Är gubbväldet inom fotbolls-TV krossat nu?

by

Idag utropar Metro: ”De har krossat gubbväldet i fotbolls-tv:n”. Sedan fortsätter det med att ”Gubbväldet har rämnat i landets fotbollssändningar”. Bild visas på fem kvinnor.

Själva artikeln inleds:

”I decennier var tv-sport i allmänhet, och fotbollssändningarna i synnerhet, en manlig bastion. Men gubbväldet har rämnat – och allt fler kvinnliga fotbollsjournalister tar plats i rutan.”

Jag har – naturligtvis – inte det minsta emot kvinnliga fotbolls- och sportreportrar. Men varför måste Metro anslå en så mansföraktande ton? Varför använda prefixet ”gubb-”? Varför använda ordet ”välde”? Varför använda ett militant ord som ”krossat”?

Man får intryck av att män har ockuperat området och med snarast militanta metoder motat bort kvinnor. Jag tror dock att verkligheten är en helt annan. Är det inte helt enkelt så att män alltid har varit mycket mer sportintresserade än kvinnor? Genomsnittligt, alltså.

Jag har förvisso inget bevis för detta, det ska erkännas. Men om man tittar sig om i världen så ser man ju var man ser.

Metros reporter försöker få det till att kvinnliga sportreportrar behandlas illa. Han ställer den ledande frågan:

”Hur bemöts du som kvinnlig sportjournalist av tittarna/läsarna? Börjar mejlen fortfarande med ”lilla gumman”?”

Frågan ställs till den 24-åriga Amanda Fredin, som nyligen rekryterades som sportreferator till Viasat där hon ersätter en man. Hon svarar: ”Jag tycker det är väldigt lite sådant”.

Per Nunstedt, kanalchef på Viasat fotboll, verkar trött på genusdiskussionen Metro skriver att han suckar lite när diskussionen kommer på tal, och säger att han skulle önska att den debatten var förbi.

Jag får intrycket att Metro försöker krysta fram intrycket av ett kvinnoförtryck i sportjournalistbranschen.

Läs artikeln här (de har ändrat rubriken jämfört med papperstidningen). Tack för tipset, Johan och Peter!

För övrigt, media talar som bekant väldigt ofta om ”gubbvälde”. Ordet ger 64.100 träffar på Google. Ordet ”kärringvälde” ger 435 träffar, och ”tantvälde” ger 401 träffar. Det innebär att det talas ca 76 gånger så mycket om gubbvälde som om motsvarigheten på den kvinnliga sidan. Detta trots att det verkligen finns många kvinnliga bastioner, där män är sällsynta. Varför talas det inte om tant- eller kärringvälde där?

För övrigt 2: LO har enat sig om krav på en så kallad jämställdhetspott i avtalsrörelsen. Det är en blandning av en kvinnosatsning och låglönesatsning (en intern LO-kompromiss – Metall gillar inte kvinnosatsningar). Läs här. Tack för tipset, Johan.

Psss… Läs här om The 20.000 challenge, satsningen på att öka GenusNytts målgrupp.

Annonser

25 svar to “Är gubbväldet inom fotbolls-TV krossat nu?”

 1. Nils Jungenäs Says:

  Det är politiskt korekt att uttrycka sig nedsättande om män och det som är manligt. Det är näst intill brotsligt att göra detsamma kvinnor och kvinnlighet.
  Inget konstigt i dagens PK-infekterade åsiktsförtryckande samhällsklimat i Sverige.
  Det gäller inte bara kön. Detsamma gäller på många områden. Det är bara ”fel” att bete sig förkastligt om man gör det mot fel grupp. Jämför bara tongångarna i media efter händelserna i Norge med hur det låter när illdåd begås i islams namn. De som annars ursäktar och förringar de politiska kopplingarna tävlade helt plötsligt om att smutskasta, kategorisera, generalisera och tillämpa ”guilt by association”. Man ville från vänsterhåll till och med att man skulle börja åsiktsregistrera i Sverige.

 2. spindelgubben Says:

  så det har blivit riktig jämställdhet nu? Alltså 90% kvinnor och 10% män?

 3. Olle Says:

  Tjejväldet tar över. Nu blir det väl damfotboll och curling på Tipsextra? Otäcka tjejslem! 😉

 4. anders Says:

  Tycks minnas att Metro officiellt antagit ett feministisk perspektiv på nyheter. De har alltså en uttalad strategi att använda sig av feministisk retorik och nyhetsvinkling, så jag är inte alls förvånad att artikeln kommer från dem.

 5. Hjalmar Says:

  Olle:
  Bara Sporten visar beachvolley, så… 🙂

 6. Jocke S Says:

  Föreslog själv ”gummvälde” till FP, Helena von Schantz (hon är mot sexköpslagen bl.a.) och hon repeterade det. Kanske alla ”välden” kunde skippas, ”stats- och media-feministvälde” är dock en realitet!
  Fotboll, Jag minns MYCKET tydligt hur det bara för ett par decennier sedan förekom hånfulla (kvinnliga) insändare om ”dessa män som kunde jaga en liten läderbit”. Och så då de stackars fotbollsänkorna.
  Vet inte om Sune Sylvén är kvar på SVD sport, men får har väl som han spridit mansföraktet inom media, mot idrottens män. Med gris-epitet osv

 7. AV Says:

  När får vi se följande artikel:

  Kärringväldet inom förskolan krossad.

  Förskolan har länge setts som en kvinnlig bastion, där ett feminint tolkningsföreträde rått. En kvinnokultur som aktivt stött bort män med sin könsmaktsordning att kvinnliga sysslor (pyssel) är viktigare än manliga (bollekar). Denna kvinnliga hegemoni är äntligen krossad i spillror genom att man infört ”hälften herrarnas”, ett projekt från SKL, där män aktivt inkvoterats i förskolan. Det började med att tidningen Börje satte klistermärken på förskolor runt i Stockholm med texten: ”Här råder kärringväldet som feminiserar dina barn”. Sveriges Komuner och Landsting fortsatte sedan med sin kampanj. Numera är det minst 40% manliga anstälda på samtliga förskolor i Stockholm. ”En milstolpe i genusarbetet”, säger genusforskaren Kim Hensson.

  För att förekomma alla feminister: Nej , jag vill inte se en inkvotering av män på förskolan. Genom att vända på grupperna ser man hur befängt dagens språkbruk i genusdebatten är.

 8. Katarina Says:

  @ Nils. Jag retar mig på att man efter dåden vill betona att för mycket fokus varit på islamister och ställer frågan till exempelvis SÄPO-representanter om huruvida man nu borde skifta fokus till de högerextrema. Jag tycker frågan är felställd. Givetvis skall fokus ligga på båda säkerhetshoten. För att nu ett dåd utförts av en högerextrem person innebär inte att övriga hot överdrivits eller försvunnit.

  Som Merit Wager skriver på sin blogg; verkligheten är inte svart eller vit, den är både och.

  Vad jag härmed vill säga är att man kan, bör och skall kunna diskutera problem som är specifika eller övervägande hos båda könen – samtidigt. Man kan hålla flera fokus samtidigt, det är ensidigheten som slår fel.

 9. Valeria Says:

  @Hjalmar

  Beachvolleyboll är världens mest jämställda sport. Prispengarna för män och kvinnor är desamma, och de tävlar på samma platser vid samma tidpunkt (inte som i tennis, exempelvis, där herrarna kan spela i London medan damerna är i Paris). Sedan hakar en del upp sig på kläderna, men faktum är att det är strandklädsel som gäller och att man därmed kan spela i en baddräkt från tidigt 1900-tal, eller varför inte den mångkulturella brukinin?

 10. Pether Says:

  Valeria:

  Ärligt? Jämställd?
  Kvinnor och män spelar på helt olika villkor. Dam och Herrsport är inte likadana för att det heter samma. Landslaget i damfotboll klås av en U15 killlag osv osv.

  Att så automatiskt ge lika pris är inte rätt. O sedan har vi publiken..

 11. Hjalmar Says:

  Valeria:
  Jag blir lycklig av att se dambeachvolleyboll…alltså är jag ett svin 🙂

  Burkinin gör mig bara ledsen och bedrövad. Är burkini kvinnlig frigörelse? I så fall har något hänt på senare år.

 12. Pär.B Says:

  Pether:

  ”Landslaget i damfotboll klås av en U15 killlag osv osv.”

  Låt så vara. Men beakta att för en tjej eller kvinna är damlandslaget något ouppnårligt. Många tjejer och kvinnor väljer också att endast titta på damfotbollen. Hälften av alla som spelar fotboll är tjejer och de har i sin tur föräldrar och kompisar som följer deras karriär. Sammantaget blir det väldigt många människor. Av den orsaken finns det också ett stort folkligt behov att lyfta fram damfotbollen mer.

 13. Pether Says:

  Pär.B: Men ändå långt ifrån de antal som följer herrfotboll. Det är stor skillnad på kvalitet. Damfotbollen försöker att vara herrfotboll, därför är den tråkig och ointressant.

  Hade sporten varit anpassad för kvinnors möjligheter hade den kanske varit större. Men nu är den inte det.

 14. Bishounen Says:

  Katarina: Det roliga är att Breivik inte ens var högerextremist. Extremist, var han däremot. Men som bekant så titulerar Media alla attentatutförare som varandes Högerextremister om de är ljushyade. Och Män, såklart.

  I övrigt, håller jag dock helt med dig beträffande att en belysning av diverse ämnen skall vara likvärdig. Är den ensidig, så förvandlas istället ämnesbehandlingen bara till ett ”Vi mot dem”, vilket endast segrederar folkgrupper ytterligare.
  Vilket tråkigt nog dock är just målet för vissa grupper.

 15. Göran Says:

  Konstigt nog har jag aldrig sett en alldaglig/normalsnygg(”ful”) kvinna som fotbollsreporter eller expert……..

 16. Hjalmar Says:

  Göran:
  Snygga kvinnor säljer reklam…Är det prostitution, eller?
  Hursomhelst är det nog patriarkatets fel…

 17. LEW Says:

  Jag måste nog outa mig som en ojämställdist i det här sammanhanget. Jag tycker att det är väldigt jobbigt att se på fotboll (herrar) med kvinnliga kommentator eller för den delen tvärt om. Jag gillar inte heller när man i sporten byter mellan herr-tävlingar och dam-tävlingar. Min föreställning vore en kanal för damsport och en för man. Eller Söndag, Tisdag, Torsdag herridrott. Lördag, Måndag och Onsdag damidrott. På fredag har jag inte tid att titta.

 18. Jämställdhetsfeministern Says:

  Kvinnor är fortfarande oerhört diskriminerade inom svensk tv-sport. Vi har en lång väg kvar tills vi har minst 50% kvinnor inom fotbolls-tv:n. Långt kvar till jämställdhet alltså. Än är det gubbarna som dominerar. Låt oss krossa gubbarna på tv en gång för alla! För en gubbfri fotboll på tv!

 19. Spisen Says:

  Jag har slutat titta på Viasat fotboll sedan de började premiera kvinnokönet framför kunskap om fotboll. Som om jag skulle titta på skiten bara för att det är synd om kvinnor?

  Ser istället samma matcher med engelska kommentatorer som faktisk klarar av att föra en intressant diskussion.

 20. Valeria Says:

  @Göran

  Och det kommer feministerna snart påpeka. För tro för Guds skull inte att det räcker med att det blir fler kvinnor på tidigare mansdominerade positioner. När det kommer till kritan ska det också vara ”rätt” kvinnor, som har en skolning inom genusfeminismen. Ja, det vill säga, genusfeministerna själva. Minns exempelvis när Cissi Wallin gick till attack mot Melodifestivalen och övriga stora tevesatsningar och menade att de visserligen var jämställda, men att det var fel typ av män och kvinnor som syntes. Det hela debatterades i SVT:s Debatt, och Rickard Olsson försvarade sig på ett mycket bra sätt, enligt mig:

 21. Joakim Says:

  Har svarat i kommentarsfältet:
  ”Jag håller fullständigt med Per Nunstedt och vill tillägga att manschauvinister med mindervärdeskomplex inte är representativa för den stora gruppen, nämligen riktiga män.

  Länkar för övrigt till Pär Ströms reflektion: https://genusnytt.wordpress.com/2011/08/24/ar-gubbvaldet-inom-fotbolls-tv-krossat-nu/

 22. Argus Says:

  De lurar inte mig. Många kvinnliga sportjournalister verkar sakna ett genuint intresse för sporten. Flera är påfallande unga och snygga. Marie Lehman är ett undantag dock. Hon verkar genuint kunnig och driven.

 23. Sigvard Says:

  Bishounen säger 24 augusti 2011 kl. 15:54: ” Det roliga är att Breivik inte ens var högerextremist.”

  Om man grovt skiljer höger vis-á-vis vänster som konservativ-bevarande resp. vill genomföra omfattande förändringar, så måste Ander Behring Breivik ses som höger.

  Sen kan vi bedöma honom ur ett religiöst perspektiv: kristen-muslim, t ex. Då är han klart anti-muslim.

  Glöm då inte bort att Anders Behring Brevik var själv medlem i såväl Frimurarlogen Johannes-logen St. Olaus T D Tre Söiler (Tre Pelare) som Fremskrittspartiet, och var ungdomsförbundets (FPU) ordförande (Oslo Vest). I motsats till vad DN skrivit blev han utesluten ur Frimurarlogen efter sina dåd 22 juli.

  Dessa organisationer är alla kristet-konservativa.

  Kan du, Bishounen, se andra sätt att försöka kategorisera honom?

 24. Stina Says:

  Sigvard, det verkar som att när du skrivit något så blir det tyst i tråden.

  Undrar hur man ska tolka det? 😉

 25. Max Says:

  Lyssnar heller på valfri kvinna (kanske inte Anna Pohjannen), än den trötta Bosse Pettersson…..alla dar i veckan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: