Robotverkstad för elever – dock ej killar

by

Att bygga och programmera en robot var en del av ett läger för högstadieelever i somras – en gemensam satsning av Tullängsskolan, Komtek, Risbergska skolan och Örebro universitet. Lägret pågick mellan den 20 och den 23 juni i somras.

Utöver robotteknik fick eleverna prova på industridesign, maskinteknik och digital design samt göra naturvetenskapliga experiment.

Från årskurs sju fick 50 tjejer och 0 killar delta. Från årskurs åtta var det också 50 tjejer och 0 killar. Orsaken till den ensidiga könsfördelningen är att det rörde sig om ett läger om teknik och naturvetenskap särskilt för tjejer. Syftet var att öka tjejers intresse för dessa områden.

Jag klassar det som könsdiskriminering att pojkarna uteslöts. Pojkdiskriminering, skriver jag för att få med det ordet i framtida googlesökningar.

Läs mer här. Tack för tipset, Nils!

Det är sorgligt att diskriminering kallas jämställdhetsarbete i Sverige. Det känns lite orwellianskt. Du vet, slagorden ur boken 1984 ”Krig är fred” och ”Frihet är slaveri”.

Annonser

30 svar to “Robotverkstad för elever – dock ej killar”

 1. anders Says:

  Jag tycker det är bra att man uppmuntrar tjejer att intressera sig för teknik. Vi lever inte i ett stenålderssamhälle längre så det lönar sig att bredda könsrollerna. Att utesluta killar är dock ett dåligt sätt att göra det på. Pojkar som är intresserade av ”nördig” teknik är ju inte heller typiskt de som tar för sig och har enorma mängder med självförtroende, så även de kan vara i behov av stöd och uppmuntran.

 2. DrKejs Says:

  Hade de samtidigt ordnat liknande typ av läger för killar så hade det varit ypperligt. Jag protesterar inte mot att de anordnar tjejläger, jag protesterar mot att de inte anordnar läger för killar.

 3. Man United Says:

  Jag tycker det är bra att uppmuntra killar att intressera sig för teknik. Det är ju allmänt känt att killar flyr när det ska daltas och det blir förkonstlat. Killar flyr Folkpartiet pga kvotering och lekstuga. Kvinnor som är intresserade ratar kvotering och lekstuga. Läs Tanja Bergkvist blogg. Det är bra att väcka intresse för människan oavsett kön allt annat är ytlig, populistisk och hycklande politik.

 4. CG Says:

  Om någon orkar läsa Nerikes Allehanda så ska ni få se vilken extremt feministisk vinkling det är på det mesta. Jag tror att Örebro ligger bra till i det feministiska jämstäldhetsarbetet.

 5. Nils Jungenäs Says:

  Pär>> Det där med” orwellianskt” var ju en klockren liknelse! Den kan ju verkligen appliceras på den svenska jämställdheten.

  Man United>> Håller med. Om man nu ska ordna tjejläger för att tjejer har andra behov än pojkar så krävs två saker:
  1. Att man ordnar pojkläger för pojkar.
  2. Att man erkänner att pojkar och flickor faktiskt är olika och har olika behov, och slutar hävda att könet bara är en konstruktion. Man kan ju inte både ha kakan och äta den.

 6. Ulf Andersson Says:

  Höhö….

  Jag håller på med en 6-axlig analog industrirobot i Lego,
  eller en robotarm om man så vill.
  Utvecklingstiden ligger snart på 8 år (21 december).
  Nej, jag har ingen kvinna som kräver att jag ger henne
  min uppmärksamhet till 110%…….
  som är avundsjuk för att hennes pojkvän lägger ner
  tid på sin hobby.

  Jag anser att det är fel att utesluta
  killar och tycker att blandade lag med både killar och tjejer
  är att föredra och det är sådana lag som har ställt upp i First Lego
  League http://se.hjernekraft.org/

  Min polare programmerar i NXT (han är 4 år äldre än mig).
  I och för sig Off-Topic, men här är en godis- och läskautomat byggd av Lego och programmerad med NXT (”dosan” på skärmavbilden)
  Observera den ojämna könsfördelningen:
  2 killar (konstruktören/designern och intervjuaren)
  och mamma (?) i bakgrunden

 7. Lövet Says:

  Nu följer en bikt. Jag har för sådär en 8 år sedan lett sådana Lego Mindstorms kurser när jag som sektionschef på min dåvarande arbetsplats ombads av personal att visa något representativt för vårt teknikområde för ett gäng 14-åriga tjejer som skulle uppmuntras söka teknisk utbildning.

  Jag kallade mig inte feminist på den tiden heller, men jag ansåg att det fanns områden där man borde lyfta fram tjejer (och det gör jag fortfarande).

  Det jag inte såg då, var hur man faktiskt redan då i skolorna systematiskt höll tillbaka pojkar och i förlängningen hur dessa riktade ”tjejsatsningar” var ytterligare exkluderande.
  Det förekommer som bekant inga ”killsatsningar”, så tjejsatsningarna blir bara ytterligare ett kvitto på det pojkarna får lära sig redan i förskolan: Att lärarna – som representanter för samhället – tycker att de helst borde vara flickor:

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/08/23/ven-pojkar-borde-f-k-nna-gl-dje-inf-r-skolstarten

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/07/31/i-dagens-skola-skall-en-pojke-helst-vara-en-flicka?page=331/7

  Jag missunnar inte tjejerna den där kursen i robotbyggande – de har säkert nytta av den, men jag mår fysiskt illa av att se hur dessa ensidiga satsningar på flickor faktiskt kombineras med systematiskt tillbakahållande av pojkar, och hur den systematiskt hejas på av sådana som Sabuni och Björklund, som ju kallar sig liberala!

 8. Ulf Andersson Says:

  @ Lövet
  ”Jag missunnar inte tjejerna den där kursen i robotbyggande – de har säkert nytta av den, men jag mår fysiskt illa av att se hur dessa ensidiga satsningar på flickor faktiskt kombineras med systematiskt tillbakahållande av pojkar, och hur den systematiskt hejas på av sådana som Sabuni och Björklund, som ju kallar sig liberala!”

  Amen, Brother!

 9. Johannes Westlund Says:

  @Lövet: Bra skrivet. Håller med till 100%. Jag börjar förstå varför svensk innovationskraft är körd i botten. Det historiskt mest innovativa könet förtrycks och får aldrig utveckla sitt tekniska intresse. För lets face it. Hur många stora innovationer har kvinnor stått för? Hur många stora svenska exportframgångar har kvinnor utvecklat? Jag är minst sagt kritisk. Jag ska ta och testa att göra ett event bara för killar så fort jag kommit på hur jag ska genomföra det. Se hur man reagerar på det.

 10. Ulf Andersson Says:

  @ Johannes Westlund
  ”Hur många stora innovationer har kvinnor stått för?”

  ”1886 tog amerikanskan Josephine Cochrane patent på en diskmaskin som arbetade med vattentryck.”
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Diskmaskin

  Sedan är det en tolkningsfråga hur STOR diskmaskinen kan
  räknas som innovation.

 11. Jämställdhetsfeministern Says:

  Men hallå! Killar är fortfarande i majoritet på de tekniska utbildningarna i Sverige. Det är inte acceptabelt. Då krävs sådana här satsningar på tjejer och om inte det hjälper så får vi ta till kvotering, så att gubbväldet på teknikutbildningarna krossas en gång för alla och tjejerna blir i majoritet även där. Det tror jag faktiskt är något som alla, till och med på den här bakåtsträvande hemsidan, inser är bra.

 12. Hjalmar Says:

  Lövet:
  Starkt inlägg!
  Ja, det är många som kallar sig liberal och feminist utan att förstå eller bry sig om vad det betyder.

  Kineser kommer till Sverige och tycker att vi är socialister!
  Själva tror vi att vi är så liberala, individualistiska och frihetstörstande…

  Är något svenskt riksdagsparti liberalt, egentligen? Inte om man menar ”maximal individuell frihet” i alla fall…Svensken är bara en lydig skatteslav, som tackar och tar emot när överheten bestämmer.

 13. krakel Says:

  Det gör mig så less. Jag sitter själv och försöker lära mig C (ett programmeringsspråk) som en utvecklingsplattform jag använder bygger på och har aldrig någonsin fått ett erbjudande om robotbyggning. Men bryr jag mig om det? Ger jag upp mina ambitioner att lära mig det bara för att jag saknar organiserade kurser och ”förebilder”? Nej, jag fortsätter, läser forumtrådar, HOWTOs, ser instruktionsvideos, fortsätter fortsätter fortsätter. Och VARFÖR gör inte EN ENDA JÄVLA TJEJ SAMMA SAK utan måste LYFTAS FRAM för att de är JÄTTE DUKTIGA?

 14. Ulf Andersson Says:

  @ krakel

  Maila till Motoman (Yaskawa Sweden, whatever)
  i Torsås och be dem skicka en programmeringsmanual.

  Jag har en själv, på hårddisken:
  NX100 RE-CKI-A444.1

 15. Helena Says:

  Krakel – Hello world! 🙂

 16. Ulf Andersson Says:

  @ Helena
  Du besvarade aldrig frågan vad du menade med
  om det var för sent.

  För sent för vad?
  https://genusnytt.wordpress.com/2011/08/20/man-tvingas-jobba-overtid-utan-lon/#comment-67997

 17. Ulf Andersson Says:

  @ Helena
  Kan du programmera, eller vad menar du med
  ”Krakel – Hello world!”?

  Jag lärde mig sekvensdels- och objektsdelsprogrammering
  hösten 1988 (23 år sedan).

 18. Johannes Westlund Says:

  @Krakel: Jag började också min programmeringsbana med att lära mig själv. Som så många andra, typ han som hackade pentagon mfl. Många som sitter som experter på företag lekte till sig sina kunskaper under IT-bubblan. Märkligt nog är många av dem som leker till sig kunskaper genom att testa själva män.

  Kanske är det så att duktiga flickor aldrig fick lära sig att ta egna initiativ och det där med eget driv i skolan. För i skolan premieras ju att man sitter still och lyssnar och absolut inte tänker själv. Kanske därför de måste lyftas fram, för att skolan helt enkelt funkar bättre på tjejer.

 19. Johannes Westlund Says:

  Och bara för sakens skull

  while(true){
  printf(”HelloWorld”);
  }

 20. Helena Says:

  Ulf Andersson skrev till 27 augusti 2011 kl. 2:26.” Kan du programmera, eller vad menar du med ”Krakel – Hello world!”?

  Jag lärde mig sekvensdels- och objektsdelsprogrammering hösten 1988 (23 år sedan).”

  Vad trevligt. Jag kämpade med Fortan 4 runt 1970… får se, det blir 40 år sedan. 🙂

 21. Ulf Andersson Says:

  @ Helena
  Haha… Najs – hålkortsprogrammering!
  http://en.wikipedia.org/wiki/Fortran

  Påminner om hålkort för NC-maskiner.
  Jag är utbildad CNC-operatör.

 22. Helena Says:

  Ja, Ulf, jag har stansat hålkort. De stoppades sedan in i buffert för senare inmatning till en dator. Där inne fick vi inte röka cigarr, kommer jag ihåg.

 23. Ulf Andersson Says:

  @ Helena
  Inget fel i att stansa hålkort.

  Du gick mig att tänka på en gammal anekdot från ett studiebesök på Volvo Olofström, Västra verkstaden, med min CNC-klass 1989:
  Vi var först uppe hos programmerarna som gjorde NC-program
  till NC-fräsarna som tillverkade pressverktyg. Programmerarna använde sig av någon lustig programvara där programmet utgick
  ifrån formen med bokstavskoder vid konturerna, istället för ren NC-programmering. Sedan gick vi ner med hålremsan till operatören, som matade in den.

  Det uppstod ett fel och jag fick tolka mellan operatören och programmeraren, eftersom de inte förstod varandra
  (båda dock etniska svenskar): det sket sig med en G02:a (radie)
  vill jag minnas. En enkel lösning hade varit att lära programmerarna
  riktiga NC-koder. Men det är Volvo´s problem och deras pengar……………

  Jag har hört talas om att dagens CNC-programmering är Windows-
  baserad, så jag har inte den blekaste hur man programmerar idag.

 24. Ulf Andersson Says:

  Sorry, det skulle vara FICK – inte gick….

 25. Helena Says:

  Ulf, ja hålremsorna… hur var det? Vita 15 mm breda med en massa hål…

  Äh, jag kommer inte ihåg. Det var så länge sedan.

  Och hålkorten… stansoperatriserna (alltid kvinnor) hade ett högstressigt jobb. Ibland blev det något liknande flottarnas bröten. Men lösningarna såg olika ut. .-)

 26. Claes-Peter Says:

  Det är väl lite ”sharia” att dela upp könen i alla lägen…

  Men jag kan acceptera, att det anordnas simundervisning för enbart invandrarkvinnor. Lär sig kvinnorna att simma, så lär de barnen. Lär dem cykla, så de kan ta sig hemifrån. Lär dem svenska, samhällskunskap, vardagsmatematik, basal sjukvård och hälsolära etc – sedan får deras män gilla läget och säga hej till tvåtusentalet – eller bli ungkarlar igen.

 27. Ulf Andersson Says:

  @ Helena
  Hålkorten var nog vita eller gula.
  De hålremsor jag har sett var svarta.

  Lite kul det här med speldosor fungerar med upphöjda ”metallpiggar” mot metallbleck, självspelande pianon har papper med hål som läses av metallpiggar och påminner om hålkort och hålremsor
  till funktionen (läsningen). Morsans stickmaskin från 1960- eller 1970-talet läste hålkort:
  dock analogt – jag tror inte ens att det fanns en strömsladd
  till maskinen: man drog i en spak efter att ha fört in ett hålkort
  med önskat mönster.

 28. Helena Says:

  Gula hålkort och svarta hålremsor såg jag aldrig. Alla var vita.

  Speldosor… det var lite långsökt

 29. Ulf Andersson Says:

  @ Helena
  ”Speldosor… det var lite långsökt”

  På vilket sätt då?
  Hålremsorna till NC-maskiner är svarta. Vanlig ”data-tape”-
  hålremsor är vita, ja.

 30. Helena Says:

  De hålremsor jag minns var vita pappersremsor, typ 15 mm breda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: