Patriarkatets makt i en storm 1857

by

Jag har läst boken ”Guldskeppet” av Gary Kinder. Den handlar om den amerikanska hjulångaren Central America som gick under i en fruktansvärd storm 1857 lastad med passagerare och guld.

Det är intressant att notera hur svårt de patriarkala männen förtryckte de utsatta kvinnliga passagerarna, som ju var ännu mera strukturellt underordnade då än nu, i enlighet med den könsmaktsordning som var ännu hårdare på 1800-talet.

Jag citerar ur boken:

”Plötsligt hörde de ett så högt brak ovanför sig att de trodde att fartyget redan var på väg mot havets botten. Ropet spred sig genom matsalen att hon höll på att sjunka. […] Medan de små flickorna satt och skrattade vid bordet rusade skeppspojken in i matsalen och ropade: ‘Alla män ska ner under däck och langa hinkar’. ‘När han gav oss det beskedet’, sa en kvinna, ‘började kvinnorna jämra sig eftersom de förstod att fartyget var i fara’. […]

Efter tre timmar hade några av männen redan tröttnat på att försöka behålla fotfästet, försöka låta bli att spilla vatten ur hinkarna och försöka langa hinkarna så snabbt att de behöll försprånget framför det stigande vattnet. Bara 30 av dem hade familj ombord på fartyget; de flesta hade bara sig själva att tänka på. Ändå höll en outtalad hederskodex dem kvar i arbetsleden och vid pumparna, som om var och en var tvungen att anstränga sig för att fartyget inte skulle gå till botten och ta med sig alla kvinnor och barn. Hela eftermiddagen satt kvinnorna hopkrupna i matsalen, väntade och iakttog männen. […] ‘Vi satt så hela natten’, mindes Annie McNeill. […] Det var en fasansfull natt, men kvinnorna genomled den ändå utan vare sig tårar eller klagan. […]

Männen fortsatte ändå oförtrutet att arbeta in på natten utan vare sig mat eller sömn, rörde sina sedan länge uttröttade muskler, vacklade medan de försökte behålla sin plats i ledet. […] De flesta av männen arbetade tills de var alldeles slut; de sjönk ihop på däcket, ‘nästan livlösa’, och blev liggande där i flera minuter tills [kapten] Herndon eller Badger ropade på fler rekryter. Herndon sa att de skulle avlösa varandra som män och inte finna sig i att en av dem stupade på sin post medan en annan stod sysslolös.

‘Männen fortsatte tappert att ösa hela natten och min egen älskade make gjorde sin insats; när han var utmattad återvände han till min sida och när han hade vilat lite återtog han sin plats [vid ösandet]’. [Sagt av Addie Easton]

Sen kommer då själva undergången

‘Han [kaptenen] sa att han var rädd att det skulle bli rusning till livbåtarna’, mindes Monson. ‘Han ville att kvinnorna och barnen skulle räddas först’. […]

När ett fartyg verkade dömt till undergång hade kaptenen och styrmannen ofta varit tvungna att hålla besättningen och de manliga passagerarna borta från livbåtarna under vapenhot tills alla kvinnor och barn förts i säkerhet.

‘Central America’ hade sex livbåtar … det var alldeles otillräckligt. […] Så snart ‘Marine’ [ett näraliggande skepp som skulle försöka rädda passagerare] hade rundat hjulångarens akter gav Herndon förstestyrmannen order att lossa två av livbåtarna […]. Sedan uppmanade han alla kvinnor och barn att gå ned under däck och ta på sig flytvästar. […]

Samtidigt som Ashby drogs upp ur havet kämpade sig kvinnor och barn bort till fartygets läsida och de fem besättningsmännen i varje båt försökte hålla livbåtarna nära fartyget utan att riskera att de krossades mot skrovet eller fylldes med vatten. Herndon uppmanade förststyremannen att inte låta en enda man följa med i livbåtarna förrän alla kvinnor och barn hade kommit iväg.

En man som höll på att ösa berättade: ‘Passagerarna var alldeles lugna och behärskade medan kvinnorna och barnen gick i livbåtarna; inga män försökte komma med. Kapten Herndon gav order om att inga andra är kvinnorna och barnen fick gå i livbåtarna och han blev åtlydd till punkt och pricka.’

Kvinnorna och barnen uppe på däck var tvungna att hoppa, dinglande i repet, så långt över vattnet de kunde och sedan dimpa ned i livbåtarna när vågorna förde dem närmare och högre upp mot fartyget. […] Kapten Herndon övervakade evakueringen, rörde sig ständigt från den ena sidan av fartyget till den andra och såg till att bara kvinnor och barn kom med i de första livbåtarna.

De band snabbt repet om Virginia och hon tog farväl av sin man, som hon varit gift med i tre veckor. […] Många av kvinnorna trodde att deras män skulle följa med dem i livbåtarna eller att de snart skulle komma efter i en annan båt. Men varenda man ombord vägrade att följa med sin hustru innan alla kvinnor och barn hade förts i säkerhet till ‘Marine’.

Livbåtarna roddes till det räddande skeppet, släppte av kvinnor och barn och återvände sedan till den sjunkande hjulångaren. Jag citerar boken:

”Medan männen trängdes för att komma med den första av de återvändande livbåtarna fick styrmännen veta att det fanns tre kvinnliga tredjeklasspassagere kvar ombord. […] En äldre engelsk dam, Mary Ann Rudwell, var den sista kvinnan som lämnade hjulångaren. Hennes man reste med henne och hon bad kaptenen att han skulle få följa med henne i livbåten till briggen [det räddande skeppet]. ‘Han sa att han beklagade’, mindes hon, ‘men han kunde inte låta någon man följa med i livbåten förrän den sista kvinnan hade lämnat fartyget’.”

När det blev männens tur hade tyvärr det räddande skeppet drivit alltför långt bort i stormen. Dessutom var de som rodde livbåtarna utmattade och kunde inte ro tillbaka till det sjunkande skeppet. Det hela slutade därför med att de flesta manliga passagerarna följde med ‘Central America’ i djupet.

För övrigt: ”Det finns fortfarande för få kvinnor i jakten” (då avses älgjakt). Märkligt uttalande. Vem bestämmer vilket kvinnoantal som är ”rätt”? Hur kan man skuldbelägga kvinnor som väljer att göra annat än att jaga? Läs mer här.

46 svar to “Patriarkatets makt i en storm 1857”

 1. Bishounen Says:

  Exemplet med Central America, för att inte heller glömma Titanic, är två mycket goda exempel på att Ridderligheten kan vara precis lika Sexistisk som Statsfeminismen.

  Det finns bra ridderlighet och det finns sexistisk och till och med direkt destruktiv ridderlighet.

 2. Torstensson Says:

  Då förväntar jag mig idag att det är annorlunda. Att de kvinnor som är poliser och brandmän frivilligt stannar kvar och låter en svagare man ta platsen vid en livbåt. Eller kommer dom att spela ut kvinnokortet i ett sådant läge?

  Helt ärligt idag hade jag som man slagits för två personer och två personer only. Det hade varit jag och min tjej. Sen hade jag skitit i all ridderlighet mot andra kvinnor.

 3. PO Says:

  Två stolar.

 4. Jesuit Says:

  När skeppet var på väg att sjunka ropade kaptenen ut sina order: ”-Till livbåtarna! Vi tar kvinnorna först”. Då stack en liten fransos fram skallen och sa ”- Hinner vi det? ”….

 5. Backlash Says:

  En ung dansk man berättade i TV med uppenbara samvetskval att ‘De som försökte hjälpa andra ut överlevde inte Estonia. Det var ett egoistiskt projekt.’

 6. JustMe Says:

  OT men…

  http://op.se/kulturnoje/kronikor/1.3985107-om-man-matkassar-och-ondska

  Krönika i Östersundsposten av Matilda Amundsen. Hon skriver klokt nog att ”fördomar på intet sätt är ett manligt privilegium”, men också att ”För visst får även den snälle mannen högre lön än en kvinna med samma tjänst”.

  Är det verkligen så? Jag tjänar inte en spänn mer än mina kvinnliga kollegor. Förmedlar Matilda en lögn som upprepats så ofta att den blivit sanning? Eller är jag undantaget som bekräftar regeln?

 7. Argus Says:

  Estonia har ju utretts av diverse (olämpliga) politiker i åratal till, förmodligen, ingen nytta. Jag tror inte att det förekom något ordnat ledarskap under förlisningen. Rimligen borde fler kvinnor och barn överlevt i så fall. Jag kommer inte ihåg om kapten och styrman överlevde.

 8. AV Says:

  På Estonia fanns ingen riddrlighet, eller de som försökte överlevde inte. Av de som kom ut var 164 män (överlevande+hittade) och 68 kvinnor. De som kom ut var alltså övervägande män som kunde tränga sig fram och häva sig upp. Väl ute överlevde 68% av (111) männen i det kalla vattnet men 38% av kvinnorna (26). Siffrorna inte exakta eftersom alla som kom ut inte har hittats, men manliga och kvinnliga lik sjunker lika. Åldersmässigt är nästan alla överlevande män mellan 20 och 44. Slutsatsen är att i en akut katastrof överlever unga män som inte ens försöker att rädda andra. De är starkas, uthålligast och tillräckligt fokuserade.
  Är man kvinna, i dålig form, barn, över 45, handikappad är chanserna mycket små att överleva utan ridderliga regler. Dock gick Estoniakatastrofen så fort att om man försökt organisera något ”kvinnor och barn först” skulle knappast någon hunnit ut.

  http://www.titanicnorden.com/skepp/estonia.html#2

 9. 50/50 Says:

  Detta är ett helt naturligt beteende. Kvinnor och barn är mycket viktigare för släktets överlevnad då det inte behövs särskilt många män.

 10. Torstensson Says:

  Jag blev förresten nyss svagt illamående när jag på SVT om donatorbarn och så hade man Kanterina Janousch som tidigare visat prob på stark misandri och 2 andra personer.

  Programledaren säger (vet inte om detta är ordagrant)

  ”Kvinnor kan inseminisera sig men men kan inte göra det, vad gör männen då om dom vill ha barn ?”

  Katerina Janousch svarar mycket förraktfullt dvs med illa dold avsky mot män :

  ”mmm men där ska vi inte vara jämställda, så är det det kan vi inte komma runt och vi ska inte heller göra det. Dessutom har män så mycket andra fördelar i samhället idag så då kan kvinnor få ha detta.”

 11. Torstensson Says:

  Nu utan massor av stavfel.

  Jag blev förresten nyss svagt illamående när jag på SVT ser program om donatorbarn och så hade man Katerina Janousch som tidigare visat prov på stark misandri och 2 andra personer var också närvarande.

  Programledaren säger (vet inte om detta är ordagrant)

  ”Kvinnor kan inseminisera sig men män kan inte göra det, vad gör männen då om dom vill ha barn ?”

  Katerina Janousch svarar mycket förraktfullt dvs med illa dold avsky mot män :

  ”mmm men där ska vi inte vara jämställda, så är det, det kan vi inte komma runt och vi ska inte heller göra det. Dessutom har män så mycket andra fördelar i samhället idag så då kan kvinnor få ha detta.”

  Programledaren ifrågasätter inget.

  Fy fan vad misandrin har gått långt i Sverige. Katerina Janoush kan seriöst dra åt h*. Vilket hemskt bitter kvinna.

 12. Bishounen Says:

  Torstensson: Som tidigare påpekats så KAN dock män idag med den senaste tekniken göra sig själva till föräldrar helt ensamma och med enbart sitt helt egna genetiska material. Men detta hålls det märkligt tyst om.

 13. Torstensson Says:

  Seriöst, vilket manshat denna ursäkt till kvinna hasplar fram och det är ju inte första gången heller. En gång svävade hon ut i rent hat mot pojkar. Hon måste vara en av de största manshatarna just nu. Hela hennes ansikte vred sig när hon uttalade detta. Hon förkroppsligar manshatet och jag hoppas att Pär eller Billing uppmärksammar detta program och just denna kommentar. Uppmärskamma gärna också hennes kroppspråk för det sa en hel del.

 14. Dan Says:

  Sens moral: Ta inte med några fruntimmer på din kryssning, Pär.

 15. AnnanDan Says:

  Ovantående skrivet av AnnanDan, vet inte hur det blev fel

 16. Ella Says:

  Torstensson: Hörde just detsamma från Janousch. Helt makalöst!

 17. dolf Says:

  @AV
  du glömde bort de viktigaste uppgifterna av alla. 168 män och 68 kvinnor säger inte så mycket om man inte vet hur många män respektive kvinnor det var från början.,

 18. AV Says:

  Just Me:

  Det jag reagerar på är (bl a) följande:

  Vad är det för undervisning i genus”vetenskap” som ger manliga studenter skuldkänslor: ”Jag är man, alltså är jag ond”? Vem utsätter sig ens för en sådant infernalisk sektkultur att man får skuldkänslor för sitt kön. Visst finns det fördelar med fördomarna om manlighet. Men bara om du kan leva upp till dom. Annars blir det en nackdel. Kan du stycka älg kan du smälta in i ett norrländskt jaktlag där ingen känner dig. En kvinna har säkert mer att bevisa. Men om han inte kan, eller ännu värre inte klarar av att ha blod till armbågarna är han totalt rökt. En nollåtta! Fördelar? Beror på vem man är. Hon ser tydligen bara de män som lyckas i båda rollerna som mjuk och tuff.

  Sen hennes ambivalens med matkassar. De flesta män kan faktiskt bära två matkassar lastade så påsen håller. Sällan en matkasse blir tyngre än 10 kg. Om man har en uppgift som man inte klarar så tar man väl emot hjälp? Som man kanske inte med matkassar utan med säg 1000 takpannor som ska upp på taket. Då ringer man polarna. Själv erbjuder jag både gamla, små kvinnor och små män hjälp om de har uppenbart tung packning i tåget. Det är väl knappast någon genusgrej. Om hon vill fokusera på att bryta könsmönster är det bättre att laga cykeln, lära sig tapetsera och skotta snö (fler o mindre lass).

  Antingen har Östersundsposten en infantil sättare, eller så har hon sovit på svenskan, som har nytt stycke efter varje mening. Det är varken snyggt, proffsigt eller käckt rebelliskt. Får texten att se ut som läsebok för lågstadiet.

 19. AV Says:

  dolf: Hela listan:
  Statistik

  Totalt antal människor ombord
  Män: 504 51,0 %
  Kvinnor: 485 49,0 %
  Totalt: 989

  Räddade passagerare
  Män: 80
  Kvinnor: 14

  Räddade besättningsmän
  Män: 31
  Kvinnor: 12

  Totalt räddade: 137
  Totalt antal döda: 852

  Hittade döda
  Män: 53
  Kvinnor: 42
  Totalt: 95

  Saknade
  Män: 340
  Kvinnor: 417
  Totalt: 757

  Dvs det var ungefär lika många kvinnor som män ombord.

 20. Penumbra Says:

  Har man vuxit upp i ett samhälle där kvinnors väl och ve har prioriterats så har man det i ryggmärgen. I en pressat situation, som vid en förlisning, reagerar man med ryggmärgen. Så var det förr, så är det inte längre – i jämlikhetens namn.

  Gentlemanauppträdande har dessutom uppfattats som ”adelns och borgarnas fasoner”. Den moderna feminismen har sina rötter hos socialister och proletärer, dvs grupper med andra ideal. De har sett till att avskaffa den sortens fostran. Ingen man lyfter på hatten för en kvinna, hjälper henne med kappan, öppnar dörren åt henne, bugar och kysser hennes hand, etc.

  Moderna kvinnor saknar inte det, dock. Dels för att de inte vet hur det känns att vara uppmärksammade och behandlade på det sättet, dels för att det är på modet med jämställdhet. Men ett stycke god fason och kultur har gått förlorat på köpet.

  Jag är dock övertygat om att de gamla könsrollerna återkommer, i någon slags modern tappning men ändå likt det gamla, civiliserade delen av samhället. Först måste mänskligheten tröttna på att leka socialism och kvinnorna tröttna på att uppträda som män.

  Allt har sin tid…

 21. Dan Says:

  Jag säger alltid till feminister att om ni vill bli PRECIS som män så ska ni veta att vi män ger inte varan minsta fördel. Vi män tävlar om det bästa jobbet, tjejerna, bilen och ALLT annat. Så glöm i fortsättningen att ens känna lukten av riderlighet.

  Det roliga är när de påstår att de minnsan klarar sig själva och att riderliheten är död. Då brukar jag fråga vem som gör det ena efter det andra av alla praktiska och tunga uppgifterna och det visar sig att även om de bor ensamma så är det alltid nån bekant, föredetta, pappa eller annan manlig släkt som får komma till hjälp.

  Och det är inte bara de praktiska sakerna för frågar lite mer så är det så även när det är ”kämpigt” för då orkar de inte mentalt. Det är de gånger som vi män måste vara män och får bita i och härda ut 🙂

  Så i verkligheten är det många gånger (inte alltid) mycket prat och lite verkstad. Lätt i och för sig när nån annan gör slitjobbet.

 22. Sofia Says:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4692090

  synpunkter?

 23. Jesuit Says:

  Vi borde utlysa en generalstrejk. Alla män vägrar hjälpa kvinnor med de traditionella manliga verksamheter som man alltid får göra under november månad. Ska bli kul att se alla tjejer byta däcken på bilen..

 24. aristo Says:

  Det är sant att rent befolkningsekonomiskt var fertila kvinnor värdefullare än män. Andra sidan av myntet var att vilken man som helst var värdefullare än en infertil kvinna eftersom hans arbete kunde mätta fler munnar. Det avspeglade sig visserligen inte i beteendet på sjunkande båtar där alla kvinnor räddades.
  Jag har hört att gamla tandlösa indiankvinnor som inte längre kunde tugga skinn till mockasiner helt osentimentalt lämnades kvar att dö på prärien när stammen drog vidare.
  Men sedan andra världskriget har det väl känts lite osmakligt att värdera människor i befolkningsekonomiska termer?

 25. Lasse Says:

  @Aristo

  ”Men sedan andra världskriget har det väl känts lite osmakligt att värdera människor i befolkningsekonomiska termer?”

  Överbefolkningen är det absolut största enskilda hotet mot mänskligheten och vi har redan passerat gränsen för vad jordens resurser klarar av att återgenerera.

  Undrar hur feminister applicerar sina genusperspektiv på ovanstående 🙂

 26. AV Says:

  Sofia:

  1. Män med höga testosteronhalter har favoriserats i partnerval genom tiderna av de mest produktiva honorna. Därför har reproduktivt framgångsrika män höga halter och därmed manliga egenskaper.

  2. När hon fått sitt första barn med honom bör han ägna mer omtanke om sin avkomma än att jaga nya honor. Ska hon vilja para sig igen bör han visa familjeegenskaper, vilket de med sjunkande halter gjort. Miljön tillsammans med människans långa hjälplösa barndom har gjort att barn utan närvarande pappa har dött.

  Sammanfattat: Både det sexuella urvalet och miljöns selektiva tryck har gjort att män med manliga egenskaper (stark, snabb, lagom aggressiv) och som sedan kan slå om från charmör till beskyddare evolutionärt gynnats. Antagligen länge före Homo sapiens fanns.

 27. 50/50 Says:

  ”Men sedan andra världskriget har det väl känts lite osmakligt att värdera människor i befolkningsekonomiska termer?”

  Alla människor är helt enkelt inte lika mycket värda ur reproduktiv synpunkt.Vi har det i generna, män känner i regel ett visst ansvar för kvinnor, särskilt närstående. Sedan finns det ju också väldigt mycket förväntningar och sociala normer kring det hela. Men det är klart att våra hjärnor inte går på några autopiloter, vi har ju alltid ett val i hur vi vill bete oss.

 28. 50/50 Says:

  OT

  http://magma.fi/bjorn-sundell/strunta-inte-i-pojkarna

  Även i Finland är pojkarna sämre än flickorna i skolan. Något som verkligen förvånade mig var sättet ordet ”jämställdhet” användes i artikel:

  ”Eftersläpningen är faktiskt så stor på läskunskapens område att pojkarna ligger över ett år efter flickorna. Det gör att Finland hamnar nära botten vad jämställdheten i skolan beträffar – vi är sämst i Västeuropa och sjätte sämst bland de 65 länder som deltar i PISA-undersökningen.”

 29. Torstensson Says:

  Vill visa följande två videor. Det är med Gordon Ramsay som jag tycker förvisso tycker är en elak person, men han har gjort sig en förmögenhet på att vara rå och få personer att göra det dom ska. Icke desto mindre så gillar jag hur han agerar i två följande situationer.

  Här i den första videon argumenterar han med en kvinna som blir så arg att hon försöker slå honom på käften. Jag frågar mig, hur framtiden kommer se ut. Ska sådant beteende inte problematiseras? Jag anser att varje man som blir utsatt för detta bör anmäla kvinnan som slår. Fullt ut så måste denna ridderlighet bort. Nu har dom strippat oss män på så mycket ”fördelar” så då är det dags att strippa kvinnor på sina fördelar. Anmäl tjejer som slåss. Här är videon.

  Här är en annan video med Gordon Ramsay där han påtalar det uppenbara att kvinnan har en enorm urringning och att den distraherar honom i hans matlagning när hon försöker få mat snabbare serverat. Han påtalar detta för henne och det tycker jag ligger helt i linje med att strippa kvinnor på fördelar. Dvs tillförskansa sig fördelar med sexuall makt. Kvinnan reagerar (trots att hon vet att hon försökte använda sig av sina bröst) med att slå sönder tallrikar och kasta maten omkring sig när gordon ber henne ta ner brösten från disken. Även där är det bra om polisanmäl görs för kvinnan bör ersätta varorna hon tog sönder. Gordon kallar också på ”security” vilket han ska ha en stor eloge för. Här är videon på detta. Ridderlighet är inget vi män bör bjuda på längre.

 30. Johannes Westlund Says:

  @Jesuit: Jag har klargjort för min flickvän, som för övrigt är i processen att ta körkort, att hon ska vara med o byta däck på bilen när det blir dags för det. Om inte annat är det en oundgänglig kunskap om man någon gång måste byta till reservhjulet längs vägkanten. Jag ser det som att man slår två flugor i en smäll. Dels slår man ett slag för jämställdheten och dels så utrustar man tjejen bättre inför nödsituationer som kan uppstå när man kör bilen. Jag tycker egentligen mer av sånt här borde ingå i körskolans undervisning för övrigt. Men undra hur genusmaffian skulle se på det. ”körutbildningen otillgänglig för kvinnor – diskriminerande däckbyten” eller något sådant…

 31. JohanG Says:

  AV säger: 10 oktober 2011 kl. 20:22: ”På Estonia fanns ingen riddrlighet, eller de som försökte överlevde inte. Av de som kom ut var 164 män (överlevande+hittade) och 68 kvinnor. De som kom ut var alltså övervägande män som kunde tränga sig fram…”

  Det gick inte riktigt till så där. Flera kvinnor greps av panik och klamrade sig fast, istället för att våga hasa ned efter den lutande skeppssidan till livbåtarna där nere.

 32. dolf Says:

  @Torstensson
  själv tycker jag Gordon är härlig rent igenom. Kan vara värt att notera att utanför köket är han väldigt social och trivsam, fortarande oblyg och full av energi men inte på något vis otrevlig. Jag har varit några korta perioder i kök på storrestauranger där tempot och pressen kan vara fruktansvärt högt, och att kockar är i sådana miljöer är hårda i nyporna och burdusa är snarare regel än undantag. (Även om de oftast inte är lika hårdföra som Gordon).
  I mångt och mycket så tror jag han representerar den äkta mannen som feminismen inte biter på. När kvinnorna är i hans kök är de där på samma villkor som männen, samtidigt kan han utanför köket koppla av med dem och uppskatta dem som kvinnor på ett ärligt sätt utan att han vare sig är chauvinistisk eller lismande.
  Man kan ju också notera att han verkar skita fullständigt i könen i Hell’s Kitchen, tagit över alla säsonger är fördelningen finalister och vinnare ganska jämn mellan könen, men det har svängt kraftigt hela tiden, har varit både två kvinnor, två män och en av varje sort. Och jag har i alla fall aldrig fått intryck av att någon kommer till slutspel som inte är värd det. (Om man kollar en hel serie brukar man kunna se att det lugnar ner sig betydligt halvvägs och för det mesta är nästan helt bråkfritt den sista tredjedelen)

 33. Chroni Says:

  50/50:

  Fast tjejer vill ju inte ha barn idag ;). De vill ha karriär.

  Jag som man idag hade förmodligen nitat en annan man om han ville ta ett barns plats i en livbåt. (Inte för att det finns för lite livbåtar nu som förr i tiden när det fanns regler för sådant, men kan ju vara en tidsfråga)

 34. AV Says:

  JohanG: Först måste man ta sig ut ur båten. Om man räknar med de som överlevt och de som hittats får man en ganska bra bild av fördelningen. Fler män än kvinnor tog sig ut ur båten. Jag tolkar din invändning som att fler män vågade ta sig ner i båtarna och sen frös ihjäl, medan kvinnor som dog inte ens tog sig till livbåtarna och hittades i mindre utsträckning senare. Visst kan det vara så, men inte tillräckligt för att jämna ut siffrorna helt. De är grymt snedfördelade! Unga starka män kan klara sig bättre i en katastrofsituation om ingen tvingar dem att offra sig.

  Om vi dessutom räknar med att fler män ombord var ordentligt berusade, en klar nackdel i en krissituation, är siffrorna ännu mera anmärkningsvärda.

  Eller som sjöfolken säger: Ska du överleva ska du veta var nödutgångarna är, hålla dig högt i båten, vara nykter, ha varma kläder och handla i tid. Annars minskar dina överlevnadschanser drastiskt.

 35. Pether Says:

  http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.745496-eu-prostituerade-kvar-i-tre-manader

  Prostituerade bedriver handel.

 36. Gronberg.info Says:

  @Pether: Fast i den notisen så blander de öpplen och citroner..

  Prostituerade från EU får fortsätta sin handel de tre första månaderna de är i Sverige

  Här avses försäljning.

  trots att sexköp är förbjudet.

  Här avses köp.

 37. Jämställdhetsfeministern Says:

  Det var ju männens fel att båten sjönk, så det är klart att kvinnor ska räddas först.

 38. Jämställdhetsfeministern Says:

  Det var ju moder jord och naturkrafternas inverkan att båten sjönk, så det är klart att barn,män och kvinnor ska räddas först.

 39. Argus Says:

  Man kan tro att jämställdhetsfeministern överdriver hela tiden men, skrämmande nog, ligger han hela tiden väldigt nära vad många feminister faktiskt anser! Jag tror faktiskt att en del feminister faktiskt skulle anse att kvinnorna fortfarande är offren i historien ovan trots att männen offrade sina liv för att kvinnorna skulle överleva. Så galen kan feminismen vara…

 40. 50/50 Says:

  @ Chroni

  ”Fast tjejer vill ju inte ha barn idag 😉 . De vill ha karriär.”

  Vilket är klokt. Dock förändrar inte detta det faktum att vi är ”programerade” för att värna om vår familjs överlevnad.

 41. JohanG Says:

  Argus säger 10 oktober 2011 kl. 20:06: Estonia har ju utretts av diverse (olämpliga) politiker i åratal

  Ge exempel på lämpliga politiker!

 42. Chroni Says:

  50/50:

  Hur är det klokt?

  Föds typ 1.2 barn per kvinna i Sverige när vi behöver 2.3 per kvinna för att bibehålla samhällets storlek.

 43. Stina Says:

  Chroni, invandrarna fyller på. 🙂

 44. Chroni Says:

  Stina:

  och det är ju praktiskt om vi vill ha ett islamiskt samhälle eller något

 45. Stina Says:

  Croni,

  Religionsfriheten räknas som en av de mänskliga rättigheterna, och finns uttryckt i till exempel Europakonventionen, artikel 9.

  Religionsfriheten är enligt regeringsformen absolut, och får inte inskränkas genom lag – något som annars är vanligt gällande fri- och rättigheter (2 kap. 20 § regeringsformen e contrario).

  Men du vill kanske ha ett konventikelplakat igen?

  Är du själv troende?

 46. ”Every man for himself”: Elinder och Erixsons studie om fartygskatastrofer missade vädret « bittergubben Says:

  […] man så skulle jag vilja göra deras urval ännu mer godtyckligt genom att ta med SS Central America, men har inte statistik för könen, så jag är tvungen att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: