3 kvinnor och 1 man – då är det jämställt

by

I den nya regeringen bidrar centerpartiet med fyra ministrar. Med anledning av detta skriver statsvetaren Jenny Madestam idag på SvD Brännpunkt följande:

”Att Lööfs centerlag består av tre kvinnor och en man kan också det vara en viktig signal. Lööf vill, precis som sin föregångare Maud Olofsson, lyfta fram kvinnor på centrala positioner. Det nya centerpartiet är inte bara allmänborgerligt, företagarvänligt, grönt och landsbygdsorienterat – det är även jämställt.

Visst är det märkligt. Tre kvinnor och en man kallas ”jämställt”. Men jag är ganska säker på att det motsatta, tre män och en kvinna, hade kallats ”gubbvälde”.

Detta är ännu en indikation på att ”jämställdhet” håller på att byta innebörd i den allmänna debatten. Från att betyda ”lika många av vardera könet” (vilket är en felaktig definition) till ”ju fler kvinnor desto jämställdare” (vilket är ännu värre).

Jag vill understryka att jag inte tycker det är fel med tre kvinnor av fyra. Det kan naturligtvis slumpa sig så. Det jag reagerar mot är att jag vet att det motsatta inte hade ansetts vara i sin ordning.

För inte särskilt länge sedan blev det allmänt känt att vänsterpartiet har skrivit in i sina stadgar att det måste vara minst hälften kvinnor på ledande poster. ”Minst” hälften. Det öppnar alltså för att ha bara kvinnor – men inte bara män, eller ens en majoritet män.

Sådana hör formuleringar hör hemma i Amazonia. Det kanske är Amazonia de förbereder sig för?

För övrigt 1: Idag skriver Svenska Dagbladets krönikör Anna Laestadius Larsson en feministisk krönika. Även om hon inte använder de orden är krönikans tema ”kvinnor drabbas värst av stress”. Laestadius Larsson menar att kvinnor har en väldig press på sig att vara ”duktiga”. Män nämns inte.

Jag bloggade igår om att män dominerar kraftigt bland självmord över hela världen. Jag undrar om det kan ha med press att göra?

För övrigt 2: Mera feminism. Se nedan, från omslaget på DN Kultur idag (ännu ej på nätet):

För övrigt 3: Franska feminister vill avskaffa titeln ”mademoiselle” (fröken). Jag håller med dem. Varför ska information om civilstånd ingå i titeln för det ena könet? Det är verkligen förlegat. Läs om saken här. Tack för tipset, Johan!

36 svar to “3 kvinnor och 1 man – då är det jämställt”

 1. ninnitokan Says:

  Jag har ingen som helst insikt i politikernas kompetens. Men nedanstående citat får mig att ana ugglor i mossen:

  ”Lööf vill, precis som sin föregångare Maud Olofsson, lyfta fram kvinnor på centrala positioner.”

  lyfta fram?! Vem var det som kvinnorna behövde lyftas fram för att ta sig förbi? Individer med bättre kompetens men som hade ”fel kön”?

  Om dessa kvinnor är där för att de hade den bästa kompetensen är det direkt kränkande mot dom som individer (och för alla kvinnor som grupp) att använda uttrycket ”lyfta fram”. Det signalerar att kvinnor(dessa ministrar och kvinnor som grupp) inte är kapabla att ta sig fram för egen maskin.

  Det är så offerkoftan pressats på oss kvinnor, som en direkt följd av nutidsfeminismen.

 2. Carl Says:

  Ordböcker kommer snart säga:
  ”Jämställdhet: Överrepresentation av kvinnor i en grupp som kompensation för mäns historiska dominans. Rättvis fördelning av resurser mellan könen efter det att mäns arvsskuld tagits i beräkning.”

 3. AV Says:

  ninnitokan:

  Nu tar du på koftan som mamma stickat åt dig. Mamma fryser så då kommer du också göra det, lyssna på mamma nu! Vadå inte fryser? Du förstår väl att mamma blir ledsen när du inte använder den fina koftan hon stickat åt dig. Vill du att mamma ska bli ledsen? Va? Om du inte tar på dig koftan nu som en fin flicka, kommer jag tala om för pappa hur dum du varit idag, då ska du få se på andra bullar! Gud gillar inte flickor, som inte tar på sig sin kofta. Då gråter alla änglarna i skyn så barnen i Bangladesh översvämmas och drunknar. Det vill du väl inte ska hända? Nä ta på dig koftan så alla barnen får leva.

  Bra duktig flicka, nu får du en kaka!

 4. ninnitokan Says:

  AV: Jag garvar högt här! Underbart!
  Jag trodde att AV var en individ av manligt kön. Varför vet jag inte riktigt. Nu måste jag få fråga

  Är du man? I så fall är jag duktigt imponerad av hur väl du inser hur det är att vara kvinna i vår samtid.
  Det enda du missade är: ”Men vännen, du måste ta på dig koftan annars är du en dålig förebild för kvinnor”

  😀

 5. Valeria Says:

  Appropå begreppet ”hästtjej” – vad innebär det egentligen? Avlångt ansikte och stort arslet?

 6. Backlash Says:

  Det här tankesättet beror på utarmningen av matematikundervisningen i skolan. Dagen ungdom klarar inte alltför avancerade ekvationer.

  Jämställdhet = Y
  Andel kvinnor = X

  Gammal definition: Y = 100 – 2*SQR((50-X)^2)
  Ny definition: X = Y

 7. profanum_vulgus Says:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13704729.ab
  Här är en intressant historia. Hur tror ni det hade rapporterats om fem män hade SÖKT UPP en naken kvinna, jagat henne och sedan brottat ner henne på gatan?

 8. AV Says:

  Ninni: Jodå, jag är man, men det viktiga är inte vilket kön man har, utan vilken könsståndpunkt *ironi* (jmf när över/medelklassungdomar blev vänster på på 60/70-talet och pratade om klasståndpunkt och att föra ”trasproletariatets” talan.).

  Ärligt, så behöver man inte vara kvinna för att förstå det absurda i offerkoftstickningen för kvinnor. Det räcker med en människosyn att de flesta kvinnor, precis som de flesta män, är starka kunniga ärliga arbetssamma människor som själva vill definiera sitt liv. Samt ett uns av empati och analytisk förmåga. Du har ju heller inte svårt att förstå hur vi män har det, ”trots” att du är kvinna?

  Dessutom fuskade jag lite. Jag sammanfattade bara de vanligaste flosklerna för dåligt föräldraskap (med lite hjälp av Tage Danielsson) som jämförelse på vilket von-oben-perspektiv feminister talar till starka kvinnor. Du är ett offer, oavsett om du anser det eller inte. Och om du inte gör som jag säger blir jag martyr och kör känslomässig utpressning.

 9. Grodan Boll Says:

  @profanum_vulgus

  Vet inte. Jag reagerade dock mest på:

  ”Det var barn ute i området som kan ha sett honom. Så vi bestämde oss för att ta fast honom”

  Nog för att snoppen inte är speciellt vacker att titta på, men så hemsk att den lämnar traumatiska spår är den väl inte?

 10. ninnitokan Says:

  AV
  Samt ett uns av empati och analytisk förmåga. Du har ju heller inte svårt att förstå hur vi män har det, ”trots” att du är kvinna?

  Jag brukar säg att jag har ett hjärta stort som ett hyreshus och ett mod för stort för mitt eget bästa. Och det är det här ”trots” du skriver, jag syftar på då.
  För mig spelar det ingen roll om jag berörs själv. Jag känner av det i magen när media försöker binda ihop muslim med terrorist ”trots” att jag är övertygad ateist. Samma när ni män diskrimineras, när sexsäljare censureras och förtrycks, när människor födda med en viss läggning(pedofili) görs kollektivt ansvariga för individers sexuella handlingar mot barn osv. osv.

  Det är både en styrka och en förbannelse, men den är medfödd:)

  Jag upplever empatisk förmåga som en allvarlig brist hos människan. Det är få som klarar av att se förbi ”sin egen plats”. Så jag är fortfarande imponerad, AV. Ta åt dig, jag är snål med komplimanger;D

 11. Noterat Says:

  Kalla det inte jämställt utan GUMMVÄLDE vilket det ju de fakto är.

 12. Matte Says:

  Angående att kvinnor lyfts fram… Har kvinnor handtag någonstans? Det har jag aldrig sett, några kvinnor jag träffat har haft ”love handles”. Men det kan väl inte vara det?

  Nej, om kvinnor hade behövts lyftas fram överallt så hade de haft handtag.

  Angående feministisk jämställdhet… Som intresserad av matematik och logik har jag svårt att begripa hur de räknar, ibland är 75/25 jämställt och ibland är 75/25 diskriminering. Kan någon förklara hur feminister räknar?

 13. Ulf Andersson Says:

  Det var ju också ett sätt att nedvärdera kvinnor på –
  att påstå att 3 kvinnors arbete är lika bra som 1 man,
  eller att 1 man gör 3 kvinnors arbete……….

  ”50/50 minsann,
  Genusvetarprogram, hyser 9 kvinnor per man”

 14. Ulf Andersson Says:

  ”att påstå att 3 kvinnors arbete är lika bra som 1 man”

  My bad.
  Att påstå att 3 kvinnor gör ett lika bra jobb som 1 man”,
  skulle det givetvis stå.

 15. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2011/09/30/regeringen-3-kvinnor-gor-1-mans-arbete/

 16. Info Says:

  PHOTOSHOP

  kan göra mycket för jämställdheten. Som nu med Anna Laestadius Larsson, till vilkens krönika Pär länkar. Hennes profilbild visar en närmast underskön, ung, häftig brud, som avfärdar alla gubbar med en klackspark. Ni kan googla er fram till hur denna gamla tant ser ut i verkligheten.

  Det mest slående exemplet på åldersförfalskning, som jag känner till, är bilderna på den svenskhatande Ann-Charlotte Marteus, ledarskribent i Expressen. Från att på tidigare bilder ha varit ungefär 25 år, är hon på nytagna foton ungefär 20 år. Hon blir yngre och yngre för var dag som går.

  I själva verket rör det sig om tjock och otrevlig femtioåring.

  Wikipedia: ”Ann-Charlotte Marteus har en fil kand i statsvetenskap och skrivit C-uppsatsen ”Moderland eller androcentrum? En radikalfeministisk analys av det realistiska statsbegreppet” om internationell politik.[1] Marteus har gjort sig känd som en feministisk debattör.

  Hon började på Expressens kulturredaktion sommaren 1998, bland annat som tv-krönikör, bokrecensent och ledarskribent. Hon har som krönikör gjort sig känd som en stark kritiker av Sverigedemokraterna, och hennes krönikor i Expressen avslutades en längre tid med ”DAGENS FEL / Sverigedemokraterna”.”

 17. Pelle Billing Says:

  Bra att du lyfter detta Pär! Jag instämmer i att ordet jämställdhet håller på att förvanskas till att betyda ”så många kvinnor som möjligt”.

  Jag gjorde en liten satir över detta här:
  http://www.pellebilling.se/2011/08/malmofestivalen-och-jamstalldhet/

 18. Ella Says:

  AV och ninnitoan:
  I mina mest konspiratoriska stunder tänker jag att allt är ett iscensatt spel. Nutidsfeminismen MÅSTE hela tiden hitta på nya kvinnofällor att göda den egna organisamen med. Den dagen det inte är oerhört synd om kvinnor så förlorar ju tiotusentals kvinnor sina jobb inom genusindustrin. Jag känner mig allt oftare förnedrad av denna deras ”hjälp”!

 19. Argus Says:

  Samtidigt är det ju så att när kvinnor tar över manliga domäner så försvinner makten eller statusen därifrån. Kyrkan är avkristnad, riksdagens makt avtar, högskolornas kvalitet är ifrågasatt, åklagarväsendet kritiseras o s v. Då kan man ju fråga sig: Vad beror det på? Är det inte feminister som säger att en kvinna måste ha dubbla kompetensen jämfört med en man för att bli invald någonstans?

 20. Sam Says:

  För övrigt 1

  Hon kritiserar ju precis samma sak som du, hur kvinnor utmålas till offer i medier. Har Pär ens läst krönikan eller räcker det att läsa rubriker för att spräcka feminismens myter?

 21. ninnitokan Says:

  Ella:
  I mina mest konspiratoriska stunder tänker jag att allt är ett iscensatt spel. Nutidsfeminismen MÅSTE hela tiden hitta på nya kvinnofällor att göda den egna organisamen med.

  Jag anser att det är precis så.
  (Nu kommer jag använda lite sociologiska termer. Det är tänkt för att den som är insatt i sociologin ska känna igen termerna och Ni som inte är det ska ges möjlighet söka kunskapen om ni så önskar.)

  Makteliten inom feminismen(sociologisk fackterm: moralentreprenörer) tjänar så väl makt som pengar på den massiva kampanj dom bedriver. Sen där under finns vad jag brukar tänka på som ”goda feminister”, som har goda intentioner och sliter för det dom tror på, oftast ideellt. Men de är förblindade av kampanjen.

  Dessa ”goda feminister” gillar av förståliga skäl inte jämföras med nazismen, men det är den bästa jämförelsen, tycker jag, när man betraktar feminismen som socialt fenomen. (Jag har full förståelse för att ni ”goda feminister” tycker det är jobbigt, men för mig är jämställdhetsfrågor tillräckligt viktiga för att era känslor blir ert problem att hantera. Jag hoppas att era känslor mildras av att jag kallar er ”goda” och faktiskt även menar att ni är just goda människor.)

  Precis som nazismen var en sk. elitstyrd moralpanik[1] så är även feminismen det och som sådan måste den ”hitta på nya problem” för att inte självdö.
  De ”goda feministerna” är motsvarigheten till ”vanliga tyskar” som förleddes av retoriska utspel från makteliten inom nazismen.

  Jag känner mig allt oftare förnedrad av denna deras ”hjälp”!
  Amen!;D

  ——-
  [1] dagens boktips;D
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1405189339

 22. Backlash Says:

  Argus: Att de andra institutionerna tappar makt kan väl de flesta hålla med om, även om det finns fler förklaringar än att de övertas av kvinnor. I högskolans fall tror jag t.ex. det beror på att antalet människor som undervisar på högre lärosäten ökat kraftigt, vilket leder till inflation i kvalitet helt oavsett vilket kön de har. I kyrkans fall beror det på den allmänna sekulariseringen. Men hur menar du att riksdagens makt avtar och hur kopplar du det till att den släpper in kvinnor?

 23. Argus Says:

  Backlash: Förklaringen behöver nödvändigtvis inte vara att fler kvinnor släpps in. Kanske snarare att när institutionens makt falnar så tenderar inflödet av kvinnor att öka. Kvinnor har t ex inga problem med att vara präster i en kyrka som inte står för någonting och tycks också anpassa sig till riktig undermålig undervisning på högskolorna medan männen hoppar av i brist på verklig stimulans.

  Enligt den feministiska tesen att kvinnor måste vara dubbelt så duktiga som män så borde ju anseendet för högskolorna stiga när kvinnorna är i majoritet. Så sker inte. Riksdagens och åklagarämbetets status borde också ha stigit med kvinnornas intåg. Så har icke skett. O s v…

 24. Ulf Andersson Says:

  För övrigt 3: ”Mademoiselle”

  Jag är själv inte fransktalande,
  men jag tycker ändå att tilltalet
  ”mademoiselle” är ett uttryck
  för att man är artig och belevad
  och bemöter kvinnan med respekt –
  som en riktig gentleman:
  att vara gentleman är fult idag och det
  är något som bespottas av feminister.

  Själv beter mig som en gentleman
  både mot kvinnor, såväl som mot män:
  jag bemöter dem med respekt utifrån deras person –
  inte utifrån vilken könstillhörighet de har.
  Dessutom verkar det vara en utdöd sed att dra ut stolen
  för sin bordsdam och att hålla upp dörren.

  Jag håller i alla fall upp dörren för både kvinnor och män 😉

 25. Penumbra Says:

  SR:s ”Studio Ett” har fått pris. Här poserar den glada redaktionen – 5 män och 12 kvinnor. Skönt, då är i alla fall den arbetsplatsen jämställd… enl de nya normerna:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4722795

 26. Matte Says:

  Orsaken till att 3/4 är jämställt för feminister är att de förmodligen känner att det är så. Alltså känslan trumfar logiken i detta fall.

  Medans det för många jämställdister är logiken som trumfar känslorna. Och att det är därför det låter så korkat.

 27. Jocke S Says:

  Ulf Andersson. Mademoiselle är fröken, madame är fru på franska. Det som Pär och franska feminister tycks vara överens om (?), är att alltså att det franska ”fröken” skall försvinna.
  Men då borde den ju bort även här i landet, ”fröken” alltså.
  Och så är det väl i princip, vem säger fröken idag?.
  I Frankrike är man dock mer noga med artigheten och äldre formalia, så de franska feministerna kommer nog att stöta på motstånd. Och både där och i t.ex. Tyskland, finns ju ”ni” kvar, det som blivit allt ovanligare här hemma.
  När det gäller ”gentleman”, så anser jag att det fodrar samma tillbaks, dvs att både kvinnor och män är ödmjuka inför varandra. Men här råder ju rena kaoset i beteendet mellan könen i detta land! Tack vare den tilltagande vulgariseringen hos många (feminist)kvinnor!

 28. Jämställdhetsfeministern Says:

  Typiskt Pär och er ”jämställdister” att tycka att det är fel att det är tre kvinnor och en man i Centerpartiet. Ni är rädda för att förlora era manliga privilegier.

  För de flesta svenskar är det dock självklart att det alltid blir mer jämställt ju fler kvinnor det är. Jämställdhet är när kvinnor lyfts fram och män står tillbaka, så att andelen kvinnor blir så hög som möjligt.

 29. Jämställdhetsfeministern Says:

  Klart förresten att kvinnor drabbas värst av stress. Feministisk forskning har visat att kvinnor drabbas värst av allt, medan män glider fram på en räkmacka.

 30. Misslyckande Says:

  Hyckleriet når nya höjder

  Feminister är en slags rasism och apartheid på samma gång i vissa fall och områden

 31. Argus Says:

  Min tes styrks för övrigt av Centerpartiet: När kvinnorna tar över är partiet på väg ut…

 32. Joakim Says:

  Kompensera ”gubbväldet” inom de andra riksdagspartierna, alltså? Är det vad kvotering innebär?

  ”Lööf vill, precis som sin föregångare Maud Olofsson, lyfta fram kvinnor på centrala positioner. Eller hur, Annie? Snälla, säg inte att jag har missförstått dig! Då blir det så pinsamt. I så fall kanske du kan tänka dig att inte kommentera mitt påstående alls? Jag ber, jag lovar att rösta på dig om du inte dementerar den uppgiften!”

  För övrigt 1: Inga källor, som vanligt. Får krönikörer verkligen syssla med originalforskning?

 33. Backlash Says:

  Så här skulle de nog aldrig skrivit om en ung man som blivit partiledare eller minister: ‘Annies tuffa gubbmatch’

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article13706351.ab

  Det är ju trots allt ett antal välkända män som blivit partiledare före trettio – Alf Svensson, Jimmy Åkesson, Gustav Fridolin, kanske fler jag glömt. Förvisso inte både ministrar och partiledare i så unga år.

  Jag tror dock åldern och (den tunna) erfarenheten är mer kontroversiellt än könet nu när Annie Lööf fått en så pass tung ministerpost.

 34. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Backlash

  Feministisk forskning och oberoende granskning av svensk public service-tv och radio har visat att all kritik mot Maud Olofsson berodde på att hon är kvinna. Om Annie får kritik så är det också för att hon är kvinna. Ifrågasätter man det, så hatar man kvinnor.

 35. Feministisk ideologi kontra vetenskap, del 4a II(5). « kvinnaochantifeminist Says:

  […] återfinns en mängd individer som jag brukar omtala som ”goda feminister”(se här, här, här och här), som tror på sin sak och vill skapa en bättre värld. Tror fan att man blir […]

 36. Tobias Says:

  Man skulle nästan direkt kunna göra en hänvisning i detta och många andra fall till orwells bok djurfarmen där han säger att ”All animals (människor) are equal, but some animals (kvinnor) are more equal than others”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: