Göteborg stad utesluter pojkar från ungdomskväll

by

Göteborgs stad ordnar en tjejkväll via stadsdelsförvaltningen i Östra Göteborg. Kvällen är för tjejer i åldrarna 15-20 år. Ungdomar i samma åldrar av manligt kön får inte komma.

Det är en helkväll med italiensk buffé, musik, dans, workshops med nagelskulptörer och make up-artister, övningar i självförsvar och utlottning av presentkort. För att tjejerna ska känna sig trygga ordnar stadsdelsförvaltningen specialbussar för transport till och från evenemanget.

Inbjudan har gått ut till 1.500 tjejer i östra Göteborg. Hittills har 180 anmält sig, men det lär bli fullt, 250 personer, säger Leif Palmqvist, föreningsansvarig i stadsdelen Östra Göteborg.

Detta är jämställt om motsvarande killkväll också ordnas, kanske med öl, dataspel och motormekande. Är det någon läsare av GenusNytt i Göteborg som känner till något sådant killevenemang?

Läs mer här. Tack för tipset, Bengt!

För övrigt 1: Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg har startat ett nätverk för kvinnor som är ledare inom idrottsrörelsen. Syftet är att ”inspirera kvinnor till att vilja leda och även ta tyngre positioner inom föreningslivet”. Läs mer här.

För övrigt 2: Igår kväll kom detta mejl från signaturen Leif:

I senaste Ekot (15:45) motiverar Anders Borg (från moderaternas partistämma) varför moderaterna inte vill avskaffa värnskatten. I en uppräkning förklarar han att ”av Sveriges sjuksköterskor är det 1 % som betalar värnskatt, av Sveriges kvinnliga poliser är det 1 % som betalar värnskatt och av Sveriges kvinnliga lärare är det 0,3 % som betalar värnskatt.”. Det förefaller som om moderaterna är ett parti enbart för kvinnor. Vilken populism!

Med vänlig hälsning,

Leif

42 svar to “Göteborg stad utesluter pojkar från ungdomskväll”

 1. JohanG Says:

  Jaha, tjejerna får grats mat (buffé). Det lockar väl dem som inte bantar. Dans utan killar, mja…Men nagelskulptur och make up. Det passar förstås.

 2. Kristin Says:

  JohanG:

  Jag tycker det verkar som om Göteborg stad försöker påtvinga flickorna unkna gamla könsroller med nagelskulptur och make up.

 3. AN Says:

  Anledningen säger de är att det annars alltid deltar fler killar än tjejer. Verkar som om de (för en kväll) ville vända på det.

 4. Filip Says:

  Om tjejkvällen åtminstone bjudit på öl, dataspel och motormekande. Då hade det varit nån genuslogik i soppan.

 5. Jocke S Says:

  Det tar aldrig slut…Och detta med nagelskulptur har verkligen satt fart på den kvinnliga könsrollen, (och dito företagandet?), igen! Vid ett par promenader i Helsingborgs centrum nyligen räknade jag till ca 7 nagelateljéer. Eller skall de lära sig skulptera manliga naglar också?

 6. Jocke Says:

  Problemet med det här problemet är ju att killar anses vara ett problem – om jag nu ska problematisera det hela.

  Alltså. Det finns mängder med sammanhang där tjejer och kvinnor är i majoritet eller till och med totaldominerar. Det anses dock inte vara ett problem som måste rättas till Då är det aldrig aktuellt med speciella killsatsningar.

  Om däremot killar har en sfär där de trivs och känner sig hemma ska det genast betraktas som ett allvarligt problem, något som måste rättas till. Ett fel, en brist, eller till och med ett slags förtryck mot kvinnor och tjejer. Lösningen är att det måste till fler tjejer.

  Detta är såklart resultatet av ett bisarrt genustänk som i grunden har den sjukliga feminismen som ideologisk plattform. Den som säger att killar och män är problem som måste lösas – och läsningen är mer kvinnlighet och fler kvinnor och tjejer.

  Det är faktiskt jävligt syns om unga killar i Sverige. De får aldrig ha något för sig själva, det finns inget utrymme för killar att få vara killar i fred och göra killgrejer utan att vuxna människor med en feministisk jämställdhetsidé ska klampa in och slå sönder förstöra, skuldbelägga och problematisera killarnas tillvaro.

  Ett exempel på det var ju när några av våra största tidningar för ett tag sedan gav sig på dataspelande killar. Det var som ett feministiskt beställningverk. Självfallet var den enda infallsvinkeln att det var ett problem att fler killar spelade dataspel än tjejer. Självklart odlade de en negativ kultur. Självklart var det ett problem. Och lösningen var såklart tjesatsningar.

 7. Gugge Says:

  Jocke: Helt rätt. Och inte ens under Patriarkatets mest förtryckande tid missunnade man kvinnor eget utrymme att vara tillsammans med andra kvinnor. Feminismen tar begreppet förtryck till nya totalitära höjder.

 8. Ale Says:

  Sverige är feminismens SauidiArabien och Göteborg är feminismens Mecka.

 9. Pether Says:

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/dodssjuk-pojke-behandlades-med-te_6573493.svd

  Notisen ger skulden endast till pappan. Medans läser man vidare så var självklart mamman med på noterna. Varför inte bara skriva föräldrarna?

 10. Nils Jungenäs Says:

  Det här med könsfördelning inom olika områden i samhället råkar ju faktiskt vara ett äkta nollsummespel. Nu har vi ju bara lika många kvinnor som vi har män i Sverige.

  Ska vi lyfta fram och kvotera in kvinnor överallt där det råder mansdominans… Positiv särbehandling på arbetsmarknaden tex. Det är ingen som klarar av att räkna ut att det innebär arbetslöshet för männen?

 11. Pether Says:

  Ale: Du har inte hört talas om Uppsala alltså.

 12. Nils Jungenäs Says:

  Pether >>

  …eller Linköping.
  Uppsala får väl ses som feminismens motsvarighet till Medina.

 13. Jinge Says:

  Pether: fadern var homeopat, så han var antagligen drivande i det hela.

 14. Pether Says:

  Antagligen var båda homeopater, kanske anledningen till att de träffades. De är speciella människor. Och att välja mat till barnen är mammans område. Men kollar vi på andra fall där föräldrar matat barnen fel, veganer o annat, så är de båda som är sjuka.

 15. Hugo Says:

  Har för mig att när SCUM-manifestet var på tal senast försökte nån vifta bort det med att ingen tar det på allvar (eller nåt liknande). Detta vederlades med eftertryck på Genusnytt, dock. Axess har noterat att Turteatern nu sätter upp det som pjäs:

  ”I gårdagens DN kunde man dock läsa om Turteaterns kommande föreställning baserad på Valerie Solanas Scummanifestet. I artikeln, som inte ligger på nätet, refereras innehållet i Solanas text med följande ord: ”I hennes omdebatterade manifest har männen inte längre rätt att leva efetrsom de är alldeles för besatta av våld, död och sex.” Skådespelaren Andrea Edwards följer upp detta med ett instämmande: ”Det är otyroligt hur aktuell boken känns idag, den har inte på något sätt blivit daterad. Det är som att verkligheten har kommit ikapp den på något vis.” ”

  Bra analys finns på:

  http://www.axess.se/blog/post/2011/10/22/Behover-vi-hjarntvattas.aspx

 16. Ivar J Says:

  @Hugo: Onej! SCUM tar väl ingen på allvar. Ser på Stockholms Stads sida att de varmt rekommenderar den för skoleleverna (från åk 7). Det ska böjas i tid!

  http://www.kulan.stockholm.se/kulturutbud/scum-manifestet/

 17. Andy Says:

  Nils Jungenäs – och Södertörns Högskola är Kaba.

 18. Andy Says:

  Någon mer än jag som har lust att maila Stockholms Stads sida (den som Ivar J refererar till ovan) och fråga dem varför i helsicke de rekommenderar ett projekt baserat på en sådan hatfylld bok till skolelever i högstadiet??

  Frågor om kulturliv och förskolan, registrering och inloggning kulturlivet
  Ulla Allmér
  Konsulent KULAN – Mötesplats Kultur och Skola
  076-825 40 94
  ulla.allmer@stockholm.se

  Frågor om grund- och gymnasieskola
  Philip Olsson
  Konsulent KULAN – Mötesplats Kultur och Skola
  08-508 31 933
  philip.olsson@stockholm.se

  Frågor om projektet
  Agneta Hansson
  Projektledare KULAN – Mötesplats Kultur och Skola
  08-508 319 27
  agneta.hansson@stockholm.se

 19. Andy Says:

  Tel nr och mail till Radar72, ungdomsgården (el. dyl.) som anordnar tjejkvällen, om någon mer än jag vill ringa och fråga dem när de tänkt ha motormekar-, fotbolls- och tv-spelskvällen för killar:

  Telefon (växel)
  031-365 30 00

  John-Gilbert Larsson, samordnare
  Tel: 031-365 34 91
  E-post: john-gilbert.larsson@ostra.goteborg.se

 20. Lasse Says:

  Segregering (köns) är feminismens signum.

  De anstränger sig verkligen för att skapa hat och misstroende mellan könen.

 21. Ulf Andersson Says:

  @ Pether
  ”Ale: Du har inte hört talas om Uppsala alltså.”

  Instämmer helt och fullt med dig, Pether.
  Uppsala är den feministiska huvudstaden i Sverige.

  Angående inlägget:
  ”För att tjejerna ska känna sig trygga ordnar stadsdelsförvaltningen specialbussar för transport till och från evenemanget.”

  Det låter som om arrangörerna förutsätter att störda individer
  planerar illdåd just denna kvällen, samtidigt som de
  kollektivt skuldbelägger killar och män.

 22. Ulf Andersson Says:

  @ Ivar J
  På tal om att böjas i tid:

  http://www.dads-r-us.se/2011/10/22/feminism-nu-pa-ett-lattforstaeligt-satt-for-de-minsta/

 23. Bishounen Says:

  Ulrika Stahre filosoferar över varför Män reagerade så negativt på följande artikel av Kristian Lundberg: http://hd.se/kultur/2011/10/16/27-200-misshandlade-kvinnor/

  Hon skriver; ”I Helsingborgs Dagblad har en mindre läsarstorm blåst in över författaren och skribenten Kristian Lundberg, med anledning av en artikel han skrev om kvinnomisshandel. Artikeln är personligt skriven och pekar på ett samhällsproblem som inte riktigt tas på allvar trots åratal av skrivande, debatterande, projektarbetande.

  I dag berättar Lundberg i ännu en artikel om det hat han mötts av. Under rubriken Håll käften! skriver han bland annat: ”Är jag en manshatare? Är jag ett judesvin? Är det kanske så att jag i själva verket vill slå kvinnor men inte vågar att erkänna det för mig själv? Är jag en politisk idiot? Borde jag deporteras? Skall jag söka arbete på Pravda? Skall jag passa mig djävligt noga? Är jag ett svin? Jag tror inte det. Jag tror faktiskt att mitt svar blir nej på samtliga frågor.”

  Lundberg skriver återigen om det stora samhällsproblemet kvinnomisshandel, och det faktum att alldeles för lite görs. Överfallslarm finns men delas inte ut till hotade kvinnor. Polisen vet inte ens vem som ansvarar för eventuellt utdelande. Likgiltigheten är stor, utom när det kommer till att förminska problemet.

  Att Kristian Lundberg får ta emot denna hatflod, från män, beror, tror jag, på hans vilja att skriva in sin egen maktposition i (den första) texten. ”I kraft av mitt kön lämnas jag företräde.” Att inse, och därefter påstå att man tillhör en privilegierad grupp har nämligen blivit helt tabu.

  Det finns en förvirrad uppochnervänd syn på maktordningar som sakta tagit över debatten: det faktum att vissa män faktiskt misshandlar kvinnor, att många män tjänar mer och mer på alliansens politik, att vita har ett enklare liv än människor med mörkare hud osv osv, hindrar inte att idéer om den hotade vite mannen, the underdog, sprids och stärks. Ständigt lurad, nedtrampad, förtryckt. Det är den synen som gör att arga män mailar och hotar Kristian Lundberg. För att han haft mage att outa sitt privilegium. En eloge är han värd, inte att kallas manshatare av andra män.”
  http://blogg.aftonbladet.se/kulturbloggen/2011/10/man-som-hatar-man

 24. Ivar J Says:

  @Ulf Andersson: Jösses! Vart är världen (Sverige?) på väg??

 25. Ullis Says:

  Men det finns ju hur många grabbaktiviteter som helst! Det satsas ortoligt mycket hela tiden på just utåtagerande killar hit och dit. Varför är det så hemskt om en kommun någon ensataka gång gör något för tjejer också?

  ang kvinnliga nätverk så finns det ju massor av manliga nätverk där kvinnor inte är välkomna: Frimurarorden, Juvenalerna, Delta Sigma, GGF Verdandi, Bacci Bröder, Orphei Drängar, Bifrostorden, Svenska Druid-Orden (JO! den finns faktiskt fortfarande!) Aurora Orden, Sirius-Orden osv, osv

  Fortfarande är det tex. bara män som får vara med och göra studentspex på KTH.

  ang ”För övrigt 1:” så finns ju precis samma sak för bl.a. manliga lärare http://www.facebook.com/group.php?gid=175455775713

  Ni kör verkligen bara med en massa pateiskt osakligt gnällande och ”slår in öppna dörrar”.

 26. Info Says:

  SCUM-MANIFESTET DEBATTERAS I AXESS-BLOGG

  I Johan Lundbergs Axess-blogg just nu kan ni vara med och debattera Valerie Solanas´ SCUM-manifest och dess svenska mottagande:

  http://www.axess.se/blog/post/2011/10/22/Behover-vi-hjarntvattas.aspx

  Detta med anledning av att Turteatern kommer att visa en föreställning, baserad på detta manifest och som redan nu i förväg förväntas bli kallad ”Turteaterns bejublade föreställning” i svenska medier.

 27. vmm Says:

  Om För övrigt 2: När det gäller värnskatten, eller skattesystemet i sin helhet, så tror jag inte man gjort någon genusanalys. Var är alla feminister som brukar yla om att allt ska genusanalyseras och ses i ett könsperspektiv? Värnskatten, dvs den statliga extraskatten som infördes tillfälligt någon gång på 1990-talet, betalas av höginkomsttagare. Skulle gissa att det är flest män som betalar den. Om vi ska ha ett samhälle där vi tänker genus i allt så ska ju inte skatter drabba män orättvist hårt.

 28. Grön stol Says:

  Ullis: helt fel, tjejer får visst vara med i KTH-spex. Hitta inte på, tack.

 29. Jocke S Says:

  Ullis blandar ihop päron och äpplen. Var god skilj på privata föreningar, om det finns kvar enstaka sådana enbart för män, och vilka knappast uppbär skattemedel och medias och politikers hela välsignelse.
  Och hela raddan av enkönade tjej/kvinnosatsningar genom våra gemensamma skattepengar!

 30. vmm Says:

  OT: Riksdagsledamot Monica Green (S), tycker att män och kvinnor är olika. Hon skriver:

  ”Inte minst i dessa tider av globala ekonomiska krisen, är det uppenbart att ta tillvara kvinnors kunskap om god ekonomisk hushållning. Om Lehman Brothers hade varit Lehman Sisters är jag ganska säker på att företaget fortfarande hade existerat. Jag ser jämställdhet inte bara som en avgörande fråga om mänskliga rättigheter, utan också en fråga om smart ekonomi.

  http://monicagreen.webblogg.se/2011/october/det-dar-med-ekonomisk-makt-och-jamstalldhet.html

 31. Jay Says:

  Jahaja, Ullis, Orphei Drängar är ju en manskör… en viss typ av körgenre där damer faktiskt INTE kan vara med, hur gärna de än vill.

  Du ger ju exempel på helt privata initiativ.

  Det hemska är att det är helt OK att göra mansdiskriminerande offentliga grejor, men att göra motsvarande för killar är inte OK, tydligen.

 32. Lasse Says:

  @Ullis

  ”Men det finns ju hur många grabbaktiviteter som helst! Det satsas ortoligt mycket hela tiden på just utåtagerande killar hit och dit.”

  Exempel på denna storm av grabbaktiviteter som förbjuder tjejer att delta.

 33. Ulf Andersson Says:

  @ Ivar J
  ”@Ulf Andersson: Jösses! Vart är världen (Sverige?) på väg??”

  Säg det. Ett tips för att hålla sig up-to-date med feministernas
  alla galenskaper är att följa GenusNytt, PappaRättsGruppen
  (www.dads-r-us.se), Pelle Billing, Ann-Mari Maukonen m.fl.

 34. Mattias Says:

  Ullis,

  nämn då 3 aktiviteter för killar där tjejer är exkluderade? Genuint intresserad faktiskt.

 35. Daniel Says:

  @Ullis
  Så du ser alltså ingen skillnad mellan de privata sällskap du tar upp och kommunal verksamhet.

  Finns det någon sorts tankeverksamhet bakom dina inlägg?

 36. Ulf Andersson Says:

  @ Daniel
  ”Finns det någon sorts tankeverksamhet bakom dina inlägg?”

  Nu var du väl elak…………. 😀

 37. Daniel Says:

  @Ulf Andersson
  Ja men helt ärligt, jag fattar inte hur hon bär sig åt.

  Gång på gång så levererar hon den ena halmgubben efter den andra, sinnesslöa inlägg och påståenden som saknar relevans eller där logiken helt lyser men sin frånvaro.

 38. Ulf Andersson Says:

  @ Daniel
  Jag skojar bara. Håller med dig i din frågeställning.

  Det är fruktansvärt fult att anklaga feminister
  för att vara intelligenta: det är lögn och förbannat förtal
  att påstå att det finns intelligenta feminister.

 39. Pelle Says:

  Undra om transsexuella / hermafroditer är välkomna…

 40. Andy Says:

  Ullis, ser du verkligen ingen skillnad på privata slutna föreningar och offentliga skattefinansierade föreningar som dessutom ägnar sig åt lobbyverksamhet?

 41. Torstensson Says:

  Leif

  Det är ingen nyhet att moderaterna är radikalfeminister för att döda socialdemokraterna totalt. Man gör allt för att sitta kvar. Jag ska rösta på sossarna just av denna anledning. Även om sossarna inte är mycket bättre så stör dig mig så pass mycket med den feghet moderaterna sysslar med att jag med glädje lägger rösten på socialdemokraterna. Jag ska skratta när jag gör det också.

  Det ska kosta att vara girig.

 42. Pelle Says:

  Jag kommer ihåg en dansstudio i min hemstad som anordnade en killkväll i syfte för att få fler killar att börja dansa. Rubrikerna på morgondagens tidning var antydde att själva idén att anordna en sådan ‘exklusiv’ kväll var kränkande och diskriminerande mot kvinnor. Håller faktiskt helt med.

  (follow this train of thought if you dare…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: