Bör grovt kriminella vaktas av kvinnor?

by

En man som satt häktad i Flemingsberg utanför Stockholm har dödat en häktesvakt. Mannen vaktades av två kvinnliga häktesvakter när det hela inträffade. Han slet till sig batongen från den ena vakten och slog henne i huvudet så svårt att hon senare avled. Den andra vakten flydde när överfallet påbörjades, enligt Aftonbladet.

Det inträffade är djupt tragiskt och mina tankar går till den avlidnas anhöriga. Ingen ska behöva dö på jobbet.

När det är sagt kan man börja fundera på vilka åtgärder som skulle kunna minska sannolikheten för att något liknande händer igen. Det leder åtminstone mina tankar in på området fysisk styrka. Den kvinnliga vakten blev övermannad. Borde inte personer som har som yrke att vakta grovt kriminella vara stora och starka, för att uttrycka sig lite förenklat?

Häkten är en av de farligaste arbetsplatserna som finns, skriver Aftonbladet. ”Jag kan inte nog understryka hur desperata de intagna kan vara”, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

I det här fallet var båda vakter kvinnor. Visst varierar graden av fysisk styrka inom könen, men generellt är kvinnor betydligt svagare är män. Är det verkligen lämpligt att grovt kriminella vaktas av kvinnor? skulle man kunna fråga sig.

Här är det lätt att bli missförstådd och medvetet vantolkad av feminister, så därför förtydligar jag mig: Egentligen är könet ointressant, men jag tycker att kraven på fysisk styrka i det aktuella jobbet borde vara mycket högt ställda. Det i sin tur skulle innebära att mycket få kvinnor skulle uppfylla kraven.

Råstyrka är en urgammal manlig egenskap som mänskligheten genom årtusendena har haft en enorm nytta av. Råstyrka är också traditionellt en viktig källa till manlig stolthet.

Samhället har fortfarande nytta av manlig råstyrka, om än inte i samma utsträckning som förr, men mäktiga krafter försöker nedvärdera vikten av råstyrka som ett led i genomförande av genusfilosofi. Det anses orättvist mot kvinnor att råstyrka uppskattas. Exempelvis har ju de fysiska kraven sänkts för både poliser och brandmän för att det ska bli lättare för kvinnor att komma in i yrkena.

Jag tror att samhället tydligare borde erkänna att i vissa yrkeskategorier är fysisk råstyrka avgörande. Då ska man inte kompromissa bort kraven. Sedan får de personer som uppfyller de fysiska kraven komma ifråga för anställning – oavsett kön. Om resultatet blir färre kvinnor inom vissa yrken, vilket det lär bli, så får det bli så. Det är ändå jämställt.

Beträffande häktesvakter och fängelsevakter blir alltså resultatet av mitt resonemang att kvinnor absolut kan komma ifråga – men bara om de uppfyller mycket högt ställda krav på fysisk styrka. Krav som är desamma för båda könen.

Läs mer här, här och här.

Uppdatering: Jag skriver även på Newsmill om detta. Här.

206 svar to “Bör grovt kriminella vaktas av kvinnor?”

 1. ninnitokan Says:

  Precis så!

  Jag skiter fullständigt i vad den brandman har mellan benen som kommer hit om det brinner. Min man väger 100+, mitt krav är att brandmannen har den fysiska styrkan att rädda även honom.

 2. Ulf Andersson Says:

  @ ninnitokan
  På tal om brandmän och könet på dessa:
  http://www.dads-r-us.se/2011/09/12/dodsfall-vantas-fysiska-krav-sankta-for-kvinnliga-brandman/

 3. rgsson Says:

  Pär, sorgligt att du skall behöva förtydliga dig så. Ett tecken på hur fel vi har hamnat, att feministerna har sådan makt.

  Absolut att inom patrullerande polis och brandkår (rökdykare bl a) det skall vara högt uppställda fysiska krav. Läste artikeln(?) om att det behövs fler kvinnor som brandmän. Där sade tom kvinnorna som hade blivit brandmän själva att man inte skulle sänka de fysiska kraven för att ”Det är ett djäkligt tungt jobb och det är jätteviktigt att man kan lita på dem man jobbar med”.

  Man kan ju undra varför beslutsfattarna inte utvärderar sina beslut? Har det att göra med feminism behöver man tydligen inte det. Det blir alltid rätt från början.
  Right…

  /Robert

 4. Info Says:

  MINST LIKA MÅNGA!

  Jämställdhetskrav: Minst lika många socialt konstruerat kvinnliga som socialt konstruerat manliga häktesvakter!

  Från GP 2009-10-20:

  ”Den 22-årige mannen hade ett par dagar tidigare dömts till fem års fängelse för rån och olaga frihetsberövande. Han satt på häktet på Skånegatan i väntan på transport till fängelse. – – –

  Sedan en av de kvinnliga vakterna sprayat 22-åringen i ansiktet med pepparspray, får han in en karatespark i magen på henne. De kvinnliga vakterna tar sig därefter in i vaktrummet, där de låser om sig och barrikaderar dörren med möbler.

  22-åringen försöker lirka upp låset och kvinnorna hör hur han skriker att han ska döda den som sprutade pepparspray på honom och våldta den andra.

  Efter en kvart kommer en stor [manlig] polisstyrka med hundar till häktet och mannen ger upp. – – –

  De båda kvinnliga häktesvakterna vittnar om den dödsskräck de kände. Den ena av dem tror inte att hon någonsin vågar återgå till sina gamla arbetsuppgifter.”

 5. Lasse Says:

  Slog mig även att samtliga beslutsfattare och ansvariga var kvinnor.

  En tråkig men ordentlig väckarklocka för kvoteringsfeminister.

 6. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2011/10/03/fler-kvinnor-behovs-inom-kriminalvarden/

 7. Andre Says:

  Jag håller med, men en lika stor bov i denna tragiska händelse är att kriminalvården och dess värdelösa chefer. Som väljer att säga upp tjänster och installera kameror som falsk säkerhet. Tidigare bestod personal styrkan av 4-3 st vakter, numera är det två.

 8. Klara Says:

  Fast det flesta vet inte hur de reagerar vid livsfara – kroppens val är fight or flight och de allra flesta, oavsett kön, väljer att fly. Det är så vi överlever.

  Det finns många små knep som gör att jag kan oskadliggöra män som är dubbelt så stora som jag, så själva storleken på en kriminalvårdare är aldrig ett problem. Däremot den psykiska förberedelsen på att man när som helst kan bli överfallen, hur man ska reagera, försvaren måste sitta i muskelminnet för att man vid en sådan situation ska kunna agera korrekt.

  Detsamma gäller poliser, det har absolut ingenting med råstyrka att göra. Eller fysisk styrka, det var visst uttryckt på båda sätten. Det gäller att kunna bedöma när bägaren rinner över, vara beredd, veta precis vad man ska göra i olika situationer – och inte vara rädd för att göra det.

  Så, nej, jag håller absolut inte med. Försvar, eller i det här fallet självförsvar, har absolut ingenting med styrka att göra. Och alltså inte heller med kön. Båda vårdarna var helt enkelt dåligt förberedda, ovaksamma och visste inte vad de skulle göra. Den ena sprang ju till och med iväg.

  ”Jag tror att samhället tydligare borde erkänna att i vissa yrkeskategorier är fysisk råstyrka avgörande.” Kanske, men vakt/vårdare eller polis är inte sådana yrkeskategorier. Det hade inte spelat någon roll om kvinnan som blev dödad idag hade varit 100 kilo muskler och man, är man inte redo och kan man inte försvara sig så kvittar det. Ett par batongslag i huvudet och man är ganska väck i alla fall.

  Varför tas ens fysisk styrka upp i det här avseendet? Det handlar om psykologi och fula knep i närstrid.

 9. Lasse Says:

  OT

  Tänk om Mekonomen varit ett rättvist företag som visat empati och omtanke mot både män och kvinnor.

  Då kanske de stött prostatacancer det här året. Nu blev bröstcancer i år igen.

  http://vagafraga.se/

  Uppenbarligen struntar Mekonomen fullständigt i att det dör 7 män varje dag i prostatacancer.

  https://genusnytt.wordpress.com/2011/09/26/mekonomen-startar-butiker-for-kvinnor/

  https://genusnytt.wordpress.com/2010/10/17/bilmekande-har-blivit-rosa/

 10. Lasse Says:

  @Klara

  ”Så, nej, jag håller absolut inte med. Försvar, eller i det här fallet självförsvar, har absolut ingenting med styrka att göra.”

  Tror du på det där själv ?

  Vi har precis fått det bevisat ändå hävdar du motsatsen. Jag blir alldeles matt.

 11. Patrik Says:

  Klara, en intern kommer antagligen fundera en gång extra om fångvaktarna är stora hårig grottmänniskor jämfört med späda fiskpinnar (oavsett kön) så visst spelar fysik in. När det väl kommer till självförsvar har du så klart rätt men det faktum att en vakt går i handgemäng med en intern säger att man gjort fel/förlorat oavsett hur väl man lyckas skydda sig.

 12. Mats Dagerlind Says:

  En relevant invändning här är ju att det finns många försvarsdiscipliner som bygger mer på teknik än på styrka. Behärskar du en sådan på hög nivå kan du vara rätt liten och svag och ändå övermanna en rätt stor bjässe. Det man kan invända här är möjligen att de kvinnliga häktesvakterna har för låga krav på sig i det avseendet även om de säkert gått någon grundläggande polisgrepps- och självförsvarskurs. En duktig kvinnlig kampsportare däremot rår på de flesta busar och inte också de är kampsportare

 13. Patrik Says:

  Man kan fundera på vilka konsekvenser detta dödsfall kommer få. Jag gissar att många tjejer inom riskbranscher som polis, fångvård etc. kommer ta sig en funderare. Vilket förstås kommer leda till än mer sänkta krav på tjejerna för att locka fler…

 14. Lasse Says:

  I somras var jag med om ett bråk här i parken där jag bor (2 män som bråkar) först kommer en kvinnlig patrull som inte vågar gå ur bilen så bråket fortsatte till dess att en radiobil med två manliga poliser kom till platsen.

 15. Argus Says:

  Det finns en annan anledning till varför kvinnor kan vara olämpliga som vakter på (nästan alltid) manligt dominerade fängelser. Nämligen att olämpliga sexuella kontakter sker mellan personal och intagna. Det lär ha förekommit vid ett flertal tillfällen. Vaktpersonalens lojalitet ska inte kunna ifrågasättas.

 16. Klara Says:

  @Lasse, ja. Hur har det bevisats menar du? Att hon dog är inte ett bevis för något överhuvudtaget. Hon slog ju inte tillbaka, eller gjorde något över huvudtaget, så vart kommer styrka ens in i ekvationen?

  Kriminalvårdare (om hon ens var en sådan vet jag inte, kanske bara vakt) har ingen vidare utbildning vad gäller självförsvar. Hon blev, med sin kollega, satt i en riktigt taskig situation, tacka kriminalvården och nedskärningarna där för det.

  @Patrik, mannen i det här fallet har haft kontakt med psykvården i stort sett hela sitt liv, och bör nog ha varit på annan institution i stället för häktet. Risken är nog överhängande att det hade hänt oavsett vem som rastade honom. Felet, eller problemet, ligger hos kriminalvården. De utbildar inte de anställda inom detta.

  @Mats, helt korrekt, och väldigt enkelt. Men det krävs träning, och man måste hålla det a jour. ALLA kriminalvårdare borde kunna sådant, och tyvärr gör de flesta inte det.

  Jag blir matt av män som tror att kvinnor inte klarar av ett sånt här jobb på grund av sin kropp, eller att kriminella läser av människor efter storlek och kroppsbyggnad. Vet ni ens hur det funkar inom kriminalvården?

 17. ADS Says:

  Det finns ett ännu starkare skäl än bristande fysisk styrka att kvinnor inte bör vakta grova kriminella, det är nämligen inte alls ovanligt att kvinnlig kriminalvårdspersonal inleder kärleksförhållanden med intagna. Av ungefär samma skäl som Anders Breivik får kärleksbrev från hela världen.

 18. Lasse Says:

  @Klara

  Att en person flyr fältet är bevis nog. Om det varit två manliga vakter hade förloppet varit annorlunda.

  Hur förklarar du de två stackars kvinnliga poliser som inte vågar gå ur bilen ?

  Känner ett flertal poliser där jag bor och problemet de har är att kvinnliga poliser föredrar inomhustjänst och drar sig för att vara på fältet. Faktum är att de sällan släpper iväg två kvinnliga poliser i en radiobil oftast blir det kvinna-man eller man-man.

 19. Klara Says:

  @Lasse, ”Att en person flyr fältet är bevis nog. Om det varit två manliga vakter hade förloppet varit annorlunda.” Ok, du antar saker. Antar att du aldrig har varit i en liknande akut livsfara – de allra flesta flyr. Efter stridstömningen såklart.

  Och varför ska jag förklara att två poliser inte går ur bilen? Var det jag? Nej.

  Nej du, låt oss inte sjunka lägre.

 20. Klara Says:

  @ Patrik ”Man kan fundera på vilka konsekvenser detta dödsfall kommer få. Jag gissar att många tjejer inom riskbranscher som polis, fångvård etc. kommer ta sig en funderare.”
  Inte bara tjejer, skulle jag tippa på. Du anar inte hur många 55+ som jobbar på våra anstalter, tillsammans med en massa ungdomar som aldrig gjort annat än läst böcker. Trist.

 21. REevolv Says:

  Klara…
  100kg muskler är 100kg muskler. Jag har sysslat med kampsport, strid och fula knep i hela mitt liv. Det ska MYCKET till innan jag ger mig in en situation med någon som är större än mig och då är jag tämligen vältränad.
  En kvinna är i regel lika stark som en 13 årig pojke. En 13 årig pojke hade jag inte satt att vakta grova kriminella, hur ninja han är må vara och hur bra han är på psykologi. Den som med mest våld kan hävda sin rätt kommer alltid att vinna. Speciellt i grottmanssammanhang som ett fängelse… Allt annat är naivt…

  För övrigt anser jag att statsfeminismen bör förgöras!

 22. Klara Says:

  @REevolv, jag också. Men räkna in i ekvationen, ångest, hopplöshet, schizofreni, depressioner och diverse blandad galenskap. Det är det du hittar på anstalter och häkten. Förutsättningarna är helt annolunda än på krav maga-träningen eller thaiboxningen.

 23. REevolv Says:

  Japp, jag räknar alltså in totalt vansinne… My point exactly!

 24. Daniel Says:

  @Klara
  Inom kampsport så har man olika viktklasser, vad tror du att det beror på?

 25. Mats Says:

  I denna video finns det en intressant stilstudie med både manliga och kvinnliga poliser. ca 3.10 in i videon kommer en manlig polis in och styr upp hela situationen. Jag har svårt att tro att en kvinnlig polis hade kunnat dominera scenen på det sättet.

  Man kan även notera en hysterisk kvinna som beter sig och skriker. Hade hon varit man, hade hon nog åkt på stryk.

 26. Klara Says:

  @Daniel, är du ute efter en förklaring till viktklasser i tävling, eller försöker du bara uttrycka vad du egentligen vill skriva: Att de flesta kvinnor är fysiskt mindre och lättare än män, och därför inte lämpliga för vissa arbeten?
  Det är för övrigt inga viktklasser i överlevnad, och en alldeles för stor andel av de anställda på kriminalvården har aldrig tränat regelbundet i hela sitt liv.

 27. Daniel Says:

  Men om vi sätter alla kriminella män i ett slags genus-gulag, så kanske de lär sig att deras våldsamma beteende beror på socialkonstruktion och stereotypa könsroller.
  Då blir de genast fromma som lamm och vi kan sätta in pensionärer med rullatorer som fångvaktare.

 28. barfota Says:

  För det första beklagar jag sorgen som alla nära och kära nu måste bära.

  Är det bara jag som tycker att feminismen med den ständiga ”You go girl”, krav på att ”kvinnor släpps fram”, ”det behövs fler kvinnor”, ”kvinnor bör lyftas fram” o.s.v. bär en stor del av skulden och ansvar. Kanske har det lockat (lurat) en och annan kvinna till ett helt felaktigt yrkesval.
  För övrigt så tror jag att exakt samma sak skulle kunna hända en man och att @Klara har delvis rätt, man var helt enkelt inte tillräckligt uppmärksam och mentalt förberedd på vad som skulle kunna hända.

 29. Daniel Says:

  @Klara
  Det var en retorisk fråga.

  Jag säger ingenting om kvinnors lämplighet för vissa yrken, det jag motsätter mig är ditt snack om att styrka inte spelar någon avgörande roll.
  För skulle det vara sant, så skulle det inte finnas olika viktklasser inom tex MMA.

  För det kan väl inte vara så att det sitter snubbar som lyfter skrot och kan slåss på våra fängelser, eller vad tror du….

  Jag är själv ingen fighter, men när min polare som har tränat MMA i flera år ska försöka brotta ned mig för sjuttielfte gången.
  Så är han chanslös, varför?
  Jag väger mellan 10-15 Kilo mer i muskler än honom.

  PS: Visste du att manliga atleter får förhöjda nivåer av testosteron i kroppen innan en tävling, samma sak sker ej hos den kvinnliga motsvarigheten.
  Social konstruktion, inlärt beteende?

 30. Helena Says:

  Och min erfarenhet av arbete med potentiellt farliga personer är, alltid bära larm, aldrig jobba ensam, alltid försöka frigöra sig, inte slåss, larma, kalla på hjälp.
  Var fanns den här kvinnans arbetskamrater??? Det fanns kameror, hon hade en kollega på rastgården. Hur kunde detta hända? Hur kunde detta hända?
  Min erfarenhet av 30 år med den här kategorin av klienter är att det är faktiskt rädda arbetskamrater som är det farligaste som finns.
  Eller kollegor, fast anställda som har egna regler hur arbetet skall skötas. Då kan man hamna i situationer att arbeta ensam fast det skall vara dubbelbemanning. Är man timanställd då är det omöjligt att protestera, gör man det då har man gjort sitt sista arbetspass.

 31. Dan Says:

  @ Klara

  Jag säger som Cris Rock i en av sina Standup:

  ”Kvinnor tror att de alltid kan örfila en man utan att han ska ge tillbaka, vilket är dumt. Jag är man och jag ger mig i en diskution med en annan man som är större än mig”

  Det är alltid så en man tänker. Innan en man börjar brösta upp sig så har han tänkt på sina chanser. Det sitter hjupt hos en man, oftast även hos galna män för att det är en överlevnads reflex.

 32. Lars I Says:

  Pär,
  du visar allvarliga brister i feministisk grundteori.
  Alltså: Kvinnor är PRECIS lika bra som män, eller bättre, på ALLT. Nästan. Undantaget är tråkiga eller lågavlönade sysslor, vilka männen gott kan få ägna sig åt.
  En genuskurs kanske ?
  Annars verkar Klara fullfjädrad

 33. Dan Says:

  @ Klara

  Men jag accepterar det du säger om att de som jobbar där borde vara tränade mentalt för att kunna hantera situationen och att de oftast inte är det.

 34. JonathanH Says:

  Enligt media fick den intagne tag på den anställdas batong. Eftersom Pär Ström förutsätter att kvinnan dog för att hon var kvinna och därför svag (eftersom inget annat framgår) utgår jag ifrån att han inte har några problem att övermanna en psykotisk intagen beväpnad med batong. Han är ju ändå man. Och vad skulle en man vara stolt över utan sin råstyrka?

 35. Lasse Says:

  @Klara

  ”Och varför ska jag förklara att två poliser inte går ur bilen? Var det jag? Nej.”

  ”Nej du, låt oss inte sjunka lägre.”

  Tråkigt att du behöver använda härskartekniker när du inte kan bemöta argumentation. Oseriöst och typiskt feministiskt.

 36. Klara Says:

  @Daniel – Men det jag säger är ju att om en kriminalvårdare inte är beredd på en intagen vill döda h*n, så spelar könet eller styrkan ingen roll, du är körd oavsett hur stor eller snabb du är. Om någon slår dig bakifrån i huvudet med en batong ett par gånger kan du nog inte brotta ner honom efteråt i alla fall.

  PS. Jag har faktiskt läst om det, och vad jag har förstått så sker det hos kvinnor också, men i mycket mindre utsträckning eftersom det dämpas av kortisol och kortikotropin. Naturligtvis. Bra vid konkurrenskraftiga möten, tyvärr var dagens tragedi inte en sådan.

 37. Klara Says:

  @Lasse, sluta utgå ifrån att jag är feminist, är du snäll. Jag hatar feminister.

  @Dan, om man inte bryr sig om man överlever, spelar det fortfarande någon roll då?

  @Lars I: Jag har aldrig nämnt att kvinnor är minst lika bra. Åter igen, jag är inte feminist. Men jag motsätter mig Pärs inlägg som handlade om att kvinnors styrka i sammanhanget var problemet.

 38. ninnitokan Says:

  Först vill jag uttrycka mitt djupa deltagande till kvinnans anhöriga.

  Till diskussionen: Jag tycker ni tappar fokus. Frågan är ju inte huruvida denna kvinnan var eller inte var lämplig i sitt yrke. Det vet vi inget om. Det finns kvinnor som är vrålstarka och lämpar sig för tunga skogsarbete, det finns män som inte är det. Och mot en batong är både män och kvinnor mer eller mindre försvarslösa.

  Det jag tycker är ”ska vi anpassa inträdeskrav till ett visst yrke efter kön?”
  Mitt svar är helt klart ”NEJ!” Antingen har en individ vad som krävs för ett yrke, eller så har den det inte. Och om inträdeskrav sållar bort majoriteten kvinnor eller män från vissa yrken så får det vara så.

  Vad gäller just krim.vård så kan jag för lite om vad som krävs i yrket för att alls uttala mig. Men det som krävs är det samma för män som kvinnor och den individ som har vad som krävs har det. Svårare än så är det inte för mig.

 39. Lasse Says:

  Tråkigt att du behöver använda härskartekniker när du inte kan bemöta argumentation. Oseriöst och typiskt feministiskt.

  Gäller även Jonathan som förlöjligar eftersom han saknar argument.

 40. Andreas Nurbo Says:

  Hmm tror inte styrka på offret har med saken att göra när någon snor ens betong och slår en i huvudet. Eller skulle en vältränad man ha ett hårdare skallben?
  Innan man skriver en sådan här text bör man kanske veta mer om fallet i fråga. Mitt intryck är att de brustit i rutinerna när de handhavt en psykiskt störd person med våldstendenser.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13721722.ab

 41. Lasse Says:

  @Klara

  Beter dig som en feminist när du debatterar.

  Varför går två manliga poliser ur radiobilen när det är bråk ?

  Varför går inte två kvinnliga poliser ur radiobilen när det är bråk av samma dignitet som ovanstående ?

  Upplevt ovanstående IRL.

  Svar: Känner att de ej har den fysiska styrka som behövs om det skulle urarta. Risk bedömningen är olika mellan könen.

  Varför skickar man sällan två kvinnliga poliser på ett larm när det gäller ovanstående ?

  Varför väljer man alltid kombinationen kvinnlig+manlig eller manlig+manlig ?

  Svaren är entydiga.

  ps. skall tillägga att tillkomsten av ”stunguns” etc. utjämnat oddsen lite när det gäller riskbedömning.

 42. ninnitokan Says:

  Klara: Läst på din blogg. Jag är beredd att ge dig rätt i denna fråga.

  Till er andra vill jag säg: sluta att kasta ”feminist” som skällsord på Klara och lyssna på vad hon faktiskt försöker förmedla. Det hon har att säga i denna fråga är klokt och inte alls oförenligt med ett jämställdistiskt tänkande.

 43. Klara Says:

  @Lasse, hur är då det beteendet? Jag sa tidigare att jag inte tänker svara på något du sett angående poliser. För att: 1. Jag vet inte vad anledningen egentligen var, du påstår att det är mod. 2. Jag har sett en liknande grej men tvärtom, där det var männen som inte vågade, och det har absolut inte med det här att göra.

  Jag skiter fullständigt i vad du tycker om kvinnor och deras möjligheter eller ickemöjligheter. Jag påstår bara att i det här fallet spelade styrka eller kön ingen roll – och att hos kriminalvården i stort är det lika illa hos både kvinnor och män.

 44. Lasse Says:

  @Klara

  Du skiter fullständigt i om du är överbevisad när det gäller olämpligheten att använda sig av kvinnliga fångvaktare när det gäller ett visst klientel av interner.

 45. barfota Says:

  @Andreas Nurbo

  ”Mitt intryck är att de brustit i rutinerna när de handhavt en psykiskt störd person med våldstendenser.”

  Jag fick exakt samma intryck eller låt oss säga det har brustit annars skulle en sådan här tragedi nog inte kunnat inträffa.

  Helena säger: 03 oktober 2011 kl. 22:13
  Det känns ”uppfriskande” att för en gångs skull kunna hålla med @Helena på varje punkt och tror faktiskt att hon vet vad hon talar om.

 46. Klara Says:

  @Lasse
  Nej. Jag förmedlar bara min åsikt, och försöker räta ut de egenskaper ni tillskriver mig.

  Om du läser vad jag faktiskt skriver, så är det att de allra flesta kriminalvårdare (det finns inga fångvaktare längre) är olämpliga om de ska vara kapabla för sådana här situationer. Inte deras eget fel nödvändigtvis.

 47. Klara Says:

  @Ninnitokan – tack.

 48. Andreas Nurbo Says:

  Lasse: Lägg ner. Hon har rätt du har fel. Deal with it. Har inget med kön att göra det här.

 49. Pontus Says:

  @Andreas Nurbo
  Problemet är att här var det två förhållandevis svaga vakter. Om det var två starka vakter oavsett kön skulle det vart betydligt större chans att partnern faktiskt gjorde någon nytta när han/hon försökte ingripa.

 50. Klura Says:

  @Klara

  Jag håller med dig till viss del. Rutinerna måste vara fel om intagna övermannar vakter och tar deras vapen. Kanske daltas det helt enkelt för mycket på bekostnad av säkerheten. Kanske får vakterna inte tillräckligt med träning i att hålla koll på sina vapen. Kanske är vakterna inte mentalt förberedda. Kanske är de överarbetade. Kanske är det mycket som är fel. Kanske inte en könsfråga.

  Du måste ändå hålla med om att kön spelar roll i avseendet att vara avskräckande. För att inte tala om avgörande när det gäller att brotta ner vederbörande. OM man får generalisera lite om kön, storlek och styrka.

  Många lättviktare är säkert jätteduktiga på att hantera och desarmera situationer innan bägaren runnit över som du säger. Men när du därefter pratar om självförsvar hänger jag inte med dig längre. Lättviktaren som förlitar sig på fula knep mer än styrka borde riskera att skada den intagne i större utsträckning. Lättviktaren är alltså en riskfaktor både före och efter. Kommentar?

 51. Lasse Says:

  @Andreas

  Wow, vilken bra argumentering. Du har fel och hon har rätt, ska börja köra med den kombinationen får vi se hur bra det fungerar 😉

  Nu till hennes påstående som vi debatterat.

  ”Försvar, eller i det här fallet självförsvar, har absolut ingenting med styrka att göra.”

  Hennes påstående är orimligt och felaktigt. Självförsvar (försvar) är en kombination av styrka och teknik. Eftersom män har en bättre grundfysik från början är sannolikheten stor att manliga fångvaktare klarat situationen bättre.

  Försökte få henne att förstå det här med en jämförelse av poliser med olika kön.

 52. Daniel Says:

  @Klara
  Var det inte du som skrev följande:
  ”Det finns många små knep som gör att jag kan oskadliggöra män som är dubbelt så stora som jag, så själva storleken på en kriminalvårdare är aldrig ett problem

  Vilket fruktansvärt naivt påstående.

 53. Argus Says:

  Först vill jag visa vederbörlig respekt för den avlidna. Ingen ska behöva dö på jobbet, som Pär säger.

  Det som tycks ha falerat här har väl i första läget inte enbart med fysisk styrka att göra utan snarare att man misslyckats med att hålla säkerhetsavstånd till fången. En polisman eller väktare ska inte låta sig övermannas i första taget. Om det stämmer att kvinnans kollega sprang därifrån så visar det på riskerna med kvinnliga väktare. Det är möjligt att hon följer regelboken men jag tror knappast att en manlig vakt hade reagerat på det sättet.

 54. Tanja Says:

  Klara:
  Bra jobbat här i kommentarsfältet. Tråkigt hur random det blir att man blir stämplad som feminist och det innebär att man är dum oavsett vad man säger. Har upplevt samma sak här på Genusnytt.

 55. Andreas Nurbo Says:

  Lasse: Med tanke på att även manlig vakt blivit överfallen av mannen ifråga så nä könet är inte avgörande i detta fall.
  Snubben verkar tämligen knäpp.
  Du gör det hela till en könsfråga när det inte är en könsfråga.

 56. Lasse Says:

  Hur är det man brukar säga en zebra förblir alltid randig oavsett vilken färg man målar den i.

  Ganska kul att Tanja som själv sprider det feministiska etablissemangets budskap uttalar sig i frågan 🙂

  På sin blogg sprider hon radikalfeministen Anna Ardins hat och förlöjligande mot sk. antifeminister.

  http://hoydenabouttown.com/20080218.1460/antifeminist-bingo-2/

  https://genusnytt.wordpress.com/2011/03/15/spela-antifeministbingo-med-anna-ardin/

 57. Lasse Says:

  @Andreas

  Vi kan väl hålla oss till det påstående som debatterats.

  ”Försvar, eller i det här fallet självförsvar, har absolut ingenting med styrka att göra.”

  ”så själva storleken på en kriminalvårdare är aldrig ett problem”

  Sen ÄR det en könsfråga om vi skall använda oss av kvinnliga fångvaktare när vi har psykotiska och farliga interner.

  Läs det jag skrivit:

  Hennes påstående är orimligt och felaktigt. Självförsvar (försvar) är en kombination av styrka och teknik. Eftersom män har en bättre grundfysik från början är sannolikheten stor att manliga fångvaktare klarat situationen bättre.

  (Jag förutsätter att kvinnor och män går samma grundkurs i försvarstekniker.)

  *************************************************************

  Ska vi använda oss av kvinnliga brandmän vid extra svåra bränder där man måste hjälpa människor ur byggnader ?

 58. Aktivarum Says:

  JonathanH:

  ”Enligt media fick den intagne tag på den anställdas batong. Eftersom Pär Ström förutsätter att kvinnan dog för att hon var kvinna och därför svag (eftersom inget annat framgår) utgår jag ifrån att han inte har några problem att övermanna en psykotisk intagen beväpnad med batong. Han är ju ändå man. Och vad skulle en man vara stolt över utan sin råstyrka?”

  Du gör en mängd missar i ditt antagande.

  Det var två vakter (för få till antalet) och bägge var kvinnor. När väl den ena var nedslagen dödades hon för att förövaren kunde fortsätta slå henne om och om igen. Man dödas inte av ETT slag i huvudet. Hade det varit en man och en kvinna så hade förövaren sannolikt inte ostört fått stå och slå kollegan. Det här vet vi mycket väl:

  Israeliska militären har konstaterat att manliga soldater agerade för att skydda de kvinnliga ÄVEN när det innebar männen tog onödiga risker bara för att kollegorna var kvinnor.

  Så här ser det feministiska svaret ut:

  ”prominent British feminist, defense minister Baroness Symons, argued in a magazine interview that military men should have instincts to protect female colleagues drilled out of them.”

  Jupp ni hörde rätt, istället för att träna exempelvis ”tactical combat” och öka sina chanser att överleva skall soldater om feminister få bestämma slösa träningstimmar på att drilla bort sina instinkter. Kosta vad det kosta vill.

  ”It is a question of training men so that in those circumstances [combat] they will not protect somebody else before doing their primary duty just on the basis of the gender of the person.”

  http://www.dadi.org/fem2weak.htm

  Ja precis. Det är så viktigt att ha kvinnliga soldater att om det inte funkar hos männen är lösningen att männen slösar dyrbar träningstid på att agera i grupper med kvinnor. Alternativt så kan vi låta kvinnor jobba med enbart andra kvinnor om om de sedan dör så kan vi försöka inbilla oss att en man som riskerar livet för deras skull inte hade ökat deras chanser att överleva.

  Poängen är att Pär Ström ställer fel fråga: Han frågar om kvinnor bör vakta grovt kriminella.

  Men frågan är inte OM kvinnor bör göra det. Frågan är hur mycket högre kostnad vi vill acceptera bara för att kunna ha kvinnor som gör det.

  Vid inget tillfälle kommer det att bli gratis att få stoltsera med kvinnor i dessa jobb. Frågan är inte om kvinnor bör jobba där. Frågan är hur mycket det maximalt får kosta?

 59. kruzze Says:

  Till att börja med vill jag beklaga att en människa har fått sätta livet till, det är en stor tragedi.

  Vad gäller könsaspekten i de thär fallet med den mördade vårdaren är det en ickefråga för mig som har sju års erfarenhet inom yrket. Problemet är enligt vad jag har läst i media snarare att en intagen med svår psykisk problematik har placerats i Kriminalvården. De ska inte vara på häkte eller anstalt utan på en psykiatrisk avdelning där kunskapen och beredskapen är betydligt bättre. Därför är det här först och främst en resursfråga för politikerna, att psykvården måste få mer resurser att kunna ta emot den här typen av klienter.

  Så länge jag har haft det här jobbet har jag observerat och ibland påtalat problemet med svårt psykiskt störda klienter. Det skulle vara bäst för samtliga inblandade om de inte hamnade i Kriminalvården. Personalen i Kriminalvården har relativt kort utbildning på svåra psykiska störningar, övriga intagna riskerar att hamna i svåra situationer och klienterna med svåra psykiska störningar får inte rätt behandling.

  Vad gäller kvinnor som arbetar i Kriminalvården så arbetar jag mycket hellre med en kvinna som kan läsa av människor, har sinnesnärvaro och som kan kommunicera på ett tydligt och enkelt sätt än en testosteronstinn kille som går igång på minsta lilla sak. Jag har erfarenhet av både delarna och ett lugnt och förtroendeingivande bemötande i en knepig situation är att föredra 10 gånger av 10. Många gånger behöver det inte ens bli en situation om man har ett korrekt bemötande från början.

  Skippa därför snacket om att kvinnor inte ska jobba i Kriminalvården, de gör ett jättebra jobb. En lagom mix av män och kvinnor i personalen skapar lugn och stabilitet på Sveriges häkten och anstalter. Svårt psykiskt sjuka människor kan orsaka stora problem inom Kriminalvården oavsett vilket kön personalen har, därför är det här inte en könsfråga utan en fråga om att placera intagna på rätt plats och att ge psykvården mer resurser.

 60. Eric Says:

  För feminister är det ju självklart att kvinnor ska ha samma ”rätt” till alla jobb som män har, men utan at behöva möta samma krav. Men då ska de heller inte göra en extra stor sak av att det var en kvinnlig vakt som dog.

  För övrigt är det märkligt att en kvinnlig vak har rätt att kroppsvisitera en manlig intern, men en manlig vakt får inte visitera en kvinnlig fånge. Vad är jämställdheten i det?

 61. Julian Says:

  Hoppas jag inte framstår som konspiratorisk,men är det någon som tänkt på att mördaren kanske hade ett privatskäll att göra det han gjorde?Det är välkänt att våra ”kriminalvårdare” oavsett kön är ökända på våra anstalter p.g.a. alla trakasserier de utsätter många intagna p.g.a sina egna problem eller helt enkelt rena hat mot alla intagna.Tror inte att hela sanningen om varför det egentligen skedde,kommer fram,tyvärr.

 62. Aktivarum Says:

  kruzze:

  ”Skippa därför snacket om att kvinnor inte ska jobba i Kriminalvården, de gör ett jättebra jobb. En lagom mix av män och kvinnor i personalen skapar lugn och stabilitet på Sveriges häkten och anstalter.”

  Det var ingen mix av kvinnor i detta fall. Det var enbart kvinnor.

  Hade det varit en man och en kvinna eller en man och två kvinnor hade det varit en annan femma. Men bara kvinnor? Seriöst i den debattpositionen kan man inte ha någon trovärdighet.

  Kom ihåg ett antal kvinnor inom kriminalvården haft sexuella relationer med intagna också. Ett problem som inte riktigt lika ofta fanns med en manlig vaktstyrka. Det finns säkert fördelar med kvinnor men försök inte damma nackdelarna under mattan.

 63. Daniel Says:

  @Tanja
  Läste din blogg, såg ditt inlägg där orerar en massa osakligt trams om den vite mannens privilegier.

  Bara för att grupp A är mer privilegierad än grupp B.
  Så betyder det inte att en individ ur grupp A då automatisk åtnjuter några speciella förmåner.
  Inte heller att individ X ur grupp A, åtnjuter förmåner på bekostnad av individ Y ur grupp B.
  Man kan inte heller dra slutsatsen att grupp A har förmåner som endast kommer från att de har utnyttjat grupp B.

  Jag har inte valt min etnicitet, kön eller sexuella läggning.
  Vill man då diskriminera mig pga av dessa egenskaper, eller föra ett rasistisk resonemang så är det precis lika illa som om jag hade varit svart eller bög.
  Jag har ingen som helst skyldighet att ”tåla liter mer” än än någon annan och skulle jag säga ifrån, så är det min självklara rätt och inte någon ”gnällighet” som du försöker påskina.

  Sen att du försöker dölja ditt ”white guilt” resonemang genom att referera till dig själv, det är bara en mycket tunn rökridå.

  Jag har kommit dit jag är idag helt på egen hand och har fått jobbat hårt för det, vill du tro på en massa marxistiskt fjant om dolda maktstrukturer som kräver ”genusglasögon” för att åskådliggöras.
  Fine, tro på det då men det står för dig och ingen annan….håll mitt kön,etnicitet och sexuella läggning utanför dina bolsjevistiska vanföreställningar.

  Så om du inte blir tagen på allvar på denna blogg, så är det helt och hållet ditt eget fel.

  Mvh
  En vit heterosexuell man

 64. kruzze Says:

  Julian, ja du framstår som konspiratorisk.

  Alla som är fast anställda inom Kriminalvården har genomgått ett personlighetstest på Pliktverket, dvs blivit intervjuade av samma psykologer som bedömer om människor som vill bli militärer och poliser är lämpliga. Dessförinnan har de som jobbar inom Kriminalvården genomgått minst två anställningsintervjuer, både på lokal och regional nivå. Vidare finns det ett flertal ”kontrollstationer” i den årslånga utbildningen för att bedöma om en person är lämplig att jobba i Kriminalvården.

  Samma kontroll av om en person är lämplig för yrket finner du i stort sett bara inom Polisen.

 65. Aktivarum Says:

  kruzze:

  http://www.sydsvenskan.se/malmo/article206313/Karlek-pa-kaken.html

 66. kruzze Says:

  Aktivarum:

  ”Det var ingen mix av kvinnor i detta fall. Det var enbart kvinnor.

  Hade det varit en man och en kvinna eller en man och två kvinnor hade det varit en annan femma. Men bara kvinnor? Seriöst i den debattpositionen kan man inte ha någon trovärdighet.

  Kom ihåg ett antal kvinnor inom kriminalvården haft sexuella relationer med intagna också. Ett problem som inte riktigt lika ofta fanns med en manlig vaktstyrka. Det finns säkert fördelar med kvinnor men försök inte damma nackdelarna under mattan.”

  Trovärdigheten i ”debattpositionen” får andra bedöma, utifrån vad hämtar du din erfarenhet och kunskap?

  Det finns inga garantier att två män hade hanterat situationen bättre. Min erfarenhet är att mod att ingripa och fatta rätt beslut snabbt inte sitter i könet. Jag har sett kvinnor göra rättrådiga ingripanden och dessutom undvikit att en situationer eskalerar.

  Det andra argumentet du har mot att kvinnor ska jobba i Kriminalvården att de kan inleda en relation gäller även för män om du tänker efter lite, även om risken är mindre. För manlig personal är det dock vanligare med ”affärsrelationer” även om det också är ovanligt.

 67. Aktivarum Says:

  kruzze:

  Observera att alla personer som förekommer i artikeln har intervjuats av pliktverket och hela surven. Det är alltså långtifrån så att kriminalvården/pliktverket har nån slags förmåga att sålla bort alla ruttna äpplen. Det är långtifrån så att ”två hela intervjuer” garanterar man får den lämpligaste personen.

  Det är genom att sätta folk i jobbet som man ser hur de hanterar jobbet. Med lättare intagstester får man fler att välja mellan, ni har tester för att byråkraterna älskar dem och är oerhört imponerande av dem. Inte för att de garanterar de som anställs är lämpligast!

 68. kruzze Says:

  Aktivarum: Det var helt klart ett problem där och då men mycket har hänt sedan dess. Olämplig personal som lättare kunde få anställning för 5-10 år sedan har mindre chans att komma lika långt nuförtiden. Läs mitt svar till Julian om Kriminalvårdens anställningsförfarande.

 69. Argus Says:

  Man kan diskutera det här i evigheter men den finns inget som skulle övertyga mig om att kvinnor (i egenskap av vakter, poliser, militärer) i akuta, livshotande situationer fungerar lika bra som män. De fungerar säkert lika bra (eller bättre) däremellan men knappast när det brinner till. Se videon ovan och studera polisen i aktion.

 70. Joakim Says:

  Mycket bra skrivet! Själv lägger jag gärna till att om en fångvaktare inte har råstyrkan så krävs möjligen att hon är väldigt, väldigt bra på tekniskt självförsvar alternativt är expert på hur hon ska möta instabila människor rent psykologiskt. Klarar hon inte det kan man inte gå på annat än råstyrka.

 71. kruzze Says:

  Det finns inget vattentätt system men numera är hela utbildningstiden, knappt ett år, också en kontrollstation och däri ingår bl a praktik på anstalt eller häkte. Du ska vara väldigt skicklig, och korkad på samma gång, om du lyckas dölja dina avsikter under ett år för att sedan bränna hela din karriär på en otillbörlig relation. Men visst finns det dom som gjort det, tror det gäller fler yrken än Kriminalvårdare btw.

  Om man t.ex. jämför hur läkare antas till utbildning i Sverige med kriminalvårdare så skulle jag säga att en kriminalvårdare har genomgått betydligt fler relevanta lämplighetsprov och även till viss del även social kontroll.

 72. Dan Says:

  @kruzze

  Nu försvarar du din yrkeskår lite väl mycke, vi har alla läst om det som sker på våra häkten runt om i landet. Visst, ni gör ett bra jobb men det finns felaktigheter hos er som hos alla andra yrken. Problemet är att det får hemska konsekvenser när det blir fel hos er.

  Visst är det bra att ha blandat personal, det är bäst så på alla arbetsplatser om man kan införa det. Men nu var det en fysiskt konfrontation av en pyskiskt sjuk person och sånna finns det got om i häkten och alla fängelser sen pyskvården fick mindre resurser.

  Frågan är hur man hanterar sånna sjuka människor i de situationer som säkerligen händer, som i det aktuella fallet. Det här är dagens verklighet, så hur tycker du att man ska lösa det?

 73. kruzze Says:

  Argus:

  Det finns insatsstyrkor på alla anstalter i Sverige och de som ingår i den (vilket oftast är män) har utbildning och förmåga att lösa våldsamma och livshotande situationer. Det vi pratar om nu är en psykiskt störd människa som i ett ögonblick gör en galen gärning. Det är extremt svårt att gardera sig mot, oavsett om du är man eller kvinna. Felet som jag ser det är att svårt psykiskt sjuka människor placeras på häkte och anstalt när de egentligen borde vara på Rättspsyk.

 74. Aktivarum Says:

  kruzze:

  ”Trovärdigheten i ”debattpositionen” får andra bedöma, utifrån vad hämtar du din erfarenhet och kunskap?”

  Jag hämtar min kunskap från åratals erfarenhet av debatten i Sverige, England, USA etc gällande denna sorts situationer och den empiri som finns. Jag vet hur debatten brukar se ut gällande allt från poliser, brandmän till militärer, stridspiloter och nationella insatsstyrkan. Kardinalexempel har du här:

  ”When the ”Combat Effectiveness Gender Study” was initiated, it was widely expected that the Army’s field trials would demonstrate that women were physically capable of serving in land combat units.”

  Observera att ingen säger varifrån detta var ”widely expected” ingen sätter sitt namn på den åsikten den bara svävar runt där.

  ”Det finns inga garantier att två män hade hanterat situationen bättre.”

  Det finns aldrig några garantier (så det är inte ens ett riktigt argument) .Vad som däremot finns är sannolikheter. Enligt vad du själv sade om en mix så vore en man och en kvinna ett betydligt bättre val för att hantera situationen än två kvinnor eller hur?

  ”Min erfarenhet är att mod att ingripa och fatta rätt beslut snabbt inte sitter i könet.”

  Det där är rena tramset (din erfarenhet är anekdotisk bevisning). Givetvis sitter modet att ingripa delvis i könet eftersom modet att ingripa är direkt kopplat till din kapacitet att ingripa och kapaciteten för CQC skiljer sig i detta fall mellan könen.

  ”In close-quarter battle tests, including hand-to-hand combat, women suffered much higher injury rates.”

  Med detta i åtanke om man ändå vill ha kvinnor så bör man utgå från nån form av avståndsingripande exempelvis Taser. Män kan såklart också ha Taser men uppenbarligen är det en skillnad i behov.

  ”Jag har sett kvinnor göra rättrådiga ingripanden och dessutom undvikit att en situationer eskalerar.”

  Vilket är helt irrelevant för ni kan aldrig förlita er på att situationer aldrig eskalerar. Ni skall träna med antagandet att situationen KOMMER att eskalera. Ni behöver folk som kan hantera situationen när den eskalerar även om den i regel inte gör det.

  Alla kommersiella piloter behöver ha träning i att hantera de krissituationer som de flesta av dem aldrig ser. De måste alla kunna hantera vad som oftast aldrig sker. Det är därför de är där… inte för att göra de lätta uppgifterna att ratta planet när inga problem finns och allt går som smort.

  ”Det andra argumentet du har mot att kvinnor ska jobba i Kriminalvården att de kan inleda en relation gäller även för män om du tänker efter lite, även om risken är mindre.”

  Jag har inga argument mot att kvinnor skall jobba i kriminalvården. Jag har inte argumenterat mot det alls.

  Jag har tvärtom sagt att det är helt ok men jag vill ha en debatt om vad det får kosta och jag vill inte ha fakta sopade under mattan.

  ”För manlig personal är det dock vanligare med ”affärsrelationer” även om det också är ovanligt.”

  Det är löjligt att jämställa ”affärsrelationer” med ”sexrelationer” Psykologisk forskning visar att vid en sexrelation så blir förmågan till kritiska sociala bedömningar BIOLOGISKT förstörd.

  Dvs det är inte att de väljer att bortse från fakta om personen. Det är det att när de är kära så KAN de inte se sanningen vare sig de vill eller inte. En situation som inte uppstår vid affärsrelationer. Där väljer man om man vill ingå eller inte.

 75. kruzze Says:

  Dan:

  Det är inte min avsikt att framställa Kriminalvården eller kriminalvårdare för den delen som felfria. Jag försöker nyansera bilden en aning om hur det ser ut och att det inte är vem som helst som kan få fast anställning.

  Jag tycker du ställer en relevant fråga som betydligt bättre fångar in problematiken kring det som inträffat än att det skulle bero på vårdarens kön.

  ”Frågan är hur man hanterar sånna sjuka människor i de situationer som säkerligen händer, som i det aktuella fallet. Det här är dagens verklighet, så hur tycker du att man ska lösa det?”

  Lösningen skulle kunna vara att anställa fler psykiatriker i Kriminalvården som kan diagnostisera och skicka klienter som behöver en annan typ av behandling till Rättspsykiatrin. Det gäller alla typer av djupa störningar som bipolära störningar, schizofreni, borderline, intermittent explosivitet m.m. För att det ska fungera behövs det som sagt mer resurser till psykvården och det är där frågan blir politisk.

 76. Aktivarum Says:

  kruzze:

  Har redan länkat en gång men kan göra det igen. Gender Combat Effectiveness Study förväntades alltså visa att ”kvinnor kan” men den blev istället en gigantisk besvikelse.

  http://www.dadi.org/fem2weak.htm

 77. Argus Says:

  Kruzze: Psykiskt sjuk eller ej: Är det lämpligt att en fångvaktare umgås med interner på ett sådant sätt att internen lätt kan övermanna vakten? Bör inte vakten hålla säkerhetsavstånd och ha koll på sina vapen (batong, antar jag). Eller tar man för givet att något sådant aldrig kan ske?

 78. Chroni Says:

  Andres Nurbo:

  Män har faktiskt grövre skelett som svar på din ”fråga”. Så ja, vi tål mer stryk.

  Vi har också tjockare hud/mer muskelmassa.

  och bara detta gör män lämpligare att vara soldater/poliser/brandmän imo.

  och snälla sluta med ”generellt”, alla fullt friska män kan tränas starkare än kvinnor. Trots att det finns kvinnor som cp-tränar sig själva och ser ut som Sylvester Stallone i de tidigare Rambos (mycket mindre version dock)

 79. Chroni Says:

  och…hennes kollega sprang iväg? Wtf.

 80. kruzze Says:

  Aktivarum:

  Jag gillar ditt sätt att argumentera, du är rakt på sak och du underbygger det du skriver med det du tycker är relevanta studier. Utifrån ditt sätt att se på kriminalvård har du väl underbyggda argument.

  På de flesta anstalter och häkten i Sverige, jag har nog pratat med kollegor från i stort sett hela Sverige och även gjort en del studiebesök, är det oftast lugnt och till och med i vissa stunder ganska lättsamt. Det är ingen krigszon som man lätt kan tro om man tittar på amerikanska fängelsedokumentärer eller fängelseserier heller för den delen. Det är vardagliga möten mellan personal och intagna som satt sig själva i en svår situation och som i de allra flesta fall inte vill inte ska hamna där igen. I det arbetet är min övertygelse att ett långsiktigt och målmedvetet arbete med en fungerande personalgrupp har goda möjligheter att åstadkomma en förändring för många intagna. I en sådan personalgrupp är det min övertygelse att det är en fördel om det finns en lagom mix av kvinnor och män, unga och äldre och även människor med erfarenhet från andra kulturer.

  ”Det finns aldrig några garantier (så det är inte ens ett riktigt argument) .Vad som däremot finns är sannolikheter. Enligt vad du själv sade om en mix så vore en man och en kvinna ett betydligt bättre val för att hantera situationen än två kvinnor eller hur?”

  Håller med.

  ”Det där är rena tramset (din erfarenhet är anekdotisk bevisning). Givetvis sitter modet att ingripa delvis i könet eftersom modet att ingripa är direkt kopplat till din kapacitet att ingripa och kapaciteten för CQC skiljer sig i detta fall mellan könen.”

  I ett regelrätt slagsmål är det i de allra flesta fall en fördel med manliga vårdare som griper in men innan det har kommit till det stadiet är min uppfattning att män och kvinnor kan göra ett lika bra jobb, tror till och med att kvinnor har lättare att avstyra en situation innan slagsmål uppstår då de tenderar att vara mer verbala samt att det även finns en hederskodex bland manliga intagna att inte riskera att slå kvinnor.

  Det som hände i Huddinge är vad det mesta tyder på ett verk av en galning som inte borde ha varit i Kriminalvården till att börja med.

  ”Vilket är helt irrelevant för ni kan aldrig förlita er på att situationer aldrig eskalerar. Ni skall träna med antagandet att situationen KOMMER att eskalera. Ni behöver folk som kan hantera situationen när den eskalerar även om den i regel inte gör det.”

  Insatsstyrkor finns på alla anstalter och häkten.

  ”Jag har tvärtom sagt att det är helt ok men jag vill ha en debatt om vad det får kosta och jag vill inte ha fakta sopade under mattan.”

  Det är nog omöjligt att sätta en prislapp på vad det kostar att ha kvinnor anställda i Kriminalvården. Det som går att visa på är att en personalgrupp mår bra av en lagom könsmix, att intagna ibland har lättare för att öppna sig och prata med kvinnlig personal istället för manlig och att Kriminalvården blir mer representativt för samhället i stort, dit de intagna ska släppas ut efter villkorlig frigivning och förhoppningsvis vara bättre förberedda på en förändrad livsstil.

  ”Det är löjligt att jämställa ”affärsrelationer” med ”sexrelationer” Psykologisk forskning visar att vid en sexrelation så blir förmågan till kritiska sociala bedömningar BIOLOGISKT förstörd.”

  Sant, men jag skulle varken lita på en kollega med affärsrelationer eller sexrelationer med intagna. Tycker du klyver hårstrån i den frågan.

 81. Gustav Almestad Says:

  Ja, mördaren var nog mycket stolt över sin manliga råstyrka efter detta.

 82. JD Says:

  Klara nämner något som är viktigt i debatten och det är:
  ”Det finns många små knep som gör att jag kan oskadliggöra män som är dubbelt så stora som jag”

  Det Klara säger är en totalt livsfarlig inställning och då tänker jag framförallt på livsfaran med dessa självförsvarskurser som företag erbjuder till kvinnor/flickor på bland annat skolor.
  Att en vanlig tjej eller kille för den delen ska kunna oskadliggöra en en rejält hotfull och farlig person med en välriktad spark eller ett finger i Ögat är extremt minimal. Det enda som troligen händer är att tjejen inte träffar exakt och sedan har hon en ännu mer uppretad och farlig person över sig. Dessutom är det tveksamt att en vanlig person skulle kunna tänka så pass rationellt att något annat än att fly vore vettigt.

 83. Trolltott Says:

  Det där med manlig råstyrka är förövrigt en av orsakerna till att män oftare utövar våld än kvinnor. Tämligen logiskt, tror man att våldsanvändning lyckas är chansen större att man väljer den metoden. Den andra orsaken är förstås skillnaden mellan hur adrenalinet fungerar hos män och kvinnor.

  Annars tror jag inte Ström fattat idén med kvinnliga vakter. Idén är inte att kunna slå ner fångar. Idén är att minska chansen för att våld uppstår. Samma som att man har med kvinnliga poliser vid demonstrationer för att gå bland demonstranter och lugna ned stämningen. Ofta lyckas det, ibland som i exemplen ovan inte. Så att ha kvar kvinnliga vakter är en bra idé. Det vet vi eftersom sådana här fall är så ovanliga. Ja, det går nog inte att hitta ett något mer exempel.

 84. Carl Says:

  Jag är en man född med begränsad muskelstorlek och i en hypotetisk våldsam situation måste jag då använda antingen psykologi eller ren galenskap.

  Kanske är det så att kvinnor inte tänker på samma sätt. De hamnade aldrig – eller i vilket fall sällan i de flesta fall – i slagsmål när de var barn, medan killar lär sig att fysiskt våld är en realitet som man på något sätt behöver kunna hantera.

  Visst för att de anställda på häktet var utbildade, men det hjälper inte om man blir överraskad i en situation som man tror är säker och aldrig tvingats reagera intuitivt på tidigare. Oerhört tragisk utgång i det här fallet. En kompis till mig har blivit nedsparkad vid en fångtransport. Måste vara otroligt jobbigt med ett jobb där man Aldrig kan slappna av. Kräver nog en viss typ av person.,

 85. Chroni Says:

  Carl: ”Begränsad muskelstorlek” = För lat för att träna? =p

 86. Carl Says:

  Chroni: Delvis, men mest genetiskt. Om jag jobbade på det hela dagarna kunde jag kanske se ut som Bruce Lee på sin höjd – d.v.s. inga direkt stora imponerande muskler (storlek är sannolikt en avskräckande faktor, varför jag tror att en vårdare som har en tornande, dugligt vältränad, kroppshydda inte hade attackerats som i det här fallet).

 87. Matte Says:

  Jag lider med de inblandade.

  Jag är kluven i denna fråga. För dels säger vi många här att kvinnor bör avlasta män i farliga yrken och att kvinnor ofta åtnjuter fördelar och slipper hugga i när det blir för jobbigt eller för farligt.

  Men i denna fråga så borde inga kvinnor göra sig besvär och låta männen ta riskerna. Och då motsäger vi oss på sätt och vis.

  Men, tanken är nog att vid liknande yrken _kan_ det och _får_ det inte sänkas fysiska krav för att i sann feministisk anda få in fler kvinnor.

  Klarar kvinnor intagningskraven, samma som för män så ska inte jag stoppa dem.

  Är det däremot inkvotetade kvinnor som far illa, eller andra människor som far illa pga inkvoterade kvinnor så är det oförlåtligt.

  Rätt man/kvinna på rätt jobb ska gå före 50/50 hysterin i Sverige, 50/50 är inte jämställdhet.

 88. profanum_vulgus Says:

  JD:
  Det finns inte ens några sådana knep om man inte räknar magi och pistoler.
  Klara har fått sin uppfattning om kampsport från 80-talet.

 89. ninnitokan Says:

  Tanja och Klara:

  Tanja säger:
  03 oktober 2011 kl. 23:48

  Klara:
  Bra jobbat här i kommentarsfältet. Tråkigt hur random det blir att man blir stämplad som feminist och det innebär att man är dum oavsett vad man säger. Har upplevt samma sak här på Genusnytt.”

  Man skulle önska mer respekt för andras åsikter och respektfull debatt här då och då, ja.
  Det här beteendet är inget som gynnar jämställdismen. Och eftersom jag verkligen tror på jämställdismen, så gör det mig sorgsen att se. Beklagar verkligen det sätt ni båda hanterats i denna diskussion.

 90. Jimmy Says:

  Detta blogginlägg tycker jag är helt fel att öht. behandla som någon kvotering/jämställdhetsfråga då det inte finns några som helst fys-krav på att bli fångvårdare, jag tycker att Pär bommat målet med inlägget och gör feministerna tjänst med ett sådant här inlägg.

  Inlägget borde varit formulerat som en fråga om det inte var dags att sätta fys-krav på fångvårdare eller kolla över arbetsrutinerna.

 91. ninnitokan Says:

  Matte:

  Jag är kluven i denna fråga. För dels säger vi många här att kvinnor bör avlasta män i farliga yrken och att kvinnor ofta åtnjuter fördelar och slipper hugga i när det blir för jobbigt eller för farligt.

  Men i denna fråga så borde inga kvinnor göra sig besvär och låta männen ta riskerna. Och då motsäger vi oss på sätt och vis.

  Jag känner mig, liksom du, kluven i just denna frågan. Dels för att det går mot vad vi brukar säga, dels för att jag saknar kompetens att bedöma yrket. Jag tror även denna känsla av kluvenhet beror på att vi känner av vår ”biologiska programmering” där barn och kvinnor ska försvaras mot yttre hot för att främja artens överlevnad.
  Samtidigt känner jag att ”kvinnor ska fan inte komma undan” det ena om dom ska tvinga sig till det andra.

  Så jag försöker mig på att se på ”är kvinnor lämpliga krim-vårdare?” med ett öppet sinne och bortse från allt jag känner och lyssna på vad som förmedlas.

  kruzze skriver [1]:
  Vad gäller kvinnor som arbetar i Kriminalvården så arbetar jag mycket hellre med en kvinna som kan läsa av människor, har sinnesnärvaro och som kan kommunicera på ett tydligt och enkelt sätt

  Det är ju egenskaper som oavsett om dessa återfinns hos en man eller kvinna är önskvärt inom krim.vården.

  kruzze skriver vidare:
  än en testosteronstinn kille som går igång på minsta lilla sak. Jag har erfarenhet av både delarna och ett lugnt och förtroendeingivande bemötande i en knepig situation är att föredra 10 gånger av 10. Många gånger behöver det inte ens bli en situation om man har ett korrekt bemötande från början.”

  De han beskriver är egenskaper som biologiskt tillhör det inre biologiska könet var det första citerade stycket är vanligare förekommande hos kvinnor och det andra är vanligare hos män.

  Kanske är muskelstyrka i detta jobb av underordnad betydelse?
  Då ska inte heller det vara meriten som behövs för jobbet. Kraven ska ställas utifrån vad yrket kräver, vilket kön som detta vanligen förekommer hos är helt oviktigt.
  Kanske behövs kombinationen, så att vaktare ska gå parvis en ”stor-stark-avskräckande”(oavsett kön) och en ”psykologisk förmedlare”(oavsett kön)?

  Efter att ha lyssnat på folk som debatterar här så är jag nu övertygad om att ”kvinnlighet”(skilj från kvinna) behövs inom krim.vården. (till skillnad från tex. brandkår)

  Det innebär inte att jag är för kvotering till detta yrke, det är jag inte. Men jag är för att det är yrket som avgör vilka meriter man avkräver, sen får könsfördelningen bli som den blir.

  [1]https://genusnytt.wordpress.com/2011/10/03/bor-kvinnor-vakta-grovt-kriminella/#comment-76063

 92. Man United Says:

  Tror inte mördaren skulle slagit på manliga spetsnaz skillade fångvaktare. Men ha i beaktande att mördaren tidigare är åtalad/fälld(?) för våld mot tjänsteman mordförsök etc. Frågan blir således är det säkert att ha två kvinnliga fångvakter ur arbetsmiljö synpunkt. Det skulle minst varit en eller två manliga vakter tillsammans med kvinnlig. Facket har tidigare påtalat brist med underbemaning. Utredningen kommer också visa varför kollegan agerade som hon gjorde. Det viktigaste av allt är att det inte händer igen dvs att problemet tas på allvar och debatteras. Sparar kriminalvården pengar genom att äventyra personalens säkerhet? Är det lägre fysiska krav för kvinnliga fångvaktare? Vad har de politiska blocken för Rättssäkerhets politik? Vilket block vill spara in mest pengar? Kostar statsfeminism och genus forskning för mkt pengar att det måste sparas in på andra områden tex fungerande infrastruktur,sjukvård,(icke feministisk) manlig forskning och som här arbetsmiljö på kriminalvård.

 93. Sötisen Says:

  Är det inte *gullit* med som vanligt sjukt korkade feminist-äckel som rapar korkade feminist-floskler. Och som sedan som vanligt åker på verbalt storsmisk. För att därefter som ett brev med posten kränga på sig den slitna offerkoftan och lipa om ”tonen”. Och kräva ”respekt”.

  Låt mig klargöra följande, tydligt och klart:

  Respekt är något man och kvinna måste förtjäna. Att förtjäna respekt gör man och kvinna INTE genom att visa sig direkt löjligt okunnig om verkligheten, och genom att rapa löjligt korkade feministfloskler.

  För oss ärrade jämställdister är feministflosklerna lika äckliga och uppenbara som en färsk hundskit i farmors finsoffa.

 94. Lasse Says:

  @Kruzze

  ”Vad gäller kvinnor som arbetar i Kriminalvården så arbetar jag mycket hellre med en kvinna som kan läsa av människor, har sinnesnärvaro och som kan kommunicera på ett tydligt och enkelt sätt än en testosteronstinn kille som går igång på minsta lilla sak.”

  Typexempel på generalisering av män och en mycket tråkig sådan.

  Varför undervärderar du och förminskar en hel grupp av människor ?

  Det finns inga belägg för ditt testosteronstinna 😉 påstående som grundar sig i den feministiska synen på män.

  Själv tänker jag då inte jobba ihop med en kvinnlig vårdare då hon har menstruation, totalt galen och fylld med arga hormoner 😉
  (ironi)

  ****************************************************

  @Ninnitokan

  Med anledning av att du rycker ut till undsättning mot dina medsystrar.

  Tycker du det är ok att använda sk. härskartekniker i en diskussion som Klara gjorde ?

  Självförsvar och försvar är en kombination av styrka och fysik. Klaras påstående om att man bara behöver teknik och att storleken på en kriminalvårdare inte har någon betydelse i farliga situationer är lika världsfrånvarande som att säga,

  ”Jorden är platt.”

  Det krävs en hel del för att brotta ner en uppretad 100 kg psykopatfånge. Sen är det ingen slump att insatsstyrkorna i våra fängelser består av män.

  Sen upplever jag det som att du blandar ihop äpplen och päron, fladdrar hit och dit. Rätt kombination av manligt och kvinnligt kan vara till fördel. Fel kombination ödesdigert.

  Har du läst Tanjas blogg som fullständigt genomsyras av en massa osakligt trams om den vite mannens privilegier och nedsättande attityd, t.e.x. antifeministbingon från Anna Ardin.

  Har du följt henne i tidigare debatter ?

 95. Lasse Says:

  Min personliga åsikt är att man skall göra en total riskbedömning.

  Ligger man över en viss nivå i risk då är det manliga vårdare som gäller. De manliga vårdarna bör inneha en viss nivå av *fysik & teknik.

  *finns säkert kvinnliga undantag.

 96. castoropollux Says:

  Genusfråga? Alla kan bli rädda. I grunden är det väl en utbildningsfråga som på alla andra arbetsplatser. Tydligt är att det alltid är arbetsgivaren, som brister i ansvar och utbildning för sina anställda. Att våldsbenägna borde förses med rejält handfängsel bak på ryggen och ev fotfängsel är ingen särskilt fördyrande utgift men höjer säkerheten avsevärt. Med ett sådant cv som denne får man väl inte agera nonchalant eller aningslöst. I terapi kan man tillåta utbrott men inte våld och inför eventuella risker ska det finnas omedelbar beredskap. Fångvården togs på sängen när grindar forcerades och ombyggnaderna kostade pengar. Häktesbranschen kanske ska ta sig en funderare. Tyvärr kommer utvecklingen som i USA att leda till opersonliga och kameraövervakade anstalter, vilket knappast är en fördel för någon….

 97. JD Says:

  @castoropollux

  Jag vill bara tillägga en sak!

  Vi har ingen fångvård i Sverige!

 98. Lövet Says:

  Känner med de anhöriga och kollegerna till den drabbade!

  Sedan måste jag bara hålla med Lasse och andra som påtalat vikten av styrkan här.

  Det torde vara en av feminismens allra farligaste myter, detta med ”feministiskt” självförsvar. Allt kan nämligen inte kompenseras med teknik. Är den relativa styrke- och storleksskillnaden tillräckligt stor så hjälper inga kampsportstekniker – inte ens om motståndaren enbart har erfarenhet av krogslagsmål.

  Konsekvenserna av den ”feministiska” myten om självförsvaret
  kan t ex bli att:

  – Småtjejer ges 4 timmars träning att sparka killar på pungen (You go grrrrl) och invaggas de i tron att de kan bete sig hur provocerande som helst och klara sig ur vilka situationer som helst.

  – De fysiska kraven för piketstyrkan tänjs för att få in kvinnor.

  – Häktesledningar tror att de kan låta två kvinnliga vakter själva ta hand om en våldsam intagen – för de har ju kampsportsträning och varsin batong.

  Teknik är f.ö. en sak – man måste vara villig att p å a l l v a r använda den också – dvs att medvetet ta till grepp/slag/sparkar som kan allvarligt skada den du skall omhänderta/oskadliggöra. Du möter en våldsverkare som inte tvekar att döda – om du tvekar så dör du. Detta är kanske inte en könsbunden begränsning utan är säkert som Klara säger mer avhängigt träning, träning, träning. Den saknades uppenbarligen i detta fall eftersom ”kollegan” flydde fältet.

  När det sedan gäller själva övertron på kampsportträning som kompensering för styrka så måste man komma ihåg att buset själva ofta har stor erfarenhet från kampsporter – och då hjälper det ju inte om man som 170cm/78 kiloskille är aldrig så bra på Krav Maga när man ger sig på en 195 cm lång och 100 kiloskille på anabola och amfetamin som i sin tur tränar kickboxing o c h som gladeligen laddar sparkar mot knät/pungen/mellangärdet/huvudet.

 99. Andreas Nurbo Says:

  Lövet: Vad har feministiskt självförsvar med underbemanning och bristande rutiner på häktet att göra?

 100. Lasse Says:

  Gjort en djupdykning i organisationen och vi börjar med styrelsen.

  72% Kvinnor (feministisk jämställdhet)

  28% Män

  Ledamöterna för insynsrådet är:
  Inga Mellgren, ordf., generaldirektör Kriminalvården
  Lena Liljebäck, stabschef, Arbetsförmedlingen
  Eva Wendel Rosberg, lagman, Malmö Tingsrätt
  Carola Gunnarsson, 1:e vice ordf. Sveriges Kommuner och Landsting
  Ewa Thalén Finné (M), riksdagledamot
  Karin Granbom (FP), riksdagsledamot
  Lars-Ivar Ericsson (C), riksdagsledamot
  Peter Ahltin (KD), advokat, f.d. riksdagsledamot
  Elisebeth Markström (S) riksdagsledamot

  Redan här börjar jag ana oråd och dra vissa slutsatser.

 101. Man United Says:

  @ Matte säger:

  ”Jag är kluven i denna fråga. För dels säger vi många här att kvinnor bör avlasta män i farliga yrken och att kvinnor ofta åtnjuter fördelar och slipper hugga i när det blir för jobbigt eller för farligt.” Det är Samhällsironi för att jämställdhet i Sverige är =feminism. Elitfeminism vill kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser. Då används mot argument att de också ska kvoteras in i farliga smutsiga jobb. För att visa på verkligheten kanske ser annorlunda ut kopplat till biologi. Det är brist på logik som kritiseras. Blandning av kvinnor och män på arbetsplatser absolut om de kvalar in på samma krav som krävs för att lösa arbetsuppgiften. Där har du hela bloggens uppgift att öppet debattera att jämställdhet inte är feminism och genus 50/50.
  Genus Nytt mfl bloggar är en maktbalans som ifrågasätter en urspårad radikal feminism försök att bli accepterad som jämställdhet. Män som krävs för farliga jobb är innerligt trötta på att bli bespottade och ofrivilligt bli indragna i ett könskrig. Begreppet med hela jämställdhets tanken är att kvinna och man ska jobba tillsammans i den mån det går och visa ömsesidig respekt. Bristande bemanning och kriminalvårdens besparingar på 90talet är underlag för vidare debatt.

 102. kruzze Says:

  Lasse:

  Du läser det jag skriver som fan läser bibeln. Vad jag menar och som jag hoppades framgick är att det finns kvinnor som är mer lämpliga som kriminalvårdare och vice versa. Såklart finns det hysteriska och konfliktsökande kvinnor som inte heller bör jobba inom kriminalvården.

  Det är klart att individer präglas av sin könstillhörighet men det är inte i första hand det som är avgörande för om man är lämplig som kriminalvårdare.

 103. Lasse Says:

  Hittar en hel sida om kvinnor i fängelse och deras villkor. Däremot hittar jag inget om mäns villkor ej heller hittar jag någon dedikerad sida som kvinnorna hade.

  http://www.kriminalvarden.se/sv/Fangelse/Kvinnor-i-fangelse/

  Klicka för att komma åt 4821_R14.pdf

  Gräver vidare.

 104. Tanja Says:

  En kommentar till främst Daniel, men andra kan givetvis också läsa och kanske lära sig någonting.
  Om man har åsikter om en persons blogg kommenterar man med fördel i den personens blogg. Om man har åsikter om ett enskilt inlägg kommenterar man med fördel i det inlägget. Inte svårare än så, och man skräpar inte ner Genusnytts kommentarer.

 105. Man United Says:

  Övervåld från manliga och kvinnliga fångvaktare,poliser är inte heller okänt. En glimt kablades ut från guantanamo. @ aktivarium kruzze mfl #Har personalen inom psykvård högre fysiska krav på sig? Om tex farliga interner som mördaren vistas där. #Anser du/ni att gängmedlemmar i större utsträckning ska placeras på rättspsyk för våldsbrott dråp mord? #Tror ni liknande scenario kommer inträffa igen?Med tanke på den oförändrade kriminalvårdspolitik som satsar mindre på rättspsyk. #Anser du/ni kriminalvården bar ansvaret för mordet i malexander. Hade frigången inte beviljats hade morden inte skett. #Tror ni den hatisk afa tjejen killen brydde sig om kravall polisen var en kvinna eller man under göteborgskravallerna.

 106. Man United Says:

  @rtf Män som krävs för farliga jobb är innerligt trötta på att bli bespottade.Dom behöver inte bli uppskattade men det är bespottningen som feminismen som ideologi ansvaras för pga icke debatt. Tar man sig förbi feminismen och istället ser män och kvinnor som individer snackar vi samma språk och har lättare att förstå. Genus nytt försöker använda feministernas logik som gång på gång faller på just att den bortser från individ och biologi. Utredningen om det tragiska Scenariot med Kvinnan som blev brutalt mördad kommer visa på vart det brast och det i sin tur blir ämne för diskussion vilken Kriminalvård och rättsväsende Sverige ska ha. Oprovocerat våld är ett Samhällsproblemoch borde intressera politikerna. Det som också förhoppningsvis öppnar för diskussion är behovet av icke feministisk manlig forskning kring mäns våld och farliga beteende både inom hjärnforskning och känsloliv. Liksom forskning om kvinnors våld/kvinnors våld mot män. ”Vad utrycker våld?” Perverterad manlighet,undertryckt rädsla,psykisk och fysisk misshandel, avsaknad av fadersgestalt och sunda manliga förebilder. Väldigt intressant att se på en problematik med nya vetenskapliga perspektiv och inte stereotyp genus och feminism.

 107. Klura Says:

  Tanja säger: ”Om man har åsikter om en persons blogg kommenterar man med fördel i den personens blogg.”

  Fördel för vem?

 108. Aktivarum Says:

  kruzze:

  ”Jag gillar ditt sätt att argumentera, du är rakt på sak och du underbygger det du skriver med det du tycker är relevanta studier. Utifrån ditt sätt att se på kriminalvård har du väl underbyggda argument.”

  Ok, tack.

  ”På de flesta anstalter och häkten i Sverige, jag har nog pratat med kollegor från i stort sett hela Sverige och även gjort en del studiebesök, är det oftast lugnt och till och med i vissa stunder ganska lättsamt. Det är ingen krigszon som man lätt kan tro om man tittar på amerikanska fängelsedokumentärer eller fängelseserier heller för den delen.”

  Nej jag vet mycket väl att det inte är nån krigszon 🙂

  ”Det är vardagliga möten mellan personal och intagna som satt sig själva i en svår situation och som i de allra flesta fall inte vill inte ska hamna där igen.”

  Det där är förstås en sanning med modifikation. Om vi räknar kriminalvården som isolerad från övriga livet vill de allra flesta inte hamna där men många prioriterar saker som gör de hamnar där framför just saker som gör de inte hamnar där och då kan man fråga hur sant det är de inte ”vill” hamna där. Det är också en fråga om balansen mellan ”vård” och ”straff” Det är kriminalvårdens allra största utmaning i 2000-talet. Straffbiten måste balansera vårdbiten.

  ”I det arbetet är min övertygelse att ett långsiktigt och målmedvetet arbete med en fungerande personalgrupp har goda möjligheter att åstadkomma en förändring för många intagna. I en sådan personalgrupp är det min övertygelse att det är en fördel om det finns en lagom mix av kvinnor och män, unga och äldre och även människor med erfarenhet från andra kulturer.”

  Javisst, men då måste också ledningen se till att rätt personer jobbar med rätt personer. Så har antagligen inte skett här.

  ”Håller med.”

  Ja och då blir frågan varför två kvinnor jobbade med varandra på den här arbetsuppgiften alls. Det skulle ha varit minst en man, eller så borde de haft minst tre personer.

  ”I ett regelrätt slagsmål är det i de allra flesta fall en fördel med manliga vårdare som griper in men innan det har kommit till det stadiet är min uppfattning att män och kvinnor kan göra ett lika bra jobb, tror till och med att kvinnor har lättare att avstyra en situation innan slagsmål uppstår då de tenderar att vara mer verbala samt att det även finns en hederskodex bland manliga intagna att inte riskera att slå kvinnor.”

  Jag anser även kvinnor i samarbete med män kan göra ett bra jobb. Det är ”kvinnor kan utan män” snacket jag är trött på att höra.

  Det där hederskodexet är för övrigt väldigt överskattat. Man skall komma ihåg att intagna inte är ett medelvärde av män i allmänhet utan de mer empatistörda minoriten där den viktigaste faktorn i konflikter är kalkylering av chansen att vinna. Det finns även många intagna som kommer från kultur där en man tappar heder av att bli beodrad av en kvinna.

  ”Det som hände i Huddinge är vad det mesta tyder på ett verk av en galning som inte borde ha varit i Kriminalvården till att börja med.”

  Mycket möjligt att det är sant och att någon rutin har brustit där också när mannen hamnade där han var men det är i detta fall irrelevant för det vore både naivt och fel att arbeta utifrån att rutiner är ofelbara.

  ”Insatsstyrkor finns på alla anstalter och häkten.”

  Ja det vet jag också men i detta fall är ju personen död innan insatsstyrkan ens hunnit fram eftersom förövaren ostört fått agera. Som jag sade tidigare hade en Taser eller liknande distansvapen kunnat rädda människoliv här. De kräver heller inte samma grad av ”mod” från individen att använda.

  ”Det är nog omöjligt att sätta en prislapp på vad det kostar att ha kvinnor anställda i Kriminalvården.”

  Det går alltid att sätta prislapp. Särskilt när det handlar om att det behövs ny utrustning, fler anställda, osv. Det här handlar inte bara om kriminalvården. Det är samma debatt om poliser, brandmän, militärer (särskilt befäl och specialstyrkor), piketgruppen och sist men inte minst nationella insatsstyrkan som ständigt får kritik för att de inte har några kvinnor i operativ personal.

  ”Det som går att visa på är att en personalgrupp mår bra av en lagom könsmix, att intagna ibland har lättare för att öppna sig och prata med kvinnlig personal istället för manlig och att Kriminalvården blir mer representativt för samhället i stort, dit de intagna ska släppas ut efter villkorlig frigivning och förhoppningsvis vara bättre förberedda på en förändrad livsstil.”

  Javisst. Men som jag sade ovan, risken är att balansen mellan straff-vård rubbas för mycket. Och i Sverige är det knappast straffbiten som är den tunga faktorn. Det finns inte minst en del fördelar som intagna har idag som borde helt eller delvis avskaffas då det rör sig om saker som ej intagna ofta får lära sig leva utan.

  ”Sant, men jag skulle varken lita på en kollega med affärsrelationer eller sexrelationer med intagna. Tycker du klyver hårstrån i den frågan.”

  Nej det håller jag inte med om. Ett ständigt återkommande tema i debatten är att tungt kriminellt belastade våldsamma personer som Utoyamördaren (Norge) och Åmselemördaren (Sverige) får en väldigt stor mängd kvinnlig beundrarpost. Det är inte alls ovanligt att kvinnor attraheras till våldsbrottslingar så här tycker jag du bagatelliserar ett stort samhällsproblem.

  På samma sätt anser jag kvinnor som begår dessa handlingar bagatelliserar den evolutionspsykologiska effekten av dem på samhället.

 109. Argus Says:

  Okej, låt oss säga då att det är jättebra med kvinnliga fångvaktare som diverse experter här tycks anse. Vad tycker vi då om den dödade kvinnans kollega som, uppenbarligen, sprang därifrån samtidigt som fången slog ihjäl kvinnan. Om ni vore polis eller väktare är det en sådan kollega ni skulle vilja ha?

 110. FFS Says:

  Istället för att ha krav på fysisk råstyrka (vilket sällan hjälper alls om du inte är förberedd på en attack) så kan de väl helt enkelt ha krav på att den anställda ska vara bra på självförsvar? Till exempel bra i någon kampsport? Eller helt enkelt andra självförvarstekniker? Är du riktigt bra på det ska det inte vara något problem att bli anfallen av någon som är större än dig, men som sannolikt inte har tekniken. Problem solved!

 111. ninnitokan Says:

  Lasse: Jag säger detta med all respekt för dig som person. Jag hoppas du kan ta min kritik som konstruktiv, för sådan är den ämnad att vara. Jag är inte ute efter att ”hacka på dig”.

  Jag tycker kruzze sammanfattar det hela bra. Du har en tendens att läsa som fan läser bibeln, tycker jag. Det är ju inte första gången du och jag hamnar i denna situation, eller hur?:)
  Och sen avkräver du att vi andra ska bemöta din tolkning av vad vi säger. Vill man inte gå in i en debatt och bemöta din tolkning, så tolkar du det som ”härskartekniker” och kastar ”feminist” runt dig.

  För oss jämställdister som är här är feminist ett skällsord. Det kan du väl förstå?

  Vi måste kunna enas om att vi ibland är oense i sakfrågor. Vi måste inte vara överens om huruvida ”råstyrka” är eller inte är en avgörande merit inom krimvården.

  För mig är det enda viktiga att yrket som så att säga ”sätter ribban” för ett specifikt yrket. Och den ribban ska sättas blind för könens olika förutsättningar att klara sig över ribban. Vi ska inte ha en ribba för kvinnor och en annan ribba för män i något endaste yrke.

  Jag hade ingen åsikt om just krimvård, när debatten började, för att jag saknar kompetens om yrket. Jag har lyssnat och tagit del av vad debattörer(dig såväl som dom du pekar ut som motståndare) säger här. Och nu börjar jag bilda mig en egen uppfattning. Det är en uppfattning du inte behöver dela. Jag respekterar om du tycker annorlunda. Kan du respektera annans åsikt?

 112. Ullis Says:

  I det här fallet har har knappast mäns styrka någon betydelse eftersom det hela hände så snabbt. Fast det är ju också så att män som föräktar kvinnor oftare är kriminella så den häktades kvinnohat kan ha triggats.

  Sen är det också ett annat problem och det är att män inte vill ha dessa jobb längre eftersom män har slutat vara män. Män springer bara runt och tar hand om spädbarn och kräver att få amma lika mycket som mammon. Det är patetiskt att ni ”jämställdister” eller vad din nu vill kalla er för inte är konsekventa. Ni är bara emot jämlikhet när det gynnar män och för jämlikhet när det jynnar män. Ni skriver att kvinnor inte ska kvoteras in men ni kräver att MÄN ska kvoteras in på alla områden som rör barnomsrog och föräldraledighet, vårdnad osv.

  Erkänn att Moderskapet är speciellt och att inte pappor ska slita barnen från barnens mödrar om ni vill uppfattas som trovärdiga.

 113. Daniel Says:

  @Tanja
  Men nu är det inte din blogg vi är på, så om Pär har några åsikter i denna fråga så mottager jag dem gärna.

  Du klagade över det faktum att du inte får någon respekt här, jag gav dig svar.
  Svårare än så är det inte.

 114. ninnitokan Says:

  Ullis:
  Det är patetiskt att ni ”jämställdister” eller vad din nu vill kalla er för inte är konsekventa. Ni är bara emot jämlikhet när det gynnar män och för jämlikhet när det jynnar män. Ni skriver att kvinnor inte ska kvoteras in men ni kräver att MÄN ska kvoteras in på alla områden som rör barnomsrog och föräldraledighet, vårdnad osv.

  Vi är kvinnor här också, vet du.

  Att du tror att vi kräver eller ens vill att män ska kvoteras in på vissa områden visar bara att du inte vet vad jämställdistem är.
  Vi tycker inte om kvotering. punkt.

  Vi tycker om jämställdhet (dvs lika möjligheter, skyldigheter och rättigheter) men respekterar individers individuella val.

  Som jämställdist har man alltså ingen åsikt i om ett specifikt par delar föräldraledigheten 100/0, 0/100 eller 50/50, så länge det är vad detta paret gemensamt kommer fram till passar dom bäst och ger bästa tänkbara situation för just deras barn i just deras situation.
  Jag skulle tro att alla jämställdister här vill att föräldraledigheten skall delas jämt mellan könen som en utgångspunkt och sen ska alla dagar vara fria att lämna över från den ena föräldern till den andra utifrån de parets önskemål.(Nu förutsätter jag att ni andra tycker som jag. Ni får protestera om jag har fel:) )

 115. Argus Says:

  Det blir så mycket internt käbbel i kommentarsfälten så själva sakfrågan försvinner. För att förenkla saken ställer jag två frågor som går rakt på sak. Jag ger dessutom två alternativa svar att förhålla sig till. 1) Antag att du och din kollega utsätts för våld och sätts i livsfara. Vilka krav ställer du då på din kollega? a) Jag vill helst ha en kollega som inte omedelbart springer därifrån b) Jag tycker jämställdhet är viktigast och därför tycker jag att det är fel att kräva att min kollega riskerar sitt liv för att rädda mig. 2) Vad tror du om de olika könens förmåga att sätta hårt mot hårt för att klara sig ur en potentiellt farlig fysisk situation? a) Män är i regel större och fysiskt starkare än kvinnor och bemästrar i regel en sådan situation bättre än kvinnor b) Det kan man inte ha någon bestämd uppfattning om. Kvinnor kan också med särskilda självförsvarstekniker övermanna väsentligt större män.

 116. Ulf Andersson Says:

  @ ninnitokan
  ”Att du tror att vi kräver eller ens vill att män ska kvoteras in på vissa områden visar bara att du inte vet vad jämställdistem är.
  Vi tycker inte om kvotering. punkt.

  Vi tycker om jämställdhet (dvs lika möjligheter, skyldigheter och rättigheter) men respekterar individers individuella val.

  Som jämställdist har man alltså ingen åsikt i om ett specifikt par delar föräldraledigheten 100/0, 0/100 eller 50/50, så länge det är vad detta paret gemensamt kommer fram till passar dom bäst och ger bästa tänkbara situation för just deras barn i just deras situation.
  Jag skulle tro att alla jämställdister här vill att föräldraledigheten skall delas jämt mellan könen som en utgångspunkt och sen ska alla dagar vara fria att lämna över från den ena föräldern till den andra utifrån de parets önskemål.(Nu förutsätter jag att ni andra tycker som jag. Ni får protestera om jag har fel:) )”

  Jag håller med dig.
  Btw, du har väl inte missat att vi (PappaRättsGruppen)
  länkar till dig?

  Varför tror du jag startade PappaRättsGruppen?
  Delvis på grund av såna som Ullis:
  ”Erkänn att Moderskapet är speciellt och att inte pappor ska slita barnen från barnens mödrar om ni vill uppfattas som trovärdiga.”

 117. barfota Says:

  @Argus
  Enkla klockrena svar, tycker också det ”käbblas” på tok för mycket, så här får du mitt svar…

  Fråga 1: a
  Fråga 2: a

 118. Hjalmar Says:

  Argus:
  1c)… Jag vill att min kollega står upp för mig även om h*n riskerar sitt eget liv. (annars 1a)

  Samt 2a). Därför att kvinnor, i allmänhet, inte är avskräckande. 🙂
  Vore jag en 45-kilos häktesvakt, så skulle jag känna mig liten…

 119. Hjalmar Says:

  Nu saknar jag en redigerafunktion, någon glad smiley skulle inte vara med.

 120. Aktivarum Says:

  Ullis:

  ”I det här fallet har har knappast mäns styrka någon betydelse eftersom det hela hände så snabbt. Fast det är ju också så att män som föräktar kvinnor oftare är kriminella så den häktades kvinnohat kan ha triggats.”

  Vad är det du menar hände snabbt? Den andra vakten stack och förövaren stod fortfarande och slog på kvinnan när hjälp kom så det var i själva verket gott om tid. Det var bara ingen i närheten med kapacitet att göra nåt av tiden som fanns. Sekunderna tickade väg medan man väntade på nån som hade kapacitet.

  ”Sen är det också ett annat problem och det är att män inte vill ha dessa jobb längre eftersom män har slutat vara män.”

  Skitsnack! Män vill inte ha dessa jobb längre för personer som har dessa jobb har inga rättigheter längre. Alldeles för mycket har blivit politik, byråkrati och ”rätt värdegrund” Som nån visade ovan styrs byråkratin av över 70% kvinnliga chefer i styrelsen.

  ”Män springer bara runt och tar hand om spädbarn och kräver att få amma lika mycket som mammon.”

  Uppenbarligen inte eftersom kvinnor står för ca 80% av barnledigheten.

  ”Det är patetiskt att ni ”jämställdister” eller vad din nu vill kalla er för inte är konsekventa.”

  Utveckla tack.

  ”Ni är bara emot jämlikhet när det gynnar män och för jämlikhet när det jynnar män.”

  Jag anser inte en man gynnas av en annan man och jag anser kvinnor som tycker sig gynnas av en helt annat kvinna är ute och cyklar. Det enda område där kvinnor gynnas av andra kvinnor är i dejting där de samarbetar i grupp för att göra det svårare för män.

  Kort sagt jag ser det inte som en tävlan mellan män och kvinnor.

  ”Ni skriver att kvinnor inte ska kvoteras in men ni kräver att MÄN ska kvoteras in på alla områden som rör barnomsrog och föräldraledighet, vårdnad osv.”

  Javisst, yrkeskapacitet är en kompetensfråga men att ta hand om barn är DEFINITIVT ingen kompetensfråga. Vem som helst kan ta hand om barn, det krävs ingen utbildning alls för det och utöver rasbiologer i Tyskland och Sverige har ingen krävt lämplighetstester fö att skaffa barn.

  ”Erkänn att Moderskapet är speciellt och att inte pappor ska slita barnen från barnens mödrar om ni vill uppfattas som trovärdiga.”

  Moderskapet är inte mer speciellt än Faderskapet. Som jag redan förklarat är det ingen j-a tävling!

 121. Aktivarum Says:

  Observera:

  Att det inte är andelen kvinnor i styrelsen jag kritiserar utan den byråkratiska arbetsmetod styrelsen ifråga har skapat. Jag tror inte att det måste bli så oavsett vilka kvinnor som är i styrelsen men det är ju i regel så att starka alfamän (särskilt politiker) vill ha regelryttande betakvinnor omkring sig för att göra det svårare för andra alfamän att konkurrera.

 122. barfota Says:

  @Aktivarum

  ”Javisst, yrkeskapacitet är en kompetensfråga men att ta hand om barn är DEFINITIVT ingen kompetensfråga.”

  Håller inte med, visst krävs det väl kompetens. Problemet är väl snarare att många föräldrar kanske saknar lämplig kompetens, men man kan ju som sagt var inte förbjuda någon att bli förälder även om det ibland kanske till och med skulle vara på sin plats med förbud för vissa föräldrar att skaffa barn likt det förbud man har mot djurmisshandlare att skaffa djur. Skitsamma det har ju inte med kriminalvården att göra och är utanför tråden.

 123. Trolltott Says:

  Lasse, du blir orolig bara för att det sitter kvinnor i styrelsen? Och anar oråd för att de kan vilja ha jämställdhet? Jag tror du är ett bra exempel på de problem kvinnor kan råka ut för när de utsätts för folks fördomar och antipati enbart för att de är kvinnor.

 124. Man United Says:

  @ Ot Ullis Erkänn att Faderskapet och Moderskapet är speciellt och att inte mammor eller pappor ska slita barnen från varandra om feminister vill uppfattas som trovärdiga! Läs Pappan och Föräldraskapet på http://www.pappamanualen.se

 125. ninnitokan Says:

  Argus:
  1 a) Men jag vill lägga till att om kollegan uppfattar situationen så att hen inte kan förändra situationen för mig hellre räddar sitt eget liv än att spela hjälte i en hopplös situation.

  2) c ;D
  Jag tror en kombination av ”kvinnliga”.och ”manliga” egenskaper är att föredra. Kanske att det alltid skulle gå tre vakter ihop? Två personer som signalerar ”råstyrka” i avskräckande syfte och med möjligheter att ta till den vid behov. Och en person som står för ”förmedling” ?
  Vilket kön som individer har som uppfyller dessa kriterier är helt oviktigt för mig:)

  Jag tror precis som Klara och Kruzze säger att det är viktigast med mental träning, självförsvarstekniker för att undvika att situationer som denna behöver uppstå igen.

 126. Klara Says:

  @Ninnitokan ang. inlägg 08.56 – Det är fruktansvärt synd. Jag kan ha samma åsikt som Pär eller någon annan i diskussionerna här ibland, men blir ändå påhoppad eller tillskriven en mängd egenskaper jag inte har om jag kommenterar (oavsett vad jag säger).

  Överväger kraftigt att sluta säga vad jag tycker här.

 127. ninnitokan Says:

  Ulf Andersson:
  Btw, du har väl inte missat att vi (PappaRättsGruppen)
  länkar till dig?

  Jo, det hade jag missat. Det är helt okej. Jag står bakom det budskap som ni står för. Jag tycker det är beklämmande hur pappor av idag ses som andrahandsföräldrar och hur det går ut över såväl pappor som barnen.:)

 128. Man United Says:

  Underbart med fri debatt. Aktitarium orkar du svara

 129. ParStrom Says:

  Jag har nu även publicerat denna artikel på Newsmill. Gå gärna in och kommentera där:
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/10/03/b-r-tungt-kriminella-vaktas-av-kvinnor

 130. Ulf Andersson Says:

  @ ninntokan
  ”Jag står bakom det budskap som ni står för. Jag tycker det är beklämmande hur pappor av idag ses som andrahandsföräldrar och hur det går ut över såväl pappor som barnen.:)”

  Kram på dig och Gud välsigne dig,
  oavsett om du är ateist eller troende!

 131. ninnitokan Says:

  Klara: Jag förstår dig och har full respekt för om du beslutar dig för det. Av egoistiska skäl hoppas jag dock att du väljer annorlunda. Du skriver på ett sätt som för mig är lätt att förstå. Och det gör att jag kan utvecklas genom att du är här.

 132. Lövet Says:

  Stööön!

  @Andreas Nurbo: Läste du ens början av vad jag skrev…

  ”Sedan måste jag bara hålla med Lasse och andra som påtalat vikten av styrkan här.”

  …eller svarade du på nåt annat?

  Det var således Klaras och Lasses m fl diskussion runt huruvida kampsportsträning, som ju även självförsvarskurser oftast bygger på (inte sällan Jiu Jitsu). Sådana kurser är en i feministiskt anstrukna sammanhang (t ex självförsvarskurser för tjejer i skolan och föreningslivet) vanligt förekommande aktivitet.

  Budskapet är ett – lär dig ”lite knep” från diverse kampsporter, och sedan så klarar du dig som tjej mot vem som helst.
  Klaras argumentation var precis denna och hon stötte på patrull från Lasse m fl.

  Mitt inlägg ifrågasatte myten om (det feministiska**) självförsvaret och spekulerade i dess konsekvenser.

  Underbemanning på häktena var inte med i den diskussionen och är ej heller ett topic i Pär Ströms originalinlägg som du – om du bemödar dig om att läsa åtminstone rubriken – kan se handlar om ”Bör grovt kriminella vaktas av kvinnor?”

  Frågor på ovanstående?

  *) En sökning på google på ordet ”självförsvar” det sponsrade toppresultatet ”Självförsvar för tjejer | malvedo.se”. Dessutom ytterligare två träffar på förstasidan som riktade sig till kvinnor, varav ett just var rubricerat ”Feministiskt självförsvar”

  **) Det finns som sagt en skillnad mellan kvinnor som utbildats i sk feministiskt självförsvar och män (med eller utan självförsvarsutbildning). Vi män lär oss – som nån ovan konstaterade – från barnsben att värdera våra chanser att klara en våldsam konfrontation med en motståndare. Vi v e t att några fräcka sparkar och grepp sällan räcker mot en större, starkare och mer våldsbenägen motståndare. Därför undviker vi så långt möjligt att försätta oss i situationer som vi inte kan hantera.
  Kvinnor har aldrig prövat sin styrka i verkligheten och går därför på lögnerna som de olika kursanordnarna säljer dyrt på sina kurser.

 133. Tanja Says:

  Klara & ninnitokan:
  Apropå tillskrivning av åsikter tycker jag det är roligt att när jag nyligen på min blogg kritiserade en serie i tidningen Bang (http://ablativ.blogspot.com/2011/09/mer-om-serien-i-bang.html) fick jag en kommentar att antifeminister* är lite mina ”homeboys”. Just med tanke på hur jag bemöts här var det fruktansvärt roligt.

  *termen anv’ndes i Bang-serien, och inbegriper bland annat typ folk som Pär Ström och håller med Pär Ström

 134. Lövet Says:

  @Klara: Även om jag skriver om ”feministiskt självförsvar” så anser jag inte med det att du ”by definition” är feministisk. Ja jag kan inte med något som helst fog påstå att du tillägnat dig din syn på självförsvarstekniker från sådana kurser heller.

  Däremot så delar du samma övertro på dessa tekniker som de kurserna förmedlar. Man kan som så många härinne konstaterat inte hoppas att en 60-kilosperson skall kunna brotta ner och avväpna eller ens på något mer våldsamt sätt oskadliggöra en dubbelt så stor muskulös våldsverkare. Åtminstone inte utan skjutvapen, elpistol eller liknande.

  Som i alla sammanhang 😉 Size matters!

 135. Aktivarum Says:

  barfota:

  ”Håller inte med, visst krävs det väl kompetens.”

  Nej, världen producerade oss innan vi ens hade utbildningar i frågan, vår främsta förbättring gällande barns hälsa är i sjukvården mammor dör inte längre när de föder barn och barn dör inte längre i sjukdomar.

  Men faktum är att många länder som inte ens HAR utbildningar eller sociala myndigheter med byråkrater som säger vad som är bra för barn på många nivåer redan är MER framgångsrika än vi att från barn producera självgående vuxna människor…. Och då barn som klarar sig bättre med sämre förutsättningar.

  ”Problemet är väl snarare att många föräldrar kanske saknar lämplig kompetens”

  Nej, problemet är att det ens finns folk som inbillat sig det finns särskilt lämplig barnkompetens. Om jag får resurser att kategorisera barnuppfostran och följa upp dem till vuxen ålder kan jag garantera dig att kompetensens effekt gällande prediktionsgrad av uppfostran.

  Är närmare noll procent! (Beteendegenetikens tre lagar, Steven Pinker)

  Dvs det mesta som skrivs av vad som är ”bra för barn” är kvalificerat svammel med ideologiska förtoner. Om du tar en kamera och går hem till byråkraterna som sköter detta hitar du inga superföräldrar som saknar problem och vars ungar alla blir läkare.

  ”men man kan ju som sagt var inte förbjuda någon att bli förälder även om det ibland kanske till och med skulle vara på sin plats med förbud för vissa föräldrar att skaffa barn likt det förbud man har mot djurmisshandlare att skaffa djur.”

  Hur skall du veta vilka föräldrar som producerar bästa förutsättningarna för barnen? Utöver de självklara reglerna att man inte får begå kriminella handlingar mot barn hur skall du veta vilken fostran som är bäst?

  Sanningen är att vissa barn mår bäst av en sak. Andra barn mår bäst av en helt annan sak. Vad som funkar bäst hänger på vem du låg med när du skapade ungen. Sorry me

  ”Skitsamma det har ju inte med kriminalvården att göra och är utanför tråden.”

  Det här ämnet är alltid relevant för debatten.

 136. Jo Says:

  Jag har ingen gedigen förstahandskunskap om det aktuella fallet (verkar inte särskilt många andra här ha heller), så jag tänker inte analysera/spekulera nämnvärt kring just det, utan håller mig till sånt jag vet.

  I slutenvård i psykiatrin (majoritet kvinnlig personal, åtminstone på den klinik jag jobbar), där det väl är möjligt att den intagne i detta fall egentligen hörde hemma, är förmågan att hindra att det går till fysiskt våld ofantligt mycket viktigare än förmågan att hantera våldssituationer. I de våldssituationer som ändå uppstår ibland har fysisk styrka (oavsett kön) en viss betydelse, men inte central. Organisation (t.ex. rutiner vid larm, så att hjälp kommer snabbt), kunskap (t.ex. hur man snabbast och effektivast får fysisk kontroll och hur man bäst lugnar ner en patient som fått frispel) och attityd/känsloreaktioner (t.ex. att bibehålla sitt eget lugn och inte gå till mottack i onödan) hos personalen är viktigast.

  Det finns faktiskt ofantligt många andra sätt att få folk att lugna ner sig än att hota med större fysisk styrka. Fysisk styrka-metoden har dessutom nackdelen att den bygger på en hotbild, som behöver vara mer eller mindre närvarande hela tiden, inte på trygghetsskapande. Trygghetsskapande verkar kvinnor, oavsett i vilka proportioner det är pga en social konstruktion eller pga en medfödd biologi, statistiskt sett vara lite bättre på.

  Uppenbar fysisk stridsberedskap hos personal kan faktiskt också vara det som triggar en intagen/tvångsvårdspatient till våldshandlingar, eftersom det kan upplevas som ett hot i en situation där flykt inte är ett alternativ. Trängd i ett hörn så att säga. Råstyrka och stridsberedskap hos personalen kan alltså, förutom att vara en tillgång i vissa situationer, faktiskt ibland vara en förvärrande faktor i hotsituationer. Testosteronstinn stridsberedskap hos manlig personal kan definitivt vara det.

  Den allra smartaste rekryteringsstrategin utifrån Ströms problembeskrivning kanske skulle vara att sikta på storvuxna och biffiga, men stillsamma och empatiska kvinnor?

  Det är andra gången jag läser på denna blogg, och första gången jag kommenterar själv. Gillar ordet jämställdism, inte stött på det förut, men vill nog veta mer om vilka som använder det, och hur, innan jag vet om jag vill kalla mig själv för det.

  Den inställning som jag tycker mig ana på sina ställen här, att våld löses bäst med ännu mera våld tillbaka, ger jag inte mycket för. Det finns enstaka situationer där det stämmer, men för det mesta inte.
  Så man och icke-feminist (icke-, inte anti-) jag är känns det ändå som att jag behöver lägga till ett nytt ord i min ordlista. Tokmaskulinist.

 137. Aktivarum Says:

  Man United:

  ”@rtf Män som krävs för farliga jobb är innerligt trötta på att bli bespottade.Dom behöver inte bli uppskattade men det är bespottningen som feminismen som ideologi ansvaras för pga icke debatt.”

  Män som utför farliga jobb är ju mer bespottade idag i media än de dömda brottslingarna. Ta exempelvis gnället över att Polisens Nova Grupp mot organiserad brottslighet fjantade sig på foton och filmer.

  Lyssna på Sarneckis självgoda svammel. Vem är han att bestämma vad som är värdigt beteende av en ”vuxen människa”? Lyssna på Polischef Margareta Linderots struntsnack! Som om hon själv aldrig druckit en droppe och sagt olämpliga saker i hela sitt liv. Hur skall dessa byråkrater nånsin få trovärdighet när de numera bara gnäller över att människor är – ja just det vanliga människor?

  Inte supermänniskor som är affischnamn för byråkratklassen.

  Samma gnäll var det från Göran Lindberg, innan han själv åtalades för våldtäkt på prostituerade minderåriga alltså. Sedan dess har vi hört honom gnälla mindre på sina manliga kollegors sätt att arbeta men han gör säkert comeback om några år.

  Norges försvarsminister som inte kan ett dugg om taktisk krigföring ville läxa upp Norska elitsoldater (som är experter på det) när de i intervjuer gav sanningsenliga svar om krig.
  – Grrrrrrrr Ni skall inte säga soldaters jobb är att döda fiender, det får ni inte säga fattar ni väl mrrrrrrblllllllll värdegrund värdegrund.

  Den enda person som i detta fall begått fel är polisen som lämnade polistelefonen som ”pant” för sina skulder på strippklubben. De andra har gjort saker som minst hälften av personerna som gnäller SJÄLVA gjort.

 138. Argus Says:

  Det är en direkt lögn att påstå, som många ”experter” gör här att påstå att kvinnor hanterar akut våld lika bra som män. Varför våldet har uppstått är i det akuta läget irrelevant. Kvinnor, i allmänhet, tål inte våld i samma utsträckning som män och låter sig därför lättare övermannas. Vilka eventuella diagnoser den intagne eventuellt har spelar ingen roll när misshandeln väl sker.

 139. Klara Says:

  @ Lövet, jag anser att de självförsvarskuser för kvinnor som syns i media då och då är i stort sett värdelösa, och jag har absolut ingen som helst tilltro (eller övertro) på sådana saker. De förmedlar ingenting om hur man läser av människor, småsaker som hur pupillerna ändrar sig, ansiktsfärg, förändringar i språk och kroppsspråk, små subtila signaler som är oerhört viktiga i ett sånt här sammanhang. Kan man det, och är beredd på att personen man vaktar kanske vill döda dig, så är det sällan man faktiskt råkar ut för något. Det brukar gå att avväpna långt innan det blir ett fysiskt handgemäng.

 140. ninnitokan Says:

  Jo: Tack för en intressant kommentar. Du har poänger som jag kan förstå och ta till mig.:)

 141. Connor Says:

  http://www.avoiceformen.com/sexual-politics/fire/

 142. Aktivarum Says:

  Jo:

  ”Den inställning som jag tycker mig ana på sina ställen här, att våld löses bäst med ännu mera våld tillbaka, ger jag inte mycket för.”

  Det där är ett politiskt argument. Inte ett empiriskt. Frågan är inte vad du tycker utan varför. Ingen har heller sagt att våld är enda lösningen. Jag har ex. kritiserat en byråkrati som ideologiskt inte ens vill ha den möjligheten för de är mer rädda hur det skall uppfattas av motståndarna.

  ”Det finns enstaka situationer där det stämmer, men för det mesta inte.”

  Sådana påståenden skall beläggas med empiri, inte tas för givna utifrån egna upplevelser.

  ”Fysisk styrka-metoden har dessutom nackdelen att den bygger på en hotbild, som behöver vara mer eller mindre närvarande hela tiden, inte på trygghetsskapande.”

  Nu förväxlar du anfall med försvar. Försvar är inte ett hot utan en kapacitet att bemöta hot. Det är en väsentlig skillnad mellan att kunna försvara sig om man angrips och att förbereda ett angrepp på någon annan.

  ”Trygghetsskapande verkar kvinnor, oavsett i vilka proportioner det är pga en social konstruktion eller pga en medfödd biologi, statistiskt sett vara lite bättre på.”

  Vems trygghet pratar du om? Egna sidans eller motståndarnas? Eller gör du helt enkelt ingen skillnad på de bägge?

  ”Uppenbar fysisk stridsberedskap hos personal kan faktiskt också vara det som triggar en intagen/tvångsvårdspatient till våldshandlingar, eftersom det kan upplevas som ett hot i en situation där flykt inte är ett alternativ.”

  Vem har talat om ”uppenbar stridsberedskap” Tror alla personer från Bruce Lee till Bill Wallace och Vladimir Vasiliev lärt ut raka motsatsen dvs att vara avslappnad. Sedan är storlek i sig ingen stridsberedskap, det är som sagt en kapacitet det handlar om.

  ”Råstyrka och stridsberedskap hos personalen kan alltså, förutom att vara en tillgång i vissa situationer, faktiskt ibland vara en förvärrande faktor i hotsituationer.”

  Det där är en upprepning av det första du sade. Att säga samma sak en till gång lär knappast räknas som en bättre underbyggt påstående. Vidare måste jag som retoriker påpeka världen även kan gå under i morgon. Att något kan hända betyder inte det faktiskt händer.

  ”Den allra smartaste rekryteringsstrategin utifrån Ströms problembeskrivning kanske skulle vara att sikta på storvuxna och biffiga, men stillsamma och empatiska kvinnor?”

  Personligen tror jag det mesta är smartare än att ha två kvinnor utan kapacitet att försvara sig ensamma med en bevisligen farlig man.

  ”Så man och icke-feminist (icke-, inte anti-) jag är känns det ändå som att jag behöver lägga till ett nytt ord i min ordlista. Tokmaskulinist.”

  Vad menar du med det? Är det tokigt maskulistiskt att basera sina påståenden på empirisk grund? Personligen har jag svårt att se maskulin/feminin ha ett dugg med detta att göra. Jag ser däremot byråkrati och påståenden där man inte lämnar några som helst belägg.

  Var det isåfall även tokmaskulism när Tyskland skickade GSG 9 att döda flygkapare och därefter lät meddela att de inte förhandlar med terrorister eller var det kanske en av de där ovanliga gångerna då våld fungerade mot våld?

 143. Lövet Says:

  @Klara: Du verkar bättre på det här än t o m polisen…
  …och jag skall inte hårddra – det är klart att även våldsverkare har ”tells” och att det säkert finns några som kan läsa dessa bra nog för att kunna agera tillräckligt snabbt och adekvat*, men de torde vara få. Sedan kvarstår det rent fysikaliska faktumet att det är i det närmaste omöjligt för en 60-kilosperson att få omkull en 120 kilosbjässe.
  Ett alternativ – som man definitivt kunde överväga – är väl tyngre beväpning, men då finns ju fortfarande risken att busen får tag i d e t.

  *) F.ö är väl lagrummet tveksamt. ”Jo, herr domare, jag slog förvisso ner Johansson med batongen, men hans pupiller vidgades ju plötsligt samtidigt som han blev röd om kinderna…”
  Uppfyller det rekvisiterna för nödvärn?

 144. Lövet Says:

  @Tanja: Allvarligt – är det så farligt att vi ger dig mothugg ibland?
  Kan det var så att det finns nån anledning att misstänka att provokativa blogginlägg och bloggkommentarer gör att någon blir provocerad?

 145. barfota Says:

  @Aktivarum

  ”Nej, världen producerade oss innan vi ens hade utbildningar i frågan, vår främsta förbättring gällande barns hälsa är i sjukvården mammor dör inte längre när de föder barn och barn dör inte längre i sjukdomar.”

  Världen inte ser ut idag som den har gjort i alla tider. Personligen så föredrar jag att lämna mina barn till någon som har någon kompetens eller grundkunskaper om vad som är farligt eller inte för barnen t.ex. att barn inte skall leka med rengöringsmedel, rakblad, springa vind för våg utan tillsyn och liknande.

  ”Men faktum är att många länder som inte ens HAR utbildningar eller sociala myndigheter med byråkrater som säger vad som är bra för barn på många nivåer redan är MER framgångsrika än vi att från barn producera självgående vuxna människor…. Och då barn som klarar sig bättre med sämre förutsättningar.”

  Ja, men allting har sitt pris och du har rätt i att barnen kan bli mera självgående vuxna (om de hinner bli vuxna) människor d.v.s. De barn som överlever eller inte blir gravt handikappade på grund av bristande kompetens hos de som ”tagit hand” om dem.

  ”Nej, problemet är att det ens finns folk som inbillat sig det finns särskilt lämplig barnkompetens.”

  Föräldrakompetens då, man kanske inte är så kompetent som förälder om man inte ens kan ta hand om sig själv, låter det vettigare?

  ”Dvs det mesta som skrivs av vad som är “bra för barn” är kvalificerat svammel med ideologiska förtoner.”

  Där är vi helt överens, det pillas, styrs och ställs på tok för mycket.

  ”Om du tar en kamera och går hem till byråkraterna som sköter detta hitar du inga superföräldrar som saknar problem och vars ungar alla blir läkare.”

  Sant, jag hittar nog inte en enda eller ytterst få ”superföräldrar som saknar problem” där, men garanterat hittar jag barn som följer i föräldrarnas fotspår, blir framgångsrika och curlas in på bra jobb.

  ”Hur skall du veta vilka föräldrar som producerar bästa förutsättningarna för barnen? Utöver de självklara reglerna att man inte får begå kriminella handlingar mot barn hur skall du veta vilken fostran som är bäst?”

  Det vet man helt enkelt inte, därför får man helt enkelt göra sitt bästa med de grundläggande kunskaper man för stunden har. Inte förrän man sitter med facit i handen kan man avgöra hur det gick för barnen och då kan det vara för sent att backa bandet och rätta till begångna fel. Föräldrar som saknar utbildning, förstånd, kompetens kanske skickar ner sina barn att arbeta i en gruva med hög radonhalt, -överlever barnen blir de säkert starka och självständiga, dör de så har föräldrarna facit i hand och en dyrköpt kunskap att ta med när de får sitt nästa barn, förutsatt att de förstått varför barnet dog.

  ”Sanningen är att vissa barn mår bäst av en sak. Andra barn mår bäst av en helt annan sak.”

  Visst med det stora flertalet barn mår nog bättre av kärlek, att bli sedda och hörda, av goda förebilder än av att bli helt ignorerade och ta hand om sin egen uppfostran.

  Nåväl eftersom det rör sig om individer så kan vi sitta här och tycka fram och tillbaka vad som är eller inte är bra för barnen, de enda som faktiskt kan avgöra vad som varit bra eller dåligt för dem är just de berörda barnen. Det spelar ingen som helst roll vad du, jag, Steven Pinker, Gud eller någon annan inbillar sig vara bra för någon annan, ingen av oss vet helt enkelt hur individen (barnet) upplever sin situation, hade vi vetat, förstått och åtgärdat detta så hade säkerligen färre barn tagit livet av sig helt i onödan.
  Men visst vad som funkar bäst hänger på vem man avlar barnet tillsammans med.

 146. Klara Says:

  @ Lövet, jag är bara en glad amatör. Dock tror jag inte att det här är något som de flesta brukar öva på, eller tänka på ens. Skrattade lite åt ditt exempel, men byt ut ”slog med batongen” mot ”tryckte på larmet” eller ”satte mig i säkerhet”. 🙂

 147. Tanja Says:

  Lövet:
  Absolut inte, kommentera gärna. Dock i trevlig ton och på rätt plats – typ exempelvis min blogg. Och så tror jag som sagt inte att de som kommenterar på mig i Genusnytts kommentarer skulle hålla med om att de är mina homies =)

 148. Godtyckligt Says:

  Så här funkar det, Om en manlig vårdare säger ta ner fötterna från bordet så säger den intagne ”Skit på dig!”.
  Om däremot en Kvinnlig vårdare säger ta ner fötterna så är dom flesta uppfostrade att inte vara ”taskiga” mot tjejer och därför gör dom som hon säger. Sen finns det ju undantag Såklart.

  Har varit med om att det blivit bråk i matsalen och då det bara fanns kvinnliga vårdare så vågade dom inte själva köra personen till häktet utan en INTAGEN fick åka med som vakt i fångtransporten… En som dessutom inte ens kommit in i permissionsgång.

  Så det finns fördelar och nackdelar.

  En Stor olämplighet är att eftersom att det är mest män i fängelse och mest kvinnliga vårdare så tvingas män klä av sig nakna inför en eller flera kvinnor regelbundet, Tvingas stå och pissa framför kvinnliga vårdare, Väcks mitt i natten för visitation och tvingas ur sängen i stort sett nakna inför kvinnliga vakter. Förnedring på hög nivå! Och det motsatta att Tjejer/kvinnor skulle behöva klä av sig nakna inför flera manliga vårdare skulle ju inte ens hända en gång utan att det skulle hamna på löpet.

 149. Aktivarum Says:

  barfota:

  ”Världen inte ser ut idag som den har gjort i alla tider.”

  Nej och den såg inte likadan ut igår som den gjorde i förrgår heller men märkligt nog överlevde folk ändå.

  ”Personligen så föredrar jag att lämna mina barn till någon som har någon kompetens eller grundkunskaper om vad som är farligt eller inte för barnen t.ex. att barn inte skall leka med rengöringsmedel, rakblad, springa vind för våg utan tillsyn och liknande.”

  David Eberhardt ger utmärkta förklaringar på varför du föredrar detta i sin bok ”I Trygghetsnarkomanernas Land”

  ”Ja, men allting har sitt pris och du har rätt i att barnen kan bli mera självgående vuxna (om de hinner bli vuxna) människor d.v.s. De barn som överlever eller inte blir gravt handikappade på grund av bristande kompetens hos de som ”tagit hand” om dem.”

  Som överlever VAD eller inte? Det är intressant det här att när man pratar om barn så beskrivs Sverige som om det vore Mordor, fullt av faror överallt.

  ”Föräldrakompetens då, man kanske inte är så kompetent som förälder om man inte ens kan ta hand om sig själv, låter det vettigare?”

  Samma sak. Hela iden med att det behövs kompetens för att navigera farorna i Mordor får mig att tänka på Eberhardts bok. Hur enligt samma filosofi det är obegripligt vi överlevde vår barndom.

  ”Där är vi helt överens, det pillas, styrs och ställs på tok för mycket.”

  Eller rättare sagt friheten är för liten.

  ”Sant, jag hittar nog inte en enda eller ytterst få ”superföräldrar som saknar problem” där, men garanterat hittar jag barn som följer i föräldrarnas fotspår, blir framgångsrika och curlas in på bra jobb.”

  Vad har det med kompetens i fostran att göra? Vem som helst som är fotbollsstjärna kan curla in sin unge i samma bransch. Vem som helst som är rik kan curla in ungen i skådespeleri. Phil Collins dotter är i nya thrillern ”Abduction” Will Smiths son hittar du i ”Karate Kid” osv.

  ”Det vet man helt enkelt inte, därför får man helt enkelt göra sitt bästa med de grundläggande kunskaper man för stunden har.”

  Om man inte vet det vad är då kompetens i fostran?

  ”Inte förrän man sitter med facit i handen kan man avgöra hur det gick för barnen och då kan det vara för sent att backa bandet och rätta till begångna fel.”

  Precis.

  ”Föräldrar som saknar utbildning, förstånd, kompetens kanske skickar ner sina barn att arbeta i en gruva med hög radonhalt, -överlever barnen blir de säkert starka och självständiga, dör de så har föräldrarna facit i hand och en dyrköpt kunskap att ta med när de får sitt nästa barn, förutsatt att de förstått varför barnet dog.”

  Personligen tycker jag det där exemplet verkar vara minst sagt orealistiskt. Däremot vet jag ett antal föräldrar som tog med sina barn till Thailand när en Tsunami slog till.

  ”Visst med det stora flertalet barn mår nog bättre av kärlek, att bli sedda och hörda, av goda förebilder än av att bli helt ignorerade och ta hand om sin egen uppfostran.”

  Vem behöver utbilda sig för att fatta den biten? Tvärtom är det ju så att många ideologer som fostrat barn har gett barnen mindre kärlek – försökt byta ut föräldrarnas kärlek till helt andra personer osv.

  ”de enda som faktiskt kan avgöra vad som varit bra eller dåligt för dem är just de berörda barnen.”

  Nej barnen kan inte avgöra vad som är bra/dåligt för dem. Vad än barnet tycker finns ingen som helst garanti det är sant. Det enda som kan avgöra vad som är bra/dåligt är empirisk vetenskap som jämför en metod med en annan metod.

  ”Det spelar ingen som helst roll vad du, jag, Steven Pinker, Gud eller någon annan inbillar sig vara bra för någon annan, ingen av oss vet helt enkelt hur individen (barnet) upplever sin situation”

  Vilket är helt irrelevant för inga som helst garantier finns barnets egna upplevelser ger en sann bild. Vuxna människor kan göra sådana bedömmningar men barns hjärna kan det ICKE.

  ”hade vi vetat, förstått och åtgärdat detta så hade säkerligen färre barn tagit livet av sig helt i onödan.”

  Barn och särskilt pojkar har en självmordsstatistik som sticker iväg ganska precis vid samma tidpunkt som de börjar i grundskolan. En kompis till mig skrev ett spec-arbete på mobbing och de utbildade personerna blev då fly förbannade när han kom fram till att mobbingsexperter är nollor som vill se mobbning som tecken på att mobbaren mår dåligt och försöka förstå mobbaren.

  ”Men visst vad som funkar bäst hänger på vem man avlar barnet tillsammans med.”

  Ja, om man skaffar rebelliska gener så kommer barnet att göra allting man förbjuder barnet att göra.

 150. Klura Says:

  @Tanja

  Vem ska du spela tok-radikalfeministisk antifeminist-bingo med dådå?

 151. Jo Says:

  Aktivarium:

  Finns inte en chans att jag varken kan eller orkar gräva fram källhänvisningar. Skulle ta minimum tre arbetsdagar skulle jag tro, om jag skulle ens försöka göra det seriöst. Debatten skulle bli rätt fattig om det vore inträdeskravet. Det jag baserar mina synsätt på är 1. min egen allmänna livserfarenhet (snart 50 år), som jag faktiskt anser har en viss empirisk validitet. Jag är väl vetenskapligt skolad, och tillämpar för det mesta rätt petig kritisk granskning även på mina egna slutsatser utifrån min livserfarenhet. Petigare än en del av det som publiceras som vetenskapliga rapporter. 2. Tio års yrkesarbete med patienter med psykisk ohälsa. 3. Fem års formella högskolestudier i beteendevetenskap, och ungefär lika mycket kunskap till, inom samma område, som jag inhämtat utanför formella studier. 4. Seriösa utbildningar i hot och våld, alltså den sortens utbildningar arbetsgivare med denna sorts problematik i verksamheten köper in. 5. Samtal med kollegor inom psykiatrin, som jobbat med sånt här mycket mer och längre än jag gjort. 6. Säkerhetsupplägget på vår klinik, genomfört av en klinikchef som (tro mig!) var mycket noga med att all verksamhet på kliniken skulle vara så noggrannt och uppdaterat vetenskapligt baserad det bara gick. Låg i sverigetopp i en del sådana avseenden ett tag, om jag minns rätt.

  Angående våldsanvändning: Jag har som sagt var inget principiellt emot nödvändigt våld. Ibland är det bästa lösningen, och bör användas. Inom kriminal- och psykvård som på andra ställen. Men både min erfarenhet och den forskning jag känner till säger att detta är undantag, inte regel. Så beter sig också de allra flesta människor för det allra mesta.

  ”Nu förväxlar du anfall med försvar.” Det som personalen ser som försvar kan väldigt lätt från den intagnes perspektiv vara/upplevas som ett hot.

  ”Vems trygghet pratar du om? Egna sidans eller motståndarnas? Eller gör du helt enkelt ingen skillnad på de bägge?” Ökad upplevelse av trygghet (mindre hot) hos den intagne minskar risken för att denne ska bli/fortsätta vara våldsam. Win-winsituation.

  ”Vad menar du med det? Är det tokigt maskulistiskt att basera sina påståenden på empirisk grund?” Nej, naturligtvis inte. Däremot är att bli rabiat så fort nån kallar sig feminist, eller ens kanske kan vara det, tokmaskulinistiskt i mina ögon. Väldigt närbesläktat med tokfeministernas tendens att dra alla män över en kam. Likaså att (på i o f s förståelig testosterondriven instinktiiv grund) så självklart se fysisk kraft från en man som det naturliga svaret på en mans utövande av fysisk kraft. Kvinnomakten genom tiderna bygger bl.a. på just en förmåga att använda andra maktmedel.

  ”Det där är en upprepning av det första du sade.” Det här är ett bloggkommentarsfält, inte DNs debattsida. Jag får slarva med retoriken om jag vill.

  Orkar inte svara på mer just nu, kanske återkommer.

 152. Tanja Says:

  Klura:
  Det intressant att du och Lasse uppmärksammar just de två länkarna, istf att till exempel uppmärksamma att jag även länkar till Ström och Billing. Om ni tror att jag 100% håller med om allt jag länkar till så borde ni bli mäkta förvirrade av det kombon.

 153. leifer Says:

  Detta var med i P1 studio ett nu klockan 17.00

  Det blev dock ingen större diskussion om huruvida kvinnliga vakter kan anses vara fullt kapabla i alla lägen, eller om man ska via extra hänsyn och att dom ska undvika vissa arbetsuppgifter. Fast då gör man ju skillnad på kön.
  Samtidigt verkade programledaren extra upprörd över att det var en kvinna som dött här.
  Uppenbarligen blev det error i huvudet på vänsterfeministisk media (SR och SVT)) även då man ju ser kriminella män som en offergrupp (och möjligen var förövaren “invandrare”). Man vet alltså inte vilken fot man ska stå på när två offergrupper ställs mot varandra.

 154. Bishounen Says:

  Senaste från AB i fallet: ”Den 24-åriga vårdaren var helt ensam med den häktade 28-åringen när han överföll henne.

  – Det våld han utsatte henne för var helt extremt. Jag kan inte tänka mig brutalare våld, säger åklagare Markus Hankkio.

  Hela händelseförloppet från i måndags förmiddag, när en 24-årig kvinnlig vårdare misshandlades till döds på häktet i Huddinge, fångade av övervakningskameror.

  Markus Hankkio är åklagare i målet, och har sett filmen från överfallet.

  – Den 24-åriga vårdaren var helt ensam med mannen när han helt oprovocerat överföll henne, säger han.

  28-åringen överöste vårdaren med knytnävsslag, främst mot huvudet.

  – Det handlar om extremt våld, säger Markus Hankkio.
  ”Mycket stort antal slag mot huvudet”

  En annan vårdare skyndade till undsättning, beväpnad med en batong. Men 28-åringen övermannade även henne och tillgrep batongen, som han sedan använde för att fortsätta misshandla den 24-åriga vårdaren.

  – Han använder den för att slå ett mycket stort antal slag mot hennes huvud. Det är en ren avrättning av den unga vårdaren, säger åklagaren.”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13726950.ab

 155. leifer Says:

  Stor chans här att det är en man med t.ex. rötter från mellanöstern som utförde våldet, dvs en man som har en kulturell inlärning där kvinnor verkligen ska vara underordnade män, könsmaktsordningen. Då blir han enormt provocerad av en kvinna! Och kanske extra så om det var en vit svensk kvinna. Media vågar inte diskutera detta alls, men samtidigt brukar dom ju måla ut alla män som grupp som kollektiv för könmaktsordningen.

  OBS, Jag problematiserar kulturkrockar här men det var just intressant att man i media INTE alls vill tala om detta! Det är förstås också så att många kriminella män är väldigt ”macho” överlag och givetvis har svårt att hantera en kvinna som utöver makt generellt.

  Media vet som sagt inte vad dom ska säga när två offergrupper står mot varandra…

 156. Medborgare X Says:

  Klara och Tanja!

  Jag hoppas att ni fortsätter att diskutera här och på andra bloggar även om det tyvärr ibland händer att ni som kvinnor blir ifrågasatt och påhoppade enbart på grund av ert kön. Jag hoppas att alla som diskuterar kan hålla sig till sakargument istället för att slänga sig med onödiga personangrepp. Man måste ju inte vara överens om allt och vore man det så skulle det ju aldrig uppstå någon diskussion.

  Tanjas inlägg på sin egen blogg där hon kritiserar en serie i Bang visar med all tydlighet att hon kan se saker och ting från flera håll. Jag tycker det var ett väldigt bra inlägg och även en intressant diskussion bland kommentarerna. Att Tanja dessutom dök upp på den förra pubträffen som Pär Ström ordnade för att lyssna och lära lite mer av hur ”jämställdisterna” tycker och tänker visar också att hon har ett öppet sinne.

  Jag hoppas verkligen att alla kan visa respekt och en god ton mot Klara, Tanja och andra kvinnor som dyker upp här för att ta del av diskussionen.

 157. Bishounen Says:

  leifer: Mannen är hel-Svensk.
  Däremot var den ihjälslagna kvinnan färgad.

 158. Klura Says:

  @Tanja

  Nje det du skriver här gör dig svår att ta på allvar bara…

  Ojdå inget litet Om du kommer med. Om du skriver som du gör här borde du framstå som någon som bara vill provocera. Om du tillrättavisar alla som ”på fel ställe” kommenterar det du publicerat borde du framstå som någon som inte tål kritik. Vad tror du Om det?

 159. Freudian slip? « Certatio Says:

  […] som har satt rubriken, kan jag meddela att Ström har angett exakt samma rubrik när han lagt upp texten på GenusNytt. Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna […]

 160. Tanja Says:

  Klura:
  Jag tror att de flesta på Internet begriper att det rimligaste stället att kommentera ett inlägg av bloggaren A är i kommentarerna i inlägget av bloggaren A. Möjligen i sin egen blogg, om man vill utveckla kommentaren och göra den längre. Verkligen inte i bloggaren B:s kommentarer i ett inlägg som handlar om någonting helt annat. Om man läser mina kommentarer i min blogg kan maninte hävda att jag inte diskuterar med dem som vill diskutera med mig. Såvida de inte tycker att det här med att hålla god ton är för högt ställt krav.

 161. barfota Says:

  @Aktivarum

  ”“Världen inte ser ut idag som den har gjort i alla tider.”
  Nej och den såg inte likadan ut igår som den gjorde i förrgår heller men märkligt nog överlevde folk ändå.”

  Ja, fast inte så många och inte så länge att människor förvisso lever längre i dag kan nog inte bara tillskrivas läkarkunskap och bättre sjukvård.

  ”David Eberhardt ger utmärkta förklaringar på varför du föredrar detta i sin bok “I Trygghetsnarkomanernas Land””

  Nu behöver jag inte ”David Eberhardt ger utmärkta förklaringar på varför” jag tycker att säkerhet, trygghet o.s.v. är bra för att jag och barnen skall känna oss harmoniska, faktiskt lika litet som genusforskarnas råd.
  Om jag nu hade haft t.ex. en bil så skulle jag inte tänka att lämna över den till en person som saknade kunskap och utbildning. Mina barn är viktigare än bilskrället. Det kan visserligen gå bra för bilen, men jag riskerar också att få hem ett skrotfärdigt vrak, den risken vill jag inte ta helt enkelt.

  ”“Ja, men allting har sitt pris och du har rätt i att barnen kan bli mera självgående vuxna (om de hinner bli vuxna) människor d.v.s. De barn som överlever eller inte blir gravt handikappade på grund av bristande kompetens hos de som ”tagit hand” om dem.”
  Som överlever VAD eller inte?”

  Livets svårigheter, sjukdomar och faror som fanns där och då.

  ”Det är intressant det här att när man pratar om barn så beskrivs Sverige som om det vore Mordor, fullt av faror överallt.”

  Ja inte av mig iafl. Jag tycker Sverige är ett mer än OK land ut den synpunkten.

  ”“Föräldrakompetens då, man kanske inte är så kompetent som förälder om man inte ens kan ta hand om sig själv, låter det vettigare?”
  Samma sak. Hela iden med att det behövs kompetens för att navigera farorna i Mordor får mig att tänka på Eberhardts bok. Hur enligt samma filosofi det är obegripligt vi överlevde vår barndom.”

  Att ”överleva” är en sak, hur resultatet och hur denna ”överlevnad” ser ut är en annan sak. För mig så räcker det inte med att mina barn ”överlever”, jag vill gärna göra vad jag kan för att de skall ”överleva” utan alltför stora trauman och utan att curla för mycket.

  Hoppar fram en bit i din text, sparar resten och återkommer senare med resten.

  ”“de enda som faktiskt kan avgöra vad som varit bra eller dåligt för dem är just de berörda barnen.”

  Nej barnen kan inte avgöra vad som är bra/dåligt för dem. Vad än barnet tycker finns ingen som helst garanti det är sant. Det enda som kan avgöra vad som är bra/dåligt är empirisk vetenskap som jämför en metod med en annan metod.”

  Du missade visst ”som varit bra eller dåligt”. Jag pratar om barnens liv som vuxna, då är de säkerligen kapabla att berätta mer om sin egen situation än någon nu existerande filosof eller vetenskapsman.

  ”Barn och särskilt pojkar har en självmordsstatistik som sticker iväg ganska precis vid samma tidpunkt som de börjar i grundskolan. En kompis till mig skrev ett spec-arbete på mobbing och de utbildade personerna blev då fly förbannade när han kom fram till att mobbingsexperter är nollor som vill se mobbning som tecken på att mobbaren mår dåligt och försöka förstå mobbaren.”

  Ligger hans spec-arbete tillgängligt eller har du det på din hemsida? Eftersom jag varit mobbad under hela min skolgång skulle det vara särskilt intressant att få ta del av den. Som jag ser mobbare så är det fega, dryga typer och vissa mår inte alls dåligt, översittare helt enkelt.

  ”“Men visst vad som funkar bäst hänger på vem man avlar barnet tillsammans med.”
  Ja, om man skaffar rebelliska gener så kommer barnet att göra allting man förbjuder barnet att göra.”

  Jo så är det nog med alkoholist och kriminella gener också.

  Klockan är mycket och gubben trött, så jag slutar här.

 162. Klara Says:

  @Medborgare x: Jag var också på en pubträff, samtidigt som Tanja tror jag bestämt. Det var trevligt! Kanske jag träffat dig också.

 163. barfota Says:

  @Tanja
  Håller med dig, lägg kommentarerna på andras inlägg i bloggar där de hör hemma, snyggare så.

 164. Daniel Says:

  @Tanja
  Var det inte du som skrev:
  ”Tråkigt hur random det blir att man blir stämplad som feminist och det innebär att man är dum oavsett vad man säger.”

  Klagar du här över att bli orättvist stämplad som feminist, när det finns inlägg på din blogg som säger att du är just detta och lite till.
  Är det då¨så konstigt att du får svar på denna sida och en motivering varför.

  Varför skulle jag bemöta ett inlägg skrivet av dig på denna sidan, på din egen blogg?

  För er andra som undrar vilket inlägg jag talar om:
  http://ablativ.blogspot.com/2011/02/hej-vit-man.html
  Ger en ganska tydlig bild av vad du står för.

 165. Klura Says:

  ”Klura:
  Jag tror att de flesta på Internet begriper att det rimligaste stället att kommentera ett inlägg av bloggaren A är i kommentarerna i inlägget av bloggaren A. Möjligen i sin egen blogg, om man vill utveckla kommentaren och göra den längre. Verkligen inte i bloggaren B:s kommentarer i ett inlägg som handlar om någonting helt annat. Om man läser mina kommentarer i min blogg kan maninte hävda att jag inte diskuterar med dem som vill diskutera med mig. Såvida de inte tycker att det här med att hålla god ton är för högt ställt krav.”

  Jag håller inte med.

  Rimligaste plats borde bero på vem personen vill diskutera med. Mitt intryck av den här bloggen är att kommentarsfälten används i en bredare mening än normalt. Anledningen att din netikett-mästring kan framstå som defensiv är givetvis att bloggars kommentatorsfält ofta modereras godtyckligt och stenhårt. Obs! Jag har ingen uppfattning om just din blogg för personen som kritiserade dina inlägg länkade först inte dit så har inte läst den. Löjligt behöva bemöta härskartekniker i form av rosa sockervadds-netikett.

  Jag håller med Klara mer än Ström i det här fallet. För att återknyta till ämnet om det är ok. Är fortfarande skeptisk till flera av hennes argument. Förstår bara inte varför du kastar dig in med ”Bra jobbat” motiverat inte utifrån några argument alls utan bara för att någon misstolkat personen som feminist. Förstår heller inte varför en normal människa skulle länka till radikalfeministisk tokbingo men det finns säkert skäl till allt.

 166. Bur-q-ua12 Says:

  Jag håller inte alls med om skribentens resonemang, särskilt mot slutet:

  Jag anser att samhället tydligare borde erkänna att i vissa yrkeskategorier är fysisk råstyrka avgörande. Då ska man inte kompromissa bort kraven. Sedan får de personer som uppfyller de fysiska kraven komma ifråga för anställning – oavsett kön. Om resultatet blir betydligt färre kvinnor än män inom vissa yrken, vilket det lär bli, så får det bli så. Det är ändå jämställt, eftersom jämställdhet är lika rättigheter och skyldigheter.
  ”.

  Till att börja med:
  vilka yrken avses med ”vissa yrken”, vem bör avgöra detta samt hur?

  Vidare: bör även andra kriterier än råstyrka (en förment manlig egenskap) påverka antagningskrav till yrken?

  Vilka kriterier bör gälla för t.ex. förskolepersonal eller sjuksköterskor? Kanske sådana som gynnar kvinnor?

  Hur kan man påstå att något innebär ”jämställdhet”, om ett visst yrke har krav, som förutsätter egenskaper, som generellt sett framförallt män besitter?

  Ett sådant påstående faller ju på sin egen orimlighet!
  Det är en logisk kullerbytta att mena att det inte skulle handla om kön!

  Det är ju precis vad hela resonemanget går ut på, d.v.s. att män och kvinnor är olika!

  Må så vara.

  Sällskapet Bur-q-ua har inget emot den slutsatsen i sig.
  Män och kvinnor ÄR olika, rent biologiskt.

  Det kan förstås även vara rimligt i sak att vissa yrken har hårda fysiska krav.

  Däremot bestrider Sällskapet Bur-q-ua slutsatsen att det skulle innebära just ”jämställdhet” att för yrken ha krav, som missgynnar t.ex. kvinnor (eller män).

  Det är INTE detsamma som jämställdhet!
  Det är att blanda ihop ”äpplen” och ”päron”.

  Sådana krav må på papperet innebära: ”lika rättigheter och skyldigheter” för könen men ignorerar samtidigt i PRAKTIKEN att könen har olika förutsättningar.

  Jag är förvånad och lite besviken över att skribenten, såsom ”jämställdist” inte ser den logiska förlängningen av sitt resonemang.

  Feminister kan ju åberopa det för att hävda att endast kvinnor bör ta hand om och ha juridisk vårdnad om barn, eftersom: ”kvinnor generellt sett är mer omhändertagande”, ”män (med sin ”råstyrka”) är farliga för små barn”, e.dyl.

  Jag har också skrivit en kortare variant av denna kommentar på Newsmill, närmare bestämt här:
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/10/03/b-r-tungt-kriminella-vaktas-av-kvinnor#comment-304016

  /
  Black Shadow -Bur-q-ua12-, av Rubens stam (1-12)
  organisatör för
  Sällskapet Bur-q-ua
  för allas lika värde, emot rättsröta

 167. Jenny Kristiansson Says:

  @ Jo

  Du verkar ju faktiskt veta vad du talar om. All respekt. Gillar ditt ord ”Tokmaskulinist”, enligt mig passar det på en del som kommenterar här.

  Jag blir också trött på att man alltid måste ha en massa källanvisningar och dylikt. Faan vi är väl inte här för att skriva en massa vetenskapliga rapporter? Vi är väl här för att snacka? Låt samtalet flyta på, låt folk använda sig av erfarenhet, artiklar/böcker dom läst, vad dom hört och sett osv. utan att dom för den sakens skull ska behöva sitta och leta upp allt i efterhand.

  Vad är det för störd jävel som avrättar en person med en batong? Det känns mer som om han borde suttit isolerad från början till slut. Vad får en sådan människa ut av livet? Vad får samhället ut av honom? Han verkar ju ha någon sorts skada på främre delen av hjärnan.

  Aktivarum du skriver en massa om kvinnor i krig. Egentligen håller jag med dig, kvinnor borde hålla sig ifrån alla smutsiga förnedrande krig. Men personligen skulle jag nog hellre bli ihjälslagen/skjuten ute på slagfältet än att sitta hemma och vänta på att eventuellt bli våldtagen av fiendens soldater om dom nu skulle vinna. Jag tror inte heller det handlar om mod, jag har läst om många kvinnor genom historien som agerat som hjältar i krig. Väldigt många faktiskt. Och sen det här med att manliga soldater skyddar kvinnliga soldater, jag vet faktiskt inte vad jag ska säga om det. Jag har läst på amerikanska sidor där amerikanska soldater skrivit att kvinnliga soldater också skyddar sina manliga soldatkollegor så kanske är det så att soldater över lag är starkt sammansvetsade och inte tänker så mycket på kön i stridens hetta?

 168. Jenny Kristiansson Says:

  Ah fan jag sitter här och nattsuddar som vanligt…. hahaha jävla skit.

 169. feminismkritik Says:

  Jag tror att det är taktisk oklokt och onödigt att gå in i en diskussion med feminister om det lämpliga i att kvinnor är vårdare i kriminalvården på lika fot med män.
  Utan tvivel kommer det att få konsekvenser för kvinnors benägenhet att söka sig in till kriminalvården då en kvinna har dödats. De kvinnor som arbetar i kriminalvården kommer att känna ångest och oro. De kommer inte att stå ut med detta och kommer därför att lämna kriminalvården.
  Därvid kommer det att bli brist på personal.
  Jag ger Pär ström och Pelle Billing rätt i deras analys av många missförhållanden som drabbar män i dagens samhälle, men jag tror att det är bättre att ta till den gamla manliga strategin att bita samman och stå ut. Då kommer kvinnor snabbare till sans och samling än om vi hela tiden kritiserar dem.
  Nu kritiserar vi till exempel – och med rätta – att utbildningssystemet är biased mot pojkar, men denna kritik gör att feminister kan samla sig mot en fiende deras kritiker
  Om vi i stället lät saker och ting gå sin gång kommer kvinnor plötsligt att upptäcka att ”Öj, nu finns det ingen män här”. De kommer att upptäcka att de utsätts för en mycket större arbetsbelastning och får sedan fundera ut en strategi för att få män engagerade igen.

 170. Liberalen Says:

  Verkligheten biter feministlögnen i den blekfeta kärring-röven.

  Realistisk saklighet, verkligheten, vinner alltid mot den utopiska, likhetsfanatiska, könskollektivistiska verklighetsförnekelsen. Verkligheten vinner alltid. Förr, eller senare. Det är bara en tidsfråga om när.

  Män och kvinnor är inte samma sak. Detta är gott. Alla människor är absolut helt unika individer. Detta är gott.

  Feministisk verklighetsförnekelse kostar människoliv. Detta är inte gott.

 171. c903 Says:

  Efter den här incidenten är det väl så lite som 50 ggr fler män än kvinnor som dött på arbetstid? Någon som har koll på antalet män och kvinnor som dött på sina arbetsplatser? Informationen jag precis läste (från Arbetsmiljöverket!) hade lämpligt nog utelämnat data om könsfördelningen, förmodligen eftersom det skulle visa att män löper gigantiskt större risk att dödas för att kunna få tak över huvudet och mat på bordet…

 172. hsl Says:

  Säga vad man vill om Aftonbladet men deras sammanfattning idag sa nog allt vi redan misstänkte;

  ”När en manlig kollega till slut kommer fram till rastgården slutar Erik Ljungström att slå.

  – Han la sig platt på magen med armarna utsträckta”

 173. erik Says:

  Två kvinnor var ju bervisligen inte det optimala i just denna situation. Men kvinnor ska absolut ha en plats inom krimnalvårdern, bland de intagna. Kvinnor har en lungnande och inte alls lika provoserande framhållning som män. Kvinnor injuter lite spänning i din vardag där inne. Att sitta inne i tio år och endast träffa män regelbundet är inte bra för någon, varken den intagne eller samhället.

 174. c903 Says:

  Två påståenden från ovan i kommentarerna som jag gärna skulle vilja ha belägg för. Så jag kan konstatera att de inte är resultat av feministisk hjärntvätt vilket gör att vi inte ens frågar efter vilka belägg det finns…

  dan:

  ”Visst är det bra att ha blandat personal, det är bäst så på alla arbetsplatser om man kan införa det.”

  kruzze:

  ”Det som går att visa på är att en personalgrupp mår bra av en lagom könsmix”

  Jag har arbetat på en blandad arbetsplats, med en viss övervikt av kvinnor. Vad jag lärde mig var att när det skulle utföras tungt arbete förväntades vi män (oavsett hur små och klena vi var) att utföra detta. När kunder var hotfulla eller aggressiva så förväntades vi män kliva fram och stötta och lugna. När något behövde fixas, skruvas upp eller repareras, då förväntades vi män sköta det. Jag ser omedelbart vinsten för kvinnorna här, men vad tjänar män på att bli hänvisade de tunga, varliga uppgifterna samt problemen?

 175. c903 Says:

  erik skrev:

  ”Kvinnor har en lungnande och inte alls lika provoserande framhållning som män.”

  Har du aldrig stött på fenomenet med män som börjar spela allan när det finns kvinnor närvarande? Som försöker imponera, tuppa upp sig, för att få uppmärksamhet från kvinnor?

  Det är vanligt förekommande och ytterst tydligt i djurriket (hanar gör sig till inför honor), men du är kanske inte medveten om att även vi människor är djur? Så är i vart fall fallet.

  Att plocka in kvinnor, speciellt unga attraktiva kvinnor, bland sexuellt utsvulta män som eftersträvar machoideal (vilket jag antar att vålsamma brottslingar gör) tycker jag inte logiskt sett bör skapa lugn, snarare tvärt om.

 176. Lasse Says:

  @C903

  Över 90% av alla som dör på jobbet är män.

  http://mansnatverket.org/mansfragor.php

 177. erik Says:

  @c903
  Du är ju lika rabiat, verklighetsfrånvarande och skrattretande som vilken feminist som helst. Du ser världen allt för svart och vit och din kunskap lyser med sin frånvaro. Långt ifrån alla intagna är våldsamma machomän som så fort det ser en kvinna börjar ”tuppa upp” sig mot andra män. Problemet är just att du ”antar”. Precis som hos feminister så märks det att du argumenterar utifrån lästa texter och inte har någon egen erfarenhet. Vilket gör att dina argument knappt känns värda att bemöta. Om din logik skulle vara sann så skulle alltså de mesta av våldet i samhället(som du säkert vet främst drabbar män) bero på att män slåss över kvinnor. Eller att de flesta manliga våldbrottslingar sitter inne för att de har slagits med en annan man över en kvinna. Män slåss i största del med män och ibland kan det vara över en kvinna men absolut inte i en majoritet av fallen. Inte i min verklighet och inte i de flesta intagnas verklighet. Men du kanske lever i en annan?

 178. c903 Says:

  erik, med tanke på dina osakliga personangrepp så kan man ju diskutera vem av oss som är rabiat eller hur. Men jag förstår, du har tydligen aldrig sett män tuppa upp sin inför kvinnor. Välkommen ut i verkligheten. Själv uppmärksammade jag fenomenet redan i grundskolan där unga pojkar bråkar och stökar för att få uppmärksamhet av kvinnliga lärare och från kvinnliga klasskamrater.

  Din läsförståelse är högst bristfällig dessutom. Jag har inte skrivit ett ord om ”det mesta av våldet i samhället”, utan jag har skrivit ett resonemang baserat på allmänt kända biologiska beteenden hos alla handjur, beteenden som du verkar vara helt okunnig om uppenbarligen. Du förnekar alltså att män beter sig så som alla andra manliga däggdjur beter sig i förhållande mot kvinnor?

  Din verklighet där kvinnor är lugnande mot män, men där du insinuerar att män istället är provocerande mot män (så du tycker det är bra med kvinnliga häktesvakter trots att en sådan precis blivit dödad), det känner jag inte alls igen. Du har heller inga objektiva fakta till stöd för din uppfattning eller hur? Bara din feministiska bild av kvinnor som moraliskt överlägsna, kvinnor är snälla men män är aggressiva?

  Du bortser helt från alkoholens inverkan (är du nykter själv tro). Nyktra män provocerar inte andra män, blir inte rabiata, så som du blir rabiat mot mig, men du tolkar allmänt manligt beteende enbart utifrån hur berusade män beter sig i en krogkö en lördagsnatt i storstan.

  Du verkar ha missat att manlig personal på häkten och i fängelser inte är alkoholpåverkade i din djupsinniga analys.

 179. Aktivarum Says:

  Jenny Kristiansson:

  ”Jag blir också trött på att man alltid måste ha en massa källanvisningar och dylikt. Faan vi är väl inte här för att skriva en massa vetenskapliga rapporter? Vi är väl här för att snacka?”

  Det där är ett märkligt påstående, utan källor vad tror du att folk snackar om?

  ”Låt samtalet flyta på, låt folk använda sig av erfarenhet, artiklar/böcker dom läst, vad dom hört och sett osv. utan att dom för den sakens skull ska behöva sitta och leta upp allt i efterhand.”

  Jag tror de flesta anser att debatten om integration inte skall baseras på folks egna fördomar. Personligen tycker jag varken den eller jämställdhetsdebatten skall baseras på populära fördomar, påhitt och önsketankar.

  ”Vad är det för störd jävel som avrättar en person med en batong?”

  Han satt inne för försök att ”avrätta” en annan j-vel med kniv så uppenbarligen är det en mördare som beter sig så.

  ”Det känns mer som om han borde suttit isolerad från början till slut.”

  Svenska krimvården funkar inte så, de låser inte in folk och slänger bort nyckeln. Däremot så borde han ha haft minst tre personer i närheten, varav minst en man med kapacitet att hantera våld.

  ”Vad får en sådan människa ut av livet? Vad får samhället ut av honom? Han verkar ju ha någon sorts skada på främre delen av hjärnan.”

  Han har sannolikt en rätt grov empatistörning javisst.

  ”Aktivarum du skriver en massa om kvinnor i krig. Egentligen håller jag med dig, kvinnor borde hålla sig ifrån alla smutsiga förnedrande krig. Men personligen skulle jag nog hellre bli ihjälslagen/skjuten ute på slagfältet än att sitta hemma och vänta på att eventuellt bli våldtagen av fiendens soldater om dom nu skulle vinna.”

  Jag skriver inte om kvinnor i krig, jag skriver om kvinnor i närstrid ”combat”. Det är bara en minoritet av alla militära positioner som inkluderar närstrid och sålunda behövs kvinnor i en majoritet av alla militära yrken.

  ”Jag tror inte heller det handlar om mod, jag har läst om många kvinnor genom historien som agerat som hjältar i krig. Väldigt många faktiskt.”

  Utgång av krig har väldigt lite att göra med ”hjältedåd” Sedan krigföringen uppfanns för många år sedan har krig mer handlat om att minska antalet dödsfall och genom hårdast tänkbara specialisering och teknisk överlägsenhet (jmf spanska conquistadorerna mot aztekindianer, alexander den store mot perserna).

  Dvs vi vill i krig ha mindre och mindre enheter som kan utföra mer och mer uppgifter vilket ställer högre krav på varje person att agera i en mindre grupp. Detta har kulminerat med ”SEAL Team six” raiden som dödade Usama Bin Laden. Där ett mycket litet antal människor deltog och inga hjältedåd förekom.

  ””Och sen det här med att manliga soldater skyddar kvinnliga soldater, jag vet faktiskt inte vad jag ska säga om det. Jag har läst på amerikanska sidor där amerikanska soldater skrivit att kvinnliga soldater också skyddar sina manliga soldatkollegor så kanske är det så att soldater över lag är starkt sammansvetsade och inte tänker så mycket på kön i stridens hetta?”

  Tja om en SEAL enhet undsätter en Infanterienhet så skyddar säkert infanterienheten SEAL soldaterna bäst de kan men samtidigt måste man komma ihåg att den ena enhetens kapacitet är mycket högre än den andras och man sätter inte den svagare att skydda den starkare.

  Vanliga infanterisoldater klarar inte av SEAL-enheternas sållning och på samma sätt klarar inte kvinnor av manliga soldaters sållning. Hur du än gör så tappar du förmåga.

 180. c903 Says:

  erik skrev:

  ”Kvinnor injuter lite spänning i din vardag där inne. ”

  Vad syftar du på, om inte att du just kan tuppa dig inför henne, mot andra intagna, i syfte att imponera på kvinnan som arbetar på häktet/fängelset?

  Det är väl just i det sexuellt laddade mötet som den ”spänning” du själv nämner ligger?

  Förklara även hur du menar att det är bra för samhället att intagna ska kunna gå runt och tuppa sig (ökar rimligtvis risken för konflikter mellan intagna) inför kvinnlig personal på häkten/fängelser.

  Ser inte riktigt hur det ska vara en rättighet för brottslingar att kunna flörta med kvinnlig personal när de avtjänar sina straff.

 181. Aktivarum Says:

  barfota:

  ”Ja, fast inte så många och inte så länge att människor förvisso lever längre i dag kan nog inte bara tillskrivas läkarkunskap och bättre sjukvård.”

  Nej vi har mer mat också. Dvs vi svälter inte ihjäl. Vi har bättre kläder och hus, vi fryser inte ihjäl. Vad tror du folk brukade dö av förr i tiden?

  ”Nu behöver jag inte ”David Eberhardt ger utmärkta förklaringar på varför” jag tycker att säkerhet, trygghet o.s.v. är bra”

  Javisst, problemet är att de flesta vill vara trygga mot saker som inte är farliga/vanliga och överdriva farorna för att göra sig betydelsefulla. Det är vad Eberhardt pratar om, riktiga faror och inbillade faror.

  ”Om jag nu hade haft t.ex. en bil så skulle jag inte tänka att lämna över den till en person som saknade kunskap och utbildning.”

  Nej givetvis inte, man kan inte reparera bilar utan att veta hur de som byggde bilarna konstruerade dem. Men auktoriteter på fostran har inte byggt dina barn.

  ”Mina barn är viktigare än bilskrället.”

  Det där är ett dåligt argument. De personer som sysslar med fostran har inte skapat barnen.

  ”Livets svårigheter, sjukdomar och faror som fanns där och då.”

  Det där har folk som sagt gjort i alla tider (och bättre när vård, mat etc blev bättre). Utan att få pekpinnar av experter.

  ”Ja inte av mig iafl. Jag tycker Sverige är ett mer än OK land ut den synpunkten.”

  Nu förstår jag inte. Är Sverige fullt av faror barn behöver skyddas från av kompetenta barnexperter eller inte?

  ”Att ”överleva” är en sak, hur resultatet och hur denna ”överlevnad” ser ut är en annan sak.”

  Inte beträffande faror. Du har klarat av farorna när du blivit vuxen. Frågan är då varför du tror att dina barn inte klarar av vad du klarade av? Varför tror föräldrar som själva levde loppan på woodstock menar att det är en katastrof om deras barn röker på?

  ”För mig så räcker det inte med att mina barn ”överlever”, jag vill gärna göra vad jag kan för att de skall ”överleva” utan alltför stora trauman och utan att curla för mycket.”

  Räcker det att dina barn blir som dig eller skall dina barn bli bättre än dig?

  ”Jag pratar om barnens liv som vuxna, då är de säkerligen kapabla att berätta mer om sin egen situation än någon nu existerande filosof eller vetenskapsman.”

  Nej det är de inte., Människan HITTAR PÅ logiska saker i efterhand för att ursäkta emotionella beslut. Att de som vuxna lärt sig tro en massa saker betyder inte vad de tror är sant.

  ”Ligger hans spec-arbete tillgängligt eller har du det på din hemsida?”

  Ingetdera men jag kanske kan fixa det privat.

  ”Eftersom jag varit mobbad under hela min skolgång skulle det vara särskilt intressant att få ta del av den. Som jag ser mobbare så är det fega, dryga typer och vissa mår inte alls dåligt, översittare helt enkelt.”

  Jupp

  ”Jo så är det nog med alkoholist och kriminella gener också.”

  Nej, Beträffande alkoholism och kriminalitet är det en kombination av samverkande faktorer.

  Men du kan inte fostra ett barn att reagera mer rätt på fostran eftersom barnet redan reagerar olika på fostran i sig.

  Dvs barn kan inte fostras att fostras.

 182. Tanja Says:

  Daniel:
  Mitt problem här är inte att jag misstas för feminist, utan att folk är jävligt otrevliga och misstolkar allt man säger så att man blir ett bra ”de” att ha sitt ”vi” mot. Exempelvis din läsning av ”Hej vit man”-inlägget.

  Klura:
  Jag tycker inte det är minsta konstigt att säga ”bra jobbat” till någon som gör ett bra jobb. Klara fick otrevliga kommentarer och höll god ton ändå, trots att hon tillskrevs åsikter hon inte hade. Det är bra jobbat. Det ska man ha kredd för.

 183. Aktivarum Says:

  erik:

  ”Om din logik skulle vara sann så skulle alltså de mesta av våldet i samhället(som du säkert vet främst drabbar män) bero på att män slåss över kvinnor.”

  Vilket är helt korrekt. Det mesta våldet i samhället (och den mesta byggnaden av samhället, och det mesta uppfinnandet i samhället osv) utförs av män som ”slåss” mot andra män över kvinnor i olika sorters styrkemätning. Yrkesbrottslingar som är gifta med barn producerar mindre brott för motivationen är borta.

  ”Eller att de flesta manliga våldbrottslingar sitter inne för att de har slagits med en annan man över en kvinna.”

  Nej, de sitter inne för att de har kämpat med en annan man över kvinnor i allmänhet och under den kampen brutit mot reglerna som vi skapat för att kunna leva lite bättre än grottor och halmhyddor. Det är så det ser ut i det stora hela. Det går lättare att riva ner saker än att bygga upp saker så om vi inte hade regler mot att riva ner saker skulle det aldrig ens finnas ett samhälle. Observera att samma princip gäller feminismen som vill riva ner normer till höger och vänster.

  ”Män slåss i största del med män och ibland kan det vara över en kvinna men absolut inte i en majoritet av fallen.”

  Män slåss enbart med män – det är det som gör feminismens ide att kvinnor skall tävla med män så idiotisk. Men män slåss inte bara med knytnävarna utan ingår i alla tänkbara former av styrkemätning/tävlan exempelvis ståuppkomik,.

  ”Inte i min verklighet och inte i de flesta intagnas verklighet. Men du kanske lever i en annan?”

  Nu råkar det bara finnas en verklighet. Där är saker antingen generellt sanna eller generellt osanna. Begrepp som ”sant för mig” säger sålunda ingenting.

 184. Chroni Says:

  Jenny Kristiansson:

  USA tillåter inte kvinnor i stridssituationer? Så vad menar du med skydda manliga kollegor?

  De får bara köra lastbilar osv.

 185. Aktivarum Says:

  Jo:

  Del 1 av 2

  ”1. min egen allmänna livserfarenhet (snart 50 år), som jag faktiskt anser har en viss empirisk validitet.”

  För det första besvarar det där på intet sätt frågan jag ställde. För det andra, beträffande egen erfarenhet: När ett antal väderexperter på en konferens fick bedöma ett antal sannolikheter så fick alternativet: ”en jordbävning orsakar översvämmning” högre sannolikhet att inträffa än ”översvämmning”

  Hur kan det komma sig (tror du) att experterna trodde det första var mer sannolikt än det sista?

  ”2. Tio års yrkesarbete med patienter med psykisk ohälsa.”

  Det besvarar heller inte min fråga. Och har samma svaghet som i första exemplet (erfarenhet)

  ”3. Fem års formella högskolestudier i beteendevetenskap, och ungefär lika mycket kunskap till, inom samma område, som jag inhämtat utanför formella studier.”

  Jag bad om en motivering och får istället en uppräkning av personer som skall kunna göra sådana motiveringar – Men trots att du lyssnat på dem så kan du inte göra det. Märkligt.

  ”4. Seriösa utbildningar i hot och våld, alltså den sortens utbildningar arbetsgivare med denna sorts problematik i verksamheten köper in.”

  Det besvarar inte frågan. Jag bad om exempel på motivering, inte på en uppräkning av vilka som ev ger sådana motiveringar. Och om de motiverar och du lyssnat på dem borde inte du kunna tala för dem?

  ”5. Samtal med kollegor inom psykiatrin, som jobbat med sånt här mycket mer och längre än jag gjort.”

  Och borde därför ha berättat för dig, med effekten du borde kunna berätta för mig och då blir det väldigt märkligt du istället för att berätta för mig räknar upp alla du pratat med.

  ”6. Säkerhetsupplägget på vår klinik, genomfört av en klinikchef som (tro mig!) var mycket noga med att all verksamhet på kliniken skulle vara så noggrannt och uppdaterat vetenskapligt baserad det bara gick. Låg i sverigetopp i en del sådana avseenden ett tag, om jag minns rätt.”

  Å ena sidan har du pratat med alla tänkbara expertiser – å andra sidan gav ingen av de samtalen ett konkret svar på min fråga?

  ”Angående våldsanvändning: Jag har som sagt var inget principiellt emot nödvändigt våld. Ibland är det bästa lösningen, och bör användas.”

  Angående detta så finns det mängder av exempel på när man förespråkat att våld är dåligt och skall undvikas. Ett av de mer kända exemplen är Frankrike i mellankrigstiden (du vet när man trodde myspappa armryckning skulle avstå från våldshandlingar bara man tog hänsyn till honom) Nu vet jag inte hur galen du anser österrikaren var men de flesta är rätt ense om att han inte var en typisk medelsvensson som bara hade en taskig barndom.

  Jag kan ta fler exempel om det behövs, och jag hoppas du inte menade mig med ”tokmaskulinist”

  Del 2 följer (ville ha separering mellan två olika ämnen)

 186. Aktivarum Says:

  Jo: Del 2 av 2

  ”Inom kriminal- och psykvård som på andra ställen. Men både min erfarenhet och den forskning jag känner till säger att detta är undantag, inte regel. Så beter sig också de allra flesta människor för det allra mesta.”

  Javisst där håller jag helt med. De allra flesta människor beter sig så. Men där är också poängen: De allra flesta människor hamnar varken i psykvården eller i krimvården

  De allra flesta män misshandlar heller inte sin fru. Vad man har att vänta av ”de flesta” är inte alls samma sak som man har att vänta av selekterade grupper som exempelvis intagna i krimvården.

  De är inte vem som helst.

  ”Det som personalen ser som försvar kan väldigt lätt från den intagnes perspektiv vara/upplevas som ett hot. Ökad upplevelse av trygghet (mindre hot) hos den intagne minskar risken för att denne ska bli/fortsätta vara våldsam. Win-winsituation.”

  Alltså låt mig se nu om jag kan följa de antaganden du skulle behöva göra. Menar du alltså att trygga människor inte brukar våld för den primära orsaken till våld enligt dig är självförsvar? Om folk har mindre orsak att försvara sig så blir de mindre våldsbenägna?

  Har jag förstått dig rätt då?

  Vidare med samma logik om vi avskaffar polisen så minskar våldet för skurkar slåss mestadels för att de känner sig hotade av polisen? Är det vad man sagt på de seriösa kurserna om våld?

  ”Nej, naturligtvis inte. Däremot är att bli rabiat så fort nån kallar sig feminist, eller ens kanske kan vara det, tokmaskulinistiskt i mina ögon. Väldigt närbesläktat med tokfeministernas tendens att dra alla män över en kam.”

  Nej det där är helt enkelt fel. Att dra alla svarta över en kam är inte närbesläktat med att dra alla feminister över en kam. Man VÄLJER att bli feminist. Man väljer inte sitt kön/hudfärg. Det ena är en godtyckligt vald grupp – det andra inte.

  http://aktivarum.wordpress.com/2011/09/24/feminism-ar-inte-samma-sak-som-jamstalldhet-del-1/

  ”Likaså att (på i o f s förståelig testosterondriven instinktiiv grund) så självklart se fysisk kraft från en man som det naturliga svaret på en mans utövande av fysisk kraft.”

  Med vilken rätt/grund hävdar du det är testosterondrivet? Jag baserar det tvärtom på empiri och det tror jag de flesta här gör. De som brukar stå testosterondrivet och gasta och kasta sten är snarare antivåldsprotestanter.

  ”Kvinnomakten genom tiderna bygger bl.a. på just en förmåga att använda andra maktmedel.”

  Där har du helt fel. Kvinnors makt bygger på precis samma sak som mäns makt. Mäns makt i ett samhälle bygger på mäns ”murar och stridsvagnar” medan kvinnors makt i samma samhälle bygger på mäns ”murar och stridvagnar”

 187. Klura Says:

  @Tanja

  Jag tror ingen tycker Klara förtjänar att tillskrivas åsikter hon inte har.

  Jättebra att du är frikostig med kredd till de som råkar ut för detta. För det händer ju att det inträffar. Särskilt när någon kritiserar feminismen idag. De personerna tillskrivs inte sällan åsikter de inte har. Tur att de har dig!

  Kostar att kritisera dagens feminism. Kritiska kommentarer modereras ofta bort i media och bloggar. Gärna med hänvisning till något så godtyckligt som god ton (läs: fel åsikter). Folk förpassas till dessa forumliknande kommentarsfält. Sen kommer du och läxar upp alla i netikett och var man ska kommentera. Lite humor är det allt.

 188. Jenny Kristiansson Says:

  @ Aktivarum

  Jenny: ”Jag blir också trött på att man alltid måste ha en massa källanvisningar och dylikt. Faan vi är väl inte här för att skriva en massa vetenskapliga rapporter? Vi är väl här för att snacka?”

  Aktivarum: ”Det där är ett märkligt påstående, utan källor vad tror du att folk snackar om?”

  Jag är medveten om att alla uttalar sig baserat utifrån sina källor, vad jag menade var att det är väldigt tidsödande att i efterhand sitta och leta upp alla dessa källor.

  ”Jag tror de flesta anser att debatten om integration inte skall baseras på folks egna fördomar. Personligen tycker jag varken den eller jämställdhetsdebatten skall baseras på populära fördomar, påhitt och önsketankar”.

  För det första så skrev jag inget om fördomar, påhitt och önsketankar. Jag skrev om erfarenhet, böcker/artiklar, osv. För det andra så måste du leva i en drömvärld om du tror att information inte filtreras genom varje individs filter. All information som du tillgodoser dig filtreras genom ditt filter, precis som allt jag upplever filtreras genom mitt filter. Ingen text någonsin som du hittar i exempelvis böcker och artiklar är helt och hållet ”ren” eller fullständigt till 100% ovinklad. Klart som korvspad att varje debatt i samhället därför kommer att vara en aning vinklad beroende på vem som debatterar. Och ja, även fördomar kommer fram, vilket säger mer om individen än om debattämnet kanske. Vilket i sin tur är intressant att iaktta.

  ”Han satt inne för försök att ”avrätta” en annan j-vel med kniv så uppenbarligen är det en mördare som beter sig så”.

  Ja eller en jävligt störd jävel.

  ”Svenska krimvården funkar inte så, de låser inte in folk och slänger bort nyckeln. Däremot så borde han ha haft minst tre personer i närheten, varav minst en man med kapacitet att hantera våld”.

  Ja eller så borde någon för länge sedan låst in honom och slängt bort nyckeln. Men håller med om att dom borde varit fler personal.

  ”Jag skriver inte om kvinnor i krig, jag skriver om kvinnor i närstrid ”combat”. Det är bara en minoritet av alla militära positioner som inkluderar närstrid och sålunda behövs kvinnor i en majoritet av alla militära yrken”.

  Håller med.

  ”Sedan krigföringen uppfanns för många år sedan har krig mer handlat om att minska antalet dödsfall och genom hårdast tänkbara specialisering och teknisk överlägsenhet”.

  Ja det stämmer säkert för vissa delar av världen och för vissa avsnitt av historien. Men många gånger har det också handlat om ren slakt och utrensning. Och i vissa delar av världen är det fortfarande så.

  ”Dvs vi vill i krig ha mindre och mindre enheter som kan utföra mer och mer uppgifter vilket ställer högre krav på varje person att agera i en mindre grupp. Detta har kulminerat med ”SEAL Team six” raiden som dödade Usama Bin Laden. Där ett mycket litet antal människor deltog och inga hjältedåd förekom”.

  ”Vi” ja, vi vill ha mindre specialutbildade enheter, vilket är smart. Det ser inte riktigt ut så i andra delar av världen.

  ”Tja om en SEAL enhet undsätter en Infanterienhet så skyddar säkert infanterienheten SEAL soldaterna bäst de kan men samtidigt måste man komma ihåg att den ena enhetens kapacitet är mycket högre än den andras och man sätter inte den svagare att skydda den starkare”.

  Håller med. Jag har precis sett ”Black hawk down” som sägs hålla sig till sanningen ganska väl. En av de bästa krigsfilmer jag sett. Visserligen som vanligt i amerikanska krigsfilmer är fienden, i detta fallet somalier, bara en enda stor identitetslös massa som springer runt och dör i massor. Men Delta force killarna är ju helt klart dom coolaste och mest professionella.

  ”Vanliga infanterisoldater klarar inte av SEAL-enheternas sållning och på samma sätt klarar inte kvinnor av manliga soldaters sållning. Hur du än gör så tappar du förmåga”.

  Håller med om att SEAL, SAS och liknande specialförband är rent fysiskt omöjligt för kvinnor. Men det finns ju duktiga kvinnliga krypskyttar till exempel som gör så att man inte tappar förmåga.

 189. Daniel Says:

  @Tanja
  Jag anser mig inte ha misstolkat ditt ”hej vit man” inlägg.
  Det är ju inte så att du är ensam om den retoriken.

  För vet du vad jag måste som person i egenskap av att utgöra normen, en vit heterosexuell man.
  Vilket skyldigheter och krav detta medför.

  Absolut ingenting, den som hävdar något annat kommer få problem.

  Sexuell läggning, kön och etnicitet är mycket trubbiga instrument och särskilt när man bakar ihop dem.
  För att sedan dra slutsatser om olika människor.
  Det är bättre att du bara lägger ned det snacket helt och hållet.

 190. Chroni Says:

  ”Jag skriver inte om kvinnor i krig, jag skriver om kvinnor i närstrid ”combat”. Det är bara en minoritet av alla militära positioner som inkluderar närstrid och sålunda behövs kvinnor i en majoritet av alla militära yrken”.

  Håller med. ”

  Mm, för att sätta kvinnor i farliga positioner är ju så väldigt härligt och jämställt.

 191. Tanja Says:

  Daniel:
  Jag anser att du har läst mitt inlägg fel. Jag hävdar itne att du har några skyldigheter som priviligerad, jag tipsar bara om att tycka det är najs.

 192. Daniel Says:

  @Tanja
  Jag har läst ditt inlägg flera gånger och har svårt att tolka den underliggande tonen på något annat sätt.

  Som sagt skippa snacket kring kön,etnicitet och sexualitet så slipper du ”missförstånd”.

  ”Jag hävdar itne att du har några skyldigheter som priviligerad
  Men vad är det jag har sagt hela tiden, sluta gör antagande om min livssituation utifrån min etnicitet,kön och sexuella läggning.
  Hur vet du att just jag, individen Daniel är privilegierad?

  Jag kanske är/har: kort,tjock,ful,vänsterhänt,dyslektiker,mobboffer,barn till missbrukare,bipolär,npf diagnos,inlärningsproblem,noll social färdighet,impotent,stammar,läspar,synskadad,rörelsehindrad,cp skada mm.

  Det har ju du ingen som helst aning om, men ändå så anser du att jag är privilegierad.
  Fan vad trångsynt du är.

 193. Aktivarum Says:

  Jenny Kristansson:

  ”Jag är medveten om att alla uttalar sig baserat utifrån sina källor, vad jag menade var att det är väldigt tidsödande att i efterhand sitta och leta upp alla dessa källor.”

  Nja egentligen inte. Det är lika tidsödande att lära sig de ickeempiriska (populära) källorna. Det är bara enklare att svälja allt som sägs på TV, i tidningar och i fikarummet eftersom så många gjort samma sak och när alla tycker lika behövs ingen debatt.

  Men det tar inte längre tid att läsa en lika lång text i en bok än det tar att läsa en lika lång text i Aftonbladet. Det där är som i grundskolan när folk frågade vad som väger mest. 1 kilo bomull eller 1 kilo bly.

  ”För det första så skrev jag inget om fördomar, påhitt och önsketankar. Jag skrev om erfarenhet, böcker/artiklar, osv.”

  Ja och där är poängen. De flesta rasister har faktisk personlig erfarenhet av invandrare som beter sig förj-vligt, Det är inte att dessa personer ljuger som är ett problem. De som är rasister har ofta blivit rasister just för att de aldrig lärde sig hur kvantifierad kunskap funkar.

  Det är likadant med många feminister som jämför kvinnor i allmänhet med framgångsrika män. Om man tar bort alla förlorarkillar och bara har kvar de män som är vinnare, ja då brukar det se ut som om män har det så mycket bättre än kvinnor. När FN jämförde arbete så plockades de länder där män arbetade mer bort från jämförelsen.

  ”För det andra så måste du leva i en drömvärld om du tror att information inte filtreras genom varje individs filter. All information som du tillgodoser dig filtreras genom ditt filter, precis som allt jag upplever filtreras genom mitt filter.”

  Vi människor utövar ”social learning” och därmed är våra filter vanligen kollektiva – inte individuella. Vidare så är våra filter till för att överleva. Ingen av de personer som glatt hyllade iden om gravitationen som social konstruktion var därmed beredd att hoppa från 20:e våningen för att bevisa denne verkligen trodde det.

  Istället blev de sura för att vissa naturvetare tyckte det var ett utmärkt sätt att bedöma om det fanns rätt och fel i frågan.

  ”Ingen text någonsin som du hittar i exempelvis böcker och artiklar är helt och hållet ”ren” eller fullständigt till 100% ovinklad.”

  Den där subjketivismen är helt felaktig och bygger på okunskap om hur människor använder orden ifråga.

  Vinklad = Mer vinklad
  Ovinklad = Mindre vinklad
  Helt ren = Uttrycket används inte annat än av personer som kritiserar dess användning.

  Det är klart att det jämfört med vinklade texter finns ovinklade texter. Att sedan ingen text är ”absolut ovinklad” är irrelevant för ingen har NÅGONSIN förespråkat en text måste vara absolut ovinklad för att vara ovinklad jämfört med en text som är bevisligen MER vinklad.

  ”Klart som korvspad att varje debatt i samhället därför kommer att vara en aning vinklad beroende på vem som debatterar.”

  Och den mindre vinklade debatten blir då ovinklad jämfört med den mer vinklade debatten. Som i sin tur inte kan klaga på den andras vinkling eftersom egna vinklingen är värre och då är det som en rånare som klagar på ficktjuvar.

  ”Och ja, även fördomar kommer fram, vilket säger mer om individen än om debattämnet kanske. Vilket i sin tur är intressant att iaktta.”

  Fördomar säger hur stor del av ens åsikter som baseras på fakta.

  ”Ja eller en jävligt störd jävel.”

  De flesta mördare har nog nån form av empatistörning.

  ”Ja eller så borde någon för länge sedan låst in honom och slängt bort nyckeln. Men håller med om att dom borde varit fler personal.”

  Svenska krimvården är en kombination av straff och vård. Att låsas in honom och slänga bort nyckeln innebär det blir ett rent straff och sådana är i längden värre för samhället. Den stora knäckfrågan här är hur de hade tänkt lösa det om en våldsam situation inträffade. En ensam 160 cm lång kvinna som vakt på en bevisat farlig mycket större man visar att feminister har fått folk att sluta använda hjärnan.

  ”Håller med.”

  Och dessutom måste man komma ihåg att med kvinnor på vissa positioner i militären frigörs män för andra mer specialiserade positioner kvinnorna inte gör lika bra.

  ”Ja det stämmer säkert för vissa delar av världen och för vissa avsnitt av historien.”

  Allt jag pratar om här handlar om västvärlden i vår tid. Det var under Vietnamkriget som detta gick från önskemål till regel. Detta pga TV-tekniken. Vietnam var det första krig som täcktes av TV och där blev även mycket små förluster (vid gigantiska segrar mot fienden) oacceptabla eftersom den nya amerikanska ungdomen inte alls förstod sig på krigets verklighet och då USA är en demokrati så får inte politikerna offra egna soldater ostört.

  Det problemet hade inte kommunistdiktaturen Nordvietnam. För dem spelade det ingen roll vad folket ansåg om förlusterna.

  ”Men många gånger har det också handlat om ren slakt och utrensning. Och i vissa delar av världen är det fortfarande så.”

  Ja men det är inget vi demokratier kan rätta oss efter. I en demokrati om man krigar på det sättet så fälls den politiska ledningen.

  ””Vi” ja, vi vill ha mindre specialutbildade enheter, vilket är smart. Det ser inte riktigt ut så i andra delar av världen.”

  Nej, andra delar av världen är inte demokratier. Vore de demokratier kunde de inte slåss som de gjorde för då hade befolkningen fällt politikerna. Å andra sidan skulle vi inte ha några demokratier kvar om demokratiernas militärmakt var lika demokratisk som resten av länderna för då kunde man inte vinna sina krig.

  ”Håller med. Jag har precis sett ”Black hawk down” som sägs hålla sig till sanningen ganska väl. En av de bästa krigsfilmer jag sett.”

  Coolt att du just sett den filmen. Det var ett tag sedan jag såg den men själv läste jag nyligen Howard Wasdins bok ”Seal Team Six”. Wasdin och flera andra ur dåvarande Team Six levde en lång tid undercover i Somalia där de tränade ”Goda somalier” och försökte lista ut var fiendens vapenförråd och ledare befann sig. Hans bok berättar hur de levde UC med Somalierna, hur de samlade underrättelser och upplevde situationen där (både militär, politisk och social analys av Somalia på 90-talet) Avslutningsvis ger han sin ögonvittneskildning av striden. Han var om i en Humvee som skulle undsätta en av helikoptrarna men de dirigerades fel inte en utan två gånger (hans ilska över detta intakt i boken) och hamnade i några av operationens allra hårdaste strider.

  ”Visserligen som vanligt i amerikanska krigsfilmer är fienden, i detta fallet somalier, bara en enda stor identitetslös massa som springer runt och dör i massor.”

  Nja, som nämns ovan var fienden inte Somalier. Amerikanska trupper samarbetade tvärtom med Somalier som ville ha ett mer demokratiskt Somalia. Fienden var krigsherren Aidids klans väpnade styrkor. I praktiken vad VI skulle kalla ”Hells Angels, Bandidos, Wolfpack och Juggemeffian om de slog sig samman” Om dessa grupper började slåss så skulle nog knappast vi bli glada om utländska media beskrev dem som ”Svenskarna” 🙂

  ”Men Delta force killarna är ju helt klart dom coolaste och mest professionella.”

  Alla gjorde en enorm prestation. Piloter från SOAR stannade och täckte markstyrkorna även när de hade för lite bränsle och ammunition (dvs flög utan att kunna skjuta tillbaka). På marken så befann sig Rangers mot mångdubbelt fler fiender.

  Seal Team Six snipers på Humvees sköt sig igenom fler bakhåll och vägspärrar än man kan räkna på väg mot H1. Samtidigt vid H2 så gick Shughart och Gordon ner på marken och deras försvar av H2 är legendariskt idag.

  ”Håller med om att SEAL, SAS och liknande specialförband är rent fysiskt omöjligt för kvinnor.”

  Deras insatsstyrka vore det iaf inte så smart att ha kvinnor på. Om jag förstått saken rätt har SAS kvinnliga språkexperter.

  ”Men det finns ju duktiga kvinnliga krypskyttar till exempel som gör så att man inte tappar förmåga.”

  Nja, inte i specialstyrkorna. Deras snipers skall framför allt kunna genomföra osynlig förflyttning i mycket långa sträckor vilket är oerhört slitsamt (göra samma sak som alla andra, fast långsammare).

  Man kan säga att kvinnor är mycket bättre defensiva snipers än de är offensiva snipers.

  Fast då säger jag ju att kvinnor är som bäst när de försvarar boet och då anklagas jag ju för att ha en traditionell syn på kvinnor 🙂

 194. Tanja Says:

  Daniel:
  Att man har privilegier på ett område betyder inte man har det på alla. Har jag väl aldrig hävdat.

 195. Annika Says:

  Hur kan denna tragiska händelse få ett genusperspektiv?? Mina tankar går till nära och kära!

  Grundfrågan kan inte vara vilket kön den omkomna hade utan vad som ska utredas är hur ärendet hanterades från början och vem som beslutat om vilka resurser som bör anses vara nödvändiga utifrån riskanalys mm mm. I debatten ovan läggs det in åsikter att kvinnor är bättre kommunikatörer/mer pedagogiska/lugna osv än män. Varför är detta att anse som en kvinnlig egenskap? Jag kan inte tolka det på annat sätt. Vilket budskap sänder det till män (mina söner) som har just dessa egenskaper?

  Det borde rimligtvis föreligga kriterier för att utbilda sig inom kriminalvården utifrån grundläggande behov inom verksamheten. Styrka/kommunikation/pedagogik/moraltester osv. Det finns män som är pedagogiska och kvinnor som är starka…….. Rimligtvis borde det inte ha med genus att göra utan med individuell lämplighet. Om en man klarar styrkeprov men inte har egenskaper för konflikthantering är han inte lämplig. Läs sedan tvärtom med kvinna som exempel. I specifika ärenden kan det förekomma olika perspektiv som bör tas hänsyn till. En intern som uppvisar kvinnohat ska inte ha kvinnlig vakt, invandrarförakt ska inte ha utländsk vakt osv osv.Just för att så långt som möjligt minimera risker.

  Hur känner sig personer som är intersexuella när de läser en dylik debatt? Var tog respekt för varje individs (oavsett kön) personliga egenskaper vägen? Yrkesrollens krav på egenskaper ska stå i centrum oavsett kön. Vi kommer aldrig att uppnå jämlikhet om inte både män och kvinnor kan se individer som enskilda individer oavsett kön i yrkesliv!!

 196. Daniel Says:

  @Tanja
  Att man har privilegier på ett område betyder inte man har det på alla. Har jag väl aldrig hävdat.

  Det säger jag ingenting om heller, utan snarare det faktum att du anser någon överhuvudtaget har speciella privilegier utan att veta något om individen ifråga.
  Det enda du har att gå på är etnicitet,sexuell läggning och kön.

  Det är ett felaktigt resonemang hur än man vänder på det.
  Men du verkar helt oförmögen att tänka i dessa banor, det får dig att i mina ögon framstå som en trångsynt och dogmatisk människa.

  Samt att det spelar ingen som helst roll att du använder dig själv som exempel i din text, budskapet går inte att undgå.
  Det är ungefär som när en person inleder med ”jag är inte rasist, men…..”
  Vem är det som du försöker lura? Jag tror att du lurar dig själv.

 197. Klura Says:

  @Annika

  Håller med dig. Kriterierna bör styra inte kön. Samtidigt om du ska sätta ihop en grupp som inkluderar minst en person stor och stark nog att kunna brotta ner en våldsam biff på ett säkert sätt samt fungera avskräckande, då blir väl ingen jätteförvånad om det i praktiken är lättare att hitta manliga sådana? Men håller med dig. Kriterier och rutiner först.

  @Tanja
  Usch vad du slingrar dig. Pratar du om feministiskt vinklade privilegier eller inte?

 198. Jenny Kristiansson Says:

  Aktivarum

  ”Nja egentligen inte. Det är lika tidsödande att lära sig de ickeempiriska (populära) källorna. Det är bara enklare att svälja allt som sägs på TV, i tidningar och i fikarummet eftersom så många gjort samma sak och när alla tycker lika behövs ingen debatt”.

  Ja vi lever i en ytlig tid. Dom flesta varken orkar eller har intresset av att fördjupa sig i olika ämnen. Läste en studie om hur barn som växt upp med internet aldrig fördjupar sig i något ämne utan bara klickar vidare, klickar vidare, klickar vidare. När slog internet genom på allvar 94-95? Då var jag omkring 15, men jag har blivit precis likadan, jag suger i mig information överallt ifrån och känner ofta att jag kan lite om mycket, vilket stör mig eftersom jag beundrar människor som kan mycket på ett fåtal områden.

  ”Men det tar inte längre tid att läsa en lika lång text i en bok än det tar att läsa en lika lång text i Aftonbladet. Det där är som i grundskolan när folk frågade vad som väger mest. 1 kilo bomull eller 1 kilo bly”.

  Personligen läser jag sällan något på Aftonbladet.

  ”Ja och där är poängen. De flesta rasister har faktisk personlig erfarenhet av invandrare som beter sig förj-vligt, Det är inte att dessa personer ljuger som är ett problem. De som är rasister har ofta blivit rasister just för att de aldrig lärde sig hur kvantifierad kunskap funkar”.

  Ja och det är ju sorgligt, men om jag var du skulle jag inte ödsla en massa energi på att vara förbannad över det. Oftast när man bemöter dem med bra argument kan man i vissa fall få till en väldigt bra diskussion.

  ”Det är likadant med många feminister som jämför kvinnor i allmänhet med framgångsrika män. Om man tar bort alla förlorarkillar och bara har kvar de män som är vinnare, ja då brukar det se ut som om män har det så mycket bättre än kvinnor. När FN jämförde arbete så plockades de länder där män arbetade mer bort från jämförelsen”.

  Låter logiskt ja.

  ”Vi människor utövar ”social learning” och därmed är våra filter vanligen kollektiva – inte individuella”.

  Kanske också en överlevnadsstrategi? Eftersom livet blir ganska tungt om man avviker för mycket.

  ”Den där subjketivismen är helt felaktig och bygger på okunskap om hur människor använder orden ifråga.

  Vinklad = Mer vinklad
  Ovinklad = Mindre vinklad
  Helt ren = Uttrycket används inte annat än av personer som kritiserar dess användning”.

  Tack för infon 🙂

  ”Det är klart att det jämfört med vinklade texter finns ovinklade texter. Att sedan ingen text är ”absolut ovinklad” är irrelevant för ingen har NÅGONSIN förespråkat en text måste vara absolut ovinklad för att vara ovinklad jämfört med en text som är bevisligen MER vinklad”.

  Hahahaha ookeej. Jag gillar texter som är ovinklade, vinklade, mer vinklade, mindre vinklade, mer ovinklade, mindre ovinklade. Som jag sa innan så säger det ibland mer om individen som skrivit en text än om ämnet i sig. På samma sätt är det intressant att iaktta en debatt i samhället som fenomen eftersom det kan säga väldigt mycket om samhället och om individerna som lever i det.

  ”Och den mindre vinklade debatten blir då ovinklad jämfört med den mer vinklade debatten. Som i sin tur inte kan klaga på den andras vinkling eftersom egna vinklingen är värre och då är det som en rånare som klagar på ficktjuvar”.

  Jo men det är bara det att de som står för den mer vinklade debatten kanske är idioter och inte inser eller vill inse att den ovinklade debatten är mer sund och mer utvecklande.

  ”Fördomar säger hur stor del av ens åsikter som baseras på fakta”.

  Håller med.

  ”Den stora knäckfrågan här är hur de hade tänkt lösa det om en våldsam situation inträffade. En ensam 160 cm lång kvinna som vakt på en bevisat farlig mycket större man visar att feminister har fått folk att sluta använda hjärnan”.

  ”Håller med.” Nej jag höll inte med om det, du klippte och klistrade lite elakt där.

  Jämställdisterna klagar väldigt ofta på att kvinnor försöker smita undan och inte ta sitt ansvar när det väl gäller. Att kvinnor kör med den gamla hederliga offerrollen. Att kvinnor inte har några farliga jobb utan överlåter detta åt männen. Att kvinnor därför inte dör lika ofta på sina arbetsplatser som männen gör. Well här har vi ju en kvinna som bevisligen hade ett väldigt farligt jobb, som tog sitt ansvar och som dog på sin arbetsplats. Så vad är problemet utifrån en jämställdist synvinkel? Var det för att det var en ung kvinna som dog? Är det det som är så upprörande? Men många jämställdister vill ju att kvinnor ska ta sitt ansvar i krig också, inte bara sitta och hetsa på männen. Om kvinnor deltar i krig kommer också kvinnor dö i krig. En tanke som jämställdisterna kanske måste vänja sig vid?

  ”Och dessutom måste man komma ihåg att med kvinnor på vissa positioner i militären frigörs män för andra mer specialiserade positioner kvinnorna inte gör lika bra”.

  Åhh jaa du har så rätt så 🙂 Krig är ju designat för män av män så varför inte? Klart som fan att män passar bäst för krig. Riktigt krig då alltså, inte bara köra lastbil och annat bakom kulisserna krig.

  ”Allt jag pratar om här handlar om västvärlden i vår tid. Det var under Vietnamkriget som detta gick från önskemål till regel. Detta pga TV-tekniken. Vietnam var det första krig som täcktes av TV och där blev även mycket små förluster (vid gigantiska segrar mot fienden) oacceptabla eftersom den nya amerikanska ungdomen inte alls förstod sig på krigets verklighet och då USA är en demokrati så får inte politikerna offra egna soldater ostört”.

  Ja och dessutom var dom ju tvångsinkallade, 19 år var väl genomsnittsåldern? Dom ville nog bara hem och se på TV igen. Bilderna på plundrade och nerbrända vietnamesiska byar var nog inte så populära hemma heller. Och nu har vi dom här så kallade inbäddade krigsreportrarna, som inte får lov att röra sig fritt, som ofta får fram en vinklad bild av det hela. Det är helt enkelt inte lika intressant att följa moderna krig hemma i soffan längre. Tacka vet jag allt som läcker ut, men det blir också så svart eller vitt på något vis.

  ”Ja men det är inget vi demokratier kan rätta oss efter. I en demokrati om man krigar på det sättet så fälls den politiska ledningen”.

  Förlåt jag ser allt i ett så stort sammanhang, jag ska begränsa mig i fortsättningen.

  ”Å andra sidan skulle vi inte ha några demokratier kvar om demokratiernas militärmakt var lika demokratisk som resten av länderna för då kunde man inte vinna sina krig”.

  Så vilka krig har exempelvis USA vunnit sen andra världskriget?

  ”Coolt att du just sett den filmen. Det var ett tag sedan jag såg den men själv läste jag nyligen Howard Wasdins bok ”Seal Team Six”. Wasdin och flera andra ur dåvarande Team Six levde en lång tid undercover i Somalia där de tränade ”Goda somalier” och försökte lista ut var fiendens vapenförråd och ledare befann sig. Hans bok berättar hur de levde UC med Somalierna, hur de samlade underrättelser och upplevde situationen där (både militär, politisk och social analys av Somalia på 90-talet) Avslutningsvis ger han sin ögonvittneskildning av striden. Han var om i en Humvee som skulle undsätta en av helikoptrarna men de dirigerades fel inte en utan två gånger (hans ilska över detta intakt i boken) och hamnade i några av operationens allra hårdaste strider”.

  Tack för boktipset hoppas den är lika spännande som ”Bravo två noll” (boken).

  ”Nja, som nämns ovan var fienden inte Somalier. Amerikanska trupper samarbetade tvärtom med Somalier som ville ha ett mer demokratiskt Somalia. Fienden var krigsherren Aidids klans väpnade styrkor. I praktiken vad VI skulle kalla ”Hells Angels, Bandidos, Wolfpack och Juggemeffian om de slog sig samman” Om dessa grupper började slåss så skulle nog knappast vi bli glada om utländska media beskrev dem som ”Svenskarna” 🙂

  Nej men om sen helt plötsligt ett gäng svarta afrikanska soldater kom och började skjuta och leva allan så hade jag nog ställt mig på Hells Angels sida. Hahahaha bara skojar.

  ”Alla gjorde en enorm prestation. Piloter från SOAR stannade och täckte markstyrkorna även när de hade för lite bränsle och ammunition (dvs flög utan att kunna skjuta tillbaka). På marken så befann sig Rangers mot mångdubbelt fler fiender.
  Seal Team Six snipers på Humvees sköt sig igenom fler bakhåll och vägspärrar än man kan räkna på väg mot H1. Samtidigt vid H2 så gick Shughart och Gordon ner på marken och deras försvar av H2 är legendariskt idag.”

  Anledningen till varför jag såg filmen öht. var för att jag just då dejtade en amerikan, ex. marine som nu är helikopterpilot (Kiowa). Han berättade allt detta för mig också. Han kom öht. med många bra poänger, jag blev riktigt förvånad eftersom jag hade den där Wikileaks, lite vänstervridna synen på USA:s krig och trodde mig ha en klar bild av det hela. Dom vill bara åt oljan och pengarna typ. Han visade många klipp som visar hur lång tid det tar innan dom öht. får avlossna sina vapen för att vara helt säkra på att inga kvinnor och barn finns i närheten, att allting dom säger spelas in, att advokater granskar alla inspelade samtal i efterhand och har som utgångspunkt att soldaterna har gjort fel. Det är ganska långt ifrån många Hollywood filmer där dom bara springer runt och verkar odödliga och slaktar folk. Men ja, där finns mycket att invända mot, men jag fick en liten annan bild helt klart.

  ”Fast då säger jag ju att kvinnor är som bäst när de försvarar boet och då anklagas jag ju för att ha en traditionell syn på kvinnor :)”

  Vad är bättre än att kunna försvara sitt eget bo?

  Har du några bra tips på krigsfilmer? Du verkar vara rätt man att fråga. Har redan sett:

  Das boot (lång & kort version), Stalinggrad, Saving private Ryan, Schindlers list, Letters from Iwo Jima, Pearl Harbour (skitfilm), The thin red line, Pianisten, Der Untergang, Uppgörelsen, Plutonen, Apocalypse now, Mellan himmel och jord, Full metal jacket, Bravo två noll, The 9th Company, Die Gustloof, Flammen & Citronen, In the valley of Elah, Rendition, Syriana, Das leben der anderen, The hurt locker, The good german, Lebanon, Waltz with Bashir, Ingenmansland, Black hawk down, Beaufort, Essential killing och säkert några till som jag just nu inte kommer på.

  Skulle vilja se japanska krigsfilmer, du vet, där dom inte hissar amerikanska flaggan på slutet och står i givakt 🙂 Har inte hittat någon bra version av den ryska ”Come and see” än, den ska annars vara bra. Har också sett många krigsdokumentärer, men tar gärna emot fler tips. Jag behöver komma ur skräckfilms träsket. Så mycket skit. My brain is melting.

 199. Aktivarum Says:

  Aktivarum

  ”Ja vi lever i en ytlig tid. Dom flesta varken orkar eller har intresset av att fördjupa sig i olika ämnen.”

  Med all livsnödvändig informatiom om vilken kille som Britney Spears dejtar för tillfället vem har tid att fördjupa sig i riktiga ämnen? 🙂

  ”När slog internet genom på allvar 94-95? Då var jag omkring 15, men jag har blivit precis likadan, jag suger i mig information överallt ifrån och känner ofta att jag kan lite om mycket, vilket stör mig eftersom jag beundrar människor som kan mycket på ett fåtal områden.”

  Jo jag med. Jag föredrar absolut djupare kunskaper.

  ”Personligen läser jag sällan något på Aftonbladet.”

  Eftersom jag bloggar så läser jag de inlägg jag kommenterar men det är i stort sett bara GN-länkar jag följer till AB.

  ”Ja och det är ju sorgligt, men om jag var du skulle jag inte ödsla en massa energi på att vara förbannad över det. Oftast när man bemöter dem med bra argument kan man i vissa fall få till en väldigt bra diskussion.”

  Jo men det är så onödigt eftersom man inte kan få sådana åsikter de har om man förstår hur kvantifierad kunskap funkar.

  ”Låter logiskt ja.”

  Enig

  ”Kanske också en överlevnadsstrategi? Eftersom livet blir ganska tungt om man avviker för mycket.”

  Absolut. Det är också en könsskillnad där män i högre grad än kvinnor behövt utmärka sig för att förtjäna en ”mate”

  ”Tack för infon ”

  Var så lite så. Jag är bara glad över att avskaffa myten att saker antingen är absolut 100% objektiva – eller inte. Jag inför härmed de nya orden ”mer” och ”mindre” haha

  ”Hahahaha ookeej. Jag gillar texter som är ovinklade, vinklade, mer vinklade, mindre vinklade, mer ovinklade, mindre ovinklade. Som jag sa innan så säger det ibland mer om individen som skrivit en text än om ämnet i sig. På samma sätt är det intressant att iaktta en debatt i samhället som fenomen eftersom det kan säga väldigt mycket om samhället och om individerna som lever i det.”

  Ja förutsatt att folk som debatterar är representativa för samhället.

  ”Jo men det är bara det att de som står för den mer vinklade debatten kanske är idioter och inte inser eller vill inse att den ovinklade debatten är mer sund och mer utvecklande.”

  En feminist sade en gång till mig ”Varför skulle jag tro på medfödda könsskillnader, vad tjänar jag på det?” Rätt bra exempel på vad du sade där.

  ”Håller med.” Nej jag höll inte med om det, du klippte och klistrade lite elakt där.”

  Ja det där var lite elakt klippt, man skall inte blanda två olika ämnen så där och oftast är det ju jag som påpekar det så klantigt av mig där.

  ”Jämställdisterna klagar väldigt ofta på att kvinnor försöker smita undan och inte ta sitt ansvar när det väl gäller. Att kvinnor kör med den gamla hederliga offerrollen. Att kvinnor inte har några farliga jobb utan överlåter detta åt männen.”

  Nja, jämställdister klagar sällan på KVINNOR (undantaget den evolutionspsykologiska /sexuella aspekten) det är mer att feminister kräver kvotering men bara uppåt som jämställdister kritiserar.

  ”Att kvinnor därför inte dör lika ofta på sina arbetsplatser som männen gör. Well här har vi ju en kvinna som bevisligen hade ett väldigt farligt jobb, som tog sitt ansvar och som dog på sin arbetsplats. Så vad är problemet utifrån en jämställdist synvinkel?”

  Det beror på hur man ser på saken. Å ena sidan blir det mer jämställt i siffrorna om fler kvinnor dör. Å andra sidan är det en onödig död som med lätthet kunde ha förhindrats.

  ”Var det för att det var en ung kvinna som dog? Är det det som är så upprörande? Men många jämställdister vill ju att kvinnor ska ta sitt ansvar i krig också, inte bara sitta och hetsa på männen. Om kvinnor deltar i krig kommer också kvinnor dö i krig. En tanke som jämställdisterna kanske måste vänja sig vid?”

  Du har rätt i att om kvinnor deltar i krig kommer kvinnor att dö i krig. Men det är skillnad på kompetenta dödsfall och helt onödiga dödsfall. Dessutom måste man komma ihåg att i krig så hänger allt ihop. Dvs att somliga dör ökar risken att andra dör.

  ”Åhh jaa du har så rätt så Krig är ju designat för män av män så varför inte? Klart som fan att män passar bäst för krig. Riktigt krig då alltså, inte bara köra lastbil och annat bakom kulisserna krig.”

  Nej män i allmänhet passar inte men vissa fåtaliga män passar bättre än både män och kvinnor och militären består inte av män i allmänhet.

  ”Ja och dessutom var dom ju tvångsinkallade, 19 år var väl genomsnittsåldern? Dom ville nog bara hem och se på TV igen. Bilderna på plundrade och nerbrända vietnamesiska byar var nog inte så populära hemma heller.”

  Tvångsinkallelsen (The Draft) av collegeungdomar bär enligt flera källor största ansvaret för antikrigsrörelsen som bestod av många akademiker. De sade det handlade om vietnameserna men efter att USA lämnat Vietnam så massmördades vietnameser av kommunistsoldater och det sade antikrigsrörelsen inget om. Det var bara när amerikanska kulor sköts de hade nåt att invända.

  ”Och nu har vi dom här så kallade inbäddade krigsreportrarna, som inte får lov att röra sig fritt, som ofta får fram en vinklad bild av det hela.”

  Ja, det är en direkt följd av Vietnamkriget.

  ”Det är helt enkelt inte lika intressant att följa moderna krig hemma i soffan längre. Tacka vet jag allt som läcker ut, men det blir också så svart eller vitt på något vis.”

  Moderna krig hemma i soffan har blivit skrämmande tillrättalagda. Jag avskyr tillrättalagd information av alla former. Vill jag ha skådespeleri tittar jag på riktiga skådespelare. Inte folk som fått ”mediacoaching”

  ”Förlåt jag ser allt i ett så stort sammanhang, jag ska begränsa mig i fortsättningen.”

  Ingen fara.

  ”Så vilka krig har exempelvis USA vunnit sen andra världskriget?”

  Beror lite på när vi anser ett krig är vunnit och hur stor inblandning vi kräver för att säga USA är där men om vi skall gå på enbart reguljära militära insatser så har USA segrat i Irak, Afghanistan, Forna Jugoslavien, Grenada och Panama. Sist men inte minst så vann USA-ledda trupper Koreakriget.

  ”Tack för boktipset hoppas den är lika spännande som ”Bravo två noll” (boken).”

  Så lite så. Jag vet inte om den är lika spännande, den är nog mer intressant. Om man har koll på historiekunskaper vet man trots allt hur det gick i flera av de operationer som beskrivs.

  Ett till boktips i samma anda ”Inside Delta Force” av Eric Haney. Du kanske redan känner till man baserat TV-serien ”The Unit” på den boken.

  ”Nej men om sen helt plötsligt ett gäng svarta afrikanska soldater kom och började skjuta och leva allan så hade jag nog ställt mig på Hells Angels sida. Hahahaha bara skojar.”

  Hahahaha! Hur skulle du skilja på de svarta svenskarna och på de nytillkomna svarta soldaterna?

  ”Anledningen till varför jag såg filmen öht. var för att jag just då dejtade en amerikan, ex. marine som nu är helikopterpilot (Kiowa). Han berättade allt detta för mig också.”

  Aha, det var intressant.

  ”Han kom öht. med många bra poänger, jag blev riktigt förvånad eftersom jag hade den där Wikileaks, lite vänstervridna synen på USA:s krig och trodde mig ha en klar bild av det hela.Dom vill bara åt oljan och pengarna typ.”

  Jo det var nog en intressant kulturkrock. Enligt den där vänstervridna synen vad sjutton gjorde USA i Somalia? Bush beslutade att USA gick in i Somalia och Clinton ändrade arbetsbesrivning från att skydda matleveranser till att hjälpa till att bygga upp landet.

  ”Han visade många klipp som visar hur lång tid det tar innan dom öht. får avlossna sina vapen för att vara helt säkra på att inga kvinnor och barn finns i närheten, att allting dom säger spelas in, att advokater granskar alla inspelade samtal i efterhand och har som utgångspunkt att soldaterna har gjort fel.”

  Javisst, i ”Inside Delta Force” så finns ett talande parti. De hade problem med fiendesnipers som använde folkmassan som skydd mot moteld. Marinsoldaterna vågade inte skjuta tillbaka för även om deras snipers träffade fiendeskyttarna så skulle kulan gå igenom dem och träffa lekande barn bakom dem. Marinkåren bad Delta Force om hjälp. Delta Force fick bygga en egen kula som inte gick igenom kroppar.

  ”Det är ganska långt ifrån många Hollywood filmer där dom bara springer runt och verkar odödliga och slaktar folk. Men ja, där finns mycket att invända mot, men jag fick en liten annan bild helt klart.”

  Hollywoodeliten är närmare 100% vänstervinklad (liberel) så militären blir sällan rättvist behandlad i deras filmer.

  ”Vad är bättre än att kunna försvara sitt eget bo?”

  Enligt radikalfeminismen är normer aldrig bra och normbrott alltid bra. Om försvara sitt bo är traditionellt blir det enligt dem alltid dåligt.

  ”Har du några bra tips på krigsfilmer? Du verkar vara rätt man att fråga. Har redan sett:”

  Hmm (läser filmlistan) Ingen dålig lista. Hmmm…. HAHAHAHA (kommentaren om Pearl-Harbor skitfilm var kul – ännu roligare med tanke på de ansträngningar Team Bay gick igenom för att göra så filmen tilltalade en kvinnlig publik)

  Jag kan rekommendera ett par mindre kända men mycket välgjorda Sydkoreanska krigsfilmer.

  TaeGuk Gi: The Brotherhood of War (2004) ”Två bröder under koreakriget, den ena starkare försöker hålla den svagare vid liv”

  Sil Mi Do (2003) ”Ofattbar och sann historia hur Sydkorea på en hemlig ö tränar dömda brottslingar att bli en elitstyrka för självmordsangrepp bakom Nordkoreas linjer”

  Sedan finns mängder av filmer från andra världskriget. Örnnästet med Clint Eastwood, En bro för mycket med Sean Connery, Kanonerna på Navarone med Gregory Peck, Styrka 10 från Navarone med Harrison Ford (märker du hur alla de stora skådisarna verkar ha gjort minst en film där de pangar nazister?)

  Den nyaste jag såg var ”Age of Heroes” (2010) som handlade om brittiska kommandosoldater i Norge En till film som utspelar sig i Norge är ”Heroes of the Telemark”

  ”Skulle vilja se japanska krigsfilmer, du vet, där dom inte hissar amerikanska flaggan på slutet och står i givakt”

  Ok låt se vad jag kan komma på, japanska filmer är lite mariga att hitta eftersom de har så olika namn på så olika språk och jag ärligt talat sällan vet vad de heter på originalspråk.

  Battle for Okinawa 1971 (Gekido no showashi: Okinawa kessen) den har inte amerikanska flaggan i topp utan snarare japanska flaggan.

  ”Har inte hittat någon bra version av den ryska ”Come and see” än, den ska annars vara bra. Har också sett många krigsdokumentärer, men tar gärna emot fler tips. Jag behöver komma ur skräckfilms träsket. Så mycket skit. My brain is melting.”

  Hahaha! Jag gissar att du redan sett den ännu annars om vi pratar krigsdokumentärer så är ”This is war” (Severe Clear) en rätt intressant bild av USA:s aktioner i Irak.

  Nu har du några att bryta Skräckfilmslimbo med…. kommer kanske på fler om jag får fundera lite.

 200. Andre Says:

  Har arbeta för kriminalvården sedan 15 år tillbaka. Under åren har profilen ändras till att anställa små söta tjejer som väger 45 k, för att politikerna anser att det ligger i tiden. Häkteschefen drog ner tjänsterna från 4 st till två och sedan har det florerat småflickor. Sverige tillhör ett fåtal länder som låter kvinnor vakta män. Resultaten är att resten av världen skrattar. Kollar bara på Sveriges polis ett skämt …….

 201. Tanja Says:

  Daniel:
  Om du läser mitt inlägg ser du att jag tar upp andra faktorer också. Dessutom hoppas jag att mina läsare klarar av att sjäva tänka att det blir omöjligt att ta med alla variabler i ett läsbart inlägg, men att principen är densamma. På vissa områder får man lättnaden, på andra har man det svårare, och det är generellt det senare man märker.

 202. Jenny Kristiansson Says:

  ”Aktivarum”

  Nä jag heter Jenny. (Var bara tvungen) 😉

  ”Eftersom jag bloggar så läser jag de inlägg jag kommenterar men det är i stort sett bara GN-länkar jag följer till AB”.

  Visste inte att du driver en blogg. Har kollat upp den lite redan, dyker kanske upp där i framtiden.

  ”Jo men det är så onödigt eftersom man inte kan få sådana åsikter de har om man förstår hur kvantifierad kunskap funkar”.

  Jo jag vet och av någon anledning har dom en skum talang för att trigga igång ens mest primitiva sidor och vips befinner man sig på samma låga nivå som dom och där slår dom en med erfarenhet. Inte så att man saknar argument för sin sak, men hela diskussionen hamnar på en så låg nivå så man går därifrån snarare som en apmänniska än som en upprättgående Homo Sapiens.

  ”Absolut. Det är också en könsskillnad där män i högre grad än kvinnor behövt utmärka sig för att förtjäna en ”mate””

  Ja det är svårt att ändra på biologin. Inte omöjligt, men riktigt svårt.

  ”En feminist sade en gång till mig ”Varför skulle jag tro på medfödda könsskillnader, vad tjänar jag på det?” Rätt bra exempel på vad du sade där”.

  Jag tror på medfödda könsskillnader, det är olikheten mellan män och kvinnor som attraherar…… mig i alla fall. Exempelvis kvinnor och män löser problem i olika delar av hjärnan. Resultatet blir kanske detsamma, men vi använder våra hjärnor ganska olika tror jag.

  ”Nja, jämställdister klagar sällan på KVINNOR (undantaget den evolutionspsykologiska /sexuella aspekten) det är mer att feminister kräver kvotering men bara uppåt som jämställdister kritiserar.”

  Ja är inte detta ganska självklart? Det är ju grädden på moset som är det godaste 🙂

  ”Det beror på hur man ser på saken. Å ena sidan blir det mer jämställt i siffrorna om fler kvinnor dör. Å andra sidan är det en onödig död som med lätthet kunde ha förhindrats.”

  Ja onödig indeed.

  ”Men det är skillnad på kompetenta dödsfall och helt onödiga dödsfall.”

  Jag förutsätter att dom är beväpnade och tränade.

  ”Dessutom måste man komma ihåg att i krig så hänger allt ihop. Dvs att somliga dör ökar risken att andra dör.”

  Är det ditt sätt att säga att odugliga kvinnliga soldater kommer att få dugligare manliga soldater dödade? Erik vafan 🙂

  ”Tvångsinkallelsen (The Draft) av collegeungdomar bär enligt flera källor största ansvaret för antikrigsrörelsen som bestod av många akademiker. De sade det handlade om vietnameserna men efter att USA lämnat Vietnam så massmördades vietnameser av kommunistsoldater och det sade antikrigsrörelsen inget om. Det var bara när amerikanska kulor sköts de hade nåt att invända.”

  Ja men så fort USA lämnade Vietnam försvann väl mediebevakningen också? Som sagt, ingen fördjupar sig- vidare till nästa scoop.

  ”Ja, det är en direkt följd av Vietnamkriget.”

  Ja jag vet.

  ”Moderna krig hemma i soffan har blivit skrämmande tillrättalagda. Jag avskyr tillrättalagd information av alla former. Vill jag ha skådespeleri tittar jag på riktiga skådespelare. Inte folk som fått ”mediacoaching””

  Helt enig!! Detta är något som engagerar mina hjärnceller en hel del. Hur information förpackas och förmedlas vidare. Jag har börjat fundera i nästan paranoida banor: Hur ser journalistutbildningarna ut? Vilket standard håller dom? Vem är personen bakom informationen? Vilka är människorna som kallar sig för journalister? Dom är våra budbärare, våra förmedlare. Dom rör sig ofta i länder och i områden som jag oftast inte kan eller vill röra mig i. Men det känns som om man måste vara väldigt vaksam över nyheter och information som når en. Man måste och det är väl också ens skyldighet att kolla upp flera olika källor om samma ämne och inte svälja något med hull och hår.

  ”Beror lite på när vi anser ett krig är vunnit och hur stor inblandning vi kräver för att säga USA är där men om vi skall gå på enbart reguljära militära insatser så har USA segrat i Irak, Afghanistan, Forna Jugoslavien, Grenada och Panama. Sist men inte minst så vann USA-ledda trupper Koreakriget.”

  Menar du första Irakkriget? Hmm Afghanistan, menar du då att CIA lyckades beväpna och träna upp afghanska rebeller så att de i sin tur lyckades slänga ut ryssarna i början av 80- talet? Forna Jugoslavien håller jag med om. Grenada, Panama och Koreakriget har jag för tunt på benen för att uttala mig om.

  ”Ett till boktips i samma anda ”Inside Delta Force” av Eric Haney. Du kanske redan känner till man baserat TV-serien ”The Unit” på den boken.”

  Nä det kände jag inte till, men boken är upplagd på min bok- lista och serien på min serie- lista. Tack.

  ”Hahahaha! Hur skulle du skilja på de svarta svenskarna och på de nytillkomna svarta soldaterna?”

  Gudars vad jag hade kunnat spinna vidare här, men jag ska bespara dig för min torra humor.

  ”Javisst, i ”Inside Delta Force” så finns ett talande parti. De hade problem med fiendesnipers som använde folkmassan som skydd mot moteld. Marinsoldaterna vågade inte skjuta tillbaka för även om deras snipers träffade fiendeskyttarna så skulle kulan gå igenom dem och träffa lekande barn bakom dem. Marinkåren bad Delta Force om hjälp. Delta Force fick bygga en egen kula som inte gick igenom kroppar.”

  Man måste ändå beundra deras målmedvetenhet 🙂

  ”Enligt radikalfeminismen är normer aldrig bra och normbrott alltid bra. Om försvara sitt bo är traditionellt blir det enligt dem alltid dåligt.”

  Vad jobbigt det måste vara att ha den inställningen. Ibland är det ju så skönt att bara flyta med, bara sitta och jamma med. Men ofta stör jag mig också på normer. Ibland kan jag känna mig hämmad av alla undertoner, av alla dessa normer. Alla strömningar i samhället som får en att känna sig lite malplacerad, det är ju såklart helt personligt. Det är också befriande på något vis att hålla sig lite utanför ”normen”.

  ”Hmm (läser filmlistan) Ingen dålig lista. Hmmm…. HAHAHAHA (kommentaren om Pearl-Harbor skitfilm var kul – ännu roligare med tanke på de ansträngningar Team Bay gick igenom för att göra så filmen tilltalade en kvinnlig publik)”

  What? Jag hade ingen aning om att dom kvinnoanpassade den. Ska jag vara helt ärligt så tyckte jag bara att den var tramsig, två slätrakade wonderboys som springer runt och ojar sig 🙂 Den måste ha blivit anpassad efter amerikanska kvinnor, amerikaner överlag verkar ju vara ganska sentimentala. Dom älskar sina hjältar och tanken på att en ensam hjälte står upp mot ondskan som vill förgöra det goda. Många amerikanska filmer är ju helt och hållet baserade på att det finns en god sida och en ond sida. Kanske för att en stor del amerikaner är troende kristna? Det goda ska segra över det onda, and bless America typ.

  ”Jag kan rekommendera ett par mindre kända men mycket välgjorda Sydkoreanska krigsfilmer.”

  Har precis börjat upptäcka Sydkoreas utbud av filmer och är än så länge glatt överraskad. Så tackar ödmjukast för ovanstående tips.

  ”Sedan finns mängder av filmer från andra världskriget. Örnnästet med Clint Eastwood, En bro för mycket med Sean Connery, Kanonerna på Navarone med Gregory Peck, Styrka 10 från Navarone med Harrison Ford (märker du hur alla de stora skådisarna verkar ha gjort minst en film där de pangar nazister?)”

  Hahaha gamla godingar som jag såg med pappa när jag var liten.

  ”Senaste jag såg var ”Age of Heroes” (2010) som handlade om brittiska kommandosoldater i Norge En till film som utspelar sig i Norge är ”Heroes of the Telemark””

  Ja den sistnämnda har jag läst om. Båda är uppskrivna.

  ”Ok låt se vad jag kan komma på, japanska filmer är lite mariga att hitta eftersom de har så olika namn på så olika språk och jag ärligt talat sällan vet vad de heter på originalspråk.”

  Håller med, har haft samma problem många gånger. Tyvärr. Känns som om jag går miste om något bra.

  ”Battle for Okinawa 1971 (Gekido no showashi: Okinawa kessen) den har inte amerikanska flaggan i topp utan snarare japanska flaggan.”

  Tackar. Skönt med lite omväxling.

  ”Hahaha! Jag gissar att du redan sett den ännu annars om vi pratar krigsdokumentärer så är ”This is war” (Severe Clear) en rätt intressant bild av USA:s aktioner i Irak.”

  Har inte sett den. Låter mycket intressant.

  ”Nu har du några att bryta Skräckfilmslimbo med…. kommer kanske på fler om jag får fundera lite.”

  Jag är tacksam. Den senaste tiden har jag faktiskt varit helt uppslukad av ”Breaking bad” säsong 4. En serie du måste se om du inte redan gör det. Men som sagt, en bra film är ovärderlig.

 203. Daniel Says:

  @Tanja
  Men då är det upp till bevis för din del.

  Jag är en vit heterosexuell man, som lever tillsammans med en icke vit heterosexuell kvinna.
  Utifrån denna knapphändiga information om oss två som individer, så anser ju du att du kan bevisa att jag åtnjuter eller har åtnjutit privilegier som min sambo inte har gjort.

  Då får du ta och bevisa så är fallet, annars är det STFU som gäller för din del.
  Så kom igen nu Tanja, när, var och hur.

 204. Subjektivism i Kriminalvården ur ett Kommunikationsperspektiv « Aktivarum Says:

  […] På Genusnytt hittar vi följande kommentar av signaturen Andre ”Har arbeta för kriminalvården sedan 15 år tillbaka. Under åren har profilen ändras till att anställa små söta tjejer som väger 45 k, för att politikerna anser att det ligger i tiden. Häkteschefen drog ner tjänsterna från 4 st till två och sedan har det florerat småflickor.” […]

 205. lillasyster Says:

  En annan ville/vågade inte jobba inom KV under sommaruppehållet (då ledningen valde att anställa obstinata 20-åringar som inte själva visste vilken väg de skulle ta på en raksträcka kändes, det inte så tryggt liksom…) och har nu fått återbetalningskrav från A-kassan 😦
  SUGER gör det!!
  Annars är det helt ok att jobba i en mansdominerad värld om man kan stå för sin sak och inte är för snygg :S

 206. Råstyrka alltså | One-way Communication Says:

  […] skriver istället ett inlägg med titeln Bör kvinnor vakta grovt kriminella? där han gör något fantastiskt intressant, nämligen spekulerar kring den mördade vaktens […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: