Åtta års pojkdiskriminering förgäves

by

För åtta år sedan införde Göteborgs stad ett särskilt tjejbidrag till idrottsföreningar. När tjejer idrottar får föreningarna högre aktivitetsstöd än när killar idrottar. Målet var att få fler tjejer att idrotta.

Nu visar det sig att satsningen har misslyckats. Andelen idrottande tjejer är oförändrad.

Vad gör man åt det?

Metro och Göteborgs-Posten skriver om saken. Där uttalar sig Sara Eneroth och Ottilia Öhrnell från Öjersjö IF. De tycker att föreningarna borde få ännu högre bidrag för tjejer.

Det är ju ett sätt att se på saken.

Men tänk om tjejer helt enkelt är mindre intresserade av idrott än killar?

Läs mer här och här.

Tack för tipset, Flanders och Ann-Mari på Ann-Mari’s blogg.

För övrigt: Nedan har jag lagt in en bild från en av de särskilda kvinnovagnarna som finns på pendeltågen i Kuala Lumpur.

28 svar to “Åtta års pojkdiskriminering förgäves”

 1. Håkan Says:

  Eftersom tjejerna inte får den extra pengen själv så finns det väl inget ytterligare incitament för den enskilda tjejen att idrotta. Därmed så är det väl ganska självklart att inte fler tjejer idrottar.

  Skulle tjejerna själva fått det extra bidraget så hade det troligen ökat tjejers idrottande. Inte för att dessa är mer ute efter pengar utan för att det finns ett ytterligare incitament att idrotta.

 2. Hjalmar Says:

  Det enda som är säkert är att om ett feminist-/kvoteringsprojekt går dåligt, så kommer ingen erkänna misstagen, och de vill förstås ha mer skattepengar…
  Sådana bedrägerier får mig att avsky feminister och deras sjuka retorik.

 3. Pether Says:

  Föreningarna får mer pengar om tjejer är med i deras föreningar, alltså vill de ha så många tjejer som möjligt i föreningen. De får då råd med fler o bättre redskap, och tjejerna skulle då idrotta på bättre förutsättningar, de skulle ha det lättare. Det är ett incitament att börja idrotta.

 4. PJ Says:

  Pether:
  Detta stämmer ju bara om man har lyckats konstatera att flickor idrottar mindre än flickor pga. dåliga/få redskap etc., vilket jag har väldigt svårt att tro.

  Skulle man säga till en flicka att om hon börjar idrotta så kommer hon att, i framtiden, kunna använda bättre redskap än vad som finns i föreningen just nu, så skulle hon antagligen ändå vara lika ointresserad av att idrotta.

 5. Matte Says:

  Är det inte 50/50 överallt så är det fel, oavsett intressen. Och är det 10% kvinnor av de som är intresserade av något så bör de ändå få minst 50% av platserna. Varför? Någon feminist som kan få mig att begripa?

 6. Claes-Peter Says:

  En kommentar till ”kvinnovagnen”. Tyvärr är det väl så, att män, ibland många män, uppför sig på ett sätt som tvingar oss män som försöker bete oss på ett anständigt sätt mot kvinnor, att skämmas.

  Vi måste vara opartiska och rättvisa när det gäller att bedöma oacceptabelt uppförande och oacceptabla attityder hos andra män. Tvärt emot vad man kan få för intryck av feministernas kolumner och bloggar, så är problemet oerhört mycket större utanför västvärlden. Jag har i samband med undersökningar kring den fruktansvärda händelsen som drabbade Lara Logan, stött på ett begrepp, som tydligen i länder som bl a i Egypten, Pakistan, Indien och Nepal kallas för ”Eve teasing” i engelsk översättning. Det innebär, att män i folksamlingar och även på allmänna kommunikationsmedel, utsätter kvinnor för både verbala och fysiska övergrepp, men som av myndigheter och andra bagatelliseras.

  En väninna till en kvinna jag känner hade oförsiktigt nog klivit på en vanlig stadsbuss i Kairo – och hon beskrev vad som hände som ”den värsta upplevelsen i mitt liv”. Så, om männen i ett land saknar kultur, moral, heder och vanligt sunt förnuft, så krävs tyvärr speciella skyddsåtgärder för kvinnor. En starkt bidragande orsak är säkert den konstanta sexualsvält som många yngre män där lever i, om de inte har råd att gifta sig.

  Detta var ju en kommentar till bilden, inte till själv ämnet. Kan bara tillägga, att om jag hade haft döttrar, så skulle jag självklart försöka påverka dem till sund motion, gärna även sport. Det tjänar alla parter på. Idrottande är i alla fall bättre än det bimbofierande shoppande och och sminkande och den märkes- och modehysteri, som så stark haussas fram just nu. Vilken man vill inte hellre att hans dotter blir en Charlotte Kalla än en Blondinbella?

 7. AV Says:

  Claes-Peter: ”Tyvärr är det väl så, att män, ibland många män, uppför sig på ett sätt som tvingar oss män som försöker bete oss på ett anständigt sätt mot kvinnor, att skämmas. ”

  Varför ska vi skämmas för vad andra gör? Den överväldigande majoriteten av oss män är hyggliga karlar som beter oss snällt mot våra medmänniskor. Endast en liten del beter sig illa. Skulden och skammen är deras ensam. Jag tänker inte hjälpa dem bära denna börda.

  Din tanke är inte ny. Andra tycker att vi vita ska skämmas för vad vita gjort mot svarta genom historien och rasister fortfarande gör. Men skuld kan inte delegeras. Skulle alla kvinnor då skämmas för mediafeministernas sexistiska krönikor. Alla amerikaner skämmas för invasionen av Irak och dagens ryssar för Afghanistankriget på 80-talet.

  Det håller inte.

 8. Lasse Says:

  Stackars alla tyskar vilken enorm kollektiv arvsskuld de må bära på.
  (enligt feministiskt resonemang)

  På tal om Tyskland (och andra länder som förespråkar könsapartheid) förresten, deras män måste uppföra sig som riktiga idioter eftersom kvinnor får egna parkeringsplatser.

  Handikappade och kvinnor har förtur till reserverade parkeringar, män göre sig ej besvär.

  (inget ont om handikappade, ville bara göra en jämförelse)

  https://genusnytt.wordpress.com/2010/02/19/parkering-forbjuden-for-man/

 9. PO Says:

  I ”sydligare länder” kan det faktiskt vara problem för kvinnor att åka kollektivt. Som en svensk kvinna, som arbetaat i Tunisien, berättade för mig; ”i en trång buss tafsade karlarna på mig”.

  Min pappa blev tvungen att skjutsa mig till jobbet.

 10. Penumbra Says:

  Ännu ett bevis, bland många, som tyder på att det finns medfödda skillnader mellan könen och att inga pengar i världen kommer att ändra på den saken. Men det bryr sig inte våra makthavare om. Idag har vi en politisk kultur som anser sig kunna anpassa verkligheten till sina ideal. Feminismen är en del av denna.

 11. dolf Says:

  På tal om särskilda kvinnovagnar, upprepar här mitt inlägg från ett par dar sedan (då i samband Pärs post om kvinnor och turkisk fotboll):

  Jag kan se för mig hur det turkiska systemet skulle fungera överfört till svensk kollektivtrafik.
  För att gör kollektivtrafiken mer tillgänglig och jämlik låter man barn under 12 år och kvinnor åka gratis. När intäkterna då sjunker blir man tvungen att höja biljettpriserna kraftigt (m.a.o männen får betala dubbelt), det blir så dyrt för männen att det blir billigare att åka med egen bil. Intäkterna sjunker då ytterligare. För att undvika nedskärningar inom kollektivtrafiken och motverka ökade koldioxidutsläpp inför man kraftiga straffskatter på bilar och bensin. Vilket i sin tur medför att många män inte klarar av att ha bil så intäkterna från skatterna sjunker under vad man förväntat sig och kollektivtrafiken hotas därför återigen av nedskärningar. Man inför därför på nytt värnplikt för män, med skillnaden att nu handlar det om ”värna kvinnors frihet”-plikt, inte attvärna landets frihet. Män tvingas alltså ta kollektivt ansvar för kvinnors utsatthet genom värnpliktig tjänstgöring vari ingår moment som reparation av spårvagnar, underhåll av bussar, chaufförstjänst osv. så att man kan hålla kollektivtrafiken igång med alla onödiga utgifter (såsom löner) reducerade till nära noll (de som gör värnplikten, dvs. ALLA MÄN, får klara sig med tre mål gröt om dagen. Klädsel förväntas de själva ordna innan värnpliktstiden (som förresten förlängs till tre år på grund av det ökade behovet av billig arbetskraft)). Kvinnor lockas att göra värnplikt som befäl med särskilda förmåner såsom extra kvinnovärnsbidrag, fria kvinnoartiklar (tamponger o.d.), fria insemineringar, kurser i självuppskattning där bl.a. manikyr och permanent ingår. (De enda män som kan bli befäl är de som fått särskilda vitsord från CBS, Claes Borgström-Sällskapet) Som befäl får de givetvis näringsriktiga toufu-sallader så att de orkar med det intellektuellt betungande arbetet att dirigera männens arbete. De får givetvis också lära sig hur man bemöter manliga härskartekniker, plockar sönder mäns argument, skaffar sig extrainkomster med skadestånd för sexuella trakasserier och får män fällda för våldtäkt enkelt och bekvämt. En följd av värnpliktens ökade popularitet (bland kvinnor, männen har ju inget val) blir att man behöver utöka kollektivtrafiken i anslutning till regementena. Ytterligare stödåtgärder kommer därvid att behövas, varför avgifterna för män höjs och man drar ner på servicen i de särskilda avdelningarna för män. (På tågen sänker man kostnaderna genom att använda boskapsvagnar för männen). Efter fullbordad värnplikt blir kvinnor åtråvärda på arbetsmarknaden för att bemanna alla fängelser, sinnessjukhus och genusdomstolar som fått en oerhörd ökad ”kundkrets”, givetvis enbart män. vilket bevisar att män är undermåliga varelser. Man överlåter därför till Scan att utarbeta effektiva metoder …
  Ta mig fan, jag tror jag har lyckats göra ett bra utkast för 2084, kanske dags att skriva den.

 12. fredrik Says:

  Som jag ser det kan det mycket väl vara motiverat med speciella kvinnovagnar. Jag blev själv tafsad på när jag var i Egypten enbart för att jag råkar vara en kille med långt hår. Jag kunde se det roliga i det, men tjejer tänker uppenbarligen annorlunda när det gäller sådana saker.

  Har inga siffror på det det men jag läste att det var en överväldigande majoritet av västerländska kvinnor som blir trakasserade när de reser till Egypten. Så kvinnosynen där måste ju konstateras vara annorlunda än den vi har här i Sverige.

  Problemet är ju också att man aldrig kan veta hur stort problemet egentligen är för att feminister så ofta förvanskar och överdriver kvinnofrågor.

 13. dolf Says:

  det här med kvinnovagnar och Egypten visar ganska bra på att man skall akta sig för att dra in andra länder, och ju mer deras kultur skiljer sig från vår egen, desto större anledning att låta dem vara. Det är jäkligt lätt att sitta på andra sidan världen och fördöma något som sticker i ögonen på en utan att ha någon som helst insikt i omständigheter eller vad det är för regler som gäller där borta.

 14. Lasse Says:

  Låt oss göra en jämförelse i Sverige, nämligen ”tjejtaxa”.

  Min son som går hem i natten löper dubbelt så stor risk att bli utsatt för våld än min dotter.

  Så varför får min dotter åka billigare taxi ?

 15. Jocke S Says:

  Redan -68 såg jag en ”kvinnovagn” i Pakistan, med några få kvinnor i, medan vi män, inkl turister, fick ligga på bagagehyllor, , bl.a jag själv.
  Som allting mellan könen är detta en komplicerad fråga, även i muslimska länder. I många av dessa får kvinnor ej vidröras, ens av en manlig polis.
  Och i Sverige får män kroppsvisiteras av kvinnor, men inte kvinnor av män. Av ”sexuella” skäl?
  Men även män har sin stolthet och sitt behov av sexuell integrititet väl?

 16. Jocke S Says:

  Skriv den dolf!

 17. Hanen Says:

  Ursäkta om jag går OT men jag har stött följande påstående på flera ställen den senaste tiden:

  ”I dag utför världens kvinnor 66 procent av världens arbete och producerar 50 procent av maten, men tjänar bara tio procent av inkomsten och äger en procent av marken. Av världens fattiga befolkning är sju av tio kvinnor eller flickor. Av världens 775 miljoner vuxna analfabeter i världen är två av tre kvinnor”

  Uppgifterna ska uppenbarligen komma från FN. Dock är jag skeptisk till siffrorna.

  Någon som känner igen detta?

 18. PO Says:

  Jag ser att Stina och Helena skriver lite trötta brev om dagens ”pojkar”.

  Jag förstår er. Det handlar om överraskade unga grabbar som förvirrat tittar ned över kanten från räkmackan på unga arga kvinnor.

  Ja, det är väl inte världens trevligaste kvinnor de heller, direkt.

  Men det har spårat ur totalt.

  Feminister och GenusNytts pojkar står på varsinn sida om vallen och kastar skit på varandra.

  Vi kan nog se fram mot en lång och smärtsam tid.

 19. JD Says:

  Claes peter
  Skämmas är fel ord. Skämmas kan man bara göra om man själv bär skuld för något.
  Däremot kan man känna obehag av att förknippas med samma grupp,familj som någon som betett sig illa. Att man skulle ha orsak att skämmas för vara Man är ännu en feministisk tankevurpa som bara svaga eller korkade Män går på.
  Själv är jag fruktansvärt stolt över att vara Man!

 20. Daniel Says:

  @PO
  Vilken räkmacka menar du?
  Menar du verkligen att om man föds till man så innebär det automatisk att man åker räkmacka igenom livet.
  Om detta vore sant, hur kan det komma sig att våra fängelser är fulla av unga män.

  Apropå skitkastning, skit ska skit ha.

 21. Johannes Westlund Says:

  @Hanen: Dessa uppgifter kommer mycket riktigt från FN, men är helt omöjliga att härleda till någon form av faktakälla. Man hänvisar till varandra i en oändlig ring. En journalist försökte gå till botten med det där en gång och konstaterade att man blev dirigerad i en sluten cirkel utan att en källa kunde hittas. Ganska underhållande artikel, men minns inte var jag hittade den.

  Gällande siffrorna är stora delar myt eller statistik med riktigt vinklade utgångspunkter. Det är som när man ska räkna kvinnligt arbete kontra manligt. Då räknas varenda liten småsak som kvinnor generellt sett gör medan bygge av altan, underhåll av hus och bil, gräsklippning osv sällan finns med. När inte världen duger får man välja vad man räknar för att få ”rätt” svar.

  Det är svårt att räkna antalet fattiga och det blir mycket godtycke. Hur räknar man en traditionell familj där mannen kanske sköter affärerna och tar ansvar för ekonomin medan kvinnan tar hand om hem och barn? Är kvinnan fattig trots att mannen försörjer henne så hon slipper arbeta? När är man fattig? osv. Om nu en undersökning verkligen har gjorts så har man sannolikt räknat alla fruar utan ekonomiskt inflytande men som ändå har ekonomisk trygghet som fattiga. Hur man räknar att kvinnor är viktigare för produktionen av mat osv har jag ingen aning om. Men på nått vänster så finns det säkert några lämpliga grupper män att utesluta på olika sätt. Kanske för att de hade oskicket att födas med penis och därför helt enkelt inte kan bidra definitionsmässigt?

 22. Ale Says:

  Måste vara ett solklart fall av könsdiskriminering.

  Någon som vill anmäla till DO?

 23. Mattias Says:

  Det är ju inget annat än Projicering att kräva ”kvinno-vagnar” i Sverige för att kvinnor i Egypten blir tafsade på. Suck.

 24. Jämställdhetsfeministern Says:

  Feministisk forskning har visat att tjejer är exakt likadana som pojkar. Därför måste det självklart vara minst 50% tjejer inom alla idrottsföreningar. Annars råder inte jämställdhet, utan diskriminering av tjejer.

  Enda sättet att åtgärda detta är att bidraget till idrottsföreningarna om de lockar till sig tjejer ska vara minst tio gånger så stort som bidraget föreningarna får om de lockar till sig killar. Kanske bör bidraget för killar helt tas bort.

 25. Ale Says:

  Feministisk forskning?

  ha ha ha

  Riktig forskning har visat att det är skillnad på flickor och pojkar.

 26. Grodan Boll Says:

  @Ale

  Diskriminering är ok enligt rådande lag så länge man anser att den är ok, för annars är den diskriminering.

  Första instansen som avgör hur det ligger till är tingsrätten, en till största delen politiskt tillsatt panel av folk med begränsat juridiskt kunnande.

  Lycka till.

 27. Claes-Peter Says:

  Att skämmas är en känsla, inte ett rationellt beslut. Jag har sett folk skriva att de skäms för att ”deras” lag spelade dåligt i en match. Jag är säkert hopplöst primitiv, jag har nog fått en extra dos av neanderthal-DNA, men jag har liksom en känsla av att jag måste vara beredd att göra en insats för att förvara kvinnor, barn och andra som är svagare än jag själv. Och när jag läser om våld mot kvinnor, så dyker det upp en extra känsla av misslyckande, av frustration – jag vet att det är irrationellt, men jag kan inte förneka det ens för mig själv. Evolutionen har gjort oss män större, starkare och mer kampbenägna än den genomsnittliga kvinnan – samma gäller för våra kusiner bland de andra flocklevande primaterna – och hade inte denna näringsresursslösande egenskap haft ett syfte, inte varit ändamålsenligt – så skulle väl vi alla vara som Thomas di Leva?

  Däremot är det ju inte sagt, att man ska hålla med alla kvinnor om allt de säger – småflickor som retas och kastar sand i ansiktet på en, mötte jag redan under mina första levnadsår Och jag fick då lära mig av pappa, att man ändå inte får slå dem med sin lilla blå plåthink.

  Men nu har en del sådana flickor vuxit till i storlek, men inte i känslomässig intelligens – och många får dessutom pröjs av mina skattepengar för sina dumheter – men jag hatar dem ändå inte, tycker bara att de är dumma. Och jag kommer aldrig att slå dem med en liten blå plåthink. Jag lovar!

 28. Helena Says:

  Ale säger: 06 oktober 2011 kl. 10:51: ”Feministisk forskning? ha ha ha. Riktig forskning har visat att det är skillnad på flickor och pojkar.”

  Ja, lite grann.

  Men i båda grupperna finss det gott om folk som snackar skit om det andra könet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: