Stoppa längdmaktsordningen!

by

Jag fick detta från en läsare av GenusNytt, Peter, som i sin tur fått det av en annan person som nu gör en namninsamling för att stoppa längsmaktsordningen.

Stoppa längdmaktsordningen!

En ny studie visar att kortväxta människor har kortare utbildning, tjänar mindre och har lägre social status än långväxta människor. Studien är utförd på 950 000 rekryter där många olika variabler har kontrollerats.

Även en fransk studie har uppvisat samma resultat. Detta är upprörande. Det visar att kortväxta människor systematiskt förtrycks och är underordnade långväxta människor, dvs. vi lever i en längdmaktsordning.

För att råda bot på denna uppenbara orättvisa föreslår jag ett omfattande åtgärdsprogram där vi inför kvoteringar för människor under 165 cm till alla politiska församlingar, akademiska församlingar, statliga myndigheter och styrelser.

Inom den privata sektorn bör vi hota med dryga böter för de som inte kan uppvisa ett statistiskt jämlikt mönster av långa och korta människor. Eller ska vi slå till med norsk lagstiftning på en gång och hota med upplösning av alla företag som inte uppnår målen?

Vi måste också se till att kartlägga lönediskrimineringen mellan kortväxta och långväxta. En särskild ombudsman på statlig nivå bör tillsättas som omedelbart tar tag i den saken. Vidare vill jag införa ett särskilt institut som forskar om den längdmaktsordning som nu har bevisats samt forskar om att människors längd i själva verket enbart är en social konstruktion. Detta institut bör arbeta för att längdperspektivet integreras inom all forskning som bedrivs på svenska universitet och högskolor. Antagligen finns det fler orättvisor mot kortväxta, exempelvis skillnader i vården, arbetsmiljön, utbildning, mobbing och ökad våldsutsatthet.

Sedan anser jag att kortväxta bör få särskilda bidrag och informationsrådgivning om hur man startar egna företag så att även kortväxta får möjlighet att konkurrera med de långväxta.

Personligen skäms jag över att vara drygt 182 cm och vill med detta inlägg i debatten erkänna mitt kollektiva ansvar och min kollektiva skuld över den rådande ordningen. Överallt finns osynliga strukturer som hindrar kortväxta från att lyckas i dagens samhälle. Fördomar och hat mot kortväxta flödar bokstavligen fram i media och på andra arenor som sajten http://www.FarbrorTorsten.com. Detta vill jag göra något åt. De som väljer att blunda och förneka verkligheten kommer att acceptera den.

För övrigt 1: Tekniska Högskolan i Stockholm visar framfötterna på genusområdet. Detta kom på Genuslistan – en intressant kurs som du kan gå:

AK 2202 Gender and technology, 7,5 cr, VT 2012

Varför är de flesta ingenjörer män? Finns det teknik som är ”kvinnlig” eller ”manlig” och i så fall varför? Hur skapas våra idéer om kön och teknik? ”Gender and Technology” är en kurs som gör en social, kulturell, filosofisk och historisk undersökning av genus och teknik. Kursen avser också ge förståelse för hur teknik och genus samspelat genom historien exempelvis inom områden som arbetsorganisation och teknikintroduktion. Kursen syftar inte endast till att analysera teknik, utan även att bidra med en kritisk genusmedvetenhet för sätt att tänka och utveckla ny teknik. Begrepp som maskulinitet, etnicitet och queer presenteras. Undervisningsspråk är engelska och kursen ges på halvfart under mars-maj 2012. Kursansvarig: Maja Fjæstad, majaf@kth.se Nytt för i år är att vi har möjlighet att anta externa studenter/yrkesverksamma! Ansökan senast 17 oktober på http://www.antagning.se. Kurshemsida: http://www.kth.se/student/kurser/kurs/AK2202

Dr Maja Fjæstad
Assistant professor
Division of History of Science and Technology
Royal Institute of Technology

För övrigt 2: Här kommer ett till kvinnokort som jag missade när jag publicerade de andra. Avsedda att symbolisera när någon ”spelar ut kvinnokortet”:

För övrigt 3: Ikväll går ett teveprogram om homosexuella män som vill ha barn. Barn utan kvinna – den idén lär inte bli populär hos våra feminister… Se här.

Annonser

37 svar to “Stoppa längdmaktsordningen!”

 1. AnnanDan Says:

  Neeijj… Vi som nyss blivit av med Pagrotsky…

 2. Jämställdhetsfeministern Says:

  Oerhört lågt och tarvligt att driva med den feministiska jämställdhetskampen. Typisk manlig härskarteknik.

 3. Lorem Ipsum Says:

  För att främja de kortväxta så kommer vi att anpassa arbetsplatserna så att de blir oattraktiva för långväxta.

  Sänkt takhöjd, för vi vill inte ha högt i tak. Vidare måste alla långa gå omkring i smörjgropsliknande diken på jobbet så att att de kortväxta kan konkurrera på samma villkor.

  Ute i samhället så kommer det att anordnas galor, jag tänkte mig att vi skulle kalla en av galorna ”Korta Bandet”.

  Jag siar om att det inom kort kommer en avhandling om långas våld mot korta. Titeln kommer att vara ”Slagen dvärg”

  Jag ser att det finns mycket att göra på det här området.

  Undertecknat ”Världens längsta dvärg”

 4. PO Says:

  Lorem Ipsum säger 11 oktober 2011 kl. 13:46: ”För att främja de kortväxta så kommer vi att anpassa arbetsplatserna så att de blir oattraktiva för långväxta.”

  Förtryck av långväxta infördes på flyget för många år sedan.

 5. PO Says:

  En delförklaring beträffande småväxtas problem ligger i det faktum att intelligens och kroppslängd korrelerar med + 0.10.

 6. vmm Says:

  Och som vi vet så är ju kvinnor kortare än män, så kvinnor drabbas ju såklart dubbelt så hårt…

 7. Lorem Ipsum Says:

  @PO, det du refererar till som förtryck på flyget kallas coach eller charter. Har hört talas om folk som åkt coach men har ingen erfarenhet av det själv.

 8. Lorem Ipsum Says:

  @vmm, tänk dig då hur hårt en homosexuell svart kvinna måste drabbas. Vi snackar forskningspengar i storleksordningen av ett mellanstort lands försvarsbudget.

 9. Ulf Says:

  @vmm,

  Och som vi vet så är ju kvinnor kortare än män, så kvinnor drabbas ju såklart dubbelt så hårt…

  …eller så är det just längdskillnaden som förklarar allt! 😉

 10. Sokrates Says:

  Underbart, det är litet som ”Flying Spaghetti Monster” mot kreationisterna i USA. Hoppas att vederbörande driver detta till sin spets!

 11. vmm Says:

  Lorem Ipsum: och viktigast av allt är att man ger kvinnor olika former av stöd och bidrag (oavsett hur långa dom är) eftersom kvinnor är kortare i genomsnitt.

 12. bograhn Says:

  Jag är 187 cm lång och man.
  Det känns verkligen oroande.
  Finns det nån skattefinansierad
  förening som jag kan gå med i
  och få dela de kortväxtas förnedring?
  Svar till: ”Delat jävelskap”.

  Ps. Svara gärna kort. Inga romaner.
  Bara dikter mottages. Ds.

 13. Harry Says:

  OT: Det här måste vara fel. Kvinnor kan väl inte våldta. Det ju män som gör.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13763208.ab

 14. Undrande Says:

  Undrar om korrelationen mellan kön och längd är tillräckligt låg för att kunna göra en multipel regression på lön med längd och kön separat? Det kanske är längden som förklarar ‘det oförklarade’, inte könet?

 15. Tanja Says:

  ”You lose” stavas med ett ”o” i ”lose”.

 16. Lasse Says:

  OT

  Jämställdhetsbonus direkt på kontot efter årsskiftet.
  Förutsatt ett beslut i riksdagen kommer föräldrar att få sin jämställdhetsbonus från och med början av 2012 utan att behöva göra något alls. Utom att vara mer jämställda i sitt uttag, förstås.

  Inom Försäkringskassan pågår ett arbete att automatisera handläggningen av vissa försäkringsförmåner. En mer maskinell handläggning ska underlätta för kunderna och bland annat leda till att ersättningen kan betalas ut snabbare.
  Egentligen var det handläggningen av föräldrapenning som skulle bli maskinell i slutet av 2012. Den nyheten skjuts nu upp till början av 2013 på grund av förslaget till riksdagen om förenklad jämställdhetsbonus. Lagen är inte antagen av riksdagen men väntas bli det. Förslag till ikraftträdande är 1 januari 2012 vilket gör att Försäkringskassan måste ligga i startgroparna.

  – Jämställdhetsbonusen föreslås kopplas till utbetalningen av föräldrapenning. När den förälder som tagit ut lägst antal dagar tar ut föräldrapenning på sjukpenningnivå eller grundnivå får båda föräldern 50 kronor i jämställdhetsbonus per dag, säger Mats Matsson, verksamhetsansvarig på Försäkringskassan.
  – Det är med andra ord inte längre en skattereduktion utan reda pengar direkt. Det krävs ingen anmälan eller ansökan.

  http://www.forsakringskassan.se/privatpers

 17. Lasse Says:

  Egen kommentar:

  Att styra folks liv oavsett om det är med morot eller piska är inte jämställdhet det är fascism

  ”elitstyre och meningen är att individen är underställd staten”

 18. Harald Says:

  @Lasse (och alla andra)

  Jämställdhetsbonusen är väldigt intressant uppbyggd eftersom den bara tar hänsyn till hur mycket de båda parterna tar ut per kalenderår. Detta innebär att ett par där ena parten är hemma mellan Jan 2010 tom Jun 2011 (18 mån) och den andra parten är hemma mellan Juli 2011 tom Dec 2011 (6 månader) får full jämställdhetsbonus under 2011 eftersom dom båda var hemma 6 månader var under kalenderåret 2011. Jämför detta med ett par där den ena parten är hemma Jun 2010 tom Dec 2010 (7 mån) och den andra är hemma Jan 2011 tom Juli 2011 (7 mån) inte får någon jämställdhetsbonus alls (även om dom enligt feminismens synsätt torde vara mer jämställda)

 19. Bishounen Says:

  Harry:

  Antar att inkvoteringen av kvinnor på mäns områden skall ske grundligt?

  Från din artikel: ”Den 43-åriga kvinnan överföll sin väninna i tvättstuga med sparkar och slag.

  Hon stoppade en toffel i hennes mun för att kväva hennes skrik – sedan våldtog hon henne.

  Nu har hon dömts till två år och sex månader i fängelse.

  Händelsen inträffade den 18 juli i år i Helsingborg.

  De båda väninnorna hade tjafsat hela dagen om gamla oförrätter.

  Sedan går historierna isär – men rätten väljer att tro på den kvinna som kallas för målsägande A och som säger att hon under en dryg kvart utsattes för en brutal misshandel och våldtäkt.

  Den 43-åriga väninnan stormade in i tvättstugan när målsäganden tog ut våt tvätt ur maskinen.

  Hon beskrev under rättegången hur det ”bara smällde till”.

  Den 43-åriga kvinnan började att slå henne med knytnävarna och dunkade hennes huvud i golvet så hårt att hennes hårklämmor gick i bitar. Målsäganden sade under rättegången att hon trodde att hennes ”huvud skulle spricka”.

  Efteråt hittade polisen stora hårtussar på golvet i tvättstugan.

  Hon vädjade och bad att den 43-åriga kvinnan att sluta slå men hon slog med knytnävarna så att det ”tjongade” i huvudet, har kvinnan beskrivit.

  Plötsligt började hon dra av kvinnan byxorna och trosorna och började våldta henne.

  – Jag skrek, sluta det gör ont, har kvinnan berättat under rättegången.

  Men den 43-åriga kvinnan fortsatte våldtäkten.

  – Du tycker väl om det så här hårt? ”

  Kvinnor kan.

 20. Matte Says:

  Humor är jättebra!

  Tyvärr finns risken att någon kan tro att det bara är på skämt!

 21. Lasse Says:

  Förtydligande

  Att styra folks PRIVAT liv och inre angelägenheter………

  Staten styr ju våra liv till viss del men nu har de passerat en magisk gräns.

  Otäckt tycker jag.

 22. Lasse Says:

  Jämställdhet är ett bra ord när man vill få människor att göra olika saker 🙂

 23. Mats Says:

  Idén om längdmaktsordning är ju genial. ”Lysande Sickan!”

 24. Jonas Says:

  Jag håller med om att humor är bra och jag är av den anledningen tacksam att vi har Jämställdhetsfeministern med oss.

  Instämmer att det Engelska ordet för ‘förlora’ stavas med ett ‘O’. Ordet för ‘lös’ stavas dock med två ‘O’:n.

  Blir lite chockad av den nya reklamen för Rosabandet-kortet ”Woman”, eftersom man ska känna sig så generös just för kvinnor med bröstcancer. Jag tvivar av någon anledning att det skulle dyka upp ett mustasch-kreditkort med samma anspelning.

  3:an har också börjat köra trailers för sitt program där pojkvänner som klassificerats (av vem?) som ”dåliga” ska ges tillfälle att bli uthängda och göra bort sig än mer. Även här tvivlar jag på att dåliga flickvänner, oavsett vad man lägger i den definitionen, skulle hängas ut på liknande sätt.

 25. Bishounen Says:

  Jonas säger:
  11 oktober 2011 kl. 16:19

  ”3:an har också börjat köra trailers för sitt program där pojkvänner som klassificerats (av vem?) som ”dåliga” ska ges tillfälle att bli uthängda och göra bort sig än mer. Även här tvivlar jag på att dåliga flickvänner, oavsett vad man lägger i den definitionen, skulle hängas ut på liknande sätt.”

  Och hur tror du då att en serie såsom den serie som gick på Kanal 5 för sisådär sex år sedan, och som beskrevs på nedan vis i tablån, skulle mottagas om man istället för ”Män/Man” skulle byta ut mot ”Kvinna/Kvinnor”?

  ” Män städar inte efter sig, diskar inte efter sig och somnar i soffan. Den här serien baseras på premissen att män har 85 procent av sin DNA gemensam med hundarna och att träning som fungerar på hundar även fungerar på män. Kvinnor ska träna sina män till bättre vanor och uppförande. Dolda kameror används för att spela in männen i serien som tror att de är med i en dokumentär om relationer. ”

 26. K. Ort Says:

  Det finns ju studier som visar på att x cm extra längd ger y kr mer i lön. Nån som vet om dessa bara inkluderar män? Finns fenomenet också i kvinnopopulationer?

 27. 50/50 Says:

  Längdmaktsordningen är till skillnad från den sk könsmaktsordningen verklig. Långa människor gynnas på grund av sin längd. Ännu värre är intelligensmaktsordrningen och skönhetsmaktsordningen. Fula och dumma har det inte lätt. Inför kvotering!

 28. Kalle Says:

  Haha. Lika träffsäkert som stavningen på kortet. Feta och fula gynnas inte heller. Inför kvotering! Handikappade och rörelsehindrade gynnas inte. Inför kvotering! Invalidiserade gynnas inte. Osv. För_övrigt_3 är lika träffsäker då många feminister nöjer sig med en perifer förebild.

 29. Daniel Says:

  Men tänk på vänsterhänta då, där snackar vi strukturell diskriminering.
  Högerhänthetsnormen är förtryckande och en socialkonstruktion, för skulle jag bli av med min högerhand så skulle jag till sist kunna använda vänster lika bra.
  Det måste ju innebära att man kan välja eller hur 🙂

 30. Joakim Says:

  ”Eller ska vi slå till med norsk lagstiftning på en gång och hota med upplösning av alla företag som inte uppnår målen?”

  Vad är det jag läser? Är det verkligen så illa i Norge? :S

 31. PO Says:

  bograhn säger: Jag är 187 cm lång .
  Svara gärna kort.
  Bara dikter mottages..

  Du som är lång
  Tag liver med en sång
  Och i mitten en lång musik.

 32. Liberalen Says:

  Smygkommunisten säger sig ”gillar olika” såklart, då denne ju faktiskt skor sig själv på att ”bekämpa” förljugna skillnader mellan ”grupper”. Svart/vitt. Blinda för alla oss helt unika individer.

  Ett självspelande kollektivistpiano, i en nedåtgående spiral ned i sovjetmentaliteten där tillslut alla utom den lilla kollektivist-eliten har det LIKA bedrövligt.

  Lär sig smygkommunisten inte av historiska exempel, av fakta? Folkmord och misär. Har ofelbart, bevisligen blivit resultatet.

 33. Stina Says:

  Hör du, Liberalen… Du skriver:”Lär sig smygkommunisten inte av historiska exempel, av fakta? Folkmord och misär”.

  Du skulle kunna läsa Gerner & Karlsson ”Folkmordens historia”.

  Gissa vilken stat som genomfört det mest omfattande folkmordet?
  Närmare bestämt av nästan alla civilisationer på en hel kontinent.

  Sen fortsätter de med krigsoperationer idag som beräknas kosta 3500 miljarder (amerikanska) dollar (Sigvard ger dokumentation i sin bok).

  Sverige är glatt med och tränar sina soldater, för den händelse vi skulle bli anfallna av getherdar i Afghanistan.

 34. Daniel Says:

  @Stina
  Nämn ett land där kommunismen inte har lett till ett totalitärt förtryck av det egna folket.

 35. Stina Says:

  Daniel, när diskussionen blir för svår och du finner att du inte är påläst – då tycker du att det är dags att byta ämne.

  Det var folkmord vi disktuerade här.

 36. Marcus Says:

  Daniel:
  Om du visste hur rätt du har.

  Vänsterhänta lever 3-10 år kortare än högerhänta p.g.a sämre immunsystem och arbetsplatsolyckor kopplade till industriarbete format för högerhänta. Läs Stanley Coren, professor psykologi och neuropsykologi.

  Och jag är faktiskt seriös 🙂 (Skit i smileyn, jag är seriös)

  Sedan så påverkar iaf i USA längden big shit. I NY så har tjejer som är under 30 högre lön än sina längdkompisar bland män. Endast extremlånga tjejer missar målet (190+). Så en viss förklaring till löneskillnaden på privat företag finns där. Långa personer får respekt, på samma sätt som människor med symretiska ansikten får repsekt.

 37. Shauna Says:

  Hi there to all, it’s truly a nice for me to pay a quick visit this site, it contains precious Information.
  Shauna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: