Nacka kommun satsar på tjejer

by

I Nacka görs en satsning på något som kallas Tjejverkstan, något som Nils tipsat mig om. Satsningen genomförs gemensamt av av Nacka kommun, Studieförbundet vuxenskolan i Nacka och Rädda Barnen i Nacka.

Syftet är att ”att stärka unga tjejers självkänsla, skaparkraft och egenmakt”. Så här beskrivs Tjejverkstan på sin sajt:

”Tjejverkstan är en Träffpunkt i Nacka för tjejer 12-19 år. Tjejverkstan är en ”kreativ oas” där tjejer kan vara sig själva, träffa likasinnade eller oliktänkande, softa, skapa, diskutera, påverka, få stöd och driva egna projekt. Modellen bygger på samverkan med Skola/Fritid/Kultur/Hälsa/Sociala Stödresurser mfl.”

Jag tycker det hade varit bättre med Ungdomsverkstan istället för Tjejverkstan – tillgänglig på jämställd basis. Alternativt en tjejverkstad och en killverkstad. Varför ska unga killar uteslutas? Det är inte jämställt att bara ge förmåner till det ena könet. Särskilt viktigt är detta när skattepengar är inblandade.

Ifall Nacka skulle ha en motsvarighet för pojkar, och någon bloggläsare vet om det, hör av dig.

 

Annonser

30 svar to “Nacka kommun satsar på tjejer”

 1. JustMe Says:

  ”att stärka unga tjejers självkänsla, skaparkraft och egenmakt”

  Det måste väl vara helt rätt? Unga tjejer måste curlas fram i samhället. Unga killar har som alla vet inga problem med vare sig självkänsla, skaparkraft och egenmakt där dom glider fram på sina räkmackor. Suck.

 2. Jocke S Says:

  Om det finns för killar också ja. Med tanke på det som händer en del killar, de ”drabbas av”, så heter det väl? Och med tanke på bl.a. sämre betyg (orättfvisa enlig Lärarnas tidning), så skulle det ju vara intressant att se om något satsas speciellt för killar.
  Utanför det vanliga med hockey och vad det kan vara. Vet någon.
  Kan man ta reda på, fråga jämställdhetministern? Som pytsar ut 110 miljoner till ”jämställdhet i skolan”!

 3. Backlash Says:

  Det hade varit intressant om någon med tid, kunskap och intresse sammanställde en beräkning av kostnaden för samtliga satsningar på ena könet i landet, så att vi kan jämföra hur skattemedlen fördelas. Och vilka sastningar görs på killar?

 4. Man United Says:

  Behöver inte skriva något ”Just Me” skrev det bättre;-)

 5. Erik Says:

  Men det fattar ni väl om det finns en feministisk elit som vill ta över makten så är det väl inte bra att man satsar på att killar får en bra utbildning? då kan dom ju börja ifrågasätta och tänka kritiskt!

 6. Jämställdhetsfeministern Says:

  Jättebra satsning! Mer sånt!

  Alla vi som har genusglasögonen på oss ser att killar i Sverige glider fram på en räkmacka. De behöver sannerligen inget stöd för att stärka sin självkänsla, skaparkraft och egenmakt. Killar tar ju redan idag alldeles för mycket plats, har alldeles för mycket makt och ägnar sig åt att störa, förtrycka och skapa problem för tjejerna. Det enda killarna ska lära sig att stå tillbaka, släppa fram tjejerna och hålla käft. Allt stöd måste gå till tjejerna. Jättebra att Nacka kommun och Rädda Barnen förstått det!

 7. AV Says:

  Jag undrar vad som händer efter en sådan satsning. Tjejerna går någon kurs som ska stärka dem och de får höra hur duktiga de är att skriva låtar och får spela på sin oas. Killarna får traggla på i sina garage, spela in sina demo själva och försöka sälja in sig på allehanda småfestivaler och lokala gig. De flesta band blir bara spruckna ungdomsdrömmar, men några få överlever.
  Nu ska båda ut på en öppen marknad, där konkurrensen är stenhård, för att leva på musiken. Vilka har störst möjlighet att slå igenom? De som lirat i skyddad verkstad eller de som redan vaskats fram utan sk satsningar? Jag misstänker att det ytterligare spär på snedfördelningen av artister som skriver själva. Många tjejer kommer att träffas hårt av verkligheten och lägga av.

  Men ska vi inte ha ungdomssatsningar då? Jovisst. Som en social grej och givetvis öppet för alla ungdomar. Ha inspiratörer från branschen som delar med sig av sina erfarenheter, men ha det inte för skyddat och gulligullat. Lite verklighet med riktig kritik skadar inte. Annars står de där med: Jamen mamma säger att jag sjunger jättebra?!
  Om man vill se stackars curlade ungdomars kontakt med verkligheten drar IDOL snart igång igen. Det är plågsamt att se.

  Kontentan: För mycket lyftande och satsande på tjejer skapar istället färre riktiga kvinnliga artister och kanaliserar in fler i en kuddvärld. Färre kvinnliga artister blir skolade för och av verkligheten.

 8. Ulf Says:

  http://www.nvp.se/Arkiv/Artiklar/13074/16166/-och-Nackas-gardar-nobbas-av-tjejer/

  Är målet på 40-60 procent verkligen rimligt?
  – Ja, det är absolut rimligt. Det är ingen katastrof att inte nå det här målet, fritidsgårdar i hela Sverige har problem att locka till sig tjejer. Nacka ligger väldigt bra till om man jämför. Men vi måste fråga oss själva vilka alternativ tjejerna vill ha, säger han.

 9. Johannes Westlund Says:

  @AV: Och feministernas givna reaktion på detta blir att mer måste satsas på att lyfta fram alla duktiga tjejer. Alltså kan man äska ytterligare miljoner på ytterligare curling och gärna kvotering i musikbranschen (hur nu det skulle gå till, kanske tvingande lag om att man måste ha MINST 50% tjejer bland sina signade artister och att man som arrangör måste ha minst 50% av arren med kvinnliga artister). Och så kan genusmaffian ta över ännu mer av samhälllet…

  Suck…

 10. Nova Says:

  ”Nu ska båda ut på en öppen marknad, där konkurrensen är stenhård, för att leva på musiken. Vilka har störst möjlighet att slå igenom?” – Jaha, så man ska överge tjejerna när det verkligen blir allvar!? Hur tänker du??? Dom ska väl lyftas fram!!

 11. Johannes Westlund Says:

  @Ulf: Jag måste ändå säga att jag är förvånad att man faktiskt arrar något alls för killarna under ”tjejkvällarna”. Det är ju bra, för killar behöver ha någonstans att ta vägen de också. Men könsdiskrimineringen i musikstudion känns jobbig att läsa om för mig som är amatör-singer/songwriter, numera med egen liten hemmastudio. Så kan man ju inte hålla på!

  Fast å andra sidan så är det ganska billigt bara man orkar sätta sig in i det att sätta upp en egen hemmastudio. För mellan 5000 och 10 000 får man ihop tillräckligt schyssta grejer för att göra helt okej musik – that is om man vet vad man sysslar med. Och sen är det bara att läsa forum och spara till smarta punktinvesteringar. Jag vet att Lasse Winnerbäck gjorde hela sin första platta på en budget av ca 65 000 kr, allt inkluderat – inspelning, mix, master,ett antal tusen plattor. Men sjukt ändå att samhället hela tiden vänder våra pojkar ryggen.

 12. Oskar Says:

  Detta ar det konkreta utfallet av att kommunen valt att satsa xx miljoner kronor pa ‘jamstalldhet’. Sorgligt sloseri med skattebetalarnas pengar.

 13. AV Says:

  Johannes o Nova:
  Tänkte inte på det. Det är klart att vi ska ha regler att minst (!) hälften av all musik ska göras av kvinnor. Kvoterade festivaler har väl redan varit uppe. Vi kan ju dra det ett steg längre: Motbok på musik. Nu har du köpt tre skivor med Metallica, så nu får du köpa ett par skivor med Sahara Hot Nights innan du får köpa nya plattan. Blandgrupper som Cardigans blir ett problem. Spotify kan ju införa könsfunktion på spellistorna också. På radion ska minst varannan låt vara kvinnlig artist och med kvinnlig kompositör. En ny myndighet Musikministeriet ser dagens ljus.

  Eller inte.

  Fö skulle jag kunna gå på en festival med 100% kvinnliga artister om det råkade vara bästa artisterna just nu. Men det lär knappast ske med vadderade curlingartister och mainstream pop a la Idol o vad de heter. Av alla idoldeltagare hur många har blivit varaktiga artister? Evolution innebär en viss selektion…

 14. Carl Says:

  Så eftersom tjejer och killar inte antas kunna ta hänsyn till varandra så ska de separeras och därmed ytterliggare försämra förståelsen för varandra? Knappast vägen till jämställdhet där det handlar om individens egenskaper och inte könet.

 15. barfota Says:

  @Nova

  ”aha, så man ska överge tjejerna när det verkligen blir allvar!? Hur tänker du??? Dom ska väl lyftas fram!!”

  Nej tjejer skall inte lyftas fram, de skall konkurrera på lika villkor och med samma spelregler som killar. Hur tänker du???

  @Johannes Westlund
  Det du pratar om som ”ganska billigt” är enormt mycket pengar för många familjer i Sverige, det är inte bara jag som är fattig i ”välfärdslandet Sverige”. Glöm inte bort oss, då får ni göra ert jämställdsarbete själva.

 16. Man United Says:

  @ erik det behövs endast fortsatt organisering och inspiration från den svarta medborgarrättsrörelsen i staterna. Lite inspiration från upplysningsfilosoferna, tankar från Franska revolutionen,pappa rätts aktivister i italien och public enemy så fortsätter vi ifrågasätta radikalfeminism med början i nutidshistorien. Vad var det som gick snett med kvinnorörelsen efter studentprotesterna 1968 fram till våra dagar. Att granska radikalfeminsmens maktmissbruk inom rättsstaten,politiken,journalistkåren som samtliga upprätthålls och bekostas av medborgarna är som att undersöka och ompröva jämställdhet och demokrati. Det är klart att mansrörelsen genusleaks (m inspiration av ja och wikileaks) redan börjat ifrågasättandet. Med hjälp av yttrandefrihet och stöd i tankar om rättssäkerhet, likhet inför lagen och samma skyldigheter och rättigheter för kvinnor och män. Det är ett helt nytt grepp;-)

 17. Johannes Westlund Says:

  @barfota: Det är inte oöverkomligt om man har den prioriteringen. Jag byggde upp min anläggning som gymnasieelev. 1050 i månaden, julklappar under några år och 5 veckors sommarjobb en sommar. Jag köpte inte direkt så mycket kläder, käkade extremt sällan på stan och valde bort en hel del annat. Allt handlar om ifall man är villig att prioritera bort det man just nu prioriterar. Som ung gymnasiegrabb har man inga kostnader som inte kan rationaliseras bort. Det låter inte som så mycket, men antag att du bestämmer dig för att leva på en hundring i månaden. Ja då har du din studio på ett år.

  Sen så är ju ”billigt” en term som i sammanhanget syftar på vad det tidigare hade kostat att bygga upp en analogstudio för 5-10 år sedan. Man hade inte kommit undan med så lite som storleksordningen 10^3 ens.

  Jag håller med om att det är sjukt fel att samhället vänder pojkarna ryggen och inte håller musikstudion öppen för dem i samma utsträckning som för tjejerna. Jag håller med om att alla dessa tjejsatsningar som inte motsvaras av en killsatsning är sjukt fel, men för den drivne så finns andra vägar som tur är. Det är också detta faktum som kommer sänka en annan sjuk cancerböld på vårt samhälle – musikindustrin. Independentartister vinner alltmer mark och det visar också en annan viktig och intressant grej, nämligen att kapital och curlingstöd inte alls genererar i bra och relevant kultur. Men det är en helt annan diskussion.

  Jag ska erkänna att jag gillar ”andra vägar”, ”alternativ”. Det känns liksom som en extra vinst när man kan visa de som diskriminerar och förtrycker att det gick att ta en annan väg, att man helt enkelt är för bra för att stoppas. Men det är ju inte rättvist eller bra att det ska vara så. Men det har jag aldrig påstått heller.

 18. barfota Says:

  @Johannes Westlund
  OK, jag tänkte nog först på familjer som redan har prioriterat bort allt som öht. går att prioritera bort, alltså fattiga familjer med barn som inte är gamla nog att själv tjäna ihop dessa pengar.

 19. Valeria Says:

  Det jag är mest imponerad över är att det år 2011 är helt okej att dela upp människor efter kön, samtidigt som det skulle bli ett oerhört (tänkte använda ett annat ord) liv om man skulle dela in människor samma vis men utgå från etnicitet eller klass.

 20. Penumbra Says:

  Jämlikhet eller jämställdhet, som det numera så fint heter, kan inte existera i praktiken. Det är helt mot den mänskliga naturen. Kommunismen, som ju bygger på den tanken, har misslyckats för länge sedan och feminismen har tagit över. Det är ingen tillfällighet att Vänsterpartiet kallar sig för ett feministiskt parti och att flera framstående feminister är, eller har varit kommunister. Det skrämmande är att feminismen ser ut att lyckas med det som kommunismen misslyckades med, dvs infiltrera och ta över det demokratiska samhället.

  I själva verket handlar det om att kämpa till sig fördelar på bekostnad av andra. Hänger flickor inte med i vissa avseenden så ser numera det fascistfeministiska samhället till att de får fördelar. I slutändan väntar könskvoteringarna. Vi kan sprattla lite på våra bloggar men faktum är att männen har förlorat och är numera helt i händerna på fascistfeminismen. Vi får precis så mycket av kakan som fascistfeministerna tycker att vi ska ha.

  Och som i det kommunistiska systemet är problemet framför allt att de bästa trängs undan av de något sämre lämpade. På längre sikt är det naturligtvis ett problem med en sådan ”könssubvention” på samma sätt som alla andra subventioner. Feminismen är en del av den långsamma process av samhällsförfall som vi befinner oss i.

 21. bograhn Says:

  Jag har en dotter på 19 år och det är ingen brist på självkänsla för henne och hennes vänner iallafall. Dom står fast förankrade på marken.

 22. Man United Says:

  Vi kan sprattla lite på våra bloggar men faktum är att männen har förlorat och är numera helt i händerna på fascistfeminismen. Vi får precis så mycket av kakan som fascistfeministerna tycker att vi ska ha.
  Det beror helt upp på dig. Vill du betala skatt till radikal statsfeminism. Vill du finansiera kakan på dessa villkor? Du gör skillnad tro inget annat. Tillsammans kämpar män för första gången i historien utifrån sig själva,vad män själva vill,inte som slavar familjeförsörjare.Män kämpar för mäns rättigheter och rättssäkerhet.

 23. Man United Says:

  @ valeria så sant! Det läskiga är att feminist krönikorena och de manliga feministerna inte reflekterar det minsta över det. Människan är dum som inte lyckas lära sig av historien för ens det är försent.

 24. Man United Says:

  @ johannes w stora tankar.word!

 25. Märta Lindmark Says:

  Hej alla ni som gjort inlägg kring Tjejverkstan i Nacka. Alltid intressant med åsikter…dock lite tråkigt att den vanligaste reaktionen från killar är: ”Varför satsar man ”bara” på tjejer? Jag är den som tog initiativet till att starta Tjejverkstan och jobbar nu som verksamhetsledare.
  Anledningen till att Nacka satsar är att olika Fritidsvane-undersökningar i Nacka visat att tjejerna mår mycket sämre än killarna, både psykiskt och fysiskt, och att en majoritet är missnöjd med det utbud av aktiviteter som Fritidsgårdarna och andra hade.
  Majoriteten som besöker Fritidsgårdarna är killar och aktiviteterna där är väldigt anpassade för killarnas behov/önskemål.
  Dessutom är det många tjejer som vittnat om att det är killarna som dominerar och styr på gårdarna och att de successivt har tystnat och tappat självförtroendet, när de inte blir sedda o hörda på samma sätt som dem.
  Jag håller med om att det vore toppen med en Killverkstad också, då kunde killarna kanske få prata om saker som de inte vågar i den Killiga kultur som råder i Killgängen. Så sätt igång och ta initiativ till detta, det skulle ge mycket positiva effekter för jämställdheten!
  Bättre än att gnälla över att Tjejverkstan finns. Alla goda initiativ behövs, för att förändra samhället till det bättre.

  Hälsningar Märta

 26. barfota Says:

  @Märta Lindmark
  Heder för att du ger dig in i getingboet och åtminstone försöker försvara dig. Nu till saken.

  ”Alltid intressant med åsikter…dock lite tråkigt att den vanligaste reaktionen från killar är: “Varför satsar man “bara” på tjejer?”

  Enkelt att slippa den här typen av reaktioner. Fördela pengar och resurser lika och satsa lika mycket på båda könen så är det problemet löst.

  ”Anledningen till att Nacka satsar är att olika Fritidsvane-undersökningar i Nacka visat att tjejerna mår mycket sämre än killarna, både psykiskt och fysiskt, och att en majoritet är missnöjd med det utbud av aktiviteter som Fritidsgårdarna och andra hade.

  ”Fritidsvane-undersökningar” gjordes denna undersökning bland både killar och tjejer, eller frågade man bara tjejerna vad dom tyckte? Var killarna nöjda ”med det utbud av aktiviteter som Fritidsgårdarna och andra hade”? Kan du presentera denna undersökning, underlag och hur den gjordes, vilka frågor som ställdes, till vem och hur många som undersöktes? Hur kan tjejerna må sämre psykiskt när det är 5 ggr fler killar som tar sitt liv än tjejer? Min förklaring skulle kunna vara att killarna hunnit ta livet av sig innan feministerna hunnit bli klara med sina vinklade undersökningar.

  ”Majoriteten som besöker Fritidsgårdarna är killar och aktiviteterna där är väldigt anpassade för killarnas behov/önskemål.

  Väl inte så konstigt i så fall om aktiviteterna är anpassade efter besöksunderlaget, så borde det vara i andra sammanhang också. Inget hindrar väl tjejerna att gå dit och framföra sina önskemål, eller har jag fel?

  ”Dessutom är det många tjejer som vittnat om att det är killarna som dominerar och styr på gårdarna och att de successivt har tystnat och tappat självförtroendet, när de inte blir sedda o hörda på samma sätt som dem.”

  Ok och då menar du att botemedlet mot detta är att osynliggöra och diskriminera killarna genom privata tjejkvällar?!
  Hur tänker du, hur skall killarna bli sedda på dessa tjejkvällar? Menar du på allvar att könsdiskriminering är rätta vägen?

  ”Jag håller med om att det vore toppen med en Killverkstad också, då kunde killarna kanske få prata om saker som de inte vågar i den Killiga kultur som råder i Killgängen.”

  Bullshit! Sanningen är väl snarare att du satsade på ett tjejprojekt därför att det fanns betydligt mer stadsfeministiska ”öronmärkta” pengar för tjejer/kvinnor än för killar/män och att det är lättare att få igenom ett tjejprojekt… är det inte så?

  ”Så sätt igång och ta initiativ till detta, det skulle ge mycket positiva effekter för jämställdheten!”

  Dumheter, vad som skulle ”ge mycket positiva effekter för jämställdheten” var att sluta särbehandla någon och att lagar och spelregler var samma för alla som bor i Sverige.

  ”Bättre än att gnälla över att Tjejverkstan finns. Alla goda initiativ behövs, för att förändra samhället till det bättre.”

  Jag förstår inte vad du menar med att ”gnälla över”, menar du att eftersträva verklig jämställdhet mellan könen skulle vara gnäll och att ännu mera ojämställdhet skulle göra samhället bättre. Förklara, jag förstår inte hur du tänker.

 27. Jax Says:

  Problemet är enkelt att lösa. Gör den befintliga fritidsgården till en killgård och den nya till en tjejgård. Då är det jämlikt. Se bara till att budgeten blir likvärdig. Då finns det en tjejverkstad och en killverkstad och det kostar inget extra.

  Sedan kan man utveckla det hela med gemensamma aktiviteter och kanske gemensamma dagar.

 28. Ulf Says:

  @barfota,

  Hur kan tjejerna må sämre psykiskt när det är 5 ggr fler killar som tar sitt liv än tjejer?

  Nu är det iofs så, enligt officiell statistik, att ung. dubbelt så många unga kvinnor som unga män försöker begå självmord, medan männen dominerar i självmordsstatistiken. Det finns nog olika förklaringsmodeller, men det är inte givet att statistiken antyder att männen mår sämre.

  F.ö. är det inte 5 ggr fler män än kvinnor i åldrarna 15-24 år, utan snarare 10 per 100,000 vs 7.7. Över 65 dominerar män kraftigt.

  I detta forum förtjänas kanske denna mening (fr Självmordsförsök i Stockholms län och Sverige 1987-2007, sid 16) att lyftas fram:

  Sambandet var starkast för pojkar. Det finns därför anledning att uppmärksamma självmordsförsök, särskilt bland pojkar, eftersom risken för självmord är störst för den gruppen.

 29. barfota Says:

  @Ulf
  Tack för hjälpen och upplysningen.

  ”Nu är det iofs så, enligt officiell statistik, att ung. dubbelt så många unga kvinnor som unga män försöker begå självmord, medan männen dominerar i självmordsstatistiken. Det finns nog olika förklaringsmodeller, men det är inte givet att statistiken antyder att männen mår sämre.”

  Samhället har ögonen mer på hur flickor mår än pojkar mår.
  Att dubbelt så många flickor ”försöker men misslyckas” medan männen dominerar statistiken kan kanske tolkas som att kvinnorna antingen är klantigare eller fortfarande hyser tilltro till samhällets stöd medan männens tilltro till samhällets stöd är i det närmaste noll, på så vis är kanske männens rop på hjälp grovt underskattat och borde kanskr rankas ännu högre än en kvinnas rop på hjälp. Nu menar jag naturligtvis att alla skall bli hörda och få kvalificerad hjälp närhelst de behöver det så missförstå mig inte.

  ”F.ö. är det inte 5 ggr fler män än kvinnor i åldrarna 15-24 år, utan snarare 10 per 100,000 vs 7.7. Över 65 dominerar män kraftigt.”

  OK, jag tror dig 5 ggr var bara en siffra jag hört i förbifarten.

  ”I detta forum förtjänas kanske denna mening (fr Självmordsförsök i Stockholms län och Sverige 1987-2007, sid 16) att lyftas fram:”

  Vad jag tyckte var riktigt intressant är siffrorna från 1996-1997.
  Vet du vad som hände där och hur gör vi för att komma ned till (och gärna under) de siffrorna igen?

 30. Ulf Says:

  @barfota,

  Vad jag tyckte var riktigt intressant är siffrorna från 1996-1997. Vet du vad som hände där och hur gör vi för att komma ned till (och gärna under) de siffrorna igen?

  Tyvärr har jag inget svar på det. Jag undrade samma sak. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: