Nu ska män ”maka på sig” igen

by

Nu händer det igen. En kvinnlig feminist kräver att män ska ”maka på sig”. Det innebär att män förväntas ge upp sina ambitioner, drömmar och önskemål om ett framgångsrikt liv för att andra människor (av kvinnligt kön) istället ska kunna uppfylla sina ambitioner, drömmar och önskemål om ett framgångsrikt liv.

Det handlar om filmbranschen den här gången. ”Diskussionen om den ojämställda filmbranschen fortsätter”, skriver SVT.

Det råder redan mansdiskriminering inom svensk filmbransch. Bland annat finns ett filmavtal som rekommenderar filminstitutets konsulenter att fördela sina pengar jämnt över könen, trots att de manliga filmarna är fler och genomsnittligt mera erfarna. Dessutom har Svenska Filminstitutet fått 6,5 miljoner kronor från regeringen att satsa på ”unga, kvinnliga filmskapare” under fyra år. Män missar alltså möjligheten att ta del av dessa skattepengar, enbart baserat på sitt kön.

Statsvetaren Maria Jansson, som enligt Wikipedia var styrelseledamot av Feministiskt Initiativ när partiet grundades, har skrivit en rapport om jämställdhet i filmbranschen. Den heter ”The fast track – vägar till jämställdhet i filmbranschen”.

I rapporten har Jansson kommit fram till att antalet kvinnliga filmare inte är tillräckligt stort. Hon är inte nöjd med hittillsvarande könsspecifika satsningar på kvinnliga filmare. Hon säger till SVT:

”Det blir återigen så att man satsar lite mera pengar och män inte behöver maka på sig. Det blir ingen konflikt i situationen. Förr eller senare kommer det vara så att vill vi ha jämställdhet – då måste männen maka på sig”

Det råder redan mansdiskriminering, men ändå förväntas männen ”maka på sig”. Alltid mer, aldrig nog, så kan feminismen beskrivas.

Kulturministern vill dock inte kvotera, som tur är.

Läs även om Maria Janssons rapport här. Hennes sida på Stockholms Universitet, där hon alltså är statsvetare, finns här.

När det kommer uppmaningar till män att ”maka på sig” för att släppa fram en kvinna säger jag: Glöm det! No way!

Jag är född fri och har samma rätt som alla andra att kämpa för att förverkliga mina drömmar, göra det jag helst vill göra, uppnå det jag strävar efter, och försöka skapa ett framgångsrikt liv – trots mitt kön. Kön har inte med saken att göra. Alla människor har rätt att försöka optimera sina liv – det är en naturlig mänsklig drift.

Nästa gång du hör uppmaningen till män att ”maka på sig” uppmanar jag dig också att säga: ”No way! Glöm det!”

101 svar to “Nu ska män ”maka på sig” igen”

 1. uffenordholm Says:

  Kan det vara så att det inte är att kvinnor skall ”komma fram” som är det viktiga, utan konflikten mellan män och kvinnor? Hennes mening ”Det blir ingen konflikt i situationen.” antyder det tycker jag. Och i så fall verkar ju hennes samhällsanalys utgå från marxismen eller liknande där samhället består av ”vi som har svaren” och ”dom som inte har svaren”.

 2. Sam Says:

  Om kön inte hade med saken att göra så skulle ingen obalans råda. Så här skriver du:

  ”Det råder redan mansdiskriminering inom svensk filmbransch. Bland annat finns ett filmavtal som rekommenderar filminstitutets konsulenter att fördela sina pengar jämnt över könen, trots att de manliga filmarna är fler och genomsnittligt mera erfarna. Dessutom har Svenska Filminstitutet fått 6,5 miljoner kronor från regeringen att satsa på ”unga, kvinnliga filmskapare” under fyra år. Män missar alltså möjligheten att ta del av dessa skattepengar, enbart baserat på sitt kön.”

  Varför är de manliga filmarna fler och genomsnittligt mer erfarna? För att de genom åren fått mer av de gemensamma pengar som kunnat byggas upp i samhället både tack vare människors förvärvsarbete och obetalt omvårdnads- och hushållsarbete. Arbeten som varit gravt könssegregerade – tills nu.

  Du pekar ut ett moment 22 för kvinnorna i filmsammanhanget som bara kan brytas om resurserna fördelas jämlikt. Det finns många sätt att finansiera projekt och ingenstans förbjuds män att ”kämpa för att förverkliga mina drömmar, göra det jag helst vill göra, uppnå det jag strävar efter, och försöka skapa ett framgångsrikt liv – trots mitt kön.”

  Men våra skattepengar ska inte vikas för den ena sorten bara för att de råkade vara där från början och länge hade makten att fortsätta utesluta kvinnor genom att bara släppa fram ”bröder”. De flesta PS-resonemang bygger på idén om att maktens män ser objektivt på världen och tar vara på allas intressen, medan kvinnor som kommer in bara skulle intressera sig för och släppa fram kvinnor. Snacka om kollektivtänk uppdelat på kön.

  Tack vare våra diskrimineringslagar, som gäller åt båda håll och grundar sig på internationell rätt(inte några överdrivet snälla svenska mäns undfallenhet), kommer män att kunna kräva sin rätt om kvinnorna visar sig vara lika fokuserade på egenintressen i vissa sammanhang som män i stor utsträckning varit. Det handlar förstås inte om någon illvilja eller något medvetet förtryck, vilket det verkar vara mest jämställdister som hävdar att någon påstår, utan att människor generellt har sig själva som utgångspunkt för hur världen tolkas.

  Tror definitivt du skulle haft en annan uppfattning om utgångsläget varit tvärtom, dvs att männen inte ens fått komma till startlinjen och sedan förväntas att konkurrera på lika villkor bara för att regelboken säger att det ska vara så, men är mindre övertygad om att du någonsin försökt att sätta dig in i den situationen.

  Och med tanke på ditt befogade engagemang för de situationer där förväntningarna utifrån kön så uppenbart också drabbar män (då menar jag inte risken att förlora privilegier som byggt på kvinnors underläge utan att män har svårt att hjälp i de fall de misshandlas av en kvinna, inte räknas som lika viktiga föräldrar mm) – så skulle det inte förvåna mig om du då hade varit en av de starkaste förkämparna för mäns rättigheter – männens Gudrun Schyman mao.

  Det är den som befinner sig i störst underläge som har mest intresse av förändringar. Jättebra att det finns lagstöd för att driva dessa.

 3. Jämställdhetsfeministern Says:

  När ska ni ”jämställdister” förstå att jämställdhet är när andelen kvinnor är minst 50%? I filmbranschen är andelen kvinnor mindre än 50% – alltså är kvinnor där diskriminerade och förtryckta. Och då måste vi självklart specialsatsa på kvinnorna, ge dem mer pengar än männen, lyfta fram dem och kvotera in dem på männens bekostnad.

  Och männen, ja de måste maka på sig. Sveriges män har haft sin tid i filmens värld. Det är kvinnornas tur nu. Männen får hitta på något annat att pyssla med.

 4. Pether Says:

  Sam: Om kön inte hade något med det att göra så hade man inte brytt sig om andelen kön.
  Det jobbar fler män inom sektorn för att män är mer intresserade av att jobba inom sektorn. Punkt.

  Så genom att männen förbjuds att få extra bidrag för att konkurrera på lika villkor, så är det inte att förtrycka männen. Nej då.

  Våra diskrimineringslagar gäller inte båda håll, de gäller endast om kvinnor eller invandrare blir kränkta. Svenska män i viss mån invandrarmän, har inget som helst skydd.

 5. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Sam

  Mycket bra sagt. Om lika spelregler råder för alla och alla behandlas lika, oavsett kön, råder det kvinnoförtryck. Kvinnor måste alltid få mer stöd och särbehandlas positivt för att jämställdhet ska råda. Det tror jag också att alla, inklusive Pär Ström, innerst inne förstår.

  Och sedan är det ju som bekant vetenskapligt bevisat att anledningen till att det finns fler män i filmbranschen är att kvinnor i Sverige i alla år förtryckts och tvingats till obetalt omvårdnads- och hushållsarbete. Därför är de män som idag vill ha samma rättigheter och skyldigheter som kvinnor, bara patetiska kvinnohatare som är rädda för att förlora sina privilegier. Precis som Sam säger.

  Ni ”jämställdister” borde lyssna mer på Sam – då skulle ni förstå hur fullständigt orimliga och sjuka era krav på att alla människor oavsett kön ska ha lika rättigheter och skyldigheter är.

 6. Nils Jungenäs Says:

  Bra Pär!

  Tonen i ditt blogginlägg speglar vad jag själv känner.

  Sam >>

  Jag orkar inte ens kommentera alla logiska vurpor i detalj. Du tar en massa saker för givet och påstår och antyder en massa gojja.
  Jag kanske återkommer med en replik senare om du inte fått saklig replik av någon annan innan dess.

 7. barfota Says:

  @Pether
  Invandrare blir inte kränkta.

 8. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Pether

  Feministisk forskning har visat att män och kvinnor är EXAKT likadana. Därför beror alla skillnader mellan män och kvinnor som vi ser idag på att kvinnor förtrycks, medan män är privilegierade och glider fram på en räkmacka. För att kompensera detta och för att uppnå minst 50 procents andel kvinnor, måste kvinnor alltid stödjas, lyftas fram, kvoteras in och åtnjuta positiv särbehandling.

  Likabehandling av män och kvinnor är kvinnoförtryck.

 9. Lasse Says:

  @Sam

  De vill diskriminera män för att fler kvinnor skall komma in i filmbranschen, sen har de mage att kalla det för jämställdhet ?!

  Jämställdhet är när fri konkurrens och Individens fria vilja råder. Det spelar ingen roll om det är 80% kvinnliga regissörer eller om det är 80% manliga.

  Låter varje individ själv bestämma och på egna meriter komma in i branscher som de är intresserade av.

  Så oändligt trött på den fulretoriska tankevurpan feministerna hela tiden plockar fram för att skaffa fördelar och bättre förutsättningar än män.

  De tar både diskriminering och könspartheid för att sedan försöka klä den i jämställdhetskostym.

 10. Nils Jungenäs Says:

  Jämställdhetsfeministern >>

  Jag är faktiskt imponerad av ditt sätt att belysa feministernas galna synsätt.
  ”strawman argument” har fått en ny innebörd. 😀

 11. Matte Says:

  Bra inlägg Pär.

  Man vet inte längre om man ska skratta eller gråta åt vissa feministers önskemål/krav.

 12. Martin Says:

  Hej Pär, har du inte fått fel bild? Bilden föreställer ju kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth?

 13. Access Says:

  @Sam

  Med din logik så borde 50% av alla kvinnor inom barnomsorgen få sparken (”flytta på sig”) så att arbetslösa män kan ta deras jobb.

  Visserligen var kvinnorna där först, men det verkar enligt dig ha mindre betydelse.

  Sjysst mot de kvinnor som får kicken?
  ”Ändamålet helgar medlen”?
  ”För den goda saken skull”?
  ”Ett svinn man får räkna med”?

 14. Lars Says:

  Jag tror tyvärr att vissa av feministerna vill komma in i filmbranchen av den anledning att ytterligare försämra kvinnors bild av män.

  Dessa delar av feminismen har spm mål att skapa hat mot män och att ge dem kraft försämrar det här samhället radikalt.

  De goda och kärleksfulla kvinnorna verkar inte alls vara så intresserade av att verka inom media även fast de är i stor majoritet

 15. Sam Says:

  @Access

  Har aldrig sagt något om att folk ska få sparken, men visst är det lika önskvärt med könsbalans på de kvinnodominerade områdena. Hade de inte varit felavlönade och undervärderade i förhållande till utbildningsnivå, ansvar och fysiskt tyngd jämfört med andra arbeten hade troligtvis konkurrensen om de jobben varit större från männens sida.

  Att kvinnorna var först på plats ska inte ge fördelar där heller. Har man kört i diket kan det krävas en hävstång för att skapa balans, sen kan vi börja snacka fria val och konkurrens på lika villkor. Då blir kön ointressant, och det är dit jag hoppas att vi alla strävar.

 16. AV Says:

  Jag undrar alltid VILKA män det är som ska ”maka på sig” och ”släppa fram kvinnorna”. Har kvoteringsförespråkarna inga söner, män eller pappor? Tycker de att deras egna pojkvänner och söner ska ta ett steg bakåt i karriären och bli frånsprungna av inkvoterade kvinnor? Eller är det som vanligt några ANDRAS män, söner och pappor som ska maka på sig?

  Det är ju uppenbart att de som ofta förespråkar inkvotering på ”manliga” arbeten inte själva tänker ta en ingenjörsexamen, jobba övertid, resa 150 arbetsdagar per år, ha provisionsbaserad lön och vad nu klättring i den sfären innebär. Det är givetvis ANDRA kvinnor som ska göra de valen och betala priset. Om nu Maria Jansson vill ha fler kvinnliga filmskapare bör hon börja med sig själv. Börja skriv manus, gör kortfilmer utan budget, lär dig filmskapande från grunden, plugga ekonomi och försök få igenom dina idéer.
  Det extra stöd som kvinnor kan få är givetvis orättvist, men kompenserar inte på långa vägar de hundår man måste gå igenom innan man blir framgångsrik. Vilka kvinnor är det som ska göra det? Och kan de inte tala för sig själva om de känner sig förfördelade? Vem är hon att agera språkrör åt andra?

 17. Jonna Says:

  @Access:

  ”Med din logik så borde 50% av alla kvinnor inom barnomsorgen få sparken (”flytta på sig”) så att arbetslösa män kan ta deras jobb.”

  Nej, det är inte samma logik som Sam’s. Det du skriver betyder ju dock att alla överflödiga män inom mansdominerade branscher sparkas per omgående för att ge plats åt kvinnor. Så går det inte till, det är långsiktigt kvoteringsarbete som gäller, ja Sam har rätt där, vi som är underrepresenterade har störst anledning att få bort skillnaderna. Men inte genom att sparka (på) folk. 😀

 18. Lasse Says:

  @Lars

  Finns redan en uppsjö av svenska feministindroktinerade filmer, titta på filmen ”rallybrudar” där en tjej slår en kille för att han är oförskämd och det anses som något ”bra”.

  Sen har vi ”Män som hatar kvinnor” filmerna som är ren propaganda. Sätter man på sig genusglasögonen och granskar de sista 10 åren av produktioner får man en skrämmande bild av feminismens propagandametoder.

  Män skall maka på sig eftersom de vill förstärka feminismens sjuka budskap genom filmer.

 19. Jocke S Says:

  Apropå vad Lars tar upp.
  Är det några som behöver maka på sig så är det feministerna vilka ständigt tar sig rätten att uttala sig i kvinnans namn. (Med kvinnors och mäns passiva godkännande dessvärre).
  T.ex. genom mansföraktande feministiska filmer.
  Jag tycker det är bra att man eftersträvar jämlikt kvinnlig deltagande OCH ansvar i politiken.
  Men det är lika viktigt, att man börjar kolla upp varför det bara är hälften så många unga killarna som tjejer, som går vidare till högskolan!
  Betygsdiskriminering och allmän nedvärdering av manligt kön är två troliga orsaker.
  Styrelser, filmer, och liknande är något helt annat.

 20. ParStrom Says:

  Beklagar misstaget med bild, har bytt.

 21. Jocke S Says:

  Här är en friskt nedgörande kommentar om den lesbisk/feministiska filmen ”Allt om min buske”, som tydligen fick stora bidrag även från SVT.
  http://nyheter24.se/filmtipset/recension/897/allt-om-min-buske.html

 22. Jonas Says:

  Kvinnor borde lära sig att ta sin rättmätiga plats. Om man visar att man verkligen vill, då flyttar andra på sig automatiskt. Men f-ister verkar tro att kvinnor behöver en gräddfil för att komma fram, och det ogillar jag skarpt.

  Ett påstått förtryck skall inte resultera i ett annat, hämndförtryck. Man mäker att feministerna har samma hållning som Israel i frågan om bildandet av palestinsk stat: ”är du xxxx-hatare?”. Då vet man att någon grupp ser sig som ett ultimat offer och är pigg på att utnyttja det till sin fördel – och det är en roll man inte vill släppa på så lätt heller.

 23. Gonzo Says:

  Jenny Tunedal om Marilyn Monroe som kulturpinuppa
  Missanpassad – igen
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article13662902.ab

  Måste först säga att jag tycker att det lite små ”äckligt” och kränkande att man börjar publicera kändisars (och även okända människor, i bland) privatliv hur som helst.
  Marilyns tankar och klotter var nog inte menat för oss andra. Jag tycker att det känns lite som en ”våldtäkt” att börja vika ut och exploatera människor på detta sätt. Låt hennes tankar vara hennes.

  Hur som helst så lyckas journalisten?? klämma in lite feminism och genus på slutet.

  ”Som vanligt är det bilden av Marilyn som är det viktiga. Här är hon kultur-pinuppa: poserar med olika mäns böcker i sina händer, visar att hon faktiskt skrev, fast hon var så het.

  M.M. i patriarkatets hjärta; igen, fortfarande, alltid:

  ”and I will be / humiliated and / feel lower than / anything or anyone / / why do I feel / this torture?””

 24. Sam Says:

  @Jonas

  ”då flyttar andra på sig automatiskt” Om de vill ha förändring ja. Om inte nej. Och fler här säger ju att allt är som det är för att folk vill.

  @Pether vet till exempel att: ”Det jobbar fler män inom sektorn för att män är mer intresserade av att jobba inom sektorn. Punkt.”

  Ni är mer än lovligt naiva och har uppenbarligen ingen erfarenhet av att vilja något annat än det andra förväntar sig av er.

 25. Nils Jungenäs Says:

  Sam >>

  ”ni” ?!?
  Vilka ”ni”?

 26. Argus Says:

  Vem betalar den där rapporten? Det räcker alltså inte med lika anslag, männen ska dessutom maka på sig. Vad blir nästa steg? Yrkesförbud för svenska, manliga regissörer?

  Anledningen till att det finns få kvinnliga regissörer är i grunden att det är ett tekniskt krävande yrke. Av samma anledning finns det få kvinnliga fotografer, ingenjörer eller tekniker. En regissör bör vara insatt i kamera-, ljus- och ljudteknik. Dessutom bör en regissör vara en god arbetsledare. Uppenbarligen finns det få kvinnor som behärskar dessa elementa.

 27. Lars Says:

  Ja precis Jocke och Lasse.

  Vad som är fel med svensk film är att det inte är de bra kvinnorna som gör filmer utan mest verkar det vara feminister som har en vilja att:

  -Nedvärdera män och förklara dem värdelösa

  Det är inte undra på att svenska pojkar är håglösa när de ständigt blir utsatta för detta budskap.

  Ska vi överleva som välfärdssamhälle kan vi svårligen ha denna situation

  Den stora utmaningen inom svensk kultur är att få bort de destruktiva feministerna och få in kvinnor som skapar positiv konst

 28. Ale Says:

  100% kvinnor och 0 procent – Jämställt enligt jämställdhetsfeministern.

  Feministisk logik i ett nötskal! 🙂

 29. Lasse Says:

  @Sam har du glömt mig ?

 30. Nils Jungenäs Says:

  Sam >>

  Du förespråkar att det kön en människa råkar ha ska tas i därskilt beaktande. Det är inte jämställdhet. Det är könsfascism.

  Du ser att det inom något område i samhället råder en annan könsfördelning än 50/50.
  Du gör då det förlupna antagandet att detta beror på att kvinnor inte tillåts närvara inom detta område.
  Jag tar för givet att du inte ser på den ojämna könsfördelningen inom barnomsorgen eller bland H&M och KICKS anställda på samma sätt – att män i lprecis ika stor utsträckning som kvinnor vill jobba där, men att de hindras matriarkala strukturer…? Eller varför inte ta genusutbilfningarna på universiteten som exempel. Tror du att det är lika många sökande av båda könen dit?

  Det faktum att fler av de i olika maktposditioner i samhället har snopp gör väl inte att att jag (som också har snopp) får mer makt? Hela den feministiska världsbilden bygger på en nollsummekamp mellan könen. Att alla individer företräder det ena eller det andra könet och ska behandlas därefter snarare utifrån sin egen person.

  Om jag vill bli regissör så förordar du alltså att jag ska ges olika stor möjlighet att nå min dröm beroende på vad jag råkat födas med för kösorgan.
  Om nu 80% av alla regissörer är män, ska jag alltså ges mindre möjlighet att bli regissör om jag råkat gödas till man än om jag råkat födas till kvinna?

  Förstår du vad ”vi” menar?

  Män står inte i armkrok och hindrar kvinnor från att ta sig fram i livet.
  Feministerna hävdar utan grund för antagandet detta. Varför?

 31. Lasse Says:

  Att vissa yrken är mindre betalda beror inte på könet, Det är andra faktorer som spelar in såsom:

  – Marknadskrafter
  – Konkurrens
  – Statligt eller privat

 32. Backlash Says:

  Om en man skulle maka på sig, skulle han få sin maka på sig

  Makan kräver nämligen att mannen ska ha ett jobb med status, annars lämnar hon honom

 33. ninnitokan Says:

  Sam:
  Jag är kvinna, men jag har ”manlig hjärna”(det kommer komma mer om det i min blogg sen) i detta avseende. Det är du som är naiv.
  Det är(i mitt fall var) MIN karriär som _yrkesverksam_, inte min karriär som _kvinna_. Mitt kön har inget med min _kompetens_ att göra.
  Det är helt okej om någon tar ”min drömplats” om denna är bättre lämpad, men för den har ”rätt kön”, ”rätt skostorlek”, ”rätt hudfärg”.. nej, jag skulle bli direkt arg.
  Vill man skapa en taskig stämning och en fientlighet mellan kvinnor och män på den typen av arbetsplatser som främst lockar _individer_ med ”manlig hjärna”, så är kvottering ett bra sätt.

 34. Gonzo Says:

  Nu har mamman som misstänkts för att ha mördat sina två barn erkänt att hon dödat dom.
  http://www.expressen.se/nyheter/1.2568011/advokaten-mamman-erkanner

  Vilket straff tror ni att hon får?

  Pappan i Umeå som mördade sin son fick 18 års fängelse
  http://www.folkbladet.nu/268037/2011/09/21/mordade-sjuarig-sonfar-18-ars-fangelse

  Jag har väldigt svårt att tro att den här kvinnan ens kommer i närheten av halva den strafftiden, men jag hoppas att jag har fel.

  Jag gissar på att hon får vård eftersom det nog är synd om henne.

 35. Rolle Kellsson Says:

  Jag tror Jämställdhetfeministen trollar lite.

 36. Bishounen Says:

  Gonzo: Medan jag är mycket medveten om många rättsystems benägenhet att fördela straffrabatter till individer av kvinnligt kön, så har jag svårt att tro i just detta fallet att hon skulle få någon form av straffrabatt bara för att hon är kvinna, såvida inte genuint förmildrande omständigheter skulle finnas närvarande..

  OM hon döms till fängelse, vill säga. Döms hon däremot till vård, lär det vara för att hon förmodligen skulle behöva det, då det i denna historien förekommit vissa hinter om att hon eventuellt inte varit riktigt frisk.

  Exempelvis så förvandlades hennes hem till en enda röra efter att hon kom hem efter en resa till Kenya, och hon varken städade, betalade räkningar eller skaffade ordentlig mat utan lät hemmet förfalla, vilket är ett traditionellt och tydligt tecken på drastiskt försämrad mental hälsa.

  Om hon rent av skulle vara Schizofreniker, så skulle det i sådana fall helt enkelt inte vara någon vits med fängelsestraff, och det enda som skulle hjälpa skulle då vara vård, eftersom ett fängelsestraff då inte skulle ha någon som helst förbättrande effekt.

 37. Sam Says:

  Ninnitokan: och vad avgör vem som är mest lämpad, finns hela det spektrum av filmer som vi skulle kunna få se om urvalet av filmare inte vore så dominerat – i det här fallet män?

  Är vården upplagd optimalt för män eller kan det att göra med kvinnodominansen att färre män söker vård och kommer in när krämpor gått för långt?

  Om vi inte är beredda att förändra och testa nytt bara för att vi tror att det finns ”manliga” och ”kvinnliga” hjärnor och inte erkänner att män och kvinnor har olika erfarenheter som är viktiga att ta med i beräkningen i olika sammanhang så stagnerar utvecklingen.

  Jag tror att få tänker så mycket på manligt och kvinnligt som det görs här. Både inom feminismen och andra sammanhang har jag sett betydligt större tilltro till människors – kvinnor och mäns möjligheter att utvecklas och bidra till ett samhälle där fler människor kommer till sin rätt, utifrån individ, ej kön.

 38. Sam Says:

  Nils Jungenäs ”Jag tar för givet att du inte ser på den ojämna könsfördelningen inom barnomsorgen eller bland H&M och KICKS anställda på samma sätt”

  Felaktigt antagande, framgår av det jag skrivit.

 39. Sam Says:

  @Nils Jungenäs

  Ni = Jonas och Pether (som inlägget var ett svar till, framgår i inlägget)

  @Lasse

  Jag vet att vi tycker olika om de här sakerna. Du tycker att utgångsläget är lika redan idag förutom på de områden där kvinnor har makt idag (typ överläge i vårdnadstvister). Där vill du, jag och många andra se förändringar i praktiken. Skillnaden är att jag ser att på samma sätt som lagar inte räcker för att ändra människors beteende i den typen av sammanhang, behöver praktiken förändras även på områden där kvinnor är i underläge fortfarande. Könsneutrala lagar som gett kvinnor möjlighet att yrkesarbeta har i praktiken gett stort genomslag när kvinnorna hållit sig till uppgifter som inte konkurrerar med mäns intressen och områden där män har ett stort försprång. Därför behöver kvinnor en ”hävstång” på områden där män har oproportionerligt stor makt till dess att diskriminering upphör i både lagstiftning och praktik. Detsamma gäller män i kvinnodominerade sektorer. Jag anser att detta är viktigt oavsett om det gäller män eller kvinnor. Och positiv särbehandling tillämpas i offentlig sektor för att bana väg för fler män där kvinnodominansen är stor. Men som sagt felavlöningen av dessa yrken gör att intresset är lågt. Om det fortgår kommer även kvinnor söka sig till andra jobb i högre utsträckning och när bristen är stor kommer lönerna att tvingas upp. Så jämställdhet kommer att uppnås, i o m att lagar blir könsneutrala. Frågan är bara hur lång tid det ska ta.

 40. Lasse Says:

  @Sam

  Varför osynliggör du mig ?

 41. Torstensson Says:

  Det har varit upp tidigare men jag tar det igen och jag tar det här.

  Det gäller telefondating. Jag eftersöker lagstiftning på området gällande om det är OK att män betalar men kvinner slipper betala när de ringer till ett teledating-bolag som är ett privat företag.

  Jag sitter med en skvallertidning i handen och det står.

  ”Förbjudna flirtar…eller mogen dejting? Du väljer 😉

  Phone Café Teledating.

  Prata med killar 020-66 00 90 (Gratis ! Syns inte på räkningen)

  Prata med tjejer 0939-10 280 80 (4.55 kr /min)

  Deras hemsida är http://www.phonecafe.se . Dom finns på facebook och twitter.

  Män ska betala för dejtingen alltså.

  Jag undrar alltså kring lagstiftningen på området. Är det okej för privata företag att prissätta vissa kunder men inte andra pga av kön.

  Tar tacksamt emot information.

  Länka gärna till lagrummet för det.

 42. Torstensson Says:

  Iofs så innebär det att lesbiska tjejer också tvingas betala för att prata med en kvinna.

 43. Lasse Says:

  @Sam

  ”på områden där kvinnor är i underläge fortfarande”

  Inom vilka områden är kvinnor i underläge ?

  ”Könsneutrala lagar som gett kvinnor möjlighet att yrkesarbeta har i praktiken gett stort genomslag när kvinnorna hållit sig till uppgifter som inte konkurrerar med mäns intressen och område”

  Så du menar att kvinnor inte är kapabla att konkurrera på lika villkor som män ?

  Vad grundar du ditt påstående på, källa tack.

  ”Därför behöver kvinnor en ”hävstång” på områden där män har oproportionerligt stor makt till dess att diskriminering upphör i både lagstiftning och praktik.”

  Gör om din mening:

  Därför behöver kvinnor får bättre möjligheter och rättigheter på områden där män har oproportionerligt stor makt.

  Eller med andra ord diskriminera män till dess att kvinnor kan konkurrera på lika villkor, eller ?!

  På vilket sätt har en livslång förtjänad maktposition någonting med jämställdhet att göra ?

  ”Men som sagt felavlöningen av dessa yrken gör att intresset är lågt.”

  Varför söker sig kvinnor till yrken med låg lön ?

  ”Så jämställdhet kommer att uppnås, i o m att lagar blir könsneutrala”

  Nämn några lagar som inte är könsneutrala och som slår mot kvinnor..

 44. Lasse Says:

  @Torstensson

  Tror feministdominerade DO prövade det där om jag inte minns fel och utfallet var ?

  Du får en gissning 🙂

 45. Sam Says:

  @Lasse

  Jag tror du inte riktigt vill höra vad jag säger. Finns det möjligtvis en rädsla för att det blir svårt för män när när villkoren för konkurrensen jämnas ut? Man vet vad man har men inte vad man får. Har alltid ogillat det sättet att tänka. Om kvinnor har det så bra, varför kämpar inte fler män för att få ha det så?

 46. Lasse Says:

  @Sam

  Ska iväg nu återkommer sent ikväll eller imorgon men svara gärna väldigt nyfiken på ditt svar speciellt de lagar du talar om. Om det någon annan som vill spinna vidare på Sams svar istället för mig, feel free to do 😉

 47. Bishounen Says:

  Torstensson säger:
  22 september 2011 kl. 17:30

  ”Iofs så innebär det att lesbiska tjejer också tvingas betala för att prata med en kvinna.”

  Men ringer inte tjejerna gratis? Jag skall dock erkänna att jag inte vet exakt hur Phone Café fungerar och om man kommer in på en enda stor samtalslinje med olika folk huller om buller, som på den gamla Heta Linjen, eller om man kopplas ihop två och två.
  Men om man kopplas ihop två och två, så har du ju faktiskt rätt i sådana fall att de tjejer/kvinnor som vill prata med andra tjejer och kvinnor isåfall måste betala de med, ja.

 48. Lasse Says:

  @Sam

  Av respekt förväntar jag mig att du svarar på mina frågor.

  Nu måste jag kila.

 49. Thomas Says:

  @Sam

  Jag måste ge Lasse rätt i att du faktiskt inte svarar på hans frågor… Kanske vill du inte riktigt höra dem?

  I all välmening

 50. Man United Says:

  Varför fick inte regissören Marianne Ahrne(obs! Kvinna!) beviljat filmstöd för filmatiseringen av ”Catrine da costa” ????

 51. ninnitokan Says:

  Sam: ”bara för att vi tror att det finns ”manliga” och ”kvinnliga” hjärnor ”

  Tror, nej. Det är ren vetenskap. Grenen heter neurologi. Det finns mängder av kunskap för den som är intresserad.

 52. Pether Says:

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article13668245.ab

  Det är ju pojkar, män, som drabbas av detta då de inte ens nämns i debatten.

 53. Sam Says:

  ”Nämn några lagar som inte är könsneutrala och som slår mot kvinnor..”
  I kvinnornas fall är det i praktiken det ännu brister.

  ””Könsneutrala lagar som gett kvinnor möjlighet att yrkesarbeta har i praktiken gett stort genomslag när kvinnorna hållit sig till uppgifter som inte konkurrerar med mäns intressen och område”

  Så du menar att kvinnor inte är kapabla att konkurrera på lika villkor som män ?”

  Nej det menar jag definitivt inte. Om villkoren vore lika skulle kvinnor inte ha några som helst problem att konkurrera, det visar erfarenheten. Jag menar att män inte har velat ha konkurrens som de inte gynnas av, haft en nedvärderande syn på kvinnor och deras kompetens, rädda för vad det skulle innebära om inte alla i gruppen är män att kvinnor skulle göra det mindre roligt att jobba, att kvinnor inte skulle vara lika kapabla och därför använt sin makt (de som haft beslutsmakt) till att stänga kvinnor ute. Tack vare könsneutrala lagar och hot om kvotering har en hel del kapabla kvinnor slagit sig fram och visa precis hur dugliga de är TROTS allt, vilket skrämmer en del ännu mer. Speciellt de som ser världen som ett nollsummespel, och att om det blir färre platser till män i filmbranschen eller näringslivets topp, eller på byggarbetsplatserna så kommer männen att vara arbetslösa – inte kunna göra något annat. Till skillnad från dig tror jag att män är kapabla till det mesta, precis som kvinnor.

  Inom vilka områden är kvinnor i underläge ?
  I princip alla uniformsyrken, byggbranschen, stora delar av industrin, ledningsgrupper framför allt i privat sektor, även där kvinnorna är i majoritet på ”golvet”.

 54. Pelle Says:

  http://www.mastersofhealthcare.com/blog/2009/10-big-differences-between-mens-and-womens-brains/

 55. Sam Says:

  Ninnitokan@

  Du hänvisar till forskning av typen – som man frågar får man svar.

 56. Bishounen Says:

  ninnitokan säger:
  22 september 2011 kl. 18:14

  ”Tror, nej. Det är ren vetenskap. Grenen heter neurologi. Det finns mängder av kunskap för den som är intresserad.”

  Korrekt. För övrigt så tar den kontroversiella boken ”Brain Sex” av Anne Moir och David Jessel upp just detta och bevisar det också med starka fakta.

 57. Pelle Says:

  10 stora skillnader mellan mäns och kvinnors hjärnor
  16 juni 2009

  Genom Amber Hensley

  Skillnaderna mellan kvinnor och män inte bara är väldokumenterade, men ofta i hjärtat av skämt, anekdoter och godmodig (och inte så godmodig) Ribbing. Experter har upptäckt att det finns faktiskt skillnader i hur kvinnor och mäns hjärnor är strukturerade och på det sätt de reagerar på händelser och stimuli. Så nästa gång din fru, pojkvän, eller förälder börjar berätta hur du borde ha gjort något annorlunda, då hänvisa till dessa stora skillnader mellan mäns och kvinnors hjärnor.

  Mänskliga relationer .

  Kvinnor tenderar att kommunicera mer effektivt än män, med fokus på hur man skapar en lösning som fungerar för gruppen, pratar igenom frågorna, och använder icke-verbala signaler såsom tonen, känslor och empati medan män tenderar att vara mer uppgiftsorienterade, mindre pratsam, och mer isolerade. Män har en svårare känslor att förstå som inte uttryckligen verbaliseras, medan kvinnor tenderar att Intuit känslor och känslomässiga signaler. Dessa skillnader förklara varför män och kvinnor ibland har svårt att kommunicera och varför män till män vänskapsband se annorlunda ut än vänskap bland kvinnor.
  Vänster hjärna vs båda hjärnhalvorna . Män tenderar att processen bättre i den vänstra hjärnhalvan i hjärnan medan kvinnor tenderar att processen lika bra mellan de två hjärnhalvorna. Denna skillnad förklarar varför män är generellt starkare med vänster-hjärna aktiviteter och förhållningssätt problemlösning från en uppgift-perspektiv medan kvinnor oftast löser problemen mer kreativt och är mer medvetna om känslor och samtidigt kommunicera.

  Matematiska förmågor .

  Ett område av hjärnan som kallas sämre-parietala lob (IPL) är vanligtvis betydligt större hos män , speciellt på vänster sida, än hos kvinnor. Denna del av hjärnan tros styra mentala matematiska förmåga, och förmodligen förklarar varför män ofta utför högre i matematiska uppgifter än kvinnor. Intressant nog är detta samma område av Einsteins hjärna som upptäcktes vara onormalt stor. IPL bearbetar även sensorisk information, och den större högra sidan hos kvinnor ger dem möjlighet att fokusera på, ”specifika stimuli, till exempel en baby skriker i natten.”
  Reaktion på stress . Män tenderar att ha en ”kamp eller flykt” reaktion på stress situationer, medan kvinnor verkar att närma sig dessa situationer med en ”tendens och bli vän med” strategi. Psykolog Shelley E. Taylor myntade frasen ”tenderar och bli vän med” efter att erkänna att under tider av stress kvinnor tar hand om sig själva och sina barn (skötsel) och bildar en stark grupp obligationer (befriending). Anledningen till dessa olika reaktioner på stress är rotad i hormoner. Hormonet oxytocin frisätts under stress i alla. Dock tenderar östrogen för att öka oxytocin vilket resulterar i lugna och vårda känslor medan testosteron, som männen producera i höga nivåer under stress, minskar effekten av oxytocin.

  Språk .

  Två delar av hjärnan som ansvarar för språket har visat sig vara större hos kvinnor än hos män, vilket indikerar en anledning till att kvinnor vanligtvis utmärka sig i språk-baserade ämnen och i språk-associerade tänkande. Dessutom, män normalt bara bearbeta språket i sin dominerande halvklotet, medan kvinnorna bearbeta språket på båda halvkloten. Denna skillnad ger lite skydd i händelse av en stroke. Kvinnor kan få möjlighet att återhämta sig helt från en stroke påverkar språkområdena i hjärnan samtidigt som männen inte kan ha samma fördel.
  Känslor . Kvinnor har normalt ett större djup limbiska systemet än män, vilket ger dem möjlighet att vara mer i kontakt med sina känslor och bättre på att uttrycka dem, som främjar bindning med andra. På grund av denna förmåga att ansluta fler kvinnor tjänar som vårdare för barn. Nackdelen med detta större djup limbiska systemet är att det öppnar även kvinnor upp till depression, särskilt under tider av hormonella förändringar såsom efter förlossningen eller under en kvinnas menstruationscykel.
  Hjärnstorlek . Normalt mäns hjärnor är 11-12% större än kvinnors hjärnor . Denna storlek Skillnaden har absolut ingenting att göra med intelligens, men förklaras av skillnaden i storlek mellan män och kvinnor. Män behöver mer nervceller för att kontrollera sina större muskelmassa och större kroppsstorlek, vilket i allmänhet har en större hjärna.

  Smärta .

  Män och kvinnor upplever smärta på olika sätt . I studier, kvinnor behöver mer morfin än män för att nå samma nivå av smärtlindring. Kvinnor är också mer benägna att artikulera sin smärta och att söka behandling för sin smärta än män. Det område av hjärnan som aktiveras vid smärta är amygdala, och forskare har upptäckt att män är rätt amygdala aktiveras och hos kvinnor, är den vänstra amygdala aktiveras. Den högra amygdala har fler kopplingar till områden i hjärnan som styr externa funktioner medan den högra amygdala har mer kontakter med interna funktioner. Denna skillnad förklarar förmodligen varför kvinnor upplever smärta mer intensivt än män.

  Spatial förmåga .

  Män har oftast starkare spatiala förmågor eller att kunna mentalt representera en form och dess dynamik, medan kvinnor normalt kamp i detta område. Medicinska experter har upptäckt att kvinnor har en tjockare parietala region av hjärnan, vilket hindrar förmågan att mentalt rotera objekt -en aspekt av spatial förmåga. Forskning har visat denna förmåga hos barn så unga som 5 månader gammal , skulle eventuella idéer som dessa förmågor har stärkts av miljöpåverkan.

  Känslighet för störningar .

  På grund av hur män och kvinnor använder båda hjärnhalvorna på olika sätt, det finns vissa sjukdomar som män och kvinnor är känsliga för på olika sätt . Män är mer benägna att ha dyslexi eller andra problem språk. Om kvinnor har dyslexi, är det mer sannolikt att kompensera för det. Kvinnor, däremot, är mer mottagliga för affektiva störningar såsom depression och ångest. Medan handedness är inte en sjukdom, dessa hjärnan tendenser förklarar också varför fler män är vänsterhänta än kvinnor. Män är också mer sannolikt att få diagnosen autism, ADHD och tourettes syndrom.

  Google översättning så ha överseende.

 58. ninnitokan Says:

  Sam: Du tror alltså det står en mur av män och hindrar kvinnor med kompetens att ta sig fram för egen maskin?

  Det kan omöjligen vara så att vi som kvinnor och män av biologiska orsaker är lite olika(som grupper, inte individuellt) och därför gör lite olika val? Och därav dominerar männen på vissa jobb och kvinnor på andra?

  Det är helt omöjligt?
  Det är bara synd att den medicin-tekniska vetenskapens framsteg under senare tid inom neurologi och endokrinologi visar att du har fel.

  Jag har full respekt för att feminister en gång _tolkade_ det dom såg som en könsmaktordning, Nu _vet_ vi bättre och bör vara ödmjuka inför ny vetenskap och erkänna att vi hade fel. Nu får vi tänka om för allas bästa. Gör om, gör rätt.

 59. ninnitokan Says:

  Sam: Jag kommer lyfta in den vetenskapen så enkelt och tydligt jag bara kan när jag hinner och kan. 🙂

 60. ninnitokan Says:

  ”Ninnitokan@

  Du hänvisar till forskning av typen – som man frågar får man svar.”

  Så du menar om man tex. gör scanningar av hjärnor så får man dom svar man frågar efter?? Annars brukar man säg att en bild säger mer än 1000 ord.:)

  Nej, det är helt seriös vetenskap.

 61. Pelle Says:

  Fotnot

  Lasse = Pelle

  Använde hotel dator och jag vill inte att mina uppgifter (avatar) skulle sparas eller missbrukas.

 62. ninnitokan Says:

  Jag kan bara inte förstå varför feminister upplever denna nya kunskapsbank så hotfull.:s Det är jättespännande forskning och det säger inte att män och kvinnor är olika bra.. bara lite olika om man ser det i gruppvis.

 63. Nils Jungenäs Says:

  Sam >>

  Bemöt gärna resten av mitt inlägg.

  Det du gör kallas ”red herring”. Att välja att fokusera på något som inte är av avgörande betydelse för frågan i stort men som råkar vara bekvämt och gynnsamt för din argumentation, och på så sätt undvika att ta i allt annat.

  Det är härskarteknik/logikfel… Kalla det vad du vill.

  Det är iallafall ointelligent eller oärligt, beroende på om du gjorde medvetet eller omedvetet.

 64. Sam Says:

  @ninnitokan

  Nej absolut inte en mur, då skulle inte Pär Ström m fl tala så mycket om kvinnors sexuella makt osv

  Hur scanningen av hjärnan tolkas är begränsat av vad man är ute efter att hitta där. Tror vi var inne på det i förra tråden att dessa bilder ändras beroende på vilken omgivning människan finns i, socialt och miljö, så bilderna i sig är ingen statisk kunskap. Hjärnan utvecklas utifrån de intryck vi utsätter den för. Kombination av arv och miljö, som naturvetarna sällan vill se, och de som vill förklara allt med social påverkan inte heller vill se.

  Ser fortfarande ingen fara i att utmana rådande begränsningar och se hur långt människor, män och kvinnor, kan utvecklas om de frigörs från förutfattade meningar om vad de bör, kan och förväntas vilja och ibland, faktiskt, tvingas ägna sig åt.

 65. Sam Says:

  @Nils Jungenäs

  Det är svårt att svara på alla dina antaganden eftersom du gör dessa utifrån en världsbild som inte jag känner igen.

  Du är säkert intelligent på alla sätt och vis, men människor är olika och har olika perspektiv, och därför är det bra att mötas och diskutera även om man har olika uppfattningar.

  Om jag ville ha ryggdunkningar skulle detta inte vara ett forum för mig.

 66. michael Says:

  Att vara svensk regissör är ett låg löneyrke för den stora majoriteten då borde det vara en majoritet av kvinnor enligt Sam

 67. Lasse Says:

  @Sam

  ”Nämn några lagar som inte är könsneutrala och som slår mot kvinnor..”

  ”I kvinnornas fall är det i praktiken det ännu brister.”

  Jaha, kan du ge exempel och källa till ditt minst sagt märkliga påstående ?

  ”Om villkoren vore lika skulle kvinnor inte ha några som helst problem att konkurrera, det visar erfarenheten.”

  Jaha och på vilket sätt är inte villkoren lika ?

  Den erfarenhet du pratar om, kan du vara vänlig att påvisa den genom en undersökning, statistik etc. ?

  ”Tack vare könsneutrala lagar och hot om kvotering har en hel del kapabla kvinnor slagit sig fram”

  Vilka är de här mystiska könsneutrala lagar som hela tiden återkommer till ?

  ”Till skillnad från dig tror jag att män är kapabla till det mesta, precis som kvinnor.”

  När har jag påstått att män ej är kapabla ?

  ”Inom vilka områden är kvinnor i underläge ?
  I princip alla uniformsyrken, byggbranschen, stora delar av industrin, ledningsgrupper framför allt i privat sektor, även där kvinnorna är i majoritet på ”golvet”.”

  Så man är i underläge för att man inte arbetar som chef, eller vad menar du ?!

  ****************************************************************

  Sam, nu får du skärpa dig man kan inte sitta och hitta på saker utan grund bara för att du trasslar ihop din egen argumentation.

  Eftersöker med ljus o lykta källor för dina påståenden.

  ps. du missade två frågor

  På vilket sätt har en livslång förtjänad maktposition någonting med jämställdhet att göra ?

  Varför söker sig kvinnor till yrken med låg lön ?

 68. ninnitokan Says:

  Sam:
  Va bra du inte är ute efter ryggdunk. Det har vi gemensamt.

  Förenklat: Den strukturella uppbyggnadsskillnaden som finns mellan ”manlig hjärna” och ”kvinnlig hjärna” uppstår i huvudsak av 2 perioder med testosteron-chocker för pojkfoster/pojkspädbarn. Den första i fosterstadiet, den andra omgången under de första levnadsveckorna.
  Det är liksom utgångsläget.
  Därifrån kan vi ”träna hjärnan” och på så sätt bilda fler och effektivare ”kopplingar”, men den strukturella skillnaden består. Så ja, det är båda arv, ”hjärn-kön”(vilket inte nödvändigtvis är samma som biologiskt kön) och miljö.
  Det är därför vi ser trans-personer som i hela sitt liv känt att ”de fötts i fel kropp”. Det finns även forskning som visar att dessa (i den forskningen male-to-female) har i en mycket specifik del av hjärnan som är av ”kvinnotyp” som inte har lyckats förklaras på något annat sätt än just som medfött.

  ”Ser fortfarande ingen fara i att utmana rådande begränsningar och se hur långt människor, män och kvinnor, kan utvecklas om de frigörs från förutfattade meningar om vad de bör, kan och förväntas vilja och ibland, faktiskt, tvingas ägna sig åt.”

  Om du på allvar menar att _individer_ ska tvingas till det ena eller det andra utifrån sitt biologiska kön så får vi enas om att vi är vansinnigt oense.
  Jag tycker fast och fullt att kön helt ska _sakna_ betydelse. Jag ser inte vad jämLIKhet för fördel, jag är för jämställdhet.

  En avslutande fråga till dig bara:
  * Tycker du att demoniseringen av män som grupp och offergörandet av kvinnor som grupp är till något gott för någon?

 69. ninnitokan Says:

  Ni får ursäkta att det kommer lite då och då. Jag har detta i huvudet och det ploppar ofta upp så här.

  Vet du om detta Sam: Under en period behandlades kvinnor som riskerade tidigt missfall med manligt könshormon. Detta avbröts då flickor som föddes av dessa mödrar visade sig bli ”ovanligt ’besvärliga’ och uppvisade maskulina tendenser”

  Kändes som det var läge att ange källan. Här:
  Ekman, R. (. (2005 ). Stress : individen, samhället, organisationen, molekylerna, andra utgåvan. Stockholm: Liber AB.

 70. Bishounen Says:

  ninnitokan säger:
  22 september 2011 kl. 20:54

  ”Det är därför vi ser trans-personer som i hela sitt liv känt att ”de fötts i fel kropp”. Det finns även forskning som visar att dessa (i den forskningen male-to-female) har i en mycket specifik del av hjärnan som är av ”kvinnotyp” som inte har lyckats förklaras på något annat sätt än just som medfött.”

  Extra värt att inflika i sammanhanget, är att en av de flera ”egenheter” man funnit i hjärnan hos just transsexuella individer, ENDAST återfunnits hos just transsexuella. Det vill säga det är endast hos man till kvinna-transsexuella som man exempelvis hittat de egenheter i hjärnans mängd neuroner av en specifik typ(Somatostasin-producerande), som annars endast biologiskt födda icke-transsexuella kvinnor- ej män- har, medan det på samma vis också motsatt är hos endast kvinna till man-transsexuella individer som man påfunnit den mängd specifika neuroner som annars endast biologiskt födda icke-transsexuella män- ej kvinnor- annars har.

  Och detta, skall det understrykas, oavsett medicinsk eller hormonell behandling, och, intressant nog, oavsett sexuell läggning.

  Men det låtsas ju naturligtvis inte genusfeminister om, eftersom det motbevisar deras fantasier om att Könet enbart är social konstruerat.;)

  Jag har dock respekt för de som menar att Könsidentiteten har BÅDE sociala och biologiska grunder.

 71. ninnitokan Says:

  Bishounen:

  Japp, vi har läst samma forskning ser jag. Visst är den ruggigt intressant?:D

  Så här ser jag på våra kön = kromosomer + hjärna + könsorgan + socialt kön.

  Det finns väl ingen här som förnekar att social konstruktion är en del av genus?
  Men det som är riktigt illa med feminismen är att man försöker åtgärda en genus-social konstruktion som vi hade på 50-talet(typ) med att _förstärka_ våra nutida genus-socialkonstruktion.

  Ska man göra något åt den delen som är social konstruktion måste man se till den _aktuella_(dvs dagens svin och offer, inte dåtidens hemmafru och familjens överhuvud/maktens herre). Det är den sociologiska effekten jag tycker är _värst_ med feminismens handlingar. Det skrämmer mig.

 72. ninnitokan Says:

  Nej, det har vi inte. Har du läst om kvinna till man-transsexuella individer?
  Vad heter den? Den måste jag ju ha!

 73. Bishounen Says:

  ninnitokan säger:
  22 september 2011 kl. 21:31

  ”Japp, vi har läst samma forskning ser jag. Visst är den ruggigt intressant?:D”

  Ja tydligen har vi det och säkert annat också.:D Och jovisst är det intressant!

  Man förstår att det är ett kontroversiellt ämne när det inte är mer känt än det är, trots ett omvälvande innehåll som skulle ha stor Vetenskaplig betydelse.
  Sannolikt eftersom det ju sålunda skulle ogiltiggöra många rådande inställningar som inte får ifrågasättas.

  ”Så här ser jag på våra kön = kromosomer + hjärna + könsorgan + socialt kön.”

  Instämmer.

  ”Det finns väl ingen här som förnekar att social konstruktion är en del av genus?

  Nej, det är förvisso sant. Men väldigt ofta försöker vissa påskina att Kön endast är socialt, och inte en blandning av både biologiskt och socialt, och ibland menar de som SÄGER att Kön är både biologiskt och socialt, att den biologiska biten enbart innefattar de rent fysiologiska attributen som gör en Man respektive en Kvinna, varpå de i slutändan alltså menar att en faktisk Könsidentitet inte existerar eftersom den inte är biologiskt grundad, menar de

  ”Men det som är riktigt illa med feminismen är att man försöker åtgärda en genus-social konstruktion som vi hade på 50-talet(typ) med att _förstärka_ våra nutida genus-socialkonstruktion.”

  Med ”Förstärka”, åsyftar du då det som genusfeminsmen tenderar försöka göra, genom att ”Åtgärda” de inbillade 50-tals stereotyperna som de menar råder, genom att ”Vända” på dessa könsstereotyper till istället raka motsatsen, så att säga?

  ”Ska man göra något åt den delen som är social konstruktion måste man se till den _aktuella_(dvs dagens svin och offer, inte dåtidens hemmafru och familjens överhuvud/maktens herre). Det är den sociologiska effekten jag tycker är _värst_ med feminismens handlingar. Det skrämmer mig.”

  Mm… Men så är det också en Ideologi, och ideologier har ju redan allting förbestämt om vad som är felet, vilket i regel är specifika Samhällsgrupper, och hur dessa skall ”åtgärdas”, vilket ju känns igen från tidigare diverse Ism:er

  För övrigt, måste jag nog faktiskt fundera igenom detta sista stycket du skrev mera grundligt, tror jag bestämt.

 74. Joakim Says:

  Varför ska alltid männen backa? Varför ha ombytta roller med tidigt 1900-tal? Varför inte uppmana kvinnorna att våga ta mer plats och acceptera att män redan är bättre på det?

  Byt ut ”män” mot ”judar”, så blir det jätteroligt 😀

  ”Det blir återigen så att man satsar lite mera pengar och judar inte behöver maka på sig. Det blir ingen konflikt i situationen. Förr eller senare kommer det vara så att vill vi ha rättvisa – då måste judarna maka på sig”

 75. Sam Says:

  ”* Tycker du att demoniseringen av män som grupp och offergörandet av kvinnor som grupp är till något gott för någon?”

  Vilken demonisering av män som grupp. Här tar du för givet att det pågår en demonisering av män som grupp. Män uppfattas i andra sammanhang sällan som en homogen grupp. Det brukar vara kvinnors tvivelaktiga privilegium. En kvinna som misslyckas i en ledande roll visar hur illa det är att ta in kvinnor i maktens centru. En man som misslyckas är en individ som schabblat.

  Är man väldigt stark måste man också vara väldigt snäll. En del män är inte det, och dessa mäns våld mot kvinnor dödar. Det måste gå att prata om detta samhällsproblem och göra satsningar för att skydda kvinnor som lever under dödshot i sin relation utan att den överväldigande majoritet av män som saknar behov att trycka ner kvinnor fysiskt och psykiskt tar åt sig. Att så många har så svårt att tro att dessa män ens existerar är ett problem för de kvinnor som drabbas. Tycker du att det är till något gott för någon att vägra inse det?

  Demonisering av personer som begår brott oavsett kön är ett problem, för vi aktar oss för fel saker. Offerbilden av kvinnor är ett lika stort problem, för när kvinnor beter sig illa slipper de undan ansvar. Både offermyten och demoniseringen är en del i stereotypiseringen utifrån kön som endast jämställdhet både i lagstiftning och praktik kan råda bot på. Därför behövs både kvinnor och män i jämställdhetsarbetet. Men hur ska män få inflytande över jämställdhetspolitiken om de enda som är engagerade i frågan skulle ägna sin energi åt att leta bevis för att feminismen är roten till allt ont? Som tur är gör inte alla jämställdhetsintresserade män det. Men tyvärr är det fortfarande betydligt fler kvinnor än män inlästa på området och enligt mina egna personliga iakttagelser så är jämställdhet ett betydligt vanligare samtalsämne i kvinnokretsar än i manskretsar. Men ju fler som ser att både män och kvinnor skulle vinna på ett jämställt samhälle, desto fler män engagerar sig i att hitta de praktiska lösningarna. Det är väldigt spännande med allt som pågår, och synd när människor misstror möjligheterna att komma vidare på ett bra sätt. En av de bästa jämställdhetskämpar jag träffat var man, han dog tyvärr alldeles för tidigt, men hans engagemang kom sig av att han brukade skjutsa sin fru och hämta sönderslagna kvinnor när hon arbetade på ett skyddat boende och såg kvinnornas utsatthet inför männens fysiska överlägsenhet och samtidigt deras mod att själva rädda varandra eftersom de instanser i samhället som ska stå för lag, ordning och säkerhet inte klarar uppgiften.

  Lagstiftningen har vi kommit relativt långt med jämställdheten jämfört med andra länder. I praktiken är det lång väg kvar. Och det drabbar både män och kvinnor.

  Att se utvecklingsmöjligheter och möjligheter att bryta den begränsning hos båda könen och individer inom varje grupp ser jag definitivt inte som någon demonisering av män och offergörande av kvinnor.

  ”Under en period behandlades kvinnor som riskerade tidigt missfall med manligt könshormon. Detta avbröts då flickor som föddes av dessa mödrar visade sig bli ”ovanligt ’besvärliga’ och uppvisade maskulina tendenser””

  Snacka om demonisering av män och undfallenhet för könsstereotyper. Så flickorna duger inte om de är besvärliga, men pojkar förväntas vara besvärliga. Ser du inte själv hur sådant snack påverkar hur du ens ser på människors möjligheter fast du påstår att du inser att också sociala förväntningar och miljö påverkar vilket inflytande de medfödda anlagen och egenskaperna får. Det är människor inom dina objektiva vetenskaper som hittat på att det ska kallas kvinnligt och manligt könshormon. Men hormonerna finns i oss alla i högre eller mindre utsträckning. Så hur gör vi med de flickor som föds med mer ”manligt” könshormon av naturen, eller tvärtom, pojkar som föds med mer ”kvinnliga” egenskaper? Ska vi fortsätta att betrakta dem som ”avvikande” så att de känner att de är i fel kropp? Ett djärvt grepp vore att helt enkelt behandla folk som individer och låta dem vara som de är utan att hänga upp oss på vilka könshormoner som dominerar i deras kroppar. Men hur ska då alla som är beroende av att män är män och kvinnor kvinnor klara att läsa av sin vanligtvis svartvita tillvaro?

 76. Nils D Says:

  Sam:
  Du är väldigt fel ute i din världsförklaring.
  Du tror att orsaken till att världen ser ut som den gör, det beror på att det ligger en genomtänkt plan bakom allt i hopa. Och om vi bara anammar din förnuftiga plan så kommer allt bli harmoniskt, frid och fröjd.
  Att det är en majoritet av män bland regissörerna och nästan bara kvinnor som är kostymörer, är det resultatet av någon något velat det? För att någon tyckt det bör vara på det viset?
  Den position någon har beror inte så mycket på att man ”fått” platsen, utan mer på intresse, ambition, talang, social position (rätt bra att heta Skarsgård) och mycket tur (vara på rätt plats vid rätt tillfälle). Men för att nå de högsta och mest utsatta positionerna måste man också ha ett jävlar anamma! Som Leni Riefensthal hade.
  Men det har funnits mycket få kvinnor i klass med Leni Riefensthal. Däremot är nästan alla scriptor är kvinnor, säger kanske en del om kvinnors intresse och ambitionsnivå. Och mod.
  Även om du har ett bra flow i ditt skrivande, så är du ute och cyklar.

 77. Sam Says:

  @Nils D

  ”Du tror att orsaken till att världen ser ut som den gör, det beror på att det ligger en genomtänkt plan bakom allt i hopa. ”
  Har jag aldrig sagt. (Finns inte något sammanhang där det läggs så mycket ord i andras munnar som i PS-bloggens kommentarsfält.)

  Däremot är jag övertygad om att en genomtänkt plan skulle kunna leda till bättre fördelning av resurser och makt, rättigheter och skyldigheter, frihet och ansvar i samhället. På alla plan. För kvinnor OCH män. Det är en annan sak.

  Förklara gärna vad du menar med jämställdhet och hur du tror att det kan uppnås utan att människor vågar prova nya sätt att agera i praktiken.

 78. Nils D Says:

  @Sam

  ”’Du tror att orsaken till att världen ser ut som den gör, det beror på att det ligger en genomtänkt plan bakom allt i hopa. ‘
  Har jag aldrig sagt.”

  Ok, ”genomtänkt” var överdrivet, men när du skriver:
  ”Varför är de manliga filmarna fler och genomsnittligt mer erfarna? För att de genom åren fått mer…”
  så implicerar du med ditt ”fått” att det finns en medveten aktör som agerat. Ditt uttalande är generaliserande, därför blir tolkningen av dina ord också generaliserande.
  (Sen kan man också undra vad fortsättningen på meningen ”…av de gemensamma pengar som kunnat byggas upp i samhället både tack vare människors förvärvsarbete och obetalt omvårdnads- och hushållsarbete.” vad tusan det har för betydelse ditt argumenterande.)

  ”Däremot är jag övertygad om att en genomtänkt plan skulle kunna leda till bättre fördelning av resurser och makt, rättigheter och skyldigheter, frihet och ansvar i samhället.”
  Då undrar jag vad som är ”bättre”? Är det övergripande målet med en filmpolitik att det blir lika många filmer gjorda av kvinnliga som manliga regissörer?
  Och efter vems kriterier är det som ska få avgöra hur det ska fördelas? Dina?
  Du är ”övertygad” om hur det ska bli – jag säger att om det har vi nästan ingen aning. Konst är experiment, det är chanstagning, och där gäller det för konstnären att sälja in sin dröm, sin passion.

  Jag är inte för jämställdhet, inte i den mån att det ska kvoteras in män, och ut kvinnor, i script-yrket. Eller tycker du att de kvinnliga scriptorna ska maka på sig?
  Men det ska inte ligga några formella hinder i vägen beroende på kön.

  Du resonerar på ett väldigt naivt och utopiskt vis.

 79. ninnitokan Says:

  Bishounen

  ”För övrigt, måste jag nog faktiskt fundera igenom detta sista stycket du skrev mera grundligt, tror jag bestämt.”

  Jag ser nu att det stycket var skrivit väldigt otydligt. Så jag ska försöka formulera mig tydligare, så du får bättre material att fundera grundligt på.:)

  Om vi backar tillbaka till dom tidiga kvinnor-kan-mässorna.
  Där var vi i en tid där man fortfarande behövde motarbeta ”genus-social konstruktion:hemmafrun”. Den var uppluckrad, men fortfarande låg det som en dis över kvinnor att vi inte var så bra på matte/teknik. En form av hemmafru-rest.

  Det är längesen det försvann, idag lever vi kvinnor med ”genus-social konstruktion:offer”
  Vad innebär åtgärder som tex kvotering, förvriden syn på våld i relationer osv. för ”genus-social konstruktion:offer”‘s utveckling?
  Att kvinnor ska behöva kvoteras in eller lyftas fram sänder ut ett underliggande budskap ”kvinnor är hjälplösa”. Vilken i sin tur påverkar genus-social konstruktion, dvs hur vi ser på en kvinna.

  Förstår du nedåtspiralen jag ser?
  Skrämmande, skrämmande fruktat skrämmande.

  (byt ut kvinna mot man, hemmafru mot svin. samma sak)

 80. ninnitokan Says:

  Sam: Jag ger upp våra diskussioner. Dom ger inget då du inte ser skogen för alla träd.

  Jag har respekt för det. Det absolut svåraste med sociologisk betraktan av sin samtid är att förmå ha distans till sin samtid. Om du inte ens ser demoniseringen av män som är så tydlig, kommer jag inte kunna visa dig något.

 81. ninnitokan Says:

  Sam:
  Du babblar om kvinnor som utsätts för våld, men du är helt förblindad för männens situation. Jag ser _båda_.

  Du är dåligt påläst och visar att du bara svalt medias och feminismens budskap och är inte beredd att lyssna på vad vi säger för att faktiskt ifrågasätta din egen övertygelse.

  Jag valde agera annorlunda när jag _var_ feminist och snubblade över saker som inte stämde in i min bild. Jag var(och är alltid) öppen för att jag kan ha fel och feminismen föll som ett korthus framför mina ögon när jag började syna saker i sömmarna.
  Det är naturligtvis ditt fria val att hantera saken som du vill och vad som känns rätt för dig.

  Angående våld i relationer:
  http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/kvinnovald-mot-man-tystas-ner

  Jag förstår _varför_ dom låter bli att anmäla. Enligt männens genus-social konstruktion är den man som blir slagen av en kvinna ingen ”riktig man”. Han är en looser.
  Jag tycker inte det här är okej. Jag tycker lika illa om när kvinnor misshandlar som när män gör det. Åter igen vill jag kön ska _sakna_ betydelse. Jag vill vi ska tillbaka ”till Stockholm” och där ska vi kontinuerligt jobba med mot den del av genus som är social konstruktion.

 82. ninnitokan Says:

  Såg nu att den artikeln var gammal, men det lär inte ha blivit bättre, snarare sämre sen dess.

 83. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Nils D
  @ninnitokan

  Men Sam har ju helt rätt i att män får allt gratis och glider fram på en räkmacka, i filmvärlden och överallt annars i livet. Kvinnor däremot får ingenting gratis, utan förtrycks, utsätts för våld och tvingas till obetalt hemmaarbete.

  Jämställdhet uppnås när andelen kvinnor är minst 50%. För att uppnå detta mål i dagens svenska samhälle, som alltså präglas av massivt kvinnoförtryck, så måste vi ständigt komma ihåg att särbehandla flickor och kvinnor positivt och tvinga pojkar och män att stå tillbaka och maka på sig, inom alla områden.

 84. Jämställdhetsfeministern Says:

  @ninnitokan

  Sedan måste jag också instämma i Sams fråga till dig om du verkligen tycker att det är till något gott för någon att vägra inse att våld är något som alltid utförs av män och endast drabbar kvinnor?

  Antingen accepterar du det faktum att våld alltid utförs av män och enbart drabbar kvinnor, eller så stödjer du de män som slår kvinnor. Precis som Sam säger, så finns det ingen annan åsikt man kan ha i den här debatten. Du är antingen med oss frihets- och jämställdhetsälskande feminister, eller så står du på de terroriserande våldsmännens sida. Vilken sida väljer du?

 85. Lasse Says:

  @Sam

  Du använder härskartekniker och besvarar ej (eller delar) mina inlägg, tycker du det är trovärdigt och seriöst ?

  Hur tror du att åhörarna upplever dig när du totalt osynliggör inlägg i en pågående debatt ?

 86. ninnitokan Says:

  Jämställdhetsfeministern: Du är roande. Jag garvade högt varvid min son som har studiedag kom: ”Vad är det mamma?”
  Han delar min humor:)

  Jag måste helt enkelt tacka dig för att du bjöd oss på en trevlig skrattfylld mamma-son stund. Tack!

  *viskar till mina jämställdist-vänner* Jämställdisterna…. dix points;D

 87. Carl Says:

  Stödet till svensk film borde dras in helt eftersom i princip allt är otroligt dåligt och på sin höjd får pris eftersom sverige är exotiskt utomlands. Nakna kvinnor helst.

  Man eller kvinna, samma skit. Det som får stöd är så kallad ‘socialrealism’ – gärna Lilja Forever som svart/vit-målar komplexa frågor. Skräp.

 88. Matte Says:

  @Ninnitokan

  Började du vara skeptisk mot feminismen när du började ana vilka problem din son kan komma att ställas inför pga hans kön. Och i samma veva märka andra områden där feminism inte är så bra?

  Eller kom du på feminismens brister i andra sammanhang?

  Jag frågar för att mammor med söner som kallar sig feminister tycker jag är märkligt, det krockar liksom med att vilja det bästa för sin son.

 89. ninnitokan Says:

  Matte: Nej och ja.
  Min son är 14 år och när han föddes så var jag övertygad om att social konstruktion var den helt avgörande faktorn. Därför skulle jag givetvis göra det bästa för honom. Eftersom hela världen skulle hantera honom som ”en pojke” skulle jag uppväga det genom att hantera honom som ”en tjej” så gavs han liksom båda och därmed möjlighet att välja. Och min man var med på dom notorna. Trots att vi helt dominerar i min sons liv(han har aldrig varit på tex. dagis) så fick jag snart inse att det finns något mer än social konstruktion.

  Den verkliga vändpunkten kom av två helt andra orsaker, som skedde tidsmässigt i samma veva:

  1) Jag läste en dag i seriös media. Det var en artikel om löneskillnader mellan män och kvinnor. Artikelns budskap förstärktes av ett stapel-diagram. Ni vet såna symboler man har på toaletter? Staplarna hade den formen, en rosa dam-toalett-symbol för kvinnors snittlön och en blå herr-toalett-symbol för männens snittlön.
  Det var bara det att y-axeln var _kapad_ så att kvinnosymbolen var hälften så hög som mans-symbolen.
  Som ingenjör blir en sån här _medveten_snedvridning_ av det resultat man vill förmedla groteskt uppenbar. Att avläsa diagram är ju liksom ”basic” för oss.
  Det väckte frågor som ”Varför gör dom så här?” ”Vad döljer dom mer?” Varvid jag grävde i lönestatistik.

  2) En nära vän blev utbränd, hens uppenbara och mycket allvarliga _fysiska_ symptom var ett resultat av _psykisk_ belastning. Det väckte min nyfikenhet för negativ stress och jag hittade boken ”Stress”[1]. Strax därefter kom den nya upplagan(2:a) ut, varvid jag ville veta det nya. Där fanns ett kapitel om könsskillnader.

  Och när vetenskapen fullkomligt fäller min ideologiska övertygelse, så är det inte svårt för mig att inse och erkänna:
  ”Jag hade fel!”.

  ——-
  [1]http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9147052589

 90. Matte Says:

  @Ninnitokan

  Ok, jag förstår.

  Just det där med vinklad, felaktig statistik och fakta i samband med feminismen var det första som fick mig att tänka. Vänta nu, det här stämmer ju inte.

  Ju mer jag gräver i feminismen desto mer felaktigheter hittar jag. Det och faktumet att feminism genomsyrar utbildning och politik gör mig minst sagt frustrerad.

 91. Sam Says:

  @ninnitokan

  Vi tycker lika om kvinnors våld mot män. Tyvärr räcker det inte att ändra lagar för att komma åt det lika lite som det hjälpt kvinnor. Det är action som räknas, och så länge så många tycker det är viktigare att behålla synen på vad som är manligt än att jobba för förändringar som leder till att alla människor har rätt att tas tillvara i alla avseenden så kommer vi tyvärr inte särskilt långt.

 92. ninnitokan Says:

  Matte: Mm. Och när man väl börjar se kommer liksom allt till en. Den enhetliga signalen som demoniserar män och offer-gör kvinnor blir så uppenbar.
  Och då blir det också tydligt hur vi _avlägsnar_ oss allt mer från jämställdhet. Och hur det skadar män _och_ kvinnor.. o i förlängningen hela samhället.

  Min tröst i det hela är att det _aldrig_ någonsin i historien hänt att en ideologi inte slutligen fallit när vetenskap visat att den är fel. Det samma kommer hända med feminismen… o i framtiden kommer man betrakta den med samma syn som vi idag ser på sociala fenomen av snarlik karaktär i historien.

 93. ninnitokan Says:

  Sam: Det hjälper inte att gå om man går åt _fel_ håll. Då kommer man längre ifrån mål hur mycket man än kämpar.

 94. Bristerna i Nina Åkestams mediefeministiska argumentation demonstrerade « Aktivarum Says:

  […] Men fortfarande är det den ideologin mediefeminister som Nina Åkestam försöker sälja i massmedia. Om en man har det bra så kräver ”Jakten på Kosmisk rättvisa” att en annan man skall maka på sig. […]

 95. Matte Says:

  @Ninnitokan

  Ja historien upprepar sig, och det enda människan lär sig är att veta att historien upprepar sig.

  Att kvinnor alltid ska ses som offer och män som förövare är något som måste bort! Och ändå är det det som skola och media lär ut, varför? Det övergår allt sunt förnuft.

 96. ninnitokan Says:

  ”Och ändå är det det som skola och media lär ut, varför? ”

  Är det en fråga till mig eller en retorisk dito?

 97. Gonzo Says:

  @ Bishounen
  22 september 2011 kl. 16:51

  ”OM hon döms till fängelse, vill säga. Döms hon däremot till vård, lär det vara för att hon förmodligen skulle behöva det, då det i denna historien förekommit vissa hinter om att hon eventuellt inte varit riktigt frisk.

  Exempelvis så förvandlades hennes hem till en enda röra efter att hon kom hem efter en resa till Kenya, och hon varken städade, betalade räkningar eller skaffade ordentlig mat utan lät hemmet förfalla, vilket är ett traditionellt och tydligt tecken på drastiskt försämrad mental hälsa.”

  Jag har svårt att se något friskt i att en pappa knivmördar sin son.
  En pappa som bara hugger och hugger sin sjuåring till döds.

  Jag tycker inte heller att det är ett friskt beteende att misshandla, tortera och förtrycka sin parter och familj heller.
  Jag har sett sådant beteende med egna ögon, från en kvinna dessutom. Lååångt i från friskt.

  Så frågan är varför pappan som dödade sonen fick 18 år i stället för vård som han rimligen behöver.

 98. Bishounen Says:

  ninnitokan:

  Tack, nu förstår jag precis hur du menade nu när du förtydligade, och håller helt och fullt med. Jag har ofta tänkt precis likadant på hur pass Misogyn Statsfeminismen verkligen är, trots att de som ingår i den hävdar motsatsen.Tror de detta, eller påstår de bara detta, undrar man?

  Det är lätt att bli konspiratorisk. 😀

  Gonzo:

  Eller så kan det helt enkelt bero på att mannen som knivmördade sin son med 17 knivhugg klargjordes vara fullt tillräknelig- Det vill säga han var fullt medveten om sina handlingar och vad de innebar, och var fullt kapabel att resonera klart, och kunde därför inte enligt bestämmelserna då dömas till Rättspsykiatrisk vård.

  Dessutom, och trots att jag är oinsatt i orsaken kring det dådet, så låter det mer som ett fall av rent agg och illvilja än av desperation, med tanke på hur han gick tillväga.

  Och nej, jag säger inte det utifrån könen, utan utifrån handling.

  En person som är desperat och dödar ett barn eller vuxen utifrån vad vederbörande anser vara nöd, försöker i regel döda individen med snabba metoder som är så smärtfria som möjligt- Inte med 17 knivhugg.

  Vad som sedan varit grunderna i mammans fall är ännu inte utrett och därför lönlöst att spekulera i. men om hon är tillräknelig lär hon allt åka på maximistraff.

 99. Matte Says:

  @Ninni

  Retorisk.

  Med en undran hur det kan vara så, ingen direkt fråga till dig.

 100. ninnitokan Says:

  Matte: Jag anser mig kunna svaret på den frågan, om än den var retoriskt menad. Skriver en liten notering på min ”att göra på bloggen”-lapp. Förståelsen för fenomenet som sådant gör det mentalt lättare att befinna sig ”på denna sidan”

  🙂

 101. Man United Says:

  ”Slutligen kommer Laestadius Larssons stora missförstånd:

  Det var med andra ord feministerna som skapade begreppet jämställdhet – att kvinnor och män ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter, både formellt och informellt. Och det kämpar vi för än i dag.

  Nej, dagens starkaste feministiska falang i Sverige kämpar inte för lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter mellan könen. Den kämpar för kvantitativ jämställdhet, det vill säga att kvinnor och män ska vara lika representerade på alla maktpositioner och egentligen på alla arbetsplatser, oberoende av vad män och kvinnor egentligen vill i sina liv.

  Om feminismen bara kämpade för kvinnors och mäns lika rättigheter och skyldigheter skulle den stött på ytterst lite kritik.”

  http://www.pellebilling.se/2011/09/anna-laestadius-larsson-kanner-sig-hotad/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: