Krönikör: Män tar inte ansvar hemma

by

Krönikören Åsa Erlandson, som skriver för Aftonbladets kvinnoredaktion Wendela, har i en krönika gått till attack mot Mannen. Ja, jag vet att du inte ser det så, Åsa, men så tolkar jag det i alla fall. Låt mig utveckla saken.

Erlandson antyder starkt att män inte tar sitt ansvar för hem, hushåll och barn. ”Jag har aldrig mött curlingmaken”, är rubriken för krönikan. Ingressen lyder:

”Jag säger inte att han inte finns. Jag säger bara att jag aldrig har mött curlingmaken, han som projektleder familjen och håller koll på allt från gympapåsar till lappar från skolan. Ingen annan jag känner heller har gjort det. Och jag tror inte att jag lever i någon bubbla.”

Sedan fortsätter det i samma stil. Ett annat utdrag ur krönikan:

”Att administrera en barngarderob låter lätt på pappret men är inte det: Sortera ut urvuxna plagg, dela upp i kassar till Blocket, förklara för Blocketmänniskorna det som redan står i annonsen, slutligen ge upp och kånka iväg allt till Stadsmissionen.
[…]
Män kontrar jämt med att de byter vinterdäck. Men tro mig, det är inte tillnärmelsevis lika själsdödande (ja, jag har provat). Däcken ska bytas en gång om året och ger konkret resultat. Barnkläderna/gympapåsarna/lapparna tar aldrig någonsin slut och är, med Gunilla Bergenstens ord, som att leva med en hel infrastruktur i huvudet.”

Åsa Erlandson har rätt i att kvinnor gör mer hem- och hushållsarbete än män. Men vad hon ”glömmer” att nämna (och det ”glöms” hela tiden bort i dagens samhällsdebatt) är att männen gör betydligt mer av annat. Män tar ett mycket större ansvar än kvinnor för familjens försörjning. Men det ”räknas” inte av någon anledning.

Statistiska Centralbyrån har med statistik visat att könen arbetar lika mycket, om än delvis med olika saker. Att framställa män som lata är alltså grovt vinklat. Man kunde lika gärna (och lika felaktigt) säga ”Kvinnor tar inte sitt ansvar för att dra in pengar”. Men så är det ingen som säger. Jag utvecklar resonemanget kapitel fem i min bok ”Sex feministiska myter” (gratis som pdf här) om du vill ha mera detaljerade källor.

En sak till finns att säga. Det är inte alls ovanligt att kvinnor stänger män ute från hem-och-barn-reviret, genom att göra anspråk på att få bestämma precis hur allt ska vara in i minsta detalj så att männen till slut ger upp.

Till Åsa Erlandson vill jag säga: Jag vet att du inte gillar den här bloggposten. Jag vet att du tycker att jag felaktigt utmålar dig som mansfientlig. Vid de två tidigare tillfällen då jag bloggat om dina krönikor har du ringt mig och varit upprörd. Du får gärna ringa mig igen, det är trevligt att prata med dig, men jag kan redan nu ge dig samma erbjudande som jag gav dig de två tidigare gångerna: Du är mycket välkommen att skicka mig ett genmäle som jag då publicerar ordagrant på GenusNytt.

Tack för tipset, Johan!

SCUM sätts upp som teater i Stockholm

En helt annan sak: Stockholms Stad offentliggör på sin webbplats att Turteatern sätter upp SCUM-manifestet av Valerie Solanas. SCUM uttyds ”Society for cutting up men”, och i manifestet hävdas att mannen är en biologisk olycka som snarast bör utplånas. Det står också att manliga feminister är ”nyttiga idioter”. Målgruppen för teatern är barn i högstadiet och ungdomar i gymnasiet. Indoktrinering på gång? Jag undrar om det hade varit möjligt att sätta upp en teaterpjäs med ett lika starkt kvinnohat. Läs mer här. Tack för tipset, Erik!

Annons

95 svar to “Krönikör: Män tar inte ansvar hemma”

 1. Bengt Says:

  Däcken byts två (2) gånger om året!

  På hösten skall sommardäcken monteras av och vinterdäcken på. Fram på vårkanten skall vinterdäcken monteras av och sommardäcken på! Sedan skall fordonet skötas om, ha service, besiktigas mm. Allt för att barn och familj skall kunna leva..

  För det är väl inte så roligt att kånka tunga matkassar på cykelstyret med risk att de far in i framhjulet i snö, regn och slask. Gärna med ett barn på pakethållaren!
  Eller på bussen med två byten…

 2. Chroni Says:

  Högstadiet och gymnasiet som målgrupp för SCUM-teatern. Lol.

 3. RBK Says:

  Jag brukar då alltid byta däck 2 gånger per år! Nu är ju inte jag i och för sig en duktig kvinna.

 4. Lilla Fridolf Says:

  Ännu mer propaganda för att trycka ner den svenske mannen i skoskaftet.

  Ännu mer propaganda för att ge den svenske mannen dåligt självförtroende.

  Ännu mer propaganda för att mannen skall hjärntvättas i hur dålig han är.

  Jude förförföljelsen in sin linda bleknar i jämförelse.

  **************************************

  Här är sanningen:

  De feministiska kvinnorna har fått hybris och försöker tävla i hur man på bästa sätt skall förtrycka män. I sverige har pendeln svängt där är det mannen som är förtryckt och alltid får dra det tyngsta lasset i hushållet.

 5. Ludde Says:

  Jag antar att man kommer att bussa dit horder med högstadiepojkar så de får veta vilka oönskade svin de är. Det kommer att göra underverk för deras självkänsla.

 6. Bishounen Says:

  Lilla Fridolf säger:
  22 oktober 2011 kl. 18:34

  ”Jude förförföljelsen in sin linda bleknar i jämförelse.”

  Det där var väl att ta i ändå. Varken Judarna eller någon annan av de många andra grupper som ”togs itu” med under Andra Världskriget hade ju ens en chans att visa sig ute, utan att bli arresterade och satta i läger, så där liggs det allt i lä.

 7. Lorem Ipsum Says:

  Dessa krönikörkvinnor verkar vara lite sämre än alla vi andra som utan knot reder ut dessa skitsaker i vardagen.

  Byt ut ”Sortera ut urvuxna plagg, dela upp i kassar till Blocket, förklara för Blocketmänniskorna det som redan står i annonsen, slutligen ge upp och kånka iväg allt till Stadsmissionen.” mot ”ALLT BRINNER!!!”. SÅ, då har du löst ett problem.

  Vill man komplicera sin tillvaro så finns det ändlösa möjligheter tydligen. Varför ska hon hålla på att komplicera sin tillvaro när hon kan göra den enklare?

  Eller, är det så att hon lever ett tråkigt förortsliv under ordnade förhållanden och vill få det att låta lite mer spännande och problematiskt än det i själva verket är?

 8. Mats Says:

  Det bästa av allt.

  ”Tro mig, de letade men hittade INGEN.”
  Vilka letade? var, vem, när och hur letade efter män som skötte barn? Den dagen att någon ens titta över sin egen axel för att få fram en pappa utan att hitta någon….

 9. Mörker Says:

  Är feminister människor?

 10. Mats Says:

  kastade iväg ett riktigt förbannat mail, fler borde göra det. Skrik på henne.

 11. Backlash Says:

  Vad är hennes statistiska underlag när hon skriver att hon ‘ännu inte hittat curlingpappan’? 1 man? 2 män?

 12. Larry Says:

  Scum Manifestet av Valerie Solanas som har premiär den 7 november 2011 på Turteatern i Stockholm.

  Vi borde ordna en demonstration utanför teatern vid premiären. Texten är rent rasistisk. Hur pjäsen blir det vet vi ännu inte me den baseras ju på Solanas text.

 13. Lasse Says:

  @Bishounen

  Judeförföljelsen när den startade (i sin linda) går visst att jämföra med vad män utsätts för av feminismen.

  *Skall ge dig några historiska exempel och du kommer bli förvånad i hur historien upprepar sig.

  (Av själva tillvägagångssättet.)

  Nu ska jag äta middag, trevlig lördagskväll alla jämställdister.

  *dvs. inte idag.

 14. Lövet Says:

  Precis: Varför inte bara kasta lillgrabbens urvuxna kalsingar, direkt när man ser att de är för små?
  …och köpa nya när man märker att tvätthögen börjat krympa oroväckande.
  …varför inte bara säga till ungarna att de får hålla rätt på sin gympa själv. Efter ett par glömda tillfällen skärper de nog till sig.
  …och – om det nu är sååå betungande att skriva dessa förnumstiga lappar: ”Glöm inte läxan”, ”Smörj Kalles läppar”, ”Ta med skolväskan[idag också]”. Så låt bli.

  ….men då kanske maktberusningen avtar…

 15. lo Says:

  Varför jämförs sysslor som man gör några gånger om året, byta däck, rensa hängrännor, sätta upp hyllor med det aldrig sinande dagliga urtråkiga arbetet att laga mat, diska, tvätta, städa osv?

  Jag tycker det är betydligt mer tillfredställande när alla löven är uppräfsade, hängrännorna är rena och däcken är bytta än när dagens tvätt, disk och plock är avklarade.

  Disken, tvätten och andra sysslor blir aldrig klara, imorgon börjar det om från början.Ungefär som att städa Augeias stall.

 16. Bengt Says:

  @Io: Du har liksom aldrig sett en man laga mat, städa, tvätta etc.?
  Tycker att du skall ta av dig dina starkt färgade ”genusglasögon” och se hur det faktiskt ser ut!

 17. ParStrom Says:

  Jag har tagit bort en kommentar som liknande krönikören vid Hitler. Håll nivån, please! Jag tycker också det är osmakligt att jämföra feminismens härjningar med judeförföljelserna.

 18. maggan Says:

  Må så vara osmakligt men all verksamhet som syftar till att skapa motsättningar bedrivs enligt ungefär samma mall, den var sann i tyskland på 20-30 talet, ryssland under deras pogrom eller för den delen revolution likväl som under 60 talet i USA. Samtliga använder sig av samma tekniker och retoriska grepp därav så finns det sakliga skäl till att titta på historien för hur ska vi annars kunna undvika att upprepa den i oförstånd.

 19. Patrik S Says:

  Åsa Erlandson kan ju t.ex. se hur papporna agerade i tv-programmet ”Ung & bortskämd” som gick på svt tidigare. Oj så svårt det var att hitta ett exempel som motsäger hennes påstående. Att vara en curlingförälder är förövrigt inte något som anses vara positivt.

 20. Anki Says:

  Hon har rätt! Jag har vuxit upp med en psykiskt sjuk mamma och min pappa tog det mesta…men aldrig det hon nämner. Jag kom till skolan utan matsäck, utan gympakläder, sov med samma lakan i 1-2 månader, lämnade aldrig en lapp, eller de 10 kronorna man skulle ha till något. Tro mig – en helt frisk pappa, men han såg inte barnen i första hand och fixade med logistiken som vi kvinnor gör – det gör inte heller min man men jag gillar honom ändå. Jag känner ingen man som har självinsikt när det gäller detta! Vakna snälla!!! Lika lite som jag byter däck, byter glödlampor även fast det händer. Vi lagar lika mycket mat, tvättar lika mycket men det där med barnens schema…nja. Kram på er alla gulliga män! Vi älskar er, men kom inte och tro att ni sköter barnen på samma sätt som kvinnor. Är det konstigt? Förstår inte vad denna blogg vill uppnå. Som om männen var orättvist behandlade. Det är de inte!!!! Jag har vänninor som har avlidit. De barnen får hjälp med grunden – men ett stort hål när det gäller minnesstöd för läxor osv. Inget som man tar skada av som barn. Vem glömmer inte ibland. Men män glömmer ju hela tiden… :-O

 21. Grodan Boll Says:

  Om Åsa inte är nöjd med sin man kanske hon borde ha ett samtal med honom, eller hitta en karl hon trivs med.

 22. Grodan Boll Says:

  ”Vi älskar er, men kom inte och tro att ni sköter barnen på samma sätt som kvinnor.”

  Det finns tydligen mycket män inte gör precis som kvinnor och som kvinnor därför anser att män gör sämre.

  Hur överlever singelfarsorna och deras barn? Ska man tro resten av alla undersökningar Pär refererar till så fixar de allt lika bra. Minst.

 23. michael Says:

  Anki.
  Jag känner flera män som har delad vårdnad som gör frukost men inte matsäck undrar vad det är för skola eller årtionde.Dom läser läxor tvättar fixar gympa påsen osv och dom är i majoritet sen finns det klart några få som inte gör det men dom är i minoritet.Men det brukar ofta vara så med feminister dom tar vad några få män gör och gör dom till norm för alla män fast den stora majoriteten är goda kloka duktiga pappor

 24. Koo Says:

  Anki,

  Vilken planet kommer du ifrån?

  De allra flesta män idag, inte minst de yngre papporna, gör allt detta med kläder, läxor, mat, planering mm. Ja, alltså de som inte blir bortfösta och utmanövrerade av mammorna (och det är inte så sällan). Många mammor vill helt enkelt inte att papporna skall ta sig in i denna sfär.

  Men vänta bara.

 25. Avon Says:

  Beskrivningen på teaterföreställningen är verkligen korkad, trodde det skulle förekomma relativt smarta (som i manipulativa) formuleringar, men det där var verkligen innehållslöst. Feminister som löser upp sig själva inifrån.

 26. Carl Says:

  Kvinnor kan för att fixa jämställdheten helt enkelt skita i att skaffa barn. Till skillnad från ‘egen bil’ är ‘eget barn’ knappast något som arbetsgivare kräver i sina annonser. Nej, att börja bråka om vem som tar mest hand om barnet är som att bråka om vem som oftast går ut med hunden.

 27. Joakim Says:

  Det är oerhört allvarligt att man indoktrinerar minderåriga med denna typ av manshat. Kan inte Genusnytt göra en aktion genom att du och vi som kan åker runt på turné på olika skolor och föreläser om könsapartheiden?

 28. Backlash Says:

  Bra att Pär inte låter Godwin ta över debatten. Det gagnar ingen.

 29. Robin Says:

  Tidigare var jag bara lite irriterad på feministerna men nu har jag verkligen sett ondskan och hatet de bär på. Allt fler unga män har förstått feminismens inverkan på deras uppväxt, hukande har vi gått igenom barndomen, skolgången och ungdomen. Ni feminister tänk på vad ni gör, ingen civilisation överlever med de unga männen som fiende.

 30. Medborgare X Says:

  Åsa Erlandsson borde vara överlycklig över att hon aldrig har mött någon ”curlingmake”! För finns det någonting värre än just curlingföräldrar? De om några förstör både för sina barn och för sig själva. Skönt att höra att Åsa Erlandsson inte har mött några pappor som ägnar sig åt att curla sina barn.

 31. barfota Says:

  @Medborgare X
  touché 😀

 32. Mattias Says:

  Anki,

  så bara för att din pappa aldrig fixade din gympåse så fixar inga pappor någonsin sina barns gympåsar?!

 33. Backlash Says:

  Vad är det för ‘spoiled brats’ som inte kan packa sina egna gympaväskor?

 34. Johannes Westlund Says:

  Intressant att curlingföräldrar efterlyses. Dessa är väl annars en grupp man gärna tittar lite snett på? Jag tror inte det är nyttigt för ett barn att växa upp curlad. Det finns människor som flyttar hemifrån utan att kunna göra en vettig lunch, som aldrig någonsin lärt sig hur man städar en toalett eller inte vet hur man sköter ett hem.

  Sen gillar jag att Anki upphöjer kvinnornas sätt till ”rätt” sätt. Det är ju detta som får många män att tappa lusten, att kvinnan bestämt att saker ska skötas på ett sätt och alla andra sätt att göra det är fel. Min tes är att människor blir ungefär så ansvarstagande som de ges utrymme att vara. Jag minns när jag började Internationella Engelska skolan. Helt plötsligt förväntades jag själv hålla ordning på mitt schema och befinna mig vid lektionssalarna på utsatt tid med rätt böcker och skolmaterial. Visst, det var ovant, men det gick fort att komma in i det. Det kan inte ta alltför många glömda gympapåsar innan man lär sig att de måste packas om man har gympa dagen efter. Jag tycker det verkar som att din pappa var utmärkt på att lita på dig och delegera uppgifter på dig som du sedan inte genomförde. Sen skyller du dina egna tillkortakommanden på att han inte curlade. Så feministiskt. Skylla sina egna misstag på mannen…

 35. Mörker Says:

  För sådana som Anki och Åsa blir det till en självuppfyllande profetia. De gör saker på sitt sätt och hävdar att det är det enda rätta. De ser inte att det är möjligt att göra saker lite annorlunda, och är inte villiga att kompromissa. Omgivningen anpassar sig istället till deras rutiner och krav, och hoppas att det ska göra dem nöjda. Men icke. För när de har hela makten över hemmet, så börjar de tycka att andra ska göra hela jobbet.

  Inte så sympatiskt som de själva tror.

 36. Ulf Andersson Says:

  @ Anki
  Du nämner två pappor, din egen pappa, och din man.
  De är ingalunda representativa för flertalet pappor.

  Enligt en av mina referenspersoner i vårdnadsutredningen,
  var det JAG som var hönsmamman – inte dotterns mamma.
  Vi är flera pappor som har tagit hand om våra barn och som
  gärna gör det.

  Det är dags för dig och andra feminister
  att vakna ur er psykos!

  De pappor jag känner, tar hand om sina barn och sätter
  absolut barnen i främsta rummet.

 37. Johan Says:

  Mamman till mitt barn ville hellre festa, dra kokain och sälja sin kropp i Australien där ingen känner henne. Hon sade några månader efter födseln att barnet borde ha aborterats. Jag har sedan dess som pappa tagit hela ansvaret med glädje och jag förväntar mig inget tack för det. Jag är bara lycklig över att ha förmånen att få se mitt barn växa upp. Åsa Erlandsson får gärna gråta vidare över sina gympapåsar, jag menar, vem bryr sig.

 38. Daniel Says:

  Här hemma är det jag som står för 60% av matinköpen, 90% av matlagningen,50% av städningen,60% av tvättandet.

  Utöver det så gör jag alla 100% av alla”manssysslor”, fixar med tekniska saker i hemmet, bär tunga saker upp/ned i källaren osv.

  Så till alla Åsa Erlandsons där ute har jag bara en sak att säga: Skit ned er!

 39. Bengt Says:

  Varför brys sig om en ”hysterisk” liten krönikör i ”Aftonblaskan” med uppenbara problem.. ??

 40. Pappa som tar ansvar Says:

  Det är en underbar känsla att det finns sådana män/pappor som Ulf, Johan och Daniel som genom sitt sätt att leva kan ge rätt svar till alla bittra, misandriska matriarker. Sådana riktiga män borde få mer plats i massmedier. Det är ändå den här typen av män som är vanligast i dagens Sverige. Varför ska massmedier alltid fokusera på enstaka manliga skitstövlar som sedan presenteras som representativa för alla män?

 41. Den som vet Says:

  @pappa som tar ansvar, kanske för att väldigt många män är skitstövlar? Kolla bara på kommentarerna ovan!

 42. Lasse Says:

  Hade tänkt låta en god vän som är historiker och troende jude göra några historiska jämförelser men eftersom Pär Ström inte vill göra (eller vågar) jämförelser med historien låter jag bli.

  Tack för mig.

 43. Backlash Says:

  Du som vet: Brukar du packa din gympaväska och sortera din garderob? Eller är du en sån där skitstövel?

 44. Daddahinkospade Says:

  Anki
  Du har träffat två män.
  Du tar ställning till hur alla män är då, sunt? intelligent? Njaa låt mig tvivla.
  Min mamma tog inte hand om oss på det sättet du beskriver, min pappa gjorde det istället. Jag drar slutsatsen till att alla kvinnor inte tar hand om barn, dom finns inte.

  Dels borde du läsa lite om hur män och kvinnor prioriterar med barnen. En pappa prioriterar lite mera grupparbete tillsammans med barnen, en mamma kanske riktar in sig på tystläsning. En pappa kanske tycker det är viktigare att äta en stabil frukost innan skolan, medans en mamma satsar på att packa ner ordenligt med frukter i ryggsäcken. Jag hoppas du har intelligens nog att förstå att inget av dessa är rätt eller fel.

 45. Patrik Says:

  Du som vet: Om jag inte minns fel så var var du 13 år så du har ju rätt god inblick i hur det är att vara barn idag. Blir du curlad av dina föräldrar? Packar de gympaväska för dig? Om det är din mamma som gör det mesta, är det för att din pappa inte vill eller inte får?

 46. barfota Says:

  @Lasse
  Ja det är synd att Pär Ström har den synen och skriver.
  ”Jag tycker också det är osmakligt att jämföra feminismens härjningar med judeförföljelserna.”
  Jag anser tvärtom, det är inte alls osmakligt vad som däremot är ytterst osmakligt är alla alla former av rasism och förföljelse. Könsrasism är inte bättre än någon annan form av rasism.

  Pärs ställningstagande förvånar mig storligen.

 47. Lasse Says:

  @Barfota

  Tack satte också kaffet i halsen och blev arg. När man inte vågar jämföra nutida händelser med historien känns det som man förlorar viktig kunskap och lärdom.

  Xxxxxxx förstod vikten av att skapa politisk korrekthet (opinion) genom media, utbildning och styrande organ. Det började i liten skala och man matade folket med lagom stora bitar av propaganda eftersom de förstod människans förmåga av att acklimatisera sig.

  Tar liten paus nu men jag kommer tillbaka.

  ps, tar kraftigt avstånd från den -ism jag nämnde.

 48. barfota Says:

  @Lasse
  Tar också arg och tar en paus, fastän min paus beror på att jag har ”häcken full” med jobb året ut.

  Man MÅSTE våga tala om och kunna diskutera hur saker och ting ligger till utan försköningar och omskrivningar. Om vi inte kan göra det här på Genus Nytt då känner jag inte igen Genus Nytt och fråga är, var tusan skall vi då kunna ventilera sanningen?

  Tar också avstånd samma typ av -ism.
  Ha de gott och återkom, du och alla andra behövs i det här getingboet.

 49. barfota Says:

  😳
  Blev också arg skall det naturligtvis stå.

 50. Ulf Andersson Says:

  Även jag sällar mig till barfota och Lasse
  när det gäller legitimiteten att jämföra
  olika -ismers förvånansvärt lika ideologier.

 51. Ullis Says:

  Fast genom att vägra göra mer hemarbete så skaffar sig männen MAKTEN över ”sina” kvinnor. Ni män skaffar er ekonomisk kontroll då ni utnyttjar att mödrar offrar sig för sina barns bästa. Männen tar inte heller ansvar för familjens försörjning fullt ut utan kräver oftas en högre levnadsstandar med motiveringen att ”Det är ju mina pengar”. Många kvinnor tvingas leva kvar i hemska förhållanden bara för att dom inte ha ekonomiska möjligheter att separera. Extra tydligt blir det om det blir en separation. Då är kvinnorna som tagit ansvar för hem och barn dom totala förlorarna. Pappor har alla rättigheter, mammor alla skyldigheter.

  Om nu bägge föräldrarna är eniga om att mamman ska ta ett större ansvar för allt oavlenade hemarbetet och pappan stå för försörjningen så borde det självklart gälla även efter en skilsmässa. Men nähä! Dom som får betala allt, både ekonomiskt och med sitt eget jobb är mammor. Dom som också tvingas betala är vi skattebetalare!!!! Det är numera gratis att gå till läkaren och tandläkaren för barn eftersom många mammor inte har råd att betala och pappor skiter i det!

  Mamman (och ev styvmamman eller farmor) får ofta fortsätta stå för ALLT oavlönat hemarbete men pappan inte försörjer det minsta! har pappan bara barnen 35% av tiden har mamman inte rätt till underhåll. Makalösa föräldrar har gjort en undersökning på att mammor dessutom ofta avstår från att kräva in så mycket underhåll dom har rätt till därför att dom är rädda för pappan.

 52. Pinjata Says:

  Ullis: kvinnor väljer att stanna hemma mer och lever på ”sina” män som får jobba desto mer. Ni kvinnor skaffar er ekonomisk kontroll då ni utnyttjar att fäder offrar sig för för familjens ekonomiska bästa. Kvinnorna står för en mycket stor del av lyxkonsumtionen i en familj och kräver oftast en högre levnadsstandar med motiveringen att ”det är jag värd”. Många män tvingas leva kvar i hemska förhållanden bara för att annars kommer de tappa all kontakt med sina barn vid en separation (kvinnor får nästan alltid vårdnaden).

 53. Medborgare X Says:

  Ullis!

  Om en mamma vill ha samma ekonomiska möjligheter som sin exman efter skilsmässan så borde hon absolut verka för att barnen bor varannan vecka hos henne och varannan vecka hos pappan. Då får föräldrarna dela på alla kostnader och ta lika stort ansvar för barnen. Dessutom ger det mamman möjlighet att satsa mer på sitt jobb, speciellt de veckor hon inte har barnen. Det ökar hennes möjligheter att göra karriär och skapa sig större intäkter. Då behöver hon inte förlita sig varken på underhåll från exmaken eller på bidrag från staten. En riktig kvinna klarar ju av att försörja sig lika väl som en man!

 54. Backlash Says:

  Ullis – Det är nog många här som har en spegelvänd bild av dina många påståenden. Jag nöjer mig med att kommentera en detalj, sen lär du få mothugg av flera på de andra punkter.

  Många mammor tycks ha nån slags martyrtävling om vem som offrar sig mest. Men en god förälder ‘offrar’ sig inte för sina barn, utan agerar som en god förebild och lär dem att ta eget ansvar. Visar hur man lagar en punka på cykeln så att de kan göra det själv nästa gång, kollar om de packat sin väska eller ber dem hämta sina kläder från tvättstugan och lägga in i garderoben. En curlingförälder däremot, gör allt detta åt barnen, blir själv ett sönderstressat vrak och får barn som knappt kan stå på egna ben när det är dags att flytta hemifrån.

 55. Pelle Says:

  Det är fascinerande att se/följa debatten i ”könskriget” när det är ganska uppenbart att båda sidor är förlorare. I princip så handlar argumenten oftast om ‘..men det är mer synd om MIG!’. Jag är rätt övertygad om att majoriteten av bägge könen har det kämpigt i livet (på olika fronter), så att slopa jämförelser om vad som är den värre uppoffringen etc vore att göra mänskligheten en stor tjänst.

  För att citera Strindberg; ”Det är synd om människorna” (men uppenbarligen verkar det alltid vara värre för någon annan).

  Love & peace

 56. Anki Says:

  Hej igen! Underbart att männen 2011 tar ansvar. Då får jag uppdatera mig. Måste ha missat er som tar projektledarrollen hemma. Det kanske bara är alla de kvinnor och män jag känner som har det som jag har det. Självklart har jag träffat mer än 2 män, jag har chefat i mansdominerade miljöer där jag var första kvinnan att ta jobb i det företaget. Kanske tack vare att min pappa inte packade min gympapåse – vem vet? Och kanske för att han köpte Viggen flygmodell och byggde med mig istället för att ge mig barbie som jag önskade mig.
  Alla får göra som de vill, men genom att inte våga se skillnader och att inte acceptera skillnader kommer man ingen vart. Skulle könet inte finnas? Jag älskar män och jag jobbar gärna med män, men kom inte och säg att det inte är skillnad.

  Gissa hur många kaffekoppar jag har ställt in i diskmaskinen på den arbetsplatsen där jag jobbat och varit ensam kvinna och VD för massa män. Ganska dyr ”städhjälp”, men jag kanske såg fel??Men visst fick jag hjälp av den manliga städaren 2 ggr i veckan. Visst är det skillnad mellan tjejer och killar?? Eller har jag missat något när jag varit runt i många olika bolag de senaste 20 åren.

  Jätteglad att det jag upplever är ett undantag och att detta händer 2011. Jag definierar mig inte som feminist utan humanist, men jag är ganska bra på observation och vetenskap och jag tycker mig ha belägg för mina hypoteser. Tycker bara att det är hypotetiskt att ni ”stackars män” som aldrig blivit nypta i häcken på barer eller på jobbet, aldrig behövt känna er utanför för att killarna snackar på och stärker varandra och utesluter, tror er veta hur det känns att vara diskriminerad och utnyttjad i liten eller stor skala. Å det är klart att jag har en hel del skinn på näsan och också i min roll hjälpt andra kvinnor upp till toppen där vi ofta är i minoritet.

  Många män kanske inte märker av sin attityd. Det gäller kanske inte alls ni män som befinner er här på detta forum??

  Det kanske bara är jag som har otur och träffar på män som tycker det är okej att bara ”glömma” det man lovat, eller glida ur ett ansvar man faktiskt har. Jag tycker artikeln ganska väl beskriver skillnaden mellan att ta ansvar för andra….kanske också för sina barn. Det är nog precis där vi skiljer oss åt vi kvinnor och män. Någon tycker att det är ungens eget förbannade ansvar att ta med sig gympapåse eller matsäck. Visst. Så kan man se det.

  Jag hade det så. Ingen fara med mig. Och jag fostrar mina egna barn på samma sätt – dvs inget curlande här, men gissa om jag har dåligt samvete. Inget som ni verkar lida av…men jag är väl så där tjejigt självanklagande när jag prioriterar jobb före barnen och blir ledsen över att ingen annan tar rollen hemma.

  Den som har lätt att få ihop barn, karriär, städ, skjutsaträsket, projektledarrollen är bara att gratulera! Hurra för alla er män här som hjälper till!

 57. Anki Says:

  Å det där med gympapåsen gäller förstås små barn, inte de som börjat 3an eller 4an. Utan 5-7-åringar. De har svårt att hålla reda på saker själva.

  Jag kanske ska byta bort min man?? Just nu tar jag in städhjälp för att fixa vardagen och det var det enda tipset som upprepades till alla kvinnor i ett av alla dessa högre chefsprogram. ”Skaffa hjälp hemma”.

  I liknande program på Europanivå och Globala Executive Program, sa många av kvinnorna att de helt och hållet valt bort barn för att de inte klarar att ta ”projektledarrollen” hemma och ha ett chefsjobb på hög nivå.

  Ingen skillnad?

 58. Daniel Says:

  @Anki
  Jag förstår inte vitsen med ditt inlägg, menar du att jag ska på något sätt känna skuld eller finna mig i att feminister generaliserar och skriver en massa skit som riktas mot mig pga mitt kön.

  Bara för att du har haft en kassa farsa, kassa kollegor,träffat tafsande kroggäster och känner skuld för att du prioriterar ditt jobb.

  Det är ju ingenting som jag gör eller någonsin har gjort, så frågan är vad det har med mig att göra.

 59. Backlash Says:

  Anki, tricket är att skaffa dig en man med lägre status än dig själv och att du tar huvudansvaret för försörjningen. En timid lagerarbetare i stället för en konsult eller direktör. Det är dock ganska ovanligt att karriärkvinnor vill ha sån man.

 60. dolf Says:

  @Anki
  Lustigt det där du tar upp med att ställa in kaffekoppar i diskmaskin. Det som är så jädrans otäckt med den svenska jämställdheten är att allt skall lagstiftas och regleras. Får en chef idag ens föreslå sekreteraren att hen kokar kaffe? Det är otvivelaktigt en gammal stereotyp att (den kvinnliga) sekreteraren kokar kaffe åt sin (manliga) chef. Likaså är det otvivelaktigt en gammal stereotyp att kvinnor lagar kaffe (för att inte tala om mat) åt sina män därhemma. Och det hänger sedan lätt kvar och konstiga situationer uppstår som att den kvinnliga chefen kokar kaffet.
  Men, är det verkligen något som skall regleras i lag? Eller över huvud taget debatteras som ett samhällsproblem?
  Min syn på en sak som detta är att det är naturligt att en chef får en viss service från sina underlydande (typ koka kaffe och fixa disken) och att en kvinnlig chef som tvärtom ger service åt sina underlydande nog behöver slå näven i bordet, eller åtminstone ha ett heart-to-heart-talk med dem.
  Faktum är att vi alltid råkar på stereotyper och fördomar hur vi än bär oss åt för människor bildar sig förutfattade meningar utifrån sina egna generaliserade bilder på saker. När jag började studera datalogi och programmering på universitet i början på 80-talet så fick jag höra till leda vilka bra framtidsutsikter det var och vilket bra val jag gjort och hur bra lön kunde få. Jag blev nästan kräksjuk. Jag valde studieväg helt utifrån intresse, pengar, yrke och karriär var aldrig några avgörande faktorer för mitt val. Likaså var jag vegetarian under en period (7 år) och det var fruktansvärt tradigt att ständigt få höra hur konstigt det var att jag rökte (och drack), för alla utgick ifrån att jag ville vara hälsosam, vilket inte hade något som helst med min vegetarianism att göra (den grundade sig helt på en ”djurens rätt”-syn, rökning och alkohol var således helt irrelevant i sammanhanget).
  Poängen, normer är normer och avviker man från normen får man räkna med att stöta på fördomar, i stort som smått, det är helt enkelt en oundviklig del av livet. Och så länge det inte rör sig om regelrätt förtryck där man verkligen försöker tvinga på människor en viss syn eller förhållnigsregler så finns det ingen anledning att börja reglera det, man får ta det med en klackspark och helt enkelt bedriva en viss upplysningsverksamhet.

 61. Torstensson Says:

  Anki

  ”Gissa hur många kaffekoppar jag har ställt in i diskmaskinen på den arbetsplatsen där jag jobbat och varit ensam kvinna och VD för massa män. Ganska dyr ”städhjälp”, men jag kanske såg fel??Men visst fick jag hjälp av den manliga städaren 2 ggr i veckan. Visst är det skillnad mellan tjejer och killar?? Eller har jag missat något när jag varit runt i många olika bolag de senaste 20 åren. ”

  Har absolut inget emot att män städar undan efter sig. Problemet är när andra jämställdister går in (och jag har själv gjort detta misstag många ggr) och tror att den diskussionen hör ihop med diskussionen kring att tjejer inte tar ansvar för andra saker. Det är två olika diskussioner.

  Män kan hjälpa till mer hemma om paret vill ha det så. Absolut, men då går vi över till NÄSTA ämne som är skilt från detta och det är den frågan som feminister inte vill ta i. Nämligen att kvinnor (inte alla) inte vill ha män som är på deras nivå inkomstmässigt, inte ens åldersmässigt. Det här med att kvinnor ser det som självklart att gifta upp sig, för det är det man gör. Även om man får diska och städa så är nog ett sådant liv mer gemytligt om det sker i en flott villa (som hon inte hade haft råd med själv) än det vore att vara gift med en man som bara kan erbjuda henne ett radhus. Det här med att kvinnor gifter upp sig innebär ju att män måste gifta ner sig. Där har du en STRUKTUR som jag tycker är väldigt ojämställd. Sen om man VILL leva så är det en sak, men kom inte och babbla om strukturer när den absolut största strukturen är att kvinnor inte vill ha män på sin egen nivå. För det vill dom inte. Män gifter ner sig och det tycker jag är minst lika ojämställt som att en kvinna får diska eller plocka undan barnens leksaker från trappen. Låt oss mötas på halva vägen åtminstone om det ska pratas om orättvisor.

  Men icke !

 62. Torstensson Says:

  Anki

  När det gäller att plocka undan disken efter lata män på en arbetsplats så tänk på mig nästa gång. Gör det inte. Jag blir till och med förbannad över att du gör det. Varför fjäskar du för dom? Speciellt chefens kopp bör du undvika för han är säkert en man som ser ner på andra män så diska åtminstone inte hans kopp om du nu ska diska.

  Men sen tycker jag du ska bli ihop med en man på din egen nivå så att den mannen du har har en chans att gifta sig med någon på sin egen. Där har du en uppgift att tala om. Inte för att jag tror att det kommer ske en förändring men om män som grupp ska gå omkring emd dåligt samvete så ska även kvinnor det. För hade ni varit riktigt jämställda i tanken så hade ni inte gift upp er, då hade ni gift er på den nivån ni själva är.

 63. Bengt Says:

  Skall vi inte till varje familj ta och skaffa en ”tidsstudieperson” som minutiöst räknar vem som gör vad, i vilken ordning och hur. Vem som ställer in hur många kaffekoppar i diskmaskinen, byter däck på bilen och packar ihop barnens gymnastikpåsar och smörgåspaket..

  Alla dessa siffror rapporteras sedan in till en statlig central kontrollmyndighet och ve den familj vars statistik hamnar ”snett” jämställdshetsmässigt sett. Det kanske räcker med ”korrigerande samtal” i enklare fall medan det däremot i svårare fall är dags för att skilja familjemedlemmarna år och låta dem genomgår ”kurser” i normkritiskt tänkande …

  (Alla liknelser med f.d STASI i f.d DDR är bara rena tillfälligheter och ingenting annat)

 64. Jocke Says:

  Jag skrev ett par inlägg under hennes artikel där jag hänvisade till lite seriös forskning som säger emot det hon påstår. Vips så gick det inte att kommentera längre. Nu berodde det kanske inte bara på just det jag skrev, utan kanske också på att typ 99 % av alla kommentarer sågade hennes krönika.

  Men jag tycker mig ändå ha börjat se detta fenomen oftare och oftare på AB. Så fort det kommer lite genomtänkta och seriösa mothugg mot det feministiska dravlet så stängs debatten och man kan inte längre se kommentarerna.

  Jag tolkar det som en väldigt stor rädsla. Man vill inte att en motbild ska spridas. Så mycket är med andra ord åsiktsfriheten värld. Alltså inget alls om den motsäger mediafeministerna på AB.

 65. Backlash Says:

  Jocke – Idag medan jag körde till Ica var det nåt program på P1 om journalisthistoria. Under första halvan av förra seklet fanns ett stort motstånd mot att starta högskoleutbildningar för journalister, eftersom man befarade att det skulle leda till likriktning av samhällsdebatten. Men så småningom startades journalisthögskolor ändå.

  Och i dag har vi just det scenario som skeptikerna befarade för 70-80 år sedan: Total likriktning i massmedierna

 66. Åsa Erlandson Says:

  Hej Pär.
  Nej, krönikan är ingen ”attack mot män”, även om du i vanlig ordning vill förvandla det till det. Det är en text som konstaterar det du själv framfört många gånger i olika sammanhang, nämligen att kvinnor ofta har huvudansvaret hemma. Skillnaden är att när jag skriver det, etiketterar du det som en ”attack”. Men när du själv skriver det, handlar det om att ”acceptera att könen är olika”.

  Angående familjens försörjning:
  Visst är det så att många män drar in mer pengar till sina familjer. Men det ändrar ju inte det jag skriver, nämligen att kvinnan oftast är familjens projektledare kring städa/tvätta/komma ihåg födelsedagar/plocka undan osv. Även i de familjer där både han och hon jobbar 100 procent, eller där hon tjänar mer. Samtidigt blir folk (män) väldigt provocerade när detta påstås, därför är hela min poäng i krönikan ”visa att jag har fel!” och avslutas med en efterlysning till alla pappor där ute som curlar sina fruar (inte sina barn) kring plocketiplocketiplocket.

  Angående lathet:
  Jag säger inte alls att män är lata (din formulering). Tvärtom låter jag ”byta vinterdäck” symbolisera sysslor som män ofta exemplifierar med att det gör varje gång det här debatteras. Min poäng är att ”byta vinterdäck” (eller något annat exempel) är en konkret syssla med en tydlig början och slut. Medan kvinnor ofta har en hel infrastruktur i huvudet som är ständigt pågående.

  Angående att ”bestämma allt i detalj”:
  Personligen bryr jag mig inte ett dugg om HUR matsäckspåsen packas, bara det sker. Samma sak med presentinköp, dammsugning osv osv.

  Angående ditt bloggande:
  Första gången du bloggade om mig blev jag arg. Numera mest uppgiven. Det skulle aldrig falla mig in att väga varje ord på guldvåg för Pär Ströms skull men även OM man gjorde det, skulle det inte hjälpa. För Pär Ström skruvar världen på Pär Ströms sätt. Och i den världen kan nästan vad som helst förvandlas till ”manshat”. Det är så sorgligt och framför allt kontraproduktivt eftersom du, som påstår att du vill ”stoppa könskriget”, bara eldar på i din skyttegrav och letar fram ”manshat” där inget manshat finns. Ett exempel: När jag gjorde en uppenbar parodi på det ensidiga utbudet i tv och tidningar (som handlar om historia) lyckades du skruva det så att man tog sig för pannan. En känga mot mediebolagen förvandlades raskt till en känga mot män. Dina kommentatorer är ett troget gäng som applåderar allt du gör – därför var det intressant att se hur flera av dina egna skrev att du övertolkade. När jag ringde dig om detta berättade du en liten anekdot: en minister som i riksdagen tilltalade en kvinna med förnamn och anklagades för härskartekniker. Det tog du som exempel på hur frustrerad och missförstådd den mannen var. Jag svarade dig: ”Jag känner mig exakt som den där ministern när jag läser vad du skriver om mig, Pär”. Det var enda gången under samtalet som du lät en smula eftertänksam.

  Angående genmäle:
  Många av de läsare som tar sig omaket att mejla mig och dessutom vågar stå för vad de tycker i eget namn, kommer med smarta, roliga, kritiska men konstruktiva kommentarer. Och jag läser och svarar dem. Enda undantaget är anonyme ”Mats” som här på Genusnytt informerar om att han ”kastade iväg ett riktigt förbannat mail”. Jag skriver nu den här kommentaren mot bättre vetande eftersom jag strax kommer få se hur det fylls på här nere med signaturer som ”Mats”. Jag skriver ändå eftersom du Pär Ström påstår en massa om mig som inte kan stå oemotsagt. Det är förbannat frustrerande och du kommer göra det igen, med eller utan genmälen.

 67. Backlash Says:

  Åsa Erlandsson, vad hände med kommentarsfältet till din krönika? Varför kan vi inte läsa det längre? Inte ens nu när folk kommenterar under sitt eget namn?

  Själv skulle jag förvisso aldrig få för mig något så idiotiskt som att registrera mig i en privatägd amerikansk åsiktsdatabas kallad Facebook för att få lov att kommentera kontroversiella ämnen. Vem vet hur den informationen används om 10-20 år, när företag bytt ägare, länder bytt regimer och personer blivit äldre och ändrat mening? Oavsett vilken åsikt man har så finns det någon i världen som vill skada dig eller dina barn för att man har den åsikten. Se på Ingvar Kamprad som 70 år senare fortfarande jagas på löpsedlarna för att han en kort period i sin gröna ungdom var med i en ‘patriotisk scoutkår’ i en tid när sån verksamhet var högsta mode. Eller Stasi-arkivet som fortfarande hålls hemligt därför att svenska journalister och makthavare skulle kunna råka illa ut om det kom fram att de var medlöpare. Eller Sverige-somalierna som fick sina tillgångar frysta för tio år sedan därför att USA tyckte de hade suspekta åsikter, helt utan att några konkreta bevis på något brottsligt lades fram. Pär Ström beskriver problemet i sin senaste bok om ‘Storebror på Facebook’ som kom i veckan.

  Men det finns ju många andra som inte ser något problem med Storebror på Facebook, utan ger svar på tal, så varför försvinner kommentarsfälten så fort något kontroversiellt ämne får mothugg på Aftonbladet? Som t.ex. i anslutning till din krönika?

 68. Åsa Erlandson Says:

  Ingen aning. Fråga Aftonbladets it-avdelning.

 69. dolf Says:

  @Åsa
  Tja, det var en ganska bra och sansad kommentar från din sida. Tyvärr är det inte vanligt att man ser sådana inlägg. Om du har lite koll på genusnytt så märker du nog att Pär får mothugg lite då och då från oss som följer bloggen och är på Pärs sida, och att ”moståndar”-sidan långt ifrån är orepresenterad. (Pärs blogg verkar också ha mycket högt i tak jämfört med feministiska bloggar.) Jag kan förstå in frustration med Pär, han är (i mitt tycke) lite väl överkänslig ibland och hänger upp sig på detaljer och mer eller mindre oväsentliga formuleringar. Men samtidigt vill jag nog ha sagt att de orättvisor av detta slag som Pär kanske gör sig skyldig till ändå är en stilla fläkt mot de orättvisor han utsätts för i media. Att Pär bemöts med hånfullhet, invektiv och allehanda ”härskartekniker” är snarare regel än undantag. Om personer i det feministiska lägret (jag vet inte om du räknar dig själv dit) bemötte Pär så som du gjorde här så kanske vi skulle få igång någonting som skulle kunna liknas vid en konstruktiv debatt. Mestadels verkar dock hånfullheten och osakligheten vara mycket mer vanligt förekommande från feminsthåll än den är från Ström-anhängarna.
  Jag läste hur som helst din kommentar i en positi anda, tyvärr är den inte representativ för hur Ström normalt bemöts.

 70. AV Says:

  Åsa E: Du efterlyser curlingpappan. Varför det? Det är inte bra att göra en massa för barnen de kan själva. Från och med 6-7årsåldern kan man packa sin gympapåse själv och bre sin matsäck till skolutflykten. Jag lär mina barn hur man gör, så behövs ingen hönspappa. Många föräldrar (speciellt kvinnor) gör alldeles för mycket åt barnen. Antagligen finns det fler curlingmammor än -pappor, men det kanske beror på att pappor i genomsnitt är annorlunda föräldrar än mammor. Men utifrån ditt kvinnliga tolkningsföreträde om föräldraskap kan du inte se vårt komplement. Dessutom är inte curlandet och hönsmammandet för barnets bästa. Det är ett sätt att skapa sig makt över barnet, att vara behövd. Men hur skulle lilla Kalle klara sig om inte jag, hans mamma, fanns här och fixar matsäck och ihopvikta tröjor? Det skapar ett osunt beroende och dövar hennes åldersnojja att bli äldre och onödig. Som lärare möter jag offren för detta, barnen. En del är så sönderpysslade att de knappt kan komma ihåg pennor till lektionerna utan mamma fixar. De får ett hårt uppvaknande.

  Och för att du inte kan hitta engagerade pappor säger mer om din bristande journalistiska förmåga än pappor i allmänhet. Jag möter ständigt engagerade pappor både på jobbet och i barnens skola. Ta du av dig dina fördomsfulla genusglasögon så ser du klarare.

 71. Joakim Says:

  Ullis: ”Dom som också tvingas betala är vi skattebetalare!!!! Det är numera gratis att gå till läkaren och tandläkaren för barn eftersom många mammor inte har råd att betala och pappor skiter i det!”

  Är du med i Tea Party, eller? Det är väl fantastiskt att barn har gratis tandvård? Eller du kanske själv är väldigt välbärgad och vill öka klyftorna mellan fattiga och rika ännu mer? Eller var det kanske bara ett feministiskt svepskäl? Vad tycker dina vänsterorienterade, feministiska systrar om det, tror du?

 72. Torstensson Says:

  Åsa

  Är det inte bättre ifall kvinnor börjar välja män som är curlingpappor? Istället för att titta på vilken status han har i vänkretsen?

 73. Var finns de vanliga feministerna som alla pratar om? « Aktivarum Says:

  […] Pär Ström bloggar kritiskt om hur hon i Aftonbladet pratar om misslyckandet att hitta en manlig ”projektmake” som motsvarighet till Gunilla Bergensten. Jag tänker dock göra en liten annan vinkling och svara som om Åsa hade rätt. ”Tro mig, de letade men hittade INGEN. Av det kan man dra olika slutsatser om manliga projektledare: […]

 74. Joakim Says:

  @Anki

  Med all respekt för att du har en vilja att vara seriös, så måste jag ändå ifrågasätta en del:

  ”Tycker bara att det är hypotetiskt att ni ”stackars män” som aldrig blivit nypta i häcken på barer eller på jobbet, aldrig behövt känna er utanför för att killarna snackar på och stärker varandra och utesluter, tror er veta hur det känns att vara diskriminerad och utnyttjad i liten eller stor skala.”

  Det där provocerar mig, just för att du inte säger det för att provocera:

  * Den minoritet av män som nyper kvinnor i häcken, och som jag beklagar om du har råkat ut för, är verkligen inte accepterade. Vi riktiga män är egentligen en ännu värre mardröm för dem än ni feminister, just för att de försämrar vårt kollektiva rykte.

  Vi män blir dessutom också sexuellt trakasserade, det vet jag av egen erfarenhet. Problemet är att detta däremot inte tas på allvar, vi ska liksom inte ta åt oss medan man ägnar mängder av tid för att beklaga hur utsatta ni kvinnor är. Ett exempel är Nour el-Refais alterego Bitterfittan som klämmer en portvakt på en för män väldigt intim kroppsdel för att ”visa mannen hur det känns”, och det är INTE i häcken, och ej heller på någon av bröstvårtorna. Detta är alltså en frihet hon tar sig ”bara för att hon får”.

  * Jag har även hört att kvinnor utesluter ännu mer än män, oavsett om offret är en man eller kvinna. Jag har dock inget belägg för det, men det spelar ingen roll, för jag hatar att generalisera oavsett.

  Men något jag däremot är väldigt trött på är konspirationsteorin om patriarkatet. Det finns knappt längre några män som vill hålla kvinnor ute. Vad som däremot finns är vuxenmobbning, och om det är en mansdominerad arbetsplats så är det inte sällan en även en man som är offret – en man som inte släpps in i patriarkatet alltså.

  * Att du påstår att vi ”tror oss veta hur det känns att vara diskriminerad eller utnyttjad” är rent ut sagt förnedrande. Så där uttrycker man sig bara inte. Vad är det ni feminister brukar säga? Att en upplevelse räcker för att vara sann?

  ”Jag kanske ska byta bort min man?? Just nu tar jag in städhjälp för att fixa vardagen och det var det enda tipset som upprepades till alla kvinnor i ett av alla dessa högre chefsprogram. ”Skaffa hjälp hemma”.”

  Om du är tvungen att ta in städhjälp för att han inte gör ett handtag hemma, och det verkligen stämmer att du bara inte hinner allt själv, så låter det inte så enkelt som om han jobbar mer än vad du gör, och då tycker jag absolut att du ska sätta ner foten och kräva jämställdhet inom ert förhållande – inte generellt inom samhället. Såvida du inte skor dig på hans höga försörjning förstås, men du var ju tydligen VD, så du låter trots allt ganska trovärdig. Det finns ingen anledning att upprätthålla stereotypa könsroller, så stå på dig och lycka till!

 75. Joakim Says:

  För övrigt: Jag ber om ursäkt, Anki, för att jag kallade dig feminist ovan trots att du tydligt deklarerade att du inte ville kalla dig det. Det har helt enkelt blivit en vanesak att de som kämpar för kvinnofrågor kallar sig feminister.

 76. Backlash Says:

  En projektledare går inte och ‘plocketiplocketiplockar’, ständigt med en bortglömd barnstrumpa i handen. En projektledare delegerar dessa arbetsuppgifter till berörda personer. Och det går inte att skylla på att barnen är för små, för ta upp sina kläder, bära ut sin tallrik och städa undan sina leksaker kan de göra redan från 3-4 års ålder.

  Sen är familjen mer än 1 projekt, den är hundratals projekt. Män och kvinnor tar på sig ledarskapet för olika typer av projekt. Hur det fördelas är individuellt för olika familjer, men visst är det så att det ofta följer traditionella könsmönster, som att kvinnor tar på sig de kortsiktiga mikroprojekten, t.ex. planera barnkalaset eller se till att veckans tvätt sorteras in i rätt skåp, medan männen tar på sig de långsiktiga makroprojekten som att anskaffa nytt värmesystem eller få taket omlagt.

 77. Nisse i Hökarängen (@Mannenpagatan) Says:

  Det är svårt både för mig och Åsa Erlandsson att berätta hur snedfördelningen ser ut mellan män och kvinnor, utan att generalisera. Man får väl utgå från sin egen situation och relation. Kanske är det det Åsa gör, när hon så omsorgsfullt går genom bebbens garderob, medan maken snabbt och enkelt slänger på vinterdäcken.

  Eftersom Åsa är så säker på att bilen är lättskött och bara kräver två däckbyten om året, så utgår jag direkt ifrån att det är hennes make som gör allt annat också med bilen, besiktigar, beställer och kör bilen till service, tvättar och vaxar, lagar, fixar med skatt och försäkring och tankar.

  Och ska man använda sin egen situation för att klaga på andras, så kan jag ju meddela för Åsa att i mitt förhållande är det jag som projektleder min och sambons vardag. Visst städar vi bägge, lagar mat och tvättar osv. rätt så jämställt. Men när det verkligen gäller så hade få saker verkligen blivit av om inte jag som man fixat saker. Sambon är livrädd för att ringa och fixa med försäkring, abonnemang, hantverkare och annat. Det är jag som betalar och ansvarar för renoveringar av hemmet, bilen, fixar trädgården, försäkringar, banklån.. dvs saker som inte bara är lullull, som att sy jympapåsar, köpa nya gardiner och prydnader och puffa kuddar. Ungefär detsamma gäller för mina kompisar som också är sambos. Så jag vågar sticka ut hakan och påstå att medan Åsa sitter och kastar sparkdräkter och babysockar, så gör hennes make betydigt mer viktigare saker för hushållet än att kasta en tröja för mycket.

 78. Aktivarum Says:

  Åsa Erlandson:

  Kan du förklara en sak för mig Åsa. Hur kommer det sig att företag i mängder lyckas hitta projektledarkillar men du och dina väninnor tycks aldrig klara av att göra det? Ni pratar ständigt i era krönikor om allt som era egna män – mannen ni valde – INTE är. Kunde möjligen andra prioriteringar när ni valde pappa till era barn ändrat på den saken?

  Ni medietjejer pratar om precis allting förutom en sak – Det faktum att kvinnor inte TILLDELAS män av samhället.

  Den enklaste förklaringen på bristen av viss man hos gifta kvinnor är inte att männen inte finns. Det är att OM de fanns var de inte särskilt populära hos kvinnor att gifta sig MED. Vad detta beror på kan vi orda länge om men ett ofta förekommande tema här är kvinnans fantasier om att kunna ta vilken man som helst – och sedan ändra honom.

  Jag har aldrig träffat på en man som gillar blondiner som gifter sig med en brunett med tanken att så fort de är gifta skall hon minsann blondera håret. Har du?

 79. Rolle Kellsson Says:

  Svårigheten att administrera en garderob, hänger samman med hur stor garderoben är. Hur mycket man måste städa, är direkt relaterat till hur många saker man har. Om man betänker Matte Matiks inlägg om ”she-conomy”, där det anges att kvinnor i mycket stor utsträckning kontrollerar hushållens inköp, bör det ju således vara möjligt att påverka mängden totalt hushållsarbete, så att det motsvarar männens däckbytande, skjutsande, etc. Det finns inga fixa värden för hur många saker som måste finnas i ett hem. Man kan prioritera funktion framför dekoration, och bra funktion är förvånande ofta frånvaron av saker. Jag hävdar att om män i större utsträckning fick bestämma över hemmets utformning skulle mängden hushållsarbete i procent minska med lika mycket som Ikeas omsättning, vi skulle få mer tid över för varandra, gräset skulle bli grönare, och lyckan skulle stråla mot oss ur gapet från en tom, nästan arbetslös tvättmaskin. PS. Det är jag som lagar maten Ds.

 80. Jocke Says:

  Det Åsa och hennes kompisar varken vill se eller förstå är att kvinnor väldigt ofta tar på sig projektledarrollen självmant. Men inte bara det, de vill sedan ogärna släppa makten som de har skapat sig på det här sättet. Däremot kan de utan att blinka använda detta för att odla ett martyrskap – precis som Åsa gör i sin krönika. När det plötsligt blir lite jobbigt att bestämma allt eller curla sönder barnen, ja då ska mannen angripas. Varför gör han inget!

  Det jag försökte framföra under Åsas krönika (men som togs bort) var att seriös forskning visar att män och kvinnor gör olika val även när de är ensamstående. Kvinnor pysslar och donar mer hemma, socialiserar mer, och så vidare. När de sedan går in i en relation tar de med sig beteendet och gör det till norm i förhållandet.

  Många män accepterar detta eftersom de tillslut inte orkar fajtas om hur saker och ting ska fungera på hemmaplan. De blir blasé och försöker skapa sig andrum genom att fly familjen på olika sätt emellanåt. Jag ser så många exempel på detta i min vänskapskrets. Förhållanden där mannen har noll och inget att säga till om. Kvinnan styr med järnhand.

  Felet, misstaget, blundern, tankevurpan och felslutet som alldeles för ofta görs i Åsas kretas är att man uppvisar en blind fläck för kvinnans roll i problematiken. Att hon är med och skapar detta lika mycket själv. Men istället rullar det på enligt den feministiska standardretoriken 1A – det är männen som är problemet. Kvinnorna är självfallet offren.

  Klart det då blir väldigt jobbigt för Åsa och hennes vänner när fler och fler män protesterar, säger emot och beskriver sina egna äkta upplevelser och tankar kring detta. Speciell när det är genomtänkta och vettiga argument från vuxna personer som uppträder under egen namn. Det går inte längre att vifta bort som kvinnohat från ung arga män.

 81. Backlash Says:

  Nu går det att läsa Aftonbladets kommentarsfält under Åsas krönika igen. Men bara de 19 inläggen som gjordes tidigt i fredags morse. Märkligt strul. Brukar inte debatten vara öppen i tre dagar eller är det bara SvD som har den policyn (undantaget Anna Laestadius Larsson förstås)?

 82. lalallala Says:

  Mata inte Åsa jag menar trollet.

 83. lalallala Says:

  fast nu kan vi konstatera att Åsa läser Pärs blogg. Och jag tror att det är det som gör henne så förbannad att hon måste kasta lite skit på män. Kan inte vara lätt att se sina feministiska systrar förnedras dagligen enbart genom att vi tar upp det på bloggen.
  Tycker vi inför en vadslagning, hur lång tid tar det tills Åsa skriver något negativt om gruppen män igen? Tittar man på dom andra kärringarna Malin och Sanna så tar det inte alls lång tid efter att dom blivit förnedrade innan dom minsann ska ge igen en gång till. Jag tippar på 2 veckor.

 84. Hitlerkärringen Says:

  Pär Ström
  ”Jag har tagit bort en kommentar som liknande krönikören vid Hitler. Håll nivån, please! Jag tycker också det är osmakligt att jämföra feminismens härjningar med judeförföljelserna.”

  Det var hon som drog in hitler i det hela. Kommer du inte ihåg hennes artikel som jämförde manlighet och hitler/nazismen?

 85. Axessbloggen fortsätter att avslöja antiliberalismen inom feminismen « Aktivarum Says:

  […] Pär Ström och nu även Johan Lundberg uppmärksammat skall skattepengar användas för att sätta upp Solanaz […]

 86. Tiger Says:

  Dumheter. Hon har inte jämfört manlighet med Hitler. Däremot gjort en uppenbar parodi på ett ensidigt teveutbud. Fattar man inte det, fattar man inte nåt.

 87. Hitlerkärringen Says:

  Tiger
  Om du tar och läser ännu en gång och verkligen sätter dig in i varför hon tar och rabblar upp hitler och världskrigen in en gång utan tre gånger under en sådan rubrik och tema. Vad kommer du fram till då? Ja inte är det för att hon vill ”upplysa” oss alla att hitler är det för mycket på på tv. Dumheter och lär dig!
  Så vi drar ett exempel. Om en feminist vill starta en feministisk tv-kanal, skulle det vara korrekt av låt oss säga antifeminister att dra in Valerie Solanas i det hela och säga att vi antifeminister fått nog av henne? Även om ingen sagt att hon eller hennes manifest ska vara med. Förstår du vad jag menar? Man kan inte dra slutsatsen att den kanalen kommer bli på ett sådant sätt. Att hon just väljer ett sådant känsligt ämne och bakar in hitler i det hela på ett sådant patetiskt sätt gör mig illamående. Om du tar och tittar dig runt och läser på alla andra bloggar är det en bråkdel som egentligen ser detta som något komisk eller förstår att hennes lilla poäng handlade om att hon tycker det är för dåligt utbud på tv. Dom flesta tolkar detta som något negativt vilket det självklart är, fattar man inte det har man inte intelligens nog. Skulle hon vara seriöst skulle hon bedriva sin egen kanalkamp i en egen text.
  Dels tror du att någon man skulle bete sig lika om det var en feminist som yttra att det var för mycket manligt skit på tv och ville starta en feministkanal? Tror du på fullaste allvar att en man kunde med samma hånfulla ignorans göra en artikel där han tog upp att det var för mycket tjutandes på tv som förknippas självklart med kvinnor.
  Nae trodde inte jag heller du! Till skillnad från dig tar jag faktiskt illa upp av att hon förknippar manlighet med hitler.

 88. Anki Says:

  Det är självklart att man ska tänka jämställt och inget annat och se individ före fördomar. Det är ju självklart.

  En riktigt skojjig diskussion för jag lär mig mycket här. 🙂 Jag och min man har varit ihop sen vi var tonåringar och varken han eller jag har tänkt i ”nivåer och gifta sig upp eller ner eller hit eller dit”. Och behöver inte heller oroa mig över hans pengar och försörjning då vi tjänar ungf. lika.

  Jag lägger ingen värdering i att ställa in kaffekoppar – jag bara noterar att hanteringen av det funkar olika beroende på om det är många män eller kvinnor på en arbetsplats. Är ni förvånade över det? Eller är det bara jag som observerar torrt att det ser ut så.

  Jag har förundrats över hur olika män och kvinnor är, och också kunnat skratta åt det och se det med lite humor i vardagen. T ex att män ofta ser bucklan på bilen men inte dammtussarna i hörnen, eller att osten står bakom mjölken i kylskåpet? Sönerna har tom gått med i en facebookgrupp som heter ”Det mamma inte hittar, finns inte”, så jag verkar inte vara ensam om att notera samma sak? Dottern har inga problem att hitta sina och resten av familjens saker. Och jag har inte lärt dem att det är så, utan tvingar dem att ta ansvar, å kanske är det där plocktalangen föds? Fast så är det väl bara hemma hos mig?

  Nog är det svårt att på djupet uppleva sin egen tillhörighet som vi ju faktiskt inte själva valt, utan blivit födda till?

  Allvarligt talat så kanske många av er män går omkring och tror att det är en minoritet som råkar ut för trakasserier. Men ALLA kvinnor har råkat ut för det. Tro mig. ALLA. Min dotter som är 7 har redan gjort det. En man som slickade med sin tunga mot henne så hon blev rädd. Idag kan jag ta det, för jag får väl räknas som ganska gammal och ful, även om det hände på senaste personalfesten, då jag fick säga ifrån. Och det har hänt på andra personalfester där många professorer och allmänt utbildade människor varit på plats. Men jag kan ta det och noterar att det är skillnad och att det finns. Det berör mig inte så mycket, annat än när det som i detta forum förminskas till att inte finnas.

  Självklart gäller det även er män som också råkat ut för det, det är lika trist det. På er låter det som om det skulle vara ovanligt. Det är det inte. Tyvärr. Vad sa de på ett tv-program att det tog innan tjejerna fick napp på nätet – 1-3 minuter?? Det är en minoritet som utför – men vi är en majoritet som drabbats av det! Jag känner mig absolut inte som ett offer och jag säger till min dotter att ”så är det…” Go girl!…lite käckt så där.

  Ni har säkert döttrar. Vad säger de?

  Det är på den basnivån jag tror många av oss tjejer befinner oss. Då känns det trist att inte få stöd från er grabbar, utan hitta denna blogg som förnekar att det finns. Som tycker att kampen redan är över när den just börjat. Som tycker att det är lagom många kvinnor i börsnoterade bolag. Män har ju länge kvoterat män. Speciellt i Sverige där kompetens inte är det viktigaste. Som nöjer sig med att det är ett fåtal tjejer som väljer KTH och att mormor tas hand om en kvinna. Jämställda företag är mer lönsamma.

  Könsneutralt – jättebra! Män och kvinnor i harmoni tillsammans – jättebra! Både män och kvinnor måste få frihet att forma sina liv som de vill och inte tvingas in i beteendemönster. Men vi måste genom stöd och struktur se till att makten fördelas lika. Det har med likavärde att göra för både män och kvinnor. Båda könen måste få frihet att forma sin identitet som de vill och med respekt för varandra.

  Jag har nog accepterat olikheterna och tar fortsatt på mig projektedarrollen för gympapåsar och utvecklingssamtal, köper städhjälp, ställer in koppar eftersom jag tror på att leda genom exempel – (en del av männen följer efter chefens beteende) och fortsätter skydda och stötta unga tjejer och motarbeta där det behövs och när någon förklarar sin kärlek på en fest så får det väl uppfattas som en komplimang.

  Detta är inte en attack mot alla män, utan mer en förklaring hur det känns för oss kvinnor. För mig.

  Länge leve mångfald – även om det är fan så svårt!
  Låt oss slå ett slag för tolerans, empati och rättvisa.

  Tack och förlåt! Alla kvinnor är inte manshatare eller feminister utan vill vill bara kunna vara en människa – precis som jag antar att ni män också vill.

  I dessa diskussioner blir man liksom arg…och ja…lite skuld skulle ni kunna känna tycker jag. Det gör man om man slår på någon som ligger ner eller om gympapåsen inte kom med….särskilt om man glömde säga TACK!

 89. Deniz Tek Says:

  Högstadie- och gymnasieungdomar som målgrupp? Kör på bara, de kommer att riva stället! : ) Om det är något som kan provocera ungdomar så är det politiskt korrekt akademikerfeminism.

 90. Ulf Andersson Says:

  @ Anki
  ”och ja…lite skuld skulle ni kunna känna tycker jag. ”

  Kollektivt skuldbeläggande av mannen = feminism.

  ”Det berör mig inte så mycket, annat än när det som i detta forum förminskas till att inte finnas. ”

  Läs vad som står i headern innan du går in och kommenterar:
  ”Belyser den obelysta halvan av jämställdhetsfrågan”.
  Vad är det du inte förstår?

  Vad jag vet, väljer varje bloggägare själv vilket ämne
  bloggen ska handla om. Jag trodde inte det var feminister
  som skulle diktera för andra vilket innehåll bloggen ska ha.

  Det är aningen tröttsamt med folk som inte känner till
  Pär Ström eller hans arbete, men som ändå
  ska kommentera. (Jag vill OCKSÅ sjunga!)

  Jag har haft kontakt med Pär sedan november 2007,
  vilket jag även kommer att ta upp i redovisningen av
  mina 10 år som papparättsaktivist, och jag har följt
  denna bloggen sedan den startade i januari 2009.

 91. Daniel Says:

  @Anki
  ”Fast så är det väl bara hemma hos mig? ”
  Ingen aning hur det ser ut hos andra men det är inte så hemma hos mig, så din poäng är vad?
  Att din make är en lat jävel och att äpplen inte faller särskilt långt ifrån trädet när det gäller dina söner?

  ”Allvarligt talat så kanske många av er män går omkring och tror att det är en minoritet som råkar ut för trakasserier. Men ALLA kvinnor har råkat ut för det.”
  Vad får dig att tro det, har du några som helst belägg för detta så fram med det…källa tack!

  ”annat än när det som i detta forum förminskas till att inte finnas.”
  Vem var och när, källa tack!

  ”utan hitta denna blogg som förnekar att det finns.”
  När var hur, källa tack!

  Bara för att klargöra:
  Om detta forum väljer att enbart fokusera på frågor som rör diskriminering av män och den negativa attityd och pseudovetenskap(genus) som sprids i medier mot just män.
  Så betyder det inte att man/vi på någon sätt marginaliserar/osynliggör förtryck eller orättvisor som sker mot kvinnor.
  Bara för att man är mot en sak, så betyder det ju inte att man är för något annat eller har en skyldighet att protestera/ta avstånd ifrån mm.
  Är detta något som är mycket abstrakt och svårt att greppa för dig?

  ”Det är en minoritet som utför – men vi är en majoritet som drabbats av det!”
  Mycket riktigt en minoritet som utför, dvs mycket mycket mycket långt ifrån alla män.
  Så säg mig då, varför ska jag behöva lida för de dåd som en minoritet av idiotier utför?
  Om jag inte tillhör denna minoritet av drägg, vad har det mig att göra?
  Jo det kan jag berätta för dig ingenting!

  ”I dessa diskussioner blir man liksom arg…och ja…lite skuld skulle ni kunna känna tycker jag.

  Helt ärligt, känna skuld för vad?
  Nej det är du som ska skämmas för att du skriver något så urbota korkat.

  PS: Lite välbehövlig läsning http://sv.wikipedia.org/wiki/Argumentationsfel och ja jag vet att jag har gjort mig skyldig till ”argumentum ad hominem” men det har du gjort dig förtjänt av.

 92. Joakim Says:

  @Åsa Erlandsson
  ”Visst är det så att många män drar in mer pengar till sina familjer. Men det ändrar ju inte det jag skriver, nämligen att kvinnan oftast är familjens projektledare kring städa/tvätta/komma ihåg födelsedagar/plocka undan osv. Även i de familjer där både han och hon jobbar 100 procent, eller där hon tjänar mer.”

  Kan du på något sätt styrka att det skulle vara vanligt förekommande bland män sådana män? Visst finns problemet i att vi i viss grad tyvärr fortfarande uppfostras olika beroende på vilket kön vi har (där mamman dock är minst lika ansvarig), men att hävda att detta skulle vara vanligt förekommande i nådens år 2011 känns lite väl magstarkt.

  ”Det är så sorgligt och framför allt kontraproduktivt eftersom du, som påstår att du vill ”stoppa könskriget”, bara eldar på i din skyttegrav och letar fram ”manshat” där inget manshat finns.”

  Pär bedriver inget könskrig. Han har aldrig någonsin angripit kvinnor som grupp. Han har visserligen gett exempel på när feministiska myter visat sig vara omvända, men ändå samtidigt tydligt markera att han önskar att han slapp generalisera ”tillbaka”.

  @Anki
  ”Allvarligt talat så kanske många av er män går omkring och tror att det är en minoritet som råkar ut för trakasserier. Men ALLA kvinnor har råkat ut för det. Tro mig. ALLA.”

  Jag tror nog att vi alla har upplevt oss trakasserade på något sätt. Antingen blir man sexuellt ofredad, eller så förnedras man för att man inte är tillräckligt attraktiv eller hipp. Ingen av oss har någonsin förnekat att kvinnor i hög grad ofredas sexuellt, och bara du har inställningen att det är en minoritet av män som ofredar sexuellt och att även vi blir utsatta så tycker inte jag att vi har någon anledning att konfrontera varandra på den punkten. Jag blir som sagt galen när jag ser en man försämra vårt rykte.

  ”Vad sa de på ett tv-program att det tog innan tjejerna fick napp på nätet – 1-3 minuter??”

  Det är inget fel med att få napp om den som raggar gör det med respekt. Detta kan även vändas till en nackdel för män eftersom många kvinnor förväntar sig att vi tar första steget, så vad gäller de könsrollerna är det ju ni som har kontrollen.

  ”Som tycker att det är lagom många kvinnor i börsnoterade bolag. Män har ju länge kvoterat män.”

  Vi förnekar inte att patriarkatet tyvärr har funnits, men det finns inte längre. All typ av kvotering motverkar just kompetens, så kompensation för historien är ingen lösning. Du som dessutom är VD och själv inte drabbats av något patriarkat borde verkligen kunna fortsätta blicka framåt.

  ”Speciellt i Sverige där kompetens inte är det viktigaste.”

  Kan du förklara på vilket sätt? Den enda förklaringen jag kommer på på rak arm är kvoteringen av kvinnor.

  ”Som nöjer sig med att det är ett fåtal tjejer som väljer KTH och att mormor tas hand om en kvinna.”

  Ifrågasätter du andra kvinnors egna val?

  ”Men vi måste genom stöd och struktur se till att makten fördelas lika.”

  Jämställdhet går inte att politisera. Kvinnodiskrimineringen har redan avpolitiserats för länge sedan. Det enda man kan göra är att via debatt uppmana föräldrar att uppfostra sina barn mer könsneutralt, och där är ni mammor minst lika skyldiga. Det får dock inte spåra ur som på genusdagis där man motarbetar barnens naturliga könsidentitet, utan fri lek skall tillämpas.

  ”Alla kvinnor är inte manshatare eller feminister utan vill vill bara kunna vara en människa – precis som jag antar att ni män också vill.”

  Jag ser inte dig som någon manshatare, men du resonerar som sagt som om du vore feminist.

  ”I dessa diskussioner blir man liksom arg…och ja…lite skuld skulle ni kunna känna tycker jag. Det gör man om man slår på någon som ligger ner eller om gympapåsen inte kom med….särskilt om man glömde säga TACK!”

  Där kom det – vi ska trots allt känna en kollektiv skuld för vad andra män gör. Vad hände med att se individ före fördomar som du så klokt uttryckte det?

 93. Feministiska kvinnor vill både äta kakan och ha den kvar | Medborgarperspektiv Says:

  […] som gör precis just det beskylls ju av feministiska kvinnor för att vara dåliga föräldrar som inte tar ansvar för sina barn! Gäller inte det också för kvinnor som gör samma […]

 94. Svenskans SCUM-recension chockerar « GenusNytt Says:

  […] bloggade för en tid sedan (här, längst ned) om att SCUM-manifestet av Valerie Solanas skulle spelas på Turteatern i Stockholm […]

 95. Feministiska kvinnor vill både äta kakan och ha den kvar | medborgarex Says:

  […] som gör precis just det beskylls ju av feministiska kvinnor för att vara dåliga föräldrar som inte tar ansvar för sina barn! Gäller inte det då också för kvinnor som gör exakt samma […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: