Ett jätteproblem för män som förtigs

by

Heder åt Svenska Dagbladets krönikör Anna Laestadius Larsson, som jag annars ofta har kritiserat för mansfientliga åsikter. Men nu bugar och bockar jag för henne.

Larsson har tagit upp problemet med användningen av våldtäkter och annat sexuellt våld mot mänsom vapen i krig och andra konflikter. Det är ett stort problem som nästan ingen talar om – allra minst de drabbade eftersom skamfaktorn är oerhörd. Jag vågar påstå att det är ännu skamligare för en man att bli våldtagen än för en kvinna att bli det (utan att jag därför vill förringa det oerhörda för en kvinna i att bli våldtagen).

Så här skriver Anna Laestadius Larsson:

”Vi har hört om det ofattbara sexuella våldet mot kvinnor. Men om män som offer har det officiellt varit skamligt tyst. Övergreppen har inte föranlett några kongresser eller konventioner. Ändå finns de där för dem som orkar lyssna, vittnesmålen om vidriga övergrepp: gruppvåldtäkter, män som tvingas penetrera hål i bananträd med frätande sav, män vars genitalier grillas över öppen eld, män som tvingas ge oralsex till långa rader av soldater och män som penetreras med korkskruvar och käppar.”

En av de få som har forskat kring våldtäkter mot män är Lara Stemple från University of California. Hon arbetar i deras Health and Human Rights Law Project, och har skrivit en rapport som heter Male Rape and Human Rights. Jag citerar Lara Stemple:

”Frånvaron av intresse för sexuella övergrepp mot män under konflikter är särskilt anmärkningsvärd mot bakgrund av den stora omfattning som problemet har. Det har dokumenterats över hela världen, bland annat i  Chile, Grekland, Kroatien, Sri Lanka, El Salvador, Iran, Kuwait, det forna Sovjetunionen, Congo och det forna Jugoslavien. Exempelvis rapporterar häpnadsväckande 76% av manliga politiska fångar som utfrågats i El Salvador under 1980-talet att de blivit utsatta för sexuell tortyr minst en gång. Inom ramen för en annan konflikt rapporterar 21% av män från Sri Lanka som får behandling vid ett behandlingscentrum för tortyroffer i London att de utsatts för sexuela övergrepp under sin fångenskap. […] En studie av 6.000 koncentrationslägerfångar i Sarajevo visade att 80% av männen rapporterade att de hade våldtagits under fångenskapen.”

Lara Stemple skriver också:

”Den internationella brottstribunalen för det forna Jugoslavien startade också ett ”Sexual Assault Investigation Team”, som bland annat undersökte förekomsten av våldtäkter under inbördeskriget. Teamet rapporterade att män blev kastrerade och på andra sätt sexuellt stympade, tvingade att våldta andra män, och tvingade att genomföra fellatio [”avsugning”] och andra sexuella handlingar på vakter och varandra.”

Tidningen Guardian skriver om problemet med våldtäkter mot män. Här är ett exempel på ett öde som de redovisar:

”Under sin flykt från inbördeskriget i grannlandet Congo blev han separerad från sin fru och tagen av rebellerna. Hans tillfångatagare våldtog honom, tre gånger om dagen, varje dag i tre år. Och han var inte den enda. Han såg hur man efter man plockades ut och våldtogs. En av dem fick så svåra sår att han dog i cellen framför honom.”

Med detta blogginlägg vill jag inte förminska problemet med våldtäkter och annat sexuellt våld mot kvinnor under krig och konflikter, som verkar vara ännu mera utbrett. Men att ett problem är större utgör ingen grund för att ignorera ett annat (mycket allvarligt) problem. Gör man det, baserat på kön, så handlar det om sexism.

Här kan du läsa en typisk artikel om sexuellt våld i krig. Den handlar om Margot Wallströms arbete som ansvarig inom FN för kampen mot sexuellt våld i krig och konflikter. Rubriken är: ”Sexuellt våld mot kvinnor – historiens största tystnad”.

Läs Anna Laestadius Larssons krönika och artikeln i Guardian här och här, forskningsrapporten i sin helhet här. Tack för tipset, Fredrik med flera! Jag har missat vissa tipsare.

Annonser

52 svar to “Ett jätteproblem för män som förtigs”

 1. barfota Says:

  Bra att någon äntligen törs röra vid frågan om mäns utsatthet också.
  Matte Matik skriver också bra om detta ämne och har en sevärd Dokumentärfilm om sexuellt våld mot män på sin blogg.

 2. Carl Says:

  Och män (och pojkar) som tvingas med våld, eller av nöd (eller både och), till att våldta, mörda, tortera och missbruka droger, kommer knappast vara MINDRE traumatiserade än de våldtagna kvinnorna, om de klarar sig ur krigets fasor levande det vill säga. En gråtande kvinna är dock en mycket dramaturgiskt tacksam bild, en typisk känsolladdad offerbild som genererar pengar till insamlingar. Man behandlar som så ofta symtom istället för orsak.

 3. purgatorialthoughts Says:

  Tack för läsningen! Synnerligen aktuellt och viktigt med tanke på skevheten i debatten om mäns våld mot kvinnor!

 4. Håkan Says:

  Vad jag läst på en annan blogg så gör vissa utredare bedömningen att sexuella övergrepp på män i krig är lika utbrett som övergreppen på kvinnor.

  Effekterna, att den utnyttjade blir utstött av familjen verkar också finnas där men av lite andra skäl. Jag läste bland annat om en man vars fru, när hon fick reda på att han blivit våldtagen, packade, tog med sig barnen och försvann. Motiveringen? ”Kan han inte ens försvara sig själv, hur skall han då kunna försvara mig och barnen?”

  Tyvärr måste man väl konstatera att sexuella övergrepp, vare sig det är på civila (kvinnor och män) eller på tillfångatagna är en primitiv och väldigt gammal form av krigföring. Att tro att en FN-kommitté skall få stopp på det är naivt.

 5. farmaren Says:

  OT. Men relevant för Genusnytts läsare (hoppas jag).
  Om den nya mansjouren som startats i Jämtland.
  http://ltz.se/nyheter/ostersund/1.3747798-nu-far-mannen-i-lanet-en-egen-krisjour

 6. Andreas Says:

  Intressant läsning.

  Med tanke på talen som redovisas, så verkar det vara mycket utbrett med sexuella övergrepp mot män. Du skriver att det är vanligare mot kvinnor, men finns det någon jämförelse gjort baserad på statistik, eller säger man bara så lite slentrianmässigt?

  Tänk om det är ett lika stort, eller större, problem för män (män är ju mer exponerade för sina motståndare i krig än vad kvinnor är, t.ex. i egenskap av fångar)? Våldtäkt i krig är väl primärt ett sätt att förnedra och utöva makt, och det verkar ju onekligen fungera när män utsätts. Därmed är det logiskt om det skulle vara utbrett.

  Om män är lika utsatta för sexuella övergrepp som kvinnor är under krig, och om detta kan visas med statistik, då skulle det verkligen sätta fingret på hur könsdebatten styrs av förutfattade meningar.

 7. Anna Nyhm Says:

  Vem är det som våldtar männen då?

  Kvinnor eller?

 8. barfota Says:

  @Anna Nyhm
  Vem är det som uppfostrar barnen?
  Männen eller?

 9. DrKejs Says:

  @Anna Nymh

  Spelar det någon som helst roll?

 10. CaseyJones Says:

  @ Anna Nyhm

  ”Vem är det som våldtar männen då?

  Kvinnor eller?”

  Det är medlemmar i patriarkatet som träffas och våldtar varandra under deras årliga möten.

  Gör dig inte dum…

 11. ParStrom Says:

  @Anna Nymh:
  Antyder du att man får skylla sig själv om man blir våldtagen, ifall den som våldtar har samma kön?

 12. Valeria Says:

  Återigen en allmän uppmaning att strunta i trollen.

  Visserligen finns det en poäng i att män utför dessa våldtäkter, men att det också genomförs mot andra män försvårar användandet av ett genusperspektiv betänkligt. Förövrigt finns det även vittnesmål om kvinnliga soldater som inte varit guds bästa barn, exempelvis flera av dem som stred för Röda Armén under WW2.

  Om man vill lyfta denna fråga till en bra nivå så kanske det vore värt att börja tala om sexuellt våld och lämna genusperspektivet.

 13. Markus Says:

  Anna Ardin har börjat blogga och inte helt oväntat spyr hon ut ett ogrundat manshat av sällan skådat slag. jag är mörkrädd.

 14. barfota Says:

  @Valeria

  ”Visserligen finns det en poäng i att män utför dessa våldtäkter, men att det också genomförs mot andra män försvårar användandet av ett genusperspektiv betänkligt.”

  Försvårar det verkligen användandet av genusperspektivet?
  Vem är det som till största delen uppfostrat barnen och ger dem värderingar som de sedan tar med sig i livet. Mannen, den ständigt frånvarande eller kvinnan, den ständigt närvarande. Vågar man sträcka sig så lång att man påstår kvinnor är inkompetenta när det kommer till att uppfostra pojkar?

 15. Tree Says:

 16. Per Says:

  Var vill du komma Barfota? Att det är kvinnors fel att män våldtar? Magstarkt, minst sagt, samt nedlåtande mot både män och kvinnor. Med ditt sätt att resonera kan män aldrig hållas skyldiga för vad de gör, för bakom varje elak man står en elak mor. Är du ett sånt där troll? En vidrig feminist som försöker göra en parodi på en sån där jämställdist som alla tror hatar kvinnor? Var inte så uppenbar för du är inte trovärdig, din kossa.

 17. Valeria Says:

  @Barfota

  Det där tycker jag är ett väl tillspetsat argument. Jag förstår visserligen resonemanget, och det kan också användas mot personer som hävdar att alla beteenden beror på uppväxtmiljö – som ett sätt att blottlägga bristerna i deras resonemang. Själv är jag dock kritisk till många resonemang som framhäver uppväxtmiljöns betydelse. För att göra en lång historia kort så menar jag att uppväxtmiljön måste sättas i relation till människors medärvda förmågor, känsloregister och liknande. Jag menar att en människas reaktioner på uppväxtmiljön till stor del avgörs av genetiska faktorer. Med det sagt anser jag inte att uppväxtmiljön är obetydlig, däremot är den långtifrån helt avgörande för människors utveckling.

  Angående Anna Ardin så kunde jag knappast bry mig mindre.

 18. ConZor Says:

  OT: Nu ska styrelserna ”mans-märkas” http://www.aftonbladet.se/wendela/article13379280.ab

  Varför stanna där varför inte kolla på företagen i sin helhet, affärer man handlar i, tidnings redaktioner och varför inte media i helhet. MEN då ska det fan kvinno-märkas med.

  Kom även att tänka på att de senaste 91 åren har en kvinna varit förbundsordföranden för Sveriges Socialdemokratiska Kvinnoförbund och i jämställdhetens man borde en man kvoteras in BARA på grund av sitt kön.

 19. barfota Says:

  @Valeria

  ”Det där tycker jag är ett väl tillspetsat argument. Jag förstår visserligen resonemanget, och det kan också användas mot personer som hävdar att alla beteenden beror på uppväxtmiljö – som ett sätt att blottlägga bristerna i deras resonemang.”

  Jag håller helt med dig och visst var det provocerande och tillspetsat, det var faktiskt min avsikt. Jag tycker nämligen att man skall titta litet extra på allt det du nämner för att komma sanningen närmare och då får ingen eller inget vara tabu att ifrågasätta. Jag ifrågasätter om kvinnorna verkligen alltid är den mest lämpade eller ens har kompetens att uppfostra pojkar och förstå sig på pojkars behov. Jag vill dock inte gå så långt som href=”http://www.nyheterna.se/1.1569444/2010/03/25/pappor_farliga_for_spadbarn”> familjerådgivaren Eva Sternberg som anser att ”Hemmapappor är farliga för sina spädbarn” eller som man skriver ”Hon menar att kvinnor har genom tiden utvecklats för att ta hand om och skydda spädbarn medan männen utvecklat andra färdigheter.”

  Tillspetsat var det rätta ordet men jag tror vi förstår varann ganska väl.

 20. barfota Says:

  Länken strulade till sig här kommer den igen
  familjerådgivaren Eva Sternberg

 21. barfota Says:

  😳
  Och igen…
  familjerådgivaren Eva Sternberg

 22. C Says:

  @ Anna Nyhm

  Invandrare är mer utsatta för våld än etniska svenskar.

  Men det är andra invandrare som utsätter invandrare för våld.

  Jag antar att det är rätt åt invandrare som utsätts för våld eftersom de är invandrare. De bär på en kollektiv skuld enligt ditt resonemang. Ungefär som nazisterna ansåg att judarna bar på en kollektiv skuld.

  Om vi bodde i 1930-talets Tyskland så hade du inte varit feminist – då hade du istället varit nazist.

 23. barfota Says:

  @Per

  ”Med ditt sätt att resonera kan män aldrig hållas skyldiga för vad de gör, för bakom varje elak man står en elak mor”

  Jag har inte nämnt något om ”elak”, däremot bristande kunskaper om hur pojkar skall uppfostras, stöttas och motiveras. Jag tror faktiskt att pappor är bättre eller minst lika bra än mammor på detta område. Fler frågor innan denna ”kossa” återvänder till stallet?
  Muuuuh, muuuh

 24. Objektiv. Says:

  Valeria

  Är inte odelat tveksam till det du sade. Visst är det män som våldtar mest. Men om man ska hänvisa detta till andra faktorer än uppväxtmiljö dvs till något genetiskt så kan man svepa undan mäns skuld ganska bekvämt. Tillexempel, vilken skuld har då kvinnorna till att en ”våldtäktsgen” avlas fram? Bär hon själv på denna ”gen” (skuld) eller väljer hon de karlar som våldtar hellre än en karl som blir våldtagen (också där kvinnlig skuld).

  Du kan aldrig ge en man biologiska skulder utan att det slår tillbaka mot kvinnor. Det kan du endast göra om du hävdar att kvinnor med våld blir befruktade. Det blir dom inte i Sverige. Säkert i en del områden i Afrika, men nevertheless vi lever inte i Afrika.

 25. Mörker Says:

  Att män använder systematisk våldtäkt i krig beror väl på att män tvingas bli soldater? Den som odlar fantasier om att kvinnor är trevligare soldater kan med fördel läsa på, t ex om nazistiska lägervakter eller maoistiska soldater som var kvinnor.

 26. Jakob Says:

  I den engelska artikeln hänvisas till en studie i Journal of Medical Association. Jag misstänker att det är den här:

  http://jama.ama-assn.org/content/304/5/553.full.pdf+html?sid=361821c1-f64b-4692-9a30-17dfb3c033e9

  Det är framförallt intressant att se att både män och kvinnor råkar ut för sexuellt våld, men också att både män och kvinnor utför det sexuella våldet.

 27. Anna Nyhm Says:

  Män som säger sig ha blivit våldtagna ska man tro på, men inte kvinnor som säger samma sak, för de ljuger?

 28. Valeria Says:

  @Objektiv

  Själv skulle jag undvika att hänvisa sådant beteende enbart till uppväxtmiljön. Dels eftersom jag saknar vetenskapliga belägg för det, dels eftersom slutsatsen i så fall skulle bli att vem som helst är en potentiell våldtäktsutövare om bara kringmiljön är ”gynnsam”.

  Det förefaller som om ett sådant beteende, så som de flesta mänskliga beteenden, måste ses som en frukten av ett samspel mellan arv och miljö. Steven Pinker hänvisar i ”Ett oskrivet blad” till synnerligen trovärdiga studier som kunnat fastslå att en överväldigande majoritet av alla män uppfattar sexuellt våld som avtändande. Att studierna får ses som synnerligen trovärdiga baseras på att de genomförts med censorer som mätt aktivitet i hjärnan på män som utsats för bilder med sexuella våldsinslag.

  Min slutsats blir därmed att sexuellt våld är något som ett fåtal attraheras av, sedan är det ännu färre som utövar sina dragningar. Där kommer miljöaspekten in i bilden. För det förefaller rimligt att sådana personer framträder i krigszoner – som är mer eller mindre laglöst land. Vad personer med sådana dragningar i ett civiliserat samhälle anbelangar så måste beteende förklaras med att dragningen antigen blir för stark, eller att den sociala situationen får dem att gå över gränsen. Fast troligen är det oftast en kombination.

 29. Valeria Says:

  @Anna Nyhm

  Sedan när har kvinnor från krigszoner som påstått sig blivit våldtagna blivit kallade för lögnerskor?

 30. Itchy Says:

  @Anna Nyhm
  Vad är det som du inte kan förstå? Som alla andra tycks förstå?

 31. Cissi Says:

  Barfota. Om du menar att kvinnor inte kan uppfostra män så förutsätter jag att du även förespråkar att män tar ut hundra procent av föräldraledigheten alltså från barnets födelse när barnet är en pojke. Att ni tar ledigt från jobbet hela första året med 80% av lönen etc. För en pojke förstås. Flickor är ju ointressanta för er, för det är ju bara en förhatlig blivande kvinna.

  Jag är övertygad om att män som sörjer förlorad vårdnad i vårdnadstvister endast är män med söner. Förlorad vårdnad och saboterat umgänge med en dotter skiter ni i, eftersom en flicka är ointressant för er som far. Ni är bara föräldrar på riktigt om det är en son. Vårdnad är bara värd att kämpa för om det är om en son.

 32. barfota Says:

  @Cissi
  Nej, jag förespråkar en kärnfamilj där båda föräldrarna är delaktiga och inom relationen själv delar upp arbetsuppgifterna sinsemellan utan feministiskt. statligt översitteri. Var du får det ifrån att flickor skulle vara mindre intressanta vet jag inte. Kanske tänker du på pappor från andra kulturer där ibland en son är det enda önskvärda.

  Som det sagts så många innan…
  Det finns nog inte så många ”kvinnohatare” här, skilj på kvinnor och feminister.

  Att ifrågasätta kvinnans kompetens att uppfostra pojkar gör väl inte mig till en kvinnohatare eller är det något man automatiskt blir om man har fräckheten att ifrågasätta kvinnors kompetens och duglighet? Kanske är det så att kvinnor t.o.m. är farliga i närheten av barn!
  Kan man ifrågasätta det ena könet så bör man kunna ifrågasätta det andra också

 33. Bertil Schröder Says:

  Låg nivå på femistkommentarerna tycker jag.
  Mallis

 34. Valeria Says:

  @Cissi

  Jag förmodar att du driver med oss. För alla normala föräldrar är ett barn ovärdelig, oavsett kön.

  Vill man ägna sig åt ett cyniskt tankeexperiment kan man fråga sig själva hur man skulle handla i en situation där man antigen kunde rätta tio barn från att brinna inne, eller sitt eget barn från samma öde. Man kan bara välja ett alternativ. Ärligt talat så tror jag alla föräldrar skulle välja sitt eget barn, även om det andra alternativet innefattade hundra, tusen eller tio tusen barn.

 35. bograhn Says:

  Jag tänker på det som hänt i Norge där man uppmärksammat tonläget i debatter på nätet och det görs även här. Jag påminner mig Gudrun Schyman som talat om det näthat som förföljer feminister där hon även tycks inkludera dom som inte tycker som hon… Det räcker tydligen. Men när man nu ser mer feminister på denna sida som PS har så inser man att det finns kandiater till näthatare även på den feministiska sidan. Men dom ser inte Gudrun Schyman.

  Jag uppmanar alla att kommentera så mycket som möjligt med god ton och ansvar när feminism diskuteras på nätet!!!! Och en eloge till Pär som tar debatten utåt! Det är mycket modigt. Jag vågar det inte men är iallafall modig nog att erkänna det.

  Ps. Har börjat läsa Dostojevskij:s ”Bröderna Karamazov” som bl.a i början beskriver en man som ständigt hånas och pryglas av sin hustru. Att man för 120+ år sen kunde skriva om detta i en bok av en av världens mest kända författare är märkligt när vi idag nästan får skämmas att ens ta upp det för att feministerna skrattar åt oss… Ds.

 36. C Says:

  @ Anna Nyhm

  Istället för att komma med ett falskt påstående så kan du väl förklara varför du anser att män som utsätts för våldtäkt förtjänar det eftersom de är män?

 37. Valeria Says:

  @bograhn

  Gudrun Schymans världsbild kan enkelt förklaras som att kvinnor (läs; Schyman själv) är offer för samhället. Alla former av motgångar skylls på yttre faktorer i form av diskriminering, strukturer och liknande.

  En reflektion angående det är att det måste försätta en i en position där man känner sig totalt maktlös. Om allt som händer beror på samhället så måste det också innebära att möjligheterna att påverka det egna livet är obefintliga.

 38. Sam Says:

  När myndigheter, kvinnor, feminister, män, talar om mäns våld mot kvinnor säger de inte automatiskt att alla män är misshandlare, lika lite som när Pär Ström talar om kvinnors våld mot män säger att alla kvinnor är misshandlare.

  Hela iden om att kritik mot våld som begås av män är manshat är ett hinder för att motarbeta alla former av våld. Så vad bra att ni ser att det är själva våldet som är problemet. Nu kan vi alla hugga i och jobba mot våldet istället för att kasta skit hit och dit.

 39. Sam Says:

  PS. Både män och kvinnor ska bli hörda när de vittnar om våldtäkt.

 40. C Says:

  @ Sam

  ”När myndigheter, kvinnor, feminister, män, talar om mäns våld mot kvinnor säger de inte automatiskt att alla män är misshandlare, lika lite som när Pär Ström talar om kvinnors våld mot män säger att alla kvinnor är misshandlare.

  Hela iden om att kritik mot våld som begås av män är manshat är ett hinder för att motarbeta alla former av våld.”

  Så du ser ingen problematik i att vi äntligen börjar tala om invandrares våld mot svenskar?

 41. KawaaFlash Says:

  Känns lite som att diskussionen spårar ur =)

 42. godtyckligt Says:

  http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2511422/15-aring-domd-for-sex-med-flickvan

 43. Stefan Says:

  Nämen, ett inlägg på GenusNytt som är kompatibelt med feminism? Intressant.

 44. Sam Says:

  C: Våld som våld. Värst just nu en blond, blåögd. Ska vi akta oss för alla sådana nu? Eller ska vi inse att det spårar ur i alla läger när andra människor inte erkänns som likvärdiga? Vägen kvar till jämlikhet är lång på alla nivåer. Viktigt att inte fastna i det här ständiga utforskandet om vem det är mest synd om och vems fel det är att allt ser ut som det gör. Se framåt, hur vi egentligen vill ha det och jobba för det.

 45. DNodell Says:

  Farligt ämne även idag.

  Simpelt sett så borde allt ikring våldtäkt behandlas i andra termer än ‘han’ och ‘hon’, har en person varit ett offer för våldtäkt spelar inte könet någon roll. Brottet är detsamma, handlingarna passar in i listan av handlingar som ska behandlas som våldtäkt och det är hos den som anklagar någon för ett brott som bevisbördan ligger hos.

  Innan ilska kommer så lyssna på förklaringen.
  För att undvika falska anklagelser och hämnd anklagelser som händer i våldtäktsfall så bör det falla på den som kommer med en anklagelse att bevisa den.

  Heh, man kanske ska adoptera ‘genusvetenskapens’ hen till rättsväsendet, ifall det nu är något som så många tycker är positivt så bör det inte vara så svårt att tänka sig att det bör vara viktigt att utplåna könsrollerna i rätten.
  Ifall barn på dagis får höra att män våldtar kvinnor och att det bara finns våldtäktsMÄN och utsatta KVINNOR så får de minst sagt en skev världsbild, eftersom vissa av dem är pojkar som ska växa upp till män så vad blir de inlärda att de har för val, vad har de flickor som ska växa upp till kvinnor fått inlärt?.

  Även kvinnor kan våldta, även män kan bli våldtagna.

  Varför kan inte könen behandlas lika?
  Varför denna ständiga kamp av att hävda sig och vinna? Vad har hänt?

 46. C Says:

  @ Sam

  Du tycker att det är okej att tala om ”mäns våld mot kvinnor” men tycker inte att det är okej att tala om ”invandrares våld mot svenskar”? Båda är kollektivistiska, diskriminerande och ställer två grupper mot varandra.

  Är du en hycklare eller är du bara förvirrad?

 47. Sam Says:

  C: Tror att det inte gynnar din trovärdighet att klistra epitet på andra. Men ändå, den störst gemensamma nämnaren för de som tar till våld är att de flesta är män. Det kan ha med biologi att göra, det kan ha med samhällets förväntningar att göra, men detta är ett faktum. Om du vill dela in mäns våld i undergrupper är upp till dig, men då antar jag att du också har en grupp för infödda svenskars våld mot invandrare och infödda svenskars våld mot kvinnor och infödda svenskars våld mot infödda svenska män? Eller?

 48. C Says:

  @ Sam

  Män som kollektiv är överrepresenterade i våldsstatistiken.

  Invandrare som kollektiv är överrepresenterade i våldsstatistiken.

  Enligt dig så är det okej att tala om ”mäns våld mot kvinnor”, men fel att tala om ”invandrares våld mot svenskar”.

  Det är glasklart hyckleri. Därav tyckte jag att epitetet hycklare var passande.

  Personligen tycker jag inte att man ska generalisera efter varken kön eller etnicitet, men mitt syfte var att visa hur felaktigt det är att tala om mäns våld mot kvinnor genom ta upp invandrares våld mot svenskar som ett exempel. För övrigt delar jag inte in i undergrupper – jag delar direkt in efter etnicitet, ej kön.

 49. Sam Says:

  @C

  Viktigast är att inte döma enskilda människor efter grupptillhörighet oavsett vilken grupp det gäller. Sedan måste det ändå gå att tala övergripande om fenomen som behöver motarbetas och vad de beror på.

  Problemet är när det senare skymmer sikten för det första. Det riktigt farliga är när en viss grupp får klä skott för allt som ogillas i samhället, vilket hände i Tyskland på 30-talet och det händer nu i Norden och det händer i hela världen. Rasism är ett av de grundläggande fundamentet som upprätthåller maktfördelningen i världen.

  Även om de flesta börjar inse att utan invandrare hade Sverige inte kunnat ha nuvarande nivå av välstånd och en god ekonomisk grund att stå på i globala kriser finns det ännu en hel del som söker syndabockar hellre än vägar till fruktbar samlevnad.

  Hatet mot muslimer bidrar bara till att berättiga en vi och dom- syn på samhället som hämmar utvecklingen. Istället behövs idéer om hur respekten för den i ett öppet demokratiskt samhälle grundläggande förutsättningen om alla människors lika värde kan uppnås.

  För övrigt finns det lögn, förbannad lögn och statistik, och med statistik kan vad som helst bevisas. Men människor som spårar ur finns i alla läger. Om inte dessa ska få igenom ett allas krig mot alla gäller det att behålla fokus på idealen och jobba mot dessa. Ju fler som inte ger upp på grund av oförrätter desto närmare kan vi komma.

  Vilka är dina ideal?

 50. Tonje Says:

  Se denne filmen om den kroniske humanitære krisen i Kongo: http://youtu.be/1P9vyk8vStQ

  – Tonje

 51. Pascalidou: Allt helvete på jorden drabbar kvinnor « GenusNytt Says:

  […] i krig finns det numera många källor till att även män drabbas (se exempelvis  här och här). Varför nämner Alexandra för övrigt inte vad som brukar hända med män i […]

 52. ”Kvinnor drabbas värst i krig” – påståendet granskas « GenusNytt Says:

  […] Vad som inte ingår i ovanstående information är våldtäkter och andra våldsbrott som inte leder till döden. Enligt mina värderingar är det dock mycket värre att dö än att bli våldtagen. Därför anser jag att man kan dra slutsatsen att i de tre ovan nämnda krigen har män drabbats betydligt värre än kvinnor – trots att vi inte har tillgång till våldtäktssiffrorna. (För övrigt våldtas även män i krig, något jag bloggat om här och här) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: