Jämställdist sprider affisch mot Tiina och Claes

by

Det kom ett mejl till GenusNytt från en person som går på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg:

”Nu har Claes Borgström och Tiina Rosenberg blivit inbjudna till Högskolan för Scen och Musik i Göteborg för att prata om jämställdhet eller vad det nu är, i projektet ”Musik och Genus”. Eftersom dessa inte har något med jämställdhet att göra och ej heller något med musik så protesterar jag som student. Jag bifogar min protestaffisch.”

Här är hans affisch:

Nu ska jämställdisten sätta upp affischen på olika ställen på Högskolan för Scen och Musik.

Jämställdisten kontaktade också studenttidningen Göteborgska Spionen för att påtala det felaktiga i denna feministföreläsning, och få dem att skriva om saken. Han skickade detta mejl till tidningen:

Hej!

I Högskolan för Scen och Musiks projekt ”Musik och Genus” har Tiina Rosenberg och Claes Borgström blivit inbjudna att ha något slags samtal om jämställdhet. Detta som slutet på en föreläsningsserie som knapt har haft några föreläsare om just ”musik och genus”. Om serien hette ”Feministiska föreläsningar” och inte var sponsrade med 4 millioner kronor så hade det varit lugnt, men nu har projektledningen tagit och gjort om ett potentiellt intressant projekt och gjort vänstervriden radikalfeminism till det, det tycker jag och många med mig är helt fel. Projektets ledare heter Karin Bengmark och kan nås på 786 40 39

Mvh T

.

Han fick detta svar:

.

Hej

Vi tycker att det låter som en jättespännande föreläsning och lägger in den i vårt kalendarium. Kul att Tiina Rosenborg kommer, hon är en duktig föreläsare med många intressanta och kloka tankar.

MVH Marie / Spionen

.

För övrigt 1: Här kan du läsa bloggen Bittergubben göra en riktigt nogggrann statistisk genomgång av pojkars och flickors betyg, och deras koppling till resultat i nationella prov. Läsvärt.

För övrigt 2: Det kom en insändare från Joel Johansson om det danska valet. Här är den:

Hej,

Ett litet tips som kanske passar på din eminenta blogg. Rubriken längst ner är från Aftonbladet och handlar om det danska valresultatet och segertalet av den blivande statsministern. Hennes ord var i verkligheten följande:

– Jag är glad att danskarna i dag har skrivit historia, tio år av borgerligt styre är över och Dansk Folkeparti har inte längre det inflytande de har haft och det gläder mig, säger Helle Thorning-Schmidt. (här)

Jag reagerar i alla fall över vinklingen. I Danmark står tydligen feminism väldigt lågt i kurs, om jag förstått saken rätt, men svensk media är inte sena att vilja ge en annan bild. Här ska det se ut som om det är könet på statsministern som åsyftas när hon säger att de ”skrivit historia”. Läs AB-artikeln här.

56 svar to “Jämställdist sprider affisch mot Tiina och Claes”

 1. Pether Says:

  Även Gudrun Schyman tar sig till GU för att sprida sin dynga om ‘jämstäldhet’.

 2. Clabbe Says:

  Bra kämpat, du på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg! Skandal att du fick ett så sjukt svar från studenttidningen när du påtalade vansinnet!

 3. Clabbe Says:

  Spionen skriver så här: ”Götheborgske Spionen är en politiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet.”

  Reportern Marie nås via detta e-postformulär: http://www.spionen.se/index.php/kontakta-oss/13-spionens-redaktion/27-marie-hedman

  Chefredaktören: http://www.spionen.se/index.php/kontakta-oss/13-spionens-redaktion/1-lina-soederstroem

  Tidnings ”huvudman” är Kåren i Gbg. Deras ordförandes kontaktuppgifter:

  nathalie.norberg@gus.gu.se
  031-786 5640, 0706-16 56 40

 4. Clabbe Says:

  Tidningen är uppenbarligen inte ”politisk obunden” som man hävdar.

 5. Valeria Says:

  Genus går alldeles utmärkt att koppla ihop med musik. Exempelvis är det omöjligt att spela gitarr med långa naglar, vilket inte kan bero på annat än att gitarren är ett instrument enbart framtaget för att upprätthålla rådande maktstrukturer i samhället. Just dess rekonstruerande av rådande genusnormer är också det huvudsakliga skälet till att instrumentet är så högt skattat. Guitarherospelen har exempelvis blivit en stor sensation, medan spelbranschen aldrig visat något intresse för mer kvinnliga instrument.

  Studerar man gitarrens form kan man enkelt se att det handlar om ett mansinstrument. Halsen och kroppen påminner i hög grad om en penis med tillhörande scortum, och man har även designat gitarrer på just det temat.

  Och behöver jag nämna vilket kön framstående gitarrister har: Ritchie Blackmore, Tony Iommi, Jimmy Page, Slash, Richie Sambora, Steve Vai, Joe Satriani, Neil Schon, Steve Lukather, Gary Moore, Eddie Van Halen…

  Nej, det är bara bra att man äntligen sätter en genusprägel på musiken.

 6. michael Says:

  En eloge till dig som protesterar och sätter upp affischerna som vägrar marschera i takt.Kom ihåg att det är du som är rebellen och dom maktens megafon fast dom vill framställa sig själva som tvärtom

 7. Man United Says:

  Gammel media kommer få det tufft när den breda läsekretsen börjar vakna upp.

 8. cuben Says:

  Hur mycket betalt får de för att komma? Finns det inte bätre saker att lägga tid och pengar på?

 9. Man United Says:

  @ Studenten Bjud in Pelle Billing,Pär Ström,Ingrid Carlqvist,Camilla Lindberg och Michael Alonzo till eventet på skolan kring jämställdhet. Genus Nytt blogg kanske också får komma. Ulf Brunnberg,Magnus Uggla,Johan Rheborg, Gustafsson,Robert Gustafsson och Bob Hansson kan bidra att ge sin interpretation för jämställdhet;-)

 10. JD Says:

  Ställ många frågor på föreläsningen.
  Tiina har ju fått spel förut då någon Man har ställt frågor.

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/119451-tiina-rosenberg-i-utbrott-mot-studenter

 11. JD Says:

  https://genusnytt.wordpress.com/2011/04/13/utskalld-i-trekvart-av-tiina-rosenberg/

 12. Klara Says:

  Jag förstår inte ens riktigt varför man ens har ett projekt och föreläsningar om genus på en scen- och musikutbildning. Jag har själv gått en 4-årig utbildning på musikhögskolan, och en mer jämställd miljö har jag aldrig varit med om.
  Självklart är det stora skillnader mellan män och kvinnor inom vissa delar av musiken. Nej, en kvinna blir inte en bra baryton, hur mycket hon än vill, och tvärtom.

 13. Roland Poirier-Martinsson vs Kulturvänstern i massmedia « Aktivarum Says:

  […] Genusnytt kommenterar SR P3 och Svd-responserna.  Där berättas också hur en student på högskolan för scen och musik protesterar mot Claes Borgströms och Tiina Rosenbergs föreläsning om ”musik och genus&#8221… […]

 14. bograhn Says:

  Att hylla den nya kvinnliga statsministern tycks vara PK men man glömmer att S i Danmark faktiskt fick färre röster denna gång än förra valet.

 15. Bengt Says:

  Tur i ”oturen” att kårobligatoriet är avskaffat och att studenter som inte har något till övers för den extremistiska vänstervridna radikaltokfeministen Tiiiiiiiina Rosenberg behöver vara med och sponsra spektaklet.

 16. Man United Says:

  Vem finansierar utbildningen? Kan inte studenterna göra uppror mot lärarna och bojkotta claes och tina borgström rosenberg? Som symfonikerna i Europa solidariskt gör inför nedskärningar av operahus! Annars kan eleverna tonsätta sonetten om Tomas Qvick eller elda upp arvodet till de båda genus föreläsarna*ironi. Tanja Bergkvist kan komma och föreläsa om sin matematiska analys av ”genustrumpeten.”

 17. Johan Says:

  Ur ”Queerfeministisk agenda” av Tiina Rosenberg:
  ”Min politiska och teoretiska utgångspunkt är queerfeministisk. Den queerfeministiska positionen innebar under 1990-talet för mig en öppning då det blev möjligt att undslippa radikalfeminismens separatism och den mer allmänna feminismens heterocentrism, som stundtals gränsade, och dessvärre fortfarande gränsar, till heterosexism.”

  ”Butlerismen diskuterades intensivt av västvärldens feminister under 1990-talet och den skapade för många feminister, inklusive mig, en möjlighet till en queerfeministisk position utan radikalfeminismens klaustrofobiska separatism och den rådande feminismens heterocentrism.”

  Har Rosenberg ändrat inställning till radikalfeminismen sen boken gavs ut, eller varför står det som det gör på affischen?

 18. Joel Johansson Says:

  Jag skickade förresten ett tips till Skeptikerpodden idag om att de borde ta upp detta med genusvetenskap, och föreslog att dom skulle bjuda in Tanja Bergkvist. Det är väl inte jättetroligt med tanke på att det är politiskt kontroversiellt, även om deras syfte är att granska pseudovetenskap m.m.

 19. Nils Jungenäs Says:

  Valeria 17:12

  Försöker du konkurrera ut Jämställdhetsfeminister?

 20. Joel Johansson Says:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/sverige-ensamt-kvar-utan-kvinna

  Sverige står i jämställdhetens skamvrå enligt DN. Jag håller med om just den slutsatsen.

 21. Valeria Says:

  @Nils Jungenäs

  Nej, han verkar ha funnit sin nisch, och gör det så bra så. Däremot kan jag inte låta bli att ironisera ibland, och det här kändes som ett bra tillfälle.

 22. Ulf Says:

  Ang danska valet, så var det mycket riktigt huvudnyheten på Rapport att Danmark nu fått sin första kvinnliga statsminister, och att Sverige därmed blir sist i Skandinavien – vi borde skämmas, tyckte Karin Jämtin (s).

  Jag antar att hon därmed menar att de rödgröna förlorade valet just för att de leddes av personer som Mona Sahlin och Maria Wetterstrand och svenskarna inte ville rösta på en kvinna? I fallet Wetterstrand var det knappast så, eftersom 45% av väljarna hade förtroende för henne. Alternativet skulle ju vara att väljarna helt enkelt inte tyckte bäst om de rödgrönas politik…

  Undrar om det varit samma fanfar om Pia Kjersgaard blivit ny statsminister? Som det nu blev, så var väl just Dansk Folkepartis genomklappning, lett av Kjersgaard, och än mer Konservative Folkepartis, lett av Lene Espersen (som ju var vice statsminister), utmärkande. Man röstade alltså mot två kvinnoledda partier till förmån för ett annat – eller…? Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val på över 100 år, men fick ändå regeringsmakten.

  Slutsatsen måste alltså bli att danska folket givit sitt rungande stöd för Thorning-Schmidt som danmarks första kvinnliga statsminister!

 23. Itchy Says:

  @ Klara
  ”Nej, en kvinna blir inte en bra baryton, hur mycket hon än vill, och tvärtom.”

  En man blir aldrig en dålig baryton, eller?:-)

  Sorry, kunde inte låta bli…:-)

 24. Ale2 Says:

  Sverige är ett konstigt land för samtidigt som det finns ett stort inslag av feminism finns det samtidigt en stor tilltro till mannen. Tror att kvoteringsivern i Sverige bara gjort det svårare för kvinnor att nå den absoluta toppen i politiken. T.e.x. låg kvoteringsspöket alltid Mona Sahlin till last.

  Mannen har i Sverige blivit en garant för kvalitet medan kvinnan blivit en garant för jämställdhet. Folket väljer hellre kvalitet än jämställdhet. Företag och partier som vill framställa sig som jämställda väljer en kvinna.

 25. Lars I Says:

  Claes Borgström och Tina Rosenberg har för länge sen förbrukat allt förtroende vad gäller jämställdhetsarbete och framstår som tragiska clowner i en genussåpa.
  Affischen är alltså ett SUVERÄNT föredöme för alla jämställdister i kampen mot dumheten.
  BRA, mr T och andra inblandade !!!!

 26. Christoffer Says:

  Ulf: Radikale Venstre leds dock av en kvinna, och Enhedslistens mest omtyckta företrädare är kvinna. Båda dessa partier gjorde fantastiskt bra val.

 27. Backlash Says:

  Han har fel. Det är inte som att bjuda in SD för att diskutera integration, det är som att bjuda in Vitt Ariskt Motstånd.

 28. Pelle Billing Says:

  Mycket bra affisch!

 29. Backlash Says:

  Ställ många frågor på föreläsningen.
  Tiina har ju fått spel förut då någon Man har ställt frågor.

  Fråga i vilken kultur och tidsålder könsmaktsordningen först kunde observeras. Om hon svarar att den finns i alla kulturer, så fråga hur en social konstruktion kan finnas hos 100% av mänskligheten och vad hon i så fall hade tänkt sig att göra åt den. Om hon istället svarar ‘Det vet man inte’ på första frågan, så fråga hur man då vet att könsmaktsordningen existerar och om det finns kulturer som saknar den?

  Glöm inte hjälm, skyddsglasögon och hörselskydd. Samt en liten filmkamera som kan dokumentera hennes misshandel innan du gör polisanmälan.

 30. barfota Says:

  @Valeria

  ”Nej, det är bara bra att man äntligen sätter en genusprägel på musiken.”

  Tanja Bergkvist har redan dragit sitt strå till stacken. Här kan du beskåda
  Tanjas Genustrumpet. Nu är det din tur… Tuta & Kör!

 31. Jack Says:

  Om de bjuder inte feminster, varför inte bjuda inte Ku Klux Klan också. Som en mjukstart innan feministerna drar igång.

  Så här står om KKK på wikipedia.
  ”Ku Klux Klan (KKK) är namnet på flera historiska och nutida organisationer i USA vilka strävar efter vit överhöghet och ett samhälle baserat på rasmedvetande. ”

  Byt ut ras mot kön och du har feminismen i ett nötskal. Skillnaden är dock att feminismen fortfarande har män i slaveri genom t ex värnplikt, medan slaveri för svarta har upphört. En annan skillnade är att män har mindre juridska rättigheter än kvinnor medan svarta har samma rättigheter som vita. En tredje skillnad är att feminism finns i varje riksdagsparti medan ku klux klan inte gör det. Alltså blir det en mjukstart att inleda med KKK innan feminister träder in.

 32. Jack Says:

  ”om de bjuder in” ska det vara, inte ”inte”

 33. Per Says:

  ”Ku Klux Klan (KKK) är namnet på flera historiska och nutida organisationer i USA vilka strävar efter vit överhöghet och ett samhälle baserat på könsmedvetande. ”

  Ja jävlar Jack, där fick du till det. Jag visste förresten inte att det var feminister som kom på att män, och förr endast män, skulle göra värnplikt. Hade de så mycket att säga till om redan då? Jag tror personer som blivit utsatta sätter i halsen när de ser att du jämför dig, som man, med offer för rasism. Osmakligt.
  För övrigt, som någon påpekade vilket ni helt ignorerade, Tiina Rosenberg är queerfeminist, inte radikalfeminist. Ni kanske ska läsa på lite om feminism innan ni uttalar er. Tyst i klassen nu så får vi se om någon modig jämställdist törs redogöra för feminism och skillnaden mellan radikal och queer-. Tänk att en jämställdist gick så långt att han tryckte upp en affisch utan att ens kunna begreppen. Pinsamt.

 34. Lasse Says:

  @Jack

  Kliar i fingrarna att få besvara besserwissern Per, men bollen ligger hos dig så jag låter bli.

  OT hänvisar istället till en bra film som visar hur tufft pojkar hade det i början av 1900-talet i Norge.

  Bra att de synliggör ovanstående.

  http://no.wikipedia.org/wiki/Kongen_av_Bast%C3%B8y

 35. Valeria Says:

  @barfota

  Har hört den. Bra initiativ.

  @Per

  Allt man behöver göra är ett mellanslag. Tiina kanske inte är radikalfeminist, men väl en radikal feminist. Sedan kan man alltid diskutera hur stor skillnad det egentligen är på de olika förgreningarna inom den mer extrema feminismen.

 36. Valeria Says:

  Jag höll på att glömma Tiina-citaten:

  ”Kvinnor som ligger med män är könsförrädare” & ”En bra moderat är en död moderat”

  För mig räcker det för att veta i vilket fack jag ska placera Tiina.

 37. Stefan Says:

  Genusprägel på musik hör till det förflutna. Kolla tromba marina på http://en.wikipedia.org/wiki/Tromba_marina. Ett stråkinstrument som kan fås att ljuda som en trumpet och som spelades bl.a. av nunnor eftersom de var förbjudna att spela trumpet för att de inte skulle bli ”könsförrädare”. Fråga Rosenberg om hon ser det som ett föredöme.

 38. Lasse Says:

  https://genusnytt.wordpress.com/2011/04/13/utskalld-i-trekvart-av-tiina-rosenberg/

 39. Lasse Says:

 40. Nils D Says:

  Förvänta dig inte att Tiina ska vara ovetande på området. Jag vill minnas att hennes avhandling handlar om opera och hur kön byter roller.

 41. Ulf Says:

  Jag tänkte att jag skulle läsa på lite om nyanserna inom feminismen. Hittills har jag förstått om queerfeminismen att den utmanar heterosexualiteten som norm. För mig är det av underordnad betydelse.

  På jamstalldhet.net hittade jag följande citat:

  Könskillnaderna är oväsentliga i en värld där alla är lika värda och där biologi inte determinerar dina egenskaper.

  Detta som en beskrivning av den 3:e vågen, där man inkluderar hbt-personer i kampen om jämställdhet. För all del en rätt utopisk beskrivning, åtminstone om man inte köper tanken att kön endast är en social konstruktion.

  Högst upp på sidan finns följande klargörande:

  ”En feminist är en person som anser:
  1. att kvinnor är underordnade män och
  2. att detta förhållande bör förändras.”

  Min manliga ingenjörslogik får mig naturligtvis att fundera över att ovanstående definition rimligen måste ha som måluppfyllelse att man skall sluta vara feminist när förhållande (1) har eliminerats. Den inbyggda konflikten är naturligtvis då att man definierat sig med hjälp av (1). Alltså kan inte tillståndet att vara feminist i sig ses som något i längden önskvärt.

  Man kan jämföra definitionen ovan med utgångspunkten för Regeringsformen:

  Alla svenska medborgare har samma grundläggande fri- och rättigheter, oavsett ålder, kön eller härstamning. Skyddet för fri- och rättigheterna finns framför allt i regeringsformen, där det bland annat slås fast att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.

  Dock noterar man att Regeringsformen själv har följande formulering:

  13 § Lag eller annan föreskrift får inte innebära att någon missgynnas på grund av sitt kön, om inte föreskriften utgör ett led i strävanden att åstadkomma jämställdhet mellan män och kvinnor eller avser värnplikt eller motsvarande tjänsteplikt.

  Jag kan personligen tycka att det är vanskligt att ha skrivelser i grundlagen som tillåter lagar som bryter mot iden om alla människors lika fri- och rättigheter, så länge som avsikten kan anses god. Formuleringen ”ett led i strävanden att åstadkomma jämställdhet” är rätt vag, och påminner om talesättet att man måste få knäcka några ägg för att göra en omelett… Intressant dessutom att det t.o.m. står i grundlagen att det är ok att könsdiskriminera när det gäller att dö eller döda för sitt land…

  Dock, bortsett från diverse tveksamma formuleringar, är utgångspunkten, ”samma grundläggande fri- och rättigheter”, betydligt mer stabil som definition, än (med lite fri tolkning) ”det finns en inbyggd konflikt, och därför tänker vi slåss”.

  Liberalismen, med rötter åtminstone så långt bak som 1600-talet, tycks mig ha en betydligt stabilare filosofisk grund, och torde kunna utgöra en robust utgångspunkt för jämlikhetssträvanden nu och i många århundraden framöver.

 42. dolf Says:

  @per
  bara baserat på vad de ingående delarna betyder så skulle jag säga att skillnaden mellan en radikalfeminist och queerfeminist är att radikalfeminisen första framför allt är vansinnig och queerfeministen framför allt är pervers.

 43. Torstensson Says:

  ”Vi tycker det är jättespännande”

  Är det ett argument till manshat?

 44. Torstensson Says:

  Jag tycker svaret som han fick var riktigt sjukt. Inget hade gått in. Att dom tycker det är jättespännande är ju helt irrelevant.

  Att det är spännande är ett hån. Vad är det som är spännande.

  Tiina kommer gå dit och prata skit om heteromänniskor och vita etniska svenska män utan att någon kommer invända mot det. Studenterna kan ju inte ta det ansvaret. Är det någon som tror att Tiina kommer stå där och berätta om vilka svårigheter män har och vilka fördelar kvinnor har ?

  Naturligvis kommer hon inte göra det så hur spännande kan det vara?

 45. Torstensson Says:

  men han ska ha FETT med respekt för att han gjorde en sådan affisch.

  Kudos !

 46. Aktivarum Says:

  Per:

  ”För övrigt, som någon påpekade vilket ni helt ignorerade, Tiina Rosenberg är queerfeminist, inte radikalfeminist. Ni kanske ska läsa på lite om feminism innan ni uttalar er.”

  Ifall du missat det, så är queerfeminism en underkategori till radikalfeminism

  Att säga queerfeminister inte är radikalfeminister är lika intelligent som att säga Svenskar inte är Europeer.

 47. Lasse Says:

  @Aktivarum

  Du skriver mina tankar 🙂

 48. PO Says:

  När diktaturerna i Nordafrika faller, ska ”frihetsrörelsen” ta över. Men som i så många andra fall visar det sig att det inte finns någon enhetlig frihetsrörelse. Här finns allt från socialister, kapitalister, islamister till diverse ”klanhövdingar”.

  Same sh-t i Sverige.

  Pär Ström och flera andra här försöker ständigt plocka partipolitiska poäng.

  Vad blir resultatet av detta? En splittrad mansrörelse och en starkare feminism.

  För att dra en historia från gamla Sovjet: ”Den dag som socialismen begraver kapitalismen, står där en kapitalist och säljer spadar.”

 49. Niklas Says:

  Aktivarum: ”Ifall du missat det, så är queerfeminism en underkategori till radikalfeminism”

  Har du någon källa som backar upp detta rätt underliga påstående?

 50. Ulf Says:

  @Niklas

  http://www.trikster.net/1/rosenberg/1.html

  Min tolkning av hennes text är att hon tar ett avstamp i den radikala genusteorin, men utvidgar begreppet från att gälla kvinnor i en patriarkal maktordning till att inkludera alla som exkluderas av en vit heteronormativ kapitalistisk maktordning. Möjligen ser hon liberala feminister som medlöpare i ovanstående maktordning (”hegemonistiska feminister” kallar hon dem).

  Feminismen är den nya vänstern.

  Läsvärt.

 51. Man United Says:

  ”Vad blir resultatet av detta? En splittrad mansrörelse och en starkare feminism. ”Inte nödvändigtvis. Samma mål oavsett politisk bakgrund och tillhörighet. Det är/var som i lumpen eller i fotbollslag. Dom som du avskyr mest jobbar du bäst med;-) Särintressen ska absolut behållas annars blir det grunda diskussioner och uteblivna nyanser vid förslag på förändring. Vet fler som ingår i någon slags revolt mot feminism som kommer från socialistiska och feministiska miljöer.

 52. AnnanDan Says:

  Enligt rådande She-rialagar kommer den stackars jämställdisten med säkerhet att bli relegerad inom kort.
  Det är tur att tjejer är så klena i armarna, annars hade han väl blivit stenad dessutom.

 53. Man United Says:

  Krossa hetronormen….

 54. Niklas Says:

  @Ulf

  Jag ser inte hur den där texten skulle säga att queerfeminism är en underkategori till radikalfeminism. Det går väl att säga att queerfeminism är en reaktion på radikalfeminism, men det gör det knappast till en underkategori (lika lite som radikalfeminism är en underkategori till liberalfeminism, vilken den kan sägas vara en reaktion på).

  Om nu queerfeminism är en underkategori till radikalfeminism är jag nyfiken på hur du/ni placerar in andra feministiska inriktningar (exempelvis liberalfeminism och socialistisk feminism).

  Jag anser fortfarande att Aktivarums påstående är märkligt — och utan källa.

 55. Ulf Says:

  @Niklas,

  Jag ser inte hur den där texten skulle säga att queerfeminism är en underkategori till radikalfeminism.

  Jag skrev att hon tar avstamp i radikalfeminismen. Hon tar inte avstånd från den, utan verkar se det radikala genusperspektivet (könsmaktsordningen) som en självklarhet. Sedan förtydligar hon att det handlar om heteronormativ könsmakt, dvs specifikt heterosexuella män som förtrycker i stort sett alla andra. För att citera Tiina Rosenberg:

  Grundkonflikten i Feministiskt initiativ rörde sig, som jag ser det, om frågan huruvida feministisk politik i första hand handlar om kvinnor eller om radikal genuspolitik? Svaret är att feministisk politik handlar både om kvinnor och om radikal genuspolitik.

  Om det gör queerfeminism till en under- eller överkategori till radikalfeminismen intresserar mig faktiskt föga.

  Mer intressant då är att hon tydligt i artikeln argumenterar för att radikalfeminismen har en socialistisk kärna, och att liberalfeminister aldrig kan nå frigörelse, eftersom de är en del (om än underordnad) i den existerande maktstrukturen:

  Den liberala falangen inom borgerlig politik har förvisso också en agenda för jämställdhet och mångfald, men det rör sig oftast om en ytlig omfördelning av liberalt inriktad välfärd inom medelklassen. På samma sätt handlar den liberala mångkulturalismen om en ytlig omfördelning av respekten för existerande identiteter bland existerande grupper, påpekar Fraser.

  och

  Vad ett liv som en vit, heterosexuell medelklasskvinna innebär är en relevant och viktig fråga att ställa, såväl ur ett strukturellt som ur ett individuellt perspektiv. Kort sammanfattat innebär det en mängd sociala privilegier som icke-vita, icke-heterosexuella och arbetarklassfeminister inte har.

  Det som jag tycker är mest intressant är hur hon tydliggör att hennes syn på feminism är i grunden socialistisk:

  Feministisk politik måste tydligt ta avstånd från heterosexism, den måste vara antirasistisk och kapitalismkritisk. Jag talar inte heller om något universellt systerskap kvinnor emellan utan snarare om solidaritet och en tydligt ideologiskt inriktad feminism som bygger på frihetlig socialism. I denna feminism finns utrymme för alla som ställer upp på dess ideologiska premisser.

  Speciellt sista meningen ovan är rätt vass: det finns utrymme för alla som accepterar feminismen som byggande på frihetlig socialism.

  Som heterosexuell man som röstar på Alliansen kan jag inte annat än tacka Tiina för detta förtydligande, och acceptera att det inte finns utrymme för mig i hennes projekt (jag hade kanske anat detta redan från hennes ”du är man, och håller käften när jag talar!”, men det är alltid bra att få en mer genomarbetad förklaring, direkt från henne själv).

  Min egen analys kretsar mer kring att människor är sociala varelser, och söker gemenskap genom att identifiera gemensamma drag. Våra hjärnor tycks dessutom vara extremt bra på att dela upp saker i kategorier. Detta utgör grunden för mycket konstruktivt samarbete, men skuggsidan är fördomar och aversion mot främlingar.

  Jag har haft många egna erfarenheter med grupperingar typ ”good old boy network”, och vet mycket väl att man inte behöver vara kvinna eller queer för att bli utesluten. Det vet även Tiina Rosenberg (och nämner det i sin text). Där vi tycks skilja oss åt på ett fundamentalt sätt är att jag själv förkastat den klasskampsorienterade socialismen som kontraproduktiv, då den förutsätter en fiende (strukturer, kapitalism, klasser, män, heterosexuella, …) att revoltera mot.

 56. Niklas Says:

  @Ulf

  ”Om det gör queerfeminism till en under- eller överkategori till radikalfeminismen intresserar mig faktiskt föga.”

  I så fall pratar vi nog förbi varandra. Det jag främst vill belysa här är att Aktivarum på ett rätt fult sätt försökte tysta någon annan genom att slänga fram det här:

  ”Ifall du missat det, så är queerfeminism en underkategori till radikalfeminism

  Att säga queerfeminister inte är radikalfeminister är lika intelligent som att säga Svenskar inte är Europeer.”

  Jag tycker det är rätt oschysst oavsett, men det blir ju än värre om det inte ens är sant. Och det här är verkligen inget som de flesta skulle skriva under på. (Däremot blandar många antifeminister ihop radikal feminism och radikalfeminism. Väldigt mycket verkar dessutom definieras som radikalt.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: