Gubbarna snart knäckta i konstens Uppsala

by

Mest kvinnor bakom offentlig konst”, är rubriken för en artikel i Upsala Nya tidning. Ingressen lyder:

I UNT:s undersökning av jämställdheten inom Uppsalas kulturliv har turen kommit till konsten. Som placerar sig ganska väl”.

Tidningen är alltså rätt nöjd med jämställdheten.

Sedan börjar själva artikeln:

”Kvinnliga konstnärer har lika många soloutställningar som manliga på Uppsala konstmuseum och Bror Hjorths Hus. Flertalet nyinköpta, offentliga konstverk i länet är gjorda av kvinnor. ”

En viss övervikt för kvinnor, alltså. Det är ju bra.

Den här formuleringen är intressant:

”UNT har tittat på soloutställningar och grupputställningar från början av 2007 fram till mitten av 2010. Det visar sig att förhållandet mellan manliga och kvinnliga konstnärer är relativt balanserat, ibland är det dessutom kvinnorna som är i majoritet.”

Det där ordet ”dessutom” fångade mitt intresse. Jag tolkar det som positivt laddat – extra bra alltså när kvinnliga konstnärer är i majoritet.

Jämför med denna formulering längre ned i artikeln:

”Grupputställningarna på Uppsala konstmuseum har dock övervägande manliga konstnärer – på elva av arton grupputställningar representeras fler manliga än kvinnliga konstnärer. Troligtvis beror det på att dessa utställningar oftast baseras på museets samling med äldre verk, som till stor del är gjorda av män.”

Här är det män i majoritet, och då används ordet ”dock”. Jag tolkar det som att mansövervikten på detta museum ses som ett problem. Det låter som att det rör sig om klassiska verk – och då finns väl inget annat alternativ än att ta in karlar. Om man inte slutar visa klassiska verk helt och hållet, förstås – som ett led i jämställdhetsarbetet. Det vore egentligen allra bäst. Eller också välja hundra procent kvinnor bland nu levande konstnärer – som en kompensation.

Tomas Järliden, museichef på Bror Hjorts Hus, kommer in på den självmotsägelse som är obligatorisk i det här sammanhanget. Han säger:

”Vi strävar efter att få en ungefärlig jämvikt även om det något år kanske slår över åt det ena hållet. Enligt mig är kvalitet helt oberoende av kön. Det är ovidkommande om man är man eller kvinna.”

Dels kvoterar de alltså efter kön, dels är könet ointressant. Intressant.

Den offentligt inköpta konsten har lyckligt nog kvinnodominans. Så här skriver UNT:

”Uppsala landstings kulturenhet Kultur i länet arbetar med att placera ut konsten i det offentliga rummet. Under 2007-2009 köptes det in verk som till största delen är gjorda av kvinnor. Tretton kvinnliga och sex manliga konstnärer bidrog till beställda uppdrag. Vad gäller inköp av lösa konstverk har dessa till 60 procent kommit från kvinnor.”

Med anledning av detta kommer Åke Forsgren, projektledare för offentlig konst på Kultur i länet, med en intressant formulering:

”Jag skulle inte säga att vi letar efter kvinnliga eller manliga konstnärer. Vi håller ett öga på fördelningen, men det är ju inget större problem då det inte är någon manlig överrepresentation.”

Det råder kvinnlig överrepresentation, men det är inget problem för det råder ju ingen manlig överrepresentation. Så kan man ju också se på saken.

Totalt sett har de kvinnliga konstnärerna också fått mer pengar, skriver UNT. Två tredjedelar av ersättningen för de lösa verken har gått till kvinnor. Bra för jämställdheten!

Sammanfattningsvis: Det låter som om gubbväldet är på väg att brytas när det gäller konst i Uppsala. Lite mera kvinnor bara så är full jämställdhet uppnådd!

(För den osäkra: viss ironi har tillämpats i detta blogginlägg)

Läs mer här.

Annonser

20 svar to “Gubbarna snart knäckta i konstens Uppsala”

 1. PO Says:

  Vad då?: ”(För den osäkra: viss ironi har tillämpats i detta blogginlägg)”.

  Din argumentering är fullständigt logisk.

 2. Lorem Ipsum Says:

  Jag ser Sverige som en konstinstallation, för annars är det här landet helt obegripligt.

 3. Ale Says:

  Ju fler kvinnor desto bättre.

  Enkel feministisk logik.

  Problemet är att staten inte borde ha något samröre med rasistiska eller könsrasistiska ideologier.

 4. Nova Says:

  Könsfördelningen måste såklart ses i ett övertidenperspektiv. Det har ju varit 10 000 år av manlig konstdominans och som nu måste kompenseras!

 5. Aktivarum Says:

  HAHAHA! Det är fascinerande hur man kan få professionella människor att säga så idiotiska saker. Åke Forsgren borde bli komiker. Jag skulle inte SÄGA vi letar efter kvinnliga eller manliga konstntärer (vi gör det men det säger jag inte) Han är skolad av Elin Grelsson som det verkar – first rule of fight club….

  Vi bryr oss inte om kön – och män är ju ändå inte i majoritet – vilket vi tycker är bra men det får vi inte säga för vi har blivit beodrade att säga vi inte bryr oss om kön – fast det gör vi ju – vi har dock tränats att ljuga om det i tidningar.

  Bra inlägg av Pär Ström

 6. AV Says:

  OT: Dalarnas tidningarskriver en artikel om IKEAs vindkraftssatsning i Vansbro. Här är det bråttom att få arbetet gjort för kranarna är redan inbokade på andra projekt. Men mitt i texten kommer följande genuspassning:

  ”I våras var det som mest ett 60-tal man på plats och jobbade med projektet och nu under resningen är det ett 40-tal på plats, som jobbar i skift och alla veckans dagar.

  – Det handlar fortfarande bara om män, jag ser fram emot att den första kvinnan ska börja jobba i branschen, det vore väldigt bra, konstaterar Dahlin.”

  Tydligen är vindkraftsbranschen en (nästan?) uteslutande manlig bransch. Eftersom det knappast är förbjudet för kvinnor att jobba med detta och de t o m efterfrågas är de knappast diskriminerade.

  Följaktligen måste den (feministiska) förklaringen vara att kvinnor inte tar sitt ansvar för att ändra till förnybara energikällor. Här jobbar 60 man(!) dygnet runt för att minska Sveriges koldioxidutsläpp och kärnavfallsproduktion. Inte en ansvarsfull kvinna så långt ögat räcker på Sveriges alla vindkraftsbyggen? Här måste vi genast köra lite kritiskt feminitetsforskning om varför kvinnor som grupp skiter i klimathotet. Vi måste dekonstruera kvinnan! Dessutom måste vi kvotera in minst 50% kvinnor. Svenska kvinnor, det är dags att ta ert ansvar i energifrågan. Vi män kan inte driva denna fråga ensam. Hör själva, hur vi män står och efterfrågar er hjälp men inget händer. Nej, nu måste ni ta ert kollektiva ansvar och ”man up”!

 7. Liberalen Says:

  Grattis! Jätte-duktigt dresserade kvot-kommunister i Uppsala måste jag medge. Det gäller ju för dem att hålla tungan rätt i mun, att komma ihåg vilket ”kollektiv” som är offer, och vilket ”kollektiv” som är förövare. Och sedan ”lyfta fram” ett ”jätteduktigt” offer ur ”offerkollektivet”.

  Och det måste ju vara jättesvårt att komma ihåg vilken individ som är att ses som offer ur rätta offerkollektivet, då könskommunismen ju är så nyanserad, inte alls svart/vit, och inte heller alls kollektivistiskt dogmatisk.

  Så återigen grattis till de jätteduktigt dresserade kvotkommunisterna i Uppsala.

  Jätte-Grattis Uppsala till ert systematiska anordnande av vaginal majoritet, den duktigaste jämställdheten i hela universum! (Men ni har ännu inte nått ända fram. 100 procent vaginor på alla fina positioner, anses ju genusvetenskapligt betraktat, som ännu mera jämställt. Det allra jämställdaste i hela universum!).

  Så keep up the good work Uppsala med könsorganskontrollen, så blir snart konsten hundra procent jämställd i hela Uppsala, och därmed världsledande.

 8. JD Says:

  Det är sjukt vilket land vi lever i!

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/demenssjuk-91-aring-utvisas

 9. JD Says:

  Jag vet att det är OT men det är ändå viktigt.
  Jämställdhet handlar om respekt för alla människor och respekt för de som är svaga oavsett kön, ålder eller ursprung.

  Thomas Billström (Migrationsminister) som anser att den demente 91 åringen gör fel som inte bara respekterar migrationsverkets beslut skriver så här på sin blogg.

  ”Mitt uppdrag som migrationsminister är att förändra. Min ambition är att Sverige skall ha en migrationspolitik som medborgarna känner förtroende för och som präglas av ordning och reda.
  Det har länge i stort sett funnits en enda väg in till Sverige, nämligen som asylsökande. Det har gjort att det formats en bild av människor som kommer till Sverige som svaga offer och det har också skapat grunden för det utanförskap som finns i många delar av vårt land.
  Vi har nu kompletterat migrationspolitiken med arbetskraftsinvandring. ”

  Intressant formulering av Billström
  ”Det har gjort att det formats en bild av människor som kommer till Sverige som svaga offer och det har också skapat grunden för det utanförskap som finns i många delar av vårt land.”

  Ok Billström!
  Det är alltså därför som du vill skicka ut de som är svagast???

 10. JD Says:

  Tappade bort förnamnet på ”Tobias”..
  Men det har ingen betydelse…

 11. Daniel Says:

  Manlig överrepresentation -> Kvinnlig diskriminering.
  Verkar ett axiom i feministiska kretsar.

 12. Daniello Says:

  Förstår inte alls hur det är relevant med kön å det minsta när det kommer till konst. Jag menar, vi snackar tygstycken med färg på sig och diverse skulpturer. Som jämställdist slutar man aldrig att förvånas!

 13. Dan Says:

  ”Jag skulle inte säga att vi letar efter kvinnliga eller manliga konstnärer. Vi håller ett öga på fördelningen, men det är ju inget större problem då det inte är någon manlig överrepresentation, berättar Åke Forsgren.”

  Inte nog med att den här feministhysterin förstör många manliga konstnärers framtid när de blir bortkvoterade för att släppa fram mindre begåvningar men också sverige som land drabbas av en urvattnad konstkvalitet. Allt på feminismens ”jämlikhets” altare som har noll med jämlikhet att göra.

  Vi ska ha klart för oss att dessa 50/50 Talibaner har ett enda mål och det är 0/100 och de skäms inte för att säga det rent ut eftersom tidigare orätter ger de den rätten, hävdar de när deras handlingar saknar all logik. De måste beskämpas innan det är HELT för sent.

 14. Urban Says:

  Skulle jag vara gubbe så skulle jag vägra ställa ut min konst på institutioner utan vända mig till en fri marknad. Det är lika tragiskt som skrattretande detta. Men de flesta konstnärer är ju vänster, så det ligger väl i linje med deras världsbild.

 15. hsl Says:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/dom-i-uppmarksammad-barnporrharva

  Fick de kvinnliga pedofilerna straffrabatt? Mannen fick fängelse, de fick böter och villkorliga domar. Han har utnyttjat dem …

 16. Onkel Kostja Says:

  När kvinnor onanerar till bilder av våldtagna barn handlar det tydligen om ”längtan efter mänsklig närhet”.

 17. Man United Says:

  @ OK Feminism och kvinnorörelse är en besvikelse och ett utanpå verk. Om de verkligen stod upp för samma rättigheter och skyldigheter,likhet inför lagen och delat föräldraskap osv hade mansrörelsen och kvinnorörelsen enats för länge sedan i jämställdhet 2.0 utan könskrig. kvinnorörelsen har stora problem och behöver rannsaka sig själva med hjälp av mansrörelsen i fri öppen debatt

 18. s Says:

  Naturligtvis bara mannen som får fängelse i barnporrhärvan! Kvinnorna får betydligt mildrare straff men de blev ju lurade av den hemska mannen, hur hade de kunnat veta vad som fanns på bilderna? De säger ju att de inte ville ha bilderna ens… Ursch!

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/dom-i-uppmarksammad-barnporrharva

 19. maggan Says:

  appropås så märk särskilt sista stycket där lagmannen pratar om det viktiga att faställa straffvärdets lägsta nivå, den kan jag lugnt säga var ny för mig normalt brukar i dessa fall vara att se hur hårt man kan döma. fö så lär det vara en övervikt av lagförda kvinnliga pedofiler i år så funderar på om någon av dessa damer jobbade med barn…..

 20. Itchy Says:

  ”Jag skulle inte säga att vi letar efter kvinnliga eller manliga konstnärer. Vi håller ett öga på fördelningen, men det är ju inget större problem då det inte är någon manlig överrepresentation.”

  Den meningen säger mycket om hur det är ställt i Sverige 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: