Prisad författare vill skära av männens organ

by

Sara Stridsberg är en framgångsrik och prisbelönt författare. Hon romandebuterade 2004 med ”Happy Sally” och blev nominerad till Augustpriset för både den följande romanen, ”Drömfakulteten” och ”Darling River”.

År 2007 tilldelades hon bland annat Nordiska rådets litteraturpris för sin roman ”Drömfakulteten”, en fri fantasi kring feministen Valerie Solanas. ”Stridsberg blandar dokumentärt material och fri fiktion i en febrig, vibrerande prosa”, skrev Nordiska Rådet i sin motivering.

Sara Stridsbergh har fortsatt arbetet omkring Solanas med pjäsen ”Valerie Solanas ska bli president i Amerika”, som har spelats på Dramaten. Våren 2009 fortsatte Stridsberg samarbetet med Dramaten med pjäsen ”Medealand” med Noomi Rapace i huvudrollen.

Enligt Wikipedia har Sara Stridsberg fått fem litterära priser:

– Sveriges Essäfonds pris 2004
– Aftonbladets litteraturpris 2006
– Nordiska rådets litteraturpris 2007
– Gustaf Fröding-stipendiet 2008
– Tidningen VI:s litteraturpris 2010

Det rör sig alltså om en person som i allra högsta grad tillhör det litterära och kulturella etablissemanget. Då kan det ju vara intressant att fundera över var hon står i genusfrågan.

Det visar sig att Sara Stridsberg är tämligen radikal på den punkten. Hon vill skära av männen deras könsorgan. Det verkar så i alla fall.

Som du kan läsa i Dagens Nyheter här har Stridsberg varit med om att grunda en sammanslutning kallad S.K.A.M. Akronymen står för ”Skär Kukarna Av Männen”. Dagens Nyheter skriver om S.K.A.M. att det är ”en sammanslutning av författare som vill bryta ner patriarkatets makt över litteraturen”.

Skär Kukarna Av Männen har producerat ett manifest, som publicerades i den feministiska tidningen Bang nr 4/02. Där står bland annat: ”Tjejer ska inte få fett med skit så fort de ger ut en bok” och ”Ge fan i att skriva om oss, nu är det vi som skriver om era kukar”. Det framgår inte om det står något om själva skärandet. Jag har själv inte haft tillgång till artikeln i Bang – är det någon läsare som har den?

Det där ”fett med skit” för att ge ut en bok verkar ju inte ha drabbat Sara Stridsberg själv, av listan på litterära priser ovan att döma. Men kanske är hon undantaget som bekräftar regeln?

Sara Stridsberg tog initiativ till, och genomförde, en översättning till svenska av SCUM-manifestet (”Society for Cutting Up Men” av Valerie Solanas). Där står det att mannen är en biologisk olycka som snarast bör utplånas.

När den svenska översättningen av SCUM-manifestet var färdig var det fest, skriver DN här. Jag citerar DN:

”Författaren och journalisten Sara Stridsberg älskar Valerie Solanas. […] Nu har hon översatt ”SCUM-manifestet” och tagit initiativ till utgivningen. ”Ingen text har förändrat mig så”, skriver Stridsberg i förordet. ”Den har förändrat mitt sätt att tänka, mitt hjärta & min fitta, mitt sätt att röra mig genom staden, den har lärt mig allt jag behöver veta.

– Det är en hyllning. Solanas har skrivit en fräck, rolig och respektlös litterär text. Och litterära texter bär ofta på otäcka omoraliska saker som man som person tar avstånd ifrån. Men man får vara blind om man inte ser att Valerie Solanas är kritisk mot vårld, säger Sara Stridsberg som rusar omkring som Pippi Långstrump i kort klänning, randiga strumpbyxor och stor klut kring huvudet.”

Det där att Valerie Solanas är kritisk mot våld kan man ju fundera över, mot bakgrund av att hon försökte mörda konstnären Andy Warhol. DN skriver vidare:

”Senare greppar hon kvällens ikon, Kerstin Thorvall, och leder henne fram till scenen för högläsning av ”SCUM-manifestet”. När Kerstin Thorvall läser att män är passiva grönsaker skrattar alla högt och hest.”

Ja, det var lite om genussynen hos denna prisade författare. Det är alltid intressant att veta vad folk tycker och står för.

En del kanske skulle säga att Stridsberg inte menar allvar när hon säger sig älska SCUM-manifestet, och att hon bara skämtar när hon startar sällskapet Skär Kukarna Av Männen. Men – jag undrar hur många litterära priser en man hade fått om han hade grundat föreningen S.T.A.K. (”Skär Tuttarna Av Kvinnorna”). För övrigt, hon som skrev SCUM-manifestet försökte döda Andy Warhol. Undrar om han tyckte det var ett kul skämt.

58 svar to “Prisad författare vill skära av männens organ”

 1. Bishounen Says:

  Ytterligare ett av de flertaliga manifestationer hos radikalfeminismen som ytterligare övertygar mig om att många av dess anhängare genuint lider av faktisk Penisavund.

 2. Ursus Says:

  Underförstått så är det bara vita män hon vill skära kuken av, det sätter jag en fot på.

 3. John Nilsson Says:

  Som jag sagt tidigare, så var Andy Warhol öppet homosexuell (om man skall tro Wikipedia), men i detta fallet det hjälpte honom skvatt intet. Annars brukar ju (vita) heterosexuella män vara de mest hatade av hardcore-feministerna.

  …”1968 blev han skjuten, vilket fick påtagliga följder för hela hans verksamhet. Efter en lång konvalescens började Warhol åter ställa ut sin konst, från 1972 och fram till sin död 1987.”…

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Andy_Warhol

 4. Itchy Says:

  Var det inte Kerstin Thorvall som åkte på ”dansresor” till Afrika?

 5. farmaren Says:

  Vet någon läsare om det finns någon länk till den svenska översättningen av scum som pdf? Med Sara Stridsbergs förord. Jag har bara hittat den på engelska. Vill inte gärna betala för boken…

 6. Man United Says:

  Det har varit tyst bland konst intresserade och homosexuella angående scum och skam. Helt j tyst. Andy w höll på bryta ny mark dessutom och solanas klarade inte av det. . .som dagens feminister som hyllar henne.

 7. Matte Says:

  http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Penisavund

 8. John Nilsson Says:

  Pjäsen”Valerie Solanas ska bli president i Amerika” togs uppenbarligen emot med öppna armar när det begav sig:

  http://www.svd.se/kultur/scen/olsson-obeskrivligt-bra_355514.svd

  Monika Wehlin, med bloggen APA (AntiPatriarkal Agenda), var kanske inte lika lyrisk, men bekräftar det som ibland förs fram som kritik mot feminister här på GenusNytt – att feminismen (och mäktiga män) mer ses som en karriärväg för makthungriga kvinnor, än en längtan efter jämbördiga relationer mellan könen. Wehlin ger två exempel:

  …”Men Stridsberg ångar på och har fått en helt annan karriär tack vare Solanas och blir både nominerad till Augustpriset för sin Solanas-roman och får Aftonbladets kulturpris, för densamma. Vattentäta skott mellan kultur och samhälle.”…

  …”Solanas själv, tidigt sexövergreppad, fortsatte hora för att finansiera sina studier. En trasig intelligentia som knarkade och skrev om hur sexualiteten trycker ner kvinnorna. Hon var en krigare, som ville göra upp med männen en gång för alla, samtidigt som hon ville bli kompis med Andy Warhol för att lansera sig själv och sin vision. Det gick inget vidare”…

  Wehlin verkar inte ha skrivit sedan 2008, så det känns lite sådär att ta henne som exempel, hon kanske inte ens är i livet, vad vet jag. Men hennes observationer kan ju vara giltiga ändå.

  *
  Sen läste jag Kerstin Thorvalls bok ”Det mest förbjudna” för några år sedan, och även om jag inte kommer ihåg hela handlingen, så minns jag att jag då läste den med stor behållning – ”dansresor” eller ej.

 9. John Nilsson Says:

  Länk till Wehlins APA-inlägg:
  http://wehlin.blogspot.com/2006/12/valerie-jean-solanas-ska-bli-president.html

 10. Claes-Peter Says:

  En liten, liten aning orättvist, att kvinnor kan beskriva stympning av mäns könsorgan och komma undan med att det var ”ett skämt” eller ”satir”. Om en man skulle skriva något liknande, fast med könstillhörigheten omkastad, så skulle nog ingen se humorn i det. Inte heller skulle någon tidning låta trycka det.

  I Susanne Biers prisbelönta film ”Hämnden” arbetar den danske läkaren med kvinnor som fått sina underliv förstörda av banditer alt. gerilla i ett ej angivet land i Afrika. (Fast Sudans president protesterade ju mot filmen redan innan den hade visats.) Läkaren försöker att verka i Jesu efterföljd och behandla offer och förövare lika – men när bandithövdingen skrattande kommenterar en ung kvinnas död på operationsbordet med ”big knife – small pussy”, så brister det för läkaren, och han utlämnar banditen till att lynchas av flyktingarna i lägret.

  Så, om det hade varit tvärt om – att det var män som var sönderskurna – så skulle somliga ha applåderat eller skrattat? Man vill ju helst inte tänka sig det scenariot. Men det väcker ju frågor kring dessa s k feministers intellektuella och moraliska status.

  Valerie Solanas – har för mig att hon var en hemlös kriminell, som finansierade sitt drogmissbruk genom att prostituera sig. Hon påstås ha skjutit Warhol pga att denne inte var intresserad av att anlita Solanas som skådespelerska i en kommande film. Vid skottlossningen skadades även en av Warhols vänner, men av en lycklig slump bara lätt.

  Det är på sätt och vis frestande, men jag avstår ändå från att lägga ett förslag om att vi ska utse Jack the Ripper som männens ”kontra-idol” för att väga upp Solanas…

 11. Jonna Says:

  Kolla den här då:

  http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19420740.htm#K28P13S3

  ”Kroppsvisitation eller kroppsbesiktning av en kvinna får inte verkställas eller bevittnas av någon annan än en kvinna, läkare eller legitimerad sjuksköterska.”

 12. Sören Says:

  Suck, ja… i en annan tid hade hon hyllat en annan trasig och förvirrad människa som skrev en bok och blev mördare….

 13. Info Says:

  TILL DEN MAGNIFIKA UPPRÄKNINGEN AV LITTERÄRA PRISER, SOM STRIDSBERG ERHÅLLIT

  kan läggas ett omnämnande, att hon också varit nominerad till Sveriges Radios romanpris 2005 (för ”Happy Sally”) och att hon året innan fick Förenade kulturtidskrifters essäpris.

  Hennes popularitet inom det lilla, svenska kulturetablissemanget är gränslös.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=3584273

  Sveriges radios sommarvärd var hon så sent som i år. Som sådan presenterade hon ett fullständigt intetsägande musikprogram. Men vad gör det. Om man är Sara Stridsberg behöver man inte ens kunna sjunga Gubben Noak halvfalskt för att betraktas som en utsökt, musikalisk begåvning och en kvinnlig ”förebild för unga tjejer”.

 14. JD Says:

  August Strindberg kritiseras ofta av feminister för att ha varit kvinnofientlig. Vad kan man då säga om Stridsberg!
  Stridsberg är en kvinnlig variant av Strindberg gånger tusen.

 15. Jämställdhetsfeministern Says:

  Det är jättebra att feminister säger att de vill skära kuken av män. Fattar ni inte att det är härlig skojsam satir?! Precis som Valerie Solanas briljanta verk och SCUM och hennes tokroliga mordförsök på Andy Warhol.

  Läser man lite mer så framgår det ju att det Sara Stridsberg och vi andra feminister vill säga är att män alltid har förtryckt kvinnor, men att det är slut med det nu, för nu ska ni män hålla käft. Män ska självklart aldrig få kritisera kvinnor, för det är kvinnor som ska kritisera mäns kukar. Vi står för jämställdhet, helt enkelt!

 16. JD Says:

  Finns det någon förälder som skulle våga låta Stridsberg sitta barnvakt? Framförallt om det är åt småpojkar?

 17. Pelle Billing Says:

  Bra research Pär!

  Det är glasklart att mansförakt och manshat inte bara är tillåtet i kulturetablissemanget, utan det kan t o m vara en tillgång.

  Som av en slump har även jag bloggat om en avskuren penis idag:
  http://www.pellebilling.se/2011/10/osynlig-misandri/

 18. Jonna Says:

  Eller den här
  http://www.ingripande.se/nyheter.html

 19. Backlash Says:

  Var det inte Kerstin Thorvall som åkte på ”dansresor” till Afrika?

  Man skulle kunna tro att det var hon som skrev boken ‘T i o s m å n e g e r p o j k a r’. 🙂

 20. Man United Says:

  Dessa radikafeminister framstår som omogna och dåliga förlorare trots att de åtnjuter privilegier och inte har samma spelregler. Dessa radikalfeminister skriver skitdåligt men kräver Uppmärksamhet genom att kritisera alla som skriver ner dom. Vad händer om en kvinnlig journalist skriver ned sara stridsberg? Katt fight

 21. Trumpetkantarellen Says:

  Sara Stridsberg är vit och priviligierad. Kom ihåg det. När ska feminismen börja kvotera in invandrarkvinnor till olika priser etc. Varför är det alltid så att feministerna är vita priviligierade etniskt svenska kvinnor.

  Släpp moder sveas spenar ! Nu har ni fått tillräckligt med entrecote och bör maka på er för inavdnrarkvinnornas skull.

 22. Man United Says:

  Evin Rubar,Laleh,Camilla Lindberg är värdiga pristagare. Finns fler. För att inte tala om männen. Håller med om att det är vita feminist brudar som gäsp är j grunda i sitt tänk och uttryck. Föredrar sydamerikanska,spanska vänster kvinnor som har kvar sitt inre. När vi snackar utmärkelser och konstnärlighet Varför inte se individer. ..osv

 23. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2011/10/01/nya-uppgifter-om-s-k-a-m-s-c-u-m-pa-genusnytt/

 24. Farbror Torsten Says:

  Här kommer lite ironi så här på lördagskvällen:
  ——————-
  Stoppa hårmaktsordningen!!

  En ny studie visar att håriga människor har kortare utbildning, tjänar mindre och har lägre social status än rakade och vaxade människor. Studien är utförd på 950 000 svenskar där många olika variabler har kontrollerats.

  Även en tysk studie har uppvisat samma hårresande resultat. Detta är upprörande. Det visar att hårbeväxta människor systematiskt förtrycks och är underordnade rakade och vaxade människor, dvs. vi lever i en hårmaktsordning.

  För att råda bot på denna uppenbara orättvisa föreslår jag ett omfattande åtgärdsprogram där vi inför kvoteringar för människor över 105 hårstrån per genomsnittlig kvardratdecimeter stor kroppsyta till alla politiska församlingar, akademiska församlingar, statliga myndigheter och styrelser.

  Inom den privata sektorn bör vi hota med dryga böter för de som inte kan uppvisa ett statistiskt jämlikt mönster av rakade och håriga människor. Eller ska vi slå till med norsk lagstiftning på en gång och hota med upplösning av alla företag som inte uppnår målen?

  Vi måste också se till att kartlägga lönediskrimineringen mellan håriga och de som är rakade och vaxade. En särskild hårombudsman, en så kallad HårO, på statlig nivå bör tillsättas som omedelbart tar tag i den saken.

  Vidare vill jag införa ett särskilt institut som forskar om den hårmaktsordning som nu har bevisats samt forskar om att människors hårighet i själva verket enbart är en social konstruktion. Detta institut bör arbeta för att hårighetperspektivet integreras inom all forskning som bedrivs på svenska universitet och högskolor. Antagligen finns det fler orättvisor mot hårbeväxta, exempelvis skillnader i vården, arbetsmiljön, utbildning, mobbing och ökad våldsutsatthet.

  Sedan anser jag att hårbeväxta bör få särskilda bidrag och informationsrådgivning om hur man startar egna företag så att även hårbeväxta får möjlighet att konkurrera med de rakade och vaxade.

  Personligen skäms jag över att ha rakat bikinilinjen och vill med detta inlägg i debatten erkänna mitt kollektiva ansvar och min kollektiva skuld över den rådande ordningen. Överallt finns osynliga strukturer som hindrar hårbeväxta från att lyckas i dagens samhälle. Fördomar och hat mot hårbeväxta flödar bokstavligen fram i media och på andra arenor som sajter elakare än http://www.FarbrorTorsten.com. Detta vill jag göra något åt. Du som väljer att blunda och förneka verkligheten kommer att acceptera den.

 25. Elina Says:

  Det var för övrigt inte bara Andy Warhol hon försökte mörda utan även konstkritikern Mario Amaya och managern Fred Hughes. Men de var ju män, de också.

 26. Torstensson Says:

  Här är en intressant artikeln som säger att kvinnor forväntar sig att bli förförda av sina män och blir avtända på dom när männen förväntar sig att jämlikhet även ska gälla i sängen.

  http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1394595/Has-equality-destroyed-sex-life-A-controversial-book-claims-feminism-rise-new-men-killed-womens-libidos-.html

 27. Joel Johansson Says:

  Jättebra att Pär lyfter fram dessa kvinnor. Det är helt rätt sak att göra.

  Somliga kanske tycker att ”ja, men det där är ju radikalfeminister”, men faktum kvarstår att det är människor som dessa som formar den feministiska diskursen.

 28. Penumbra Says:

  Jag konstaterar bara att fascistfeministerna blir alltmer vulgära i sina uttalande och skriverier. Tolkar det som en slags desperation.

  Att männens könsorgan hamnar i fokus från och till har förklarats av Sigmund Freud för länge sedan – det som brukar kallas för ”penisavund”.

  Feminister har problem med Freud – penisavund är ett sådant. Ett annat är att han tolkade påståenden från kvinnor om att ha utsatts för sexuella övergrepp av sina fäder som fantasier.

  På 60-70-talet låg många på sofforna hos psykoanalytiker eftersom det var på modet. När de slutade med det blev det på modet att hata män, vilja skära av deras organ, samt uppmuntra flickor att anmäla sina fäder, varmed en hel del oskyldiga män hamnade i fängelse.

  Nu tycks man ha fått rätsida på incestanklagelserna men diagnosen ”penisavund” är lika aktuell som på 1800-talet.

 29. Dan Says:

  @Penumbra

  Jag har alltid undrat varför dessa radikalfeminister är så fästa vid männens könsorgan. I alla sina kritiska texter MÅSTE de nämna ordet kuk, att deras motståndare har dåligt tryck där nere osv. De är så de mest vulgära kvinnor man kan tänka, utan hyfs, uppfostran eller gränser.

  @Trumpetkantarellen

  Du har rätt. De feminister som hörs är alltid vita priviligierade etniskt svenska kvinnor. De släpper aldrig in några andra kvinnor. Min kusin som hjälper utsatta kvinnor och jobbar 90% ideellt brukar nämna att de stora bidragen på flera hundra tusen eller några miljoner tillfaller feminister som är etniskt svenska kvinnor.

  De etniskt svenska feministerna vill aldig samarbeta med kvinnoorganisationer som drivs av feminister från andra länder utan irriteras mest för att de tar lite av ”deras” resurser, även om det är smulor i sammanhanget.

  Hon berättar hur de etniskt svenska feministerna flyger business till flera olika länder per år (helst sydliga länder) för att delta i ”kvinnokonferenser” när de i själva verket mest åker på semester. De brukar visa sig första timmarna för att sedan försvinna. Hon berättar att de har sina fina kontor och bra löner och hur de alltid har goda kontakter med de som delar ut bidragen.

 30. Torstensson Says:

  Dan

  Det påminner mig lite om att en del av feministerna verkar vilja bestämma också vilka kvinnor som svenska män ska gifta sig med. Tex så vore det i sin ordning att den kvot som är tilldelad sverige att ta emot flyktingar borde inrikta sig mer på sexarbetande kvinnor i andra länder. Möjliggöra för dom att få komma till Sverige och slippa jobba som oral-sex-givare åt tjocka tyskar. Men av någon anledning vill inte svenska etniska kvinnor kämpa för tex Thailändska kvinnors sak. Jag vet varför. Dom vet att det skulle innebära att etniskt svenska män är intressanta för sådana kvinnor. Det skulle innebära konkurrens om män och merparten av de som blir ihop med en sådan thailändska inte hade levt enligt feministiskt manér. Jag är bara budbäraren nu och lägger inte fram några värderingar kring detta. Men det är ju allmänt känt att svenska feminister inte vill förbättra situationen för kvinnor utomlands. Tydligt märks det också på den förda invandringspolitiken där feministerna är skrämmande tysta kring det faktum att flest män kommer hit.

  Man undrar därför om min förklaring inte har en del relevans. Varför är svenska feminister så totalt ointresserade av att kvinnor utomlands ska få komma hit.

  Sen misstänker jag någon sorts biologisk egoism också från många av deras sidor. De kan skapa sig en karriär av att håna vita västerländska män. Sen vet vi ju alla att de i slutändan ändå väljer att gifta sig med en vit västerländsk man Det är som att de är måna om att gifta sig med en vit man (anar vi rasism ?) samtidigt som de ska se till att krossa alla andra vita män för att deras egna avkomma ska bli herre på täppan? Dualismen är väldigt stor misstänker jag. I mina ögon är de flesta feminister starkt förespråkare för survival of the fittest. Alla andra män ska krossas, men deras avkomma skall segra. De ser ner på vanliga medelsvensson killar men avgudar statuskillar.

  Inte minst skvallar Linda Skugges öde om detta. Hon skrev ut sin misandri under flera år (skyllde sen på chefen) sen skrev hon någon konstig krönika om hur hon ska se till att hennes barn blir mycket bättre än andras. Andemeningen var det.

  Dels har vi penisavunden alltså, som ofta gör sig påmind genom att det alltid ska pratas om snoppar. Dom tror att mannens styrka sitter i snoppen. Jag vet var den teorin kommer ifrån. Det är ett sociologiskt verk som heter den manliga dominansen som i princip handlar om hur våra kroppar är utformade. Mannens snopp anses som ett spjut som hugger i kvinnans sår. Såret är vaginan. En mycket sjuk bok by the way. Dels har vi då avskyn mot äldre män män som inte anses vara statusmän även om de är utbildade och sitter på bra jobb. Jag kan inte få det till något annat än att många feminister är mycket medvetna om biologi samt en kuslig syn på avelsmaterial. Dvs dom är egentligen bakom kulisserna stora fan av den kusligaste evolutionsforskaren som skulle kunna frambringas. Det är ganska intressant.

  Som sagt. Sufragett på 1800-talet japp. Feminist idag. Nej.

 31. Joakim Says:

  Om Stridsberg hotar oss på detta sätt, då måste vi ha rätt att försvara oss.

 32. Man United Says:

  Vad är det för skillnad på massmördaren i norges manifest och valerie solanas?

 33. Man United Says:

  Båda manifesten är lika störda och båda personerna bakom har begått vidriga handlingar.

 34. Lorem Ipsum Says:

  @Man United, ja, säg det. Det är minst lika förvirrat, men det är klart att Solanas manifest har fått godkändstämpel av fiiiiinkultureliten och då är det bara att köra med fulla spjäll.

  I Sverige skiljer vi på fint och fult hat. Hata män – fint hat, Säga något ofördelaktigt om feminismen – fult hat.

 35. Man United Says:

  Tidigare skrevs det bland kommentarerna om vita amerikanska kvinnor som var med och lynchade färgade män på bomulls och tobaks plantagen. Kan länkar ges till litteratur igen? Det som påbörjades är värdigt eget blogg inlägg på Genus Nytt. Högst intressant!

 36. Liberalen Says:

  Sara, det stackars riksäcklet, behöver mentalvård. Men prisas av istället av smygkommunister. Groteskt.

 37. John Nilsson Says:

  Med anledning av det som Torstensson citerar om att…

  ”Mannens snopp anses som ett spjut som hugger i kvinnans sår. Såret är vaginan”

  …så framhåller Erich Fromm i essän ”Sex and Character” snarast det motsatta förhållandet. Alltså, att eftersom kravet på mannen att kunna upprätthålla en erektion fram till orgasm ingalunda är någon helt viljestyrd process, så blir mannen mera sårbar än kvinnan. Ibland får man erektion när man inte vill ha den, och ibland får man det inte, trots att man man inte vill något hellre… Mannens ”spjut” synes i alla fall vara ett ganska bångstyrigt ”vapen”, om man alls ska fortsätta att tala i sådana termer.

  Fromms tes är bland annat att detta krav på att kunna prestera en erektion, som mannen har över sig, kommer att färga av sig på allt annat en man gör i livet. Kravet på att visa sig prestationsduglig kommer att genomsyra allt han gör, för att han på det det sättet på olika sätt skall kunna signalera att han också kan prestera en erektion. Kvinnor har inte samma krav på sig att kunna prestera i vid samlaget, och en kvinnas ”misslyckande” härvidlag kommer i alla fall inte att vara lika påtagligt och synligt som för en man. Detta lämnar förstås också öppet för förlöjligandet av män, och jag vill minnas att Fromm menar att detta är ett vapen (!) som kvinnor använder, för att få män att avstå från att använda sin oftast överlägsna fysiska styrka mot dem. Mannens ”spjut” är på detta sätt i första hand farligt för honom själv, enligt detta resonemang.

  Hoppas kunna återkomma till denna essä, som finns i denna bok:
  http://atheistmovies.blogspot.com/2010/07/dogma-of-christ-eric-fromm.html

 38. Penumbra Says:

  @Dan och Lorem Ipsum

  ”I Sverige skiljer vi på fint och fult hat. Hata män – fint hat, Säga något ofördelaktigt om feminismen – fult hat.”

  Faktiskt väldigt bra sagt. Kvinnor anser sig ha rätt till sitt hat till män, eftersom de har varit ”förtyckta” i alla tider. Samhället, det officiella, håller med.

  Annars brukar jag påpeka att starka ordalag oftast är uttryck för ilska och att man måste skilja på hat och ilska. Arg borde man få vara. Dock resonerar inte det officiella samhället så. Icke godkänd ilska kallas för ”hat” och den godkända ser man mellan fingrarna med.

  Just kvinnors ilska uppmuntras t o m. Det betraktas inte bara som legitim utan också befriande. Kvinnor har bilden av sig själva som svaga i sina relationer till män just för att de inte klarar av att stå upp för sina intressen utan backar inför mäns ilska i konfliktsituationer. Så de betraktar ilskan och hatet vara något som ger energin och modet att stå emot och försvara sina ”rättigheter”.

  Lägg till det undermedvetna penisavunden, den allmänt sjunkande moralen i samhället (könsord, svordomar etc är numera accepterade uttryck i offentligheten) och ni får bakgrunden till den här sortens feministiska uttryck. Jag tycker vi ska uppmuntra det eftersom det eroderar feminismen och avslöjar dess sjuka natur.

  Beträffande kvinnans (inbillade) underläge i en eventuell konflikt med mannen är det bara så att kvinnan inte alls är försvarslös utan har subtilare och för det mesta effektivare sätt att försvara sina intressen. Det gäller både på det personliga planet, i familjen, och i samhället. Se bara på hur kvinnorna i Sverige har lyckats utmanövrera männen, så förstår ni vad jag menar.

  För dem som gillar att analysera saken mha den moderna hjärnforskningens upptäckter – var så god:

 39. Jocke S Says:

  Hur skall de ha det? Är männen ”passiva grönsaker, och samtidigt ”ett överordnat patriarkat”?
  Observera, att detta är en könsfilosofi som stöds av samtliga riksmedia OCH Sveriges Riksdag. Med den överordnade moroten(?) Reinfeldt i spetsen!
  Nu är ju mentalsjukhusen avskaffade. Så vad skall hända med alla dessa, när en verklighetsförankrad diagnos har gjorts?

 40. Man United Says:

  @ penumbra ”Faktiskt väldigt bra sagt. Kvinnor anser sig ha rätt till sitt hat till män, eftersom de har varit ”förtyckta” i alla tider. Samhället, det officiella, håller med.” Jag anser inte Allmänheten medborgarna stödja feminism. Det är folk i kulisserna som styr. Boken ”Elitfeministerna” ger en bra glimt. Dom vill få allmänheten att tro de har makt. Feministers kåthet på makt är inte samma sak. Dom är giriga och avslöjar sig med tiden. Att beslutsfattarna och politikerna inte är dom som kommer våga säga något först i sagan ”kjejsarens nya kläder”. Det Är ganska uppenbart!

 41. Penumbra Says:

  Man United, absolut så.

  Med ”det officiella” menar jag just politiker, media, statsapparat, statens institutioner. Ytterst handlar det förstås om makt och vem som ska få tillgång till högavlönade tjänster, inflytande, privilegier av olika slag. Egentligen är det en normal konkurrenssituation, som alltid har existerat, där det är meningen att de mest lämpade också ska vinna de höga positionerna. Feministerna har lyckats eliminera den normala konkurrenssituationen och vinna fördelar gentemot männen, bakvägen så att säga. Vi män är överlistade, helt enkelt, i det moderna samhället.

  Utöver det har feministerna tvingat på statsapparaten en feministisk byråkrati av sällan skådad slag. Men det är en annan historia.

 42. Lorem Ipsum Says:

  @Penumbra, jag tror att man måste vara betydligt mer nyanserad med vilka som anser att det är okej att hata män. Det är inte alla kvinnor, det är en liten, men väldigt högljudd klick av kvinnor.

 43. Penumbra Says:

  @Lorem Ipsum

  Jag håller med, men ganska många av de feministiska frontfigurerna gör det och glatt skyltar med det utan att skämmas. Tänk bara på framförandet av ”Din j-la man” på FI:s kongress 2005 – vilka applåder det drog:

 44. Feminister uppmanar till våld mot män och helt vanliga kvinnor klappar händerna | Medborgarperspektiv Says:

  […] Valerie Solanas och hennes verk av flera namnkunniga svenska feministiska kvinnor. En av dessa är Sara Stridsberg som översatt SCUM-manifestet till svenska och som dessutom har grundat sammanslutningen S.K.A.M […]

 45. Jocke S Says:

  Problemet är inte de fås ondska, inte bara, utan de mångas likgiltighet. Män som kvinnor i landet.

 46. Daniel Says:

  Men vilket tjat om kukar, men när det kommer till kritan så är det endast en massa snack.

  Får mig att tänka på en Chihuahua som morrar och skäller så fort en större hund visar sig.
  Men bits det gör den aldrig, för den vet att om den större hunden då biter tillbaka så slutar det illa.

 47. Man United Says:

  @ Jocke s exakt ”en svensk tiger” Det är bara svensken blir drabbad själv av misandri eller radikalfeminism från tex soc.

 48. Man United Says:

  *rtf Likgiltigheten bryts bara när svensken själv blir drabbad av misandri eller radikalfeminism från tex soc.

 49. Man United Says:

  @ penumbra ”Vi män är överlistade, helt enkelt, i det moderna samhället.” Det tragiska är att majoriteten av svenska män är tofflar och inser det inte ens. Allt för husfridens skull. Vilket är en annan intressant diskussion. Det fulaste och medvetet skurkaktiga(*Strindberg) beteende feministerna har är att de spelat/spelar på det mest innersta av mänskliga drifter.Det för att bygga upp en fruktan för det onda könet och följdaktligen ett hjälplöst offer som är lika med bidrag,arbetstillfällen. Men populism(?¿) men hur f går det ihop när folk tar avstånd och flyr ideologin? Pk…? Vidare har feminismen inte varit sena att även utnyttjat ridderlighet som de hatiskt vill skära upp. Vilket belyser hur pass dumma och grunda de är i sin logik. Men sen några år tillbaka har det börjats skrapa på ytan radikal statsfeminism och vad dom sysslat med sen 90talet. Grävandet har bara börjat och ga:media behövs inte längre. Dom är historia. när oberoende granskande bloggar forum ställer dom obehagliga frågorna,läcker material och publicerar bildar ett perfekt verktyg. Genus Leaks;-)

 50. Ekon av sin tid Says:

  […] År 2007 tilldelades hon bland annat Nordiska rådets litteraturpris för sin roman ”Drömfakulteten”, en fri fantasi kring feministen Valerie Solanas. ”Stridsberg blandar dokumentärt material och fri fiktion i en febrig, vibrerande prosa”, skrev Nordiska Rådet i sin motivering. Läs mer […]

 51. Man United Says:

  @ penumbra Säger: ”Utöver det har feministerna tvingat på statsapparaten en feministisk byråkrati av sällan skådad slag. Men det är en annan historia.” Håller med vad du säger. Men går ett steg till. Vi får sluta att vara så godtrogna. Staten själv har ett enormt ansvar som antagit denna ideologi full av misandri och människoförakt. Vi snackar politisk toppstyrning. Vad hände med tjänstemanna ansvar på elit och operativ nivå?

 52. Stina Says:

  Nej, ni övertolkar hennes iofs osmakliga texter.

 53. Penumbra Says:

  @Man United

  Jag tror att vi egentligen styrs av media samt en intellektuell- och en kulturelit. Feminismen, i sin moderna form är mycket en produkt av en intellektuell elit som försöker tvinga på oss sina föreställningar om idealsamhället. En annan tydlig ”projekt” är mångkulturen som också tvingas på det svenska folket uppifrån och utan dess samtycke. Media är ett medel, så som skola och universitet.

  Politikerna är helt i händerna på dessa. Jag efterlyser politiker som vågar tänka utanför elitens ramar och tala om det i sina valkampanjer. Systemet med personval är faktiskt till för det. Men vi har en stor brist i vårt valsystem där vi röstar på parti istället för på person. Det är en gammal tradition och svår att ändra på. Och så länge det är så lär vi inte se politiker med självständiga och mera folknära åsikter. Tyvärr.

 54. Claes-Peter Says:

  En kombination av onödig stress, för många öppna fönster, och kanske en begynnande senilitet fick mig att av misstag posta följande inlägg i tråden ”satan”. (1 okt) Försöker nu på eget bevåg lägga in texten där den egentligen hör hemma – ber så mycket om ursäkt!
  ————–
  Konstigt – om man frågar en del om vad de anser personligen, så svarar de med bibelcitat. Och om man i stället frågar om saker som står i Bibeln, så hänvisar man till att ”det har inte JAG skrivit”… Hmmm?

  Solanas hade tydligen inga höga tankar om män som hade läst Scum, och som höll med henne! Citat:

  ”Over the winter of 1967-68, Solanas was interviewed by the Robert Mamorstein of the Village Voice. The article,”Scum Goddess: a Winter Memory of Valerie Solanas” was not published until June 13, 1968, after the shooting. Solanas commented on the men interested SCUM:”… creeps. Masochists. Probably would love me to spit on them. I wouldn’t give them the pleasure…. The men want to kiss my feet and all that crap.” ”

  Solanas sköt alltså mot tre män (1968), sårade en allvarligt och en lätt – men dömdes bara för överfall och misshandel – inte mordförsök – och kom ut efter tre år. (Hon hade skjutit tre skott mot Warhol och två mot en annan man. När hon satte pistolen mot en tredje mans huvud, fick pistolen eldavbrott, ”klickade”.) Warhol vägrade vittna mot Solanas i rättegången, vilket kanske delvis kan förklara den milda domen. Men efter frigivningen började hon stalka Warhol och andra, och åkte in och ut ur psykiatriska sjukhus.

  Hon fortsatte med narkotikamissbruk finansierat med prostitution, och dog 1988 av lunginflammation, 52 år gammal. Hon ångrade aldrig mordförsöket mot Warhol, utan bara att hon inte övat sig att skjuta. Warhol förblev fysiskt och psykiskt traumatiserad och invalidiserad hela sitt liv av händelsen, och levde i ständig skräck för att Solanas skulle återkomma.

  SCUM manifesto finns online på många sajter, på engelska.
  Exv. http://www.churchofeuthanasia.org/e-sermons/scum.html

  En kvinna skriver på sin blogg i augusti 2007 att hon avser att ”skriva av” den svenska översättningen och publicera den på sin blogg för att hedra Solanas – men det blev bara några sidor..
  http://svenska-scum.blogspot.com/

 55. Feminister uppmanar till våld mot män och helt vanliga kvinnor klappar händerna | medborgarex Says:

  […] Valerie Solanas och hennes verk av flera namnkunniga svenska feministiska kvinnor. En av dessa är Sara Stridsberg som översatt SCUM-manifestet till svenska och som dessutom har grundat sammanslutningen S.K.A.M […]

 56. Felicia Says:

  Ni kommer ändå aldrig att förstå..

 57. Antonio Gambini Says:

  Det är mycket intressant som har skrivits här men är ni inte lite väl hårda mot Stridsberg? Jag menar det är väldigt många som tolkar henne utifrån några få lösryckta citat som tagits ur sitt sammanhang.
  Jag har läst alla hennes böcker och känner mig inte hotad eller provocerad som vit heterosexuell man ur medelklassen. Tvärtom känner jag mig berikad och priviligierad av att ha fått avnjuta så briljant litteratur. Och vad kuk-stympningarna beträffar så är jag stolt över att bo i ett land där individen omfattas av yttrandefrihet och tryckfrihet och jag är stolt över att bo i ett land där vi tillåts använda satir och karikatyrer. Sara Stridsberg sparkar inte mot individen – mannen eller hans kuk, hon sparkar uppåt mot patriarkatet och det gjorde Valerie Solanas också…plus att hon sköt lite skarpladdat emellanåt, men hon bodde ju också i USA. Sara Stridsberg bor i Sverige och har inte skjutit någon och jag är stolt över att vi har så duktiga, modiga och skarpsinniga dramatiker och författare i vårat vackra, kyliga land.

 58. Roald Says:

  Detmär bara att konstatera att män har styrt världen väldigt länge, kontrollerat kvinnors seuallitet och reproduktionen via ett otal institutioner som tillexempel kyrkan, mosken samt templet(synagogan). Om man som man har svårt att erkänna detta och känner sig hotad av scum-manifestet och andra liknande, viktiga texter, så är det ett vidare faktum att de bevisar den patrialkala strukturen som finns i våran värld. Släpp sargen och kom in i matchen och bryt dessa strukturer och arbeta mot att scum-manifest måste skrivas av era döttrar i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: