Tecken på feministisk kampanj bakom fredspriset

by

GenusNytts rapportör i Norge har tipsat mig om en mycket intressant artikel på webbplatsen för tidningen Aftenposten. Kort sammanfattning:

I februari i år tyckte fem kvinnliga ledamöter av det norska stortinget (som är ansvarigt för utdelandet av fredspriset) att det var dags för en kvinnlig fredspristagare. De föreslog Ellen Johnson-Sirleaf, Afrikas första demokratiskt valda kvinnliga president, och fredsaktivisten Leymah Roberta Gbowee.

Initiativtagare bland de fem kvinnliga stortingsledamöterna var Marit Nybakk. Hon säger till tidningen Aftenposten:

”Jag tog kontakt med alla de politiska partierna i Stortinget i februari, och fick med mig de fyra andra. Bakgrunden var en diskussion mellan flera av oss om att det nu var på tiden med en kvinna, eller flera, samtidigt som det ju precis hade varit tioårsjubileum för FN:s resolution 1325, som satte fokus på övergrepp på kvinnor i krig”.

De två namn som stortingskvinnorna förde fram i februari finns bland de tre pristagarna idag. Och priset kretsar kring övergrepp mot kvinnor i krig.

Kan man uttrycka det som att det är en feminisk kampanj som legat bakom valet av fredspristagare i år? Döm själv.

Med detta inlägg hävdar jag inte att de tre pristagarna inte skulle vara värda sitt pris. Men det är intressant att veta hur urvalet gått till. ”Det är dags för en eller flera kvinnor nu” är inte en bra början på en jämställd urvalsprocess.

Stort tack till GenusNytts rapportör i Norge, J.

Tack vare tips från Rixstep upptäckte jag att den numerära jämställdheten i den norska Nobelkommittén inte är något vidare. Fyra kvinnor och en man bestämmer vem som ska få fredspris. 80% kvinnor, alltså. Se här.

Här är mitt ursprungliga blogginlägg om dagens fredspris.

För övrigt: ”Kvinnor döms hårdare”, säger statsvetaren Jenny Madestam i Dagens Industri apropå det ekonomiska fusk som Håkan Juholt avslöjats med. Eftersom Juholt är man kan han komma undan med fusket, menar Madestam. Har du något belägg, Jenny? Eller är det vanliga feministiska påståenden utan underlag? Tack för tipset, Henrik och Evert.

36 svar to “Tecken på feministisk kampanj bakom fredspriset”

 1. leifer Says:

  Norge ska alltid vara politiskt korrekt och ta en märklig politisk ställning. Det förminskar fredspriset och fredspristagaren. Så även denna gång.

 2. Man United Says:

  Bra grävt och genus läckt J och Rixstep. Vill feministerna inom (s) få bort Juholt? Lycka till att vinna valet 2014.

 3. Jonas Says:

  Tyvärr är det nog lättare att komma undan oegentligheter som kvinna, eftersom det ju är så synd om dessa. Gudrun Schyman och Mona Sahlin är väl bra exempel på det, kanske särskilt den förra. Men hon tycker ju fortfarande synd om sig och sina medsystrar.

 4. Backlash Says:

  Fredspriset har alltid varit kontroversiellt. Jag ser ingen anledning att missunna årets mottagare sin utmärkelse, men jag tycker Norska Nobelkommittens ordförandes uttalande om att ‘kvinnor drabbas värst av krig’ var en onödig PK-floskel.

 5. Man United Says:

  Trotsa feministisk korruption,en politisk handling; Festa loss med Kraftwerk, Halloween och VNV Nation

  Nu drar en fantastiskt spännande och synthig höst igång. Ni kommer att bjudas på en fantastisk Halloweenfest (5 nov), en konsert med ett av de största banden i scenen VNV Nation (12 nov) och en speciell komborabatt till en kväll med Wolfgang Flür (ex-Kraftwerk) den 15 oktober. Se erbjudanden längre ned! Trevlig synthhöst! Mer om vår Halloweenfest och VNV konserten i kommande utskick. För er som är nyfikna och vill veta mer redan nu så bifogas länkar till Facebookevent nedan.

  Wolfgang Flür – Kraftwerk and Beyond
  Dj och Vj Kraftwerk nostalgi

  Lör 15/10 22-03
  Kolingsborg, gula gången, Slussen

  Stora golvet: Wolfgang Flür mixar Kraftwerk och mer i både bild och musik. Leif Wademark och Pauli Sudra bjuder på 80-tals nostalgi.

  Lilla golvet: Dj Conan (Tech Noir) med gäster blandar synth av den hårdare skolan.

  Ålder: 18 år
  Entré: 150 kr plus eventuell förköpsavgift

  Förköp på http://www.tickster.comhttp://www.tickster.com/sv/events/k7eccctzak6ue1v
  Köp en kombobiljett till VNV Nation och till Tech Noirs stora halloweenfest med Nachtmahr och Trakktor live så ger vi dig en total rabatt på 60 kr! Dessutom så ger vi dig ytterligare rabatt till Kraftwerkkvällen. Om du visar upp din kombobiljett i dörren så får du 20% rabatt (30 kr) på entrén. Dessutom så får du gå före kön! Med reservation för slutsålt.

  http://www.tickster.com/sv/events/ehrely8yvzy3jtj
  Om du visar upp din biljett till VNV Nation eller till Halloweenfesten så ger vi dig företräde i kön.

  Halloweenevent:
  http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=196319273769638
  VNV Nation event:
  http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=107579716014278

  Du får detta utskick som medlem i klubben Tech Noir.

 6. Staffan Says:

  Det är inte första gången som Nobels Fredspris är omdiskuterat.
  Här är några av de mest omdiskuterade vinnarna:

  1993 – F. W. de Klerk
  1994 – Yassir Arafat,
  2009 – Barack Obama

  Nja, som sagt, man kan nog diskutera värdet av Nobels fredspris, då det blivit lite devalverat med åren.

  Men finns fredspriset verkligen med i Nobels testamente, eller är det något som tillkommit på ”senare tid”?

 7. Backlash Says:

  Gubbslemmet Full-uffes dotter och macho-skådisen Michael Persbrants sambo beskriver i sin senaste AB-krönika relationsvåld som något ‘befriande och vackert’. Vi utgår från att hon, i konsekvensens och jämställdhetens namn, själv njuter av att smaka knytnäven lika ofta som hon hyllar att den vevas hos andra par. Eller är våld bara befriande och vackert om det utövas av kvinnor?

  I måndags var Quetzala Blanco gäst hos Malou von Sivers i ”Efter tio”. För er som inte känner till vem hon är så beskrivs hon bäst som journalist, bloggare och nöjesredaktör på nyheter24. Quetzala berättade ärligt och självutlämnande om sin okontrollerbara ilska som ett par gånger resulterade i att hon misshandlade sin pojkvän. Både psykiskt och rent fysiskt. [—] För den där ilskan som Quetzala beskrev, den bor hos ganska många av oss, för att inte säga alla, emellanåt och det var befriande och vackert att höra henne berätta om den rätt upp och ner

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/sannalundell/article13741153.ab

 8. Bo Sundbäck Says:

  Utdrag av testamentet (Wikipedia)….;

  ” Jag undertecknad Alfred Bernhard Nobel förklarar härmed efter moget övervägande min yttersta vilja i afseende å den egendom jag vid min död kan efterlemna vara följande: (…)
  Öfver hela min återstående realiserbara förmögenhet förfares på följande sätt: Kapitalet av utredningsmännen realiseradt till säkra värdepapper skall utgöra en fond, hvars ränta årligen utdelas som prisbelöning åt dem som under det förlupna året hafva gjort menskligheten den största nytta. Räntan delas i fem lika delar som tillfalla: en del till den som inom fysikens område har gjort den vigtigaste upptäckt eller uppfinning; en del den som har gjort den vigtigaste kemiska upptäckt eller förbättring; en del den som har gjort den vigtigaste upptäckt inom fysiologiens eller medicinens domän; en del som inom litteraturen har produceradt det utmärktaste i idealisk rigtning; och en del åt den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående arméer samt bildande och spridande av fredskongresser. Prisen för fysik och kemi utdelas av Svenska Vetenskapsakademien; för fysiologien eller medicinska arbeten av Carolinska Institutet i Stockholm; för litteratur av Akademien i Stockholm samt för fredsförfäktare af ett utskott af fem personer som väljas af Norska Stortinget. Det är min uttryckliga vilja att vid prisutdelningarna intet afseende fästes vid någon slags nationstillhörighet sålunda att den värdigaste erhåller priset antingen han är skandinav eller ej.
  Detta testamente är hittills det enda giltiga och upphäver alla mina föregående testamentariska testamenten om sådana skola förefinnas efter min död.
  Slutligen anordnar jag som varande min uttryckliga önskan och vilja att efter min död pulsådrorna uppskäras och att sedan detta skett och tydliga dödstecken af kompetenta läkare intygats, liket förbrännes i så kallad cremationsugn. „
  — Paris den 27 november 1895, Alfred Bernhard Nobel

 9. J Says:

  Her er en henvisning til deler av den informasjonen som blir lagt til grunn for FN resolusjon 1325.

  http://unifem.org/gender_issues/women_war_peace/

  UNIFEM er FN organet for kvinner. Opprettet for- og med mange feminister. Det finnes selvsagt ikke noe UNIMAN.
  Som vanlig fremstår det desverre som om det er mer vekt på ”gender” og feministisk vinkling, enn etterprøvbar faktarapportering som gjør det mulig å etterprøve påstandene som fremlegges. I tillegg er dette helt ensidig. Voldekt er eksempelvis ikke et problem som kun rammer kvinner. Det rammer også menn. Svært mange Sovjetiske soldater ble eksempelvis voldtatt av Mujhahedeen i Afghanistan på 80-tallet og voldtekt av menn er fortsatt meget vanlig i konflikter i Afrika. Hvor mange menn ble voldtatt i Kongo? Jeg finner ingen tall på UNIFEM sine sider. Voldtekt av menn nevnes ikke med et ord.

  Feminisme handler ikke om likestilling. Det er en enøyd bevegelse som ikke ser annet enn sort og hvitt, dvs menn er forøvere, og kvinner offer. Uansett. Hvis menn drar i krig, så er det deres feil. Dersom de dør, så er det deres feil, og uansett, så lider kvinner mer. Det er et regnestykke det er vanskelig å forstå.

  Når det er sagt fortjener årets tre fredsprisvinnere honnør for sitt arbeid for sine medmennesker. Deres kjønn er irrelevant.

 10. Backlash Says:

  Staffan – Ekonomipriset är det enda som tillkommit ”på senare tid”. Det bekostas inte av Nobelstiftelsen, utan av Riksbanken (tror jag).

  De andra prisen instiftades av Alfred själv. Låt oss hoppas att ett pris i genusvetenskap aldrig tillkommer. Även om Gudrun eldade upp lite Abba-pengar så finns ju redan Polar-priset för att dränera den kassan.

 11. Bo Sundbäck Says:

  Nobels fredspris är ett av de fem Nobelprisen, inrättade genom Alfred Nobels testamente. Alfred Nobels testamente säger att priset skall tilldelas de som ”hafva gjort menskligheten den största nytta” och att en femtedel tilldelas ”den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”.
  Det är inte klarlagt varför Alfred Nobel ville att fredspriset skulle administreras av Norge, som vid tiden för Nobels död var i union med Sverige. Den norska nobelkommittén menar att en anledning kan ha varit att Nobel ansåg Norge ha en mindre militaristisk tradition än Sverige och därmed vara bättre lämpade att dela ut priset. Mot slutet av 1800-talet hade också Norge nära samarbete med den Interparlamentariska unionen och dess ansträngningar att lösa konflikter genom medling och skiljenämnder.
  Pristagare utses i mitten av oktober av Norska Nobelkommittén som består av fem ledamöter utsedda av det Norska Stortinget. Till skillnad från övriga nobelpris kan även organisationer, och inte bara personer, tilldelas fredspriset. Prisceremonin äger rum i stadshuset i Oslo den 10 december. Det är det enda nobelpris som delas ut i Oslo; de övriga prisen delas ut samma dag i Stockholm. Priset har delats ut sedan 1901. Ett längre uppehåll gjordes 1939–1943 på grund av andra världskriget och Nazitysklands ockupation av Norge.
  När tysken Carl von Ossietzky erhöll priset 1935, förvägrades han, av den nazityska regeringen, att lämna koncentrationslägret som han befann sig i. Året därefter förbjöd Nazitysklands regering tyskar att ta emot Nobelpriset.
  Då fredspriset ofta gäller insatser som kan vara mer politiska till sin natur har valet av pristagare tenderat att bli omstritt oftare än fallet med de vetenskapliga nobelprisen. Kritik har gällt de som erhållit priset såväl som personer som inte erhållit priset. Några exempel är fredspriset 1973, 1994, 2007 och 2009

 12. Pv Says:

  Det är inte den första demokratiskt valda kvinnliga presidenten i afrika, den är den första kvinnan vald till president i ett direkt val i afrika.

 13. Anders Nilsson Says:

  Vem i helvete tar fredspriset på allvar? Obama fick fredspriset och han gjorde ingenting för att förtjäna det.

 14. Backlash Says:

  Tja, Obama fick Fredspriset just för att han gjorde ‘ingenting’, till skillnad från sin föregångare i ämbetet. *sarkasm*

 15. dolf Says:

  @Backlash
  Obama fick inte fredspriset för att han gjorde ‘ingenting’. Han gjorde visst ‘någonting’, han utvidgade och intensifierade kriget i Afghanistan under veckan mellan det att man tillkännagav honom som mottagare och priset och att han hämtade det. Vilket fått mig att konstatera att det borde heta Minipax-priset (Med syftning på Minipax, Minisann, Minilek och Miniflöd).
  Det var väl en jäkla tur för Nobel att han förordade kremering, annars hade han nog roterat värre än den värsta neutronstjärna i sin grav.

 16. dolf Says:

  @Backlash
  inte för att jag har någon större lust att försvara Sanna Lundell, men jag tror du läser henne för mycket genom antigenusglasögonen. Jag uppfattar det som (och det är också rent grammatiskt vad hon säger) att det är berättandet som är fint, inte våldet eller ilskan. Hon menar nog snarare att det är fint och befriande att någon talar öppet om en sak som är skamfyld.

 17. gfh Says:

  Varför skulle det inte vara dags för en kvinnlig nobelpristagare i fred? Det pinsamma var ju när Obama fick fredspriset. Vad har han gjort för freden? Ingenting, bara startat krig. Folk garva ju åt det där.

 18. Nova Says:

  @backlash: Ja! Jättebra idé. Ett Nobelpris i Genusvetenskap!!!

 19. vmm Says:

  Om fredspriset: det här luktar skandal lång väg. Jag håller inte för uteslutet att det kan finnas en könsfaktor med i priset, både när det gäller dom som fått priset och i själva motiveringen. Blotta misstanken är ju graverande för dom som tilldelats priset – man kan ju tacka nej till priset. Omständigheterna är just nu så tveksamma att priset snarare kan ses som en belastning än en belöning så det vore på sin plats för pristagarna att överväga att tacka nej. Alla priser man får på grund av det man gjort för sin ras eller sitt kön måste ju ställa vissa frågor hos pristagaren. Vi får väl se nu om dessa tre kvinnor (jag kommer inte ihåg namnen, men dessa verkar ju inte vara viktiga heller i nyhetsrapporteringen. Tre kvinnor, är det bara) tackar ja eller tackar nej till priset. På sätt och viss en delikat frågeställning: ska man tacka nej till 3,3 miljoner kronor för att man inte vill sälja sin själ och inte få ett pris på grund av sitt kön, eller ska man säga ja och få massa pengar och äta gratissnittar och festa? Jag vet inte. Men alla människor har ett val.

 20. Daniel Says:

  @Nova
  Ja och låt oss kalla det: stora hockuspockus-priset

 21. PO Says:

  gfh säger: 08 oktober 2011 kl. 6:52: ” Varför skulle det inte vara dags för en kvinnlig nobelpristagare i fred?”

  Menar du, gfh, att priset ska delas ut med tanke på kön eller med tanke på vad personen gjort för freden?

 22. gfh Says:

  PO: Att personen har gjort något såklart, och många kvinnor jobbar för fred, så varför inte?

 23. ninnitokan Says:

  gfs: Det gör många män också, så varför just kvinna?

  Vi jämställdister tycker man ska blunda för vad personen har mellan benen och endast titta på arbetet som utförts. Vad som gjorts inte vem som gjort är det som ska avgöra var priset hamnar.

 24. PO Says:

  gfh, du svarade inte på min fråga.

 25. Man United Says:

  Det förefaller vara viktigast att det måste vara en kvinna. Istället för att focusera på uppgiften och vad som uträttats för att stärka freden.

 26. Man United Says:

  @ vmm Radikal feminism har strategiskt använts av de styrande i kulisserna utan genomlysning. Så till den grad att feminism per automatik ska förefalla numera vara normen och kutym inom nationell och internationell politik. Den villfarelsen ska självklart granskas och utsättas för obekväma frågor. Se motiven för Sveriges hantering av anklagelserna mot ja. Fram träder en motprestation där Sverige belönas med nominering till bl a Un woman. Länk har tidigare redovisats för intresserade.Det finns fortfarande ingen rättvisa i världen trots kvinnliga ledare. Det är en livslögn. Kvinnliga ledare faller på eget grepp när de inte själva följer deklarationen om mänskliga rättigheter och jämställdhet. Det finns absolut kvinnor som symboliserar detta;Ingrid Carlqvist,Carina Glenning,Camilla Lindberg,Ninni och många många fler. Bekymret är att de sunda kvinnorna ska ta mer plats och vi ska mer än gärna hjälpa dom fram.

 27. Man United Says:

  Svt2 dokumentär nu om nerdrogade Pojksoldater

 28. Man United Says:

  En vidrig dokumentär om Liberia som visar på vad makt ,krigets fasor och människans bestialiska sidor.

 29. Man United Says:

  Utdrag: ”Ge liberias kvinnor och barn fred.” fred för männen? Kvinnorna vägra sina män sex för oavsett var det männens problem.

 30. Sam Says:

  Så här säger den advokat som såg till att våldtäktsläger för första gången blev utrett som krigsbrott under kriget i forna jugoslavien:

  “You know,” he says, “I’m in my 70s, I’m a Muslim, I come from the Arab World, I’m from another generation. And yet I have to tell you, I’m absolutely shocked and dismayed and amazed by the totally lack of sensitivity to the plight of women in war, and particularly the raping of women, in war, after war, after war, and how little attention is paid to it.”

  De flesta som kämpar för att förövarna ska ställas till svars är kvinnor. Här hävdas det att när män sitter i maktpositioner är det pga kompetens, och att kvinnor pga mäns välvilja. Inte heller oroas någon av vilken betydelse det har för kvinnor när män sitter och väljer varandra till olika funktioner i samhället. Men så fort kvinnor får chansen och ser till att kvinnors kamp också belönas, då är det genast oförtjänt. Och förklaringen till att de antagligen inte förtjänar priset? Jo att män som Obama och deKlerk fått priset oförtjänt tidigare. Jisses. Ta reda på vilka de här kvinnorna är innan ni yttrar fler pinsamheter.

  Men det är klart, vill man bara ha lite lagom jämställdhet vid sidan av den gamla vanliga uppdelningen efter kön så att ingen behöver ge upp sin vana att vara de mest hyllade i olika sammanhang – män i offentligheten och kvinnor i hemmen – då är det förstås inte så bra om kvinnor som verkligen åstadkommer förändringar får för mycket uppmärksamhet.

 31. ninnitokan Says:

  Sam:
  Men det är klart, vill man bara ha lite lagom jämställdhet vid sidan av den gamla vanliga uppdelningen efter kön så att ingen behöver ge upp sin vana att vara de mest hyllade i olika sammanhang –

  Det handlar inte om dessa kvinnor, det handlar om att vi vill ha jämställdhet. Inte lite i en vid sidan av, utan på riktigt.
  Jag vill inte förtryckas av feminister längre, jag vill inte se mina systrar förtryckas, jag vill inte se männen förtryckas av en ideologi som grundar sig på myter.

  Minns du Jonna? Minns du hur arg hon var på oss jämställdister?
  Sen tog hon och läste. Kolla härvad som hände då!

  Jag ska göra det lätt för dig, jag väljer ut några citat från Jonna, alla hämtade på förra inlägget:

  ”Jag har gått igenom Pärs bägge böcker nu och får nog erkänna att jag haft en lite skev bild innan av jämställdheten i vårat avlånga land.”

  jag bestämde mig för att bevisa att ni har fel, så jag började lusläsa Ströms böcker, men tja, det gick inte som jag tänkt mig.

  ”…Pärs böcker har satt mina åsikter i ett annat läge och tja, va ska jag göra när han (kanske) har rätt helt eller nästan?”

  Skulle vilja säga att mina djupt rotade åsikter fått sig en rejäl käftsmäll med Ströms böcker. Fattar inte vad de var som fick mig att INTE läsa dom förut.

  ”…började djupläsa Pär Ströms böcker plus kollade källorna närmre. Helt otroligt att media mörkar detta. Men förvånad att feminister vill få oss att INTE läsa dessa böcker är jag inte. Här kommer sanningen fram steg-för-steg.”

  Kanske ska även du läsa det som ”media mörkar” och dom där böckerna feministerna inte vill du ska läsa? För det är det som hela detta handlar om. Och det är för ALLAs, (kvinnor lika mycket som män) bästa.

 32. JockeH Says:

  Nobelpris i genusvetenskap? Haha och HA! Spar på lustigheterna snälla jag dör. 😛 Nu är jag inte själv vetenskapsman eller legitimerad forskare men mitt förnuftiga omdöme ger genusvetenskapen samma empiriska status som kreationismen, mao: inget alls.

 33. Bo Sundbäck Says:

  I Alfred Nobels testamente finns det klart definierat vilka vetenskapsområden m.m. som ingår.
  http://www.nobelprize.org/alfred_nobel/will/testamente.html
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Nobelpriset

  Jag tycker på det bestämdaste att testamentet ska efterlevas.
  Där ingår inte t ex Genusvetenskap

 34. Sam Says:

  Ja, den där Jonna har ju verkligen visat sig vara en seriös feminist tidigare… Så nu blir hon väl en lika seriös jämställdist. Själv ser jag ingen skillnad på skygglapparna i båda fallen.

 35. Sam Says:

  Extremism som extremism.

 36. Nobels fredspris i Kvinnans tecken « GenusNytt Says:

  […] 2: Se detta blogginlägg – tecken på feministisk kampanj bakom […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: