Bröstens fel att kvinnor parkerar sämre?

by

Forskaren och doktoranden Claudia Wolf från universitetet Ruhr Universityi den tyska staden Bochum har lett ett intressant forskningsprojekt. Forskarna har studerat mäns och kvinnors respektive skicklighet i bilparkering. 65 personer ombads att parkera en Audi A6 på en vanlig parkeringsplats, och forskarna mätte både tiden det tog och hur bra resultatet blev.

De kvinnliga bilförarna tog längre tid på sig, i genomsnitt 20 sekunder längre. Dessutom åstadkom kvinnorna i genomsnitt ett sämre  resultat. Sämre placering i rutan, alltså.

Dr Wolf säger att resultatet bekräftar tidigare forskning som visar att män har bättre rumslig uppfattning och bättre koordinationsförmåga.

Denna könsskillnad är känd sedan länge i forskningskretsar  – bland annat tog jag upp den i kapitel 1 i min bok Sex feministiska myter (som ett led i spräckandet av myten att kön är en social konstruktion).

Den feministiska författaren Germaine Greer har uttalat sig om den vetenskapliga studien av parkeringsskicklighet. Hon menar för det första att studien är meningslös. Sedan säger hon att kvinnors sämre resultat är männens fel – männen låter inte kvinnorna öva med familjens bil. Men hon har också en annan förklaring, hon säger:

”Man måste komma ihåg att kvinnor också har bröst vilket gör det mycket svårt att vända sig om”.

Sedan säger Greer att den aktuella forskningsstudien är ”en provokation mot sådana som mig”. Enligt Wikipedia är Germaine Greer ”en av de mest inflytelserika feministiska rösterna i modern tid”.

Läs mer här och här om forskningen och Germaine Greers invändningar. Här på tyska (universitetets officiella information).

Närbesläktat: Här kan du läsa om ett parkeringshus i Kina som har särskilda (extra breda) parkeringsplatser för kvinnor. Se bild nedan.

Det finns många exempel runtom i världen på särskilda kvinno-parkeringsplatser. Jag har bloggat om det här, med massor av bilder.

Den folkpartistiska före detta riksdagsledamoten Cecilia Wigström har krävt särskilda parkeringsplatser för kvinnor i svenska parkeringshus. Läs mer om det här.

61 svar to “Bröstens fel att kvinnor parkerar sämre?”

 1. dolf Says:

  Nog gör brösten det svårare att parkera, men inte för kvinnorna. 😀

 2. Johannes Westlund Says:

  Jag tror parkeringsskicklighet beror på hur mycket man övar. Och kvinnor tenderar att öva mindre eftersom de av någon anledning är mindre intresserade av bilkörning och framför allt att bli bra på finlir med bilen. I alla fall är det min erfarenhet. Jag tror det är som med idrott. Män är visserligen lite bättre rent biologiskt i genomsnitt, men på individnivå är variationerna större och beror på om man väljer att öva eller inte. Idrottande kvinnor är snabbare och har bättre kondis än icke-idrottande män. Kvinnor som övar parkering och annat finlir med bilen blir bättre än män som inte övar det. Om det visar sig att oförmågan har med bröst att göra så är det väl lämpligt att införa ett förbud mot att storbystade kvinnor kör, det påverkar ju trafiksäkerheten i så fall! Fast å andra sidan, 40+ män med gubbmage har väl inte så våldsamt lätt att vända sig de heller… Fast de kan ju antagligen parkera. Så det borde ha med övning att göra…

 3. CG Says:

  Världsklass… Är helt säker på att kvinnors usla förmåga att köra bil och parkera har med brösten att göra.. helt klart..:)

 4. Bengt Says:

  Jag litar nog mera på en tysk forskare inom ett område detta land torde vara världens främsta inom ! Nämligen fordonsindustrin!

 5. Hjalmar Says:

  Har Greer ens körkort? Det är tekniken som räknas, inte storleken…

  Så FP:s Cecilia Wigström mfl anser att kvinnor är handikappade?
  Det gör inte jag.

 6. Jocke S Says:

  Ho, ho, dolf, så där får du väl inte säga! 🙂 Beviset, män älskar kvinnor!
  Finns det inte någon forskning om, varför vi män är så bröstfixerade? Och tittar där först? Någon?
  Men kan inte P-svaret vara både och?.
  Klart att (stora) bröst kan vara i vägen ibland, men rumslig uppfattning kan man inte avfärda bara för att man ”är feminist”!

 7. Game Girl Says:

  Vad tråkigt att du bara ägnar dig åt att FÖRSÖKA (man skrattar bara åt det hela) provocera istället för att skriva om något som är konkret och verkligt. Sluta citera dina svammelprofessorer, för det finns en professor för varenda åsikt här i världen. Utbilda dig inom ditt ämne och tänk konstruktivt, då kanske någon skulle börja lyssna till vad du har att säga.

 8. Hjalmar Says:

  Jocke S:
  Kanske för att kvinnor gärna visar upp dem halvnakna, så fort temperaturen tillåter. Pär Ström brukar kalla det för ”sexuell makt”. Lite som om män skulle gå omkring i stringkalsong, och inget annat, så fort kvicksilvret masat sig över +20-strecket…

  Visst kan man parkera snett ibland, men avgörande är ju om man bryr sig och rättar till det eller ej…Övning ger färdighet.

 9. John Nilsson Says:

  Off-topic:

  Östgötska tidningen Corren har flera gånger uppmärksammats positivt här på GenusNytt för att ha vågat kritisera det förhärskande feministiska ”jämställdhets”-paradigmet i ledare som denna:

  http://www.corren.se/asikter/ledare/?articleId=5730029
  http://www.corren.se/asikter/ledare/?articleId=5728916
  http://www.corren.se/asikter/ledare/?articleId=5723020
  http://www.corren.nu/asikter/ledare/?articleId=5693075
  http://www.corren.se/asikter/ledare/?articleId=5675709
  http://www.corren.se/asikter/ledare/?articleId=5649934

  Idag publiceras en motreaktion på Correns debattsida från Roger Klinth, docent vid Linköpings universitet, som menar att Corren gjort gemensam sak med SD och propagerar för ”SD:s familje- och jämställdhetspolitik”:

  http://www.corren.se/asikter/debatt/?articleId=5736344

  Så här svarar Charlotta Friborg, Correns chefredaktör och ansvariga utgivare:

  ”Corren har på ledarplats ifrågasatt att genusteori används som överordnad förklaringsmodell inom vitt skilda fält av samhällslivet. Vi välkomnar en nyanserad debatt i jämställdhetspolitik, liksom i de andra samhällsfrågor som berörs på ledarsidan.

  När Roger Klinth sin debattartikel drar likhetstecken mellan Correns linje på ledarplats och SD:s politik ägnar han sig åt ”guilt by association”. Det kan knappast kallas en saklig argumentation och är därför svårt att bemöta. Intressantare – och mer konstruktivt – vore om Roger Klinth i stället klargjorde sin egen ståndpunkt.”

 10. Aktivarum Says:

  Kvinnor har svårt att parkera för brösten är i vägen?

  MWHAHAHAHAHA! Alltså den person – feminist eller annan – som hänvisar till Germaine Greer har ju diskvalificerat sig själv från alla debatter. Hon hittar ju på vilka dumheter som helst.

  Lika korkade påståenden gjorde hon förra gången. Värre förespråkare av antivetenskaplig populär faktoidsmörja än Greer får man leta efter.
  http://www.aftonbladet.se/wendela/article7935349.ab

 11. CG Says:

  Asså Corren med Charlotta är så bra som man vill jubla. Borde skicka en stor bukett med blommor eller nått. Givetvis så försöker den manliga genustanten Roger att svärta ner Corren med SD-åsikter.

  Enligt de antiintellektuella svinen så kan inget som någon som inte tycker som de vara vettigt och förnuftigt. DVS åk inte på motorvägarna i Tyskland. Det var ju för fan Hitler som byggde dem.

 12. Läsaren Says:

  En en stor feministisk tänkare, ”en av de mest inflytelserika feministiska rösterna i modern tid” konkluderar: Ja För För det är böööögarnas fel. Nej, det är mäännens fel. Nej, det är bröööööstens fel.

  Över hela denna jord – oh yeah oh yeah
  Sker katastrofer, terror, mord – å ack o ve
  Men vi som går med Genustro har ändå ryggen fri
  För roten till all världens ondska är inte vi
  Nej, det är bröstens fel – bröstens fel
  Bröstens fel – bröstens fel
  I Genusvetenskapen står det skrivet det är bröstens fel
  Jag vet inte vilken rad och vers, kapitel eller del
  Men nånstans här i står det det är bröstens fel

  Kriget i Afghanistan – bröstens fel
  Diktaturen i Iran – bröstens fel
  Och jordskalv, översvämningar och allt annat hemskt
  Att vin och sprit och Saab och Volvo inte ens är svenskt
  Ja, det är bröstens fel – bröstens fel
  Bröstens fel – Bröstens fel
  Världen står i brand och det är bröstens fel
  Min son med jaktgeväret fyra människor sköt ihjäl
  På nåt sätt kan jag känna det var bröstens fel

 13. Sigvard Says:

  Germaine Greer har varit en inflytelsrik kvinna. Men om det är sant attt hon sagt:

  ”Man måste komma ihåg att kvinnor också har bröst vilket gör det mycket svårt att vända sig om”.

  så har hon snubblat i det vetenskapliga spåret.

  För att kunna göra ett mer precist uttalande i frågan måste man jämföra kvinnor med olika stora bröst i under deras parkeringsbestyr.

  .

 14. Aktivarum Says:

  Sigvard:

  ”Germaine Greer har varit en inflytelsrik kvinna. Men om det är sant attt hon sagt: ”Man måste komma ihåg att kvinnor också har bröst vilket gör det mycket svårt att vända sig om”. så har hon snubblat i det vetenskapliga spåret.”

  Som om hon någonsin hade befunnit sig där in the first place 🙂

 15. Johannes Westlund Says:

  @Game Girl: Jag tycker det är ganska onödigt av dig att kritisera Pär Ströms kompetens, den är ovidkommande. Om en redaktör på Aftonbladet beslutar att publicera en rapport som en genusvetare släppt som handlar om typ könsmaktsordningen är den publiceringen enligt din logik då värdelös eftersom redaktören inte på något sätt utbildat sig inom genusvetenskap? Här är det en omvänd situation. Pär Ström beslutar att publicera en forskares resultat, och för att Ström inte har spetskompetensutbildning inom området är alltså då rapporten som forskaren skrev fel? Kritisera rapporten om den är fel, eller metod, eller slutsats eller något annat. Vem som presenterar den spelar ingen roll, det är innehållet som kan vara sant eller falskt – användbart eller oanvändbart.

  Ovidkommande är att Civilingenjör faktiskt är forskningsförberedande och att många professorer på Chalmers exempelvis är Civilingenjörer i botten, vilket gör din kritik än märkligare.

 16. uffenordholm Says:

  G Greer ger mig en idé till forskning som jag väldigt gärna skulle fördjupa mig i själv: hur förhåller det sig mellan kvinnors förmåga att parkera och deras bröststorlek? Hon antyder ju att det är brösten som på något vis handikappar kvinnor när de skall parkera, och då torde det ju vara värt (pengarna) att undersöka detta förhållande närmare!

  Är det någon som vet vart jag kan skicka in en ansökan om statliga medel för ett femårigt forskningsprojekt?

 17. Torstensson Says:

  Jag blir återigen förbluffad över hur unga kvinnor tilltalar äldre män. Det är påfallande ofta som snutiga ouppfostrade varelser kommer in och ”skrattar” åt Pär.

  Det är unga kvinnors favoritord här på genusnytt . ”Skratta” . Om någon ”skrattar” åt dig så är det liksom ett bevis för att man har fel. Men framförallt för att man är konstig !

  För så lever säkert dess unga kvinnor. Innan de gör något måste de fråga sina väninnor om lov. Risken finns annars att de ”skrattar” åt henne. Man får absolut inte vara konstig.

  Det är det absolut värsta som kan drabba en ung feminist idag. Att någon skrattar .

  En riktig mardröm för en ung feminist är när hon i drömmen befinner sig i en mörk håla. Hon är fastkedjad , råttor överallt och plötsligt öppnas dörren och där hoppar hennes vänninor fram med röda huggtänder och skrattar !

  Det är världens hemskaste upplevelse för en ung fabriksfeminist.

 18. vmm Says:

  Ska vi genusanpassa samhället så ska såklart parkeringsplatserna delas in i rutor för män och rutor för kvinnor. Statistiskt skiljer sig ju män och kvinnor åt på massor av punkter så i förlängningen får vi två olika samhällen – ett samhälle för män och ett för kvinnor. En feministisk utopi, kan man säga.

 19. Nils Says:

  Alla som kan fickparkera använder backspeglarna när man backar. Det finns ingen anledning att vända sig om.

 20. Moog Says:

  Alltså, en blogg som den här, som söker driva någon slags form av ”jämställdhetsdebatt” måste väl anses misslyckad när jag med någon månads mellanrum går in här och finner personer som ”dolf”, ”Jocke S” och ”Hjalmar” alltmer representerade här i kommentarsfälten?

  Men det mer intressanta är hur ni (omedvetet) väljer att stanna upp vid att Greer (förmodligen ironiskt) nämner brösten som en viktig faktor i detta idiotiska forskningsresultat.
  Nu är det förresten bevisat, jag är sämre än min sambo på att städa toaletten och memorera ekot samtidigt, Arne Frank, forskare vid Ankeborgs universitet har i en empirisk studie (bekostad av min sambo) kunnat säkerställa dessa fakta. Jag själv menar att det kan ha att göra med min skäggväxt, även om det mest troliga är att jag inte städar toaletten lika ofta som min sambo.

 21. Hjalmar Says:

  Uffenordholm:
  ”G Greer ger mig en idé till forskning som jag väldigt gärna skulle fördjupa mig i själv: hur förhåller det sig mellan kvinnors förmåga att parkera och deras bröststorlek?”

  Blandar Du upp anslagsansökan med feministiskt genuspladder, med ord som ”patriarkat” och ”intersektionalitet” mm, så har Du nog en god chans till försörjning i flera år…Nämner Du därtill en svår bakgrund och gränsöverskridande sexualitet mm, så blir det förtur!

  vmm:
  Låter lite som öst och väst under det kalla kriget ungefär. Det gick ju sådär för ‘de röda’…

 22. Lorem Ipsum Says:

  Enkel lösning på svårt problem. Alla vi män måste ha lösbröst när vi kör bil.

  Kära hjärtanes, man slutar aldrig att förvånas.

 23. Matte Says:

  @moog

  Män är generellt bättre än kvinnor på att parkera, om orsakerna är spatial förmåga, träning eller stora bröst tvista de lärda. Vad har din oförmåga med toalettstädning med detta att göra?

  Och är denna jämställdhetsdebatt misslyckad för att du har andra åsikter?

 24. petta Says:

  Kvinnor är usla på att köra bil men snygga bröst har de allt. Ja, jävlar. Det får man la säga va, eller är man ”kvinnohatare” då va haha.
  Fast vänta nu här, skulle inte den här bloggen handla om jämställdhet och mäns svårigheter? Hur kommer det sig att den nu för tiden mest består av killar som tvärsäkert uttalar sig om hur kvinnor beter sig och hur korkade och tramsiga alla är som inte håller med Aktivarum?

 25. petta Says:

  Matte, män krockar oftare och tas för fortkörning. Aningen värre än att inte kunna fickparkera. Är det för att de inte har stora bröst? En del killar har iofs man-tits, räknas det?

 26. Lorem Ipsum Says:

  @petta, män kör mer bil också så riskexponeringen är större.

 27. Matte Says:

  @petta

  Ja män krockar oftare, men krockar de oftare än kvinnor per körd kilometer också?

  On topic: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13457737.ab

 28. Matte Says:

  Aftonbladet mörkade könet men Expressen var inte lika PK

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2525507/korde-bil-rakt-in-i-skonhetssalongen

 29. Matte Says:

  @petta

  Man-boobs kan förvisso försvåra fickparkeringen om man inte väljer att använda backspegeln.

 30. leifer Says:

  Är väl samma koppling med detta, som som till matematik och logik. Att förstå, och inte minst vara intresserad av hur en bil svänger, att det är framhjulen som gör det och vilka konsekvenser det får. Då kan man inte KÖRA in i en trång ficka (man måste backa) och jag vet inte hur många gånger jag sett en kvinna förtvivlat kämpar med att komma rätt i parkeringsfickan men resultatet brukar vara att bilen kommer längre och längre från trottoarkanten! Till slut ger dom upp och åker därifrån.

  Moderna bilar har förresten som tillval nu att parkera bilen automatiskt…

 31. Hans Engnell Says:

  Tja…

 32. leifer Says:

  Kvinnor kör bil…

 33. Jocke S Says:

  När en könsideologi förfaller som feminismen gjort, ingen självkritik. Då blir resultatet en björntjänst.

 34. Aktivarum Says:

  Jag vill påpeka att jag känt flera kvinnor som var väldigt duktiga bilförare. De kvinnor som vet de är duktiga på att manövrera bilen behöver inte ta åt sig detta MEN…..

  Skulle denna vara på riktigt borde ju debatten bara slut.
  Fulla män visade sig köra bättre än nyktra kvinnor

  http://linusonline.bloggplatsen.se/2010/01/11/2393949-kvinnor-kor-samre-an-rattfulla-man/

 35. Man United Says:

  Så om en kvinna med platta bröst är urusel på fickparkering. vad drar feministen då för slutsats av sin sk hypotes?? En annan sak Varför införs inte speciella parkeringsplatser för västerländska kvinnor men inte handikappade män,muslimska män,judiska män.Inga män överhuvudtaget. No black (men),only white (woman) Raus feminism!

 36. JD Says:

  Är det inte så att all seriös forskning ses som provikation av feminismen eftersom feminismen anser att forskning bara får bedrivas utifrån att det ska stödja feministiska givna antaganden. Idag är det ju nästan krav på att forskning på universitet och högskolor måste ske utifrån ett feministiskt synsätt vilket också starkt begränsar de slutsatser som forskningen kan leda till.
  Allt detta är inget annat än en katastrof för Sverige!

 37. manckerstroem Says:

  Ja, brösten ställer nog till en hel del……

  …särskilt som om de i vissa fall, som exempelvis hos Greer, verkar ersätta hjärnan.

 38. Aktivarum Says:

  petta:

  ”Hur kommer det sig att den nu för tiden mest består av killar som tvärsäkert uttalar sig om hur kvinnor beter sig och hur korkade och tramsiga alla är som inte håller med Aktivarum?”

  1) Hur kommer det sig att det blir ett argument MOT någon att hålla med mig i något utan att på något sätt specificera på vilket sätt jag hade fel i vad som medhölls?

  2) Hur kommer det sig att folk inte förstår att bilkörning är som Tetris. De som vinner på nivå 8 är bättre än de som vinner på nivå 2 men de som spelar på nivå 8 krashar oftare än de som spelar på nivå 2

  3) Hur blev Claudia Wolf ”killar som självsäkert uttalar sig”?

 39. Olle Says:

  Man måste ha bogpropeller

 40. Tomas Antila Says:

  Det skulle inte kunna vara som så att kvinnor har bättre rumslig uppfattning än män och därför väljer att parkera lite långsammare än män som bara brassar på utan att se riskerna?

 41. Gonzo Says:

  Att skylla på brösten låter som ett klassiskt sexistiskt skämt eller som en sexistisk fördom om kvinnor.

  Finns det någon forskning som visar om det är någon skillnad på hur kvinnor med små respektive stora bröst parkerar?

 42. Catharina Ström Says:

  Pär!

  Sluta tramsa, det är du som sköter tvätten imorgon!

 43. Petter Says:

  Alltså, vill inte knäcka stora heliga forskares teorier, men är det inte så att män i genomsnitt är fysiskt större och på så sätt borde ha svårare att vända sig? Dessutom gör väl män i genomsnitt vara mindre smidiga eftersom de har större muskelmassa?

 44. Ta och ge. Says:

  Catharina

  Drar du in stålarna då?

 45. Ta och ge. Says:

  Ähh Greer- tanten har mindervärdeskomplex. Nuff said.

 46. Johannes Westlund Says:

  Tomas Antila: Jag vet inte om du dummar dig på kul eller läste otroligt slarvigt. Resultaten från forskning visar att män genomsnittligt parkerade både:

  1. Snabbare
  2. Bättre med avseende på placering i rutan

  Du missar att din tes inte förklarar resultat 2, att män förutom att vara snabbare dessutom placerar bilen bättre i rutan. Om kvinnor skulle ha haft en bättre uppfattning om rummet än män så skulle de med lätthet ha klarat att ställa bilen lika bra placerat eller bättre placerat än män, särskilt som de tog längre tid på sig.

  Den rimligaste förklaringstesen är enligt mig dock övning. Jag gissar att färre kvinnor är intresserade av att öva finlir med bilen och därför har ganska rostig bilkontroll i tighta miljöer som parkeringsplatser är. Män kör fler kilometer bil än kvinnor och jag gissar att män dessutom ställer högre krav på sig vad gäller parkering och sådant. Man ger sig inte förän bilen står bra i rutan och när man gjort fel X antal gånger så lär man sig till slut hur man gör rätt på första försöket. Träget övande tror jag det handlar om. Min slutsats är följande: Kvinnor är ungefär lika lämpade som män att parkera bilar rent biologiskt, men män övar sin förmåga mer vilket gör att de i praktiken blir bättre.

  En alternativ tes är att män biologiskt skulle ha en avgörande bättre spatial förmåga. Jag håller den för mindre trolig då de individuella variationerna borde vara större än de generella tendenserna precis som vad gäller muskelstyrka eller liknande. Alltså skulle en undersökning i så fall visserligen i ett genomsnitt visa mannen som bättre men samtidigt skulle de individuella variationerna vara såpass stora att det är meningslöst att tala om något kön som kollektivt bättre.

 47. Ta och ge. Says:

  Johaness W

  Har du belägg för att män kör mer bil än kvinnor? Och hur vet du att de i testet inte körde lika mycket i vardagen?

  På tal om rumslig uppfattning. Världens bästa bågskyttar är idag män. Trots att ungefär lika mycket kvinnor som män deltar i denna sport.

  Samma med Bowling. Världsen bäst bowlare är en man. Världens bästa snooker-spelare är en man.

  Det är snarare du som har paniken.

 48. Liberalen Says:

  Med tanke på den bedrövliga pajasnivå som den feministiska begåvningsreserven, *intellektuella* feminister som även feminist-tant Greer konsistent håller…

  Så kanske vi inte ska förvånas över det barnsliga, bitterobstinata bubbelgumbjäfset som your average copycat-feminist, den nyttiga idioten, så skrattretande förutsägbart upprapar, och upprepar i sina inlägg =)

 49. Johannes Westlund Says:

  Ta och ge: ”Som bilförare kör män i
  genomsnitt 26 kilometer per dag och kvinnor 10 kilometer”

  Saxat ur en vti-rapport från 2005, http://www.vti.se/EPiBrowser/Publikationer/R522.pdf

  Det är svenska siffror, vad gäller testet är diskussionen mest spekulationer baserat på statistiska medelvärden. Testet är för litet för att statistiskt kunna dra några större växlar på, men rimligt är ändå att anta att deltagarna är någorlunda representativa för sina respektive kollektiv de representerar. Det är rimligare att utgå ifrån det än att utgå ifrån något annat.

  Sen om rumsuppfattningen är det ointressant vad som gäller i extremerna. Manliga elitidrottare respektive kvinnliga sådana är inte representativa för genomsnittet. På extremerna blir antagligen skillnaderna större. Och det som gör det hela jobbigare är att genomsnittet inte är representativt för gruppen eftersom de individuella olikheterna är större än de kollektiva mellan könen. ”De individuella variationerna är större” brukar man formulera det med. Alltså är det missvisande att prata om genomsnittliga biologiska egenskaper för att försöka visa något. Antagligen har inte biologiska förutsättningar samma påverkan som träning. Det är ju samma sak med idrott. Även om män är bättre lämpade så är ju män som inte tränar sämre än kvinnor som elitsatsar, och en delmängd av männen är faktiskt mindre lämpade än en delmängd kvinnor som tränar De induviduella variationerna, igen. Men att män kör 2,6 gånger fler kilometer än kvinnor betyder att män får mer träning.

  Och panik har jag definitivt inte.

 50. leifer Says:

  Johannes Westlund

  Visst har träning mycket med sak att göra men också intresse. Kvinnor som grupp är mindre intresserad av bilens tekniska egenskaper, förståelse för hur bilens svänger pga framhjulen, veta vilka hjul som driver bilen framåt, förstå hur differentialen påverkar drivhjulens beteende. Sen kan du säkert hävda att detta har med sociala värderingar och könsroller att göra, dvs inga biologiska skillnader på grupp. Men du kan inte komma undan med att det bara handlar om mindre ”träning”.

 51. Jämställdhetsfeministern Says:

  Kvinnor är minst lika bra som män på allt. Om kvinnor får sämre resultat i någon undersökning är det för att undersökningen är patriarkal. Och om kvinnor verkligen är sämre än män på något, så beror det på att männen förtrycker kvinnorna.

 52. Torstensson Says:

  Johannes

  När man pratar om extremer inom grupper kan man titta på extremen inom gruppen män och extremen inom gruppen kvinnor.

  Då blir det två grupper du kan jämföra och då blir det två extremgrupper som representerar extremvärden.

  Exempelvis så kan du titta på elitridning. Hästhoppningsfinaler har fler män än kvinnor trots att fler kvinnor än män sysslar med denna sport. Visst, där kan man visa på att männen kanske har bättre hästar. Det händer titt som tätt att kvinnor vinner sådana finaler, men det är oftare att en man gör det.

  likaså bågskytte i Storbrittanien. Något fler män men finalerna består oftast av män.

  Man kan inte jämföra en extremgrupp med det allmäna. Det är inte relevant alls. Däremot kan du jämföra två extremgrupper. Dvs de bästa kvinnorna i bågskytte och de bästa männen i bågskytte.

  Dessutom kan man hävda att om du tar ett extremvärde från en allmän grupp och sätter in i allmän grupp 2 så kommer samma extremvärde bli relattionellt annorlunda mot det första allmänvärdet.

  Sen kan det vara så att extremvärdena inte skiljer sig så himla mycket åt.

  Du kan även ta pingis. I kina finns det fler kvinnor ur extremgruppen än det finns svenska män i extremgruppen i Sverige. Så där kan man inte heller hävda att urvalet är större och att det av det stora antalet kan förklaras som att fler med talang föds i Sverige.

  Det finns garanterat ingen kvinna i Kina, ett land som har väldigt många elitsatsande kvinnor i pingis, som hade klarat av att vinna mot JO- Waldner när han var som bäst 1994. Däremot fanns det en hel del män som kunde hota Waldner. Däribland Gatien. Sen en ryss.

  Varför är det otänkbart att det finns skillnader mellan könen i sådana saker? Jag kan räkna upp saker som jag tycker män är dåliga på. Men då hade jag inte blivit populär här. Det är ingen tävlan, det är ingen som fördömmer någon. Åtminstone inte jag. Jag kan räkna upp en del saker jag tycker kvinnor är fantastiskt mycket bättre än män i som grupp men då hade jag blivit impopulär här.

  Men det är jag väl redan så jag gör det ändå.

  Jag tycker att (och nu generaliserar jag förståss) att kvinnor är jävligt bra på projektarbeten.

  Vilket inte kan skyllas på strukturer enligt mig. Men återigen, kvinnor är väldigt bra på att driva projekt. Något mer entusiastiska än killar. Om man ska generalisera.

  Det är ingen tävlan. Tävlan blir det först när kvinnor kvoteras och män förlorar jobbet för att de har en snopp och heter Göran är är medelålders trots att han är kompetent.

 53. Lasse Says:

  Personlig reflektion

  Under mina relationer i mitt liv har jag köpt 5-6 nya aliminiumfälgar p.g.a att min käresta stångats med trottoarkanterna. Senaste incidenten förra veckan 😉

  Sen har jag en polare på bilprovningen som brukar berätta roliga historier om tokiga besökare och det är sällan historien handlar om män.

  Slutsats: Beror på dålig träning, intresse (andra värderingar, för vad gör en buckla på bilen a´la 10.000:- i värdeminskning) och ?

 54. Sötisen Says:

  Alla. Alla vet mycket väl att kvinnor och män inte är lika och samma sak. Och att detta är gott. Olika intresserad av olika saker. Olikheter som kompletterar varandra. Verkligheten. Mänskligheten. Bevisligen ett vinnande koncept.

  Alla? Nja, inte riktigt alla.

  Jag har dessvärre noterat att vissa verklighetsfrånvända antikönsreligiösa med betoning på kön, tror att alla barn, att alla människor är födda som blanka blad, med betoning på tror.

  Människor. Du och jag. Medfödda olikheter, preferenser och talanger? Nejdå. Blanka blad? Såklart vi är. Jätteblanka.

  Tänk! Vilken dröm för kommunisten/socialisten med fäbless för överstatlig social ingenjörskonst! Du är ju blott ett blankt blad i den dogmtuggande, statligt försörjda genustantens krampaktiga grepp.

  Blanka blad, likadana kuggar i den starka statens utopiska maskineri, utbytbara, identiska. Formbara.

  Jomensåklart, det är ju därför alla syskon alltid ju blir så lika så, som bär=) Och intresserar sig alltid för samma saker, och är därför exakt lika duktiga på exakt samma saker=)

 55. Kvinnor är sämre på att parkera. Konstigt? Knappast! « Feministbiblioteket Says:

  […] citatet får inleda detta blogginlägg som ska handla om kvinnor och parkering. Pär Ström har uppmärksammat ett forskningsresultat som visar att kvinnor är sämre på att parke… Jag har inget att säga om denna forskning och utan att läsa resultaten och forskningen själv, […]

 56. Johannes Westlund Says:

  leifer: Jag tycker det är farligt att göra analysen mer långtgående än vad som är möjligt att styrka. Man kan enkelt konstatera att män kör mer bil = mer träning. Kvinnor kör mindre bil = mindre träning. Om detta sedan beror på intresse eller socialt konstruerade normer eller på att en fjäril viftade olyckligt på vingarna (kaosteori) är svårare att säga. Också diskussion om könens förmodade intressen gällande fysiologiska och mekaniska egenskaper för bilar är svårare att hålla objektiv eftersom det vad jag vet inte finns speciellt mycket reell fakta att stå på. Magkänsla är tyvärr inte fakta. Men min mage håller i sak med ditt resonemang.

 57. Ritsurei Says:

  Vad är problemet? Nästan alla nya bilar har parking assist som hjälpmedel. Det är bara att köra upp bredvid en parkeringsficka samt trycka på den magiska knappen och voila!

  Jag ser fram emot nästa nya kvinnofälla som stavas ”teknik”.

 58. Carl Says:

  Bra för män som gillar stora bröst att alla kvinnor har obekvämt stora bröst.

  Hur många tror att den teorin kommer från en fet ful feminist som blir andfådd av att gå NEDFÖR trappor?

 59. Jack Says:

  Carl,

  Feminister är hens och har inget utseende, du är objektifierande mot dem genom att säga att de har ett utseende. För övrigt tror jag just pga de ser sig själva som hens mer på att de blir andfådda inte just av att gå nerför trappor utan av att se sig själva i spegeln.

 60. Genusfolket vs Jämställdismen! – Del 4 Omvänd radikalfeminism? « Aktivarum Says:

  […] Pär Ströms resonemang kring mäns rumsliga förmåga och menar han varit selektiv i valet av bilforskning Studien gjordes dock senare om med 2500 personer och kom då fram till ett helt annat resultat, […]

 61. Vad Säger Jämställdismen Del 3 - papparollen och biologiska skillnader - Genusfolket Says:

  […] Vid ett annat tillfälle tar Ström upp en studie utförd på 65 personer som visar att kvinnor är sämre på att parkera än män, och meddelar att: ”resultatet bekräftar tidigare forskning som visar att män har bättre rumslig uppfattning och bättre koordinationsförmåga – bland annat tog jag upp den i kapitel 1 i min bok Sex feministiska myter (som ett led i spräckandet av myten att kön är en social konstruktion.” (länk) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: