Våldtäkt, ”våldtäkt” och lagtekniska skäl

by

Här kan du läsa om en 15-årig pojke som dömts för sexuellt utnyttjande av sin 13-åriga flickvän. Rätten säger att samlaget var frivilligt från flickans sida, men pojken döms ändå.

Jag säger inte att saken är juridiskt fel hanterad. Det har jag i dagsläget inte underlag för att bedöma. Men jag tycker det är intressant att jämföra med ett annat färskt fall, då en flicka i övre tonåren åtalades för våldtäkt på en 14-årig pojke.

Det intressanta är medias beskrivning av den påstådda våldtäkten i det fall en flicka stod för den. I ett fall skrev man att flickan åtalades ”av lagtekniska skäl” (alltså inte av riktiga skäl), i ett annat fall användes citationstecken kring ordet våldtäkt i en rubrik. Jag har bloggat om saken här och här.

Tack för tipset, Mats och Nils!

140 svar to “Våldtäkt, ”våldtäkt” och lagtekniska skäl”

 1. Pether Says:

  Han var ju kille, alltså våldtäktsman. Mer bevis än så behövs inte.

 2. Medborgare X Says:

  I det feministiskt jämställda Sverige gör man naturligtvis skillnad på pojkar och flickor. En 15-åriga pojke som har frivillig och ömsesidig sex med en underårig flicka är naturligtvis en ondsint förövare och våldtäktsman. En 15-åriga flicka som har frivillig och ömsesidig sex med en underårig pojke är naturligtvis utnyttjad och förtryckt av den hemska pojken. Självklart! Det säger ju teorin om könsmaktsordningen!

 3. Johannes Westlund Says:

  Om man får tillåta sig att se det positiva i det nattsvarta så blev ju pojken inte stämplad som våldtäktsman i domen. Det förväntade hade ju varit att han blivit fängslad för våldtäkt och dömts till än drygare böter. Eftersom flickan är under 15 borde grov våldtäkt ha utdömts dessutom. Så det är nästan så att man får se detta som en förbättring. Tragiskt nog.

 4. Pär.B Says:

  Självklart är det expressen som skriver sådan här dynga. Den tidningen har jag helt slutat att läsa, likaså aftonbladet.

  Överhuvudtaget när man läser gammelmedia ska man utgå från att de har totalt fel. När man ger sig in i läsningen ska man inte tro att man får rätt information. Du läser att något har hänt och sedan får du själv ta reda på fakta på andra håll.

  Utifrån det här perspektivet måste man ju ändå säg att kvällsblaskorna är riktigt begåvade med att de lyckas förvränga eller helt enkelt ljuga om exakt allt.

 5. Jämställdhetsfeministern Says:

  Pojkar och män våldtar. Flickor och kvinnor är offer. Därför är det självklart att en pojke som har sex med en minderårig flicka ska åtalas och straffas, medan en flicka som har sex med en minderårig pojke absolut inte ska straffas. Lagen kan inte vara lika för alla, eftersom pojkar och män förtrycker flickor och kvinnor. Det är grundläggande feminism.

 6. JL Says:

  Flickvän? De hade aldrig tidigare träffats endast chattat på nätet under en kortare period.

 7. Valeria Says:

  Hela den här lagen är fullkomligt snurrig. Jag trodde i min enfald att vi hade en byxmyndighetsålder för att skydda barn från vuxna, inte för den här formen av hårklyveri. Om jag inte missminner mig så ska man ta hänsyn till personernas ålder, och att lagstiftningen ska kunna vara flexibel när det bara är några få år mellan personerna.

  Det här är så löjligt så jag nästan inte finner ord. Finns det inte viktigare brott att lägga tid och resurser på? Dessutom har finns det väl inget spårk som missbrukar begreppt våldtäkt lika grovt som svenskan. Om man får raljera lite så kan man konstatera att man kan bli dömd för våldtäkt i Sverige, fastän våld inte förekommit och ingen har blivit täkt. Tänk om någon skulle dömas för bankrån, fastän personen i fråga inte rånat en bank, utan stulit en cykel.

 8. AV Says:

  JL: Källa på det?

 9. Valeria Says:

  @Jämställdhetsfeministern

  Sverige har blivit ett land där all heterosexuell samvaro är en potentiell våldtäkt. Hur vet man vad det är? Det vet vi inte – det är upptill domstolen att avgöra.

 10. JL Says:

  AV

  Står i domen att de endast hade haft nätkontakt under några veckor innan de träffades och detta skedde.

 11. JL Says:

  De nar till och från under omkring sex månaders tid haft omfattande kontakt med varandra
  via SMS. Kontakten dem emellan inleddes utan att de träffades personligen. I
  tiden före den aktuella gärningen hade de inte träffats personligen mer än flyktigt ute
  på stan eller på fritidsgården.

  Av killens berättelse framgår att det var han
  som tog initiativ till att ha sex. Vid en samlad bedömning av omständigheterna är det
  inte uppenbart att gärningen inte inneburit något övergrepp mot målsäganden. Mot
  denna bakgrund är regeln om ansvarsfrihet inte tillämpoar i detta fall. Killen ska således fällas till ansvar för sexuellt utnyttjande av barn.

 12. JustMe Says:

  Jämställdhetsfeministern säger:

  ”Pojkar och män våldtar. Flickor och kvinnor är offer. Därför är det självklart att en pojke som har sex med en minderårig flicka ska åtalas och straffas, medan en flicka som har sex med en minderårig pojke absolut inte ska straffas. Lagen kan inte vara lika för alla, eftersom pojkar och män förtrycker flickor och kvinnor. Det är grundläggande feminism.”

  Så sant. Vill bara tillägga att pojkar är män i vardande, och det vet väl alla hur män är…

 13. Pether Says:

  JL: Och hur skulle det bevisa en våldtäkt och göra det ok att döma honom för våldtäkt? Låter som vilket nytt par som helst.

 14. JL Says:

  Pether

  Tycker du att det är OK om din 13-åriga dotter blir övertalad att ha sex med en 15-åring hon aldrig träffat utan endast haft SMS-kontakt med?

  Tycker du att det är OK att din 15-årige son övertalar en 13-åring han aldrig träffat att ha sex med honom?

  Om någon av er har barn i denna ålder som ni lever tillsammans med, tycker ni att scenariot känns bekvämt, vill ni att era barn ska ha den typen av ”relationer”?

 15. Johannes Westlund Says:

  Ett missbruk av ordet våldtäkt förekommer. Pojken är inte dömd för våldtäkt. Möjligt att media fått för sig det, men domen rör ju sexuellt utnyttjande. Så sluta raljera om begreppsinflation om ni inte särskilt avser media (eller möjligen er själva).

  Däremot borde han som jag sa i en tidigare kommentar ha döms för grov våldtäkt mot barn enligt rådande paradigm. Så man bör betrakta detta nästan som en friande dom i mansförtryckta Sverige.

  Men jag håller med om att domen är vansinnig. Jag kan förstå föräldraperspektivet, men ytterst så måste ungarna själva få leva sina liv. När åldersskillnaden är såpass marginell och det sker i samtycke så är det mer av en akademisk fråga än en reell om någon har utnyttjats. Jag tycker det är lite hårt att dra in domstol i något som föräldrarna själva borde haft mod nog att ta med sitt barn. Då är det väl bättre att samtala med dem båda och ge sitt perspektiv? Har vi sjunkit så lågt att dagens föräldrar inte klarar av att prata om sex och relationer med sina barn?

 16. Aktivarum Says:

  JL:

  ”Tycker du att det är OK om din 13-åriga dotter blir övertalad att ha sex med en 15-åring hon aldrig träffat utan endast haft SMS-kontakt med?”

  Nej det är inte ok, det är riktigt dåligt föräldraskap – från DIG! För övrigt JL så är frågan irrelevant för det blir inte mer eller mindre våldtäkt för att vi tycker det är mer eller mindre ok. Det är inte så att världen bara ger valet ok/våldtäkt.

  PS: Vid en studie på college i USA hade 46% av tjejerna och 63% av killarna haft oönskat sex. Med sådana definitioner har varenda människa begått våldtäkt. Det är bara galna feminister och karriärskåta politiker som ens överväger sådant vansinne.

 17. Lorem Ipsum Says:

  @Valeria, Word

 18. OldWolf Says:

  Grundläggande är att allt sex med någon under 15 år våldtäkt. Om det är liten ålderskillnad kan man dock nöja sig med ”sexuellt utnyttjande” om allt skett i samförstånd.
  Att flickan helt friades är naturligtvis mot denna bakgrund mycket märkligt.
  Sedan är det ju inte rätt att urvattna begreppet våldtäkt och använda det även vid samförstånd.

 19. jonathanlindborg Says:

  Beträffande fallet med tjejen som friades av Ystads tingsrätt är det ju värt att notera att hovrätten troligt ska pröva fallet. Åklagaren lär ju ha överklagat och det lär ju en strikt juridisk prövning, och då kan bara flickan fällas. Jag tror det är mer i tingsrätterna, där nämndemännen är i majoriteten, som domstolarna får majoritet att gå emot lagen uttryckligen.

 20. Jämställdhetsfeministern Says:

  @JL
  @Pether

  JL har helt rätt. Om en 15-årig pojke har sex med en något yngre (13-årig) flicka ska pojken absolut straffas av rättsväsendet för sexuellt utnyttjande av barn – eftersom knappast någon förälder vill att deras 13-åriga flicka ska ha sex. Och vid varje fall av felaktigt sex MÅSTE en pojke/man (dvs den skyldige) alltid straffas.

  I de fall det istället är en flicka som har sex med en något yngre pojke ska flickan självfallet inte straffas, för det är en helt annan sak. Det säger sig ju självt att en flicka/kvinna aldrig kan dömas för sexuellt utnyttjande – och än mindre våldtäkt – mot en pojke.

  Svenskt rättsväsende har i dessa fall med andra ord handlat fullständigt korrekt, enligt god feministisk moral. Nog måste fler här än JL och jag se det?

 21. AV Says:

  JL:
  ”Av killens berättelse framgår att det var han
  som tog initiativ till att ha sex. Vid en samlad bedömning av omständigheterna är det
  inte uppenbart att gärningen inte inneburit något övergrepp mot målsäganden. Mot
  denna bakgrund är regeln om ansvarsfrihet inte tillämpoar i detta fall. Killen ska således fällas till ansvar för sexuellt utnyttjande av barn.”

  Ok, om den som är strax över gränsen tar initiativ till sex, ligger denna brunt till. Ska komma ihåg det när det är omvänt.
  Sedan din dubbelnegation. Vi fäller inte folk i en rättsstat på att det inte är uppenbart att de är oskyldiga. Vi fäller inte om det finns minsta tvivel om att den åtalade är skyldig. Har du pluggat juridik med vår justitieminister? Lagen är till för att sätta dit vuxna som tänder på ungdomar, inte sätta dit ungdomar som frivilligt upptäcker sin gryende sexualitet tillsammans.

  ”Om någon av er har barn i denna ålder som ni lever tillsammans med, tycker ni att scenariot känns bekvämt, vill ni att era barn ska ha den typen av ”relationer”?”

  Nu har jag inte läst domen, eller känner till deras ”relation” som du kallar den. Men ja, jag har en dotter i just den åldern. Men som en god förälder har jag uppfostrat henne till en viljestark motiverad person, som vet vad hon vill och har lärt sig att det finns konsekvenser av sina val. Vilka man får leva med. Givetvis har vi också pratat om sexualitet och hur viktigt det är att göra vad man själv känner man är redo för. DET är det viktigaste för att förhindra dit barn att hamna i oönskade situationer. Tillsammans med förståelsen att alkohol försämrar omdömet och beslut på fyllan kan ångras dagen efter, men dem kan man inte skylla på andra.

  Det är inte vilka ungdomar som helst som hamnar i ”fel relationer”. När ska folk lära sig att föräldraansvar är mer än rena kläder och mat på bordet?

 22. Pether Says:

  JL:
  Nu hade de ju träffats på nätet, och sedan träffas flera gånger IRL, som det heter. Innan de hade sex. Alltså precis som många, många MÅNGA förhållanden idag.

  Har du något emot det så har du något emot framtiden och verkligheten. Du är tragiskt om du lever för 20 år sedan.

 23. Kim Says:

  Vilken moralpanik, JL. Om min 13-åriga son blir övertalad att ha sex med en 15-åring flicka han aldrig träffat utan endast haft SMS-kontakt med – so what. Det är sådant som vissa tonåringar gör. Men är det ombytta könsroller så döms killen i vårt jämställda land.

  ”Vid en samlad bedömning av omständigheterna är det inte uppenbart att gärningen inte inneburit något övergrepp mot målsäganden”.

  Verifierbar källa saknas för oss som inte bor i Malmö. Och även om står precis så, så är citatet ovan inget annat än snömos, ett löst tyckande maskerat med ett förment bildat språk.

 24. Kim Says:

  http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1019278-16-arig-flicka-frias-efter-tonarssex

  Här är en (vid det omtvistade tillfället) 15-årig flicka som friades i tingsrätten för att ha haft spontansex med inte en utan två 13-åriga killar. Och i könsmaktordningens namn fastslogs att det var 15-åringen som kunde ses som den utnyttjade. Kan det bero på att det var 15-åringen som tillhörde det ”strukturellt underordnade” könet?

  “Rätten anser att pojkarna snarare kan anses ha utnyttjat flickan för att begå sin sexuella debut”.

 25. JL Says:

  Det jag la ut är direkt kopierat från domen förutom att det står killen i stället för namn.

  ”De har till och från ….

  De har inte träffats personligt IRL tidigare utan bara setts flyktigt på stan och fritidsgården.
  Både är överrens om att de inte kände varandra personligen innan denna enda gången när de hade sex, båda är också överrens om att flickan blev övertalad.

  Flickan är fortfarande under 15 år, vilket innebär att det är straffbart med sex.

  Domen finns hos Hovrätten över Skåne och Blekinge målnr: B1516-11

 26. Pether Says:

  Fortfarande en normal påbörjan på vilket förhållande som helst bland barn idag.

  Det är straffbart, men ett straff delas inte alltid ut, speciellt om de ligger nära i ålder, precis som här. Men tydligen gäller det endast om det är tjejer som är äldst.

 27. Kim Says:

  JL: ”Flickan är fortfarande under 15 år, vilket innebär att det är straffbart med sex”.

  Javisst och i länken jag skrev ut så friades 15-åringen ifråga i ett liknande fall men med motsatta kön (pojkarna var under 15). Den ”samlade bedömningen” i det fallet var att 15-åringen (flickan) kunde ses som den som hade utnyttjats (!).

  Helt logiskt i en analys som innefattar en traditionell genusvetenskaplig analys eller en annan typ av unken manssyn.

 28. JL Says:

  I fallet med den 15-åriga flicka och de 14- åriga pojkarna, så var hennes psykiska mognad lägre än 15 år det är något som också tas hänsyn till.
  Sådan hänsyn vid ringa ålder tas alltid med i bedömningen.
  Därav kan det bli tal om straff även ena parten är 15 år och den andra är äldre om det är så att 15-åringen har en utvecklingsförsening som gör att den psykiska mognaden är lägre än 15 år.

 29. AV Says:

  Om denna mening
  ”Vid en samlad bedömning av omständigheterna är det
  inte uppenbart att gärningen inte inneburit något övergrepp mot målsäganden.”
  är saxad ur domen är det anmärkningsvärt. Jag har för mig att man måste bevisa att ett övergrepp faktiskt har skett innan någon fälls. Inte att det räcker med att det inte är uppenbart att det inte hänt. Med sådan motivation skulle Mats A fällts för mord/dråp/vållande på Linda Chen. Han friades just för att man inte kunde bevisa hur hon dog, men det var knappast uppenbart att ett brott inte begåtts. Snarare tvärt om.

 30. Pether Says:

  Förstår inte hur folk kan försvara rättsröta.

 31. Joakim Says:

  Viktigt att komma ihåg är dock att Expressen inte skrev om det andra falle. Det ska däremot bli intressant att se om de andra tidningarna som skrev de tidigare nyheterna också skriver om det här, och hur de i så fall formulerar det. Mer anmärkningsvärt är i så fall att flickan från det tidigare fallet blev friad.

 32. Joakim Says:

  I övrigt, om vi lämnar genusperspektivet för en stund, borde väl pojken (och flickan från det förra fallet) egentligen dömas för sexuellt utnyttjande av barn? Även om det på något sätt känns väldigt främmande att en 15-åring som har sex med en 13-åring skulle betraktas som pedofil.

 33. Johanna Says:

  Jippppiiiiii
  SJU KILLAR i en SMÄLL:
  Sju killar åtalas i sexköpshärva. Bra! Sånt här SKA beivras. Mansäckel som utnyttjar kvinnor är utmärkt bevis på att könsmaktsordningen finns fortfarande. Fler såna här massåtal mot äckelgubbar och -killar.

 34. Johanna Says:

  Länken:
  http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1520869/Sju-atalas-for-sexkop-i-Malmo.html

 35. Man United Says:

  Kvinna sköt pilar mot ungdomar.Plats Örebro. Rubricering grov misshandel. Kvinnan har ännu inte gripits. Om nu Polisen anser det angeläget. Om åklagaren anser det angeläget att åtala. Av dessa två fall beträffande våldtäkt visar sannerligen att män och kvinnor inte är Lika inför lagen. Vad sänder det för signaler till Medborgarna?
  Vilken avsaknad av tillit till rättsväsendet skapar det? Sverige och svensk rättsstat har inte neutral lagstiftning, neutrala åklagare och domare. Rättsväsendet är allvarligt feministiskt korrumperat! det är inte accepterat som en del av systemet,enligt Hilda och Advokatsamfundet uttalande.

 36. Pether Says:

  Johanna> Men kvinnorna som sålde kvinnorna då? Patetiska troll.

 37. Martin Says:

  Väl rutet gumman!

 38. Johanna Says:

  Pether:
  Varför patetiskt troll. Presenterar du dig lilla gubben där. Det är MÄN som UTNYTTJAR UTSATTA KVINNOR det är frågan om. Kan du ta in det i din lilla träskalle?

 39. Johanna Says:

  Man United:
  Bullshit asså, klart finns det kvinnor som ÅTALAS:
  http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1520991/Mordforsok-pa-pojkvan.html
  Men dom fallen blundar kvinnohatare som ni för.

 40. Pether Says:

  Så att sälja andra kvinnor, är inte att utnyttja dem? Lite skadad världsbild du har där.

 41. Johanna Says:

  Pether:
  Jo MÄN som SÄLJER och UTNYTTJAR UTSATTA KVINNOR ja.
  Skadad världsbild är nåt som du själv infekterats med.

 42. Johanna Says:

  Nej nu har jag inte tid att va barnvakt åt en tonårsfinnig datanörd som dig Pether. Det är tur det finns såna som oss som jobbar och försörjer dig med olika bidrag så du kan sitta här nätterna i ända och spy din galla över allt som har med kvinnor att göra. Lilla rasist-äckel där!

 43. Pether Says:

  Aha, så de utnyttjas bara om det är män som säljer dem, inte när det är kvinnor. Att förneka dessa kvinnors lidande.. du är sjuk.

 44. Pether Says:

  Så, ytterligare ett feministtroll besegrat idag endast med enkel logik. Orkade hon ens läsa artikeln hon länkade till? Knappast… Personer fulla med hat, psykologisk jälp är vad de behöver, se bara på breivik.

 45. JockeH Says:

  Johanna, det här säger jag till dig personligen eftersom jag är ärligt talat less på att du tydligen inte kan komma med någonting annat än personangrepp, förolämpningar och elakheter. Ett tips från mig är och nu är jag ordentligt snäll som ger dig ett tips därför att normalt sett så ber jag dom flesta som beter sig som dig att packa och dra åt helvete. (bokstavligen) Men eftersom jag för en gång skull är snäll så föreslår jag att du ska skaffa en egen blogg där du kan ventilera dina misandriska aversoner mot oss män eller hålla dig tillsammans med andra som väljer att stå på din planhalva därför att om alla här betedde sig som du så skulle denna blogg vara helt outhärdlig. Och ja, jag är född som pojke, jag har växt upp som kille, jag är en man, jag kommer att dö som en gammal gubbe! Och för att påpeka det självklara för min del så…ja, jag är STOLT över mitt kön och jag skäms inte det minsta dugg och jag hoppas för din skull att du är minst lika stolt över ditt. Okej? Och om ditt hat beror på att du själv har råkat ut för saker då är du mer är välkommen att tala ut här med sansad ton så lovar vi att vi kommer att stötta dig till 100%. Det finns gott som snälla tjejer och killar här ska du se..! 😉

 46. Pether Says:

  JockeH: Som ett troll så har hon inget behov av en egen blogg där ingen läser vad hon skriver. Troll är endast ute efter att förstöra för andra. Så det enda man kan göra är att ha roligt med dem, se så jag gjorde precis.

 47. JockeH Says:

  Men det är väl värt nåt försök?

 48. JockeH Says:

  och noboytoy var också ett troll och hon hade iaf en blogg.

 49. Aktivarum Says:

  Johanna:

  Du borde kanske läsa länkar innan du sprider dem. Det var alltså fyra ansvariga för verksamheten varav två kvinnor som dömdes för människohandel – dvs som sålde kvinnor.

 50. barfota Says:

  @AV säger: 02 augusti 2011 kl. 22:54

  ”Det är inte vilka ungdomar som helst som hamnar i ”fel relationer”. När ska folk lära sig att föräldraansvar är mer än rena kläder och mat på bordet?”

  Bra fråga AV, när skall folk lära sig det. Någonting som jag undrat över i en herrans massa år. Det räcker inte att skaffa barn och dumpa dem på första bästa ”hjärntvätts-institut”.

  @Johanna säger: 03 augusti 2011 kl. 2:14

  ”Jippppiiiiii
  SJU KILLAR i en SMÄLL:
  Sju killar åtalas i sexköpshärva. Bra! Sånt här SKA beivras. Mansäckel som utnyttjar kvinnor är utmärkt bevis på att könsmaktsordningen finns fortfarande. Fler såna här massåtal mot äckelgubbar och -killar.”

  Som AV mycket riktigt påpekar så behöver folk lära sig föräldraansvar. Feministerna hävdar ju alltid att det är kvinnan som tvingas uppoffra sig, stanna hemma, ta hand om och uppfostra barnen medan mannen smiter undan sitt ansvar.
  Om nu feministerna har rätt vem har då det största ansvaret för att barnen uppfostrats rätt med bra värderingar och respekt för det motsatta könet, mamman eller pappan?

  Om det nu är så att feministerna har rätt ytterligare en gång, att män är våldtäktsmän, förövare och ”Mansäckel som utnyttjar kvinnor” och att dessa ”förövare och mansäckel” skulle vara vara närvarande i barnens uppfostran och fungera som förebilder för sina barn, skulle det resultera i att fler eller färre ”Mansäckel” springer runt och begår sexuella övergrepp?

 51. Kim Says:

  JL: Så klart att den samlade bedömningen hittade förmildrande omständigheter i Varberg-fallet. Hon var ju flicka! Då finns det alltid förmildrande omständigheter.

  Rent allmänt är det larvigt att åtala 15-åringar för sex med 13-åringar. Det blir än mer uppenbart anstötligt att åtala då 15-åriga flickor frias medan 15-åriga pojkar fälls.

 52. profanum_vulgus Says:

  Kim:
  Fast i jämförelsefallet är flickan 17 år och pojken 14 år.

 53. Kim Says:

  Och det är också uppenbart att man inte kan skriva att hon frias i Varberg-fallet för att hon är flicka och att han fälls i Malmö/Helsingborg-fallet för att han är pojke.

  Det hör till uppdraget att man maskerar sitt tyckande och sin unkna manssyn med lite kvasiintellektuellt fikonspråk.

 54. Kim Says:

  profanum, jag skriver inte om någon 17-åring utan om den länk som jag lade upp igår kl 23:40. Där var flickan 15, pojkarna var 13.

 55. Aktivarum Says:

  barfota:

  Man skall lyssna mindre på vad feminister säger och mer på vad feminism kommunicerar. Feminism vill inte att någon av föräldrarna skall sköta uppfostran. Vad feminism vill är att dagis och skola sköter uppfostran.

 56. Valeria Says:

  @Aktivarum

  Och detta ska ta vid så tidigt som möjligt, så att inte barnen tillägnar sig stereotypa könsroller, vilket är en risk om de uppfostras i hemmet av personer utan genuskompetens. Barn är i första hand samhällets egendom numera.

 57. Sambon Says:

  Aktivarum: ”Man skall lyssna mindre på vad feminister säger och mer på vad feminism kommunicerar.”

  Feminism kommunicerar enligt min mening påfallande ofta en direkt människoföraktande, kollektivistisk, könshatisk kommuniststat baserad på ideologisk verklighetsförnekelse.

 58. Sven Lindh Says:

  ”Feminism kommunicerar enligt min mening påfallande ofta en direkt människoföraktande, kollektivistisk, könshatisk kommuniststat baserad på ideologisk verklighetsförnekelse.”
  Ja det är tur att ni på Genusnytt är så nyanserade i era utspel! Det märks att ni verkligen vill diskutera problematiken på allvar och inte bara gömma er bakom era skärmar och sprida hat. Jag hade hoppats att den här bloggen verkligen skulle ställa sig på killars sida och sprida lite ljus över de problem som unga killar har idag, istället verkar fokus mest ligga på att sprida okunskap och agg. Vilka är det egentligen som är verklighetsfrånvända?

 59. Sven Lindh Says:

  Fast nu fattar jag, Sambon ät så klart en parodi, en könshatande ful feminist som vill få folk att tro att män på Genusnytt är galna kvinnohatare utan koll. Snälla säg att jag har rätt?

 60. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Sven Lindh

  Du har helt rätt Sven. De (som Pär Ström) som kritiserar feminismen och dillar om att lagar borde vara lika för alla människor, oavsett kön, är uppenbart galna kvinnohatare utan koll, som sprider agg och okunskap.

 61. AV Says:

  ”Ja det är tur att ni på Genusnytt är så nyanserade i era utspel!”

  Så var vi här igen med kollektivistisk generalisering. Vem är ”ni på Genusnytt”? Vad har ”vi” för gemensamma åsikter? Jag vet att vissa ibland använder stora ord, men gäller det alla som skriver här?

  Att vissa (!) aldrig lär sig…

 62. barfota Says:

  @Aktivarum

  ”Man skall lyssna mindre på vad feminister säger och mer på vad feminism kommunicerar. Feminism vill inte att någon av föräldrarna skall sköta uppfostran. Vad feminism vill är att dagis och skola sköter uppfostran.”

  Sant, men det värsta är att de inte ens med facit i hand vill erkänna sitt totala misslyckande, ungefär som med integreringspolitiken. Ju mera feminism, särbehandling och segregering, desto större framgång?!? Det enda som tycks fungera är att de är duktiga på att berömma sig själv, äska större anslag som kan användas till ännu mer propaganda. Det gäller ju att få alla att inse hur bra allting fungerar. 😀

 63. Lövet Says:

  Jämställdhetsfeministern: Please, there’s a time, and there’s a place for irony and sarkasm…

  …och det här ämnet erbjuder varken eller…

  BTW: Har ni märkt att om man ignorerar vissa troll härinne så svarar de t o m på sina egna inlägg, flera gånger i följd t o m…

 64. JL Says:

  Hovrätten ogillar ett åtal om våldtäkt mot barn. Den åtalade mannen har vid flera tillfällen haft sex med en 14-årig flicka. Hovrätten finner dock att det inte är visat att mannen insett eller haft skälig anledning att inse att flickan var under 15 år. Mannen döms dock för bland annat koppleri och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

  En pojke som åtalats för att ha våldtagit en jämnårig flicka frias i två instanser. Enligt domstolarna har det inte förebringats tillräcklig bevisning om pojkens skuld.

  Frivilligt sexuellt umgänge är inte våldtäkt av barn
  En 14-årig flicka hade frivilligt genomfört sexuella handlingar med en 17-åring. Våldtäkt mot barn menade tingsrätten. Hovrätten anser att gärningen ska bedömas som sexuellt utnyttjade av barn då den sexuella samvaron varit frivillig.

  En sjuttonårig man dömdes i tingsrätten till 70 timmars samhällstjänst för sexuellt utnyttjande av barn sedan han haft samlag med en fjortonårig flicka; hovrätten fastställer nu domen.

  Göta hovrätt ogillar åtalet mot en 17-åring som i Linköpings tingsrätt dömdes för sexuellt utnyttjande av en 13- årig flicka till 80 timmars ungdomstjänst.

  Det är inte alls så att killar döms oftare än tjejer för sex med minderåriga om åldersskillnaden är endast några år.

  Varför läser ni som tror så inte lite domar både de som är friande och de som är fällande, så ni ser varför domskälen är olika trots att åldern på de involverade är samma

 65. barfota Says:

  @Lövet

  ”Har ni märkt att om man ignorerar vissa troll härinne så svarar de t o m på sina egna inlägg, flera gånger i följd t o m…”

  Ja, jag har ofta undrat varför de inte startar en egen blogg ställer och svarar på alla frågor själv under olika alias. Det borde fungera rätt så bra för feministerna, då skulle de ju ALLTID få rätt oavsett hur fel de har.

 66. JL Says:

  De båda ungdomarna från Hallstahammar var tillsammans under åtta månader under 2009. När förhållandet inleddes var hon 16 år och han 14. Båda har inför rätten berättat att de hade ett kärleksfullt förhållande och att båda tog initativ till att ha sex med varandra och det var helt friviliigt från båda parter.
  Enligt pojken ogillade hans föräldrar relationen med den äldre flickan och att det var en av dem som gjorde polisanmälan mot flickan.
  Tingsrätten skriver följande i domen:
  ”Med hänsyn till att åldersskillnaden varit relativt liten, och att det inte framkommit några betydande skillnad i mognad samt att de haft en nära och god relation och ömsesidig sexuell samvaro anser tingsrätten vid en samlad bedömning att det får anses uppenbart att gärningen inte inneburit något övergrepp mot XX”

  Här är skillnaden: de hade ett kärleksfullt förhållande.
  Nära och god relation.
  Båda tog initiativ till sex.
  Obetydlig skillnad i mognad.

  Jämför det med
  Endast SMS-kontakt och telefonkontakt.
  Setts flyktigt på fritidsgård och i staden.
  Killen tog initiativ till sex vid denna första och enda gång de träffades på riktigt.

 67. Pether Says:

  JL: Sluta ursäkta rättsröta för att du inte förstår hur förhållanden fungerar idag.

 68. Pether Says:

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.689768-allvarliga-krankningar-pa-romosseskolan

  Haha. Fan va patetiskt sverige är.
  När pojkar gynnas är det diskriminering och måste fixxas.
  Men när i alla 99.99% andra skolor där tjejer gynnas så är det inte diskriminering.

 69. JL Says:

  Pether

  Jag fattar inte vad du menar med rättsröta, vad jag läst så är bedömningen olika från fall till fall när parterna har samma ålderskillnad och den ena är under 15 år. I vissa fall oavsett kön ogillas åtalet pga omständigheter kring personernas förhållande till varandra i andra fall döms personen.

  En sjuttonårig man dömdes i tingsrätten till 70 timmars samhällstjänst för sexuellt utnyttjande av barn sedan han haft samlag med en fjortonårig flicka; hovrätten fastställer nu domen.

  Göta hovrätt ogillar åtalet mot en 17-åring som i Linköpings tingsrätt dömdes för sexuellt utnyttjande av en 13- årig flicka till 80 timmars ungdomstjänst.

  Två fall som ser nästan identiska ut om man inte läser handlingarna i målen, i det ena fallet döms 17-åringen i det andra fallet frias 17-åringen trots att ålderskillnaden är större.

  Hur förhållanden fungerar idag är väl inte någon större skillnad mot vad det varit de senaste 30 åren när det gäller yngre tonåringar.

  Skillnaden är att tidigare anmäldes inte de som hade sex med de som var yngre än 15-år, åtminstone blev det inte något rättsligt efterspel bland mina kompisar som var så unga som 13-14 år som hade förhållanden med betydligt äldre killar. Skälet kan vara just det som påtalas i de friade domarna, ömsesidighet.

 70. Pether Says:

  ”Hur förhållanden fungerar idag är väl inte någon större skillnad mot vad det varit de senaste 30 åren när det gäller yngre tonåringar.”

  Hur är det att leva i en bubbla?

 71. profanum_vulgus Says:

  JL:
  För brottets skulle spelar ju samtycke, ömsesidighet eller graden av önskan till sexuell kontakt ingen som helst roll. Det spelar ingen roll hur kära parterna än är, det är ändå våldtäkt mot barn.

  Du kommer bara hitta fall med argumentation om graden av ömsesidighet när det gäller äldre flickor och yngre pojkar. Detta därför att rätten friar flickorna fast de begått brotten.

  De fall du tar upp av pojkar som friats rör ju att sexet inte har kunnat bevisas.

 72. profanum_vulgus Says:

  JL:
  Med andra ord; skillnaderna har inget med uppfyllande av brottsrekvisiten att göra.

 73. JL Says:

  Pether

  Du har inte en aning om hur vi som är lite äldre levde under 70-talet när vi var ungdomar, ingen HIV, p-piller vanligt förekommande hos 14-15-åringar, mellanöl lättåtkomligt, haschet som inte direkt var svåråtkomligt för högstadieelever, tågluffningar vid 15-16 år.

  Ni som är unga nu tror att det era föräldrar levde på ett helt annat sätt avseende relationer än vad ni gör.
  Generation efter generation tror att de uppfunnit nya sätt för relationer när det alltid varit ungefär likadant.
  Enda skillnaden är att vi inte hade tillgång till porr på samma sätt som nu och att vi inte överöstes lika mycket med mediabilder på hur vi skulle se ut och uppföra oss på samma sätt.

 74. Lorem Ipsum Says:

  @barfota, svaret är enkelt varför dom inte startar en blogg. Den skulle ha fyra läsare och i genomsnitt två kommentarer per postning från samma personer varje gång.

  VI har ju redan sett det hända en gång. Den bloggen jag syftar på är intressant att läsa, ungefär som det är intressant att gå på zoo.

 75. Pether Says:

  JL: Du glömmer självklart de viktigaste förändringarna. Men bubblan håller väl?

 76. JL Says:

  Pether

  Ja just det feminister fanns inte då,velourpappan Hoa-Hoa var inte alls på löpsedlarna.
  Fanns inte dagis på 70-talet.
  Vietnamdemonstrationer.
  Flower-Power, fri kärlek….
  Av de i min klass från grundskolan gick en del inte vidare till gymnasiet både killar och tjejer(då fick man arbete ändå), något fler killar än tjejer blev läkare och jurister, övriga yrkeskarriärer som lärare, yrken utan högskoleutbildning fördelar sig lika mellan båda könen.

  Mina egna barn 4 (mellan 22-28år)av båda könen har gått NV med ungefär samma betygsnitt VG+, en av tjejerna ansträngde sig mer än de andra så hon har något fler MVG än de andra som tyckte att det var trevligare att roa sig så mycket som möjligt.

  2 av dem vardera kön är snart klara med sin högskoleexamen.
  1 påbörjade högskola men tog paus eftersom utbildningen inte var rätt och har därefter arbetat.
  1 började jobba direkt och flyttade sedan utomlands och bor inneboende för att spara så mycket pengar som möjligt, för att ha att resa och bekosta studier med när hon bestämt sig vad hon ska bli.

  Mina barn är alltså i den grupp som det skulle vara synd om eftersom samhället(feminismen) inte fungerar för pojkar?
  Det måste med andra ord vara fel på alla mina barn och alla deras kompisar eftersom de klarat av sina utbildningar och har egna bostäder, trevliga flickvänner/pojkvänner och aldrig blivit anklagade eller dömda för något brott.

  Jag vet faktiskt inte vad du menar med de viktigaste förändringarna nu mot då.

 77. Aktivarum Says:

  JL;

  ”Det måste med andra ord vara fel på alla mina barn och alla deras kompisar eftersom de klarat av sina utbildningar och har egna bostäder, trevliga flickvänner/pojkvänner och aldrig blivit anklagade eller dömda för något brott.”

  Du menar på samma sätt som det måste vara fel på kommersiella piloter som aldrig råkat ut för några fel eller krasher? Nej, däremot är det vansinne att inte minska sannolikheten till krasher för att man ännu inte råkat ut för en.

 78. Aktivarum Says:

  Valeria:

  ”Och detta ska ta vid så tidigt som möjligt, så att inte barnen tillägnar sig stereotypa könsroller, vilket är en risk om de uppfostras i hemmet av personer utan genuskompetens. Barn är i första hand samhällets egendom numera.”

  Javisst, Linda Skugge satt ju och pratade om hur feminister skulle få barnen när de var fyra år gamla. Inte direkt nya tankar, snarare en kopia av Alexandra Kollontai.

  ”Under Communism, both men and women would work for, and be supported by, society, not their families. Similarly, their children would be wards of, and reared basically by society.”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Kollontai

 79. Joel Johansson Says:

  Angående SJ-konduktören som avhyst en 12-åring. DN hade på förstasidan en länk som hette ”Rättsexpert: Hade anmält honom för framkallande av fara för annan.” Detta är nu ändrat till ”henne” 🙂

 80. Pether Says:

  Kontakta ‘experten’ om varför han antog att det var en man, och varför DN tillät det.

 81. Valeria Says:

  @Aktivarum

  Det var gamla Linda Skugge det. Senast jag hörde henne uttala sig om barnuppfostran sa hon att hon skulle pusha på sina barn, så de inte blev ensamma, bittra och missanpassade, som hon var när hon var ung.

 82. Lövet Says:

  Ex-pressen hade inledningsvis en artikel som genomgående och väldigt styltigt refererade till konduktören med pronomet ”man” – i slutet blev hon omnämnd som ”personen”. Vi vet numera att när nån misskött sig och beskrivs enkönat. Då är normen att det är en kvinna!

 83. Lövet Says:

  ”avkönat” skulle det stå… …min Android förstår mig inte…

 84. Gube Says:

  ”Kvinnor dör tidigare
  Kvinnor dör helt enkelt tidigare i KOL än män.

  -Det är ett nytt fynd och det kan bero på att kvinnor drabbas hårdare på något sätt, säger Kjell Larsson.

  Många KOL-sjuka lider och dör helt i onödan eftersom vårdcentralerna är dåliga på att upptäcka sjukdomen i tid.”

  http://svt.se/2.22620/1.2494527/fler_kvinnor_dor_i_kol

  Hur många gånger har man inte fått höra att mäns kortare livslängd beror på att de missköter sig? Röker, super, motionerar inte och går inte till doktorn i tid. När kvinnors livslängd i vissa fall blir kortare beror det på att de drabbas av ojämställd vård. Drabbas hårdare på något sätt, helt enkelt.

 85. Kim Says:

  JL: Jag läser att du har hittat ETT exempel där åtalet mot en tonårig kille ogillas efter att han har haft sex med en minderårig tjej.

  Jag kan varken verifiera eller bestrida detta, men jag tror dig. Du skriver dessutom som om du har en del kunskap på området. Kanske är du en erfaren jurist eller tillochmed juridikforskare.

  Av de exempel som har nämnts här är det alltså förmodligen möjligt, men knappast vanligt, för en kille att bli friad efter frivilligt sex med en 2-3 år yngre tjej om tjejen är under 15 år.

  Men har det någonsin hänt att tjej har dömts efter frivilligt sex med en 2-3 år yngre kille om killen är under 15 år? Om inte, varför?

  Och omm du har ett sådant exempel, hur ser då systematiken ut? Skiljer sig frekvensen för fällande dom mellan killar och tjejer i sådana fall? Jag kan inte tänka mig annat (motbevisa mig med en passlig referens om du kan) än att frekvensen skiljer sig kraftigt till killarnas nackdel.

  På grund av en unken manssyn hos bl.a. nämndemännen. Samma unkna manssyn som gör att det finns en generell kvinnorabatt i våldsbrottsmål (se litteraturgenomgång i denna d-uppsats, http://www.lu.se/o.o.i.s?id=19464&postid=1317621 )
  Samma unkna manssyn (hos lagstiftarna) som gör att vi inte har en könsneutral lagstiftning om familjerättsärenden och fridsbrottsärenden; trenden där har ju under de senaste åren gått mot mindre könsneutralitet.

 86. Zaza Says:

  ”Man, 66, tog hand om 11-åringen som SJ dumpade Lät henne sova över: ”Folk gick förbi – hon tog min hand och jag sa ‘kom nu, så går vi’.”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13414340.ab, Fast det var inte ”Man” utan ”Gabrielle”. Skulle bara kolla om det lät annorlunda om man bytte…

 87. Evert Says:

  Zaza,

  Skulle jag gå fram och trösta en gråtande 11-årig flicka på stationen? Absolut. Erbjuda henne att sova hos mig på soffan? Inte en chans i dagens samhällsklimat, folk skulle ju tro att jag var pedofil. Jag beundrar alla duktiga manliga lärare och förskolelärare som kämpar på och orkar stå emot alla fördomsfulla blickar.

 88. blomrabatten Says:

  15 år där går gränsen för samlag. En fjortonårig flicka är i underläge mot en 15 årig kille. så är det och däeför ska flickor skyddas. Det är sällsynt men förekommer att kvinnor också gör sig skyldiga mot pojkar i fjortonårsåldern. Det ska straffas.jag säger som jag sagt tidigare att genus nytt inte främjar jämställheten. Ni som skriver här och kallar sig per ström tar bara mannen i försvar i alla sammanhang och i alla lägen. Det får ni naturligtvis göra men för att kalla sig jämställd måste man se saker ur flera vinklar. ej endast ur manlig synvinkel.

 89. AV Says:

  Blomrabatten: Så just den dagen man fyller 15 är man plötsligt sååå mycket mognare än veckan före? Och är man fyllda 15 är man omedelbart i överläge över den som är ett halvår yngre?

  Vi har en 15årsgräns för att då borde alla vara så mogna att de kan ta ansvar för sin sexualitet och sina handlingar. Och deras konsekvenser. Men hur mogen och redo man är är givetvis individuellt. De flesta är redo någon gång mellan 16 och 19, med en normalfördelning åt båda hållen. En del är bevisligen inte mogna att att ta konsekvenser av sitt handlande när de är 25 heller.

  Lösningen är inte att stämpla ungdomar som sexualförbrytare för att de är nyfikna på varandra och någon råkar vara född i november. Det handlar om att prata med sina tonåringar i tid och ha en bra kontakt med dem. Är de fostrade till självsäkra viljestarka personer hamnar de inte i säng med någon förrän de är redo, oavsett siffra efter ettan. Lagen skall skydda ungdomar mot pedofiler och där åldersskillnaden är påtaglig. Det gör man inte genom att vara kalenderbitare och per default straffa efter födelsedatum.

  Oavsett vem som har vilket kön.

 90. Kim Says:

  Blomrabatten, första halvan av ditt inlägg är åtminstone könsneutralt och icke-sexistiskt formulerat, men jag håller ändå inte med. Att 14- och 15-åringar ligger med varandra frivilligt, det ser jag som normalt, och larvigt att moralisera kring. Även om jag själv sexdebuterade senare än så.

  Den andra halvan av ditt inlägg förstår jag inte alls. Jag har uttryckt (i denna tråd och generellt) att alla ska vara lika inför lagen oavsett kön (vilket tyvärr inte är fallet idag, se bland annat mitt inlägg igår kl 21:34) , inte att rätten eller någon annan ska ”ta mannen i försvar”. Om man bara tar mannen i försvar så är man lika dålig och ojämställd som feministerna, som jag ser det. Vem kritiserar du egentligen? Citera gärna.

 91. JL Says:

  KIim

  För de som är nyfikna på domar finns det olika platser att söka på Lagrummet är ett Lexnova ett anat, där kan man söka på domar både de som har överklagats där åtal ogillas och de som står fast.

  Fullständiga domstolsprotokoll med domskäl och versionerna från både målsäganden och klaganden.

  Om man läser dessa domstolsprotokoll framkommer också grunder till varför det ibland blir en dom och ibland friande fastän utgångspunkten verkar vara den samma.

 92. Olle Says:

  JL: Det finns inga 17-åriga män

 93. Pether Says:

  Klart det finns. Finns det enligt feministerna 22 åriga gubbar, finns det 17 åriga män.

 94. Värderingsfri nyhetsrapportör Says:

  ”Tvångsåtgärder som bältesläggning, isolering och tvångsinjektioner användes över 9.000 gånger inom den slutna psykiatrin förra året, visar nya siffror. Unga kvinnor är den grupp som spänns fast mest.” http://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinnor-mest-utsatta-i-psykvarden

  Låt mig gissa: män är den grupp som får flest tvångssprutor och blir oftast kastade i isoleringsscell. Som vanligt drabbas kvinnorna värst.

 95. man 45+ Says:

  @värderingsfri..: sydsvenskan meddelar att

  Bara i gruppen över 45 lades fler män än kvinnor i bälte.

  Jaså bara dom, det är ju en helt annan sak.

 96. profanum_vulgus Says:

  JL:
  Men då måste man fatta vad man läser också. Du har ju tagit invändningar från en tilltalad och hävdat att det är rättens underlag för att fria, trots att det helt saknas rättslig grund att fria på grund av det.

 97. profanum_vulgus Says:

  Angående konduktören:
  Jag trodde att jag skrev det innan men kan inte hitta det. Media var mycket noga med att inte ange kön på konduktören och på radio sa man t.o.m. ”honom eller henne”. Då fattade jag direkt att det var en kvinna.
  Nu har man börjat säga hon och henne, och det är EFTER att man haft intervjuer på radio och TV (intervjuerna i skriven form har varit könsneutrala) där SJ-personal sagt henne och hon om konduktören.

  Man förstår inte riktigt hur de tänker, för när någon gjort något otillbörligt och det är en man så uppges könet direkt och alltid, om det är en kvinna så skrivs och pratas det könsneutralt om saken. Så man vet ju direkt att det är en kvinna ändå.

 98. barfota Says:

  @profanum_vulgus
  Vår Malin Wollin på Aftonbladet var nog en av de första som talade om att ”konduktören” var en kvinna. Malin Wollin presenterar ett batteri med möjliga ursäkter för konduktörens beteende. Hon skriver…
  ”Kan det finnas omständigheter som gör att en kvinnlig konduktör slänger av ett barn från ett tåg?
  Kan det vara så att passet snart är slut, du är trött och hungrig?
  Kan omständigheterna vara så att du är less på spattiga missbrukare som låser in sig på toaletten och åker två stationer därför att de vet att de i sin situation som spattiga missbrukare har exakt ingenting att förlora och sedan flinar dig rakt upp i synen med nerknarkad trotsuppsyn?
  Kan omständigheterna vara så att det är varmt under uniformen, du är på god väg att bli en människohatare och drömmer om att jobba ensam på ett lager?”

  Men trots allt, och rätt skall vara rätt så var det här jag först hittade vilket kön det var på konduktören.

 99. JL Says:

  Det jag lagt ut är de kortfattade sammanfattningarna av domskälen, vilket jag kopierat direkt från Lexnova, där kallas 17-åringar män i vissa fall. Jag har alltså varken tagit bort eller lagt till något.

  Om människor bemödar sig att läsa hela domarna så får man än bättre bild av hur det ligger till, varför en del döms och en del inte döms.

 100. Ol Gregg Says:

  ”Flickvän? De hade aldrig tidigare träffats endast chattat på nätet under en kortare period.”

  Som att 13-åringar inte skulle ha ett sug efter sex de också. Är man könsmogen så är man.

  15 år är dock en bra gräns för byxmynderi, lite marginal är inte fel.

 101. Valeria Says:

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article13417116.ab

  Nu är Breiviks handlingar patriarkatets fel. Blir man förvånad? Själv kan jag inte låta bli att imponeras över hur handlingen används för politiska syften. Förenklat så kan man hävda att allt som inte överensstämmer med vänsterns agenda på ett eller annat sätt kopplas till terrorhandlingen i Oslo.

 102. Pether Says:

  Valeria:

  Det blir lite värre när SD har den sundaste kvinnosynen av alla partier, för att de inte är feministiska. Synd bara att deras resterande ideologi är helt uppåtväggarna.

 103. profanum_vulgus Says:

  Barfota:
  Det är klart att det finns omständigheter som gör det. Hon kanske inte tyckte om barn, hon kanske hade PMS och fått lära sig att lynnighet och elakhet under PMS alltid är ursäktat, hon kanske inte tyckte om mörkhyade, hon kanske var en elak person osv osv.

  Men det är klart att feminister alltid ska ha en ursäkt om det är en kvinna som gör det och att de aldrig anser att det finns ursäkter eller ens förklarande omständigheter om det är en man som gör det.

 104. profanum_vulgus Says:

  Barfota:
  Kul med kommentarerna under Wollins text. Först har aftonbladet försökt hålla rent genom massiva raderanden men sen har de blivit tvungna att stänga av kommentarsfunktionen.

 105. AV Says:

  profanum: ”Men det är klart att feminister alltid ska ha en ursäkt om det är en kvinna som gör det och att de aldrig anser att det finns ursäkter eller ens förklarande omständigheter om det är en man som gör det.”

  Men om det är en man som kastar av ett barn finns det en förklaring: Det är mansrollen och patriarkatet och könsmaktsordningen som gör att han utövar makt och kastar av en flicka på en öde perrong. En förklaring, men ingen ursäkt eftersom han givetvis som man är skyldig och ansvarig, medan en kvinna i motsvarande situation kan tänkas vara offer för ett patriarkat. Tänk bara på den hiarktiska strukturen i SJ. Manligt med rutiner, policy och manliga bastioner i toppen. Vad kunde denna stackars kvinna annars göra? Utsatt för härskarteknik och dubbel bestraffning. Om hon inte kastat ut flickan hade hon säkert fått skit för det också, eftersom det råder en grabbig jargong utan kvinnlig värme. Det är nog (alla) mäns fel iaf.

  You go Malin!

 106. Gonzo Says:

  ”Jens Ahlm rörde upp känslorna rejält när han utförde yogaövningar på stranden – endast i stringbadbyxor.
  Nu berättar han för Expressen.se om händelsen som fick polisen att rycka ut till stranden.
  – Jag tror inte att de skulle ha reagerat om en tjej låg i string, säger Jens Ahlm”.

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2518041/jens-gjorde-yoga-i-stringbadbyxor

 107. Gonzo Says:

  @ JL

  ”03 augusti 2011 kl. 12:25
  De båda ungdomarna från Hallstahammar var tillsammans under åtta månader under 2009. När förhållandet inleddes var hon 16 år och han 14. Båda har inför rätten berättat att de hade ett kärleksfullt förhållande och att båda tog initativ till att ha sex med varandra och det var helt friviliigt från båda parter.”

  Tror du att en domstol skulle ”svälja” att en 14 årig flicka (ett minderårigt barn) vill ha sex med en äldre kille och dessutom tar iniativet till det??
  En flicka som tar Initativ till sex? En flicka som kanske förför en äldre kille??

 108. Valeria Says:

  @Gonza

  Han skulle haft mankini =)

 109. Nils Jungenäs Says:

  Det är väldigt mycket snack om huruvida det är rät, fel, orimligt eller rimligt att den ena eller den andra parten döms för något.

  Det intressanta är ju däremot, och det var därför jag tipsade Pär Ström om artikeln, hur ”man” ser på det inträffade. I det ena fallet rapporteras det sakligt och onyanserat om det inträffade. I det fallet den underåriga parten var av manligt kön uttrycker man sig inte bara raljerande och skämtsamt, man förringar också det inträffade med att t.ex sätta ciationstecken runt ordet våldtäckt osv.

  Det är ju DETTA som är skrämmande och visar på hur artikelförfattaren omedvetet ser med olika ögon på det inträffade, beroende på vilket kön brottsoffret råkar ha.

 110. blomrabatten Says:

  Körkort 18 år, köpa sprit på krogen 18 år, köpa ut på bolaget 20 år. !9 år och 364 dagar får man inte köpa ut. Ha samlag får man inte förrän efter 15 år samma sak.

 111. JL Says:

  Gonzo

  Domstolarna har redan ”svalt ”minderåriga flickors initiativ till sex med äldre killar och inte valt att åtala eller döma.
  Varför läser du inte domarna där åtal lagts ner trots att flickan varit under 15 år och killen några år äldre?

  Det är bara en bråkdel av ärenden som rör ärenden där den ena är minderårig och den andra parten är några år äldre som överhuvudtaget går till domstol.

  2010 anmäldes 2650 våldtäkter av barn(0-17 år),150 av dessa gick till åtal.

 112. profanum_vulgus Says:

  JL:
  Dumheter (försöker du ljuga med siffrorna igen eller är du så dum?).

  Det anmäldes 2650 våldtäkt mot barn vilket ledde till 150 åtal. Men vi vet inte hur många brott som innefattades av de åtalen. När jag var 14 så hade jag sex ca 75 gånger med en kvinna. Om det varit idag och anmälts så hade det varit 75 brott i anmälningsstatistiken, om hon hade åtalats så hade det blivit ett åtal.

  Däremot är det nog riktigt att man oftast inte ens åtalar när kvinnor eller flickor begår våldtäkt mot barn.

 113. profanum_vulgus Says:

  Nu är förresten konduktören helt knäckt. Det kan jag förvisso förstå och sympatisera med, men tror någon att media hade skrivit det om det varit en man som mådde dåligt?

 114. barfota Says:

  @profanum_vulgus säger: 04 augusti 2011 kl. 11:17

  ”Kul med kommentarerna under Wollins text. Först har aftonbladet försökt hålla rent genom massiva raderanden men sen har de blivit tvungna att stänga av kommentarsfunktionen.”

  Jag reagerade ungefär likadant och kunde knappast undgå att skratta åt eländet.

  ”Nu är förresten konduktören helt knäckt. Det kan jag förvisso förstå och sympatisera med, men tror någon att media hade skrivit det om det varit en man som mådde dåligt?”

  Nej. Dels skulle det varit kul att läsa vad Malin Wollin hade skrivit i så fall och om ”mannen” hade mått dåligt eller inte hade vi säkerligen fått gissa oss fram till om nu inte Malin Wollin då hade upplyst oss om att han verkligen förtjänade sitt öde. Nu tycker jag att oavsett om det är en man eller kvinna som kastar av ett barn från ett tåg så borde de skämmas och förtjänar att må illa ett tag och fundera över sitt agerande.

 115. JL Says:

  Sexuellt ofredande ökade med 4 procent till cirka 7 830 anmälda brott under 2010, medan sexuellt tvång, utnyttjande med mera minskade med 5 procent. Totalt anmäldes 2 530 våldtäkter mot barn i åldern 0–17 år. I 10 procent av våldtäkterna var offren pojkar. Pojkar som offer var högst representerade i åldersgruppen 0–14 år (9 procent av samtliga barn som anmälts utsatta för våldtäkter) och lägst representerade i åldersgruppen 15–17 år (1 procent). Bland de vuxna offren var 97 procent kvinnor och 3 procent män.

  Så lite som 10–20 procent av alla sexualbrott polisanmäls. Den Nationella trygghetsundersökningen ger oss en bättre bild av hur brottsligheten ser ut, med uppgifter om både offer och gärningsmän vilket saknas i kriminalstatistiken. Av dem som misstänks för sexualbrott är majoriteten män, bara omkring två procent är kvinnor. En majoritet av offren är kvinnor. I en tredjedel av anmälda våldtäkterna är offret under 15 år.

  9 % av de anmälda våldtäkterna mot barn rör pojkar upptill 14 år, i den statistiken återfinns sådana fall som den 17-åriga flickan , den 15-åriga flickan.

 116. JL Says:

  PF

  BRÅ säger:

  I statistiken över anmälda brott redovisas samtliga händelser som anmälts och registrerats som brott hos polis, tull och åklagare i landet.

  Så i ditt fall hade det inte varit 75 anmälningar utan endast 1, dvs det hade redovisats som 1 fall i statistiken för anmälda brott.

 117. Agent i M Says:

  JL

  Det e betydligt vanligare att en kvinna tar en man pa rumpan i en barn and tvartom. Ska detta vara sexuelt ofredande? Det ar ett problem att inte fler killar anmaler dessa sexualbrottslingar som finns pa narmsta lokala danshak.

 118. Pether Says:

  JL. Killar/Män anmäler inte när de blir utsatta. Och kvinnor har mycket större frihet att röra barn än vad män har. Är en man ens i närheten av ett naket barn höjs ögonbrynen och han tycks vara pedofil. Medans kvinnor kan smeka kön o annat utan att det känns konstigt.

 119. barfota Says:

  Ytterligare en maktgalen kärring på SJ Hade biljett – slängdes av. Jag har en känsla av att det värsta någon kan råka ut för är en kvinna med makt så min fråga.
  Är kvinnor med makt farligare än män med makt?

 120. profanum_vulgus Says:

  JL:
  Kan du inte läsa det du citerar innan du klipper in det?
  Varje HÄNDELSE registreras, 75 våldtäkt mot barn som avser samma barn och samma förövare är 75 HÄNDELSER.
  Det hade däremot troligen varit en enda ANMÄLAN (en händelse kan anmälas flera gånger och flera händelser kan anmälas vid ett tillfälle) och ett ÅTAL.

  Jag börjar tro att du inte är en av de där som medvetet ljuger med siffror utan en som verkligen går på det.

 121. Pether Says:

  Nej rofanum. I sverige har vi tvärtom från andra länder. Varje händelse blir en anmälan.
  Svensk fritzl? Flera tusen anmälningar, men ett offer, ett åtal.
  Österrikisk fritzl? en anmälan, ett offer, ett åtal.

  Det är en av orsakerna till varför sverige har så många fler anmälningar än andra länder.

 122. JjD Says:

  Hinner inte läsa alla kommentarer men vi har ju också fallet där en 16 årig tjej friades för våldtäkt av 12 åriga pojkar vid två olika tilkfällen.

 123. JD Says:

  JL du ger sken av att vara något av expert på området då det samtidigt är oerhört uppenbart att dina åsikter och den kunskap helt och hållet bygger på din egen feministiskt präglade moraluppfattning och ditt egna högst subjektiva tyckande.

 124. JL Says:

  JD

  Så ni menar alltså att av de 2650 anmälda våldtäkterna så rör det sig egentligen om offer som gjort 100-tals anmälningar var och en.

  Så har vi det här fallet också:

  En 18-årig kille har friats från våldtäkt som han åtalats för då han tre gånger hade samlag med en 12-årig ung flicka. Samlagen var frivilliga och överenskomna. Ömsesidiga. Därom tycks inte råda nåt tvivel. I detta fall har killen inte heller haft kännedom om tjejens ålder utan har haft anledning att tro att hon var betydligt mer jämnårig än vad verkligheten var. Han slapp i och med den friande domen också ett skadestånd på 110 000 kronor.

 125. profanum_vulgus Says:

  Pether:
  Nej, flera anmälda brott, själva anmälningarna räknas inte. Jag tror att vi menar samma sak.

 126. profanum_vulgus Says:

  JL:
  Det brukar varje år uppmärksammas 4-5 fall i media med flera hundra anmälda sexualbrott (nån gång upp till 1000) till detta kommer väl minst lika många till som det inte skrivs något om- Säg att dina 2650 brott har 265 målsäganden, 200 misstänkta och 150 åtal. Hur siffrorna ser ut vet vi ju inte eftersom staten inte vill att det ska mätas.

  Men nu verkar du ljuga igen.
  Om han var åtalad för våldtäkt så innebär ju ömsesidighet att han är oskyldig. Om han däremot är anklagad för brottet våldtäkt mot barn så är det en annan sak.

 127. JL Says:

  Avgörande för tingsrätten i Jönköping var att 18-åringen inte kände till flickans ålder. I domen står att flickan hade en kroppsutveckling som en 16-17-åring och att hon umgicks med äldre kompisar. Samlagen, som skedde vid tre tillfällen, var frivilliga.

  Mannen slipper också betala ett skadestånd på 110 000, uppger Sveriges Radio Jönköping.

  Framkommer inte om han var åtald för våldtäkt eller våldtäkt mot barn, men eftersom ålderskillnaden var så stor och flickan var så ung borde det varit våldtäkt mot barn. Om det inte klassades som våldtäkt mot barn så finner jag det konstigt med tanke på alla andra fall där ena parten varit under 15 år.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/friad-fran-valdtakt-av-tolvaring_6127897.svd

 128. Carl Says:

  Fatta hur frustrerade tjejer blir när ingen kille vågar ha sex med dem eftersom de riskerar det här.

 129. profanum_vulgus Says:

  JL:
  Ja hur är det då? Var han åtalad för våldtäkt eller för våldtäkt mot barn?

  Hur är det med dina försök med siffror, ljuger du medvetet eller har du inte förstått?

 130. johansblohm Says:

  Är detta en genusfråga eller skulle det sätt likadant ut om det var omvänt?

 131. johansblohm Says:

  http://johansblohm.wordpress.com/2011/08/06/bogarnas-fel/

  ”Bögarnas fel”

  Byt ut bögarna mot feministerna så har ni den här bloggen…

 132. barfota Says:

  @johansblohm
  Insinuerar du att alla i riksdag och regering är bögar?
  Om de nu skulle bögar och bedriva samma mansfientliga propaganda som feministerna, ja då är det bögarnas fel, ingen tvekan om det.

 133. barfota Says:

  😳
  Om de nu skulle vara bögar och bedriva samma mansfientliga propaganda som feministerna, ja då är det bögarnas fel, ingen tvekan om det.

 134. Gonzo Says:

  ”Två pojkar i 7-årsåldern är polisanmälda för att ha våldtagit en 14-årig flicka i centrala Kungsbacka”

  ”De två pojkarna har sedan fått henne att klä av sig naken, och därefter gnidit sina könsorgan om flickan.”

  http://gt.expressen.se/nyheter/1.2520056/en-lek-som-har-gatt-over-styr

  Ja vad säger man??
  Kvinnan är alltid ett offer.
  Tänk om rollerna vore ombytta.

  Två sjuåriga flickor får en 14 årig kille att klä av sig framför dom, flickorna våldtar sedan den stackars killen??
  Dom gnider sina kön mot killen.

 135. Gonzo Says:

  @johansblohm

  byt ut bögarna mot män så har du FI och feministrörelsen.

  För övrigt så är handlar den här bloggen om att belysa den andra halvan av jämställdheten. Männens roll, åsikter, möjligheter, erfarenheter mm.
  Inget hat mot kvinnor som vissa tycks tro.

 136. JD Says:

  Gonzo
  Det kan inte finnas en chans i världen att en 6 oct 7 åring har utnyttjat henne.
  Tjejen däremot borde soc utreda direkt. bara den perverterade femiismen som råder i sverige kan svika och döma dessa småpojkar på detta sätt som gp nu sktiver om.
  Fullständigt sjuka människor.

 137. Rebecca Says:

  Jag kan tro att det handlar om 2 saker.

  1. Flickan och pojken i fall nr 1 hade större ålderskillnad, alltså att han var 15 och hon var 13, hon kanske nyligen fyllt 13 och han ska fylla 16, det framkommer inte, och även om han nyss fyllt 15 och hon ska snart fylla 14 är det ändå större ålderskillnad än det nästa fallet.

  2. det andra fallet låter som en typiskt fall av att ”han ska väldigt snart fylla 15”. Alltså om det är en mindre ålderskillnad, och offret är väldigt nära att bli byxmyndig, då brukar det inte bli någonting av fallet.

  Rätta mig om jag har fel, men jag tycker det låter som detta är fallet. Sedan handlar det om två olika personer som har lagfällt i detta, så vi kan inte skylla på individens hyckleri, utan lagens otydlighet.

 138. Professor: Flickors övergrepp bedöms mildare « GenusNytt Says:

  […] GenusNytt har bloggat om dessa fall förut – här, här och här. […]

 139. Rättsväsendet ser mildare på flickors sexbrott « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] Våldtäkt, ”våldtäkt” och lagtekniska skäl  (GenusNytt) […]

 140. Bra skrivet om tonåringar och sexbrott « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] Våldtäkt, ”våldtäkt” och lagtekniska skäl  (GenusNytt) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: