FN:s mansförakt kryper fram igen

by

Nu har Förenta Nationerna slagit till igen. Jag tänker på mansföraktet.

Bakgrunden är tragisk. Ett palestinskt flyktingläger i Syrien har beskjutits. FN har tappat kontakt med 10 000 palestinska flyktingar och vet inte hur många som är sårade och döda, skriver Svenska Dagbladet.

Det är en fruktansvärd humanitär katastrof, och jag lider med offren. Vi ska vara glada, vi som bor i ett land där granater inte slår ned mitt i vår vardag.

Tyvärr verkar inte FN se saken ur ett allmänmänskligt perspektiv. Alla människor verkar inte vara riktigt lika mycket värda för världssamfundet. Man kan i alla fall få det intrycket.

Christopher Gunness, talesman för FN:s flyktingorgan Unrwa, säger till Svenska Dagbladet:

”Vi inte hur det är för kvinnor och barn, om de har mat eller hur många som behöver vård.”

Kvinnor och barn. Hmmmm….. Saknas det inte något här? Något litet kön eller så?

Läs artikeln här. Här har jag tidigare bloggat om hur FN utesluter män i en hjälpinsats. Här har Pelle Billing bloggat om en annan hjälpinsats där FN utesluter män.

För övrigt finner jag ett visst intresse i den bild som Svenska Dagbladet har valt för att illustrera revolten i Syrien (vilket är samma artikel). Se nedan:

Samma bild är publicerad i papperstidningen. Jag har granskat den mycket noga. Det finns 20-25 personer som är tillräckligt tydligt återgivna för att kunna könsbestämmas – och dessa utgör alla män. Med ett undantag – den flicka som dominerar hela bilden och ger en snabb betraktare intrycket att här är kvinnor ute och demonstrerar.

Som så ofta i sådana här sammanhang ställer jag mig frågan – är det en slump att det blivit så här? Eller inte en slump?

Annonser

13 svar to “FN:s mansförakt kryper fram igen”

 1. PO Says:

  Man kan uppfatta situationen på olika sätt.

  Utmärkande för medias val bland nyheterna är att rapportera ”det annorlunda”, ”det avvikande”. Att kvinnor står i spetsen för samhällsförnyelse är nytt och annorlunda.

  Alltså, fokuseringen på kvinnor kan indirekt ses som en bekräftelse på att ”Det här var något nytt!”

 2. JD Says:

  Kan det vara så att högdjuren inom FN får fler miljoner dollar i arvide och löner genom en feministisk prägel som media köper.
  Vissas liv ger mer cash åt giriga chefer?

 3. barfota Says:

  @PO
  Det hade varit något ”nytt” om det hade varit 20-25 kvinnor som protesterade och en ensam man… men nu var det ju tvärtom, alltså precis som vanligt. Gammal skåpmat och vinklad journalistik är inget nytt det heller.

  Vad är nytt?

 4. Julian Says:

  Ett gott skratt förlänger livet.
  I kvällens rapport 19:30 säger en intervjuad feminist att ang. princessa Viktoria:s graviditet så tycker hon nog att de kan få en flika,för att flickor behövs på höga poster.
  Hon inser inte själv att hon ser så himla dum ut när hon säger så
  Titta själv!
  00:45 – 01:20 i början av rapporten

 5. Julian Says:

  http://svtplay.se/v/2505370/rapport/17_8_19_30

 6. Torstensson Says:

  Det här tycker jag berör killars situation. Snälla killar tjänar mindre än killar som inte är snälla.

  http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/article1527639/Snalla-killar-tjanar-mindre.html

 7. Joakim Says:

  Civila krigsoffer = kvinnor och barn. Jag utgår från att det enbart finns civila i ett flyktingläger. Alltså finns där inga män!

 8. churchillochchanel Says:

  Misstänker att bilden är ett montage, dvs flickan i bildens framkant är ditplacerad. Läste iofs denna artikel igår men tänkte inte på bilden då. Såg för några veckor sedan en bild på förstasidan i sörmlands Nyheter. Bilden var tagen med vy över en av huvudgatorna vid firandet av en stadsfest eller dylikt. Vid en första anblick såg den ut att vara lite ”konstig”, så jag detaljstuderade den. Det såg ut som om framförallt kvinnor (huvudsakligen lite mörkare och med muslimsk klädsel, obs! endast en obsveration) hade blivit placerade huller om buller mekaniskt av någon. Oklar på syftet, men slutresultatet var en bild som såg rejält ”skum” ut.

 9. Lövet Says:

  @churchillochchanel: Jag reagerade precis likadant, det ser ut som ett photoshop-jobb – och ganska taffligt utfört dessutom…

 10. Gubbe Says:

  FN om någon borde vara ett föredöme i fråga om allas lika värde, men så är tydligen inte fallet.

 11. Jocke S Says:

  Javisst är det skandalöst, det internationella mansföraktet, med gamla rötter obs! Nu är FN stort, och därför extra allvarligt, men det här är inget FN-fenomen i sig. Det är exakt detsamma i EU, Sverige, alliansen och ett antal organisationer med Amnesty International, rädda barnen osv.
  Att ”avskaffa FN” är alltså inte lösningen, eller avskaffa Sverige? Röstas alliansen statsfeminism bort, så kommer Juholt med samma.
  Vi bör angripa båda.
  Lösninge är att konsekvent föra fram: Att man kan inte lösa kvinnors problem separat, (och varför skall man göra det?) och genom att strunta i männnens problem, utom för att peka finger åt!
  Detta verkar danska jämo ha insett, och Obama. Låt oss knyta an till dem.
  (Ur ”Våra svenska feminismer”)
  ”FN-ismen (Feminalia globala)
  Ja vad skall man säga? En ”självklarhet om kvinnor och barn”, men att de tydligen glömt bort mannen som kön, utom skulden förstås! FN-ismen är sista steget, innan de skjuter ut feminismen i (Moder) Solsystemet. För visst finns det väl orättvisa normer även där? I de bemannade rymdfärdsplanerna råder ju uteslutande Marsdominans! T.o.m. feministdagen IKD (Internationella kvinnodagen) har dom förlagt till Mars! Förslag: Lasta nästa raket med IKD-080308 och skicka iväg den till Venus. Universal-feminismen ( Femi-miss Universum) ut i rymden!”
  (JS-06)

 12. LEW Says:

  Jag tycker att det är oansvarit att publicera ett foto där ett barn (pojke eller flicka) är i förgrunden när man protesterar mot Assad. Dom vuxna gör det på eget ansvar. Men vem tar ansvar för om barnet blir misshandlad och/eller våldtagen av säkerhetspolisen. I första hand måste Fölräldrarna stå till svars men tidningen och fotografen är inte helt oansvariga heller. Men vem har upplevt att dom tar ansvar.

 13. Thomas Says:

  Gud vad ni är tröttsamma…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: