”Patriarkatet gör kvinnor till bitterfittor och surkärringar”

by

Det finns de som har en ganska tydlig åsiktsprofil i genusfrågan. Poeten Aase Berg på Expressens kulturredaktion hör uppenbarligen till dem. Hon skriver:

”Det finns en kvinnlig kunskap som bara är möjlig om man har varit med ett tag. Det är inte en behagfull kunskap. Det är den kunskap som gör kvinnor till bitterfittor och surkärringar. Med åren får man en allt starkare känsla för hur patriarkatet funkar på djupet, och ser avgrunden mellan manlig frihet och kvinnlig allt tydligare.”

Aase Berg menar att situationen är så hemsk att kvinnor faktiskt inte kan ta riktigt alla strider som de borde ta. Jag citerar:

”Försvaret mot den rena hysterin kan till exempel ta sig uttryck i ett roat och tillbakalutat överseende. Det är den massiva surkärringens coola visdom, iakttagelseförmågan ur ett kvinnligt underläge där man faktiskt ändå, för att överleva och för att få behålla sin familj och sina kompisar och inte hamna helt och hållet i skitjobbig-facket, måste välja sina strider.”

Min tanke är att det måste vara ganska jobbigt att vara Aase Berg, och gå omkring och bära på all denna aggression.

För övrigt undrar man om Berg inte har den allra minsta förståelse för de problem och underlägen som männens situation bjuder. Ganska oempatiskt, om så är fallet. Jag, som ju skriver om mäns svårigheter (för att belysa den obelysta halvan av jämställdhetsfrågan), förnekar för den skull inte att kvinnor har många svårigheter och problem. Ett äkta jämställdhetsarbete måste intressera sig för båda könens problem.

Annonser

56 svar to “”Patriarkatet gör kvinnor till bitterfittor och surkärringar””

 1. Fillidutt Says:

  Världens mest feministiska land befolkas av bitterfittor och surkärringar (!)
  Äntligen förstår jag mig på den stora importen av asiatiska kvinnor till svenska män

 2. Dan Says:

  Jag tror inte feministerna skulle vilja byta om de fick reda på hur livet ser ut för en man. All ansvar och förväntningar och oftast noll belöning. Att dina barn har det bra och din fru är lyckligt ska tydligen vara tillräcklig belöning.

  Vi får småle och ha översende med den okunskap som dessa feminister har och i vår underlägsna situation bara acceptera att så är det.

 3. Dan Says:

  @Fillidutt

  Och en av anledningarna till varför sverige har blivit singlarnas huvudstad i världen.

 4. Pether Says:

  ”…för att överleva och för att få behålla sin familj och sina kompisar…”

  1. Kvinnor har det lättast att överleva. Miljoner läggs extra på att hjälpa kvinnor i nöd, hemlösa, osv osv. Kvinnor är de som får mest bidrag.
  2. Kvinnor har en oerhört liten chans att förlora sina barn. Största risken är ifall hon mördar dem själv. Men annan är staten god att placera barnen i mammans famn, oavsett om hon försökt mörda dem eller på annat sätt är en dålig förälder.
  3. Vid skilsmässor är det för det mesta kvinnan som får behålla familjens gemensamma vänner ifall ett val är tvunget att göras bland dem.

  osv

 5. Sigvard Says:

  Masochism och sadism är, som man säger inom psykologkåren, två sidor av samma mynt.

  Med sitt skuldbeläggande kan en masochist ge en sadist en god match.

  ”Bitterfittor och surkärringar” är kanske en modern, mer aggressiv form av den gamla etablerade kvinnliga masochismen.

 6. Jocke S Says:

  Jag tror och tycker mig minnas, att flickor och kvnnor var gladare innan feminismen tryckte ner även sitt eget kön i träsket. I alla fall i media. Surfeminismen där borde testas med lackmuspapper.
  Att ”tjejer mår sämre” är ju en sanning som man kan googla på. Men pojkar mår visst nästan inte alls!
  För den som växte upp i könsrollssamhället, vilken skillnad. Som man inte tänkte på då förstås!
  Och lika många tjejer i klassen som tog studeneten -64.

 7. Sötisen Says:

  Lättlurade och hysteriskt korkade tanter som Aase köper de könsvinklade feministlögnerna, som ju med ett finare namn benämnes genusvetenskap. Med hull och hår. Sväljer både kroken, och sänket.

  Just att skylla sin egen oduglighet, som ju är själva basen för tant Aases grundläggande bitterhet, på en externalitet, en feministfantasi – det onda patriarkatet – passar naturligtvis hysteriskt korkade tanter som Aase, som hand i handske. Och Aase blir bara bittrare, och bittrare. Allt djupare könshatisk. Olyckligare, och olyckligare.

  Och detta, den negativa spiralen mot ett ännu sjukligare kollektivistiskt könshat, en allt djupare personlig misär, på grund av hennes egen oduglighet när det kommer till att skilja agnarna från vetet:

  1. fakta om verkligheten
  2. könsvinklade kommunist/socialist/feministlögner

 8. Hjalmar Says:

  Filidutt:
  ”Världens mest feministiska land befolkas av bitterfittor och surkärringar (!)”

  Jag kunde inte ha sagt det bättre själv…
  Dock finns förstås undantag, här i feministernas och singlarnas paradis…

 9. Grå Says:

  En outforskad orsak till kvinnors bitterhet kan också vara den extrema överuppskattning de får som unga kvinnor. När uppskattningsnivån normaliseras i medelåldern känns det såklart som ett fall ner i intet.

 10. Mörker Says:

  Vad härligt det måste vara att som feminist bara kunna skylla ifrån sig alla sina personliga problem, och få medhåll och utrymme i offentligheten. Raka motsatsen till hur det är för män alltså.

 11. Men@Work Says:

  ”En outforskad orsak till kvinnors bitterhet kan också vara den extrema överuppskattning de får som unga kvinnor. När uppskattningsnivån normaliseras i medelåldern känns det såklart som ett fall ner i intet”.

  Spot on! Precis samma tankegång jag själv var inne på! Bra skrivet! Detta är en högst trolig orsak. Det går med tiden inte längre att smöra sig till lika många fördelar.

  MVH

 12. michael Says:

  Jag hoppas att allt fler kvinnor kastar av sig det feministiska oket som i grunden bara består av hat.Eftersom alla ismer som består av vi och dom aldrig kan leda till någon annan väg än återvänds gränden.Och därför blir man fylld av bitterhet och hat.Jag hoppas dom kastar av sig detta ok så dom kan börja andas fritt igen där dom kan komma oss till mötes där vi väntar syster och bror

 13. Valeria Says:

  @Fillidut

  Och anledningen till att Sverige får en allt starkare höger…

  Haha, så ekivok jag kan vara 😛

 14. petta Says:

  Pär Ström tar en text som handlar om en bok, i just det här fallet skriven av en kvinna och full av kvinnoporträtt, som ett exempel på feministiskt manshat. För att uppnår detta måste han dock rycka strofer ur sitt sammanhang och göra egna fantasifulla tolkningar för att detta ska bli något som passar på genusnytt. Utöver det som Ström tolkat som ännu ett exempel på varför det är synd om honom som kille skriver Aase om ”den fula, oacceptabla kvinnligheten”. Om kvinnor som tar plats och är arga, bittra och trötta på att ta skit från sin omgivning(läs boken om detta låter sci-fi).

  Sånt går inte för sig hos männen i genusnytts kommentarsfält. Kommentarerna på Aases text(eller snarare Ströms dunkla tolkning) innehåller godbitar som den om att svenska tjejer är bitterfittor och surkärringar, faktiskt så sura att man får åka till Asien för att köpa sig en annan människas kropp, att feminismen gör tjejer deppiga och sura och att det var bättre förr innan den kvinnliga frigörelsen, att enda sättet för en kvinna att förlora vårdnaden är genom att mörda sitt barn(eeeeeeeeeeeh) samt att typ alla feminister är kvinnor och att kvinnor i allmänhet är elaka mot oss män(de tar t ex alla vänner med sig vid skilsmässan) samt korkade eftersom de till skillnad från oss män faller för feministernas snack.
  Äldre kvinnor är sura för att de inte längre kan leva på sin skönhet(vi män är som bekant så korkade att vi gör allt för lite tits and ass) och det finns ingenstans där vi män får gnälla av oss(fast då har ni nog missat en liten blogg som heter genusnytt). Är ni verkligen på riktigt eller bara en liten grupp parodier på ensamma män som skyller alla sina problem på kvinnor? Om det är det sistnämnda så gratulerar jag. Spot on. Bevare oss.

 15. Pether Says:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13496322.ab

  Kvinnlig handläggare?

 16. Jocke S Says:

  Petta, kan du inte strukturera upp det där, lite väl rörigt, med kolumner typ?
  Du kan väl ta hjälp av feminismen och genusvetenskapen själv?
  I din kritik av hur detta ämne/person presenterats, samt mot oss som instämmande kommenterar? Du kan strukturerat visa på
  1) Det här är patriarkatet som värnar om sin räkmacka.
  2) Här ser vi könsmaktordningen och dess brist på just reda och ordning.
  3) Feminissmens strukturella anslys behövs här.
  4) Genusvetenskapen förklarar just detta..
  För oss tydligen okunniga, och ”bitterpittar” iaf för mig, så blir ditt inlägg helt obegripligt!

 17. Jocke S Says:

  Beklagar min dators microsoftiska dyslexi! Nr 3 skall förstås vara:
  ”Feminismens strukturella analys behövs här”:

 18. Ullis Says:

  Om du var för feminism och emot ”likadana tänket” skulle du inse att just Feminismen pratar väldigt mycket om just mannens problem och förväntningarna kravet på män. Många kvinnor börjar överge Feminismen just för att det är sån’t himla daddande med män hela tiden. Feminister pratar nästan bara om hur jobbiga föräntingar män har på sig om att vara starka beskyddare och familjeförsörjare.

 19. Thomas! Says:

  Min gamla mamma var ”hemmafru” när Vi barn var små och hon var alltid ”go och glad”! Hon och andra fruar trivdes som mammor och fostrade oss barn till ”goda medborgare”!
  Det fanns inte tid till att vara ”bitterfittor och surkärringar”, utan detta fenomen dök upp i samband med 68-revolutionen, rödvinsvänstern och den s.k kvinnliga frigörelsen!
  Snacka om verklighetens ”kvinnofälla” med ett slut som etablerad ”surfitta”!

 20. Jocke S Says:

  Ullis, har du läst 1984? Om nyspråk? Du kan också läsa Orwells andra bok ”Djurfarmen”. ”Alla äro jämlika, men vissa äro mer jämlika än andra”
  Eller så kan du ju rannsaka dig själv, din ev ärlighet!

 21. Förundrad Says:

  Byt ut artikelförfattarens namn mot ett valfritt mansnamn, (ex Joakim Ramstedt) och byt plats på mansorden och kvinnoorden, så får ”ni” en artikel som skriven, klippt och skuren av t.ex ovan nämnde, Ingrid Carlkvist, Billing eller liknande…

 22. Feminix Says:

  Varför ser jag aldrig någon som kräver att man jämställer dem som vårdar egna barn med dem som vårdar andras? En riktig lön, så går att leva på, åt hemmaföräldrar.

 23. Nova (singel) Says:

  Såklart man blir bitter. Allt hushållsarbete får man göra själv samtidig som man måste arbeta och dra in pengar.

 24. michaeleriksson Says:

  En stark korrelation kan man dock tänka sig:

  Det finns människor som tenderar till att bli bittra, skylla allt som går fel på andra, tycker att allt i världen är fel, osv. Att en kvinnlig sådan på samma gång blir ”bitterfitta” och griper upp myten om ”Patriarkatet” torde vara rätt vanligt—framförallt när denna inställning ges ett start propagandastöd.

  (Varför denna attityd uppträder är en annan fråga, vilken jag inte med säkerhet kan besvara.)

 25. Katz Says:

  @Pether: Vi vet svaret om det kommer en artikel inom 2 dagar som berättar hur dåligt handläggaren mår.

  ”– I nuläget vet vi inte hur många som är drabbade.” står det i AB. Det är naturligtvis bara EN som är drabbad om det skulle vara en kvinnlig handläggare.

 26. leifer Says:

  Och matriarkatet gör män till ”surkukar”?

 27. Matte Says:

  Har man sportat mycket så vet man att det viktigaste är självförtroende för att prestera på topp. Har man tvivel och hjärnspöken så låser det sig och det går dåligt. Då är det lätt att skylla på det ena och det andra för sina egna tillkortakommanden.

  Osökt tänker jag på att hjärnspöket som används flitigt av feminister är patriarkatet.

 28. JD Says:

  Aase Berg lyckas häva ur sig ett precist påstående och anklagelser utan att att kunna ge ETT ENDA exempel på det hon förhäver sig över.

  Det enda hon lyckas åstadkomma är en självuppfyllande profetia då hon själv blir ifrågasatt för den kunskap som hon påstår sig besitta utan att på något sätt klargöra vad den kunskapen består av.
  Det är ett val som hon själv har gjort då det inte går att komma någon vart med vilken underförstådd kunskap hon har.
  Därför gör jag så som hon själv skriver i sin artikel… Jag lutar mig lugnt tillbaka med ett leende på läpparna och låter hennes ointressanta och intetsägande artikeln falla i glömska.
  Det finns viktigare saker i denna värld än en feministisk journalist med virriga tvångsuppfattningar!

 29. Valeria Says:

  @petta

  Återigen delas människor in efter kön, och därpå följer generella slutsatser. Jag vågar påstå att en överväldigande majoritet av de röstberättigade kvinnorna i Sverige inte är genusfeminister, och jag är fullkomligt övertygad om att detsamma gäller för männen. Om det inte vore på det viset så skulle F! vara ett riksdagspart och inte som idag – ett parti vars opinionsstöd kan jämställas med en riktig brakfylla.

 30. JD Says:

  OBS! Majgull Axelsson bok kan mycket väl vara både bra och läsvärd. Synd att Expressen drar ned och utnyttjar hennes bok så här istället för att recensera den korrekt

 31. ConZor Says:

  OT: Kvinnliga chefer lika otrogna som män

  http://www.metrojobb.se/artikel/148/kvinnliga-chefer-lika-otrogna-som-m%C3%A4ktiga-m%C3%A4n

 32. Joakim Says:

  ”Försvaret mot den rena hysterin kan till exempel ta sig uttryck i ett roat och tillbakalutat överseende. Det är den massiva surkärringens coola visdom, iakttagelseförmågan ur ett kvinnligt underläge där man faktiskt ändå, för att överleva och för att få behålla sin familj och sina kompisar och inte hamna helt och hållet i skitjobbig-facket, måste välja sina strider.”

  Detta till skillnad från manliga antifeminister/maskulister/jämställdister då eller? Och betyder det förresten att alla kvinnor som inte är uttalade feminister ändå är smygfeminister? Är det kanske framförallt de som räknas som bitterfittor och surkärringar? Det här är ju rena angreppet mot kvinnliga antifeminister.

 33. Carl Says:

  Så hon menar alltså på allvar att feminister som passerat 50 är coola? De är ju fan de mest galna av alla! Gör vadsomhelst för att synas och bli bekräftade en sista gång genom fullkomligt idiotiska uttalanden, tror de sitter på en obestridlig sanning, de har förvandlats till religiösa väggar.

  Om de visste hur man valde sina strider skulle de inse att feminismen spelat ut sin roll. Den fungerade för att få igång en ‘revolution’ på området men nu är det bara patetisk nostalgi som kommer dö när som helst (vilket gör att deras världsbild rämnar, som om en religiös fick veta att gud faktiskt inte existerar).

 34. John Berg Says:

  Apropå Aase Berg.

  ”Det är inte ofta man blir så lycklig av besinningslöst våld som när man läser VS:s SCUM-manifest!”

  GenusNytt, Oh, vilka härliga feministiska citat!:
  https://genusnytt.wordpress.com/2010/08/29/oh-vilka-harliga-feministiska-citat/

 35. AV Says:

  Nova (och alla andra bittra):
  Varför lever man sitt liv som bitter? Är livet inte för kort för det? Det finns olika orsaker att bli bitter i ett förhållande. De vanligaste är nog att man ser sitt eget arbete, men inte den andres och att man inte ger varandra egen tid. Visst kanske du mött bara latmaskar, men de flesta jobbar nog på med sitt. Fundera på vad han gör medan du diskar. Spenderade han inte just semestern att byta panel på huset eller bytte han bromsar på bilen? Det är lätt att bara se sitt eget slit och missa partnerns. Hushållssysslor är mer än de traditionellt kvinnliga.

  Och när du nu är singel får du göra allt själv. Livet är så. Men då får du också sätta standarden själv. Om man själv sätter standarden högre än sin partner, får man räkna med att göra det mesta av jobbet. Oavsett om det är tvätt, städning, måla fönster eller sköta bilen.

  Fundera lite på hur du gör och lev livet. Det går inte i repris.

 36. Kristin Says:

  Thomas!: AV:
  Mycket bra sagt av er båda två!!

 37. Olle Says:

  Ullis

  — Många kvinnor börjar överge Feminismen just för att det är sån’t himla daddande med män hela tiden. Feminister pratar nästan bara om hur jobbiga föräntingar män har på sig om att vara starka beskyddare och familjeförsörjare.

  Mansrollen du beskriver är baserad på kvinnors sexuella preferenser. Den man som inte klarar av att beskydda och försörja sin familj har mindre chans att få ligga. T.ex. en klent byggd och blyg tonårsgrabb har svårare att hitta flickvän än en muskulös och framfusig, även i de fall båda ‘frågar chans’ lika ofta. En familjefar som mister jobbet blir ofta dumpad av hustrun, o.s.v. Därför strävar de flesta män medvetet eller omedvetet att gå in i en roll som maximerar hans chans att få fortplanta sig.

  Om mansrollen ska kunna ändras måste en majoritet av kvinnorna först börja välja de ‘omanliga’ männen som partners. Den privata uppoffringen tror jag få kvinnor vill göra, feminist eller inte. Och även om de skulle göra det skulle en sån förändring ta flera generationer, oavsett om det beror på biologi eller socialkonstruktion.

 38. JustMe Says:

  petta:

  ”Är ni verkligen på riktigt eller bara en liten grupp parodier på ensamma män som skyller alla sina problem på kvinnor? Om det är det sistnämnda så gratulerar jag. Spot on. Bevare oss.”

  Bloggen fungerar som en spegelbild till feminismen. Du blir arg och frustrerad(det märks på tonen i dina inlägg) för att du inte tycker om det du ser i spegelbilden. Om feminismen rensar upp retoriken i de egna leden så kan det nog bli annorlunda här också.

 39. JustMe Says:

  Ullis:

  ”Om du var för feminism och emot ”likadana tänket” skulle du inse att just Feminismen pratar väldigt mycket om just mannens problem och förväntningarna kravet på män. Många kvinnor börjar överge Feminismen just för att det är sån’t himla daddande med män hela tiden. Feminister pratar nästan bara om hur jobbiga föräntingar män har på sig om att vara starka beskyddare och familjeförsörjare.”

  Jag har faktiskt inte sett att feminister pratar ”väldigt mycket om just mannens problem”. Bara om mannen SOM problem.

  Kan du ge exempel och gärna länka till feminister som i media och på nätet ”daddar” med män? Annars tror jag dig inte.

 40. Mörker Says:

  Recensionen är intressant för det hon tycks efterlysa i Axelssons roman. Recensenten vill att berättelsen skulle utveckla sig enligt striktare feministiska principer än den gör. Det hon vänder sig emot är den charm och humor som finns i boken. Aase Berg hade hellre sett att den blev helt tragisk, för då skulle den vara subversiv,

  Jag tycker att det låter oss förstå det feministiska kynnet. Istället för att ta sig an vardagens problem med humor och charm, som de flesta människor, ska man utveckla en distanserad bitterhet och driva situationer mot tragik och kollaps.

 41. Lisa Says:

  Jag är väldigt nyfiken på vilka problem Pär anser att kvinnor har på grund av sitt kön.

 42. Jack Says:

  Lisa,

  ”problem Pär anser att kvinnor har på grund av sitt kön.”

  Kvinnor har i snitt en mindre hjärna och lägre IQ. De är också mer benägna att begå mord på små barn samt trafficka flickor och pojkar. Mobbing är också något kvinnor begår. Dessa svagheter hos kvinnan är naturligvis problem vi kan jobba med.

  T ex hårdare fängelsestraff för kvinnor och kanske en allmän värnplikt för kvinnor där de får lära sig disciplin kan vara en lösning.

 43. Jack Says:

  Lisa,

  Redan idag hjälper vi kvinnor med deras lägre IQ genom att tillhandahålla långa utbildningar de kan gå innan de kan börja jobba.

 44. Lisa Says:

  Hej Jack! Det var ett par jättedåliga svar. Men tack i alla fall! PS: Jag är genuint intresserad av vad Pär anser att kvinnor har för problem. Jag vet att han fokuserar på mäns situation, men han säger själv att han inte förnekar att kvinnor upplever svårigheter. Då är jag nyfiken på vilka problem han menar.

 45. David Eliason Says:

  @Jack, Kvinnor har (så vitt jag vet) i snitt inte lägre IQ än män. Däremot är spridningen på mäns intelligens större (fler manliga genier och idioter). Storleken på hjärnan har dessutom inget med intelligens att göra.

  För övrigt var det väldigt låg nivå på dina inlägg. Har du en dålig dag idag eller?

  @Lisa, Jag är också intresserad av att veta vilka faktiska problem som kvinnor har. Alltså problem som bara kvinnor har, som de har just för att de är kvinnor (diskriminering), och som faktiskt är stora problem. Mycket av de problem som man brukar klassa som ”kvinnoproblem” är ju antingen ”människoproblem” eller problem som i stort sett inte längre existerar.

 46. Sigvard Says:

  Mörker säger 19 augusti 2011 kl. 18:12: ”Vad härligt det måste vara att som feminist bara kunna skylla ifrån sig alla sina personliga problem, och få medhåll och utrymme i offentligheten.”

  Man kanske kan se det som en modern, mer aggressiv form av den gamla etablerade kvinnliga masochismen.

  michael säger 19 augusti 2011 kl. 18:45: ”Jag hoppas att allt fler kvinnor kastar av sig det feministiska oket som i grunden bara består av hat.”

  Georg Wilhelm Friedrich Hegel (Tes-antites-syntes).

 47. leifer Says:

  Lisa

  Det viktigaste handlar om att inse att med makt följer ansvar. Att som feminismen bara prata om kvinnors ansvar och mäns makt ger inga bra lösningar för jämställdhet. Ex så är ju normen att kvinnor är vårdnadshavare nr1. Med den rollen och normen följer mycket ansvar. Dock kämpar inte feminismen för att minska kvinnors makt på området. Feminismen har alltså kört fast och blir därför istället allt mer radikal.

 48. Mörker Says:

  Lisa.

  Män och kvinnor har samma grundläggande problem. Makten strävar efter att försvaga oss genom splittring. Därför lanserar de ideologier baserade på åtskillnad. Feminism är den som fungerar bäst i Sverige just nu.

 49. Men@Work Says:

  Vänstern och feminismen har blivit allt det som de sade sig bekämpa nu, och utgör nu själva förtrycket!

 50. Jack Says:

  David Eliason,

  ”Kvinnor har (så vitt jag vet) i snitt inte lägre IQ än män.”

  Detta är ett uttalande om hur vid din vetskap är. Googla. Här ett exempel:
  http://www.rediff.com/news/2006/sep/08iq.htm

  Denna vetskap är dock kontroversiell. Det kan kosta dig karriären att säga sanningen idag. Fann en artikel med namnet ””Is this a clever thing to say about women’s IQ?”

  Även här intressant på temat:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Helmuth_Nyborg
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Summers#Differences_between_the_sexes

  De personer som tar din karriär ifrån dig saknar förmåga att avgöra vad som är bra och dålig vetenskap. Det betyder inte att de inte vet vad de vill försanthålla och förvetenskaphålla. De har också vetenskapliga postitioner och titlar för att imponera på andra med lika dålig förmåga som de själva. De lever på att människor helt enkelt inte vill tro att såna lögnaktiga typer har så stort inflytande.

  ”låg nivå”
  Jag speglade feminismen och kallas det låg nivå är jag nöjd såtillvida det är av rätt orsak.

  IQ skillnaden ligger runt 5 poäng eller 5% skall sägas dock, det är ganska så lite. Kvinnor är ca 7% kortare än män, och alltså 5% lägre IQ, ganska likartat för att få en känsla av vad det innebär.

 51. Evert Says:

  Man blir nog bitter av att utsätta sig för alltför mycket vinklad, negativ information under alltför lång tid.

  Beroende på vilken sorts information så kan man bli en bitterfitta eller surkärring som tycker att män är djur och tror att kvinnor är struktuellt underordnade män, eller så blir man en Fjordman eller en Ekeroth som tror att Europas 6% muslimer håller på att ta över Europa.

 52. Johannes Westlund Says:

  @Lisa:
  Jag har också funderat kring vilka problem kvinnor har. Eftersom jag är man kan jag naturligtvis inte använda egna erfarenheter utan det jag fått fram av kvinnors problem baserar sig på diskussioner med tjejkompisar och andra kvinnor.

  En sak en jobbarkompis sa är att delar av samhället utformas mer efter män. Exempelvis så är en flygplansstol designad att ge en något längre man bättre stöd (det var nått om nån stödkudde i ryggen) än en kortare kvinna vilket gjort flygturer lite obekväma för henne. Å andra sidan ska sägas att benutrymmet är designat för en extremt kort kvinna, åtminstone i economy som vi vanliga dödliga har råd att flyga i. Så det kanske är en helt jämställd kompromiss…

  Samma sak med bilstolar, de är ofta tydligen designade mer med män i åtanke. Hon hade i alla fall svårt att hitta bilar med stolar som passade hennes kropp. Med tanke på att dessa produkter ofta kommer från tyskland, staterna och andra länder där genusperspektiv på teknikutveckling fortfarande är ett tämligen okänt begrepp så tror jag faktiskt att det stämmer. Delar av industrin är dålig på att ta hänsyn till kvinnor när man designar lösningar. Å andra sidan finns det vilket kanske många kommer hoppa på mig och påpeka en del av industrin som anpassar väldigt dåligt efter män.

  Ett annat problem som verkar drabba kvinnor är att de oftare blir sjuka och sjukskrivna. Utan att spekulera i orsakerna så är ju det ett område där man behöver lägga ner lite energi på att förbättra läget. Om inte annat så är det ju samhällsekonomiskt olönsamt och dessutom ofta trist för individen.

  Ett tredje problem som verkar drabba kvinnor är utseendehets. Detta manifesterar sig i alltifrån att orimliga mängder kläder, skor och kosmetika införskaffas till att helt vanvettiga tidsrymder åtgår för en kvinna ”att göra sig klar”. Detta är ju något av en standard i samhället. En man kan slänga på sig en T-shirt och ett par byxor när han vaknar och gå och då anses både helt normal och kanske rent av cool. En kvinna förväntas se ut som om hon är på väg till en intervju när hon i själva verket ska hämta posten. Detta är ju något som män och kvinnor upprätthåller tillsammans och det är ju också något som drabbar kvinnor lite olyckligt.

  Det är några sakliga problem jag kan tänka mig att kvinnor kan stöta på. Förutom då att kvinnan av samhället tvingas att vara huvudförälder. Det är lite skumt. Jämställdhet borde väl ändå råda kan man tycka, för kvinnans skull inte minst.

 53. Sigvard Says:

  Jack skrev 20 augusti 2011 kl. 20:19 till David Eliason,

  ”Kvinnor har (så vitt jag vet) i snitt inte lägre IQ än män.” Detta är ett uttalande om hur vid din vetskap är. Googla. Här ett exempel:
  http://www.rediff.com/news/2006/sep/08iq.htm.”
  ++++++++++++
  Man kan inte resonera så där. Av tradition har västerländska män och kvinnor lite olika intelligensprofiler. Män är bättre på vissa saker och kvinnor på andra.

  Sen kommer den kritiska frågan: Vilka av de olika befintliga intelligensfaktorer ska man välja ut för att få ett mått på genomsnittsinteligensen, vilket väl är vad den här diskussionen handlar om.

  Välj vissa faktorer och män får högre IQ, välj andra och kvinnor får högre.

  Går man sen ut i olika kulturer världen runt blir olika faktorer mer eller mindre relevanta.

  Jag testade mig själv en gång på ett intelligenstest utvecklat för svarta i övre Harlem.

  Det gick inte bra.

 54. Mattias Says:

  Nova,

  vilket löjligt inlägg! Det gäller väl alla singlar av båda kön; om man inte har någon att dela veckans vedermödor med får man både dra in lön till räkningarna och fixa tvätt/mat/städning!

  Eller tror du kanske på feministernas sagor om att män åker räkmacka och magiska alver fixar deras hemmajobb när de är singlar?

 55. Antifeminist Says:

  Aha så hon är poet den där Aase.

  Där ser man, där satt en poet och sket …..

 56. Jämställdhetsfeministern Says:

  Män har inga problem, utan orsakar bara problem – och det är kvinnor som drabbas. Det måste man förstå och erkänna, för att kunna driva jämställdhetsarbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: