Skattepengar ska bekämpa manliga företagare

by

Ja, rubriken ovan är tillspetsad, det medges, men den är inte så långt från sanningen.

Kvinnor som driver företag i Skåne kan snart få mer hjälp att utveckla sina verksamheter. Region Skåne delar nämligen ut bidrag på totalt 3,5 miljoner kronor till företag och organisationer som vill utbilda eller coacha egenföretagande kvinnor.

Pengarna ingår i en satsning på 100 miljoner kronor till det kvinnliga företagandet som regeringen gör fram till 2014.

Manliga företagare är uteslutna för denna hjälp – de har ju fel kön.

Sveriges Radio har intervjuat en kvinnlig företagare, Jeanette Bohman, som driver Skivarp Gästgivaregård. Hon säger:

”Det är jättepositivt. Det behövs sådana här insatser för att framför allt lyfta fram företagande kvinnor så att de vågar kliva fram mer”

Jag har aldrig förstått det här med att kvinnor hela tiden måste ”lyftas fram”. Varför måste de lyftas fram? Klarar sig inte kvinnor här i världen utan att lyftas fram?

Vi får ju ofta höra hur duktiga kvinnor är, och att de egentligen är lite bättre än män på det mesta, varför ska de då lyftas fram? Om man nu ska ägna sig åt att lyfta fram, ska inte alla människor lyftas fram? Är män inte värda att lyftas fram? Om inte, vad är det för en underlig människosyn – är inte alla människor lika vära?

Varför ska vissa företagare, som förmodligen (liksom de flesta företagare) kämpar i motvind, uteslutas från hjälp? Medan andra företagare får hjälp med skattepengar – bara för att de tillhör ett visst kön.

Vad säger för övrigt de manliga företagare som befinner sig i en direkt konkurrenssituation gentemot en kvinnlig företagare som får skattefinansierad hjälp? Skattepengar används ju då som verktyg för att knäcka den manliga företagaren. I ett nollsummespel innebär ju stöd till det ena könets företagare automatiskt att det andra könets företagare bekämpas.

Det är fullständigt obegripligt hur sådana här orättvisor kan fortgå, i stort sett utan att någon reagerar. Allra minst männen reagerar. Var är rösterna från de manliga företagare som kommer att drabbas av de skattepengar som boostar deras konkurrenter?

För övrigt undrar jag hur reportrar kan vara så inskränkta att de bara frågar dem som får ett regn av gullpengar om de tycker det är bra eller inte. Varför inte tänka lite själv och även fråga en manlig företagare som drabbas av osund konkurrens? Eller en skattebetalare?

Jeanette Bohman är för övrigt EU-ambassadör för kvinnligt företagande, något du kan läsa om här.

Läs mer här. Tack för tipset, Bengt!

För övrigt 1: Avgående centerledaren Maud Olofsson har fått ett toppjobb – hon ska ge råd till USA:s utrikesminister Hillary Clinton om hur kvinnors ekonomiska ställning i världen ska stärkas. Det handlar tydligen mycket om att lyfta fram kvinnligt företagande. Jag citerar Olofsson i Svenska Dagbladet om toppjobbet: ”Det här är väldigt mycket en tillväxtfråga. Om inte kvinnor och män startar och driver företag på samma villkor får vi inte den tillväxt vi så väl behöver”. Hmmm… Jag tycker det där med ”samma villkor” låter utmärkt. Könen ska ha samma villkor, det är det som vi jämställdister eftersträvar. Varför stöder du då kvinnliga företagare i kampen på marknaden mot manliga konkurrenter, Maud? Notera att det är Maud Olofsson som är politiskt ansvarig för det jag skrev om ovan i detta blogginlägg. Ironiskt uttalande av henne, eller hur?

För övrigt 2:Turkiska plan dödade sju civila. Enligt myndigheterna finns det både kvinnor och barn bland de dödade” (läs mer här). Vad synd att det inte var enbart män som dog, i så fall hade det ju inte gjort så mycket.

För övrigt 3: Här passar det att citera en kommentar som en läsare (”Kenneth”) av GenusNytt skrev till ett annat blogginlägg för inte så länge sedan: ”Typisk genusvinkling av Dagens Industri! Jag känner folk som jobbar på tidningen och de säger att DI sedan många år har som uttalat mål att få in fler kvinnor på bild i spalterna. En kvinna som startar ett nytt företag har därför avsevärt mycket lättare än en man att få synas i Sveriges största affärstidning.”

67 svar to “Skattepengar ska bekämpa manliga företagare”

 1. Itchy Says:

  Man baxnar…:-(

 2. Per Plex Says:

  Är det lagligt ? Vad säger diskrimineringsombudsmannen?

 3. Jocke S Says:

  Så här var det redan på 80-talet väl? Genom AF, ”Arbetsförnedringen.” Tydligen har det inte ”lyfts fram” tillräckligt, ett uttryck som väl kanske kommer från den tid när bruden ”lyftes fram” eller ”över” dörrtröskeln efter bröllopet?
  Otidsenligt eller? ”Socialt kön” skall tydligen konkretiseras i evighet.

 4. barfota Says:

  Jag förstår att detta ämne berör dig Pär, min som som också är krögare är vansinnig och i fullständigt upplösningstillstånd över denna diskriminering och orättvisa. Jag föreslår att du och Pelle lobbar hos storföretagen och samlar in X antal miljoner Kr för att få fart på kampen mot feminismen på allvar. Nog tusan måste det finnas kapitalstarka företag som kan tänka sig hjälpa till för ett rättvisare samhälle, eller finns det inte det?

  Jeanette Bohman…

  ”Jag brukar säga att man måste våga tro på sin egen idé och inte backa för allt som inte är bra. Och är du entreprenör ända in i själen så lyckas du säkert, säger Jeanette Bohman.”

  Läs här på Sverigesradio SR
  Om du är ”entreprenör ända in i själen så lyckas du säkert” utan männens och andra företagares surt förvärvade pengar eller hur Jeanette Bohman?

 5. Torstensson Says:

  Det står att pengarna ska användas till att coacha och utbilda kvinnor. Var någonstans står det att pengarna ska användas till att tex betala lokalhyra och andra löpande kostnader för kvinnor företag?

 6. Johannes Westlund Says:

  Det märkligaste är, vilket Pär Ström inte riktigt skriver rakt ut, att män och mäns företag betalar för det här. Såg i en annan post här på genusnytt där en manlig entreprenör gav uttryck för den minst sagt märkliga situationen att han betalar skatt som används till att stödja hans konkurrenter, alltså tvingas han sponsra sina konkurrenter trots att han inte alls vill göra detta. Han hade ju inget emot konkurrensen i sig, men han tyckte det var märkligt att han skulle betala för att bli utkonkurrerad.

  Helt vansinnigt håller jag med om. Jag kan köpa att någon kvinnoorganisation vill hålla på med att ha ambassadörer för kvinnligt företagande, men staten ska inte hålla på med sånt. Staten ska inte snedvrida konkurrenssituationer om det inte finns ytterst goda skäl (dvs instifta monopol i så fall), absolut inte snedvrida den så att ett kön diskrimineras.

 7. Pether Says:

  Finns en anledning till varför kvinnor inte klarar av att driva företag.

  De får så in i helvetes mycket bidrag till allt o annat så de inte förstår hur man driver företag. och den dag på bidragen tar slut, kan de inte göra annat än att lägga ner. Och säkerligen har företag drivna av män blivit tvungna att lägga ner för att de inte kunde konkurrera på lika villkor men en konkurrent som får statliga bidrag.

  Feminism ftw. Samhällsförstöraren nummer ett.

 8. Urban Says:

  Det enda vettiga som företagande män kan göra är att kolla upp möjligheterna att flytta ut sina bolag från Sverige. Min solidaritet med detta system är fullkomligt eroderat och jag tycker det är hög tid att män börjar rycka undan mattan för hela välfärdsstaten, den som vi betalar mest för. Jag blir spyfärdig när jag läser sånt här.

 9. barfota Says:

  @Pether
  OK Pether, jag vet att du anser att jag är rasist för att jag påpekar skevheter på andra områden än feminismen, men nog fan är detta ”nästan” lika illa.
  Unik möjlighet för företagare i Rosengård
  Borde inte alla företagare ha samma hjälp och gynnar det bara Sverige om det är kvinnor eller invandrare som driver företag. Jag tycker detta luktar skunk också.

 10. Johannes Westlund Says:

  @Pether Ligger mycket i det.

  @Urban: Mitt förtroende för våra politikers förmåga att hantera pengar har också eroderat. Jag har som uttalat mål att betala så lite i skatt som möjligt genom att utnyttja alla upptänkliga kryphål jag kan hitta.

  @barfota: Det där handlar om regionalutveckling. Det är inte fel att på lokal politisk nivå stimulera företagande och erbjuda sin region konkurrensfördelar. Vad gäller Rosengård så är det ett relativt oattraktivt ställe att bedriva företagsverksamhet och regionen behöver locka med andra fördelar för att locka företagare. Det är alltså lokalpolitik och inte diskriminering. Både kvinnor och män, nynazister och somalier och allt annat är välkomna så vitt jag förstod.

 11. Urban Says:

  Johannes: Du har mitt fulla stöd! Måste också börja kolla upp vilka möjligheter som finns – av etiska skäl. För det här systemet är verkligen inte något jag vill stödja med mina surt förvärde pengar.

 12. leifer Says:

  Urban

  Röstar man på ett parti som driver sänkta skatter så lever man i alla fall i viss mån som man lär. Till skillnad från vänstermänniskor som fuskar med bidrag, köper svarta tjänster, säljer svarta tjänster, köper och säljer hyreskontrakt. Det är hyckleri på hög nivå. Gudrun Schyman gjorde ju några sköna försök att komma undan skatt. Och hon som då drev hårdast som partiledare för Vänsterpartiet, att skatten ska höjas.

 13. AV Says:

  Torstensson:
  Även om inte pengarna går till löpande utgifter så varför en utbildning som bara riktar sig till ena könet? Varför ska den unga man som tänker starta eget uteslutas från en utbildning med motivationen: det finns så många andra killar som startar eget? Om han har en bra idé men inte vet hur den ska realiseras, varför ska inte han ”lyftas fram”, för att han har snopp? Visst kan man marknadsföra en utbildning mot underrepresenterat kön, men utbildningen bör inkludera de som behöver utbildning och inte exkludera pga kön, hudfärg, läggning eller andra medfödda egenskaper.
  Varför inte se det intersektionellt (modeordet för dagen) och göra en företagsutbildning endast för lesbiska utomeuropeiska invandrare från underklassen. Näst efter vita medelålders heterosexuella män är ju vita medelåders heterosexuella kvinnor egna företagare. Varför satsa pengarna på dem när vi har ännu mera underrepresenterade grupper?

  Eller så bortser vi från ovidkommande egenskaper och ser människor som individer med rätt att bli bemötta som sådana. Ingen skall få en stängd dörr pga den tillhör ett kön där andra är framgångsrika. Vad har det med han/henne att göra. Visst kan det vara bra att fler kvinnor känner att de kan starta eget, men det målet kan aldrig överordnas lika möjligheter på individnivå.

  IMHO

 14. Jämställdhetsfeministern Says:

  Kvinnliga företagare har det svårt. De motarbetas och förtycks av patriarkatet. Alla vet att manliga småföretagare däremot glider fram på en räkmacka. Manliga företagare får allt gratis, medan kvinnliga företagare måste kämpa. Självklart måste då kvinnliga företagare få stöd, för att det ska bli jämställt och lika förutsättningar.

  Om manliga företagare skulle få samma stöd som kvinnliga företagare skulle det ju vara kvinnodiskriminering. De flesta män i Sverige förstår det. Därför klagar de inte.

  Dessutom har Sverige redan en massa manliga företagare och förhållandevis få kvinnliga företagare – trots att det finns massor av duktiga kvinnor i Sverige. Det är med andra ord bara bra om en del manliga företagare blir utkonkurrerade och ersätts med kvinnliga. Så att det blir lite mer jämställt.

 15. Torstensson Says:

  AV, Urban, Johannes.

  Det här med att placera sina pengar utomlands och därmed undanhålla staten skatt är såklart uttryck för att ni är förbannade. Jag fårstår denna besvikelse som ni känner. Det är uppenbart att det inte satsas på män trots att vi ser att män är omsprungna på högskolorna.

  En stor anledning,tror jag, till att inte fler svenska män reagerar (som Pär undrade över) beror nog till en hel del på att många svenska män är idag jobbar med yrken som inte är tar så stor skada kortsiktigt av den här curlingen.

  Män som jobbar som hantverkare och inom industrin tar inte skada av att det på de lite ”finare” jobben curlas för kvinnor. Därav den extrma tystnaden från svenska män. De män i toppen kan man inte räkna med att få stöttning av. De har redan sitt på det torra och sitter ganska säkert. Om de sen dessutom initierar projekt som riktar sig mot enbart kvinnor sitter de dessutom extremt säkert på sina positioner.

  Det är männen som befinner sig ovanför hantverksyrkena (rent studiemässigt) och under männen som sitter på chefspositioner som utgör de som reagerar mot feminismen. När killar väl är utbildade så är det inom teknikbranchen, typ systemutvecklare, programerare etc och dom får lätt jobb idag, så dom killarna får man inte heller med sig.

  Vilket får mig att tänka på om det verkligen är så illa som det ges sken av. Hade det varit så att kvinnor roffar åt sig jobben hela tiden så hade fler reagerat.

  Kan vara bra att veta för ibland kan det nog verka som det är helt hopplöst för män oavsett. Det är det inte. Det är hopplöst för män som utbildat sig inom humaniora där det naturligt inte finns så mycket jobb. Dessa kan nog tycka att det är väldigt provocerande med satsningar på enbart kvinnor.

  Jag tror inte det är så nattsvart som det kan låta på forumet. Har lite svängt där. Sen håller jag med, det är vansinnigt att ett kön prioriteras. Jobbmässigt. Sen kan jag tycka det är värre med den uppfostran som sker, att män är lite elakare och ska maka på sig samt att man inte utvecklar killars självförtroende som de kommer behöva när de ska ut på den riktigt svåra marknade, inte jobbmarknaden, utan dejtinmarknaden. Det är där jag tycker det ser nattsvart ut för svenska män. Jobbmässigt nej, för andra killar skiter i den här kampen för rättvisa. Anledningen är ju att dom drabbas inte av den. Just nu.

  Tar gärna emot synpunkter och verbala pungsparkar för detta lilla kätteri. Hoppas ni förstår mina synpunkter.

 16. Joakim Says:

  För övrigt 2: Alltid detta tjafs om kvinnor och barn, som till och med utesluter gamla, sjuka eller handikappade män. Ändå anses det kvinnodiskriminerande att utesluta kvinnor från lumpen, medan potentiella män har värnplikt (dock inte längre i Sverige, tack och lov).

 17. Torstensson Says:

  Hur många jobb är det egentligen som försvinner till kvinnor genom sådana satsningar. Kan man presentera lite siffror på detta och visa hur mycket skatt som det tas till sådana här feministiska projekt så vore det bra. För visst är det onödiga utgifter till väldigt stor del. Rättare sagt orättvisa utgifter. Men hur mycket skada tar män av det?

  Annars kan man ju lätt sitta här och köpa en bild som utmålar livet HELT nattsvart för en man. Vilket jag tror leder till hat mot kvinnor. Det är ju inte heller sunt.

  Feminismen försvinner inte från Sverige. Jag har börjat misstänka för att den helt enkelt inte skadar män jobbmässigt så mycket att det kan komma till stånd politisk förändringar.

  Bena istället ut vilka brancher män fortfarande lätt får jobb inom och vilka som är hopplösa. Annars gör man inte jämställdheten en tjänst, för folk tror ju här väldigt ofta att bara för det e kört på ett område så är det kört på alla. Så är det inte mina herrar. Det här ansvaret ligger på Pär, att visa på fördelar också och inom vilka områden. Amazonia finns inte spritt överallt och jag tror det är viktigt att förmedla det till förtivlade killar.

  Ibland är det väldigt uppiskad stämning på forumet och jag köper det inte. Ibland ja. Men för fan…

 18. JockeH Says:

  Som klassiskt liberal så förespråkar jag en nattväktarstat, när statliga medel används för att reglera en fri marknad så visar det en tendens på att Sverige trots allt inte är så liberalt som jag tidigare trott. Min huvudsakliga ståndpunkt är att lagar som skyddar människors rättigheter är legitima och lagar som kränker människors rättigheter är illegitima. Vad som är en kränkning av dessa rättigheter eller inte överlåter jag andra att avgöra efter eget förnuft och när vi ändå är inne på förnuft så villa jag gärna påpeka att förnuftet är det verktyg vi har att tillgå, om vi vill agera i verkligheten här och nu. Människan är rationell – i betydelsen en förnuftsvarelse. Det betyder dock inte att alla människor alltid tänker eller agerar rationellt.

  Jag hoppas att kommentarerna här liksom från övriga inlägg här på genusnytt skall kunna fortsätta utan en massa elakheter, men det återstår väl att se. Blir det mobbing kommentarer får det vara.

 19. JD Says:

  Någon som vet vad det är för skillad på en kvinna och ett litet barn?
  Svar: På bartet har vi stora förväntningar att det en dag ska klara allt själv. kvinnor får inte ens chansen att försöka innan den så kallade feminismen sparkar undan fötterna på dem så att de kan hjälpas upp igen.

  Du duger inte. Du klarar dig inte utan hjälp. Du är bara kvinna…
  Lyssna på oss feminister så ska du minsannfå bli styrelse proffs eller kanske tilloch med president en dag… Utan oss är du ingenting alls…
  … lyder den feministiska undertonen.

 20. AV Says:

  Torstensson: Visst kan man ifrågasätta om det blir någon konkurrens så, eftersom män och kvinnor till stor del startar olika företag. Faktum är kanske att de största förlorare är redan etablerade kvinnliga företagare. Vem får konkurrens om ytterligare en damfrisör öppnar i en stad?

  Varför manliga chefer håller tyst om kvotering eller är positiva? Jag tycker mig ha lagt märke till att de chefer som är positiva till kvotering av yngre kvinnor är de redan etablerade herrarna i 50årsåldern. Jag är övertygad om att de gör det för att stärka sin egen position. Eftersom de redan är etablerade och de räknar med att kvinnorna vill ha barn, koncentrera sig lite på familjen mm minskar konkurrensen mot dem. De sitter säkert tio år till. Vad de absolut inte vill ha in är en ung streber till man med bra uppbackning hemma. En sådan är ett större hot. Och de yngre manliga mellancheferna håller tyst för att inte bränna sina skepp att ändå väljas uppåt.

 21. Urban Says:

  Många män hakar ju på det här feministtåget i hopp om att få hålla sig kvar vid köttgrytorna. Själv har jag delvis hoppat på det för att kunna frigöra mig själv från en massa manliga plikter; jag menar, kan kvinnor hävda och mena det här så kan män göra samma sak, vi är ju jämställda. Så på ett sätt så – rätt använd – är feminismen frigörande också för oss (även om jag själv anser att mycket av feminismens tankegods är en del av en liberal tradition) för jag vill också jobba halvtid, ta det lungt och pyssla i hemmet. Om jag inte tjänar så mycket eller ens hittar en partner så who cares; vem vill ha ett förhållande med någon som bara mäter en efter prestation och storlek på plånboken? Att män kan utsätta sig för detta på äktenskapsmarknaden är för mig helt obegripligt.

 22. barfota Says:

  @Johannes Westlund säger: 22 augusti 2011 kl. 21:58

  ”Det där handlar om regionalutveckling. Det är inte fel att på lokal politisk nivå stimulera företagande och erbjuda sin region konkurrensfördelar. Vad gäller Rosengård så är det ett relativt oattraktivt ställe att bedriva företagsverksamhet och regionen behöver locka med andra fördelar för att locka företagare.”

  Jag läser vidare här

  ”Fokus i satsningen blir på personer med något slag av invandrarbakgrund och gärna med anknytning till utsatta Malmöstadsdelar som Rosengård, Seved, Hermodsdal med flera.”

  Sedan tillkommer att…

  ”Regeringen lade nyligen ett förslag om att det ska införas en form av ekonomiska frizoner med sänkta sociala avgifter, lägre fastighetsskatt och nedsatt bolagsskatt i ekonomiskt utsatta områden i syfte att motverka segregation och stimulera till nyföretagande.”

  dessutom så föreslogs från lokalpolitiskt håll (hittar inte länk just nu) att företag på Rosengård skulle bli befriade från att betala MOMS. Det hela handlar om att ge personer med invandrarbakgrund avsevärda konkurrensfördelar gentemot andra företagare inom samma geografiska område och då tycker jag inte det är sunt. Du skriver själv…

  ”Vad gäller Rosengård så är det ett relativt oattraktivt ställe att bedriva företagsverksamhet”

  Det tror jag helt enkelt inte ett ögonblick på. Varför skulle det vara mindre attraktivt där än på andra platser?

  Ovan på detta så kan man kanske gissa att personer med invandrarbakgrund som då får dessa speciella stöd att starta företag (som ingen annan kommer åt) väljer att driva sitt företag utanför som du säger detta oattraktiva ställe.
  Feminismen och kvinnocurlingen lär finnas kvar. Vi får då kvar kvinnliga företagare med invandrarbakgrund från ”utsatta” områden som med vidriga konkurrensfördelar slår undan benen för företagssamma män och kvinnor.
  Inte nog med att detta drabbar män mest, det drabbar män som inte har invandrarbakgrund och inte bor på dessa utsatta områden allra värst!

  Hur man sedan kan kalla detta för integration, rättvisa, jämställdhet o.s.v. är för mig en gåta. Om man däremot stod upp för och försvarade tanken på att…
  Vi skall ha samma skyldigheter, rättigheter, lagar och lika straff för samma brott, m.a.o. samma spelregler för alla oavsett kön, religion, sexuell läggning och helt neutrala lagar
  Då och först då kommer vi nog sakteligen att få se ett bättre samhälle ta form.

 23. Lasse Says:

  @Johannes W skriver:

  ”Jag kan köpa att någon kvinnoorganisation vill hålla på med att ha ambassadörer för kvinnligt företagande”

  Håller inte med dig här, varför skall företagandet vara så styrt av kön etc. ?

  Hur skulle det se ut om vi utsåg ambassadörer för manligt företagande ?

  Du kanske tycker vi skall ge svenska restauratörer extra förmåner och villkor framför de med invandrarbakgrund ?

  Satsa på nyförtagandet oavsett vilket kön, hudfärg eller etnisk bakgrund man har. Allting annat är diskriminering.

  Vad beträffar kvinnligt företagande har jag ganska stor erfarenhet och fenomet började någon gång på 1980-talet Den röda tråd jag sett är att man gör kvinnorna en otjänst. De lär sig inte entrepenörskapets grundläggande principer på rätt sätt.

  Avslutar med ett verkligt exempel som inträffade för något år sedan. Känner en man och kvinna i Stockholmstrakten där båda har liknande kreditvärdighet, bakgrund, erfarenhet etc. Mannen ville starta ett allservice företag men fick nobben överallt gällande finansiering. De kom på den briljanta ide´n att skriva firman i kvinnans namn och låta henne söka finansiering och hjälp. Det tog ca: 1 vecka sedan var allt klart.

  Könsapartheid anno 2011.

 24. barfota Says:

  @Lasse

  ”De kom på den briljanta ide´n att skriva firman i kvinnans namn och låta henne söka finansiering och hjälp. Det tog ca: 1 vecka sedan var allt klart.

  Skrämmande, jag har just nu på med något liknande där det tycks vara tvärstopp för mannen att få någon som helst hjälp. Jag gav honom samma råd att låta kvinnan stå för verksamheten. Får se vad som händer om han nappar på idén, men samtidigt är det för djävligt att kön och etnicitet skall vara avgörande om man får hjälp eller inte. Förmodligen så anses det vara fördelaktigt för Sverige med ett kärringvälde!

 25. barfota Says:

  😳
  Skulle vara.
  jag håller just nu på med något liknande

 26. barfota Says:

  @ParStrom
  Kan du inte installera en WP-Plugin så att klantar som jag kan redigera kommentarerna innan vi postar dem, snälla 😀

 27. Johannes Westlund Says:

  @Torstensson: Jag vill först påpeka att jag ännu inte övervägt att flytta kapital ur landet. Men det kanske kommer. Framför allt handlar det för mig om att se till att skatta så lite som möjligt på pengar in (med hjälp av en enskild firma så slipper man det) och istället skatta på vinsten. Eftersom man enkelt kan hålla vinsterna låga blir skatten väldigt låg. Så länge man investerar så kommer man undan skatt. Bara man inte plockar ut något i lön. Då mister man genast omkring 3/4 av vad man förvärvat.

  Sen så påverkas allt fler yrken av mansdiskrimineringen. Sveriges Ingenjörer pekar på att kvinnor får 1000 kr mer i lön än män i civilingenjörsyrket. Renhållningsarbetare och lastbilschaffisar påverkas nog aldrig någonsin av mansdiskrimineringen eftersom de män som arbetar där redan befinner sig exakt precis där feminismen vill att män ska vara. På botten. Hantverkare och liknande kommer också att klara sig eftersom den generella kvinnan anser att yrket bryter för många naglar och är för skitigt. Vad gäller 50+ cheferna som förespråkar kvotering är typ 100% opportunister. Så i stort håller jag med om din analys. Bortsett från en sak, och det är att det är inom kvalificerade branscher som männen kommer uteslutas och konkurreras bort. Sämre löner ser vi tendenser till idag. Sämre karriärsmöjligheter likaså. Inom akademiska världen har genuscentrum redan börjat med att systematiskt rensa ut män (”genuscertifiering av instutioner” heter det). Genusindustrin bedriver också systematiska projekt mot hela den övre delen av näringslivet. Bland annat marknadsförs genuskonsulting. Det låter som ett annat ord för manshatkonsulting. Nu försöker man dessutom motarbeta manliga entreprenörer, vilket är mer än ett jämställdistiskt problem. Det är ett problem för hela sveriges konkurrenskraft. Att vi på grund av kön prioriterar bort stöd och hjälp till människor med potentiella kioskvältare. Spotify och Skype är två exempel på verkliga svenska innovationer. Jag tror inget företag startad av en svensk kvinna nått samma omsättningssiffror. Detta trots att kvinnor överöst med stöd. Men vad gör detta överdrivna curlande av kvinnor med mäns inställning till företagande? Penningpottar som bara kvinnor kan nå, coaching som bara kvinnor får, stöd och hjälp på annat sätt som bara tillfaller kvinnor gör ju att män alltmer kommer att känna att det där med företagande inte är något att satsa på. Och då de flesta lär sig mest mellan att de är 0 år och 25 år och de flesta utbildningsvalen görs i det tidsintervallet så kan det betyda att allt färre män vågar söka sig mot entreprenörsskapet och detta betyder att Sveriges konkurrenskraft med stor sannolikhet kommer minska. Biologiskt är män lämpligare att driva företag i expansiva faser. Män är opportunistiska och konkurrensinriktade i större omfattning. Entreprenören måste vara villig att lägga ner hela sitt liv i sin firma, leva på marginalerna och ta stora ekonomiska risker. Kvinnor vill enligt undersökningar vara med sin familj, jobba deltid och ha tryggheter. Direkt olämpliga preferenser om man ska bygga företag. Nej, Antingen ska man stödja båda kön eller inget. Annat ger osunda snedvridningar av marknaden som i sin tur sannolikt får effekter i flera led.

  @barfota: Vad gäller nystartszonerna är jag positiv. Jag vet inte om du har koll på att de zoner som man funderar på är områden med extremt låg företagsetablering och stora socioekonomiska problematiker. Rosengård och liknande områden är inte attraktiva för företag i dagsläget och då kan politiker balansera marknaden vilket har socioekonomiska fördelar som i sin tur står i relation till kriminalitet och andra typer av problematiker (i själva verket symptom). Ja, det råkar bo många invandrare i dessa områden. Detta på grund av att sveriges integrationspolitik är ett fiasko och att majoriteten anländande invandrare faktiskt placeras i en underklass. Jag brukar vara emot klassbegreppet och tjatet om klass-samhället, men vad gäller invandrare finns relevans av att använda benämningen klass. Det handlar alltså inte om ekonomi i första hand utan om socialpolitik. Idén är att om man skapar andra konkurrensfördelar som uppväger de nackdelar som finns så kommer etableringen av företag att öka. Det skapar sysselsättning och en väg in i samhället för människor som är offer för bostadssegregeringen. Framför allt invandrare, men också ekonomiskt svaga grupper av etniska svenskar. Så som jag har fattat det så kommer alla som vill etablera sig oavset etnicitet få tillgång till konkurrensfördelarna i dessa områden.

  Sen vad gäller moms så tycker jag lokalpolitikerna kan gnugga sina geniknölar och lansera förslaget uppåt i sina partier så att det kan införas på riksnivå. Momsen är bara jobbig att bokföra. Men jag håller med om att det ska vara lika för alla

 28. Johannes Westlund Says:

  @Lasse: Det är inget fel med kvinnliga företagsambassadörer. Det som är felet är att de är skattefinansierade (och antagligen ”jämställdhetssatsningar”). Om kvinnorna själva vill ha en kvinnoorganisation med ambassadörer för kvinnligt företagande så är det deras rätt och deras möjlighet att dra runt ett sådant projekt. Om män vill ha det så får män starta en mansorganisation. Det skulle naturligtvis bli ett rabalder, men jag tror faktiskt inte man kan förbjuda det. Varje människa får starta intresseorganisationer. En kvinnoorganisation kan anse det prioriterat att ha ambassadörer. Men staten ska inte hålla på med sånt skit. I så fall ska man ha motsvarande för män.

  Sen det där om att skriva företaget på kvinnan. Både löjligt, och skrattretande, men skrattet sätter sig i halsen på ett otrevligt beskt sätt. Lite som att läsa Gardell. Tragikomik där man sätter skrattet i halsen.

 29. Lasse Says:

  @Johannes W

  Vi har lite olika åsikter när det gäller kvinno resp.mans organisationsfrågan 😉

  Var själv med när det var ett j-kla liv när kvinnor inte var med i div. mansorganisationer, även fast flera inte uttalat förbjöd kvinnor att delta.

  Nu finns det en uppsjö av kvinnoorganisationer där man helt öppet hindrar män från att delta.

  Ovanstående skapar ett könsegregerat samhälle och motverkar all typ av jämställdhet.

  Bifogar Pelles Billings lista:
  **********************************************************************************
  Organisationer som jobbar för män:

  Moderatmännen (nybildat nätverk, ännu ingen hemsida)
  Säg Nej till Omskärelse av Pojkar
  Pappa-Barn
  Sveriges Mansjourers Riksförbund
  Umgängesrättsföräldrarnas Riksförbund
  Riksförbundet För Föräldrars Rätt
  Papparättsgruppen
  Rikskriscentrum för män
  MaNet
  Män på LUT
  UngMan.info
  Round Table Sweden
  Svenska Frimurare Orden
  C:a 7 stycken mansjourer i Sverige

  **********************************************************************************

  Organisationer som jobbar för kvinnor:

  Centerkvinnorna
  Feministiskt Initiativ
  Moderatkvinnorna
  Kristdemokratiska Kvinnoförbundet
  ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige)
  Feministas (feministiskt nätverk inom Socialdemokraterna)
  Sveriges Kvinnolobby (paraplyorganisation för svensk kvinnorörelse)
  Liberala Kvinnor (Folkpartiets Kvinnoförbund)
  Nätverk Kvinna (Nätverk inom Sveriges Kommuner och Landsting)
  S-kvinnor (Socialdemokraternas kvinnoförbund)
  Amnesty Sverige (har numera ett radikalfeministiskt fokus på mäns våld mot kvinnor)
  Nationella Sekretariatet för Genusforskning (även om namnet är könsneutralt så utgår forskningen från att män förtrycker kvinnor)
  Bang (feministisk kulturtidskrift)
  Fredrika-Bremer-Förbundet (feministisk organisation)
  Höjdarna (Nätverket för företagsamma kvinnor)
  Women in Progress (affärsnätverk för kvinnor)
  Hilda (stödjer kvinnliga jurister, trots att fler kvinnor än män läser juridik)
  Vänsterpartiet (de har inget kvinnoförbund, men istället kvalificerar sig partiet som helhet som en organisation som jobbar med kvinnofrågor)
  Doris Film (vill stödja film som görs av kvinnor)
  Svenska Kvinnors Vänsterförbund
  Nätverket för Feministiskt Självförsvar i Sverige
  Nationellt Centrum för Kvinnofrid
  Nordisk Institutt for Kunnskap om Kjönn (den nordiska varianten av Nationella Sekretariatet för Genusforskning)
  Regeringens statsfeministiska apparat
  Unifem Sverige (United Nations Development Fund for Women)
  W.I.S.P. (Women in Swedish Performance Arts)
  Malmö Fria Kvinnouniversitet
  Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd
  Sveriges Kvinnojourers Riksförbund
  KvinnorKan
  Kvinnor för fred
  Kvinnofronten
  KSAN (Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor)
  Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet
  IKKR (Irakiska Kommittén för Kvinnors Rättigheter)
  Gröna Kvinnor
  1.6miljonersklubben (för kvinnors hälsa)
  DEA-föreningen (För Kvinnohistoriskt Museum)
  Q-jouren (hjälp för våldsutsatta, kvinnliga missbrukare)
  Revolt (feministisk organisation)
  Kvinnofolkhögskolan
  Kvinnohöjden (feministisk kurs- och gästgård)
  Syster Yster (feministiskt forum för kvinnliga studenter på Linköpings Universitet)
  Forum För Feministiska Föräldrar (notera att bägge firandena av Fars Dags ställdes in p g a för få anmälningar…)
  Feminetik (stor feministisk online-community)
  Elektra
  Tidskrift för Genusvetenskap
  Zora (feministisk förening för kvinnor och tjejer)
  SIOS Kvinnokommitté
  Forum – Kvinnor och Funktionshinder
  Kvinna till Kvinna (stödjer kvinnors organisering i konfliktområden)
  Varken hora eller kuvad (feministisk gräsrotsrörelse)
  Tidskriften Ful (queerfeministisk tidskrift)
  Systrar.net (feministiskt forum för kvinnor)
  Kvinnokonventionen.se (bevakar FNs alla kvinnokonventioner, backas upp av ett 20-tal organisationer)
  Kvinnliga Akademikers Förening
  Business and Professional Women in Sweden
  Stödstrumporna inom Svenska Kyrkan
  Kvinnofridslinjen
  Enter (Stadsmissionen hjälper unga tjejer, men inte killar)
  Operation Kvinnofrid
  Skogsägarkvinnorna
  flicka.se
  Nätverket Göran
  Ruter Dam
  Kvinna till kvinna
  Män för jämställdhet (för jämställdhet, för kvinnofrid, mot mäns våld och övergrepp)
  C:a 170 stycken kvinnojourer i Sverige
  Musiklinjen för kvinnliga instrumentalister
  Kvinnors Byggforum
  FKF – Föreningen för Kvinnliga Forskare i Uppsala

  OBSERVERA att en stor del av kvinnororganisationerna är skattefinansierade.

 30. Nils Jungenäs Says:

  Nu är jag trött på det här.
  Vi har ju trotts allt en diskrimineringslagstiftning i Sverige fortfarande. Jag skulle gärna se att någon av manligt kön, boende i södra Sverige, som läser detta, kunde ta sig dit den 25e på informationsmötet, söka bidraget och bli nekad så man kan kan upprätta en polisanmälan. Det går sedan att dra till Europadomstolen.
  Vi måste börja jobba lite mer aktivt för att få upp allmänhetens ögon för dessa allvarliga och statligt sanktionerade missförhållandena i samhället.

 31. Mibelle Says:

  Det är OK för män att söka EU-medlen för att driva utbildningar för kvinnor såvitt jag vet. Så kom till informationsmötet den 25:e ni män som vill det också. Männen brukar vara i minoritet på mötena.
  Angående ambassadörsskapet inom Främja kvinnors företagande jobbar alla gratis som ambassadör med seminarier för att berätta sin företagshistoria och inspirera. Både män o kvinnor är välkomna på dem men männen brukar ofta vara i klar minoritet. Förutom när seminarierna hålls i skolor då är det oftast 50-50. Ofta framhålls det att män aldrig skulle göra det gratis men på ovanstående kommentarer verkar det vara fullt möjligt. Välkomna att starta ett sådant projekt också med ej arvoderade ambassadörer.

 32. barfota Says:

  @Johannes Westlund säger: 23 augusti 2011 kl. 10:32

  ”Jag vet inte om du har koll på att de zoner som man funderar på är områden med extremt låg företagsetablering och stora socioekonomiska problematiker. ”

  Både ja och nej. Jag har bott på tre olika adresser på Rosengård och aktivt jobbat där under nästan 6 års tid. Som jag har upplevt det hela där så finns det både fler butiker, småföretag och lyxbilar där än på många andra områden i Malmö. Inte upplevde jag de som bor där för extremt fattiga heller. Däremot så var det stökigt, smutsigt och bråkigt för det mesta. Jag tror ärligt talat inte det är svårare där än någon annan stans i Malmö. Du rätt i att ”Sveriges integrationspolitik är ett fiasko” men inte i att ”att majoriteten anländande invandrare faktiskt placeras i en underklass.” Tvärtom, det finns nog ingen grupp det görs så mycket för som invandrarna och framförallt invandrarkvinnorna.
  Ett av de stora problemen är att man i media lyfter fram integreringen som ett framgångsrikt projekt när det i grund och botten är en total katastrof och haveri.

  ”Jag brukar vara emot klassbegreppet och tjatet om klass-samhället, men vad gäller invandrare finns relevans av att använda benämningen klass.”

  Tja du får nog vänja dig vid ”klassbegreppet” för det är ett klass-samhälle vi lever i och det berör inte bara invandrare. Jag tror inte att dessa klass-klyftor minskar genom kvotering, curling och särbehandling, snarare tvärtom.

  ”Idén är att om man skapar andra konkurrensfördelar som uppväger de nackdelar som finns så kommer etableringen av företag att öka.”

  Här förstår jag dig inte. Vilka nackdelar har kvinnor och invandrare som inte resten av presumtiva nyföretagare har?

  Avslutningsvis så kommer dina egna visa ord i retur här.

  ”Nej, Antingen ska man stödja båda kön eller inget. Annat ger osunda snedvridningar av marknaden som i sin tur sannolikt får effekter i flera led. ”

 33. Lasse Says:

  @Mibelle

  Led inte bort frågan med egna patetiska halmstrån.

  Se nedan vad det handlar om:

  Affärs- och innovationsutveckling.

  Medfinansiering till privata och offentliga aktörer för affärs- och innovationsutvecklingsinsatser.

  Extra satsning på kvinnoprojekt inom gröna näringar i gles- och landsbygd, tjänste- och servicesektorn, kreativa och kulturella sektorn, vård och omsorg samt utbildning.

  Generella och riktade insatser.

  Satsning på ägarskiftesinsatser. Dessutom fokus på entreprenörskap inom högskola och universitet, ALMI:s Mentorskapsprogram för företagande kvinnor, innovationer och företag med tillväxtambitioner.

  Finansiering och finansiella strukturer. Innefattar ALMI:s innovationsfinansiering till kvinnor för att fler ska kunna kommersialisera sina produkter. Plus: satsningar på affärsänglar och riskkapitalister för att kvinnor ska få tillgång till kapital.

  Attityder, förebilder och kunskap. Ska synliggöra kvinnors företagande genom att ta fram fakta och statistik samt att fortsätta arbetet med förebilder genom ambassadörer för kvinnors företagande.

  Källa: Tillväxtprogrammet

  http://www.driva-eget.se/100-miljoner-till-kvinnors-foretagande-857269

  ************************************************************************************

  Det står och delar ut mina skattepengar till ENBART täcka könet. Eller med andra min son får inga pengar däremot får min dotter det. (båda är entrepenörer i ung ålder)

  Könsrasism, diskriminering och könsapartheid, välj själv.

 34. Lasse Says:

  100 miljoner till kvinnors företagande
  Nu har regeringen beslutat om innehållet i den fortsatta satsningen på programmet Främja kvinnors företagande. Det är glädjande att andelen kvinnor som startar företag ökar, men Sverige behöver fler kvinnor som väljer att starta och driva företag. Nytt för i år är satsningen på företagande på landsbygden. Vi lyfter också kvinnors möjligheter att överta företag genom ett ägarskiftesprogram.

  Av de 100 miljoner kronor som avsatts i budget fördelas 75 miljoner på fyra prioriterade områden inom programmet. Det gäller då affärs- och innovationsutveckling, riktade insatser mot prioriterade affärsområden, finansiering och attityder/förebilder. Sex miljoner går till ALMI:s mentorskapsprogram och fem miljoner till ambassadörer för kvinnors företagande.

  Övriga medel inom ramen för de 100 miljonerna har regeringen ännu inte fattat beslut om. Det är Tillväxtverket som på uppdrag av regeringen samordnar och genomför det ettåriga programmet för att främja kvinnors företagande. Satsningen är en fortsättning på det treåriga program som genomfördes 2007-2009, och resultatet av programmet ska överlämnas till Näringsdepartementet senast den 15 mars 2011.

  Den fortsatta satsningen på främjande av kvinnors företagande är ytterligare ett steg mot ett Sverige som uppmuntrar entreprenörskap. Det vill säga ett land som bara ser fördelar med uppfinningsrikedom och företagarvilja, både bland kvinnor och män. Kort och gott – ett bättre Sverige!

  Maud Olofsson
  Näringsminister

 35. Matte Says:

  Men vad trevligt att delar av den skatt jag betalar in går till potentiella konkurrenter, sånt som jag inte får ta del av pga att jag har mörk röst.

  *ironi*

 36. Mibelle Says:

  Det är rätt citerat Lasse. Men fortfarande är det män som får del av de pengarna också och det är väl inget patetiskt halmstrå? Dels de män som söker till sina organisationer t ex Malmö Nyföretagarcenter http://www.mnc.se där det är män som står bakom ansökningen MEN för utbildningar för kvinnor. Dessutom anlitas ju män som föreläsare, leverantörer etc till projekten och får på så sätt del av pengarna. Det som du kan se orättvist är att män INTE får del av de subventionerade utbildningarna. Eller har jag missuppfattat dig?

 37. Mibelle Says:

  Dessutom Lasse och ni andra – glöm inte att 35% ska medfinansieras med egna medel eller andras för att ni ska få beviljat några pengar alls. Det är inte alla som klarar den biten och en del klarar inte att skriva ansökningarna så de blir beviljade utifrån de kriterier som ställts upp. Ca hälften blev beviljade medel från Skåne förra året och det är väl troligt att det blir detsamma nu. Synd att radioprogrammet inte nämnde det alls utan det verkade som ett guldregn över Skåne.
  För övrigt tycker jag att det blir bra om utbildningarna så småningom kan vända sig till både män och kvinnor på samma villkor. Blandat är bäst!

 38. Lasse Says:

  @Mibelle

  Var snäll och läs mina senaste inlägg igen. Det är enbart kvinnor som erhåller finansiering och hjälp. Men du försöker släta ut det hela med att det finns manliga mentorer som får betalt ?!

  Regeringen har avsatt 100 miljoner som är öronmärkta för kvinnor.

  Vad är det du inte förstår ?

 39. barfota Says:

  @Mibelle
  Du är bara för mycket. Att hänvisa till Malmö Nyföretagarcenter som samarbetar med eländet som samarbetar med unika möjligheter för företagare i Rosengård och som jag skarpt kritiserar här i samma tråd är bara för mycket.
  Är det så att de får pengar och stöd från inte mindre än tre olika håll eller rör det sig om ”paketdiskriminering”?

  MNC, ALMI och Uppstart Malmö.
  Det är bara att jobba litet extra och öppna plånboken @Lasse, Djävla dårskap!

 40. Johannes Westlund Says:

  @barfota: Ditt resonemang är lite som när man gör del när man ska lösa en första gradens linjär diffekvation. Du har inte fattat vilken den integrerande faktorn är (e^(i(p(x))). 7 år är genomsnittstiden det tar för en invandrare att komma i sysselsättning. Ett arbete är den integrerande faktorn. Spelar egentligen ingen roll hur många integreringsprojekt vi kör. Det viktigaste är att se till att invandrare får komma ut på arbetsmarknaden.

  Sen har invandrare rella nackdelar vad gäller företagande. Betydligt större svårligheter att hitta riskkapital, betydligt sämre nätverk, ofta sämre vana av affärsklimatet med mera. Men vissa invandrargrupper är företagssamma och drivna och lyckas bra. Jag beundrar dem.

  Och tror du inte att det är ”lite allmänt stökigt” är något en seriös företagare funderar över? Företag vill generellt sett ha en ordnad tillvaro där varuleveranser inte blir kapade, sprängda eller beskjutna, där anställda tryggt kan ta sig till jobbet och så vidare. Tror du på allvar att företagandet i dessa zoner är extremt lågt helt utan grund? Jag är inte för att man ska stödja grupper, men däremot är jag helt för att man kan utforma system så att fler platser i Sverige blir attraktiva för företagande.

  Vidare om klass-samhället. Definitionen av en klass är att man föds in i en tillvaro som man inte kan förändra. Ungefär som kast är man fast i samma socioekonomiska situation hela livet. I sverige finns extremt låg relevans att prata om klasser. Men betänk just invandrare. Hur många invandrare har vi i högskolan? Hur många invandrare har vi på styrelseposter, i politiken? Där kan man prata om klass.

 41. barfota Says:

  @Johannes Westlund
  Varför är det jag inte fattar mer betydelsefullt än det du inte fattar?
  Du skriver…

  ”Det viktigaste är att se till att invandrare får komma ut på arbetsmarknaden.”

  Då svarar jag NEJ, det viktigaste är att ALLA får komma ut på arbetsmarknaden och att vi har samma lagar och spelregler för alla i Sverige.

  ”Vidare om klass-samhället. Definitionen av en klass är att man föds in i en tillvaro som man inte kan förändra.”

  Vad definitionen av ”klass” eller ”feminism” är bryr sig knappast någon om som drabbas om. De drabbade efterlyser ett rättvisare samhälle med samma spelregler och lagar för alla.

  ”Hur många invandrare har vi på styrelseposter, i politiken?”

  Det spelar ingen roll även om det inte skulle finnas en enda av de du nämner på dessa poster. Med det resonemanget så är du för kvotering och särbehandling, det är inte jag.

  Så här ser jag på våra Svenska lagar som skall gälla för alla fullt friska personer i Sverige.
  Vi skall ha samma skyldigheter, rättigheter, lagar och lika straff för samma brott, m.a.o. samma spelregler för alla oavsett kön, religion, sexuell läggning m.m. Lagarna skall helt enkelt vara neutrala! Med det sagt så finns det ingen anledning att specificera ytterligare.

 42. Mibelle Says:

  Lasse
  Vad är det DU inte förstår? Pengarna som är utlysta i Skåne -3,5 milj som det är informationsmöte om i Malmö 25/8 går till företag alt organsiationer. Som lämnar in en ansökan och ev får den beviljad om Region Skåne tror på idéen som sådan och den innehåller utbildning, utveckling eventuellt coaching/mentorskap av kvinnor. Pengarna används till lokaler, administration, personal, föreläsare mm för att kunna erbjuda subventionerade utbildningar för kvinnor (där är det rätt ja). Kvinnorna betalar en del själva för att gå utbildningen resten är subventionerade genom EU-medlen. T ex betalar de 5.000:- för att gå en utbildning som normalt skulle kosta kanske 15-20.000:-Pengarna får inte användas för att driva eget företag i ordinarie verksamhet. Kom gärna på informationsmöte ni i tråden – det kommer hållas runt om i landet. Jag håller med dig att utbildningarna gärna hade fått vända sig till män också men just i denna satsning är det inte så pga att det var ca 25% av landets företag som startas av kvinnor resten av män. Och Maud Olofsson/regeringen vill utjämna denna klyfta genom denna satsning samt ambassadörssatsningen. Nu är siffran uppe i ca 30-35% företag som startas och drivs av kvinnor (ibland kan det ju faktiskt vara en man o en kvinna tillsammans också). Målet är åtminstone någonstans kring 40% (tror jag) och därefter kommer denna satsning försvinna för då finns inte behovet längre. Och då hoppas även jag att kön inte har någon betydelse för ev nya utbildningssatsningar.

 43. Mibelle Says:

  Barfota – Jag hade inga synpunkter på det du skrev genom att råka nämna MNC – det var bara dem som dök upp i huvudet som ett exempel. Jag har kanske inte läst hela tråden så noggrant och jag känner inte till det du nämner så mycket mer än vad som stått i SDS.
  Däremot är jag rätt insatt i utlysningen av pengar till utbildningar av kvinnor men ska gå på informationsmötet imorgon för att få veta ännu mer.
  För övrigt vill jag bara tillägga återigen – blandat är bäst! Och jag jobbar mer än gärna med manliga företagare också!

 44. barfota Says:

  @Mibelle

  ”För övrigt vill jag bara tillägga återigen – blandat är bäst! Och jag jobbar mer än gärna med manliga företagare också!”

  Blandat är bäst, visst men låt oss då fördela alla resurser rakt av.
  Som kvinna kan du inte vara opartisk och objektiv talesperson för männen på samma vis som en man inte kan vara opartisk och objektiv talesperson för kvinnorna. Men återkom gärna och ge mig bara ETT (1) enda vettig svar på varför det skulle vara OK att diskriminera männen i Sverige, ett land där ingen annan grupp tillåts diskrimineras.

  Svara med ett kort JA eller NEJ
  Tycker du vi skall ha samma lagar och spelregler för män och kvinnor i Sverige?

 45. Mibelle Says:

  Generellt JA Barfota men jag är för lite insatt i frågan angående vad det finns för män så jag misstänker att om jag visste mer skulle det bli ett NJA. Vilket är ett svar som du inte vill ha. ;-)Känner som sagt bara till själva utlysningen och där skulle jag gärna se män som deltagare också eftersom det kan ge större dynamik och utbyte i grupperna.

 46. Lasse Says:

  @Mibelle

  Hur du än vrider och vänder på steken så är den här satsningen öronmärkt och riktad till ENBART kvinnor. Eller med andra ord könsdiskriminering.

  Jämställdhet är när man har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter.

  Ovanstående är ojämställt eftersom män inte får samma möjligheter eller har samma rättighet att söka utbildning, finansiering etc..

  Jämställdhet har inget med hur stor andel män eller kvinnor som startar eller har ett företag. Det står var och en fritt att starta och driva företag.

  Feminismen har kidnappat ordet jämställdhet och applicerar det på de mest absurda idee´r som i själva verket är ren könsapartheid.

  @Barfota

  Feminism och generaliseringar går hand i hand vet du väl 😉 går inte att få ett ja eller nej ur en feminist.

 47. Johannes Westlund Says:

  @barfota: Är du verkligen oförmögen att utläsa sammanhang eller hade du bara otur när du tänkte? Det viktigaste, för att integrera invandrare (dvs det som jag avsåg med uttalandet och det som diskussionen handlade om), är att korta tiden mellan ankomst och första arbetet, med andra ord att se till att invandrare får jobb. Detta pekar all forskning på ämnet om. Det betyder inte att det är oviktigt för andra att komma ut i jobb, det betyder att det viktigaste fokuset för integrationspolitiken borde vara att skapa arbetsmöjligheter till invandrare. Jobb är integrerande faktor.

  Vidare om klasser: det är väl ointressant om andra bryr sig om definitioner eller inte. Det är sakfel att påstå att Sverige generellt är ett klass-samhälle. Visst existerar klyftor, men det är en helt annan sak än klass. Ingen etnisk svensk är någonsin hindrad att skapa sig bättre förutsättningar. Utbildning är gratis och endast våra egna val placerar oss där vi hamnar i samhället. Det samma gäller i mindre utsträckning invandrare. Det är dokumenterat att du har det svårare att ta dig fram i samhället om du heter Achmed än om du heter Sven. Det är bevisat att samhället stigmatiserar och särbehandlar invandrare. Betydligt bättre bevisat än könsmaktsordningen.

  Och mitt uttalande om invandrare i politiken gör mig inte för kvotering. Jag är helt mot kvotering (i alla sammanhang utom de rent matematiska där kvoter ofta är smidiga att räkna med). Jag menar däremot på att det kan vara en indikation på att vi har ett segregrationsproblem. Självfallet ska vi inte kvotera, men däremot kanske det är värt att ifrågasätta den nuvarande integrationspolitiken och ersätta den med något som får ut invandrare snabbare i jobb. För det förebygger mycket brottslighet och annan socioekonomisk problematik som uppstår och det integrerar människor bättre in i vårt samhälle. Detta måste inte ske på bekostnad av andra satsningar, men olika grupper har olika behov och ibland finns poänger med riktade satsningar. Men det blir fel när alla riktade satsningar går till Kvinnor, eller till invandrare, eller till män för den delen. Felet ligger aldrig i en riktad satsning utan i summan av de riktade satsningarna. Exempelvis så är en satsning på mödravård en superbra satsning som bara kommer kvinnor till del. Den satsningen är inte fel eller ojämställd i sig. Samma sak med att satsa på integration av invandrare. Igen så är det inte fel eller ojämlikt. Vi etniska svenskar behöver inte integreras. Vi kanske istället behöver något annat. Diskriminering är inte att man väljer riktade stöd och satsningar. Diskriminering är när man utesluter grupper från alla satsningar.

 48. Mibelle Says:

  Hahaha….du är för rolig Lasse 😉 . Det är inte lätt att vara ensam kvinna och ge sig in i denna ”vargflock”. Jag är definitivt ingen direkt ”feminist” vilket jag tycker jag uttalat klart och tydligt. Jobbar oftast hellre med män faktiskt men varför ska jag berätta någon annan gång och inte i denna tråd. Nu måste jag jobba med mitt eget företag och ansökningarna i detta projekt Främja kvinnors företagande så jag har inte tid. 😉

 49. barfota Says:

  @Lasse

  ”Feminism och generaliseringar går hand i hand vet du väl 😉 går inte att få ett ja eller nej ur en feminist.”

  Jodå, jag har faktiskt lyckats med det ett par gånger, efter det att de har svarat med raka svar så brukar de snabbt lämna GenusNytt via bakdörren 😀

  Satt och läste det idiotsvar du fick från Telia, suck!

 50. Mibelle Says:

  ”Hur du än vrider och vänder på steken så är den här satsningen öronmärkt och riktad till ENBART kvinnor. Eller med andra ord könsdiskriminering.

  Jämställdhet är när man har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter.

  Ovanstående är ojämställt eftersom män inte får samma möjligheter eller har samma rättighet att söka utbildning, finansiering etc..”

  Och du Lasse med citatet ovan – det stämmer ang söka utbildning men inte finansiering. Män kan ju söka finansiering här också för projekt som utbildar kvinnor. Du kan alltså hyra lokaler av män, ha en manlig projektledare, ha manliga föreläsare och coacher etc så ta bort ordet ”finansiering” i så fall. Själv har jag blandat…. 🙂

 51. Lasse Says:

  @Mibelle

  Främja på med din könsdiskriminering av män 😉

  ps. orkar inte bemöta dina härskartekniker dvs. du är rolig du (förlöjligande)

 52. Lasse Says:

  @Mibelle

  Sluta med dina halmstrån nu är du snäll. Du osynliggör mina argument och inlägg, sedan kommer du med de brödsmulor män möjligtvis skulle kunna erhålla av dessa 100 miljoner.

 53. Mibelle Says:

  Det var absolut inte menat som ett förlöjligande. Tycker du själv har gjort ena påhoppet efter det andra på mig. Du är nog för lättkränkt i så fall. Som boken ”Ingen tar skit i de lättkränktas land”. Eftersom jag bjuder in män till en hel del aktiviteter i detta program så vet jag att jag gör rätt i alla fall när jag läser alla kommentarer. Vad gör du själv? 😉

 54. Mibelle Says:

  Lasse för att belysa med ett exempel Om du som utbildningsföretag (manligt eller kvinnligt eller både och) har en budget på 500.000:- för att köra en utbildning för låt oss säga 30 kvinnor som ett ex. Då ska du medfinansiera med 175.000:- (=35%) och du kan då få max 325.000:- i EU-bidrag (=65%) De 325.000:- ska täcka din projektledning, administration, lokaler, material , föreläsare m m. Vad är brödsmulorna då? Jag förstår inte riktigt så du får gärna förtydliga är du snäll? 🙂

 55. Mibelle Says:

  Oooops nu skrev jag fel ser jag. Det är de 500.000:- som ska täcka din projektledning, administration, personalkostnader, lokaler, material, föreläsare, coacher etc. Sorry! 😦

 56. Lasse Says:

  @Mibelle

  Varit entrpenör i snart 30 år, hjälpt och coachat kvinnor i min närhet ett antal gånger.

  Vad jag kan utläsa så skall ca: 6 – 10% av totala budgeten gå till mentorskap/utbildning etc. rätta mig gärna om jag har fel. Det som sticker mest i ögonen är Almis finansieringsprogram som BARA riktar sig mot kvinnor.

  Delprogram 3: Finansiering och finansiella strukturer
  Delprogram 3 innefattar ALMI:s innovationsfinansiering till kvinnor.

  Om du inte ser att ovanstående är diskriminering av män känns det meningslöst att fortsätta den här diskussionen.

  ps. Har en son och en dotter som är i ung ålder och båda entrepenörer. Min dotter kan söka och få bidrag, finansiering, utbildning, coachning etc. men inte min son för han har fel kön. Man baxnar 😦

 57. barfota Says:

  @Johannes Westlund
  Nej jag läste inte fel men det viktigaste är inte att få in den ena eller andra gruppen i arbete, det viktigaste är att skapa jobb åt alla och jag menar att pengarna borde läggas där i stället. Först när jobben finns som man faktiskt kan försörja sig på kan man ställa krav på att människor skall jobba.
  Att positivt särbehandla en grupp är att negativt särbehandla en annan.
  Vi pratar om olika saker du och jag du pratar om att korta ned tiden fram tills dess invandrare får jobb jag pratar om att korta ned tiden för alla att få jobb ingen grupp skall särbehandlas. Man får helt enkelt ställa sig i samma arbetslöshetskön som alla andra.

  ”Det är sakfel att påstå att Sverige generellt är ett klass-samhälle. Visst existerar klyftor, men det är en helt annan sak än klass. Ingen etnisk svensk är någonsin hindrad att skapa sig bättre förutsättningar. Utbildning är gratis och endast våra egna val placerar oss där vi hamnar i samhället”

  Nähä, du är helt enkelt för ung för att kunna förstå eller har haft turen att bli född av ha rätt föräldrar i rätt samhällsskikt. I bästa fall så kommer du aldrig att kunna förstå vad klass är och i sämsta fall kommer du att få uppleva det klass-samhälle som du påstår inte finns från botten. Jag hoppas innerligt för din skull att du inte hamnar i botten, vyerna är inte lika vackra därifrån. Att säga tulpanaros är enkelt att tillverka en sån är betydligt svårare.

  ”Det är dokumenterat att du har det svårare att ta dig fram i samhället om du heter Achmed än om du heter Sven.”

  Sant, men det är också svårare om man är, fattig, tjock, ful, lågutbildad, gammal eller kort och numera också man. Dokumenterat är också att blir Svensk medborgare på någon vecka eller så om man är elitidrottsman/kvinna.

  ”Och mitt uttalande om invandrare i politiken gör mig inte för kvotering. Jag är helt mot kvotering (i alla sammanhang utom de rent matematiska där kvoter ofta är smidiga att räkna med). Jag menar däremot på att det kan vara en indikation på att vi har ett segregrationsproblem. Självfallet ska vi inte kvotera, men däremot kanske det är värt att ifrågasätta den nuvarande integrationspolitiken och ersätta den med något som får ut invandrare snabbare i jobb.”

  Skulle tro att det är ungefär lika många invandrare i politiken som lågutbildade och det kan ju vara en indikation på att vi har en dålig skola, ointresse, språkproblem eller annat som gör att de kanske inte vill jobba inom politiken. I politiska och ideella föreningar tycks det t.ex. vara oerhört svårt att få kvinnor som är villiga att engagera sig och stanna kvar, jag har inget svar på varför det är så men, så är det.

  Jag skulle snarare vilja ifrågasätta invandringspolitiken. Är vi verkligen snälla som tar in människor i Sverige när vi inte förmår ge dem ett värdigt liv och jobb eller hade det kanske varit bättre att hjälpa dem i deras eget land på deras villkor?

  ”Exempelvis så är en satsning på mödravård en superbra satsning som bara kommer kvinnor till del. Den satsningen är inte fel eller ojämställd i sig”

  Ja så länge man kallar det för mödravård. Man är två om ett barn så döp om det till föräldrautbildning så ligger ju satsningen på både mammans och pappans välbefinnande.

  En annan superbra satsning är mammografin, fler män dör av prostatacancer än kvinnor av bröstcancer. Gör om denna satsning så att den kommer båda könen tillgodo.

  ”Samma sak med att satsa på integration av invandrare. Igen så är det inte fel eller ojämlikt. Vi etniska svenskar behöver inte integreras”

  Jaså inte? Vet du om att ensamhet, utanförskap och självmord är ett jätteproblem i Sverige. Alla behöver integreras i arbetslivet och ett socialt liv. Vem som lever i ensamhet, utanförskap, är sjuk, arbetslös eller tar självmord är oväsentligt. Vi måste helt enkelt ta bättre hand om varandra!

  ”Diskriminering är när man utesluter grupper från alla satsningar.

  Ja, det är väl just det jag pratar om när jag säger att samma spelregler och lagar skall gälla för alla. Det är alltså fel att utesluta någon från ett jobb till förmån för någon annan, faktiskt lika fel som att utesluta män från vissa jobb till förmån för kvinnor.

 58. barfota Says:

  @Mibelle

  ”Känner som sagt bara till själva utlysningen och där skulle jag gärna se män som deltagare också eftersom det kan ge större dynamik och utbyte i grupperna.”

  Är du inblandad i upplägget av utlysningen och om du gärna skulle se män som deltagare varför är då inte utlysningen utformad så att den tilltalar båda könen lika mycket?

 59. Mibelle Says:

  @Barfota Nej, jag är inte inblandad i upplägget av utlysningen i så fall hade jag vetat mycket mer. Det är Tillväxtverket som har ansvaret först och sedan fördelas pengarna ut i de olika län som själva ansökt om pengar från tillväxtverket. Därefter gör de olika länen/regionerna en utlysning som i detta fall skåne som jag känner till bäst eftersom det är här jag ska söka också liksom de flesta andra som kommer imorgon på informationsmötet. Jag har drivit sådana kurser tidigare därav att jag kan tycka att det vore bra med utbildningar för både män och kvinnor. Men det finns både för- och nackdelar med bara kvinnor i en grupp.

 60. Mibelle Says:

  p.s Och kommer det ett motsvarande projekt för män ”Främja mäns företagande” så kommer jag söka i det också. Fast helst ska det väl heta ”Främja ALLAS företagande” då 😉 eller något dylikt.

 61. barfota Says:

  @Mibelle

  ”Jag har drivit sådana kurser tidigare därav att jag kan tycka att det vore bra med utbildningar för både män och kvinnor”

  Ja och aningen mera jämställt dessutom.
  OK, tack för ditt svar. Du fortsätter med ditt och jag fortsätter med mitt.
  Lycka till och framför gärna vår absoluta och bestämda kritik mot satsningar bara på ett kön uppåt i kärringleden 😀

  p.s När du kommer med främja allas företagande så får du låna mitt öra också.

  Tack för din tid, vi kommer inte längre än så här.

 62. Mibelle Says:

  @Barfota Ja, det var intressant att höra mäns åsikter i denna fråga. Jag ser mig dock inte som kärring själv 😉 men jag förstår vad du menar och det kan vara bra att ha i tankarna vad män tycker om detta. Framförallt tycker jag som sagt radioprogrammet vinklades fel troligen pga att de inte kände till alla fakta. @Lasse Jag tror det är mer i budgeten till utbildning än 6-10% men jag ska kolla och inte uttala mig än om det. Almis delprogram känner jag inte till något särskilt för de pengarna går ju till Almi direkt. Hoppas de har pengar för att satsa på mäns innovationer också för det behövs ju också. Jag kommer så småningom driva kurser för både män och kvinnor men tanken är då att driva dem utan bidrag alls utan var och en får betala vad de kostar helt enkelt. Tack mina herrar för intressanta diskussioner 🙂

 63. Karin Klerfelt Says:

  Alla ni som har skrivit långa och upprörda kommentarer och blogg inlägg om detta, varför inte istället lägga ned kraften och energin på lite entreprenöriella aktiviteter som skapar skatteintäkter och arbetstillfällen!
  Om ni nu upprör så mkt så ta reda på korrekt fakta först!

  Karin Klerfelt, företagare sen 1990 och stolt ambassadör för kvinnors företagande

 64. barfota Says:

  @Karin Klerfelt

  ”Alla ni som har skrivit långa och upprörda kommentarer och blogg inlägg om detta, varför inte istället lägga ned kraften och energin på lite entreprenöriella aktiviteter som skapar skatteintäkter och arbetstillfällen!

  Asch, det kan kvinnorna själv göra, är trött på att generera skatteintäkter för att finansiera feminister och kvinnors lekstuga.

  Stolt man och inte kvinnohatare 2011. Företagare sen urminnes tider!

 65. Martin Motala Says:

  Jag kan inte skryta med att jag läst siffror och statistik över företagande män/kvinnor, men mitt sunda förnuft säger att hela samhället gynnas om fler kvinnor blir företagare.

 66. Madeleine Says:

  Jag tycker precis som ni som skrivit här ovan om hur illa det är att kvinnor får konkurrensfördelar etc genom skattefinansierade medel som driver företag – OM DET NU VAR SÅ DET VAR. Pengarna ges INTE till dessa kvinnors företag direkt. De ges till de företag/organisationer som kan genomföra utbildningsinsatser riktade till kvinnor.

  Det är allmänt känt att bland företagarna finns endast dryga 25% kvinnor. Av den totala andelen arbetsmarknaden är det endast 3% av kvinnorna som är egen företagare. Hur ska vi göra för att öka andelen? Vilka hinder har kvinnor för att bli företagare? Det är frågor som ställts och som funnits till underlag för att finna vilka riktade utbildningar som ska göras.

  Organisationer som arbetar för kvinnor. Ja… Menar ni att det inte finns det för män? Hemliga ordnar, bastuklubbar, golfträffar osv?

  Ett av de största hindren är den offentliga sektorn där majoriteten av kvinnorna har sin kompetens. Hur entreprenöriella tror ni dessa kvinnor som arbetar inom vård, skola och omsorg är? Tror ni på fullaste allvar att det är lika lätt för en kvinna som har arbetat 25 år på ett äldreboende eller på en förskola som en man som arbetat på ett byggföretag att verkligen ta klivet till att starta ett eget företag?

  Kvinnor har under hela industrialiseringen haft ett huvudansvar för hemmet. Jag tror inte man behöver vara helt ologisk för att förstå att det kan vara ett hinder för kvinnor att helt plötsligt säga till sin omgivning att nu ska jag driva ett företag så jag kan inte ta hand om hemmet på samma sätt… eller barnen… Jag har själv fått frågan när jag startade mitt företag på heltid: Men vem ska ta hand om barnen?

  Just den frågan har stört mig lika mycket vad gäller min rätt att bli egen företagare som förminskningen av min mans betydelse i hemmet och för mina barn! Ändock finns den och jag tror den är signifikant för en del av problematiken – det finns könsroller som är svåra att bryta. 3% av de arbetsföra kvinnorna i Sverige i dag driver företag…

  Det handlar alltså inte om att ge pengar rakt in i kvinnornas egna företag.

  Debatten blir snedvriden om inte fakta tas hänsyn till utan utgörs av mer spekulativa former. Självklart ska inte företag byggas på bidrag – det är faktiskt otroligt nedlåtande att ni tycks tro att vi kvinnor gärna tar emot bidrag för att få verksamheten att gå runt.
  Jag brukar verkligen försöka prata om jämställdhet utifrån båda perspektiven med manliga roller att bryta och typiska kvinnoroller som inte ”släpps” eller anförtros till män. Men här, här diskuterar ni en viktig åtgärd för att skapa jämlikhet mellan kvinnor och män i förutsättningarna att starta och driva företag. Bara det att ni diskuterar negativt om projektet utan att ens ha fakta och förståelse för vad som ligger bakom. DET gör mig förbannad.

  Ambassadör för Kvinnors företagande och stolt över mitt företagande

 67. Mibelle Says:

  Till det informationsmöte jag var med på den 25/8 (av 2 möten) var det ca 40 kvinnor men bara 3 män varav jag hörde att minst en man ska söka pengar i alla fall. Men andra män kan ju fortfarande söka ändå om de vill utan att gå på informationsmöte. Deadline är 14 sept här i Skåne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: