Unga kvinnor klarar allt alltid, säger forskare

by

Nu är det särskilt synd om kvinnor igen, eftersom de drabbas värst. ”Unga kvinnor drabbas av duktigsjukan” är rubriken för en artikel i Expressen. Den har några år på nacken men känns lika aktuell ändå.

Expressen skriver att fyra av tio unga kvinnor (40 procent!) är drabbade av ”duktigsjukan”.

”Hon klarar allt alltid och har ansvar för alla andra”, skriver tidningen, och syftar på ”unga kvinnor”.

Låt oss analysera det där. ”Unga kvinnor klarar allt”. Det är ett mycket långtgående påstående – finns det något belägg för det?

Inte nog med det – unga kvinnor klarar allt ”alltid”. Ännu häftigare. Låter nästan övernaturligt.

Man undrar också – om nu kvinnor klarar allt alltid, hur är det då med männen? Klarar de betydligt mindre? Om så är fallet, hur kommer det sig att världen ser ut som den gör? Eller menas det att männen sitter och ölar framför tevesporten medan kvinnorna kämpar? Här krävs ganska mycket påbyggnad, argument och källor för att hävdandena i artikeln ska bli trovärdiga

I ingressen till artikeln uttalar sig en stressforskare, Aleksander Perski, som säger:

Livsfarligt, säger han. Det är ett långtgående uttalande. Och jag undrar återigen hur det är med männen. De lever ju nästan fyra år kortare i genomsnitt än kvinnor. Innebär inte det – per definition – att samhället är mera ”livsfarligt” för män än för kvinnor?

Aleksander Perski menar att kvinnor måste vara ”duktiga” hela tiden för att duga. Hur det är med män nämns inte i artikeln. Har de inga förväntningar på sig? Ingen press? Ingen stress? Glider de runt på en medfödd räkmacka?

Att tjejer och kvinnor drabbas hårdare än killar och män beror på ojämlikhet, tror Perski. ”Tjejer och killar har inte samma möjligheter. Tjejerna känner att kraven på dem är höga. Och vi lever i ett gränslöst samhälle – ingen sätter stopp för hur mycket man ska uträtta och möjligheterna är obegränsade”, säger han.

Återigen – hur är det med kraven på killarna? Förväntas det inte att de presterar? Och jag undrar – på vilket sätt skulle tjejer inte ha ”samma möjligheter” som killar? Kom med specificeringar, underlag och källor, Aleksander Perski.

Du som är man och läser denna blogg: Känner du att du är utsatt för förväntningar, stress och press? Eller lever du i full frid och harmoni, i lugn och ro glidande fram på en räkmacka? Skriv gärna kommentar om det.

Läs artikeln här.

För övrigt, jag råkade läsa en liten notis på sidan 5 i dagens DN Kultur. Det handlar om Libyen. Jag fastnade för denna mening: ”Däremot kan man fråga sig vad de libyska kvinnor som med vapen i hand har varit med och jagat Khadaffi på flykt tycker om…”. Jag ryckte till. Kvinnliga rebeller som stred? Dem har media missat. Jag är övertygad om att media hade kastat sig över storyn så snart de fått korn på den. På alla bilder (och det är många) som jag sett på libyska rebeller med vapen i hand har det varit 100 procent män. Men visst, det kan ju vara så att media har missat de libyska amazonerna.

PS: Du glömmer väl inte The 20.000 challenge, ansträngningen att öka GenusNytts räckvidd?

Annonser

26 svar to “Unga kvinnor klarar allt alltid, säger forskare”

 1. Carl Says:

  Man undrar vilken värld feminister lever i egentligen. Där män tydligen INTE avkrävs manliga egenskaper för att få ligga och bli allmänt framgångsrika.

 2. JD Says:

  På nyheterna i går kväll så pratade man om att 10% av alla grundskoleelever inte hade behörighet till gymnasieskolan efter att man stärkt kraven på behörighet.

  Skolverket redovisar själva resultatet av undersökningen utan att på något sätt nämna könsfördelningen.
  Det verkar till och med som att man medvetet har valt att inte nämna könsfördelningen bland de elever som inte har fått behörighet???
  http://www.skolverket.se/2.3894/publicerat/2.4117/2.5206/farre-behoriga-till-nya-gymnasieskolan-1.151247
  (Man uppger telefonnummer till tre personer om man har frågor om statistiken dock.)

  Det konstiga är att man inte på något sätt nämnder hur könsfördelningen ser ut bland de elever som inte är behöriga. Något som nästan alltid betyder att det inte är flickor som är de mest drabbade.

  Jag har inte hitta någon statistik på hur könsfördelningen ser ut i år men för två år sedan var fördelningen bland icke godkända i tre ämnen 40 – 60 % (f-p) där dubbelt så många pojkar som flickor inte hade uppnått behörighet.

  http://www.skolverket.se/statistik_och_analys/2.1862/2.4290/2.4291
  Se tabell 5 A

 3. barfota Says:

  Nu råkar jag dra mig till minnes att unga faktiskt ”klarar allt alltid”, ja under vissa omständigheter alltså. Att sno resurser från gamla, barn och män hjälper dem alltid eller hur. Minns du denna Barfota har diskriminerats i öppna förskolan. Sedan den posten har allting blivit så mycket bättre, ja inte för gamla, barn och män förstås men för vissa. Man blir så glad när man läser hur dessa starka kvinnor klarar allt och slår sig fram i samhället, nästan så jag blir rädd för starka kvinnor 😀

  I och med min son numera är avstängs inte en men två dagar från öppna förskolan så har han och jag gott om tid över att leta, inte bara efter en utan två räkmackor, återkommer med rapport så snart vi funnit dem.

 4. Karl Says:

  Meningen ”Hon klarar allt alltid” i ingressen betyder i denna artikel rimligtvis: ”Hon känner kraven på sig att hon måste klara allt alltid.”

  Vilket är vad artikeln handlar om. Dvs, man beskriver hur kvinnan tänker, den problematiska självbild som gör att hon ”drabbas”.

  Sedan kan man (med rätta) ifrågasätta detta tema, dessa ständiga ”kvinnor drabbas värst”, ”kvinnofälla”, osv. Men att gå på just den där meningen är på nivån märka ord.

  Jag tycker du borde göra större urskiljning i vad du kritiserar. Bara ett förslag från en trogen läsare. Jag tycker Genusnytt är en bra resurs.

 5. Ullis Says:

  Det finns ju inget som säger att dagens unga kvinnor kommer leva längre än dagens unga män. De kvinnor som lever längre idag var unga på 50-talet då vi hade hemmafruar.

 6. Jämställdhetsfeministern Says:

  Ja men precis så som Aleksander Perski säger, så är det.

  Män har inga krav på sig, utan glider igenom livet på en räkmacka och får automatiskt hög lön, fina jobb och oändliga möjligheter. Trots att de inte tar något ansvar.

  Kvinnor däremot är betydligt duktigare än män, men får hela tiden kämpa i motvind i en livsfarlig tillvaro, där de har oändliga krav på sig och inte alls samma möjligheter som män.

  Så ser världen ut. Det har feministisk forskning visat. Så inte undra på att kvinnor drabbas värst!

 7. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Ullis

  Exakt! Med tanke på det omänskliga förtryck som unga kvinnor lever under idag, medan de unga männen glider fram i livet på en kravlös räkmacka och får allt gratis, så kan det mycket väl bli så att männen i den generationen kommer leva längre än kvinnorna. En förfärlig tanke, jag vet, men det kan faktiskt bli så, för så illa är situationen för unga kvinnor idag.

  För att undvika en sådan mänsklig katastrof i framtiden måste vi genast, tillsammans, sätta in kraftfulla åtgärder på alla plan i samhället för att stödja och lyfta fram unga kvinnor.

 8. Lasse Says:

  @Ullis

  All forskning och statistik jag tagit del av visar att medelivslängden ökar för båda könen, dock är prognosen en minskning på ett par år mellan könen.

  (dock lever kvinnan 2-3 år längre)

  Så fruktansvärt trött på dina ogenomtänkta åsikter och feministiska floskler.

  http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____273436.aspx

 9. Itchy Says:

  Vad är det som säger att dagens unga kvinnor INTE kommer ännu längre än dagens unga män? Män har fortfarande kvar de tunga arbetsuppgifterna, PLUS många av de traditionellt kvinnliga uppgifterna.

 10. SM Says:

  Att kvinnor känner kraven på sig att vara lyckade på livets alla områden är väl snarare feminismens fel (för inte är det något jag kräver). De ska göra karriär, vara snygga, intelligenta, starka osv. De ska satsa stenhårt på att komma in i diverse styrelser, och om de inte når toppen så kommer feministerna på en gång säga att något är fel. Då är kvinnorna förtryckta av patriarkatet.

  Här är en förebild (hon är väldigt duktig och intelligent):
  https://genusnytt.wordpress.com/2011/06/05/tjejer-sags-vara-bortskamda-vid-dejting/#comment-60334

  Feminismen vill att kvinnor ska vara en hel del för att duga. Men att de skulle bli lyckligare var aldrig en del av dealen. Vilket vi ser nu när många kvinnor stressas mer och mer.

  http://www.huffingtonpost.com/pamela-haag-phd/feminism-happiness_b_830221.html

  Sen det där med att kvinnor inte har samma möjligheter. I Hanna Rosins föredrag så gick hon ju igenom att statistik visade att kvinnor snart skulle ta över i USA. Det var kvinnor som skulle ha chefsposterna och de höga lönerna i framtiden. Och vi ser ju hur kvinnor har tagit över på nästan alla utbildningar även här i Sverige. Sen finns de ju många satsningar för att hjälpa kvinnor på alla möjliga områden. Vill de ha något så startas en satsning så att de ska kunna ”klejma” identiteten de vill åt. Det finns också kontrollanter som hela tiden skannar av terrängen framför dem för att hitta de där nesliga kvinnofällorna som de hela tiden fastnar i.

  Nej, det som nu blir tydligt är kanske att makt och framgång har en baksida. Ska man göra karriär och vara framgångsrik så får man nog också lida för det.

  Sen är jag nog inte ensam om att ha iakttagit att kvinnor generellt tenderar att vara mer konformistiska. Är du konformistisk och har folk runt om dig som förväntar sig saker av dig, så känner du det som en press. Ju mer du vill blidka dina överordnade och passa in, desto mer stressad blir du. Det här kan vara en förklaring till varför kvinnor drabbas mer av det.

 11. Valeria Says:

  Om statistiken stämmer så betyder det att mer än hälften av kvinnorna inte tillhör denna grupp, vilket medför problem vid generaliseringar. Sedan är jag så outsäglig trött på att man aldrig ser till människan, utan enbart bryr sig om vederbörandes kön. Och det är knappast till fördel för någon.

  Artikeln tar inte hänsyn till majortiteten av tjejerna i undersökningsgruppen, som alltså inte kan anses ”alltid klara allt”. Anledningen kan jag bara spekulera i, men jag kan inte låta bli att undra om det inte finns en politisk förklaring. Man vill teckna den moderna, unga kvinnan på ett politiskt passande sätt, vilket är ett offer som är otroligt kompetent. Problemet är att detta inte är generaliserbart, och att följden blir att över femtio procent av alla tjejer i ålderspannet förbises. När blir människan individ i den här landet?

  För övrigt så är sådana här studier helt beroende av vad deltagarna faktiskt vill dela med sig av. Så rent hypotetiskt kan det vara fler killar, eller unga män, som lider av stress, men detta framgår aldrig eftersom de inte erkänner det. Dessutom så skulle jag vilja hävda att många killar har svårt att berätta hur de verkligen känner och tänker, att man helt enkelt inte låtsas om ifall man har det jobbigt. Hursomhelst, det viktiga är inte att avgöra vilket kön som har det jobbigast. Att konstatera att tjejer alltid klarar allt, hjälper inte tjejen som känner att hon misslyckas med allt, snarare tvärtom.

  Angående den egna stressnivån så har jag, min ringa ålder till trots, lyckats köra slut på mig själv på ett sådant sätt att jag måste äta psykofarmaka mediciner och gå på KBT. Detta har emellertid ingenting med mitt kön att göra, utan individuella faktorer. Nu, när den värsta stormen har lagt sig, så kan jag konstatera att jag under en period på ungefär ett och ett halvt år pressat mig själv något oerhört i studiesammanhang, samtidigt som den sociala situationen inte varit bra. Hur kunde det gå så? Jag skulle givetvis kunna skylla på samhället, men utvecklar man det resonemanget så kommer det mina möjligheter att påverka mitt eget liv bli allt mindre, och jag kommer tillslut bli ett offer för samhället. Därför väljer jag att se min egen roll i det inträffade och enbart fokusera på det jag kunnat göra annorlunda för att forma min egen tillvaro.

 12. Gullis Says:

  Kvinnor och flickor är väldigt tydligt mycket gnälligare än pojkar och män. Varför är det så?

  Kvinnor och flickor är ju dessutom väldigt mycket latare än pojkar och män: Kvinnor sjukskriver för minsta småsak, väljer lättare och tryggare jobb, och väljer att gå ned på deltid oftare än män. Varför är det så?

 13. Nova Says:

  @Lasse: Det spelar väl ingen roll om båda könen blir äldre. Det är ju KLYFTAN som är viktig. Precis som med välståndsstatistik. Det uppenbara är att kvinnor fått det sämre!

 14. barfota Says:

  @Valeria
  Bra skrivit, håller med dig!

  Gullis
  Också bra skrivit men är det inte förbjudet att avslöja stadshemligheter?

 15. barfota Says:

  @Nova
  Med tanke på det uppenbara ”att kvinnor fått det sämre” trots miljardrullningen och alla feministkampanjer så är det kanske fel någonstans eller vad tror du @Nova?

 16. Carl Says:

  Vilken söt liten klubb ni har femnisttjejer som söker sig hit för att få bekräftelse, man blir nästan tårögd…

 17. John Nilsson Says:

  Off topic:
  Sahlin, Wetterstrand och Schyman talade feminism i lördags:
  http://svtplay.se/v/2509059/svt_forum/schyman__wetterstrand_och_sahlin

 18. Lasse Says:

  @Nova

  Jaha och på vilket sätt är det uppenbart att kvinnor fått det sämre, när medelåldern fortfarande ökar för det kvinnliga könet?

  Finns flera olika parametrar att ta hänsyn till såsom biologiska, män överreprensentation av tunga arbeten, där det skett en automation och förbättrning sedan 50-60 talet osv.

  Ditt svar är typexempel på feministisk (icke) logik och slutsats.

 19. John Nilsson Says:

  Off topic kanske,
  men det vore intressant att få lite respons på denna kommentar, som jag skrev för ett par dagar sedan:
  https://genusnytt.wordpress.com/2011/08/22/genusforskare-hanar-pelle-billings-kritik/#comment-68385

 20. dolf Says:

  ”ingen sätter stopp för hur mycket man ska uträtta och möjligheterna är obegränsade”, jamen, tycker det låter som frihet. Är det den nya kvinnofällan? Frihet?

 21. Johannes Westlund Says:

  Det är hög tid att problematisera kvinnan istället för mannen.

  Det är också hög tid att se att även män lider av stress och press. Exempelvis visar självmordsstatistiken på det.

  Jag blir så fruktansvärt trött på att kvinnan alltid ska ha det värst, beskrivas som så ”duktig” och samtidigt anses behöva hjälp in överallt. Vansinne.

 22. barfota Says:

  @Johannes Westlund

  ”Det är hög tid att problematisera kvinnan istället för mannen.”

  Med vilka resurser då?

  ”Det är också hög tid att se att även män lider av stress och press. Exempelvis visar självmordsstatistiken på det.”

  Vi måste försöka hjälpa männen så att de vågar stå upp mot kärringväldet och slåss till sista blodsdroppen för sina rättigheter.

  ”Jag blir så fruktansvärt trött på att kvinnan alltid ska ha det värst, beskrivas som så “duktig” och samtidigt anses behöva hjälp in överallt. Vansinne.”

  Kvinnan har det värst oavsett vad. Du nämnde själv att en kvinna får 1000 Kr mer i lön än du som man får för samma jobb, glöm då inte vilken press den stackars kvinnan får på sig när hon skall fara kors och tvärs genom stan med sin miljöovänliga bil och shoppa kläder som färgats med giftiga ämnen bara för att kunna se bra ut på Telias gratisjippo. Är man tjej så krävs det en viss stil förstår du. Nu kanske du inte behöver oroa dig så mycket för löneskillnaderna som man kanske du blir bortkvoterad av diverse olika anledningar, skulle det hända så vänd dig till en mansjour och lär dig hantera dina aggressioner.

  Vet att jag provocerar å det grövsta, men alla män (och i synnerhet unga män) i Sverige måste dra snuttefilten ur öronen, ta bort skygglapparna och börja skrika HÖGT!

 23. Johannes Westlund Says:

  @barfota: Ironin i meningen om att problematisera kvinnan måste gått dig förbi.

  Andra meningen, den om att se att även män drabbas, kanske borde varit formulerad som ”att visa”, vilket i realiteten betyder ”att ständigt och uthålligt uppvakta myndigheter och press och via blogging och manifestationer övertydligt skrika ut det budskapet”.

  Och vi verkar hålla med varandra om vansinnet.

 24. barfota Says:

  @Johannes Westlund

  ”Ironin i meningen om att problematisera kvinnan måste gått dig förbi.

  Kvinnan måste problematiseras, fast då får vi nog häcken full -:ironi
  Kvinnor är lika litet feminister som feministerna står för jämställdhet
  Visst kan vi visa att även män drabbas men varför inte spilla krutet på att få lika lagar och spelregler för alla först, det skulle bli så mycket lättare att jobba då och så många färre problem att behöva tampas med.

  Sorry om jag missuppfattade dig.

 25. Farzad Says:

  Jag förstår inte riktigt vart man vill komma med med inlägget. Om det är så att kvinnor vill fylla ut platsen för andra könet, blir uppgiften väldigt ansträngande vilket man får ofta känslan av. Min sträva efter de orimliga krav som samhället ställer är resultat av min egen bristande personlighet. Att skylla på andra i det här fallet löser inga problem.

 26. PO Says:

  Det är väl sammanfattningsvis så att om det går bra för kvinnor så beror det på att de är duktigare och arbetar mer.

  Går det dåligt för dem så beror det på att män hindrar dem – eller att det föreligger strukturella orättvisor.

  Går det att komma längre i diskussionen än: Jo, nej, jo, nej….?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: