Jan Guillou talar klartext om damfotboll

by

En person med så mycket ”fuck off money” som Jan Guillou kan kosta på sig att strunta i vad som är PK. Igår talade han klarspråk om damfotboll i ett ps till sin krönika i Aftonbladet, vilket tidningen idag lyfter fram i en separat artikel.

Till Sportbladet säger han nu:

”Det är klart att tjejer är sämre i fotboll än killar. På alla nivåer. Det är som med längdhopp eller något annat.”

Min kommentar är att så är det förstås, och det ligger ingen värdering i det. Kvinnor är kroppsligt svagare än män. Face it. Skäll på Mother Nature om du inte gillar situationen, eller Gud om du föredrar det.

Ändå är det en prestation att säga det som Guillou sa. I Landet Låtsas har vi ju tagit regeringsbeslut på att könen är en social konstruktion. Få personer skulle våga säga något negativt om damsport – även om det rör sig om saker som egentligen är rena självklarheter. Tack Jan!

För att kvinnoanpassa fotbollen föreslår Jan Guillou att damfotboll ska spelas på mindre planer med mindre mål. En god idé? Kanske. Jag kan inte bedöma saken, jag kan inte mycket om fotboll.

Hela den här debatten började med att Arne Hegerfors sa att kvinnor inte förstår fotboll, att fotboll är för komplicerat för kvinnor. Det är en helt annan sak än vad Guillou har sagt, och jag tycker inte att det var ett bra uttalande. Det är faktiskt nedvärderande mot kvinnor.

Hegerfors borde istället ha sagt att fotboll är mera komplicerat än ishockey, vilket gör att hockey är lättare att sätta sig in i för dem som inte är inbitna sportkonsumenter. I den gruppen – de som har svårt att förstå en fotbollsmatch – ingår personer av båda kön med begränsat sportintresse. Den gruppen består säkerligen av fler kvinnor än män – men den är ändå tvåkönad. Alltså är svårighet att förstå fotboll inte en könsfråga.

Det var omoget pratat av dig, Arne Hegerfors.

PS: Om någon tipsat mig om ovanstående under helgen ber jag om ursäkt för att jag inte tackar. Har kommit efter med mejlen. Men är alltid mycket tacksam för tips!

Annonser

49 svar to “Jan Guillou talar klartext om damfotboll”

 1. Musse Pig Says:

  Hegerfors har visat flera tecken på tilltagande gaggighet.

 2. Klas Mattsson Says:

  Det står i artikeln vad han faktiskt menade.
  Kvinnor förstår inte fotboll för de ser inte på den och spelar den inte.
  Därför är dess ökade komplexitet en tillräckligt stor barriär för att kvinnor ska vara mindre intresserade av den än av hockey.

  Sen har jag absolut ingen aning om vad som skulle göra fotboll mer komplext än hockey, men då har jag spelat fotboll i lag i 5 år av mitt liv och aldrig spelat eller intresserat mig för hockey, så det kan vara bidragande.

  Men exakt hur är det förkastligt att hävda att en grupp människor som är mindre benägna att hålla på med en aktivitet sannolikt kommer föredra en mindre komplex version av sagda aktivitet än de som är trogna fans av den?

  Inte fan är det förtryckande att påpeka att barn brukar hålla sig undan whiskey och föredrar läsk då champagnen är en mer komplex smak som kräver tillvänjning medan läsk är mindre komplext?

  Det har inget med intelligens att göra.

 3. Backlash Says:

  Klart att kvinnor är sämre än män i så gott som alla sporter, men det hindrar ju inte att man ändå kan uppskatta atleter som Kajsa Bergkvist, Karolina Kluft eller Anja Pärsson.

  Fast i lagidrott blir ju könsskillnaden ofta alltför uppenbar, om man är van att titta på herrarnas fart och ekvilibrism. Jag minns att jag slog på TVn och kom rakt in i en hockeymatch, förundrades över hur sakta allting gick och undrade varför de börjat sända division 1 på TV, tills jag insåg att det var dam-VM jag tittade på.

 4. piraya Says:

  Se Arne Hegerfors i Debatt 1:a september gällande hans kommentar. Spola fram till 27.30.
  http://svtplay.se/v/2519817/debatt/del_1_av_17_-_textat?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2528710/sb,p104688,1,f,-1

 5. Jämställdhetsfeministern Says:

  Feministisk forskning har visat att kvinnor är minst lika bra som män på allt. Tycker man inte att fotboll (dvs det som gubbar kallar damfotboll) är lika roligt som herrfotboll är man en kvinnohatande gubbe.

 6. Jocke S Says:

  Tyvärr har jag tappat tron på Jan Guillou sedan länge. Han var en av de första som kritiserade feminismen, i Uppsala studenttidning Gadeamus, men sedan dess hoppar han fram och tilllbaka i åsikter utan att vara konsekvent.
  Bara det att ha ett bokförlag med en förljugen feminist som Liza Marklund och en del annat…Men boken om häxprocesser var bra.
  Fotboll, och annan sport, vem har dragit igång en jämförelse mellan dam och herrrfotboll?
  Helsnurrigt, låt tjejerna spela på sina villkor, men kräv inte att de skall ha lika mycket sponsorpengar så länge som intresset från allmänheten inte finns där.
  Damkonståkning är en annan sak. Varför? Inte vet jag!

 7. Backlash Says:

  Angående Guillo – Vad vet han om fotboll förresten?

  Själv är jag totalt ointresserad, tittar möjligen på herrarnas VM-slutspel om Sverige är med. Men det jag vet är att ‘Soccer’ räknas som en typisk tjejsport i USA, medan riktiga män spelar ‘Football’.

 8. Emma Says:

  Va nu då varför plötssligt all denna smörja i alla tidningar etc MOT jämstlldhet?

  Jämställdhetsministern o Klas ja ni har ialf klart för er.

 9. barfota Says:

  Jo det kan väl passa plånboken att sitta på två stolar samtidigt eller hur Guillou. Som Pär påpekar så har du ju råd att kosta på dig den lyxen, vad har du att förlora? Att du sedan föreslår ännu mera särbehandlingar och curlande med kvinnor genom att ändra förutsättningarna och spelplanerna är förkastligt och kränkande för de kvinnor som verkligen vill försöka och tror sig kunna konkurrera på lika villkor. Men va fan – man ändrar ju på spelreglerna för brandmännen, ett mycket större och allvarligare samhällsproblem än damfotboll. Vill man vara populistisk och nå många läsare så kan man ju alltid skriva om musik, maträtter eller sport eller andra ”jätteviktiga” jämställdhetsfrågor.

  Jag gillar att läsa dina böcker men hallå! Vart tog den unga arga rebellen Jan Guillou vägen?

 10. Ninni Says:

  Emma: Det är inte mot jämställdhet, det är mot _feminismen_ som inte har ett enda dugg med jämställdhet att göra. Jag har länge debatterat mot feminismen, just för att jag är _för_ jämställdhet.

  Det är inte en dag på tiden att feminismen tappar sin pk-stämpel så de kan kritiseras så folk får upp ögonen för att det den inte är för jämställdhet utan medför är könsdiskriminering, demonisering av män som grupp och en offerstämpling av kvinnor som grupp.

  ÄNTLIGEN! säger jag:)

 11. Jax Says:

  Vi skall kräva att damfotbollen skall ha precis samma förutsättningar som herrfotbollen. Och sedan är det ungdomsfotbollens, handikappfotbollens och HBT fotbollens tur. De skall också ha samma villkor och få lika mycket tevetid.

 12. Joel Johansson Says:

  Pär har rätt i att uttalanden såsom ”kvinnor förstår inte fotboll” är felaktiga. Man måste lära sig skilja på korrelation och kausalitet, annars gör man precis samma felslut som t ex rasisterna gör när de kopplar samman etnicitet och kriminalitet. I bägge fallen finns det mellanliggande faktorer.

 13. Musse Pig Says:

  Angående Hegerfors så tror jag att han pratade på utan att tänka, men när han tänkt efter så gjorde han en vettig nyansering. När det gäller Guillou så finns det många frågetecken inför den mannen. Det största tycker jag är hans tid som informatör åt KGB.
  Han förlorade ju det mesta av sin trovärdighet redan på sitt sätt att försvara Liza Marklund när skandalen med hennes bluffböcker avslöjades. KGB-historien, just efter att han givit ut sina memoarer, tog ju bort det som var kvar. Han säger och gör ju dock även bra saker, som exvis ovan. Det är bra när en så etablerade tyckare som han säger detta eftersom gammelmedia inte kan ignorera eller bemöta det på samma sätt som när bloggare skriver samma sak.

 14. Helena Says:

  Fotboll handlar inte bara om att vara stark i benen.

  Man måste vara stark i huvudet också, stark som det t ex innebär i att kunna samspela, samspela som ett lag. Män vill oftare framstå som solostjärnor.

  Sigvard Lingh skrev någonstans i sin bok om hur kvinnliga studenter sökte samförstånd, under det att män drev sin egen linje.

 15. Pether Says:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13604494.ab

  Feministisk vinkling av Kampradstestamente.
  Sönerna får en liten del, de är också verksamma inom företaget osv osv. Men den adopterade dottern(som stack med mamman efter skilsmässa, och träffar Kamprad 2 gånger per år) får bara en massa miljoner och hon har aldrig lyft ett papper för IKEA, det är kvinnoförnedrande! Detta trots att hon levt på en räkmacka hela livet.

 16. Musse Pig Says:

  Helena, jag har spelat fotboll en hel del i mitt liv. Jag håller inte med dig. I fotboll, som i andra lagspel, så är själviska spelare inte uppskattade eftersom de förstör spelet. Spelet stannar av då en spelare inte snabbt släpper bollen vidare. Det är ovanligt med själviska spelare och de är inte uppskattade. De får snabbt ändra sig om de ska få vara med och spela.
  Att kvinnliga studenter söker samförstånd kan ju vara bra eller dåligt beroende på vad det gäller. Om man ska komma fram till ett gemensamt beslut så är det ju en bra strävan. Om det gör att var och en inte står för vad de egentligen tycker så är det väl inte så bra kanske. I en klassrumssituation så är det ju inte bra om eleverna bara håller med och inte tänker kritiskt. Och om de tänker kritiskt så är det ju synd om de inte vågar uttrycka en avvikande mening. Det är ju inget bra med det. Så det beror på.

 17. AV Says:

  barfota: Håller inte med dig här. Fyskraven till brandman är framtagna för att de är minimum vad man behöver kunna för att säkert kunna arbeta som brandman. Om man sänker kraven för kvinnor betyder det att även svagare män borde kunna klara jobbet.

  Idrott är en helt annan sak. Om vi analyserar varför damfotboll går långsamt: de springer långsammare, orkar inte springa lika långt och orkar inte sparka en herrboll lika långt och snabbt. Om man minskar planen, bollen och målen får vi ett snabbare spel, fler passningar med bra fart, fler bra crossbollar mm. Precis som redskapen i kastgrenar är lättare för damer och häckarna lägre. Det är inget kul att se damer stöta en herrkula 10 m eller riva alla herrhäckar.

  Med det sagt är jag fortfarande mot att man har En svensk klassiker samt en Tjejklassiker som är en tredjedel. Det förnuftigast vore att ha en lång och en kort klassiker med både dam- och herrklasser. Finns massor av män som nog skulle tycka en kortvariant är en lagom utmaning och damer är generellt inte en tredjedel så starka som män. Massor av damer fixar en ”riktig” klassiker. Med dagens system säger man åt män att om du inte fixar 9+30+0,3+3 mil är det ingen manlig prestation. Här gäller inga halvmesyrer, men för damer finns en mjukisvariant. Jomen lilla vän inte behöver du tävla på riktigt med de dumma pojkarna.

 18. Ninni Says:

  Jag vet inte om ni haft med denna innan, men den är K U L!
  Precis sådär känns det när man debatterar med feminister.

  Dom har bara missat en sak, som jag ofta fått höra:
  Feminist: ”Men Ninni, _vilken_ av alla feminist-grenar är det du åsyftar? Det finns såååååå många olika.”
  Jag: ”Jag debatterar feminismen som helhet. Det kan mycket väl vara så att det finns någon feminist-gren i någon hörna som jag missat som inte _tillskriver_ könet betydelse. Vissa mig gärna på en sån gren, så ska lyssna på deras budskap och bilda mig en åsikt.”

  Då möts man av tystnad…. för det finns ju såååååå många, att man inte kan visa upp en enda att svara med.:P

 19. Anonym Says:

  Jag anser inte att man behöver göra en värdering av huruvida män eller kvinnor är bättre än varandra. Jag uppskattar idrottare av båda kön; som någon nämnde Anja Pärson och Kajsa Bergqvist. Idrottare som kämpar för att förbättra sin prestation och vinna mot de som de tävlar mot. Anja Pärson för hennes jävlaranamma, som t.ex. när hon vurpade i senaste OS och stod på skidorna dagen efter. Det är beundrasvärda egenskaper oavsett om det är en man eller kvinna som, givet sina förutsättningar, ”övervinner” något. Sedan tycker jag att det är roligare att följa herrallsvenskan än damallsvenskan, men ungefär lika roligt att följa landskamper. Men det är väl lite det ”patriotiska” inslaget också. 🙂

 20. barfota Says:

  @AV
  OK, ja det blev kanske inte så välformulerat.
  Jag bara menar att idrott är en hobby och så ointressant eftersom man kan välja eller välja bort det ur sitt liv. Däremot så kan man inte välja eller välja bort att råka ut för en olycka och vara i behov av en brandman, polis eller annan räddningsarbetare som orkar och klarar av jobbet.

  ”Det förnuftigast vore att ha en lång och en kort klassiker med både dam- och herrklasser. Finns massor av män som nog skulle tycka en kortvariant är en lagom utmaning och damer är generellt inte en tredjedel så starka som män.”

  Ja, varför inte – jag ser inga som helst problem med det.

 21. barfota Says:

  @Helena

  ”Man måste vara stark i huvudet också, stark som det t ex innebär i att kunna samspela, samspela som ett lag. Män vill oftare framstå som solostjärnor.”

  Jasså? Helt säker på det?

  ”Sigvard Lingh skrev någonstans i sin bok om hur kvinnliga studenter sökte samförstånd, under det att män drev sin egen linje.”

  Ja, det framgår med all tydlighet att män inte samarbetar så därför får du listan på de som skapat utforskaren Mozilla.

  Our Contributors
  We would like to thank our contributors, whose efforts make this software what it is. These people have helped by writing code and documentation, and by testing. They have created and maintained this product, its associated development kits, our build tools and our web sites.
  A

  Matti Aarnio, Josh Aas, Hiroki Abe, Robert Accettura, Jason Ackley, Carl Adams, Lucas Adamski, Tobias Adamson, Sadia Afroze, Siddharth Agarwal, Vaibhav Agarwal, Raymond Etornam Agbeame, Pablo Olmos De Aguilera, Thomas Ahlblom, Masoud Ahmadzadeh, Jamil Ahmed, Christopher A. Aillon, Daisuke Akatsuka, Ehsan Akhgari, Amanpreet Singh Alam, Sean Alamares, Juan Pablo Alcaraz, Jo Daniel Aleksandersen, Rail Aliev, Sam Allen, Warwick Allison, Matitiahu Allouche, Marquinos Álvarez, Pedro Alves, A. Ambrose, Nicholas Ambrose, Nasimul Amin, Andrew Anderson, David Anderson, Harvey Anderson, Mark Anderson, Ryota Ando, Tímár András, Mike Ang, Hiroshi Annaka, Peter Annema, Pedro Antunes, Edwin Aoki, Vidur Apparao, Makoto Arai, Artur Araújo, Carlos Araya, Smokey Ardisson, Koichi Ariyoshi, Denis Arnaud, Kevin Arnold, Rob Arnold, Akhil Arora, Justin T. Arthur, Tomoya Asai, Tsahi Asher, Panagiotis Astithas, Chris AtLee, Marc Attinasi, Bryan Atwood, Siriwat Aumngamsup, Jurate Aušraite, Dietrich Ayala, Nattawat Palakawong Na Ayudhaya
  B

  Tim Babych, Ninoschka Baca, Ariel Backenroth, Ryan Bacon, Rodrigo Bado, Ralf Baechle, Bradley Baetz, Dwayne Bailey, Péter Bajusz, Jeffrey W. Baker, Jerry Baker, Kirk Baker, Mitchell Baker, Rhian Baker, Jay Ball, Stuart Ballard, Andrea Balle, Guido Ballesi, Jeff Balogh, Jan Bambach, Honza Bambas, Jan Bambas, John Bandhauer, Rey Bango, Mark Banner, Jens Bannmann, Jason Barnabe, David Baron, Colin Barrett, Eusebio Barrun, Piotr Bartecki, David Bartlett, Curtis Bartley, Philippe Basciano-Le Gall, Philippe Basciano-Le Gall, Derrick Frimpong Basoah, Jason Bassford, Ricardo Batista, German Bauer, Michael Bauer, Bo Bayles, Michael Bayne, Christopher Beard, Patrick Beard, Glen Beasley, Nick Beaudrot, Nicholas Bebout, Juan Becerra, Adam Becevello, Neal Bedard, Gert-Paul van der Beek, Christine Begle, Brian Behlendorf, Geoffrey Beir, Stephen Beitzel, Artem Belevich, Ruslan Belkin, Mike Beltzner, Wim Benes, Iacopo Benesperi, Kurt-Rune Bergset, Jussi Bergström, Kevin Berkheiser, Mic Berman, Uri Bernstein, Vincent Béron, Juraj Betak, Pete Bevin, Runa Bhattacharjee, Gayatri Bhimaraju, David Bienvenu, Christian Biesinger, Paul Biggar, Jatin Billimoria, Al Billings, Eric Bina, Seth Bindernagel, Brian Birtles, Alex Bishop, Marlon Bishop, Colin R. Blake, Lukas Blakk, Jessica Blanco, Jim Blandy, Joaquin Blas, Besnik Bleta, Christopher Blizzard, Garrett Blythe, Chuck Boatwright, Brian Bober, Travis Bogard, Bozhan Boiadzhiev, Jamey Boje, Mark Bokil, Niousha Bolandzadeh, David Bolter, Nelson Bolyard, Marco Bonardo, Phillip Bond, Carsten Book, Paul Booker, Chris Booton, Jennifer Boriss, Dan Born, Arpad Borsos, Jeremias Bosch, David Boswell, Mauro Botelho, Robert E. Boughner, Winston Bowden, Joey Bowles, Norris Boyd, Ondrej Brablc, Kathleen Brade, Justin Bradford, Catherine Brady, Don Bragg, Dave Bragsalla, Robert Brand, Ben Branders, Ryan Brase, Daniel Bratell, Daniel Brickley, David Brittain, Eric Broadbent, Sarah Broadwell, Tomas Brodsky, Tim Maks van den Broek, Daniel Brooks, Kevin Brosnan, Germaine Brown, Jeremy Browne, David Bruant, Matt Brubeck, Erik Bruchez, Alex Buchanan, Ben Bucksch, Frédéric Buclin, Leston Buell, Igor Bukanov, Simon Bünzli, Eric Burley, Edward J. Burns, Ariel Burone, Jonathan Buschmann, Grace Bush, Angela Butler-McDonald, Marc Byrd
  C

  Jacek Caban, Percy Cabello, Nilson Cain, Aaron Cajes, Lapo Calamandrei, Jeff Caldwell, Dave Camp, Rob Campbell, César Andrés Cantero, Gion-Andri Cantieni, Martin Cantieni, Eduard Capdevila, Conrad Carlen, Bjorn Carlson, Laurel Carlson, Brian Carpenter, Jan Carpenter, Evan Carter, Regis Caspar, Andrew Cassin, Ryan Cassin, Francisco Castanheiro, Garrett Casto, Daniel Cater, Matt Caywood, Fabien Cazenave, Julián Ceballos, Sergio Celani, Chakard Chalayut, David Chan, David M. Chan, Gary Chan, Sudhakar Chandrasekharan, John Chang, Tony Chang, Wan-Teh Chang, Milind Changire, Po-chiang Chao, Steve Chapel, Christopher S. Charabaruk, Serge Charapaev, Frédéric Chateaux, Andrew Chatham, Arjuna Rao Chavala, Philip Chee, Paul Chek, Emily Chen, Ginn Chen, Pin-Guang Chen, Ray Chen, Alan Cheng, Tao Cheng, Alexey Chernyak, Troy Chevalier, Pascal Chevrel, Jose Maria Chia, Deng-Wei Chiang, Lisa Chiang, Hankin Chick, Guan-Tin Chien, Mihail Chilyashev, Sean Chitwood, Joe Chou, Sazzad Chowdhury, Søren Lønbæk Nygaard Christensen, Adam Christian, Howard Chu, Tony Chung, Robert Churchill, Abdoul S. Cissé, Ashley Clark, James Clark, Steve Clark, Bob Clary, Matt Claypotch, Paula Clemente, Wil Clouser, Michael Coates, Tomer Cohen, Richard Cohn, Lorenzo Colitti, Pete Collins, Scott Collins, Hernan Rodriguez Colmeiro, Mary Colvig, Ben Combee, Elizabeth Compton, Don Cone, Mike Conley, Mike Connelly, Majken Connor, Mike Connor, Alex Converse, Chris Cooper, Eric Cooper, Cédric Corazza, Tim Cormier, Catherine Corre, Michele Dal Corso, Marcos Costales, Simone Cox, Paul Craciunoiu, Donnie Cranford, Joshua Cranmer, Tim Craycroft, Chris Crews, Neil Cronin, Brian Crowder, Todd Crowe, Jim Crumley, Crysgem, Mariano Cuenze, Nicholas Cull, J. Shane Culpepper, Stacey Curtis, Pavel Cvrcek
  D

  John Daggett, Steve Dagley, David Dahl, Denis Daly, Magnus André Damli, Hu?nh H?i Ðang, Kevin Dangoor, Pasquale Dante, Rohana Dasanayaka, Dave Dash, Michael Daumling, Bruce Davidson, Angus Davis, Anthony Davis, Michael Davis, Paul Davis, Cameron Dawson, Michael Dayah, Jan de Mooij, Cillian de Roiste, Neil Deakin, John Dee, Mo DeJong, Raivis Dejus, Javi Delgadillo, Tom Dell, Vince DeMarco, Julie Deroche, Kenan Derviševic, Aakash Desai, Prashant Desale, Fabrice Desré, Stephen DesRoches, Philippe Dessante, Harish Dhurvasula, Matthew Dillon, Milos Dinic, Patrick-James Dionisio, Reidar Djupvik, Jeff Dlouhy, Steve Dobbelstein, Ryan Doherty, Jeremy M. Dolan, Justin Dolske, Simford Dong, Clayton Donley, Stephen Donner, Asa Dotzler, Chris Double, Justin Dow, Thomas Down, Tyler Downer, Rick Downes, George Drapeau, Chris Dreckman, Joe Drew, Bert Driehuis, David Drinan, York Du, Alvin Duan, Bruno Duarte, Micah Dubinko, Jean-François Ducarroz, Suresh Duddi, Jason Duell, Cian Duffy, Jim Dunn, Michael Dunn, Sean Dunn, Crutcher Dunnavant, Karsten Düsterloh, Jeff Dyer, Wadim Dziedzic
  E

  Jason Eager, Ali Ebrahim, Rafael Ebron, Sean Echevarria, Brandon Ehle, Brendan Eich, Daniel Einspanjer, Jan Eldenmalm, Tom Ellins, Desmond Elliott, Rick Elliott, Steve Elmer, Joseph Elwell, Hideyuki Emura, Dawn Endico, Hans-Andreas Engel, Kai Engert, Steve England, Madhava Enros, Jean-Jacques Enser, Beth Epperson, David Epstein, Harish Kumar Epuri, Michael Yoshitaka Erlewine, Eduardo Escárez, Behdad Esfahbod, Behnam Esfahbod, Cláudio Esperança, Ken Estes, Ramiro Estrugo, Elika Etemad, Matthias Ettrich, Anthony Evans, Jason Evans, Jim Everingham, Christian Eyrich
  F

  Alex Faaborg, Sahar Fadayian, John Fairhurst, Jittat Fakcharoenphol, Gilbert Fang, Rita Farinha, Conor Farrell, Tiago Ferreira, Pedro Figueira, Tanner Filip, Jane Finette, Mark Finkle, Darin Fisher, David Fisher, Matt Fisher, Jayson Fittipaldi, Justin Fitzhugh, Greg Fiumara, Werner Fleck, Alec Flett, Ryan Flint, Marcello Fontolan, Bret Ford, John Ford, Laura Forrest, Robin Foster, Hugues Fournier, Marc Fraioli, Pavel Franc, Joe Francis, Andreas Franke, Alix Franquet, Simon Fraser, Jonathan Freeman, Alan Freier, Eli Friedman, Noah Friedman, Michael J. Fromberger, Chris Fuchs, Brad Fuellenbach, Koji Fujimoto, C. Fung, Igor Furlan, Scott Furman, Ryoichi Furukawa
  G

  Renren Gabás, Anton Gagic, Hubert Gajewski, Andreas Gal, Niccolò Gallarati, Jeff Galyan, Eduard Gamonal, Bruce Gao, Sean Gao, Jay Garcia, David Gardiner, Steven Garrity, Jeff Garzik, Stephen Gates, Prachi Gauriar, Serge Gautherie, Mike Gauthier, Claudius Gayle, Samir Gehani, Jim Gellman, Henrik Gemal, Damjan Georgievski, David Gerard, Kevin Gerich, Rick Gessner, John Giannandrea, Bill Gianopoulos, Bill Gibbons, Stelios Gidaris, Ian Gilman, Rob Ginda, Benoit Girard, Manoj Kumar Giri, Sandro Della Giustina, Jeremy Glassenberg, Daniel Glazman, Mike Gleeson, Taras Glek, Jennifer Glick, Joshua Go, Esther Goes, Eli Goldberg, Sol Goldfarb, Felipe Gomes, Ernesto Gómez, Fernando García Gómez, Reuven Gonen, Ben Goodger, Fenella Gor, Paul Gorodyansky, Aravind Gottipati, Dão Gottwald, Alma Granov, Jonathan Granrose, Jarrod Gray, Zak Greant, Pamela Greene, Matthew Gregan, Joseph Gregorio, Jonathan Griffin, Tague Griffith, Gintautas Grigas, Steven Groginsky, Patrick Gu, Will Guaraldi, Alexey Gubanov, Karl Guertin, Ramanathan Guha, Arnt Guldbrandsen, Pamela Gulijczuk, Georgi Guninski, Marion Gunn, Pat Gunn, Ashishi Gupta, Sanjay Gupta, Adam Guthrie, Kristján Bjarni Guðmundsson
  H

  Derkjan de Haan, Vidar Braut Haarr, Dave Haas, Mohammad Reza Haghighat, Andrei Hajdukewycz, Andrew Halberstadt, David Hallowell, Mark B. Hamby, Mark Hammond, Kevin Hanes, Paul Hangas, Henrik Lynggaard Hansen, Stefan Hanske, Jennifer Hao, Trevor Hardcastle, Lawrence Hardiman, Romi Hardiyanto, Stephen Hardt, Cyrus Harmon, Matthew Harmsen, Steve Harper, Warren Harris, Brad Hart, Hirotoshi Harunaga, Mark Harvey, Hooshmand Hasannia, Achim Hasenmueller, Basil Hashem, Amancio Hasty, Jens Hatlak, Adam Hauner, Jasper Hauser, Adrian Havill, Terry Hayes, Ian Hayward, Tianhao He, Ben Hearsum, Axel Hecht, Frank Hecker, Leif Hedstrom, Prabhat Hegde, Michael Hein, Brian Heinrich, Jason Heirtzler, Thorsten Heit, Robert Helmer, Robert Hencke, Christopher Henderson, Richard Henderson, Patrick Hendriks, Håvar Ingmund Henriksen, Andrew Henry, Muris Herak, Bjarne Herland, Dave Herman, Sara Hermann, Stefan Hermes, Toni Hermoso Pulido, Tara Hernandez, Daniel Rodríguez Herrera, Richard Hess, Joe Hewitt, Kipp Hickman, James Hicks, Jon Hicks, Ian Hickson, Ralf Hildebrandt, Chris Hill, John Wayne Hill, Tim Hill, Naoki Hirata, Ludovic Hirlimann, Stanley Ho, Graydon Hoare, Trevor Hobson, Eric Hodel, Grey Hodge, Andrew Hodgkinson, Chris Hofmann, Timothy Hogan, Panu Petteri Höglund, Daniel Holbert, Bobby Holley, Laurens Holst, Mike Hommey, Martin Honnen, Torstein Hønsi, Vera Horiuchi, Stephen Horlander, Max Horn, Matjaž Horvat, Waldemar Horwat, Shaw Hosaka, Khaled Hosny, Naoki Hotta, Chris Houck, Ayman Hourieh, Chad House, Mohomodou Houssouba, Benedict Hsieh, Dora Hsu, Candice Huang, Dave Huang, Kevin Huang, Bert Hubert, Markus Hübner, Barbara Hueppe, Kyle Huey, James Huff, Karl Ove Hufthammer, Anthony Hughes, Joe Hughes, Dan Hugo, Jeferson Hultmann, David Humphrey, Dave Hunt, Anas Husseini, Roman Huy-Prech, David Hyatt, Marco S. Hyman
  I

  Miguel de Icaza, Takeshi Ichimaru, Alexander Ihrig, Joji Ikeda, Hiroyuki Ikezoe, Chris Ilias, Masahiko Imanaka, Jojoo Imbeah, Steffen Imhof, Benito Infantino, Shuichiro Inomata, Eri Inoue, Milda Irhamni, Jaagup Irve, Joichi Ito, Oskar Ivanic
  J

  Benoit Jacob, Dave Jagoda, Israt Jahan, Neeti Jain, Henri Jalonen, Nabireeba James, San James, Jan Jamsek, Darshan Jani, Peter Jaros, Jamus Jegier, Rob Jerdonek, Randell Jesup, Daniel Jeter II, Tatjana Jevsikova, Henry Jia, Jack Jia, Jin Jian, Amed Çeko Jiyan, David Joham, Glenn Johnson, Steven Johnson, Jason Johnston, Martin Joné, Alan S. Jones, Brian Jones, Byron Jones, Dewi Jones, Jeffrey Jones, Ryan Jones, Dainis Jonitis, Jonas Jørgensen, Ani Joshi, Erica Jostedt, Laurent Jouanneau, Gorjan Jovanovski, Rick Ju, Michael Judge, Bob Jung, Choi Junho, Gerard Juyn
  K

  Dai. K., Takuomi Kagaya, Christian Kaiser, Robert Kaiser, Kosuke Kaizuka, Kerim Kalamujic, Adrian Kalla, Aaron Kaluszka, Ryuzi Kambe, Shotaro Kamio, Gen Kanai, Max Kanat-Alexander, Edward Kandrot, Tetsuya Kaneishi, Masanori Kaneko, Paul Kanz, Blake Kaplan, Mike Kaplinskiy, Michael Kaply, Pranav Kapoor, Mitch Kapor, Ante Karamatic, David Karlton, Phil Karlton, Chris Karnaze, Kevin Karpenske, Viking Karwur, Suresh Kasinathan, Marko Kastelic, Peter Kasting, Masaki Katakai, Kazuyoshi Kato, Makoto Kato, Tomomi Kato, Slavomir Katuscak, Ryo Kawaguchi, Alfred Kayser, Koike Kazuhiko, Joe Keane, Chris Keating, Michael R. Kedl, Juergen Keil, Miodrag Kekic, R.J. Keller, Kálmán Kéménczy, Lina Kemmel, Todd Kennedy, Ton Kensen, Ben Kero, Jason Kersey, Jonathan Kew, Vahe Khachikyan, Sara Khalatbari, Mahay Alam Khan, Alireza Kheirkhahan, Bùi Vi?t Khoa, Jaeyoon Kim, JoungKyun Kim, Paul Kim, Masatoshi Kimura, Austin King, Brian King, Jerry L. Kirk, Ria Klaassen, Oliver Klee, Erik Klepsvik, Julija Klimkiene, Christopher Kline, Marcia Knous, Kit Knox, Nelson Ko, Jeffrey S. Kobal, Teruko Kobayashi, Gregory Koberger, Paul Kocher, Yannick Koehler, Kurt Kohler, Michael Kohler, Michael Köhler, Dmitry Kohmanyuk, Greg Kolanek, Justin A. Kolodziej, Piotr Komoda, Stephen Koren, Greg Kostello, Sweta Kothari, Chiaki Koufugata, Gary Kovacs, Mike Kowalski, Hidehiro Kozawa, Delalorm Kpeli-Semabia, Daniel Kraft, Ori Kravitz, Nick Kreeger, Ramesh Krishnamagaru, Peteris Krišjanis, Jesper Kristensen, John Kristian, Christopher Kritzer, Eric Krock, Jan Kroken, Scott Kronick, Krishnababu Krothapalli, Gijs Kruitbosch, Jan Küchler, Rimas Kudelis, Ognyan Kulev, Radha Kulkarni, R Veera Kumar, Rethi Kumar, Michael Kurze, Igor Kushnirskiy, Gerardo Kvaternik, Gary Kwong
  L

  Aki Laaksovirta, Marek Laane, Kamil Lach, Dirk Laessig, Wei-Chen Lai, Steve Lamm, Simone Lando, Tom Lane, Mark Lanett, David Lanham, Joell Lapitan, Sharon Laquinta, Todd Larason, Alexander Larsson, Brad Lassey, Chris Lattner, Ben Laurie, Ryan Laverdiere, Bill Law, Roger Lawrence, Chris Lawson, Martin Lawyer, Justin Lazaro, Thaks Van Le, Jeremy Lea, Christopher D. Leary, Justin Lebar, Delphine Lebédel, Antoine Leca, Edward Lee, Elliot Lee, Hoa Lee, Kevin Lee, Neil Lee, Raymond Lee, Taek Lee, Michiel van Leeuwen, Jan Leger, Marie Léger-St-Jean, Christian Legnitto, Michelle Lei, Margaret Leibovic, Thomas Lendacky, Attila Lendvai, Jonathan Lennox, Jake Lentz, Mike Lenz, Sander Lepik, Tomi Leppikangas, Garrett LeSage, Benoît Leseul, Ian Leue, Aaron Leventhal, Michael Leventhal, Clayton Lewis, Jessie Li, Richard Li, Shanjian Li, Shuehan Liang, Dan Libby, Sarah E.V. Liberman, Nicolás Lichtmaier, Kurt J. Lidl, Pontus Lidman, Anne-Julie Ligneau, Morten Liljegren, Pablo Lillia, John Lilly, Alexander Limi, Hung-Te Lin, Mark Lin, Frank van der Linden, David Lindes, Srinivas Lingutla, Peter Linss, Betty Lipkin, Gábor Lipták, Zach Lipton, Luigi Lira, Calvin Liu, Kai Liu, Mindy Liu, Vladimir Livshits, Richard K. Lloyd, Adam Lock, Reed Loden, Francesco Lodolo, Kavitha Logan, Syd Logan, Lars Lohn, Srishanu Lokupathirage, Robert Longson, Guillermo López, Bob Lord, Michael Lowe, Boying Lu, Charity Lu, Harry Lu, Robin Lu, Xiaobin Lu, Peter Lubczynski, Torben Lüders, Bill Lynch, Gregory Lynn, Chris Lyon
  M

  Iarla Mac Aodha Bhuí, Diarmaid Mac Mathúna, Dáithi Mac Sithigh, Al MacDonald, Scott MacGregor, Phil Machalski, Paul MacQuiddy, Ziggy Maes, Giacomo Magnini, Markus Amalthea Magnuson, Joel Maher, Priscilla Mahlangu, Ere Maijala, Wade Majors, Raul-Nicolae Malea, Waqar Malik, Daniel Malmer, Stas Malolepszy, Klaus Malorny, David Mandelin, Nguy?n M?nh Hùng, Shyam Mani, Charles Manske, Steve Mansour, Elisabetta Manuele, Giorgio Maone, Jean-Bernard Marcon, Gervase Markham, Tobias Markus, Lasse Marøen, Brent Marshall, Neil Marshall, Owen Marshall, Sean Martell, Julie Martin, Rubén Martín, Stephen Martin, Joonas Marttila, Kazushi Marukawa, Tsukasa Maruyama, Hendrik Maryns, Jordi Mas, Allan Masri, Giuliano Masseroni, Matthew Mastracci, Daniel Matejka, Pheledi Mathibela, Jim Mathies, David Matiskella, Teiji Matsuba, Taro Matsuzawa, Josh Matthews, Chris McAfee, Blair McBride, Mike McCabe, Kevin McCarthy, Don McCasland, Tim McClarren, Erica McClure, Kevin McCluskey, Mike McCool, Cameron McCormack, Patrick McCormick, David McCusker, Graeme McCutcheon, Braden McDaniel, Ian McGreer, Enda McGuinness, Dan McGuirk, Andy McKay, Patrick McManus, Kumar McMillan, John McMullen, Tim McNerney, Bob Meader, Tim Meader, Geo Mealer, Vinícius Medina, David Meeker, Heather Meeker, Rich Megginson, Walter Meinl, Myk Melez, Hovik Melikyan, Magnus Melin, Ralph Mellor, Don Melton, Jim Melvin, Federico Mena-Quintero, Jordan Mendelson, Mark Mentovai, Laura Mesa, Ben Mesander, Eric A. Meyer, Ricardo Meza, Felix Miata, O’Reilly Michael, Steven Michaud, Matthew Middleton, Ted Mielczarek, Bernd Mielke, Dave Miller, Nathan Miller, Dan Mills, Malini Minasandram, Nguy?n Xuân Minh, Rimas Misevicius, Rakesh Mishra, Kornel Misiejuk, Bill Mitchell, Dustin Mitchell, Eric B. Mitchell, Frank Mitchell, Bruce Mitchener, Jon Mittelhauser, Peter Mock, Reza Mohammadi, Soren Juul Moller, Tamás Molnár, Katsuhiko Momoi, Alan Monfort, Michael Monreal, Gabriela Montagu, Simon Montagu, Lou Montulli, Derek Moore, Jay Moran, Mike Morgan, Stuart Morgan, Håvard Mork, Dan Morrill, John Morrison, Steve Morrison, Steve Morse, Tiffney Mortensen, Dan Mosedale, Adam Moss, Bob Moss, Sedric Motha, Egota Motohiro, Srilatha Moturi, Guillermo Movia, Michael Moy, Rongjun Mu, Thomas Mueller, Baurzhan Muftakhidinov, Jeff Muizelaar, Mehdi Mulani, Alex Munroe, Constantine Murenin, Constantine A. Murenin, Sean Murphy, Kevin Murray, Samuel Murray, Spencer Murray, Brian J. Murrell, Balanithy Murugaiah, Alex Musil, Akira Mutsuro
  N

  Abhishek Nagar, Geetha Nagarajan, Noriyuki Nakajima, Glen Nakamura, Masayuki Nakano, James Lewis Nance, Murali Nandigama, Chris Nandor, Chak Nanga, Shashi Narain, Anant Narayanan, Shigeki Narisawa, Danishka Navin, Antti Näyhä, Marria Nazif, Ian Neal, Christopher Nebergall, David Nebinger, Michel Nédélec, Kev Needham, Kaori Negoro, Chris Nelson, Dru Nelson, Bryce Nesbitt, Nicholas Nethercote, Brad Neuberg, Dave Neuer, João Neves, João Miguel Neves, Ben Newman, Richard Newman, John Neystadt, Giao Nguyen, Hoa Nguyen, Nick Nguyen, Thu Nguyen, Vuong Doan Nguyen, Samia Niamatullah, Vivien Nicolas, Andrew Niese, Johnathan Nightingale, Timothy Nikkel, Andreas Nilsson, Martin Nilsson, Mohamed Nimshath, Takeshi Nishimura, Tristan Nitot, Takashi Nobsawa, Alice Nodelman, Michael Noe, Greg Noel, Aleksey Nogin, Matthew Noorenberghe, Leonard Norrgård, Eoin Norris, Mike Norton, Chelsea Novak, Michal Novotny, Tomasz Nowakowski, Daniel Nunes, Pam Nunn
  O

  Séamus Ó Ciardhuáin, Caoimhín Ó Donnaile, Robert O’Callahan, John O’Duinn, Paul O’Shannessy, Dirkjan Ochtman, Jan Odvárko, Ian Oeschger, Toshiyuki Oka, Robert Okadar, Tomoyuki Okazaki, Eric Olson, Zaw Oo, Wei Tsang Ooi, Les Orchard, Jeremy Orem, Jason Orendorff, Serge Orlov, Tina Ornduff, Rick Osborne, Hideo Oshima, Artur Osinski, Brian Ostrom, Andreas Otte, Maruf Ovee
  P

  Shawn Packwood, Harrison Page, Isriya Paireepairit, Wladimir Palant, Raju Pallath, Marcus Pallinger, Mats Palmgren, Ricardo Palomares, Bill Panagouleas, Par Pandit, Patcharaporn Pansuwan, Pierros Papadeas, Kostas Papadimas, Simon Paquet, Tom Paquin, Alexandre Paradis, Steve Parkinson, Stuart Parmenter, Varada Parthasarathi, Sylvain Pasche, Davide Pasetto, Balazs Pataki, Ankit Patel, Cyrus Patel, Dhiren Patel, Jay Patel, Curt Patrick, Chris Pearce, Akkana Peck, Javier H. Pedemonte, Sigita Pedzeviciene, Julian Pellico, Alfred Peng, Reinhold Penner, Joaquim Perez Noguer, Sebastian Perez Vasseur, Jean-Yves Perrier, Christian Persch, Kalle Persson, Ulisse Perusin, Ani Peter, Christopher Petersen, Chris Peterson, Phil Peterson, Frank Petitta, Olli Pettay, Jan-Espen Pettersen, Anurag Phadke, Loan Pham, Pierre Phaneuf, Polawat Phetra, Thom Phillabaum, Paul Phillips, Poakpong Phongsasanongkul, Amitakhya Phukan, Francisco Picolini, John Pierce, Julien Pierre, Martijn Pieters, Paul Pietromonaco, Ravi Pina, Vineel Reddy Pindi, Pedro Pinheiro, Mike Pinkerton, Anthony Piraino, Tom Pixley, Rich Pizzarro, Stefan Plewako, Michael Plitkins, Frederick Plourde, Erik van der Poel, Ville Pohjanheimo, Philip Pokorny, Marcelo Poli, Eric Pollmann, Alex Polvi, Nickolay Ponomarev, Dan Portillo, Rick Potts, Roozbeh Pournader, Harshal Pradhan, Larry Prall, Shankar Prasad, Tony Pratschke, Christopher Pratt, Andreas Premstaller, Karen Prescott, Terri Preston, Roberto Principiano, Shannon Prior, Jonathan Protzenko, Jane Prusakova, Rhoslyn Prys, Karol Ptasinski, Scott Putterman
  Q

  Florian Quèze, William Quiviger
  R

  Jim Race, Bhuvan Racham, Zenat Rahnuma, Amarjeet Singh Rai, Krupa Raj, Rerng-rit Rakkanittakorn, Asiri Ranasinghe, Glenn Randers-Pehrson, Arun Ranganathan, Nisheeth Ranjan, Rajesh Ranjan, HJ van Rantwijk, Regnard Raquedan, Keith Rarick, Samphan Raruenrom, Martijn Ras, Neil Rashbrook, Aza Raskin, Sheela Ravindran, Bret Reckard, J. Paul Reed, Aleks Reinhardt, Rüdiger Reinhardt, Rick Reitmaier, Oleg Rekutin, Bob Relyea, Hervé Renault, Lisa Repka, John Resig, Ramón Retamar, Markus Rex, Carlos Reyes, Robert Reyes, William Reynolds, Anthony Ricaud, Tim Rice, Deb Richardson, Sean Richardson, Mohamed Rila, Tim Riley, Victor Riley, Mário Rinaldi, Phil Ringnalda, Tom Rini, Julien Rivaud, Yancy Rivera, A. Daniel Roberts, Brad Roberts, Tony Robinson, Michele Rodaro, Carlos Rodrigues, Fred Roeber, Greg Roelofs, Brian Rogers, Mikeal Rogers, Maria Carina Roldan, David Rolnitzky, Asaf Romano, Andrei Romanov, Oleg Romashin, Erdal Ronahi, Ricky Rosario, Erik Rose, Dan Rosen, Wolfgang Rosenauer, Doron Rosenberg, Jim Roskind, Blake Ross, James Ross, Catalin Rotaru, Paul Rouget, Tom Ottar Røw, Tim Rowley, Branislav Rozbora, Steve Rubinstein, Jesse Ruderman, Steve Rudman, Torsten Rüger, Julen Ruiz Aizpuru, Philipp Rumpf, Terje Runde, Jae-Seong Russell-Lee, Brian Ryner
  S

  Chris Saari, Alexander Sack, Hideo Saito, Masaaki Saitoh, Atsushi Sakai, Gagan Saksena, Eiko Sakuma, Ummey Salma, Joseph Samake, Wilfredo Sanchez, Pradeep Sanders, Irina Sandu, Patinya Sangiamchit, Jukka Santala, Diogo Santos, Montserrat Sanz, Andrei Saprykin, Farzaneh Sarafraz, Elnaz Sarbar, Robert Sargsyan, Dauren Sarsenov, Kengatharaiyer Sarveswaran, Aki Sasaki, Pierre Saslawsky, Masatoshi Sato, Ken Saunders, Stephane Saux, Aleksandar Savic, Robert Sayre, Greg Scallan, Kevin Scannell, Jérôme Schell, Dylan K. Schiemann, Florian Scholz, Margaret Schroeder, Mike Schroepfer, Kurt Schultz, Peter Schultz, Tom Schuster, Phil Schwan, Keith Schwarz, Thomas Schwecherl, Morgan Schweers, Justin Scott, Will Scullin, Chris Seawood, Hiroshi Sekiya, Adnan Selimovic, Isan Selimovic, Lejla Selimovic, Merike Sell, Raffaele Sena, Bernd Senf, Emilio Sepúlveda, RJ Ian Sevilla, Julian Seward, Natsagdorj Shagdar, Ayan Shah, Dimi Shahbaz, Tara Shahian, Rezwan Shahid, Berkley Shands, Wen Shaohua, Melissa Shapiro, Bindu Sharma, Gavin Sharp, Mike Shaver, Hubert Shaw, Dylan Shea, Sandeep Shedmake, Eric Shepherd, Doug Sheppard, Gordon Sheridan, Ilya Sherman, Roby Sherman, Gia Shervashidze, Jayesh Sheth, Corey Shields, Hiroshi Shimoda, Atsushi Shimono, Jungshik Shin, Bogomil Shopov, Sipho Sibiya, Jonas Sicking, Damon Sicore, Roger B. Sidje, Samuel Sidler, Chris Siegler, Hindrik Sijens, Fernando Pereira Silveira, Robert Sim, Carlos Simão, Andrew Simmonds, Phisit Siprasatthong, Franz Sirl, Henri Sivonen, Åsmund Skjæveland, Rich Skrenta, Søren Munk Skrøder, Henrik Skupin, John Slater, Alexander Slovesnik, Benjamin Smedberg, Andrew Smith, Brandon Smith, Edwin Smith, Kyle Smith, Mark C. Smith, Vito Smolej, Ivar Smolin, Miloslaw Smyk, Danijel Šnajder, Reed Snellenberger, Window Snyder, Hoi-Sheung Wilson So, Henry Sobotka, James Socol, Tr?n Nguy?n Son, Josh Soref, Jes Sorensen, Nochum Sossonko, Marco Sousa, Nelson Sousa, Rod Spears, Ian Spence, Seth Spitzer, Jim Spring, Martin Srebotnjak, Sudharshan Srinivasan, Pittaya Sroilong, Kenneth Stailey, Andrew Staley, Sid Stamm, Markus Stange, Sean Stangl, Mark Stankus, Dale V. Stansberry, Rainer Staringer, Katarzyna Stawarz, Douglas Stebila, Jacob Steenhagen, Jakub Steiner, Brian Stell, Johnny Stenback, Marek Stepien, Brandon Sterne, Xavier Stevens, Clauber Stipkovic, Mitchell Stoltz, Benjamin Stover, Rob Stradling, Urs Streidl, Pascual Strømsnæs, Robert Strong, Vebjørn Sture, Sean Su, Kartik Subbarao, Mihai Sucan, Hani Suleiman, Jay Sullivan, Adam Sulmicki, Selim Sumlu, John Sun, Vicky Sun, Wei-Lun Sun, Keiki Sunagawa, Fredrik Sundberg, Kinshuk Sunil, Arthit Suriyawongkul, Alexander Surkov, Mark Surman, Patipat Susumpow, Andrew Sutherland, Kristian Svanes, Bjørn I. Svindseth, Kurt Swanson, Aaron Swartz, Janet Swisher, Alexandru Szasz
  T

  Lloyd Tabb, Hidetoshi Tajima, Mark Takacs, Yuka Takagi, Clint Talbert, Margaret Tallman, Jerry Tan, Yung-Fong Tang, Tim Taubert, Andrew Taylor, Mike Taylor, Owen Taylor, Tim Taylor, Arshad Tayyeb, Takayuki Tei, Saša Tekovic, Raman Tenneti, David Tenser, Wichai Termwuttipreecha, Dean Tessman, Gent Thaçi, Namachivayam Thirumazhusai, Chris Thomas, Matthew Thomas, Nick Thomas, Andrew Thompson, Laura Thomson, Rob Thorne, Siyuan Tian, Andras Timar, Timur Timirkhanov, Dominik Tobschall, Heikki Toivonen, Lee Tom, Karl Tomlinson, Asko Tontti, Youhei Tooyama, Abdulkadir Topal, Craig Topper, Chris Torek, Henri Torgemane, Nathan Torkington, Rüger Torsten, Chris Toshok, Aleks Totic, Joan Touzet, Dave Townsend, Michael Toy, Aaron Train, Archimedes Trajano, Phong Tran, Eduardo Trápani, Huynh Trinh, Peter Trudelle, Jeff Tsai, Panagiotis Tsalaportas, Rob Tucker, Antoine Turmel, Ben Turner, Doug Turner, Mahesh Tyagarajan, Mark Tyndall, Amié Tyrrel, Ahmet Serkan Tirataci
  U

  John Unruh, Jonas Utterstron
  V

  Ain Vagula, Vlado Valaštiak, Judson Valeski, Peter Van der Beken, Peter van der Woude, Anne van Kesteren, Teune van Steeg, Ryan VanderMeulen, Peter VanHelden, Ricardo Varas, Ronny Vårdal, Iñigo Varela, Jan Varga, Zoltan Varga, Eric Vaughan, Dan Veditz, Rodney Velasco, Andrew Veliath, Michael Ventnor, Michael Verdi, Matthias Versen, Julian Viereck, Romain Vignes, Alexander J. Vincent, Alistair Vining, Keith Visco, Sjoerd Visscher, Frank Visser, Andy Vogel, Erik Vold, Alexei Volkov, Andrew Volkov, Otto de Voogd, Nino Vranešic, Vladimir Vukicevic
  W

  Håkan Waara, Gregor Wagner, Luke Wagner, Steven Wagner, Ronan Waide, Jeff Walden, Joe Walker, Stephen Walker, Tracy Walker, Rich Walsh, Patrick Walton, Cathleen Wang, Cheng Wang, Frédéric Wang, Martijn Wargers, Philip K Warren, Andrew Wason, Chris Waterson, Robert Watkins, Matt Watson, Jonathan Watt, Marek Wawoczny, Nate Weaver, Dieter Weber, Harshana Weerasinghe, Peter Weilbacher, Frank Wein, Zachary Weinberg, Dan Weinstein, Jeff Weinstein, Tom Weinstein, Terry Weissman, Philipp von Weitershausen, Mark Welch, Morten Welinder, Shaohua Wen, Christian Wenz, Frédéric Wenzel, Saint Wesonga, Gail White, Derek Wickersham, Dody Suria Wijaya, Steffen Wilberg, Duncan Wilcox, Brian C. Wiles, Ian Wilkinson, Simon Wilkinson, Drew Willcoxon, David Williams, Matthew Willis, Steve Willis, Shawn Wilsher, John Wilson, Kathleen Wilson, Matt Wilson, Daniel Witte, Taco Witte, Philippe Wittenbergh, Andrew Wnuk, John Wolfe, Friedel Wolff, Steve Won, Edmund Wong, Shirley Woo, Justin Wood, Matt Woodrow, Simon Woodside, Andrew Wooldridge, Edwin Woudt, Michael Wu, Ru-Kang Wu, Alice Wyman, Mike Wynholds, Paul Wyskoczka
  X

  Joshua Xia, Ying-Lin Xia, Antonio Xu
  Y

  Masahiro Yamada, Satoko Takita Yamaguchi, Satoru Yamaguchi, Kazu Yamamoto, Frank Yan, Jay Yan, Xie Yanbo, Koichi Yasuoka, Loba Yeasmeen, Christopher Yeh, Christine Yen, Prasad Yendluri, Bolian Yin, Roy Tetsuro Yokoyama, Eric York, Kohei Yoshino, Shigeru Yoshitake, Tanner M. Young, Arzhel Younsi, Kyle Yuan, Seokchan Yun
  Z

  Richard Zach, Matthew Zahorik, Meelad Zakaria, Vadim Zaliva, Armen Zambrano Gasparnian, Aidas Žandaris, Viesturs Zarinš, Jamie Zawinski, Boris Zbarsky, David Zbarsky, Marco Zehe, Matthew Zeier, Pete Zha, Leon Zhang, Louie Zhao, Philip Zhao, Silvia Zhao, Kevin Zhou, Sam Ziegler, Alex Zizzinga, Jiri Znamenacek, Valeria Zysman

  This is a list of people who have ”made a significant investment of time, with useful results, into Mozilla project-governed activities”. Any such contributors who wish to be added to the list should click this link to send email to credits@mozilla.org giving your name, email address and a sentence (citation) summarizing your contribution. Here are some examples of the way to do it.

  Räkna på om du har lust, jag gitter inte!

 22. Anonym Says:

  Alltså, nu börjar jag bli riktigt trött på denna kritik på Arne. Kan folk bara sluta att enbart lyssna på Aftonbladet och personerna som sitter med Arne runt bordet och lyssna på vad Arne faktiskt säger. Det gäller dig med Pär.Nu går vi igenom vad han sa och ser om vi hittar något alls som kan ses som opassande;

  Män är fysiskt starkare än kvinnor: Ptjaa, det är ju inte direkt något som enbart han tycker/tror/vet.

  Män är generellt sätt mer intresserade av sport än kvinnor: Har ni vänner av båda könen vet ni att detta stämmer.

  Ishockey är roligare än fotboll att se på om du inte är speciellt insatt i någon av sporterna: Detta kan tom jag, som inbiten fotbollsfantast, hålla med om. Ni sportintresserade, tänk er själva om ni egentligen inte skulle vara det minsta intresserade av någon sport öht. Skulle ni inte uppskatta mer att se en fartfylld hockeymatch med mycket skott och tacklingar hellre än se ett Barcelona som spelar runt bollen i backlinjen i 89 minuter? Jag vet att jag skulle göra det, liksom alla mina vänner som faktiskt ej gillar sport.

  Sen lägger ni bara ihop 1 o 1 och ta-da, ni har vad Arne sa, att hockey är mer av en ”tjej-sport” då det är fler kvinnor än män som är ointresserade av sport och att då dessa personer som är ointresserade hellre kollar på hockey än fotboll.

  Det enda jag kan se som klumpigt är uttalandet som tv-laget mot damlaget, att det skulle vara så stor skillnad stämmer inte, är väl ganska självklart att damerna inte tog i öht för att inte åka på en skada mot ett par 40-män som har en benägenhet att ofta skada båda sig själva och andra, kolla bara in korpen. Detta är inte något någon med den medievanan Arne har ska säga, han borde även förstått att det han sa om hockey kontra fotboll skulle missuppfattas.
  Förstår ej hur det Guillou säger ses som något bra (kanske inte då men åtminstone bättre än vad Arne sa) medans de Arne säger är något hemskt, känns som den förstnämndes var snäppet värre.

 23. Valeria Says:

  Det mest komplicerade att förstå sig på i fotboll är väl offside-regeln.

  Sedan förstår jag inte poängen med att jämföra fotboll för herrar och damer (damfotboll är enligt mig ett konstigt begrepp, eftersom sporten inte skiljer sig från vanlig fotboll – man talar ju exempelvis aldrig om damhöjdhopp). För mig är det lika poänglöst som att jag skulle gå på en match mellan Giffarna och Hammarby och sitta och oja mig över hur mycket högre spelkvalitet det är i en match mellan Manchester United och Chelsea.

 24. Per Says:

  @Ninni
  ”Jag: ”Jag debatterar feminismen som helhet. Det kan mycket väl vara så att det finns någon feminist-gren i någon hörna som jag missat som inte _tillskriver_ könet betydelse. Vissa mig gärna på en sån gren, så ska lyssna på deras budskap och bilda mig en åsikt.”

  Då möts man av tystnad…. för det finns ju såååååå många, att man inte kan visa upp en enda att svara med.:P”

  Jag har några tips på feministiska bloggar till dig, så kan du kolla upp vad dagens feminister tycker. Du tycks ju haft oturen att missa det 🙂
  Grovt Initiativ, Sleepless, Lisa Magnusson, Lady Dahmer, Hanna Fridén, Marius Ramnehill, Isobels verkstad, Underbara Clara, Onewaycommunication, Googla så hittar du deras bloggar och twitter. Återkom gärna när du läst vad de står för, skicka mig en blomkvast för tipset på vad i allsindar sån där feminism egentligen är. Jag tror nämligen inte du kommer få svaret på antifeministiska bloggar som genusnytt. Lite som att läsa PI om man vill lära sig mer om människor från andra kulturer.

 25. Aktivarum Says:

  Helena:

  ”Fotboll handlar inte bara om att vara stark i benen.”

  Nej, det handlar först och främst om att vara stark i benen dock. Dvs när du är stark i benen så avgör andra saker vem som vinner i en match mot andra som också är starka i benen men har du inte benstyrka spelar det ingen roll vad du gör. Tjejerna förlorar alltid mot killarna om killarna kan kuta ifrån tjejerna. Precis som spelare som Fernando Torres kan kuta ifrån de flesta kända manliga försvarare.

  ”Man måste vara stark i huvudet också, stark som det t ex innebär i att kunna samspela, samspela som ett lag. Män vill oftare framstå som solostjärnor.”

  Det där är bara politiserat dravel som visar vilken politisk åsikt din lärare tillhörde. Vad det handlar om är att man antingen samarbetar i enlighet med konsensus eller så samarbetar man i enlighet med konkurrens. På intet sätt är det mer samarbete att sakna konkurrens, det är bara två olika sätt att samarbeta.

  ”Sigvard Lingh skrev någonstans i sin bok om hur kvinnliga studenter sökte samförstånd, under det att män drev sin egen linje.”

  Det där var kanske inte ditt bästa argument med tanke på konsekvenserna:

  Kvinnor försöker bli anställda, män startar företag
  Kvinnor försöker kopiera saker som finns, män uppfinner nya saker

  Osv

 26. Lars I Says:

  En viktig egenskap hos en skicklig fotbollsspelare är ju ”spelsinne”, som till stor del handlar om spatial förmåga och sinne för hur ens position i förhållande till andra förändras av ens egen och andras förflytting.

  Är det inte ungefär samma förmåga som krävs av en bilist i trafiken ? Dvs att t.ex se när det är dags att köra ut i rondellen, eller att genomskåda dragkjedjeprincipen och lämna företräde när det underlättar för andra, utan att man är strängt skyldig till det.

  Eller inse att man står ivägen när man parkerat sig med barnvagnen mitt i ingången till varuhuset.

  Nu råkar den spatiala förmågan vara en av de sämre kvinnliga grenarna, precis som jag skulle vilja påstå fotboll och bilkörning är. Kan det finnas ett samband ?
  För mig verkar det inte konstigt om så vore fallet, mer konstigt är hur svårt det verkar vara för kvinnor att erkänna det.
  Självkritik verkar inte heller vara en kvinnlig specialgren.
  Återigen: Bakom varje kvinnligt misstag elller tillkortakommande finns en manlig syndabock

 27. profanum_vulgus Says:

  Valeria:
  Man har ju öppen klass och damklass även i höjdhopp. Den kvinna som kan spela eller hoppa så att hon platsar i den öppna klassen får ju vara med där, medan ingen man får vara med i damklassen. På samma sätt har man junior och seniorklasser, den 18-åring som platsar i landslaget får vara med där men en 25-årig korplagsspelare får inte spela med juniorerna.
  Damfotbollen är begränsad för att kvinnor ska kunna vara med och spela.

 28. Jonas Says:

  Jämställdhetsfeministern: Så om jag inte tycker fotboll alls är intressant, hatar jag hela människosläktet då?

  Sportjournalister kan inte tillräckligt nämna att dam- och herridrott är två väldigt olika saker. Rent generellt, om man nu ska generalisera, torde män med längre ben och mer muskelmassa kunna springa snabbare, medan kvinnor förmodligen borde ha lättare med speluppfattning och teknik. Detta sett rent genetisk.

  Så på ett sätt har Guillot väldigt rätt men på ett sätt gör Guillot väldigt fel. Och tänk på att fotboll är en lek där det inte borde finnas någon prestige i att vara bättre eller sämre än någon annan. Vi är alla unika på vårat sätt. Tyvärr finns dock de människor som tjänar sitt leverne genom att spela t.ex. fotboll, utan göra något i faktisk mening produktivt alls. Så vi disuterar så många värden i samma andetag här, egentligen.

  Någonstans gör vi väl alla så bra vi kan utifrån de förutsättningar vi har. Vi borde därför erkännas för hur väl vi anstränger oss och inte egentligen för vad vi åstadkommer. Detta gäller även inom t.ex. ett kön.

 29. Hjalmar Says:

  Barfota 12:51:
  Det var nog den första gången som jag uppskattade ett überlångt inlägg; räkna män/kvinnor där! 🙂

 30. barfota Says:

  @Hjalmar
  Hinner inte svara…. jag räknar fortfarande 😀

 31. Pär.B Says:

  Jag kan till viss del hålla med JG här. Han kan inte mycket om fotboll men till saken är att sport är show. Man blir imponerad av sport för att man själv inte kan prestera samma sak.

  Så är det inte med fotboll. Men det handlar inte om att kvinnor saknar bollkänsla eller att de inte förstår fotboll, utan om att deras fysiska förutsättningar inte kommer tillrätta såsom fotbollsplanen ser ut idag.

 32. Pär.B Says:

  @Jonas

  Här på denna blogg har jämställdhetsfeministen alltid rätt. Fråga vem du vill.

  Den bästa kommentaren är: det är jämställt när det är ojämställt för män.

 33. Aktivarum Says:

  Jonas

  ”Och tänk på att fotboll är en lek där det inte borde finnas någon prestige i att vara bättre eller sämre än någon annan.”

  Fotboll – liksom de flesta andra sporter – är absolut ingen lek. Det är olika varianter av krigsträning.

  Du har OFFENSIV och DEFENSIV, du har TAKTIK och FYSISK träning. Du har spelare med specifika POSITIONER och när en match skall spelas så gäller det att försvara lagets FÄRGER.

  Fotboll innebär också att man kan mäta styrka mellan städer/länder utan att ens kriga, Matchen i fotboll visar vilket lag som sannolikt hade vunnit om de hade mötts på slagfältet under en tid då skjutvapen inte fanns och det gällde att vara starkast. Osv…

 34. Gonzo Says:

  Låt tjejerna spela på sina vilkor. Det är tjej mot tjej och kvinna mot kvinna. Dom spelar inte mot män eller killar så det går inte att jämföra.

  Problemet för damidrott är att det är så få som tittar.
  Klubbar och föreningar borde sätta sig ner och fundera på hur dom ska locka publik till matcher och tävlingar.

  Svenska tjejer och kvinnor borde ta sitt ansvar och gå och titta på matcher och tävlingar. Bli supporter, skrik, hejja, köp korv, lotter och suvuernirer.
  Ställ upp för tjejerna.

 35. Hjalmar Says:

  Pär.B:
  Jämställdhetsfeministern har alltid rätt. Det finns det hela bibliotek med feministisk forskning som bevisar – och alla som inte tror på det är kvinnohatande gubb-äckel. 😀
  (Påminner lite om låten ”Alla som inte dansar är våldtäktsmän”…)

  Gonzo:
  ”Svenska tjejer och kvinnor borde ta sitt ansvar och gå och titta på matcher och tävlingar. Bli supporter, skrik, hejja, köp korv, lotter och suvuernirer.
  Ställ upp för tjejerna.”

  Håll inte andan (i väntan på att det ska ske)… 🙂

 36. GandalfGrå Says:

  Heja Arne Hegerfors…han sa ju aldrig att det var för komplicerat för kvinnor att förstå fotboll han sa att det var ”lättare” att förstå ishockey om man är tjej…för man måste inte vara så insatt..menade han det tjejerna retade upp sig på var ju att han berättade att ett gäng skitkassa gamla gubbar spöade sveriges bästa damlag i fotboll klart att dom blir sura över ett sånt faktum…hehehehe..!!

 37. leifer Says:

  Pär Ström

  ”Hela den här debatten började med att Arne Hegerfors sa att kvinnor inte förstår fotboll, att fotboll är för komplicerat för kvinnor. Det är en helt annan sak än vad Guillou har sagt, och jag tycker inte att det var ett bra uttalande. Det är faktiskt nedvärderande mot kvinnor.”

  Nej så sa han inte alls! Man kan se vad som sades och de Arne sa var dessutom inte i närheten av vad ”feministen” sa.

  Vad gäller AHs uttalande, så tycker jag Emma Pettersson vädrar en mycket mer unken syn i såna fall, och i hennes fall är den nog verkligen unken.

  http://www.kanal5play.se/program/play/4stjarnorsmiddag-s01e01

  Ca 20 min in i inslaget säger hon;

  ” Vi kvinnor tittar mindre på sport pga att vi har större intressen, vi vill ha nåt mer intellektuellt än att jaga en boll”

  Vad anser du om det uttalandet? Och hur förhåller det sig då till kvinnor som just gillar att se fotboll, eller till och med utövar sporten?

  Detta var nåt Aftonbladet inte tog med i sin artikel och deras klipp från kanal5.

  Notera också att hon använde frasen “vi kvinnor”. Hon talar som att kvinnor är en enhetlig grupp, som att det är en norm och att hon vet vad allt om alla kvinnor eller hur kvinnor fungerar. Det går dessutom helt emot hennes egna idéer om individen framför kön.

  A H talade aldrig om “vi män”. Han sa aldrig heller nåt om olika hjärnor hos män och kvinnor för fotbollsförmågan (oavsett vad man anser), ex vad gäller risktagande.

  Sen må AH signalera att kvinnor inte är sevärda i fotboll, men igen var EM värre på alla sätt.

  EMs resonemang går ju dessutom emot tanken på att ha en separat damklass…

 38. leifer Says:

  Igen alltså, Emma Pettersons syn på t.ex. kvinnor som spelar fotboll eller tittar på fotboll hur är den…

  Hon säger;
  ”Vi kvinnor tittar mindre på sport pga att vi har större intressen, vi vill ha nåt mer intellektuellt än att jaga en boll”

  Snacka om unken syn! Ändå är det AH som får bära hundhuvud. Helt otroligt.

 39. Jocke S Says:

  Ja jag vet inte vem Emma P är. Men om? Feminismen intellektuell, ho, ho……………………. ………………………………………………………….!

 40. Joakim Says:

  ”Min kommentar är att så är det förstås, och det ligger ingen värdering i det. Kvinnor är kroppsligt svagare än män. Face it. Skäll på Mother Nature om du inte gillar situationen, eller Gud om du föredrar det.”

  Varför inte återuppta rasbiologin, men istället för att stärka den vita rasen (som är helt orelaterad till intelligens) så kan vi avla fram starkare kvinnor och svagare män. Jämställdhetsmänniskan – Homo sapiens genus.

  ”Ändå är det en prestation att säga det som Guillou sa. I Landet Låtsas har vi ju tagit regeringsbeslut på att könen är en social konstruktion.”

  Det där stämmer inte riktigt. Feminister bekräftar de biologiska skillnaderna när det passar dem. Exempel på detta är att killar inte slår tjejer och att killar ska fortsätta vara gentlemän till skillnad från andra ojämställda moment. Ett annat exempel är kvoteringen – om en likhetsfeminist verkligen skulle vara könsblind skulle hon mycket riktigt vara bekymrad över den sociala konstruktionen i form av t ex könsmaktsordningen och den traditionella heteronormen, men däremot skulle hon inte bry sig nämnvärt om statistiken över hur medarbetarna/medlemmarna såg ut mellan benen.

  ”Få personer skulle våga säga något negativt om damsport – även om det rör sig om saker som egentligen är rena självklarheter. Tack Jan!”

  Jag vill dock poängtera att jag inte skulle ha något emot om damernas landslag fick lite mer medial uppmärksamhet. Killar är bättre än tjejer, men med tanke på den division damerna spelar i kan vi vara stolta över hur pass framgångsrika de är. Ni vill väl ändå inte att det ska gå dåligt för våra systrar? Hellre två lag av olika kön med samma uppmärksamhet än ett 50/50-kvoterat lag så att hälften av båda lagen inte får vara med. En sann jämställdist måste även ta upp lite kvinnofrågor ibland, även om man med rätta förnekar patriarkatet i allmänhet.

  ”För att kvinnoanpassa fotbollen föreslår Jan Guillou att damfotboll ska spelas på mindre planer med mindre mål. En god idé? Kanske. Jag kan inte bedöma saken, jag kan inte mycket om fotboll.”

  Det skulle nog bli ganska kostsamt att anpassa till. Jag är som sagt glad över att damerna spelar i samma division.

 41. Helena Says:

  barfota säger: 12 september 2011 kl. 12:51 till mig: ”Man måste vara stark i huvudet också, stark som det t ex innebär i att kunna samspela, samspela som ett lag. Män vill oftare framstå som solostjärnor.”

  Du frågade mig Helena: Jasså? Helt säker på det?

  Barfota, vilka är det som får applåderna?

  De som gör mål eller de som spelade fram målbollen till en lagkamrat?

 42. Helena Says:

  Musse Pig skrev till mig: 12 september 2011 kl. 12:20: ”Om man ska komma fram till ett gemensamt beslut så är det ju en bra strävan. Om det gör att var och en inte står för vad de egentligen tycker så är det väl inte så bra kanske.”

  En diktator står för vad han tycker.

  I en demokrati söker man samförstånd.

 43. Matte Says:

  @Helena

  För det första, i ett framgångsrikt fotbollslag behövs det en tränare som bestämmer, hierki i laget i form av lagkapten osv. Alla kan inte få bestämma lika mycket före och under match, det går inte. Det har inte med demokrati eller diktatur att göra.

  Sen om någon slår ett smörpass till en spelare som lätt slår in bollen så är det ju framspelaren som hyllas. I alla fall av de som förstår spelet. En back kan bli matchens mest hyllade spelare trots att det görs många mål.

 44. barfota Says:

  @Helena

  ”Barfota, vilka är det som får applåderna?
  De som gör mål eller de som spelade fram målbollen till en lagkamrat?”

  Vet inte, kan inte så mycket om fotboll men i min familj får den applåderna som först får tag i fjärrkontrollen och byter kanal.

  Skämt åsido. Nej jag tror att det är laget och det är laget man hyllar, däremot så älskar media att skapa idoler som man kan tjäna pengar på. Snarare är det väl kvinnorna än männen som har behov av idoler, svimmar på rockkonserter o.s.v. Men självklart så finns det i ett lag alltid någon som utmärker sig och höjer sig över mängden, som listan med skaparna av Mozilla t.ex. säkert är det någon där som varit pådrivande och gjort det största och tyngsta jobbet och det kan t.o.m. vara så att det är en kvinna som står för de bästa och tyngsta delarna, inte vet jag men jag uppskattar allt gratisjobb som dessa personer tillsammans har skapat oavsett vem som ”spelade fram målbollen till en lagkamrat”. Synd bara att dessa gratisarbetande skapare får så litet eller nästan ingen uppmärksamhet men det är en helt annan sak.

 45. Aktivarum Says:

  Helena:

  ”En diktator står för vad han tycker.

  I en demokrati söker man samförstånd.”

  Du får IG för det där uttalandet Helena. I en diktatur bestämmer ledningen. I en demokrati bestämmer befolkningen. Man söker inte samförstånd, man söker konkurrens och låter kollektiv mundan intelligens avgöra vilket av de konkurrerande alternativen som är bäst. Detta eftersom man anser ingen ensam expert (diktator) kan mer än det samlade folkets vardagliga erfarenheter.

  I en diktatur skall däremot samförstånd råda. Dvs alla skall ha samma åsikt som diktatorn.

 46. Aktivarum Says:

  Helena:

  ”Barfota, vilka är det som får applåderna?

  De som gör mål eller de som spelade fram målbollen till en lagkamrat?”

  Det är hela laget som får applåderna Helena. Däremot får inte alla exakt LIKA mycket av applåderna – vilket dock bara kommunister har problem med – Det är bara de som är så puckade de föredrar att alla får det sämre än accepterar att alla får det bättre – men vissa mer bättre.

  Alla i laget får applåder, alla i laget får högre lön av fler mål. Alla har inte samma lön men ingen skulle INTE få lägre lön av färre mål. Det här sorterar under ALTRUISTIC PUNISHMENT!

 47. Man United Says:

  https://genusnytt.wordpress.com/2010/05/08/jan-guillou-man-drabbas-av-feministers-hamnd/

 48. Helena Says:

  Barfota skrev: Ja, det framgår med all tydlighet att män inte samarbetar så därför får du listan på de som skapat utforskaren Mozilla.

  Menar du att dessa män satt i storgrupp och pratade ihop sig eller använde de någon form av representation eller satt de i varsin modul och nystade upp spaghettikod eller …. Menar du att ju flera män det finns i ett projekt desto bättre sker samarbetet eller använer du en långa namnlistan som en slags klubba här i diskussionen eller…. ?

 49. barfota Says:

  @Helena
  Hur dom gratis samarbetade spelar mindre roll, ingen ska väl komma och sätta krav på deras gratisarbete. Det är resultatet av deras samarbete och att de samarbetade som räknas. Sedan skiter jag i om listan innehåller 1 eller 1000 män, fö. så ”nystade man inte upp spagettikod”… Man skapade den gratis med den kreativa friheten att inte tillåta feminister att bestämma hur den skulle se ut, surt va?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: