”Kvinnor utsätts för cykelställsdiskriminering”

by

I Uppsala utsätts kvinnor för könsdiskriminering via cykelställen. Dessa är nämligen utformade så att det inte går att parkera en cykel som har korg på styret.

”Det är kvinnodiskriminering”, säger kommunens moderata kommunalråd Cecilia Forss.

Läs mer – och hör henne säga det – här. Tack för tipset, Joakim!

För övrigt 1: Det har kommit fler krav på att den nya vänsterledaren ska vara en kvinna (se här).

För övrigt 2: ”Helt tomt på tanter”, skriver Sara Martinsson på Expressens kulturredaktion. Hon har upptäckt att det saknas ”tanter” bland musikkritiker. Det är inte kvinnliga musikkritiker generellt det är brist på, för det finns ”tjejer” i branschen, men det är brist på tanter menar Martinsson. Se här. Tack för tipset, Leif! Dags för tantkvotering? Men vad säger då tjejerna?

Annonser

39 svar to “”Kvinnor utsätts för cykelställsdiskriminering””

 1. Musse Pig Says:

  Mycket märkligt hur denna masspsykos fått politiker i alla läger att tappa kontakten med sina politiska ideologier. Feminismen är en synnerligen invasiv samhällscancer.

 2. Erik Hultin Says:

  Herre jisses… I en jämställd värld är det alltså enbart kvinnor som har cykelkorg?

 3. Clabbe Says:

  Så det är bara kvinnor som har korg på styret? Knappast. Och alla kvinnor har väl inte korg på styret?!

  Vilket idiot!

 4. maukonen Says:

  Helt seriöst?????

  Det är alltså diskriminerande för kvinnor att inte kunna använda de cykelställ som finns i Uppsala, för att det är BARA kvinnor som har cyklar med cykelkorg ?

  Hmmm, jag begriper det inte riktigt, men undrar stilla över alla andra (Läs män) som har en cykel med fastsatt korg i fram, är inte de också diskriminerade då ???
  Eller har jag missuppfattat det här med könsdiskriminering ???

 5. Clabbe Says:

  Titta på alla musiknättidningar. I dessa skriver ideellt arbetande musikkritiker. Inte många kvinnor där.

  Precis som diskussionen om dj:s ska kvinnorna direkt få högprestigejobben utan att harva gratis i ett par år, som männen fått göra.

 6. Jocke S Says:

  Men även om det är så, med korgen. Kan man ropa på könsdiskrimieriing för allt möjlig? Det är f.ö. mycket jobbigare att kliva upp på en herrcykel.

 7. Ursus Says:

  Det är ungefär på samma nivå som att säga att cykelställ är diskriminerande mot tjocka, eftersom det blir svårt att ställa cykeln om det står andra cyklar bredvid.

 8. Lorem Ipsum Says:

  Dom gör parodi på sig själva utan att ens reagera. DET är ironi det.

 9. Olle Says:

  Var ställer man flakmoppen då?

 10. Lasse Says:

  Feministerna har kommit så långt i sin egen hybris att de helt tappat verklighetsuppfattningen. Det hetsar varandra i klubben för inbördes beundran.

  Bra för oss jämställdister när de så kapitalt gör bort sig 🙂

 11. Joel Bergqvist. Says:

  Undrar vilka cykelställ hon menar. Jag är Uppsalabo och cyklar överallt året runt och har inga problem att parkera min ”damcykel” med korg i något av cykelställen.

 12. Ulf Says:

  Det är inte så ofta man ser en riktig cykelställsdebatt i det offentliga rummet. Annars kryllar det ju av bildliga sådana. 🙂

  F.ö. ser ni att nämnda wikipedia-artikel endast är påbörjad. Kanske någon kunde försöka att exemplifiera med denna fråga, då det är enklare att attackera cykelstället, än att genomföra jämställdhet som verkligen betyder något.

  För de som undrar, är den engelska termen ”bikeshedding” och är ett gammalt klargörande exempel på ”Parkinson’s Law of Triviality” – att triviala frågor ges oproportionerligt stor betydelse, inte minst för att balansera ut sant komplexa frågor.

 13. Valeria Says:

  Kvinnodiskriminering eller konstruktionsmiss – det är frågan.

  För övrigt så trodde jag att V skulle dra lärdom av sin tidigare samarbetspartner, S, och inte välja en partiledare utifrån kön. Mona Sahlin var en enda stor olycka för S, och paritet borde ha vetat bättre än att välja henne. Eftersom Anna Lindh inte var tillgänglig och Margot Wallström inte intresserad borde man ha vidgat sökfältet.

  Vill V ha kvar sin riksdagsplats efter valet 2014 så måste en radikal förändring göras. Politiken måste anpassas till väljarna och man behöver en partiledare som kan nå ut med partiets budskap. I mina ögon så är Jonas Sjöstedt det bästa alternativet. Men om sanningen ska fram så hoppas jag att de väljer ett komplett psykfall, då jag inte har mycket övers för V.

 14. Gonzo Says:

  Män har pung och herr cyklar har stång.
  Någon som anar mansförakt? Ett hat mot män som riktas rakt mot hans kön?

  När får damcyklar en stång?

 15. Bo Says:

  Jag känner mig väldigt diskriminerad!
  Har en korg som jag har fäst en cykel på.
  Varför kommer jag inte in på Uppsala C med den?
  Dörrarna är inte breda nog!
  Vill ha minst 24.000 kr i ersättning.

 16. Access Says:

  Ursus säger: ”Det är ungefär på samma nivå som att säga att cykelställ är diskriminerande mot tjocka, eftersom det blir svårt att ställa cykeln om det står andra cyklar bredvid.”

  Precis så! Och eftersom kvinnor generellt sett har bredare höfter än män så är det alltså ytterligare en kvinnodiskriminering med dessa cykelställs utformning.

  Man skulle faktiskt med rätta kunna säga att kvinnor är dubbeldiskriminerade i den här frågan! Dubbelt utsatta! Drabbas värst!

  (obs, ironi)

 17. Aktivarum Says:

  Men herrejösses var är svenska kvinnors självrespekt?

  Kan inte nån genusvetarare göra rätt för sin överdimensionerade lön och åtminstone kritisera Cecilia Forss för att hon sprider och cementerar förlegade stereotypa bilder av kvinnor? Det är ju vad de får betalt för eller hur? Klaga närhelst nån säger nåt som tyder på att traditioner inte är i lika stort behov av reform som Darth Vader?

 18. Mannenpagatan Says:

  Ja du milde… Jag har också cykelkorg på styret och jag är man.. Är jag också kränkt?

 19. Erik Hultin Says:

  @ Mannenpagatan: Nej, du är inte kränkt. Du är ju inte kvinna.

 20. Erik Hultin Says:

  Lyssnade just igenom reportaget. Hon är ju t.o.m. ännu värre än såhär. Hon föreslår cykelställ med nivåskillnader för att undvika problemet, och sett till sakfrågan så kan det vara ok. Hon avrunder emellertid med att påpeka att det då är herrarna som ska lyfta sina cyklar… Varannan plats i cykelställen ska alltså ses som hans resp. hennes…

 21. Jack Says:

  Åldersdiskriminering! Vare sig rollator, elrullstol elller barnvagn skulle pass i de ställen! Riktigt vidrig kvinna som vill diskriminera äldre och barn på det sättet. Är hon medelålders också?

 22. Leif Says:

  Min cykel har cykelkorg och det är dessutom en damcykel. Kan en man bli kvinnodiskriminerad?

 23. Wagner Says:

  Vet inte vad kärringen har för cykel men vanligtvis sitter styret placerat så att det tar emot före cykelkorgen.

 24. André Åkerlund Says:

  @access

  ”Access säger:
  15 augusti 2011 kl. 11:50
  Ursus säger: ”Det är ungefär på samma nivå som att säga att cykelställ är diskriminerande mot tjocka, eftersom det blir svårt att ställa cykeln om det står andra cyklar bredvid.”

  Precis så! Och eftersom kvinnor generellt sett har bredare höfter än män så är det alltså ytterligare en kvinnodiskriminering med dessa cykelställs utformning.

  Man skulle faktiskt med rätta kunna säga att kvinnor är dubbeldiskriminerade i den här frågan! Dubbelt utsatta! Drabbas värst!

  (obs, ironi)”

  Glöm inte tuttarna FFS 😉 dvs trippelt diskriminerade 😀

 25. JohanG9 Says:

  Tjänstemännens förklaring till avståndet mellan cykelställ:

  ”Större avstånd medför att en extra cykel kläms in mellan två cyklar.”

 26. manckerstroem Says:

  Jag vet inte om man kan kalla alla dessa korkade kvinnor för feminister, eller om det bara är ogenomtänkta babbel-drops hämtade från kaffebordet. I vilket fall känns det som om det skulle vara totalt ogenomtänkt, och borde aldrig ha nått offentlig publicering. Dessa mängder av korkade förslag, från allt från politiker till journalister eller lärosäten, ger en skrämmande bild av hur det tänks där inflytandet över landets framtid ligger. Om man leker med tanken om vad som sägs i de rum där besluten fattas, och vi antar att de håller ungefär samma kvalitet som det som refereras här ovan, blir det fullkomligen solklart varför Sverige sjunker som en kvarnsten i alla internationella välfärdstabeller. Dessutom kan vi nog räkna med att det fria fallet kommer att accelerera, då ingen i offentligheten talar om att kejsaren är naken.

 27. Thomas Says:

  Har noterat att korg inte får plats,,… samma gäller sittplatsen på berörda cyklar,, helt avsaknad av bred sittmansröv och således endast musanpassade.. detta är väl könsdiskriminering?
  I synnerhet då jag har en tung pung i behov av korg.

 28. Access Says:

  manckerstroem,

  Visst, man kan ifrågasätt om detta är ett feministiskt utspel. Troligen inte. Men tankemönstret är en effekt av det feministiska offertänkandet som spritt sig som en farsot, in i alla partier och definitivt hos kvinnoförbunden. Det där att ständigt hitta utsatthet och fällor som kvinnor drabbas av, det har feministisk grund. För 100 år sen ansågs kvinnor vara mindre kompetenta än män, nu är de istället mer utsatta. Dithän har feminismen drivit samhällets syn på kvinnor.

  Den skulle det också vara intressant att fråga henne om hon är feminist. Min gissning är att hon svarar ja på den frågan. Men det är en gissning.

 29. Tree Says:

  Finns bara ett ord för det här. Genuspsykos.

 30. Hjalmar Says:

  Tree:
  Ja, feministisk dynga förpackad som kommunpolitik. Osmakligt.

 31. Lorem Ipsum Says:

  Enkel problemlösning verkar inte vara genusmupparnas starka sida. Sätt korgdj*veln på pakethållaren så har du löst två problem. Nämligen att kunna parkera din cykel och att du inte riskerar att grejor fastnar i framhjulet med dyr käk och ansiktskirurgi som resultat.

  Näe, istället ska vi bygga om och anpassa alla cykelställ i hela Sverige. Men det är ju klart, det finns ju inga mångmiljardbelopp i enkla lösningar som alla kan effektuera utan coacher och piloter.

 32. Gonzo Says:

  Blir män diskriminerade då det saknas parkering för bilar med släpvagn och / eller husvagn?

 33. Jämställdhetsfeministern Says:

  Dessa cykelställ är ännu ett av alla otaliga bevis för vilket oerhört förtryck som kvinnor i Sverige lever under. Män har aldrig utsatts för något som kommer i närheten av den diskriminering som de patriarkala cykelställen är ett uttryck för.

  För övrigt har Sara Martinsson helt rätt om musikkritikerna. Här krävs kvotering snarast. Hälften av musikkritikerna måste vara tanter. Och den andra hälften tjejer. Så att det blir jämställt!

 34. Joakim Says:

  1. Måste kvinnor ha cykelkorg om det nu är så opraktiskt?
  2. Hur jämställt är det när killar som använder cykelkorg av praktiska skäl blir stämplad för att gå mot den eviga modeströmmen?

 35. Ulf Andersson Says:

  Jag har en damcykel och cykelkorgen är
  placerad till vänster på pakethållaren
  (då blir det rätt för mig som är högerhänt).

  Kan förstå om cyklister med packväskor
  på båda sidor om framhjulet och bakhjulet
  har åsikter om möjlighet att parkera cyklarna
  i cykelställ, men detta var ju bara för löjligt……

 36. Zzzzzz Says:

  Visst är det parodi och det råder ett patetiskt skimmer över detta med cykelkorgar, osv. Det som är skrämmande är att många av dessa virrpannor till feminister sitter i ledande ställning runt om i detta land.

 37. Jonna Says:

  saknas tanter går de ju bra oxå att ta in töntar i stället ngt som de finns gott om överflöd på här ibland ”jämställdisterna”

 38. Argus Says:

  Cykelkorgar är mer ett mode än praktiskt betingat. Det är en modedetalj med syfte att markera könsskillnader mellan herr- och damcyklar. En sann feminist skulle kräva könsneutrala cyklar.

  En lustig sak är att ju mer ”jämställt” samhället blir desto större behov har kvinnor att markera könsskillnader via kläder, inredning och mode. Backlash, månne?

 39. Per Says:

  Härligt med en rejäl cykelställsdebatt. Det här är ju en avgörande fråga för att vi ska få ett jämställt Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: