”Efter 400 år är det dags för en kvinna”

by

Efter snart 400 år är det nu hög tid för en kvinna till landshövdingeposten i Norrbotten! Det säger S-kvinnors ordförande Birgitta Ahlqvist med anledning av den snart aktuella frågan om utnämning av ny landshövding i Norrbotten.

Enligt Wikipedia har Sverige för närvarande 13 kvinnliga och 8 manliga landshövdingar. Om en kvinna utses till landshövding i Norrbotten blir det 14 kvinnliga och 7 manliga. Precis dubbelt!

Birgitta Ahlqvists påstående förtjänar att bli problematiserat – inte minst för att det är symptomatiskt för hur hela genusdebatten drivs i Sverige.

Jag har inte lyckats få fram information om varifrån siffran 400 år kommer. Men låt oss anta att det är så länge som landshövdingar (eller deras föregångare, Kunglig Majestäts befallningshavande) har funnits i Sverige. Och hittills har alla, förmodar jag, varit män. Är det då en logisk slutsats att det nu ska vara en kvinna?

Nej, av flera skäl.

1. För det första kan nutiden inte få styras av historien.

Så gott som alla de personer som införde och skötte landets politiska och juridiska system under den aktuella 400-årsperioden (och som alltså är ansvariga för eventuell könsdiskriminering) är nu avlidna.

Så gott som alla de personer som under den aktuella perioden eventuellt drog nytta av att kultur, lagar och regler var som de var är avlidna.

Så gott som alla de som eventuellt led skada av att kultur, lagar och regler var som de var är också avlidna.

Därmed är det omöjligt att kompensera eventuella tidigare orättvisor genom att diskriminera nu levande personer som tillhör en viss grupp. Att utesluta alla män ur en tillsättningsprocess är ju diskriminering. Mansdiskriminering.

Naturligtvis finns nu levande personer från de senaste decennierna som kan ha berörts. Exempelvis kvinnor som möjligtvis hade kunnat bli landshövding i Norrbotten om traditionerna hade varit annorlunda ännu längre tillbaka i tiden, när den generationens utbildningsbana påbörjades. Men dessa kvinnor mår ju inte bättre av att män diskrimineras nu, år 2011. Dessutom kan man inte utan vidare påstå att dessa kvinnor över huvud taget diskriminerades, eftersom kvinnor på den tiden (liksom nu) hade förmåner som män inte hade (har).

Rättvisa/orättvisa är individuell. Om en kvinna som ville bli landshövding för 100 år sedan, och hade de bästa meriterna, stoppades för att hon var kvinna så var det diskriminering. Men det har inget alls att göra med könet på den landshövding som tillsätts 2011.

Alltså:

2. För det andra, det är mansdiskriminering

3. För det tredje innebär kravet på en kvinna att det demokratiska systemet sätts ur spel, eftersom de personer som vår demokrati har utsett för att välja landshövding blir bakbundna. Hälften av alla kandidater de har att välja bland faller ju bort.

4. För det fjärde blir kompetensen lidande. Om man börjar med att ta bort halva underlaget, hälften av kandidaterna, är ju risken stor att det inte blir den mest meriterade som får jobbet. Det drabbar i förlängningen Norrbotten, i det här fallet.

5. För det femte: Om man skulle resonera som Birgitta Ahlqvist måste man naturligtvis göra det på samhällets alla områden, inte bara på vissa. Exempelvis har män i många hundra år tvingats ut i krig medan kvinnorna sluppit. På senare tid har vi inte haft krig i Sverige, men tills alldeles nyligen tvingades alla män ut i värnplikt (under hot om fängesestraff) medan kvinnorna slapp. Med Ahlqvists sätt att resonera skulle man också säga ”Efter 400 år är det dags för kvinnor att ta ansvar för landets försvar” – och med det skulle man mena att nu ska bara kvinnor göras till soldater. Männen ska slippa helt – under lång tid framöver – som en kompensation för historien.

Man inser rätt snabbt, när man tillämpar Birgitta Ahlqvists ganska ointellektuella resonemang fullt ut, att det är orimligt. Fullständigt orimligt. Det är egentligen märkligt att en person som gör anspråk på att uppfattas som seriös för fram ett sådant förslag.

Annonser

32 svar to “”Efter 400 år är det dags för en kvinna””

 1. JD Says:

  Ja. i nuläget har vi i Sverige bara 12 kvinnliga landshövdingar och 9 manliga landshövdingar.

 2. Mattias Says:

  Bra att göra en systematisk utredning av orimligheten med den här ofta förekommande kompensationstanken. Högkvalitativ postning!

 3. Man United Says:

  @ Pär Ström skriver ”Därmed är det omöjligt att kompensera eventuella tidigare orättvisor genom att diskriminera nu levande personer som tillhör en viss grupp. Att utesluta alla män ur en tillsättningsprocess är ju diskriminering. Mansdiskriminering.”
  Det är som en röd tråd i misandri och feminismen. Blodshämd! Undra på att situationen ser ut som den gör i feminismens saudiarabien.

 4. ParStrom Says:

  JD:
  Bara nio kvar till full jämställdhet då.

 5. NisseNyfiken Says:

  Kvinnorna ska inte bara tvingas göra lumpen – de ska även förlora rösträtten tills de verkligen fullgjort den 😉

 6. JD Says:

  En av dom mest samhällstärande och meningslösa befattningar som finns i Sverige är ju titeln Landshövdning!
  En landshövdning fyller ingen som helst funktion förutom att personen ska klippa band vid invigningar och rent allmänt framstå som ett slags ikon för ett län. Något som i praktiken innebär att vilken jubelidiot som helst som har någorlunda social förmåga kan inneha befattningen Landshövding.

  Varför ska vi ens ha landshövdningar i Sverige idag?
  Landshövdingeämbetet är ju inget annat än en belöningsgåva för avdankade och ofta odugliga politiker som man vill bli av med på den politiska arenan.
  Vi lever i 2000-talet så bort med detta meningslösa ämbete!

 7. Jämställdhetsfeministern Says:

  Birgitta Ahlqvist (S) har ju helt rätt. Män har varit landshövdingar i 400 år. Det är kvinnornas tur nu. Alla landshövdingar i Sverige måste vara kvinnor – så att det blir jämställt. När Sverige har haft enbart kvinnliga landshövdingar i minst 400 år, ja då har jämställdhet uppnåtts. De feministiska kampen mot gubbväldet har en lång väg kvar, men vi kämpar enträget…

 8. Lorem Ipsum Says:

  @NisseNyfiken, du är inne på Robert A. Heinleins idéer i Starship Troopers ser jag 🙂

  OT, men lika fullt ett tecken på att det rör sig åt rätt håll:

  http://st.nu/opinion/debatt/1.3964614-jamlikhet-handlar-aven-om-pappor

 9. AV Says:

  Efter 400 år av manligt slit i gruvor är det nu dags för kvinnor att börja gräva och spränga.

  Efter 200 år av manliga kloakarbetare är det nu dags för kvinnor att gräva skit och suga slam.

  Efter 1000 år med manliga stålarbetare är det dags för kvinnorna att ta plats vid valsverket.

  Efter 100 år av kvinnlig dominans över barnen (nej, i bondesamhället fick barnen också hjälpa pappa) är det nu dags för männen att vara primärföräldrar. Kvinnorna kan alla nådigast få betala underhåll de nästkommande 100 åren.

  Efter 10000 år av kvinnlig inredning i hemmet är det nu dags för männen att bestämma färg på tapeter och diskbänkens höjd. Åtminstone ett par hundra år framåt.

 10. Lövet Says:

  @Jämställdhetsfeministern:
  ”Alla landshövdingar i Sverige måste vara kvinnor – så att det blir jämställt.”

  …du är för defensiv! Varför stanna där jag anser att: Alla kvinnor i Sverige måste vara landshövdingar – D e t är jämställt!”

 11. Backlash Says:

  AV – Bra lista, men hur vet du att det var kvinnliga shamaner som gjorde grottmålningarna? 🙂

 12. Info Says:

  JÄMSTÄLLDA BOLAGSSTYRELSER

  ”Per Schlingmann, partisekreterare hos Moderaterna, berättar i Veckans Affärer att Moderaterna är beredda att lagstifta om kvotering, om inte näringslivet visar en fördubbling av andelen kvinnliga styrelseledamöter till 2014.”

  http://www.va.se/artiklar/2010/01/21/vi-vill-ha-en-forandring-i-aktiebolagslagen/

 13. Lasse Says:

  @Info

  Var en ansenlig mängd Norska AS som bytte bolagsform när den Norska lagen kom om diskriminering (kvotering).

  Moderaterna går verkligen från dumhet till dumhet inte konstigt att de tappar väljare.

 14. Per Says:

  Så ni vill ha fler kvinnor i riskfyllda yrken, som sopor och gruvor, fast utan kvotering,för det är manshat/diskriminering, och utan att försöka uppmuntra kvinnor att söka dessa yrken. För det är både manshat och går emot naturen som vill att kvinnor ska vara omhändertagande, vårdande och gulla med barn. Det är därför kvinnor jobbar deltid, skippar karriären och annat tjejigt. Att kvinnor väljer kvinnliga saker är enligt jämställdismen helt okej, så länge det inte handlar om att också männen gör manliga val och därmed väljer farligheter, för då är det manshat. En kvinna som valt ett farligt yrke och därmed skadats får skylla sig själv. Kvinnor ska inte hålla på med sånt. Å andra sidan är det synd om oss män som måste jobba med farliga saker eftersom kvinnor inte vill. Vi män väljer saker av biologiska skäl. Kvinnor å andra sidan kan inte använda detta när de försvarar sina val(som t ex varför de inte jobbar med sopor i lika stor utsträckning som män), för det är manshat.

  Man får inte säga att flest män begår sexbrott för då generaliserar man kring män och det är manshat(Och ”JAG har inte våldtatt nån”!), men man får å andra sidan inte säga att kön främst är en social konstruktion och män och kvinnor lär sig vissa beteenden genom förväntningar och könsnormer, för det är manshat. Man får alltså inte säga att flest män begår brott men man får gärna säga att män av naturen väljer karriär, häftiga risker, tuffa jobb och annat som av jämställdister anser som positivt. Negativa saker som främst män gör kommer inte av naturen, att påstå nåt sånt är manshat.
  Det är inte män som våldtar, det är individer. Om man inte pratar om kvinnor förstås, de gör dumma saker av naturen. Kvinnors nackdelar i samhället är biologiska, eller så har de själva valt det för alla val är fria och har inte det minsta att göra med förväntningar på män och kvinnor. Förutom när det gäller män då. de stackars små liven tvingas göra vissa val för att de är män och för att samhället har vissa förväntningar på hur en man ska vara. Fast när en feminist säger sånt är det manshat. Hur ska ni ha det? Visst är det konstigt att jämställdister får ta så mycket kritik nu för tiden? Det ni säger är ju glasklart och helt utan självmotsägelser…

 15. Hjalmar Says:

  Lasse:
  Japp, (M) har verkligen gått bort sig – allt för (m)akten antar jag…
  ”Lattefeministiska unga kvinnor, med mittenväljaråsikter, sökes. Gärna fd sossar.” 🙂

 16. GandalfGrå Says:

  Jag kan bara hålla med dig Per och jag tyckte att du formulerade dig lysande…!

  //GandalfGrå

 17. GandalfGrå Says:

  Förlåt Pär med ä hehe…jag är int van med det..!

  //GandalfGrå

 18. Chr Ewrk Says:

  SWISH! Poängen går förbi per… som vanligt.

 19. hsl Says:

  Det måste finnas någon form av genetisk skuld, hos vita hetro män. Det är vårt fel att våra anfädrar någongång var rasister och slavägare och att de förtryckte kvinnor sedan tidernasbegynnelse.

  Vad är räntan och när har vi betalt klart?

  Förövrigt har det inte funnits en landshövdning i Kalmar län heller i snart ett halvår. Antar att de inte har hittat någon med den rätta, köns, kompetensen.

 20. Lasse Says:

  Vilket alternativ passar bäst in på feministsekten ?

  Omvändelsesekten betonar personlig radikal omvändelse och ändrad livsföring, som exempel nämns bland annat Maranata.

  Den revolutionära sekten betonar världens förfall och menar att världens slut är nära. Den som insett detta måste hjälpa andra att inse samma sak.

  Den introverta sekten vänder sig från den avfallna världen för att skydda sig från den. Exempel: Plymouthbröderna.

  Den manipulativa sekten förkastar inte världens värderingar och mål, utan erbjuder alternativa (esoteriska) vägar att nå dessa mål (som hälsa eller framgång). Exempel Scientologikyrkan.

  Den thaumaturgiska sekten är ointresserad av samhället och koncentrerar sig istället på individen. Man erbjuder ofta helande, underverk och kontakt med döda. Exempel: Spiritism.

  Den reformistiska sekten inriktar sig främst på samhället och verkar för förändring genom att enskilda individer ägnar sig åt att bilda opinion. Sekttypen är ovanlig.

  Den utopiska sekten försöker påverka samhället genom att skapa egna alternativa samhällen som förebilder.

  @Chr Ewrk

  Avseende Per

  Sektmedlemmar lyssnar inte på verkligheten. De måste genomgå avprogrammering först.

 21. dolf Says:

  Vad moderaterna anbelangar, erschätt Schlingmann med ett vettigt fruntimmer.

 22. Hjalmar Says:

  hsl: Det optimala kanske är att inte ha någon landshövding 🙂

  dolf: Som Blondinbella kanske? Rätt ålder/utseende/målgrupp för M:s politk…

 23. hsl Says:

  @Hjalmar. Kan så vara. Men det finns alltid en landshövding. Om det inte är en person som utsetts så är det en tjänsteman på Länsstyrelsen. Så också i Kalmar läns fall. Inte helt oväntat kanske är det en kvinna, Anne-Li Fiskesjö. Det kanske är därför de inte har valt någon ny.

 24. dolf Says:

  @Jämställdhetsfeministern
  Alla i landshövdingar i Sverige måste vara kvinnor, alla politiker måste vara kvinnor. Hörru feministern, vad är det för jädrans halvmesyrer, vrid runt ordentligt med dynggrepen.
  Alla män i Sverige måste vara kvinnor!

  @Hjalmar
  bryr mig inte så mycket vem, bara det inte är en feminist (men det borde ju framgå eftersom jag preciserade att fruntimmret skulle vara ”vettigt”).

 25. Dan Says:

  @ Per

  Du är verkligen en sann feminist. Du väljer russinen ur debatten så som det passar dig. Resten är du inte intresserad av.

 26. Hjalmar Says:

  Per = Hit-and-runtroll. En trist feminist som inte vågar diskutera.

 27. Claes-Peter Says:

  Förstår inte riktigt ”kompetenskravet”. Landshövding blir man ju bara ifall man grundligt och övertygande har bevisat sin totala INKOMPETENS – främst på poster relaterade till politiken! Ska vi bryta den gamla fina traditionen? Ska det vara så svårt att vaska fram – eller slamma upp – tillräckligt många tillräckligt inkompetenta kvinnor?

  Fast man kan lite avundas de gamla romarna – högt uppsatta, men odugliga personer skickades med enkel biljett till någon pytteliten ö i den grekiska arkipelagen, därmed berövad alla möjligheter att göra mer skada, och där de snart föll i välförtjänt glömska.

 28. hsl Says:

  ”Fast man kan lite avundas de gamla romarna – högt uppsatta, men odugliga personer skickades med enkel biljett till någon pytteliten ö”

  Det kan inte vara så många landshövdingar på gotland samtidigt.

 29. Claes-Peter Says:

  @Per: ”(—) Man får inte säga att flest män begår sexbrott för då generaliserar man kring män och det är manshat(Och ”JAG har inte våldtatt nån”!), men man får å andra sidan inte säga att kön främst är en social konstruktion och män och kvinnor lär sig vissa beteenden genom förväntningar och könsnormer, för det är manshat. Man får alltså inte säga att flest män begår brott men man får gärna säga att män av naturen väljer karriär, häftiga risker, tuffa jobb och annat som av jämställdister anser som positivt. Negativa saker som främst män gör kommer inte av naturen, att påstå nåt sånt är manshat.”

  Nog borde man få säga sådana saker – men man bör hålla i huvudet att det förekommer en stenhård censur på väldigt närliggande problemområden! Man menar, att det är fel att peka ut vissa grupper, trots överrepresentation i vissa typer av brott, eftersom det skambelägger alla i den gruppen! Men män är ju som bekant ingen grupp…

  Och just därför(???) ska alla män få bära hundhuvudet för vad någon man, vem som helst, har gjort – någon stans, när som helst! Logiken, tack!
  ——————————————————————————
  Verdens Gang: – Innvandrere bak alle anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=561939
  – UNGE MENN FRA ANDRE LAND: Det sier Hanne Kristin Rohde i Oslo-politiet.

  Samtlige 41 anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo de siste tre årene er ifølge politiet begått av ikke-vestlige innvandrere.

  – Gjerningspersonene er relativt unge menn som kommer fra andre land. De er ofte asylsøkere og kommer ofte fra traumatiserte land eller land med et helt annet kvinnesyn enn vi har i Norge, sier leder Hanne Kristin Rohde ved Oslo-politiets volds- og sedelighetsseksjon til NRK.

  Hun sier gjerningsmennene enten er traumatiserte eller psykisk skadde, eller at de kommer fra et land der vold mot kvinner er vanlig.

  – Vi ser at flere av dem har et kvinnesyn som tilsier at de når som helst kan ta kontroll over andre personer, da helst kvinner, sier Rohde.

  Les også:Mister statsborgerskap etter åtte overfallsvoldtekter

  Grov vold

  Det er menn med kurdisk eller afrikansk bakgrunn som dominerer statistikken. Ingen av anmeldelsene involverer etnisk norske gjerningsmenn.

  Det som kjennetegner overfallsvoldtektene, er trusler eller bruk av grov vold.

  Politiet mener det trengs mer forebyggende arbeid blant menn med innvandrerbakgrunn.

  Verdens Gang: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=561939
  Verdens Gang: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=552595
  Norsk Rikskringkasting http://www.nrk.no/nyheter/1.6567955
  Aftenbladet, Norge: http://www.aftenbladet.no/innenriks/—Innvandrere-bak-alle-anmeldte-overfallsvoldtekter-i-Oslo-2032682.html
  ABC-hyheter, Norge: http://www.abcnyheter.no/nyheter/090415/asylsokere-bak-overfallsvoldtekter
  Bergens Tiende, Norge: http://www.bt.no/nyheter/innenriks/faktasjekk/laquoAlle-overfallsvoldtekter-de-siste-tre-rene-begs-av-ikke-vestlige-innvandrereraquo-1931749.html

 30. Joakim Says:

  Som vanligt bär männen på en arvsskuld vars skadestånd lottas ut till en kvinna. Varför inte kvotera ut någon av Sveriges övriga kvinnliga landshövdingar till Norrbotten och ersätta det berörda länet med en manlig kandidat från Norrbotten? Alla nöjda…?

 31. Henrik Persson Says:

  Du vet ju vad man sæger, Per. Syftet med kvotering ær inte positiv særbehandling utan att få slut på den. Krig ær fred?

 32. Sigvard Says:

  Ja, Henrik Persson.

  Let´s stamp out violence.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: