Gratis buss för tjejer i Piteå

by

I Piteå har man som tradition att arrangera så kallade tjejkvällar på stan. Den 29 september är det dags igen. Här är kommunens information om saken.

Nu visar det sig att kommunen (?) stöttar tjejkvällen genom att införa mansdiskriminering på bussarna. Tjejer åker nämligen gratis till Piteå från ett antal omgivande städer, medan medföljande män måste betala 150 kr. Se  information om saken på Piteå kommuns sajt här, eller skärmdumpen nedan.

.

Är det någon norrländsk manlig jämställdist som läser detta som har lust att anmäla sig för gratisbuss, bli nekad på grund av sitt kön, och sedan anmäla saken till DO? (Man måste vara personligen drabbad för att kunna anmäla)

Här kan du läsa om vad som hände ett annat år när Piteå ordnade tjejkväll. Chauffören på en buss som var på väg till Piteå den aktuella dagen ansåg att män inte hade i Piteå att göra när det var tjejkväll, så han kastade av en manlig passagerare.

Visst är kvinnodiskrimineringen i Sverige hemsk?

Tack för tipset, Sara och Micha!

För övrigt 1: Män beter sig som riktiga svin, typ sadistiska familjeplågare, och därför bestämmer sig kvinnor för att hämnas på dem. Det har blivit en trend inom filmen, enligt denna artikel. Jag är inte förvånad. Cineastisk misandri.

För övrigt 2: England ska dra igång ett projekt för att utbilda fattiga flickor i Afrika och Asien.

För övrigt 3: Missa inte boken Normalization and “Outsiderhood” – Feminist Readings of a Neoliberal Welfare State. Den är skriven av Siv Fahlgren, Anders Johansson och Diana Mulinari. Så här beskrivs boken på Genuslistan:

”This volume presents an illuminating analysis of the ways in which normalization processes and practices operate in a welfare state in an age of neoliberalism. This informative book problematizes the meaning of the phrase ‘normalization processes and practices’, that for an Anglophone audience may smack of functionalism. The historical context of the deliberate adoption of normalization processes and practices in Sweden in the post-World War II era was, in the first instance, an expression of the inclusivity designed to decrease inequalities and to achieve social justice. However all the contributors to this volume, show very clearly how notions of normalcy, of normalization, in a neoliberal time operate not only to create an integrating and equalizing context but also, and much more critically, to exclude certain groups of people, and produce a structural inequality that in recent years has been discussed under the term of ‘utanförskap’ or outsiderhood.”

37 svar to “Gratis buss för tjejer i Piteå”

 1. Argus Says:

  Den eventuella sexismen bryr jag mig inte så mycket om här. Det jag reagerar på är att Piteå kommun använder skattemedel för att betala ”tjejers” shoppingresor. Vad säger kommunallagen om det? Är det sådan verksamhet kommuner ska ägna sig åt?

 2. Jämställdhetsfeministern Says:

  Med tanke på alla tiotusentals privilegier som män har i Sverige, så är kan väl samhället kosta på sig att åtminstone låta kvinnor åka buss gratis. Eller?

  Och eftersom alla andra dagar på året är mansdagar, då kvinnor systematiskt förtrycks och diskrimineras överallt i det svenska samhället, så kan väl kvinnor åtminstone få en dag, då jämställdhet råder. Eller?

 3. Carl Says:

  [ignorera jämställdhetsfeminsttrollet som konstant trollar bort sig i sitt eget kön]

  Hur många överfallsvåldtäktsmän finns i de trakterna? I utbygden? I ingenstans? Snackar vi fjortisar som tror att de bor i en stor stad där problemet kanske är reellt? Nej.

  Men feminismens logik står över konventionell logik. Den har kombinerat relativitetsteorin med kvantteorin. Grattis… var är nobellpriset?

 4. Lasse Says:

  Tjej kvälls bussarna är ett solklart fall för DO. Har vi någon norrländsk skribent ?

  Anmälan måste komma ifrån någon som blivit diskriminerad ”på plats”.

 5. Jonas Says:

  Jämställdhetsfeministern verkar gilla tanken på hämndförtryck, enligt receptet jag tidigare nämnt som ett exempel om svarta i USAs sydstater skulle förtrycka vita, för att på så vis skapa någon sorts balans på ett föreställt omsesidigt förtryck. Feministerna är ju pigga på att tala om att män har något att vinna på att bryta ner det s.k. patriarkatet – grattis: med samma retorik har kvinnor något att vinna på att matriarkatet också försvinner, vilket här verkligen gör sig gällande.

 6. ak867 Says:

  De har en livechatt på sin sida där man kan föra fram kritiken.

 7. blackedvard Says:

  Men…vem vill åka med tjejer och shoppa?

 8. 50/50 Says:

  Tips för alla genusintresserade:

  ”Kunskap och innovation är viktiga drivkrafter för hållbar tillväxt och välstånd i Europa. Omfattande forskning har visat att kvaliteten på forskningen och utveckling ökar avsevärt genom att lägga till genus som en avgörande framgångsfaktor. European Gender Summits syfte är bland annat att föra samma..”

  http://www.gender-summit.eu/

  Sverige skickar naturligtvis ett oproportionerligt stort antal talare till evenemanget:

  Bland annat:
  Dr Ulla Carlsson – University of Gothenburg
  Prof Anders Flodstrom – KTH
  Prof Lars Haikola – Head of Högskoleverket
  Dr Astrid Linder – VTI (Swedish National Road and Transport Research Institute)
  Dr Lina von Sydow – Uppsala University

  Se hela listan här:

  http://www.gender-summit.eu/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=9&Itemid=9

 9. Access Says:

  Jag försöker skriva en kommentar men den kommer inte upp ens om jag refreshar. Varför???

 10. Carl Says:

  blackedvard : Vem vill inte åka gratis buss?

  Diskriminering att pensionärer också åker billigare. Eller ”Han 20. Hon 18” på krogen.

  Men vi är så svenska och så mesiga och så vana att vi gärna tar det utan ifrågasättande. Sats på sats rakt i ansiktet utan betalning.

 11. Access Says:

  Den där kom ju fram …

 12. Wimarg Says:

  Sjukt. Varför ska bara tjejer åka gratis? Hittar ingen anledning. Är det speciella killkvällar nångång då killarna åker gratis? Annars är ju detta ren diskriminering.
  Undrar, jag en kvinna med två döttrar och två söner.

 13. Hjalmar Says:

  Diskriminering mot pojkar/män har blivit helt normalt i Sverige. Fler och fler börjar inse detta vansinne!

 14. Matte Says:

  @Wimarg

  Tycker du det är sjukt?

  Välkommen till Sverige, detta är inget nytt under solen.

 15. Sara Says:

  Ja, som tjej är det bara att få, ta emot och se glad ut:)
  Att förvänta sig det genom hela livet – precis som vilken kille som helst – allt enligt feministerna!
  Jag vill också ha gratis drinkar på krogen av killarna, kanske en lite middag och få skjuts hem på nattkröken:)
  Ja det finns säkert mycket mer, men man kan ju inte tänka på allt:)

 16. Argus Says:

  Jag har inget emot tjejkvällar eller killkvällar för den delen. Men det är Piteås köpmannaförening som borde stå för bussandet, inte kommunen. Invånarna i Piteå kommun ska inte behöva betala skatt för kvinnors shoppingresor.

 17. Jocke S Says:

  Men det här med billigare tjejtaxi togs väl bort, som diskriminering, eller? Då bör väl inte gratis buss vara tillåtet? Och för att SHOPPA!
  Är det inte att utnyttja kvinnors köplustar 😦
  Och med risk för ekonomiskulder?
  Fi, se hit, kvinnoexploatering!

 18. Jocke S Says:

  ”Tjejkvällsbuss”, en solklar kvinnofälla! Men efteråt, först skall det shoppas!

 19. Bishounen Says:

  Wimarg säger:
  23 september 2011 kl. 13:48

  ”Sjukt. Varför ska bara tjejer åka gratis? Hittar ingen anledning. Är det speciella killkvällar nångång då killarna åker gratis? Annars är ju detta ren diskriminering.
  Undrar, jag en kvinna med två döttrar och två söner.”

  Bra fråga. Antingen är det bara fråga om traditionellt smörande för ena könet, eller också har de bakom infallet resonerat som så att eftersom kvinnorna på bussen är ute efter att shoppa, så jämnar kostnaden ut sig, och om tjejerna därtill får åka gratis, så får de dessutom med sig desto fler tjejer(Kunder) nu när dessa får veta att de kan åka kostnadsfritt, vilket är bra för den omsättande ekonomin.

  Förslagsvis.

 20. Johannes Westlund Says:

  Jag ramlade nästan av stolen när jag läste inlägget. Jag har god lust att åka dit personligen och bli diskriminerad och sedan anmäla det till DO. Tyvärr är det inte riktigt genomförbart för min del. Men seriöst, när man inte kan anmäla företeelser utan själv måste gå dit för att bli diskriminerad är något fel. Man borde kunna skicka in skärmdumpen till DO och kräva att fallet drivs principiellet. Detta betyder väl visserligen att man frånsäger sig rätten till personligt skadestånd, det kan jag köpa. Men säg att man utdömer viten som hamnar på något lämpligt ställe (det kan man väl utreda). Jag kräver lagändring!

 21. ninnitokan Says:

  Wimarg: Välkommen till vår samtid!

  Alla:
  Vi ser alla att detta är diskriminering av män. Men ser ni det jag ser utöver det?

  Hur påverkar ”shoppingsugna tjejer” könsrollerna? Den underliggande signalen är tydlig:
  ”En riktig kvinna gillar att shoppa”

  ”Shoppoman” ingår redan i vår samtids kvinno-könsroll (jag lovar, vet inte hur många gånger jag fått förklara/försvara att jag faktiskt inte gillar shoppa).

  ”Statistiken är tydlig. Den procentuella andelen kvinnor som har skulder hos Kronofogden ökar. Ökningen gäller såväl kvinnor mitt i livet som de unga.”[1]

  Är det lämpligt att göra saker som _förstärker_ kvinnans könsroll?
  Det är inte utan orsak som kvinnor idag gått om män hos kronofogden.

  Detta är urtypiskt. Så j*la bra jobbar feminismen i Sverige.
  —–
  http://www.kronofogden.se/kvinna/omkampanjen.4.70ac421612e2a997f858000103319.html

 22. Johannes Westlund Says:

  @ninnitokan: Ja som vi ser i länken så kan vi glädja oss åt att skuldträsket börjar bli alltmer jämställt. Nu drabbas inte längre bara män. Dags att ta tag i problemet, nu när även kvinnor drabbas…

  Och sant, jag håller med dig om vad det säger om kvinnor, och också säger om män. Män ska då tydligen inte gilla att shoppa, de som gör det är ju… kvinnliga?

  Kanske kommer sedan en grabbkväll:

  ”Vi välkommar alla män till en grabbkväll. På programmet står däckbyte och servning av kommunens bilflotta, årspåbättring av kommunhusets fasad och montering av nya hyllor och andra inventarier i kommunala verksamhetslokaler. Kvällen avslutas sedan med en mysig middag för 500kr per par, vi kräver naturligtvis att du som man står för hela kostnaden. Vi ordnar busstransport för de som behöver det till självkostnadspris 200kr. Vi ser naturligtvis till att även ta ansvar för att din partner kostnadsfritt kommer till och från resturangen i hyrd limousine. Vi hoppas verkligen att så många som möjligt dyker upp, och de som inte gör det kan förvänta sig en straffskatt på 5000kr. Välkomna!”

 23. Bishounen Says:

  ninnitokan säger:
  23 september 2011 kl. 16:45

  ”Alla:
  Vi ser alla att detta är diskriminering av män. Men ser ni det jag ser utöver det?

  Hur påverkar ”shoppingsugna tjejer” könsrollerna? Den underliggande signalen är tydlig:
  ”En riktig kvinna gillar att shoppa”

  ”Shoppoman” ingår redan i vår samtids kvinno-könsroll (jag lovar, vet inte hur många gånger jag fått förklara/försvara att jag faktiskt inte gillar shoppa).

  ”Statistiken är tydlig. Den procentuella andelen kvinnor som har skulder hos Kronofogden ökar. Ökningen gäller såväl kvinnor mitt i livet som de unga.”[1]”

  Vet du inte att Shopping räknas som en Kvinnofälla, och att unga kvinnor DRABBAS av Shopping?;P

  Och vad beträffar Kronofogden, så har det sin förklaring- Shopping!
  http://www.dagenshandel.se/dh/dagensh.nsf/0/1BFFFBEAFBFBBB25C12578E90025E0F6?open

 24. dolf Says:

  @Access
  Pär har (tyvärr) ett ordfilter, så du har förmodligen använt något otillåtet i ditt inlägg. T.ex. att du i en jämförelse med rasism använt ett ord som börjar på ‘n’ och slutar med ‘eger’, då är det kört. Tror också han filtrerar en del elaka ord mot feminister, som t.ex. ”femin*zister”. Så titta igenom ditt inlägg och gör en kringående manöver för ord som kan uppfattas som stötande.

 25. dolf Says:

  Johannes grabbkväll är en femetta!

 26. ninnitokan Says:

  Johannes Westlund och Bishounen:

  Självklart att vi stackars mähän utan egen förmåga drabbas. Det gör vi per automatik eftersom det finns män i världen. Och alla män vill inte självklart shoppa.. därför ska ni tvingas följa med och vallas där för husfriden skull. Annars visar ni att ni är de svin alla vet ni eg. är. Det förstår ni vääääl? ;p

  Den där grabbkvällen…. Kan vi inte ta en jämställdist-pubrunda istället. Där var och en betalar för sig och är lika välkomna oavsett kön? Det låter väldigt mycket trevligare 😉

  Det här är ju _konsekvensen_ av att feminismen gör precis motsatsen till vad dom tror sig göra. dvs förstärker istället för att motarbeta könsroller.

 27. Per Says:

  @Ninnitokan: ”Detta är urtypiskt. Så j*la bra jobbar feminismen i Sverige.” Detta med tjejbussen är givetvis inte ett feministiskt initiativ utan ett solklart fall av diskriminering. Kritisera de som ligger bakom istället. Feminister har viktigare saker för sig än att hindra killar från att åka buss. Håll isär begreppen lite.

 28. Per Says:

  (Och de enda som förstärker könsroller är jämställdister som om och om igen förklarar könsskillnader och ojämlikhet med biologiska ”val”)

 29. ninnitokan Says:

  Per: Nope, det är inte en direkt handling av feminister. Det har du helt rätt i, det borde jag klart varit tydligare med.

  Nogrannare formulerat: Det är absolut en konsekvens av det samhälle som feminismen varit dominerande att skapa där våra könsroller förstärks med varje feministisk handling. tex. kvotering.

 30. AV Says:

  Per: Du är tmf inte sann i dina halmgubbar. Nu finns det ingen stallströ kvar i hela Sverige pga dig.

  ”(Och de enda som förstärker könsroller är jämställdister som om och om igen förklarar könsskillnader och ojämlikhet med biologiska ”val”)”

  Vi tar det från början. Vi människor är biologiska varelser. Vår genetik sätter ett ramverk för hur vi kan bli och miljön styr var vi hamnar inom den ramen. Den ramen är oftast ganska vid, men inte obegränsad. Alla kan inte bli professorer hur bra lärare de än har. Allt i vår personlighet och våra förmågor är inte socialt konstruerade och barn är inte tomma oskrivna blad när de föds. Det betyder inte att vi är fördestinerade att följa någon könsroll, speciellt inte på individnivå. Som individ kan du hamna precis var som helst oavsett av vilket medel könet har. Men när man jämför de mycket diversa grupperna kön ser man vissa mönster. Vissa egenskaper förekommer mer frekvent i de två könen och framför allt är spridningen i den manliga populationen större än i den kvinnliga. Fler män än kvinnor är riktigt smarta, men fler män är också ganska korkade. De som springer riktigt fort i värden är flest män, men också de kraftigt överviktiga som inte springer alls.

  Trots dessa skillnader är den individuella variationen så stor att vi inte kan förutsäga något på individnivå. Ett vanligt misstag ni feminister gör. Dels ”du är man, därför är du sådan”, dels ”de flesta som misshandlar är män” blir ”män är våldsamma”, vilket i sin tur blir eftersom det är män som slår är det inte synd om manliga offer. Nå, varje individ ska i ett jämställt samhälle få skapa sin egen identitet, bli respekterad för den de är, de val de gör och ta konsekvenserna av de valen. Oavsett om de väljer banbrytande eller traditionellt. Deras rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska vara lika oavsett hur andra av samma eller olika kön väljer. Det ska inte ha någon inverkan på hur vi bedömer personen. En person är inte representant för sitt kön, utan könet är en del av personen.

  Det innebär att en person oftast inte är kvalificerad till en utbildning, ett jobb eller en position pga sitt kön, utan oavsett sitt kön. Att det förekommer att personer bedöms mer utifrån kön än person, är lösningen inte att diskriminera andra utifrån kön eller generalisera om dem. Två fel blir inte ett rätt. Lösningen är att adressera de som gjorde fel från början, inte straffa alla med samma kön.

  Det kanske är naivt att tro du förstår biologi och liberal jämställdhet som kontrast till dit kollektivistiska synsätt, men kanske att någon mer öppenhjärtig person får en aha-upplevelse. Kanske om du läser på i alla bibliotek av naturvetenskap och förkovrar dig i de sunkiga genushål våra institutioner utgör…

 31. ninnitokan Says:

  AV:
  ”Nå, varje individ ska i ett jämställt samhälle få skapa sin egen identitet, bli respekterad för den de är, de val de gör och ta konsekvenserna av de valen. Oavsett om de väljer banbrytande eller traditionellt. Deras rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska vara lika oavsett hur andra av samma eller olika kön väljer. ”

  Rent poetiskt vackert! Precis så.

 32. AV Says:

  ninnitokan: Tack. Efter några afterworköl får hjärtat mod, tanken klarhet och orden vingar. Tyvärr tror jag de är spillda på hälleberget likt pärlor för svin, när vederbörande är så fast i sin mörka kollektivistiska människosyn. Han är uppenbarligen för upptagen med sin halmslöjd för att våga se världen i nyanser istället för svart och vitt.

  Trevlig helg. Själv packar jag kajaken och akterseglar alla negativa personer.

 33. Joakim Says:

  Det borde vara killarna som fick en shoppingkväll med gratis bussar – killar är nämligen underrepresenterade vad gäller shopping! Jag menar, varför uppmuntra stereotypa könsroller/sociala konstruktioner?

  Och som vanligt noterar jag hur Jämställdhetsfeministern lyckas reta gallfeber på folk som inte förstår sarkasm – du är bäst 😀

  För övrigt 1: Det är väl bara en tidsfråga innan den första filmen där kvinnor uppmuntras att vara svin mot även godhjärtade män? Eller den kanske redan finns?

 34. Petter Says:

  Jag undrar hur kvinnorna kan få tid över till shopping. Är dem inte fast i sitt ”dubbelarbete” hemma vid spisen enligt den feministiska forskningen?
  Delvis äre ju bra att kvinnor får subventionerad buss till shoppingstället, med tanke på hur forskningen visat hur kvinnor parkerar. . .

 35. ninnitokan Says:

  Joakim:
  ”Jag menar, varför uppmuntra stereotypa könsroller/sociala konstruktioner?”
  Mm.. *skakar sorgset på huvudet* så är hela nutidsfeminismen.

  Som tex
  1) Budskapet ”Tjejer ska lyftas fram” det ger en underliggande social signal ”Kvinnor är hjälplösa och klara inte av att ta de val som är rätt för dom själva/visa framfötterna” vilket förstärker könsrollen ”offer”

  2) ”Kvotering” ger en underliggande social signal ”Män _vägrar_ släppa fram kvinnor så vi måste trycka undan männen så att de stackars kvinnorna får plats.” vilket förstärker _två_ problematiska könsroller/sociala konstruktioner ”svinet” och ”offret”.

  Och när man gör sån här ren dårskap så har man mage att försöka göra det under så vackra ord som jämställdhet och ”motarbeta könsroller”.

  Jag önskar ibland att jag inte haft ett hjärta stort som ett hyreshus. Då hade jag kunnat blunda för de konsekvenser som feminismen medför för mina medmänniskor (då jag och min familj av olika orsaker faktiskt berörs marginellt).

 36. Joakim Says:

  ninnitokan, det märks att du är en mycket stark kvinna som vill bli ihågkommen som den individ du är och inte ”kvinnan som hittade glashissen”. Du tillhör nog den grupp som är att betrakta som våra absolut starkaste allierade, ty ingen kan anklaga dig för att vara mansgris.

  Den här grejen är ju oerhört ironisk om man jämför med när Telia sponsrade en golvtävling uteslutande för kvinnor för att kvinnor är underrepresenterade i golfen. Om Telia och Piteå kommun vill framstå som konsekventa gör de bäst i att INTE stötta varandras projekt.

 37. Malin Says:

  Jag är kvinna och jag känner mig inte behövd av en tjejkväll, känner mig inte heller diskriminerad för att vara kvinna övriga dagar heller. Om det hade vart så så hade jag diskriminerat mig själv.

  Varför måste vi kvinnor vända på steken och hämnas? Varför bli de som diskriminerar?
  Om det är gratis för kvinnor att åka buss ska det självklart vara det för männen också. Kan även tänka mig att det är många tjejer som vill ha med sin respektive när de shoppar. Jag kan väl inte vara den enda.

  Jag är flickvän till Henrik som blev avstängd från bussen i Arvidsjaur ca 9 mil från vår hemort. Det var riktigt otrevligt, jag blev också oerhört kränkt av händelsen. Vi gjorde en anmälan till DO men det gav tyvärr inget resultat, allt avskrevs. Ingen ursäkt från bussbolaget eller chauffören.

  Men för övrigt tyckte jag att Piteå presenterar gav oss sitt stöd i den händelsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: