Genusforskare hånar Pelle Billings kritik

by

Jämställdisten Pelle Billing, som nyligen bloggade (här, här, här) om det olämpliga i det formella samarbetet mellan Institutionen för genusvetenskap vid Göteborgs Universitet och den antidemokratiska och våldsförhärligande extremfeministiska grupp som står bakom Heterohatets dag, har gett sig in i getingboet rejält.

Dagens Nyheter berömde härom dagen Billing på sin ledarsida för hans kritik. Även SVT:s Västnytt tog upp saken.

Men när Billing skickade ett kort mejl om saken till Genuslistan, en epostbaserad diskussionlista för Sveriges genusforskare som administreras av Nationella sekretariatet för genusforskning, kallas kritiken för ”trams”.

Pelle Billing skrev detta mejl till listan:

.

Genusvetare stödjer vänsterextremistisk institut efter avslöjanden

Förra veckan avslöjades att Institutionen på Genusvetenskap på Göteborgs universitet haft ett samarbete med Göteborgs Queerinstitut. Detta följdes upp av en officiell avbön från prefekten.

Idag visar det sig dock att flera olika genusvetare landet runt stödjer Göteborgs Queerinstitut efter dessa avslöjanden. Det visar sig även att samarbetet varit mer långtgående än prefekten velat göra gällande.

Detta är minst sagt besvärande för den genusvetenskapliga verksamheten i Sverige, och för Göteborgs Universitet.

M v h
Pelle Billing

.

Det tog inte lång tid innan nedanstående mejl, för bara trekvart sedan, dök upp på listan (klicka på bilden för att få den större):

.

.

Det är tydligen så att åtminstone denna genusvetare inte tycker det är något anmärkningsvärt när det avslöjas att en skattefinansierad universitetsinstitution samarbetar med antidemokratiska och våldsförhärligande feministiska extremister.

Självkritik verkar inte vara den starkaste grenen hos genusforskare. Den analysen bygger jag inte bara på detta mejl utan även på Pelle Billings senaste blogginlägg, om att många genusforskare bildat en Facebook-grupp till stöd för Göteborgs Universitets samarbete med extremisterna.

Det ska bli spännande att se hur denna sak utvecklas.

Även jag har varit i hetluften på Genuslistan. Jag skrev ett inlägg på listan som inte stämde med genusforskarnas värderingar, och då brakade det loss. Läs om det här.

69 svar to “Genusforskare hånar Pelle Billings kritik”

 1. Johan Says:

  Tonen i Emanuelssons mejl lämnar inte utrymme för tvivel: här talar en person i maktposition med tolkningsföreträde.

 2. barfota Says:

  Kasta in ett ben bland en massa hundar så skäller den som blir träffad. Sluta kasta ben Pelle!

 3. Olle Says:

  Enda sättet att hålla den där listan fri från trams är att lägga ner den.

 4. Access Says:

  Pia Emanuelsson, alltså.
  Namnet noterat.

 5. Valeria Says:

  Avdelningen härskarteknik. Man borde kunna vänta sig mer av bildade personer.

 6. barfota Says:

  @Valeria

  ”Man borde kunna vänta sig mer av bildade personer.”

  Ähumm… vari ligger det ”bildade”? Kanske du menar skolade, utbildade eller liknande. Oavsett om man är professor eller alla gudarnas gud så är det väl inte särskilt bildat att bete sig som Pia Emanuelsson.

 7. hotbutterfly Says:

  Pia Emanuelsson skrev sin magisteruppsats om ”Barndeckare och genus. En studie av genusstereotyper i barndeckare.”

 8. Jocke S Says:

  Jag har läst även vad de skrev om/till Pär. Och saken är ju solklar. Ren fascism råder på könsområdet i Sverige idag. Många män, och pojkar är drabbade, rent faktiskt. Och alliansen har konsoliderat detta, läget är värre än någonsin.
  Hoppas även Pelle B har insett detta nu, att förklara feminismen som uteslutande ett vänsterprojekt (Newsmill) är bara kontraproduktivt, med syfte att angripa vänstern. Oavsett hur många paralleller man kan hitta till denna eller ej.
  Feminismen har utvecklats till en form av kvinnlig fascism, genom nyspråksord som ”genus och jämställdhet”, ibland med begreppet feminism nedtonat, som hos alliansen. Vilken ändå de facto stödjer allt denna grova mansdiskriminering inom utbildning, lagstiftning, politisk retorik, offentlig sektor osv, osv.
  Finns ingen anledning ängre idag att ge begreppet ”feminism” något som helst erkännande heller, enligt min mening.

 9. Lars I Says:

  Börjar inte bottenslammet i den genusvetenskapliga ankdammen få såna koncentrationer av dumhet att det är dags för sanering ? Det är en blandning av upprördhet och kalla kårar man känner när man blir varse det genusvetenskapliga forskningsinnehållet men framför allt det sätt kritik bemöts från t.ex genuslistan. Inte ens i det unkna kommuniststyret var arrogansen och härskarattityden så osminkad och bristen på självkritik och människorespekt så total ”Trams” räcker i det här fallet inte lång som beskrivning, eftersom det dessutom handlar om en gigantisk och horribel misshushållning med skattemedel.
  Är det inte äntligen dags för ett folkuppror ? Allvarligt talat! Namnlista, uppvaktning av ansvariga politiker… vad som helst…
  Ideer ?

 10. barfota Says:

  @Lars I

  ”Är det inte äntligen dags för ett folkuppror ? Allvarligt talat! Namnlista, uppvaktning av ansvariga politiker… vad som helst…
  Ideer ?”

  Absolut, det är inte bara dags, det sker på obetald övertid dessutom.
  Jag har påpekat samma sak som du sååå många gånger men det verkar som att de flesta tycker det är roligare att vända, vrida, dissekera och klaga. Så tyvärr min vän, det blir nog inget av med den massiva uppslutning som skulle behövas för att få någon som helst förändring till stånd. Sorry

 11. CG Says:

  Sverige har aldrig varit ockuperat av en utländsk makt. DVS vi har aldrig behövt känna på förtryck eller ens behövt tänka på vår egen frihet. Maken till mesigare trams- pk-värderingsland finns nog inte. Det är ju därför det finns sådan här galenskap som queerinstitut, Genussekreteriat etc. Som man bäddar får man ligga.

  CG

 12. Jocke S Says:

  Lars I. Ideer?
  Jag har i ett mail till både Pär S och Pelle B i våras föreslagit en paraplyorganisation. Dels för alla bloggarna som är emot statsfeminismen (gränsen bör enklast gå där tror jag iaf), dels för privatpersoner som tröttnat.
  Redan kring 2005 så var vi över 2000 medlemmar på AFS (Antifeministiska Samfundet,nerlagt för 3-4 år sedan)
  För en låg årlig medlemssumma skulle man kunna sätta in annonser i dagspress, med t.e.x. avslöjande citat i ämnet ”genusfjäsk” från Juholt, Reinfeldt m.fl.
  Och därmed värva mer medlemmar, en dominoeffekt. Man kunde också ha arbetsgrupper som gick på medias och politikers könsopportunism
  Kruxet är att någon måste sköta om det, en styrelse och en kassör.
  Målet borde iaf vara: ”Statsfeminismen på agendan i god tid innan valet 2014!”

 13. Jesuit Says:

  När feministsverige är verklighet kommer förbuden att hagla tätt. Tror att islamister och feminister har en hel del gemensamt när det gäller att ensidigt stödja det ena könet och förbjuda allt som inte är renlärigt. Det luktar Kristallnatten om detta..

 14. Liberalen Says:

  Hur kan vi få bukt med den där groteska infesteringen av samhällsdestruktiva, antivetenskapliga, antidemokratiska genusiglar?

  Mitt förslag:

  Istället för att försörja de där feministiska/kommunistiska skadedjuren med våra gemensamma pengar, låt oss helt enkelt bjuda dem en enkelresa till norra Korea.

 15. Johannes Westlund Says:

  Jocke S: Jag är helt seriöst intresserad av att bilda en paraplyorganisation. Jag är dock bara 20 år ung och kanske inte lämplig att leda arbetet. Men jag är seriöst intresserad av att vara med.

 16. Lars I Says:

  @Jocke S
  Finns det några användbara rester kvar från den tidigare listan du nämner som skulle underlätta en återupplivning, typ adresser eller annan kontaktinformation ?
  Hur som helst låter det som en bra ide’ som jag gärna är med på eftersom jag även tidigare slängt ut en och annan trevare i samma härad på GenusNytt. Kanske något även för Barfota ?
  En inte allt för kostsam aktivitet vore tex att mer organiserat och samlat agera på mansföraktande tidningsledare, reklam osv som Pär på så lysande sätt lyckas hitta och förmedla på den här bloggen.
  Tex fick jag härom dagen meddelande från RO om deras beslut att fälla Gothia Towers reklamkampanj ”Boka som en man- lägg över ansvaret på andra och ta själv åt dig äran för ett lyckat arrangemang” som GenusNytt bloggade om i våras, (runt den 10 maj) och som jag och tydligen flera med mig RO- anmälde. RO konstaterar i beslutet att reklamen underblåser ”stereotypa könsroller”.
  Styrkan ökar ju alltid i en samlad tropp, och jag ser det som angeläget att så mycket som möjligt åtminstone störa den tämligen lömska fördomsspridningen som tex reklam utgör och som idag får härja ganska ostört.

 17. Olle Says:

  Notera att genuslistan hanteras av domänen gu.se.

  Pelle har verkligen gett sig in i drakens håla. 🙂

 18. Jocke S Says:

  Johannes Westlund och Lars I. Jag tar upp några saker i min senaste artikel på sourze: ”Svensk statsfeminism – legitim könsrasism!” En bit in, den är rätt lång ger jag tre citat från Reinfeldt, Juholt och DN:s ledare, som är häpnadsväckande avslöjande, för dem! Sådan citat skulle man kunna lägga in i annonser, med den kritik som svenska journalister och media inte själva förmår producera!

  Där har vi tillsammans med SVT/SR Sveriges ledande opinionsbildare på hela könsområdet, ja på halva alltså….
  Och till den glade ”liberalen”, med sitt konstruktiva ”förslag”, tja kommunism finns väl bara där numera?

  Men häromdagen, DN:s ledare igen, om Lars Ohlys avgång.
  Ungefär så här: ”L.O. lyckades inte förvalta det feministiska arvet efter Gudrun Schyman.”

  Dvs detta kan väl bara tolkas som att DN ser denna Schyman som ett rättesnöre både för V-partiet, och för feminismen. Och för ”jämställdheten”? Varför annars orden ”inte lyckades”?
  DN har f.ö. i 30 år gått i spetsen för hela denna opportunistiska genuscirkus!

  http://www.sourze.se/Svensk_statsfeminism_%e2%80%93_legitim_k%c3%b6nsrasism_10756119.asp

 19. Lorem Ipsum Says:

  Vi kan ju börja med att dra ner på deras krav på undervisning i ämnet så att dom kan ägna mer tid åt forskning.

 20. Jocke S Says:

  Är på biblioteket men här har de bara kvar DN bak till 15 augusti. Det bör ha varit några dagar inna dess, en dag efter Ohlys besked om att lämna V-partiet. Man kanske kan söka på nätet.

  Svensk könsdebatt, och det är där politiken började, verkar helt sakna nyanser, liksom politiken saknar utvärdering.
  Nu senast är det Sabuni/Björklund som skall gå in med 110 miljoner till skolors jämställdhet, som prioriteras eller en omskrivning för mobbning?
  Men dom har redan satsat 145 miljoner innan, 2008, på ”genuspedagoger”. Övrigt resultat uteblivet? Eftersom ”svenska elevernas språk är värst i världen” (”flickor drabbas mest”) säger S/B. Se länk!
  http://www.folkpartiet.se/Jan-Bjorklund/Pressmeddelanden/BjorklundSabuni-110-miljoner-for-okad-jamstalldhet-i-skolan/

 21. Jocke S Says:

  Lars I, jag vet inte om det finns rester kvar från den listan på AFS. Har funderat på att maila f.d. ordf i styrelsen, som f.ö har förekommit här på genusnytt nån gång med sina politiska bilder.
  Själv är jag bara i Sverige över sommaren numera.

 22. John Nilsson Says:

  Angående det Lars I tog upp, med ett mera¨aktivt samarbete om ”våra” frågor, så undrar jag om det inte är den funktionen som http://mansnatverket.org/ försöker fylla, eller? Kan man inte börja där eller utveckla det samarbetet? Är det inte bättre om ”vi” försöker samla ”oss” i ett sammanhang, snarare än att sprida ut oss i en massa smågruppper? Kanske blir analysen av vad som behöver göras (och genomslaget i debatten) bättre då? Det vore dumt att gå över ån efter vatten, tycker jag.

  Synpunkter?

 23. Per Plex Says:

  Kan det vara en idé att starta en stiftelse med exvis det ideella målet ”objektiv jämställdhet för hela befolkningen”?

  Då kanske man man söka statsbidrag till verksamheten?

  Är det nå´n som vet?

 24. Lars I Says:

  @Jocke S,
  jo, som bekant, bakom varje kvinnligt misstag eller tillkortakommande finns en manlig syndabock.
  Så ju större kvinnligt underskott i bolagsstyrelser ju större manligt misslyckande är det,
  medan när män diskrimineras i vårdnadstvister är frågan på vilket sätt männen ska förbättra sig.
  Enkelt feministiskt sunt förnuft som tyvärr har förvandlat den svenska genusdebatten till en nära-dagis-upplevelse som är mer kvinnoförnedrande än vad mansgriskulturen någonsin var. Aldrig har kvinnan framstått som så svag och eländig som efter några decennier av feminism i ett av världens mest kvinnovänliga och jämställda land.
  Och aldrig har kvinnor och män, fullt sysselsatta med att vårda sitt ego och peka finger, stått så långt ifrån varandra att man inte ens vet hur man vårdar en relation. I ett av världens mest singeltäta land.
  En mycket bra länken du gav, förresten,
  http://www.sourze.se/Svensk_statsfeminism_%e2%80%93_legitim_k%c3%b6nsrasism_10756119.asp
  som en sammanfattning av den obegripliga härdsmälta som vi inte bara har till uppgift att försöka förstå och ha överseende med, utan dessutom finansiera.
  @John Nilsson,
  jag har inte följt mansnatverkets aktiviteter och agenda, men det är möjligt att du har rätt.
  Jag ska gärna förbättra kollen i fortsättningen

 25. Jocke S Says:

  John Nilsson. Mansnätverket är väl Pelle Billings grej? Och genusnytt är Pär Ströms. Dom gör sitt, men vi kommer aldrig att vara överens på alla punkter. Därför en neutral punkt utanför enskilda intressen. För en demokratisk könspolitik.
  Varför inte en fri organisation utan tydlig ledning, utom kanske adminstrativ. En paraplyorganisation. En folkrörelse. Alla män och kvinnor har sina unika erfarenheter, alla lika mycket värda. Sedan är en del mer aktiva eller mer kommunikativa än andra.

 26. barfota Says:

  @Jocke S

  ”Varför inte en fri organisation utan tydlig ledning, utom kanske adminstrativ. En paraplyorganisation. En folkrörelse. Alla män och kvinnor har sina unika erfarenheter, alla lika mycket värda. Sedan är en del mer aktiva eller mer kommunikativa än andra.”

  Rätt tänkt, frågan är hur den skulle se ut utan att vara politisk eller religiös.
  Alla lika mycket värda är ett vackert ord, frågan är… är alla verkligen lika mycket värda och om vi är det varför har inte alla lika tjocka plånböcker? Vi lever ju trots allt i en kall och hänsynslös värld där pengar, makt och titlar verkar vara det enda saliggörande. Just av den anledningen har jag flera gånger påpekat att för mig personligen på gräsrotsnivå så förändras inte ett skit om vi så utrotar alla jordens feminister eller konverterar alla jordens människor till feminister. Det måste alltså till någonting helt nytt och fräscht, ett nytt monetärt system och andra värdemätnings-instrument.

  Shit nu blev det för djupt och flummigt. Starta en annan och ny blogg där vi bara kan dryfta framtidsvisioner och ett framtids scenario så ”smutsar” vi inte ned GenusNytt med vårt dividerande.

 27. John Nilsson Says:

  Jocke S,
  du har kanske rätt, men då tycker jag att hans val av namn nog är lite i överkant… (-Några synpunkter, Pelle Billing?)

  Kanske någon form av ”mansportal” skulle kunna gå att bygga upp till att börja med, för att skapa en samlingsplats eller utgångspunkt för mansfrågor på nätet? Någon form av kunskaps- och kontaktcentrum alltså, gärna med ett ämnesindelat diskussionsforum också, där män så långt möjligt, på sina egna villkor, tillåts diskutera olika aspekter av hur det är att vara man.

 28. Knut Says:

  @Jocke S
  Varför lades Antifeministiska Samfundet ner?

 29. barfota Says:

  @John Nilsson
  Hej Johan förlåt att jag blandar mig men varför skall man diskutera hur det är att vara man? Hur det är att vara man skiter feministerna fullständigt i!

  Nej, jag vill se mera handgripliga demonstrationer, uppvaktningar, blockader och bojkotter, utdelning av flygblad o.s.v. Något som syns och hörs utan att slå sönder oskyldiga människors livsverken.

 30. Johannes Westlund Says:

  @Johan Nilsson: Jag funderar på något jag kallar ”Jämställdistportalen”. Dels en del som crawlar bloggar och lägger upp poster om jämställdhet, kanske nått ”officiellt” feed med nyheter och intressanta artiklar, rön och sånt och dels då en forum-del. Kanske vore något?

 31. John Nilsson Says:

  barfota:
  …”varför skall man diskutera hur det är att vara man?”

  För att vi män har rätt (och skyldighet…) att själva skriva vår egen ”berättelse” om vad det är att vara man, för att de som inte känner igen sig i mediebilden av vad det är att vara man ska få känna att de inte är ensamma eller tokiga, vilket i sin tur kan leda till.”mera handgripliga demonstrationer, uppvaktningar, blockader och bojkotter, utdelning av flygblad o.s.v.”

  ”Hur det är att vara man skiter feministerna fullständigt i!”

  Och? Ska vi göra oss själva beroende av vad feministerna kommer att bry sig om eller skita i? Vi kan inte förändra dem, utan bara oss själva, vill jag påstå. Om vi ska vänta på feministers eller andra kvinnors (eller mäns) tillåtelse eller godkännande av att ta kontroll i våra egna liv och formulera vår egen verklighet, då tror jag vi kan komma att få vänta länge.

  Sen låter det här du skriver om ”att slå sönder oskyldiga människors livsverken” rätt dramatiskt. Är det något du vill skriva mer om?

 32. Jocke S Says:

  Knut. AFS startade redan -95, av en ung datakille. Han bekostade sidan, men åkte utomlands ca -07 för data studier. Jag kanske skall kolla upp lite…med gamla styrelseordf.
  Det fanns också en del interna strider inom AFS. Parti och världspolitik.

 33. Ph Says:

  I en borgerlig tidning kritiseras vänstern som en kvinnofälla, eftersom feminismen självklart innebär att kvinnor ska ha lika mycket makt till kapitalet som männen. Det är självklart inte (har självklart aldrig varit) frågan om en annan sorts fördelning av ekonomisk makt eller minskning av klasskillnader.

  Men mer kapitalmakt åt kvinnor innebär förstås mindre makt åt en del män som bildar en ny gnällig ointelligent underklass, vilka efter alla dessa år fortfarande försöker inbilla inte bara andra utan också sig själva, att feminism = ett vänsterprojekt (till syfte att kvotera bort kapitalismen, blaha blaha…)

  Idiotsnack på grundskolenivå. Det beklämmande är att det är medelålders män som kör med det…

  Sedan att just svenska vänstern (till skillnad från andra partier, institutioner, domstolar, företag, kyrka, alla övriga organisationer ?) är befolkad av idioter hör till en annan diskussion.

 34. Lars I Says:

  @ Jocke S,
  jag snackar gärna vidare.
  Är det OK att vidarebefordra dina kontaktuppgifter privat för vidare diskussion
  … och Pär..
  är det något du kan hjälpa till med ?
  Din uppfattning i frågan, Pär, förutom dom du redovidsade i tidigare diskussion i våras ? Dvs att en organisation kräver tid, pengar och ansvarsfördelning, vilket jag instämmer i, men som man kan diskutera hur man hanterar på bästa sätt. Liksom omfattning och ambitionsnivå.
  Ambitionen är alltså inte att ersätta GenusNytt, utan inledningsvis snarare att komplettera den genom att mer samordnat följa upp de blogginlägg som var och en finner upprörande med mer samordnat genomföra aktioner mot stupiditeternas upphovsmän. DO-, JO, RO anmälningar, brev till TV- och nyhetsredaktioner, ledarskribenter, och med debattinlägg i dagspress etc, etc.
  Jockes tidigare länk är ett bra exempel.
  Med enskilt ansvar och en gnutta tid som enda insats, men med gemensam kraft, kan man komma en bra bit på väg utan en omfattande organisation och ekonomi. I förlängningen kanske i mer organiserad form. Flummigt ?

  @barfota
  jag tror inte heller på att försöka förklara manlighet för feminister utan i nuläget verkar den mest akuta insatsen vara att för feminister och politeker förklara skillnaden mellan en kvinna och ett helgon och ersätta ärten under prinsessan med något ännu mer störande otyg i form av offentliga mothugg.

  @Per Plex
  jag har också varit inne på dina funderingar men jag inser samtidigt att det ställer rätt stora krav på just detta, organisation och tid.

 35. John Nilsson Says:

  Johannes Westlund:
  ”Jag funderar på något jag kallar ”Jämställdistportalen”. Dels en del som crawlar bloggar och lägger upp poster om jämställdhet, kanske nått ”officiellt” feed med nyheter och intressanta artiklar, rön och sånt och dels då en forum-del. Kanske vore något?

  Du kan mer om det tekniska än jag verkar det som, men i princip låter det vettigt, tycker jag. Man kanske ska akta sig för att skapa något som med tiden blir för stort och tungrott bara, någon/några måste väl administrera det hela också.

  Jag tror också att man ska försöka bestämma sig för om man vill vara ”jämställdistisk” eller ”maskulistisk”. Jag tycker att tanken om ”jämställdism” är bra, men undrar om någon av oss (man eller kvinna) verkligen kan leva upp till att vara ”neutral” i dessa frågor. Kanske är det ödmjukare att som man kalla sig ”maskulistisk” trots allt, i medvetande om att likaväl som kvinnor antagligen inte till fullo kan sätta sig in i vad det är att vara man, så kan nog inte vi män till fullo sätta oss in i vad det är att vara kvinna. Jag tycker också att vi ”genusintresserade” män gott förtjänar att få ha en egen gemensam plats på nätet, utan krav eller anspråk på fullständig ”neutralitet” i jämställdhetsfrågorna – till att börja med i alla fall.

 36. leifer Says:

  John Nilsson

  Dessutom förknippas ordet jämställdister redan med ”mansgris” av feminister i Sverige. Däremot kanske man skulle ha en blogg som helt bannlyste ordet feminist. Dvs varken prata bra eller dåligt om det, helt undvika att snacka om det.

  Jag tror också man behöver ett sexigare ord än jämställdist. Personligen gillar jag ordet jämlikhet (bättre än ordet jämställdhet som är infekterat det också). Alltså jämlikhet mellan könen och mäns lika värde. Alla fattar vad jämlikhet är. Man kan då undvika etiketter som typ ”jag är kristen”, ”jag är muslim”, ”jag är feminist”, dvs såna ord som automatiskt skapar ett ”vi” och ”dom”.

 37. Access Says:

  Är det så här det börjar?
  10 år senare blir det genusstudier?
  http://cserver.it-content.com/retriever.php?id=29&date=20110822
  😀

 38. Access Says:

  Se om den här länken funkar bättre.
  http://www.svd.se/kultur/serier/baby-blues_591.svd?date=20110822

 39. Stahlin Says:

  Det behövs fokus och kampvilja. Fokus på de mest tydliga uttrycken för förtryck av män. Vilja att kämpa i ur och skur. Demonstrera utanför domstolar. Aktioner mot alla de institutioner som implementerar förtrycket. För att nå någonstans behöver en mansrörelse vara välformulerad och göra sin närvaro känd. Bilda mur utanför ingången till SVT och andra medier som DN ocg SvD, UNT mfl. Skapa ett tryck och låta dem känna av vilken dålig stämning som finns i samhället till följd av apartheid-lagar. Diskrimineringen av pappor i vårdnadstvister är en skönskrivning av vad som pågår. I verkligheten är det fråga om statlig terror och statligt sanktionerade hatbrott där både pappor och barn är offer.

  Vad som behövs är att spegla tillbaka detta organiserade hat som män utsätts för i samhället. Det måste bli jobbigt och obehagligt annars hat det ingen effekt. Det måste hända utanför internet, i verkligheten. Det måste vara kännbart för makthavarna som använder feminism och mansförtryck för att konsolidera sin makt.

 40. Stahlin Says:

  Queer var från början ett öppet begrepp med möjligheter att skapa en rörelse som samlade alla tänkbara människor och raderade onödiga tabun kring sexualitet.

  Istället har den trångsynta och hatiska feministvänstern gjort det till en benämning på kvasi-hbt. Folk som inte ens är riktiga bisexuella. Utan bara använder sin sexualitet för att bekräfta en politisk grupptillhörighet.

  Det är bra att de talar ur skägget med sitt hat, och det är också bra att genusvetenskapen bekänner att de ägnar sig åt hatpropaganda-produktion.

 41. John Nilsson Says:

  Det nedanstående är lite filosofisk kanske, men ändå.

  Jag skulle önska att jämställdhetsdebatten (och en eventuell mansportal) kunde få genomsyras lite mer av de värden som Erich Fromm uttrycker i boken ”The Dogma of Christ and other essays on religion, psychology and culture”. Fromm, en tysk-amerikansk psykoanalytiker som levde mellan 1900 och 1980, menade att bara om vi får vara olika, utan att behöva vara rädda för att behandlas ojämställt eller olikvärdigt, bara då är vi verkligt jämlika och fria att utvecklas som individer:

  ”We have distorted the notion of equality into the notion of sameness. What did the concept of ”equality” mean in the great humanistic tradition? It meant that we were equal in one sense: that every man is an end in himself and must not be a means for the end of anyone else. Equality is the condition in which no man must be a means, but every man is an end in himself, regardless of age, color, sex. This was the humanistic definition of equality which was the basis, indeed, for the development of differences. Only if we are permitted to be different without being threatened with being treated as unequal, only then we are equal.”

  Citatet hämtat ur essän ”Medicine and the Ethical Problem of Modern Man” i ovan nämnda bok. I essän ”Sex and Character” (i samma bok) skriver han vidare:

  ”Thus, equality is the basis for the full development of differences, and it results in the development of individuality.”

  Målet för jämställdhetsarbetet måste rimligen vara att ge individen så stor frihet som möjligt att forma sitt eget liv, utan att könstillhörigheten skall vara begränsande. Härvid blir det en delikat fråga att avgöra vad som ska anses vara mest ”begränsande”. Är det de traditionella könsrollerna som är begränsade, eller det de ”feministiska” kraven på ”normkritik”, ”problematisering” och, kanske, ”likhet”?

  Ytterligare en intressant sak är att den förhärskande feministiska vetenskapsteorin postulerar att bara ”den förtryckta” kvinnan kan ”generera kunskap som utan hennes erfarenhet vore omöjlig” ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Feministisk_vetenskapsteori#Feministisk_st.C3.A5ndpunktsepistemologi.2Fst.C3.A5ndpunktsteori ). Är det då så konstigt att hävda att bara ”den förtryckta” mannen kan ”generera kunskap som utan hans erfarenhet vore omöjlig”. Om feminister hävdar att bara de kan generera viss kunskap för att de är kvinnor, varför skulle inte maskulister kunna hävda att bara de kan producera viss kunskap för att de är män? Och vem har rätt att definiera om han eller hon ”begränsas av sitt kön”, om inte just kvinnan eller mannen själv? Med konceptet om ”den patriarkala könsmaktsordningen” försöker dock feministerna vrida denna rätt ur mäns händer, och därför är mäns egna berättelser viktiga som bas i ett arbete för mäns jämställdhet, eller jämlikhet om man så vill.

 42. John Nilsson Says:

  En annan tanke:
  Feminister brukar kritisera gångna tiders religiösa moderskult för de krav den ställde (och fortfarande ställer) på kvinnor. Men hur långt från denna kult kommer man egentligen, när man utser den manliga delen av befolkningen till ”förövare”, genom teorin om ”den patriarkala könsmaktsordningen”? Kraven på kvinnor att alstra barn kanske inte blir lika starkt, men kulten av kvinnan får gärna kvarstå tydligen. Men betänk då att även den som sätts på piedestal till sist endast tillåts uttrycka det som passar in i denna ”piedestal”-bild. Även den överordnande blir till sist begränsad i och av sin överordning. Ta det från en som vet, jag är ju man…

 43. John Nilsson Says:

  Fortsättning på:
  …”Med konceptet om ”den patriarkala könsmaktsordningen” försöker dock feministerna vrida denna rätt ur mäns händer”…

  Alltså, om bara den förtryckta eller underordnande kvinnan kan generera viss kunskap och män per definition alltid är överordnade – då kan män aldrig producera någon liknande sådan ”speciell” kunskap, bara kvinnor. Det är egentligen bara en lite mera avancerad variant av att säga att ”män har inget att bidra med”, vilket ju verkar vara vad man vill förmedla i tid och otid.

  Teorin om könsmaktsordningen tillåter alltså inte ens troende feminister att se eller erkänna män som uttrycker att de är diskriminerade eller befinner sig i underläge. Teorin stipulerar att sådana män inte finns, och det blir därför omöjligt för en sann feminist att se dem (eller ”oss”)… När sådana män ändå hör av sig i debatten, så heter det att ”de bara är rädda för att deras priviligerade position skall tas ifrån dem”, eller något liknande. Det hela är ett exempel på de så kallade ”genusglasögonen” i aktion, ett tema som jag utvecklat lite här:

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/07/05/feministiskt-initiativ-r-inget-enfr-geparti#comment-278217

 44. barfota Says:

  @John Nilsson säger: 22 augusti 2011 kl. 21:48

  ”barfota:
  …”varför skall man diskutera hur det är att vara man?”
  För att vi män har rätt (och skyldighet…) att själva skriva vår egen ”berättelse” om vad det är att vara man, för att de som inte känner igen sig i mediebilden av vad det är att vara man ska få känna att de inte är ensamma eller tokiga, vilket i sin tur kan leda till.”mera handgripliga demonstrationer, uppvaktningar, blockader och bojkotter, utdelning av flygblad o.s.v.” ”

  Vet inte men jag tycker det kommer fram en hel del om hur det är att vara man både på GenusNytt och Pelle Billings blogg. Jag är mer för att fokusera på att bli av med feminismen och har inget behov att ”skriva av mig” hur det är att vara man. Men starta en blogg som handlar om detta, det kan säkerligen bli ett utmärkt komplement till befintliga bloggar.

  ””Hur det är att vara man skiter feministerna fullständigt i!”
  Och? Ska vi göra oss själva beroende av vad feministerna kommer att bry sig om eller skita i? Vi kan inte förändra dem, utan bara oss själva, vill jag påstå. Om vi ska vänta på feministers eller andra kvinnors (eller mäns) tillåtelse eller godkännande av att ta kontroll i våra egna liv och formulera vår egen verklighet, då tror jag vi kan komma att få vänta länge.”

  Nej vi män skall inte förändra oss så att vi bättre passar in i ett diskriminerande samhälle, vi skall förändra lagar, attityder och utrota misandrin.

  ”Sen låter det här du skriver om ”att slå sönder oskyldiga människors livsverken” rätt dramatiskt. Är det något du vill skriva mer om?”

  ””

  Demonstrationer och uppvaktningar på ett civiliserat vis utan inslag av huliganer räcker väl för mig. Håller faktiskt med @Stahlin i hans inlägg den 22 augusti 2011 kl. 23:22 under förutsättning att våld och förstörelse inte kommer till stånd.

 45. barfota Says:

  @Lars I

  ”jag tror inte heller på att försöka förklara manlighet för feminister utan i nuläget verkar den mest akuta insatsen vara att för feminister och politeker förklara skillnaden mellan en kvinna och ett helgon och ersätta ärten under prinsessan med något ännu mer störande otyg i form av offentliga mothugg.

  Så sant på tiden att visa feministerna vad verklig jämställdhet går ut på, kan bli svårt.
  Men så är ju också feminismen med sin unkna manssyn gammalmodig, mossig och förlegad. Så långt ifrån verklig jämställdhet man någonsin kan komma.

 46. barfota Says:

  @Ph

  ”Idiotsnack på grundskolenivå. Det beklämmande är att det är medelålders män som kör med det…”

  Hur gammal är du och är du man?

 47. JD Says:

  @PH

  ”I en borgerlig tidning kritiseras vänstern som en kvinnofälla, eftersom feminismen självklart innebär att kvinnor ska ha lika mycket makt till kapitalet som männen.”

  Utan någon referens till källan så har jag svårt att tro att denna borgerliga tidning ondgör sig över att kvinnor ska ha lika mycket makt som män.
  Är det inte så att man med kvinnofälla istället avser vänsterns nedvärdering av kvinnors förmåga att skapa egna förutsättningar för det liv de vill ha?

  Ta t.ex antalet kvinnor inom näringslivets styrelser. Idag är ca 23% av alla i näringslivets styrelser kvinnor. Detta motsvarar nästan exakt andelen kvinnor som äger dessa bolag genom aktier eller andelen kvinnor som arbetar i dessa aktiebolag.
  Det om något är väl ett bevis för att kvinnor själva kan skapa sig makt utifrån de förutsättningar som finns.
  Det vänstern gör är att man menar att kvinnor ska ingå i 50% av näringslivets styrelser trots att bara 25% har något med dessa bolag att göra genom ägande eller arbete.
  En idiotisk matematik som enbart pekar ut kvinnor som oförmögna att själva skapa sig den makt de har rätt till.

  25% kvinnor inom näringslivets styrelser är det enda vettiga så länge som deras intresse att äga eller att arbeta inom dessa branscher ser ut som idag.
  Kvinnor har lyckats med detta!

 48. John Nilsson Says:

  Skriver om mitt senaste inlägg ovan:

  ”Fortsättning på:
  …”Med konceptet om ”den patriarkala könsmaktsordningen” försöker dock feministerna vrida denna rätt ur mäns händer”…

  Alltså, om teorin säger att bara förtryckta eller underordnade kvinnor kan generera viss kunskap, och att män per definition alltid är överordnade – menar man då inte att män aldrig kan generera någon liknande sådan ”speciell” kunskap, som skulle kunna vara relevant i jämställdhetsdebatten? Och är inte detta då bara ett tämligen klassiskt exempel på ”osynliggörande” (av mäns erfarenheter), även om man pyntat denna härskarteknik i en lite ”finare”, akademisk skrud? Kanske kan man formulera det så, att osynliggörandet av mäns erfarenheter ligger inbyggt i teorin om den patriarkala könsmaktsordningen, och att detta i själva verket är ett av syftena med denna teori. Vad jag förstår så fokuserar feminister ofta på att det inte finns någon ”ren” eller ”objektiv” vetenskap, utan att vetenskapen till sin natur alltid är ”aktivistisk”, vilket skulle kunna förklara (och ”legitimera”) det ovanstående.

  Teorin om den patriarkala könsmaktsordningen gör det i själva verket närmast omöjligt för troende feminister att överhuvudtaget kunna se eller erkänna, att män kan vara diskriminerade eller befinna sig i underläge. Teorin stipulerar att sådana män inte finns, och det blir därför psykologiskt omöjligt för en sann feminist att ens se sådana män, sådan diskriminering eller sådana underlägen, eftersom teorin om den patriarkala könsmaktsordningen då måste falla. Vi ska kanske inte därför döma dem för hårt, hela deras identitet och sociala tillhörighet vilar på denna teori, eller som jag hellre skulle vilja säga – på denna dogm.

  De aktivistiska och personliga (psykologiska) målen styr på detta sätt alltså tydligt den feministiska ”kunskapsproduktionen”, vilket förutom det som tagits upp i det ovanstående, också gör att när diskriminerade eller underordnade män ändå hör av sig i debatten, så heter det att ”de bara är rädda för att deras priviligerade position skall tas ifrån dem”, eller något liknande. Något annat sätt att hantera dessa män finns inte, så länge teorin om den patriarkala könsmaktsordningen är så intimt förknippad, både med den egna identiteten och det egna sociala sammanhanget, jämte den heliga saken – det framtida totala feministiska herraväldet.

  (”Feministiskt herravälde” förresten, ett oxymoron kanske?)

 49. Lars I Says:

  @Sthalin
  ”Det behövs fokus och kampvilja. Fokus på de mest tydliga uttrycken för förtryck av män. Vilja att kämpa i ur och skur. Demonstrera utanför domstolar. Aktioner mot alla de institutioner som implementerar förtrycket. För att nå någonstans behöver en mansrörelse vara välformulerad och göra sin närvaro känd.”

  Jag instämmer helt, men det jag befarar i mina inlägg ovan är att det inte inträffar utan att vi på något sätt lyfter på ändan och samordnar oss. Vi kan sitta på kammaren och morra över grannkärringen tills vi skrumpnar om vi inte går ut och säger till grannkärringen. Jag tror inte ens att det räcker med att enbart morra på GenusNytt, tyvärr, hur viktig roll den än spelar.

  Kort sagt, vad anser du krävs för att förverkliga din vision ? Och eventuellt övriga med samma vision ?

 50. John Nilsson Says:

  barfota:
  ”Nej vi män skall inte förändra oss så att vi bättre passar in i ett diskriminerande samhälle, vi skall förändra lagar, attityder och utrota misandrin.”

  Nej, vi män ska inte förändra oss så att vi bättre passar in i ett diskriminerande samhälle, det håller jag med dig om. Vi all förändra vår nuvarande passiva hållning och vårt hukande under den feministiska störtfloden av anklagelser, förakt och misstro. Vi skall resa oss och sätta gränser för vad vi accepterar, helt klart. Men vi skall också, tycker jag, ge vår version av vad det är att vara man idag.

  Vi är födda in i ett könsrollssamhälle som reproducerar vissa traditionella könsnormer, men som också är präglat av den feministiska revolten eller protesten mot dessa traditionella normer. Jag menar att inte någon av dessa vägar, varken den traditionella eller den feministiska, är framkomlig för utvecklandet av en sund manlighet eller ett samhälle utan misandri. Jag menar att vi män måste trampa upp den vägen på egen hand och att vi kan dra nytta av varandras erfarenheter i detta. Bara så.

  ”Men starta en blogg som handlar om detta, det kan säkerligen bli ett utmärkt komplement till befintliga bloggar.”

  Jag tror att ett ämnesindelat forum för mansfrågor skulle vara bättre, eftersom det borde bli lättare att kunna hitta till just de diskussioner man själv vill engagera sig i, oavsett om det gäller mera introverta ämnen som ”vad det är att vara man”, eller om diskussioner som syftar till mera utåtriktade aktiviteter. Ett sådant forum behöver inte heller bli så beroende av en enskild person, som en blogg oftast är, utan lämpar sig bättre att administreras av flera betrodda personer.

 51. DrKejs Says:

  Nästa fantastiska inlägg från en genustaliban på genuslistan (Maria Zerihoun):

  ”neeeej,

  låt dessa ”nyttiga iditer” med det ”heliga uppdraget att avslöja väderkvarnarna” vara kvar.
  efter norge är det otroligt viktigt att de inte skuffas undan i sina mörka hörn.
  och sitter och funlar ihop något.
  som en dag låter pang pang och dööö…

  vänsterhatet osar och höger facismen tågar framåt. det ena drar det andra…
  välkommen till dagens antifeminism med trimmad PR-retorik om ”jämställdhet” som
  ekas i access + neo och genom div högervridna antifeministiska ledare/skribenter återpubliceras.
  detta är backlashets rakade ansikte.
  jag ser på billing och ström som uppsamlingsplatser för just dessa yttringar
  där de tillsammans blir helt i xtras över sin egen förträfflighet, självklarthet, vithet och
  vänsterhat. och så manlighet så klart för de bara är ju självklara män med självklara
  åsikter och sköna facbook-analyser.

  detta är mer än ett studieobjekt och bör hela tiden besvära oss så att vi aldrig glömmer
  att aktualisera, förankra och engagera oss i vår samtid.
  och i varandra.

  själv ska jag be billing att titta närmare på ryktet om att KTH jobbar tillsammans med den
  israeliska försvarsindustri. för om det är skattepengar och förtryckta män han värnar mest om och det är hemligt
  samarbete med våldsamma aktörer som han vill avslöja så borde det vara ett självklart blogginlägg
  inom en snar framtid.
  insahlla!

  : m”

 52. barfota Says:

  @John Nilsson

  ”Jag tror att ett ämnesindelat forum för mansfrågor skulle vara bättre, eftersom det borde bli lättare att kunna hitta till just de diskussioner man själv vill engagera sig i, oavsett om det gäller mera introverta ämnen som “vad det är att vara man”, eller om diskussioner som syftar till mera utåtriktade aktiviteter.”

  Det är mycket en ”smaksak” vad men gillar eller inte, jag tycker bloggen funkar bättre för mig. Är så innerligt trött på alla dessa forum som ändå inte ger så många svar. Jag tänker på sådana saker som om du söker efter en lösning på ett datorproblem så kan du sitta i timmar och hoppa mellan olika forum där alla ställer samma fråga, alla har samma problem men nästan ingen har svaren och lösningarna. Men om du vill så kan du ju regga dig på GenusKlubben och dra igång en tråd där.

 53. John Nilsson Says:

  barfota,
  Okej, det ligger säkert en del i det du säger, men kanske kan man minska dessa ”forumproblem” med en mera aktiv moderering eller administration med sammanslagning av trådar etc. Tack för tipset om GenusKlubben hur som helst, jag ska kolla in det vid tillfälle.

 54. barfota Says:

  @Lars I
  Du ställer visserligen frågan till @Sthalin men jag kan ändå inte låta bli att ge min synpunkt.

  ”Kort sagt, vad anser du krävs för att förverkliga din vision ? Och eventuellt övriga med samma vision ?”

  Vad som krävs är att UNGA människor får tummarna ur ändan, lägger ifrån sig tangentbordet, mobilen, dataspelen och ger sig ut och gör revolt. Vi gamlingar (gubbslemmen du vet) har gjort vårt och resultatet är att vi får skulden för allt elände trots att vi alla försökte göra vad vi på den tiden trodde skulle vara bäst för allas framtid.

 55. barfota Says:

  @John Nilsson
  Moderatorerna på GenusKlubben verkar vara aningen slöa tyvärr men annars så kan det nog bli någonting av GenusKlubben också.

 56. Johannes Westlund Says:

  @barfota, Johan Nilsson:

  Jag tror på att ha båda delar. Både bloggar och forum. Kanske en del också som liknar Newsmill. Bloggdelen skulle kunna funka ungefär som politometern. Man skriver in sin blogg och så börjar den listas och crawlern börjar läsa den och mata upp inläggen på nått sätt. Forumdelen mer i flashback-stuk. Tydligt kategoriserat och välmodererat är två ledord där. Min förhoppning är att man kan inkludera både mäns och kvinnors syn på jämställdhet, kanske med hjälp av en superportal. Men då måste man hitta kvinnor eller män som brinner för kvinnofrågor och som inte är militanta genusvetare eller militanta feminister (obs, i diskussionerna bör väl feminism gå bra så länge man är saklig och inte går till personangrep, därav ”militant”).

  Men låt oss först fokusera på mansdelen så att den når upp till de minimikrav man kan ställa på ett sånt ställe: lättnavigerat, välstrukturerat och framför allt seriöst och en viss lägstanivå på diskussionerna. Det får inte bli en invertes beundrarklubb för män för då missar vi målet. Det ska vara en intresseorganisation som inte är ute efter att förtala kvinnor utan tala för män.

  Det viktigaste verkar vara att organisationen ska vara så slimmad som möjligt. Det kommer ju bli galet mycket utvecklingsjobb, men det är ju ett tidsbegränsat projekt. Målet ska vara att vem som helst ska kunna lägga till en blogg eller regga en användare utan någon annan måste vara involverad. Forumet kommer kräva moderering, men med lite tur finns det folk som kan tänka sig att göra detta. För allt detta krävs ingen formell organisation. Om man vill kan man bygga på med ett ”officiellt” nyhetsfeed. Det bli ju lika tungrott som att ro runt en blogg i arbetsinsats. Kanske kan man också ha någon form av kalender/eventdatum-lista där jämställdhetsarr kan läggas upp. Igen – automatiskt.

  Förlåt, jag blev lite väl teknisk där. Ledsen, läser data på Chalmers. Men vad jag ser kommer det inte krävas vansinnigt mycket jobb när allt är klart utan det kommer mer eller mindre att ro runt sig själv. Jag läser samma program och årskurs som hamsterpajs bildare och enligt honom så är det inte så vansinnigt mycket jobb med att bygga en sån grej. Nått halvår tog hamsterns första version att skriva har jag för mig. Då var de ett gäng som delade på det och de la några timmar om dagen på det. Alla var i gymnasieåldern. För lite mer rutinerade utvecklare lär det gå betydligt fortare.

 57. Lars I Says:

  @Barfota,
  kom igen gamle man, man väl åtminstone gå ut på farstubron och hötta med käppen ?
  Tycker mig ana en lätt definsiv hållning till fula gebbslems förmåga att skrämma gamla tanter.

 58. Ph Says:

  @ JD

  Följande länk vilken jag blandade ihop med en av alla borgerliga skittidningar:

  http://www.skanemoderaterna.se/a/vansterregering_en_kvinnofalla&uid=174

 59. barfota Says:

  @Lars I

  ”Tycker mig ana en lätt definsiv hållning till fula gebbslems förmåga att skrämma gamla tanter”

  Jag skrämmer kärringar varje dag. Jag är man och tillhör därmed det maktfullkomliga patriarkatet. Dessutom betraktas jag som en potentiell pedofil och våldtäktsman. Åldersdiskriminering och könsdiskriminering är vardagsmat i Sverige.
  Jag utfärdar därför en allmän varning…
  Välja rätt föräldrar från ett litet finare område som kan curla dig och se till att du hamnar i rätt samhällsklass och med rätt kön, utseende, utbildning och yrke. Bli inte gammal, då är du helt enkelt kass, förbrukad och automatiskt dumförklarad. 😀

 60. John Nilsson Says:

  Johannes Westlund:
  Du verkar ha koll och det du skriver låter vettigt, tycker jag. Jag skulle definitivt vara beredd att delta (efter förmåga) i en sådan satsning, och du skriver något väldigt viktigt:

  ”Det ska vara en intresseorganisation som inte är ute efter att förtala kvinnor utan tala för män.”

  Ja, definitivt ”tala för män”, men också för kvinnor i de fall de verkligen diskrimineras. Fria, starka och trygga kvinnor utgör inget hot mot mäns intressen. De kvinnor (och somliga män) vi måste sätta gränser mot, är de oempatiska, obalanserade och dogmatiska feminister, som inte förstår att även män kan vara sårbara och ha mänskliga känslor. En av den nya mansrörelsens tunga uppgifter kommer därför kanske att vara, att lära hardcore-feminister att tala om känslor… 😉

 61. leifer Says:

  John Nilsson

  ”Jag menar att vi män måste trampa upp den vägen på egen hand och att vi kan dra nytta av varandras erfarenheter i detta. Bara så.”

  Tyvärr är vi alla hjärntvättade av manlighetsideal, och där ingår att ”bra karl reder sig själv”, och att man ska klanka ner på andra män. Förvisso lyckas ju överklassmän och arbetarklass män att organisera sig. Medelklassmännen har kanske varit sämst på detta. Medelklassmännen är ju också den grupp som setts som minst manliga, samtidigt som det är den gruppen som betalat mest skatt.

  Jag tror mer på mgtow, men go their own way. En slags gemenskap utan ett klart definierat mål, som då alla män kan samlas under! En rörelse där man vägrar begränsa sig eller passa in i traditionella könsrollen, eller ständigt försöka göra sin kvinna nöjd och ändå vara ängslig att så inte är fallet.

 62. John Nilsson Says:

  leifer,
  Det är intressant att du genast delar upp oss män i arbetar-, medel- och överklass, och på så sätt återspeglar mäns traditionellt sett mera hierarkiska sätt att organisera sig. Jag menar det inte som kritik, utan mera som ett ”neutralt” konstaterande. Kanske gör denna uppdelning mellan oss män, att ”mäns frigörelse” blir en mera komplicerad sak än den kvinnliga dito?

  Kvinnor talar oftare om varandra som ”systrar” än män talar om varandra som ”bröder”, tänker jag. Det torde också vara lättare för kvinnor att betona ”systerskapet” för att skapa enighet i sina förhållandevis ”platta” gemenskaper och organisationer, än för män att betona ”broderskapet” i sina mera hierarkisk strukturerade dito .

  Om män kallar varandra ”bröder” (utanför den biologiska familjen), så handlar det oftast ändå om avgränsade gemenskaper som till exempel i olika kloster- och ordenssällskap. Det verkar också vara vanligare bland invandrarmän och kanske särskilt bland muslimska män, att man kallar varandra ”bröder”. Jag kan dock inte påminna mig att jag hört män prata om ett ”broderskap”, där enbart ens könstillhörighet som man skulle vara tillräcklig för att inkluderas. Det krävs alltid något mer: rätt yrkes-, klass- eller religionstillhörighet etc, för att räknas som en ”broder”. Jag uppfattar inte att kvinnor på samma sätt behöver kvalificera sig för att betraktas som ”syster”, utöver det enkla faktum att de är kvinnor.

  Vad vill jag säga med detta? Antagligen detta: att en mansrörelse som inte tar med mäns hierarkiska sätt att organisera sig i ekvationen, endast kommer att kunna skörda begränsade framgångar i sitt arbete för mäns frigörelse. Kanske kan man rentav säga att ”den manliga frigörelsen” i första hand handlar om att män på något sätt ”sluter fred” internt, på ett sätt som med tiden gör det möjligt att förverkliga ett ”globalt broderskap”, där den enda kvalifikationsgrunden är ens könstillhörighet som man – inget annat.

  Kanske är det så här enkelt:
  Kvinnors frigörelse från sin traditionella könsroll handlar om att få ge sig in i och konkurrera och klättra i hierarkierna. Mäns frigörelse från sin traditionella könsroll handlar istället om att få slippa konkurrera och att alltid vara definierade utifrån sin plats i dessa hierarkier.

 63. leifer Says:

  John Nilsson

  Känns som vi är inne på nåt mycket fundamentalt här som vi borde diskutera mycket mera.

  Jag upplever denna blogg och Pär Ström, Pelle Billing mfl som just medelklass. Det är män som också ser ut och uppträder som medelklass. Det är också så att vänsterfeminsmen är mest arg på medelklassen när den tar ton vad det verkar. Överklassen delar ju få eller inga problem i detta med medelklassen, dom är istället ofta uttalade feminster. Ex Benny Andersson (jo jag ser honom som överklass, men även män med mycket pengar och status kan räknas in).

  Medelklassen har vuxit och representerar nog 80% av svenskarna idag. En del försöker hålla kvar en identitet av arbetarklass, men ofta blir det krysstat. Jag ser också många invandrarmän faktiskt som arbetarklass, med typiskt uppträdande kring detta. Ex är man mån om sitt sociala nätverk och manligt uppträdande och utseende (gärna mycket gym med skivstång).

  Medelklassens män står för mycket av skatteintäkterna, och betlar också då mycket för arbetarklassens män.

 64. barfota Says:

  @John Nilsson

  ”Vad vill jag säga med detta? Antagligen detta: att en mansrörelse som inte tar med mäns hierarkiska sätt att organisera sig i ekvationen, endast kommer att kunna skörda begränsade framgångar i sitt arbete för mäns frigörelse.”

  Mitt i prick och vad jag försök få fram sedan dag ett då GenusNytt startades. Tar man inte med detta så blir det som jag säger ingen som helst skillnad för min eller de flesta andras del heller om vi arbetar för eller emot feminismen, för mig är avskaffandet av feminismen bara en blygsam början, kampen tar aldrig slut så länge det finns så enorma klass-skillnader och orättvisor.

  Det där med brödrar och systrar, det skulle man säkerligen kunna skriva spaltmetrar om.
  Nu skall jag generalisera och vara fördomsfull. Jag tror det är så här: Ett brödraskap är långt mycket seriöst och allvarligare än ett systerskap och därför blir man inte broder med vem som helst. Ett systerskap däremot, där blir man på ett ytligt och mera förljuget sätt syster med alla men är inte sen att hugga varandra i ryggen med förtal och sabotage. Jaja… jag sa ju att jag generaliserade 😀

 65. leifer Says:

  barfota

  Bäste medelklassbroder!

  Jag tror ”vi” aldrig kan få med överklassmän i denna kamp. Inte heller arbetarklassmän, som ofta just inte vill ha delar makt/ansvar inom reproduktionen. Inte vill överklassmän heller detta, bekvämare att låta kvinnor ta hand om barnen, och överklassmännen har inga problem att betala för det heller.

  Medelklassmännen är dock en stor grupp. Och den växer!
  Alltmer män som ifrågasätter, är välutbildade, skriver på nätet (mer än one liners), är ej grottmänniskor etc.

  Att försöka få alla män att vara ”bröder” tror jag är omöjligt och kommer då aldrig få en mansrörelse. Alt tror jag då man får köra med mgtow-konceptet jag börjat med!

 66. barfota Says:

  @leifer

  ”Jag tror “vi” aldrig kan få med överklassmän i denna kamp. Inte heller arbetarklassmän, som ofta just inte vill ha delar makt/ansvar inom reproduktionen. Inte vill överklassmän heller detta, bekvämare att låta kvinnor ta hand om barnen, och överklassmännen har inga problem att betala för det heller”

  Jag tillhör definitivt inte medelklassen, ligger längre ned på skalan men har tagit hand om mina 4 söner när de var små, ja jag vet att det inte är vanligt men jag är inte vanlig heller. Jag vill inte liera mig med någon grupp hit eller dit därför att jag inte vill bli indragen i någonting jag inte till 100% kan ställa upp för.

  ”Medelklassmännen är dock en stor grupp. Och den växer!”

  Ja och när alla blivit medelklassmän så delas det upp igen i takt med att lönerna sjunker.

  ”Att försöka få alla män att vara “bröder” tror jag är omöjligt och kommer då aldrig få en mansrörelse.”

  Sant, för min del vill jag inte ha någon mans eller kvinnorörelse snarare en rättviserörelse och där är det precis som du säger. Vem ovanför en själv i hierarkin är intresserad av att göra avkall på något till förmån för någon annan?
  Jag tror vi får nöja oss med enstaka gemensamma kampanjer där vi kan komma överens om små men viktiga delmål som t.ex. samma lagar och spelregler för alla.

 67. John Nilsson Says:

  leifer och barfota,
  Bra diskussion det här, även om jag inte kunnat delta under eftermiddagen eller kvällen. Jag har inte så mycket att tillägga just nu, men hoppas förstås att vi kan ta upp ämnet igen. Har fått något av en aha-upplevelse för egen del, framförallt i samband med att jag skrev kommentaren om ”systerskap” och ”broderskap” ( https://genusnytt.wordpress.com/2011/08/22/genusforskare-hanar-pelle-billings-kritik/#comment-68385 ). MGTOW vet jag för lite om för att ha några synpunkter om i dagsläget, men jag tycker definitivt att vi män ska ”gå vår egen väg” mot både frihet och jämlikhet, och – kanske – broderskap. Tack för samtalet så här långt.

 68. Våldsromantik i genusvärlden | Medborgarperspektiv Says:

  […] startade flera av dem istället en stödkampanj för Göteborgs Queerinstitut på Facebook. Andra hånar Pelle Billing och hans avslöjande på Genuslistan, en maillista för genusvärlden som administreras av […]

 69. Våldsromantik i genusvärlden | medborgarex Says:

  […] startade flera av dem istället en stödkampanj för Göteborgs Queerinstitut på Facebook. Andra hånar Pelle Billing och hans avslöjande på Genuslistan, en maillista för genusvärlden som administreras av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: