SvD svarar kryptiskt på min fråga om de kvoterar

by

Svenska Dagbladets näringslivsbilaga har alla dagar utom söndagar haft en vinjett på baksidan som kallas ”5 frågor” (tidningen gjordes om från och med igår). Där intervjuas en intressant beslutsfattare eller annan näringslivsprofil om någon aktuell fråga.

Under en längre tid har jag noterat att det för det mesta är kvinnor som intervjuas, vilket förvånade mig, inte minst mot bakgrund av att det som bekant är manlig övervikt bland näringslivsprofiler. Därför gick jag till Kungliga Biblioteket och gick igenom alla baksidor på näringslivsbilagan för augusti månad.

Det visade sig vara 24 kvinnor och 7 män. Avrundat blir det 77 procent kvinnor och 23 procent män. En kvinna förekom till och med två gånger.

Jag skickade en  mejlfråga om vad kvinnodominansen beror på till tre personer:

– Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Jönsson
– Näringslivsbilagans operativa chef Gunvor Frykholm
– Tidningens ”chef näringsliv” Olle Zachrison

Det var samma mejl till alla tre förutom namnet i början. Så här var mitt mejl formulerat:

.

Hej XXX! Jag driver Sveriges största genusblogg, GenusNytt, och har skrivit två böcker om jämställdhet.

Jag har noterat att SvD Näringsliv under augusti månad haft 77 procent kvinnor och 23 procent män intervjuade på baksidan under vinjetten ”5 frågor”. Jag måste ställa frågan: Är det en slump eller ett resultat av att ni kvoterar kvinnor till baksidan?

Siffran 77 procent kvinnor är förvånande, inte minst mot bakgrund av att det som bekant finns en övervikt män bland tunga poster i näringslivet.

Ifall ni kvoterar vill jag ställa en följdfråga: Tycker du inte att det är diskriminerande mot män att bli bortsållade? Kvoteringen gör ju att en manlig chef har mindre chans än en kvinnlig chef att hamna på er baksida. En mera jämställd syn hade ju varit att välja de intressantaste namnen och bortse från kön.

Med vänlig hälsning

Pär Ström
par@atomer.se
http://www.genusnytt.se

.

Svaren skiljer sig åt, intressant nog. Från Olle Zachrison har jag hittills inte fått något svar alls (efter 1,5 dygn), men de andra två har svarat.

Här är svaret jag fick från Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Jönsson.

Hej,
om du för en stund kan lämna det ytterst märkliga antagandet att det skulle vara synd om de män som inte får synas på 5 frågor (som för övrigt läggs ner i dag och ersätts av en sida med porträtt/kolumner) och se till helheten skulle du notera att Näringsliv likt alla andra tidningar har ett tydligt överskott på intervjuade män. Detta som en följd av den skeva könsfördelningen på vd-stolar och i styrelserum. En normal månad har vi knappt 40 % kvinnor på bild i Näringsliv.
Nöjd med det?
(Och nej, de är inte kvoterade, lika lite som kvinnorna som du hittat på 5 frågor. Däremot är det naturligt att olika grupper av näringslivsrepresentanter syns olika mycket i olika sammanhang)

Martin Jönsson
Redaktionschef SvD
.

Ingen kvotering, alltså, enligt Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Jönsson.

Så här lyder svaret från den operativa chefen Gunvor Frykholm:

Hej, tack för ditt mejl, självklart vill vi ha de intressantaste namnen i tidningen. Och de är naturligtvis både män och kvinnor.

Om man bara skulle intervjua börs-vd-ar i tidningen så är de som du vet nästan enbart män. Om vi vänder oss till en expert i en fråga så kan den experten lika gärna finnas någon annanstans i organisationen eller någon annanstans i ledningen, eller hur?

Bortsett från att vi vill ha de mest intressanta och mest relevanta människorna i tidningen, så är det ingen hemlighet att vi systematiskt ser över vilka experter och tyckare vi lyfter fram. Vilka överutnyttjar vi, män eller kvinnor, var finns alternativen?

Och eftersom näringslivets toppskikt med börsen i täten fortfarande består av en majoritet män så lyfter vi aktivt fram kvinnor. Vi vill inte göra en slentrianmässig tidning. Vi vill vara moderna.

Vänliga hälsningar
Gunvor Frykholm
SvD Näringsliv

.

Kvotering tillämpas alltså, enligt Gunvor Frykholm.

Intressant.

Jag ville förstås ha Martin Jönssons kommentar till Gunvor Frykholms erkännande att kvotering sker, så jag skickade detta mejl till Jönsson:

.

Hej Martin! Tack för ditt svar. Du skriver att kvinnorna på ”5 frågor” INTE är kvoterade. Men Gunvor Frykholm har gett motsatt svar. Hon skrev till mig:

”Och eftersom näringslivets toppskikt med börsen i täten fortfarande består av en majoritet män så lyfter vi aktivt fram kvinnor. Vi vill inte göra en slentrianmässig tidning. Vi vill vara moderna.”

Jag kan då inte låta bli att undra: Är det du eller Gunvor som har rätt? Är det kvotering eller inte kvotering till ”5 frågor”?

För övrigt undrar jag varför du ser det som ”ytterst märkligt” att det skulle kunna vara synd om män som blir stoppade på grund av sitt kön. Är det inte synd om alla grupper som får en sämre behandling på grundval av en grupptillhörighet?

Med vänlig hälsning

Pär Ström

.

Efter några minuter fick jag detta svar från redaktionschef Martin Jönsson:

.

Nej, vi svarar samma sak, eftersom jag skriver att det är olika typer av personer som lyfts fram i olika sammanhang. På 5 frågor var det ofta chefer på en lägre nivå, för att fånga upp morgondagens toppchefer bl a, Och då blir det fler kvinnor.
Totalt sett är det ju ungefär 50/50 kvinnor och män i näringslivet. Då är det inte konstigt att helheten drar åt det hållet. Men det är bra konspiratoriskt – och rätt korkat – att försöka få det till kvotering.
Och om du på fullt allvar hävdar att män stoppas på grund v sitt kön i afföärsjournalistiken kan jag bara be dig öppna dina ögon.

MJ

.

Det framstår som ett lite märkligt svar. Han skrev ju i mejl 1 att redaktionen inte kvoterar. Han skrev: ”Och nej, de är inte kvoterade, lika lite som kvinnorna som du hittat på 5 frågor”.  I mejl 2 säger han däremot att han svarar samma sak som Gunvor Frykholm – som ju erkände kvotering (”…lyfter vi aktivt fram kvinnor”, skrev hon, och det måste väl rimligtvis kallas kvotering)!

Både kvotering och inte kvotering?

Jönsson skriver också till mig i mejl nr 2 att det är naturligt att det blir många kvinnor på ”5 frågor”, eftersom det där handlar om chefer på lägre nivå. Men bortsett från det faktum att jag såg ett antal vd:ar (inte låg nivå) bland de intervjuade kvinnorna på ”5 frågor” så är det väl ändå inte 77 procent kvinnor i gruppen ”lägre chefer i näringslivet”? Andelen kvinnor är nog högre i den gruppen än i gruppen höga chefer, det tror jag också, men 77 procent kvinnor mot 23 procent män? Inte troligt. Inte ens i närheten, skulle jag vilja säga.

Jag väljer att tolka helheten av den information jag fått från Svenska Dagbladet som att de kvoterar in kvinnor till näringslivsbilagan. Kvinnligt kön gör det alltså lättare att komma med och få exponering som befrämjar karriären. Manligt kön gör det svårare att komma med. Det brister alltså i jämställdhet hos Svenska Dagbladet på detta område.

För övrigt: Apropå den strävan efter att publicera kvinnor på så många bilder som möjligt som Gunvor Frykholm berättar om passar det ganska bra att visa denna bild från E24, som illustrerar en artikel om den finansiella utvecklingen för skogssektorn (artikeln här). Det känns som att de har ansträngt sig ganska mycket för att kunna pricka av ytterligare en kvinna i sin statistik. Tack för tipset, Martin!

Annonser

75 svar to “SvD svarar kryptiskt på min fråga om de kvoterar”

 1. Sam Says:

  Intressant att du aldrig misstänker kvotering när det är över 70 procent män, vilket det oftare är både på näringslivssidorna, i sporten och andra nyhetsavdelningar. Kan det vara så att tidningarna går maktens ärenden och mest intervjuar etablissemanget i vanliga fall?

 2. JockeH Says:

  Vad betyder svarar kryptiskt?

 3. Bishounen Says:

  JockeH säger:
  01 september 2011 kl. 18:11

  ”Vad betyder svarar kryptiskt?”

  Svårtolkat och ovillighet att vidareutveckla på ett direkt sätt.

 4. Joel Johansson Says:

  Jag reagerar mest över tonen som Martin Jönsson använder när han svarar Pär Ström. Den framstår som härskarteknisk, tycker jag (förlöjligande/förminskning). Men så är han ju också man 🙂

 5. LEW Says:

  Jag har också haft mina duster med Martin Jönsson. I mina ögon är han helt otrovärdig för att uttrycka det milt. Jag har hellre att göra med övertygade feminister en sådana typer.

 6. barfota Says:

  Är ingen fotoexpert men ser huvudet på den kvinnliga skogsarbetaren inte ut att vara ett montage eller bara en konstig kameravinkel?

 7. Bishounen Says:

  barfota säger:
  01 september 2011 kl. 18:25

  ”Är ingen fotoexpert men ser huvudet på den kvinnliga skogsarbetaren inte ut att vara ett montage eller bara en konstig kameravinkel?”

  Jag tror huvudet är inkvoterat.;P

 8. Musse Pig Says:

  Pär, vilken otrevlig typ den där Jönsson. Hans attityd tyder på att han är viss om att ingen ska bry sig om ifall han är otrevlig mot dig. Det torde vara en ganska allmän attityd i journalistkåren mot jämställdister och andra kritiska bloggare. Intressant och avslöjande!

 9. Musse Pig Says:

  Hahaha, vilket uselt fotomontage!

 10. barfota Says:

  @Bishounen
  Game over och poäng till dig 😀

 11. Man United Says:

  ”om du för en stund kan lämna det ytterst märkliga antagandet att det skulle vara synd om de män som inte får synas på 5 frågor ”

  ”Nöjd med det?”

  ”Och nej, de är inte kvoterade, lika lite som kvinnorna som du hittat på 5 frågor.”

  ”vi svarar samma sak”

  ”Men det är bra konspiratoriskt – och rätt korkat – att försöka få det till kvotering.”

  ”Och om du på fullt allvar hävdar att män stoppas på grund v sitt kön i afföärsjournalistiken kan jag bara be dig öppna dina ögon.”

  Vilken obehaglig syn han framför. Man tror inte det är sant. Detta ska jag sannerligen vidarebefodra och dra i ”whistleblower” och kollegor mfl instanser anser det lämpligt att fortsätta annonsera på Svd. Det blir inte så logiskt att radikalfeminismen fått ett sånt gift grepp om gammel media,rättsväsendet och politkerna. Aversion och förvåning att han så öppet är så oförstående. Tycker Gunvor har en mer nyanserad förklaring och försöker bemöta argument på annat sätt. Misandrin lyser igenom Jönnsons mot dig och männen Pär. Han vill ha en lätt karriär och har bestämt sig.

  empati | Nationalencyklopedin
  http://www.ne.se/empati – CachadLiknande
  empati empati´ (nylatin empathi´a , av grekiska empa´theia ‘häftig sinnesrörelse’, ‘ passion’), inlevelseförmåga , förmåga att kunna leva sig in i en annan …

  ”Empatibegreppets historia [redigera]Ordet empati härstammar från grekiskans empatheia och betyder där stark känsla eller passion. Det grekiska adjektiv som har återgetts med ”visa medkänsla” betyder ordagrant ”lidande tillsammans med”.I början på 1800-talet började ordet användas för att beteckna en spontan förmåga att lida med andra kännande varelser, men den moderna betydelsen kan spåras bak till sent tyskt 1800-tal, där enfülhung användes när man talade om processen som personer försjunker in i när de betraktar ett konstverk. Edith Stein fördjupade sig i begreppet i sin avhandling On the problem of empathy 1912, under handledaren Edmund Husserl. Det var också året då ordet empati introducerades i engelska ordböcker, medan det i Sverige har använts sedan mitten av 50-talet. Så småningom delades forskargemenskapen upp i två läger, där den ena gruppen använde talade om empati i termer av mystik och något utöver det vanliga, medan den andra gruppen såg empati som något vardagligt och vanligt förekommande.

  Idag anses empati vara en avgörande förmåga för all social kommunikation som kräver att man förstår andras behov, känslor och intentioner. Denna definition grundar sig i empatisk förmåga som att korrekt förstå och känna vad den andre känner. Den som hyser sympati däremot, inkluderar dessutom också att känna för någon och inte bara med någon.”

  Frågan, ska man vara ärlig och vidarebefodra detta ogenerade hån mot jämställdhet till kollegor och berörda instanser. Svd goes radikalfeministisk.

 12. Man United Says:

  Journalistik kallas den framställning, insamling, urval och bearbetning av innehåll som präglas av rapportering från verkliga, och ofta aktuella, händelser, nyheter. Materialet sammanställs av journalister och sprids genom press, etermedia eller via internet och anses vara en av de främsta källorna till information och åsikter i det nutida samhället, vilket ofta brukar sammanfattas med att media är den tredje statsmakten.

  Journalistik är också den vetenskap som studerar hur journalister arbetar, hur det dagliga arbetet som journalist ser ut och hur media agerar gentemot censur, statliga restriktioner, yttrandefrihet, pressetiska regler och osynliggörande av vissa samhällsgrupper. Bland de mest kända forskarna finns John Pilger.

  Den teknik som kan sägas utgöra journalistik består främst i att svara på frågorna vad?, var?, när?, vem? och hur? samt gärna även varför?.

 13. Man United Says:

  Under 1920-talet, när den moderna journalistiken grundades, debatterade författaren Walter Lippmann och filosofen John Dewey om journalistens roll i ett demokratiskt samhälle. Deras skilda ståndpunkter är fortfarande typiska för diskussionen om journalistikens plats i samhället.

  Lippmann menade att journalistikens roll då var att agera medlare eller översättare mellan allmänheten och de som formar världen. När eliten talade, lyssnade och antecknade journalisterna informationen, sammanställde den till lämplig storlek och förde den vidare till allmänheten. Orsaken var enligt Lippmann att allmänheten inte kunde ta till sig den växande mängden informationen i dagens samhälle och att de därför behövde någon som kunde sortera och filtrera nyheterna. Han fortsatte: Allmänheten är inte smart nog att förstå komplexa politiska händelser och är för upptagen med sina vanliga liv för att bry sig om komplicerade samhällsfrågor, medan journalisterna hade det som sin uppgift. När allmänheten sedan blev upplyst av journalisterna, kunde de rösta och på så sätt påverka eliten.

  Dewey, å andra sidan, menade att allmänheten inte bara var kapabla att förstå händelserna som eliten skapade eller reagerade på, utan att det var i det öppna forumet som besluten skulle ske, efter diskussioner och debatter. När sakerna stötts och blötts tillräckligt skulle de bästa idéerna visa sig. Dewey trodde att journalister kunde göra mer än bara föra vidare information. Han tyckte att de skulle väga konsekvenserna av den politik som förs. Efter hand har Deweys tankar blivit mer eller mindre anammade och kallas oftast ”samhällsjournalistik”.

  Konceptet ”samhällsjournalistik” är centralt i den mesta ny journalistik. Med den modellen kan journalister engagera medborgare och experter/eliten för att föreslå och skapa innehåll. Det är viktigt att Dewey inte förespråkar jämlikhet, utan expertkunskaper. Dewey tror att den samlade kunskapen hos många är vida överlägsen individens kunskap. Experter och forskare är välkomna men den hierarkiska strukturen som är tydlig hos Lippmann saknas. Enligt Dewey, ligger konversation, debatt och dialog i hjärtat av vad en demokrati är.

  Medan Lippmanns journalistiska filosofi är mer gångbar hos samhällsledare, är Deweys synvinkel en bättre beskrivning av hur många journalister ser sin roll i samhället och hur samhället i sin tur förväntar sig att journalisterna fungerar.

 14. Gubbe Says:

  Intressant att du gjort samma iakttagelse som jag. Även i andra tidningar frågas 5 personer om en viss sak. Var så säker på att det är en övervikt av kvinnor. Rätt skulle ju vara 3 kvinnor och två män en dag, och 2 kvinnor och 3 män nästa gång. I stället är det ofta 4 kvinnor och 1 man.

 15. Man United Says:

  Journalistikens element [redigera]Enligt The Elements of Journalism, en bok av Bill Kovach och Tom Rosenstiel, finns det nio element som journalister bör fullfölja för att upprätthålla journalistikens roll som informationskälla, så att medborgarna kan förbli fria och självstyrande [1]. Dessa är riktlinjerna:

  1.Journalistens första förpliktelse är mot sanningen.
  2.Journalistens första lojalitet är till medborgarna.
  3.Journalistens disciplin är verifiering.
  4.Journalisten måste hålla sig fristående från dem som ska bevakas.
  5.Journalisten måste agera självständig bevakare av makten.
  6.Journalisten måste ge ett forum för öppen kritik och kompromiss.
  7.Journalisten måste sträva efter att göra det viktiga intressant, och relevant.
  8.Journalisten måste hålla nyheterna överblickbara och proportionerliga.
  9.Journalisten måste tillåtas följa sitt personliga samvete.
  I en senare upplaga av boken från 2007 [2], har författarna lagt till ett element: rättigheterna och skyldigheterna hos allmänheten så att det sammanlagt blir tio element.

 16. Man United Says:

  Brott mot yrkesetiken [redigera]Journalisternas yrkesetik kan vara svår att upprätthålla konsekvent. Journalister kan i vissa fall omedvetet ge vinklade rapporter, genom att sålla fel i materialet, förlita sig på vittnesmål eller missa viktiga följdfrågor. En del av problem uppstår av den tidspress som många journalister arbetar under. Till exempel kan det leda till att tidningar publicerar pressmeddelanden okontrollerade. I andra fall kan orsaken vara att journalisten är omedveten om sina fördomar: unga reportrar kan vara omedvetna om problem som äldre har, journalister med många kontakter inom polisen kan ha svårt att se korruption och innerstadstidningar kan ha svårt att se nyanser i förorternas situationer.

  Nyhetsorganisationer har redaktörer och chefer vars jobb det är att kontrollera texterna under produktionsfasen. Men även redaktörer kan släppa igenom material som är fabricerat eller under all kritik, på grund av stress, trötthet, fördomar eller liknöjdhet. Om journalisten rapporterar från avlägsna platser kan redaktören ha svårt att avgöra vad som är sant.

  En nyhetsorganisations budget påverkar oundvikligen besluten om vilka nyheter som ska täckas och i vilken omfattningen. Nerdragningar har visat sig ske tidigt inom utlandsrapportering och bevakning av låginkomstområden.

  Tidningsägare och andra chefer, framför allt annonsköpare, kan försöka använda sin makt över journalisternas anställning för att influera hur nyheter rapporteras. Vanligen beror journalister på att deras närmaste chefer ska skydda dem från andra avdelningar i nyhetsorganisationen, för att minska eventuell påverkan.

  Självcensur är ett växande problem inom journalistik, särskilt i länder som har mycket begränsad pressfrihet. Ett exempel är att negativ nyhetsrapportering kan riskera att försämra handelsförbindelser eller fortsatt tillgång till ett land för andra journalister. Till exempel har CNN:s korrespondent Christiane Amanpour sagt att nätverket självcensurerade när de skrev om upptakten till Irakkriget på grund av den amerikanska regeringen.[1]

  Tryckfrihet i världen enligt Reportrar utan gränser.
  Word!

  Journalistens roll i samhället (Sverige) ????

 17. Lars I Says:

  @Pär,
  BRAA !!!

  @alla
  Gör som Pär och protestera genom brev till vederbörande !!!
  Och inte genom att gnälla och muttra på GenusNytt !!!

 18. Nils Jungenäs Says:

  Lek med tanken att situationen varit den omvända – tidningen skulle systematiskt och skammlöst medvetet låtit män komma till tals i många gånger större utsträckning än kvinnorna.
  Oj oj oj!

 19. Claes-Peter Says:

  Vi får väl i alla fall hoppas att det inte går ett steg längre, så att kvinnor tvingas att i verkligheten bli skogsarbetare, vägbyggare, renhållningsarbetare och gruvarbetare för att uppnå det magiska 50/50 i den heliga millimeterrättvisans namn? 🙂 För att parafrasera Orwell, ”alla människor är jämlika, men vissa människor är mer jämlika än andra”. Men den store föregångaren är väl Hugh Hefner, som redan 1953 skapade en tidning där kvinnorna allt sedan dess är i förkrossande majoritet! 🙂

 20. Jocke S Says:

  Jönsson beskriver Pärs analys som ”korkat”. Han är därmed ej seriös, en pellejöns. ”Skev” fördelning finns på soptömmare också!
  Här är min artikel om SVD, från 2006. Jag följde också med tidningens könsvinkling under en månad, resultatet anser jag även där är högst graverande, blaskan hycklade redan då!
  ”SVD, en feministblaska – den med?”
  Artikeln har 4,4* av 52 röstande, nääästan 4,5 således….
  http://www.sourze.se/%c3%84r_SvD_en_feministblaska_den_ocks%c3%a5_10607052.asp

 21. charlie Says:

  Hahaha. Bra att de satte praktikanten på att shoppa bilden. :facepalm:

 22. Clabbe Says:

  Snyggt granskat, Pär!

 23. Clabbe Says:

  Det står ”Montage: E24” under fotot, men vem tillhör ansiktet? Birgitta Ohlsson?

 24. Claes-Peter Says:

  Tog en ny titt på ”Mz Lumberjack”. Usch – Sovjets propagandaministerium gjorde ju ett oerhört bättre jobb när de retuscherade bort Trotsky från bilden där han delade podium med Lenin… Till och med under det illröda 70-talet så undervisade journalisthögskolan (JHG) om verklighetsförfalskning som något icke godtagbart. Men kanske har herrarna på SvD istället gått på exv ngn handelshögskola eller reklamutbildning – där har man ju ett mer kreativt förhållande till objektiva fakta? Känns som om det snart är dags att under tårar av glädje och tacksamhet höja blicken mot affischerna av Ledaren som Sanningsministeriet satt upp och utbrista: ”Big Brother – I love you!”

 25. barfota Says:

  Visst gör de och man undrar om fotografen gett sitt tillstånd till ett så dåligt ingrepp.
  Foto: Scanpix. Montage: E24

 26. Johannes Westlund Says:

  Ytterligare en tidning att undvika såldes. Jag måste ta och programmera upp något feministfilter så att jag inte av misstag råkar accessa feministiska tidnings-siter och därmed bidra till deras besöksstatistik (vilken de använder för att sälja annonser med sen). Ledsamt detta. Finns det någon tidning som inte är feministblaska (eller vänstervriden) nu för tiden? Fast å andra sidan finns det många bra bloggare som ger en mer nyanserad bild av verkligheten. Har nästan helt slutat läsa tidningen. Jag läser vad som bloggas om tidningsnyheterna istället.

 27. Matte Says:

  @Johannes Westlund

  1

 28. JockeH Says:

  ”Svårtolkat och ovillighet att vidareutveckla på ett direkt sätt.”

  Ok, tack för upplysningen..! 🙂

 29. Joakim Says:

  Att Jönsson ljuger och använder sig av härskarteknik är så pinsamt att han borde skämmas. Hoppas tidningens anställda läser detta och ser vem de har att göra med.

 30. Stina Says:

  Mja, nu har Pär hittat en bra grej.

  Undrar om han kan följa upp den tråden på ett lugnt och metodiskt sätt.

 31. Stina Says:

  Jag undrar om Pär Ström på ett lugnt och metodiskt sätt kan följa upp den tråden.

 32. UCA Says:

  Nej vi skriver samma sak! Om jag säger att vi skriver samma sak så gör vi det, oavsett vad det står!

  😉

 33. Jämställdhetsfeministern Says:

  Jönsson sa det bra:
  Om du på allvar tycker att det någonsin kan vara synd om en man, så är du konspiratorisk och korkad och jag ber dig öppna ögonen, Pär!

 34. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Sam

  Exakt! Om det inte varit så att alla tidningar i normala fall alltid går maktens och etablissemangets ärenden, så hade det ju varit minst 77% kvinnor överallt. Det är ju självklart!

 35. Argus Says:

  Den här typen av petimäteri tycker jag vi kan överlämna åt feministerna. Det blir lätt lite löjligt.

 36. Glenn Jason Says:

  Journalisterna vill alltså ha 50% kvinnor i rutan även om de reporterar om något där det är mycket män. Bör inte nyheterna återspegla verkligheten, utan alltså hur journalisterna önskar att verkligheten hade varit? Svensk journalism = lögn och historieförfalskning.

 37. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Glenn Jason

  ”Journalisterna vill alltså ha 50% kvinnor i rutan även om de reporterar om något där det är mycket män.”

  Nej, det får gärna vara mer än 50% kvinnor.

  ”Bör inte nyheterna återspegla verkligheten, utan alltså hur journalisterna önskar att verkligheten hade varit?”

  Feministisk forskning har visat att den moderna och jämställda verkligheten alltid består av minst 50% kvinnor. Det är därför medias skyldighet att alltid ha minst hälften kvinnor på bilderna. Annars är man gubbig och omodern.

 38. Kenneth Says:

  Redaktionschefen Martin Jönsson svarar Pär Ström i oerhört arrogant och nedlåtande ton. Det är helt otänkbart att han skulle våga svara på samma sätt om någon skulle ställa motsvarande fråga om brist på kvinnor.

  Då skulle han ha krälat i stoftet och lovat bot och bättring, den förbannade tölpen! Jag tycker så vansinnigt illa om såna fasoner!

 39. Men@Work Says:

  Tyvärr har jag märkt av radikalfeministiska tendenser även i SvD. Snart är den tidningen på ett sluttande plan den också. Trist. Det har varit Sveriges enda kvalitetstidning. Snart blir även den en marxistisk PK-skvallerblaska…

  Vi, svenska folket, får skapa våra egna oberoende medier.

 40. Ulf Andersson Says:

  Skrämmande att se att feministerna lever i en helt annan värld
  och verklighet än oss andra (icke-feminister).

  De, feministerna, har nästan lyckats med konststycket att upprepa en lögn 1 000 gånger så att den blir sanning.

 41. Patrik Says:

  Martin Jönsson: ”På 5 frågor var det ofta chefer på en lägre nivå, för att fånga upp morgondagens toppchefer bl a, Och då blir det fler kvinnor.”

  Så klart! I framtiden kommer könsfördelningen bland toppchefer bestå av 77% kvinnor och 23% män. Amazonia någon?

  Martin Jönsson: ”En normal månad har vi knappt 40 % kvinnor på bild i Näringsliv. Nöjd med det?”

  Nej, 40% är fortfarande en kraftig överrepresentation av kvinnor i förhållande till könsammansättningen i gruppen makthavare och näringslivstoppar. Dessutom vet man att hade det inte varit för det faktum att de flesta av de tillfrågade kvinnorna är väldigt ovilliga att ställa upp på intervjuer så hade snedfördelningen varit ännu större.

  Nästa fråga till Martin Jönsson borde vara om han inte tycker att det är dags för en kvinna som redaktionschef på Svenska Dagbladet.

 42. Ulf Says:

  Kommentaren att det skulle vara märkligt att män skulle känna sig förbigångna om de inte får plats i media, fick mig osökt att minnas ett radioprogram om jämställdhet på Göteborgsoperan. Programmet kan jag nog inte hitta, men diverse artiklar (t.ex denna ger samma bild.

  Att slå sig fram som kvinnlig regissör eller dirigent inom operavärlden är stenhårt.

  Det finns bara en handfull kvinnliga operaregissörer i Sverige och de flesta har redan varit här. Och de kommer givetvis att komma tillbaka, säger Lise-Lotte Axelsson som är operachef på Göteborgsoperan.

  (I radioprogrammet jag hörde sades i stort sett samma sak om operadirigenter: det finns så få kvinnliga operadirigenter i landet, så nästan alla har varit här; några flera gånger.)

  Det här är en annan definition av ”stenhårt att slå sig fram” än jag är van vid. Det låter snarare som om det är stenhårt för manliga regissörer/dirigenter, men närmast garanterad framgång om man är kvinna och åtminstone inte uppenbart obegåvad.

  Men utan större insikt i frågan, kan ju verkligheten vara hård, och deras uttalanden bara osedvanligt korkade…

 43. Man United Says:

  @ Patrik högst intressant frågeställning varför är det inte en kvinnlig redaktionschef?

 44. Sam Says:

  @Nils Ljungenäs

  ”Lek med tanken att situationen varit den omvända – tidningen skulle systematiskt och skammlöst medvetet låtit män komma till tals i många gånger större utsträckning än kvinnorna.
  Oj oj oj!”

  Ironi eller har du aldrig sett en vanlig dagstidning?

 45. Men@Work Says:

  Feministerna/marxisterna tar tidningarna, universiteten, domstolarna, m.m. Det är banne mig en statskupp i slow motion!

 46. cannon Says:

  Man@Work
  ”Feministerna/marxisterna …”
  Hahaha
  Det var ett lika imbecillt uttalande som det jag läste för några dagar sedan om att Hitler i själva verket var en kommunist.

  Svd är marxister
  Reinfeldt är marxist
  etc.

  Lol
  När intelligensen hos män inte är högre än så här, kanske ska man själv bli en feminist trots allt…

 47. Treve Says:

  Bra att du tog upp detta ämne Pär, Har också stört mig på SvD Närimgslivs feministiska agenda och då speciellt ”5 frågor”. Den senaste månaden är inget undantag, utan så här har det sett ut i flera år.

  Ena stunden gnäller de över att det är för få kvinnor på ledande poster i näringslivet, andra stunden kvoterar de in kvinnor i sin egen tidning. Deras uppgift är väl att beskriva verkligheten och inte deras idealvärld?

  Den arroganta och nedlåtande tonen (dvs härskartekniken) i Martin Jönssons svar vittnar ju också om att de själva är medvetna om att de är ute på hal is.

 48. Musse Pig Says:

  Cannon, läs denna intressanta artikel av Carl Hamilton i AB 2004: ”Feminismen drivs av marxistisk klasskamp” http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/carlhamilton/article10462777.ab
  ”I oktober 2001 la vänsterpartiet fram en riksdagsmotion med titeln ”Från jämställdhet till feminism”…… ”

 49. Musse Pig Says:

  Till Men@Work, ja, är det någon mer tidningen än Corren som har trovärdigheten kvar?

 50. Dan Says:

  Den där Martin Jönsson är verkligen en tölp. Att han har den tonen säger att han tror sig stå över andra (men inte feminister, där skulle han buga).

  Han kunde helt sakligt svarat att Pär eller vem som helst som frågat har fel att tidningen inte har nån kvotering. Varför bete sig som de flesta feminister med härskarteknik? Men han kanske är feminist?

 51. Dan Says:

  @Sam

  Det brukar vara övervikt för män i näringsliv och sport. Varför skulle Pär misstänka kvotering av män på de områdena? Det har inte precis vimlat av kvinnor på de områdena förut heller. Precis som det är övervikt för kvinnor på andra områden och arbetsplatser.

 52. Musse Pig Says:

  OT, lästips: http://rutrutan.wordpress.com/2011/09/01/alla-kvinnor-ar-inte-spadbarnsmordare/

 53. AV Says:

  Sam: Om kön inte spelar roll kommer fördelningen på intervjuoffer vara ungefär gällande fördelning. Visst kan man önska att fler kvinnor skulle ta kostnaderna det krävs att göra toppkarriär, men är det orsak att plocka ut kvinnor?
  Vi kan ju ta en sektor som är tvärt om. Vad skulle hända om tidningen Vårdfokus (från vårdförbundet) hade 77% manliga intervjuoffer, trots att de flesta anställda är kvinnor? Skulle det tas som en fräsch vinkel eller skulle de få kritik om att ”gubbarna tar plats”, ”osynliggörande av kvinnor” och ”manlig åsiktsnorm”? Just det, det hade blivit ett j-a liv från F! & Co.

 54. Liberalen Says:

  Det är inget annat än ruggigt att det faktiskt sitter könskommunister i ledningen för SVD. Den vänsterfeministiska intellektuella föruttnelsen har trängt ända in gammelmedias kärna.

 55. Rick Says:

  En liknande kvotering kan ses i de flesta tidningars artiklar om skolan. Flertalet bilder föreställer ett par, tre tjejer. Ibland får någon ensam kille vara med, men då med ett icke-europeiskt utseende som tjejerna ”tar hand om”. Till exempel sitter han medan tjejerna står. Killar med europeiskt utseende figurerar över huvud taget inte. Jag tror inte att jag är alltför konspiratostisk om jag ser ett budskap i detta (och det finns inte ett uns av invandringskritik i detta påstående, utan ren och skär mediakritik).

 56. Hjalmar Says:

  Heja Pär! Vilken fullträff! Att SVD skulle sjunka så djupt trodde jag inte. Det är väl bara Corren som har någon journalistisk yrkesstolthet kvar.

  Vilket dåligt montage. ”Birgitta Olsson” i skogen – känns inte trovärdigt…

 57. anders Says:

  Jönsson verkar vara en slemmig typ, medan Frykholm är ärlig. Och man kan ju anse att det inte är något problem att lyfta fram kvinnor i större utsträckning, utan att det snarare är önskvärt för att ge tidningen en ”modern” profil.

  Själv tycker jag väl att det kan vara ok att lyfta fram minoritetsgrupper litegranna så de inte helt försvinner, men i det här fallet har man gått lite för långt tycker jag, kvinnor är ju inte såååå liten grupp att de helt skulle försvinna om man inte aktivt lyfte fram dem. Det känns inte som en stor grej dock.

 58. Man United Says:

  @ Musse pigg Hamilton avslutar Artikeln: ”Feminismen som teori utmanar gränserna för vad som är
  politik. På den punkten är det omöjligt att inte hålla med.” Där har du förklaringen till Sveriges farliga inställning av inte diskutera och visa sin åsikt. Den undertryckta rädsla och hat i svenska mentaliteten gör det hela logiskt. Se Jönsson,moderaterna,statsministern,jämställdhetsministern mfl uttalande och politiska ställningstagande. Marxistiska när de är högborgs moderater och borgare? Jönsson vill säkra sin karriär bortsett från hans osympatiska drag. Men där är Samhällets viktigaste verktyg journalism livsfarlig när den inte granskar all maktmissbruk. Det är journalismens uppgift,misslyckade uppdrag och framtid som ska diskuteras. Det är politikens innehall,gränser och olikheter för de olika politiska partierna. Hållningen ”en svensk tiger” kan ge uppslag om modet och oviljan att kritisera den gången nazismen. Denna gång feminism. Det är farligt med så mycket undertyckt hat och rädsla. Kanske dags att ta itu med Sveriges förflutna. fundamentalistiska ideologier oavsett höger och vänster är varandras ytterligheter och ska granskas. Inte stryka medhårs även om det bor en liten radikalfeminist i Jönsson och resten av journalistkåren,rättsväsendet och politikerkåren. Så måste det finnas människor i de samma instanserna som tycker annorlunda och som skulle gör skillnad!

 59. Oj oj oj vad genusforskarna avslöjar sig här! « GenusNytt Says:

  […] övrigt 2: Du missade väl inte mitt avslöjande igår att Svenska Dagbladet kvoterar kvinnor till sin näringslivsbilaga (även om de slingrar sig […]

 60. Musse Pig Says:

  Man united, jag håller med. Läs för övrigt den framlidne professorn i teoretisk filosofi Sören Hallde’ns bok ”Humbuglandet”. Kan kanske hittas på bokborsen.se

 61. Men@Work Says:

  @Cannon:

  Har du någonsin sett en opinionsundersökning över journalisternas politiska åsikter? Det är en kraftig vänstermajoritet. Det är irrelevant vilken partitillhörighet tidningen säger sig ha så länge de kvoterar nyhetarna till kvinnofavör. Detta är och förblir marxistiskt tankegods. Så istället för att skratta kanske du ska läsa på lite…

 62. Cannon Says:

  @ Men”without”….

  Det var det mest idiotiska jag hört

  Ingen ¨”ideologi” är så kollektiviserande som Islam
  Det vet väl var och varannan vid det här laget

  Hela alliansen är islamister
  Svd är en islamistisk tidning
  Och du sitter där och fortfarande tuggar om marxister.

 63. Claes-Peter Says:

  ”Ordningsfråga”: Skulle det inte vara bättre att ställa om texten från ”marginaljustering” till ”vänsterjustering”? Jag kan ju förstå, om den sistnämnda termen smakar lite illa i munnen, 🙂 -, men texten skulle bli både snyggare och mer lättläst.

  Som exempel: ”Man United säger: / 02 september 2011 kl. 10:43 ” rad nummer 6 – som bara innehåller tre korta ord med milsvida vita vidder därimellan…

 64. Emma Utflippad Says:

  På bilderna är det som vanligt etniska svenska kvinnor. Varför är där inga invandrarkvinnor?

 65. Claes-Peter Says:

  Detta är bara början, en inledande fas. Den Politiska Korrektheten är en maskin som inte låter sig stoppas, utan som istället stadigt ökar i varv. Inom kort kommer HBTQ-personer att kvoteras in. Eller kanske, för att försöka gottgöra tusentals år av patriarkaliskt förtryck mot dessa grupper – de kommer att framhävas och få en framträdande roll i alla tänkbara sammanhang. Vad gäller skogsbruket – här har en lycklig slump ordnat så, att vi redan, sedan länge har ett perfekt musikaliskt propagandastycke, nämligen Monty Python’s Flying Circus – och deras ”Lumberjack song”! För text & video hänvisar jag till de talrika inslagen på webben.

 66. Bishounen Says:

  Claes-Peter: Jag ser inget som helst problem med att HBTQ-personer kvoteras in, så länge som de är kompetenta inom de områden de anställs inom och inte kvoteras in på samma vis som tjejer som kvoteras in inom brandmannayrket enbart på grund av sitt kön men som ändå måste få prestationsnivån på övningarna sänkta eftersom de inte klarar testerna annars.

  Ett exempel på en HBTQ-person som fått en hög post inom politiken just för att hon är kompetent, är Amanda Simpson, som uppnått en högpositionerad sekreterare-tjänst hos Obama; http://www.huffingtonpost.com/2010/01/04/amanda-simpson-transgende_n_410346.html

  Att vara emot Genusfeminismen handlar inte om att vara emot vissa folkgrupper i Samhället, utan om att vara emot diskriminering.

 67. Bishounen Says:

  Tillägg: Borde i ovan post även ha bifogat en länk för den som är intresserad av att ‘kontrollera’ Miss Simpson’s meriter: http://en.wikipedia.org/wiki/Amanda_Simpson

 68. Claes-Peter Says:

  Det är väl dels själva fejkningen och manipulationen av fakta som är att ifrågasätta, dels själva idén om att kvotera in människor efter just sexuell läggning, av alla egenskaper. Har man sagt A så får man säga B, och så följer kvotering efter religion, födelseort, talad dialekt, hårfärg, val av kost ss veganism, livsstilar som joggare, bloggare eller modelljärnvägsentusiast osv.

  I hanteringen försvinner kompetens och lämplighet. Leonardo da Vincis konst behöver inte kvoteras in som gay-konst, och Tove Janssons muminböcker behöver inte någon sorts gräddfil för lesbisk barnlitteratur.

  Särskilt underlig är kvotering i dessa dagar, då kvinnorna håller på att lägga monopol på stora delar av den akademiska utbildningen. Det kommer snart att vara svårt att hitta en manlig läkare, tandläkare, veterinär eller advokat. Ska då undermåliga manliga akademiker kvoteras fram för att skapa en balans mellan könen?

  Det måste vara vad folk har mellan öronen som är avgörande, inte hur de ser ut mellan benen eller med vem de har sex.

 69. JockeH Says:

  SVD är väl privatägt eller?

 70. Claes-Peter Says:

  För att vara småsint, för att inte säga taskig: Det är väl numera ett absolut no-no att ge kvinnor en titel baserad på äktenskaplig status? Det heter väl sedan länge ”Mz”? Miss och Mrs härstammar från en tid, då en gift kvinna kunde tituleras ss ”Mrs John Brown”. Den kvinna som tillhör herr John Brown, alltså. (Men jag har fortfarande inte fått riktigt kläm på hur ”Mz” uttalas…)

 71. Spillulle Says:

  Mz uttalas som ”Miz”, alltså med tonande s-ljud.

 72. Helena Says:

  Lars I säger: 01 september 2011 kl. 18:54 @alla: ”Gör som Pär och protestera genom brev till vederbörande !!!”

  Lars I, det förutsätter att männen här på GenusNytt är kapabla att organisera sig och arbeta gemensamt.

  Jag tror inte den typen av män finns på detta forum. De flesta här, med ett halvdussin undantag, vill bara gnälla av sig.

 73. Stina Says:

  Helena, den här diskussionstråden dog i förrgår sedan männen fann att de inte hade något mer att säga.

  Der är de uppbragta känslorna som står för de första iniitiativen.

  Sedan de uppbragta känlsorna fått komma fram tränger tomheten in.

 74. Journalist avslöjar mansdiskriminering inom bowling « GenusNytt Says:

  […] Näringsliv, skriver att könsmaktsordning råder bland biltillverkare, se här. Jag har tidigare bloggat om att SvD Näringsliv kvoterar in kvinnor till intervjun på baksidan. Like this:GillaBli först […]

 75. Computer Sweden blåser upp kvinnobilder « Genusnytt Says:

  […] Så sorterar Göteborgs-Posten bort män – SvD svarar kryptiskt på min fråga om de kvoterar – Så arbetar en tidnings genusgrupp – Tidning erkänner att verkligheten […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: