Han hittade pojkdiskriminering på mjölkpaketet

by

En GenusNytt-läsare vid namn Magnus blev upprörd när han hade hällt mjölken på frukostflingorna. På mjölkpaketet stod nämligen detta att läsa:

Magnus tog bilden och skrev i sitt mejl till mig:

”Jag gick själv genom en ganska kraftig depression när jag var 18-19. Låter som det här stället hade passat mig ganska bra när jag var i den åldern. Jag undrar om Skånemejerier stödjer en liknande satsning för pojkar som behöver någon att prata med?”

Ja, vi får väl se hur Skånemejerier kommer att göra sitt genusurval framöver. Hör gärna av dig till GenusNytt om du ser en pojksatsning annonseras på mjölken!

Hjälpverksamheten Enter Mötesplats drivs alltså av Skåne Stadsmission. Mötesplatsen syftar till att hjälpa ungdomar i åldern 13-20 år, under förutsättning att dessa inte har manligt kön. Sedan start har Enter Mötesplats haft mer än 350 tjejer på besök. Regelbundet kommer ca 20 tjejer till Enter flera gånger varje vecka.

Ellen stöds ekonomiskt av World Childhood Foundation och Stena Fastigheter. I en särskild pressrelease har det också offentliggjorts att Prins Gustaf Adolf och Prinsessan Sibyllas Minnesfond också ger pengar till Ellen (och har gjort det flera gånger).

Jag tycker det är sorgligt att Skåne Stadsmission inte har en jämställd syn på vilka som är värda hjälp och stöd. Varför diskriminera det ena könet? Om jag bodde i Skåne och hade hjälpt Skåne Stadsmission med pengar hade jag nog slutat med det.

Jag, och bloggen GenusNytt, förordar lika rättigheter och skyldigheter för könen. Därför kallar jag mig jämställdist.

För övrigt: Det verkar ha varit tjejdagar hos Scandinavian Photo. Se här. Tack för tipset, Thomas!

63 svar to “Han hittade pojkdiskriminering på mjölkpaketet”

 1. Abra Says:

  Från och med idag skall jag sluta skänka mina 500 kr/året till Stadsmissionen som jag gjort de senaste 14 åren. Jag skall också skriva ett brev om en förklaring.

  Nu börjar jag snart bli förbannad på dessa olika typer av pojkdiskriminering som dyker upp ständigt utan att någon människa i det offentliga samtalet vågar prata ur skägget!!

 2. Joel Johansson Says:

  Eftersom kön bara är en konstruktion så måste det väl räcka med att man känner sig som tjej, för att få utnyttja tjänsten?

 3. Matte Says:

  @Abra

  Kan bara hålla med, inga pengar från mig och jag kommer inte rekommendera dem heller.

 4. A Says:

  Hittade iallafall flera stödverksamheter endast för män.

  http://www.skanestadsmission.se/Verksamheter/Lund/Stadsmissionens-Logi-och-Stodboende1/

  Och Mötesplats tycks vara för unga pojkar.

 5. DrKejs Says:

  @A

  Bra att du hittade stödboende för utslagna män i Lund! Undrar bara hur pojkarna kommer in i bilden där?

  Nej, mötesplats är uteslutande för tjejer.

 6. Matte Says:

  @A

  Med en stödgrupp för pojkar så kanske de slipper hamna på stödboende för utslagna män.

 7. Musse Pig Says:

  A, hoppas att du har rätt. Vi får väl avvakta ett eventuellt svar från Stadsmissionen.

 8. A Says:

  Dr Kejs

  Kollade mer noga. Enter är för tjejer. Det är skånes stadsmissions första verksamhet för den målgruppen. Mötesplats är för killar och tjejer.

 9. barfota Says:

  Jag tänker tillskriva både Stadsmissionen och Skånemejerier så att de får en chans att förklara hur de tänker.
  Här kommer e-postadresserna om någon annan också är intresserad att ställa frågor till dessa.

  Stadsmissionen:
  info@Skanestadsmission.se

  Skånemejerier:
  mejeriforum@skanemejerier.se

 10. vmm Says:

  Det kan väl vara så att Skånemejerier väljer att marknadsföra sig så här för att tjejer dricker mer mjölk. Eller för att dom dricker mindre mjölk.

 11. Jämställdhetsfeministern Says:

  Feministisk forskning har visat att pojkar inte har några problem, utan glider fram på en räkmacka i livet. Varför skulle då Skånemejerier, Stadsmissionen eller någon annan göra något för att hjälpa pojkar?

 12. Anonym Says:

  Om motsvarande annons på mjölkpaketet hade inriktats på pojkar hade ni då blivit upprörda och ropat på jämställdhet eller hade det varit bra då?

 13. barfota Says:

  @Anonym
  Nej

 14. Daniel L Says:

  Anonym: Hade det varit tvärtom och det bara var satsningar på pojkar så hade iallafall jag blivit förbannad och ropat på jämställdhet. Ska det vara så svårt att förstå att de flesta här faktiskt vill ha riktigt jämställdhet, alltså t ex satsningar på både pojkar och flickor?

 15. barfota Says:

  @Anonym
  Vi hade blivit förvånade och ställt samma fråga, varför bara ett kön… varför inte alla.
  GenusNytt ”Belyser den obelysta halvan av jämställdhetsfrågan” allt strålkastarljus i Sverige skiner ändå klart över tjejer och kvinnor.

 16. Men@Work Says:

  Jag är semiprofessionell fotograf, och upphandlar just nu dyr studioutrustning (blixtar, softboxar, ljusmätare etc…).

  Adjö, Scandinavian Photo… 72.000 kr blev den förlorade intäkten för er del den här gången… Plus att alla framtida inköp är lagda på is… Finns säkert någon konkurrent som blir glad…

 17. ParStrom Says:

  Boendet för män motsvarar av ett boende för kvinnor:

  http://www.skanestadsmission.se/Verksamheter/Malmo/Boende-for-kvinnor/

  Jag kan däremot inte se att verksamheten för bara tjejer motsvaras av en verksamhet för bara killar.

 18. Daniel L Says:

  Men@Work: Se till att bränna iväg ett mail och förklara läget också, annars kan dom ju inte bättra sig.

 19. Nils Jungenäs Says:

  Men@Work>>
  Det Daniel L påpekar är ju av avgörande betydelse. Do it!

 20. Nova Says:

  Ni har fel som vanligt! Problemet är att det läggs alldeles FÖR MYCKET resurser på pojkars problem!!

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/kvinnokampar-klassas-som-terrorister

 21. Matte Says:

  @Anonym

  Självklart! för min del i alla fall, sist jag kollade inkluderades tjejer, kvinnor, tanter, damer osv i jämställdismen.

  Vad trodde du?

 22. Jocke S Says:

  Bra om folk skriver! Man borde samla ihop alla dessa pojkdiskrimineringar, och skicka listan till diskrimineringsombudsmannen, kvällspressen och jämställdhetsminister Sabuni. Inget skulle kanske hända, men infon behövs i detta loja land.

 23. Valeria Says:

  Jag tycker att man borde kunna ta det här ett steg längre. Varför inte trycka upp en bild på valfri kille inom ålderspannet och texten ”INTE VÄLKOMMEN”?

  Är det inte dags att ta sådant här till en ny nivå? Jag skulle kunna tänka mig att man ägnar annonsplats i lokaltidningarna åt att publicera namn och bild på killarna, och en tillhörande textruta där det förklaras varför personen i fråga inte får komma in. Texten måste givetvis vara utformad på ett sådant sätt att man inte ägnar sig åt resonemang kring strukturer. Istället ska det stå att X är inte välkommen för att han… osv. Och nästa dag är det, så att säga, nästa man till rakning.

  Överhuvudtaget så borde man rimligtvis sudda ut gränserna mellan struktur och individ. Om man nu tycker att det ena könet förtrycker det andra så kan man väl vara så rakryggad och säga det rakt upp i ansiktet på personerna i fråga. Det är väl inget fel i att säga till Oskar 13 år att han förtrycker Linda, 17 år?

 24. barfota Says:

  @Jocke S

  ”Man borde samla ihop alla dessa pojkdiskrimineringar, och skicka listan till diskrimineringsombudsmannen, kvällspressen och jämställdhetsminister Sabuni.”

  Helt rätt. Jag hade vissa förhoppningar om att Pär Ströms Genusklubben eller Pelle Billings Mansnätverket skulle utvecklas till någon slags databas där allt detta kunde samlas ihop med länkar och e-postadresser dit man kunde skicka sina synpunkter, tyvärr tycks det inte bli så och det kan förmodligen bero på tidspress, inte vet jag.

  Själv skall jag försöka att publicera e-postadresser dit man kan skicka sina frågor om det Pär uppmärksammar i sina nya inlägg. Hoppas alla hjälper till att sätta press på dessa pojk och mansdiskriminerande tokstollarna.
  För er som missat så kommer adresserna igen:
  Stadsmissionen:
  info@Skanestadsmission.se
  Skånemejerier:
  mejeriforum@skanemejerier.se

 25. barfota Says:

  @Valeria

  ”Är det inte dags att ta sådant här till en ny nivå?”

  Jo det var dags redan för 20 år sedan, dags att pojkar och de som gärna vill ”kalla sig” för män agerar kraftfullt. Det är en skam för männen att det ens skall behöva komma förslag från dig som är kvinna på att vi män skall ta itu med våra problem.

 26. David Says:

  Inte konstigt att Scandinavian Photo anordnar något liknande. Foto är ju en estetisk hobby och dit dras många s.k ”konstnärliga”, rutiga vänster och miljöpartister / stenkastare. Därför är det också helt okej enligt dom att anordna event som detta.
  Är god vän med personalen i SP Malmö butik så jag ska ta ett snack med dom och se om vi kan göra en ”kill-dag”, så att jag kan joina feministernas sandlådekrig och bli en frustrerad, vilsen varelse. 🙂

  För övrigt är det så j*vla patetiskt att man ens försöker anordna något sådant här. Vad skulle hända ifall man bara anordnade en ”fototräff” istället ? Skulle det då komma 90 % killar ? Skulle inte tjejerna helt plötsligt våga anmäla sig då ?

 27. Lasse Says:

  Alltid också skänkt pengar till stadsmisssionen eftersom jag ansett den organisationen som minst korrumperad.

  Finns det ingen hjälporganisation för utsatta pojkar man kan skicka kulorna istället ?

  Letat men jag hittar ingen, väldigt märkligt eftersom det vimlar av hjälpinsatser för enbart tjejer.

 28. Mjauuuuuuu Says:

  Stadsmissionen i Stovkholm har en fantastisk verksamhet för unga män som behöver stöd, den ända verksamhet för ungs män som jag hittat eftet damsugit hjäöpinsattser.
  Fryshuset i sth har hjälpinsattser för barn till ensamma mammor, men toll ensamma pappor har jag inte hittat, men å andra sidan pappor som är ensamma med sina barn finns ju inte, jag finns inte, fast jag finns vad jag vet.

 29. JD Says:

  Magnus gick igenom en kraftig depression då han var 18-19 år. Detsamma råkade jag ut för och jag tog mod till mig och gick till skolkuratorn, vilket jag ångrar ännu idag.
  Jag berättade att jag mådde väldigt dåligt och varför, kuratorn bjöd inte ens in mig innan för tröskeln utan avfärdade mig direkt och såg väldigt upptagen och besvärad ut. Nu i efterhand har jag förstått att det inte fanns i hennes värld att även killar kunde må dåligt. Det tog mig ett par år för mig att komma igenom min depression på egen hand men man vet aldrig hur det hade kunnat Skånemejerier och statsmissionen tjänar förstås goodwill på tjejer och därför är inte killar önskvärda.

 30. JD Says:

  Magnus gick igenom en kraftig depression då han var 18-19 år. Detsamma råkade jag ut för och jag tog mod till mig och gick till skolkuratorn, vilket jag ångrar ännu idag.
  Jag berättade att jag mådde väldigt dåligt och varför, kuratorn bjöd inte ens in mig innan för tröskeln utan avfärdade mig direkt och såg väldigt upptagen och besvärad ut. Nu i efterhand har jag förstått att det inte fanns i hennes värld att även killar kunde må dåligt. Det tog mig ett par år för mig att komma igenom min depression på egen hand men man vet aldrig hur det hade kunnat gå. Skånemejerier och statsmissionen tjänar förstås goodwill på tjejer och därför är inte killar önskvärda.

 31. Lasse Says:

  Det jag inte förstår ö.h.t.

  Man hjälper väl människor i nöd oavsett vilket kön, hudfärg, tillhörighet. religion. etc. de har ?!

  Sjukt hur det har blivit, det är övervägande tjejer som behöver hjälp tydligen, en pojkes liv verkar inte vara mycket värt 😦

 32. barfota Says:

  @Lasse

  ”Finns det ingen hjälporganisation för utsatta pojkar man kan skicka kulorna istället ?
  Letat men jag hittar ingen, väldigt märkligt eftersom det vimlar av hjälpinsatser för enbart tjejer.”

  Kan vi inte starta en sådan? Någon som har koll på hur man gör???

  Kom igen nu alla kreativa duktiga unga män, hur gör vi?

 33. Rolcho Says:

  Det är angeläget att nöta på med påpekanden av det här slaget vid varje negativ särbehandlig av pojkar män. Men det vet ju alla. Pär Ström kommer att lyckas!

 34. Men@Work Says:

  @Daniel L

  Sagt och gjort…

  ”Hej,

  Det är med sorg jag konstaterar att det tidigare så seriösa företaget Scandinavian Photo fallit för genushysterin och pojkdiskrimineringen vi nu ser i vårt samhälle. Att utesluta det ena könet från en aktivitet är alltid en form av könsapartheid hur man än vrider och vänder på det. Jag förstår att tanken är att väcka intresset för fotografering hos tjejer, men metoden anser jag är fel.

  Jag tvingas av den anledningen avstå en framtida planerad order från er för beloppet 72.000 kr. Ordern går till en konkurrent istället. Eftersom jag själv är far till två små pojkar så gör det ont i mig att se hur de diskrimineras på allt fler områden i samhället, och att deras livsutrymme krymper.

  MVH/”

 35. Sven Says:

  ”Nu i efterhand har jag förstått att det inte fanns i hennes värld att även killar kunde må dåligt.”

  Hade jag varit du hade jag inte ens sökt upp en kvinnlig kurator, klart att de skiter i oss män om de är kvinnor! Det är för jävligt att det får gå till så här. Hur många pojkar finns det inte som mår dåligt bara för att skolor anställer kvinnor som hatar män och vägrar hjälpa dem? En helt vettig misstanke som inte ska skojas bort.

 36. Sven Says:

  På tal om skoj: Exakt vad jobbar du med Men@work?

 37. Men@Work Says:

  @Nova:

  Javisst, och allt du läser i tidningen är naturligtvis sant… *facepalm*

 38. barfota Says:

  @Men@Work
  Heder och respekt. Bra gjort!

 39. Men@Work Says:

  Tack Barfota!

  Novas hänvisade artikel författades av Sofia Juvel. Läs hennes Twitterfeed så får ni se vilken ”journalistisk integritet och vältalighet” genusjournalisterna har i DN… Fullt av svordomar och genusfloskler. Man kan tro det är en fjortis som skrivit…

  http://twitter.com/#!/SofiaJuvel

  Kolla gärna upp genusskribenternas kontakter på Facebook och läs deras Twitterfeeds med jämna mellanrum och posta länkar här, så framkommer mycket intressant. Det är en liten klick på Söder som håller varandra om ryggen, och sätter hela agendan…

 40. dolf Says:

  Det här visar lite på både farorna med genustramset och hur inflammerat ämnet är. Saken är ju att mjölkpaketet i sig ger ju ingen kontext till annonsen, och bara annonsen utgör inte tillgängligt underlag för att göra en bedömning. Det är ju inget fel i sig att rikta sig till unga flickor som en målgrupp för någon typ av verksamhet, precis som det inte är (eller inte borde vara) fel att rikta sig till unga pojkar som en målgrupp. I ett friskt samhälle skulle en mjölkpaketsannons riktat till tjejer passera utan att någon reagerade negtativt, helt enkelt därför att satsningen i sig inte skulle vara motiverad av något dikotomiskt oss-dom könstänkande. Precis som vi brukar säga att jämställdhet inte innebär att det alltid skall vara 50/50 kvinnor/män (styrelser, diskjockeys etc) så skulle ett verkligt jämställt samhälle inte heller vara kännetecknat av 50/50 satsningar och åtgärder utifrån könen. Ensidiga satsningar skulle förekomma naturligt utan att de hade sitt ursprung i ett diskriminerande tankesätt.
  Samtidigt säger det en hel del om hur infekterat ämnet och samhället är att man reagerar så starkt på denna enskilda detalj. Även en lätt beröring blir ytterst smärtsam när man har åttioprocentiga brännskador.
  Det är inte min avsikt att försvara annonsen, jag tycker bara att det saknas information för att göra en korrekt bedömning, och det finns en viss risk för att man faller i den feministiska fällan att man tolkar allt utifrån tesen man försöker bevisa.

 41. Lasse Says:

  Men@Work

  Heder till dig.

 42. barfota Says:

  @Men@Work
  Ja, tragisk människa.

  Läs… en blivande terrorist?

  ”Fan va jag vill skjuta ungjävlarna i comhem-reklamen.”

 43. Jonna Says:

  Ja herregud vad det letas pojkdiskrimineringar och mansdiskrimineringar. Har ni inget liv ni som kletar ner er rappakalja här om dagarna?

 44. Lasse Says:

  @Jonna

  Tack.

 45. Daniel L Says:

  Men@Work: Kalas 😀

 46. Jonna Says:

  Ja se vilket helvete det måste vara och vara man/pojke och självutnämnda offer. Funderat på att ta av er offerkoftan nån gång kanske?

 47. Men@Work Says:

  @Jonna:

  Det är tjejerna som särbehandlas eftersom de anses vara inkapabla av genusfolket, Det är ju ett stort omyndigförklarande av tjejer och kvinnor som pågår. Kvinnan är nu mer beroende av staten än hon någonsin varit av mannen? Känns det bra att utmålas som ett viljelöst mähä?

 48. Stahlin Says:

  Äh, gå och skriv ett kärleksbrev till Breivik istället, Jonna!

 49. Daniel Says:

  @Johanna

  Du verkar ha missat att man kan göra akademisk karriär på att ”hitta” kvinnodiskriminerande ”mönster/strukturer”.
  Detta kallas för genusvetenskap och finns på alla våra lärosäten.

  Som bevis för dessa mönster/strukturer använder man sig av politiska ställningstaganden, subjektiva åsikter och inte fakta.

  Resonemanget går ut på följande:
  Kvinna -> Offer
  Man -> Förövare.

  Och så undrar du varför vi klagar *facepalm*

 50. Daniel Says:

  Självklart var inlägget ovan menat till Jonna och inte någon Johanna.

 51. Daniel Says:

  @Jonna
  När jag ändå har dig ”på tråden” så skulle jag vilja att du läste följande:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Argumentationsfel#Halmgubbe

  Gör om gör rätt.

 52. Nova Says:

  @barfota: Hennes poäng var ju att man bara satsat på att killar inte ska bli terrorister. Och försummat tjejer..

 53. Jonna Says:

  Några avslutande rader mtp några av dom förvirrande/”utsatta” småkidsen

  @Stahlin:
  ”Äh, gå och skriv ett kärleksbrev till Breivik istället, Jonna!”
  Sorry, ni småkids hann före tyvärr.

  @Men@Work:
  ”Det är tjejerna som särbehandlas eftersom de anses vara inkapabla av genusfolket, Det är ju ett stort omyndigförklarande av tjejer och kvinnor som pågår.”
  Ja herregud, först ses vi som viljesvaga, och sen ses vi som hotfulla. Vilken paradox/vilken motsägelse från er sida. Herregud vilka småglin ni är ni småkids.

 54. Jonna Says:

  ”@barfota: Hennes poäng var ju att man bara satsat på att killar inte ska bli terrorister. Och försummat tjejer..”
  Här är det gott om terrorister. Verbala sådana. Småyngel och grabbslem, utan manslemmar mellan benen. Det enda som pyr är kvinnohatet pga ett odefinierat kvinnohot. Pga det sk ”matriarkatet” som inte finns nånstans. Patriarkatet och könsmaktsordningen är svår att se med så uppenbarligen rasistiska och SD-färgade glasögon.

 55. Hjalmar Says:

  Pojkar och hundar är ej välkomna. Eller?

 56. Daniel Says:

  @Jonna:
  Jonna som i Jonna Abelsson?

  Anledning till att jag frågar är att ditt språkbruk samt sätt att argumentera får mig att tänka på Kitty Jutbring.

 57. Men@Work Says:

  @Jonna:

  Oh, tack för komplimangen! Vad trevligt sagt… 🙂 Jag som är en medelålders familjefar…

  För övrigt får du lära dig att läsa ordentligt. Jag skrev att tjejer/kvinnor betraktas som viljesvaga individer av radikalfeminister, Detta eftersom de uppenbarligen behöver ett handikapp på arbetsmarknaden (kvotering) och inte anses kunna ta ansvar för sin egen sexualitet (sexköpslagen, våldtäktslagstiftningen, etc.).

  Risken finns att detta blir en självuppfyllande profetia. Särbehandling riskerar också att urholka synen på kvinnors kapacitet, och faktiskt skapa kvinnoförakt. Inte bra…

  Det är nog snarare du som uppfattar oss som ett hot, mot dina privilegier… För dig är det här som att åka förbi en trafikolycka. Du vill inte se, men kan inte låta bli att titta…

 58. Men@Work Says:

  @Daniel:

  Från SR:s sida:

  Jonna är sexualupplysare född i Trollhättan.
  Skilsmässobarn, lillasyster, indiepoppare och myntare av uttrycket ”skräcksvett”. 🙂

  Är det en representant för själva örnens genusnäste SR/SVT som är här månne?

  Här pågår planeras ett motdrag mot genusnytt i genusbunkern på SR/SVT:

  🙂

 59. Lasse Says:

  ”Här är det gott om terrorister. Verbala sådana. Småyngel och grabbslem, utan manslemmar mellan benen. Det enda som pyr är kvinnohatet pga ett odefinierat kvinnohot. Pga det sk ”matriarkatet” som inte finns nånstans.”

  Ovanstående är skrivet av en feminist som heter Jonna.

  Tack Jonna för ett.utomordentligt exempel av feministka ståndpunkter och beteende. I love u 🙂

 60. Bishounen Says:

  Sven säger:
  31 augusti 2011 kl. 11:57

  ”Hade jag varit du hade jag inte ens sökt upp en kvinnlig kurator, klart att de skiter i oss män om de är kvinnor! ”

  De skiter inte i pojkar/män för att de är kvinnor, utan för att de i sådana fall är misandrister, vilket ironiskt nog även män kan vara, så du kunde lika gärna hamna hos en misandrisk manlig kurator bara för att missa en professionell kvinnlig sådan.

  Det finns fantastiska och underbara kvinnliga kuratorer liksom det också finns usla sådana, och samma för manliga kuratorer, så låt oss nu inte spela Statsfeminismen i händerna och ställa kön mot kön istället för att konfrontera ideologier.

 61. Anonym Says:

  @ Barfota. Bra, för jag anser att samma stöd och möjligheter skall erbjudas såväl pojkar som flickor. Jag är således förvånad även jag att bara ett kön erbjuds.

 62. ak867 Says:

  ”Öppen dörr för kvinnor som lever i hemlöshet”

  http://www.skanestadsmission.se/Verksamheter/Malmo/Cafe-David/Kalender/Oppen-dorr-for-kvinnor-som-lever-i-hemloshet/

 63. Pojkar drabbas mycket värre av skolvåld « GenusNytt Says:

  […] För övrigt 1: Nu skriver tidningen Sydsvenskan om projektet Enter, som hjälper tjejer (men inte killar) som har det svårt. Så här inleds artikeln: ”Stadsmissionens åttavåningslägenhet mitt i stan är tapetserad med kärleksfulla motbudskap som: ‘Du är vacker när du skrattar’ och ‘Hos oss kan du hänga av dig krav, duktighet och yttre förväntningar’ ”. Synd att killar inte omfattas. Tack för tipset, Bengt och Sara. Jag har tidigare bloggat om Enter här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: