Hon förespråkar hemlig kvotering

by

Skribenten Elin Grelssonhar skrivit en mycket märklig artikel i Göteborgs-Posten. Med sina många självmotsägelser avslöjar den, utan att Grelsson verkar förstå det, kvoteringens orimlighet.

Det handlar om konst på muséer. Elin Grelsson berättar att på Konstmuséet i Göteborg hänger en tavla av konstnären Marie Capaldis. Intill den sitter en skylt med följande text:

”Göteborgs konstmuseum, som sedan 2005 har ett uttalat genusperspektiv vid inköp av konst, köpte 2006 in Marie Capaldis triptyk Siljan-Ärtingen-Sjö till samlingarna.”

Elin Grelsson anser att detta är ett ”djupt nedvärderande sätt att beskriva såväl verket som konstnären”.

Jag kan inte annat än hålla med. Helt och hållet. Kvotering är nedvärderande mot den grupp som gynnas – det är ju som att säga att den gruppen inte klarar sig utan hjälp utifrån.

Innebär detta då att Elin Grelsson tar avstånd från kvotering på museer? Nej, märkligt nog inte. I nästa stycke säger Grelsson:

”Konstmuseets genusperspektiv är en god ansats. Att arbeta aktivt med jämställdhet innebär att reflektera över exempelvis vilka inköp som man gör och utifrån vilka grundvalar. Kvinnliga konstnärer blir lätt ett undantag i en fortfarande manligt dominerad konstvärld och att låta genusperspektivet genomsyra arbetet kan bryta synen på konsten som primärt manlig. Vad Konstmuseet gör när de väljer att beskriva Capaldis verk genom att stoltsera med sitt genusperspektiv är raka motsatsen.”

Att aktivt satsa särskilt på kvinnliga konstnärer är alltså bra, men man ska inte ”stoltsera” med det. Vad är det om inte att säga ”kvotera in kvinnor men håll det hemligt”?

Elin Grelsson förstärker det intrycket genom att längre ned skriva:

” ‘The first rule about Fight Club is you don’t talk about Fight Club’ är en klassisk mening ur Chuck Palahniuks sedermera filmatiserade roman Fight Club. Samma inställning kan appliceras på genuperspektiv. När det blivit en så självklar del av organisationen att det inte behöver nämnas, i synnerhet inte i samband med en konstnärs verk, är då Konstmuseet verkligen arbetar med jämställdhet.”

Detta får mig att ställa frågan: Hur mycket hemlig kvotering finns redan idag ute i samhället? Vi vet redan att tidningar och andra mediaföretag kvoterar in kvinnor i intervjuer och på bilder – men vi vet inte när det sker. Vi vet inte vilka kvinnor som är invoterade och vi vet inte vilka män som egentligen hade förtjänat platsen i rampljuset. Hur är det i andra samhällssektorer?

Jag blir mörkrädd. Om genusproffsen ska hålla på så här går vi mot en situation där människor blir misstänksamma så fort de stöter på en kvinna. Har hon förtjänat sin plats?

Läs artikeln här. Tack för tipset, Peter!

För övrigt: I januari öppnar ett nytt gym i Luleå. Det är för båda kön, men tjejer har en särskild avdelning. Läs mer här. Tack för tipset, Ann-Mari Maukonen.

Annonser

32 svar to “Hon förespråkar hemlig kvotering”

 1. Musse Pig Says:

  Angående gym med särskild kvinnoavdelning, kedjan Fitness24seven (finns bla vid Medborgarplatsen nära Charles Dickens) har en del som är tillgänglig för män och kvinnor och en del som endast är tillgänglig för kvinnor. Dörren till kvinnoavdelningen är låst med kortläsare för att garantera att inga män tar sig in.

 2. Stockholmare Says:

  OT: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article13755585.ab . Jag har för mig att du spådde att männens ökande livslängd skulle bli en kvinnofälla. Du hade rätt. Igen.

 3. Backlash Says:

  Hon har många logiska självmål på sitt samvete. Var det inte Grelsson som satt i TV och sa till en asiat att ‘en vit ska inte tala om för en asiat vad som är rasism och inte’, när asiaten tyckte att Kinapuffillustrationen inte var rasistisk?

  Aktivarium har bloggat om det.

 4. Info Says:

  LJUS I MÖRKRET FÖR GRELSSON: AMAZONIA I SVERIGES RADIO

  Till institutioner, som lyckats bra i sina jämlikhetssträvanden, hör i alla fall Sveriges radio. Exempel:

  PROGRAMMET FRONT I P3, REDAKTION

  Anna Landelius
  Caroline Pouron
  Erica Larsson
  Klara Israelsson
  Matilda Rangborg
  Ulrika Lindqvist
  Katherine Zimmerman
  Lars-Peter Hielle

  Kvinnor: 7
  Män: 1

  PROGRAMMET KOSMO I P1, REDAKTION

  Cecilia Blomberg
  Marie Liljedahl
  Anneli Dufva

  Kvinnor: 3
  Män: 0

  EKOT I P1

  Lena Jormby
  Anna Hernek
  Marianne Hasslow
  Katarina Boive
  Maria Meschke
  Maria Repitsch
  Li Hellström
  Lisa Karlsson
  Annika Digréus
  Jenny Sanner Rooskvist
  Nina Odermalm Schei
  Gunilla Hansen Bering
  Louise Andrén Meiton
  Henrika Åkerman
  Tove Svenonius
  Matilda Durehed
  Clara Tesch
  Tina Flodin
  Zara Öberg

  Osv.

  Kvinnor: Ca 40
  Män: Ca 20

 5. robjoh Says:

  @Pär
  För mig har det redan börjat, jag slår bakut varje gång jag ens hör ordet jämställdhetsarbete numera.

  @Stockholmare
  Noterar att man inte drar den logiska slutsatsen att mäns kortare livstid har kommit från att män offrat sig för kvinnor. Klassisk retorik om hur illa allt är för kvinnor.

 6. Matte Matik Says:

  Gym enbart för kvinnor har jag inga problem med, om de drivs på premisserna att kvinnor själva betalar för dom. Att ha gym för både män och kvinnor där kvinnor har tillgång till båda avdelningar innebär dock att män betalar för förmåner enbart kvinnor har rätt till. Det är inte rättvist.

 7. Carl Says:

  Angående gym så förstår jag tjejerna. De vill inte att jag ska dregla äver dem som en fåne. Fast å andra sidan; är inte det ett bevis på att de kan sluta träna tills vidare?

 8. Lasse Says:

  All verksamhet när man stänger ute ett visst kön är könsapartheid och diskriminering.

  Skillnad är när man anordnar ett riktat evenemang och marknadsföringsåtgärd mot det ena könet och där även män är välkomna.

  Exempel:

  Stinas stora garn och virkningsexpo.
  (dåligt exempel med ni förstår)

  Vad jag kan dra mig till minnes har det aldrig i modern tid förekommit en manlig motsvarighet som t.e.x. gym bara för män.

  Lek med tanken att Mekonomen skulle anordna en ”Manskväll” en gång i veckan där killar fick köpa billigare verktyg och där kvinnor ej var välkomna.

 9. Lasse Says:

  OT

  En av de omtalade kvinnliga fredspristagarna stödde aktivt en av Afrikas största och mest ökända krigsherrar (Afrikas lillhitler).

  Man kan ju undra vad nobelkommitte´n i Norge pysslar med.

 10. ninnitokan Says:

  ”Om genusproffsen ska hålla på så här går vi mot en situation där människor blir misstänksamma så fort de stöter på en kvinna. Har hon förtjänat sin plats?

  Vi går inte mot, vi är redan där. ”Hon fick jobbet för hon är kvinna” i olika varianter har jag hört om många, inte minst om politikerna.
  Förstår inte att inte kvinnor ser hur kvinnokränkande detta är.

 11. Harry Says:

  ”Ur ett genusperspektiv är alltihop mycket typiskt: karlar, karlar, karlar…Jag är mycket bekymrad…Beklagar”

  Carl-Michael Edenborg, Vertigo om filmkväll han arrangerar
  citerad i SvD kulturdel idag (pappersuppl)

 12. JD Says:

  Kanske det har gått upp för Elin att kvinnor idag används för att exploatera den egna verksamheten.
  Mekonomen är ju ett annat exempel på hur man stoltserar med sitt genusperspektiv.

  Apoteket är ett annat exempel då man på disken har rosa reflexer för bröstcancer forskning men inte blå reflexer för prostatacancer.
  Samma sak på våra mataffärer och på andra ställen där kvinnor används för att stoltsera med ett politiskt korrekt genusperspektiv.

  Jag förslår att alla som stöter på kampanjen om bröstcancer frågar personen i kassan varför det inte finns några blå reflexer som stödjer kampen mot manlig cancer.
  Själv fick jag svaret – Nää vi fick inga såna…

  Vad kan det bero på då? Att det inte ger ett lika fint intryck?
  Vad tror du själv Elin Grelsson?

  FAKTA: Antal dödsfall::
  prostatacancer cirka 2 500,
  bröstcancer 1 500

  källa:http://home.swipnet.se/isop/psjukdom.htm

 13. Jämställdhetsfeministern Says:

  Självklart är inkvotering av kvinnor alltid jättebra och livsviktigt. Men att tala om att man kvoterar in kvinnor är ju grov kvinnodiskriminering. Förstår ni verkligen inte det?

 14. Glenn Jason Says:

  Bra och viktigt uppmärksammande. Mot de som kallar jämställdister för konspirationsteoretiker har vi nu (om inte förr) något konkret att hänvisa till.

 15. Glenn Jason Says:

  Kvinnogymen är en anpassning till islam som ju sprids i Sverige efter att regimen här valt att ta ställning mot ateistiska religionsflyktingar. I de islamska länderna kan inte kvinnor visa benen utan att riskera bli våldtagna, och därför måste de ha egna lokaler där de gör sånt.

 16. JD Says:

  Det här är intressant:

  Jag gjorde en sökning på cancerfonden.se på rosa bandet och fick då 15 300 träffar!
  http://www.cancerfonden.se/sv/Sokresultat/?q=rosa%20bandet

  Sedan gjorde jag en sökning på blå bandet och fick då endast 31 träffar.
  http://www.cancerfonden.se/sv/Sokresultat/?q=bl%c3%a5%20bandet

  Alltså! På cancerfondens egen site får man bara 2 promille av svaren på blå bandet än för det rosa bandet.

  Ännu mer anmärkningsvärt blir det om man läser innehållet i länken ovan för sökningen på blå bandet.
  Nästan samtliga svar vid sökningen av BLÅ BANDET handlar om bröstcancer och det rosa bandet och inte alls om prostatacancer.

  Märkligt!!!

 17. Jämställdhetsfeministern Says:

  @JD

  Blå bandet är bara till för att stödja män och är därför inte en jämställd kampanj.

 18. Jämställdhetsfeministern Says:

  Alla kvinnor i Sverige borde få gratis gym, som betalas av männen. Det är det minsta man kan begära av männen, som ju har tusentals manliga privilegier och glider fram på en räkmacka.

 19. Info Says:

  DEN FANTASTISKA MARIE CAPALDI!

  Här kan ni se fler geniala målningar – bild 2–4 under bilden ”Lisa Marie” – av den enastående konstnärinnan – förlåt, konstnären – MARIE CAPALDI:

  http://lisamariesvarld.blogspot.com/2011/07/sondagsutflykt-till-havet-hallandsasen.html

 20. Lasse Says:

  @JD

  Ang. rosa bandet.

  Drog mitt strå till stacken igår på apoteket där jag frågade varför de aldrig stöder prostatacancer.

  Drog några snabba siffror men jag fick knappt något svar förutom ett högrött ansikte.

 21. JD Says:

  För att vara korrekt så finns mustaschkampen också. 6730 träffar
  http://www.cancerfonden.se/sv/Sokresultat/?q=mustaschkampen

  Blå bandet säljs enbart av prostatacancerförbundet enligt cancerfonden samtidigt som prostatacancerförbundet påstår det motsatta. ?

 22. Sötisen Says:

  Ja plågsamt uppenbart är ju att även tant Elin Grelsson, inte, har fått sitt jobb på grund av sin intellektuella skärpa, och sin förmåga att föra nyktra, logiska, objektiva och sakliga resonemang.

 23. Man United Says:

  Om Marxism som feminism delvis bygger på.Feminism det nya ståndet inkl.profeministerna inom alliansen: ”Marxisternas och hela det nittonde århundradets misstag var att tro, att om man går framåt hamnar man uppe i luften” Simone Weil

 24. Nils Jungenäs Says:

  Angående skylten bredvid tavlan.

  Kunglig text! 😀
  Jag kunde inte gjort det bättre själv om jag jobbat där.

  Kan man inte tagga alla kvoterade kvinnor med liknande text. Alla de nya könskvoterade kvinnliga poliserna tex.

  ”-Denna polis är utexaminerad mellan åren 20XX och 20XX. Polishögskolan tillämpade under denna period positiv särbehandling med avseende på kön, bl.a genom lägre fyskrav, varför det inte kan garanteras att denna polis är kapabel att springa ifatt och banka ner tjuvar med samma tillförlitlighet som annars är fallet.”

 25. JD Says:

  Tips!
  Idag skriver nästan samtliga tidningar om att lönegapet mellan kvinnor och män är de samma som för 20 år sedan och att orsaken är bristande jämställdhet som regeringen nu kommer att utreda i en speciell deligation.
  T.ex Här:http://www.idg.se/2.1085/1.409480/for-stort-lonegap-mellan-konen

  Läser man dock underlaget som står till grund för det tidningarna skriver så står det svart på vitt att kvinnors och mäns olika löner är beroende av fria val då det gäller arbetstid, val av yrke, utbildning etc.
  http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/17/75/44/88b356c0.pdf

  Fruktansvärt cyniskt att Nyamko Sabuni. så totalt så tydligt ignorerar och bagatelliserar att pojkar hamnar efter i skolan!

  – Flickor lyckas bättre än pojkar i skolan, men lönekuvertet förblir tunnare. Det är dags att kvinnors utbildning lönar sig lika mycket som männens. Att lönegapet ska fortsätta minska är en viktig jämställdhetsprioritering, säger jämställdhetsminister
  http://www.sweden.gov.se/sb/d/15123/a/177584

 26. JD Says:

  Feminismens Mansförakt har allt mer övergått till Pojkförakt!

 27. JD Says:

  @Lasse

  ”Drog mitt strå till stacken igår på apoteket där jag frågade varför de aldrig stöder prostatacancer.

  Drog några snabba siffror men jag fick knappt något svar förutom ett högrött ansikte.”

  Bra Lasse! 🙂

 28. David Eliason Says:

  Det går inte skänka pengar till forskning för en specifik cancerform via Cancerfonden. Pengar som skänks via Rosa Bandet kan gå till forskning om prostatacancer och tvärtom.

  I alla fall var det så tidigare. Men nu hittade jag följande på deras hemsida:

  ”Cancerfonden låter alla forskningsprojekt konkurrera med varandra oberoende av cancerform. Framgångsrik forskning inom ett område ger ofta resultat som är användbara även för andra områden. Det finns dock undantag från denna regel och under senare år har pengar öronmärkts för anslag till forskning som berör de två största diagnoserna, bröstcancer och prostatacancer.”
  [http://www.cancerfonden.se/sv/Om-Cancerfonden/Vad-gor-Cancerfonden/Finansiera-forskning/]

  På ovan sida kan man även notera att även om prostatacancer är den vanligaste cancerformen, så hamnar anslagen till forskning om prostatacancer först på fjärde plats. Det läggs också nästan dubbelt så mycket pengar på forskning om bröstcancer som på prostatacancer.

 29. Man United Says:

  Citat:
  Ursprungligen postat av OldWolf
  Julian Assange på Trafalgar Square:
  http://oldwolf-vindenviskarmittnamn….lister-ar.html

  Stort tack för länken, Oldwolf. Ser också att vår avstängde medlem worldzitizen tipsat om detta så han ska ha full cred, är det inte hög tid att mod ger honom amnesti nu..?

  JA bränner av en rejäl bredsida genom att kalla MSM för krigsförbrytare, jag förstår varför MSM höll tvärtyst om hans tal den 8/10 på Trafalgar Square. Om detta nu ev migrerar med de grasserande upproren mot girighet kan det bli höstens stora bokbål på MSM.

  Talet finns även på tuben, den som har konton kanske skulle kunna kopiera ned detta på någon annan site också om och ifall youtube får för sig att släcka videon….

  Och John Pilger bränner av en bredsida till, ser ut som JA kan utelämnas direkt från UK (?):
  http://www.abc.net.au/unleashed/3457802.html
  __________________
  http://www.symantec.com/content/en/u…et_dossier.pdf

  https://www.flashback.org/t1275257p2972

  http://www.youtube.com/watch?v=_PFydEUMwQI 6 min lång

 30. Man United Says:

 31. Nils Jungenäs Says:

  ManU 18:28

  Där har han faktiskt en poäng.
  Tack för länken. Det finns några journalister som jag ska skicka den till omedelbart.

 32. gisele bundchen Says:

  Wow, awesome weblog structure! How lengthy have you ever been blogging for? you made running a blog look easy. The full glance of your site is fantastic, let alone the content material!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: