Två tidningar hånar genushysteri i skogen

by

Här kommer ett tecken på att vi kanske (?) börjar fjärma oss från den värsta genushysterin. På kort tid har två svenska ledarskribenter skrivit artiklar där de hånar regeringens arbete för att komma tillrätta med påstådda brister i jämställdheten i skogen – genus i skogen.

Idag skriver Anna Rennéus Guthrie i Svenska Dagbladet:

”Men mitt i mångfaldsdiskussionen om ”Skogsriket”, som biologiskt handlar om att bevara och utveckla den mångfacetterade skogsmiljön, dyker begreppet genus upp. Oklart dock om perspektivet är biologistiskt eller konstruktivistiskt. En lätt trötthetskänsla infinner sig …
[…]
En miljon kronor läggs på jämställdhet bara för skogsnäringen. Men genus – i skogen?

Nu är 1 miljon kronor i förhållande till ett exportvärde på 129 miljarders onekligen kaffepengar – och tur är väl det eftersom mycket av det ”kreativa” jämställdhetsarbetet leder mer fel än rätt. Särskilt när man övertolkar skillnader mellan könen på ett sätt som snarare exkluderar än inkluderar.

Det var något som arrangörerna av en skogsmässa gjord i våras. I sin iver att locka till sig fler kvinnliga skogsintresserade skickade de riktade inbjudningar med klippdockor med olika skogsutstyrslar som man kan klä på dockorna. Vad de tilltänkta kvinnorna skulle lockas av i sammanhanget är svårt att förstå – om de inte är fem år gamla, vill säga.”

Och för några dagar sedan skrev tidningen Expressen en osignerad ledare med rubriken ”Förslaget är helt åt skogen”. Tidningen skrev:

”Skogsbolagen kan inte längre knäppa med fingrarna och se en reservarmé av arbetslösa eller undersysselsatta skogsmaskinförare rulla fram. Alltså har regeringen reagerat. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson gav Skogsstyrelsen i uppdrag att utveckla insatser för att ”särskilt öka flickors intresse för det skogliga området”.

Expressen fortsätter:

”Regeringen konstaterar att pojkar gillar skolskogarna mer än flickor i allmänhet och i synnerhet när de börjar närma sig tonåren. Då vill töserna inte vara med längre. Skogsstyrelsen ger minister Erlandsson (C) tio förslag. Ett är att starta sommarskolor om skogen, med ämnen som lockar flickor. Det blir väl att göra sina egna näversmycken. I alla fall om man drar slutsatser av vad Komtek – en teknisk motsvarighet till kommunala kulturskolan – har gjort för att locka tjejer. Då blev det blingblingdesign och knåpa ihop en mobilväska.”

Och de skriver:

” Och könsbalansen är ännu sämre på förskolan än i skogen. Trots alla jämställdhetsprojekt. Vilket också är ett skäl att inte starta fler.”

Det här är hån, varken mer eller mindre, av den skogsinriktade delen av den allerstädes närvarande genushysterin. Tack för det!

Tack för tipset om Expressen, Erik!

Jag har tidigare bloggat om genushysteri i skogen här, här, här och här. Det har varit mycket av den varan, inte minst från regeringens sida.

Annonser

16 svar to “Två tidningar hånar genushysteri i skogen”

 1. Nils Jungenäs Says:

  Jag blir varm inombords.

 2. Access Says:

  Min gamla vanliga reflektion blir:
  Frågan om varför det är skillnad mellan könen är mindre intressant än frågan om varför det inte får vara så.

  Om flickor är mindre intresserade av skog så är det alltså ett fel som måste åtgärdas?

 3. Jämställdhetsfeministern Says:

  Typiskt de patriarkalt anstrukna tidningarna i Sverige att håna de feministiska insatserna för att öka jämställdheten i skogen.

  Att pojkar är mer intresserade av att arbeta i skogen ÄR kvinnoförtryck. Att det finns fler män än kvinnor i skogsindustrin ÄR kvinnoförtyck. Det går inte att komma ifrån. Och då måste staten korrigera detta genom att specialsatsa på flickor och kvinnor och genom att kvotera in kvinnor i branschen.

  Att regeringen bara satsade en futtig miljon på detta är ett bevis på att vi lever i ett gubbvälde. I den här takten kommer det ta århundraden innan minst hälften av alla skogsarbetare är kvinnor och branschen därmed är något sånär jämställd.

  Låt oss tillsammans kräva att regeringen satsar minst 10 miljarder per år på att få in kvinnor i skogsindustrin – och bryta gubbväldet där. För jämställdhetens skull!

 4. Stahlin Says:

  Klart att pk-ledarna är mot jämställdhet i tunga, lågbetalda yrken med hög olycksrisk.

 5. Thomas Says:

  Är väl bara ett sätt att komma åt problemet.
  Hugg ner hela skiten och plantera kärringarna där.

 6. John Nilsson Says:

  Skogen är nu för alla tider en typiskt manlig domän, så är det bara. Det är inte konstigt att män trivs i en miljö och ett arbete med raka hårda stammar som reser sig praktfullt mot solen i en stram givakt. Det handlar om en identifikation med träden, som kvinnor svårligen kan dela, och som leder till överstimulering av deras libido och gör det omöjligt för dem att arbeta i denna miljö. De passar bättre bland odlingslandskapets kullar och strandängar, och med att baka bröd och ta hand om djur.

  Ja, jag menar allvar. Jättemycket allvar.

 7. Pether Says:

  http://hd.se/helsingborg/2011/08/14/kvinna-ranad-i-centrum/?from=rss-hitta

  Nu går det allt för långt.
  En kvinna blir rånad, och när tjuven muddrar henne för att kolla efter saker o stjäla, så är det våldtäkt. Helt sjukt.
  När jag blev utsatt för en rånförsök så klassades inte det som ett våldtäktsförsök, men jag är ju man, jag kan ju inte bli våldtagen.

 8. AV Says:

  John Nilsson:
  Well, men om man ser till vad jobbet handlar om, att kapa ner, skala och partera dessa fallosar, skulle ju männen i skogen få kastrationsångest efter en halv dag. Bättre skicka ut de damer som hånskrattade åt killen vars fru kapade av hans penis och körde den i kompostkvarnen. De skulle ju få glädjefnatt, för att inte tala om batikgänget i F!.

 9. Per Says:

  Att locka kvinnor genom att skicka inbjudningar som antyder att tjejer älskar smink, kläder och utseende handlar förvisso om missriktade genusinsatser men det betyder inte att detta handlar om feminism. Pär Ström tycks blanda ihop begreppen här. Manshatande fula feminister(ni vet, såna ni diskuterar hela dagarna) som behöver lite k*’k sysslar väl inte med att degradera kvinnor till utseendefixerade typer som skiter i skogen om man inte kan använda den till smycken? Tvärtom skulle jag påstå.
  Däremot låter detta som något som männen på Genusnytt skulle testa om de vill locka tjejer till något. Kvinnor gillar ju av naturen att sitta hemma och äta praliner och göra sig snygga för att jävlas med oss män sen när de vägrar ligga med oss, det är kontentan av diskussionerna här.

 10. Per Says:

  På tal om dumma människor som med din logik ska representera hela sitt kön, AV: Låt oss skicka ut mannen som våldtog en tolvåring i Stockholm också. Avd. Vad fan har det med saken att göra.

 11. AV Says:

  Haha Per (alltså inte Pär).
  Du bör lära dig vad ironi betyder och känna igen nyanserna när någon är seriös och inte. Jag svarade på ett uppenbart skämtsamt inlägg med ett skämt. Uppenbarligen är du så inne i din egen uppfattning att du inte kan ta något med en klackspark. (Observera att jag inte uppmanar dig att sparka omkring dig!)

  Till ämnet, seriöst så detta kan du bemöta seriöst om du kan.
  Historiskt sett var skogsarbete ett mycket fysiskt arbete. Vi män har tagit på oss dessa uppgifter med dess skador och risker. Det är endast den senare tiden skogsbruk är så tekniskt att styrka spelar mindre roll. Och fortfarande återstår många fysiska moment.Vi som har röjt stormskog och kört röjklinga mer än en arbetsdag vet hur jobbigt det är. Har du? Och då är jag starkare än majoriteten kvinnor. Vi har alltså en biologisk orsak och en kulturell orsak till att det är manligt domän. Visst är det bra om fler kvinnor arbetar i skogen, men vi lär knappast få 50/50 och lösningen är inte klippdockor till vuxna kvinnor. En lösning skulle kanske vara att låta barn möta både kvinnliga och manliga skogsarbetare. Inga genuspekpinnar, utan bara att flickor ser att de kan välja annat än sjuksköterska och hårfrisör. Det blir ringar som sprider sig på vattnet. Det går inte på en dag, men det sker förändringar. En annan lösning är att vi män slutar ta på oss farliga skitjobb. Då måste ju fler kvinnor dra i skyddsbyxorna. Tror du de vill?

  Hur vill du få flickor att välja skogsyrket? Barnböckerna ”Lisa luktar Aspen” och rosa motorsågar i plast? F ö har du nog missuppfattat de flesta av oss här inne. Läs om och läs rätt.

 12. Erik Norén Says:

  @ AV
  ”En lösning skulle kanske vara att låta barn möta både kvinnliga och manliga skogsarbetare. Inga genuspekpinnar, utan bara att flickor ser att de kan välja annat än sjuksköterska och hårfrisör. Det blir ringar som sprider sig på vattnet.”

  En gång i tiden verkade det som att detta (minus ”inga genuspekpinnar”) var vad feminister ville uppnå med kvotering, att skapa fler förebilder. Nu verkar det som de är ute efter en mer direkt-permanent lösning utifrån, dvs. tvinga det att vara jämställt.

 13. AV Says:

  Erik Norén: Kvoterade förebilder är knappast bra förebilder. De som ska inspirera nästa generation att bryta könsroller måste ha erfarenhet att ta sig dit av egen kraft. Oavsett status på jobb och kön. De första måste tåla att vara annorlunda, ifrågasatta, ensamma av sitt kön. Med tiden kan man vara mer olika,men de första måste ha skinn på näsan. Förändringar sker inte på en dag, men de sker. Om nu 50/50 är målet för jämställdhet, vilket är en utopi, finns det inget alexanderhugg a la kvotering eller genuspedagogik.

  Har en dotter som vill bli dykare. Självklart uppmuntrar jag hennes val, men det skulle jag gjort även om hon velat bli damfrisör. Varje person måste få uppmuntran att följa sina livsmål oavsett om de är traditionella eller banbrytande. Men man måste ha ett öppet samtal om vad det innebär att vara annorlunda. Har man uppfostrat barnen till trygga självsäkra individer är det inga problem. Kommer göra likadant med min son oavsett vad han väljer för livsbana. DET är jämställdhet på riktigt istället för feministernas sociala och könsidentiska ingenjörskonst.

 14. Lorem Ipsum Says:

  On-topic och en glad nyhet, ordet ”fördumningsindustri” ger över tvåtusen träffar på Google.

  They are sooo busted 🙂

 15. Hjalmar Says:

  Lorem Ipsum:
  ”They are sooo busted 🙂 ”
  Amen, Brother! 🙂

 16. Ingenjören Says:

  En miljon i en industri för 129 miljarder. Så i feminismens saudiarabien investerar men blott en krona per 129 000 i att få in mer kvinnor i skogsnäringen. Det bevisar det jag alltid har sagt, genushysterin är en myt. Men du har ju gjort dig en fin karriär av din kamp mot den väderkvarnen så jag förväntar mig egentligen ingenting annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: