att de flesta ledarna i Egypten är män, så därför är det nog en man som de protesterar mot, men som sagt det KAN ju finnas nån kvinna i ledningsposition som ni lyckas leta reda på så det är väl bäst att man inte sticker ut hakan för mycket.

  @JockeS, jag har sett kvinnliga arbetare vid vägkanten, ungdomar med, det är visserligen flest män, men jag har sett kvinnor, om nu det var intressant eller inte vet jag ju inte om du tycker.

  @dolf. jo det är sant och här vågar jag sticka ut hakan, att fler kvinnor än män dör av hjärtfel eftersom man tidigare bara forskat på män och trott att kvinnor aldrig kunde drabbas av hjärtproblem. Nu som tur är så håller forkningen på att forskar på båda könen så både kvinnor och män kan leva längre.

 10. Mörker Says:

  @stina

  I skottlinjen för kamerorna menar du. Säkert, de är nog inte dummare än att de fattar att det blir en mindre bild i tidningen annars.

  De falska våldtäktsintygen, så. Vad är din egen gissning. Eller du kanske vet hur det brukar gå till.

  För övrigt, ja ledare i arabländer brukar vara män. Men här handlade det om västmedias utstuderade bilder av det hela. Du kanske inte är så van att kritiskt studera bilder, eller gör du det bara om det är en H&M-reklam?
  Ja, det finns kvinnliga vägarbetare. Men eftersom det är så ovanligt så är det lite som om Nationalisterna skulle göra Jackie Arklöv till posterpojke. Tycker du inte?
  Slutligen är det väl ingen som varit emot att behandlingar för sjukdomar som förut knappt drabbade kvinnor nu anpassas för kvinnor. Bara man kan göra motsvarande forskning på sjukdomar som drabbar män, också. Vilket de tyvärr inte kan för alla pengarna tog slut.

 11. Jan Says:

  @stina människor som dig och den galna idioten i Norge får mig att förlora förtroendet för mänskligheten.

 12. Pether Says:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13359177.ab

  Tog ju som trott inte alls lång tid innan hon blev ett offer.

 13. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Stina

  Stina har helt rätt. Alla vet att det är kvinnorna som genomfört revolutionerna i Egypten, Tunisien, Libyen, Syrien osv. Männen bara latar sig och förtycker. Allt annat är skitsnack.

 14. Johanna Says:

  Haha, bra länk det där till Aftonbladet. Han som körde saknade ju tom körkort. Är det såna ”offer” ni blöjkillar tycker synd om?

 15. SM Says:

  @Stina

  Det kanske är så att den TV du tittar på är lika styrd som de tidningar som du läser. Själv har jag givit upp hoppet om svensk media och hämtar alla mina nyheter på annat håll. Och det är något som alla borde göra.

  Men du kan ju kolla på exempelvis Al Jazeera:

  http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/07/20117231893185389.html

  http://english.aljazeera.net/indepth/spotlight/anger-in-egypt/

  Vad ser du?

  Om du letar dig runt där så hittar du också information om kvinnornas insats. De intervjuar en kvinna som hade en framträdande roll i protesterna. Hon säger att hennes familj inte alls ville att hon deltog för att de var rädda att hon kom till skada. Så där for din gissning ner i papperskorgen.

 16. LEW Says:

  Jag hade en diskussion med en journalist från aftonbladet gällande objektiv rapportering i tidningarna för ett antal år sedan. Han menade att det vore omöjligt att vara objektiv och därför är det OK att vinkla reportage om man talar om att man gör det. vidare sa han att medier är inte bara till för att rapportera utan för att skapa ett rättvist samhälle. Jag har ofta tänkt på det samtalet och är glad över att det finns internet där jag i alla fall kan försöka få objektiva informationer.

 17. barfota Says:

  @Stina

  ”Men om du Pär och ni andra påhejare tar en titt på en tv nångång så ser ni att det är i huvdsak kvinnor som står i förgrunden och protesterar.”

  Och? Tror du inte att just denna vinkling är vad tråden handlar om?
  Media verkar mer än gärna lägga ned hur mycket tid och pengar, förstöra miljön genom onödiga resor, flygningar o.s.v. för att kunna visa upp en kvinna som någonstans i världen utför ett traditionellt manligt jobb. När de då inte hittar en sådan så förfalskar (läs beskär) man materialet så att det skall se ut som om det är kvinnor som går i spetsen. Jag vet inte om du minns detta ?
  Två manliga pianister ersätts med kvinnor

 18. SM Says:

  @LEW

  För några år sen gick jag en kurs och då hade de ett genussegment där som handlade om belägen kunskap. Det verkade naturligtvis vettigt på flera sätt, men jag började misstänka att teorierna var framtagna för att kunna trolla bort vetenskapliga resultat från forskning man inte gillade. Och det var så jag på allvar blev intresserad av feminism.

  Det var först lite senare som det även gick upp för mig att man troligtvis skulle använda dem även för att hävda, att eftersom det var omöjligt att vara objektiv, så behövda man inte vara objektiv. Visst heter det att man ska ange att man gör en ”vinkling” men den delen faller så lätt bort.

  Sen ligger det ju inte i ens intresse att folk ska veta att man vinklar, för annars kan man ju inte uppfostra dem för att skapa det här ”rättvisa” samhället.

  Det farliga med feminismen som jag ser det, är att man tror på att i stort sett allt är socialt konstruerat. Det innebär att man tror att man kan ta sig en massa friheter för att nå sitt mål. Det finns alltså inga hållhakar i verkligheten, utan ifall något ser ut på ett visst sätt så kan det alltid ändras till något annat genom manipulation. Man tror att det är försvarbart att föra folk bakom ljuset för att vrida samhället mot en ny upplyst värld. Men för att nå sin utopi så ska man måla upp en falsk bild av verkligheten. Total motsägelse alltså.

  Det här gör också att ifall något går galet pga feminism, så kan man hävda att lösningen är mer feminism (vilket naturligtvis får till följd att det blir mer galet). Man säger att orsaken till varför det gick fel var pga osynliga strukturer som var en rest av det gamla; men om vi bara får förändra könsrollerna lite till så kommer allt att gå till sig. För det finns ju inga hållhakar i verkligheten. Man ser ett problem, och sen tror man att ifall man gör på det sätt som känns bäst, så blir det som man vill. Om det sen inte fungerar så måste man bara vilja mer (dvs mer feminism – eller snarare indoktrinering).

  @Stina

  Så vad såg du? Eller du kanske har dina genusglasögon på? De brukar ju göra en väldigt skumögd. 🙂

 19. frihetenärhär Says:

  Res er för Norge!

  AVE!

 20. Stina Says:

  Den Stina son skriver nu är inte jag som skrivit här under ett års tid.

 21. SM Says:

  @Stina – The Original

  Så det var alltså den ”onda Stina” som tittade förbi. Jaja, hoppas hon inte kommer tillbaka.

  Eller förresten; jag vill fortfarande veta vad hon såg – ju. 😦

 22. Sam Says:

  ”Två olika länder i mellanöstern, två bilder på kvinnor i sammanhang där vi vet att mansdominansen är kompakt. Det är en bra ögonblicksbild av samhälls- och mediaklimatet i Sverige 2011.”

  Kvinnor utgör hälften av befolkningen i alla länder. Att mansdominansen är kompakt borde vara ett argument för att lyfta fram dem snarare än emot, särskilt när det är ett förhållande som håller på att förändras om kvinnorna synliggörs och får stöd för att de kliver fram i offentligheten trots hot och trakasserier.

 23. barfota Says:

  @Sam

  ”När myndigheter, kvinnor, feminister, män, talar om mäns våld mot kvinnor säger de inte automatiskt att alla män är misshandlare”

  Genom att de använder sig av ordet ”mäns våld mot kvinnor” så talar de om att våld mot män inte är lika viktigt. Så där har du fel som vanligt.

  ”Nu kan vi alla hugga i och jobba mot våldet istället för att kasta skit hit och dit.”

  Absolut, låt oss börja med samma lagar och spelregler, fördela alla de resurser som är öronmärkta för kvinnor till hela befolkningen. När det är gjort lovar jag personligen att vara tyst. Hur kommer vi dit Sam?

  Två snabba frågor till dig Sam som jag vill att du skall svara ett rakt Ja eller nej på.
  Är du för censur? Ja eller Nej?
  Anser du det är allvarligare att en kvinna utsätts för ”hot och trakasserier” än att en man blir det.
  Ja eller Nej?

 24. Aktivarum Says:

  Sam:

  ”Att mansdominansen är kompakt borde vara ett argument för att lyfta fram dem snarare än emot”

  Det där är ju rent struntsnack!

  När var det sist någon sade vi måste lyfta fram vita idrottare i sporter där svarta atleter dominerar? Det är ingen som anser vita är diskriminerade för att Usain Bolt är snabbast av alla.

  Det är överhuvudtaget ingen som bryr sig om hur stor del av alla löpare som är vita i förhållande till vad de vinner.

 25. Sam Says:

  Nu är det väl ändå lite skillnad på att få vara med och tävla i sport och att få ha inflytande över sitt liv. Att vara med i VM är väl knappast någon mänsklig rättighet. Konstig jämförelse.

 26. Stina Says:

  Nu skriver ”den andra Stina” igen

  Jag har skrivit här i flera år.

  Jag hoppas att ni ser skillnaden i sätt att skriva.

  Jag instämmer inte i vad denna ”Stina” skriver.

 27. barfota Says:

  @Stina
  Skaffa dig en Gravatar KLICKA HÄR så är det problemet ur världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: