”Skandal att kvinnor inte kvoteras till muséer”

by

Det är ”skandal” att det inte ställs ut lika många kvinnliga som manliga konstnärer på landets konstmuséer, skriver Erica Treijs på Svenska Dagbladets kulturblogg. Hon förespråkar alltså principen att kön ska gå först när urvalet görs.

Intressant mot bakgrund av mitt tidigare blogginlägg, där vreden är stor för att kvotering gör det svårt för tjejer att dominera sångtävlingen Idol. Där hävdas att det måste få vara betydligt fler tjejer än killar som går vidare ifall tjejerna är ”bättre” än killarna…

Ännu mera intressant blir det när Erica Treijs mot slutet av sitt inlägg hyllar Artfact för att sju av de tio högst rankade svenska konstnärerna är kvinnor hos dem. Hmmmm… Hur var det nu… Skulle det inte vara lika fördelning? Men det kanske bara gäller åt andra hållet.

Fotnot: Rubriken på detta blogginlägg är inte ett ordagrant citat, det är min tolkning av innebörden av EricaTreijs blogginlägg.

För övrigt 1: Här kan du se en snutt ur Kulturnyheterna på SVT med rubriken ”Vill vi ha jämställdhet måste männen maka på sig”.

För övrigt 2: Här kan du läsa artikeln ”Män fick lämna plats på utställning i helgen”.

För övrigt 3: Här kan du läsa en amerikansk artikel som kritiserar den bild av män som sprids i amerikanska tevekomedier. Tack för tipset, Tommy.

För övrigt 4: Feministisk mötesteknik, vad är det? Detta kom på Genuslistan:

Välkommen på Intensivkurs i ickevåld och konflikthantering + Träning för tränare. Kursen tar bland annat upp tekniker för att ingripa vid sexism, homofobi, sexuella trakasserier, härskar- och makttekniker, samt innovativa feministiska mötestekniker (olika former av förslags- och beslutsrundor, underlättare, maktingripare, stämningsunderlättare etc). Helgen 22-23 oktober bjuder Studieförbundet Bilda in till en Intensivkurs i konfliktingripande, ickevåld och mötestekniker. För den som dessutom vill lära sig att lära ut konflikthantering till kolleger eller i organisationen, eller ha det som extrainkomst att själv ge kurser, organiseras en fortsättning 8-9 december: Träning för tränare i konflikthantering och ickevåld. Den som redan gått Intensivkurs eller Grundkurs i Ickevåld och Proaktivt Konfliktingripande kan gå Träning för tränare direkt.

Annonser

33 svar to “”Skandal att kvinnor inte kvoteras till muséer””

 1. Man United Says:

  Ursprungligen postat av trenterx
  Just precis.

  För ett år sedan, den 27e september 2010 anhöll Marianne Ny Julian Assange i sin frånvaro. Märkligt nog har det varit svårt att få fram exakt datum. Numera vet vi exakt datum genom Moloks korrespondens med Ny och genom Björn Hurtigs vittnesmål i London. Men på åklagarmyndighetens hemsida under rubriken kronologi står fortfarande bara September. Ingen dag. Alla andra händelser (med ett undantag) har exakt datum.
  http://www.aklagare.se/Media/Assange…ssangearendet/

  Frågan är varför? När beslutet om anhållan fattades var det hemligt. Syftet med att hemlighålla beslutet var givetvis att gripa Assange. Lättast om han inte visste att han var anhållen i sin frånvaro. Idag kan det ju inte finnas några hedervärda motiov för att dölja exakt dag och klockslag för anhållan.

  Två andra saker händer den 27.e september 2010.
  a) Julian lämnar Sverige.
  b) Marianne Ny, själv, lägger till en anklagelsepunkt i listan över anklagelser mot Assange (sid 95 i HäPM). Nämligen anklagelsen om sexuellt tvång mot Anna Ardin, vilken senare försvinner i tingsrätten.

  Jag har två frågor.

  1. Varför la Marianne ny till en anklagelse om sexuellt tvång den 27 september. Det är den enda anklagelsepunkten som står i hennes eget namn. Gissningsvis gjorde hon det för att ”krydda” anhållan. Men hände något speciellt på bevisfronten dagarna före?
  2. När exakt skedde anhållan av Assange. Klockslag? Framförallt: hände det före eller efter han lämnat Sverige?

  Eftersom anhållan hemlighölls för Assange (och även för Hurtig antar jag) verkar det extremt osannolikt att Julians motiv att lämna Sverige är att han vet att han anhållits i sin frånvaro.

  I stället spekulerar jag i en en annan möjlighet. Sverige hade nog kontinuerlig bevakning på Assange och visste nog exakt när han satte sig på ett plan för att lämna landet. Marianne Ny får reda på det strax därefter och anhåller honom i sin frånvaro just därför att han har lämnat landet. Assanges utresa kommer före beslutet om anhållan. Det är kanske det Ny vill dölja genom att vara diffus med datum för anhållan. I praktiken betyder det, som vi vet idag, att fällan slog igen och att Assange hamnade i husarrest i England. Marianne Ny har sedan aktivt avstått från möjligheten att förhöra Assange i London genom ”Mutual Legal Assistance”.

  Frågan blir: är detta en diabolisk plan som krönts med framgång (kontroll över Assanges rörelsefrihet) eller var det ren otur (för Assange) att Ny misslyckades med att genomföra ett förhör i Sverige.

  Min teori är att Marianne Ny anhöll honom när hon visste att han hade lämnat landet. Det har jag också skrivit i ett tidigare inlägg för några veckor eller månader sedan. Nu när Molok har upprättat en kontakt med Marianne Ny kanske h*n kan skicka en ny fråga och be att få veta tidpunkten för anhållan. Jag förutsätter att åklageriets diarium över åtgärder är tidsstämplat. Sedan kanske det finns någon som har kontakt med JA som kan fråga honom med vilket plan han avreste.

 2. Man United Says:

  Timbro lanserar ny debattbok: Stärkta men inte starka. Om svenska domstolars svaga konstitutionella ställning Från 2011-08-24

  Citat:
  – Rättegångarna mot Julian Assange och The Pirate Bay har gjort att svenskt rättsväsende hamnat i det internationella strålkastarljuset. Bilden av det svenska rättsväsendets ställning är inte entydigt positiv, säger Joakim Nergelius……

  I Sverige sågs länge politiken som överordnad juridiken. Men på senare år har det skett flera förändringar. Den senaste grundlagsreformen har på olika sätt stärkt ett oberoende rättsväsende…..

  – Sverige borde införa en plikt att tjänstgöra som nämndeman i domstolarna. Uppdragen skulle kunna lottas ut bland allmänheten. Det skulle på sikt skapa större intresse och engagemang för dessa viktiga frågor, poängterar Joakim Nergelius.

  http://www.mynewsdesk.com/se/pressro…ellning-673277

  Joakim Nergelius är professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet

 3. Man United Says:

  Nu kör man en ny hatkampanj för fullt i MSM inför domstolsbeskedet nästa vecka. T o m hans eget land gör det med de usual idiots birgitta jonsdottir, DDB, Herbert Snorreson.

  The legal year” börjar 3 oktober (och slutade någon gång precis efter juli-hearingen får man anta). Därav den långa tiden mellan hearing och beslut.

  http://www.swedenversusassange.com/July-Appeal.html

  Om saker är som jag tror så har säkerligen domarna i UK blivit utsatta för påtryckningar av olika slag dock.
  __________________
  Media in general are so bad..

  https://www.flashback.org/t1275257p2960

 4. Man United Says:

  Hearing om regeringsuppdraget Jämställdhet på museer

  http://bambuser.com/channel/HistoriskaMuseet/broadcast/1703122

  ”42 miljoner ger genus- balans på Moderna

  Bättre könsfördelning. Satsar på verk av kvinnliga konstnärer. ”

  http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter…el_2944853.svd

  Sveriges första kvinnomuseum

  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_umea?title=sveriges_forsta_kvinnomuseum&videoid=970534

 5. Pär.B Says:

  Det bör påpekas att 90 procent av alla de studenter som läser på museivetarprogrammen är kvinnor. Så har det varit sedan start från slutet av 90-talet. Inriktningen på dessa program är också starkt politiskt vinklat i glad genusanda. Då begreppet jämställdhet numer förlorat sin betydelse och kidnappats av feminister kommer strävan att bli 100 procent jämställt bli uppfyllt då museerna i stort sett består av 100 procent kvinnor.

 6. Man United Says:

  Är konsten jämställd? Får kvinnliga konstnärer den plats de förtjänar?

  Nu ska det undersökas av ett nytt forskningsprojekt, fiansierat av Statens kulturråd.

  Fyra muséer med samlingar i Göteborg, Stockholm, Malmö och Norrköping ska detaljstuderas för att se vilka konstnärer som är representerade och hur deras verk exponeras.

  http://jämställd.se/2010/07/22/jamstalld-konst/

 7. AV Says:

  Pär S: Hur kan du komma här och kräva samma regler åt båda hållen? Jämstäldhetsfeministern har ju förklarat det här åtskilliga gånger. Om det är 70% män är det ett sunkigt genushål. Det finns det hela bibiotek som säger. Den enda lösningen är att männen makar på sig och vi kvoterar in MINST 50% kvinnor. Om det däremot är 70% kvinnor är det ett tecken på girlpower. Duktiga kvinnor får äntligen ta plats utan glastak och patriarkala härskartekniker. Här råder nästan perfekt jämställdhet. När du dessutom både ställer krav på att om det är 50/50 åt ena hållet bör det vara det åt andra hållet samtidigt som du kritiserar hela 50/50-tanken vet man ju inte vad du står. Nu får du bestämma dig, spelar kvantitativ jämställdhet någon roll eller inte? Man blir så förvirrad…

  *ironi*

 8. Lasse Says:

  http://po.tv4.se/fragor-svar/program/varfor-naket-i-robinson/

  Läsvärt

 9. Man United Says:

  ”Långt kvar till jämställt kulturutövande
  Jämställd konst och lika villkor för dem som utövar konstnärlig verksamhet. Finns det? De senaste åren har frågan tagits upp i flera rapporter och jämställdhetsprojekt. Visst rör det på sig, men forskning visar att resurserna fortfarande finns där männen finns.”

  http://www.genus.se/meromgenus/teman/kultur/langt-kvar-till-jamstallt-kulturutovande/

 10. Man United Says:

  @ Pär B

  1. Intressant. Har du källa på det att visa upp för genus industrin?
  2. Konsten finner egna vägar när den är äkta. Det är inte sällan den kommer underifrån såsom grafitti,rap och bilkulturen i förorten. Jämför raggarrörelsen på 60-talet. Det skapas inget nytt inom litteratur,teater,opera,musik. Möjligtvis dokumentär film med Josh Fox som berör något universellt.

  Det är inte samma tugg sen 60-talet, det är är värre än 70/80-talet med focus på köns egoism och misandri. Konstformen är kollektiv utan att den nödvändigtvis behöver vara jämställd än mindre stöpt
  i bestämd genus form.

  http://www.svd.se/kultur/understrecket/bohemen-alla-tiders-outsider_409087.svd

 11. Man United Says:

  Konst idag genomsyras av dumhet och okunnighet. Kan någon stoppa Lars Vilks och Johanna Rytel. De kanske kan göra en installation ihop, Vem vill betala för statsfeministisk porr som är så trist.

  http://www.expressen.se/debatt/1.1114663/med-dagens-feminister-finns-ingen-sexuell-revolution-i-sikte

  Konst som uttrycksform kvävs av feminism. Det finns ingen debatt vad som är konstnärligt och konstnärlig kvalité. Feminismen kväver även samtalet för kunskap,förståelse och empati för medmänniskor som är förtryckta och lider att svält,katastrofer och krig världen över.Konst blir dessutom så j tråkigt när den inte får vara fri från radikal statsfeminism och genus kontroll…..

 12. Hjalmar Says:

  I SVD svamlar Anna Laestadius Larsson som vanligt om hur synd det är om (unga) kvinnor… Får hon verkligen betalt för sina ”krönikor”? Eller är ALL praktikant på tidningen?

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ar-duktiga-flickan-2010-talets-backlash_6512586.svd

  Om ALL tycker att det är synd om unga svenskor, så kanske hon skulle ta och resa utanför Västeuropa någon gång…

 13. Hjalmar Says:

  Hoppsan, jag läste rubriken som: ”Skandal att kvinnor inte kvoteras till moskéer” 🙂
  Men så hade förstås Erica Trejs aldrig skrivit.

 14. Ulf Andersson Says:

  Jag trodde att konstnärer, oavsett kön,
  var tvungna att ha talang och att komma fram
  på egna meriter.

  Jag måste nog ha fel värdegrunder eller helt åt h-e fel
  värderingar här i livet.

 15. hsl Says:

  TV4 förklaringen var solklar; nakna män är komiskt men inte nakna kvinnor. Då vet vi det …

 16. Petter Says:

  Gillar att en del asiater skapar mediakrig över en godisförpackning medan kvoteringsväldets upprustning mot gruppen män inte belyses överhuvudtaget.

 17. Johannes Westlund Says:

  Jag tycker den här diskussionen känns konstig. En jämställd konst förutsätter att fokus inte ligger på utövarens könsorgan utan på utövarens alster. Jag vill att de museer som är statligt finansierade ska välja verk till sina uställningar utifrån kvalitet och inte utifrån konstnärernas könsorgan. Jag tycker det är osmakligt. Om fler tjejer är bra i idol så ska självklart tjejerna fram. Om fler män gör högkvalitativ konst så är det rimligt att det avspeglas i utsällningen.

  Dessutom är det irrelevant att prata om könsfördelning över hela utställningen. Jag vill se statistik på könsfördelningen över samtida konstnärer. För att historien har fler manliga konstnärer är faktum. Dagens män ska inte hållas tillbaka av att gårdagens män också var frammåt och bra.

  Konstigt, det är vad den här diskussionen är.

 18. Tobias Says:

  Kulturministerns avslutande kommentar i avsnittet från kulturnyheterna är värd att lyftas fram: ska vi kvotera in kvinnor, så finns det en rad andra saker som vi i så fall också bör kvotera: invandrare, åldersskäl etc.

 19. dolf Says:

  Hm, hon säger ”Men kvinnors möjligheter till självförverkligande har genom historien varit begränsade, inte minst på grund av den brist på kvalificerad kritik som mötte dem.” Jag undrar, säger hon inte då också att kvinnor varit underrepresenterade inom konsten för att de varit sämre? De har inte fått kvalificerad kritik, alltså har ingen talat om för dem att de producerat skit, alltså är det fel att mäns konst finns på museer bara för att den är bra. Eller hur skall man tolka det?

 20. Jämställdhetsfeministern Says:

  Klart att kvinnor måste kvoteras in på muséerna. Det är en oerhörd skandal, ifall så inte sker. Ännu ett bevis för att kvinnor är förtryckta och diskriminerade i Sverige. Minst 50% av all konst som visas på muséer måste vara gjord av kvinnor. Det är en självklarhet. Tycker man inte det hatar man kvinnor.

 21. Jämställdhetsfeministern Says:

  Och jag tror att ni alla egentligen förstår att kvotering infördes som ett verktyg för att uppnå jämställdhet – dvs att öka andelen tjejer/kvinnor. Det är inte alls tänkt att stänga dörrar för duktiga tjejer på Idol eller på högskolorna, till förmån för killar. Kvotering är till för att lyfta fram kvinnor. Det är mycket osmakligt och skandalöst upprörande att kvotering vid ett par tillfällen missbrukats för att öka andelen killar/män. Det visar också vilket enormt förtryck som svenska kvinnor lever under idag.

 22. dolf Says:

  ”kvotering infördes som ett verktyg för att uppnå jämställdhet …. Det är inte alls tänkt att stänga dörrar för duktiga tjejer på Idol eller på högskolorna, till förmån för killar.” 😀 Bättre än så kan det inte sägas. Tack för den feministern.

 23. barfota Says:

  Feminister passar utmärkt på muséer

  Men så är ju också feminismen med sin unkna manssyn gammalmodig, mossig och förlegad. Så långt ifrån verklig jämställdhet man någonsin kan komma.

 24. Nils Jungenäs Says:

  Pär:

  Tänk på att ”feminister” inte är en homogen grupp.
  Tänk på att bara för att nån tomte upprörs över kvotering i idol och en annan vill ha kvotering till ett konstgalleri, betyder det inte att båda är för ensidig kvotering. Det jan ju vara så att den ena är för kvotering och den andra emot.

 25. Ulf Andersson Says:

  @ barfota
  ”Feminister passar utmärkt på muséer”

  😀

 26. Ulf Andersson Says:

  ”Hjälp finns att få”

  Jag tycker att det är väldigt fult av feministerna
  att göra kvinnor hjälplösa.

 27. Clabbe Says:

  Kan inte någon göra en lista på alla marxistfeministiska krönikörer som SvD har? Tidningen är ju längre till vänster än Norrskensflamman! Varför har aldrig vänstertidningarna högerkrönikörer?

 28. Joakim Says:

  ”Men i dag är det kvinnliga konstnärer som står för de största framgångarna. På Artfacts är sju av de tio högst rankade svenska konstnärerna kvinnor och Nathalie Djurberg, Klara Lidén och Karin Mamma Andersson hör till de namn som internationella museum gärna ställer ut.

  Så att det inte ställs ut lika många kvinnliga som manliga konstnärer på konstmuseerna i Sverige är inget annat än ett bevis för att gamla värderingar fortfarande sitter i väggarna.”

  Ska man tolka det som att Trejis menar att kvinnliga konstnärer utesluts endast för att de är kvinnor? I så fall hoppas jag verkligen att hon inte jämför dessa kvinnor med historiska konstnärer.

  Fotnot: Rubriken kan uppfattas som ett syftningsfel då jag först trodde att det handlade om att kvinnor borde kvoteras till arbetsplatser i form av muséer, vilket i så fall vore ännu mer absurt. Jag tror även att rubriken hade varit bättre utan citationstecken.

  För övrigt 4: Vad har homofobi med kvinnoförtryck att göra?

 29. Anders from Sweden Says:

  Joakim: ”För övrigt 4: Vad har homofobi med kvinnoförtryck att göra?”

  Jo, till skillnad från de dumma männen är feminister helt fördomsfria. Det ger sig uttryck i att man insett att könet (förutom anatomi) är socialt konstruerat. Därmed närmar de sig konservativa kristna, för om könsidentiteten och sexualiteten är socialt konstruerat, endast är skapat av miljöfaktorer, då kan man också avhomofiera folk socialt.
  Om man istället accepterar att vi alltid har en biologisk grund, eller ramverk, finns det ingen anledning att ändra på människor i grunden heller, utan acceptera dem som de är.

 30. AV Says:

  Oj, Anders from Sweden är samma gamla lätt sarkastiska AV

 31. Nils Jungenäs Says:

  Man United

  Starta en blogg.

 32. Man United Says:

  @ Clabbe säger Tidningen är ju längre till vänster än Norrskensflamman! Varför har aldrig vänstertidningarna högerkrönikörer? Haahaha. Word!

 33. AnnanDan Says:

  ”Skandal att kvinnor inte kvoteras till muséer”

  -Jag känner några som borde ställas ut. Bland rovdjuren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: