Genusteori och queerteori i skolan?

by

Det kom ett mejl på Genuslistan, en diskussionslista som drivs av Nationella sekretariatet för genusforskning. Det kom från Janne Bromseth, som är doktor och forskar i genusvetenskap vid Stockholms Universitet. Bromseth är kvinna, sitt namn till trots. På hennes Facebook-profil framgår det att hon sympatiserar med, eller är med i, Göteborgs Queerinstitut. Det är arrangören bakom Heterohatets dag.

Janne Bromseth skriver att det fortfarande finns platser kvar till en kurs som heter Normkritisk pedagogik, som snart startar. Så här beskrivs kursen i mejlet:

”Kursen behandlar genus- och sexualitetsnormer i skolan och hur man kan arbeta för att inte återskapa, utan istället utmana begränsande normer för kön, sexualitet och andra maktskillnader. Kursen tar utgångspunkt i de senaste årens internationella och svenska forskning kring normativ heterosexualitet i undervisning och lärande. Den syftar till att ge inblick i hur genusteori, queerteori och intersektionella perspektiv kan användas pedagogiskt inom olika ämnesområden. Målet är att kunna se hur normer kan skapas i vanliga undervisningssituationer och att utarbeta ett normmedvetet, pedagogiskt förhållningssätt i relation till skolans metoder, läromedel och kursplaner. Under kursen arbetar vi praktiknära med utgångspunkt i olika fallstudier och material (analyser av läromedel, film etc).”

Det viktigaste i detta, tycker jag, är att kursen går ut på att lära ut hur ”genusteori, queerteori och intersektionella perspektiv” ska användas i skolan. Det innebär förmodligen att våra ungdomar kommer att drabbas av Bromseths teorier. Är det lämpligt?

Här kan du se en sammanställning av de genuskurser som Stockholms Universitet ger på grundnivå (fler finns på avancerad nivå). Det är många.

Annonser

71 svar to “Genusteori och queerteori i skolan?”

 1. Markus Says:

  Vågar gissa att Janne Bromseth har norskt påbrå.
  ”Janne” är ett vanligt kvinnonamn i Norge.

 2. Bengt Says:

  Ohhh… du store Skapare!
  Det är alltså på detta sätt som bl.a matematiken skall ”stärkas” i skolorna…

  Vilka nya tossigheter finansierade av det allmänna skall man höra innan öronen trillar av ytterligare en gång?
  Tossigheter förresten? Är det inte straffbart att ”förleda ungdom”?

 3. JD Says:

  Jag förstår inte vad det är för fel på den här kursen Pär?
  Jag uppfattar kursen som att den försöker avdramatisera queer och homosexualitiet och varför är det fel?

  Heterohets eller heterohat? Nej inte vad jag kan se!

 4. Erik Says:

  såg kursen ”män och maskuliniteter” men ingen kurs om ”kvinnor och feminiteter” är inte det diskriminering så säg?

  I övrig dags att stoppa vansinnet! jag har ingen lust att mina barn ska indoktrineras i en horibel ideologi via skolan.
  det är så sjukt så man fattar inte att det förekommer i detta land

 5. ParStrom Says:

  JD:

  Ifall en person med den här bakgrunden lär ut hur genusteori ska användas i skolan har jag ingen större förhoppning om att det blir neutralt och befriat från feministiska värderingar.

 6. Oskari Says:

  Appropå ”intersektionella perspektiv”, Heterohatets dag och kopplingar till autonom våldsvänster har det skrivit en del på Axess blogg senaste tiden, bl.a. det här inlägget:

  http://www.axess.se/blog/post/2011/08/25/Statsfinansierade-revolutionarer.aspx

  Detta och flera andra inlägg är väl värda att läsa.

 7. Toddan Says:

  Våra unga kvinnor kommer att drabbas värst av Bromseths teorier.

 8. barfota Says:

  Var håller våra politiker hus och är de värda sina förtroendeuppdrag? Jag säger NEJ, de är inte värda mitt förtroende, släng ut dom.

 9. Man United Says:

  Som Joan i danmark och på grönland. Ska män kalla henne för hen,eller ska hon kalla icke normativa hetro för han och hon.Man bara undrar.* ironi. Studenterna får en anledning att göra revolt när de bli mer medvetna kring sin omvärld (hur staten skolan styrs av radikalfeminism) och insatta i genus och feminismens indoktrinering och hjärntvätt. Som strider mot neutral skola,åsiktsfrihet och erkännandet av vetenskap. Kritisera eleverna och får lägre betyg är det anmälan som gäller till skolverket och do. Man undrar egentligen hur vetenskapen förhåller sig till och vad de anser om genus sk forskning. Det är kanske så uppenbart att de inte ens behöver yttra sig. För det är ett politiskt påfund. Tanken på hur homosexuella pojkar och män levde utan vare sig queer hbtq och radikalfeminism under antiken så undrar man om det inte handlar om politik och makt ändå att omvända folk mot sin vilja.Kvacksalveri i skolan. Människor individer får själv välja inte staten. Bara för att män är bögar behöver det inte betyda att man går på pride och är vänster. Det är bara en yta som desperat ropar på uppmärksamhet.Som hos vissa feministiska krönikörer!

 10. Gullis Says:

  Slag över ryggen med ännu fler pedagogiska pekpinnar från könshatande extremister. I genusklädsel. Det är vad ett skolbarn allra bäst behöver.

 11. Man United Says:

  @ erik är det inte bara privatskola som återstår för att slippa genus hysterin? Internat skola. Det kostar men ett provokativt och praktisk lösning. Det måste finnas ett behov bland föräldrar som tröttnat på (s) fega hållning att inte utgå från den vardagliga människa aka majoriteten som fått nog att bli styrd mot något den inte vill. Respekt för människors olika åsikter och val fungerar bara om det är ömsesidigt.

 12. bograhn Says:

  Du kan väl döpa om dig till Pär-stin, Pär!…

  Hälsningar från Bo-dil.

 13. barfota Says:

  @Man United

  ”Internat skola. Det kostar men ett provokativt och praktisk lösning. Det måste finnas ett behov bland föräldrar som tröttnat på (s) fega hållning att inte utgå från den vardagliga människa aka majoriteten som fått nog att bli styrd mot något den inte vill.”

  Du utgår då ifrån att alla föräldrar har råd, så är inte fallet. Kom med en bättre lösning. Därför räcker det inte att fokusera bara på att bli av med feminism. För att få bättre jämställdhet måste alla inkluderas i samhället. Låt oss börja med att få en helt neutral lagstiftning med samma lagar, påföljder och spelregler för alla, den skulle underlätta verklig jämställdhet.

 14. Jonna Says:

  Det är bättre med queerfeminism än queer-”jämställdismen” väl

  Hej o hå alla små

  Grabbslem där ute

 15. Erik Says:

  Vill tipsa om följande appropå att tidningarna vill stoppa vissa kommentarer till sina artiklar:
  http://svtdebatt.se/2011/08/nathatarna-pa-svt-debatt-fick-mig-att-stoppa-debattartikel/

  självklart ska man undvika påhopp och trakasserier men det
  verkar som att man inte får kritisera feminism över huvudtaget.
  flera gånger när jag kommenterat på mindre lokala tidningar så har inte kommentarer som gäller kritik mot feminism eller genus tagits med, även fast de vari seriösa och väl underbyggda.

  Det är skrämmande om något.

 16. JD Says:

  Nej, jag tycker inte man ska döma ut kursen på förhand utan att ha fått en bild av hur hon ställer sig till det heterohat präglar Gbg queerinstitut.
  Jag förstår samtidigt hur olämpligt det kan vara att en person inom en sådan grupp får inflytande i undervisningen på skolor.
  Hon bör få en chans att förklara sin lämplighet som forskare och ”lektor” innan hon sågas helt.
  Vågar hon ställa upp på att svara på frågor om hennes eget engagemang om det heterohat som bevisligen existerar bland andra engagerade i Göteborgs Queerinstitut?

  Jag kan inte döma hennes kompetens eller lämplighet förrän jag vet mer.

 17. barfota Says:

  @JD

  ”Hon bör få en chans att förklara sin lämplighet som forskare och “lektor” innan hon sågas helt.”

  Efter samröret med Göteborgs Queerinstitut ställer jag dig frågan.
  Varför skall hon ha en chans när männen som drabbas av dessa dumheter hon ev. kommer att ställa till med inte skall ha en fair chans i livet?
  Nej sådana som hon skall inte jobba med stadsfinansierade projekt öht. Staten skall å andra sidan inte finansiera skiten heller.
  Varför uteblir ”häxjakten” på sliskiga typer som Janne Bromseth i Svensk media?

 18. Man United Says:

  @ barfota det var en medveten reaktionär provokation när (s) inte är det minsta intresserade att diskutera att jämställdhet inte är =feminism. Dom lyssnar inte på folket och går mot sin historiska valförlust inom kort. Dom svarar inte ens på förfrågningar att pelle billing och genus nytt vill föreläsa och bryta isen.Det är endast moderat männen som visat intresse för diskussion och föreläsning. Det är det vidrigaste i en sk demokratisk miljö att visa likgiltighet och inte vilja diskutera och ha fri debatt vad jämställdhet handlar om.

 19. Per Says:

  Intressant att studera litteraturlistorna för de där universitetskurserna. Inte speciellt jämställt där precis. Inte ens för kursen ”Män och maskuliniteter”. Mestadels fruntimmer som skriver om män och maskuliniteter och som älskar att fördjupa sig i det uppenbarligen.

 20. Jonna Says:

  Jasså det är operation osynliggörande nu som gäller. Också en härskarteknik som ni beskyller oss femenister för …………………

 21. Per Says:

  Kursutbudet på Södertörn är för övrigt ännu mer parodisk läsning:

  http://webappo.web.sh.se/C1256C93006BD8E9/tmt.server?open&serve=5E920A44493B6903C125710D005091B0

  ”Queera bibelläsningar”, kan det vara något? Samhället formligen skriker efter kompetens i form av personer som gått denna kurs, eller?

 22. Stahlin Says:

  Queerpedagogik …brrr!

  Och då menar jag den svenska vantolkningen av begreppet queer.

 23. AnnanDan Says:

  Jonna borde ägna sig lite åt rättstavningsläran.
  Det heter feminist, inte femenist.
  Kanske mycket begärt av en flatlus som babblar om grabbslem…

 24. JD Says:

  @Barfota

  En förhoppning vore att de som anställt henne och som godkänner kursen även tänker till och ber henne förklara sin intention med kursen eller hur hon ser på det heterohat som bedrivs där hon är engagerad.
  Istället för att hoppa på Bromseth ohörd som person så vore det bättre att kräva att Göteborgs universitet redovisar hur man hanterar personer som har samröre med Gbg´s queerinstitut!
  Dels därför att universitet offentligt delvis har tagit avstånd till queerinstitutet och dels för att inge förtroende till nya studerande på universitetet och andra samarbetspartner på universitetet.

  Det är universitetets som har ansvar för de kurser som hålls på universitet och därför är det viktigt att vi kan vara säkra på att universitetet har insikt i vilka avsikter som finns med olika kurser.
  Det är helt rätt i att vara misstänksam över den här kursen men Bromseth bör ändå få chansen att förklara sig innan vi kan avfärda Göteborgs universitet som ett seriöst lärocenter.
  Skulle det visa sig att mångas farhågor är korrekta så är det Gbg´s universitet som dras ned i skiten! Är man beredd att riskera det eller har man försäkrat sig om att kursen följer rätt riktlinjer?

 25. JD Says:

  Snurrigt. Det var Stockholms universitet som kursen skulle hållas inom. Lika viktigt att Stockholms universitet redovisar sina kort så väl som att Göteborgs universitet gör det?

  Har stockholms universitet koll på dem som bedriver deras kurser?

 26. Pedro Says:

  Läste att det ska utredas hur man ska kunna stärka matematikundervisningen i skolan. Sverige ska bli bäst på matematik! Låt mig gissa vilka svagheter man kommer att hitta och vilka områden som måste stärkas för att uppfylla målet.

  (facit: se blogginlägget)

 27. Bishounen Says:

  Jonna säger:
  29 augusti 2011 kl. 14:26

  ”Det är bättre med queerfeminism än queer-”jämställdismen” väl

  Hej o hå alla små

  Grabbslem där ute”

  Jonna, på vilket vis är det bättre med Queerfeminism framför Queerjämlikism?

  Personligen är jag snarare Queerjämlikist- Iinte Queerfeminist, eftersom ”Queerfeminist” åsyftar att det handlar om att det är en specifik grupp i samhället som skall åtnjuta fördelarna- i det här fallet kvinnor, medan killar och män är uteslutna som folkgrupper.

  ”Nej då!”, säger du nu, och då svarar jag ”Jodå, så är det visst”.

  Om någon kallar sig för Islamist eller kanske Kristen Fundamentalist, känns det då som ett långt steg att förmoda att vederbörande väldigt sannolikt anser att just dennes ideologier är de korrekta?

  Det är dock väldigt intressant att du är en av de få feminister som är fullt öppen med att det inte är ”Jämställdhet” du vill ha, utan Kvinnopolitik.

 28. Jocke S Says:

  För min del s…..r jag högaktningsfullt i vad den här ”Janne” eller andra aparta fruntimmer av båda könen har för åsikt om ”män och maskulinitet”. Ens ev. manlighet är en privatsak, precis som ens sexuella läggning, ELLER HUR, genusvetare?
  Däremot är det just därför väldigt suspekt att ”genusteorin” inte yttrar sig ”objektivt vetenskapligt” om ”kvinnor och feminitet”.
  Precis som om allt vore klart och fulländat på just det området!
  Således är det här ej frågan om objektiv vetenskap, utan om en könspolitisk icke demokratisk styrning, diktatorisk faktiskt.
  Påhejad eller lojt acccepterad av politkerna.

 29. Jocke S Says:

  Sedan undrar jag om det är OK att någon håller på och förolämpa oss män härinne, med ”grabbslem” och dylikt?

 30. Jämställdhetsfeministern Says:

  Jättebra! Att lära alla Sveriges barn att tänka feministiskt och se heterosexualitet och manlighet ur ett kritiskt perspektiv måste vara högsta prioritet för svensk skola. Det är bästa sättet att uppnå jämställdhet i vårt samhälle och det kommer göra Sverige mer konkurrenskraftigt internationellt sett.

 31. Lasse Says:

  @Jocke

  ”Således är det här ej frågan om objektiv vetenskap, utan om en könspolitisk icke demokratisk styrning, diktatorisk faktiskt.
  Påhejad eller lojt acccepterad av politkerna.”

  Bra beskrivning snor den rakt av.

  ”Sedan undrar jag om det är OK att någon håller på och förolämpa oss män härinne, med ”grabbslem” och dylikt?”

  Så fungerar feminismen det är ok med förolämpningar och personangrepp men bara åt ena hållet, speglar man deras beteende är man genast oseriös eller håller låg nivå. Att vara forumtroll, provocera och allmänt sabotera är vardagsmat för vissa rabiatfeminister. Det har t.o.m. gått så långt att de själva ej inser deras eget beteende.

 32. Sven Says:

  ”Sedan undrar jag om det är OK att någon håller på och förolämpa oss män härinne, med ”grabbslem” och dylikt?”

  Jaså det störde er, men kalla kvinnor för flatlöss går tydligen bra? Antar att trollande går bra så länge man är man.

 33. Jonna Says:

  @AnnanDan:

  ”Jonna borde ägna sig lite åt rättstavningsläran.
  Det heter feminist, inte femenist.
  Kanske mycket begärt av en flatlus som babblar om grabbslem…”

  Saklig diskussion är kanske oxå för mkt begärt av en amöbaskalle som bara letar språkfel ….

 34. Jonna Says:

  ”Sedan undrar jag om det är OK att någon håller på och förolämpa oss män härinne, med ”grabbslem” och dylikt?”

  Håller med Sven här, invektiven bjuder ni själva på i överflöd här inne. kräker ni ur er nersättande invektiv, så får ni samma skit i fejset. Så är det bara.

 35. Jonna Says:

  Därav välförtjänt epitet på dom flesta av er, grabbslem. Slemmiga är ni iaf. heder åt Sven som törs käfta emot macho- bratsen här inne.

  ”Det har t.o.m. gått så långt att de själva ej inser deras eget beteende”

  hmmmm låter också som en utmärkt beskrivning på dom flesta grabbslemmen här inne.

  Jämställdhetsfeministen: Är du ironisk eller bara puckad i arslet?

 36. Hamstrn Says:

  Trollskogen är en bra film.

 37. anders Says:

  Ah, denna radda av kommentarer påminner mig om dialog i den utmärkta serien ”Uti vår hage” :-). Fram för mer sköna påhopp av typen ”amöbaskalle” och ”grabbslem”, betydligt festligare och fantasifullt än slänga sig med jämförelser med nazister och massmördare och annat.

  🙂

 38. Itchy Says:

  Jonna har hängt här ganska länge men vet fortfarande inte om jämställdhetsfeministern är ironisk eller inte…….

 39. Erik Says:

  Jonna skrev:
  ”Jämställdhetsfeministen: Är du ironisk eller bara puckad i arslet?”

  LOL!

 40. Jocke S Says:

  Sven, man får väl ändå kolla var källan är, eller?
  Var är omdömet, eller är du själv inkapslad i nåt slag slem?

 41. Anka Says:

  Nu strömmar kärleksbreven in till Breivik
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/oslobomben/artikkel.php?artid=10098234

  Varför massmördare, våldtäktsmän osv. attraherar kvinnor finns det inte något riktigt svar på, trots alla de skattemiljarder som årligen läggs ned på genusstudier.

 42. michael Says:

  Såg för ett tag sedan ett intressant program på kunskapskanalen man hade ett forum om vetenskap där en norsk journalist bjudits in för att tala om genusvetenskap. Han hade gjort en dokumentär om norska genusvetare tror programmet hette hjernevask.Där han visade att den inte var vetenskaplig utan politisk och att dom inte hade någon forskning som bekräftade deras teorier utan bara tyckande. Han ställde t.ex forskare från andra länder mot dom norska.Han berättade att han även ville göra ett program i sverige men hur då just Janne ringde runt till sina genus koleger och varnade dom för honom och att dom inte skulle ställa upp

 43. Matte Says:

  ”Jonna har hängt här ganska länge men vet fortfarande inte om jämställdhetsfeministern är ironisk eller inte…….”

  Hihihi

 44. Jocke S Says:

  Vi hade ju en norskättad genusvetare eller liknande på ett svenkt Universitet, nyligen. Hon med ”nedgrävda barnlik i skogen”.
  Hon gjorde väl intervjuer även med Thomas Quick, Borgströms offer?
  Hon borde vara klippt och skuren för kolla upp varför sådana som Breivik lockar en del kvinnor. Eller kanske inte…
  Men visst, varför kollar inte genusvetenskapen upp sådant här, om kvinnor och feminitet i sammanhanget, eller som groupies inför rockmusiker?
  Genusvetenskapen kunde väl få dem till offer åtminstone?

 45. Lars I Says:

  Ooooopps… en helt annan nyhet från kvällens TV nyheter:
  Kvinnlig tjänsteman inblandad i korrumptionshärva i Göteborg. Är inte det rätt anmärkningsvärt med tanke på att jag trodde det var fastlagt att det är ett manligt beteende.

 46. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Jonna

  Jag står ju på din sida mot grabbslemmen. Det är ju de som är puckade! Jag har samma åsikter som du!

 47. AV Says:

  Lars I: Hon är säkert inlurad i härvan av några mansgrisar. De hade en hållhake på henne eller har hon blivit förledd av patriarkatet. Under alla omständigheter ska hon ha åtalseftergift pga kön. Det är ju synd om henne!

  Eller hur Jämstälhetsfeministern?

 48. Ulf Says:

  @Erik,

  Jag läste artikeln, och började söka efter den ursprungsartikel som skulle gjort henne så förbannad (bortsett då från det där med att en äldre man gör sig till ”tolkningsföreträde” för unga tjejer).

  Jag har inte hittat den än, tror jag, men på vägen såg jag denna:

  Alex Schulman skapade en generation av provocerande bloggtjejer:

  Jag var precis lika provocerande och dum i huvudet som Kissie, Paow och resten av gänget när jag var tonåring. Hade jag haft möjligheten att utrycka mig via en blogg då så hade jag gjort det. Hade jag dessutom fått en skön jävla summa pengar att leka bort varje månad så kan du lita på att jag hade gjort det!

  Med lite fler ledtrådar hittade jag följande debattartikel i AB:

  När Kissie är med på tv känns allt sorgligt

  Efter att ha läst lite i Kissies blog och sedan hamnat på detta klipp, så gav jag upp. Allt sådant här går mig normalt förbi, och jag känner mig nu extra angelägen om att låta det förbli så.

  Jag förstår att de som sponsrar Kissie ser en möjlighet att tjäna pengar, men finns det något övergripande syfte bortom ren kommersiell exploatering kombinerat med narcissism? Jag är mest häpen…

 49. Stahlin Says:

  @Jocke S
  Precis när Uppsala univ. lyckats tvätta bort nazistämpeln efter Herman Lundborg & co så tvingar Margareta Winberg på dem det där härket.

  De fick ge henne en ansenlig summa att ”forska” för när hon entledigades från sin tjänst, Eva Lundgren. Ska bli väldigt intressant att ta del av denna genus-religionshistorikers nästa fantasifoster. Vi kan i alla fall utesluta ett aktuellt tema. Det kommer inte att handla om pedofilerna som härjar i nunnekloster. Kvinnlig pedofili är inget som kvinnoforskare ska ägna sig åt. Men kanske kan vi av Eva Lundgren förvänta oss en spännande exposé över sexuella övergrepp begångna av män med vingar, män med getunderkropp, män med gethuvuden, hästmän för att inte tala om män som förvandlar sig till husdjur för att på så sätt lura till sig sex med sina kvinnliga offer.

 50. Valeria Says:

  @Jocke S

  Barnliken i skogen är intressanta, så till vida att de återfinns i Torey Haydens roman ”Spökflickan”.

  Angående genus i skolan så ifrågasätter jag hur stora vinningarna är. Finland har ett mycket bättre skolsystem i Sverige, ligger i topp internationellt och uppvisar inga skillnader i prestationer mellan pojkar och flickor – och det helt utan genus. Fantastiskt!

 51. Valeria Says:

  @Stahlin

  När jag gick i högstadiet fick vi en stor undersökning som berörde alkohol, narkotika och sex. I den undersökningen skrev jag ett vittnesmål om hur jag blivit bortförd till ett hus på fyra höga ben i en neonrosa epatraktor. Där blev jag Skalmans slav, och det visade sig att hans mat och sov-klocka hade ytterligare ett fält, helt i enighet med Maslows behovstrappa. Det kanske vore något för Eva Lundgren att sätta tänderna i…

 52. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Valeria

  ”Finland har ett mycket bättre skolsystem i Sverige, ligger i topp internationellt och uppvisar inga skillnader i prestationer mellan pojkar och flickor – och det helt utan genus.”

  Mycket synd om flickorna i Finland. Kanske kan svenska skolverket bistå med en utredning om varför de finska flickorna inte uppvisar samma överlägsenhet gentemot pojkarna som flickorna i Sverige gör. Uppenbarligen är de finska flickorna förtryckta. Finland är ett skräckexempel på hur det blir i skolorna utan feminism och genustänk.

 53. leifer Says:

  @Jonna

  ”Jasså det är operation osynliggörande nu som gäller. Också en härskarteknik som ni beskyller oss femenister för”

  Du kan ju inte ens stava till feminister!

  Skämt å sido, var det inte just så att man INTE skulle dra alla feminister över kam? Dvs det finns olika inriktningar på feminismen. Därför finns inget vi och oss, vilket du försöker påskina. Lika lite som ”vi muslimer” eller ”vi kristna” står för nåt enhetligt. Detta eftersom såna grupper inte accepterar när man problematiserar ”dom”. Härav följer då att ni feminister inte heller då kan uttala er om män som en grupp.

  Och på vilket sätt är du certifierad/utbildad/kvalificerad att kunna uttala dig om feminismen? Om du kräver detta av de som kritiserar feminismen, så måste väl ändå samma krav gälla dig.

 54. Jämställdhetsfeministern Says:

  @leifer

  Visst finns det olika inriktningar inom feminismen – men grunden är jag, Jonna och alla andra feminister självklart helt överens om: män förtrycker, våldtar, förstör, mördar, krigar, förorenar, terroriserar och begår brott – och det är kvinnor som drabbas. Därför måste kvinnor alltid stödjas och lyftas fram, medan männen måste tvingas stå tillbaka och ta sitt ansvar.

 55. Grodan Boll Says:

  ”hur man kan arbeta för att inte återskapa, utan istället utmana begränsande normer för kön, sexualitet och andra maktskillnader”

  1. Har hon speccat vilka normer som är begränsande?
  2. Vad händer om andra anser samma normer vara befriande?
  3. Är det ok att återskapa normer så länge de är traditionella, men inte begränsande?

  …tusan. Jag måste helt enkelt gå kursen =/

 56. Jocke S Says:

  Jämställdhetsfeministern! Du vet väl att finska tjejer slår 4-5 ggr så ofta sin kille, som tvärtom? Vad säger du om det? F.ö. tycker jag du börjar tappa stinget lite B…..r! Fast Jonna är ju inte så smart…
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/finska-flickor-slar-oftare-an-pojkar_3382735.svd

 57. Bengt Says:

  @Oskari: Litteratur av bl.a Molina och de los Reyes är obligatorisk läsning vid vissa svenska lärarutbildningar (Skövde bl.a). och där män framställs som roten till det kapitalistiska onda västerländska samhället…

  Och så finns det dem som undrar varför män inte vill bli lärare…

 58. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Jocke S

  Om kvinnor slår sina män är det för att männen förtrycker kvinnorna. Ännu ett bevis för att finska kvinnor är förtryckta alltså. Att kvinnor slår män är för övrigt så ovanligt att det knappast finns. Statistik kanske säger annat, men statistik är en gammalmodig och förlegad manlig vetenskap och en gubbig härskarteknik för att förtrycka kvinnor.

 59. Stina Says:

  barfota frågade 29 augusti 2011 kl. 14:02: ”Var håller våra politiker hus?”

  Barfota, politikerna avvaktar för att se åt vilket håll vinden blåser.

  När de tror sig veta det, springer de raskt fram och ställer sig i ledningen.

 60. Stina Says:

  Par Ström skrev 29 augusti 2011 kl. 13:44 till JD: ”Ifall en person med den här bakgrunden lär ut hur genusteori ska användas i skolan har jag ingen större förhoppning om att det blir neutralt och befriat från feministiska värderingar.”

  Nä, Pär Ström, så är det inte. Genusteori är inte identiskt med feministisk teori.

  Har du glömt att vi numera har åtta olika kön?

  Som samhällsdebattör måste du hänga med i utvecklingen.

 61. Stina Says:

  Jonna säger 29 augusti 2011 kl. 15:05:” Jasså det är operation osynliggörande nu som gäller. Också en härskarteknik som ni beskyller oss femenister för …………………”

  Jonna, vi förstår att det finns olika sorters feminister.

  En del kan inte ens stava till det.

  Härskartekniker används överallt – även av mig måste jag tillstå.  osv.

 62. Joakim Says:

  Pär! Du borde också undervisa i genusvetenskap – med jämställdistisk inriktning 😀

 63. Stina Says:

  Joakim, nää… Pär ska nog hålla sig borta från skolor och universitet.

  Men jag ska inte gå djupare in på var han passar bäst. 😉

 64. AnnanDan Says:

  Ordet ”flatlus” dök upp som ett svar på ordet ”grabbslem”. Den här fighten med invektiv började alltså med att jag slog tillbaka.
  På sätt och vis är det nog nyttigt för oss grabbar att Jonna då och då visar vilka intellektuellt och emotionellt högtstående varelser kvinnor kan vara. (!)
  Man får tacka.

 65. barfota Says:

  @Man United säger: 29 augusti 2011 kl. 14:58

  ”barfota det var en medveten reaktionär provokation när (s) inte är det minsta intresserade att diskutera att jämställdhet inte är =feminism. Dom lyssnar inte på folket och går mot sin historiska valförlust inom kort.”

  Pust, tur det för där trampade du på en verkligt öm tå för om det är någon ”grupp” jag verkligen slåss och brinner för så är det de som har det sämst ställt i samhället.

 66. barfota Says:

  @JD säger: 29 augusti 2011 kl. 15:44
  Du har helt rätt och anledningen jag tycker att hon inte skall ha jobbet öht. är att hon troligtvis skulle anpassa sinna sanningar så att det låter bra om man tillfrågade henne om hennes intentioner, givetvis så skulle hon prestera ”hela bibliotek” med forskning för att försvara sina egna vidriga åsikter.

  ”Det är universitetets som har ansvar för de kurser som hålls på universitet och därför är det viktigt att vi kan vara säkra på att universitetet har insikt i vilka avsikter som finns med olika kurser.”

  Japp, och det räcker inte att de delvis tagit avstånd de måste helt, klart och tydligt ta avstånd från allt sådan inblandning.

 67. barfota Says:

  @Stina säger: 29 augusti 2011 kl. 22:09

  ”Barfota, politikerna avvaktar för att se åt vilket håll vinden blåser.
  När de tror sig veta det, springer de raskt fram och ställer sig i ledningen.”

  Sant.

  Seadn skriver du någonstans…

  ”Som samhällsdebattör måste du hänga med i utvecklingen.”

  Jo, det märkar man tydligast på media, det finns bara kvinnor och dom är det synd om och de måste curlas till varje pris. Att ”hänga med i utvecklingen” betyder att inte ha någon åsikt alls, det är enkelt, bekvämt, man slipper ”tänka fel” och blir poppis i PK-leden. Nu är väl varken media eller feminister berömda för att vara speciellt klarsynta heller.
  Men så är ju också feminismen med sin unkna manssyn gammalmodig, mossig och förlegad. Så långt ifrån verklig jämställdhet man någonsin kan komma.

 68. Henrik Persson Says:

  ”Jasså det är operation osynliggörande nu som gäller. Också en härskarteknik som ni beskyller oss femenister för …………………”

  Du måste förstå att när du inleder en debatt med okvädningsord så vill ingen prata. Fint att slänga ut en härskarteknik och sen klaga på att du blir bemött med en f ö.

 69. Joakim Says:

  Stina, du verkar inte ha så mycket till övers för yttrandefrihet och oliktänkande. Är du möjligen totalitär antidemokrat? Ett feministiskt väktarråd med Gudrun Schyman, Margareta Winberg och Iren von Wachenfeldt hade du allt mått gott med, va?

 70. Stina Says:

  Joakim, det var många gissningar du hade….

 71. Claes-Peter Says:

  [Cheshire Cat: How fine you look when dressed in rage. Your enemies are fortunate your condition is not permanent. You’re lucky, too. Red eyes suit so few.]

  Råkade se att vi bara har åtta olika kön! Jag är besviken… HBTQ-personerna brukar ju bara uppmärksammas tidigt varje höst, utan att media känner någon pedagogisk kallelse att informera och upplysa om varför transsexuella och transvestiter tvingas samsas under samma bokstav T, samtidigt som det mystiska Q för Queer gäckar varje försök att få något begrepp om – lite som the Cheshire Cat i Alice i Underlandet. Kanske tillhör begreppet queer domänen för religiösa mysterier, som inte kan förklaras?

  Men i kulissen väntar folket som bekänner sig till BDSM – och när det blir aktuellt så kan man väl förvänta sig lite turbulens?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: