Skrift för pappor släpps idag

by

Markus Ollikainen på sajten Pappamanualen har idag lanserat en ny, mycket ambitiös skrift om vad det innebär för en man att bli förälder. ”Pappan & Föräldraskapet”, heter den. Jag kan rekommendera skriften, som är både omfångsrik och intressant. Inte minst tar den upp olika problem som en pappa riskerar att drabbas av. Läs om skriften här, ladda ned den här.

Så här presenterar Markus själv skriften, med ett utdrag ur förordet:

Detta material har till syfte att på ett sammantaget och kortfattad sett knyta samman begreppet pappan och föräldraskapet. Vad som händer med pappan och hans resa som förälder genom olika livsöden. Från det nyfödda barnet, genom familjelivet, till separationen och slutligen vårdnadstvist samt vilket stöd pappan kan vänta sig av myndigheter om mamman är förövare.

Jag kommer att belysa vanliga missförstånd om pappor och försöka identifiera orsaken till varför pappor sticker. Från forskning och statistik påvisa pappans värdefulla betydelse för barnet, både i ett förhållande men framförallt efter en separation, så även dess förödande konsekvens av pappans frånvaro.

I slutet kommer jag även lyfta fram kvinnan som potentiell förövare. Syftet är inte att skuldlägga, utan väcka till eftertanke. Utan detta i sitt sammanhang kan jag inte heller ge Er en realistisk bild av vad pappan får utstå då han söker skydd och hjälp för sig och barnet.

Pappor och föräldraskap är trots sitt allvar skrivet med glimten i ögat och det är viktigt att ha en
objektiv syn när man läser dess kontext. Önskar ni fördjupning inom olika områden finns det fotnoter till forskning, statistik, undersökningar och artiklar som kan leda Er vidare. Jag välkomnar en kritisk granskning och egna reflexioner i ämnet. Inom detta område är vi alla pionjärer.

Även om materialet är skrivet till syfte att uppmärksamma pappor som förälder, så är ”föräldraskap” i grunden en social konstruktion där detta material styrker att både mamma och pappa behövs. Således är det ingen ”pappakamp”, eller ”pappa-vs-mamma-dokument”. Jag är strängt övertygad om att vi skulle finna samma obalans om man tog bort alla mammor.

Att börja granska de föreställningar som finns idag om pappan ligger rätt i tiden. Jämställt föräldraskap kan endast komma om vi vågar lyfta locket och tillsammans börja avtäcka sanningen.

– Sanningar som legat gömt i över 30 år om man får tro Parke. (Och jag har bara skrapat på ytan.)

Med detta som inledning vill jag börja vår resa med ”Pappan & föräldraskapet”. Att vara pappa och förälder är kanske vårt livs största upplevelse och uppgift. De flesta som är förälder vet vilken kraft det finns i denna känsla. Att vara pappa innebär möjlighet att både fostra och dela glädje, så även inspirera och låta sig inspireras. Kanske det mest underbara är ändå att dela denna resa och med tiden följa detta underbara lilla barn växa med mål och drömmar att en dag själv få bli stor.

Några helt andra saker

För övrigt 1: I England skriver Women’s News Network att den brittiska regeringens nedskärningar inom rättshjälp kommer att slå hårt mot flyktingkvinnor. Inte flyktingar generellt, utan flyktingkvinnor. Läs mer här. Tack för tipset, Fredrik!

För övrigt 2: Debattartikel på Newsmill: ”Även pojkar borde få känna glädje inför skolstarten”. Tack, Fredrik!

För övrigt 3: Det har upptäckts att Happy Meal – barnmåltiden på McDonalds – inte är jämställd. Sveriges Radio tar upp problemet. Se/hör här. Fredrik igen!

För övrigt 4:400 rebeller dog i striden om Tripoli”, skriver DN. De anlägger tyvärr inget genusperspektiv på saken. Hoppas det var jämställt.

Annonser

18 svar to “Skrift för pappor släpps idag”

 1. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2011/08/24/pappan-och-foraldraskapet/

 2. skvitt Says:

  Kan mitt inlägg om Eva Rusz sätt att tackla en man vars fru ska bestämma allt vara av intresse?
  http://skvitts.wordpress.com/2011/08/24/eva-rusz-radgivning-till-gift-man/
  /Skvitt

 3. barfota Says:

  Skall genast ladda ned boken och lusläsa den.

  OT men
  Ni måste bara läsa Telias svar till Lasse. Klicka här…

 4. Vänsterwiki Says:

  Om de brittiska flyktingkvinnorna är av samma typ som i Sverige så är det bra att de drabbas. Det kommer att drabba männen i högre utsträckning så då slipper skattebetalarna driva processer för att terrorister och dömda brottslingar ska få stanna i landet.

 5. Jocke S Says:

  Ja, när det gäller frånskilda pappor finns det att göra! Soc öppna diskriminering och alliansen passivitet, ja faktiskt diskriminering av även genom Reinfeldt, är beklämmande!

 6. hsl Says:

  Dagens jämnställdhets problem är sålunda att det inte finns tillräckligt många med kvinnliga smurfar att dela ut med ”happymeal”:en?

  Det finns två kvinnliga smurfar vad jag minns (sassette och smurfette) sålunda finns hälften av de kvinnliga smurfarna hos McDonalds medan 9 av en förbannad massa manliga smurfar knappast kan göra samma påstående. Vad är jämnställdheten!?

  Vidare så lever smurfarna i EN SAGO VÄRLD DÄR BARN KOMMER MED STORKEN så det behövs inte några kvinnliga smurfar alls för det är en tecknad serie och en sagovärld utan verklighetsförankring! Ungefär som genusvetenskap verkar det som.

 7. Ulf Andersson Says:

  @ hsl
  Från Smurfar till Lego:
  http://www.dads-r-us.se/2010/12/24/barn-som-inte-far-traffa-sina-pappor-vs-konskvotering-av-lego-minifigs/

 8. Olle Says:

  Vad är det för människor som får betalt för att sitta och räkna smurfar?

 9. Kvinna/människa. Says:

  Jag är djupt bedrövad över detta fanatiska genusperspektivande. Smurfar? Verkligen? Det förundrar mig att det inte finns någon 5 poängskurs på universitetet vid namn: Tomten ur ett genusperspektiv.

 10. Man United Says:

  @ Olle svindyra genusprojekt som tas från välfärdsskatten.Lag vill inte betala skatt för radikal statsfeminism. Detta är en hypotes som får testas,har ingen källa. Men efter vad anslag till undersökning av genus trumpeten skulle det inte förvåna hur galet det slösas med skattedebiteringar av medborgarna (skatte slavarna) i feminismens saudiarabien.

 11. Man United Says:

  @ jocke s instämmer i din kritik mot passiva alliansen.alliansen är ett skämt.vet inte om passiviteten kännetecknas av Inkompetens eller dåligt ledarskap! Som kännetecknar alliansens försök att vara ”strategiska” och vinna röster. Det lyser igenom och retar bara upp kärnväljare som skulle röstat på ett parti med mer mod att ifrågasätta vad te x jämställdhet är,göra Rättssäkerhet till sin kärnfråga som den en gång var,Eller? och inte som nu när pinsamma moderaterna och centern populistiskt och farligt kopiera radikalfeminism utan koll.Som (s) och Göran Persson gjorde på 90talet som kommunistiskt införde något som ingen fick ifrågasätta. Makten utgick och utgår inte från folket utan makten utgår från farlig politik som radikal statsfeminism och dess mörka bakgård. Med ända skillnaden att nu är pk brutet och fri debatt sker och förslag på reformer stora förändringar. Juholt kommer inte komma undan att huka och stå under toffeln för sin hushållerska ”elaka tant statsfeminism”. Då är (s) historiskt körda! Det (s) kan ta till sig är den konstruktiva kritik som tex Genus Nytt för fram och i sex feministiska lögner samt önskan om diskussion med partierna. Men inget parti vågar vara först med att bjuda in pelle billing Michael Alonzo Genus Nytt Pär Ström Tanja Bergkvist Camilla Lindberg Ingrid Carlqvist att få berätta ge en bild av verkligheten berättelser och livsöden som är berättigande i sin kritik mot radikal statsfeminism. I väntan på vilket parti som ska våga bjuda in till föreläsning fortsätter ifrågasättande och publicerande. Pär ström och Rättssäkerhets Organisationen föreläsa hos socialdemokraterna och Juholt för att få igång en debatt och bryta likgiltigheten vad dom olika partierna verkligen står någonstans och vad dom vill.

 12. Kvinna/människa. Says:

  Allvarligt talat, man vill bara gråta när man tänker på eländet. Tro mig killar, vi är några tjejer som också flyter omkring i denna galenskap. Bara så att ni vet!

 13. Man United Says:

  Pappan och föräldra skapet är en perfekt skrift på Vårdcentraler,Sjukhus, Bvc,Mansjourer,Soc och i gymnasieskolor i ämnena Samhällskunskap och sexualkunskap osv.

 14. Man United Says:

  @ kvinna/människa välkomna till någon av pubträffarna då den 5 september g landet för att utbyta idéer och tankar om jämställdhet;-)

 15. Kvinna/människa. Says:

  @Man United. Tack för inbjudan! Det hade jag gärna gjort men är tyvärr inte i Sverige då. Jag hoppas ni får en givande träff.

 16. Stahlin Says:

  Det här var en jättebra skrift! Skönt att läsa en sakligt framställd skrift som beskriver verkligheten, och mäns verklighet därtill.

  Den har några mindre skrivfel och det skulle inte skada att mätta den med relevanta källhänvisningar. Men ändå väldigt väl genomförd. Oerhört bra ton!

 17. Sofia i London Says:

  Åh va bra, då kan ju idioter som den här mannen jag skrivit om kanske läsa och förstå att pappor faktiskt måste ta lika stort ansvar som mammor. (Även alla andra pappor som stuckit inklusive min systers far och min bästa väns far samt min brors vänners fäder)

  ”Att vara pappa och förälder är kanske vårt livs största upplevelse och uppgift.” – Håller absolut med, synd att många pappor inte verkar hålla med.

  http://sophedeluxe.devote.se/blogs/11857860/stackars-lille-man-.htm

 18. Media uppmärksammar stödbok för pappor « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] Skrift för pappor släpps idag  (GenusNytt) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: