”Genusmedveten representation” i muséer

by

Kvinnliga konstnärer är underrepresenterade i konstmuseernas utställningar och samlingar, enligt en rapport som Kulturrådet nu publicerar.

”Att föra statistik över antalet kvinnor respektive män i konstsamlingarna bidrar till ökad medvetenhet. Vi måste fortsätta att agera för förändrade strukturer och en mer genusmedveten representation”, säger Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson.

Han säger ”genusmedveten representation” – är det en förskönande omskrivning för kvotering?

Rapporten ”Representation och regionalitet. Genusstrukturer i fyra konstmuseisamlingar” ingår i Kulturrådets rapportserie om Kulturpolitisk forskning. I serien presenteras resultat från projekt som finansierats med medel från Kulturrådets anslag för forskningsinsatser på kulturområdet.

”Studien visar också stora strukturella skillnader mellan museerna”, säger Jeff Werner, professor på Stockholms universitet och den ena författaren till rapporten. ”Mästerverksmuseer premierar män. Ju starkare regional identitet, desto fler kvinnor släpps fram”.

”Resultaten i rapporten lägger en metodisk grund för framtida studier och för vidare diskussioner kring genusstrukturer på de undersökta museerna, på andra svenska konstmuseer och i samhället i stort”, säger Anna Tellgren, intendent på Moderna Museet, rapportens andra författare.

En kommentar till påståendet att ”mästerverksmuséer” premierar män: Kan det inte vara så att det finns fler män än kvinnor bland de klassiska gamla konstnärer som allmänt kommit att betecknas som ”mästare”? Om du själv skulle namnge fem riktigt kända konstnärer, vilka skulle det bli? Hur många kvinnonamn kom med?

Allmänheten kanske vill se de här ”mästarna” just för att de är så kända. Och den gruppen är rätt kraftigt mansdominerad. Då är det kanske naturligt att urvalet i muséet också blir mansdominerat.

Men muséerna kanske ska strunta i vad deras kunder vill se, och sätta sin egen genusagenda istället?

Läs mer här. Tack för tipset, Info!

Jag har tidigare bloggat om genus i muséer här, här och här.

För övrigt 1: Ny kvinnofälla – se här.

För övrigt 2: Kvinnor drabbas värst av skilsmässa är ett av budskapen i en artikel i DN idag, där feministen Maria Sveland fått ett helt uppslag i landets största morgontidning för att skriva kring sin egen nylanserade bok ”Happy, Happy”. Hennes bok nämns redan i ingressens första mening, efter tre ord närmare bestämt.  Sedan i första meningen i huvudtexten. Sedan många gånger till. Hela artikeln handlar om boken och reaktionerna på den. Se här. Tack för tipset, Tommy och Matte Matik!

Annonser

35 svar to “”Genusmedveten representation” i muséer”

 1. Man United Says:

  Kvinnor drabbas värst av skilsmässa. Yeah right!

  – Barn, människor som föräldrar drabbas värst av skilsmässor. Inte i alla fall,men alldeles för många.
  Why???? Vi snackar ju Jämställdhet…..eller???

  KRAV: Reformering av Vårdnadslagstiftning!

 2. Man United Says:

  ”Profanum vulgus skrev i en kommentar att könet inte är förklaringen, utan feminismen. Det är både rätt och fel, som jag ser det. Profanum har rätt i att det faktiskt är fler kvinnor än män som gör sina röster hörda angående problemet med falska anmälningar, men det tror jag mest beror på att män inte vågar. Den man som öppet går ut och slåss för andra män som anklagats för incest och andra sexövergrepp löper stor risk att kallas pedofilvän och annat otrevligt. Även om det finns kvinnliga pedofiler och sexförbrytare så är det mycket lättare för oss kvinnor att våga ge oss in i det här infekterade kriget.

  Profanum skrev: Problemet hos kvinnliga socialsekretare, domare, justitieråd m.fl stavas nog snarare feminism. Det handlar inte om vad de tror eller vet, utan om vad de tycker, det är en ideologi. De vet att barn drabbas och att oskyldiga döms, men de tycker att det minskar mäns makt och ökar kvinnors makt. Men i könet kan jag inte se ett samband, de flesta domar, nämndemän, åklagare, dåliga advokater mm som fått oskyldiga fälda har ju varit män.”

  http://inteutanminasoner.wordpress.com/2009/03/24/pappa-eminem-pa-begaran-av-maria/

  http://inteutanminasoner.wordpress.com/2009/03/

 3. Man United Says:

  Feministerna syftar kanske på det här

  http://www.nordiskamuseet.se/Publication.asp?publicationid=13542

  och avskyr manliga konstnärer(alla är inte nödvändigtvis bra, typ lars vilks mfl . Feminister retar upp sig på Ulf ”Sickan” Brunnberg, Bob Dylan men framförallt begreppet ”manliga genier” är känsligt

 4. profanum_vulgus Says:

  Sveland praktiserar feministernas paradgren.
  1. ”…påminna om att skilsmässa inte alltid varit en laglig eller praktisk möjlighet för kvinnor.”

  – Det har aldrig varit andra legala möjligheter för kvinnor att begära skilsmässa. En undersökning om skilsmässor på 1600-talet visade att det oftast var kvinnor som ansökte och att de oftast gick igenom (vanligaste skälen var våldsamma män och sexbrist).

  2. ”Det är en effektiv och väl beprövad strategi att angripa kvinnor för deras dåliga moderskap”

  – Om män hade fått vara med i boken så hade dessa såklart angripits på samma punkter.

  3. ”Redan för 90 år sedan då kvinnor stred för rösträtten var huvudlinjen i kritiken att dessa kvinnor var egoistiska och att deras rösträttskamp skedde på bekostnad av barnen och deras familjer.”

  – Det var inte kvinnor som stred för rösträtten. De flesta som gjorde det var män, men inte heller de gjorde det pga sitt kön. Det fanns ingen sådan huvudlinje i kritiken.

  4. ”I dag är det 2011 och det har varit möjligt för kvinnor att skilja sig utan särskild anledning sedan 1915. Ändå ser vi i kritiken kring ”Happy, happy” att moderskapet fortfarande är tyngt med ett helt annat slags skuldbagage än faderskapet.”

  – Se 1 och 2.

  5. ”…talande att så gott som alla mammor fått lära sig att känna skuld i betydligt högre utsträckning än männen, trots att det är mammor som paradoxalt nog, enligt all statistik, är mycket mer närvarande i barnens liv än papporna.”

  – Varför berövas papporna sina barn och barnen sina pappor då om faderskapet är mindre skuldtyngt?

  6. ”mammor som tar ut största delen av föräldraledigheten, vabbar och jobbar halv- och deltid för att kunna hämta och lämna barnen på dagis och så vidare.”

  – Ja att vara ledig är ju något de flesta försöker undvika.

  7. ”Den krampaktiga oviljan att lyfta frågan från individnivå (mina barns välmående) till en politisk nivå…”

  -Varför är hennes välmående politiskt och hennes barns välmående individnivå?

  8. ”När jag skrev ”Bitterfittan” som handlade om bristen på jämställdhet i en familj, uppmanade Kjöller mig att skiljas om jag nu var missnöjd med mitt äktenskap. Nu när jag faktiskt skilt mig är Kjöller kritisk till det också.”

  – Nej, Kjöller höll det ju på en politisk nivå, och några rader innan påstod du ju att ditt välmående var den politiska nivån. Kjöller menade inte att ingen fick skilja sig men att skilsmässor av misslyckanden och inget att glorifiera.

  9. Till sist: Normbrytande verkar vara det samma som gott i Svelands text. Det mesta som är normbrytande kan vi kanske enas om som dåligt och ont. T.ex. att knarka, ha sex med barn, slå sin partner, langa sprit till småbarn, slå ner gamla tanter osv är alla normbrytande beteenden.

 5. AV Says:

  Men det är ju klart. Eftersom äktenskapet i sig är en kvinnofälla, så är också upplösningen av denna kvinnofälla en ny kvinnofälla. Hur en kvinna än gör är hon fångad i en fälla. Om hon invandrar är hon fast i en fälla, om hon stannar kvar i misären är det också en fälla.

  Då är det ju intressant med en feministisk bok som hyllar en fälla framför en annan. Vore inte den mest logiska lösningen att inte hamna i någon fälla alls, dvs leva i ett icke hierarkiskt kvinnokollektiv utan män, där man gemensamt kokar linsgrytan och alla ”manliga” sysslor görs av sig själva?

 6. hsl Says:

  Frågeställningen börjar kanske bli tydligare; Vad är inte en kvinnofälla? Det börjar bli ont om alternativ snart misstänker jag.

 7. Man United Says:

  Feministerna stör sig på manliga genier http://www.youtube.com/watch?v=619LfwdLKIg

 8. Man United Says:

  Oväntade besök http://www.mini.se/unexpected_delivery/index.html

 9. Argus Says:

  Kausalitet. Det man sår får man skörda. Det är inte synd om Maria Sveland. De här typen av ”feminism” är ynklig.

 10. Mattias Says:

  Jag hade för mig att relativ ny forskning visade att män drabbas värst av skilsmässor? Dels för att kvinnorna sitter på det sociala kapitalet i förhållanden, dels för att de ofta får barnet, dels för att deras karriär ofta får en skjuts uppåt medan männens neråt efter en skilsmässa. Om jag minns rätt resulterade allt ovan i flera gånger högre antal depressioner och självmord bland män.

  Skulle även gärna se statistik på vem som oftast stannar i bostaden vid en skilsmässa…

 11. Harry Says:

  Undrar hur boken ”Stick, Stick! – en bok om lättnaden i att dra från fru och barn för ett liv i frihet” hade tagit emot av kulturjournalisterna?

 12. Hjalmar Says:

  Jaha, då kommer även konstnärer att kvoteras.
  Kommer även motiven kvoteras? Inte helt enkelt att könsbestämma…
  Kyrktorn – manligt
  Veteåker (landskap) – kvinnligt?
  Tät skog – kvinnligt?
  Ensamt träd – manligt
  Enslig stuga – kvinnligt?
  Vattenfall – ???
  Väderkvarn – ???

 13. Penumbra Says:

  Många konstnärer är homosexuella, så att på sätt och vis representerar de båda könen, eller.. :-\

  Beträffande Maria Svelands bok så är hon i sig en patetisk provokatör, sugen på beröm OCH en kronisk manshatare. Tänk bara på hennes ”Bitterfittan”.

  Överhuvudtaget har feminismen sakta men säkert blivit alltmer vulgär och verklighetsfrämmande, vilket är den vanliga vägen för den typen av ideologier. Det ovanliga är att den får så mycket publicitet i ett samhälle som har bilden av sig självt som bildat och civiliserat.

  Det är allmänt känt att feminister avskyr det traditionella äktenskapet som de upplever som ”patriarkat” och är måna om att försvara bilden av skilsmässan som en smärtfri väg till ”frihet”. De har också ansträngt sig rejält med att avdramatisera barnens upplevelse av skilsmässan. I botten ligger dels personliga besvikelser i relationer till pappan, brodern, pojkvännen, maken, dvs sådant som alla människor oavsett kön alltid har upplevt och kommer att uppleva. Men eftersom feministen anser sig vara universums centrum så anser hon sig också vara speciellt utsatt och illa behandlad.

  Till detta får man förstås lägga den totala personliga friheten som är den moderna liberalismens ideal och som har fått högsta prioritet i vårt samhälle. Därav också den vänsterliberala pressens förhärligande av kvinnor som Maria Sveland och hennes alster i den.

 14. Man United Says:

 15. michael Says:

  Ibland när man hör feminister debattera undrar man om inte Almodovars film kvinnor på gränsen till nervsammanbrott.Är en dokumentär

 16. Penumbra Says:

  AV, 28 september 2011 kl. 13:47

  Det var faktiskt en väldigt bra kommentar!

 17. Per Says:

  Som vanligt flödar kommentarsfältet av påhopp på Mia Sveland. Hur motiverar ni dessa ständigautspel från er jämställdister varje gång hon medverkar i tidningar och andra media? Är det så stötande att en feminist(!) får ett uppslag i DN? Att hon skrivit en debattartikel är väl inget konstigt? En debattartikel på debattsidorna? Det måste vara manshat. Hon påstår dock inte att skilsmässor drabbar kvinnor värst. Tvärtom diskuterar hon varför samhället kritiserar kvinnor som till exempel har mage att vara lyckliga trots att de skiljer sig eller som vägrar se skilsmässor som ett automatiskt misslyckande. Ena stunden är hon enligt er manshatande för att hon påstås förespråka skilsmässor på löpande band vilket enligt er bara leder till ensamma män och lyckliga kvinnor. (Detta gör hon alltså inte utan det är som vanligt ett missförstånd från antifeminister i hopp om att spä på hatet mot feminister med vänsteråsikter. Hjälp, manshat!) I nästa stund klagar ni, felaktigt, på att hon påstår att kvinnor drabbas värst, vilket hon inte gör. Hur ska ni ha det? Blir kvinnor lyckligare eller olyckligare av skilsmässor och varför är bägge dessa misandri?

  Trist. Ett axplock ur dyngan:
  ProfanumVulgus: Ser du ingen som helst sanning i att mammor skuldbeläggs mer än pappor? Pappor kommer undan med så mycket mer, eftersom de av vissa ändå inte anses vara kapabla att ta hand om barn. Detta är något som drabbar oss män eftersom vi till exempel får det svårare att få vårdnad samt inte uppmuntras att ta ut pappaledighet. Detta borde vara något som till och med jämställdister skriver under på, även om de föredrar att skylla på stora stygga feministmonstret som hatar alla män. Beklämmande att den andra sidan av myntet, mammor som skuldbeläggs, inte ingår i den jämställdistiska analysen. För övrigt: Tror du på fullt allvar att vab och föräldraledighet är det samma som att vara ”ledig”? Hoppas att inte alla jämställdister har så slapp syn på det stora ansvar det innebär att vara med sina barn.
  Att Sveland förväntas svara på hur hennes barn mår efter skilmässan är ännu ett exempel på hur kvinnor skuldbeläggs, tror du någon hade frågat en man samma sak? Sveland menar att frågan bör lyftas från individnivå. ”Men hur mår DINA barn nu när DU skilt dig” till en mer övergripande politisk nivå där huvudfrågorna är varför skilsmässofrågan är så kontroversiell för vissa och varför kvinnor förväntas känna skuld för att de skiljer sig.
  Viktigt att notera här är att många feminister inte håller med Sveland om att det ligger en skam över skilsmässor, dock kan vi väl för allas trevnad i varje fall läsa den text vi kritiserar?

  Fler lågvattenmärken: ”Det är inte synd om Maria Sveland. De här typen av ”feminism” är ynklig.” Hon har inte påstått att det är synd om henne.
  ”Beträffande Maria Svelands bok så är hon i sig en patetisk provokatör, sugen på beröm OCH en kronisk manshatare.”
  Kronisk manshatare? Låter jobbigt, hon måste ha missat att fadern till hennes barn är en man.
  Seriöst, ska ni kritisera henne så håll er borta från personliga påhopp och rena förvanskningar av det hon säger. Visa lite klass.

 18. Hjalmar Says:

  Penumbra:
  Optimalt är alltså att vara BS…

  ”Till detta får man förstås lägga den totala personliga friheten som är den moderna liberalismens ideal och som har fått högsta prioritet i vårt samhälle.”
  Frihet för pk-folk med de rätta kontakterna (som Sveland) att erhålla obegränsat med statsbidrag för mer/mindre ospecificerad (dvs flummig) verksamhet.
  Vi andra måste ju jobba…

 19. Lorem Ipsum Says:

  Ja, tänk alla dessa kvinnofällor. Alla måste snart vara gillrade och då är det bara att sätta sig ner och vänta. Men på vadå egentligen?

 20. Läsaren Says:

  Varför skriver den fullvuxna feministen bara så tonårsbarnsligt _bortom_ skrattretande korkat vinklade saker?

  Att feminister är löjligt förutsägbara, är ju faktiskt bara förnamnet. Blir tanten inte spyleds på sig själv? Tittar sig i spegeln, garvar och säger till sig själv: Jag är inte så lite fast i en feministpatetisk fälla. Onödigt ofta.

 21. Ulf Says:

  Apropos mästerverksmuseernas preferens för män, drar jag mig till minnes denna diskussion för några år sedan:

  ”Långt färre kvinnliga än manliga genier”

  Jag kommer nu på att jag inte läste den så noga när det begav sig. Följande passage av Professor i neurobiologi, Annika Dahlström tycks relevant:

  I ingressen påstås att jag sagt att IQ-tester är manipulerade till kvinnors fördel. Man gjorde detta på 1970-talet eftersom IQ-kurvorna skilde sig åt mellan pojkar och flickor och denna skillnad ville man inte ha. De kurvor som visas i boken är baserade på mer än hundra tester, som man försökt göra könsneutrala. Trots detta skiljer sig kurvorna åt, men till kvinnornas fördel, faktiskt; fler kvinnor än män har medelintelligens (se Kimura 2001). Männens kurva visar sig vara flackare, vilket ger intryck av att det finns fler män med låg intelligens men även fler med hög intelligens. Kvinnliga genier finns givetvis, men är inte så frekvent förekommande som smarta män.

 22. Ulf Says:

  …Prof Dahlström skrev också detta:

  Det är mer konstruktivt att nyttja resultaten inom samhället för att skapa ett verkligt jämställt samhälle där alla individer, oavsett kön eller ålder, kan forma sitt liv så att de mår väl till kropp och själ.En kvinna med manlig typ av hjärna prioriterar andra saker än en kvinna med typisk kvinnlig hjärna, och det bör vara något helt naturligt och respekterat. En manlig individ med mycket av kvinnliga hjärnegenskaper skall kunna förverkliga sina drömmar och prioriteringar.

  Det är ju bra sagt.

 23. Nils Jungenäs Says:

  Formuleringen i texten ovan antyder att man automatiskt antar att andelen kvinnliga konstnärer som är intresserade av att ställa ut sina verk är proportionerligt mot hur många kvinnliga konstnärer det finns.

  Orden ”överrepresenterad” samt ”underrepresenterad” innebär ett ”relativistiskt” förhållningssätt.
  Man måste således redogöra för, i förhållande till vad, något är över- eller underrepresenterat. Man kan inte bara säga ”kvinnor är underrepresenterade”. Man måste redogöra för vad man syftar på.
  Kvinnor kan vara underrepresenterade i förhållande till hur många kvinnliga konstnärer det finns, och samtidigt vara överrepresenterade i förhållande till hur många kvinnor det finns som är intresserade av att ställa ut sina verk.

  Samma logikfel som alltid alltså. Feministiskt vinklade uttalanden som dessa är korkade!

 24. dolf Says:

  två små relexioner på vad Per skrev (det som jag iddes läsa)
  1) De här inne som kritiserar Sveland kritiserar henne väl inte för att hon har skrivit den eller för att hon har skrivit den på debattsidorna, utan därför att de anser att den är full med skit.
  2) Det var väl åtminstone förr i tiden så att när man gifte sig så lovade man att älska varandra ”i nöd och lust tills döden skiljer oss åt”, jag antar att man skippar det nu för tiden, men är inte det centralt i äktenskapskonceptet att det är för resten av livet? Vilket skulle betyda att, jo, en skilsmässa är automatiskt ett misslyckande.

 25. Penumbra Says:

  @Per, 28 september 2011 kl. 16:50

  Påhopp hit och påhopp dit. Folk är arga och utrycker sig i starkare ordalag än vad som är accepterat i de ”fina” kultursalongerna.

  Fast, när det gäller feminismen så är det bara svar med samma mynt. Just feministernas påhopp och vulgariteter är fullt accepterade i de ”fina” salongerna eftersom attacker på männen anses som ”befriande”. Vad sägs om sången ”Din j-la man” på FI:s kongress? Eller uttrycket ”män är djur”?

  Eller Sofia Talviks ilska på facebook över att ha blivit kallad ”gumman”: ”Jag vill genast ta fram häcksaxen och klippa av hans lilla kuk, sen kanske hans huvud och trycka ner bokstäverna en efter en i stumpen som blir kvar medan blodet sprutar – G U M M A N.”

  Så, kom inte hit och snacka om ”dynga”. Feministerna har fyllt på med så mycket dynga inom konst och kultur att det räcker i tusen år fram, minst.

 26. Bishounen Says:

  ”Mäns våld mot kvinnor” igen: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/brottochstraff/article13693139.ab

  ”År 2010 polisanmäldes över 20 000 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år, där gärningsmannen var bekant med kvinnan. Det är en ökning med 15 procent sedan 2005.”

  Den manliga andelen som åkt på smisk glömdes tydligen bort.

 27. Backlash Says:

  Per – Jag har vabbat mer än min fru trots att jag har bättre lön (hennes jobb är inte lika flexibelt) och jag har tagit ut nästan lika många föräldradagar. Och jämfört med att jobba skulle jag beskriva föräldraskapsledigheten som ‘slapp och ansvarslös’. Man har inte alls samma klump i magen för att man hela tiden måste prestera resultat, det enda som krävs är att servera mat på bestämda tider och byta blöja vid behov. I övrigt kan man ta dagen som den kommer, sova eftermiddag när barnet gör det, ta långa promenader med barnvagnen eller jobba flera timmar i trädgården medan ungen busar i en lövhög. Slappt och ansvarslöst.

 28. Man United Says:

  @ Den manliga andelen som åkt på smisk glömdes tydligen bort.
  av Bishounen. Känner du dig manad att maila frågan till Ab och cc genus nytt för publicering?

 29. Ulf Andersson Says:

  Ang. ”Happy, Happy”:
  http://www.dads-r-us.se/2011/08/29/feministisk-bitterfitta-vill-inspirera-till-skilsmassa/

 30. Joakim Says:

  ”Mästerverken” härstammar visserligen från en tid då man inte publicerade kvinnliga konstverk, men mindre kända konstverk får man i så fall ställa ut någon annanstans än vid dessa ”mästerverksmuséer”. Kulturrådet kan hursomhelst börja med att kvotera in manlig personal på svenska muséer.

 31. Ulf Andersson Says:

  @ Penumbra
  Gällande Sofia Talvik:

  https://genusnytt.wordpress.com/2010/02/12/kvinnlig-artist-vill-klippa-av-kuk/

 32. Lorem Ipsum Says:

  @Backlash, lustigt att du skriver så. För så var min föräldraledighet också 🙂

 33. Jax Says:

  Jag tycker det är bra att museerna blir könsneutrala och visar lika många manliga som kvinnliga konstnärer. Även i musiken borde lika många verka framföras av kvinnliga som manliga tonsättare. När det gäller andra saker i samhället skall det givetvis inte finnas fler saker som uppfunnits eller konstruerats av män än av kvinnor. Ta bort mäns uppfinningar om det är fler och se till att det blir jämställt.

 34. Stina Says:

  Det spetsiga och osmakliga säljer.

  Vissa skribenter här på GN har ju talanger åt det hållet.

  Sändut dem.

 35. Helena Says:

  Ack, så många gnällspikar det finns här.

  Ni har inte en chans mot de listiga kvinnorna.

  Ni är ju helt yrvakna och överraskade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: