Mest män dör av jobbrelaterade sjukdomar

by

Att män är enormt överrepresenterade när det gäller dödsfall på grund av olyckor på jobbet känner vi till. Nu ska jag skriva om något näraliggande.

Arbetsmiljöverket har gjort statistik över antalet arbetsrelaterade dödsfall på grund av arbetsrelaterade sjukdomar. Här ser du situationen för personer av de två könen i åldern 25–74 år 2007. Källa här.

.

Som du kan se är män kraftigt överrepresenterade när det gäller dödsfall på grund av cancer som har med jobbet att göra och mycket kraftigt överrepresenterade när det gäller dödsfall på grund av hjärt/kärlsjukdomar som har med jobbet att göra. Kvinnor har en mycket liten övervikt när det gäller lung- och luftvägssjukdomar.

Sammantaget är det mycket fler män än kvinnor som dör i sjukdomar de fått på grund av jobbet. Män drabbas värst, alltså.

När det gäller arbetsrelaterade dödsfall i hjärtinfarkt finns statistik om de bakomliggande orsakerna för de två könen. Se nedan.

Tittar man på stapeln för ”jobstrain” kan man få intrycket av att män drabbas värre än kvinnor av stress på jobbet.

Läs rapporten från Arbetsmiljöverket här. Tack för tipset, Jan!

PS: Tackar för alla tips i inboxen, som jag är mycket glad för. Ligger lite efter nu bara, om du undrar varför du inte fått svar.

Annonser

51 svar to “Mest män dör av jobbrelaterade sjukdomar”

 1. Nils Jungenäs Says:

  Vilka är mekanismerna som driver ett helt samhälle att anamma den självbedrägliga och destruktiva könsfascism som den den svenska feminismen är ett uttryck för?

 2. Jämställdhetsfeministern Says:

  Ännu ett bevis för att kvinnor får sämre vård vid lung- och luftvägssjukdomar. Regeringen måste genast storsatsa på att bota kvinnors lung- och luftvägssjukdomar!

 3. paulisumanen Says:

  Vi kan få en bra rubrik till pressen: ”Mer kvinnor än män dör till lung- och luftvägssjukdomar”. Det är sannt, men döljer situationen i helhet. Liksom vanligen.

 4. barfota Says:

  I sann feministisk anda, där jämställdhet alltid står för 100% kvinnor så feministerna får lägga på en rem och arbeta hårt för att kvinnorna skall hamna lika högt (och högre) på skalan för dödliga jobbrelaterade sjukdomar. Feminister kommer säkert att vara lika framgångsrika här som att de lyckats med att öka antalet självmordsförsök för unga kvinnor. Bra jobbat feminister!
  Frågan är bara när, kommer ni eller rättare sagt, – kommer ni någonsin till insikt att feminismen faktiskt skadar fler kvinnor än män och att feminismen är raka motsatsen till jämställdhet?

  Män och kvinnor drabbas av era dumheter!
  För säkerhets skull vill jag påpeka att kvinnor inte är lika med feminister och att feminister inte är lika med jämställdhet!

  Men så är ju också feminismen med sin unkna manssyn gammalmodig, mossig och förlegad. Så långt ifrån verklig jämställdhet man någonsin kan komma.

 5. Pether Says:

  http://gt.expressen.se/nyheter/1.2559714/nya-bevis-mot-kvinnlig-chef

  Vilken sensation, könet är ute.

 6. Jocke S Says:

  barfota: ”Frågan är bara när, kommer ni eller rättare sagt, – kommer ni någonsin till insikt att feminismen faktiskt skadar fler kvinnor än män och att feminismen är raka motsatsen till jämställdhet?”
  Om det är fler eller färre är jag osäker på. Men faktum är att det är tillräckligt, och framför allt det skadade förhållandet mellan kvinnor och män!
  Därför borde vi/man trycka på detta, för att få fart på debatten!
  Feminismen skadar kvinnor! (Också)
  T.ex. I Sabunis/Bjrörklunds ”jämställdhetssatsning” på skolan (där varken flickors mobbning eller orättvisa betyg för pojkar nämns) säger de så här:
  ”Det svenska skolspråket är värst i världen!”
  Om det nu är så, är det någon (i medai t.ex.) som frågar sig hur detta kan ha uppstått och fortlevt, i ”världens mest jämställda land”!?

 7. Man United Says:

  Feminismen och kvinnorörelsen har tappat focus. De saknar slälvrannsakan och förståelse VARFÖR männen flydde (s) i båda valen. Det är en livslögn att inte ta tag i problemen feminismen skapar. Därtill det flagranta att dom inte söker kreativa jämställdhetsdebatter för långriktiga och hållbara lösningar. Härska och söndra är måttot. Underblåsa och skapa könskrig. Vad hände med kvinnan och mannen som jämlikar? Och feministerna kallar kritiska och missnöjda kvinnor och män för nätmobb eller fenomenet oliktänkande kring i en demokrati för näthat. Feminism är enbart en yta och pr satsning som gått från barrikaderna till fin rummen. Feministerna har blivit sådana som dom själva en gång i tiden kritiserade. Nu granskas feminism,journalism och rättsväsendet själva och det är känsligt för det dom döljer…Misandri!

 8. Man United Says:

  Manmythwoman.com och i det Englanska rättsväsendet,det är där det händer!

 9. Man United Says:

  Feminismen har sålt sig billigt och de två blocken har kvantitativt torskat för att pimpla röster i valen. Trots att majoriteten av folket ser till sin vardag,jobb och ekonomi.de samma tar avstånd från feminism. Feminism och pimpade politiker ska utmanas för konkurrens helt klart. Genus Nytt är ett sätt att ifrågasätta dagens jämställdhets politik. Arbetsmiljöverket är en annan instans att uppmärksamma verkligheten istället för feminism.

 10. Man United Says:

  Vad händer om majoriteten av männen lägger ned sitt arbete under några timmar i Sverige. För att visa en manifestation mot feminism och misandri. Tror säkerligen männen inom LO och övriga fack förbund som flydde (s) inte är sena att sluta upp.

 11. barfota Says:

  @Jocke S

  ”Om det är fler eller färre är jag osäker på. Men faktum är att det är tillräckligt, och framför allt det skadade förhållandet mellan kvinnor och män!”

  Sant det skadar förhållandet mellan könen och anledningen till min vilda gissning att feminismen drabbar kvinnor värre än män skulle väl vara att det nog generellt sett är svårare att öppet kritisera sitt eget kön med tanke på mobbning och utfrysning på arbetsplatser och liknande. Därför behöver vi och GenusNytt fler både vanliga kvinnor som tydligt och aktivt tar avstånd från feminismen och feminister som det går att föra en vettig dialog med om det nu öht. går att uppbringa en sådan feminist.

  ”Därför borde vi/man trycka på detta, för att få fart på debatten!
  Feminismen skadar kvinnor! (Också)”

  Jo, jag har från början varit tydlig med detta, men det gäller att få vanliga kvinnor att inse att de faktiskt i förlängningen kommer att drabbas hårdare av ett feministiskt matriarkat än de någonsin har varit drabbade av den ”besten” som feministerna populärt kallar för patriarkatet.

  ”“Det svenska skolspråket är värst i världen!”
  Om det nu är så, är det någon (i medai t.ex.) som frågar sig hur detta kan ha uppstått och fortlevt, i “världens mest jämställda land”!?”

  Nej, varför skulle de ställa sig en sån fråga, det tjänar de väl inga pengar på… än!! Men vindarna vänder även om det sker långsamt, så vi får se.

 12. barfota Says:

  @Man United

  ”Vad händer om majoriteten av männen lägger ned sitt arbete under några timmar i Sverige. För att visa en manifestation mot feminism och misandri. Tror säkerligen männen inom LO och övriga fack förbund som flydde (s) inte är sena att sluta upp.”

  Nu börja du prata så det låter som honung i mina öron.
  Sluta diskutera och dividera fram och tillbaka…
  Börja agera!

 13. Matte Matik Says:

  Avhandling som presenteras i dagarna. Jag antar att den i förtäckta ordalag betyder att kvinnor kommer att må sämre framöver.

  http://mattematiksblogg.blogspot.com/2011/09/vem-bestammer-vem-som-ar-jamstalld.html

  ”När män och kvinnor har olika förutsättningar och makt att forma sina liv och delta i samhällutvecklingen påverkas deras hälsa på motsvarande sätt. Ökad jämställdhet kommer då att minska skillnaderna i hälsa mellan kvinnor och män genom konvergens, det vill säga att båda gruppernas värden närmar sig mitten.”

  Det är egentligen inte märkligt alls med tanke på att kvinnor anammar mäns livsstil i större grad – det märkliga är att man förfasas så mycket över att kvinnors självmord och sjukdomar ökar, som kvinnan i METRO. Det är naturligt, och enligt AMV:s statistik ovan är det långt kvar innan kvinnor kommer upp i mäns nivåer. Visst är det lika spelregler som gäller? Då är det bara att bita ihop, tjejer. Ta det som en man! Eller protestera mot att ni tvingas in i den traditionella mansrollen, med allt vad det innebär – män kan tyvärr inte föra er talan på det här området. Man får ta det onda med det goda.

 14. Sigvard Says:

  Att de ärade deltagarna på GenusNytt inte är så bra på att läsa vetenskapliga texter och tolka utfall, har redan framgått. Dessvärre är inte heller Bengt Järvholm, Jennie Bystedt och Christina Reuterwall som gjort undersökningen på Arbetsmiljöverkets uppdrag, så tydliga.

  1 Man redovisar *antalet* män resp. kvinnor som drabbats av olika åkommor – men väger inte in det faktum att inom många områden finns det fler män än kvinnor verksamma. Då är det inte så konstigt att antalet män blir större.

  2. Man borde alltså ha redovisat proportioner eller procental.

  3. På en enda (delvis två) punkter gjorde ovan nämnda färfattare det när man skrev (sid 49): ”Detta utgör cirka 20 % av alla dödsfall i akut hjärtinfarkt bland både män och kvinnor.”

  3½ ”Den största enskilda orsaksfaktorn är jobstrain som svarar för cirka 80 % av fallen bland kvinnor och cirka vart tredje fall hos män, se tabell 5.11.”

 15. AnnanDan Says:

  Nils Jungenäs:

  Ända sedan häxprocesserna och kanske tidigare ändå har svenskarna varit villiga att låta sig ledas in i allsköns intellektuella moras. Vänsterrörelsen från -68 och framåt, feminism, you name it.

 16. JD Says:

  På länken nedan kan man läsa om kampanjen ”Rädda kvinnohjärtat” En kampanj som har varit synlig bland annat på apotekets diskar.
  Det anmärkningsvärda med sidan nedan är alla sponsorer som nästan trängs om att synas i detta samband.

  Fråga: Skulle intresset bland sponsorerna ens ha varit hälften så stort om kampanjen hade hetat ”Rädda Manshjärtat”?
  http://www.hjart-lungfonden.se/kampanj—kvinnohjartan-2009/

 17. Man United Says:

  John Chronschough, so to speak

 18. barfota Says:

  @Sigvard
  Håller i princip med dig men du behöver inte vara spydig och kommentera läsarna på GenusNytt, håll dig till fakta, det är ju du som sitter inne med förståndet eller hur?

  ”men väger inte in det faktum att inom många områden finns det fler män än kvinnor verksamma. Då är det inte så konstigt att antalet män blir större.”

  Det är väl ungefär som när feminister talar om löneskillnader, då glömmer man både det ena och det andra. Fråga själv Gudrun Schyman, hon vet 😀

 19. Sigvard Says:

  Barfota, jag har gång på gång påtalat deltagarnas på GenusNytt svaghet för att göra stor affär av artiklar i t ex skymningspressen liksom att deltagarna ofta glatt citerar vad olika personer påstår, utan kolla källan – trots att källan ofta anges.

  Själv är jag mycket tacksam för alla de rapporter som presenteras här med fulla länkar.

  En annan mycket irritrande sak här på GenusNytt är åtskilliga personers tendens att försöka göra partipolitik av mansfrågan. Det handlar då nästan uteslutande om högerpolitiker som angriper vänsterpolitik.

  Det splittrar ”de manliga krafterna”, varefter män börjar träta inbördes istället för fokusera det GenusNytt är till för.

  Pär Ström gör inget för att bromsa detta – förmodligen därför att han själv är nyliberal och så att säga försöker plocka dubbla poäng. Möjligen försöker Pär Ström lägga en grund för en egen senare politisk karriär inom den grupp i samhället som tänker moderat :-I

 20. AnnanDan Says:

  Alla åsikter är värdefulla, även om man inte delar dem. Vi har tillräckligt med moderering och censur numera.
  Alternativet är att gå samma väg som TCS och Optimism.nu där de som är kvar bland kommentatorerna tassar försiktigt men blir ändå åthutade då och då.
  Kommentarerna är också numera fullständigt utslätade och intetsägande, även om många ord används.
  Förslår därför att de som vill ha modererade bloggar startar sådana själva, och sedan modererar och censurerar av hjärtans lust.

 21. barfota Says:

  @Sigvard

  ”En annan mycket irritrande sak här på GenusNytt är åtskilliga personers tendens att försöka göra partipolitik av mansfrågan. Det handlar då nästan uteslutande om högerpolitiker som angriper vänsterpolitik.”

  Sant och därför ställer jag inte upp på det hörnet heller. Men tror att om Sossarna inte drivit feminismen in absurdum, varit ödmjuka och lyhörda inför sina väljare av båda könen så hade dom suttit kvar.
  Det handlar inte uteslutande om höger/vänster men nog är det så med handen på hjärtat att den kulturella eliten och media för att vara snäll…. lutar mer än betänkligt åt vänster.

  ”Pär Ström gör inget för att bromsa detta – förmodligen därför att han själv är nyliberal och så att säga försöker plocka dubbla poäng. Möjligen försöker Pär Ström lägga en grund för en egen senare politisk karriär inom den grupp i samhället som tänker moderat :-I”

  Nå Sigvard, handen på hjärtat igen… är det inte så att vi alla har våra randiga och rutiga skäl till varför vi gör öht. någonting? Pär, du och jag har alla våra små privata ”agendor” och jag är mycket väl medveten om att jag i vissa sammanhang agerar ”nyttig idiot”, gör aldrig du det? I grund och botten gillar jag dig men blir arg (pissed) när du hackar ned på bloggens läsare, försök undvika det framöver om du kan. Som tidigare mobbad är jag kanske ”extra” känslig och märker direkt av vissa skit attityder.

 22. Sigvards mormor Says:

  Vilken del av det faktum att ‘jämställdhetsdebatten är politik’ och det faktum att ‘den kollektivistiska radikalfeminismen är vänsterns sjukliga varböld och tankegods’ är det som du bara inte kan få in i ditt gulliga huvud?

 23. Hjalmar Says:

  barfota: Tack! Du säger vad jag tänker…

 24. Man United Says:

 25. Noger Says:

  @Jämställdhetsfeministern:
  OT (jag hittade inte din mailadress):

  På nedanstående sida finns det kommentatorer som inte har fattat att män alltid har glidit fram på en räkmacka och att kvinnor alltid varit förtryckta.
  Du kanske kan göra en insats med din övertydliga argumentation – det finns en hel del poäng att plocka.

  Bland annat verkar folk inte förstå att kravet på värnplikt för att få rösträtt inte var diskriminerande eftersom nästan alla män ändå fullgjorde värnplikten!
  Du kan väl förklara för dem att det bästa sättet att förbättra männens situation vore om alla (100%) män tvingades göra värnplikt – För då får ju alla män också rösta?

  Kvinnor som fick rösta 1921 utan motprestation (eller fängelse) var ju de som var verkligt diskriminerade – de fick ju inte ens chansen att offra sina liv för landet…

  http://feministbiblioteket.wordpress.com/2011/09/12/90-ar-sedan-alla-fick-rostratt-i-sverige/

 26. ParStrom Says:

  Sigvard:
  Jag är inte nyliberal.

 27. JD Says:

  @Sigvard
  Jag håller inte med dig. Rapporten och Pärs inlägg handlar om antalet som dör pga jobbet och inte om hur stor procentuell andel av alla män eller hur stor procentuell andel av alla kvinnor som dör inom varje arbetsområde. Därför är det oväsentligt om könsfördelningen inom t.ex gruvindustrin är 99-1 eller 50-50.
  Slutsatsen är att Män har farligare arbete än kvinnor!

 28. Sigvards mormor Says:

  Nå min lilla Sigvard, seså, rappa på nu! Vilken del av dessa faktum är det som du inte klarar av att ta in?

 29. Törnrosa Says:

  JD: Under senare år har det diskuterats rätt flitigt om att kvinnor kanske inte fungerar likadant som männen när det gäller hjärtsjukdomar. Tidigare forskning har, förmodar jag, mest varit koncentrerad på män eftersom frågan kommit upp.

  Jag tycker därför att det är bra att det finns i alla fall några företag som vill bekosta forskningen på det kvinnliga hjärtat och tycker inte det gör något om de syns i annonser.

 30. Man United Says:

  @ Sigvard och Jämställdhister

  Gå från snack till verkstad;-) Börja öppna upp för fri ideologisk debatt om vad ”jämställdhet” innebär!

  Ordna så att Mansligan och Socialdemokraterna kan ta in dig,Sigvard och Pär Ström att föreläsa om Jämställdhet. När Nya Arbetar partiet inte verkar intresserade. Bortsett från Moderat Männen som är inte är underordnade partiet i den bemärkelsen.

  https://genusnytt.wordpress.com/2010/02/02/vissa-straffar-gud-genast/

  Bryt isen och öppna upp för att vidga begreppet jämställdhet. Politikerna behöver utmanas för konkurrens att jämställdhet inte är feminism. Ni kan ju båda referera till forskning,statistik och förankring hos män och kvinnor som anser radikalfeminism och misandri är ett Samhällsproblem och ett hinder för riktig jämställdhets arbete.

  Presskontakt
  Socialdemokraterna

  Sofie Rudh
  Presskontakt partiordförande
  072-720 41 70
  E-post
  sofie.rudh@riksdagen.se

  Unionen
  tel: 08-504 150 00
  E-post: kontakt@unionen.se

  LO
  Telefon: 08-796 25 00

  E-post: mailbox@lo.se

  Södertörns Högskola
  Receptionen
  tel: 08-608 40 95

  e-post: receptionen.moa@sh.se

  http://www.publicistklubben.se/

  Kansli
  Föreningshuset
  Malin Nilsson
  Virkesvägen 26
  120 30 Stockholm
  Tel 08-55 60 61 49 (telefontid 8.30-12.00)
  Fax 08-556 061 41
  pk@foreningshuset.se

 31. Man United Says:

  Eminent blogg inlägg…

  http://www.pellebilling.se/2011/09/feminismens-framgangar-forklarade/

 32. Pether Says:

  JD: Det är en myt att forskning endast bedrivits på män. Män o kvinnor har samma symptom i 90% av fallen.
  Ett problem med forskning på kvinnor är dock att de en gång i månaden blir en annan person, så svårt att testa läkemedel när man inte vet vad som är orsaken o måste ha konsekventa resultat under en lång tid. Sedan har vi kanske oviljan att riskera göra kvinnor infertila. Men kvinnors hjärtan är lite annorlunda, mjukare o mindre, men ändå är de lika när det kommer till sjukdomar.

  Den största skillnaden mellan kvinnor o män, är att män får problem långt tidigare i åren, där hjälpmedel har större chans att rädda livet. Medans kvinnor får det mycket senare, och där hon redan är kraftigt försvagad av ålder. Värt att notera är att vid de högra åldrarna är de enda där de dör fler kvinnor, och då på grund av att männen redan dött av. Men det är ju ett kvinnorproblem enligt feminister.

 33. Törnrosa Says:

  JD: Ett förtydligande kanske är på sin plats med tanke på vad Pether skrev.

  Jag har inte påstått att forskningen endast bedrivits på män. Skrev att den förmodligen mest koncentrerats på män och nog verkar det som om jag kan ha rätt om jag nu tolkar Pethers uppgifter korrekt.

  Därför är det nog inte så dumt om det sker mer forskning på kvinnohjärtat. Är själv dessutom personligen berörd och skriver därför i allra största ödmjukhet 🙂

 34. Torstensson Says:

  Barfota

  Sigge är en stor översittare och han har inte alls ”gång på gång” påtalat att det görs partipolitik här inne. Han har nämnt det, men vill såklart framstå som the laid back genious när hans kollegor också läser här.

  Något jag för övrigt inte ens har sett. Folk här inte diskuterar desto livligare att de INTE vet vad de ska rösta. Det är få här som sitter och propagerar för moderaterna. Tidigare har diskussioner gjort gällande problemet att vi spretar åt olika håll. Knappast åt höger, knappast åt vänster.

  Bara för att man disktuerar att feminismen kommer från ett extremvänster-håll betyder inte att man är för moderaterna. Så jag tar Sigges självgodheter med en nypa salt. Sigge själv är ju en man som inte tar ställning alls, och det gör han inte för att han är smart. Han gör det för att han är feg och har feministiska vänner på universitetet.

  Maken till långsinthet får man ju leta efter. Alla här vet ju att Sigge är arg för att Pär inte gjort reklam för hans bok. Pär själv, en driftig man, har släpt två böcker ur eget förlag och gör reklam för sig själv.

  Man kan undra hur en så pass otroligt intelligent man som Sigge behöver Pärs hjälp till att kränga en bok. Skippa din översittarattityd nu Sigge, var du lika tjötig mot din elever?

 35. Man United Says:

  Tre nya partier finns det sålunda behov av ett socialdemokratiskt utan radikalfeminism,ett moderat utan feminism och ett oberoende liberalt humanistiskt med betoning på jämställdhet.

 36. CH Says:

  Pether: Skulle kvinnor bli en annan person en gång i månaden? Vad umgås du med för kvinnor, eller rättare sagt, vilka kvinnor väljer att umgås med dig, kan man ju undra.
  För övrig, har du källor till dina påståenden?

 37. JD Says:

  @Törnrosa

  Det är ett känsligt ämne då många är personligt drabbade på olika sätt vilket är en tragedi för var och en och självklart är det bra ju mer pengar som forskningen kan få eftersom det tillkommer båda könen. Det är tråkigt att vi idag år 2011 måste använda oss av kvinnor som offer som ett marknadsföringstrick för att locka fram intresse och pengar.
  Personligen tror jag än då att det här kommer att få en skarp vändning inom ett par år allt eftersom Gammelmedia hamnar allt längre ifrån sina läsare och oberoende bloggar och tidningar på nätet kan förmedla ett objektivt budskap och inte använder könsstereotyper för att marknadsföra sig.
  Vanliga människor känner inte igen sig i medias krönikor om snedfördelning i hemmet och det spelar ingen roll hur mycket feminismen än skriker om att människor inte själva är medvetna om hur olyckliga och ojämställda de är (kvinnorna är) eftersom det inte är sant!
  Vanliga människor, 99% av befolkningen, både kvinnor och män undviker att ta ordet feminism i sin mun. Det tråkiga är att samma människor till och med tvekar över att använda sig av ordet jämställdhet eftersom feminismen har förstört ordets betydelse under senare år. Istället uppfinns andra ord för jämställdhet så som t.ex likabehandling, hållbar jämlikhet etc.
  Då Gammelmedia vaknar till och förstår att feminismen är boven i dramat så kommer väldigt få se någon nytta med att använda kvinnan som offerikon i sin marknadsföring.

 38. JD Says:

  En annan sak som man kan fråga sig är var alla framstående feminister håller till idag? De enda feminister som syns och hörs idag är Gudrun Schyman, unga krönikörer som aldrig har skrivit en seriöst tidningsartikel i hela sitt liv och andra personer som skulle göra och säga vad som helst bara för att få stå i strålkastarljuset.
  Till dessa feminister har vi bara ett gäng Psykosomatiska undergroundfeminister som hörs högst och värst trots att ingen normal människa bryr sig alls i vad som spyr ur sig.

  Var är alla seriösa feminister idag? ‘
  Borta???

 39. JD Says:

  Jag glömde en grupp och det är den här incestiösa gruppen av genusvetare som är totalt oemottagliga för yttre intryck eller sanningar.
  Men det var nog alla…

 40. Man United Says:

  @ JD ”Personligen tror jag än då att det här kommer att få en skarp vändning inom ett par år allt eftersom Gammelmedia hamnar allt längre ifrån sina läsare ” Word!

 41. Törnrosa Says:

  JD: Tycker det blev ett lite konstigt svar från dig.

  Skulle det nu vara som Pether säger; att det är besvärligt att forska på kvinnorna eftersom de har mens, PMS eller whatever så är det kanske svårt för forskarna att komma åt bl a ”företagens vanliga forskarstipendier”.

  Alltså tycker jag att det är jättebra att forskarna ger sig ut och raggar medel bland företag på andra sätt. Kreativt.

  Jag känner mig inte som något offer, kan väl få känna mig ödmjuk ändå om jag har lust?

  Och när nu kvinnorna också mer och mer ger sig in i ”männens rädda liv-sfär” får vi nog räkna med att kvinnornas hjärtfel kommer allt tidigare också.

  Har lite svårt att se vad feminism och gammelmedia har med mig att göra när jag kommenterade din knepiga fråga som jag mest upplevde som knasig avundsjuka eftersom du gjorde en jämförelse med hur män skulle bli behandlade.

 42. JD Says:

  Jag svarade imte dig på ett bra sätt utam lät min irritation över att jag tror att kampanjen medvetet vinklats för att få mer ut av den ungefär som att människor har ett högre värde pga könet ta överhanden.
  Det är jag ledsen för. Men varför måste kampanjer för att rädda människor vara könsbundna? Borde det inte vara självklart att de som bäst behöver hjäöp också ska få den. Jag har en vän som har prostatacancer. Samtidigt ser jag kampanjer överallt bara för det rosa bandet.

 43. Men@Work Says:

  Det är för övrigt svårt att INTE betrakta kampen mot radikalfeminismen (vilken har marxistiska rötter) som en fråga på den politiska skalan. Statsfeminismen har ju också sina rötter inom marxismen eftersom den bygger på radikalfeminism. Det röda blocket driver även dessa frågor hårdast.

  Men…

  Eftersom denna ideologi omfamnas av de flesta partier nuförtiden, bör vi som inte gillar detta enas över partigränserna. Kampen för sann jämställdhet och lika rättigheter och skyldigheter för könen kan ju byggas på en humanistisk grund i koppling till mänskliga rättigheter.

 44. Törnrosa Says:

  JD: OK. Nu får vi väl ändå vara eniga om att manskroppen inte ser likadan ut som kvinnokroppen. Olika hormoner och gu’ vet allt som skiljer och styr så naturligtvis måste forskningen skiljas åt också.

  En kvinnokropp som föder fram ett barn utsätts nog för en annan slags ansträngning än en byggjobbares hjärta när han flyttar på tegelstenar.

  Jag ser aldrig några rosa band. Konstigt. Har flera kompisar som fixat det här med prostatacancer. Vad jag förstått på dem är att forskningen är långt framme.

  Själv har jag de tre senaste åren räddats från två livsfarliga sjukdomar i sista minuten. Den ena visste jag inte ens att den fanns och låg medvetslös i ett par månader. Forskning och skickliga läkare fixade så att jag klarade mig. Lite medicinbiverkning som hjärtfel är i mitt fall inget att gnälla över.
  Ha det bra JD

 45. dolf Says:

  ”Nu får vi väl ändå vara eniga om att manskroppen inte ser likadan ut som kvinnokroppen” Amen to that. Vore de likadana skulle jag be planeten att stanna vid nästa hållplats så jag finge kliva av.

 46. JD Says:

  Varför ska vi vanliga människor som varken har någon läkarutbildning eller någon insyn i hur forskningen fungerar och ser ut idag tvingas välja om det är en man eller kvinna som ska få ta del av det man vill skänka. Det känns bara cyniskt och korkat!

 47. Man United Says:

  Men@work säger: ”enas över partigränserna. Kampen för sann jämställdhet och lika rättigheter och skyldigheter för könen kan ju byggas på en humanistisk grund i koppling till mänskliga rättigheter.”
  Word!

 48. barfota Says:

  @Torstensson
  Stämmer, jag har heller inte observerat något “gång på gång” påpekande. Många helst vill vara alla till lags och sparkar hellre nedåt än uppåt, man är mån om sina ”fina” vänner, sitt jobb och sin karriär, m.a.o. diplomatisk till den milda grad att man framstår som ett mähä!

  Det stämmer också att det snarare är så att många av oss diskuterat vilket parti man ev. skulle kunna rösta på och uttryckt sin besvikelse över stadsfeminismen som genomsyrar så gott som alla partier. Själv är jag av den åsikten att det första partiet som officiellt och uttryckligen fullt ut tar avstånd från allt vad feminismen heter, kräver lika lagar och spelregler för alla i Sverige mycket väl kan bli nästa vals stora vinnare.
  När får vi se ett sånt parti?

  ”Maken till långsinthet får man ju leta efter. Alla här vet ju att Sigge är arg för att Pär inte gjort reklam för hans bok. Pär själv, en driftig man, har släpt två böcker ur eget förlag och gör reklam för sig själv.”

  Jag vill inte prata ”om” någon utan snarare ”med” någon, men låt mig säga så här… Om det hade varit min blogg och någon pushat, velat bestämma och kontrollera innehållet så hade den personen fått ett ruskigt kallt bemötande även på min blogg. Pär Ström har däremot gjort ett enormt gratisarbete för männen här finns en del trevliga ting samlat för den som är intresserad.

  ”Man kan undra hur en så pass otroligt intelligent man som Sigge behöver Pärs hjälp till att kränga en bok.”

  Åter igen, utan att prata om någon så ställer jag mig frågan. Är man verkligen ”otroligt intelligent” om man klantar sig så? Dessutom så är kanske behovet av hävda sin egen suveränitet (få uppmärksamhet) större än behovet av att sälja prylar. Vad man än har för skäl eller bakomliggande agenda så kan bara den som satt agendan veta och vi andra spekulera.

  ”Bara för att man disktuerar att feminismen kommer från ett extremvänster-håll betyder inte att man är för moderaterna.”

  Nej absolut inte, i många frågor är jag höger/mitten/vänster, i vissa frågor extremt vänster/mitten/höger med andra ord kluven.
  Jag tror t.o.m. att feminismen (kanske vänstern) blivit grundlurade och utnyttjats (agerat nyttiga idioter) av kapitalismen (kanske högern) för att tillförskansa sig billig arbetskraft och nya konsumenter. Pelle Billing skriver om -Feminismens framgångar förklarade

  ”Den svenska ekonomin har behövt fler förvärvsarbetande kvinnor för att utveecklas. Då feminismen alltid förespråkat att kvinnor ska ut och jobba, var det politiskt gångbart att stödja feminismen för att uppnå sina mål. Således fick feminismen en skjuts framåt, inte på grund av sin ideologi, utan för att den var ett användbart politiskt verktyg.”

  Pelle Billing kanske ”glömmer” vem som (vänster/höger) har mest att tjäna på att lura i kvinnor att de måste frigöra sig och komma bort från hemmet. Alltså dessa ”krafter” har ju ändå pengar och resurser nog för att kunna anlita andra ”löneslavar” att göra markarbetet i deras hem, någonting man nu förstärker ytterligare med RUT avdrag.
  Jag är arg och förbannad på RUT, ROT och alla andra djävla bidrag till höger och vänster och vill inte ha några ännu större klasskillnader i Sverige, jag vill ha mindre klasskillnader. För handen på hjärtat, de sämst bemedlade och många gånger hårdast arbetande har aldrig råd att utnyttja alla dessa RUT, ROT avdrag. Dessa avdrag är bara ytterligare ett sätt att ”ta från dem som inget har och ge till dem som har allt”!
  Alliansen suger, Sossarna suger. När får vi kloka politiker som tänker på alla människor i Sverige, får vi det någonsin?

  Men nu lämnar vi politiken och återvänder till det viktigaste av allt just nu… att bli kvitt ALLA former av feminism.

 49. barfota Says:

  @Hjalmar säger: 14 september 2011 kl. 16:23

  ”Tack! Du säger vad jag tänker…”

  Tack själv, nu säger du ju det du också.
  Tror jag skall ”skriva en bok” med alla mina svar i och hänvisa alla som vill veta vad jag tycker att köpa och läsa den. Man vill väl inte ge bort någonting gratis 😀

 50. Törnrosa Says:

  JD: Varför ska vi inte kunna ha åsikter och välja i den här frågan när vi är så kvicka att ha åsikter i allt annat?

  Det är ju, ska vi säga, själva essensen i bl a den här bloggen att man ska få ha åsikter. Och vi medborgare ska ju kunna ha önskemål om hur vi vill ha upplägget i olika saker. Inte minst i vården.

  Och från min lilla punkt i världen så kan jag säga att ingen man for illa för att de tog hand om mig. Ingen kvinna heller for illa.

  Måste dock säga att med mig ska du inte försöka med några offerkoftor, här travade du dem ovanpå varandra.
  Som sagt ha det bra.

 51. dolf Says:

  Beträffande feminism och politik, så diskuterades det i går på Pelle Billings blogg: http://www.pellebilling.se/2011/09/feminismens-framgangar-forklarade/
  Tycker särskilt den här kommentaren från Ingrid Carlqvist är talande: ”Jag har hört många gamla kommunister erkänna att feminism är toppen eftersom det egentligen är kommunism. Och ännu bättre eftersom folk inte fattar det och de nu t o m fått in sina teorier på universiteten …”

  Jag intresserar mig inte heller för det vanliga vänster/höger-käbblet som bara är en falsk dikotomi och ett spel för gallerierna (jag betraktar mig själv som en utpräglad individualist med dragning åt det anarkistiska), men det är väl otvivelaktigt så att det är lite för mycket likheter mellan den gamla kommunismen och feminismen för att man skall kunna bortse från det. Det kollektiva tänkandet är ett umärkande drag för bägge, klasskampen och könskampen är i mångt och mycket samma sak i olika skepnad osv. Och jag tror också att det säger en del om feminismen, dess drivande kraft är dold och har förmodligen ingenting med jämlikhet mellan könen att göra utan har andra målsättningar som förutsätter att man slår sönder den rådande samhällsstrukturen, en viktig del av det är att montera ned kärnfamiljen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: